Detta frågekompendium är avsett att användas i kombination med kompendiet för utbildning av provledare inom Svenska Vorstehklubben.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detta frågekompendium är avsett att användas i kombination med kompendiet för utbildning av provledare inom Svenska Vorstehklubben."

Transkript

1 SVENSKA VORSTEHKLUBBEN PROVLEDARUTBILDNING, FRÅGEKOMPENDIUM MED SVAR Detta frågekompendium är avsett att användas i kombination med kompendiet för utbildning av provledare inom Svenska Vorstehklubben. Det är upp till utbildningsledaren att säkerställa att den senaste versionen av utbildningsmaterialet förevisas kursdeltagarna. Revision SVK/Domarkommittén

2 Svenska Vorstehklubben 1 (7) Diskussionsfrågor Jaktprovsregler/Kompendium för provledare Jaktprovsreglerna är fastställda av Svenska Kennelklubben (SKK/JhK) att gälla under tidsperioden Diskutera vad som kan föranleda ett s.k. force majeure-beslut och vad som gäller avseende redan uppkomna kostnader i händelse av att något sådant inträffar och hur detta kan påverka de till provet anmälda deltagarna. 2. Diskutera vad som gäller för rätten att delta på prov förutom att deltagaren är medlem i SVK eller motsvarande rasklubb i övriga nordiska länder. 4 SVK:s jaktprovsregler Rätt att delta och hinder för deltagande. 3. Diskutera vad som gäller beträffande startordning vid jaktprov - 7 Svenska Vorstehklubbenregler för jaktprov. 4. Diskutera 9 Svenska Vorstehklubben; regler för jaktprov-fältarbete och apportarbete. Lägg speciell vikt vid att diskutera hur hunden ska söka, fatta stånd, resa och apportera fågel för att det ska räknas till hundens fördel. 5. Diskutera vad som i allmänhet gäller för genomförandet av vattenmomentet. Lägg speciellt fokus på viltart på apportobjekten, hur både förare och hund ska förhålla sig omedelbart före och under momentets genomförande. 6. Diskutera hur ett korrekt genomförande av ett spårarbete bör ske och hur både hund och förare ska/bör agera i de olika momenten före, under och efter spårarbetet med utgångspunkt i vad som står att läsa i våra jaktprovsregler Diskutera vad som gäller beträffande inlämnande av protest (se jaktprovsreglerna, 15 Protest). 8. Diskutera vad som är lämpligt beträffande fördelning av arbetsuppgifter och ansvar vid genomförande av ett jakt-/eftersöksprov (se Kompendiet Utbildning av provledare inom Svenska Vorstehklubben ). 9. Om fokus för provledarutbildningen ligger på utbildning av provledare för viltspårsprov läggs stor vikt vid denna diskussionspunkt: Gå tillsammans med kursdeltagarna igenom reglerna för viltspårprov som finns att läsa/ladda ner på Om fokus för provledarutbildningen ligger på utbildning av provledare för fullbruksprov läggs stor vikt vid denna diskussionspunkt: Diskutera provgrenarna som hundarna prövas i under fullbruksprov och vilka regler som gäller för dessa grenar. Aktuellt regelverk finns att ladda ner på Dela upp kursdeltagarna i 3 grupper och be deltagarna i varje grupp under en tid läsa in sig på PM:en för provledare och PM för Lokalavdelning vid prov. Varje grupp ställer sedan frågor till de övriga 2 grupperna utifrån det PM som gruppen studerat. 12. Diskutera regler för utsättande av vilt.

3 Svenska Vorstehklubben 2 (7) Övningsfrågor Jaktprovsregler/Provledarkompendium 1. Vad är syftet/ändamålet med SVK:s provverksamhet? o Provens ändamål är att under jaktmässiga former bedöma hundarnas jaktegenskaper till gagn för avel och viltvård samt att stimulera intresset för väldresserade hundar. 2. Vilka hundraser äger rätt att starta i provverksamhet anordnad av SVK eller någon av SVK:s lokalavdelningar? o Rätt att delta har hundar av SVK:s raser, dvs. Korthårig vorsteh, Långhårig vorsteh, Strävhårig vorsteh, Kleiner münsterländer, Grosser münsterländer och Ungersk vizsla. 3. Vad gäller beträffande lokalavdelnings skyldighet att anmäla tid och plats för provets genomförande och räcker det med att både lokalavdelning inom SVK samt SVK centralt godkänt provprogrammet för säsongen? o Jaktprov kungörs genom SVK och anordnas av SVK eller dess lokalavdelningar. Prov ska till tid och plats vara godkänt av SVK. Vid provet ska tjänstgöra domare som godkänts av SVK. Efter ansökan hos SVK kan lokalavdelning inom dessa regler anordna särskilt prov. Anvisningar för sådant prov utfärdar SVK. 4. Kan vilken medlem av SVK som helst ta på sig provledarrollen, om personen i fråga har kännedom om provens genomförande, jaktprovsregler och tillämpningen av dessa? o Nej, personen måste förutom ovanstående också vara godkänd av SVK som provledare. 5. Vad är du skyldig att som provledare göra om en hund under ett prov visar aggressivitet och attackerar andra hundar och/eller människor? o Hund som under prov uppvisar ett oacceptabelt beteende genom att visa aggressivitet, göra utfall eller på annat sätt uppträda hotfullt mot människor och/eller andra hundar ska avvisas från provet. Tjänstgörande domare och funktionär (provledare, kommissarie m fl.) är skyldig att på särskild blankett skriftligen till SKK rapportera då hund under prov visat oacceptabelt beteende enligt ovan. Det åligger den arrangerande avdelningen att tillse att blanketten finns tillgänglig vid provet. 6. Behöver en medlem av Norsk Vorstehhund klubb lösa medlemskap i SVK för att delta på prov anordnade i Sverige av SVK? o Rätt att delta har hund av SVK:s raser tillhörig medlem i SVK eller i motsvarande utländsk vorstehklubb och förd av medlem i SVK eller i motsvarande utländsk vorstehklubb. 7. Vad gör du om du i egenskap av provledare ser en provdeltagare som använder kopplet för att aga sin hund? o Aga av hund är förbjuden! Detta påtalas förslagsvis vid morgonens provgenomgång varför du som provledare bör, om detta sker, omedelbart påtala för deltagaren att han/hon kommer att diskvalificeras och meddela SVK:s huvudstyrelse om det inträffade. 8. En ägare med en hund som vid anmälningstillfället inte fyllt 24 månader ringer för att fråga vad som gäller angående klassindelningen. Hunden kommer vid provtillfället att ha uppnått 24 månaders ålder. Vilken klass skall föraren starta i? o Öppen klass.

