Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ry Valtionkatu SEINÄJOKI p

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ry Valtionkatu SEINÄJOKI p"

Transkript

1 Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ry Valtionkatu SEINÄJOKI p pohjanmaa@sll.fi Kronoby kommun, kommunstyrelsen PB Kronoby Ärende: Utlåtande om ett förslag till strandgeneralplan har uppgjorts för följande sjöar i Terjärv: Del av Heimsjön, Sågslamp, Rekijärv, Kaitsjön, Vitsjön, Kortjärvsjön, Djupsjön, Tvärasjön, Langvekasjön, Pekkassjön, Petosjön, Emassjön, Lotassjön, Svartsjön, Stora Vuojärv, Furulotten samt Kortvattnet Hänvisning: Kungörelse av förslaget till strandgeneralplan för sjöar i Terjärv SLL/Pohjanmaan piiri r.y. SLL/Pohjanmaan piiri r.y. (Finlands Naturskyddsförbund/Österbottens distrikt r.f.) utgör en distriktsorganisation av Finlands Naturskyddsförbund. 2. Finlands Naturskyddsförbund/Österbottens distrikt (SLL/Pohjanmaan piiri eller förkortat SLL/PP) avger följande utlåtande: 2.1. Naturinventeringen SLL/PP anser att naturinventeringen till den del det berör inventering av våtmarksbiotoper och potentiella fågelvatten är sakligt utförd. För att bättre kunna precisera och motivera de föreslagna naturskyddsåtgärderna borde naturinventeringen ha preciseras så att den hade beskrivit fågelfauna och växter på artnivå samt förekomsten av specifika naturtyper med namn (MBL 9). I inventeringen finns räkningar av antalet par från ett antal skrattmåskolonier. För övriga arter finns ej data. Detta skulle behövas för att påvisa vilka arter som häckar invid skrattmåskolonierna. Skrattmåskoloniernas läge är också en viktig information. Skrattmåsen är ekologiskt sett en nyckelart som lockar till sig doppingar, andfåglar och vadare som en följd av det skydd som kolonin erbjuder. Flygekorreinventeringen har gjorts på bästa inventeringstid dvs april 2008 i ett område med rätt god förekomst. Ändå har endast 4 bebodda livsmiljöer beskrivits i inventeringsresultaten. I naturinventeringen ingår ingen utredning av områdenas

2 byggbarhet i form av beskrivning av vattendjup, igenväxning, bedömning av muddringsbehov mm Beaktande av naturinventeringen Naturinventeringen har på det stora hela beaktats rätt väl. I fråga om följande områden (inom parentes numrering i naturinventeringen) har vi noterat avvikelser som vi anser att bör påtalas samt också rättas till (MBL 73, 39): Peckassjön (5,6) Vid Sundnabban har man placerat ut 5 nya byggplatser i närheten av två föreslagna skyddsområden (MY/W/s). Av dessa kan 2 sägas stå i direkt konflikt med den i naturinventeringen föreslagna skyddsavgränsningen. Man har också avlägsnat betydande arealer av vattenområden från de föreslagna skyddsreserveringarna. Då motivet för skyddsområdet i naturinventeringen angavs vara det rika fågellivet anser SLL/PP att det inte är lämpligt att förlägga de nya platserna i ett fågelrikt område med tanke på risken för störningar på fågellivet. Det finns också en stor risk att de nya byggplatserna förutsätter omfattande muddringar, som kan påverka landskapet negativt. Bilderna 7 och 8 i naturinventeringen antyder att en betydande del av strandområdena kan anses vara icke byggbara. Åtgärdsförslag: Byggplatserna bör flyttas och skyddsområdena få den omfattning som nämns i naturinventeringen Tvärasjön södra (11) Invid det föreslagna skyddsområdet, som nu också torde hysa en del av de skrattmåsar som häckade i Sandviksjön, har man placerat två nya byggplatser (Varinnabban, Niittopalobacken). I väster har man inom höravstånd från kolonin placerat tre byggplatser invid åns västra strand. Man har likaså minskat på W/s området så att en del av skrattmåskolonin blir utanför det föreslagna skyddsområdet. Det finns en risk för att framtida konflikter, i likhet med de som noterats i Sandviksjön och Hemsjön, uppstår mellan naturskyddsintresset och innehavarna av de nya byggplatserna Sandviksjön (4) I planförslaget har en del av den tidigare fågelkolonin avgränsats som W/sområde. Avsikten är förmodligen att en del av kolonin skall kunna återetableras.

