Uppdragsutbildning 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdragsutbildning 2018"

Transkript

1 Rapport Uppdragsutbildning 2018 Sammanfattning 2018 Karolinska Institutets uppdragsutbildningar är idag en betydande del i framförallt landstings och kommuners kompetensutveckling av sina medarbetare. Uppdragsutbildning ska anordnas inom ämnesområden som knyter an till den högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå som KI har examensrätt för, d.v.s. inom medicin, hälsa och vårdvetenskap, där KI:s kompetens bidrar till samhällets utveckling och minskar steget mellan forskning och klinik/näringsliv. Andel av omsättning per institution 2018 SÖS, S1 3% IMM C6 0% PHS, K9 1% Odont OF 11% LIME C7 13% KI CC 0% KI DS,D1 4% CNS, K8 34% OnkPat, K7 1% KBH, K6 15% NVS, H1 6% LABMED, H5 3% MedH, H7 2% Clintec, H9 4% MMK, K1 2% MedS, K2 1% Uppdragsutbildning är, tillsammans med reguljär utbildning, en viktig komponent för att stärka KI:s roll i det livslånga lärandet och för att öka KI:s samverkan med det omgivande samhället. Totalt har KI haft cirka deltagare på uppdragsutbildningar. En betydande del av omsättningen under 2018 utgjordes av längre utbildningar inom psykoterapi och vidareutbildningar för sjuksköterskor, tandläkare och optiker, samt specialistkurser för läkare.

2 Under året har antalet kurser och seminarier uppgått till cirka 210 och drygt deltagare har varit registrerade på våra poänggivande kurser. Våren 2018 examinerades den första kullen Silviaarbetsterapeuter och Silviafysioterapeuter från KI:s webbaserade magisterutbildning (60 hp) i demensvård. Sedan tidigare utbildas läkare både i Sverige och utomlands med speciell inriktning mot demensvård examinerades Kinas första Silvialäkare. Antalet helårsstudenter (deltagare) uppgick 2018 till 334 och antalet helårsprestationer uppgick till 311 vilket är en ökning med dryga 20 procent. Ekonomisk redovisning Intäkterna för 2018 var i paritet med förra årets redovisning. De totala intäkterna för uppdragsutbildning på KI var 88,6 miljoner, vilket är en minskning med 1,2 Mkr jfr Intäkterna de fyra senaste åren ser ut enligt följande: 2015: 73,2 miljoner SEK 2016: 80,9 miljoner SEK 2017: 89,8 miljoner SEK 2018: 88,6 miljoner SEK Uppdragsutbildningar på KI har de senaste åren haft en väldigt stark tillväxt och ökningen de senaste fem åren är ca 30 procent. Som en nationell jämförelse redovisas intäkter för lärosäten i Sverige för kalenderåren 2016 och (se tabell till höger). Noterbart är att de lärosäten som har störst intäkter omfattas av stora statliga satsningar som t.ex. Lärarlyftet. Umeå universitet och Linnéuniversitetet kan dessutom räkna in Polishögskolan i sin uppdragsutbildning vilket motsvarar ca Mkr per lärosäte. Sett ur ett nationellt perspektiv och med tanke på att vi är ett universitet med endast en fakultet klarar sig KI mycket bra i jämförelsen med övriga lärosäten. Intäkter för uppdragsutbildning 2016 & Källa: UKÄ:s rapport om utbildning på grund och avancerad nivå 2015 och Gäller samtliga statiska jämförelser.

3 Procentuell fördelning per institution Fördelningen mellan institutionerna illustreras i diagrammet på sid 1. Den procentuella fördelningen är baserad på omsättning. Den positiva utvecklingen från 2017, att fler institutioner är delaktiga i KI:s uppdragsutbildningar, fortsätter även Institutionen för klinisk neurovetenskap (CNS) fortsätter att vara den största institutionen och har stått för cirka 1/3 av den totala omsättningen. Därefter är det ytterligare tre institutioner (LIME, KBH och OF) där omsättningen motsvarar procent per institution. Finansiärer Finansiärer % 23% 1% 55% 13% Myndigheter Stiftelser Företag Landsting Utländska Samarbetet med landsting och kommuner fortsätter att utvecklas och har under året motsvarat 55 procent av KI:s intäkter för uppdragsutbildning.

4 Händelser under 2018 KI har fortsatt att genomföra uppdragsutbildningar som ger en stor mängd yrkesverksamma möjlighet till fortbildning. Några exempel är kurserna Första hjälpen till psykisk hälsa (MHFA) där KI totalt utbildat cirka 200 instruktörer som i sin tur utbildar kollegor m.fl. vilket ger en betydligt vidare spridning av kunskapen, samt Prevention, diagnosticering och behandling av förlossningsskador, där KI under tre år genomför utbildningsomgångar för cirka 500 deltagare från förlossningsvården. Tidiga studier visar att utbildningsinsatsen innebär minskade förlossningsskador. Satsningen Motiverande samtal, där KI de senaste två åren erbjudit kurser för cirka 800 deltagare ur Arbetsförmedlingens personal har fortsatt under Webbaserade utbildningar utgör en betydande del av uppdragsutbildningarna på KI. I mars startade till exempel den första omgången av den webbaserade utbildningen Våld i nära relationer. Utbildningssatsningen, som pågår under tre år och innefattar sex utbildningsomgångar, är beställd av Stockholms stad och riktar sig till medarbetare som arbetar med barn, ungdomar och vuxna. Uppskattningsvis kommer upp emot medarbetare ha utbildats när projektet är slutfört. Koordinering av rehabprocessen 7,5 hp är en kurs som med stor framgång erbjudits som uppdragsutbildning under många år och där nu över 700 personer utbildats i rollen som koordinator i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Under året startade också en Fördjupningskurs för rehabkoordinatorer 7,5 hp. Tillsammans med Arbetsförmedlingen och Sveriges Kommuner och Landsting lanserades också en webbutbildning för nyanländ vårdpersonal. Det är en introduktionskurs till svensk hälso- och sjukvård som utvecklats i ett samarbete mellan flera olika institutioner på KI. KI har även under året erbjudit ca 50 SK-kurser och är landets största leverantör av dessa och en viktig partner när det gäller läkarnas specialistutbildning. SK-kurser ges på uppdrag av Socialstyrelsen. Under 2018 har KI på uppdrag av Socialstyrelsen genomfört fem olika kunskapsprov för legitimerade yrken. Enheten för uppdragsutbildning deltar även regelbundet i mässor. Under året har vi deltagit vid Svenska demensdagarna, Nationella demensdagen, samt Stockholms läns demensdag. Under året fastställdes och beslutades 2 också strategin för uppdragsutbildning som sträcker sig fram t.o.m Rektorsbeslut Dnr: /2018

