Finalisterna i region Mälardalen/Dalarna Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Finalisterna i region Mälardalen/Dalarna Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2010"

Transkript

1 Bilaga A Företags- och personinfo Finalisterna i region Mälardalen/Dalarna Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2010

2 Kläppen Skiresort AB Finalist: Per Eriksson Org. nr: Omsättning : kr Per Eriksson antog utmaningen att starta en helt ny skidanläggning. Beskrivning av företaget och finalisten Per Eriksson Kläppen Skiresort AB är en av två fristående skidanläggningar i Sälen. Bolaget bedriver liftverksamhet, skidskola, serveringsrörelse, uthyrning av pistmaskiner och detaljhandel avseende sportartiklar. Finalisten Per Eriksson var platschef för Lindvallen i Sälen i början av 1980-talet när han fick frågan av en stugägare i Kläppen om han var intresserad att anlägga en skidanläggning i Kläppen i anslutning till en befintlig mindre stugby. Per Eriksson antog utmaningen. Han bildade bolaget 1982 tillsammans med partnern Bengt Gudmundsson, men sedan 1995 driver Per Ericsson bolaget själv. Anläggningen utvecklas hela tiden och byggs ut med nya nedfarter, liftsystem, snökanonsystem samt nya fastigheter, kontor och maskinhallar. Idag har Kläppen 34 nedfarter och 19 liftar. Per Eriksson har som vision att Kläppen ska vara en anläggning som erbjuder varierad och högkvalitativ skidåkning i en familjär och trivsam atmosfär. Vad vill du uppnå med ditt företag? Jag vill att kulturen i Kläppen ska vara att personalen är "ett med gästerna", likt känslan i en klubb. Varje medarbetare i bolaget ska veta sin roll och uppgift, men också förstå helheten.

3 Artilabs AB Finalister: Johan Ager och Christian Nordvall Org. nr: Omsättning : kr När allt fler företag flyttade sin produktion till Kina gjorde Johan Ager tvärtom och tog hem företagets produktion till Sverige. Beskrivning av företaget och finalisten Johan Ager Artilabs AB är ett fullservicelaboratorium som bedriver tandtekniskt arbete. Företaget har cirka 40 anställda som alla har olika bakgrund och olika specialkompetenser för att möta kundernas behov. De anställdas kompetens är grundstenen i bolagets framtid. Företagets ledord som de ständigt arbetar efter och utvecklar är kvalitet, logistik och relation. Bolaget registrerades 1993 som Artiswede - ett familjeföretag som hade en traditionell tillverkning av tandproteser i Kina med försäljning i Sverige. Tillsammans med två samarbetspartners förvärvade Johan Ager tillsammans med sina kompanjoner bolaget 2007 och ändrade samtidigt bolagets namn till Artilabs AB. Innan förvärvet låg i princip all tillverkning i Kina men Johan Ager och hans samarbetspartners tog det kontroversiella beslutet att flytta hem betydande produktion från Kina. Detta skedde under en period där trenden inom branschen var att flytta produktion till Kina. Johan Ager tror på att våga ta drastiska beslut för att uppnå sina mål och har varit entreprenör sedan barnsben. När han var sju år genomförde han sin första affärsidé. Johan var med på sin morfars 60-årskalas. Efter middagen sålde Johan bordsplaceringskorten med de kvinnliga gästernas namn till festens manliga gäster som betalade för kortet för att få en dans med damen i fråga. Hur väl har din bakgrund förberett dig för att starta ett företag och få det att växa? Jag har en akademisk bakgrund och har tidigare varit anställd inom andra branscher. Jag har bland annat varit konsult inom immaterialrätt och då inriktad främst mot Internet. Jag har byggt upp bra referenser och erfarenheter som jag inte skulle vilja vara utan. Jag är glad över att inte ha varit egen företagare hela mitt liv utan har haft möjlighet att utvecklas innan jag tog steget att starta eget.

4 Kungsåra Bildemontering AB Finalist: Erik Pettersson Org. nr: Omsättning : kr En riktbänk var startskottet på Erik Petterssons entreprenörsbana. Beskrivning av företaget och finalisten Erik Pettersson Kungsåra bildemontering bedriver bilskrotning och bildemontering. Varje år demonterar de bilar och de har alltid tals delar i deras lager. Finalisten Erik Petterssons intresse för bilar började med sommarjobb i unga år. Han bestämde sig då för att bli plåtslagare och fick genom en lärare på fordonsutbildningen i gymnasiet gå som lärling på kvällar och helger tillsammans med sin lärare. Efter skolan fick Erik Pettersson anställning på Volvo som bilplåtslagare. Viljan och drömmarna om ett eget företag satte då fart. När han fick tag på en riktbänk var det startskottet på hans entreprenörsbana. Tillsammans med en kompis köpte han upp Kungsåra Bilskrot. Företaget började expandera och bilskroten byggdes ut. Ett av de stora försäkringsbolagen i Sverige ville satsa på dem och därefter har bolaget ständigt expanderat. Då kompanjonerna hade delade visioner om bolaget gick de skilda vägar Erik Pettersson fortsatte att expandera och vidareutveckla tjänsten. Att nå mål och ha en god lönsamhet har alltid varit en grundsten för honom. En ny extern styrelse tillsattes. Från att ha varit en bilskrot utvecklade de nya kompanjonerna konceptet och blev en bildemontering där kundnyttan sattes i fokus. Idag har företaget över 30 anställda. Hur fungerar du som förebild eller mentor för nästa generation entreprenörer? Genom att visa att det går att bygga upp verksamheter i branscher som på inget sätt är nya för marknaden och genom att visa att hårt arbete lönar sig.

