SorteraMera. Hur fungerade renhållningen i Kristianstad förr? NYHETSBREV FRÅN RENHÅLLNINGEN KRISTIANSTAD 2#

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SorteraMera. Hur fungerade renhållningen i Kristianstad förr? NYHETSBREV FRÅN RENHÅLLNINGEN KRISTIANSTAD 2#2014. www.renhallningen-kristianstad."

Transkript

1 SorteraMera NYHETSBREV FRÅN RENHÅLLNINGEN KRISTIANSTAD 2#2014 Hur fungerade renhållningen i Kristianstad förr? Ett ekipage från Christianstads Renhållnings-Aktiebolag hämtar träbaljor från Österbergska gården vid Västra Boulevarden.

2 Renhållningens historia I år är det 400 år sedan Christian IV anlade Kristianstad. Idag har vi nog svårt att föreställa oss hur de sanitära förhållandena i Kristianstad såg ut på 1600-talet och flera hundra år framåt. Avfallet kastades direkt ut på gatorna. Latrinet grävdes ner i gropar på bakgårdarna. Folk och fä samsades om utrymmet. Någon organiserad renhållning och sophämtning förekom inte. Stanken måste ha varit olidlig, men det bekom säkert inte råttorna som vi kan anta levde gott under dessa omständigheter. Om förhållandena i Kristianstad var bättre eller sämre än i andra städer är svårt att avgöra, men stadens grundare, Christian IV, bestämde att staden skulle byggas med goda och otadliga hus och inte simpla kojor. Organiserad renhållning Det första försöket till organiserad renhållning hade sin grund i en donation 1643 från en major Evert Hellström och hans maka. Donationen utgjordes av de fattigas bodar, tolv hus på ett rum och kök, som betraktades som stadens första ålderdomshem. De som bodde i husen fick fritt husrum, men var i mån av krafter skyldiga att ombesörja renhållningen på stadens gator så ofta det omtränger. Eftertraktad gödsel Från 1600-talets mitt fram till 1860 hämtade traktens bönder spillning från såväl människor som djur från gödselgroparna i staden och fraktade ut på åkrarna. Gödseln blev så småningom så eftertraktad att husägarna tog betalt för varan. Från 1865 drev fattigvårdsinrättningen en s.k. pudrettfabrik, där stadens latrin blandades med torv. Arbetet utfördes av de intagna på fattigvården. Stanken orsakade många klagomål från de närboende. Först 1875 kom en hälsovårdsstadga som ett försök att förbättra de hygienska

3 förhållandena. Några snabba dramatiska förbättringar lyckades dock inte myndigheterna genomdriva. I stadgan föreskrevs bl.a. att kommunen skulle se till att någon brist i renhållningen inom staden icke må uppstå till följd av svårigheter att få orenlighetsämnena avlägsnade. Renhållningsbolaget bildas På 1880-talet uppstod en debatt om vem som skulle svara för renhållningen. Det slutade med att 41 fastighetsägare slog sig samman år 1893 och bildade Christianstads Renhållnings- Aktie- Bolag. Nu skulle bolaget organisera sin verksamhet. Boningshus, stall och magasin uppfördes öster om Sölvesborgs- och Immelnjärnvägarna. Vattenklosetternas intåg 1908 blev något av en milstolpe för stadens renhållningsväsende genom att de första vattenklosetterna togs i bruk. Det skedde i den nya höghusbebyggelsen på Östermalm. Ägarna till vattenklosetterna ville naturligtvis inte betala för latrintömning utan bara för sophämtningen. Bolaget ville då höja taxan för Ovan: Cirkulär från hälsovårdsnämnden Nedan: Personal och transportredskap I mitten av 1920-talet togs bilen i tjänst, men hästarna fanns kvar till slutet av 1940-talet. Annorlunda tömning Vecka 18 Valborg/1 maj

4 sophämtning, vilket Östermalmsborna överklagade hos stadsfullmäktige. Det slutade med att de som endast hade sopkärl fick en höjning av taxan med 4 kronor per år. Ansvarsområdet utökas Från och med 1910 åtog sig renhållningsbolaget även gaturenhållningen hos de fastighetsägare som så önskade. Fattigvårdens engagemang i renhållningen av gatorna upphörde då renhållningsbolaget genom ett avtal med staden 1915 övertog hela gaturenhållningen mot en ersättning av 8000 kronor per år. I mitten av 1920-talet slutade man att samla latrin och sopor i träbaljor, som man tidigare hade gjort. Istället började man att använda slutna plåtkärl. Därmed inleddes också den första källsorteringen. Bolaget skaffade in emaljskyltar med texten Gödselsopor respektive Skräpsopor som fästes vid respektive kärl. Första sopbilarna 1925 blev ett nytt märkesår. De två äldsta hästarna var utslitna och det beslöts att ersätta dessa med en bil. Både hästar och bilar användes parallellt till slutet av 1940-talet. Genom en motion i stadsfullmäktige 1946 aktualiserades frågan på nytt om stadens övertagande av renhållningsbolaget. Bolaget förekom dock politikerna och skrev till staden och erbjöd ett övertagande. Överlåtelsen ägde sedan rum påföljande år. Ett nytt skede i renhållningsbolagets historia inleddes. I samband med att staden övertog renhållningsbolaget inleddes mekaniseringen på allvar. En rad nya bilar och en sopmaskin inköptes och stallet byggdes om till maskinhall. Förändrade konsumtions- och levnadsmönster Efter andra världskriget ökade den materiella standarden kraftigt något som direkt kunde avläsas i form av mer avfall. Konsumtion och levnadsmönster ändrades. Nu gällde snabbköpsbutiker och färdigpackat. Slit- och slängmentaliteten medförde att mängden sopor på kort tid fördubblades. Detta ställde Renhållningen på hårda prov. Nya effektivare fordon och rationel- Uppställning vid ett nyinskaffat fordon. Fr h: Gustav Leverén med dottern Laila, Axel Svensson, Axel Sjögren, Curth Kjellberg, Joel Svensson och Helmer Nilsson.