4 Svenska Vorstehklubben 3 (7) 9. Om du startat i eftersöksgrenar i unghundsklass ett år, får du då om hunden fortfarande nästa år uppfyller kriterierna för unghundsklassen (dvs. yngre än 24 månader) nyttja resultatet från föregående års eftersöksgrenar? o Ja. 10. Får du i någon annan klass nyttja resultat från eftersöksgrenar från föregående år för att starta i samma klass nästkommande år? o Nej. 11. Om du har en hund som erövrat ett förstapris i öppen klass (ÖKL) med fältbetyg 8 i fältgrenen, i vilken klass ska hunden starta vid nästa provtillfälle, som är ett delat prov? a. I EKL, om hunden i övrigt är godkänd för start i denna klass, dvs. har erhållit godkänt betyg i eftersöksgrenar i elitklass. 12. Kan du som förare starta hunden i eftersöksgrenar i både öppen och elitklass under ett och samma prov? o Ja. 13. Vilka är de ingående delgrenarna i ett jaktprov? o Fält-, släpspårs-, vatten- och apportarbete. 14. Vad är skillnaden mellan ett delat och ett odelat prov? o Vid ett odelat prov provas hundarna i alla de i jaktprovet ingående delgrenarna vid ett och samma tillfälle. Vid ett delat prov provas hundarna i eftersöksgrenarna vid ett tillfälle och fältmomenten vid ett (senare) tillfälle. Resultat från eventuellt tidigare genomförda eftersöksgrenar i ett delat prov kan ej tillgodoräknas ett odelat provs poäng, men ett odelat provs poäng för eftersöksgrenar kan tillgodoräknas vid ett senare delat prov. 15. Vad är skillnaden mellan ett ordinarie och ett särskilt prov? o ordinarie prov; lokalavdelningens styrelse ordnar förutsättningarna för provet. o särskilt prov; den enskilde medlemmen ordnar förutsättningarna för provet. Det är endast SVK:s egna prov som kan arrangeras som särskilda prov, vilket alltså innebär att det inte är möjligt att arrangera viltspårprov som särskilt prov. 16. Vilka betyg räknas som godkända betyg i var och en av de i jaktprovet ingående delgrenarna? o 4 10 räknas som godkända betyg. 17. Vad gäller beträffande tillstånd från berörda markägare/jakträttsinnehavare vid jaktprovsverksamhet? o Vid jaktprov och jaktträning måste det alltid finnas tillstånd för verksamheten från berörd markägare/jakträttsinnehavare. Kontrollera att det vid all provverksamhet finns avtal, muntligt eller skriftligt, mellan lokalavdelningen och den som innehar marken! Ibland kan det vara nödvändigt att informera även den lokala polismyndigheten om provaktivitet.

5 Svenska Vorstehklubben 4 (7) 18. Ni har planerat att anordna ett jaktprov på fältfågel under icke ordinarie jakttid, där ni också kommer att fälla fågel. Vad måste du som provledare medverka till att så sker? o För att fälla fågel i samband med fältprov under icke jakttid krävs dispens. Dispensansökan ställs till respektive länsstyrelse. Ansökningshandlingen utformas efter länsstyrelsens önskemål och måste sändas in i god tid före det planerade provet. Skicka gärna en kopia för kännedom till länsjaktvårdsföreningen i det aktuella området. Länsjaktvårdsföreningen kan på detta sätt förbereda sig inför det yttrande som länsstyrelsen kommer att efterfråga. 19. Hur många hundar är lämpligt att ha per provgrupp och dag om det gäller ett fjäll-, eller fältprov? o Får max 12 och bör högst 10, hundar starta per dag och domare. 20. Hur många hundar är lämpligt om provet är ett skogsprov? o Får max 6 och bör högst 5 hundar starta per dag och domare. 21. Vad gäller beträffande vårprov och de skidor som hundförarna antagligen färdas på? o Vid jaktprov får hundförare inte använda skidor med skarpa kanter på grund av skaderisken för deltagande hundar. 22. Vad gäller för medförande av apportvilt under provdagen? o Apportvilt i tillräcklig omfattning skall medföras varje provgrupp. Viltet skall i möjligaste mån vara relevant till provunderlaget. 23. Vilka utnämningar skall göras vid riksprov och andra internationella prov förutom att delge var och en av de deltagande hundarna kritik och pris? o Vid riksprov och andra internationella prov ska alltid bästa hund utses i respektive klass, i EKL ska dessutom näst bästa hund utses, och domaren/domarna ska avgöra om CACIT o ev. även R-CACIT ska utdelas. 24. Vad bör du som provledare se till att så sker innan du låter första ÖKL-, eller EKL-hund starta vattenarbetet när provdagen börjar? o Använd en förhund för att bryta vattnet och därigenom skapa lika förutsättningar för alla efter förhunden startande hundar. 25. Vilken typ av vapen bör användas vid avlossande av skott i samband med vattengrenarna? o Hagelgevär eller 9 mm startpistol eller motsvarande. 26. Vad betyder (eg) och (eff) i domarprotokollet? o Ej godkänd respektive Ej för fågel. 27. Vilka är koefficienterna för var och en av de ingående delgrenarna i ett jaktprov? o Fältarbete: 10, Släpspårsarbete: 3, Vattenarbete: 5, Apportarbete: Hur räknas totalpoängen ut? o Varje betyg i var och en av delgrenarna multipliceras med motsvarande koefficient och en poäng för varje delgren erhålls. Delpoängen summeras därefter till en totalsumma.

6 Svenska Vorstehklubben 5 (7) 29. Vad är kriterierna för ett förstapris, ett andrapris respektive ett tredjepris vid jaktprov? o För första pris erfordras 160 poäng, dock lägst betyg 7 i fältarbete. För andra pris erfordras 120 poäng, dock lägst betyg 5 i fältarbete. För tredje pris erfordras 80 poäng. 30. Hur provas hundarna normalt under fjäll- och fältprov till skillnad mot under skogsprov? o Parvis till skillnad mot under skogsprov då hundarna normalt provas en och en. 31. Får du ha en beeper på din hund då terrängförhållandena är sådana att hjälpmedlet kan gynna dig att hitta igen hunden då den fattat stånd för fågel? o Nej. Ingen annan teknisk utrustning än pingla, halsband och/eller täcke får användas. Utformningen av dessa ska godkännas av domaren. I provområde där varg kan förekomma kan lokalavdelning ansöka hos SVK/HS om att fås möjlighet att använda GPS, då enligt särskilda föreskrifter. 32. Hur långt ut från strandkanten skall apportviltet kastas vid genomförande av vattenarbete i öppen klass? o meter. 33. Vad är skillnaden mellan ett vattenarbete i öppen klass och i elitklass? o I elitklass läggs viltet ut i förväg och utan att skott avlossas. Föraren är dock medveten om viltets position. I öppenklass avlossas ett skott och apportviltet kastas under iakttagande av både hund och förare. 34. I vilken ordning skall funktionären som ska sitta i båten instrueras att skjuta respektive kasta apportobjektet? o Först skott, sedan kast i en hög båge väl (i luften) synligt för det startande ekipaget. 35. Vad gäller beträffande vattendjupet vid genomförande av vattenarbetet? o Vattendjupet skall vara sådant att hunden simmar minst halva den fastlagda sträckan om meter. 36. Vad bör du som provledare tänka på beträffande ej ännu startade ekipage uppehållsplats under genomförandet av vattenapporten? o Att övriga startande anvisas en plats därifrån de EJ i förväg kan iaktta händelseförloppet. 37. Vad är min- och maxvikter för vilt som ska användas i elitklassens (EKL) släpspårsmoment? o Min 3 och max 7 kg. 38. Är det tillrådligt att anpassa apportviltets storlek till de fysiska förutsättningarna hos den startande hundens ras? o Viltets vikt ska anpassas till de fysiska förutsättningarna för den startande hundens ras. 39. Hur långt ska släpspåret vara i UKL, ÖKL och EKL och vilka är huvudprinciperna för spårläggningen? o I UKL ska spåret vara 100 m långt och i ÖKL och EKL 200 meter långt. Spåret bör läggas i medvind och i svaga bukter. Spårets start markeras.