5 Karl Hedin AB Finalist: Peter Wigert Org. nr: Omsättning : kr Peter Wigert tror inte på att gå för fort fram: Det tar väldigt mycket tid och engagemang att expandera. Beskrivning av företaget och finalisten Peter Wigert Karl Hedin AB är ett familjeägt sågverk- och en handelskoncern med verksamhet i Mellansverige och Estland. Företaget grundades i början på 1900-talet och har idag cirka 670 anställda. Finalisten Peter Wigert är vd och delägare i dotterbolaget AB Karl Hedin Industri där han ansvarar för de tre verksamhetsområdena Sågverk/Förädling, Emballage och bygghandel. Samtliga bolag i de olika verksamhetsgrenarna har egna styrelser och vd som rapporterar till Peter Wigert. Peter började sin karriär med att utbilda sig i skogsbruksskolan. Han var den första personen att komma in i koncernen genom bolagets trainee-utbildning. Snart blev Peter en viktig resurs och medarbetare. Han införde förnyelse och fick övriga medarbetare med sig i förändringsarbetet. Han ser att koncernen har stora möjligheter och lider inte brist på idéer på hur koncernen skall fortsätta växa och expandera. Med en god relation till Karl Hedin har ansvaret ökat och nu är Peter delägare i koncernen. En viktig del i Peters vision är att bibehålla affärskulturen i organisationen och att kunna erbjuda en hög kvalitet till kunden. Att äga hela processen från skog till försäljning till kund är en del i kvalitetskonceptet samt att locka till sig de bästa medarbetarna vilket skall resultera i en hög servicegrad och kompetens. Peter Wigerts vision för koncernen: Det får inte gå för fort fram då det tar väldigt mycket tid och engagemang att expandera. Det som står närmast till hands är att få i gång industriförnödenheter i bygghandeln vilket är ett viktigt strategiskt beslut. I övrigt finns det gott om visioner både genom förbättring och utveckling av befintliga verksamheter men även att utvidga den geografiska ytan och introducera nya verksamhetsområden i organisationen.

6 Ernsts Express AB Finalist: Christer Steingruber Org. nr: Omsättning : kr Styrelseledamoten som vill skapa utrymme för utveckling och nytänkt för sina medarbetare. Beskrivning av företaget och finalisten Christer Steingruber Ernsts Express bedriver transport-, speditions- och lagringsverksamhet. Bolagets ambition är att vid varje tillfälle och med utgångspunkt från kundens krav, företagets tillgängliga resurser och förutsättningar arbeta för att erbjuda marknaden kvalitativa och miljöeffektiva tjänster och leveranser. Varje tjänst och leverans skall vara en rekommendation för kommande affärer. Arbetet inom verksamheten är inriktat på ständig förbättring och att uppnå ställda kvalitets- och miljömål. Bolagets grundare Ernst Steingruber startade verksamheten år 1955 med en flyttbuss. Bolaget växte och år 1988 såldes det till Bilspedition. Christer Steingruber var då anställd som vd. Bara två år senare köpte han tillbaka bolaget och har sedan dess drivit verksamheten.idag är Christer Steingruber delägare och aktiv styrelseledamot i företaget som har cirka 100 anställda och verksamhet på flera orter i Sverige. Christer Steingruber har ett stort antal bolag som alla satsar på transporter av olika slag. Totalt äger han eller är delägare i cirka 20 bolag som alla till stor del är verksamma i Avesta, Mälardalen och Ljungbyhed. Ernsts Express AB är moderbolaget med de helägda dotterbolagen Ernex Fastighets AB, Steingruber Transport AB, Stjärnfrakt Västerås AB samt CEAB i Avesta AB. Christer har ett stort engagemang och ser hela tiden nya möjligheter. För några år sedan anställde han en vd i Ernst Express som hade en bakgrund inom träindustrin. I och med tillgång till denna nya kunskap startade Christer ett bolag som sysslar med biobränsle. Christer Steingrubers vision är att ha bra kvalitet och hög serviceinriktning på de tjänster som bolaget utför. Han tror på att nöjda kunder resulterar i nya kunder då detta sprider sig snabbt på marknaden. Har bolagen ett bra rykte på marknaden tror han att det därmed är enklare att få bra personal. Hur fungerar du som förebild eller mentor för nästa generation entreprenörer? Genom att vara med i lokala nätverk och tala om entreprenörskap. I den egna organisationen genom att skapa utrymme för utveckling och nytänk hos medarbetare.

7 Västmanlands städ och flyttjänst AB Finalist: Peter Magnusson Org. nr: Omsättning : kr Delaktiga och engagerade medarbetare smittar av sig på kunderna. Beskrivning av företaget och finalisten Peter Magnusson Västmanlands städ och flyttjänst AB bedriver städnings- och flytttjänster, uthyrning och leasing av transportmedel, maskiner och annan utrustning. Koncernen består av nio bolag som ligger under förvaltningsbolaget Kvarnvreten Inväst Fastighets AB. Verksamheten grundades 1960 då Peters Magnussons far startade en byggverksamhet. Modern startade kort därefter också en städverksamheten. De båda bolagen växte snabbt till verksamheter med 100 anställda. Redan i tidiga år var familjen delaktig i verksamheten och nu liksom då drivs bolagen som ett familjeföretag. Peter Magnusson valde tidigt att vara aktiv i verksamheten och studerade parallellt på högskolan samtidigt som verksamheten var i fokus. De tre bröderna i familjen tog över som delägare och Peter Magnusson tillträdde som vd i början av 90- talet. Bolagets expansion har sin historia i att synen på städning förändrades på 70- talet från att ha varit ett kvälls- och nattjobb till att vara en dagsysselsättning vilket i sin tur skapade möjlighet till heltidsanställningar och tryggare villkor för anställda. Koncernens styrka har varit att stå på flera ben och de är i dag en betydande fastighetsägare i Västerås med cirka 650 lägenheter. Peter Magnussons vision för företaget: Jag vill se att koncernen fortsätter att utvecklas på ett bra och lönsamt sätt. Detta betyder inte att vi måste växa och bli störst, det är fortfarande kvalitet, nöjda kunder och engagerad personal som är det viktigaste. Det är viktigt att personalen uppfattar företaget som en bra arbetsplats.

