Bekämpa våldet och främja en ny supporterkultur kring idrotten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bekämpa våldet och främja en ny supporterkultur kring idrotten"

Transkript

1 BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID, FAMILJ OCH FRITID SID 1 (10) SDN Handläggare: Solveig Blid Telefon: Till Bromma stadsdelsnämnd Bekämpa våldet och främja en ny supporterkultur kring idrotten remiss Förslag till beslut Nämnden godkänner förvaltningens svar på remissen och överlämnar det till stadsledningskontoret omedelbar justering Bitte Davidsson stadsdelsdirektör Lisbeth Rieser verksamhetsområdeschef Sammanfattning Det idrottsanknutna våldet har ökat i landet de senaste åren. Stadsledningskontoret (SLK) har fått uppdrag att utreda och lägga fram en plan med åtgärder för att motverka våldet kring idrottsevenemang i staden. I ett tjänsteutlåtande redovisar SLK förslag på ett antal åtgärder, kortsiktiga och långsiktiga samt betonar att det behövs en sammanhållen strategi med åtgärder och att samverkan ska ske med berörda idrottsföreningar. I förslaget flyttas ansvaret för samordningen från Storstockholms brandförsvar till Idrottsnämnden. Som åtgärder föreslås bland annat att förlägga alla högriskmatcher under tidig dagtid på helger, utöka samarbetet med lokaltrafiken för att snabbt få bort åskådare från området och överväga om det vid vissa matcher bara ska finnas sittplatser på anläggningarna m.m. Förvaltningen stödjer de åtgärder som föreslås och menar att såväl skolan som fritidsgårdar samt fältverksamhet kan ha påverkan på ungdomarna som är involverade i det idrottsrelaterade våldet. Förvaltningen anser att staden bör kunna ställa krav på att idrottsföreningarna aktivt arbetar mot det idrottsrelaterade våldet om de ska beviljas föreningsbidrag och få bedriva sina verksamheter i stadens lokaler.

2 SID 2 (10) Ärendets beredning Ärendet har beretts inom verksamhetsområde Individ, familj och fritid. Bakgrund Det idrottsanknutna våldet har ökat i både Stockholm och övriga landet, de senaste åren. Det idrottsanknutna våldet har de senaste åren spridit sig långt utanför idrottsevenemangen. Slagsmål ordnas av idrottsföreningarnas supportrar oberoende av om det är match. Våldet och skadegörelsen medför stora kostnader såväl för enskilda medborgare som för polis och kommuner. De större klubbarna i Stockholmsområdet arbetar sedan länge tillsammans med flera offentliga aktörer för att förhindra våldet. Arbetet har dock hittills inte gett tillräckliga resultat. Utifrån att det kommer att göras omfattande investeringar i idrotts- och evenemangsanläggningar i Stockholmsområdet de kommande åren, måste tryggheten och säkerheten kring idrotten och idrottsevenemang stärkas och de investeringar som görs måste leda till att en ny positiv supporterkultur. SLK har fått i uppdrag att utreda och lägga fram en plan med åtgärder för att skapa trygghet och stävja våldet kring idrottsevenemang i Stockholm. Ett tjänsteutlåtande har utarbetats där det idrottsrelaterade våldet beskrivs och där den så kallade firmakulturen (som oftast är upphov till våld och andra ordningsstörningar kring matcher), beskrivs. Tjänsteutlåtandet omfattar även förslag på ett antal åtgärder, som syftar till att motverka olika former av ordningsstörningar, i anslutning till främst fotbollsmatcher. I förslaget föreslås också att ansvaret för samordningen flyttas från Storstockholms brandförsvar till Idrottsnämnden. Ärendet har sänts till stadsdelsnämnderna Bromma, Hägersten och Liljeholmen, Idrottsnämnden, Brand- och räddningsnämnden, Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden samt Stockholms stadshus AB för yttrande senast 20 december Om det idrottsrelaterade våldet Det idrottsrelaterade våldet är nästan uteslutande kopplat till fotboll men har även i mindre omfattning förekommit i anslutning till ishockey och bandy. Våldet omfattar ordningsstörningar såsom bråk inne/utanför arenan, bråk till och från matcher, hot samt trakasserier mot olika aktörer inom fotbollen etc. Våldet bidrar till att färre väljer att gå på matcherna och fotbollsklubbarnas publiksnitt har minskat det senaste året.

3 SID 3 (10) De större klubbarna i Sverige har firmor vilket tycks vara en ökande företeelse. Medlemmarna i firmorna kallar sig grabbarna och är ofta unga män mellan 15 och 30 år som aktivt söker konfrontationer med andra liknande grupper. De rivaliserande grupperna tar kontakt med varandra, oftast via mobiltelefon, för att bestämma tid och plats för slagsmål. Matchdagarna är det största problemet och trenden är att våldet ökar vid arenorna och i dess närhet. För att bli medlem i en firma måste man kvalificera sig genom att visa sin lojalitet med gruppen. Inom dessa grupper är både våldet och matchokulturen centrala inslag. I SLK:s tjänsteutlåtande görs en jämförelse mellan firmorna och den organiserade brottsligheten såtillvida att medlemmarna har olika funktioner i nätverket. Många gånger videofilmas också slagsmålen och läggs ut på firmans hemsida samt på youtube. På senare år har även så kallade babyfirmor utvecklats. De består av ungdomar som är under 18 år och som inte kommer in på de krogar där de äldre supportrarna samlas inför matcher. De slåss ofta för att visa upp sig för de äldre supportrarna och det är en del i en trappstegsprocess för att kvalificera sig till nästa steg. Motsvarande kvalificering finns hos kriminella mc-gäng. Erfarenheten bland fältarbetare i staden och kranskommunerna är att många av ungdomarna i babyfirmorna är kända av socialtjänst och polis. Mönstret i babyfirmorna är detsamma som i firmorna men slagsmålen kan i många fall innehålla grövre våld, t.ex. kan det förekomma vapen. Insatser för att motverka det idrottsknutna våldet Sedan många år tillbaka bedriver idrottsklubbar och ideella föreningar verksamheter för att motverka det idrottsrelaterade våldet och uppmuntra en sund supporterkultur. Några stora lag har program som syftar till att påverka supportrarnas värderingar och attityder när det gäller uppträdande på och runt arenorna. Tanken är också att öka individens anknytning till ett mer positivt nätverk och stärka individens självkontroll. Flera av programmen drivs tillsammans med staden, grannkommuner, andra myndigheter och idrottsorganisationer m.m. Programmen omfattar bland annat föreläsningar i skolor om kamratskap, uppvisande av banderoller med antirasistiska budskap fältassistenter som följer ungdomar till arenorna, tar kontakt med ungdomar utanför arenorna, tar hand om berusade ungdomar och kontaktar föräldrar eller vårdnadshavare. Djurgården har ordnat en mötesplats där spelare, ledare och supportrar m.fl. kan mötas och AIK har en grupp av vuxna som är med vid AIK:s hemmamatcher.

