Läs gärna tidningen tillsammans med ditt barn och låt släkt och vänner ta del av den!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läs gärna tidningen tillsammans med ditt barn och låt släkt och vänner ta del av den!"

Transkript

1 Viktiga datum 11/4 Föräldramöte för skolföräldrar kl /4 All verksamhet är stängd. 19/4 Föräldramöte Linsbo kl /4 Föräldramöte förskolan Skabersjö kl /4 Trädgårdsdag Ekomyran 21/4 Trädgårdsdag Linsbo 22/4 Trädgårdsdag Skabersjö 24/4 Föräldramöte Ekomyran kl /4 Heldag i Törringelund för knytte, mulle, strövare, storströvare och lufsare 5/5 Aktivitetsdag/Öppet Hus i Skabersjö kl Se vidare info nedan. 8/5 Fritidshemmens dag 15/5 Dagläger för småknytte 15-16/5 Läger för storknytte 15-16/5 Läger för mulle 24/5 Förskolans dag firas med vårfest på förskolan i Skabersjö 24/5 Förskolans dag firas med vårfest på Ekomyran 24/5 Förskolans dag firas med vårfest och 10-årsjubileum på Linsbo kl /5 Läger för strövare 30/5-1/6 Läger för lufsare 31/5-1/6 Läger för storströvare 22/4 Trädgårdsfixardag i Skabersjö! Söndagen den 22/4 är ni välkomna till en trevlig dag då vi tillsammans gör fint på skolans tomt, rensar, lagar, målar och snickrar allt efter förmåga, alltid är man bra på något. Ta med verktyg, redskap och hela familjen och kom mellan Vi bjuder på något gott till lunch. Hälsningar Gröna gruppen genom Marita 5/5 Aktivitetsdag i Skabersjö kl Lördag 5 maj är det aktivitetsdag på I Ur och Skur Skabersjöskolan kl Alla är välkomna stora som små, kända som okända. Skogsmulle kommer på besök och sjunger med oss, trädklättring, så ett frö, ansiktsmålning, loppmarknad, köp en korv eller en kopp kaffe vid elden m.m. Vi önskar få hjälp av några föräldrar som kan hjälpa till med korvgrillning, kaffekokning och försäljning av detsamma. Prata med Mathilda om du är sugen! Loppis Under aktivitetsdagen (5/5) kommer Storstövarna att ansvara för en loppmarknad för att samla in pengar till sin kommande fjällresa. Fr o m måndag 31/4 tar vi tacksamt emot bidrag som lämnas vid källartrappan på gaveln. Var vänliga säg till någon ledare, i första hand mig, när ni vill lämna någonting. Jag svarar gärna på frågor (tis tors efter kl 14.30). Tack på förhand! Louise Säljes/köpes Passa på att annonsera gratis här! Det finns säkert mycket urväxta prylar som någon annan kan bli glad för! Maila din annons till strovarna@skabersjoskolan.se för införande i nästa nummer! Extra läsning: Utdrag ur Lufsarnas skoltidning! Ni hittar den längst bak i NYTT! Läs gärna tidningen tillsammans med ditt barn och låt släkt och vänner ta del av den!

2 Lufsarnas vinteräventyr När F-3 har varit iväg på Skrinna så har lufsarna haft vinteräventyr. Vi har åkt skridsko på naturis, geocachat i skrylle, badat, klättrat på klättervägg och även hunnit med lite trädklättring på skolgården. Miljösamling med tema vatten. Miljörådet, bestående av skolbarn och personal, har bestämt att årets tema för vårt Grön Flaggarbete ska handla om vatten. Temat miljörådet gav den första miljösamlingen var Vad är egentligen vatten? Den första miljösamlingen startades med Lennart Hellsings Dripp dropp-sång om vatten. Därefter gick barnen iväg i åldersblandade grupper och diskuterade vad vatten består av. När de pratat, ritat och förklarat ett tag fick de parvis ta sig an en frusen vattenballong. Det kunde bli konstverk eller vad man ville. Intresserant var det i alla fall för både barn och vuxna att se hur olika isen frusit i de olika ballongerna. Rasten, som följde efter miljösamlingen, gick i isens tecken kan vi lugnt påstå!

3 Fritids Ibland grillar vi korv till mellanmål. Det var väldigt skönt att stå och värma sig vid eldkorgen samtidigt som man ordnade sitt mellanmål. En eftermiddag när vi äntligen fått snö så passade vi på att göra snölyktor på fritids. Det var dålig kramsnö men så småningom lyckades vi forma snöbollar. Snön var efterlängtad! Vattenfärg på snö är spännande, liksom att dra varandra i pulkor.