3 Inom höravstånd finns likväl 6 nya villaplatser och i byn finns 6 nya byggplatser. De sistnämnda är dock på längre avstånd än sommarstugetomterna. Områdets nuvarande status finns dock inte beskrivet i naturinventeringen Östra Rekjärv (21) I detta område har man placerat 4 nya byggplatser inom ett område som var förslaget till skyddsområde. Placeringen torde innebära en negativ inverkan på fågellivet och dessutom innebära omfattande strandmuddringar. I området häckar på basen av KPLY:s (Mellersta Österbottens ornitologiska förening) inventeringar 2007 (Hannila 2008) bl.a. sångsvan och årta Södra Rekjärv (24) Vid Björkstrand Långören har sgs hela det föreslagna skyddsområdet tagits bort och en ny byggplats har placerats på en holme som enligt naturinventeringen har lundartad vegetation och omges av grunda vatten. Detta innebär risker för muddringar och skador på den värdefulla naturen vid placering av muddermassor och byggandet. På basen av inventeringar gjorda av Mellersta Österbottens ornitologiska förening (KPLY) år 2007 har detta område ett stort naturskyddsvärde. I skydd av 2 skrattmåskolonier på sammanlagt 170 par häckar gräsand, stjärtand, kricka, bläsand och skedand Rekilaxviken (23) I detta område har största delen av det föreslagna skyddsområdet i vattnet (W/s) tagits bort och två byggplatser har placerats på ömse sidor om vikens inlopp. I viken finns enligt naturinventeringen en skrattmåskoloni och enär en sådan koloni också lockar till sig andra häckande arter bör områdets skyddsreservering göras enligt naturinventeringen. De två byggplatserna kan innebära konflikter med fågellivet speciellt ifall skrattmåsarna från Sandviksjön till en del flyttar hit. Enligt KPLY:s inventeringar fanns år 2007 en skrattmåskoloni på 500 par i viken. Där noterades också rikligt med bläsand, gräsand och kricka. I viken häckar också ett par sångsvan. Byggplatsen på Skatan bör flyttas bort också av den anledningen att den är den enda byggplatsen på ett hittills helt obebyggt och rätt långt strandområde.

4 2.2.7 Västra delen av Sågslampsjön (45) I detta område har 4 sommarstugeplatser placerats så att de tangerar eller är inne i det i naturinventeringen föreslagna skyddsreserveringen. Enär tomternas gränser är dragna ner till stranden finns det en akut risk för muddringar och därmed en utökad påverkan på de naturvärden som skulle bevaras enligt naturinventeringens förslag. naturinventeringen. Möjligheterna att flytta byggplatserna bort från strandområdet bör undersökas. De borde placeras så att de inte påverkar strandnaturen Beaktande av föreslagna landskapsskyddsområden (Ma) Svartsjö (4) En ny byggplats har placerats delvis på MA-området. Flere andra har dock placerats på andra sidan landsvägen längre bort från sjön Peckassjön (9) På östra stranden har en byggplats placerats mitt i ett föreslaget MA-område, norr om Simjosnabban Kaitsjön (35) På den västra stranden av Kaitsjön har två byggplatser placerats på ett föreslaget MA-område. Åtgärdsförslag: Platserna i och borde om möjligt flyttas 2.4. Bebyggande av obebyggda eller för närvarande glest bebyggda strandavsnitt (MBL 39,73) Södra Rekjärv Enligt SLL/PP:s bedömning skulle en mycket stor exploatering av den södra stranden av Rekjärv ske. På en nu förhållandevis glest bebyggd strand skulle man placera 16 nya byggplatser varav en skulle vara ute på en liten holme. Placeringarna kolliderar dels med naturinventeringen (2.2.4 & 2.2.5) dels medför de en stor förändring av insjölandskapet. På basen av den växtkartering som presenteras i naturinventeringen (figur 4) kan det anses ifrågasatt om strandområdet kan klassas som byggbart. Hela strandområdet förefaller vara helt igenvuxet och framför flertalet av byggplatserna anges sjöfräken vara dominerande. Detta tyder på att betydande områden är grunda med åtföljande risk för omfattande muddringar.

5 Nordvästra Rekjärv Även i det nordvästra hörnet av Rekjärv skulle ett långt obebyggt avsnitt påverkas av en ny byggplats som inte heller är helt förenlig med naturinventeringen (2.2.6.) Södra Emassjön Den sydvästra delen av sjön skulle byggas ut med 5 nya platser på en sträcka där det endast finns 2 byggplatser enligt plankartan Östra Kortvattnet 2 nya byggplatser anvisas på en sgs obebyggd sträckning. Åtgärdsförslag: Dessa områden bör granskas och byggplatserna flyttas för att säkra att tillräckligt långa sträckor med obebyggd strand säkras bland annat för rekreation (MBL 73,39). Då dessa stränder en gång bebyggs är det omöjligt att få tillbaka dessa värdefulla områden Anvisande av rekreationsområden I hela planområdet finns enbart små områden med simstränder avdelade för rekreationsområden (MBL 39). Skyddsområden kan viss mån lämpa sig för rekreation men de är ofta rätt oländiga låglänta stränder. SLL/PP anser att rekreationsområden för det rörliga friluftslivet, fritidsfiskare mm bör anvisas i planen Behov av justering av byggnadsordning SLL/PP anser också att kommunens byggnadsordning borde ses över så att strandbyggande, muddrande och placering av muddermassor i likhet med de bilder som finns på bilderna inte skall kunna belasta strandnaturen och strandlandskapet. Enär inte naturinventeringen presenterar en översikt av grunda icke byggbara områden finns det en risk att någon av de nya platserna förutsätter muddring och då vore en borttransport av muddermassorna i många fall ett mycket gott alternativ. En grundförutsättning bör likväl vara att de nya byggplatserna anvisas på platser som kan anses vara byggbara Behov av komplettering av skyddsbestämmelserna SLL/PP anser att skyddsbestämmelserna i fråga om MY/s borde kompletteras så att de förutom landskapet också innefattar ett bevarande av specifika naturvärden d.v.s. fågel- och djurliv växtlighet mm. Detsamma borde gälla för områden med beteckningen W/s. Även i fråga om MY-områdena borde stadgas om bevarande av existensmöjligheterna för de arter som förekommer i området. I informerande syfte vore beteckningen luo bra att nyttja. T.ex. i fråga om att