4 SID 4 (10) Det finns också lagar och bestämmelser som reglerar det idrottsrelaterade våldet och som kan användas som stöd för att vidta åtgärder. Aktuella lagar och bestämmelser redovisas i bilaga 1. Förslag på åtgärder SLK bedömer i tjänsteutlåtandet att mycket av det arbete som idag bedrivs av myndigheter och föreningar är ändamålsenligt samt att stor vikt läggs vid långsiktiga aktiviteter för att förändra supporterkulturen. Insatserna behöver dock både en tydligare styrning och en bättre samordning. Insatserna behöver en sammanhållen strategi med åtgärder för att säkra tryggheten kring och på de enskilda idrottsevenemangen, som inkluderar problematiken med firmorna samt den kriminalitet som denna kultur för med sig. SLK föreslår att huvudansvaret för att samordna insatserna kring det idrottsrelaterade våldet flyttas från Storstockholms brandförsvar till Idrottsnämnden, som har väl etablerade och fortlöpande kontakter med idrottsrörelsen. Det fortsatta arbetet för att i ett långsiktigt perspektiv förändra och skapa en sund supporterkultur ska ske genom nära samarbete med myndigheter, idrottsrörelsen och frivilligorganisationer, med en tydligare samordning samt projektledning. Genom att Idrottsnämnden också i vissa fall är fastighetsägare till arenorna kan Idrottsnämnden genom hyres- eller upplåtelseavtal ställa krav på klubbarna att agera. Även i de fall där andra förvaltningar eller bolag är hyresvärdar bör stadens ageranden och insatser samordnas. I tjänsteutlåtandet anser SLK att större krav ska ställas på föreningar och deras supporterklubbar, som har ett stort ansvar för situationen samt måste vara ledande i arbetet med att skapa en trygg och trevlig miljö kring sina evenemang. Föreningarna har ansvar för ordningsfrågorna vid evenemangen. Det är viktigt att staden i sin tur sänder tydliga signaler till klubbarna att våld och otrygg miljö inte tolereras vid stadens anläggningar eller på anläggningar som används av föreningar som är stadsunderstödda. De större klubbarna i Stockholmsområdet samarbetar redan sedan länge med flera offentliga aktörer för att förhindra våldet. Klubbarna övervakar bl.a. själva sina supporterklackar genom att använda arenornas kameror. SLK föreslår i tjänsteutlåtandet ett antal åtgärder, kortsiktiga och långsiktiga, som staden genom Program Supporter ska verka för att genomföra tillsammans och i dialog med berörda föreningar. Program Supporter är ett nätverk av fältarbetare

5 SID 5 (10) från staden och några kranskommuner, som bland annat arbetar med socialt förebyggande arbete och med gängbearbetning, både individuellt samt i grupp. Förslag på åtgärder: Kortsiktiga åtgärder 1. Utöver själva idrotten kan positiva arrangemang genomföras utanför och inne på arenan i syfte att minska den aggressiva stämningen och att få åskådare att komma tidigare till arenan. På detta sätt undviks långa köer vilket skapar utrymme för en noggrannare visitering. 2. Inför en senaste ankomsttid till arenan i syfte att skapa utrymme för en noggrannare visitering. 3. Var tydlig med att inte acceptera påtaglig onykterhet eller drogpåverkan vid insläppet. 4. Förlägg alla högriskmatcher under tidig dagtid på helger. 5. Utöka samarbetet med lokaltrafiken för att snabbt få bort åskådare från området runt arenan så att polisen kan koncentrera sig på de ordningsstörande supportrarna. 6. Fortlöpande översyn av den tekniska utrustningen för kameraövervakningen på arenorna i syfte att säkerställa identifiering. Långsiktiga åtgärder 1. De olika aktörerna arrangerande klubbar, supporterklubbarna, staden som arenaägare, polisen och andra berörda utarbetar tillsammans strategier för samverkan där det framgår vem som ansvarar för vad och vem som ska besluta och göra vad. 2. Staden, polisen och klubbarna ska göra fortlöpande översyner av anläggningarna i syfte att öka säkerheten och minimera riskerna för våld och inträngning på spelplanerna. 3. Vid derbyn och högriskmatcher bör det övervägas om det endast ska finnas sittplatser på anläggningarna. 4. Klubbarna och polisen samverkar fortlöpande med utbildning för de ordningsvakter som arbetar i samband med fotbollsmatcher. 5. Staden fortsätter att ekonomiskt stötta klubbarna i deras arbete med att skapa och stärka den positiva supporterkulturen. Insatser/åtgärder i Bromma Bromma stadsdelsförvaltnings fältarbetare har sedan vårterminen 2008 varit en del av verksamheten Program Supporter. Det innebär i praktiken att förvaltningens fältassistenter och fältförlagda socialsekreterare aktivt deltar vid och omkring stadens elitidrottsarrangemang, framförallt vid s.k. högriskmatcher i fotboll.