5 la arbetsmetoder infördes i rask takt för att kunna hålla det växande sopberget under kontroll. Bilar togs fram som kunde pressa samman soporna ersattes de tunga plåttunnorna av sopsäckar. Olika former av lyftanordningar utvecklades för att klara de allt större sopbehållarna. En ny lag trädde i kraft 1968 som medförde att kommunens renhållningsskyldighet utvidgades till att omfatta även landsbygden och inte enbart tätorterna. Det ledde till många krav från fastighetesägare om dispens från den obligatoriska hämtningen. Bekymret med grovsopor, som uppstod till följd av ökad konsumtion, löstes i mitten av 1970-talet genom att containrar ställdes upp på försök på strategiska platser i kommunen. Antalet containrar växte snabbt och bolaget satsade på olika transportsystem för att klara de vidgade uppgifterna. Omlastningsstationer uppfördes i Åhus, Tollarp, Degeberga och Arkelstorp. I kommunen fanns sedan 1966 ett särskilt bolag för industrirenhållningen Industrirenhållning AB. Efter riksdagsbeslutet om kommunalt renhållningsmonopol köptes Industrirenhållningsbolaget av Kristianstads Renhållningsbolag Nytt miljötänk Avfall och miljö blev en fråga som alltmer kom i fokus från slutet av 70-talet. En rad miljöorganisationer riktade uppmärksamheten på det resursslöseri och den risk för förgiftning av naturen som det växande avfallsberget utgjorde. Debatten om våra begränsade resurser tog fart. Vagnparken uppställd på Långebro under senare delen av 1970-talet.

6 För Kristianstads Renhållnings AB innebar det ett ökat ansvar både för hantering av avfallet och information till allmänhet och företag om vikten av att sortera sitt avfall. Det började med insamling av returpapper från kontor, förvaltningar, industri och handel. Till en början sköttes insamlingen av ett fristående företag, men från 1982 kom ansvaret att ligga på Renhållningsbolaget. Samtidigt utvidgades insamlingen av returpapper till att även omfatta hushållen. Till sin hjälp tog bolaget ideella föreningar som samtidigt fick en möjlighet att förstärka kassan. Insamling av farligt avfall Nästa steg blev att ta hand om hushållens miljöfarliga avfall. I augusti 1986 startade den första kampanjen. Två specialutrustade insamlingsbilar körde runt i kommunen och stannade till på ett 30-tal platser. Hushållen tog verkligen tillvara på den här möjligheten att bli av med sitt miljöfarliga avfall på ett miljöriktigt sätt. Från 1986 och framåt har årligen ton miljöfarligt avfall samlats in. Samma år inleddes också en kampanj för insamling av batterier. Ett stort antal batteriholkar sattes upp. Affärerna fick speciella insamlingsrör. Även glas började nu samlas in med hjälp av s.k. glasigloos. Återvinningscentralerna och biogasanläggningen byggs 1990 byggdes den första återvinningscentralen i Kristianstad. Den byggdes i Tollarp stod nästa återvinningscentral klar, denna gång i Åhus. Sortering av förpackningar och tidningar infördes i mitten på 90-talet påbörjades insamlingen av matavfall i kommunen och två år senare togs Martin tömmer ett kärl med trädgårdsavfall. Idag sker det med en sidlastare - en sopbil med robotarm. På så vis har vi förbättrat arbetsvillkoren för våra anställda.

7 den nybyggda biogasanläggningen i Karpalund i drift. Nu nyttjades matavfallet för att göra miljövänlig biogas och biogödsel. Renhållningens roll idag Tidigare var Renhållningens huvudsakliga uppgift att hämta och transportera osorterade sopor. Idag har ansvaret utvidgats betydligt. Bolagets huvuduppgift är att samla in och omhänderta hushållsavfall med bästa miljö- och kundnytta, i första hand genom återanvändning och återvinning. Det är Renhållningen som leder arbetet med källsortering i Kristianstads kommun en viktig uppgift för att minska mängden avfall, skona miljön och ta tillvara våra begränsade naturresurser. Vi har fokus på att minska avfall genom information och förhoppningen är att Kristianstadsborna ska bli bättre på att återanvända t.ex. möbler, kläder och leksaker i stället för att slänga dem. Under de kommande åren kommer vi att bygga om och förbättra samtliga våra återvinningscentraler och även bygga nya. Merparten av Renhållningens sopbilar drivs idag med biogas och vi har optimerat alla våra körturer för att minska miljöpåverkan och för att arbetsmiljön för våra anställda ska vara så bra som möjligt. Bolaget arbetar aktivt med att kontinuerligt utveckla verksamheten för att ge kunderna hög service med inriktning på ekonomi, miljönytta och ökad tillgänglighet. Det är en spännande framtid för Kristianstad och dess miljö, som vi alla kan vara med och påverka! Den första återvinningscentralen byggdes 1990 i Tollarp och så här ser den ut idag.

8 Viktig information om tömningar i vecka 18 I tömningsschemat som skickades ut i början av året har vecka 18 fallit bort. Eftersom torsdagen den 1 maj är en röd dag kommer vi att tömma kärlen tidigare. Ställ därför ut dina sopkärl 2 dagar före din ordinarie tömningsdag och låt dem stå kvar tills de är tömda. Vi beklagar att informationen inte kom med på tömningsschemat. Säsong för trädgårdsavfall Våren är här igen och med den börjar det också växa i trädgården. Gräsmattor ska klippas, träd och buskar beskäras och ogräs rensas. Det blir en hel del trädgårdsavfall som måste tas omhand på lämpligt sätt. För dig som har abonnemang för trädgårdsavfall är det nu dags att åter ställa ut kärlet för att få det tömt. Trädgårdsavfallet töms med en så kallad sidlastare ett fordon med en robotarm på sidan som kör fram till kärlet, lyfter upp det och tömmer innehållet i lastbilen, för att sedan ställa tillbaka kärlet på samma plats. Att tänka på För dig som kund innebär detta att du inför varje tömning behöver se till att kärlet är placerat på tomtgränsen senast kl på tömningsdagen med kärlets handtag vänt bort från gatan, d.v.s. med kärlets framsida mot gatan. Mellan kärlet och gatan måste utrymmet vara fritt från staket och andra föremål. Låt kärlet stå kvar tills det är tömt. Vi värnar om våra anställda Kärl med trädgårdsavfall är ofta tunga och väger ibland över 100 kg. Varje dag tömmer samma renhållningsarbetare flera hundra trädgårdsavfallskärl. Med sidlastaren förbättras arbetsmiljön avsevärt, då tömningen av kärlen sker automatiskt. Öppettider på våra Återvinningscentraler Snårarp, Tollarp och Åhus Måndag fredag 9 18 Lördag 9 15 Arkelstorp Onsdag 9 18 Lördag 9 15 Degeberga Tisdag och torsdag Återvinningscentralerna är stängda på söndagar, helgdagar, midsommarafton, julafton och nyårsafton, men öppna enligt ordinarie öppettider på skärtorsdag, påskafton och pingstafton. De är också öppna på trettondagsafton och valborgsmässoafton, om dessa dagar inte infaller på en söndag. Adresser och telefonnummer till återvinningscentralerna finns på vår hemsida: Kundtjänst Tfn: Måndag-fredag 9 15 Lunchstängt Renhållningen Kristianstad Bruksgatan Kristianstad E-post: renhallningen@kristianstad.se Sveriges äldsta renhållningsbolag - ett framtidsföretag!

