FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (9) LS. Landstingsstyrelsen. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (9) LS. Landstingsstyrelsen. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås"

Transkript

1 FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (9) Organ Plats Landstingsstyrelsen Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 24 april 2013, klockan 10:00 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström (S), Ordförande Kenneth Östberg (S) Rigmor Åkesson (S) Tommy Levinsson (S) Simon Karlsson Alm (S) Mikael Peterson (S) Juha Rundgren (V), 1:e vice ordförande Barbara Conte (MP) Tomas Högström (M), 2:e vice ordförande Maria Dellham (M) Hans Strandlund (M) Ola Saaw (M) Helena Hagberg (FP) Birgitta Andersson (C) Roy Cederbäck (KD) Annika Duàn (S) Miriam Dunder (S) Hans Jansson (V) Lars Flodin (MP) Torsten Källberg (FP) Barbro Larsson (C) Malin Gabrielsson (KD) Monica Berglund, landstingsdirektör Lennart Iselius, hälso och sjukvårdsdirektör Eva Lindahl, kommunikationsdirektör Nils Eric Gustavsson, ekonomidirektör Lena Tell, personaldirektör Mats Gunnarsson, regionutvecklingsdirektör Karin Pihlgren, IT direktör Benita Gren Karlsson, administrativ chef Claes Danielsson, mötessekreterare Christina Ersson, kanslisekreterare 1 Fastställande av föredragningslista att fastställa utsänd preliminär föredragningslista.

2 FÖREDRAGNINGSLISTA 2 (9) 2 Föregående protokoll Anmäls att landstingsstyrelsens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning. 3 Justering att utse Kenneth Östberg att jämte ordföranden justera dagens protokoll. 4 Nästa sammanträde att landstingsstyrelsens nästa ordinarie sammanträde ska äga rum onsdagen den 29 maj 2013, klockan 10:00. 5 Information från landstingsstyrelsens förvaltningar 6 Muntlig information Respektive förvaltningschef ger aktuell information Min journal på nätet Månadsuppföljning till och med mars Samverkan med fackliga organisationer Ärendena i föredragningslistan har behandlats enligt MBL samt i central samverkansgrupp Förslag till fördelning av kömiljardmedel Dnr LTV Regeringen anslår årligen medel för ökad tillgänglighet och minskade köer till vården. Ersättningen, den så kallade kömiljarden, utbetalas till landstingen utifrån prestation. För 2013 är målet att 70 procent av de patienter som vårdats ska ha väntat maximalt 60 dagar på nybesök eller operation/åtgärd. Den föreslagna fördelningen är tänkt som uppmuntran till de verksamheter som klarat kömiljardmålet de månader landstinget nått målet för statliga medel. Fördelningen inom landstinget avseende nybesök utgår från antalet besök under 2011 och 2012, och hänsyn har tagits till en skattad besökskostnad. Medlen föreslås fördelas mellan strategisk nivå och de förvaltningar som uppnått målet. Av de erhållna medlen för nybesök fördelas 50 procent till verksamheterna genom hälso och sjukvårdsdirektören för strategiska satsningar, medan resterande 50 procent fördelas mellan dels Västmanlands sjukhus, dels Primärvård, psykiatri och handikappverksamhet, PPHV, och dels Mitt hjärta. Av den senare delen föreslås Västmanlands sjukhus erhålla 94,5 procent, PPHV 5 procent och Mitt hjärta 0,5 procent.

3 FÖREDRAGNINGSLISTA 3 (9) För de månader landstinget klarat kömiljardmålet för operation/åtgärd tilldelas samtliga erhållna medel Västmanlands sjukhus. Förvaltningarnas andel föreslås tillfalla de verksamheter som klarat kömiljardmålet de månader landstinget erhållit statliga medel. Årlig uppdatering av fördelningen kommer att göras. att godkänna förslag till fördelning av erhållna kömiljardmedel Uppförande av ny ambulansstation i Köping Dnr LTV Landstingsstyrelsen behandlade slutrapport från projektet Ambulansplacering i Västmanland. I rapporten redovisades tillgänglighet och insatstider som utgjorde grunderna för förslag till framtida placeringar. Ambulanssjukvården genomlystes sedan 2010 i en rapport vilken låg till grund för iordningställandet av ambulansstationen på Eriksborg i Västerås. Landstingsstyrelsen tog beslut om att bygga en ny ambulansstation väster om Köping samt att ge landstingsdirektören i uppdrag att återkomma med förslag till underlag för projektering. Upptagningsområdet för Västmanlands sjukhus Köping sträcker sig till stor del västerut, medan ambulansstationen ligger öster om staden. Placeringen gör att alla utryckningar måste gå igenom de centrala delarna av Köping, vilket medför risk för olyckor då de kantas av företag, skolor, järnvägsövergångar med mera. Utryckningarna till stadens norra delar måste dessutom göras över en korsande gågata i centrum. Närmast ambulansstationen finns även en lastkaj där transporter till och från sjukhuset sker. Skyddsronder har konstaterat att arbetsmiljön på stationen fungerar bristfälligt då det är trångt och brist på förråd och lokaler. Stationen är byggd för ett 20 tal medarbetare, men verksamheten omfattar idag 36 personer. Ambulansverksamheten har tagit fram behovsbeskrivning och förstudie för en ny ambulansstation. Utgångspunkten har varit att nå minst 90 procent av befolkningen vid prio 1 larm inom 15 minuter. Åtta alternativa placeringar har övervägts i behovsbeskrivningen och ytterligare två har tillkommit efter det. Förslag på placering för den nya ambulansstationen är söder om Köping vid vägskälet Arboga/Kungsör. Motivet till placeringen är kortast möjliga insatstider och därmed ökad patientsäkerhet. Byggnationen föreslås ske utanför tätbebyggt område på privat mark. Det gör att kostnaderna för infrastrukturen fördyras med cirka 2 mkr och att landstinget måsta förvärva marken. En förberedande kontakt har tagits med markägaren. Den förändrade verksamheten påverkar enligt Västmanlands sjukhus inte bemanningen eller antalet ambulanser. Inflyttning i den nya ambulansstationen planeras kunna ske först under Investeringskostnaden för ambulansstationen beräknas till 39 mkr, och beloppet finns upptaget i investeringsplanen. Hyreskostnaden och beräknas preliminärt till 3,0 mkr per år i jämförelse med 0,5 mkr som är hyreskostnaden för nuvarande