6 SID 6 (10) Fältarbetarna kan vid de tillfällena etablera kontakt med ungdomar från stadsdelsområdet som söker sig till, eller deltar i det idrottsrelaterade våldet. Fältarbetarna kan sedan kontakta ungdomarna och deras familjer för att erbjuda stöd samt hjälp. Fältarbetarna kan också uppmärksamma föräldrar på problematiken kring det idrottsrelaterade våldet och behovet av samarbete med föräldrar kring detta, genom att informera på föräldramöten. Program Supporter bidrar med stor kunskap om supportervåld till förvaltningens fältarbetare, som i sin tur kan vidarebefordra informationen till föräldrar och andra samarbetspartners. Program Supporter kan även bistå föräldrar med information och hjälp. Förvaltningens förslag Förvaltningen stödjer SLK:s förslag och håller med om att staden behöver ta ett samlat grepp runt frågan om det idrottsrelaterade våldet och supporterkulturen. Förvaltningen instämmer i att det behövs en bred uppslutning med flera olika myndigheter och samhällsorgan för att kunna göra en förändring. Förvaltningen är av den uppfattningen att såväl skolan som fritidsgårdar och fältverksamhet kan ha påverkan på de ungdomar som är involverade i det idrottsrelaterade våldet och supporterkulturen. Förvaltningens erfarenhet är att en del av de ungdomar som söker sig till de så kallade firmorna är ungdomar som inte är framgångsrika i skolan och/eller känner inte tillhörighet i skolmiljön samt söker gemenskap och grupptillhörighet utanför skolan. För dessa ungdomar kan personal på fritidsgårdar och inom fältverksamhet vara goda vuxna förebilder och uppmuntra till andra, mer positiva aktiviteter. De kan gemensamt och var för sig, arbeta för att motivera, engagera och introducera ungdomarna i andra sammanhang, såsom föreningsliv, kulturengagemang eller fritidsgårdsverksamheter. Angående Yvonne Ruwaidas (mp) reservation där hon bland annat anger: I arbetet med att bekämpa våldet och främja en ny supporterkultur har idrottsföreningarna en nyckelroll, i och med sina relationer med supporterklubbarna. Därför är en nära dialog med idrottsföreningarna central för ett framgångsrikt arbete. Stockholm stad är den huvudsakliga bidragsgivaren till idrottsrörelsen i Stockholm och har ett stort inflytande på idrotts- och friluftsföreningar, dels ekonomiskt men också genom tilldelning av tider i idrottsanläggningar. Det borde vara självklart att idrottsföreningarna kan visa ett aktivt arbete mot diskriminering, inklusive sexuell läggning, för att beviljas bidrag. Detta arbete bör också inkludera supporterklubbarna.

7 SID 7 (10) Förvaltningen instämmer i att staden genom att bevilja föreningsbidrag och upplåta sina lokaler, bör ha en stor möjlighet att kunna ställa krav på att föreningarna arbetar aktivt mot supporterkulturen. Krav bör kunna ställas på att föreningarna kan visa att de arbetar för att erbjuda andra alternativ för de ungdomar som söker sig till det idrottsrelaterade våldet. Det är viktigt att på olika sätt styra så att idrottsföreningarna utökar sitt samarbete med såväl andra aktörer som stadens verksamheter för ungdomar, t.ex. fritidsgårdar. Det är också viktigt att ett utökat samarbete kommer till stånd mellan idrottsföreningarna och t.ex. Program Supporter och liknande verksamheter/åtgärder för att motverka det idrottsrelaterade våldet. Bilagor 1. Lagar och bestämmelser 2. Tjänsteutlåtande från stadsledningskontoret 3. Remissblankett 4. Protokoll från kommunstyrelsen inkl. särskilda uttalanden

8 SID 8 (10) Bilaga 1 Lagar och bestämmelser som begränsar det idrottsrelaterade våldet Lag (2005:321) om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang Lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang ger stöd för att neka tillträde för personer som befaras störa ordningen eller säkerheten under idrottsarrangemang. 1 Enligt denna lag får en person förbjudas att få tillträde till och vistas på inhägnad plats huvudsakligen avsedd för idrottsutövning när idrottsarrangemang anordnas på platsen av en idrottsorganisation (tillträdesförbud). Det gäller även om allmänheten har tillträde till platsen. Tillträdesförbud får inte avse den som är under femton år. Lagen påverkar inte den rätt som tillkommer den som förfogar över platsen att begränsa tillträdet till denna. 2 En person kan få tillträdesförbud, om det på grund av särskilda omständigheter finns risk för att han eller hon kommer att begå brott under idrottsarrangemang som avses i 1 och brottet är ägnat att störa ordningen eller säkerheten där. Vid bedömningen av om det finns en sådan risk ska det särskilt beaktas om personen tidigare har begått ett sådant brott under eller annars i samband med idrottsarrangemang som avses i 1. Brott som personen har begått före femton års ålder får inte beaktas. Om syftet med ett tillträdesförbud kan tillgodoses genom en mindre ingripande åtgärd, får förbud inte meddelas. Tillträdesförbud får meddelas endast om skälen för åtgärden uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för den enskilde. 3 Tillträdesförbud skall gälla för en viss tid, högst ett år. Tillträdesförbudet börjar gälla omedelbart, om inte annat bestäms. 5 Frågor om tillträdesförbud skall handläggas skyndsamt. 6 Allmän åklagare prövar frågor om tillträdesförbud.