SorteraMera. 120-års firande. Så sköter du dina kärl under sommaren. Glad sommar! NYHETSBREV FRÅN RENHÅLLNINGEN KRISTIANSTAD 3#2013

SorteraMera. 120-års firande. Så sköter du dina kärl under sommaren. Glad sommar! NYHETSBREV FRÅN RENHÅLLNINGEN KRISTIANSTAD 3#2013 SorteraMera NYHETSBREV FRÅN RENHÅLLNINGEN KRISTIANSTAD 3#2013 120-års firande Så sköter du dina kärl under sommaren Glad sommar! www.renhallningen-kristianstad.se Härliga sommartid Sommaren är en tid för

Läs mer

Renhållningstaxa 2012 Ängelholms kommun Gäller from 1 januari 2012

Renhållningstaxa 2012 Ängelholms kommun Gäller from 1 januari 2012 Renhållningstaxa 2012 Ängelholms kommun Gäller from 1 januari 2012 Innehållsförteckning 3. Om avfallshantering. Sorteringsguide. 4. Avgifter 5. Valmöjligheter för villahushåll 6. Valmöjligheter för fritidshushåll

Läs mer

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack.

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Ny insamling för villor i Norrköping Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Nu ökar vi servicen för dig, för miljön Senast det skedde en stor förändring som rörde hämtningen

Läs mer

Avfallstaxa för hämtning av hushållsavfall 2016

Avfallstaxa för hämtning av hushållsavfall 2016 Avfallstaxa för hämtning av hushållsavfall 2016 Antagen av kommunfullmäktige i Falkenberg 2015-11-24, att gälla från och med 2016-01-01 FALKENBERG Kundtjänst Telefon 0757-27 40 00, e-post: vivab@vivab.info

Läs mer

Sopbladet. Det nya villasystemet. Så blir den nya avfallstaxan. Fira jul utan onödigt skräp SAMHÄLLSINFORMATION

Sopbladet. Det nya villasystemet. Så blir den nya avfallstaxan. Fira jul utan onödigt skräp SAMHÄLLSINFORMATION SAMHÄLLSINFORMATION Sopbladet INFORMATION OM AVFALLSHANTERINGEN I NORRKÖPINGS KOMMUN NUMMER 2, 2015 UTGIVNING DECEMBER Det nya villasystemet Så blir den nya avfallstaxan Fira jul utan onödigt skräp 2 I

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2015 GEMENSAMHETSANLÄGGNINGAR

RENHÅLLNINGSTAXA 2015 GEMENSAMHETSANLÄGGNINGAR RENHÅLLNINGSTAXA 2015 GEMENSAMHETSANLÄGGNINGAR Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt avfall (oljor,

Läs mer

2016-03-01. Upphandling av tjänsten fastighetsnära hämtning av förpackningar och tidningar. KS/2015:97

2016-03-01. Upphandling av tjänsten fastighetsnära hämtning av förpackningar och tidningar. KS/2015:97 Ärende 16 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-03-01 Kommunstyrelsen Johan Dahlberg Avfallsansvarig Samhällsbyggnadsavdelningen 08-555 020 95 johan.dahlberg@nykvarn.se Upphandling av tjänsten fastighetsnära hämtning

Läs mer

Allt du behöver veta om slam

Allt du behöver veta om slam Allt du behöver veta om slam Gäller från 1 februari 2016 2016-04-27 Vi ber om ursäkt för att vi inte börjat tidigare! Ända sedan 1970-talet har det varit kommunernas skyldighet att ta hand om slam från

Läs mer

Sopbladet. Vad gör du i trädgården? I höst kommer de nya soptunnorna. Vi vill veta vad du tycker om avfallshanteringen SAMHÄLLSINFORMATION

Sopbladet. Vad gör du i trädgården? I höst kommer de nya soptunnorna. Vi vill veta vad du tycker om avfallshanteringen SAMHÄLLSINFORMATION SAMHÄLLSINFORMATION Sopbladet INFORMATION OM AVFALLSHANTERINGEN I NORRKÖPINGS KOMMUN NUMMER 1, 2016 UTGIVNING JUNI Vad gör du i trädgården? I höst kommer de nya soptunnorna Vi vill veta vad du tycker om

Läs mer

Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun

Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun 1 Beskrivning av kommunen Knivsta kommun tillhör Uppsala län. Kommunen bildades 2003 efter att tidigare varit en del av Uppsala kommun.

Läs mer

Renhållningstaxan 2015

Renhållningstaxan 2015 Renhållningstaxan 2015 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller lägenhet

Läs mer

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan Sortera ännu mera? Förslag till nya delmål för den gemensamma avfallsplanen för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och

Läs mer

Kapa Lagen! Om varför jämförligt avfall bör lyftas bort från Miljöbalken. Bild: Kristina Roupé

Kapa Lagen! Om varför jämförligt avfall bör lyftas bort från Miljöbalken. Bild: Kristina Roupé Kapa Lagen! Om varför jämförligt avfall bör lyftas bort från Miljöbalken Bild: Kristina Roupé Återvinningsindustrierna Oktober 2007 Kapa lagen! Enligt Miljöbalken har kommunerna monopol på allt avfall

Läs mer

Renhållningstaxa för Alingsås kommun år 2016

Renhållningstaxa för Alingsås kommun år 2016 Renhållningstaxa för Alingsås kommun år 2016 Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-09, 45 Renhållningstaxa Alingsås kommun år 2016 1 1 Renhållningstaxa för Alingsås... 3 1.1 Avfallsföreskrifter i Alingsås