4 Sagodags Såhär mysigt kan man ha det när man läser upp sin egenskrivna saga för en kompis! 16/2 Skolbarnens vintershow Skolans årliga föreställning, tidigare år kallad Vårfesten, blev istället en Vintershow, i år med namnet Allsång på Skabersjöskolan. Nytt för i år var också att mor- och farföräldrar bjöds in till vårt genrep eftersom vi inte har så stor plats. Eleverna bjöd på en sprakande föreställning. Förutom att dansa och sjunga visade de olika grupperna att de bland annat kunde trolla, spela clowner, berätta om och tämja vilda djur. Sportlov Fritids på sportlovet erbjöd en mängd olika aktiviteter. Här täljde barnen i vårsolen. Det blev även en tur till stjärnskogen med korvgrillning, spårletning i Torup där barnen vann var sin kåsa samt en fågelholk till hela skolan, bakning av semlor, teknikhörna, sport i gymnastiksalen, fritidsbarnens mellanmål, snickeri och massor av fri lek i alla de former. Täljning samt vilopaus utanför Statarmuseet under tipspromenad i Bokskogen

5 Första skogsdagen för småknyttebarnen i Skabersjö Att få ta med sin ryggsäck och ge sig iväg på äventyr är en stor upplevelse för våra yngsta barn. Sedan packar vi upp vatten och sittunderlag för att njuta vår medtagna fika och få en liten pratstund om hur promenaden var och om förra terminens koja finns kvar. Vi bygger upp och utvecklar nyfikenheten och lusten till att vara i skogen och ser fram mot många fler skogsdagar. Varm vårhälsning från Monica och småknyttarna Strövarprojekt: Rymden En dag i slutet av februari hade några rymdvarelser lämnat konstiga glittriga föremål överallt på skolgården Dessa samlades in och studerades noga. Var har de kommit ifrån? Vem har lämnat dem? Eller har de flugit hit? I faddergrupperna spekulerades det fritt, med stort mått fantasi, om vad som kan ha hänt. Detta var inledningen till ett spännande rymdprojekt som pågår fram till påsk. Storströvar- och lufsarprojekt: Fåglar, fåglar, fåglar Efter sportlovet påbörjade vi ledare och 2-5:orna ett nytt projekt som handlar om fåglar. Vi har observerat fåglar, lyssnat på fåglar och tagit reda på fakta om några fåglar. Förra veckan fick eleverna i sina grupper välja ut en fågel till vilken de sedan skulle bygga en fågelholk och oj, oj, oj vilken entusiasm alla har visat. Det har räknats, mätts, ritats och sågats och det ska bli riktigt spännande att sätta upp holkarna och se om någon flyttar in och vem det blir som flyttar in. Fortsättning följer

6 Brev från ett förskolebarn i Skabersjö Vi tackar så mycket för det fina brevet som en av pojkarna skickade från sin semester. Pojken fick utmaningen att berätta för den större gruppen om resan. De andra barnen skickade runt bilderna och fick utmaningen att ställa en fråga i taget, inte alltid det lättaste när man har massor med frågor. Båda utmaningarna utfördes med bravur. 29/2 Skrinna med uppvisning, F-3 Direkt efter jullovet satte Skrinnaskolan igång. 7 gånger hoppade vi på bussen som skjutsade oss till Rosengårds ishall. Vi ledare satte igång och snörade skridsko efter skridsko men vi gjorde det ändå inte tillräckligt snabbt för barnen. Dom ville bara komma ut på isen så fort som möjligt. Tiden gick fort och efter våra gruppövningar så var det dags för barnens efterlängtade mellanmål. Många av barnen kunde inte få i sig melliset fort nog utan var nästan direkt på väg ut till isen igen. Sista stunden var det fri åkning eller gemensam lek vilket dom flesta barnen tyckte var roligast. Trots många blåmärken och ett par tårar var det ingen som klagade eller ville åka hem. Sista gången var det den stora finalen med uppvisning för föräldrarna. Många av barnen var taggade och tyckte det skulle bli spännande. Efter en pampig presentation av barnen fick varje grupp visa upp på vad dom hade tränat på. Till sist delade Skrinna ut diplom till alla barnen som varit så duktiga. Vänskola i Uganda Skolbarnen har fått ett brev från en vänskola i en by i Uganda. Alla samlades i lufsarnas stockring, fick smaka på Ugandisk mango och fick höra vad som stod i det brev som kommit till dem. Med hjälp av glob och kartböcker tog de reda på var Uganda ligger. Direkt väcktes en mängd frågor om barnen, språken och livet i Uganda. Dessa frågor skrevs ner av en ledare. Lufsarna fick därefter i uppdrag att skriva ett brev till vänskolan där de bl a fick översätta alla barnens frågor till engelska. Nu väntar de med spänning på svaren från de nya vännerna.

7 Första skogsdagen med Lufsarna och Storströvarna Alla Storströvare och Lufsare, samt ledare, var samlade för att tillsammans uppleva årets första skogsdag. Samtliga förväntansfulla och glada i hågen. Vädret bjöd på en strålande sol och envis blåst! Målet var Skrotskogen. Men även vägen är en del av målet och vi fick både se en flock hjortar och höra lärkan drilla när vi gick över fälten! Väl i skogen hittade vi ingen läig plats, så eldningsplanerna fick ställas in för denna gång. Vi hittade däremot tre ugglespybollar som vi undersökte och dissekerade för att se vad ugglan haft på sin meny. Vi kom fram till att minst en sork fått sätta livet till. Eleverna var väldigt engagerade och nyfikna. Dagen förflöt sen vidare med matlagning, fri lek, entiteleken, fågelprat och täljning. Tiden går fort när man har roligt och vi var nöjda och glada när vi åter traskade mot skolan, uppdelade i två led för att alla skulle kunna gå i den hastighet de önskade. Fler sådana dagar är beställda! Påskfest Skabersjö Hela skolan började med att samlas för att sjunga klämkäcka påsksånger. Allt för att komma i rätt stämning! En frågerunda med svåra mattekluringar var nästa aktivitet. Längs vägen fanns även fjädrar, tygbitar och trådar som var till för att dekorera det gemensamma stora påskägget som avslutade rundan. Äggrullning är ju alltid kul och på vår rutschkana flög äggen hej vilt! En påskbuffé på detta och vi ser fram emot nästa fest som är midsommar!