8 CoCo Form AB Finalister: Theresia Svanholm och Monika Holmqvist. Org. nr: Omsättning : kr Coco Form ska vara så specialiserade och välkända i branschen att bara vi kan göra jobbet. Beskrivning av företaget och finalisterna Theresia Svanholm och Monika Holmqvist CoCo Form är en konceptbyrå som utifrån varje kunds särskilda önskemål och behov skapar visuella koncept. Koncepten kan appliceras på såväl en grafisk formgivning som ett evenemang eller en mässmonter. Scenograferna Theresia Svanholm och Monika Holmqvist träffades på Mälardalens Högskola där de läste rumslig gestaltning. Via Idélab på högskolan började de arbeta fram en affärsidé och i samband med detta startade de varsin enskild firma. Till en början arbetade de båda som attributmakare men upptäckte ganska snart att det inte skulle gå att livnära sig på detta. De valde då att rikta in sig på dekor och scenografi med inriktning på annorlunda formgivning. Under våren 2005 bestämde de sig för att satsa helhjärtat på Coco Form och sade upp sig från sina jobb. Båda har föräldrar och släkt som har varit egna företagare vilket gör att de alltid har haft ett stöd för sina idéer och tankar. Deras mål med Coco Form är att alltid skapa en unik upplevelse, ett evenemang som kunden inte glömmer. Det kan till exempel vara en mässmonter som etsar sig fast eller en broschyr som inte hamnar i sopkorgen. Visionen är att vara ledande inom originell formgivning och att Coco Form ska vara så specialiserade och välkända inom branschen att bara de kan göra jobbet. Ett annat mål är att få uppdrag över hela världen. Hur fungerar ni som förebilder och mentorer för nästa generation entreprenörer? Vi håller föreläsningar på Idélab och högskolor om att starta och driva företag samt fungerar som inspirationskälla. Vi bjuder även in studenter som är intresserade av att driva företag och tar också emot praktikanter från dekoratörsutbildningen, i huvudsak från Leksand.

9 Digital Mechanics Sweden AB Finalister: Anders Sjöberg och Fredrik Finnberg Org. nr: Omsättning : kr Vid bygget av en 3D-prototyp upptäckte de luckor i marknaden. Beskrivning av företaget och finalisterna Anders Sjöberg och Fredrik Finnberg Digital Mechanics är ett ingenjörsföretag med 25 års samlad erfarenhet av industriella utvecklingsprojekt. Företaget är Sveriges största friformsleverantör inom FDM- och PolyJet-teknik. Deras framgångar bygger på affärsidén att genom ett abonnemang erbjuda en kostnadseffektiv lösning vid snabb tillverkning av prototypdetaljer. I abonnemanget får kunden tillgång till den senaste tekniken inom friformsframställning. Fredrik Finnberg och Anders Sjöberg arbetade i ett gemensamt projekt men för olika arbetsgivare för att ta fram en ny teknisk produkt för en gemensam kund. I projektet togs en 3D-prototyp av den nya produkten fram i ett ritprogram. Trots att de båda var övertygande om den nya produktens fördelar var kunderna svåra att övertala. Fredrik och Anders tänkte att om man tillverkade en prototyp så skulle kunden ha lättare att förstå produkten. I arbetet med att ta fram en prototyp identifierade Fredrik och Anders två "luckor" i marknaden. Dels var det svårt att få teknisk support, avseende till exempel vilket material som lämpade sig bäst för den tilltänkta prototypen, dels varierade inköpspriset för prototypen kraftigt från dag till dag. Både Anders och Fredrik är entreprenörer ut i fingertopparna. Anders drev vid sidan om sin tillsvidareanställning hos sin tidigare arbetsgivare ett produktutvecklingsföretag. Hans morfar var en stor förebild som bland annat startade och drev Leksands Båttrafik. Fredrik tänkte tidigt i livet att han ville bli egenföretagare. Innan Digital Mechanics drev han det egna ingenjörskonsultbolaget Evotek Engineering, som fick Dagens Industris gasellpris i Västmanland år 2002, och som han senare sålde till Deva Group. Hur fungerar ni som förebilder för nästa generation entreprenörer? Vi tar oss tid att träffa UF-företagare som vill ha råd och hjälper Almis kunder med råd och tips.

