Ljud skall vara kommunikation, inte irritation.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ljud skall vara kommunikation, inte irritation."

Transkript

1 Ljud skall vara kommunikation, inte irritation.

2 Det nya höglagret, 630 kvm med 8 m takhöjd, i Stockholm gör att direktleveranserna till kunder i Sverige och internationellt sker snabbt, rätt och effektivt. April 2007 flyttade Sontech till den nya anläggningen. Totalytan är på över 3000 kvm.

3 Se framåt med dagens öron Sontech startades 1987 i liten skala men erfarenheterna från ljudsanering hos grundarna sträckte sig över 30 år tillbaka i tiden. Affärsidén var från starten och är fortfarande att sanera ljudföroreningar och skapa ljudkomfort. Detta gör vi genom att förse industrin med akustiska lösningar och material till varierande bullerproblem.till vårt förfogande har vi marknadens bredaste sortiment av ljudisolerande material. Vi samarbetar med ledande tillverkare i Europa och USA och även med svenska akustikkonsulter. Sontech har under åren utvecklats och är idag heltäckande inom ljudsanering. Vår kompetens sträcker sig från idé- och utvecklingsarbete med utveckling av nya material över mätning och ljudanalys till material- och konstruktionsrekommendationer. Idag är Sontech vårt varumärke för ljudsaneringstjänster och ljuddämpningsmaterial. Sedan årsskiftet 2002 ingår Sontech i moderbolaget Odecon AB. Tillgänglighet och kundservice. Samtliga ljuddämpningsmaterial från Sontech lagerförs på vårt stora lager i direkt anslutning till det nya huvudkontoret i Brunna, Kungsängen. Närheten till produkterna gör det möjligt att kontinuerligt utföra kvalitetskontroller samt att hålla korta leveranstider och en flexibel produktion. Certifiering och kvalitetssäkring Sontech arbetar efter ett kvalitetsledningssystem certifierat enligt ISO 9001:2000. Miljöledningssystemet är certifierat enligt ISO 14001:2004. Ralf Corin, VD och ägare av Sontech : När det gäller miljöpåverkan kan det vara svårt för gemene man att avgöra sanningshalten i olika påståenden. Det finns dock ett undantag, ljudföroreningar. När det gäller ljudföroreningar kan var och en omedelbart konstatera hur långt saneringsarbetet framskridit. Följaktligen ger varje form av förbättring ögonblickligt resultat. Tänk att få möjlighet, att få det privilegiet, att arbeta aktivt med miljöförbättring. Och att i det miljöarbetet verkligen få se resultat, mätbara resultat direkt. Med Sontech gör vi varje dag en insats för ljudmiljön. Det är ett oerhört stimulerande och inspirerande arbete. Från att hjälpa uppdragsgivare att minska buller och oljud till att produktförbättra och skapa bättre arbetsmiljö för tusentals människor.

4 Volvo CE såväl som Scania Buss utrustas med Acustimet microperforerad plåt från Sontech som ljuddämpning i motorrum. Båttillverkaren Sweden Yachts använder ljuddämpningsmaterial från Sontech i motorrum.

5 Tystnad som konkurrensmedel Teknisk expertis finns alltid till din tjänst Sontech är ett kunskapsföretag inom ljud- och akustiksektorn. Som alla kunskapsföretag bygger vår unika kompetens på Våra uppdragsgivare finns där det låter, bullrar och brusar. Uppdragen är lika skilda som våra uppdragsgivare. Inget bullerproblem är det andra likt. Behoven och ambitionsnivåerna hos våra kunder varierar. Det kan vara lagkrav som styr insatserna eller en ambition att göra en produktförbättring. Vad vill man uppnå? Hur bra dämpning, till vilken kostnad, hur skall ljudisoleringsmaterialen vara monterade? Var i tillverknings/ monteringsprocessen kommer isoleringsmaterialet in, vilket material skall användas och hur ser arbetsmiljön ut? Ju längre man tränger in i ett bullerproblem desto fler faktorer måste vägas in i den slutliga lösningen. Vissa uppdragsgivare har redan gjort stora insatser för att få ner bullernivån på maskiner eller anläggningar. Att göra mer kan te sig komplicerat. Men genom att lägga resurser på utveckling när det gäller bullerreducerande åtgärder uppnås inte bara en tystare miljö. Låg ljudnivå har helt enkelt blivit ett bevis för hög kvalitet och exklusivitet. Vad man än vill åstadkomma så har Sontech kunnande och kompetens att slutföra uppdraget. Bra kommunikation ger bästa resultat Samarbetet med våra uppdragsgivare tillsammans med vår akustiska kompetens och tekniska erfarenhet är de främsta och viktigaste faktorerna för att uppnå ett lyckat resultat. Genom vårt arbete med att dämpa ljudnivåer ger vi våra uppdragsgivare förbättrad konkurrenskraft. Produkterna får bättre funktion, ökad kvalitet, längre livslängd och större kundacceptans. Sontech samarbetar med uppdragsgivare från dator- till fordonsbranschen, från telecom- till livsmedelsindustrin, från flyg- till fartygsindustrin. Genom åren har vi arbetat med flertalet ledande företag inom svensk och internationell industri. Ericsson, Scania, Volvo, Stiga, Tetra Pac, Getinge, NIBE, Sweden Yachts, BSI m fl. våra medarbetares kompetens. Med över 30 års erfarenhet inom ljudsaneringsbranschen ligger vi idag i frontlinjen när det gäller ljudsanering. Med kapacitet för kvalificerade bullerutredningar kan vi ge ditt företag råd om materialval och lösningar, som sedan kan omsättas i serieproduktion. Vår nybyggda forsknings- och utvecklingsavdelning ligger tillsammans med kontor och lager i den nya anläggningen i Kungsängen norr om Stockholm.