8 Påskfest Linsbo Vi hade en trevlig förmiddag som började med att barnen fick påskpynta på gården med tygremsor och fjädrar och det målades ägg som användes till äggrullning. I vindskyddet serverades det fika med allsång bl a Gullefjun, sedan fick barnen gå en påskanknuten tipsrunda som avslutades med chokladägg. Inomhus dukades det långbord och vi åt och njöt av Maggans påsk buffé. Påskfest Ekomyran På Ekomyrans påskfest åt vi god mat och målade ägg. Vi tillverkade också fina hönor och kycklingar av gips! Några påskkärringar och påskgubbar hade vi också på besök.

9 Fritidsaktivitet: Flaggan En mycket populär lek på fritids just nu är flaggan. Flaggan leker man på följande vis: Varje lag har varsin planhalva. Planhalvorna skiljs åt med hjälp av koner. På sin egen planhalva har man ett bo med sin flagga i. Målet med leken är att man ska springa över till motståndarnas bo och ta med sig deras flagga över på sin egen sida. Därför är det bra att ha vakter vid sitt bo. På sin egen planhalva är man trygg men går man över till andra sidan så kan man bli tagen (kullad). Man har två små områden på motståndarnas planhalva där man inte kan bli tagen. Där får man stå och vila sig eller fundera ut hur man ska göra. Det försvarande laget måste ha noga uppsikt över de motståndare som lyckats ta sig till ringarna. Blir man kullad får man gå till fängelset. Men förhoppningsvis behöver man inte sitta där så länge innan man blir fritagen. Fritagen blir man när någon i det andra laget lyckas ta sig till fängelset. Då fritar denne en fånge genom att ta fången i handen och springa över till sin egen sida. En av fångarna måste ha foten i fängelset sen får de andra bilda ett led som sträcker sig långt ut på planen. När någon lyckas ta med sig flaggan över till sin sida får laget ett poäng och flaggan lämnas tillbaka till det besegrade laget och en ny match kan ta sin början. För att laget ska lyckas krävs taktik. Lagen begär ofta tid mellan matcherna då de pratar ihop sig och lägger upp strategier. Nu har ni fått en grundkurs i flaggan. För lite praktik är ni välkomna hit en eftermiddag och vara med på fritids när vi leker flaggan!!

10 EkoMyrans önskemål återanvändning! Dockkläder (Mikaela) Skabersjös önskemål återanvändning! Tvåsitssoffa till tigerrummet (Linda) Två jordglobar med uppdaterade landsgränser (Nelly) Kortlek/ar till matematik och fritids (Petra) Tomma förpackningar med ENGELSK text till engelskundervisningen, t ex jam, body lotion, biscuits (Petra) Fjärilsbuske (Eva) Lavendelplantor (Eva) Telefonnummer Ekomyran: Telefonnummer Linsbo När verksamheten är igång och ingen svarar var vänlig använd telefonsvararen! Linsbo har nytt postnummer: Bara. Telefonnummer Skabersjö Rektor, Mathilda. Se vidare nedan Ledarna i verksamheten (Sjukanmälningar mm) När verksamheten är igång och ingen svarar var vänlig använd telefonsvararen! Förskolegrupp Ekomyran Förskolegruppen på Ekomyran ska startas upp under våren. Är du som förälder intresserad att sitta med tillsammans med ytterligare en förälder, personalrepresentant och ibland även rektor. Förskolegruppen träffas en gång per termin och diskuterar aktuella frågor som rör hela verksamheten (ej enskilda barn). Om du är intresserad, kontakta Mathilda på mathilda@skabersjoskolan.se Förskolegrupp Linsbo Annica Ollerstam (Nina) annica.o@hotmail.com Pernilla Edström (Aron) edstrom.pernilla@bredband.net Anna Selfvén (Jode) el anna_selfven@hotmail.com Förskolegrupp Skabersjö Tina Stark (Leona) tina.omfors@telia.com Helena Petersen Schön (Ella) helena.petersen.schon@svt.se Skolgrupp Skabersjö Storströvarförälder Bodil Andersson (Tor) bodil-niclas@tele2.se Storströvarförälder Sofia Samuelsson (Alvin) samuelsson@mbox315.swipnet.se Strövar- och storströvarförälder Sylvia Bianconi (Cristian och Isabella) sylvia@svenconi.se Mailadresser Mathilda: mathilda@skabersjoskolan.se Övriga ledare: fornamnefternamn@skabersjoskolan.se Rektor och förskolechef Mathilda Lindström Måndagar: Linsbo Tisdag-torsdag: Skabersjö mathilda@skabersjoskolan.se Biträdande rektor Peter Nilsson: Måndag fram till Fredagar fram till peternilsson@skabersjoskolan.se Lämna gärna bidrag till Skabersjönytt via e-post: strovarna@skabersjoskolan.se Tidningen utkommer: Februari/mars April/maj Juni/juli/augusti September Oktober/november December/januari Deadline 20 januari 20 mars 20 maj 20 augusti 20 september 20 november Redaktör: Petra Vensryd. Ansvarig utgivare Mathilda Lindström