10 Kvistberga Produkter AB Finalist: Sophie Pettersson Org. nr: Omsättning : kr. Sophie Petterssons vision: Öka omsättningen med 100 MSEK inom fem år. Beskrivning av företaget och finalisten Sophie Pettersson Kvistberga Produkter AB är Sveriges största leverantör av ramper. Bolagets styrka är ett brett sortiment av ramper inom områdena hjälpmedel, bostadsanpassning och last. I sortimentet ingår också toalettarmstöd och vridplattor som kan vara till hjälp vid förflyttningar. Finalisten Sophie Pettersson är uppväxt i en familj med utpräglad entreprenörsanda. Det var hennes pappa Göran som grundade företaget Han hade en idé om att hyra ut avancerad teknisk utrustning till landstingen. När han presenterade idén fick han istället en förfrågan om lättanvända kryckkäppar med isbrodd. Göran nappade på idén och åkte hem och producerade dessa. De blev tyvärr för dyra för landstinget. Han fick då en ny förfrågan om han inte kunde göra ramper för rullstolar. Inom kort blev de leverantörer till nästan alla landsting i Sverige. Sophie Pettersson hade en bestämd uppfattning om att hon skulle gå sin egen väg men 1999 började hon trots allt att jobba företaget. Hon arbetade både på golvet med tillverkningen och på kontoret med försäljning. Hon kände då att det var rätt och att hon ville ta ett större ansvar och utveckla verksamheten. År 2008 blev hon vd i företaget. Hennes pappa har varit en stor förebild. Sophie Petterssons vision för företaget är att öka omsättningen med 100 MSEK inom fem år. Hur fungerar du som förebild eller mentor för nästa generation entreprenörer? I sommar har jag arbetat med mentorskap till sommarlovsentreprenörer vilket var jättekul. Man måste visa att det går om man vill.

Finalister region Syd Entrepreneur Of The Year 2011. Malmö, 22 november

Finalister region Syd Entrepreneur Of The Year 2011. Malmö, 22 november Finalister region Syd Entrepreneur Of The Year 2011 Malmö, 22 november Finalist: Anders Bengtsson Aktiebolaget Stenströms Skjortfabrik Ort: Helsingborg Telefonnummer: 042-15 11 80 Organisationsnummer:

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

Atrinova vill utveckla dig och ditt företag!

Atrinova vill utveckla dig och ditt företag! Atrinova vill utveckla dig och ditt företag! Har du en affärsidé? Eller vill du kanske ge ditt företag en ny utmaning? Atrinova hjälper dig att gå från tanke till handling. Start Inventering För vem? Atrinova

Läs mer

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare LIA handledarutbildning 22/10 Att vara handledare What s in it for me? Fundera över hur du kan se den studerande som resurs på din arbetsplats Studerande som resurs Reflektion Inspiration extra hand kan

Läs mer

Alla har sett våra produkter, men få vet att det är vi som har gjort dem.

Alla har sett våra produkter, men få vet att det är vi som har gjort dem. Alla har sett våra produkter, men få vet att det är vi som har gjort dem. Ett av Sveriges största etikettryckerier med över 2.5 miljarder producerade etiketter/år. Din förpackning vår passion 2012 bildades

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Nyföretagarcentrum 5, 2, 3, 30, 4, 5, 5, 1, 1, 10, 10, 1, 6, 4, 1, 7, 6 20, 15, 10, 20, 3, 30, 4, 6, 20, 20, 3, 15, 10, 3, 1, 1, 2, 2, 3, 30, 10,

Nyföretagarcentrum 5, 2, 3, 30, 4, 5, 5, 1, 1, 10, 10, 1, 6, 4, 1, 7, 6 20, 15, 10, 20, 3, 30, 4, 6, 20, 20, 3, 15, 10, 3, 1, 1, 2, 2, 3, 30, 10, Bilaga 4 Sida 1(11) KL 1900 Inger Åckander, 630222 SAMMANSTÄLLNING AV FRÅGORNA AV TOTALT 37 INTERVJUER FÄRGADE SIFFROR FRÅN STORSTADSLÄN - 24 FRÅN STORSTADSLÄN OCH 13 FRÅN ÖVRIGA LÄN Frågor Ja Nej Hur

Läs mer

Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb.

Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb. Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb. Läs mer Förmånen och tryggheten som Omställningsfonden

Läs mer

FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA

FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA Allmänna fraser Inledning Om kunden är hos dig: Välkomna (hit) till XXY (företagets/avdelningens/enhetens namn). Jag önskar er välkomna hit till XXY. Ni är hjärtligt

Läs mer

Praktikrapport Strandberghaage

Praktikrapport Strandberghaage Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Tidigare utbildning: Medie- och kommunikationsvetenskap Praktikrapport, våren 2011

Läs mer

Personalhandbok Anställning & Avslut

Personalhandbok Anställning & Avslut 1. Innehåll I det här avsnittet hittar du information om vår process för anställning, introduktion och när du slutar hos oss. Anställning (2) Rekryteringsprocess (2.1) Anställningsavtal (2.2) Tystnadsplikt

Läs mer

VERKSAMHETEN 2015 / 2016

VERKSAMHETEN 2015 / 2016 VERKSAMHETEN 2015 / 2016 OM VÄSMAN INVEST sid. 3 VDs KOMMENTARER sid. 4 AKTUELLA ENGAGEMANG sid. 5 6 VISION sid. 6 AFFÄRSIDÉ sid. 6 ÄGARE OCH HUVUDMÄN sid. 6 STYRELSE & LEDNING sid. 7 OM VÄSMAN INVEST

Läs mer

Valberedningen för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. Valberedningen består detta verksamhetsår av:

Valberedningen för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. Valberedningen består detta verksamhetsår av: VALHANDLINGAR Sammansättning för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. består detta verksamhetsår av: Christoffer Bator, P13 Johanna Dolk, P11 Erik Hedin, M13 Gustav Johansson,

