OKTOBER NOVEMBER 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "OKTOBER NOVEMBER 2013"

Transkript

1 Aktuella datum 6/10 Trädgårdsdag i Skabersjö kl Välkomna hela familjen! Hälsar Trädgårdsgruppen 9/10 Alla Mullebarn hälsar på skolbarnen i Skabersjö 9/10 Föräldramöte Ekomyran 9/10 Föräldramöte Förskolan i Skabersjö 17/10 Kulturfest Linsbo 17-18/10 Strövarläger 11/11 Mårtensmiddag för alla barn 14/11 Förskoleklassbarnen besöker Linsbo Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan OKTOBER NOVEMBER /11 Deadline för kommande nummer av NYTT (December/januari) Vänskapsdag för alla skolbarn En vänskapsdag med kompisarmband, samarbetsmålning och diktskrivande uppskattades mycket av såväl nya som gamla elever. Många namn tränades i de ålderstvärgrupper som barnen arbetade i under dagen. Du vet väl att du kan gilla vår Facebooksida och få uppdateringar från Ekomyran, Linsbo och Skabersjö? Sök I Ur och Skur Skabersjöskolan. Var noga med versaler och gemener!

2 Sommarlägret 2013 Det var samling 8.30 på parkeringen för avfärd till Ystad och Marietorp som ligger i slutet av sandskogen. Väl framme var det urlastning av bilar och barn och sedan inlastning i stugan. I vanlig ordning fick barnen utforska området och alla dess grodor. Efter vår lunchmatsäck tog vi våra badkläder och promenerade ner till stranden i den härliga värmen. Vi stannade vid mynningen av Nybro ån där det var full fart på vattnet. Barnen tyckte det var jätteroligt att lägga sig på ryggen och flyta med ån i full fart. Vi hann även med ett dopp i havet men det var väldigt mycket tång i och det var lite äckligt. Efter badet var dags för lagindelning till den traditionsenliga tävlingen som alltid måste vara med på ett sommarläger. De första tävlingarna avgjordes på stranden innan vi gick tillbaka till stugan för att äta kvällsmat och ha lite fler tävlingar. Godiset vid lägerelden och ett musikquiz är ett måste. När det var dags att sova var det inte helt lätt dels var det många myggbett som kliade, det var väldigt varmt i rummet och några var helt enkelt inte trötta. Till slut somnade barnen dock och även vi ledare. Som barnen hade lovat var det ingen som var uppe och pratade innan kl två minuter över hörde vi de första barnen komma smygande. Den andra dagen fortsatte våra tävlingar varvat med bad och lek vid stranden. Dagens tävlingar bestod bland annat av barkbåtsbyggande och race vid åmynningen, flytta vatten med sugrör, spotta grodor, bygga torn med spaghetti och gelé hallon och många andra roliga saker. Efter kvällsmaten var det prisutdelning och det stora priset var att få göra sin egen tårta. Barnen var betydligt tröttare denna kväll och den avslutades med en saga om den stora Felipe som var ute och gick med en massa skolbarn. Barnen skrattade gott och somnade ganska snabbt. På torsdagen vaknade vi till en mulen himmel. Vi hörde åskan på avstånd men klarade oss ganska länge utan regn. Till slut fick vi också en dos av regnet och åskan. Då flydde vi in i den gemensamma lokalen och lekte mördarleken. Till slut var det dags att åka hem och om vi ska summera hela lägret så hade vi bra väder men alldeles för mycket mygg. Vissa barn hade mängder med bett när vi kollade. Synd men tack alla barn för ett trevligt läger hälsar Lina, Linda, Johanna, Nelly och den store Filippe. Verksamhetens önskemål återanvändning! Två begagnade grillgaller/ugnsgaller/kylskåpsgaller (Linsbo/Karina) Garnnystan i olika färger (Linsbo/Karina) Tygbitar att pyssla med (Linsbo/Karina) Gamla stekjärn och kastruller till sandlådan (Förskolan/Eva) Bilar till sandlådan, stora så väl som små. (Skola/fritids/Anna) Dockor och dockvagnar för utelek (Skola/fritids/Anna) Dockhus med små dockor (Skola/fritids/Anna) Legogubbar (Skola/fritids/Anna) Spik, skruv och brädbitar till snickis (Fritids/Peter) Keyboard eller elpiano (större eller mindre) (Skabersjö, musik, Petra/Johanna) Vita ritpapper, går bra med reklamloggor på. (Skabersjö, Linda)