11 Bilaga: Utdrag ur skolbarnens (4-5:ornas) skoltidning Djurfakta Tiger Tigern är ett kattdjur som endast lever i Asien. Tigern är det största nu levande kattdjuret. De flesta tigrar lever i fuktig tropisk och subtropisk lövskog, men de finns även i tempererade löv- och barrskogar. I denna miljö utgör pälsens mönster ett bra kamouflage. Tigern är en god simmare och badar ofta. Den jagar ensam och äter främst medelstora djur, t ex hjortar och svin. Panda Pandan har svartvit päls och väger som vuxen kg. I motsats till andra björnar är jättepandan växtätare och äter främst bambu. Jättepandan är känd som symbol för Världsnaturfonden. Detta är en pandaunge. De väger bara g när de föds. Filmtips Harry Potter 1 Harry Potter 4 Superhjältarna Jag saknar dig Ensam hemma Boktips Kram från Alice Tam Coraline (serie) Berts dagbok Mardrömsakademin Harry Potter 1 Monsterhämnden KP (tidning) Klurigt Fråga 1: Vilka tre djur är detta?, &

12 Fråga 2: Vilka tre kändisar är detta?, & Rebus o + k = + Recept Spagetti Carbonara (Linneas favoriträtt) Ingredienser: (till 2 pers) 250 gr spaghetti 3 ägg 1 paket bacon En skvätt mjölk eller matlagningsgrädde Parmesanost (mycket) bad + ri = Hur gör man? 1. Koka (lite saltat) vatten tills det kokar. När det har kokat så lägg i spaghettin. 2. Stek baconen 3. Blanda ihop ägg, mjölk/grädde och den rivna osten. Salta och peppra smeten. 4. När pastan har kokat klart häll ur vattnet och lägg pastan i en gryta. 5. Häll i smeten och baconet i grytan och rör om. Värmen från pastan räcker. 6. Klart, nu ska ni bara äta upp det! Bon appetit! Chips Med Dipp (en av Hampus favoriter) Ingredienser: Chips Dippulver Creme fraiche Blanda dippulver med creme fraiche och låt stå en stund i kylen. Doppa chipsen i dippan. Mmm Rätta svar Fråga ett på klurigt: katt, björn & orangutang Fråga två på klurigt: Rihanna, Lady Gaga & Magnus Uggla Rebus: Skattkarta

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan FEBRUARI - MARS 2013

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan FEBRUARI - MARS 2013 33333333333333333333333333 Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan FEBRUARI - MARS 2013 Aktuella datum 14/2 Skolbarnens vintershow med Eurovisiontema 27/2 Reflexrunda

Läs mer

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan APRIL MAJ 2014

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan APRIL MAJ 2014 33333333333333333333333333 Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan APRIL MAJ 2014 Aktuella datum 6/4 Trädgårdsdag i Skabersjö Söndagen den 6:e april är det dags att

Läs mer

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan DECEMBER 2012 JANUARI 2013

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan DECEMBER 2012 JANUARI 2013 33333333333333333333333333 Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan DECEMBER 2012 JANUARI 2013 Aktuella datum 7/12 Kulturfest för skolbarnen 13/12 Lucia Linsbo 15.45

Läs mer

Vi tackar alla barn, familjer och anhöriga för denna termin och önskar alla en riktigt god jul och gott nytt år!

Vi tackar alla barn, familjer och anhöriga för denna termin och önskar alla en riktigt god jul och gott nytt år! Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan DECEMBER 2014 JANUARI 2015 Aktuella datum 11/12 Lucia Ekomyran 15.45 11/12 Lucia Linsbo 15.45 11/12 Lucia Skabersjö 17.00

Läs mer

Tranbärets månadsbrev september 2015

Tranbärets månadsbrev september 2015 Tranbärets månadsbrev september 2015 Vilken höst vi har! Sol och värme växlas med regn och rusk, men september ser ut att avslutas med sol och det gillar vi. Naturen bjuder på underbara färgkombinationer

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

OKTOBER NOVEMBER 2013

OKTOBER NOVEMBER 2013 33333333333333333333333333 Aktuella datum 6/10 Trädgårdsdag i Skabersjö kl 10-14. Välkomna hela familjen! Hälsar Trädgårdsgruppen 9/10 Alla Mullebarn hälsar på skolbarnen i Skabersjö 9/10 Föräldramöte

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan SEPTEMBER 2013

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan SEPTEMBER 2013 33333333333333333333333333 Rektor har ordet Välkomna nya och gamla familjer till ett nytt läsår! Efter en solig och skön sommar är vi alla laddade för nya utmaningar och upplevelser tillsammans med era

Läs mer

Kvalitetsrapport läsår 2014/2015. I Ur och Skur Vattendroppens

Kvalitetsrapport läsår 2014/2015. I Ur och Skur Vattendroppens Kvalitetsrapport läsår 2014/2015 I Ur och Skur Vattendroppens Inledning Förskolan I Ur och Skur Vattendroppen bedrivs med I Ur och Skur pedagogik. Vi bedriver verksamheten till största delen ute i naturen,

Läs mer

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården TallgårdenNytt Månadsbrev mars-april månad 2012. Finns även att hämta på förskolans hemsida, www.mjolby.se Redaktör Pia Adlertz, pia.adlertz@mjolby.se I huvudet på Linda Hej alla föräldrar Äntligen börjar

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Bonusmaterial Hej Kompis!