7 Svenska Vorstehklubben 6 (7) 40. Får du i UKL följa hunden i dess spårarbete under hela spårets längd? o Ja, i en lina minst 5 meter bakom hunden. 41. Kan domaren ta hjälp av en provledare för att avgöra exempelvis om en viss hund förföljde fågel eller inte. o Nej, domaren ska vid bedömningen av fältmomentet endast ta hänsyn till egna iakttagelser. Vid genomförande av släpspårsprov (eftersöksgrenar), kan domaren välja att inhämta information från spårdragaren om vad som skett vid spårslut. 42. Kan provdeltagare få fälla fågel över egen hund? o Ja, om domaren så beslutar vid skogsprov. 43. Vilken princip är lämplig att följa när det gäller prov i eftersöksgrenar och anpassning till startande funktionärer, domare och förare med löptikar? o Att startordningen anpassas på ett sätt som gör att den ursprungliga startordningen störs i så liten utsträckning som möjligt, allt för att undvika missförstånd bland de deltagande. 44. Hur långt mellan varje individuellt spår bör det MINST vara för att förhindra att spåren korsar varandra och att hundarna störs av närliggande spår? o 75 meter. 45. Vad ska spårläggaren göra då han når spårslutet? o Gömma sig i närheten av spårslutet och iaktta vad som händer. 46. Har domaren rätt att konsultera spårläggaren angående vad som skedde då hunden nådde spårslutet? o Ja, som stöd för sin bedömning. 47. Vad gäller för förvaring av vilt i anslutning till spårläggning och vattenarbete? o Förvara alltid spårviltet så att det utan tvivel inte påverkar de startande hundarna. 48. Vems skyldighet är det att tillse att respektive hunds egenskapsblankett ifylls? o Domaren ansvarar för att respektive hunds egenskapsblankett ifylls vid provets avslutande. Blanketten ska ifyllas med domarberättelse, egenskapssiffror, uppnådda poäng och ska vara undertecknad av domaren med namn och domarkod. 49. Vem är ytterst ansvarig för att gällande jaktprovsregler åtföljs vid ett särskilt prov? o Den arrangerande lokalavdelningen och provledaren. 50. Hur många förare och hundar skall minst delta för genomförandet av ett särskilt prov? o Min 2 förare och 3 hundar. 51. Kan ett särskilt prov genomföras som ett odelat prov? o Prov kan i samtliga klasser genomföras som odelat eller som delat prov.

8 Svenska Vorstehklubben 7 (7) 52. Kan en lokalavdelning genomföra särskilda prov inom en annan lokalavdelnings geografiska område? o Ja, det är dock viktigt att den arrangerande avdelningen/medlemmen ansvarar för domare, provledare, administration och marker med jakträttsbevis. Arrangerande avdelning är skyldig att i förväg tillfråga den lokalavdelning där provmarken är belägen om tillstånd, bl. a för att undvika att prov inte genomförs där lokalavdelningen planerar ett eget prov samt kontroller att tidpunkt för provet ligger inom ramen för provprogrammet som fastslagits av SVK. 53. Är det möjligt att genomföra 2 särskilda prov inom samma område under en och samma dag? o Under en och samma provdag får endast ett särskilt prov genomföras inom samma område med samma domare, funktionärer och deltagare. 54. Är det någon skillnad i ansvarsfördelning mellan provledare och domare när det gäller ifyllande av egenskapsblankett mellan ett särskilt och ett ordinarie prov? o Nej. 55. Vilket dokument bör du som provledare ha till hands före, under och efter din tjänstgöring som provledare vid ett prov? o PM för provledare som är en del av utbildningskompendiet för utbildning av provledare inom SVK. PM:et utgör också ett referensmaterial och en checklista för att nödvändiga aktiviteter och åtgärder är utförda före, under och efter provet. 56. Vad bör du som domare, provledare, funktionär eller kommissarie göra i god tid innan provets genomförande? o Läsa igenom, repetera och kritiskt granska både aktuellt regelverk samt PM och eventuell övrig information från SVK gällande provens anordnande. 57. Kan man i syfte att genomföra ett jaktprov sätta ut fågel för att säkerställa fågeltillgången under jaktprovet? o Utsättning av fågel i samband med jaktprovsverksamhet får ske endast där utsättningen är ett normalt led i viltvårdsarbetet, och endast i marker som har för det aktuella viltslaget lämplig biotop samt klimatologiska förutsättningar för viltets långsiktiga överlevnad. 58. Vilken är den yngsta ålder som ett utsatt fälthöns får ha vid jaktprovstillfället? o 12 veckor. 59. Vad gäller beträffande hur länge innan ett provtillfälle fågel får sättas ut i marken? o Prov är inte tillåtet på rapphöns som utsatts mindre än en månad före provtillfället, eller på fasan som utsatts mindre än två månader före provtillfället. 60. Vilket är det allmänna rådet och rekommendationen när det gäller prov på utsatt respektive vild fågel? o Där det överhuvudtaget är möjligt ska prov hållas på naturligt förekommande fågel medan prov på utsatt fågel ska hållas med största möjliga restriktivitet. Detta dokument är föremål för kontinuerliga uppdateringar och förbättringar i takt med att våra provformer utvecklas och våra jaktprovsregler ändras. Synpunkter och förslag på förbättringar skickas till SVK/Domarkommitté.

FRÅGEKOMPENDIUM. Detta frågekompendium är avsett att användas i kombination med kompendiet för utbildning av provledare inom Svenska Vorstehklubben.

FRÅGEKOMPENDIUM. Detta frågekompendium är avsett att användas i kombination med kompendiet för utbildning av provledare inom Svenska Vorstehklubben. SVENSKA VORSTEHKLUBBEN PROVLEDARUTBILDNING, FRÅGEKOMPENDIUM Detta frågekompendium är avsett att användas i kombination med kompendiet för utbildning av provledare inom Svenska Vorstehklubben. Det är upp

Läs mer

EXAMINATIONSMATERIAL FÖR PROVLEDARUTBILDNING. Svenska Vorstehklubben

EXAMINATIONSMATERIAL FÖR PROVLEDARUTBILDNING. Svenska Vorstehklubben EXAMINATIONSMATERIAL FÖR PROVLEDARUTBILDNING Svenska Vorstehklubben Examinationsmaterialet för provledarutbildningen inom Svenska Vorstehklubben innehåller diskussionsunderlag och frågor lämpliga att användas

Läs mer

Regelgruppen 2018 förslag till Regler för jaktprov

Regelgruppen 2018 förslag till Regler för jaktprov 2019 04 15 Regelgruppen 2018 förslag till Regler för jaktprov 2022-2027 Att gälla under perioden 2022 01 01-2027 12 31 Regler för jaktprov 2019 04 11 Att gälla under perioden 2022 01 01-2027 12 31 ÄNDAMÅL

Läs mer

Regler för jaktprov ÄNDAMÅL

Regler för jaktprov ÄNDAMÅL Regler för jaktprov 2018 12 06 Formaterat: Rubrik 1 Char Att gälla under perioden 2017-01-01 2021-12-31 Antagna vid SVK:s ordinarie fullmäktigemöte 2015-05-09, 21 a, samt fastställda av Svenska Kennelklubben

Läs mer

Svenska Vorstehklubben. Utbildning av provledare

Svenska Vorstehklubben. Utbildning av provledare Svenska Vorstehklubben Utbildning av provledare 1 Innehåll sid Förord 3 Allmänt om jaktprov 4 10 Allmänt om fördelning arbetsuppgifter och ansvar 10-11 Allmänt om särskilda prov 11-12 Allmänt om viltspårprov

Läs mer

Svenska Vorstehklubben. Utbildning av provledare

Svenska Vorstehklubben. Utbildning av provledare Svenska Vorstehklubben Utbildning av provledare Svenska Vorstehklubben 1 (19) INNEHÅLL Innehåll... 1 Förord... 2 Allmänt om jaktprov inom SVK... 4 Allmänt om fördelning arbetsuppgifter och ansvar... 9

Läs mer

Välkommen till Svenska Vorstehklubben

Välkommen till Svenska Vorstehklubben Välkommen till Svenska Vorstehklubben Hur blir man medlem? Skicka ett mail till medlemsregister@telia.com. Ange namn, adress och telefonnummer samt namn på övriga i familjen som vill bli medlemmar. Ange

Läs mer

Remisser jaktprov. Inkomna förslag redovisas per paragraf i jaktprovsreglerna.