6 utmärka värdefulla delområden som häckfågelkolonier, lundar etc. För alla områden som har landskaps- och biodiversitetsvärden borde beteckningen vara MY/s, W/s och för de mest värdefulla borde man införa beteckningen SL Behov av kompletteringar av naturinventeringen SLL/PP anser att naturinventeringarna borde kompletteras så att t.ex. fågelinventeringarna görs på art- och parnivå enligt gängse metodik. Detta är nödvändigt för att kunna bedöma områdenas skyddsvärde. Samtidigt borde inventeringarna även innefatta de arter som på basen av EU-s direktiv ingår i vår lagstiftning ( t.ex. flygekorre, utter, åkergroda etc) samt t.ex. de arter som nämns i fågeldirektivet. Även de botaniskt intressanta områdena borde karteras på habitat- och artnivå. De resultat som erhålls bör tillämpas på strandgeneralplanen. 3. Motiveringar De lagrum vi vill hänvisa till är Markanvändnings- och Bygglagen 9, 39 och 73. Vidare vill vi hänvisa till pkt 4.4. i de nationella målsättningarna för områdesanvändningen från år Fågelinventeringarna år 2007 finns i publikationen Teerijärven Rekijärven linnustoselvitys 2007 utförd av KPLY och sammanställd av Juhani Hannila. Seinäjoki Teemu Tuovinen, regionsekreterare Finlands Naturskyddsförbund Österbottens distrikt r.f

Ändring av del av strandgeneralplan för Överlappfors sjöar (Dal 5:50) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y6

Ändring av del av strandgeneralplan för Överlappfors sjöar (Dal 5:50) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y6 Ändring av del av strandgeneralplan för Överlappfors sjöar (Dal 5:50) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994162016Y6 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH

Läs mer

Ändring av del av Lepplax strandgeneralplan (Vikman 12:137) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y3

Ändring av del av Lepplax strandgeneralplan (Vikman 12:137) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y3 Ändring av del av Lepplax strandgeneralplan (Vikman 12:137) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994082015Y3 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

Ändring av strandgeneralplanen för Överlappfors sjöar (Dal ) Planbeskrivning Plankod: Y6

Ändring av strandgeneralplanen för Överlappfors sjöar (Dal ) Planbeskrivning Plankod: Y6 Ändring av strandgeneralplanen för Överlappfors sjöar (Dal 599-416-5-50) Planbeskrivning Plankod: 5994162016Y6 2 Innehållsförteckning: 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 4 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER...

Läs mer

Stranddetaljplan för del av Hästhagen RNr 10:5 i Petsmo by samt del av Östanpå RNr 4:258 och del av Lillölandia RNr 4:265 i Iskmo by

Stranddetaljplan för del av Hästhagen RNr 10:5 i Petsmo by samt del av Östanpå RNr 4:258 och del av Lillölandia RNr 4:265 i Iskmo by Bilaga 1 S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 6.2.2013 Stranddetaljplan för del av Hästhagen RNr 10:5 i Petsmo by samt del av Östanpå RNr 4:258 och del av Lillölandia

Läs mer

REVIDERING OCH UTVIDGNING AV FINNÄS DELGENERALPLAN

REVIDERING OCH UTVIDGNING AV FINNÄS DELGENERALPLAN LARSMO KOMMUN REVIDERING OCH UTVIDGNING AV FINNÄS DELGENERALPLAN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31716_002 INKOMMEN RESPONS ÖVER PLANFÖRSLAG I (I) Salomaa Kristina INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Social- och hälsovårdsverket

Läs mer

Detaljplanebeskrivning: Bilaga 53 B. Staden Jakobstad äger all mark på området.

Detaljplanebeskrivning: Bilaga 53 B. Staden Jakobstad äger all mark på området. UPPGÖRANDE AV DETALJPLAN FÖR STADSDEL 7 KITTHOLMEN, INNEHÅL- LANDE CAMPINGOMRÅDE, SMÅBÅTSHAMN, OMRÅDE FÖR BAD- STRAND OCH -REKREATION SAMT VATTEN- OCH GATUOMRÅDEN Detaljplanekarta: Bilaga 53 A Detaljplanebeskrivning:

Läs mer

ÄNDRING AV STRANDDELGENERALPLANEN FÖR TERJÄRVSJÖAR, södra Hemsjön.

ÄNDRING AV STRANDDELGENERALPLANEN FÖR TERJÄRVSJÖAR, södra Hemsjön. 1 ÄNDRING AV STRANDDELGENERALPLANEN FÖR TERJÄRVSJÖAR, södra Hemsjön. FÖRORD Plan som ändras Delgeneralplanearbetet över stränderna vid Terjärv kom igång den 14.11.2007. Planen blev godkänd i kommunfullmäktige

Läs mer

Ändring av Esse strandgeneralplan, flyttning av byggplats (Snellmans 7:249 och Snellman 7:245)

Ändring av Esse strandgeneralplan, flyttning av byggplats (Snellmans 7:249 och Snellman 7:245) Ändring av Esse strandgeneralplan, flyttning av byggplats (Snellmans 7:249 och Snellman 7:245) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994072016Y2 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET...