Läs mer

EXTRA KRAFT. Extra kraft EN PRESENTATION AV SIUS, SÄRSKILT INTRODUKTIONS- OCH UPPFÖLJNINGSSTÖD

EXTRA KRAFT. Extra kraft EN PRESENTATION AV SIUS, SÄRSKILT INTRODUKTIONS- OCH UPPFÖLJNINGSSTÖD EXTRA KRAFT Extra kraft EN PRESENTATION AV SIUS, SÄRSKILT INTRODUKTIONS- OCH UPPFÖLJNINGSSTÖD 1 2 EXTRA KRAFT EXTRA KRAFT 3 Ibland behövs det extra kraft för att rätt person och rätt arbetsgivare ska hitta

Läs mer

Projektbeskrivning. NF-företagande. Projektidé från Företagarna Mälardalen

Projektbeskrivning. NF-företagande. Projektidé från Företagarna Mälardalen 1 Projektbeskrivning NF-företagande Januari 2016 Projektidé från Företagarna Mälardalen 2 Företagarnas integrationsarbete Sverige står inför en enorm möjlighet. Aldrig förr har så många människor kommit

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Gör det enklare att vara proffs

Gör det enklare att vara proffs Gör det enklare att vara proffs Det är det personliga handslaget som skiljer oss från mängden. MED AHLSELL SOM LEVERANTÖR FÅR DU: En trygg partner. Tillgång till marknadens bredaste ortiment via en kontaktperson,

Läs mer

HISTORIK. Idag har Dimoda växt till sju butiker:

HISTORIK. Idag har Dimoda växt till sju butiker: HISTORIK Dimoda har sin grund i ett presentbutikskoncept som startades av Gunn Karlsson. Gunn arbetade under 1980-talet med försäljning av garner, dels som grossist, dels genom försäljning i butik. Redan

Läs mer

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 ÅK7-ÅK9

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 ÅK7-ÅK9 Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 Läs igenom frågan, tillsammans eller var för sig. Välj det svar du tycker passar dig bäst eller eget alternativ. Lägg

Läs mer

Projektskafferiet. Här finner du en mängd aktiviteter som regionkontoret kan hjälpa din förening med att arrangera.

Projektskafferiet. Här finner du en mängd aktiviteter som regionkontoret kan hjälpa din förening med att arrangera. Projektskafferiet Här finner du en mängd aktiviteter som regionkontoret kan hjälpa din förening med att arrangera. Vi vill förenkla för din förening. Vårt koncept Projektskafferiet är ett erbjudande till

Läs mer

Se dig omkring för dina affärers skull

Se dig omkring för dina affärers skull Se dig omkring för dina affärers skull Omvärldsanalysens värde ökar i takt med globaliseringen. Här visar vi vad du bör tänka på när du gör din analys. Av Anne Nilsson, Dagens Miljö nr 10/2006 Omvärldsanalysen

Läs mer

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla 2014 En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla.indd 2 2014-01-13 09:01:53 Frågor om dig och din familj Sätt ett kryss på varje

Läs mer

Ny VD för Rejlers Energitjänster

Ny VD för Rejlers Energitjänster Motala, 2015-04-20 I det här numret 1 Nyheter i nytt format! 2 Ny VD för Rejlers Energitjänster 3 Nya säljare 4 Elmarknadsutbildning för hela företaget på Torpa Gård 5 Ediel- och avräkningskonferens 2014

Läs mer

SLUTRAPPORT FÖR FÖRSTUDIE Träkompetens och ökad träförädling, kartläggning av behov 2009-12-10 2010-08-31

SLUTRAPPORT FÖR FÖRSTUDIE Träkompetens och ökad träförädling, kartläggning av behov 2009-12-10 2010-08-31 Bilaga 1 SLUTRAPPORT FÖR FÖRSTUDIE Träkompetens och ökad träförädling, kartläggning av behov 2009-12-10 2010-08-31 Slutrapport upprättad av Agneta Ingvarsson och Marie Johansson 2010-08-31 FÖRORD Träutbildningar

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

för chefer och handläggare

för chefer och handläggare LSS 2016 för chefer och handläggare kunskap utveckling inspiration Självbestämmande i praktiken erhåll verktyg för att öka brukarens delaktighet och inflytande Maximera nyttan med valbara föreläsningar!

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

SCR:s PUNKTER FÖR 2020

SCR:s PUNKTER FÖR 2020 20 PUNKTER 2020 SCR:s PUNKTER FÖR 2020 Vårt arbete med att utveckla vår bransch tar nu verklig fart. Sedan 2011 har vi tillsammans jobbat med våra framtidsfrågor och lyft fram vad vi vill göra och hur

Läs mer

Hur vill du leva ditt liv efter 65? DIN PENSION VAL OCH MÖJLIGHETER

Hur vill du leva ditt liv efter 65? DIN PENSION VAL OCH MÖJLIGHETER Hur vill du leva ditt liv efter 65? DIN PENSION VAL OCH MÖJLIGHETER Delpension vid 6 eller mer pengar i plånboken vid 65? Som medarbetare finns det en möjlighet som vi fack och arbetsgivare vill försäkra

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Näringslivsavdelningen tipsar

Näringslivsavdelningen tipsar Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare Näringslivsavdelningen tipsar I nyhetsbrevet kan du läsa om: 24 april - Besöksnäringsfrukost 29 april - Hälsonätverksfrukost 8 maj - Företagarfrukost 8 maj

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

Vår kunskap blir din konkurrensfördel

Vår kunskap blir din konkurrensfördel Vår kunskap blir din konkurrensfördel Ett teknikkonsultföretag för processindustrin Improvus ett teknikkonsultbolag Improvus har sin bas i Stockholm och verkar i hela Europa. Vi är specialiserade inom