4 FÖREDRAGNINGSLISTA 4 (9) station. Västmanlands sjukhus har konstaterat att förvaltningen inte har några möjligheter att finansiera de ökade kostnaderna. De osäkerhetsfaktorer som finns i kalkylen gäller främst investeringskostnaden då entreprenaden ska upphandlas. Även internräntesatsen och avskrivningstiden kan komma att förändras när den slutgiltiga hyreskostnaden beräknas. I samband med projekteringen kommer en plan för hur byggnaden kan uppföras med största möjliga energieffektivitet att tas fram. Nuvarande ambulansstation i Köping bör rivas när den nya tagits i bruk. Rivningskostnaden beräknas uppgå till kronor och nedskrivningskostnaden till kronor per Rivnings och nedskrivningskostnaden belastar fastighetsenhetens resultat och redovisas som jämförelsestörande poster. På grund av rivningen av befintlig ambulansstation behöver 1,0 mkr investeras i en ny servisledning i kulvertplan vid Västmanlands sjukhus Köping. Detta finansieras som en reinvestering och påverkar övergripande hyreskostnaden för hela sjukhuset. Fast inredning, så kallad utrustning bygg och verksamhet, äskas av Västmanlands sjukhus och beräknas kosta kronor. Investeringsrådet har behandlat ärendet och föreslår att landstingstyrelsen godkänner att lokalprogram och att projektering får påbörjas för uppförande av en ny ambulansstation i Köping, samt att nuvarande ambulansstation rivs och värdet skrivs ned efter att den nya stationen byggts. att 1. att 2. att 3. förhandling med markägarna om köp av mark vid vägskäl Arboga/Kungsör och förhandling om intrång (servitut/ledningsrätt) i mark för vatten, avloppsledning, elledning mm inleds och förslag till köpekontrakt upprättas, godkänna att projektering påbörjas för uppförande av en ny ambulansstation i Köping, samt nuvarande ambulansstation i Köping rivs och värdet skrivs ned efter att den nya stationen byggts. 10 Avskaffande av remisstvång till arbets och miljömedicinska kliniken i Örebro Dnr LTV Ledningsgruppen för arbets och miljömedicinska kliniken, AMM, i Örebro var vid sammanträde eniga om att ett slopat remisstvång till AMM skulle vara till fördel för verksamhetens medicinska utveckling. Ledningsgruppen var också överens om att slopa kravet på specialistremiss för patienter till AMM:s mottagningar. Beträffande besöksavgifter föreslogs att de lokala regelverken avseende besöksavgifter ska gälla. För att bidra till utvecklingen av AMM:s verksamhet fanns även förslag på att det tidigare beslutet att lägga ner filialmottagningar inom respektive län skulle omprövas. Ledningsgruppen beslutade att föreslå att det vid behov skulle vara möjligt att öppna patientmottagningar på överenskommen plats i respektive län. I Västmanland har AMM haft kontakt med Landstingshälsan angående nyttjande av lokaler för eventuell mottagning.

5 FÖREDRAGNINGSLISTA 5 (9) Hälso och sjukvårdsgruppen har vid möte dels informerats om ledningsgruppens förslag, dels tagit upp frågor om de eventuella konsekvenser som ett slopat remisstvång kan medföra. I svaren från AMM motiverar man åtgärden med slopat remisstvång med att tillströmningen de senaste åren varit vikande och man har en överkapacitet vad gäller resurser. Med slopat remisstvång har man beräknat en ökad efterfrågan på andelen egenremisser med mellan procent utifrån andra klinikers erfarenheter, bland annat i Göteborg och Lund. För att minimera administrationen kring avgifterna vid egenremisser är det enklast att avgiften erläggs av patienten vid besöket på AMM. För närvarande är avgiften 250 kronor. att 1. godkänna AMM:s ledningsgrupps förslag om att slopa remisstvånget vid besök på kliniken samt att det är AMM:s patientavgift som ska gälla vid egenremisser, att 2. godkänna att AMM återupprättar en länsmottagning i Västmanland i syfte att möjliggöra en förbättrad patienttillgänglighet, samt att 3. inför nytt avtal med AMM från och med 2014 beakta dessa frågor. 11 Nytt regelverk för sjukresor Dnr LTV Under förutsättning av beslut i landstingsfullmäktige Landstingsfullmäktige beslutade XX om ett nytt regelverk för sjukresor som ska gälla från och med , samt att ge landstingsstyrelsen i uppdrag att ta fram en tillämpningsanvisning för regelverket för att användas av Västmanlands Samtrafikförbund vid beslut och av sjukvårdsorganisationen vid beställning av sjukresa. att uppdra till landstingsdirektören att ta fram tillämpningsanvisningar för det nya regelverket för sjukresor, att användas av Västmanlands Samtrafikförbund vid beslut och av sjukvårdsorganisationen vid beställning av sjukresa. 12 Elektronisk distribution av handlingar till landstingsfullmäktige samt protokoll Dnr LTV , Dnr LTV Under förutsättning av beslut i landstingsfullmäktige Landstingsfullmäktige beslutade XX att bifalla motion LTV om läsplatta för distribution av handlingar till landstingsfullmäktige och motion LTV om e rationalisering av Landstinget Västmanlands protokoll. att 1. uppdra till landstingsdirektören att undersöka hur distribution av handlingar till landstingsfullmäktige via läsplatta kan genomföras, samt att 2. uppdra till landstingsdirektören att införa elektronisk distribution av protokoll inom Landstinget Västmanland.