Läs mer

SAMMANFATTNING AV MYNDIGHETERNAS UTLÅTANDEN OCH AN- MÄRKNINGAR SAMT PLANKONSULTENS BEMÖTANDEN

SAMMANFATTNING AV MYNDIGHETERNAS UTLÅTANDEN OCH AN- MÄRKNINGAR SAMT PLANKONSULTENS BEMÖTANDEN Bilaga 8 1 KYRKSLÄTT STRANDDETALJPLAN FÖR SJÄLSUND, FÖRSLAG SAMMANFATTNING AV MYNDIGHETERNAS UTLÅTANDEN OCH AN- MÄRKNINGAR SAMT PLANKONSULTENS BEMÖTANDEN Förslaget till stranddetaljplan gäller fastigheterna

Läs mer

LARSMO KOMMUN LUODON KUNTA

LARSMO KOMMUN LUODON KUNTA 1-1 Projekt / Projekti Bosund delgeneralplan revidering och utvidgning Bosundin osayleiskaavan tarkistus ja laajennus Datum / Päivämäärä 7.6.2018 LARSMO KOMMUN LUODON KUNTA BEMÖTANDEN TILL UTKASTSKEDETS

Läs mer

Ändring av Forsby delgeneralplan (Dalkärr 12:25) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y1

Ändring av Forsby delgeneralplan (Dalkärr 12:25) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y1 Ändring av Forsby delgeneralplan (Dalkärr 12:25) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994032017Y1 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3.

Läs mer

REVIDERING OCH UTVIDGNING AV FINNÄS DELGENERALPLAN

REVIDERING OCH UTVIDGNING AV FINNÄS DELGENERALPLAN LARSMO KOMMUN REVIDERING OCH UTVIDGNING AV FINNÄS DELGENERALPLAN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31716_002 INKOMMEN RESPONS ÖVER PLANUTKAST I (I) Salomaa Kristina INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Social- och hälsovårdsverket

Läs mer

Ändring av sydvästra Ytteresse delgeneralplan (Forsbacka 20:64 och Ragnvald 20:61)

Ändring av sydvästra Ytteresse delgeneralplan (Forsbacka 20:64 och Ragnvald 20:61) Ändring av sydvästra Ytteresse delgeneralplan (Forsbacka 20:64 och Ragnvald 20:61) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994142016Y3 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER

Läs mer

PARGAS ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR KORPO SÖDRA SKÄRGÅRD BJÖRKÖ-ÅNSÖREN PLANBESKRIVNING. Lantmätare Ab Öhman

PARGAS ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR KORPO SÖDRA SKÄRGÅRD BJÖRKÖ-ÅNSÖREN PLANBESKRIVNING. Lantmätare Ab Öhman PARGAS ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR KORPO SÖDRA SKÄRGÅRD BJÖRKÖ-ÅNSÖREN PLANBESKRIVNING Lantmätare Ab Öhman BEHANDLINGSSKEDEN Meddelande om inledande av planläggning kungjorts i Pargas Kungörelser 29.1.2015

Läs mer

Utvidgning av Kållby industriområde detaljplan. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Utvidgning av Kållby industriområde detaljplan. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Utvidgning av Kållby industriområde detaljplan Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599599404201606 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3.

Läs mer

Beslut om utvidgat strandskydd i område Stadsviken, Umeå kommun, Västerbottens län (2 bilagor)

Beslut om utvidgat strandskydd i område Stadsviken, Umeå kommun, Västerbottens län (2 bilagor) Beslut 1(5) Beslut om utvidgat strandskydd i område Stadsviken, Umeå kommun, s län (2 bilagor) Länsstyrelsens beslut Med stöd av 7 kap. 14 MB beslutar Länsstyrelsen att strandområdet Stadsviken, inom Umeå

Läs mer

Fåglar och fågeldöd I Blekinges skärgård 2003 2003:6

Fåglar och fågeldöd I Blekinges skärgård 2003 2003:6 Fåglar och fågeldöd I Blekinges skärgård 2003 2003:6 Rapport, år och nr: 2003:6 Rapportnamn: Fåglar och fågeldöd i Blekinge skärgård 2003 Utgåva: Första utgåvan Utgivare: Länsstyrelsen Blekinge län, 371

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om utvidgning av Seitseminen nationalpark PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Propositionen syftar till att Seitseminen nationalpark, som inrättades

Läs mer

ALLMÄNT OM PLANERINGEN AV SKÄRGÅRDSOMRÅDET

ALLMÄNT OM PLANERINGEN AV SKÄRGÅRDSOMRÅDET Sibbo kommun Avdelning för teknik och miljö/ markanvändningsenheten PB 7 04131 SIBBO Ärende: Utlåtande gällande utkastet till delgeneralplanen för skärgården och kusten i Sibbo kommun. Hänvisning: Begäran

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad Reviderad. PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun

Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad Reviderad. PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad 2016-09-06 Reviderad PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun Sammanfattning En riktad inventering av har skett i samband

Läs mer

REVIDERING OCH UTVIDGNING AV FAGERNÄS DELGENERALPLAN

REVIDERING OCH UTVIDGNING AV FAGERNÄS DELGENERALPLAN LARSMO KOMMUN REVIDERING OCH UTVIDGNING AV FAGERNÄS DELGENERALPLAN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31716_001 INKOMMEN RESPONS ÖVER PLANFÖRSLAG 1 (6) Salomaa Kristina INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Österbottens

Läs mer

Märkenkall vindkraftspark

Märkenkall vindkraftspark OX2 AB Märkenkall vindkraftspark Komplettering av utredning av vegetation och naturtyper 2016 FCG DESIGN OCH PLANERING AB P29646P004 Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Utgångsdata och metoder... 2

Läs mer

Ändring av Östensö delgeneralplan (Norrgård ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y2

Ändring av Östensö delgeneralplan (Norrgård ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y2 Ändring av Östensö delgeneralplan (Norrgård 599-412-6-46) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994122018Y2 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun

Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun Naturvårdsplan Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun Cecilia Nilsson 2001-08-10 1 Innehållsförteckning sida Syfte 2 Bakgrund 2 Området idag 2 Förändringar och åtgärder: Strandområdet 4 Tallskog på sandjord 4 Hällmarkskog