Läs mer

SÅ HÄR SKA VI HANTERA DITT AVFALL

SÅ HÄR SKA VI HANTERA DITT AVFALL SÅ HÄR SKA VI HANTERA DITT AVFALL SAMMANFATTNING Avfallsplan för Mjölby, Tranås och Boxholms kommuner 2012-2017. TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE AVFALLSHANTERING Mjölby, Tranås och Boxholms kommuner har en gemensam

Läs mer

Plockanalys hushållsavfall

Plockanalys hushållsavfall Plockanalys hushållsavfall Genomförande av plockanalys Analysen genomfördes av JTI under 2010 på uppdrag av Uppsala Vatten. Analysen genomfördes vid Hovgårdens avfallsanläggning. 2 2010-10-14 Analyserade

Läs mer

AVFALLSPLAN 2010-2015. 10 september 2014

AVFALLSPLAN 2010-2015. 10 september 2014 10 september 2014 Sammanfattning Avfallsplan 2010 2015 Arbetet med Örnsköldsviks kommuns renhållningsordning där avfallsplanen är en del har ett brett angreppssätt. Syftet är att främja en resurshushållning

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2015 ENBOSTADSHUS

RENHÅLLNINGSTAXA 2015 ENBOSTADSHUS RENHÅLLNINGSTAXA 2015 ENBOSTADSHUS Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt avfall (oljor, lösningsmedel,

Läs mer

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG!

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! Till dig kan vi köra med fyrfacksbilen ofärgad glasförpackning matavfall plastförpackning tidning pappers förpackning ofärgad glasförpackning metallförpackning

Läs mer

Avfallstaxan 2016. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande priser för sophantering. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun

Avfallstaxan 2016. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande priser för sophantering. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Avfallstaxan 2016 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller lägenhet

Läs mer

Renhållningstaxa från och med 2014-01-01 Sunne kommun

Renhållningstaxa från och med 2014-01-01 Sunne kommun från och med Sunne kommun 1 (10) 1 Allmänna bestämmelser För renhållningen inom Sunne kommun gäller, förutom bestämmelserna i Miljöbalken (SFS 1998:808) och avfallsförordningen (SFS 2011:927), med stöd

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr E.04

Kungsörs kommuns författningssamling Nr E.04 Kungsörs kommuns författningssamling Nr E.04 Renhållningstaxa för Köpings kommun, Arboga kommun och Kungsörs kommun 2014 Antagen av kommunfullmäktige i Köpings kommun 2013-12-16 Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

AVFALLSPLAN. Härjedalens kommun 2014-2017

AVFALLSPLAN. Härjedalens kommun 2014-2017 AVFALLSPLAN Härjedalens kommun 2014-2017 Vision Härjedalens kommun skall vara ett föredöme och ligga i framkant när det gäller avfallshantering generellt och våra gäster skall märka detta och vilja vara

Läs mer

RVF Utveckling 2004:12

RVF Utveckling 2004:12 Analys av värdet av hushållens materialåtervinning RVF Utveckling 24:12 ISSN 113-492 RVF Utveckling 24:12 ISSN 113-492 RVF Service AB Tryck: Daleke Grafiska 24 Upplaga: 1 ex FÖRORD RVF:s arbetsgrupp för

Läs mer

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsplan. Bilaga 4 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena. Karlskoga kommun

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsplan. Bilaga 4 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena. Karlskoga kommun Antagen: 2015-XX-XX Avfallsplan Bilaga 4 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena Karlskoga kommun Bilaga 5 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena Folkmängd och boendeform i Karlskoga

Läs mer

Jakten på det farliga avfallet fortsätter!

Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Informatör Kiruna den 28 april 2011 Stina Johansson Tfn. 0980-707 22 E-post: stina.johansson@tekniskaverkenikiruna.se Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Tävlingen fortsätter och nu är det dags

Läs mer

FÖR AVFALLSHANTERINGEN I NORRA DJUGÅRDSSTADEN

FÖR AVFALLSHANTERINGEN I NORRA DJUGÅRDSSTADEN Januari 2015 SÄRSKILDA RIKTLINJER FÖR AVFALLSHANTERINGEN I NORRA DJUGÅRDSSTADEN Dokumentet ersätter tidigare PM. Att användas av parter som är involverade i byggnationen av Norra Djurgårdsstaden. INNEHÅLL

Läs mer

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö SUNDSVAL LS KOMMUN Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö Boende Makt Avfall Transporter Natur Produktion Hälsa Energi Kunskap Konsumtion Vägvisare för miljö och utveckling för de kommande 25 åren.

Läs mer

Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering.

Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering. Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering. Råd och anvisningar vid framtagande av underlag för detaljplaner och annan planering, bygglov etc. för bostäder och verksamheter. 1. Kommunal renhållningsansvar

Läs mer

REGLER & AVGIFTER 2016 FÖR RENHÅLLNING, VATTEN OCH AVLOPP KUNDSERVICE. All information finns även på vår hemsida HÄLSNINGAR FRÅN OSS PÅ

REGLER & AVGIFTER 2016 FÖR RENHÅLLNING, VATTEN OCH AVLOPP KUNDSERVICE. All information finns även på vår hemsida HÄLSNINGAR FRÅN OSS PÅ HÄLSNINGAR FRÅN OSS PÅ KUNDSERVICE TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN INFORMERAR OM REGLER & AVGIFTER 2016 FÖR RENHÅLLNING, VATTEN OCH AVLOPP All information finns även på vår hemsida WWW.HOGANAS.SE under

Läs mer

I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB

I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB 2015 närmar sig sitt slut. För oss på Miljöteknik har året varit fullt med projekt och stora utmaningar. Några

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i villa Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir biogas och näring Närmare 40 % av det som hamnar i soppåsen är matavfall. Om matresterna

Läs mer

Sopsortera - ett enkelt problem?