9 SID 9 (10) En fråga om tillträdesförbud tas upp på skriftlig ansökan av den idrottsorganisation som anordnar idrottsarrangemang som förbudet avses skydda eller av specialidrottsförbundet för den aktuella idrottsverksamheten inom Sveriges Riksidrottsförbund. En fråga om tillträdesförbud tas också upp på anmälan av en polismyndighet. Polismyndigheten är inte part i det ärende som anmälan gett upphov till. Ordningslag (1993:1617) I ordningslagen har det införts ett nytt kapitel med särskilda bestämmelser om ordning och säkerhet vid idrottsevenemang och idrottsanläggningar. 5 kap. Särskilda bestämmelser vid vissa idrottsarrangemang 1 Bestämmelserna i detta kapitel gäller vid idrottsarrangemang som anordnas för allmänheten på en idrottsanläggning. 2 Med idrottsanläggning förstås inhägnad plats huvudsakligen avsedd för idrottsutövning. 3 Pyrotekniska varor får inte utan tillstånd av polismyndigheten innehas eller användas på en idrottsanläggning när idrottsarrangemang anordnas där. 4 När idrottsarrangemang anordnas på en idrottsanläggning får inte någon 1. obehörigen beträda spelplanen eller annat motsvarande område som är avsett för idrottsutövningen, eller 2. kasta in föremål på spelplanen eller annat motsvarande område som är avsett för idrottsutövningen, om inte en sådan åtgärd är befogad med hänsyn till idrottsarrangemangets genomförande. Förbuden i första stycket gäller även för plats som gränsar till de där avsedda områdena, om det genom stängsel, skyltar eller på annat sätt framgår att allmänheten inte har tillträde dit. Svenska fotbollsförbundets tävlingsregler Förutom spelregler på planen har Svenska fotbollsförbundet regler för föreningarnas ansvar för både spelares, ledares och supportrars uppförande i

10 SID 10 (10) samband med matcher. Arrangerande förening är skyldig att informera publiken om vilka ordningsregler som gäller under och i samband med match. Arrangören är skyldig att se till att god ordning gäller och vidta åtgärder för att skydda spelare och funktionärer för eventuella övergrepp. En förening som brister i sitt ansvar som arrangör eller vars supportrar agerat på ett sätt som medfört eller inneburit risk för skada, skapat ordningsstörning med mera kan åläggas att betala straffavgift och böter till Svenska fotbollsförbundet. Övriga påföljder som kan bli aktuella är t.ex. att matcher spelas på annan arena, inför tomma läktare m.m.

Bekämpa våldet och främja en ny supporterkultur kring idrotten.

Bekämpa våldet och främja en ny supporterkultur kring idrotten. STADSLEDNINGSKONTORET STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 328-3975/2007 SID 1 (11) 2009-02-14 Handläggare: Stefan Prucha Telefon: 08-508 290 27 Till Kommunstyrelsen Bekämpa våldet och främja en ny supporterkultur

Läs mer

Mera glädje för pengarna slutbetänkande av Nationell samordning mot brottslighet i samband med idrottsarrangemang(sou

Mera glädje för pengarna slutbetänkande av Nationell samordning mot brottslighet i samband med idrottsarrangemang(sou PM 2013: RIII (Dnr 001-950/2013) Mera glädje för pengarna slutbetänkande av Nationell samordning mot brottslighet i samband med idrottsarrangemang(sou 2013:19) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell samordning för att motverka. Dir. 2011:22. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011

Kommittédirektiv. Nationell samordning för att motverka. Dir. 2011:22. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Kommittédirektiv Nationell samordning för att motverka brottslighet i samband med idrottsarrangemang Dir. 2011:22 Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska

Läs mer

Bekämpa våldet och främja en ny supporterkultur kring idrotten

Bekämpa våldet och främja en ny supporterkultur kring idrotten PM 2010: RVIII (Dnr 328-4938/2007) Bekämpa våldet och främja en ny supporterkultur kring idrotten Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande 1. Kartläggning och plan för att skapa

Läs mer

En strategi mot fotbollsvåldet

En strategi mot fotbollsvåldet En strategi mot fotbollsvåldet 1 2 En strategi mot fotbollsvåldet BAKGRUND Våldet kring fotbollen är ett problem både för fotbollen och för samhället i stort. På samma sätt som våld i samband med fotbollsmatcher

Läs mer

En strategi mot våldet inom fotboll och ishockey

En strategi mot våldet inom fotboll och ishockey En strategi mot våldet inom fotboll och ishockey 1 2 En strategi mot våldet inom fotboll och ishockey BAKGRUND Våldet kring fotbollen och ishockeyn är ett problem både för idrotten och för samhället i

Läs mer

AIK Fotboll. Alkohol- och drogpolicy samt handlingsplan. (Reviderad )

AIK Fotboll. Alkohol- och drogpolicy samt handlingsplan. (Reviderad ) AIK Fotboll 2018 Alkohol- och drogpolicy samt handlingsplan (Reviderad 2017-11-16 ) 1 Inledning AIK Fotboll anser att idrottsklubbar har ett ansvar att motverka bruk av alkohol och droger. AIK är en klubb

Läs mer

En nationell strategi för att minska otrygghet, brott och ordningsstörningar i samband med idrottsevenemang, 2014-2017

En nationell strategi för att minska otrygghet, brott och ordningsstörningar i samband med idrottsevenemang, 2014-2017 En nationell strategi för att minska otrygghet, brott och ordningsstörningar i samband med idrottsevenemang, 2014-2017 Förord Samverkansrådet mot idrottsrelaterad brottslighet, som leds av Rikspolisstyrelsen

Läs mer

Överenskommelse mellan Riksidrottsförbundet och Polismyndigheten

Överenskommelse mellan Riksidrottsförbundet och Polismyndigheten Överenskommelse mellan Riksidrottsförbundet och Polismyndigheten Förord Denna överenskommelse har tagits fram för att parterna, Riksidrottsförbundet och Polismyndigheten, ska kunna uppnå målet att erbjuda

Läs mer

IFK NORRKÖPINGS POLICY

IFK NORRKÖPINGS POLICY IFK NORRKÖPINGS POLICY GÄLLANDE ORDNINGSSTÖRNINGAR Datum: den 16 mars 2017 VISION Vår vision är att skapa välkomnande, trygga, säkra och stämningsfulla evenemang för alla. Vi vill stärka den positiva supporterkulturen

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING. Program Supporter. Idrottsförvaltningen Utvecklingsavdelningen. PS, Verksamhetsbeskrivning Sida 1 (8)

VERKSAMHETSBESKRIVNING. Program Supporter. Idrottsförvaltningen Utvecklingsavdelningen. PS, Verksamhetsbeskrivning Sida 1 (8) PS, Verksamhetsbeskrivning Sida 1 (8) 2016-01-13 VERKSAMHETSBESKRIVNING Program Supporter jan.gronqvist@ Sida 2 (8) Bakgrund Idrott berör och ger glädje till många människor i samhället, både som utövare