5 Under 2018 ingick också uppdragsutbildning i institutionernas återrapportering av utbildningsuppdraget.. Återrapportering av utbildningsuppdraget 2018 Återrapportering av verksamhetsåret 2018 har rapporterats till kommittén för utbildning på grund- och avancerad nivå. Ett av de områden som följts upp är uppdragsutbildning. Överlag rapporterar KI:s institutioner att uppdragsutbildning påverkar utbildningsuppdraget positivt. Bland de möjligheter som redovisas kan nämnas följande: Endast i positiv bemärkning då de bidrar till en större och bredare lärarstab samt högre utrustningskvalité (avser optikerprogrammen). Programmet och institutionen för Odontologi ser mycket positivt med uppdragsutbildningen i och med att lärarna får erfarenhet av verksamhetsförlagd utbildning och därigenom upparbetat strategier/kvalitetssäkra för en sådan verksamhet. På tandhygienistutbildningen har uppdragsutbildningen inneburit en möjlighet att utöka lärarkapaciteten som även kommer de ordinarie studenterna tillgodo. Uppdragsutbildningar är en möjlighet för avnämare att med god kvalitet höja det humana kapitalet inom sin verksamhet. Uppdragsutbildningar har en god utvecklingspotential och gynnar samverkan mellan avnämare och akademi. Då uppdragen inte konkurrerar med ordinarie utbildning kan säga att kvaliteten snarast höjs på de reguljära utbildningarna i och med att fler personer utvecklar erfarenhet av kursledning. Vår bedömning är att uppdragsutbildningar bidrar till kvaliteten i övriga utbildningar. Eftersom de genomförs i nära samarbete med det omgivande samhället och deltagarna oftast är erfarna yrkesverksamma, ger UU en unik möjlighet till inblick i och aktuell kunskap om praktikens villkor och utmaningar som på ett naturligt sätt genom våra lärare och forskare kan bidra till utveckling av innehåll i reguljära utbildningar och forskning vid institutionen. Institutionens uppdragsutbildningar fyller en allt viktigare roll när det gäller att tillgodose samhällets behov av kompetensutveckling baserat i vetenskapligt grundad kunskap och att bidra till livslångt lärande. Tillsammans med tredje uppgiften där uppdragsutbildning fyller en viktig roll ska ses som likvärdiga och självklara delar i KI:s uppdrag. Genom uppdragsutbildningen kan nya kurser och koncept testas för att ta reda på genomförbarhet, behov och efterfrågan inför förslag på nyutveckling av utbildning och förändring av utbud.

6 De hinder för fortsatt utveckling som redovisas i återrapporteringen handlar främst om svårigheten att planera lärarresurser: Lärarresurser för att ge uppdragsutbildning saknas vid institutionen, dels p.g.a. tidsbrist bland forskare att engagera sig i denna verksamhet då lärarnas fokus istället ligger på forskningsverksamheten samt de universitetskurser som är avsedda för KI studenter. En begränsning utgörs av brist på resurser/lärare för att ordna antal efterfrågade uppdragsutbildningar. En risk relaterad till att uppdragsutbildningarna tar ansträngda personalresurser i anspråk är att långsiktig pedagogisk utveckling och kvalitetsutveckling kan hämmas. En utmaning är dock att hitta former och incitament som säkerställer att vi har tillräckliga lärarresurser över tid för att kunna möta de förfrågningar vi får från det omgivande samhället. Dock kan befintliga lärarresurser bli en begränsning om just dessa lärarresurser också behövs för genomförande av KI:s reguljära utbildningar på grund och avancerad nivå. Processen från förfrågan om att genomföra en uppdragsutbildning till dess att den kan genomföras är lång och kräver stora personella insatser t ex att skriva kursplaner, studiehandledningar mm.

7 Exempel på kurser och program under året Master s courses in dementia care for physicians 60 hp (NVS) Master s courses in dementia care for occupational- and physioterapists 60 hp (NVS) Koordinering av rehabprocessen 7,5 hp (DS) Kurser inom beroende 3-12 hp (CNS) Ledarskap och organisationsutveckling 4 kurser à 7,5 hp (LIME) Diabetes i primärvården 7,5 hp (NVS i samarbete med APC) Tre olika utbildningar för personal som arbetar med utsatta barn och unga (7,5 hp) (KBH) Instruktörsutbildning MHFA (Suicidprevention - LIME) Våld i nära relationer 3 hp (KBH) Händelse- och Riskanalys, 6 hp (SÖS) Säker teknik i praktisk sjukvård 7,5 hp samt (CLINTEC i samarbete KTH) Att hantera medicinsk teknik 7,5 hp (CLINTEC i samarbete KTH) Tandhygienistprogrammet 120 hp (OF) Handledarutbildningar 7,5 hp (LIME & CLINTEC, CKU) NPF-skoldagarna (KBH) Ca 50 olika SK-kurser/ST-kurser (flera institutioner) Prevention, diagnosticering och behandling av förlossningsskador 4,5 hp (KBH) Psykoterapiutbildningar 7,5 60 hp (CNS) Specialistutbildningar för tandläkare 3,5 år (Master 120 hp) (OF) Specialistsjuksköterska 60 hp (NVS & KBH) Oftalmologi 60 hp (CNS) Diagnostisk optometri 60 hp (CNS) Röntgen/Radiografi 7,5-100 hp (CLINTEC) Mentaliseringsbaserad terapi 7,5 hp (CNS) Ätstörning, bakgrund och behandling 7,5 hp (CNS) Yoga som kompletterande behandling 7,5 hp (NVS) Motiverande samtal 2 dgr 7,5 hp (CNS & NVS i samarbete med APC) Avancerad kurs i träningsfysiologi, 4,5 hp (LABMED) Grundläggande muskuloskeletal ultraljudsdiagnostik 15 hp Säkerhet i komplexa system (patientsäkerhet), 15 hp Rättspsykiatrisk utredning och vård (ST-kurs) Basic course in oncology / tumor biology (OnkPat) Workshop in Gynecologic pathology (OnkPat) Neurosjukvård 15 hp (CNS) Perioperativ omvårdnad inom pediatrisk kirurgi, 15 hp (KBH) Omvårdnad inom barnsjukvård 15 hp (KBH)