Läs mer

Utlåtande om bedömning i enlighet med naturvårdslagens 65 om konsekvenserna av Öjas och Rödsö-Möllers strandgeneralplan för Natura-områden

Utlåtande om bedömning i enlighet med naturvårdslagens 65 om konsekvenserna av Öjas och Rödsö-Möllers strandgeneralplan för Natura-områden VÄSTRA FINLANDS MILJÖCENTRAL Plats Vasa Datum Dnr Naturvårdsgruppen 4.5.2007 LSU-2004-L-1133(255) Nro H46-349 Veli-Pekka Koivu Planläggningstjänster Tekniska servicecentret Karleby stad PB 43 67101 Karleby

Läs mer

Ändring av Nederpurmo delgeneralplan, flyttning av byggrätt (Sexmans ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y4

Ändring av Nederpurmo delgeneralplan, flyttning av byggrätt (Sexmans ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y4 Ändring av Nederpurmo delgeneralplan, flyttning av byggrätt (Sexmans 599-417-4-10) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994172016Y4 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER

Läs mer

KORSHOLMS KOMMUN STRANDDETALJPLAN ÖVER SKALLOTÖREN, KVARTER 1 OCH 2. Program för deltagande och bedömning

KORSHOLMS KOMMUN STRANDDETALJPLAN ÖVER SKALLOTÖREN, KVARTER 1 OCH 2. Program för deltagande och bedömning KORSHOLMS KOMMUN STRANDDETALJPLAN ÖVER SKALLOTÖREN, KVARTER 1 OCH 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVSIKTEN MED ETT DELTAGANDE OCH BEDÖMNINGSPROGRAM... 1 2 PLANEOMRÅDET... 1 3 INITIATIV OCH PLANERINGSBESLUT...

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

Grunderna för uppföljning av sjöfågelbestånd. Juha Honkala

Grunderna för uppföljning av sjöfågelbestånd. Juha Honkala Grunderna för uppföljning av sjöfågelbestånd Juha Honkala Uppföljning av sjöfåglar Punktinventering av sjöfåglar Målsättningen är att övervaka årliga förändringar i de häckande bestånden i olika typer

Läs mer

Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y5

Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y5 Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994092016Y5 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3. PLANERINGSSITUATION...

Läs mer

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN FÖR KVARTER 6. Program för deltagande och bedömning

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN FÖR KVARTER 6. Program för deltagande och bedömning KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN FÖR KVARTER 6 23.5.2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVSIKTEN MED ETT DELTAGANDE OCH BEDÖMNINGSPROGRAM... 1 2 PLANEOMRÅDET... 1 3 INITIATIV OCH

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Föredragande: Vik. planläggningschef Turkka Michelsson, tfn 044 358 5894 fornamn.efternamn@pargas.fi

Föredragande: Vik. planläggningschef Turkka Michelsson, tfn 044 358 5894 fornamn.efternamn@pargas.fi Miljönämnden 330 12.12.2012 Miljönämnden 73 19.03.2013 Miljönämnden 155 15.10.2014 Stadsstyrelsen 250 24.11.2014 Stadsfullmäktige 105 09.12.2014 105 till delgeneralplan för Ålön Miljönämnden 12.12.2012

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL ) Planläggningsavdelningen..0, justerat.8.0 SMEDSBY, GÄDDA II Ändring av detaljplan Sida Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt i markanvändnings-

Läs mer

SMEDSBY, Gäddaområdet Utvidgning av detaljplan, kvarter

SMEDSBY, Gäddaområdet Utvidgning av detaljplan, kvarter P r o g r a m f ö r d e l t a g a n d e o c h b e d ö m n i n g, k v a r t e r 6 6 1-665 S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 11.12.2015 Uppdaterat 3.5.2016

Läs mer

Ändring av Ytteresse delgeneralplan (Rosengård )

Ändring av Ytteresse delgeneralplan (Rosengård ) Ändring av Ytteresse delgeneralplan (Rosengård 599-414-96-0) Planbeskrivning Plankod: 5994142017Y2 Innehållsförteckning: 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 4 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 4 1.2

Läs mer

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr Energimyndigheten registrator@energimyndigheten.se Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr 2012-2103 Naturskyddsföreningen Gotland anser att Energimyndighetens

Läs mer

Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y1

Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y1 Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund 599-407-9-112) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994072018Y1 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

INGÅ, ÄNGÖ STRANDDETALJPLAN

INGÅ, ÄNGÖ STRANDDETALJPLAN 1 LANTMÄTARE ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 22.9.2016 INGÅ, ÄNGÖ STRANDDETALJPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1. Planeringsområde och -situation Området

Läs mer

SMEDSBY, Gäddaområdet Utvidgning av detaljplan

SMEDSBY, Gäddaområdet Utvidgning av detaljplan P r o g r a m f ö r d e l t a g a n d e o c h b e d ö m n i n g, G ä d d a o m r å d e t i S m e d s b y S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 11.12.2015 SMEDSBY,

Läs mer

Naturvärden på Enö 2015

Naturvärden på Enö 2015 Naturvärden på Enö 2015 Text och foto: Tobias Ivarsson, Svanås Hagtorpet, 342 64 Ör, tel. 0472-76167. saperda@spray.se 1 Innehållsförteckning Metodik 2 Tidigare inventeringar 3 Intressanta arter 3 Enö

Läs mer

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson Uppdrag 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Från Elsa Alberius Till Alex Mabäcker Johansson Datum 2012-01-25 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 15 06