Remisser jaktprov. Inkomna förslag redovisas per paragraf i jaktprovsreglerna. Remisser jaktprov. Inkomna förslag redovisas per paragraf i jaktprovsreglerna. 8 stycke 5 Fältprov som genomförs under första halvåret då prov är tillåtet får sammanräknas endast med resultat från eftersöksgrenar

Läs mer

Ändringsförslag för jaktprovsbestämmelser spaniels att gälla Röd text nuvarande skrivning. Blå text förslag till ny skrivning 2 Klassindelni

Ändringsförslag för jaktprovsbestämmelser spaniels att gälla Röd text nuvarande skrivning. Blå text förslag till ny skrivning 2 Klassindelni Ändringsförslag för jaktprovsbestämmelser spaniels att gälla 2017-2022 Röd text nuvarande skrivning. Blå text förslag till ny skrivning 2 Klassindelning Öppenklass (Ökl.) För hundar som uppnått 9 månaders

Läs mer

Författare: Regelkommittén Utgåva 5 20140429. Regeländringsförslag 2017

Författare: Regelkommittén Utgåva 5 20140429. Regeländringsförslag 2017 REMISSUTGAVA Regeländringsförslag 2017 FörslagtilländringaravseendeJAKTPROVS-ochCHAMPIONATSREGLER Nedan i rött förslag till ny skrivning. Överstruken text utgår. Motiveringar till ändringsförlagen anges

Läs mer

PM FÖR JAKTPROV INKL RIKSPROV

PM FÖR JAKTPROV INKL RIKSPROV PM FÖR JAKTPROV INKL RIKSPROV Ansvarig för uppdatering: Domarkommittén (för stycket Anmälan om provdatum för kommande år ansvarar SVKs provsekreterare). Det färdiga provprogrammet ska godkännas av SVKs

Läs mer

PM FÖR JAKTPROV OCH RIKSPROV

PM FÖR JAKTPROV OCH RIKSPROV PM FÖR JAKTPROV OCH RIKSPROV Ansvarig för uppdatering: Domarkommittén (för stycket Anmälan om provdatum för kommande år ansvarar SVK:s provsekreterare). Det färdiga provprogrammet ska godkännas av SVK:s

Läs mer

ALLMÄNT KRAV FÖR START I EKL JAKTPROV KRAV FÖR START PÅ FULLBRUKSPROV KRAV FÖR START I JAKTKLASS PÅ UTSTÄLLNING SE UCH

ALLMÄNT KRAV FÖR START I EKL JAKTPROV KRAV FÖR START PÅ FULLBRUKSPROV KRAV FÖR START I JAKTKLASS PÅ UTSTÄLLNING SE UCH Värdering av utländska provmeriter 1 (6) ALLMÄNT I takt med ett ökat utbyte och successiva regeländringar är det sannolikt att man då och då kommer att upptäcka oklarheter i områden som inte är fullt ut

Läs mer

PM FÖR JAKTPROV OCH RIKSPROV

PM FÖR JAKTPROV OCH RIKSPROV PM Jaktprov och Riksprov 1 (7) PM FÖR JAKTPROV OCH RIKSPROV Ansvarig för uppdatering: Domarkommittén Det färdiga provprogrammet ska godkännas av SVK:s huvudstyrelse. Jaktprov kan arrangeras Eftersöksgrenar

Läs mer

PM FÖR REDOVISNING AV PROV OCH UTSTÄLLNING

PM FÖR REDOVISNING AV PROV OCH UTSTÄLLNING PM FÖR REDOVISNING AV PROV OCH UTSTÄLLNING Ansvarig för uppdatering: Databasansvarig Redovisning av Utställningar, Fullbruksprov samt Viltspår utgår från dataprogrammet LatHunden. Jaktprov, eftersöksgrenar

Läs mer

(för stycket Anmälan om provdatum för kommande år ansvarar SVK:s provsekreterare). Det färdiga provprogrammet ska godkännas av SVK:s huvudstyrelse.

(för stycket Anmälan om provdatum för kommande år ansvarar SVK:s provsekreterare). Det färdiga provprogrammet ska godkännas av SVK:s huvudstyrelse. Bilaga 2, PM Jaktprov och Riksprov 1 (8) PM FÖR JAKTPROV OCH RIKSPROV Ansvarig för uppdatering: Domarkommittén (för stycket Anmälan om provdatum för kommande år ansvarar SVK:s provsekreterare). Det färdiga

Läs mer

RIKTLINJER FÖR WORKING TEST RETRIEVER GÄLLANDE FR.O.M OCH TILLS VIDARE

RIKTLINJER FÖR WORKING TEST RETRIEVER GÄLLANDE FR.O.M OCH TILLS VIDARE RIKTLINJER FÖR WORKING TEST RETRIEVER GÄLLANDE FR.O.M. 2012-02-15 OCH TILLS VIDARE Fastställda av SSRK att gälla för samtliga retrieverraser samt irländsk vattenspaniel. 1 Ändamål Ett working test är en

Läs mer

Grosser münsterländer kleiner münsterländer korthårig vorsteh långhårig vorsteh strävhårig vorsteh ungersk vizsla

Grosser münsterländer kleiner münsterländer korthårig vorsteh långhårig vorsteh strävhårig vorsteh ungersk vizsla SE JCh Svenskt jaktprovschampionat Regelgruppen föreslår, efter remiss, ingen ändring i SE JCh. Två 1:a pris i elitklass i Sverige. Betyget godkänd i anlagsklass på viltspårprov. Lägst Good eller 2:a pris

Läs mer

PM FÖR REDOVISNING AV PROV OCH UTSTÄLLNING

PM FÖR REDOVISNING AV PROV OCH UTSTÄLLNING PM FÖR REDOVISNING AV PROV OCH UTSTÄLLNING Ansvarig för uppdatering: Databasansvarig Organisation Sammankallande för DataK inom styrelsen: - Leder och samordnar arbetet inom DataK främst genom de olika

Läs mer

PM FÖR REDOVISNING AV PROV OCH UTSTÄLLNING

PM FÖR REDOVISNING AV PROV OCH UTSTÄLLNING PM FÖR REDOVISNING AV PROV OCH UTSTÄLLNING Ansvarig för uppdatering: Databasansvarig Organisation Sammankallande för DataK inom styrelsen: - Leder och samordnar arbetet inom DataK främst genom de olika

