Minnesanteckningar Näringsdepartementet Avdelningen för hållbar tillväxt, Enheten för hållbar landsbygdsutveckling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar Näringsdepartementet Avdelningen för hållbar tillväxt, Enheten för hållbar landsbygdsutveckling"

Transkript

1 Minnesanteckningar Näringsdepartementet Avdelningen för hållbar tillväxt, Enheten för hållbar landsbygdsutveckling Minnesanteckningar från EU-sakråd om Europeiska kommissionens förslag till förordning om Europeiska havs- och fiskerifonden , 4 september 2018 Stefan Renlund från Näringsdepartementet inleder mötet med att hälsa alla välkomna och lämnar ordet till representanten för Europeiska kommissionen som håller i presentationen av förslagen till förordning om Europeiska havs- och fiskerifonden Efter presentationen inleder Statssekreterare Elisabeth Backteman den andra delen av sakrådet och förklarar bl.a. att syftet med mötet är att diskutera förslaget och inhämta synpunkter. Hon presenterar regeringens övergripande syn på lagförslaget och att regeringen anser att EHFF är ett nyckelinstrument för genomförande av EU:s gemensamma fiskeripolitik och att fonden också kan bidra till genomförandet av olika EU-miljödirektiv som är viktiga ur ett långsiktigt perspektiv. Regeringens inställning är också att EHFF ska kunna understödja målet om ökad sysselsättning och en innovativ och inkluderande hållbar tillväxt inom fiske-och vattenbruksnäringen. Hon redogör dock inte för några ställningstaganden kring specifika skrivningar i förslaget då arbetet pågår och både remissvaren och själva sakrådet utgör en viktig del i denna process. Hon konstaterar att utifrån en preliminär analys erbjuder förslaget i stort sett samma stödmöjligheter som nuvarande EHFF och att regeringen är överlag positiv till mindre detaljreglering på EU-nivån som ger större frihet för nationell styrning av åtgärderna i de operativa programmen. Strikta villkor för vissa typer av stöd anses nödvändigt och det är viktigt att förslaget är väl avvägt så till vida att stöd genom fonden inte leder till ökad fiskekapacitet.

2 Hon redogör också för Sveriges principiella ståndpunkter om att den totala ramen för EU-budgeten ska minskas och att det även inkluderar den Europeiska havs- och fiskerifonden. Givet en minskad budgetram för EHFF anser regeringen att tillämpningsområdet för fonden inte ska utökas jämfört med dagens utformning, att åtgärder som är kapacitetsdrivande inom fångstsektorn ska utgå ur fonden och att åtgärder som har karaktär av kompensation ska minskas. Budgetutrymmet under direkt och indirekt förvaltning bör inte heller ökas. Hon påtalar även att regeringen anser att det är nödvändigt att förslaget till ny EHFF åstadkommer verkliga förenklingar gällande genomförandet av fonden så att den administrativa bördan både för myndigheten och stödmottagare står i proportion till fondens storlek. Slutligen påpekar hon hur viktigt det är för regeringen att ha en nära dialog med det civila samhället och olika organisationer inför de kommande ställningstaganden. Remissvaren och synpunkterna som framkommer under mötet är viktiga i denna process. Stefan Renlund kommer att hålla i diskussionen. Näringsdepartementet genom Stefan Renlund förklarar upplägget för diskussionen och att passet delas in i två delar. Först övergripande synpunkter utifrån frågeställningarna som presenteras och därefter specifika synpunkter, artikelvis, på förslaget. Han påpekar att synpunkterna är viktiga för regeringen vid framtagandet av beslutsunderlag. Frågeställningarna: Anser ni att förslaget innehåller de stödmöjligheter som ni anser finns behov av? Tycker ni att det saknas något? Finns det stöd som inte bör finnas p.g.a. exempelvis miljöskäl eller för att det anses vara konkurrenssnedvridande? Behövs det exempelvis ändringar i stödens omfattning? När det gäller förenkling jämfört med nuvarande EHFF, vad anser ni om förslaget? Om ni anser att det finns utrymme för förenklingar, har ni konkreta förslag? 2 (6)