8 Bilder från 2018 Uppdragsutbildning för läkare och sjuksköterskor från Lanzhou City, Gansu Province i Kina. Den 3-7 december 2018 gav Erik Sundström, Sektionen för neurogeriatrik, NVS kursen Advanced course on Alzheimer s disease and other dementias för en grupp läkare och sjuksköterskor från Lanzhou City, Gansu Province i Kina. Diplomering av Silviafysioterapeuter, Silviaarbetsterapeuter och Silvialäkare Våren 2018 examinerades den första kullen Silviaarbetsterapeuter och Silviafysioterapeuter från KI:s webbaserade magisterutbildning (60 hp) i demensvård. Sedan tidigare utbildas läkare både i Sverige och utomlands med speciell inriktning mot demensvård examinerades Kinas första Silvialäkare. Ansvarig för kursinnehåll och genomförande är Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle där Anna Brorsson och Anna Pettersson är kursansvariga för arbets- och fysioterapeuter och Lars-Olof Wahlund kursansvarig för läkarna. Nyutexaminerade Silviafysioterapeuter, Silviaarbetsterapeuter Silvialäkare 2018 Foto: Erik Cronberg

9 NPF-skoldagarna 2018 Den oktober samlades i Aula Medica ca 800 pedagoger, personal inom elevhälsan, skolledare och andra professioner som samverkar med skolan kring elever med särskilda behov. Under utbildningsdagarna fick de kunskap och verktyg för att bättre förstå elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och strategier att använda i det dagliga arbetet. Ansvariga för innehållet var KIND (Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet), Institutionen för kvinnors och barns hälsa. En fullsatt Aula Medica vid NPF-skoldagarna 2018.

Uppdragsutbildning 2017

Uppdragsutbildning 2017 Rapport Uppdragsutbildning 2017 Sammanfattning 2017 Arbetsmarknaden blir alltmer kunskapsintensiv och andelen högskoleutbildade ökar. Detta leder i sin tur till större och högre krav på kompetensutveckling.

Läs mer

Uppdragsutbildning 2016

Uppdragsutbildning 2016 Rapport Uppdragsutbildning 2016 Sammanfattning 2016 KI erbjuder ett brett utbud av uppdragsutbildningar inom medicin och hälso- och sjukvård där KI:s kompetens bidrar till samhällets utveckling och möjliggör

Läs mer

i KI:s verksamhetsstyrelser 6 november 2014

i KI:s verksamhetsstyrelser 6 november 2014 Kandidatlista inför nomineringsförsamlingens val av lärarrepresentanter i KI:s verksamhetsstyrelser 6 november 2014 Styrelsen för forskning STYRELSEN FÖR FORSKNING Camilla Sjögren Professor i cell- och

Läs mer

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Maria Eriksdotter Prefekt, Professor i geriatrik Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle Karolinska Institutet Överläkare Tema

Läs mer

Fördjupningskurs för specialistsjuksköterska med inriktning mot anestesisjukvård

Fördjupningskurs för specialistsjuksköterska med inriktning mot anestesisjukvård DNR LIU 1410/06-41 1(5) Fördjupningskurs för specialistsjuksköterska med inriktning mot anestesisjukvård Fristående kurs 15 hp Postgraduate Course in Anesthesia for Nurse Anesthetists 8FA178 Gäller från:

Läs mer

Kursuppdrag för kurs inom utbildningsprogram Kompletterande utbildning för fysioterapeuter med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Kursuppdrag för kurs inom utbildningsprogram Kompletterande utbildning för fysioterapeuter med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Kursuppdrag för kurs inom utbildningsprogram Kompletterande utbildning för fysioterapeuter med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 2018 Dnr 3-4308/2017 Sid: 1 / 3 Kursuppdrag för kurs

Läs mer

EXTERNA INKOMSTER PER FINANSIÄRSGRUPP - BIDRAG Rullande 12 mån, 5 år kvartalsvis

EXTERNA INKOMSTER PER FINANSIÄRSGRUPP - BIDRAG Rullande 12 mån, 5 år kvartalsvis KAROLINSKA INSTITUTET 352 357 382 38 41 442 471 547 575 595 68 629 646 663 673 661 654 65 665 681 76 559 21 226 223 142 14 129 13 149 165 25 235 282 279 266 261 22 228 225 221 223 23 29 517 568 55 566

Läs mer

Ramavtal skall alltid sökas och användas. Egna inköp får göras om följande tre förutsättningar gemensamt är uppfyllda;

Ramavtal skall alltid sökas och användas. Egna inköp får göras om följande tre förutsättningar gemensamt är uppfyllda; Inköpsansvariga vid institutionerna Prefekten vid varje institution ska utse en inköpsansvarig och fastställa vilka personer som har rätt att handlägga direktupphandling. Den inköpsansvarige skall, i samråd

Läs mer

Karriärutveckling för dig som sjuksköterska

Karriärutveckling för dig som sjuksköterska Karriärutveckling för dig som sjuksköterska DU ÄR VIKTIG Som sjuksköterska förväntas du ha ett etiskt förhållningssätt och medverka i verksamhetens förbättrings- och utvecklingsarbete. Din erfarenhet,

Läs mer

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH ANVISNING Gäller från och med 2007-07-01 Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH Gäller fr o m 2007-07-01 Fastställd av rektor 2004-09-29 och 2005-03-31 Denna anvisning grundar sig på: Förordning om uppdragsutbildning

Läs mer

Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället

Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället DNR LIU-329/07-41 1(5) Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället Programkurs 5 hp Mental Unhealth from the Primary Health Care Perspective 8DIA04 Gäller

Läs mer

Avancerad specialistsjuksköterska. Masterprogram med inriktning kirurgisk vård, 60hp

Avancerad specialistsjuksköterska. Masterprogram med inriktning kirurgisk vård, 60hp Avancerad specialistsjuksköterska Masterprogram med inriktning kirurgisk vård, 60hp Avancerad specialistsjuksköterska Rollen som avancerad specialistsjuksköterska (eller Nurse Practitioner, NP) introducerades

Läs mer

Foto: Petra Isaksson. Karriärutveckling för dig som sjuksköterska

Foto: Petra Isaksson. Karriärutveckling för dig som sjuksköterska Foto: Petra Isaksson Karriärutveckling för dig som sjuksköterska DU ÄR VIKTIG Som sjuksköterska förväntas du ha ett etiskt förhållningssätt och medverka i verksamhetens förbättrings- och utvecklingsarbete.