Läs mer

PM FÖR UTBILDNING OCH AUKTORISATION AV DOMARE VID JAKTPROV OCH FULLBRUKSPROV

PM FÖR UTBILDNING OCH AUKTORISATION AV DOMARE VID JAKTPROV OCH FULLBRUKSPROV PM FÖR UTBILDNING OCH AUKTORISATION AV DOMARE VID JAKTPROV OCH FULLBRUKSPROV Ansvarig för uppdatering: SVK/Domarkommittén Antagning av elev Till utbildning som jaktprovsdomare kan antas särskilt kunnig

Läs mer

DRAGPROV - nordisk stil Svenska Brukshundklubbens meriteringsregler för draghund (Gäller fr.o.m. 2002-01-01)

DRAGPROV - nordisk stil Svenska Brukshundklubbens meriteringsregler för draghund (Gäller fr.o.m. 2002-01-01) DRAGPROV - nordisk stil Svenska Brukshundklubbens meriteringsregler för draghund (Gäller fr.o.m. 2002-01-01) Reglerna för dragprov består dels av Svenska Draghundsportförbundets tävlingsregler för nordisk

Läs mer

SVENSKA VORSTEHKLUBBEN REGLER FÖR JAKTPROV

SVENSKA VORSTEHKLUBBEN REGLER FÖR JAKTPROV SVENSKA VORSTEHKLUBBEN REGLER FÖR JAKTPROV Fastställda av Svenska Kennelklubben (SKKs Jhk) 2012-06-21, att gälla under tidsperioden 2012-07-01 2016-12-31. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER för utställningar, prov

Läs mer

Allmänna regler för utställningar, prov, tävlingar och beskrivningar

Allmänna regler för utställningar, prov, tävlingar och beskrivningar Svenska Vorstehklubben 1 (10) Antagna vid SVK:s ordinarie fullmäktigemöte 2015-05-09, 21 a, samt fastställda av Svenska Kennelklubben (SKK/Jhk) 2016-05-23, att gälla under tidsperioden 2017-01-01 2021-12-31.

Läs mer

Working Tests för spaniel

Working Tests för spaniel Working Tests för spaniel SSRK/Hs/CS 2002-07-07 Riktlinjer för Working Tests Målsättning Ett working test är en inofficiell tävling vars syfte är att bedöma de jaktliga anlagen hos de olika spanielraserna,

Läs mer

Anvisningar för SVKs jaktprovsdomare 2012

Anvisningar för SVKs jaktprovsdomare 2012 1 Anvisningar för SVKs jaktprovsdomare 2012 Från och med 2012 gäller nya jaktprovsregler. Det nya i dessa är att i unghundsklass införts en del som avser anlagsprövning, mer om detta nedan. Dessutom ingår

Läs mer

Klubbmästerskap som odelat prov Svenska Weimaranerklubben. Checklista för arrangör/ansvarig

Klubbmästerskap som odelat prov Svenska Weimaranerklubben. Checklista för arrangör/ansvarig Klubbmästerskap som odelat prov Svenska Weimaranerklubben Checklista för arrangör/ansvarig Förslag utarbetat till SWeiK styrelses arbetshelg november 2011 1. BAKGRUND SWeiK har genomfört KM som odelat

Läs mer

5 Val av två justerare som tillsammans med mötesordförande ska justera protokollet

5 Val av två justerare som tillsammans med mötesordförande ska justera protokollet Protokoll, SVK 1(6) Tid 2015-05-09 Plats 1 Mötets öppnande Scandic Hotell, Upplands Väsby SVKs ordförande Ingmar Tykesson hälsade alla välkomna och förklarade fullmäktigemötet öppnat. Programmet för fullmäktigehelgen

Läs mer

Riktlinjer. för Working Test Retriever. Gällande fr o m och tills vidare

Riktlinjer. för Working Test Retriever. Gällande fr o m och tills vidare Riktlinjer för Working Test Retriever Gällande fr o m 2018-01-01 och tills vidare Innehåll 1 Ändamål...3 2 Organisation och godkännande...3 3 Rätt att delta...3 Lottning...3 I provet får inte delta...4

Läs mer

Riktlinjer. för Working Test Retriever. Riktlinjer för arrangörer och domare Gällande fr.o.m. 2015-01-01 och tills vidare

Riktlinjer. för Working Test Retriever. Riktlinjer för arrangörer och domare Gällande fr.o.m. 2015-01-01 och tills vidare Riktlinjer för Working Test Retriever Riktlinjer för arrangörer och domare Gällande fr.o.m. 2015-01-01 och tills vidare Innehåll 1 Ändamål...3 2 Organisation och godkännande...3 3 Rätt att delta...3 Lottning...3

Läs mer

Riktlinjer. för Working Test Retriever. Riktlinjer för arrangörer och domare Gällande fr.o.m och tills vidare

Riktlinjer. för Working Test Retriever. Riktlinjer för arrangörer och domare Gällande fr.o.m och tills vidare Riktlinjer för Working Test Retriever Riktlinjer för arrangörer och domare Gällande fr.o.m. 2014-04-12 och tills vidare Innehåll 1 Ändamål... 3 2 Organisation och godkännande... 3 3 Rätt att delta... 3

Läs mer

Till Styrelsen för Svenska Vorstehklubben. Remissvar gällande förslag till nya jaktprovsregler. KLASSINDELNING

Till Styrelsen för Svenska Vorstehklubben. Remissvar gällande förslag till nya jaktprovsregler. KLASSINDELNING 2010 05-10 Till Styrelsen för Svenska Vorstehklubben Remissvar gällande förslag till nya jaktprovsregler. Som underlag till det remissvar som SVK Jämtland-Västernorrland redovisar nedan har diskussion

Läs mer

Spanielprov. Vad är ett spanielprov

Spanielprov. Vad är ett spanielprov Spanielprov Råd och anvisningar, spanielprov (gäller från 2012-01-01) Dessa råd och anvisningar är avsedda att vara ett stöd för de funktionärer inom SSRK som på olika sätt deltar i planering och genomförande

Läs mer

2012-07-01 2017-06-30

2012-07-01 2017-06-30 JAKTPROVSREGLER samt anvisningar gällande 2012-07-01 2017-06-0 JAKTPROVSREGLER FÖR RASER TILLHÖRANDE SPECIALKLUBB FÖR KONTINENTALA FÅGELHUNDAR (SKF) Gällande 2012-07-01 2017-06-0 Allmänna bestämmelser

Läs mer

Regler för ställande hundar på vildsvin.

Regler för ställande hundar på vildsvin. Regler för ställande hundar på vildsvin. Ändamål. Provets ändamål är att under jaktliga former och inom ramen för rasernas användningsområden och arbetssätt bedöma deltagande hundars egenskaper och lämplighet

Läs mer

Jaktprovsverksamhet för wachtelhund

Jaktprovsverksamhet för wachtelhund 1/17 Jaktprovsverksamhet för wachtelhund (Arbetsversion 1.7, 21.3.2010) Jaktprovsverksamheten startade inofficiellt 2009. Anlagsprov Skogsprov a) Unghundsklass I unghundsklass (UKL) startar hundar från

Läs mer

Allmänna bestämmelser för utställningar, prov och tävlingar

Allmänna bestämmelser för utställningar, prov och tävlingar JAKTPROVSREGLER FÖR RASER TILLHÖRANDE SPECIALKLUBB FÖR KONTINENTALA FÅGELHUNDAR (SKF) Gällande 1-07-01 17-06-0 Allmänna bestämmelser för utställningar, prov och tävlingar Anordnade av SKK och till SKK

Läs mer

Svenska Älghundklubbens bestämmelser för ställande hundar på vildsvin.