Bonusmaterial Hej Kompis! Bonusmaterial Hej Kompis! Innehåll Min bok om vänskap framsida i färg 2 Hur man kan bli sams igen skylt i färg 3 Den gyllene regeln skylt i färg 4 Vi är alla olika boktips och uppgifter 5 7 Att känna sig

Läs mer

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Utvärdering läger 1, Flatön 2013 30 deltagare har svarat på Före 30 deltagare har svarat på Efter (En person svarade inte på självkänsla varken före eller efter ) Förmågor:

Läs mer

Viktiga datum 11/9 Trivselledaraktivitet för alla trivselledare i År 3

Viktiga datum 11/9 Trivselledaraktivitet för alla trivselledare i År 3 Viktiga datum 11/9 Trivselledaraktivitet för alla trivselledare i År 3 ARBETSLAG F-3B Telefon 0302-52 19 26, 073-684 44 39 www.lerum.se/roselid Vecka 35-2013 Bloggen: http://roselidf3b.wordpress.com Hej!

Läs mer

Opalens Förskoleklass

Opalens Förskoleklass OpalensFörskoleklass Veckobrevförvecka45 EfterenveckamedHöstlovvardetverkligenroligtattfåträffas allaigen! Dettaharvaritenriktigtspännandevecka,förnuharÄggis börjatsprickaiskalet!viharnuettlitethåliäggetochviharsett

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan OKTOBER - NOVEMBER 2014

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan OKTOBER - NOVEMBER 2014 Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan OKTOBER - NOVEMBER 2014 Aktuella datum 2/10 Studiedag. Fritids öppet med vikarier 3/10 All verksamhet stängd 4/10 Trädgårdsdag

Läs mer

Opalens Förskoleklass

Opalens Förskoleklass Opalens Förskoleklass Veckobrev för vecka 48 Detta har varit en riktigt intensiv och härlig vecka! Vi har gjort så mycket kul tillsammans: Fadderträff, adventspyssel, Lilla melodifestivalen, besök av Golbang,

Läs mer

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter.

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter. ANDRA SÖNDAGEN UNDER 2. SÖNDAGEN ÅRET (ÅRGÅNG UNDEr året C) 17 JANUARI (år C) (20 2016 JANUArI 2013) Tidsram: 20-25 minuter. På tredje dagen hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesu mor var där. Jesus

Läs mer

Teater-Fest! MARIA KLUBBNYTT. 19-22 december

Teater-Fest! MARIA KLUBBNYTT. 19-22 december MARIA 19-22 december KLUBBNYTT Teater-Fest! Välkomna på teateruppspel både måndag och tisdag kl.16.00 i Aulan. På måndag spelas föreställningen PLÅSTER, och på tisdag SVART ÄPPLE. aktiviteter PÅ MFK 19

Läs mer

Knopparnas dag på Ekomyran Den 24/4 fick små- och storknyttarna åka till Törringeskogen för en heldag där med olika aktiviteter. Kvar på Ekomyran stannade knopparna, efter frukosten tog barnen med sig

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok.

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok. SCOUTMÖTET JAG SJÄLV OCH MINA SCOUTKOMPISAR Det är bra om du som ledare läser igenom detta innan mötet äger rum. Under dagens möte får scouterna tänka kring vad de själva och deras scoutkompisar är bra

Läs mer

Vad håller vi på med?

Vad håller vi på med? Fyren Waxholms Scoutkårs tidning, april 2006 Myrornas möten Vi är på Kullön varje månad och går i mörkret med lyktor. Vi har varit på Kastellet med Småfåglarna. Där fick vi en guidad rundtur med guiden

Läs mer

Gympalätts egen tidning Hösten 2009

Gympalätts egen tidning Hösten 2009 Gympalätts egen tidning Hösten 2009 Ordförande Helena har ordet Så har ännu en gympatermin passerat och jag som ordförande kan med stolthet se på vår verksamhet. Den rörelseglädje man ser hos våra små

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola

Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

GERBY SKOLAS EFTIS i Vasa. Text och foto: Hanna Klingenberg

GERBY SKOLAS EFTIS i Vasa. Text och foto: Hanna Klingenberg GERBY SKOLAS EFTIS i Vasa Text och foto: Hanna Klingenberg Det är bara några timmar kvar till sportlovet, men barnen på Gerby Skolas Eftis verkar inte rastlösa. - Det ska nog bli roligt på sportlovet,

Läs mer

Nu hade vi tänkt att vi skulle ha en må bra kväll, men tyvärr så var intresset för dåligt så det blev inställt.