Läs mer

Ledarskap och organisationsutveckling 2

Ledarskap och organisationsutveckling 2 Ledarskap och organisationsutveckling 2 Magisterexamen i medical management Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på Medicinska fakulteten SBUP42, Medicinsk, kirurgisk och akut sjukvård för barn och ungdomar II, 7,5 högskolepoäng Pediatric Nursing, Medical, Surgical and Emergency Care II, 7.5 credits Avancerad nivå /

Läs mer

Lokala regler för uppdragsutbildning

Lokala regler för uppdragsutbildning Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2018-01-15 Dnr: 2017/8060-1.1 Regeldokument Lokala regler för uppdragsutbildning Beslutat av Rektor 2018-01-15 Gäller från 2018-01-15 1 (8) Innehåll 1. Bakgrund och omfattning

Läs mer

Antagningsstatistik urval 2, fristående kurser, HT2011, SA/Antagningsgruppen, Källor: VHS antagningsstatistik och SQL NyA open,

Antagningsstatistik urval 2, fristående kurser, HT2011, SA/Antagningsgruppen, Källor: VHS antagningsstatistik och SQL NyA open, Anmälningskod Utbildning - fristående kurser platser antagna inkl. överintag antagna behöriga sökande reserver Behöriga 1:ahandssökande Urvalsgrupp Lägsta meritvärde antagna i urvalsgrupp behöriga sökande

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KS15 Inrättad av Rektor 2014-12-09 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-12-18

Läs mer

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Remissyttrande för betänkande - Framtidens specialistsjuksköterska - ny roll, nya möjligheter

Remissyttrande för betänkande - Framtidens specialistsjuksköterska - ny roll, nya möjligheter 1 (4) Remissyttrande Diarienummer RS 2019 00573 Utbildningsdepartementet Remissyttrande för betänkande - Framtidens specialistsjuksköterska - ny roll, nya möjligheter Västra Götalandsregionen har beretts

Läs mer

Karriärutvecklingsmodell. för sjuksköterskor och barnmorskor i Västra Götalandsregionen

Karriärutvecklingsmodell. för sjuksköterskor och barnmorskor i Västra Götalandsregionen Karriärutvecklingsmodell för sjuksköterskor och barnmorskor i Västra Götalandsregionen Foto: Västra Götalandsregionen/Sergio Joselovsky Karriärutvecklingsmodell för sjuksköterskor och barnmorskor i Västra

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogrammet 2016/2017

Specialistsjuksköterskeprogrammet 2016/2017 Specialistsjuksköterskeprogrammet 2016/2017 60 / 75 HP UPPSALA DISTANS 50%, CAMPUS 100%, CAMPUS 50% Specialistsjuksköterskeprogrammet är för dig som vill fördjupa dina kunskaper och självständigt ansvara

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning barnsjukvård

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning barnsjukvård 1 (5) Medicinska fakultetsstyrelsen Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning barnsjukvård 60 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A) VASBS Programbeskrivning Utbildningen syftar till att utbilda specialistsjuksköterskor

Läs mer

Kvalitetskrav för handledning inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom Västerbottens läns landsting - Arbetsterapeut- och sjukgymnastprogrammen

Kvalitetskrav för handledning inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom Västerbottens läns landsting - Arbetsterapeut- och sjukgymnastprogrammen Bilaga till 2 i avtalet mellan Umeå universitet och Västerbottensläns landsting rörande verksamhetsförlag utbildning Kvalitetskrav för handledning inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom Västerbottens

Läs mer

Docenturnämndens verksamhetsberättelse Fastställd av Docenturnämnden,

Docenturnämndens verksamhetsberättelse Fastställd av Docenturnämnden, Docenturnämndens verksamhetsberättelse 212 Fastställd av Docenturnämnden, 213-3-6 Docenturnämndens verksamhetsberättelse 212 Dnr 1-63/213 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Inledning... 3

Läs mer

Utbildningsstrategi för Karolinska Institutet 2013

Utbildningsstrategi för Karolinska Institutet 2013 Dnr: 3989/2012-300 Utbildningsstrategi för Karolinska Institutet 2013 Fastställd av Styrelsen för utbildning, 2012-06-15 1 Utgångspunkter KIs utbildningsstrategi för åren 2009-2012 har som övergripande

Läs mer

Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi

Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi DNR LIU-2015-02317 1(5) Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi Programkurs 21.0 hp Professional development, teamwork and leadership in occupational therapy 8ATG64 Gäller

Läs mer

AXX, Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

AXX, Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras Medicinska fakulteten LÄKO11, Introduktion till Kompletterande utbildning läkare och grundläggande kompletterande kurs (KUL1), 7,5 högskolepoäng Introduction to Complementary Education Doctor of Medicine

Läs mer

Återkommande utveckling. Om behovet och utformningen av ett omställningsuppdrag till högskolan.

Återkommande utveckling. Om behovet och utformningen av ett omställningsuppdrag till högskolan. Återkommande utveckling Om behovet och utformningen av ett omställningsuppdrag till högskolan. Behovet av ett omställningsuppdrag Utbildning skapar tillväxt genom högre produktivitet, bättre förmåga att

Läs mer

Kvalitetskrav för handledning inom verksamhetsförlagd utbildning - Arbetsterapeut- och fysioterapeutprogrammen (beslut i PRAST )

Kvalitetskrav för handledning inom verksamhetsförlagd utbildning - Arbetsterapeut- och fysioterapeutprogrammen (beslut i PRAST ) Kvalitetskrav för handledning inom verksamhetsförlagd utbildning - Arbetsterapeut- och fysioterapeutprogrammen (beslut i PRAST 2013-12-13) Huvudhandledare med följande kompetens tillhandhålls: Magisterexamen

Läs mer

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö, 30.0 hp. Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö, 30.0 hp. Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment 8ATG24 Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö, 30.0 hp Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2017