Läs mer

Barn som misstänks för brott Svar på remiss av SOU 2008:111

Barn som misstänks för brott Svar på remiss av SOU 2008:111 -- SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADS- FÖRVALTNINGEN AVD FÖR STADSÖVERGRI PANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2009-03-19 SID 1 (6) 2009-02-18 Handläggare: Pia Modin Telefon: 08-508 25618 Till Socialtjänst-

Läs mer

Förstärkt tillträdesförbud vid idrottsarrangemang. Mattias Larsson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Förstärkt tillträdesförbud vid idrottsarrangemang. Mattias Larsson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Förstärkt tillträdesförbud vid idrottsarrangemang Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 28 november 2013 Beatrice Ask Mattias Larsson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Tillträdesförbud vid idrottsarrangemang

Tillträdesförbud vid idrottsarrangemang Tillträdesförbud vid idrottsarrangemang - en sammanfattning av förarbeten - rekommendationer för handläggning Promemoria RättsPM 2010:1 (ersätter 2005:11) Utvecklingscentrum Malmö Mars 2015 (uppdaterad)

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-01-26 Matilda Ekström Sundberg Telefon: 508 08 079 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde 2010-02-17 Riktlinjer för

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-11-04

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-11-04 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-11-04 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist och justitierådet Marianne Lundius. Ytterligare åtgärder

Läs mer

Stockholm den 14 augusti 2012

Stockholm den 14 augusti 2012 R-2012/0933 R-2012/1245 Stockholm den 14 augusti 2012 Till Kulturdepartementet Ku2012/694/MFI (Ku 2011:03) Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 maj 2012 beretts tillfälle att yttra sig över

Läs mer

Ordningsstörningar vid idrottsevenemang - ersättning för polisbevakning. Presskonferens 2011-10-17

Ordningsstörningar vid idrottsevenemang - ersättning för polisbevakning. Presskonferens 2011-10-17 Ordningsstörningar vid idrottsevenemang - ersättning för polisbevakning Presskonferens 2011-10-17 1 Vad säger lagen Frågan om ersättningsskyldighet för kostnader för polisbevakning regleras i 2 kap. 26

Läs mer

Ytterligare åtgärder mot ordningsstörningar vid idrottsarrangemang

Ytterligare åtgärder mot ordningsstörningar vid idrottsarrangemang Justitieutskottets betänkande 2008/09:JuU18 Ytterligare åtgärder mot ordningsstörningar vid idrottsarrangemang Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2008/09:78 Ytterligare

Läs mer

Ett stadsövergripande handlingsprogram för minskad nyrekrytering till brottslighet

Ett stadsövergripande handlingsprogram för minskad nyrekrytering till brottslighet Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-11 Handläggare Rebecka Pomering Telefon: 08-50833011 Till Utbildningsnämnden 2018-02-01 Ett stadsövergripande handlingsprogram

Läs mer

Revidering av riktlinjer för handläggning och dokumentation av barn- och ungdomsärenden Remissvar

Revidering av riktlinjer för handläggning och dokumentation av barn- och ungdomsärenden Remissvar BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID, FAMILJ OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-05-28 SDN 2009-06-16 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Revidering av riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2011-01-12 SDN 2011-02-17 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Riktlinjer för handläggning

Läs mer

Betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111)

Betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-01-22 Handläggare: Roger Adolfsson Telefon: 08-508 33 898 Till Utbildningsnämnden 2009-02-12 Betänkandet Barn som misstänks

Läs mer

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2010-02-23 Handläggare: Inger Norman Telefon: 08-508 18 040 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-03-25 Förslag till riktlinjer för samverkan

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013 Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-06-27 Handläggare Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 13 144 Till Till Södermalms stadsdelsnämnd 22 augusti 2013 förskola

Läs mer

Idrott och kriminalitet. Riksidrottsförbundets strategi för att förebygga och hantera brottslighet som är relaterad till idrotten

Idrott och kriminalitet. Riksidrottsförbundets strategi för att förebygga och hantera brottslighet som är relaterad till idrotten Idrott och kriminalitet Riksidrottsförbundets strategi för att förebygga och hantera brottslighet som är relaterad till idrotten Bakgrund Med drygt 3 miljoner medlemmar och 20 000 idrottsföreningar är

Läs mer

Polisens och fotbollsklubbarnas arbete vid allsvensk fotboll i Stockholm

Polisens och fotbollsklubbarnas arbete vid allsvensk fotboll i Stockholm Polisutbildningen vid Umeå universitet Moment 4:3, Fördjupningsarbete Vårterminen, 2008 Rapport nr. 502 Polisens och fotbollsklubbarnas arbete vid allsvensk fotboll i Stockholm Samarbete och aktuell lagstiftning

Läs mer

Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37)

Kvalificerad välfärdsbrottslighet - förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-31 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 08-508 22 329 Till Hägerstens-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-06-15

Läs mer

Säkerheten vid Luleå Hockeys matcher

Säkerheten vid Luleå Hockeys matcher Polisutbildningen vid Umeå universitet Moment 4:3, Fördjupningsarbete Vårterminen 2008 Rapport nr: 506 Säkerheten vid Luleå Hockeys matcher Johan Aittamaa Eva Årbro Abstract I denna rapport tar vi upp

Läs mer

Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet.

Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet. Blad 15 8 Strategi för ökad trygghet Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet. Ärendet Stadsdelsnämndens verksamhetsplan för 2016 ger ett uppdrag att utveckla en strategi för att öka

Läs mer

Motion om åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm

Motion om åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-29 Handläggare Ewa Jungstedt Pilestål Telefon: 08-508 01 522 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2018-02-22 tryggare

Läs mer

skyndsamhetskrav och tidsfrister i ärenden med unga misstänkta och unga målsägande.

skyndsamhetskrav och tidsfrister i ärenden med unga misstänkta och unga målsägande. RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) DNR 1.5.1.471-2013 2013-08-15 SDN 2013-08-29 Handläggare: Lisbeth Oulis Telefon:08-508 01 696 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd

Läs mer

Kommunala ordningsvakter i Skärholmen, trygghetsnummer och kameraövervakning

Kommunala ordningsvakter i Skärholmen, trygghetsnummer och kameraövervakning Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Handläggare Anette Petersson Telefon: 08-508 24 420 Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.4./394-2017, 1.2.4./214-2017, 1.2.4./288-2017, 1.2.4./287-2017,

Läs mer

Remiss angående förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn

Remiss angående förändrad organisation för mottagandet av ensamkommande barn KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG Tjänsteutlåtande Dnr: 1.5.1-240-2014 Sida 1 (5) 2014-05-27 Handläggare Maria Andersson Telefon: 08-508 08 640 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Utkast till kommunikationsplan vid arbete med nationell strategi mot arenavåld vid idrottsevenemang

Utkast till kommunikationsplan vid arbete med nationell strategi mot arenavåld vid idrottsevenemang Utkast till kommunikationsplan vid arbete med nationell strategi mot arenavåld vid idrottsevenemang 2014-2017 Bakgrund Den gemensamma kommunikationsplanen är en del i arbetet med att genomföra den nationella

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 2016-512-1.5.1. Sida 1 (5) 2016-10-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-11-24 Förslag till program

Läs mer

Ungdomsarbete och fritidsgårdar

Ungdomsarbete och fritidsgårdar Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-04-24 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 08-508 22 329 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Regeringens proposition 2016/17:41

Regeringens proposition 2016/17:41 Regeringens proposition 2016/17:41 Maskeringsförbud vid idrottsarrangemang Prop. 2016/17:41 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 17 november 2016 Stefan Löfven Anders Ygeman

Läs mer

Remissvar om betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111)

Remissvar om betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALNING AVDELNINGEN FÖR INDI VID- OCH FAMILJEOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 006-20/2009 SID 1 (5) 2009-01-28 Handläggare: Barbro Stenvall Telefon: 50803134 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Promemoria med utkast till lagrådsremiss

Promemoria med utkast till lagrådsremiss Promemoria med utkast till lagrådsremiss Maskeringsförbud vid idrottsarrangemang Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm Klicka här för att ange datum. Anders Ygeman Jenny Ferm (Justitiedepartementet)

Läs mer

Om inget annat anges gäller kriteriet både Allsvenskan och Superettan. Svenska Elitlicenskriterier är markerade med (E).

Om inget annat anges gäller kriteriet både Allsvenskan och Superettan. Svenska Elitlicenskriterier är markerade med (E). KRAVSPECIFIKATION ARENAN (SÄKERHET) Arena: Förening: Datum: Närvarande: Om inget annat anges gäller kriteriet både Allsvenskan och Superettan. Svenska Elitlicenskriterier är markerade med (E). 1. Arenacertifiering

Läs mer

Innehåll

Innehåll Innehåll Handlingsplan för att värna demokratin mot den våldsbejakande extremismen... 2 Syfte... 2 Mål... 2 Ansvar... 3 Ansvarig förvaltning och funktion... 3 Medarbetaransvar... 3 Chefsansvar... 4 Kontaktperson

Läs mer

Remiss om ökat skydd vid hedersrelaterad brottslighet (SOU 2018:69)

Remiss om ökat skydd vid hedersrelaterad brottslighet (SOU 2018:69) Bromma SDF Socialtjänst och fritid Sida 1 (5) 2019-04-10 Handläggare Hanna Svanström Telefon: 08-508 06 295 Till Bromma stadsdelsnämnd Svar på remiss från kommunstyrelsen (dnr 2019/35) Förvaltningens förslag

Läs mer

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-08 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Riktlinjer för Stockholms

Läs mer

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-28 Handläggare: Eva Svedman Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd, sammanträde 2011-12-15 Stockholms

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med ÖRS och Riksidrottsförbundets värderingar om glädje

Läs mer

Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism

Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism PM Rotel I (Dnr KS 2018/1306) Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 5 december 2018 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Inrättande av ungdomsråd

Inrättande av ungdomsråd BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SO C IA LTJÄN ST O C H F RI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-01- 20 SDN 2012-02-09 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Förvaltningens

Läs mer

Remiss om Strategi mot våldsbejakande extremism

Remiss om Strategi mot våldsbejakande extremism Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-09-02 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-09-24 Remiss om Strategi mot våldsbejakande extremism Svar på remiss

Läs mer

Remissvar angående revisionskontorets rapport Skolornas arbete för att motverka mobbing och andra former av kränkande behandling

Remissvar angående revisionskontorets rapport Skolornas arbete för att motverka mobbing och andra former av kränkande behandling Farsta Stadsdelsförvaltning Förskola, skola fritid och kultur TJÄNSTEUTLÅTANDE 2006-01-31 Handläggare: Lars Lindgren Tfn: 08-508 18 250 Till Farsta stadsdelsnämnd Remissvar angående revisionskontorets

Läs mer

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD)

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Utlåtande 2017:112 RIV (Dnr 106-1450/2016) Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:103) av Per

Läs mer

Effektivare insatser mot ungdomsbrottslighet (Ds 2010:9) och Kriminella grupperingar motverka rekrytering och underlätta avhopp (SOU 2010:15)

Effektivare insatser mot ungdomsbrottslighet (Ds 2010:9) och Kriminella grupperingar motverka rekrytering och underlätta avhopp (SOU 2010:15) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 10-003/950 SID 1 (8) 2010-04-14 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 08 508 33 818 Till Utbildningsnämnden 2010-05-20 Effektivare insatser

Läs mer

Ansökan från polisen om ändring i lokala ordningsföreskrifter om utökat alkoholförtäringsförbud i Slakthusområdet

Ansökan från polisen om ändring i lokala ordningsföreskrifter om utökat alkoholförtäringsförbud i Slakthusområdet Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för kultur, fritid och demokrati Tjänsteutlåtande Dnr.1.1.-345/2016 Sida 1 (6) 2016-05-31 Handläggare Åsa Winfridsson Telefon: 08-508 14 152 Till