Sopsortera - ett enkelt problem? Sopsortera - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Varför sopsortera? Det är inte svårt att sopsortera, men det kan vara svårt att börja. Dina sopor innehåller både farliga och värdefulla ämnen. Därför

Läs mer

Information om taxa för hämtning hushållsavfall i Uppsala kommun

Information om taxa för hämtning hushållsavfall i Uppsala kommun Information om taxa för hämtning hushållsavfall i Uppsala kommun Uppsala kommuns taxa för hämtning av hushållsavfall Denna taxa antogs av kommunfullmäktige den 5 oktober 2015 och gäller tills vidare från

Läs mer

Renhållningstaxa för Norrköpings kommun

Renhållningstaxa för Norrköpings kommun 2 Renhållningstaxa för Norrköpings kommun 2 Innehåll Inledande bestämmelser och definitioner Principer för renhållningstaxans konstruktion 3 5 Taxa A. Fasta avgifter 6 B. Rörliga avgifter för hämtning

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING TÄBY KOMMUN. för. fr o m 1996-01-01

RENHÅLLNINGSORDNING TÄBY KOMMUN. för. fr o m 1996-01-01 1 RENHÅLLNINGSORDNING för TÄBY KOMMUN fr o m 1996-01-01 2 RENHÅLLNINGSORDNING FÖR TÄBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 1995 att gälla fr o m den 1 januari 1996.. ALLMÄNT 1 Lagar och

Läs mer

Lunds Renhållningsverk Taxor 2015 Gäller fr.o.m. 2015-01-01 TAXOR 2015

Lunds Renhållningsverk Taxor 2015 Gäller fr.o.m. 2015-01-01 TAXOR 2015 Lunds Renhållningsverk Taxor 2015 Gäller fr.o.m. 2015-01-01 TAXOR 2015 Vad finns i soppåsen? Visste du att - det i snitt är kvar 35% matavfall 30% förpackningar i restavfallet som skulle kunna sorteras

Läs mer

Renhållningstaxa för Köpings kommun, Arboga kommun och Kungsörs kommun 2016

Renhållningstaxa för Köpings kommun, Arboga kommun och Kungsörs kommun 2016 DNR. 1 (8) Renhållningstaxa för Köpings kommun, Arboga kommun och Kungsörs kommun 2016 Taxan grundar sig på avgiftsprinciperna i Miljöbalken (SFS 1998:808). Antagen av kommunfullmäktige i Köpings kommun2015-11-30

Läs mer

AVFALLSPLAN REMISSUTGÅVA. Lunds kommun 2016-2020

AVFALLSPLAN REMISSUTGÅVA. Lunds kommun 2016-2020 AVFALLSPLAN REMISSUTGÅVA Lunds kommun 2016-2020 FÖRORD... 3 AVFALLSPLANERING ÄR ETT GEMENSAMT ARBETE... 4 AVFALLSPLANENS FOKUSOMRÅDEN OCH MÅL TILL ÅR 2020... 5 FOKUSOMRÅDE 1 HÅLLBAR KONSUMTION FÖR MINSKADE

Läs mer

AVFALLSSCHEMA 2013 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL. Gäller fr.o.m 2013-06-10 och tillsvidare

AVFALLSSCHEMA 2013 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL. Gäller fr.o.m 2013-06-10 och tillsvidare nyttig information, värd att spara! Gäller fr.o.m 2013-06-10 och tillsvidare AVFALLSSCHEMA 2013 Privathushåll LAHOLMS KOMMUN TÖMNINGSDAG VI TÖMMER DITT hushållskärl Måndag Tisdag onsdag torsdag fredag

Läs mer

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall i Norrtälje kommun

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall i Norrtälje kommun 1(10) TJÄNSTEMANNAUTLÅTANDE 2016-04-15 Handläggare: Mattias Andersson Telefon: 0176-713 55 E-post: mattias.andersson@norrtalje.se Dnr: KLML 15-359 Till: Teknik- och klimatnämndens arbetsutskott Insamlingssystem

Läs mer

Författningssamling. Antagen av kommunfullmäktige: 2009-03-26 43 Reviderad: 2012-06-14 100 Reviderad: 2013-11-28 154.

Författningssamling. Antagen av kommunfullmäktige: 2009-03-26 43 Reviderad: 2012-06-14 100 Reviderad: 2013-11-28 154. Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2009-03-26 43 Reviderad: 2012-06-14 100 Reviderad: 2013-11-28 154 Renhållningstaxa 2 Innehållsförteckning 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 3 1.1 IKRAFTTRÄDANDE...

Läs mer

HKF 4410. Renhållningstaxa

HKF 4410. Renhållningstaxa HUDDINGE KOMMUNS HKF 4410 FÖRFATTNINGSSAMLING SIDA 1 (17) Fastställd av kommunfullmäktige 2008-01-14, 5 med ändring 2011-12-05, 233, 2012-12-10, 23, 2013-12-09, 15, 2014-12-08, 38 samt 2015-11-02, 8 Renhållningstaxa

Läs mer

Renhållningsföreskrifter

Renhållningsföreskrifter Renhållningsföreskrifter för Säffle och Åmåls kommuner Antagen av Säffle kommuns Kommunfullmäktige 2015-01-26 12 och rev. 2015-05-25 78 Antagen av Åmåls kommuns Kommunfullmäktige 2015-06-17 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Matavfall till biogas

Matavfall till biogas Gör ditt val senast 17 februari 2013 södra landvetter rävlanda och hällingsjö Område 4 Matavfall till biogas val av sopstrategi för dig som bor i Södra, Rävlanda och Hällingsjö eller är nyinflyttad i område

Läs mer

Sveriges soptaxor 2005 och 2006

Sveriges soptaxor 2005 och 2006 Sveriges soptaxor 2005 och 2006 Björn Nordlund, Utredare Villaägarnas Riksförbund 1. BAKGRUND 3 2. EN JÄMFÖRANDE UNDERSÖKNING DEFINITIONER OCH AVGRÄNSNINGAR 3 3. OSORTERADE SOPOR 4 3.1 Högsta taxor för

Läs mer

Sammanställning av plockanalyser i Skåne. Jämförelse av insamlingssystem och informationsspridning. Johanna Norup.