6 FÖREDRAGNINGSLISTA 6 (9) 13 Registrering av hjärtstartare/defibrillatorer Dnr LTV Under förutsättning av beslut i landstingsfullmäktige Landstingsfullmäktige beslutade XX att bifalla motion LTV om att landstinget bör öka tillgängligheten till hjärtstartare genom registrering av samtliga defibrillatorer som finns inom Landstinget Västmanland i Hjärtstartsregistret. att uppdra till landstingsdirektören att öka tillgängligheten till hjärtstartare genom registrering av samtliga defibrillatorer som finns inom Landstinget Västmanland i Hjärtstartsregistret. 14 Ianspråktagande av reserverade medel för förlängd satsning på ökad tillgänglighet till vård Dnr LTV Landstingets tillgänglighetssatsning 2013 syftar till att öka tillgängligheten till vård och därmed nå de nya kömiljardmålen som innebär ökade krav på faktisk väntetid. Landstinget har avsatt 20 mkr under 2013 för att nå dessa mål. För att säkerställa att landstinget under 2013 ska uppnå de nya kömiljardmålen och som underlag till överföring av medel ska Västmanlands sjukhus, VS, och Primärvård, psykiatri och handikappverksamhet, PPHV, uppnå följande: 1. VS och PPHV:s verksamheter ska klara av sina fastlagda produktionsplaner utan medel från satsningen. Satsningen för att klara kömiljardmålen ska gå utöver den planerade produktionen. 2. Mål för första halvåret 2013 är att nå minst 80 procent enligt de gamla måtten och minst 70 procent enligt de nya. 3. Mål för andra halvåret 2013, eller tidigare, är att nå minst 80 procent enligt de nya måtten. 4. Redovisning från VS och PPHV ska göras varje månad i samband med ägaruppföljning av hur verksamheterna och förvaltningarna ligger till jämfört med produktionsplanerna. 5. Redovisning från VS och PPHV ska göras varje månad i samband med ägaruppföljning av hur verksamheterna och förvaltningarna ligger till jämfört med gällande kömiljardmål. att 1. ur anslaget till landstingsstyrelsens förfogande 2013 ianspråkta 20 mkr som avsatts för förlängd satsning på ökad tillgänglighet till vård, samt att 2. uppdra till landstingsdirektören att säkerställa att kraven för att erhålla medel följs upp och redovisas för landstingsstyrelsen.

7 FÖREDRAGNINGSLISTA 7 (9) 15 Ianspråktagande av reserverade medel för barn och ungdomshälsan Dnr LTV Enligt landstingets reviderade plan för har barn och ungdomshälsan permanentats som första linje verksamhet. Barn och ungdomshälsan ska bedrivas i hela länet. Från har 7 miljoner kronor årligen anslagits för verksamheten. Barn och ungdomshälsan har för närvarande en årlig driftskostnad på cirka 7,3 mkr. Verksamheten omfattar Västerås, Surahammar och Hallstahammar. För att uppfylla uppdraget som en länstäckande verksamhet krävs en omställning av den projektutformning och personalfördelning som för närvarande gäller samt sannolikt ett budgettillskott under 2013 och framåt. Landstingets anslag på 7 mkr utgör den finansiella grunden för verksamhetsåret Utvecklingsarbete innefattande vårdgrannar och verksamheter i länets kommuner pågår för att kunna erbjuda en länsomfattande service. Resultatområde barn och ungdomspsykiatri kommer att tillskjuta medel som erhållits för vårdgaranti för att möjliggöra en finansiering av utbygganden till en länstäckande verksamhet. att ur anslaget till landstingsstyrelsens förfogande 2013 ianspråkta 7 mkr som reserverats för utveckling av barn och ungdomshälsan. 16 Ianspråktagande av reserverade medel för Nationella kvalitetsregister Dnr LTV För att utveckla Nationella Kvalitetsregister för vård och omsorg under åren har en överenskommelse träffats mellan staten, industrin och kommuner, landsting samt regioner. I Landstingsplan har för innevarande år 2,7 mkr reserverats för detta. att ur anslaget till landstingsstyrelsen förfogande 2013 ianspråkta maximalt 2,7 mkr för finansiering av Nationella kvalitetsregister för vård och omsorg. 17 Ianspråktagande av reserverade medel för HPV vaccin Dnr LTV Landstinget erhåller statsbidrag för vaccin mot HPV virus med cirka 2,5 mkr per år. I Landstingsplan har för innevarande år 2,5 mkr reserverats för HPV vaccin i anslaget till landstingsstyrelsens förfogande. att ur anslaget till landstingsstyrelsens förfogande 2013 ianspråkta 2,5 mkr som reserverats för vaccin mot HPV virus.

8 FÖREDRAGNINGSLISTA 8 (9) 18 Månadsuppföljning för Primärvård, psykiatri och handikappverksamhet till och med mars 2013 Dnr LTV Månadsrapport för mars delges i separat utskick Landstingsstyrelsen beslutade att uppdra åt landstingsstyrelsens presidium att, utöver förvaltningarnas månads och delårsrapportering till landstingsstyrelsen, följa upp effekterna av programarbetet avseende styrning av sjukvårdskonsumtion och ekonomi/verksamhet i balans (Dnr LTV ). Bilaga 1 Föreligger månadsrapport för februari och mars 2013 samt protokoll från landstingsstyrelsens presidiums resultatdialog med Primärvård, psykiatri och handikappverksamhet. att notera informationen. 19 Månadsuppföljning för Västmanlands sjukhus till och med mars 2013 Dnr LTV Månadsrapport för mars delges i separat utskick Landstingsstyrelsen beslutade att uppdra åt landstingsstyrelsens presidium att, utöver förvaltningarnas månads och delårsrapportering till landstingsstyrelsen, följa upp effekterna av programarbetet avseende styrning av sjukvårdskonsumtion och ekonomi/verksamhet i balans (Dnr LTV ). Bilaga 2 Föreligger månadsrapport för februari och mars 2013 samt protokoll från landstingsstyrelsens presidiums resultatdialog med Västmanlands sjukhus. att notera informationen. 20 Månadsuppföljning till och med mars 2013 Ärendet delges i separat utskick 21 Yttrande över remiss om delbetänkande Proportionalitet i val samt förhandsanmälan av partier och kandidater (SOU 2012:94) Dnr LTV Justitiedepartementet har överlämnat Proportionalitet i val samt förhandsanmälan av partier och kandidater, SOU 2012:94, till Landstinget Västmanland för yttrande. Bilaga 3 Föreligger förslag till yttrande. att överlämna förslaget till Justitiedepartementet som Landstinget Västmanlands yttrande.