Svenska Älghundklubbens bestämmelser för ställande hundar på vildsvin. Svenska Älghundklubbens bestämmelser för ställande hundar på vildsvin. 1. Ändamål. Provets ändamål är att under jaktliga former och inom ramen för rasernas användningsområden och arbetssätt bedöma deltagande

Läs mer

Regler för viltspårprov

Regler för viltspårprov Regler för viltspårprov Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Viltspårprovets målsättning är att pröva deltagande hunds spårningsförmåga och lämplighet vid eftersök av skadat klövvilt. 2 Organisation Officiella

Läs mer

Allmänna regler för utställningar, prov, tävlingar och beskrivningar

Allmänna regler för utställningar, prov, tävlingar och beskrivningar JAKTPROVSREGLER FÖR RASER TILLHÖRANDE SPECIALKLUBB FÖR KONTINENTALA FÅGELHUNDAR (SKF) Gällande 2017-07-01 2022-06-0 Allmänna regler för utställningar, prov, tävlingar och beskrivningar Anordnade av SKK

Läs mer

Riktlinjer. för Working Test Spaniel. Riktlinjer för arrangörer och domare Gäller från 2014 och tills vidare

Riktlinjer. för Working Test Spaniel. Riktlinjer för arrangörer och domare Gäller från 2014 och tills vidare Riktlinjer för Working Test Spaniel Riktlinjer för arrangörer och domare Gäller från 2014 och tills vidare Riktlinjer för Working Test Spaniel 2014 Målsättning Ett working test är en inofficiell tävling

Läs mer

Bedömningsanvisningar

Bedömningsanvisningar Sidan 1 av 6 Bedömningsanvisningar Unghunds och nybörjarklass Hund som lämnar provområde och ej återvänder inom 60 min kan ej kräva fortsatt prövning. 11a Drevarbete på fälthare Bedömningen omfattar unghunds

Läs mer

SVENSKA VORSTEHKLUBBEN ANVISNINGAR FÖR JAKTPROVSDOMARE

SVENSKA VORSTEHKLUBBEN ANVISNINGAR FÖR JAKTPROVSDOMARE SVENSKA VORSTEHKLUBBEN ANVISNINGAR FÖR JAKTPROVSDOMARE Revision 2017-06-02 SVK/Domarkommittén Svenska Vorstehklubben 1 (11) Jaktprovsregler är alltid mycket allmänt skrivna. Där står vilka krav som ställs

Läs mer

Regelgruppen 2018 förslag till Regler för fullbruksprov

Regelgruppen 2018 förslag till Regler för fullbruksprov 2019 04 15 Regelgruppen 2018 förslag till Regler för fullbruksprov 2022-2027 Att gälla under perioden 2022 01 01-2027 12 31 ÄNDAMÅL 1 Provets ändamål är att bedöma hundarnas allsidiga jaktegenskaper, till

Läs mer

JAKTPROVSBESTÄMMELSER FÖR SPANIEL GÄLLANDE FR O M 2007-01-01

JAKTPROVSBESTÄMMELSER FÖR SPANIEL GÄLLANDE FR O M 2007-01-01 JAKTPROVSBESTÄMMELSER FÖR SPANIEL GÄLLANDE FR O M 2007-01-01 2006-11-14 1 Innehållsförteckning 1 Ändamål sid 3 2 Organisation och godkännande sid 3 3 Rätt att deltaga sid 3-7 4 Ansvar sid 7 5 Anmälan och

Läs mer

Jaktproven ur historiskt perspektiv

Jaktproven ur historiskt perspektiv 1 Jaktproven ur historiskt perspektiv VDW första jaktprov hölls 1910 som ett bruksprov där skogs - och vattenarbete(gp) bedömdes. Detta skedde tillsammans med långhårig vorsteh klubb. 10 startande wachtelhundar,

Läs mer

Checklista för provledare

Checklista för provledare Checklista för provledare Inför provet 1. I och med att du har tecknat dig som provledare är du ansvarig för den provdagen. Om du skulle få förhinder att fullfölja uppdraget är du ansvarig för att ordna

Läs mer

SVK JÄMTLAND-VÄSTERNORRLAND Verksamhetsberättelse för år Styrelsen har bestått av: Provverksamhet. Erica Winterqvist Lars-Åke Lostråle

SVK JÄMTLAND-VÄSTERNORRLAND Verksamhetsberättelse för år Styrelsen har bestått av: Provverksamhet. Erica Winterqvist Lars-Åke Lostråle SVK JÄMTLAND-VÄSTERNORRLAND Verksamhetsberättelse för år 2017 Styrelsen har bestått av: Hans-Erik Johansson Katarina Lennartsson Linda Wiström Bo Hallnäs Erica Winterqvist Lars-Åke Lostråle Ingela Forslund

Läs mer

JAKTPROVSREGLER FÖR RASER TILLHÖRANDE SPECIALKLUBB FÖR KONTINENTALA FÅGELHUNDAR (SKF) ALLMÄNNA REGLER

JAKTPROVSREGLER FÖR RASER TILLHÖRANDE SPECIALKLUBB FÖR KONTINENTALA FÅGELHUNDAR (SKF) ALLMÄNNA REGLER JAKTPROVSREGLER FÖR RASER TILLHÖRANDE SPECIALKLUBB FÖR KONTINENTALA FÅGELHUNDAR (SKF) Ras tillhörande Specialklubb för Kontinentala Fågelhundar som saknar rasklubb och/eller rasspecifika bedömningsgrunder

Läs mer

DRAGPROV - nordisk stil Svenska Brukshundklubbens meriteringsregler för draghund (Gäller fr. o m 2007-01-01)

DRAGPROV - nordisk stil Svenska Brukshundklubbens meriteringsregler för draghund (Gäller fr. o m 2007-01-01) DRAGPROV - nordisk stil Svenska Brukshundklubbens meriteringsregler för draghund (Gäller fr. o m 2007-01-01) 1 Reglerna för dragprov består dels av Svenska Draghundsportförbundets tävlingsregler för nordisk

Läs mer

JAKTPROVSREGLER FÖR RASER TILLHÖRANDE SPECIALKLUBB FÖR KONTINENTALA FÅGELHUNDAR (SKF) ALLMÄNNA REGLER

JAKTPROVSREGLER FÖR RASER TILLHÖRANDE SPECIALKLUBB FÖR KONTINENTALA FÅGELHUNDAR (SKF) ALLMÄNNA REGLER JAKTPROVSREGLER FÖR RASER TILLHÖRANDE SPECIALKLUBB FÖR KONTINENTALA FÅGELHUNDAR (SKF) Ras tillhörande Specialklubb för Kontinentala Fågelhundar som saknar rasklubb och/eller rasspecifika bedömningsgrunder

Läs mer

S V E N S K A Ä L G H U N D K L U B B E N Ansluten till Svenska Kennelklubben BJÖRNPROV Regelförslag

S V E N S K A Ä L G H U N D K L U B B E N Ansluten till Svenska Kennelklubben BJÖRNPROV Regelförslag SKK s standardtext (i inledningen) om dopning etc. läggs till senare. PROVFORMER Provet på björn kan utföras som ordinarie björnprov eller som kombinationsprov på björn/älg eller björn/vildsvin. Då ska

Läs mer

JAKTPROVS BESTÄMMELSER FÖR RETRIEVER (A-prov) GÄLLANDE FROM 2007-01-01

JAKTPROVS BESTÄMMELSER FÖR RETRIEVER (A-prov) GÄLLANDE FROM 2007-01-01 JAKTPROVS BESTÄMMELSER FÖR RETRIEVER (A-prov) GÄLLANDE FROM 2007-01-01 2006-11-14 1 Innehållsförteckning 1 Ändamål sid 3 2 Organisation och godkännande sid 3 3 Rätt att deltaga sid 3-6 4 Ansvar sid 6-7

Läs mer

JAKTPROVS REGLER FÖR RETRIEVER Godkända av Finska Kennelklubbens fullmäktige 30.11.2008. Gällande från 1.1.2009.