Sammanställning av plockanalyser i Skåne. Jämförelse av insamlingssystem och informationsspridning. Johanna Norup. Sammanställning av plockanalyser i Skåne Jämförelse av insamlingssystem och informationsspridning Johanna Norup Sanita Vukicevic Innehållsförteckning Sammanställning av plockanalyser i Skåne... 1 Jämförelse

Läs mer

Skolmaterial om matavfallsinsamling

Skolmaterial om matavfallsinsamling Skolmaterial om matavfallsinsamling Nu finns ett enkelt skolmaterial om matavfallsinsamlingen (Gröna Påsen) i pdf format. Materialet är framtaget för att det enkelt ska kunna anpassas till barn och elever

Läs mer

T A X A FR.O.M 1 JANUARI 2016 FÖR RENHÅLLNINGSAVGIFTER INOM TROLLHÄTTANS KOMMUN

T A X A FR.O.M 1 JANUARI 2016 FÖR RENHÅLLNINGSAVGIFTER INOM TROLLHÄTTANS KOMMUN T A X A FR.O.M 1 JANUARI 2016 FÖR RENHÅLLNINGSAVGIFTER INOM TROLLHÄTTANS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 2015-xx-xx, xx, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 4, att gälla fr.o.m.. För

Läs mer

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning)

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) Avfall Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig

Läs mer

Populärversion villor och radhus Renhållningstaxa för 2016

Populärversion villor och radhus Renhållningstaxa för 2016 Populärversion villor och radhus Renhållningstaxa för 2016 Fullständig version finns på kommunens webbplats www.kungalv.se Gäller fr.o.m 2015-10-01 Om inget annat framgår är taxan per år och inklusive

Läs mer

Avfallstaxa 2013. Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige.

Avfallstaxa 2013. Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige. S TRAFIKKONTORET SID 1 (21) Avfallstaxa 2013 Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige. Trafikkontoret. Avdelningen för avfall. Box 8311, 104 20 Stockholm. Telefon 08-508 465 40. Fax 08-508 265 70. E-post

Läs mer

Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015

Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015 Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015 BORGHOLM ENERGI Nu inför vi gröna påsen i Borgholms kommun! Matavfall innehåller näring och energi som vi vill ta tillvara. Mer än hälften

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Avesta Vatten och Avfall AB 2015-02-23. Plats och tid Prästgatan 50, kl 13:15-15:45. Beslutande

Sammanträdesprotokoll Avesta Vatten och Avfall AB 2015-02-23. Plats och tid Prästgatan 50, kl 13:15-15:45. Beslutande Plats och tid Prästgatan 50, kl 13:15-15:45 Beslutande Patrik Engström (S), ordförande Tord Birgersson (V) Sten-Åke Mörk (S), ersättare för Mia Bergkvist (S) Christer Bergkvist (C), ersättare för Lennart

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL. Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL. Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15 2010-10-14 MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:69 (ÅVC) I GNOSJÖ TÄTORT Plats: Kommunhuset, Sessionssalen Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15 Närvarande:

Läs mer

Renhållningstaxa i Kumla kommun

Renhållningstaxa i Kumla kommun Renhållningstaxa i Kumla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 14 mars 2011, 32 Reviderad KF 56 2012-06-18. Inledande bestämmelser Avfallstaxan ska vara miljöstyrande, öka återvinning/återanvändning

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2009:03 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2010:02 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR HÖGANÄS KOMMUN fr o m 1 januari 2010 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan reglerar de avgifter som enligt miljöbalken 27

Läs mer

Taxa för renhållning i Bollebygds kommun

Taxa för renhållning i Bollebygds kommun Taxa för renhållning i Bollebygds kommun Giltighetstid: 2008-07-01 och tillsvidare (Reviderad enligt Kommunfullmäktiges beslut 2008-06-17 82) Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap. 4 miljöbalken (SFS

Läs mer

2016-01-01. 4 Hushållsavfall och renhållning. Årsavgift Inkl moms 2016. Källsorteringsavgift. Exkl moms 2016. Exkl moms 2016

2016-01-01. 4 Hushållsavfall och renhållning. Årsavgift Inkl moms 2016. Källsorteringsavgift. Exkl moms 2016. Exkl moms 2016 -01-01 1 Renhållningstaxa För att täcka nödvändiga kostnader för Hylte kommuns avfallshantering, renhållning, återvinningscentral och deponi, skall ägare av fastighet eller annan avgiftsskyldig enligt

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun

Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun 1 Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 1 För kommunens avfallshantering gäller: Miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen (2001:1063),

Läs mer

Information om Brf Arenberga

Information om Brf Arenberga Information om Brf Arenberga 1 Styrelsen hälsar dig välkommen till Brf Arenberga och hoppas att du ska trivas hos oss. För allas trivsel har vi både rättigheter och skyldigheter. Och om detta kan du läsa

Läs mer

Laga något gott för miljön! Information & inspiration. Ny avfallstaxa från och med 1 januari 2016. Matavfallskampanj!

Laga något gott för miljön! Information & inspiration. Ny avfallstaxa från och med 1 januari 2016. Matavfallskampanj! Gruppförsändelse (samhällsinformation) till samtliga postavlämningsställen Information & inspiration FRÅN UPPSALA VATTEN OCH AVFALL AB OKTOBER 2015 PYSSEL! Vad är det konstigaste vi hittat på ledningsnätet?

Läs mer

Information. Ändrade hämtningstider i påsk. Mobil återvinning. till dig som bor i Varberg och Falkenberg. mars 2016.

Information. Ändrade hämtningstider i påsk. Mobil återvinning. till dig som bor i Varberg och Falkenberg. mars 2016. Ändrade hämtningstider i påsk Mobil återvinning - säsongens datum Information till dig som bor i Varberg och Falkenberg mars 2016 AVFALL, VATTEN OCH AVLOPP I VARBERG OCH FALKENBERG DITT FASTIGHETSNÄRA

Läs mer

Brf Råsunda Borgen. Tottvägen 3 samt 5 A. Information till medlemmar

Brf Råsunda Borgen. Tottvägen 3 samt 5 A. Information till medlemmar Information till medlemmar Innehållsförteckning Sida Kontaktuppgifter till styrelsen... 3 Teknisk förvaltning... 4 Ekonomisk förvaltning... 4 Andrahandsuthyrning... 4 Renoveringar och ombyggnationer...

Läs mer

Till: Miljödepartementet 103 33 Stockholm

Till: Miljödepartementet 103 33 Stockholm Till: Miljödepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Naturvårdsverkets rapport om framtida producentansvar för förpackningar och tidningar yttrande till Miljödepartementet SABO har beretts tillfälle

Läs mer

Norrtälje Kommun NKI 2012 Renhållning - Allmänheten renhållningsabonnemang

Norrtälje Kommun NKI 2012 Renhållning - Allmänheten renhållningsabonnemang Norrtälje Kommun NKI 2012 Renhållning - Allmänheten renhållningsabonnemang Bakgrundsfrågor Fråga 1. Hur gammal är du? Fråga 2. Inom vilket hämtningsområde ligger er fastighet? Område 1: Norrtälje tätort

Läs mer

Renhållningstaxa 2016

Renhållningstaxa 2016 Renhållningstaxa 2016 Fastställd av KF 2015-11-03 Med stöd av kap 27, 4-6 miljöbalken beslutar kommunfullmäktige följande taxa. 1 Om taxan saknar tillämplig bestämmelse om avgift får samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

SID 1 (21) Avfallstaxa 2014. Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige.