Läs mer

www.julklappskortet.se

www.julklappskortet.se www.julklappskortet.se Varför Julklappskortet? Svårt att välja rätt julklapp? Vi har över 100 produkter från kända varumärken att välja bland. Snabbt och Säkert Vi har marknadens snabbaste leverans till

Läs mer

Affärsplan för CoolaPrylar AB 2008-08-15

Affärsplan för CoolaPrylar AB 2008-08-15 Affärsplan för CoolaPrylar AB 2008-08-15 I all korthet Här skriver du en sammanfattning på din affärsidé med en (max två) meningar. Coola Prylar AB ska sälja trendiga och funktionella hushållsprylar främst

Läs mer

Välkommen till CLIMAT80-GRUPPEN. Climat80, Stjernfeldts VVS, KlimatKyl och Clifa Service

Välkommen till CLIMAT80-GRUPPEN. Climat80, Stjernfeldts VVS, KlimatKyl och Clifa Service Välkommen till CLIMAT80-GRUPPEN Climat80, Stjernfeldts VVS, KlimatKyl och Clifa Service Det blev inte riktigt som det var tänkt. Tack för det, kära kunder och medarbetare. När jag var med och startade

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD 0 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD Innehåll SAMMANFATTNING... 1 SAMARBETE med RÖDA KORSET... 1 MEDLEMMAR... 1 STYRELSEN... 2 FÖRTROENDEVALDA... 2 STYRELSENS ARBETE...

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Ska skriva ett examensjobb och har inget emot att få betalt för det Vill

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol MEDLEMSANSÖKAN MENTORSKAPS- PROGRAMMET CANCER ÄR MER ÄN BARA EN SJUKDOM. CANCER KAN VARA OSÄKERHET PÅ SIG SJÄLV OCH SIN FRAMTID, PÅ SINA VÄRDERINGAR OCH SINA DRÖMMAR. CANCER VÄNDER UPP OCH NER, OCH VÄCKER

Läs mer

BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE.

BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE. BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE. Vårt varumärke är så mycket mer än en logotyp och det vi bygger. Det är summan av de förväntningar och känslor som väcks när man tänker på oss vad som förväntas av oss,

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Stora Åkeripriset 2009

Stora Åkeripriset 2009 Stora Åkeripriset 2009 De nominerade företagen Stora Åkeripriset instiftades 2008 för att lyfta fram, synliggöra och stimulera en positiv utveckling av åkerinäringen. Stora Åkeripriset delas ut till ett

Läs mer

Etableringskurs för nyanlända

Etableringskurs för nyanlända Etableringskurs för nyanlända Kursens mål är att skapa en stärkt självbild och självkänsla genom ett nätverk med personliga relationer i såväl förenings- som arbetsliv i Jönköping. Ledord: utbildning,

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Kvinnligt företagande i Ydre

Kvinnligt företagande i Ydre Kvinnligt företagande i Ydre Mötesplatser är en viktig pusselbit för att nytänkande och positiv energi ska skapas. Det är ju trots allt i mötet som det händer, en tanke läggs ihop med en annan och blir

Läs mer

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta?

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta? Stödinsatser i skolan Vad behöver jag som förälder Veta? Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN:

Läs mer

AB Karl Hedin Förädling Takstolar. Företaget. Att tänka på för att ditt takprojekt ska bli lyckat

AB Karl Hedin Förädling Takstolar. Företaget. Att tänka på för att ditt takprojekt ska bli lyckat Takstolar AB Karl Hedin Förädling Takstolar Vår takstolsfabrik i Rättvik producerar takstolar efter våra kunders mått och önskemål. Vi tillverkar alla typer av takstolar: fackverk, ramverk, sax, pulpet

Läs mer

Utveckla dina FÖRMÅGOR

Utveckla dina FÖRMÅGOR Utveckla dina FÖRMÅGOR Utveckla dina FÖRMÅGOR I framtiden semestrar vi på månen, bor i hus som producerar energi och åker i förarlösa bilar. Kanske har vi flera yrken samtidigt och lever dubbelt så länge?

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Lönsam syn på lön. är det möjligt? En gemensam skrift från Ledarna och Industri- och KemiGruppen

Lönsam syn på lön. är det möjligt? En gemensam skrift från Ledarna och Industri- och KemiGruppen Lönsam syn på lön är det möjligt? En gemensam skrift från Ledarna och Industri- och KemiGruppen Lönsam syn på lön är det möjligt? Inga potter och garantier och inga begränsningar Många ser alltjämt lön

Läs mer

Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen

Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen Du som håller den här broschyren i din hand är kanske intresserad av att bli tandläkare. Vill du veta mer innan du gör ditt val? Läs igenom

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

SVERIGES FRÄMSTA TILLVÄXTPROGRAM FÖR CHEFER & FÖRETAGSLEDARE

SVERIGES FRÄMSTA TILLVÄXTPROGRAM FÖR CHEFER & FÖRETAGSLEDARE SVERIGES FRÄMSTA TILLVÄXTPROGRAM FÖR CHEFER & FÖRETAGSLEDARE Våra föreläsare och deras tillväxtnycklar Sedan 2010 har vi genomfört vårt populära tillväxtprogram och fler än 700 företagsledare och chefer

Läs mer

Företagskultur ACTIVE LANDVETTER AB

Företagskultur ACTIVE LANDVETTER AB Företagskultur ACTIVE LANDVETTER AB Till alla medarbetare på Active Landvetter Denna handbok är skapad för alla medarbetare på Active Landvetter AB. Handboken beskriver företagets värderingar & kultur,