Läs mer

Mottagare. Larsmo kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum LARSMO KOMMUN ÄNDRING AV DEL AV LILLA-FURUHOLMEN DETALJPLAN

Mottagare. Larsmo kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum LARSMO KOMMUN ÄNDRING AV DEL AV LILLA-FURUHOLMEN DETALJPLAN Mottagare Larsmo kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 2.11.2018 LARSMO KOMMUN ÄNDRING AV DEL AV LILLA-FURUHOLMEN DETALJPLAN 1-2 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Författare Jonas

Läs mer

Brevik 1:99 Inom Tyresö kommun, Stockholms län

Brevik 1:99 Inom Tyresö kommun, Stockholms län Stadsbyggnadsförvaltningen Amanda Hammer, planarkitekt Plannr 455 Maj 2017 Dnr 2016 KSM 1731 Östra Tyresö Brevik 1:99 Inom Tyresö kommun, Stockholms län Området som berörs av ändringen av detaljplan fastighet

Läs mer

Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599406201611 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

PLAN FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PLAN FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING HANGÖ TJÄRUHOLMEN STRANDDETALJPLAN OCH STRANDDETALJPLANEÄNDRING PLAN FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1. Planen för deltagande och bedömning Daterad 26.5.2014 Plan för deltagande och bedömning uppgörs i början

Läs mer

Komplettering gällande sånglärka och ljungpipare vid Cementas täkt i Degerhamn

Komplettering gällande sånglärka och ljungpipare vid Cementas täkt i Degerhamn Komplettering gällande sånglärka och ljungpipare vid Cementas täkt i Degerhamn 2018-04-18 Enetjärn Natur har av Cementa fått i uppdrag att ta fram kompletterande underlag gällande ljungpipare och sånglärka

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

Promemoria 2014-11-07

Promemoria 2014-11-07 Naturvårdsenheten Promemoria 2014-11-07 sid 1 (6) 511-4251-14 0584 Nedan följer en sammanställning av inkomna yttranden över förslag till utvidgat strandskydd i Vadstena kommun samt Länsstyrelsens eventuella

Läs mer

Beslut Datum

Beslut Datum Arkivbeteckning 1(6) Trafikverket Leif Strinnholm Storgatan 60 903 30 UMEÅ Tillstånd enligt miljöbalken att anlägga Västra länken, del 1, väg E12, Röbäck - Röbäcksdalen inom Natura 2000-området Umeälvens

Läs mer

Beslut om utvidgat strandskydd i område Södra Nordmaling, Nordmalings kommun, Västerbottens län (2 bilagor)

Beslut om utvidgat strandskydd i område Södra Nordmaling, Nordmalings kommun, Västerbottens län (2 bilagor) Beslut 1(5) Beslut om utvidgat strandskydd i område Södra Nordmaling, Nordmalings kommun, s län (2 bilagor) Länsstyrelsens beslut Med stöd av 7 kap. 14 MB beslutar Länsstyrelsen att strandområdet Södra

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT

KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 1 KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 2016 2 Innehållsförteckning: INLEDNING 3 PLANLÄGGNINGSNIVÅER.... 3 LANDSKAPSPLANEN.... 3 GENERALPLANERNA... 4 STRANDGENERALPLANEN... 4 DETALJPLANERNA 4 KORSNÄS KOMMUNS

Läs mer

Mottagare. Larsmo kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum LARSMO KOMMUN ÄNDRING AV DEL AV STORSTRÖMMEN DETALJPLAN

Mottagare. Larsmo kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum LARSMO KOMMUN ÄNDRING AV DEL AV STORSTRÖMMEN DETALJPLAN Mottagare Larsmo kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 2.11.2018 LARSMO KOMMUN ÄNDRING AV DEL AV STORSTRÖMMEN DETALJPLAN 1-2 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Författare Jonas Lindholm

Läs mer

RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO

RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO Lund 2009-12-17 Leif Nilsson Ekologihuset 223 62 Lund Leif.nilsson@zooekol.lu.se UPPDRAGET Vattenfall AB planerar att uppföra en mindre vindkraftspark

Läs mer

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga 24 Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga vattensamlingar inom utpekade sträckor. Samtliga

Läs mer

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön Sida 1 av 5 Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön 2012-06-11 Uppdrag Peter Nolbrant, BioDivers Naturvårdskonsult har genom Åsa Röstell, Melica fått uppdrag av Pauline Svensson, Kungälvs

Läs mer

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Version 1.00 Projekt 7390 Upprättad 2015-12-21 Reviderad PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband

Läs mer

Sivu 1 (6) Detaljplaneändring för Lotsgatan Svaromål på givna utlåtanden och anmärkningar som har framförts

Sivu 1 (6) Detaljplaneändring för Lotsgatan Svaromål på givna utlåtanden och anmärkningar som har framförts Sivu 1 (6) Utlåtanden Sammandraget innehåller före den 14.8.2015 inlämnade utlåtanden och anmärkningar. Markanvändningsavdelningen har utarbetat bemötanden. Givare av respons Utlåtande Bemötande Sydspetsens

Läs mer

Ändring av Forsby delgeneralplan (Dalkärr 12:25) Planbeskrivning Plankod: Y2

Ändring av Forsby delgeneralplan (Dalkärr 12:25) Planbeskrivning Plankod: Y2 Ändring av Forsby delgeneralplan (Dalkärr 12:25) Planbeskrivning Plankod: 5994032015Y2 2 Innehållsförteckning: 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 4 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 4 1.2 PLANOMRÅDETS