3 Deltagarnas synpunkter: En deltagare undrar om hur friheten för medlemsstaterna att utforma egna åtgärder ser ut när det finns en bilaga i förslaget med föreskrivna åtgärder. Näringsdepartementet förklarar att bilagan avser stödområden och inte åtgärder. Medlemsstaterna är fria för att ta fram egna åtgärder så länge dessa inte förbjuds genom artikel 13. En annan deltagare refererar till frågeställningarna och tycker att man inte bara ska tänka stöd som inte ska finnas av exempelvis miljöskäl utan också stöd som ska finnas av miljöskäl. Det anses finnas möjlighet att vässa miljöarbetet inom vattenbruket genom stöd till exempelvis hybridlösningar framförallt på båtsidan. Det föreslås möjlighet till stöd för vissa aktörer för att köpa hållbar och miljövänlig fisk. Upphandling tycks vara ett bra instrument. Det minskar administrationen för företaget om man inte behöver söka stöd och kan istället göra en offert för sina produkter. Som motförslag påminner en organisation om att idag finns det stöd för certifiering inom både fisk och vattenbruk. Certifieringen är en fördel i upphandlingssammanhanget. En myndighet lyfter det faktum att förslaget bygger på ett tydligt stöd till genomförandet av den Gemensamma fiskeripolitiken (GFP) men påpekar att nuvarande GFP gäller sedan 2014 och att den vanligtvis reformeras var tionde år. Det innebär att fonden och GFP inte riktigt går i samma takt. I förslaget som ligger nu finns det bl.a. stöd till genomförandet av landningsskyldighet vilket kommer att fortsatt vara en prioriterad fråga. Likaså kommer regionalt samarbete, restaurering, minskning av miljöbelastning från fisket också att fortsättningsvis vara prioriterade frågor inom GFP. Att GFP ska bidra till att uppnå EU:s miljöpolitik kan man utgå ifrån kommer att vara en viktig hörnsten inom GFP även i fortsättning. Man konstaterar också att det är viktigt att EHFF kan täcka alla kostnader gällande krav inom datainsamling som medlemsstaterna är tvungna att uppfylla. Viktigt också att EHFF täcker både marina och limniska områden, inte minst för att Sverige också har ett kommersiellt inlandsfiske. Det är också viktigt med regionalt samarbete vilket även kopplar till de havsområdesanalyserna som kommer att tas fram. 3 (6)

4 Myndighetensbedömningen är att förslaget inte innehåller begränsningar i det avseende. Och inte heller när det gäller stöd till utveckling av kontroll och tillsyn, vilket också är mycket viktigt i sammanhanget. En annan organisation påpekar att datainsamling och kontroll är en grundbult för att få till en tillfredställande fiskeriförvaltning och förespråkar att miniminivån som föreslås vara på femton procent för insatser inom datainsamling och kontroll höjs till tjugofem procent. Vidare anser man att det saknas öronmärkning av medel för insatser för att minska fiskets påverkan på den marina miljön i förslaget. En annan myndighet ser risker med långdragen godkännandeprocess när fonden erbjuder så öppna möjligheter gällande utformning av åtgärder. Det kan vara problematiskt för kommissionen att godkänna 27st olika operativa program som består av väldigt olika åtgärder. Man föreslår att förordningen ska fastställa en begränsad tid för kommissionen att godkänna förslagen till program. När det gäller vissa villkor i förlaget ser några myndigheter problem med krav på minst 60 dagar i artikel 13(k). Kravet anses vara problematiskt om en fiskare blir tvungen att använda sig av ett ersättningsfartyg som inte har varit aktivt i den utsträckningen som krävs och också när det gäller vissa säsongsfiske som t.ex. siklöjafiske. Man kan bedriva ett aktivt fiske även om man har färre än 60 fiskedagar om året. När det gäller regeringens övergripande synpunkt om att kapacitetsdrivande åtgärder ska utgå ur fonden bör den inte gälla sektorer som vattenbruk och beredning anser en myndighet. Andra deltagare anser att EHFF bör kunna stödja kapacitetshöjande insatser inom fisket genom god förvaltning och att det är viktigt att stödja fisket så att det kan öka sin kapacitet och utvecklas. Utgångspunkten bör inte vara att fisket ska minskas, utan fokus bör ligga på en bra förvaltning av fiskeresurserna. God förvaltning och kapacitetshöjande insatser är viktiga när man pratar om landsbygdsutveckling i Sverige och även med koppling till livsmedelsstrategi. En annan organisation undrar vilken definition man syftar på när det gäller kapacitetshöjande insatser i detta sammanhang. Det är viktigt att titta på omständigheterna kring aktiviteterna eller produktionerna och därefter göra 4 (6)

5 en bedömning om vad som är stödjande för utveckling och vad som faktiskt är negativt för miljön. Det gäller även vattenbruk. En myndighet påpekar att förslaget är entydigt i att det inte är tillåtet att bevilja stöd som kan öka ett fartygs fiskekapacitet och det är allt som påverkar bruttoton och kilowatt. Förslaget är också tydligt när det gäller att hindra stöd till åtgärder som innebär att fartyg får en bättre förmåga att fånga fisk. När det gäller villkor för stöd anser en organisation att förutom kravet på att man måste följa CFP:s regelverk, borde villkoren i förslaget utökas till att även omfatta EU-miljödirektiven. En myndighet påminner om vikten av att komma ihåg att exempelvis varje villkor i stödsammanhang bidrar till mer administration och kostnad vilket kan motverka syftet med stödet. Det är nödvändigt att förenkla stödhantering inför nästa programperiod När det gäller synpunkter kring förenkling påpekar en deltagare att det är viktigt med möjlighet att kunna få stöd för insatser som gjorts innan en ansökan skickats in. En myndighet påpekar att det fortfarande finns mycket detaljreglering i förslaget och att det finns utrymme för mer förenkling men att dessa regler huvudsakligen finns inom förslaget till den gemensamma fondförordningen s.k. CPR. En deltagare påpekar vikten av att det blir enklare att genomföra programändringar under nästa programperiod. Dessa regler finns i förslaget till den gemensamma fondförordningen (CPR). Flera påpekar att finansiella instrument som obligatorisk stödform inom vattenbruk och beredning är kontraproduktiv utifrån förenklingsperspektivet. Diskussionen kring övergripande frågeställningarna övergår till specifika artiklar och en myndighet undrar om det finns skillnader mellan budgetposterna för delad förvaltning kontra direkt och indirekt förvaltning jämfört med nuvarande programperiod. Näringsdepartementet bekräftar att 5 (6)