9 FÖREDRAGNINGSLISTA 9 (9) 22 Yttrande över förslag om meritpoäng för ämnet svenskt teckenspråk för hörande Dnr LTV Utbildningsdepartementet har överlämnat promemorian Förslag om införande av meritpoäng för ämnet svenskt teckenspråk för hörande till Landstinget Västmanland för yttrande. Bilaga 4 Föreligger förslag till yttrande. 23 Anmälningsärenden att överlämna förslaget till Utbildningsdepartementet som Landstinget Västmanlands yttrande. a) Protokoll från landstingsstyrelsens arbetsutskotts sammanträde b) Protokoll från Folktandvården Västmanland AB styrelsesammanträde c) Protokoll från Västmanlands kommuner och landstings styrelsesammanträde samt d) Protokoll från Samordningsförbundet Västra Mälardalens sammanträde Bilaga 5 e) Inkommen remiss från Socialdepartementet, Patientlag (Dnr LTV ). Besvaras vid sammanträdet Bilaga 6 f) Inkommen remiss från Socialdepartementet, Ett laboratorienätverk för smittskydd och mikrobiologi i Sverige (Dnr LTV ). Besvaras vid sammanträdet Bilaga 7 g) Inkommen revisionsrapport, Granskning av styrning och ledning vid Tärna folkhögskola (Dnr LTV ). Besvaras vid sammanträdet Bilaga 8 h) Inkommen revisionsrapport, Granskning av palliativ vård vid Landstinget Västmanland (Dnr LTV ). Besvaras vid sammanträdet Bilaga 9 i) Inkommen revisionsrapport, Granskning av styrning och uppföljning av medicinsk service; laboratoriemedicinska länskliniken Landstinget Västmanland (Dnr LTV ). Besvaras vid sammanträdet j) Inkommet beslut från Västmanlands kommuner och landsting om att Vafab miljö AB ska föreslås överföras till ett kommunalförbund. att lägga anmälningsärenden under a) j) till handlingarna.

FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (9) LS. Landstingsstyrelsen. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (9) LS. Landstingsstyrelsen. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (9) Organ Plats Landstingsstyrelsen Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 26 februari 2014, klockan 10.00 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström

Läs mer

PROTOKOLL 5. 2015 02 25 t o m sid 9. Landstingsstyrelsen i egenskap av driftnämnd. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

PROTOKOLL 5. 2015 02 25 t o m sid 9. Landstingsstyrelsen i egenskap av driftnämnd. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås PROTOKOLL 5 Organ Plats Landstingsstyrelsen i egenskap av driftnämnd Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 25 februari 2015 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström

Läs mer

Anmäls att landstingsstyrelsens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning.

Anmäls att landstingsstyrelsens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning. FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) Organ Plats Landstingsstyrelsen driftfrågor Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 25 mars 2015, klockan 09.00 Ledamöter Ersättare Övriga Denise

Läs mer

41 Föregående protokoll Anmäls att arbetsutskottets protokoll från sammanträdet 2015 04 15 justerats i föreskriven ordning.

41 Föregående protokoll Anmäls att arbetsutskottets protokoll från sammanträdet 2015 04 15 justerats i föreskriven ordning. PROTOKOLL 25 LS AU 2015 05 13 t o m sid 29 Organ Plats Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Kungshatt, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 13 maj 2015 Ledamöter Övriga Denise

Läs mer

Yttrande över remiss Kostnadsansvar för smittskyddsläkemedel

Yttrande över remiss Kostnadsansvar för smittskyddsläkemedel REMISSYTTRANDE 1 Datum 2015 09 02 Vår beteckning LTV 150608 Er beteckning S2015/3231/FS Yttrande över remiss Kostnadsansvar för smittskyddsläkemedel Socialdepartementet har efterfrågat synpunkter från

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (13) LS. Landstingsstyrelsen. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (13) LS. Landstingsstyrelsen. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (13) Organ Plats Landstingsstyrelsen Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 27 april 2016, klockan 09.00 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström

Läs mer

2015 12 02 t o m sid 57

2015 12 02 t o m sid 57 Bil 1 Bil 2 Bil 4 PROTOKOLL 55 LS AU 2015 12 02 t o m sid 57 Organ Plats Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Kungshatt, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 2 december 2015 Ledamöter

Läs mer

PROTOKOLL t o m sid 65. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

PROTOKOLL t o m sid 65. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås PROTOKOLL 61 Organ Plats Landstingsstyrelsen driftfrågor Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 16 december 2015 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström (S), Ordförande

Läs mer

Anmäls att landstingsstyrelsens protokoll från sammanträdet 2015 03 25 justerats i föreskriven ordning.

Anmäls att landstingsstyrelsens protokoll från sammanträdet 2015 03 25 justerats i föreskriven ordning. FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (8) Organ Plats Tidpunkt Landstingsstyrelsen Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Onsdagen den 29 april 2015, efter drift Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström (S),

Läs mer

Styrelsen för handikappverksamheten. Tid: Onsdagen den 27 januari 2010 kl. 10.00-15.20 Plats: Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan, Göteborg

Styrelsen för handikappverksamheten. Tid: Onsdagen den 27 januari 2010 kl. 10.00-15.20 Plats: Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan, Göteborg Protokoll Sammanträde: Styrelsen för Tid: Onsdagen den 27 januari 2010 kl. 10.00-15.20 Plats: Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan, Göteborg Beslutande Christin Slättmyr (S), ordförande Fredrik Bellino

Läs mer

Landstingsstyrelsen 125-144. Tid: 2011-08-23 13:00-14:30 Plats: Landstingets kansli, sal A

Landstingsstyrelsen 125-144. Tid: 2011-08-23 13:00-14:30 Plats: Landstingets kansli, sal A PROTOKOLL 1(9) Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: Peranders Johansson (M), ordförande Mia Frisk (KD) Anna-Carin Magnusson (S) Rune Backlund (C) Lena Skaring Thorsén (FP) Märta Svärd (MP) Håkan

Läs mer

PROTOKOLL 18 LS AU t o m sid 20 Organ Plats Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt

PROTOKOLL 18 LS AU t o m sid 20 Organ Plats Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt PROTOKOLL 18 LS AU 2016 05 11 t o m sid 20 Organ Plats Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 11 maj 2016 Ledamöter Övriga Tomas Högström

Läs mer

17 Föregående protokoll Anmäls att kollektivtrafiknämndens protokoll från sammanträdet 2015 02 02 har justerats.

17 Föregående protokoll Anmäls att kollektivtrafiknämndens protokoll från sammanträdet 2015 02 02 har justerats. PROTOKOLL 5 Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås Tidpunkt Måndagen den 30 mars 2015 klockan 09.00 11.30 Ledamöter Ersättare Övriga Tommy Levinsson

Läs mer

Stora sammanträdesrummet, Björkarna

Stora sammanträdesrummet, Björkarna SOCIALNÄMNDEN Tid och plats Tisdag 23 september 2014 kl. 10:00 12:30 Stora sammanträdesrummet, Björkarna Beslutande Övriga deltagare Åke Gustavsson (S), Ordförande Ann Louise Brodén (S) Ann Mari Uppvall

Läs mer

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2011-10-03 1 (18)