SID 1 (21) Avfallstaxa 2014. Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige. SID 1 (21) Avfallstaxa 2014 Antagen av Stockholms Kommunfullmäktige. SID 2 (21) SID 3 (21) INNEHÅLL Allmänt 4 Avgiftsberäkning 4 Debitering 5 Definitioner 5 Kärl- och säckavfall Återvinningscentraler 8

Läs mer

Avfallsutrymmen. Råd och anvisningar för. samt transportvägar

Avfallsutrymmen. Råd och anvisningar för. samt transportvägar Råd och anvisningar för Avfallsutrymmen samt transportvägar www.vafabmiljo.se kundservice@vafabmiljo.se Tel: 020-120 22 20 www.facebook.com/vafabmiljo Dessa råd och anvisningar gäller inom hela Västerås

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga: 1 10 Definitioner 10 Bilaga: 2 11 Förteckning över återvinningsstationer 11

Innehållsförteckning. Bilaga: 1 10 Definitioner 10 Bilaga: 2 11 Förteckning över återvinningsstationer 11 Renhållningsordning Innehållsförteckning Inledande bestämmelser 3 Ansvar för renhållningen 3 Skyldighet att lämna avfall 4 Grovavfall och kasserade kylskåp och frysar 4 Hushållens farliga avfall och avfall

Läs mer

www.hudiksvallsbostader.se

www.hudiksvallsbostader.se Sophantering... Sopsortera för en bättre miljö! Dina sopor kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Genom att sortera dina sopor väl, kan de tas omhand på ett säkert sätt och det mesta kan återvinnas.

Läs mer

Information från. Om du mot förmodan vill slänga broschyren, kom då ihåg att sortera den som returpapper!

Information från. Om du mot förmodan vill slänga broschyren, kom då ihåg att sortera den som returpapper! Information från Alla har vi alltid något att säga och tycka kring avfall och miljö eller hur? Ändå hamnar dessa frågor långt ner på de flestas priolistor. Avfallsfrågor är inte trist, det är spännande

Läs mer

Servicegarantier. från tekniska kontoret

Servicegarantier. från tekniska kontoret Servicegarantier från tekniska kontoret om Servicegarantier Kommunfullmäktige i Jönköpings kommun har beslutat att ta fram kommunala servicegarantier inom välfärdsområdet och teknisk service. Syftet med

Läs mer

Omnibusundersökning - Återvinning 2007

Omnibusundersökning - Återvinning 2007 Omnibusundersökning - Återvinning 00 Projektledare: Beställare: Anders Karlsson Anna-Carin Gripwall Fältarbete: Februari 00 Proj. nr: 0000+0001 Genomförande Syfte: Metod: Urval: Urvalsstorlek: Syftet med

Läs mer

Avfallstaxa 2016. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby. Tillsammans för en värld som räcker längre.

Avfallstaxa 2016. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby. Tillsammans för en värld som räcker längre. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby Tillsammans för en värld som räcker längre. Ockelbo kommun Sandvikens kommun Gävle kommun Hofors kommun Älvkarleby kommun 2 Tillsammans skapar vi vardagens

Läs mer

AVFALLSTAXOR SJÖBO KOMMUN. Gällande från den 1 januari 2016

AVFALLSTAXOR SJÖBO KOMMUN. Gällande från den 1 januari 2016 AVFALLSTAXOR SJÖBO KOMMUN Gällande från den 1 januari 2016 AVFALLSTAXA Avfallshanteringen regleras av miljöbalken och avfallsförordningen samt ytterligare bestämmelser i föreskrifter om avfall. Kommunen

Läs mer

VANSBRO. Avfallshantering Vatten och avlopp Slamtömning

VANSBRO. Avfallshantering Vatten och avlopp Slamtömning VANSBRO 2016 Avfallshantering Vatten och avlopp Slamtömning Denna folder är en sammanställning av vanliga avgifter och tjänster i Avfalls- och VA-taxorna. Fullständiga taxor finns på www.dalavattenavfall.se

Läs mer

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Bilaga 4 ens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Planperiod 2013-2016 2 (7) Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. SAMSTÄMMIGHET MED NATIONELLA AVFALLSPLANEN... 3 2.1. Hantering av avfall

Läs mer

Augustiutskick 2013. Titta gärna in på hemsidan www.onneredsbatlag.se med jämna mellanrum.

Augustiutskick 2013. Titta gärna in på hemsidan www.onneredsbatlag.se med jämna mellanrum. Augustiutskick 2013 Äntligen en sommar väl värd namnet för alla oss båtfarare. Vi hoppas på att sommaren stannar hos oss ännu ett tag. Inför kommande höst och vinter finner ni i detta utskick information

Läs mer

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA Stadshistorisk basutställning LÄRARHANDLEDNING Februari 2011 SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

Info nr 4, 2011 BRF Ekensbergs Udde

Info nr 4, 2011 BRF Ekensbergs Udde Info nr 4, 2011 BRF Ekensbergs Udde Fibernätet Nu är installationen av mediaomvandlare gjord i alla lägenheter utom 2 st, som vi ej fått tillträde till. Vi ber alla att snarast prova förbindelsen och rapportera

Läs mer

Information från Brf Trädgårdsstaden

Information från Brf Trädgårdsstaden Infoblad nr 1, februari 2015 Nu har julen passerat och vi har fått lite snö och kyla. Även vintern kan ha sin tjusning, bifogad bild togs en kväll när nysnön lagt sig. Vi ser fram mot en vårvinter med

Läs mer

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Det lilla barnets fundering är något som angår oss alla. Hur vi tar hand om vårt avfall är en avgörande fråga när det gäller vår miljö. Upplands-Bro kommun

Läs mer

Gemensam handlingsplan 2013

Gemensam handlingsplan 2013 handlingsplan 2013 Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle 1 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Organisation och ansvarsområden... 6 3.1. Kontaktmannagruppen...

Läs mer

Avgift tas ut enligt fastställd taxa för varje enskild tjänst. Avgifterna anges utan lagstadgad mervärdesskatt.