6 budgeten för direkt och indirekt förvaltning föreslås ökas på bekostnad av budgeten för delad förvaltning. Kravet på fem års erfarenhet i artikel 16.1(a) gällande en fiskare som vill förvärva sitt första fiskefartyg tycks vara för långt, särskilt jämfört med landsbygdsstöd som har krav på två års erfarenhet. Avseende artiklarna 23 till 25 undrar flera deltagare vad användning av finansiella instrument (FI) kommer att innebära i form av administration. Det befaras att det kommer att bli väldigt komplicerat om FI blir obligatorisk. En myndighet påpekar att innehållet i artikel 29 är positiv för Kustbevakningens utförande av sin verksamhet då den ger möjlighet till förenklad administration för myndigheten. Näringsdepartementet frågar om det anses vara möjligt att åstadkomma en sådan förenkling genom omformulering av andra delar av förordningen som exempelvis art. 19. Myndigheten tror att det kan vara möjligt. En deltagare frågar om FI blir obligatorisk även för miljöinvesteringar eller om det bara kommer att gälla produktiva investeringar. Det är viktigt att man särskiljer dessa och att man eventuellt inför en definition av miljöinvestering. En organisation undrar om det som i nuvarande programperiod utgör unionsprioritering sex finns kvar i förslaget. Näringsdepartementet bekräftar att samma stödmöjligheter finns kvar. Innan mötet avslutas tackar Stefan Renlund alla som deltagit i sakrådet och påminner om att man kan skicka in sina remissvar till Näringsdepartementet fram till 12 september. Regeringen kommer att beakta synpunkterna som förs fram under sakrådet och i remissvaren i arbetet att ta fram beslutsunderlag. 6 (6)

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1 Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland Näringsdepartementet 2015-09-22 Dokumentbeteckning KOM(2015) 365 Förslag till

Läs mer

Lägesrapport för EHFF t.o.m. augusti

Lägesrapport för EHFF t.o.m. augusti Lägesrapport för EHFF t.o.m. augusti 2018 Allmänt Uppgifter till och med den 31 augusti 2018 Klart högre utbetalningstakt jämfört med föregående lägesrapport, ökat från 3 till 16 % (ca 195 milj.kr) 103

Läs mer

Lokalt ledd utveckling i EHFF efter 2020

Lokalt ledd utveckling i EHFF efter 2020 Lokalt ledd utveckling i EHFF efter 2020 Annakarin Hedin DG MARE C2 Stockholm 17:e januari 2019 #EU_MARE Lokalt ledd utveckling idag Lokalt ledd utveckling i EHFF: främja välmående kustsamhällen Lokalt

Läs mer

- Föredragning av kommissionen - Diskussion. Rådets möte (jordbruksministrarna) den 19 mars Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht

- Föredragning av kommissionen - Diskussion. Rådets möte (jordbruksministrarna) den 19 mars Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht Slutlig korr Kommenterad dagordning rådet 2018-03-12 Näringsdepartementet Sekretariatet för EU och internationella frågor Rådets möte (jordbruksministrarna) den 19 mars 2018 Kommenterad dagordning Ansvarigt

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 31.5.2012 2011/0380(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet till fiskeriutskottet

Läs mer

BILAGOR. till. Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning

BILAGOR. till. Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 12.6.2018 COM(2018) 390 final ANNEXES 1 to 5 BILAGOR till Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska havs- och fiskerifonden och om upphävande

Läs mer

Sammanfattande beskrivning över förvaltnings- och kontrollsystemet, EHFF

Sammanfattande beskrivning över förvaltnings- och kontrollsystemet, EHFF BILAGA 4 Sammanfattande beskrivning över förvaltnings- och kontrollsystemet, EHFF 1. Beskrivning av funktioner Jordbruksverket är förvaltande myndighet och Ekonomistyrningsverket är revisionsmyndighet.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om lokalt ledd utveckling; SFS 2015:407 Utkom från trycket den 26 juni 2015 utfärdad den 11 juni 2015. Regeringen föreskriver följande. Normgivningsbemyndigande 1

Läs mer

Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+ (ESF+)

Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+ (ESF+) Sida 1 (5) Avsändarens referens N2018-03829-RTS Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+