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2011-10-03 1 (18) 1 (18) Plats och tid Beslutande Sessionssalen, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 3 oktober, 2011 klockan 18.00 18.45 Christina Waster Jansson (S), Ordf. Britt-Inger Fröberg (S) Tobias Nordlander (S) Kerstin

Läs mer

PROTOKOLL t o m sid 10. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

PROTOKOLL t o m sid 10. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås PROTOKOLL 5 Organ Plats Landstingsstyrelsen driftfrågor Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 24 februari 2016 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström (S), Ordförande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2014-10-02

PROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2014-10-02 PROTOKOLL 1 (9) 82-94, 1 bilaga Plats och tid Landstingshuset, Vilhelminarummet, Umeå, klockan 09.00-11.50 Beslutande Peter Olofsson, (S), ordförande Nicklas Sandström, (M), vice ordförande Helen Forsberg,

Läs mer

48 Föregående protokoll Anmäls att arbetsutskottets protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning.

48 Föregående protokoll Anmäls att arbetsutskottets protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning. PROTOKOLL 21 Organ Plats Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 8 juni 2016 Ledamöter Övriga Denise Norström (S), Ordförande Lena Johansson

Läs mer

Svar på interpellation Vad gör landstinget Västmanland för att underlätta mottagandet av asylsökande?, LTV 151454-1

Svar på interpellation Vad gör landstinget Västmanland för att underlätta mottagandet av asylsökande?, LTV 151454-1 Svar på interpellation Vad gör landstinget Västmanland för att underlätta mottagandet av asylsökande?, LTV 151454-1 Barbro Larsson (C ) har ställt två frågor 1. Finns det något vi i landstinget kan göra

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2014-05-14

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2014-05-14 Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: s sammanträdessal, Fäladstorget 1, Lund, kl 17:00-21:20 Ordförande: Lars Johansson (M) 2:e vice ordförande: Ann-Margreth Olsson (S) Ledamöter: Lena Arnesen (M) John

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21 2009-06-17 1-21 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att justera Justeringens

Läs mer

Bil 2

Bil 2 Bil 1 Bil 2 Bil 3 Bil 4 Bil 5 Bil 6 PROTOKOLL 31 RSAU 2017-09-20 t o m sid 34 Organ Plats Regionstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 20 september

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Anmäls att landstingsstyrelsens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning.

Anmäls att landstingsstyrelsens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning. FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (6) Organ Plats Tidpunkt Landstingsstyrelsen Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Onsdagen den 16 december 2015, efter drift Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström

Läs mer

Kommunhuset, rum Dalen Tisdagen den 17 juni 2014 kl 18:00 20:40

Kommunhuset, rum Dalen Tisdagen den 17 juni 2014 kl 18:00 20:40 1 (18) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, rum Dalen Tisdagen den 17 juni 2014 kl 18:00 20:40 Jessica Ashworth (M), Ordförande Harriet Paulsson (C), 1e vice ordförande Anders Magnhagen (S),

Läs mer

Socialnämnden. Jonas Lamprecht (v) ledamot Rune Skogsberg (c) ledamot

Socialnämnden. Jonas Lamprecht (v) ledamot Rune Skogsberg (c) ledamot FN:s barnkonvention har beaktats 2009-03-10 1 Plats och tid Vänersalen, klockan 14.00-16.00 Beslutande Jens Söder Höij (s) ordförande Lennart Daghed (fp) vice ordförande Leif Johansson (s) ledamot Gun-Britt

Läs mer

Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50

Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50 2012-04-02 1(19) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50 Maria Danielsson

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

PROTOKOLL t o m sid 22. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

PROTOKOLL t o m sid 22. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås PROTOKOLL 18 Organ Plats Landstingsstyrelsen driftfrågor Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 29 april 2015 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström (S), ordförande

Läs mer

Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 22 beslutande, enligt bifogad närvarolista.

Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 22 beslutande, enligt bifogad närvarolista. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2014-05-21 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdage den 21 maj, 2014 klockan 19.00 20.30 Beslutande Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa

Läs mer

Stora sammanträdesrummet Björkarna, Torsby

Stora sammanträdesrummet Björkarna, Torsby SOCIALNÄMNDEN Tid och plats Tisdag 8 september 2015 kl. 10:00 15:00 Stora sammanträdesrummet Björkarna, Torsby Beslutande Övriga deltagare Åke Gustavsson (S), ordförande Annlouise Brodén (S) Birgit Dahlgren

Läs mer

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden 2011-09-13. Omedelbar justering

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden 2011-09-13. Omedelbar justering Protokoll Kultur- och fritidsnämnden Omedelbar justering 43 Kultur- och fritidsnämndens sammanträde 43. Budget 2012-2014 44. Delårsbokslut 2011 45. Kultur- och fritidsnämndens bidrag till ideella föreningar

Läs mer

Bidrag för glasögon till barn och unga

Bidrag för glasögon till barn och unga Socialutskottets betänkande 2015/16:SoU4 Bidrag för glasögon till barn och unga Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om bidrag för glasögon till vissa barn och unga,

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45

Sammanträde i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 1 (8) Sammanträde i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri Datum Tid 14.00 17.15 Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 Ledamöter (FP) Jessica Ericsson Ordförande (MP) Karin Michal

Läs mer

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-10-26 (10) Plats och tid Björkhemsvägen 13, Kristianstad kl 10.00 11.15 Beslutande Fredrik Axelsson (M)

Läs mer

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Torbjörn Ekelund (FP), ordförande Karl-Erik Kruse (S) Christer Laurell (C), vice ordförande

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Torbjörn Ekelund (FP), ordförande Karl-Erik Kruse (S) Christer Laurell (C), vice ordförande Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl 15.00 16.50. Beslutande Torbjörn Ekelund (FP), ordförande Karl-Erik Kruse (S) Christer Laurell (C), vice ordförande Övriga deltagare Paul Eklund, stabschef

Läs mer

RS 2017-09-06 Bil 8 PROTOKOLL 24 RSAU 2017-06-07 t o m sid 26 Organ Plats Regionstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 7 juni 2017 Ledamöter Övriga

Läs mer

2002-05-13 LANDSTINGSSTYRELSEN 72-96. Tid: kl 10.00 12.00. Plats: Landstingshuset, Halmstad. Ledamöter

2002-05-13 LANDSTINGSSTYRELSEN 72-96. Tid: kl 10.00 12.00. Plats: Landstingshuset, Halmstad. Ledamöter LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL 2002-05-13 LANDSTINGSSTYRELSEN 72-96 Tid: kl 10.00 12.00 Plats: Landstingshuset, Halmstad Ledamöter Anne Marie N Brodén (m) Göran Karlsson (c) Björn Ahlkvist (s) Mats Eriksson