6 På testlabbet utförs mätningar och simuleringar för att kontrollera material och konstruktioner. I vår specialbyggda Sontech-cabin har vi möjlighet att utsätta och ljudmäta olika material i diffust ljudfält. Egen mekanisk verkstad underlättar framtagandet av prover och prototyper för kunder. Här tillverkas också mindre produktionsserier och kundanpassade konstruktioner. Den 530 kvm stora produktionshallen med stansar, kapmaskiner, limoch lamineringsenhet. Motorinstallation i arbetsbåt, Brandförsvaret. Miljöarbete på fältet. Bullermätning på förarplatsen i en Lundberg 345 T. Målet är att dämpa invändigt arbetsplatsbuller och minska störande omgivningsljud.

7 Framtiden är tystare Gert Åkesson, NIBE: Ta bort oljud, släpp fram välljud Ljud kan mätas! Till skillnad från andra miljöföroreningar kan man med relativt enkla metoder mäta bullernivån hos t ex en maskin och sedan vidta åtgärder. Ny mätning ger sedan förbättringen uttryckt i db(a). Räcker inte åtgärden, vidtar en ny åtgärd, ny mätning. Eftersom det finns möjlighet att gå in och mäta skilda ljudfrekvenser kan de otrevligaste elimineras och istället ge möjlighet att släppa fram njutbarare ljud. Vi utför mätningar på fältet, med mobil mätutrustning eller i laboratoriemiljö med stationär analysutrustning för högsta precision i mät- och analysresultat. Mätdata analyseras i programmodeller där hänsyn tas till dämpbehov och de fysiska förutsättningarna. På så sätt blir varje ljuddämpande åtgärd specifikt avpassad för sin tänkta applikation. Kvalitet som inte syns I ett alltmer teknifierat samhälle med fler tekniska, mekaniserade och datoriserade produkter uppstår många problem. Fler maskiner ger upphov till en ökande ljudnivå, dessutom tolereras inte längre störande ljud, oljud eller höga ljudnivåer. Höga ljudnivåer har blivit oacceptabla, en sanitär olägenhet, en miljöförorening. Miljöhänsyn är idag en grundförutsättning för tillverkare och marknadsförare av produkter och tjänster inom EU och övriga världen. Dessutom finns EU direktiv antagna med krav på ljudnivåer för t ex maskiner, bostäder och arbetsplatser enligt en bestämd tidsplan. Dessa direktiv innebär att de tillåtna ljudnivåerna sänks. När vi första gången vände oss till Sontech var det för att få hjälp med ljuddämpning av våra värmepumpar. Vi erfor plötsligt att våra värmepumpar lät mer än konkurrenternas. Det visade sig att den ljuddämpning vi utrustat våra pumpinstallationer med hade ett antal stora brister vilket Sontech mycket tydligt kunde demonstrera. Vi bestämde oss för att testa igenom samtliga produkter och för att kunna göra det fick vi sakkunskap och hjälp att bygga upp ett eget ljudlab. Med den ljudtestutrustning och det know-how vi i samarbete med Sontech har investerat i känner vi oss väl förberedda och konkurrenskraftiga inför framtiden. Sontech har genom sitt professionella agerande inte bara visat på ljudkällorna och hur de skall dämpas utan också visat vilket material och med vilken ekonomi det skall ske.