Läs mer

Sammanfattning. Sida 1 (5) Dnr Af-2018/ Näringsdepartementet Stockholm

Sammanfattning. Sida 1 (5) Dnr Af-2018/ Näringsdepartementet Stockholm Sida 1 (5) Avsändarens referens N201803829RTS Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande: EUkommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordningar om Europeiska regionala utvecklingsfonden

Läs mer

Yttrande över Havs- och vattenmyndighetens förslag till ändrade bestämmelser för fiske med garn och trål

Yttrande över Havs- och vattenmyndighetens förslag till ändrade bestämmelser för fiske med garn och trål Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Kommissionens förslag till förordning om en europeisk havs- och fiskerifond KOM (2011) 804 slutlig

Yttrande över Kommissionens förslag till förordning om en europeisk havs- och fiskerifond KOM (2011) 804 slutlig Landsbygdsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 13 februari 2012 Yttrande över Kommissionens förslag till förordning om en europeisk havs- och fiskerifond KOM (2011) 804 slutlig Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2004/05:FPM27. Förslag till förordning för Europeiska fiskerifonden 2007-2013. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2004/05:FPM27. Förslag till förordning för Europeiska fiskerifonden 2007-2013. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Förslag till förordning för Europeiska fiskerifonden 2007-2013 Jordbruksdepartementet 2004-11-15 Dokumentbeteckning KOM(2004) 497 Förslag till rådets förordning om Europeiska

Läs mer

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska havs- och fiskerifonden Finansiella instrument

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska havs- och fiskerifonden Finansiella instrument utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska havs- och fiskerifonden , som samfinansieras av Europeiska havs- och fiskerifonden, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i tillväxt

Läs mer

Havs- och fiskeriprogrammet

Havs- och fiskeriprogrammet Havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 Gemensam fondförordning Partnerskapsöverenskommelse med EU-kommissionen Europeiska struktur- och investeringsfonderna (ESI-fonderna) Horisontella förordningen 2015-12-18

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM50. Ny förordning om spritdrycker. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM50. Ny förordning om spritdrycker. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Ny förordning om spritdrycker Näringsdepartementet 2017-01-03 Dokumentbeteckning KOM(2016) 750 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om definition, presentation

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.1.2017 COM(2017) 4 final 2017/0001 (NLE) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) 2016/1903 om fastställande för 2017 av fiskemöjligheter för

Läs mer

Föreskriften ska innehålla kompletterande bestämmelser om stöd till fiskerinäringen utifrån svensk och EU:s lagstiftning. Föreskriften reglerar;

Föreskriften ska innehålla kompletterande bestämmelser om stöd till fiskerinäringen utifrån svensk och EU:s lagstiftning. Föreskriften reglerar; Statens Jordbruksverk Diarienummer 18-4060/12 Konsekvensutredning på grund av införande av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS xxxx:xxx) om ekonomiskt stöd till vattenbruket och fiskerinäringen

Läs mer

Vanliga frågor om regler för statligt stöd tillämpliga på projekt för lokalt ledd utveckling (CLLD)

Vanliga frågor om regler för statligt stöd tillämpliga på projekt för lokalt ledd utveckling (CLLD) Vanliga frågor om regler för statligt stöd tillämpliga på projekt för lokalt ledd utveckling (CLLD) 1. Har något förändrats beträffande regler för statligt stöd tillämpliga på fiskerisektorn för perioden

Läs mer

Karin Bendz, Anna Orestig & Cecilia Landström

Karin Bendz, Anna Orestig & Cecilia Landström Karin Bendz, Anna Orestig & Cecilia Landström EU 2020 Övergripande mål 1. Sysselsättning 75% av 20-64 -åringarna ska ha ett arbete 2. FOU / innovation 3% av EU: s BNP (off. och privata tillsammans) ska

Läs mer

Rekommendation till RÅDETS BESLUT

Rekommendation till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.4.2018 COM(2018) 240 final Rekommendation till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för kommissionen att inleda förhandlingar på Europeiska unionens vägnar för att ingå

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0389/2. Ändringsförslag. Dominique Bilde för ENF-gruppen. Milan Zver Genomförandet av Erasmus+ 2015/2327(INI)

SV Förenade i mångfalden SV A8-0389/2. Ändringsförslag. Dominique Bilde för ENF-gruppen. Milan Zver Genomförandet av Erasmus+ 2015/2327(INI) 25.1.2017 A8-0389/2 2 Beaktandeled 18 med beaktande av förklaringen om att främja medborgarskap och de gemensamma värdena frihet, tolerans och icke-diskriminering genom utbildning (Parisförklaringen),

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 13 juni 2018 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 13 juni 2018 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 13 juni 2018 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2018/0210 (COD) 9627/18 ADD 1 FÖRSLAG från: inkom den: 13 juni 2018 till: PECHE 193 CADREFIN 67 CODEC 935 IA 200 Jordi

Läs mer

Länsstyrelsen Östergötlands yttrande avseende EUkommissionens förslag (COM (2018) , 382, 390 och )