Läs mer

Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 30 november 2011, kl 15.00-18.05

Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 30 november 2011, kl 15.00-18.05 1(15) Plats och tid ande Ledamöter Tjg ersättare Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 30 november 2011, kl 15.00-18.05 Peter Krööse (c), ordförande Anita Karmteg (fp) Annika Bjelvert (m) Eva Hammar (mp)

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunstyrelsen 2016-01-13 1(19)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunstyrelsen 2016-01-13 1(19) Nr 1 Kommunstyrelsen 2016-01-13 1(19) Tid och plats Onsdagen den 13 januari 2016, klockan 08.30 12.30, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Tommy W Johansson (S) Christine Andersson (S) Marianne Sand

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 12.15. Ingalill Jonsson (m)

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 12.15. Ingalill Jonsson (m) 1(24) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 12.15 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande: Utses att justera: Kerstin Asplund,

Läs mer

Arbetsutskottet beslutar 1. Den preliminära föredragningslistan fastställs.

Arbetsutskottet beslutar 1. Den preliminära föredragningslistan fastställs. Bil 23 PROTOKOLL 55 LS AU 2015 12 02 t o m sid 57 Organ Plats Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Kungshatt, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 2 december 2015 Ledamöter Övriga

Läs mer

Administrativa avdelningen

Administrativa avdelningen 1 (15) Plats och tid Nordmarkens skola, aulan 19.10 20.10 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida Sandra Norsell, Kommunsekreterare Britt-Marie Öjstrand, T.f. kommunchef Linda Sydengen, Ekonomichef

Läs mer

Lars Jonehög, Fp Britta Nilsson, M Torbjörn Lewin, S, (ej tjänstgörande ersättare)

Lars Jonehög, Fp Britta Nilsson, M Torbjörn Lewin, S, (ej tjänstgörande ersättare) 1(16) Plats och tid Nordiska Travmuseet, Biblioteket, kl 14.15-17.30 Beslutande Ledamöter Marita Arvidsson, C, vice ordf Lotta Wignell, C Margareta Bryntesson, M Agneta Nilsson, Kd Maurice Leroy, S Anne

Läs mer

Allmänpolitiska utskottet 67-77

Allmänpolitiska utskottet 67-77 PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Bernts loge, Spira Närvarande: ande: Tommy Bernevång Forsberg (KD), Per Hansson (FP), Håkan Sandgren (S) t.o.m. 68, Anders Gustafsson (M) t.o.m. 68, Per-Olov Norlander

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesprotokoll

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesprotokoll Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 2015-06-18 1(23) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kl. 08.30-12.00 Beslutande Ewa Arvidsson (S), ordförande Birgit Karlsson (MP) Cecilia

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

95 Föregående protokoll Anmäls att landstingsstyrelsens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning.

95 Föregående protokoll Anmäls att landstingsstyrelsens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning. PROTOKOLL 55 Organ Plats Landstingsstyrelsen Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 29 april 2015 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström (S), ordförande Kenneth Östberg

Läs mer

Anmäls att landstingsstyrelsens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning.

Anmäls att landstingsstyrelsens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning. FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (8) Organ Plats Landstingsstyrelsen Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 18 december 2013, klockan 10:00 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström

Läs mer

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Koncept Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2011-01-27 nr Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Karin Hellqvist tel. 08 405 59 23 Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för

Läs mer

2001-10-10 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN 71 82. Tid: kl 10.00 12.15. Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, landstingshuset i Halmstad.

2001-10-10 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN 71 82. Tid: kl 10.00 12.15. Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, landstingshuset i Halmstad. LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL 2001-10-10 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN 71 82 Tid: kl 10.00 12.15 Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, landstingshuset i Halmstad Ledamöter Per G Hansson (m) Göte Andersson (c) Dan Skantz

Läs mer

Lovisa Ljungberg (c) Margareta Chibba (kd) Marita Johansson (s) Per Svensson (s) Gunborg Thornberg (s) Anneli Rosenberg, SSR

Lovisa Ljungberg (c) Margareta Chibba (kd) Marita Johansson (s) Per Svensson (s) Gunborg Thornberg (s) Anneli Rosenberg, SSR LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN I HALMSTAD 15-23 Tid: 2003-02-17 kl. 14:00 15:30 Plats: Närvarande: Ledamöter Ersättare Personalföreträdare Tjänstemän Primärvårdsförvaltningen, Torsgatan

Läs mer

Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45

Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45 Sammanträdesdatum s. 1 (14) Plats Kommunhuset i Lomma, Stora Sessionssalen Tid Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Conny Bäck

Läs mer

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN 2014 DET SKA VARA GOTT ATT LEVA I KALMAR LÄN Alliansen vill skapa en modern och nära sjukvård tillsammans med dig. Vi lyssnar alltid på dig när det gäller var, när

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 0-11.30 Beslutande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Carola Lindgren (M) Lars-Ove Hägerroth (M), ersättare för Daniel Persson (M) Eva Olsson

Läs mer

Socialnämnden 2012-03-22 1(9)

Socialnämnden 2012-03-22 1(9) Socialnämnden 2012-03-22 1(9) Plats och tid Hotell Källan Åmliden Norsjö, torsdag den 22 mars 2012 kl. 10.30 12.15 Beslutande ledamöter Christer Lundgren, (c) ordförande Dan Oskarsson, (s) Elli-Mari Lundgren,

Läs mer

Nämnden för Service. ajournering 08:35 09:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Plats och tid Klockan 08:30 11.35

Nämnden för Service. ajournering 08:35 09:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Plats och tid Klockan 08:30 11.35 Nämnden för Service SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Klockan 08:30 11.35 ajournering 08:35 09:00 Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Peter Söderberg (M), ordförande Monica Neptun (FP), vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-11-07 1 Innehållsförteckning Ärende 112 Individärende... 3 113 Individärende... 4 114 Individärende... 5 115 Månadsuppföljning oktober... 6 116 Riskanalys sjuksköterskor natt... 7 117 Tillägg till

Läs mer

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv BESLUTSUNDERLAG Landstingstyrelsen Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (4) Ledningsenhet Dnr LD12/01415 Uppdnr 351 2013-01-14 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-01-28 Landstingsstyrelsen 2013-02-18