Läs mer

NÄRPES STAD STRANDDETALJPLANEÄNDRING FÖR DEL AV STRAND- DETALJPLAN, STORÖN NORDVÄSTRA PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Mottagare Närpes stad

NÄRPES STAD STRANDDETALJPLANEÄNDRING FÖR DEL AV STRAND- DETALJPLAN, STORÖN NORDVÄSTRA PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Mottagare Närpes stad Mottagare Närpes stad Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning Datum 16.9.2016 NÄRPES STAD STRANDDETALJPLANEÄNDRING FÖR DEL AV STRAND- DETALJPLAN, STORÖN NORDVÄSTRA PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Långviken 1:39 inom Tavelsjö i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för del av fastigheten Långviken 1:39 inom Tavelsjö i Umeå kommun, Västerbottens län Behovsbedömning Samråd Sida 1 av 7 Diarienummer: BN2016/01033 Datum: 20161204 Handläggare: Nelli Nilsson för del av fastigheten Långviken 1:39 inom Tavelsjö i, Västerbottens län Behovsbedömning av detaljplan

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Rigstakärret SE0710201 Foto: Per Sander Namn: Rigstakärret Sitecode: SE0710201 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 4,6 ha Skyddsform: Biotopskydd Kommun: Timrå Tillsynsmyndighet: Skogsstyrelsen

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad 2017-04-28 Reviderad Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband med detaljplanearbete i området Hammar

Läs mer

Remissvar angående upprättande av Detaljplan för del av Arenastaden - SBN/2011:1425. Stadsbyggnadsförvaltningen Solna Stad Solna

Remissvar angående upprättande av Detaljplan för del av Arenastaden - SBN/2011:1425. Stadsbyggnadsförvaltningen Solna Stad Solna Remissvar angående upprättande av Detaljplan för del av Arenastaden - SBN/2011:1425 Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-03-31 Solna Stad 171 86 Solna Naturskyddsföreningen i Solna- Sundbyberg, Naturskyddsföreningen

Läs mer

Bilaga 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat BÖLE, HEMSKOG 1

Bilaga 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat BÖLE, HEMSKOG 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 8.8.2013, justerat 28.2.2014 BÖLE, HEMSKOG 1 Sida 1 Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt 63 i markanvändnings-

Läs mer

S i d a 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen Karperö Holmhagen-Svedjeback

S i d a 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen Karperö Holmhagen-Svedjeback S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 26.5.2017 Karperö Holmhagen-Svedjeback S i d a 1 Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt 63 i markanvändnings-

Läs mer

Vi kräver ett stopp för Skogssällskapets utförsäljning av Svartedalens naturreservat och Natura 2000- område!

Vi kräver ett stopp för Skogssällskapets utförsäljning av Svartedalens naturreservat och Natura 2000- område! Vi kräver ett stopp för Skogssällskapets utförsäljning av Svartedalens naturreservat och Natura 2000- område! Stiftelsen Skogssällskapet lockar i annonser (se bl.a. GP 12 och 14 september) till köp av

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Samrådshandling förslag till detaljplan för del av Innerstaden, del av Södra hamnen, del av Innerstaden 2:1

Samrådshandling förslag till detaljplan för del av Innerstaden, del av Södra hamnen, del av Innerstaden 2:1 1 Miljönämnden 2008 02 21 12 1 Dnr 2008 0170 Samrådshandling förslag till detaljplan för del av Innerstaden, del av Södra hamnen, del av Innerstaden 2:1 Ärendebeskrivning Miljönämnden har erhållit rubricerat

Läs mer

inom Täfteå i Umeå kommun, Västerbottens län

inom Täfteå i Umeå kommun, Västerbottens län Behovsbedömning Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2015/02276 Datum: 2016-02-22 Handläggare: Anders Dieter Aubry för fastigheten Täfteå 10:64 och del av Täfteå 5:19 inom Täfteå i, Västerbottens län Behovsbedömning

Läs mer

Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning

Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 2012-07-03 Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019.

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019. 1 JOMALA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANEÄNDRING Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019. Områdesbestämning: Detaljplaneneändring för del av kvarteret 4363 och lantbruksområde.

Läs mer

PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön

PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön 1 (7) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM Ingela Isaksson 08-731 30 05 2015-01-09 PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön Detta PM är upprättat i samband med att detaljplanläggning har inletts för

Läs mer

Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599406201611 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Vy över jordbrukslandskapet i Jäderfors. ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Ortsanalys Jäderfors 39 Jäderfors ligger en halvmil norr om Sandvikens centrum, efter vägen mot Järbo och Kungsberget. Byn ligger vid

Läs mer

Ändring av Kållby detaljplan, kv och samt grönområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kållby detaljplan, kv och samt grönområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kållby detaljplan, kv. 210-211 och 221-229 samt grönområde Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599407201606 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH

Läs mer

Planavdelningen. Härryda Kommun

Planavdelningen. Härryda Kommun Planavdelningen Härryda Kommun Yttrande angående programsamråd för Airport city Ett drygt 200 ha stort område planeras att bebyggas norr om Landvetter flygplats. Detta yttrande berör de naturutredningar

Läs mer

PU 55/18. Avtal , Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse

PU 55/18. Avtal , Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse Avtal 41-2018, Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse PU 55/18 Handläggare: Johan Gerremo Beskrivning Karta 1 Karta 2 Länsstyrelsen

Läs mer

Till: Lars-Erik Jevås. Mölndals stad

Till: Lars-Erik Jevås. Mölndals stad Till: Lars-Erik Jevås Mölndals stad Yttrande över naturvårdsplan för Mölndals stad Övergripande synpunkter Göteborgs Ornitologiska förening välkomnar en reviderad naturvårdsplan för Mölndals stad. Naturvårdsplaneringen