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Konsten att rekrytera rätt

Konsten att rekrytera rätt Författare: HR-koncern 2013-11-25 Reviderad: 2014-06-24 Konsten att rekrytera rätt För AcadeMedia är rekrytering av rätt personal en nyckelfaktor för fortsatt framgång. Rätt personer med rätt inställning

Läs mer

AQ Group AB (publ) Delårsrapport januari september 2014

AQ Group AB (publ) Delårsrapport januari september 2014 Västerås 201 4-10- 2 2 AQ Group AB (publ) Delårsrapport januari september 2014 Tredje kvartalet, juli - september 2014, i sammandrag Nettoomsättning 605 MSEK (614) Rörelseresultat 44 MSEK (57) Resultat

Läs mer

Vad är Strategisk Planering

Vad är Strategisk Planering Vad är Strategisk Planering Varför behöver man strategisk planering? Vem eller vilka skall vara involverade? Hur gör man? i Strategisk Planering är sjökortet Ett företag i tillväxt behöver en karta att

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Addtechkoncernens. Corporate Social Responsibility

Addtechkoncernens. Corporate Social Responsibility Addtechkoncernens CSR-arbete Corporate Social Responsibility Kort om Addtechkoncernen Teknikhandel under många varumärken Addtech är en teknikhandelskoncern som tillför både tekniskt och ekonomiskt mervärde

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

Välkommen till Fontänhuset - tillsammans skapar vi mening och bryter isolering

Välkommen till Fontänhuset - tillsammans skapar vi mening och bryter isolering Är du drabbad av psykisk ohälsa? Välkommen till Fontänhuset - tillsammans skapar vi mening och bryter isolering FONTÄNHUSET NYKÖPING Medlem i Clubhouse Interna onal Ring oss: 0155-26 81 40 Mail: fontanhuset@nykoping.nu

Läs mer

mama-kvinnorna om deras karriär, vardag och drivkrafter! Frukostseminarium 2016

mama-kvinnorna om deras karriär, vardag och drivkrafter! Frukostseminarium 2016 mama-kvinnorna om deras karriär, vardag och drivkrafter! Frukostseminarium 2016 Har du barn? Metod: Webbenkät via RAM Målgrupp: Mammor Urval/Paneler: Läsare av MAMA som har barn Fältperiod: 21/3-25/3 2016

Läs mer

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet.

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Think Less. Vi förenklar byggandet Hur kan det löna sig att tänka i mindre banor? För att mindre är mer. Speciellt när du använder Lindabs

Läs mer

Transnationellt utbyte Reggio Emilia

Transnationellt utbyte Reggio Emilia CREARE VIVERE Transnationellt utbyte Reggio Emilia Rapport från resa 16 20 mars 2014 Reflektioner från resan till Reggo Emilia med deltagare från Sunne kommun, Torsby kommun och Munkfors kommun genom EU-projektet

Läs mer

EN RÄTTVIS SJUKVÅRD VÅ R D S K A F Ö R D E L A S E F T E R B E H O V, I N T E E F T E R T J O C K L E K PÅ P L Å N B O K

EN RÄTTVIS SJUKVÅRD VÅ R D S K A F Ö R D E L A S E F T E R B E H O V, I N T E E F T E R T J O C K L E K PÅ P L Å N B O K EN RÄTTVIS SJUKVÅRD VÅ R D S K A F Ö R D E L A S E F T E R B E H O V, I N T E E F T E R T J O C K L E K PÅ P L Å N B O K 8förslag för en rättvis sjukvård Du ska aldrig behöva oroa dig över att inte få

Läs mer

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra och Lollo som ska träna sina krångelhänder så de blir hjälparhänder!

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra och Lollo som ska träna sina krångelhänder så de blir hjälparhänder! Barn mår bra av att veta En del barn har en hand som fungerar bra och en hand som är svårare att använda. Då kan man behöva träna den hand som är lite svårare att använda. Det finns en träningsmetod som

Läs mer

Praktikrapport. Göteborgs Universitet. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kvalificerad arbetspraktik med. samhällsvetenskaplig inriktning

Praktikrapport. Göteborgs Universitet. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kvalificerad arbetspraktik med. samhällsvetenskaplig inriktning Praktikrapport Göteborgs Universitet Samhällsvetenskapliga fakulteten Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Hannes Larsson Westerlund hannes.larswest@gmail.com Göteborgs Spårvägar

Läs mer

Praktikintyg. Utbildning och praktik för ungdomar med sikte på JOBB!

Praktikintyg. Utbildning och praktik för ungdomar med sikte på JOBB! Praktikintyg Utbildning och praktik för ungdomar med sikte på JOBB! Syfte med dagen Att öka chanserna att få jobb Hur? Att fram intyg som visar vad du kan och har gjort Att förstå praktikintyg och arbetsintyg

Läs mer

Rådgivningsbesökets utmaningar. Huvudbudskap: Varför är det värt att prata om samtal?

Rådgivningsbesökets utmaningar. Huvudbudskap: Varför är det värt att prata om samtal? Rådgivningsbesökets utmaningar Uppdatera det personliga mötet nya kanaler för miljörådgivning 9-10 november 2010, Arlanda stad Hanna Ljunggren Bergeå Hanna.Bergea@sol.slu.se Huvudbudskap: Det finns en

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Besöksmål Åsgarn - förstudie

Besöksmål Åsgarn - förstudie Besöksmål Åsgarn - förstudie Iordningställande av nedfart till sjön Åsgarn i Kolarbo by. Projektägare: Folkärna norra bygdegårdsförening, upa Projektledare: Leif Öster Kommun: Avesta Dnr: 73 Jnr: 2010

Läs mer

Vem vill du nominera till Woody Ungdomsledarstipendiet 2014?