Läs mer

Handlingsplan för att minska klotter och skadegörelse

Handlingsplan för att minska klotter och skadegörelse LULEÅ KOMMUN HANDLINGSPLAN 1 (6) 2011-04-11 Handlingsplan för att minska klotter och skadegörelse Fastställt av kommunstyrelsen 2007-04-16 Reviderad 2011-04-11 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON/ VÄXEL MOBILTELEFON

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Ewa Jungstedt Pilestål Telefon: 08-508 01 522 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på

Läs mer

BESLUT att meddelas den 10 juli 2015 kl Bestraffningsärenden nr 71, 83, 115, 133, 163

BESLUT att meddelas den 10 juli 2015 kl Bestraffningsärenden nr 71, 83, 115, 133, 163 BESLUT att meddelas den 10 juli 2015 kl. 11.00 SVENSKA FOTBOLL FÖRBUNDET Bestraffningsärenden nr 71, 83, 115, 133, 163 Malmö FF e-post: daniel.andersson@mff.se patrik.jandelin@mff.se BOX 1216 SE-171 23

Läs mer

Tillsammans mot brott. Ett nationellt brottsförebyggande program skr. 2016/17:126

Tillsammans mot brott. Ett nationellt brottsförebyggande program skr. 2016/17:126 Tillsammans mot brott Ett nationellt brottsförebyggande program skr. 2016/17:126 2 Syfte Skapa förutsättningar för ett strukturerat och långsiktigt brottsförebyggande arbete i hela samhället. Stimulera

Läs mer

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Dnr 1242-2017-1.5.1. Sida 1 (7) 2017-12-15 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Översyn

Läs mer

Remiss av Betänkandet av Några frågor om skyddslagstiftningen

Remiss av Betänkandet av Några frågor om skyddslagstiftningen Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Dnr 293-2018-1.5.1. Sida 1 (7) 2018-07-06 SDN 2018-08-30 Handläggare Sofia Thole Kling Telefon: 08-508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

Revidering av STAN-programmet - Stockholms Tobaks-, Alkohol- och Narkotikapolitiska program. Remiss från

Revidering av STAN-programmet - Stockholms Tobaks-, Alkohol- och Narkotikapolitiska program. Remiss från HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för Socialtjänst Ulf Haag Telefon: 508 05 308 TJÄNSTEUTLÅTANDE 20 JANUARI 2010 SID 1 (6) DNR: 006-650-2009 SAMMANTRÄDE 11 FEBRU A R I 2 0 10 Till Hässelby-Vällingby

Läs mer

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Rinkeby - Kista stadsdelsförvaltning Avdelning äldre, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2018-02-07 Handläggare Linda Lantz Telefon: 08-508 01 449 Till Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd 2018-02-22

Läs mer

Yttrande över remiss om motion (2015:4) om hedersvåld KS 269/2015

Yttrande över remiss om motion (2015:4) om hedersvåld KS 269/2015 Skärholmens stadsdelsförvaltning Relationsvåldsteamet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-04-24 Handläggare Anna Tsekas Telefon: 08-508 24 103 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Yttrande över remiss om motion

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och frivilliga organisationer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och frivilliga organisationer BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATION TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) SDN 2009-10-22 Handläggare: Elin Olaisson Telefon: 08 508 06 406 Till Bromma stadsdelsnämnd Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar

Läs mer

Reviderade anvisningar för verksamhetsbidrag och arrangörsstöd till lokala föreningar i Hägersten-Liljeholmen

Reviderade anvisningar för verksamhetsbidrag och arrangörsstöd till lokala föreningar i Hägersten-Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2019-02-04 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 0850822064 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-02-21 Reviderade anvisningar för

Läs mer

Drog och alkoholpolicy Policy för Eken IBK.

Drog och alkoholpolicy Policy för Eken IBK. Drog och alkoholpolicy Policy för Eken IBK. Detta dokument vänder sig till Eken IBK:s spelare, ledare och föräldrar. Alla med anknytning till klubben ska känna till dess innehåll. Bakgrund Som idrottsförening

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014)

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014) Dnr 165-15-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Ödman Telefon: 08-508 06 169 Till Bromma stadsdelsnämnd arbetstid - remissyttrande (321- Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner

Läs mer

Upplevd trygghet och anmälda brott på Kungsholmen

Upplevd trygghet och anmälda brott på Kungsholmen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM STÖD TILL RESULTATST YRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) DNR 1.6-692-2012 2012-12-03 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Upplevd trygghet och anmälda brott

Läs mer

Handlingsplan 1 (7) Handlingsplan i samverkan mot den organiserade brottsligheten. 1 Allmänt

Handlingsplan 1 (7) Handlingsplan i samverkan mot den organiserade brottsligheten. 1 Allmänt Handlingsplan 1 (7) 2013-02-04 Handlingsplan i samverkan mot den organiserade brottsligheten 1 Allmänt En stor del av den organiserade brottsligheten styrs i dag av strategiska personer och dess innersta

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Yttrande "Ett starkt straffrättsligt skydd mot köp av sexuell tjänst och utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling m.m.

Yttrande Ett starkt straffrättsligt skydd mot köp av sexuell tjänst och utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling m.m. Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-22 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Yttrande

Läs mer

Motion från (M) om Inför 24-timmarsgaranti inom socialtjänsten för unga

Motion från (M) om Inför 24-timmarsgaranti inom socialtjänsten för unga TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-11-30 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00553-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: Stefan.Lundin@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Motion från (M) om Inför

Läs mer

Brottsförebyggande arbete i Enskede-Årsta- Vantör

Brottsförebyggande arbete i Enskede-Årsta- Vantör ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖR STADSDELDFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (4) 2012-08-27 Handläggare: Britt Widell Telefon: 08-508 14 476 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Brottsförebyggande

Läs mer

Revidering av Stockholms stads sociala program för att minska prostitutionen remiss från kommunstyrelsen (Dnr /2005)

Revidering av Stockholms stads sociala program för att minska prostitutionen remiss från kommunstyrelsen (Dnr /2005) Socialtjänstavdelningen Enskede-Årsta stadsdelsförvaltning Handläggare: Sonja Sandberg Tfn: 08-508 14 019 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-03-01 Dnr 06-502/37 Till Enskede-Årsta stadsdelsnämnd Revidering