3 Strövargruppens projekt Jag i gruppen Några bilder från Strövarnas första projekt. Här lär eleverna känna varandra och hur alla rutiner fungerar på skolan. I faddergrupper tränas samarbete och mycket lek genomsyrar projektet. De hade även gosedjursdag när de fick lov att ta med ett gosedjur att visa och berätta om för klassen. Parvis pysslade de halsband till sina djur eller ett armband till sig själv och ritade av sitt gosedjur. I projektet har de även trätt höstfynd på ståltråd i par. Då gällde det att komma överens om vilka saker de skulle ha och om de skulle ha ett visst mönster. Höstprydnaderna hängdes sen som prydnad vid entrén till skolgården.

4 Miljösamling med tema Mat & hälsa Denna miljösamling hade lufsareleverna planerat tillsammans med sina ledare med temat Mat och hälsa. På själva miljösamlingen stod de själva för instruktioner, teater och berättelser inför övriga barn och elever på skolan. Det var tydliga budskap om kost och motion som gick fram till åskådarna. Friluftsfredag på Linsbo På en "friluftsfredag" i slutet av augusti lagade barnen och pedagogerna tillsammans lunch. Vi skördade grönsaker i trädgårdslandet och lagade en härlig gryta över öppen eld.

5 1/9 Skogens dag i Torup I Ur och Skur Skabersjöskolan, I Ur och Skur Linsbo och I Ur och Skur Ekomyran hade representanter på plats vid årets Skogens dag. Det var fint väder och det var många som passade på att ta med familjen ut i skogen. Hos oss tillverkade väldigt många barn och vuxna sitt eget pinntroll! 2-6/9 Lufsarelevernas utvärdering av fjällresan I år var det dags för lufsarna att åka till fjällen, närmare bestämt Jämtlandsfjällen och Storulvån. Här följer deras utvärdering av resan: Grymt mycket och goda blåbär! Det växte blåbär precis överallt. Det var häftigast och kul att bestiga berg. Äventyrligt. Kul, spännande och roligt! Väldigt coolt med älven bredvid. Bästa resan med skolan. Det var kul på toppen av berget. Stugan var mysig. Det var jätteskönt att kunna dricka ur bäcken och äta blåbär direkt från buskarna. På tåget var liggtåget roligast men i fjällen var det att vara uppe på berget som var roligast! Awesome! Underbart! Häftigt! Väldigt fin utsikt från berget. Superduperunderbart! Fantastiskt! Coolt!

6 Hälsningar från Ekomyran Med september kommer regnet, vilket också gör att vår groddamm fylls med vatten. Dagar kantas av fiske, med fiskespön gjorda av pinnar och tråd också lite pärlor för det gillar fiskarna, grodjakt, lek med sand och vatten och målning av såväl vindskydd som vårt lilla röda hus. Det är en del att tänka på när man ska fånga en groda, händerna måste vara blöta (Helst med vattnet från där grodan bor) och man måste även hålla försiktigt så att grodan inte får ont! Vi hittar även annat spännande! Då vår fina sandlåda är formad som en båt ger den inspiration till mer än bara matlagning, bakning och annat roligt! Den för även fram tankar på pirater, barnen får ögonlappar och tidigare har vi även gjort svärd av kartong. Mycket spännande att vara pirat!

7 Vidare kommer den 12/9 och det är dags för skördefest på Ekomyran! Engagemanget är stort och barnen hjälper flitigt till med att både fixa dekorationer och att skära upp alla grönsaker och frukter som de haft med sig.

8 12/9 Skördefest Linsbo Skördefesten är ett ypperligt tillfälle att synliggöra vad kretslopp är för barnen. I början av maj planterade barnen i sina sålådor. Vi har sett det växa, vi har vattnat och ibland tjuvsmakat och nu fick vi äntligen äta det!