Vem vill du nominera till Woody Ungdomsledarstipendiet 2014? Vem vill du nominera till Woody Ungdomsledarstipendiet 2014? Stipendiet som premierar framtidens ledare. Det finns de som trotsar regn och mysiga hemmakvällar för att öva tillslag med några tolvåringar.

Läs mer

För att kunna genomföra en diskussion bör ämnet och syftet för diskussionen vara kända för eleven.

För att kunna genomföra en diskussion bör ämnet och syftet för diskussionen vara kända för eleven. Att kunna föra en strukturerad diskussion handlar om att på ett fungerande sätt delge andra sina åsikter och tankar i ett ämne. Det handlar om att både kunna tala, lyssna och förstå turtagningens principer.

Läs mer

Välkommen till Midroc!

Välkommen till Midroc! Välkommen till Midroc! midroc en historia av att anta utmaningar tillsammans Vi brukar säga att varje dag börjar med en ny utmaning. Det är tur, för på Midroc drivs vi av att anta utmaningar tillsammans.

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

THE WAY WE DO BUSINESS

THE WAY WE DO BUSINESS THE WAY WE DO BUSINESS INNEHÅLL The way we do business Förord...4 Vision...6 Affärsidé...8 Affärskultur...10 Målgrupp...12 Kunden...14 Mode...18 Butiken...20 Ledarskapet...22 Teamet...24 Förtroende...26

Läs mer

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Vårdgarantin I Sverige finns en nationell vårdgaranti. Den innebär att patienten ska erbjudas tid för besök och behandling inom de tidsgränser som anges

Läs mer

VÄ L k o m m e n t i L L

VÄ L k o m m e n t i L L VÄLkommen till välkommen! NACKA TRÄ, EN FLEXIBEL PARTNER MED HÖG FIXAR ATTITYD Ibland uppstår situationer som kräver andra lösningar än normalt. Vår storlek och vår inriktning på långsiktiga relationer

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Självbestämmande och delaktighet

Självbestämmande och delaktighet NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Självbestämmande och delaktighet November 2014 Instruktioner till träff 1, Hösten 2014. Värdighetsgarantierna i Mölndal Stad Instruktioner för samtalet

Läs mer

Uppdrag: Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2

Uppdrag: Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2 Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. I Uppdrag: Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2 Dags att ta steget från ord till handling Uppdrag: Rädda Östersjön! Ni har nu

Läs mer

Praktikrapport. Arbetsplatsen. Bakgrund. Min placering. Emil Levin. emil_levin@hotmail.com

Praktikrapport. Arbetsplatsen. Bakgrund. Min placering. Emil Levin. emil_levin@hotmail.com Praktikrapport Emil Levin emil_levin@hotmail.com Arbetsplatsen Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen Länsstyrelsen Skåne Kungsgatan 13 205 15 Malmö Bakgrund Min utbildningsbakgrund är en kandidatexamen

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

DAGS ATT KRAFTSAMLA.

DAGS ATT KRAFTSAMLA. DAGS ATT KRAFTSAMLA. Utanförskap i Sundsvall Hur kan näringslivet hjälpa till? Arbetsmarknadstorget & FAVI tror på samverkan Ett gott exempel Telge Tillväxt DAGS ATT KRAFTSAMLA Utanförskap har många olika

Läs mer

Struktur Marknad Individuell

Struktur Marknad Individuell ATT TÄNKA PÅ INFÖR LÖNESAMTALET LÖN ÄR NÅGOT DU FÅR FÖR UTFÖRT ARBETE - MEN FUNDERA OCKSÅ PÅ: - Hur vill du att det ska gå till när din lön bestäms? - Vad kännetecknar ett bra lönesamtal? - Vilka faktorer

Läs mer

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin Mitt liv som mobbad Wiveca Wendin 1 Mitt liv som mobbad Copyright 2012, Wiveca Wendin Ansvarig utgivare: Wiveca Wendin Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1642-3 2 Innehåll 1. Några ord av författaren

Läs mer

Kvalitetsindex. Botorp Behandlingshem. Rapport 2009-01-28

Kvalitetsindex. Botorp Behandlingshem. Rapport 2009-01-28 Kvalitetsindex Rapport 2009-01-28 Innehåll - 2009-01-28 - Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi och metod - Medelpoäng, aritmetiskt medelvärde, totalt samt på respektive fråga -

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

En handbok från Kulturskolerådet. Från musikskola till kulturskola - tips på vägen

En handbok från Kulturskolerådet. Från musikskola till kulturskola - tips på vägen En handbok från Kulturskolerådet Från musikskola till kulturskola - tips på vägen Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en tillgänglig och

Läs mer

Skall jag stanna eller ska jag gå? D

Skall jag stanna eller ska jag gå? D Skall jag stanna eller ska jag gå? D et är först när vi går ihop och vi blir många och starka som vi kan förändra våra villkor på arbetsplatsen. I över 100 år har facket vart med och påverkat arbetarnas

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL. - Politiker & tjänstemän

INSPIRATIONSMATERIAL. - Politiker & tjänstemän INSPIRATIONSMATERIAL - Politiker & tjänstemän Hej! Det du nu har framför dig är Ung NU- projektets inspirationsmaterial Ett material du kan använda för att till exempel få ett barnrättsperspektiv i politiska

Läs mer