Länsstyrelsen Östergötlands yttrande avseende EUkommissionens förslag (COM (2018) , 382, 390 och ) Yttrande sid 1 (6) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Länsstyrelsen Östergötlands yttrande avseende EUkommissionens förslag (COM (2018) 372 375, 382, 390 och 471 473) EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets

Läs mer

YTTRANDE. SV Förenade i mångfalden SV. Europaparlamentet 2015/0263(COD) från fiskeriutskottet. till utskottet för regional utveckling

YTTRANDE. SV Förenade i mångfalden SV. Europaparlamentet 2015/0263(COD) från fiskeriutskottet. till utskottet för regional utveckling Europaparlamentet 2014-2019 Fiskeriutskottet 2015/0263(COD) 16.6.2016 YTTRANDE från fiskeriutskottet till utskottet för regional utveckling över förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Ändringar i fiskelagen

Ändringar i fiskelagen Miljö- och jordbruksutskottets betänkande Ändringar i fiskelagen Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i fiskelagen. Lagförslaget innebär att nya bemyndiganden

Läs mer

15505/16 abr/hg/ub 1 DGG 2B

15505/16 abr/hg/ub 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 16 december 2016 (OR. en) 15505/16 FSTR 86 FC 84 REGIO 108 FIN 878 I/A-PUNKTSNOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Ständiga representanternas kommitté (Coreper

Läs mer

Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017

Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017 Slutlig rev Kommenterad dagordning rådet 2017-05-02 Näringsdepartementet Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017 Ansvarigt statsråd: Sven Erik Bucht Kommenterad dagordning 1. Godkännande av

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Förslag till Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Utvärdering av förra programperioden Goda resultat på deltagarnivå - Långt fler deltagare än programmålen Mindre goda resultat

Läs mer

Välkomna till sakråd. EU:s gemensamma jordbrukspolitik i Sverige Näringsdepartementet 1

Välkomna till sakråd. EU:s gemensamma jordbrukspolitik i Sverige Näringsdepartementet 1 Välkomna till sakråd EU:s gemensamma jordbrukspolitik i Sverige 2021 2027 Näringsdepartementet 1 Landsbygdsminister Jennie Nilsson Näringsdepartementet 2 Vad är ett sakråd? Sakråd används för att i en

Läs mer

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna Promemoria 2012-10-12 Näringsdepartementet Arbetsmarknadsdepartementet Landsbygdsdepartementet Camilla Lehorst Telefon 08-405 16 30 Mobil 070-519 01 18 E-post camilla.lehorst@enterprise.ministry.se Landsbygdsnätverkets

Läs mer

En ljusare framtid för fisk och fiskare

En ljusare framtid för fisk och fiskare Reformen av den gemensamma fiskeripolitiken En ljusare framtid för fisk och fiskare Europeiska kommissionens förslag i korthet TVidta åtgärder mot överfisket och för att främja hållbar förvaltning av fiskebestånden.

Läs mer

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Webbversion Skicka vidare Dela: November 2015/Nr 3 Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Nu har landsbygdsprogrammet sakta men säkert kommit igång och de ansökningar om stöd som kommit in sedan

Läs mer

Hur klarar EU:s stöd till fisket nya WTO-regler?

Hur klarar EU:s stöd till fisket nya WTO-regler? På tal om jordbruk och fiske fördjupning om aktuella frågor 2016-09-19 Hur klarar EU:s stöd till fisket nya WTO-regler? Nio av EU:s stöd till fisket är inte förenliga med WTO-förslaget från 2007. De mest

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den XXX COM(2018) 398 Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EU) 2015/1588 av den 13 juli 2015 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Nytt blåkortsdirektiv Justitiedepartementet 2016-07-14 Dokumentbeteckning KOM (2016) 378 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om villkor för tredjelandsmedborgares

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009 2014 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 19.12.2011 2011/2307(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om vår livförsäkring, vårt naturkapital en strategi för biologisk mångfald

Läs mer

NATURVÅRDSVERKETS VILTSKADEFÖRESKRIFTER NFS 2018:5

NATURVÅRDSVERKETS VILTSKADEFÖRESKRIFTER NFS 2018:5 NATURVÅRDSVERKETS VILTSKADEFÖRESKRIFTER NFS 2018:5 Viltförvaltarkonferensen 15 november 2018 Malin Hollberg Malm, jurist Per Risberg, vilthandläggare Viltförvaltningsenheten Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Initiativ rörande reglering av yrken Utbildningsdepartementet 2017-02-14 Dokumentbeteckning KOM(2016) 822 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om proportionalitetsprövning

Läs mer

Stöd i havs och fiskeriprogrammet

Stöd i havs och fiskeriprogrammet Stöd i havs och fiskeriprogrammet 2015-05-27 I dokumentet finns en beskrivning över de stöd som kommer att finnas i havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020. Havs- och fiskeriprogrammet är ännu inte godkänt

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM2. Förordning om fiskemöjligheter i Östersjön Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM2. Förordning om fiskemöjligheter i Östersjön Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om fiskemöjligheter i Östersjön 2016 Näringsdepartementet 2015-10-06 Dokumentbeteckning KOM (2015) 413 Förslag till rådets förordning om fastställande för 2016