Nu hade vi tänkt att vi skulle ha en må bra kväll, men tyvärr så var intresset för dåligt så det blev inställt. Kvarnberget/Viken är ett Plusboende där det finns ca 650 lägenheter. Vi har ansvar för att det är rent och snyggt i 54 trapphus. Vi anordnar även aktiviteter och vi kan ge stöd och hjälp om du tillfälligt

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR JESUS KOMPISAR LLIVET TONÅRING VÄNNER AKTUELLT läger livskunskap BIBELN BÖN familj DÖDEN KÄRLEK PARTY STILLHET ANDAKT GUD kyrka RELATIONER TVIVEL 2016-2017 SKRATT TRO LEK SÅ MYCKET MER. Det finns många

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Årgång 11 Nr 3 April 2008 SNOWRÄJS GRUSCUPEN SIKFORSDAGEN PRO:S ÅRSMÖTE PANK PENISONÄR SÖKER MC KARAVAN GENOM SIKFORS. Sida 1

Årgång 11 Nr 3 April 2008 SNOWRÄJS GRUSCUPEN SIKFORSDAGEN PRO:S ÅRSMÖTE PANK PENISONÄR SÖKER MC KARAVAN GENOM SIKFORS. Sida 1 Årgång 11 Nr 3 April 2008 SNOWRÄJS GRUSCUPEN SIKFORSDAGEN PRO:S ÅRSMÖTE PANK PENISONÄR SÖKER MC KARAVAN GENOM SIKFORS Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL TILL REDAKTIONEN SKICKAS TILL: Carina

Läs mer

Informationsbrev februari 2016

Informationsbrev februari 2016 Informationsbrev februari 2016 Hej föräldrar! Alla lärare på Svenska Skolan kommer att resa till Stockholm för studiebesök och föreläsningar den 18 20 maj. Vad det innebär för respektive kompletteringsgrupp

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Grön Flagg för Vallaskolan

Grön Flagg för Vallaskolan Vallaskolan Grön Flagg för Vallaskolan Tema: Skog Hur ofta har miljörådet träffats? På Vallaskolan arbetar vi med våra miljöfrågor på elevrådet Vi träffas en gång i månaden Elever från alla klasser, år

Läs mer

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början:

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Ta hand om blivande kunder i sex steg (Peter Dahl) Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Det viktiga är att Du avhandlar nedanstående 6 punkter som skall avhandlas MED DINA EGNA ORD, inte

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Sommar, sommar & sol. Aktuellt

Sommar, sommar & sol. Aktuellt Sommar, sommar & sol Värme, sommar och sol! För många av er stundar snart ett sommarlov kan jag tro. Se då till och njut på allra bästa sätt! Är man kanin tror jag just nu att det bästa i livet är dagarna

Läs mer

GLAD MIDSOMMAR! En riktigt trevlig midsommar önskas alla Åsenbor, läsare och besökare från när och fjärran! Välkomna till vårt vackra Åsen!

GLAD MIDSOMMAR! En riktigt trevlig midsommar önskas alla Åsenbor, läsare och besökare från när och fjärran! Välkomna till vårt vackra Åsen! Utgivare: Åsens Byråd Årgång 16 Nummer 6 Juni 2014 Hej alla glada! För det är ni väl nu när det är sommar igen? Jag har hoppat in som tillfällig redaktör eftersom Tette är sjukskriven så ni får ta det

Läs mer

21 dec 2015. Hej! God jul och Gott Nytt År till er alla. Yvonne Haldrup Förskolechef

21 dec 2015. Hej! God jul och Gott Nytt År till er alla. Yvonne Haldrup Förskolechef Hej! Nu är det snart dags att avsluta det här året på Fårdala Simmets förskolor Båten, Gunghästen, Pusslet och Sagan för att fira jul och nyår. Jag önskar att ni alla får umgås med era barn, nära och kära

Läs mer

Verksamhetsplan för småbarnsfostran. Garantiföreningen för Kallbäck Barnträdgård r.f

Verksamhetsplan för småbarnsfostran. Garantiföreningen för Kallbäck Barnträdgård r.f Verksamhetsplan för småbarnsfostran. Garantiföreningen för Kallbäck Barnträdgård r.f Kallbäck Lekis grundades 1.9.1968. Lekiset startade vid Eriksnäsvägen. Sedan 1.9.1994 finns lekiset vid Kuusvägen 19

Läs mer

Skolledningens sida februari 2016

Skolledningens sida februari 2016 1 Skolledningens sida februari 2016 I och med skolans årliga julgransplundring, så dansade vi ut julen i januari. Det var precis lika festligt och trevligt som tidigare år. Under denna termin har klasserna

Läs mer

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan Förskola skola - fritidshem

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan Förskola skola - fritidshem Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan Förskola skola - fritidshem OKTOBER-NOVEMBER 2015 Aktuella datum 3/10 Trädgårdsdag Ekomyran 3/10 Trädgårddsdag och barnloppis

Läs mer

NR 1 2014-2015 MILSTENSBLADET

NR 1 2014-2015 MILSTENSBLADET NR 1 2014-2015 MILSTENSBLADET Här kommer läsårets första nummer av tidningen Milstensbladet. Bladet kommer ca fyra - fem gånger per år och innehåller information om samt glimtar från vår verksamhet här

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Veckobrev v.12. Hej på er alla elever och föräldrar i Kristallens Förskoleklass!