9 Maskprojekt för Linsbos knoppbarn (på Trollet) Knopp-barnen har på skogsdagarna pratat om maskar på olika sätt. Vi har grävt efter mask och några bor i ett litet maskhus. Vi ser till att maskarna har vad de behöver så att de har det bra. Vi har en maskramsa och en masksång som maskarna brukar få lyssna på. Vi har skapat egna maskar av trolldeg och löv i strumpa.

10 Linsbos mullebarn i fårhagen Mullebarnen var på utflykt till fårhagen och matade fåren. Sedan fick vi titta på när hundarna vallade fåren. Vi grillade korv till lunch. Tack Maj-Britt och Christer för en underbar dag!

11 Nytt projekt hos lufsarna Såhär såg lufsarledarna ut en dag när det var dags för nytt projekt! Frågan gällde ju vad projektet skulle handla om. Utan mycket handledning hade de snart klurat ut att det var polkagris och dynamit ledarna föreställde. Vetenskapsmän och uppfinnare ska projektet innehålla. Hoppas det går bättre för eleverna i deras upptäckter än för Alfred Nobel!! 13/9 Skördefest Skabersjö Några dagar innan skördefesten var det stor aktivitet i skolträdgården. Potatis och morötter grävdes upp och majs plockades. I landen fanns det från början fler grönsaker men i kampen mot ogräset försvinner en del Fredagen den 13 september samlades hela skolan i en stor ring på fotbollsplanen. Två gurkor kom på besök och sjöng om olika grönsaker. Barnen fyllde spontant på med sånger som gurkorna inte kommit på. Förskolan och de olika klasserna berättade sedan vad de odlat och hur det hade gått. Efter storsamlingen återgick alla barn till att duka fint och skörda det sista. Till lunch avnjöts en soppa som bl a innehöll det alla odlat. Till lunchen bjöd förskolebarnen hela skolan på majsmuffins som de bakat av majsmjöl.

12 Sydnytt på besök hos Strövarna 19/9 Ett tag till finns det möjlighet att följa länken nedan för att se inslaget på Sydnytt när Strövarna var med och berättade om hur de jobbar med Höstförsöket. Där hjälper elever forskare att hålla koll på när hösten infaller i olika delar av Sverige. Strövarna fick vara med om en spännande förmiddag när Julia och Johan från SVT intervjuade och filmade när de jobbade med vårtbjörken som växer intill Strövarnas samlingsring i skolträdgården

13 Säljes/köpes Passa på att annonsera gratis! Det finns säkert mycket urväxta prylar som någon annan kan bli glad för! Maila din annons till för införande i nästa nummer! Telefonnummer Ekomyran Telefonnummer Linsbo Linsbos nya postnummer: Bara Vänligen använd telefonsvararen om vi inte svarar! Telefonnummer Skabersjö Rektor, Mathilda. Se vidare nedan Ledarna i verksamheten (Sjukanmälningar mm) När verksamheten är igång och ingen svarar var vänlig använd telefonsvararen! Förskolegrupp Ekomyran Veronica Trollblad (Tova och Alva) Vicky Persson (Terje) Sophie Bering (Vitus och Dante) Förskolegrupp Linsbo Anna Selfvén (Jode) Cecilia Molin (Valdemar) Elna Mattsson (Rebecca) Förskolegrupp Skabersjö Kahidija Folarin (Benjamin) Lisbeth Franzén (Mattias) v.trollblad@live.se vicyp@hotmail.com dunderdonnan@yahoo.se anna_selfven@hotmail.com cecilia.dahlen@gmail.com elna.mattsson@telia.com idija@me.com lisbethfrantzen@hotmail.com Skolgrupp Skabersjö Lufsarförälder Bodil Andersson (Tor) bodil-niclas@tele2.se Lufsarförälder Sofia Samuelsson (Alvin) samuelsson@mbox315.swipnet.se Lufsar/storströvarförälder Sylvia Bianconi (Isabella/Cristian) sylvia@svenconi.se Strövarförälder Linda Rosenberg (Moa) trollet80@hotmail.com Mailadresser Mathilda: mathilda@skabersjoskolan.se Övriga ledare: fornamnefternamn@skabersjoskolan.se Rektor och förskolechef Mathilda Lindström mathilda@skabersjoskolan.se Måndagar: Linsbo Tisdag-torsdag: Skabersjö Biträdande rektor Peter Nilsson peternilsson@skabersjoskolan.se