Läs mer

Havs och fiskerifonden 2014-2020

Havs och fiskerifonden 2014-2020 Havs och fiskerifonden 2014-2020 En jämförelse mellan några medlemsländer EHFF övervakningskommitté 18 maj 2016, Stockholm (korrigerad version) Presentationen bygger på information från: - De operativa

Läs mer

7482/1/19 REV 1 sa/np 1 LIFE.1

7482/1/19 REV 1 sa/np 1 LIFE.1 Europeiska unionens råd Bryssel den 15 mars 2019 (OR. en) Interinstitutionella ärenden: 2018/0216(COD) 2018/0217(COD) 2018/0218(COD) 7482/1/19 REV 1 AGRI 143 AGRILEG 56 AGRIFIN 21 AGRISTR 22 AGRIORG 18

Läs mer

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål 1 2013-05-07 Landsbygdsavdelningen Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål Handlingsplaner istället för regionala genomförandestrategier I nästa programperiod kommer länen

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.6.2018 COM(2018) 453 final 2018/0239 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av avtalet om att förebygga oreglerat fiske på det

Läs mer

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete.

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete. ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR LOKALT LEDD UTVECKLING 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets och

Läs mer

Lägesrapport om genomförandet av det operativa programmet för fiskerinäringen

Lägesrapport om genomförandet av det operativa programmet för fiskerinäringen Bilaga 2b 1(8) 2012-03-06 Landsbygdsavdelningen Programledningen Lägesrapport om genomförandet av det operativa programmet för fiskerinäringen 2007-2013 I denna rapport ges en kortfattad information om

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-14

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-14 EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Budgetutskottet 16.2.2015 2015/2017(BUD) ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-14 Förslag till betänkande Liadh Ní Riada (PE546.865v02-00) Utnyttjande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.11.2017 C(2017) 7875 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 30.11.2017 om ändring av kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/98 om genomförandet

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Carin Peters Utvecklare 040-675 34 98 Carin.Peters@skane.se YTTRANDE Datum 2018-09-11 Dnr 1802066 1 (9) Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se pia.diring@regeringskansliet.se

Läs mer

SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN

SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN INTEGRERAD TERRITORIELL INVESTERING SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN 2014-2020 I december 2013 godkände Europeiska unionens råd formellt de nya reglerna och lagstiftningen som styr nästa runda av EU:s sammanhållningspolitiska

Läs mer

SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken. Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23

SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken. Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23 SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23 Sveriges Kommuner och Landsting Är en intresse- och arbetsgivarorganisation

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2014/15:FPM9. Förordning om flerartsplan för Östersjön. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2014/15:FPM9. Förordning om flerartsplan för Östersjön. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om flerartsplan för Östersjön Landsbygdsdepartementet 2014-11-12 Dokumentbeteckning KOM (2014) 614 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM10. Översyn av EU:s budgetförordning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Finansdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM10. Översyn av EU:s budgetförordning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Finansdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Översyn av EU:s budgetförordning Finansdepartementet 2016-10-18 Dokumentbeteckning KOM(2016)605 Förslag till förordning av Europaparlamentet och Rådet om finansiella bestämmelser

Läs mer

DET EUROPEISKA FISKET I SIFFROR

DET EUROPEISKA FISKET I SIFFROR DET EUROPEISKA FISKET I SIFFROR I nedanstående tabeller presenteras grundläggande statistik för flera områden som rör den gemensamma fiskeripolitiken: medlemsstaternas fiskeflottor 2014 (tabell 1), sysselsättningssituationen

Läs mer

Miljöinvesteringar inom fisket Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 508/2014, artiklarna 38 och 44.1 c. Stödsökande och projekt

Miljöinvesteringar inom fisket Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 508/2014, artiklarna 38 och 44.1 c. Stödsökande och projekt Prioriterat område I Hållbart fiske Bedömningsblankett 26.4.2018 Miljöinvesteringar inom fisket Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 508/2014, artiklarna 38 och 44.1 c Blanketten bifogas till

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 15 juni 2017 (OR. en) 2016/0384 (COD) PE-CONS 21/17 FSTR 39 FC 40 REGIO 55 SOC 309 EMPL 232 BUDGET 16 AGRISTR 42 PECHE 188 CADREFIN 53 CODEC 733 RÄTTSAKTER

Läs mer

SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN 2014-2020

SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN 2014-2020 GEMENSKAPSLEDD LOKAL UTVECKLING SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN 2014-2020 I december 2013 godkände Europeiska unionens råd formellt de nya reglerna och lagstiftningen som styr nästa runda av EU:s sammanhållningspolitiska

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling 27.3.2015 2014/0256(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling till utskottet för

Läs mer

Rådets möte (jordbruks- och fiskeministrar) den 6 mars 2017

Rådets möte (jordbruks- och fiskeministrar) den 6 mars 2017 Slutlig Kommenterad dagordning rådet 2017-02-24 Näringsdepartementet Rådets möte (jordbruks- och fiskeministrar) den 6 mars 2017 Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Fiskeriutskottet 2012/0278(COD) 3.4.2013 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från fiskeriutskottet till utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet över förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA

VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR Regional- och stadspolitik VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA OM BEHANDLING AV RETROAKTIVT EU-STÖD UNDER PERIODEN 2007 2013 ANSVARSFRISKRIVNING:

Läs mer

Havs- och fiskeriprogrammet

Havs- och fiskeriprogrammet Havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 Gemensam fondförordning Partnerskapsöverenskommelse med EU-kommissionen Europeiska struktur- och investeringsfonderna (ESI-fonderna) Horisontella förordningen 2015-12-01

Läs mer

Bilaga 7. Figur 1 Karta över Sverige med landningsplatser i havet

Bilaga 7. Figur 1 Karta över Sverige med landningsplatser i havet Figur 1 Karta över Sverige med landningsplatser i havet 1 Figur 2 Organisationsstruktur, lokalt ledd utveckling Figur 3 Centrala aktörer i uppföljnings- och utvärderingsverksamheten 2 Tabell 1. Övergripande

Läs mer

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén 2014 2020 är inrättad av regeringen

Läs mer

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

BILAGA II. Information om statligt stöd som undantas enligt denna förordning DEL I

BILAGA II. Information om statligt stöd som undantas enligt denna förordning DEL I BILAGA II Information om statligt stöd som undantas enligt denna förordning DEL I ska tillhandahållas genom kommissionens fastställda IT-applikation enligt vad som föreskrivs i artikel 11 Stödreferens

Läs mer

Nationell handlingsplan

Nationell handlingsplan Dnr 3.3.17-12166/15 JORDBRUKSVERKET Nationell handlingsplan Havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 Version 2016-12-15 Innehåll Sammanfattning... 7 1 Syftet med handlingsplanen... 8 2 EU:s mål styr innehållet

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för transport och turism 2015/...(BUD) 23.6.2015 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för transport och turism till budgetutskottet över Europeiska unionens allmänna

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets förslag om utvidgat växastöd för den först anställda sänkta arbetsgivaravgifter för aktiebolag och handelsbolag

Yttrande över Finansdepartementets förslag om utvidgat växastöd för den först anställda sänkta arbetsgivaravgifter för aktiebolag och handelsbolag Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Tidigare dokument: Fakta-PM: Jordbruksdepartementet 2006/07:FPM41

Tidigare dokument: Fakta-PM: Jordbruksdepartementet 2006/07:FPM41 Bilaga 1. (Slutlig) Rådspromemoria 2007-03-09 Jordbruksdepartementet Lantbruksenheten Magnus Därth 08-405 22 05 070-214 66 16 magnus.darth@agriculture.ministry.se Jordbruksrådet den 19-20 mars 2007 Dagordningspunkt

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om ekonomiskt stöd till vattenbruket

Läs mer

1.2 Förslagets innehåll

1.2 Förslagets innehåll Regeringskansliet Faktapromemoria Handlingsplan för mervärdesskatt Finansdepartementet 2016-05-10 Dokumentbeteckning KOM(2016)148 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet och Europeiska

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte den 25 april med referensgruppen för nästa fiskeriprogram

Anteckningar från arbetsmöte den 25 april med referensgruppen för nästa fiskeriprogram 1(5) 2012-05-09 Landsbygdsavdelningen Anteckningar från arbetsmöte den 25 april med referensgruppen för nästa fiskeriprogram Inledning Lina Andersson, som är projektledare för att ta fram ett tekniskt

Läs mer

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar , som samfinansieras av Europeiska strukturoch investeringsfonder, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i

Läs mer

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad En ny strukturfondsperiod Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad EU:s långtidsbudget 2014-2020 Skydd och förvaltning av naturresurser 33,90% 38,90% Frihet, säkerhet och rättvisa EU som global

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar

Lagstiftningsöverläggningar Kommenterad dagordning Rådet 2016-03-07 Statsrådsberedningen EU-kansliet Allmänna rådets möte den 15 mars 2016 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Lagstiftningsöverläggningar 2. (Ev.)

Läs mer

Sammanhållningspolitiken

Sammanhållningspolitiken SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN 2014 2020 Sammanhållningspolitiken - Utgångspunkter framtida ETS Generella utgångspunkter Lokalt och regionalt inflytande Förstärkt strategisk inriktning Fokusering på ett fåtal

Läs mer

ÖVERSYN AV DE ANTAGNA PARTNERSKAPSAVTALEN

ÖVERSYN AV DE ANTAGNA PARTNERSKAPSAVTALEN GENERALDIREKTORATET FÖR INTERN POLITIK UTREDNINGSAVDELNING B: STRUKTUR- OCH SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK REGIONAL UTVECKLING ÖVERSYN AV DE ANTAGNA PARTNERSKAPSAVTALEN SAMMANFATTNING OCH KOMMENTARER Sammanfattning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen; SFS 2008:128 Utkom från trycket den 8 april 2008 utfärdad den 19 mars 2008. Regeringen