JAKTPROVS REGLER FÖR RETRIEVER Godkända av Finska Kennelklubbens fullmäktige 30.11.2008. Gällande från 1.1.2009. JAKTPROVS REGLER FÖR RETRIEVER Godkända av Finska Kennelklubbens fullmäktige 30.11.2008. Gällande från 1.1.2009. DEL 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Allmänna bestämmelser, vars krav

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR SVK:S JAKTPROVSDOMARE 1. ALLMÄNT. Anvisningar för SVK:s jaktprovsdomare 1 (13) Att gälla från xx till

ANVISNINGAR FÖR SVK:S JAKTPROVSDOMARE 1. ALLMÄNT. Anvisningar för SVK:s jaktprovsdomare 1 (13) Att gälla från xx till Anvisningar för SVK:s jaktprovsdomare 1 (13) ANVISNINGAR FÖR SVK:S JAKTPROVSDOMARE Jaktprovsregler är alltid mycket allmänt skrivna. Där står vilka krav som ställs på hunden för att den ska kunna få ett

Läs mer

Kallade: Stefan Hellström, Håkan Åberg, Bengt Johansson, Signe Rydsjö, Sabine Tofftén, Roger Malmqvist.

Kallade: Stefan Hellström, Håkan Åberg, Bengt Johansson, Signe Rydsjö, Sabine Tofftén, Roger Malmqvist. Protokoll Visby 9 september 2010 Kallade: Stefan Hellström, Håkan Åberg, Bengt Johansson, Signe Rydsjö, Sabine Tofftén, Roger Malmqvist. Närvarande: Stefan Hellström, Håkan Åberg, Signe Rydsjö, Sabine

Läs mer

SVK JÄMTLAND-VÄSTERNORRLAND Verksamhetsberättelse för år Styrelsen har bestått av: Provverksamhet. Erica Winterqvist Lars-Göran Nyhlén

SVK JÄMTLAND-VÄSTERNORRLAND Verksamhetsberättelse för år Styrelsen har bestått av: Provverksamhet. Erica Winterqvist Lars-Göran Nyhlén SVK JÄMTLAND-VÄSTERNORRLAND Verksamhetsberättelse för år 2018 Styrelsen har bestått av: Göran Mattsson Mattias Edström Bo Hallnäs Erica Winterqvist Lars-Göran Nyhlén Linda Wiström Anki Eriksson Helena

Läs mer

Anvisningar för utställningar som inte stambokförs

Anvisningar för utställningar som inte stambokförs Gäller från 2017-01-01 Anvisningar för utställningar som inte stambokförs SVENSKA KENNELKLUBBEN Innehållsförteckning Anvisningar för utställningar som inte stambokförs...3 För genomförandet av utställning

Läs mer

Grundläggande regler för utbildning och auktorisation av jaktprovsdomare

Grundläggande regler för utbildning och auktorisation av jaktprovsdomare 1 (5) Rev. 2018-03-16 Grundläggande regler för utbildning och auktorisation av jaktprovsdomare Lokalklubbens styrelse handhar och ansvarar för rekrytering av jaktprovsdomare. Jaktprovsdomare utbildas och

Läs mer

Mentalkunskapskurs 5 a Testledare MH

Mentalkunskapskurs 5 a Testledare MH 2.1 Mentalkunskapskurs 5 a Testledare MH Mål Efter genomgången utbildning skall elev ha: - god kunskap och färdighet såsom testledare på MH. - god kunskap att bygga bana vid MH. - god kunskap att sköta

Läs mer

Svenska Älghundklubbens Jaktprovsbestämmelser för ställande hundar på vildsvin.

Svenska Älghundklubbens Jaktprovsbestämmelser för ställande hundar på vildsvin. Svenska Älghundklubbens Jaktprovsbestämmelser för ställande hundar på vildsvin. SKKs Allmänna bestämmelser för utställningar, prov och tävlingar. Anordnade av SKK och till SKK anslutna läns- och specialklubbar

Läs mer

JAKTPROVSBESTÄMMELSER FÖR SPANIEL GÄLLANDE FR O M 2007-01-01

JAKTPROVSBESTÄMMELSER FÖR SPANIEL GÄLLANDE FR O M 2007-01-01 JAKTPROVSBESTÄMMELSER FÖR SPANIEL GÄLLANDE FR O M 2007-01-01 2007-06-19 1 Innehållsförteckning 1 Ändamål sid 3 2 Organisation och godkännande sid 3 3 Rätt att deltaga sid 3-7 4 Ansvar sid 7 5 Anmälan och

Läs mer

REGLER FÖR FULLBRUKSPROV (FBP)

REGLER FÖR FULLBRUKSPROV (FBP) REGLER FÖR FULLBRUKSPROV (FBP) Fastställda av Svenska Kennelklubben (SKK), Jhk, 2006-12-07, att gälla under tidsperioden 2007-01-01 2011-12-31. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Sammanförandet av hundar till utställningar,

Läs mer

Anvisningar för utställningar som inte stambokförs

Anvisningar för utställningar som inte stambokförs Gäller från 2011-01-10 Anvisningar för utställningar som inte stambokförs SVENSKA KENNELKLUBBEN Anvisningar för utställningar som inte stambokförs Gäller för länsklubbar, lokala kennelklubbar samt special-

Läs mer

Jaktprovsbestämmelser för Wachtelhund Förslag

Jaktprovsbestämmelser för Wachtelhund Förslag Jaktprovsbestämmelser för Wachtelhund Förslag Fastställda av SKK att gälla fr.o.m. 2017-07-01 tillsvidare Förslag till nya jaktprovsbestämmelser för Wachtelhund. Sida 1 INNEHÅLL 1 JAKTPROV FÖR WACHTELHUND...