Veckobrev v.12. Hej på er alla elever och föräldrar i Kristallens Förskoleklass! Veckobrev v.12 Hej på er alla elever och föräldrar i Kristallens Förskoleklass! Nä vad trist att det började snöblandat regn och inte var det särskilt varm, vi som vant oss vid sol och värme. Den här veckan

Läs mer

barnhemmet i muang mai fredag 17 februari - söndag 8 april 2012

barnhemmet i muang mai fredag 17 februari - söndag 8 april 2012 barnhemmet i muang mai fredag 17 februari - söndag 8 april 2012 Lycka till fina Beo! Hoppsan nu går det alldeles för fort vi insåg precis att det är sju veckor sedan vi skrev vårt senaste brev... var tog

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

Blå Stället SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015. Hej alla leksugna barn! För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16.

Blå Stället SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015. Hej alla leksugna barn! För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16. s SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015 För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16. Hej alla leksugna barn! Nu är det ÄNTLIGEN SOMMAR snart! Skolan är slut för denna gång och vi på kommer

Läs mer

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Påståenden (1 = stämmer sämst och 4 = stämmer bäst), 2015 års resultat i blått 1 Personalen lyssnar, förstår och respekterar

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Årgång 56 nr 2 2013 V - N GLAD PÅSK! Y T T

Årgång 56 nr 2 2013 V - N GLAD PÅSK! Y T T Folkdansens Vänner, Malmö F Årgång 56 nr 2 2013 V - N GLAD PÅSK! Y T T Ordföranden har ordet När jag sitter och skriver detta är det vårdagjämning, exakt på klockslaget! Inne är det varmt och gott, men

Läs mer

Ladda för fotboll i Södertälje FK

Ladda för fotboll i Södertälje FK Ladda för fotboll i Södertälje FK Guiden till hur DU ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi - 1 - Innehåll Inledning sid 2 Frukost - det viktiga målet sid 3 Vilken frukosttyp är du?

Läs mer

Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden.

Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden. Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden. Mål från läroplanen: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja

Läs mer

UGGLEPOSTEN 2010:5 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL

UGGLEPOSTEN 2010:5 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL UGGLEPOSTEN 2010:5 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL Uggleposten bio recension:legenden om ugglornas rike Rebecca och Matilda har Varit på bio och sett legenden om ugglornas rike. De har då gjort en recension

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

SOMMAR I VIARP 2015. Jump Camp 27-29 juli 300 kr + beroende på tränare Dressage Camp 28-30 juli 300 kr + beroende på tränare

SOMMAR I VIARP 2015. Jump Camp 27-29 juli 300 kr + beroende på tränare Dressage Camp 28-30 juli 300 kr + beroende på tränare Hej alla hästvänner! SOMMAR I VIARP 2015 Nu är det dags att anmäla sig till sommarens olika kurser och läger. I år har vi något för alla så fortsätt läsa och skynda er att anmäla på bifogad blankett till

Läs mer

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna!

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna! NY I TOLGS SOCKEN? Bott här ett tag, men har inte riktigt koll på vad som finns och sker i Tolg? Välkommen på info-träff söndagen den 22 mars kl 15.00 i Föreningslokalen! Nummer 1 2015 På plats finns glada

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Filter: [Hattstugan] Utförd av: Birger Ivarsson(birger.ivarsson@avesta.se) Organisationsnamn: Avesta kommun An svar: 15 An inbjudna respondenter (via e-post): 0 Procentandel

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Sjöbo bibliotek Lövestad bibliotek Blentarps bibliotek Meröppettid: Bemannad öppettid: Vollsjö bibliotek

Sjöbo bibliotek Lövestad bibliotek Blentarps bibliotek Meröppettid: Bemannad öppettid: Vollsjö bibliotek Vårprogram 2016 Tel: 0416-271 60/61 E-post: biblioteket@sjobo.se Gamla Torg 10. 275 80 Sjöbo Måndag 10-19 Tisdag 10-18 Onsdag 12-18 Torsdag 10-19 Fredag 10-18 Blentarps bibliotek Måndag 10-12, 13-16 Tisdag

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

Döda bergen Lärarmaterial

Döda bergen Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vilka handlar böckerna om? Berättarjaget i böckerna om den svarta safiren är pojken Aram och äventyret utspelar sig när han är 13 år. Aram bor i staden Rani

Läs mer

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016 SKAPANDE SKOLA Projektet är avslutat och var mycket uppskattat av eleverna! Filmerna finns på erikhedman.com. SMILE Månadens ord är MEDMÄNSKLIG- HET och vi arbetar med färdigheten att visa att man tycker

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

På bilden ser vi Ruts coola mops-skål som hon gjort i keramik på Skapande. Cool! 3 7 februari MARIA KLUBBNYTT

På bilden ser vi Ruts coola mops-skål som hon gjort i keramik på Skapande. Cool! 3 7 februari MARIA KLUBBNYTT På bilden ser vi Ruts coola mops-skål som hon gjort i keramik på Skapande. Cool! 3 7 februari MARIA KLUBBNYTT aktiviteter på MFK 3 7 februari LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter SAL 3

Läs mer

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2016. (Sparas )