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer inom

Läs mer

Översyn av riktlinjerna för statligt stöd till skydd för miljön Frågeformulär

Översyn av riktlinjerna för statligt stöd till skydd för miljön Frågeformulär Översyn av riktlinjerna för statligt stöd till skydd för miljön Frågeformulär De nuvarande riktlinjerna upphör att gälla vid 2007 års utgång. Som förberedelse inför översynen av riktlinjerna uppmanar kommissionen

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30 PROTOKOLL Nummer 26 27.10.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30 Beslutande Föredragande Justerat Vicelantråd Roger Nordlund Byråchef Jenny

Läs mer

Statligt stöd: Riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd vanliga frågor (Se också IP/08/80)

Statligt stöd: Riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd vanliga frågor (Se också IP/08/80) MEMO/08/31 Bryssel den 23 januari 2008 Statligt stöd: Riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd vanliga frågor (Se också IP/08/80) Varför utfärda riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd? Statligt

Läs mer

Minnesanteckningar Sakråd om islamofobi, 30 augusti 2017

Minnesanteckningar Sakråd om islamofobi, 30 augusti 2017 2017-09-29 Ku2017/01663/DISK Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor Minnesanteckningar Sakråd om islamofobi, 30 augusti 2017 Mötet inleddes med att statssekreterare Karin Strandås välkomnade

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N3

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N3 PROTOKOLL Nummer 1 9.1.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N3 Beslutande Föredragande Justerat Vicelantråd Camilla Gunell Byråchef Jenny Eklund-Melander

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen; SFS 2017:867 Utkom från trycket den 19 september 2017 utfärdad den 7 september 2017.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen; SFS 2000:1467 Utkom från trycket den 4 januari 2001 utfärdad den 21 december 2000.

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Budgetutskottet BUDGETFÖRFARANDENA 2002-2003 ARBETSDOKUMENT. om Life III (2000-2004) det finansiella instrumentet för miljön

EUROPAPARLAMENTET. Budgetutskottet BUDGETFÖRFARANDENA 2002-2003 ARBETSDOKUMENT. om Life III (2000-2004) det finansiella instrumentet för miljön EUROPAPARLAMENTET 1999 utskottet BUDGETFÖRFARANDENA -2003 2 maj ARBETSDOKUMENT om Life III (2000-) det finansiella instrumentet för miljön utskottet Föredragande: Göran Färm och Guido Podestà DT\454851.doc

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en) 14635/16 FIN 804 A-PUNKTSNOT från: Rådets generalsekretariat till: Rådet Ärende: Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2017 -

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om fastställande för 2012 av fiskemöjligheter för vissa fiskbestånd och grupper av fiskbestånd i Svarta havet

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om fastställande för 2012 av fiskemöjligheter för vissa fiskbestånd och grupper av fiskbestånd i Svarta havet EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.11.2011 KOM(2011) 799 slutlig 2011/0375 (NLE) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om fastställande för 2012 av fiskemöjligheter för vissa fiskbestånd och grupper av fiskbestånd

Läs mer

Remiss av EU-kommissionens förslag COM (2018) , 382, 390 och (Diarienummer: N RTS)

Remiss av EU-kommissionens förslag COM (2018) , 382, 390 och (Diarienummer: N RTS) 2018-09-06 KS/298/2018 1 (6 ) Tjänsteställe, handläggare, telefon Kommunstyrelseförvaltningen Kommunstyrelsen 162, 2018-09-12 Anna-Sofia Kulluvaara Remiss av EU-kommissionens förslag COM (2018) 372-375,

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.1.2019 COM(2019) 48 final 2019/0009 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 508/2014 vad gäller vissa regler

Läs mer

Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-5

Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-5 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 2009/2002(BUD) 8.9.2009 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-5 Jutta Haug (PE427.267v01-00) Förslag till Europeiska unionens allmänna budget

Läs mer

Finansinspektionen

Finansinspektionen REMISSYTTRANDE Vår referens: 2019/02/011 Er referens: FI Dnr 18-10416 1 (5) 2019-03-22 Finansinspektionen Via e-post till: finansinspektionen@fi.se Förslag till ändrade föreskrifter om tillsynskrav och

Läs mer

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Tal på Fiskbranschens Riksförbunds Årsstämma Göteborg den 25 maj 2015

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Tal på Fiskbranschens Riksförbunds Årsstämma Göteborg den 25 maj 2015 2015-05- 22 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Tal på Fiskbranschens Riksförbunds Årsstämma Göteborg den 25 maj 2015 Bästa vänner, För det första vill jag tacka för inbjudan att delta på er årsstämma.

Läs mer

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering.

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. 1 (5) Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) Ärendebeskrivning Stockholms

Läs mer

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning 2011-10-11 Sekretariatet för övervakningskommittén Arbetsordningen godkändes vid övervakningskommitténs möte den 17 mars 2008, med revideringar den 8 oktober 2008, den 22 april 2009 och den 11 oktober

Läs mer