Avgift tas ut enligt fastställd taxa för varje enskild tjänst. Avgifterna anges utan lagstadgad mervärdesskatt. Denna taxa gäller för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall inom Stockholms kommun. Insamlingen sköts av det kommunala bolaget Stockholm Vatten Avfall AB, nedan kallat Stockholm Vatten, på uppdrag

Läs mer

A B. D E Handläggare: Lovisa Wassbäck Tfn: 08-508 465 61. Renhållningsförvaltningen ÅVC OCH F ARLIGT AVFALL

A B. D E Handläggare: Lovisa Wassbäck Tfn: 08-508 465 61. Renhållningsförvaltningen ÅVC OCH F ARLIGT AVFALL A B Rhn 2004-09-01 Tjänsteutlåtande SID 1 (7) 2004-08-19 Ärende nr 8 C Renhållningsförvaltningen ÅVC OCH F ARLIGT AVFALL D E Handläggare: Lovisa Wassbäck Tfn: 08-508 465 61 Renhållningsnämnden Rapport

Läs mer

Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner

Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner Vårt datum 2008-05-14 Vår referens Boden, Charlotta Lindberg Plockanalys Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner Grontmij AB Besöksadress Norrbottensvägen 2 E-post charlotta.lindberg@grontmij.se Norrbottensvägen

Läs mer

Maxcertifikat. Istället. för aktier. En produkt från Handelsbanken Capital Markets

Maxcertifikat. Istället. för aktier. En produkt från Handelsbanken Capital Markets Maxcertifikat Istället för aktier En produkt från Handelsbanken Capital Markets Handelsbankens maxcertifikat Maxcertifikat ger dig möjlighet till god avkastning, till lägre risk än aktier. Handelsbankens

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för kommunerna Eslöv, Hörby och Höör

Föreskrifter om avfallshantering för kommunerna Eslöv, Hörby och Höör Föreskrifter om avfallshantering För kommunerna Eslöv, Hörby och Höör Sid 1(10) Innehåll 1-8 Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 3 Definitioner 3 Kommunens ansvar för renhållning, information

Läs mer

RENHÅLLNINGEN INFORMERAR 2012

RENHÅLLNINGEN INFORMERAR 2012 RENHÅLLNINGEN INFORMERAR 2012 Mer information finns på www.are.se eller ring 0647-169 11, 169 24, 169 12 VEM ANSVARAR FÖR AVFALLET? Kommunen har ansvaret för insamling och behandling av hushållsavfallet.

Läs mer

Undersökning "Unga vuxna"

Undersökning Unga vuxna Undersökning "Unga vuxna" Så här fyller du i formuläret Läs igenom frågorna noga och kryssa i eller skriv in det eller de svar som stämmer bäst för dig personligen. Svaren läses av optiskt av en skanner.

Läs mer

VÅR MILJÖ EN MILJÖBERÄTTELSE FRÅN STOCKHOLM Skavsta FLYGPLATS

VÅR MILJÖ EN MILJÖBERÄTTELSE FRÅN STOCKHOLM Skavsta FLYGPLATS VÅR MILJÖ EN MILJÖBERÄTTELSE FRÅN STOCKHOLM Skavsta FLYGPLATS Issue #4 Stockholm S k a v s t a f l y g p l a t s miljöarbete Skavsta får en ny väg årets miljöinsatser Nya miljömål miljöspelet Ledare Att

Läs mer

Sorteringsguide Hitta rätt i avfallsdjungeln

Sorteringsguide Hitta rätt i avfallsdjungeln Sorteringsguide Hitta rätt i avfallsdjungeln VATTEN, AVFALL & GEODATA STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN Vägvisare till källsortering Avfall är inte bara det som blir över avfall är också en värdefull

Läs mer

Renhållningstaxa för Region Gotland (inkl. moms)

Renhållningstaxa för Region Gotland (inkl. moms) Renhållningstaxa för Region Gotland (inkl. moms) Antagen av kommunfullmäktige 2009-02-23 Gäller fr.o.m. 2009-04-01 Avgifterna är justerade enligt indexförändring december 2008 - oktober 2012. Gäller fr.o.m.

Läs mer

Taxa Information om taxa för hämtning av slam hushållsavfall. avloppsanläggningar

Taxa Information om taxa för hämtning av slam hushållsavfall. avloppsanläggningar Taxa Information om taxa för hämtning av slam hushållsavfall från i Uppsala enskilda kommun avloppsanläggningar Uppsala kommuns taxa för hämtning av hushållsavfall Denna taxa antogs av kommunalfullmäktige

Läs mer

Renhållarens anvisningar Gäller fr.o.m. 2014-05-01.

Renhållarens anvisningar Gäller fr.o.m. 2014-05-01. sida 1(5) Renhållarens anvisningar Gäller fr.o.m. 2014-05-01. Kommunfullmäktige antog 2012-12-17 Renhållningsordning för Aneby kommun. Renhållningsordningen består av: 1.) Avfallsplan med bilagor och en

Läs mer

Lokalt tillägg för Lerums kommun till avfallsplan A2020

Lokalt tillägg för Lerums kommun till avfallsplan A2020 [Klicka här och skriv datum] Samhällsbyggnad Innehåll 1 Inledning 5 2 Nuvarande avfallshantering 6 2.1 Kommunen...6 2.2 System för kommunens avfallshantering...6 2.2.1 Renova...6 2.2.2 Insamlingsentreprenörer...7

Läs mer

Vad är miljönärvänlig-märkningen och vad betyder den? Vem kan få märkningen?

Vad är miljönärvänlig-märkningen och vad betyder den? Vem kan få märkningen? Q&A Vad är miljönärvänlig-märkningen och vad betyder den? Märkningen Miljönär-vänlig har tagits fram av Avfall Sverige och används av kommunerna för att inspirera till en hållbar konsumtion. Miljönär-vänlig

Läs mer

Renhållningstaxa 2013

Renhållningstaxa 2013 Renhållningstaxa 2013 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Beslutad av kommunalförbundet Gästrike Återvinnares förbundsfullmäktige 2012-11-22 Denna taxa träder i kraft 2013-01-01

Läs mer

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen 2 (20) 3 (20) Innehåll 1. SÖRAB-REGIONEN... 5 1.1. Administrativa uppgifter... 5 1.2. SÖRAB-regionens befolkning och struktur... 5 1.3. Avfall som SÖRAB-regionen

Läs mer