Läs mer

Spanielkommittén Sammanträdesdatum Sida 1 av /2017. Fysiskt möte Roma, Gotland Elsebeth Bergqvist

Spanielkommittén Sammanträdesdatum Sida 1 av /2017. Fysiskt möte Roma, Gotland Elsebeth Bergqvist Spanielkommittén Sammanträdesdatum Sida 1 av 5 Plats: Ordförande: Beslutande: Fysiskt möte Roma, Gotland 30-45 Elsebeth Bergqvist Morgan Hallgren Torbjörn Augustinsson Birgitta Elofsson Adjungerad: Anmält

Läs mer

Hönshundarnas jaktprovs främsta ändamål är att stöda avelsarbetet genom att

Hönshundarnas jaktprovs främsta ändamål är att stöda avelsarbetet genom att Jaktprovsregler för hönshundar - Gäller från och med 1.8.2011 1 PROVETS AVSIKT OCH ÄNDAMÅL Hönshundarnas jaktprovs främsta ändamål är att stöda avelsarbetet genom att värdera de deltagande hundarnas bruksegenskaper

Läs mer

VILTSPÅRPROV på klövvilt för elithundar Ett material att hämta idéer till spårupplägg

VILTSPÅRPROV på klövvilt för elithundar Ett material att hämta idéer till spårupplägg Ett inofficiellt ARBETSMATERIAL för utveckling av hundars spårarbete i inofficiella cuper/tävlingar samt förhoppningsvis inspiration till utveckling till en officiell provverksamhet VILTSPÅRPROV på klövvilt

Läs mer

Allmänna anvisningar för lydnadstävlingar

Allmänna anvisningar för lydnadstävlingar Version 4 2017-05-12 Allmänna anvisningar för lydnadstävlingar Detta dokument är ett komplement till reglerna vid lydnadstävlingar. Dessa anvisningar kan uppdateras löpande. 3. Ansökan om och redovisning

Läs mer

Anvisningar. Uttagning till Nordiska viltspårmästerskapet. Gäller från och med

Anvisningar. Uttagning till Nordiska viltspårmästerskapet. Gäller från och med Anvisningar Uttagning till Nordiska viltspårmästerskapet Gäller från och med 2017-11-26 Innehållsförteckning Sida 1. Inledning... 2 2. Nordiska viltspårmästerskapet... 2 3. Utlysning ansökan... 2 4. Uttagning...

Läs mer

Retrieverjaktkommittén Sammanträdesdatum Sida 1 av /2018

Retrieverjaktkommittén Sammanträdesdatum Sida 1 av /2018 Retrieverjaktkommittén Sammanträdesdatum Sida 1 av 7 Plats: Ordförande: Beslutande: Telefonmöte 75-92 Sören Swärdh Mirjam Axnèr Sven Ludvigsson Berth Nilsson Per-Anders Norling Wilma Steen Roger Westerman

Läs mer

Fastställt förslag till SSRKs fullmäktige, HS 46/2015

Fastställt förslag till SSRKs fullmäktige, HS 46/2015 RJK skickade i slutet av 2013 ut en skrivelse till avdelningar, rasklubbar och JDF för att inhämta synpunkter på gällande Jaktprovsbestämmelser Retriever A- prov och B- prov inför den kommande regelrevideringen

Läs mer

Bestämmelser för Sveriges Hundungdoms Ungdoms-SM

Bestämmelser för Sveriges Hundungdoms Ungdoms-SM Bestämmelser för Sveriges Hundungdoms Ungdoms-SM Att gälla från och med 2007-01-01 till och med 2008-12-31, med undantag för freestyle där dessa bestämmelser gäller från och med 2007-01-01 till och med

Läs mer

27. BEDÖMNINGSMOMENTEN och deras respektive koefficienter Moment Poängskala Koeff.

27. BEDÖMNINGSMOMENTEN och deras respektive koefficienter Moment Poängskala Koeff. Bestämmelser för jaktprov med älghundar Fastställda av SKK att gälla fr o m 07-06-30 REGLER FÖR ÄLGSPÅRPROV 26. BEDÖMININGSGRUNDER FÖR ÄLGSPÅRPROV 26.1 Ändamål Att pröva hundens vilja och förmåga att uthålligt

Läs mer

AVELSREKOMMENDATIONER SOM GÄLLER FR O M 2005-01-01.

AVELSREKOMMENDATIONER SOM GÄLLER FR O M 2005-01-01. AVELSREKOMMENDATIONER SOM GÄLLER FR O M 2005-01-01. CAIRNTERRIERKLUBBENS REKOMMENDATIONER FÖR HUNDAR I AVEL Uppfödaren ska efterfölja SKK:s grundregler för uppfödare. För hanhund gäller: Hanhunden ska

Läs mer

Drevprovsverksamhet och större arrangemang. Bästa hund listorna. Sten Persson minne. Övriga utmärkelser utifrån drevprovsverksamheten.

Drevprovsverksamhet och större arrangemang. Bästa hund listorna. Sten Persson minne. Övriga utmärkelser utifrån drevprovsverksamheten. Drevprovsverksamhet och större arrangemang. Drevprovsverksamheten i klubben pågår under hela den tidsperiod som det är tillåtet att släppa drivande hund efter olika viltslag, dvs. det är i princip jakttidtabellen

Läs mer

Avtale mellom Norsk Kennel Klubb og Svensk Kennel klubb som regulerer medlemsklubbenes jakttrening i Sverige

Avtale mellom Norsk Kennel Klubb og Svensk Kennel klubb som regulerer medlemsklubbenes jakttrening i Sverige Avtale mellom Norsk Kennel Klubb og Svensk Kennel klubb som regulerer medlemsklubbenes jakttrening i Sverige Bakgrunn Mange norske fuglehundklubber tilsluttet Norsk Kennel Klubb (NKK) benytter seg av det

Läs mer

Regeltolkningar lydnadsregler

Regeltolkningar lydnadsregler Uppdaterad 2016-05-12 Regeltolkningar lydnadsregler Apportering I 14 står det om hundens framförande: "Föraren avgör när hunden skall kommenderas in. Vid apporteringsmomenten står det: Om hunden avlämnar

Läs mer

Regeltolkningar lydnadsregler SBK, för frågor inkomna 2012-2013 Utskottsgrupp lydnad, 2014-05-07

Regeltolkningar lydnadsregler SBK, för frågor inkomna 2012-2013 Utskottsgrupp lydnad, 2014-05-07 Regeltolkningar lydnadsregler SBK, för frågor inkomna 2012-2013 Utskottsgrupp lydnad, 2014-05-07 Apportering I 14 står det om hundens framförande: "Föraren avgör när hunden skall kommenderas in. Vid apporteringsmomenten

Läs mer

Administration patrullhund

Administration patrullhund Svenska Brukshundklubben Reviderad 2015-01-30 Administration patrullhund Administration av inträdesprov och kurs patrullhund Före kursstart och inträdesprov Distriktet genomför en dialog med förbandet

Läs mer

JAKTPROVSREGLER FÖR RETRIEVER (A-prov) GÄLLANDE FROM t.o.m

JAKTPROVSREGLER FÖR RETRIEVER (A-prov) GÄLLANDE FROM t.o.m JAKTPROVSREGLER FÖR RETRIEVER (A-prov) GÄLLANDE FROM 2017-01-01 t.o.m. 2021-12-31 1 Jaktprovsregler för retriever (A-prov) Fastställda av SKK att gälla fr.o.m. 2017-01-01 för Chesapeake Bay retriever,

Läs mer

Tävlingssekreterarens uppgifter

Tävlingssekreterarens uppgifter Tävlingssekreterarens uppgifter En diskussion har pågått under större delen av 2016 om det är en framkomlig väg att ha en mer gemensam för tävlingssekreterare (TS) inom Svenska Brukshundklubben. Fram till

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR SVK:S JAKTPROVSDOMARE 1. ALLMÄNT. Anvisningar för SVK:s jaktprovsdomare 1 (10) Att gälla från till Rev

ANVISNINGAR FÖR SVK:S JAKTPROVSDOMARE 1. ALLMÄNT. Anvisningar för SVK:s jaktprovsdomare 1 (10) Att gälla från till Rev Anvisningar för SVK:s jaktprovsdomare 1 (10) ANVISNINGAR FÖR SVK:S JAKTPROVSDOMARE Jaktprovsregler är alltid mycket allmänt skrivna. Där står vilka krav som ställs på hunden för att den ska kunna få ett

Läs mer