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för kliniska vetenskaper

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för kliniska vetenskaper SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för kliniska vetenskaper Datum: 2015-04-13 Tid: kl. 14:40-16:00 Plats: Lars Öberg, Academicum Närvarande Ledamöter:, ordförande Cecilia

Läs mer

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I Programkurs 30.0 hp Occupational Therapy for Diseases and Health Problems - I 8ATG34 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Handlingsplan för interprofessionellt lärande

Handlingsplan för interprofessionellt lärande Handlingsplan för interprofessionellt lärande inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå år 2018-2022 Dnr: 3-4732/2017 Beslutad av Styrelsen för utbildning: 2018-06-20 1 Inledning Interprofessionell

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogrammet 2015/2016

Specialistsjuksköterskeprogrammet 2015/2016 Specialistsjuksköterskeprogrammet 2015/2016 60 / 75 HP UPPSALA DISTANS 50%, CAMPUS 100%, CAMPUS 50% Specialistsjuksköterskeprogrammet är för dig som vill fördjupa dina kunskaper och självständigt ansvara

Läs mer

Medicinska fakulteten

Medicinska fakulteten Umeå universitet Medicinska fakulteten Norrbottens läns landsting Dnr: UmU 243-662-13 Dnr: NLL 719-13 AVTAL mellan medicinska fakulteten, Umeå universitet, och Norrbottens läns landsting om verksamhetsförlagd

Läs mer

Tandläkarsiffror 2013

Tandläkarsiffror 2013 8000 Tandläkarsiffror 2013 7000 6000 Totalt antal tandläkare sysselsatta i svensk tandvård 5000 4000 3000 2000 1000 Varav antal specialister 1995 2000 2005 2010 I din hand håller du en presentation av

Läs mer

Riktlinjer, mål och organisation för uppdragsutbildning vid Karolinska Institutet. Förslag till riktlinjer, mål och organisation framgår av bilagor.

Riktlinjer, mål och organisation för uppdragsutbildning vid Karolinska Institutet. Förslag till riktlinjer, mål och organisation framgår av bilagor. Beslut Dnr: 6610/10-300 2010-12-07 Sid: 1 / 1 Rektor Riktlinjer, mål och organisation för uppdragsutbildning vid Karolinska Institutet Från och med den 1 september 2009 har Avdelningen för uppdragsutbildning,

Läs mer

EXTERNA INKOMSTER PER FINANSIÄRSGRUPP - BIDRAG & UPPDRAG Rullande 12 mån, 5 år kvartalsvis

EXTERNA INKOMSTER PER FINANSIÄRSGRUPP - BIDRAG & UPPDRAG Rullande 12 mån, 5 år kvartalsvis KAROLINSKA INSTITUTET 352 357 382 38 41 442 471 547 575 595 68 629 646 663 673 661 654 65 665 681 76 559 292 37 37 233 232 22 221 24 258 295 324 378 377 371 372 338 35 342 335 332 342 38 536 589 571 587

Läs mer

Förklaringar förkortningar: Äldreomsorg: ÄO, Korttids: KT, Särskilt boende: SÄBO, Hälso- och sjukvård i hemmet: HSiH

Förklaringar förkortningar: Äldreomsorg: ÄO, Korttids: KT, Särskilt boende: SÄBO, Hälso- och sjukvård i hemmet: HSiH Sid 1 (8) Bilaga 1 Volym Följande maxtak VFU-platser kan erbjudas inom Robertsfors kommun. Förklaringar förkortningar: Äldreomsorg: ÄO, Korttids: KT, Särskilt boende: SÄBO, Hälso- och sjukvård i hemmet:

Läs mer

Kvalitetskrav för handledning inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom Västerbottens läns landsting - Arbetsterapeut- och

Kvalitetskrav för handledning inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom Västerbottens läns landsting - Arbetsterapeut- och 2010-11-23 Bilaga till 2 i avtalet mellan Umeå universitet och Västerbottensläns landsting rörande verksamhetsförlag utbildning Kvalitetskrav för handledning inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom

Läs mer

Branschråd

Branschråd Branschråd 2016-12-16 Agenda Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) för sjuksköterske- och fysioterapeutstudenter Stimulansmedel Mål och budget 2017 Detaljorganisation Utvärdering Branschråd Vårens mötestider

Läs mer

Antagningsstatistik fristående kurser, urval 1 HT2012, SA/Antagningsgruppen. Källor: vhs.se och NyA Open

Antagningsstatistik fristående kurser, urval 1 HT2012, SA/Antagningsgruppen. Källor: vhs.se och NyA Open 1:a hands Nybörjarkurser KI-31000 Fysisk aktivitet och hälsa för alla åldrar 50 70 70 123 37 14 BF - 0 1 BI 17.30 22 30 BII 19.29 4 9 HP 0.10 19 0 HPGR 165 25 26 KI-31001 Hälsopsykologi - teorier och modeller

Läs mer

Specialistutbildning - Ambulanssjuksköterska, 60 hp

Specialistutbildning - Ambulanssjuksköterska, 60 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Specialistutbildning - Ambulanssjuksköterska, 60 hp Emergency Care Specialist Nursing with focus on Prehospital Nursing, 60 Higher Education Credits Allmänna data om programmet

Läs mer

13 studenter, 2 veckor/student

13 studenter, 2 veckor/student Sid 1 (9) Bilaga 1 Volym Följande maxtak VFU-platser kan erbjudas inom Umeå kommun. Praktiksamordnare Umeå kommun meddelar utbildningarna fördelningen av platserna enligt datumstruktur 3. Fördelningen

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G2018/316 SAHLGRENSKA AKADEMIN Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng Programkod: V2ANV 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten AMSR12, Specifik omvårdnad med inriktning ambulanssjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Prehospital Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Modell för verksamhetsförlagd utbildning ur utbildningens och arbetsplatsens perspektiv

Modell för verksamhetsförlagd utbildning ur utbildningens och arbetsplatsens perspektiv Modell för verksamhetsförlagd utbildning ur utbildningens och arbetsplatsens perspektiv Karolinska Institutet Umeå 2015-05-07 Karin Burén och Lena Rolfhamre Namn Efternamn 19 maj 2015 2 Namn Efternamn

Läs mer

Pedagogisk samverkan vid 12 geriatriska kliniker i Stockholms län. Svensk sjuksköterskeförening och Karolinska Institutets VFU-konferens