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2016. (Sparas ) PROGRAM Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter Våren 2016 (Sparas ) Hej alla goa medlemmar i Neuroförbundet Sydnärke! Nu börjar dagarna bli ljusare men än så länge biter vinterkylan i kinderna. Under hösten

Läs mer

I Språkets värld Lennart Hellsing/Vatten

I Språkets värld Lennart Hellsing/Vatten Klockargårdsförskolas digitala verksamhetsberättelse 14/15 Avdelning: Lilla Basen I Språkets värld Lennart Hellsing/Vatten Catrin Ripa, Irene Carlsson, Mathilda Nilsson 13 barn, 1-3 år Lokala prioriteringar

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Fritidsprogram våren 2016

Fritidsprogram våren 2016 Fritidsprogram våren 2016 Hej, Välkomna till vårens Fritidsprogram! Fritidsprogrammet finns även på internet: www.kavlinge.se Där kan du också gå in lite då och då under våren kan komma in nya danser/aktiviteter

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012 Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen Läsåret 2011 2012 Arbetslaget som omfattas Kvalitetsarbetet omfattar arbetslaget vid Förskolan Kohagen och Kalvdansen.

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med mamma

Läs mer

Avdelningen Blåbäret

Avdelningen Blåbäret Avdelningen Blåbäret På avdelningen blåbär så har vi 25 barn 1 5 åringar och fyra pedagoger. Vi har 11 flickor och 12 pojkar. En dag på avdelningen Blåbär Kommer man innan 8.00 på morgonen så går man till

Läs mer

Dagordning Vi hänger upp en mobilnummer listan i hallen. Vi kommer att lägga upp kvällens minnesanteckningar på hemsidan.

Dagordning Vi hänger upp en mobilnummer listan i hallen. Vi kommer att lägga upp kvällens minnesanteckningar på hemsidan. Föräldrarmöte 3 september 2015, 18.00-19.30 Annika J hälsar alla välkomna Dagordning Vi hänger upp en mobilnummer listan i hallen. Vi kommer att lägga upp kvällens minnesanteckningar på hemsidan. Presentation

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

November 2013 Årgång 2 Nummer 4. Gillar. Gillar inte Vet ej

November 2013 Årgång 2 Nummer 4. Gillar. Gillar inte Vet ej November 2013 Årgång 2 Nummer 4 TEMANUMMER: Lucia 11% 10% Gillar Vi har gjort en undersökning om hur många som gillar lucia här på skolan. Vi frågade 100 elever och till vänster ser ni resultatet. Gillar

Läs mer

Nyhetsbrev 5 maj 25 aug 2013

Nyhetsbrev 5 maj 25 aug 2013 Nyhetsbrev 5 maj 25 aug 2013 Givaren och mottagaren Jag minns den där känslan som det vore i morse. I synnerhet när det går mot juni. Jag önskar att alla har den inom sig och jag vill verkligen att mina

Läs mer

Elinsborgsbladet. Höstlovet 2015 Nr 80

Elinsborgsbladet. Höstlovet 2015 Nr 80 Elinsborgsbladet Höstlovet 2015 Nr 80 1 Skolledningen Hälsning från skolledningen på Elinsborgsskolan! Genom fönstret från våra arbetsrum ser vi tecken på att hösten är här. Gula löv virvlar på skolgården

Läs mer

Vad är det för konstigt träd som har text på bladen? Bok, förstås! Lasse läslust Ludvig lusläst Namn... Klass...

Vad är det för konstigt träd som har text på bladen? Bok, förstås! Lasse läslust Ludvig lusläst Namn... Klass... Namn... Klass... o Info för föräldrarna på sidan 10 T Text: Ped.Mag. Irina Andersson Illustrationer & layout: Paul Söderholm Utgivare: Förbundet Hem och Skola i Finland r.f. Nylandsgatan 17 D FiN- 00120

Läs mer

Lilla förskolepaketet

Lilla förskolepaketet Lilla förskolepaketet Böckerna i lilla förskolepaketet har stor igenkänningsfaktor och koppling till barns vardag och visar lekar, fantasier och erfarenheter som många barn delar. Flera av böckerna visar

Läs mer

MARIA. 12 16 Januari

MARIA. 12 16 Januari MARIA mininytt 12 16 Januari aktiviteter på MMK 7 9 januari LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Dansklubben 15.00 Film Frukt 16.00 16.00 16.00 16.00 UTE på skolgården SAL 3 Ute-lek Ute-lek

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 16 juni 2011 - söndag 24 juli 2011

barnhemmet i muang mai torsdag 16 juni 2011 - söndag 24 juli 2011 barnhemmet i muang mai torsdag 16 juni 2011 - söndag 24 juli 2011 Fem veckor sedan sist, fem veckor fyllda med massor av roliga saker som vi vill dela med oss både som har hänt här och i Sverige och hela

Läs mer

Vårt arbete. Trevlig läsning! Skribent: Alice Rådö

Vårt arbete. Trevlig läsning! Skribent: Alice Rådö Vårt arbete På Ulriksdalsskolan går det 900 elever. På skolan finns klass, 3:1. I klassen går det 27 elever, en lärare, en fritidspedagog och för tillfället en lärarstudent. Läraren heter Gustavo Caballero

Läs mer