Läs mer

Kommunstyrelsesalen, kl 09:30-11:45. Patrik Hjalmarsson. Ordförande Cecilia Vilhelmsson. Justerande Annette Ohlsson

Kommunstyrelsesalen, kl 09:30-11:45. Patrik Hjalmarsson. Ordförande Cecilia Vilhelmsson. Justerande Annette Ohlsson Kommunstyrelsen 2015-08-12 1 (12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen, kl 09:30-11:45 Beslutande Cecilia Vilhelmsson, S ordförande, Kjell Gustafsson, S, (ersättare för Thony Andersson, S), Monika Gideskog,

Läs mer

Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson Linn Erlandsson kommunsekreterare

Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson Linn Erlandsson kommunsekreterare Sida PROTOKOLL 1(19) Plats och tid Hörsalen, Folkets Hus, kl 18:30-20:40 ande Se sida 2 Övriga närvarande Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

Mattias Olsson (V) rj er. Anne Saaristo, Kicki J Eriksson, Annita Olsson

Mattias Olsson (V) rj er. Anne Saaristo, Kicki J Eriksson, Annita Olsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset plan 2 rum 2, kl 19:00-20:00 ande Gabriel Melki (S), ordförande Anna Maria Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Berit Larsson (S) Catarina Ekeståhl (M) Lars

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16)

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16) Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16) Plats och tid: Kommunkontoret sammanträdesrum Ängen, kl. 09.30-14.15 Beslutande: Karin Skärby (c), ordförande Kerstin Almqvist (m) Torbjörn Mellgren (s) Ulrik

Läs mer

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad PROTOKOLL 1 (6) Folkhälso- och tandvårdsutskottet Plats Beslutande Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad Gert Ohlsson (FP), ordförande Monica Gundahl (S), vice ordförande Annetthe Zettergren (M) Kerstin

Läs mer

PROTOKOLL t o m sid 17. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

PROTOKOLL t o m sid 17. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås PROTOKOLL 10 Organ Plats Landstingsstyrelsen driftfrågor Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 25 mars 2015 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström (S), ordförande

Läs mer

Planeringsdelegationen 59-75

Planeringsdelegationen 59-75 PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: ande: Håkan Jansson (M), ordförande Maria Frisk (KD) Rune Backlund (C) Lena Skaring Thorsén (FP) Marcus Eskdahl (S) Ann-Christine

Läs mer

Avtal om listning över länsgränser

Avtal om listning över länsgränser Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-07 1 (3) HSN 1311-1240 Handläggare: Jan-Olov Wiklund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-05-20, p 3 Avtal om listning över länsgränser Ärendebeskrivning

Läs mer

Plats Ledamot Ersättare Parti Ankom Utgick. 77 Andersson, Glenn (Ordförande) S 09:02 19: Andersson, Glenn (Ordförande) S 19:05 21:24

Plats Ledamot Ersättare Parti Ankom Utgick. 77 Andersson, Glenn (Ordförande) S 09:02 19: Andersson, Glenn (Ordförande) S 19:05 21:24 NÄRVAROBILAGA 1 (4) NÄRVARO LANDSTINGSFULLMÄKTIGE Plats Ledamot Ersättare Parti Ankom Utgick 77 Andersson, Glenn (Ordförande) S 09:02 19:02 77 Andersson, Glenn (Ordförande) S 19:05 21:24 76 Duán, Annika

Läs mer

Datum. Anna-Carin Ragnarsson. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Vård- och omsorgsnämnden. Vård&Omsorg,, Nibblesbackevägen 17, Köping

Datum. Anna-Carin Ragnarsson. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Vård- och omsorgsnämnden. Vård&Omsorg,, Nibblesbackevägen 17, Köping SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Tunadal, Virgatan 7, Köping, kl 14.00 17.00. ande Övriga deltagande Roger Eklund (S), ordförande Inger Lindström (S) Hans Andersson (S) Irene Smedberg (S) Tanja

Läs mer

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s)

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s) 1(20) Plats och tid Sessionssalen, kultur- och utbildningscentrum, klockan 18.00 18.35 Beslutande Ledamöter Se sidan 2 Övriga närvarande Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare

Läs mer

Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, klockan 13.00-14.00

Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, klockan 13.00-14.00 NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum Sida 1 ( 6 ) Plats och tid Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, klockan 13.00-14.00 Beslutande Ledamöter Louise Branting (C), ordf. Nils Matsson (M)

Läs mer

Samordningsförbundet Umeå 2006-09-21

Samordningsförbundet Umeå 2006-09-21 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Samordningsförbundet Umeå 2006-09-21 Plats och tid Arbetsmarknadsavdelningen Umeå kommun, kl 09.30-12.00 ande Anna-Karin Jonsson, Försäkringskassan, ordf Christer Lindvall,

Läs mer

Omsorgsnämndens arbetsutskott, vård- och omsorgsutskottet. Protokoll 2015-10-14

Omsorgsnämndens arbetsutskott, vård- och omsorgsutskottet. Protokoll 2015-10-14 Omsorgsnämndens arbetsutskott, vård- och Protokoll it. HEDEMORA 1 (13) omsorgs utskottet Plats och tid Beslutande Vintergatan, sammanträdesrum Venus, kl. 09.00-12.30 Ledamöter Owe Ahlinder (C), ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(18)

Sammanträdesprotokoll 1(18) Sammanträdesprotokoll 1(18) Plats och tid Kommunhuset, sessionssalen, onsdagen den 23 november 2011, 09.00 11.45 ande Övriga närvarande Åsa Eriksson (S), Gunnar Tiger (S), Arne Pettersson (S), Kjell Karlsson

Läs mer

Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping. Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre.

Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping. Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre. PROTOKOLL 1 Sammanträdesplats Deltagande Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre F län Lars Brudin H län Claes Hallert E län Inger

Läs mer

Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 8-19

Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 8-19 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer och attraktivitet 8-19 Plats: Regionens hus, sal A Närvarande: ande: Malin Wengholm (M), Torbjörn Eriksson (KD), Maria Hörnsten (S), Jonas Magnusson (S), Martina Jansson, (S),

Läs mer

Samverkansnämnd. Protokoll. Datum: 2014-10-17 Plats: Best Western Hotell Mälaren, Västerås. Tjänstemän. Närvarande: Landsting/politiker

Samverkansnämnd. Protokoll. Datum: 2014-10-17 Plats: Best Western Hotell Mälaren, Västerås. Tjänstemän. Närvarande: Landsting/politiker Samverkansnämnd : 2014-10-17 Plats: Best Western Hotell Mälaren, Västerås Närvarande: Landsting/politiker Örebro Marie-Louise Forsberg-Fransson Ola Karlsson Robert Mörk Jenny Steen Ewa Sundqvist Annika

Läs mer

Kommunhuset, Administrativ service

Kommunhuset, Administrativ service Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.00-14.30 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 19 Omsorgsnämnden Sammanträdesdatum 2016-02-25

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 19 Omsorgsnämnden Sammanträdesdatum 2016-02-25 Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 16 juni 2003

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 juni kl 14.00-14:35 Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Lars Rundgren (m) Bo Ivgren

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll 2012-08-30

Utbildningsnämndens protokoll 2012-08-30 Datum: Torsdag den 30 augusti 2012 Tid: 16.00-18.40 Plats: Östra roten, kommunhuset Älvkullen Paragrafer: 42-51 Utses att justera: Lars Ivarsbo (c) Underskrifter: Sekreterare Ordförande Justerare Julia

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-12-19 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 12 december 2012 kl. 9.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga

Läs mer

Landstingsstyrelsen 46-70. Tid: 2011-03-22 kl 13:00-14:55 Plats: Landstingets kansli, sal A

Landstingsstyrelsen 46-70. Tid: 2011-03-22 kl 13:00-14:55 Plats: Landstingets kansli, sal A PROTOKOLL 1(10) Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: ande: Peranders Johansson (M), ordförande Mia Frisk (KD) Anna-Carin Magnusson (S), 46-62 Rune Backlund (C) Lena Skaring Thorsén (FP) Märta

Läs mer

God ekonomisk hushållning Planering och uppföljning Hur finansieras landstingets verksamhet? Kostnader och kostnadsutveckling.

God ekonomisk hushållning Planering och uppföljning Hur finansieras landstingets verksamhet? Kostnader och kostnadsutveckling. God ekonomisk hushållning Planering och uppföljning Hur finansieras landstingets verksamhet? Kostnader och kostnadsutveckling 11 maj 2015 Målstyrning i landstinget Landstingets övergripande mål Medborgare

Läs mer

Hans Måhagen (S), ersättare Roger Nyman (V), ersättare Pontus Wessman (MP), ersättare Eva-Lena Hellsing, t f kommunchef

Hans Måhagen (S), ersättare Roger Nyman (V), ersättare Pontus Wessman (MP), ersättare Eva-Lena Hellsing, t f kommunchef Kommunstyrelsen 2013-04-15 1 (7) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa 2013-04-15 klockan 10.00 17.30 Beslutande: Pia Tingvall (C), ordförande Pär-Anders Olofsson (C) Malin Svensson (M) Göran Landström (M)

Läs mer

Peter Johansson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Peter Johansson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-05-04 1 (20) Plats och tid Rådhusets 2:a våning kl 10.00 Beslutande Peter Johansson (M) Pierre Månsson (FP)

Läs mer

PROTOKOLL t o m sid 29. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

PROTOKOLL t o m sid 29. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås PROTOKOLL 23 Organ Plats Landstingsstyrelsen driftfrågor Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 27 maj 2015 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström (S), ordförande

Läs mer

Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30. Enligt bilagor sidor 15 och 16. Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor

Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30. Enligt bilagor sidor 15 och 16. Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor 1(1) Plats och tid Beslutande Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30 Enligt bilagor sidor 15 och 16. Övriga deltagande Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor Utses att justera Rolf

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (16) Plats och tid Rådhuset, Askersund, den 24 augusti 2010 kl 13.00-15.40 Beslutande Siv Ahlstrand, ordförande (S) Johan Calais (S) Gun-Britt Bourelius (S) i

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Arbete och välfärdsförvaltningen, Östra Kaserngatan mötesrum 5:5. Kl. 13:30-16:10 ande Radovan Javurek (FP) Ewa Jakobsen (M) Mats Edin (S) Maria Nilsson (S) Tommy

Läs mer

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden 1(7) TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsavdelningen Christina Möller/Mats Swanberg 2012-02-10 Dnr RS 690-2011 Till Hälso- och sjukvårdsutskottet Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-01-19 1. ( 5 ) KS040119

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-01-19 1. ( 5 ) KS040119 Kommunstyrelsen 2004-01-19 1. ( 5 ) Plats och tid: Folkets Hus, D-salen, kl. 15.00 17.15 Beslutande: Robert Mörk (s), ordförande Bjarne Rasmussen (s) Frans Maretta (s), ers för Annica Blomgren (s) Ahti

Läs mer

2 Närvaro Närvaron kontrolleras genom att ledamöter och tjänstgörande ersättare loggar in i mötessystemet.

2 Närvaro Närvaron kontrolleras genom att ledamöter och tjänstgörande ersättare loggar in i mötessystemet. FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (15) Organ Plats Landstingsfullmäktige Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 17 februari 2016 1 Sammanträdet öppnas 2 Närvaro Närvaron kontrolleras genom att

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Retortgatan 7, Västerås Måndagen den 21 maj 20 12

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Retortgatan 7, Västerås Måndagen den 21 maj 20 12 PROTOKOLL 13 2012-05-21 t omsid 18 Organ Plats Tidpunkt Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Retortgatan 7, Västerås Måndagen den 21 maj 20 12 Ledamöter Ersättare Lars Eriksson (S), ordförande

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsen

MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen Sammanträdesdag 2015-07-02 Innehåll 171 Godkännande av föredragningslista... 219 172 Begäran om investeringspengar till Skogsgläntan för nybyggnad av förskola, Torestorp 1:103... 220 173

Läs mer

Maria Rundahl, Lärarnas Riksförbund

Maria Rundahl, Lärarnas Riksförbund KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum Plats och tid sammanträde /Yrkeshögskolan/ Klockan 17:00-17:45, 18:00-19:30 ande Ledamöter Ulrika Landergren (L), ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) 1 (8) Plats och tid Landstingshuset, Kyrkgatan 12, hus 2, plan 2, 2008-12-16, kl 09.00-17.10 Beslutande Ann-Marie Johansson (s) Björn Karlsson (s) Alvi Björklund (s) Bodil Sihm (mp) Alf Lundin (v) Gert

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Sida: Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-21 1 (18) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Sammanträdet inleds med besök på Kreativ återvinningscentral (kopplat till projekt ReMida),

Läs mer

Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Regionstyrelsen Tid 2015-09-16 09:00-15:20 Plats Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Anna Fransson (S) (ordförande)

Läs mer