Pedagogisk samverkan vid 12 geriatriska kliniker i Stockholms län. Svensk sjuksköterskeförening och Karolinska Institutets VFU-konferens Pedagogisk samverkan vid 12 geriatriska kliniker i Stockholms län Svensk sjuksköterskeförening och Karolinska Institutets VFU-konferens 2017-10-19 Disposition Presentation AKA-plattformen Elisabeth Rydwik,

Läs mer

Alternativ Fördelning 0% 0% 27,3% 27,3% 9,1% 27,3% 0% 9,1% Antal

Alternativ Fördelning 0% 0% 27,3% 27,3% 9,1% 27,3% 0% 9,1% Antal Enkätresultat Enkät Aktivitet Status Datum Grupp Besvarad av Programutvärdering: Distriktssköterskeprogrammet H17 62DX01 H17-1 Examensarbete med inr mot distriktssköterskans arbete, 15 hp GDIST16h öppen

Läs mer

Samtalet som arbetsmetod inom hälso- och sjukvård

Samtalet som arbetsmetod inom hälso- och sjukvård DNR LIU 329/07-41 1(5) Samtalet som arbetsmetod inom hälso- och sjukvård Programkurs 5 hp To Use Interviewing as a Method in Health Care 8DIA02 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Grundutbildningsnämnden

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019 Dnr V 2018/703 Psykologiska institutionen DATUM: 2018-10-30 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

Specialistutbildning - Ambulanssjuksköterska Uppdragsutbildning, 60 hp

Specialistutbildning - Ambulanssjuksköterska Uppdragsutbildning, 60 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Specialistutbildning - Ambulanssjuksköterska Uppdragsutbildning, 60 hp Emergency Care Specialist Nursing with focus on Prehospital Nursing, 60 Credits Allmänna data om programmet

Läs mer

Kompletterande utbildning

Kompletterande utbildning 1. Socialstyrelsens Kompletteringsprogram 2. Kompletterande utbildning Läkare, sjuksköterskor, tandläkare + 3. Grundutbildningen - svensk examen - Antagen + TG - Antagen till senare del 1. 2. 3. 4. SoS

Läs mer

Antagningsstatistik urval 2, kurser HT2010

Antagningsstatistik urval 2, kurser HT2010 Antagningsstatistik urval 2, kurser HT2010 i Nybörjarkurser KI-31001 Fysisk aktivitet och hälsa för alla åldrar 90 100 84 0 146 36 BI 13.65 19 97 0 BII 12.70 6 36 0 BIII 420 3 7 0 BIV 3 1 4 0 HP 0.30 5

Läs mer

Barn- och skolhälsovård

Barn- och skolhälsovård DNR LIU-2015-01371 1(5) Barn- och skolhälsovård Programkurs 9 hp Child and Youth Health Care 8HSB12 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Fakultetsstyrelsen för medicinska fakulteten Fastställandedatum 2015-08-17

Läs mer

Riktlinjer och anvisningar för klassificering av kurser vad avser utbildningsområde. Dnr /

Riktlinjer och anvisningar för klassificering av kurser vad avser utbildningsområde. Dnr / Riktlinjer och anvisningar för klassificering av kurser Dnr 3-2097/2019 2019-06-18 INNEHÅLL 1. Inledning... 1 2. Grundprinciper för klassificering på KI... 1 3. Generell klassificering för aktuella SCB-ämnen

Läs mer

AKTP12, Specifik omvårdnad med inriktning akutsjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

AKTP12, Specifik omvårdnad med inriktning akutsjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten AKTP12, Specifik omvårdnad med inriktning akutsjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Vuxna och äldres hälsa, livsvillkor och ohälsa

Vuxna och äldres hälsa, livsvillkor och ohälsa DNR LIU-329/07-41 1(5) Vuxna och äldres hälsa, livsvillkor och ohälsa Programkurs 17,5 hp Living Conditions, Health and Illness for Adults and Elderly 8DIA05 Gäller från: 2019 VT Fastställd av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Rapport Högskoleutbildning inom regional utveckling

Rapport Högskoleutbildning inom regional utveckling Rapport Högskoleutbildning inom regional utveckling Elin Nirjens 160815 1 INNEHÅLL UPPDRAGET 3 ARBETETS UPPLÄGG 4 HÖGSKOLEUTBILDNINGAR PÅ AVANCERAD NIVÅ 4 DEFINITIONER 4 UTBILDNINGSFORMER 5 MOOC 5 ORDINARIE

Läs mer

Ett spännande yrkesliv. Karriärvägar och utvecklings möjligheter för sjuksköterskor i Region Örebro län

Ett spännande yrkesliv. Karriärvägar och utvecklings möjligheter för sjuksköterskor i Region Örebro län Ett spännande yrkesliv Karriärvägar och utvecklings möjligheter för sjuksköterskor i Region Örebro län Grattis till dig som har utbildat dig till sjuksköterska! specialistutbildning för sjuksköterskor

Läs mer

Förklaringar förkortningar: Äldreomsorg/Särskilt boende: SÄBO, Hemsjukvård: HSV, LSS och Psykosociala vuxenenheten: PSV

Förklaringar förkortningar: Äldreomsorg/Särskilt boende: SÄBO, Hemsjukvård: HSV, LSS och Psykosociala vuxenenheten: PSV Sid 1 (9) Bilaga 1 Volym Följande maxtak VFU-platser kan erbjudas inom Örnsköldsviks kommun. Praktiksamordnare Örnsköldsviks kommun meddelar utbildningarna fördelningen av platserna enligt datumstruktur

Läs mer

ríäáäçåáåöëéä~å=ñ ê== mêçöê~ããéí=ñ ê=âçãéäéííéê~åçé=ìíäáäçåáåö= Ñ ê=ä â~êé=ãéç=ìíä åçëâ=éñ~ãéå= SM=Ü ÖëâçäÉéç åö=

ríäáäçåáåöëéä~å=ñ ê== mêçöê~ããéí=ñ ê=âçãéäéííéê~åçé=ìíäáäçåáåö= Ñ ê=ä â~êé=ãéç=ìíä åçëâ=éñ~ãéå= SM=Ü ÖëâçäÉéç åö= ríäáäçåáåöëéä~åñ ê aåêdontunulnm mêçöê~ããéíñ êâçãéäéííéê~åçéìíäáäçåáåö Ñ êä â~êéãéçìíä åçëâéñ~ãéå SMÜ ÖëâçäÉéç åö `çãéäéãéåí~êómêçöê~ããéñçêmüóëáåá~åëïáíü~ jéçáå~äaéöêééñêçãçìíëáçéíüébrlbbp~åç pïáíòéêä~åç