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan Dnr BN-2013/00169 Bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt Plan- och bygglagen och MKB-förordningen

Behovsbedömning av detaljplan Dnr BN-2013/00169 Bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt Plan- och bygglagen och MKB-förordningen Behovsbedömning Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2013/00169 Datum: 2014-04-15 Handläggare: Anders Dieter Aubry för fastigheten Sofiehem 2:1 och 2:2 inom Ålidhem i, Västerbottens län Behovsbedömning av detaljplan

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

3. Ramnö och Utsättersfjärden Natura 2000 enligt habitatdirektivet

3. Ramnö och Utsättersfjärden Natura 2000 enligt habitatdirektivet Bilaga C3 Miljökonsekvenser i Natura 2000-områden. Det finns fyra Natura 2000-områden i närheten av projektområdet för Vindpark Marviken (se figur 1). 2 1 3 4 Figur 1 Natura2000 områden i omgivningen till

Läs mer

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Biotopkartering Syfte Biotopkartering är en väl beprövad metod för inventering och värdering av skyddsvärda naturmiljöer. Syftet är att med en rimlig arbetsinsats

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , kompletterat

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , kompletterat PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 20.4.2017, kompletterat 16.8.2017 SMEDSBY, kvarter 601 Ändring av detaljplan Avsikten med ett program för deltagande och bedömning

Läs mer

S i d a 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen TOBY Ändring av detaljplan Tuovilan koulu

S i d a 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen TOBY Ändring av detaljplan Tuovilan koulu S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 12.9.2016 TOBY Ändring av detaljplan Tuovilan koulu S i d a 1 Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt

Läs mer

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING Dnr: BYN 2017-2 Datum: 2017-03-29 Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-03-19 Dnr. 2017-182 2(8) 3(8) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2)

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2) Handläggare Datum Ärendebeteckning Upprättad 2017-06-14 Freja Råberg Tel. 0480-450395 2016-5323 1(9) BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Detaljplan för Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2) Rinkabyholm,

Läs mer

DETALJPLANÄNDRING OCH -UTVIDGNING FÖR KVARTER 12 I KVEVLAX.

DETALJPLANÄNDRING OCH -UTVIDGNING FÖR KVARTER 12 I KVEVLAX. 1/9 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ). KVEVLAX LÄRCENTER DETALJPLANÄNDRING OCH -UTVIDGNING FÖR KVARTER 12 I KVEVLAX. Avsikten med ett deltagande och bedömningsprogram. Enligt markanvändnings-

Läs mer

Komplettering av ansökan om koncession för ny 130 kv kraftledning från Västerås Kraftvärmeverk Block 7 i Västerås till transformatorstation VM

Komplettering av ansökan om koncession för ny 130 kv kraftledning från Västerås Kraftvärmeverk Block 7 i Västerås till transformatorstation VM Komplettering av ansökan om koncession för ny 130 kv kraftledning från Västerås Kraftvärmeverk Block 7 i Västerås till transformatorstation VM Inledning Mälarenergi Elnät AB har ansökt om koncession för

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Länsstyrelsens arbete med miljökvalitetsmålet Gabrielle Rosquist Vad innebär miljömålet Ett rikt växt- och djurliv? Beskrivning av miljömålet Den biologiska mångfalden

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Sumpskog vid Flärkmyran SE0710200 Foto: Per Sander Namn: Sumpskog vid Flärkmyran Sitecode: SE0710200 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 2,3 hektar Skyddsform: Biotopsskyddsområde

Läs mer

Ändring av Lövö delgeneralplan, (Täppo 43:0) Planbeskrivning Plankod: Y5

Ändring av Lövö delgeneralplan, (Täppo 43:0) Planbeskrivning Plankod: Y5 Ändring av Lövö delgeneralplan, (Täppo 43:0) Planbeskrivning Plankod: 5994092016Y5 2 Innehållsförteckning: 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 4 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 4 1.2 PLANOMRÅDETS LÄGE...

Läs mer

Ändring av Edsevö detaljplan Edsevö trafikområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Edsevö detaljplan Edsevö trafikområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Edsevö detaljplan Edsevö trafikområde Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599402201608 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3.

Läs mer

BORGÅ STAD DELGENERALPLANEN FÖR PELLINGE SKÄRGÅRD PLANFÖRSLAG 15.1.2015 1:10 000 PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER

BORGÅ STAD DELGENERALPLANEN FÖR PELLINGE SKÄRGÅRD PLANFÖRSLAG 15.1.2015 1:10 000 PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER BORGÅ STAD DELGENERALPLANEN FÖR PELLINGE SKÄRGÅRD PLANFÖRSLAG 15.1.2015 1:10 000 PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER Byområde I området får uppföras byggnader för fast bosättning, lantbruks- och fiskefastigheters

Läs mer

LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN?

LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN? LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN? Nylands förbund 2016 2 PLANLÄGGNINGEN PÅ LANDSKAPSNIVÅ är en planeringsprocess som tar beslut om markanvändningens riktlinjer för ett landskap eller för flera

Läs mer

NATUR, VATTEN OCH VÅTMARKER

NATUR, VATTEN OCH VÅTMARKER NATUR Tomelilla kommun rymmer många olika landskapstyper. Den sydöstra kommundelen präglas av det låglänta landskapet vid Österlenslätten. Kommunens mellersta del, vid det som kallas Södra mellanbygden,

Läs mer