8 Material för luftljudsabsorption Material för luftljudsisolering Material för stomljudsdämpning

9 Heltäckande sortiment En förutsättning för att lösa olika typer av bullerproblem är att ha tillgång till rätt dämpmaterial. Sontech har ett Luftljudsabsorption Beroende på vilka problem som skall lösas och i vilken miljö kan absorbenten vara av olika material. Skumplast och textilmaterial tillverkas i olika densitet och ytskikt. Genom att förses med ytfolie blir materialet vattenavvisande, värmetåligt, avtvättbart. Skum och fiberbaserade absorbenter fästs vanligen upp med lim. Samtliga material finns med självhäftande lim och brandklassade enligt ISO 3795 eller UL94HF1. Ju större yta som täcks desto mer dämpat blir utrymmet. Luftljudsisolering Luftljudsisolering hindrar ljudets utbredning. För att åstadkomma en förbättrad ljuddämpning ökas väggens, barriärens, massa. Enkelt kan detta göras med en självhäftande tung matta. Barriärmattor kan vara utförda i bitumen eller polymer i vikter från 3kg/m 2 till 10kg/m 2 beroende på i vilken miljö de ska användas. Finns i flera flamsäkra versioner och beläggs med ytskikt enligt önskemål. Ett sätt att utan viktökning öka reduktionstalet för en vägg är att göra en dubbelvägg. Stomljudsdämpning Dämpning kan vara enkelsidig eller av sandwichtyp. För att minska avstrålning av ljud som alstras av vibrationer används viskoelastiska dämpskikt. För att dämpa ytor med en tjocklek över 2mm är sandwichtekniken mest lämpad. Enkelsidig Enkelsidiga beläggningar är ett billigt och enkelt sätt att dämpa stomljud. Finns för olika temperaturer och miljöer. Skivorna är brett sortiment av bullerdämpande material, de flesta för leverans direkt från vårt lager i Stockholm. Där höga krav på t ex temperaturtålighet, hållfasthet och rengöring är ställda kan Acustimet vara lämpligt. Acustimet är en självbärande plåt som har ljudabsorberande egenskaper. Den ska monteras fritt från vägg och kan dölja och skydda kablage, motorer etc. Snyggt utseende gör att den har använts för formgivning av offentliga lokaler och motorrum på exklusiva fritids- och arbetsbåtar. Färg och form kan varieras som vanlig plåt. Acustimet finns i aluminium, rostfritt, stål eller plast. Kombinationsmaterial I de fall där man har både stomljud och luftljudproblem används flera skikt i olika material. Sontech kombinerar olika material för att uppnå flera önskvärda egenskaper i samma produkt. I flerskiktsutförandet åstadkommer man en kombination av bra reduktionstal och god ljudabsorption. En åtgärd som ofta förbises är tätning. Tätning av småhål och springor kan ge avsevärda förbättringar i ljuddämpning. lätta att skära till och applicera självhäftande eller med lim. Materialet finns även i sprutbar form för krökta, ojämna ytor. Sandwich Med sandwichdämpning har man uppnått den högsta dämpningen. Metoden lämpar sig därför att dämpa grovplåt och balkar. Plåt kan levereras med inbyggd dämpning och kan lackeras och behandlas som vanlig plåt. Behöver inga tilläggsåtgärder. Finns för användning i olika temperaturområden. Luftljudsabsorption Luftljud som reflekteras mot hårda ytor t ex en huv över en maskin eller väggarna i ett rum, kan minskas genom att ytorna kläs invändigt med absorbenter av t ex skumplast, textilfiber eller metall. Ljudabsorbenter omvandlar luftljud till små mängder värmeenergi. Absorptionsfaktorn anger hur stor del av infallande ljud som absorberas. Luftljudsisolering Ett sätt att minska utbredningen av buller är att avskärma bullerkällan med en vägg eller huv. En väggs ljudisolerande förmåga ökar med ytvikten hos väggen. Isolerförmågan kan vid de flesta frekvenser ytterligare förbättras med en dubbelväggskonstruktion. Isolermattor finns med och utan slitskikt. Reduktionstalet anger hur många db sänkningen är vid en väggpassage. Stomljudsdämpning Stomljud är svängningar i fasta material som alstras t ex av en maskin. Stomljud kan dämpas med enkelsidig beläggning eller med sandwichmetod. I båda fallen omvandlas svängningsenergin till värme. Förlustfaktorn anger hur stor del av vibrationsenergin som absorberas.