Läs mer

Stöd till bättre resursutnyttjande en professionsmiljard

Stöd till bättre resursutnyttjande en professionsmiljard Stöd till bättre resursutnyttjande en professionsmiljard Delredovisning möjliggörande för sjuksköterskor att genomgå specialistutbildning. Deluppdrag till Socialstyrelsen Redovisa arbetet med att möjliggöra

Läs mer

2015-05-07 KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom fysioterapeutprogrammet

2015-05-07 KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom fysioterapeutprogrammet 2015-05-07 KVALITETSKRITERIER för verksamhetsförlagd utbildning inom fysioterapeutprogrammet Uppsala kommun och Uppsala universitet 2015 2017 Kvalitetskriterier under den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Rehabkoordinator att koordinera rehabprocessen i företagshälsovården. 7,5 högskolepoäng Avancerad nivå.

STUDIEHANDLEDNING. Rehabkoordinator att koordinera rehabprocessen i företagshälsovården. 7,5 högskolepoäng Avancerad nivå. STUDIEHANDLEDNING Rehabkoordinator att koordinera rehabprocessen i företagshälsovården 7,5 högskolepoäng Avancerad nivå Sthlm VT11 Med reservation för ändringar 1 Bakgrund Från den 1 januari 2010 finns

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård 1 (5) Medicinska fakultetsstyrelsen Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård 60 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A) Programkod VASPV Programbeskrivning Utbildningen syftar till att

Läs mer

Lokala riktlinjer om uppdragsutbildning

Lokala riktlinjer om uppdragsutbildning Lokala riktlinjer om uppdragsutbildning vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Fastställda av rektor 2012-11-01. Träder i kraft 2012-11-01. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Royal College of Music Valhallavägen

Läs mer

Samarbete om snabbspa r fo r de 21 reglerade ha lso- och sjukva rdsyrkena

Samarbete om snabbspa r fo r de 21 reglerade ha lso- och sjukva rdsyrkena Samarbete om snabbspa r fo r de 21 reglerade ha lso- och sjukva rdsyrkena 2015-12-02 Bakgrund SKL, Vårdföretagarna, Sveriges Apoteksförening, Sveriges läkarförbund, Vårdförbundet, Sveriges psykologförbund,

Läs mer

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr LiU-2014-00409 Fastställd av fakultetsstyrelsen för medicinska fakulteten 2014-03-06. Ersätter

Läs mer

Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning

Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning Regionstyrelsen Regionledningskontoret Kristina Pesula 1 (5) Arbets- och personalutskottet Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning Ärendebeskrivning I budget 2019 för Region Stockholm,

Läs mer

Diabetes och diabetesvård I

Diabetes och diabetesvård I DNR LIU-2012-00613 1(5) Diabetes och diabetesvård I Fristående kurs 7,5 hp Diabetes and Diabetes Care I 8FA180 Gäller från: 2012 HT Fastställd av Grundutbildningsnämnden Fastställandedatum 2012-05-14 LINKÖPINGS

Läs mer

Följande VFU-platser kan erbjudas efter inventering inom de berörda verksamheterna inom Lycksele kommun.

Följande VFU-platser kan erbjudas efter inventering inom de berörda verksamheterna inom Lycksele kommun. Sid 1 (9) Bilaga 1 volym Följande VFU-platser kan erbjudas efter inventering inom de berörda verksamheterna inom Lycksele kommun. Förklaringar förkortningar: Särskilt boende äldre (SÄBO), Hemsjukvård (HS),

Läs mer

Specialistutbildning, barnsjuksköterska 40 poäng

Specialistutbildning, barnsjuksköterska 40 poäng Utbildningsplan för: Specialistutbildning, barnsjuksköterska 40 poäng Pediatric Care Specialist Nursing Allmänna data om programmet Programkod VSBAP Diarienummer Programnamn Poäng Utbildningsområde Organisatorisk

Läs mer

Validering med värde SNS 3/9 2015. Elin Landell, särskild utredare. Utbildningsdepartementet

Validering med värde SNS 3/9 2015. Elin Landell, särskild utredare. Utbildningsdepartementet Validering med värde SNS 3/9 2015 Elin Landell, särskild utredare Ett övergripande utredningsuppdrag Kartlägga valideringsinsatser Lämna förslag som möjliggör för fler att få sin kompetens validerad effektivare

Läs mer

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I DNR LIU-2015-02320 1(5) Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I Programkurs 5.0 hp Professional Practice in Speech and Language Pathology I 8LOA56 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Ledarskap och organisationsutveckling 1, 30 hp HT VT 2020

Ledarskap och organisationsutveckling 1, 30 hp HT VT 2020 Ledarskap och organisationsutveckling 1, 30 hp HT 2019 - VT 2020 Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den

Läs mer

Yttrande över remiss av skrivelse (9/11) om uppdragsutbildning för förskollärare

Yttrande över remiss av skrivelse (9/11) om uppdragsutbildning för förskollärare Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-18 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 547 Tinna Nilsson Telefon: 08-508 35 906 Till Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Fysioterapi som medicinsk behandling vid funktionsnedsättning, 30.0 hp. Physiotherapy as Medical Intervention for Functional Impairments

Fysioterapi som medicinsk behandling vid funktionsnedsättning, 30.0 hp. Physiotherapy as Medical Intervention for Functional Impairments 8FYG31 Fysioterapi som medicinsk behandling vid funktionsnedsättning, 30.0 hp Physiotherapy as Medical Intervention for Functional Impairments Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2018 VT UTKAST

Läs mer

När vården flyttar hem. Den kommunala hälso- och sjukvårdens sjuksköterska i vårdens paradigmskifte

När vården flyttar hem. Den kommunala hälso- och sjukvårdens sjuksköterska i vårdens paradigmskifte När vården flyttar hem Den kommunala hälso- och sjukvårdens sjuksköterska i vårdens paradigmskifte Arbetsgrupp Robin Åberg Marianne Brindbergs Tina Kall Haide Gårdlind Mellgren Rapporten: När vården flyttar

Läs mer

8LAG31. Hälsa och sjukdom 1, 30.0 hp. Health and Disease 1. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2018 VT PRELIMINÄR.