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING. Angående Upprustning, bemanning och beredskap i våra fritidsverksamheter

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING. Angående Upprustning, bemanning och beredskap i våra fritidsverksamheter RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING FÖREBYGGANDE UNGDOMS INSATSER OCH MEDBORG ARSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.6.-821-2011 SID 1 (6) 2012-04-04 SDN 2012-04-19 Handläggare: Christina Hermansson Telefon:

Läs mer

Ålderskrav vid framförande av vattenskoter

Ålderskrav vid framförande av vattenskoter PM Rotel V (Dnr KS 2018/1115) Ålderskrav vid framförande av vattenskoter Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 23 november 2018 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Romers rätt - en strategi för romer i Sverige Svar på remiss av SOU 2010:55

Romers rätt - en strategi för romer i Sverige Svar på remiss av SOU 2010:55 SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2010-11-25 SID 1 (5) 2010-10-20 Handläggare: Pia Modin Telefon: 08-508 25 618 Till Socialtjänst-

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Sida 1 (6) 2018-03-27 Handläggare Madelen Lyckedal Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan för socialtjänstens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1988:688) om besökförbud; SFS 2011:487 Utkom från trycket den 24 maj 2011 utfärdad den 12 maj 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Policy: mot sexuella trakasserier Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med HS och Riksidrottsförbundets

Läs mer

Samverkansöverenskommelse

Samverkansöverenskommelse Samverkansöverenskommelse mellan Borås Stad och Polismyndigheten, Lokalpolisområde Borås Samverkansöverenskommelse Borås Stad och Polismyndigheten, lokalpolisområde Borås, träffar följande överenskommelse

Läs mer

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande.

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande. PM 2013:160 RVII (Dnr 001-1132/2013) Skyndsamhetskrav och tidsfrister i ärenden med unga misstänkta och unga målsägande (Ds 2013:30) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 3 oktober 2013 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Serviceförvaltningen Staben Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.5-729/2016 Sida 1 (5) 2016-11-04 Handläggare Lars Ericsson Telefon: 08 508 11 818 Till Servicenämnden 2016-11-22 Förslag till program mot våld i nära

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Policy: mot sexuella trakasserier Reviderad 2012-06-06 Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med

Läs mer

Svar på remiss angående begäran om yttrande över förslag till handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer i säkra boendeförhållanden

Svar på remiss angående begäran om yttrande över förslag till handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer i säkra boendeförhållanden Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

Skrivelse om tiggeriets konsekvenser på Södermalm

Skrivelse om tiggeriets konsekvenser på Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Skrivelse

Läs mer

Ordningsregler för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2019/2020

Ordningsregler för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2019/2020 1 () Utbildningsförvaltningen Anders Ljungstedts gymnasium Skolledningen 2019-06-17 Ordningsregler för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2019/2020 Originalversion: Läsårsversion beslutad: Reviderat

Läs mer

TILLÄGG I DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR BARN OCH UNGDOM UTIFRÅN NY LAGSTIFTNING

TILLÄGG I DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR BARN OCH UNGDOM UTIFRÅN NY LAGSTIFTNING Barn och Ungdom VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Lena Skott Telefon: 08-508 20 032 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2006-07-20 SDN 2006-08-24 Dnr 403-263/2006 TILLÄGG I DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR BARN OCH UNGDOM

Läs mer

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011 Våld i nära relationer Handlingsplan för socialnämnden 2011 1 Utgångspunkter Enligt 5 kap 11 andra stycket socialtjänstlagen ska socialnämnden särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun 1. Inledning Denna samverkansöverenskommelse syftar till att formalisera och ytterligare utveckla samarbetet mellan

Läs mer

Förstagångssamtal samverkan mellan polisen och socialtjänsten i Skärholmens. stadsdelsområde SOCIALFÖRVALTNINGEN. Till Socialnämnden

Förstagångssamtal samverkan mellan polisen och socialtjänsten i Skärholmens. stadsdelsområde SOCIALFÖRVALTNINGEN. Till Socialnämnden SOCIALFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSENHETEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-02-08 Handläggare: Olavi Puhakka Telefon: 08-508 430 23 Till Socialnämnden Förstagångssamtal samverkan mellan polisen och socialtjänsten

Läs mer

K1) Minska polisinsatserna i våra förorter

K1) Minska polisinsatserna i våra förorter K1) Minska polisinsatserna i våra förorter Politiker och övriga makthavare har länge pekat finger mot ungdomarna i förorten. De antyder och pratar ständigt om den otrygga miljön och att de måste komma

Läs mer

Ansökan om fortsatta utvecklingsmedel från Socialstyrelsen för arbete med familjefrid

Ansökan om fortsatta utvecklingsmedel från Socialstyrelsen för arbete med familjefrid BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-05-15 SDN 2012-06-14 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Ansökan om fortsatta

Läs mer

Utvärdering av tillämpningen av tillträdesförbudslagen

Utvärdering av tillämpningen av tillträdesförbudslagen Utvärdering av tillämpningen av tillträdesförbudslagen Slutrapport Samverkansrådet mot Idrottsrelaterad Brottslighet Rikspolisstyrelsen Polisavdelningen April 2010 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Kyrkberget Lindesbergs kommun 2014

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Kyrkberget Lindesbergs kommun 2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kyrkberget Lindesbergs kommun 2014 Bakgrund Diskrimineringslagen och skollagen förbjuder diskriminering och kränkande behandling och ställer krav

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Angående remissen om Stockholms stads handlingsplan för det kommunala aktivitetsansvaret

Angående remissen om Stockholms stads handlingsplan för det kommunala aktivitetsansvaret Kommunstyrelsen Dnr: 142-2136/2016 Arbetsmarknads- och Sida 1 (2) idrottsroteln Datum: 2017-01-23 Till berörd remissinstans Angående remissen om Stockholms stads handlingsplan för det kommunala aktivitetsansvaret

Läs mer

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Ett Stockholm för alla Program

Läs mer