8LAG31. Hälsa och sjukdom 1, 30.0 hp. Health and Disease 1. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2018 VT PRELIMINÄR. 8LAG31 Hälsa och sjukdom 1, 30.0 hp Health and Disease 1 Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2018 VT PRELIMINÄR Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå Fastställandedatum

Läs mer

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö Programkurs 30.0 hp Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment 8ATG24 Gäller från:

Läs mer

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

SJUKSKÖTERSKA BARNMORSKA SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG

SJUKSKÖTERSKA BARNMORSKA SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG SJUKSKÖTERSKA BARNMORSKA SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG 1 Så här fungerar Västra Götalandsregionens Karriärutvecklingsmodell Karriärutvecklingsmodellen visar hur du kan utvecklas

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR SLU:S UPPDRAGSUTBILDNING

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR SLU:S UPPDRAGSUTBILDNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR SLU:S UPPDRAGSUTBILDNING VERKSAMHETSÅRET 2011 Sekretariatet för uppdragsutbildning består av en resursperson på varje fakultet på ca 10% samt en ledningsfunktion och tillhörande

Läs mer

Specialistutbildning, Distriktssköterska, 75 hp

Specialistutbildning, Distriktssköterska, 75 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Specialistutbildning, Distriktssköterska, 75 hp Primary Health Care Specialist Nursing, 75 ECTS Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VDISA Avancerad

Läs mer

Bilaga 2. Riksrevisionens enkät till lärosäten

Bilaga 2. Riksrevisionens enkät till lärosäten BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPRT DNR: 3.1.1-215-786 Bilaga 2. Riksrevisionens enkät till lärosäten RiR 216:15 Det livslånga lärandet inom högre utbildning RIKSREVISINEN Sida 2 av 8 3. Bedriver ert lärosätet,

Läs mer

Inkontinens och inkontinensvård

Inkontinens och inkontinensvård DNR LIU 1410/06-41 1(5) Inkontinens och inkontinensvård Fristående kurs 7,5 hp Incontinence and Care of Incontinence 8FA002 Gäller från: 2008 VT Fastställd av Grundutbildningsnämnden Fastställandedatum

Läs mer

Följande VFU-platser kan erbjudas efter inventering inom de berörda verksamheterna inom Vindelns kommun.

Följande VFU-platser kan erbjudas efter inventering inom de berörda verksamheterna inom Vindelns kommun. Sid 1 (8) Bilaga 1 Volym Reviderad 160202 Följande VFU-platser kan erbjudas efter inventering inom de berörda verksamheterna inom Vindelns kommun. Arbetsterapeuter (per termin) Termin 4 Termin 6 1 studenter/termin

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram, hälso- och sjukvård för barn och ungdom, inriktning barnsjukvård

Specialistsjuksköterskeprogram, hälso- och sjukvård för barn och ungdom, inriktning barnsjukvård 1 (5) Grundutbildningsnämnden (GUN) Specialistsjuksköterskeprogram, hälso- och sjukvård för barn och ungdom, inriktning barnsjukvård 60 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå VASHB Programbeskrivning Utbildningen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI MNV233 Neuropsykologi för arbetsterapeuter och fysioterapeuter inom barn- och vuxenhabilitering, 7,5 högskolepoäng Neuropsychology for occupational therapists

Läs mer

Sammanfattning SPF och SFBUP tillstyrker att psykoterapeutexamen ges som en utbildning på avancerad nivå inom högskolan.

Sammanfattning SPF och SFBUP tillstyrker att psykoterapeutexamen ges som en utbildning på avancerad nivå inom högskolan. YTTRANDE Utbildningsdepartementet Ert diarienr U2012/1608/UH 103 33 STOCKKHOLM En ny psykoterapeutexamen (2011:20R) Svenska psykiatriska föreningen (SPF) organiserar Sveriges specialister i vuxenpsykiatri.

Läs mer

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2012-12-17 1 (5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2013-2016 2(5) Samverkan för utveckling Direktionen för Norrlandstingens regionförbund har

Läs mer

Fysioterapi med inriktning mot fysisk aktivitet och beteendemedicin, 7,5 hp

Fysioterapi med inriktning mot fysisk aktivitet och beteendemedicin, 7,5 hp 1(5) 8MM158 Fysioterapi med inriktning mot fysisk aktivitet och beteendemedicin, 7,5 hp Physiotherapy with the Emphasis on Physical Activity and Behavioural Medicine, 7.5 credits Programkurs Medicinska

Läs mer

ANALYS AV ÅRSREDOVISNINGAR 2016

ANALYS AV ÅRSREDOVISNINGAR 2016 ANALYS AV ÅRSREDOVISNINGAR 2016 Lärosäte Lunds universitet Uppsala universitet Karolinska institutet Göteborgs universitet Stockholms universitet Kungl. Tekniska högskolan Umeå universitet Linköpings universitet

Läs mer

Redovisning personalförsörjning. Landstingsstyrelsen 6 oktober 2014

Redovisning personalförsörjning. Landstingsstyrelsen 6 oktober 2014 1 Redovisning personalförsörjning Landstingsstyrelsen 6 oktober 2014 2 Uppdrag till personalpolitiska beredningen Inhämta kunskap, diskutera och lägga förslag kring landstingets personalrekrytering i syfte

Läs mer

Analys av årsredovisningen 2014

Analys av årsredovisningen 2014 Analys av årsredovisningen 2014 Antal helårsstudenter Antalet helårsstudenter (exkl. uppdragsutbildning och beställd utbildning) fortsatte enligt plan att minska år 2014. Minskningen var marginell jämfört

Läs mer

Exempel på fristående kurser på Universitet och Högskolor, hösten 2019

Exempel på fristående kurser på Universitet och Högskolor, hösten 2019 Exempel på fristående kurser på Universitet och Högskolor, hösten 2019 Här följer några exempel på höstens kurser på våra högskolor och. Det finns naturligtvis mycket mer att hitta utifrån egna specifika

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning ambulanssjukvård

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning ambulanssjukvård 1 (5) Medicinska fakultetsstyrelsen (MFS) Specialistsjuksköterskeprogram, ambulanssjukvård 60 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A) VASAM Programbeskrivning Utbildningen syftar till att utbilda sjuksköterskor

Läs mer