10 Flexibel högtemperaturisolering för ljuddämpare. Ett urval av våra formpressade och gjutna ljuddämpningsdetaljer för fordonsindustrin. Designad rumsabsorbent i acustimet Rörisolering i olika dimensioner. Huvar avsedda för kompressorer i värmepumpar Acustimet, specialdesignad ljuddämpningspanel

11 Yta och utseende Lika viktigt som det ljudabsorberande skummet är, kan ytbeklädnaden vara. Det finns idag många möjligheter att förbättra egenskaperna eller försköna utseendet. Vi för t ex formade absorbenter med olika textilyta för användning i skärmväggar och som rumsavskiljare. Form och fällor Kunskapen om hur ett ljud uppkommer och fortplantar sig är lika viktigt som att kunna dämpa det. Den optimala lösningen är oftast att kväva oljudet i sin linda, där det uppstår. En stor del av ljudföroreningen kan t ex byggas bort i ljudfällor och inbyggnader. I luftströmningskanaler och små utrymmen kan vi optimera dämpningen med tredimensionellt formade absorbenter och väggar och samtidigt hålla specificerade kylnings- och tryckfallskrav. Akustisk plåt - smart bullerreducering När traditionella material inte motsvarar de ökande kraven på brandsäkerhet och tvättbarhet då passar ofta vår nya akustiska plåt, Acustimet. Acustimet är en mikroperforerad plåt med goda ljudabsorberande egenskaper och unika konstruktionsfördelar. Det ger nya möjligheter att se på ljudsanering och de speciella krav som ställs på en ljudabsorbent i speciella miljöer. Med Acustimet kan själva ljuddämpningen ingå som en konstruktionsdetalj, eller som ett dekorationselement. Väljer du aluminiumplåt som byggmaterial kan du lätt skära till den i önskad form och även eloxera den i färg. Väljer du rostfri plåt får du en tålig plåt som tål hårda tag. De estetiska och ljudreducerande erfarenheterna är så positiva att vi nu går ut på marknader utanför maskinindustrin. Sontech, en tyst partner Med lång erfarenhet av traditionell bullerdämpning och ljudsanering har Sontech idag en stark ställning som leverantör av ljuddämpningsmaterial. I kombination med innovativt konstruktionsarbete är Sontech en kunnig och stark samarbetspartner i ljudsaneringsarbetet. Sontech - samarbetspartnern i det tysta. Ny teknik, nya lösningar Sonologiska termer Frekvens mäts i Hertz (Hz, svängningar per sekund) och anger tonhöjden på ljudet. 100 Hz är en baston med 3 m lång våglängd medan våglängden för 3000 Hz är endast 1 dm. Decibel (0,1 Bel = 1 db) är ett relativt nivåmått på flera ljudstorheter. Förutom ljudtryck (Lp) anger man även intensitet (Li), ljudeffekt (Lw), ekvivalentmedelvärden (Leq) i db. Man har satt 0 Bel vid lägsta hörbarhetsgränsen (ljudtryck). 6 db högre ljudnivå är en fördubbling av ljudstyrkan. 2 lika starka oberoende ljudkällor resulterar i 3 db högre nivå än en ensam. Lp db (A) är ett medelvärde över alla frekvenser i det hörbara området, justerat efter örats känslighet för de olika frekvenserna.

12 Sontech - Odecon Sweden AB Energivägen Kungsängen Tel Fax mail@sontech.se

Strict Line Ljudtestade skärmväggar för fler arbetsplatser utan buller

Strict Line Ljudtestade skärmväggar för fler arbetsplatser utan buller Strict Line Ljudtestade skärmväggar för fler arbetsplatser utan buller Bättre arbetsmiljö i öppna landskap Våra ISO-testade skärmar och väggar i glas, trä och textil är framtagna för att skapa en ny ljudkultur

Läs mer

Grundläggande akustik. Rikard Öqvist Tyréns AB

Grundläggande akustik. Rikard Öqvist Tyréns AB Grundläggande akustik Rikard Öqvist Tyréns AB Rikard Öqvist Umeåbo och Akustikkonsult sedan 2011 Industridoktorand sedan semestern 2014, disputation dec 2016 rikard.oqvist@tyrens.se 010-452 31 27 Vad är

Läs mer

antiphon MPM STOMLJUDSDÄMPANDE LAMINATPLÅT

antiphon MPM STOMLJUDSDÄMPANDE LAMINATPLÅT antiphon MPM STOMLJUDSDÄMPANDE LAMINATPLÅT Spar både vikt och utrymme antiphon MPM uppfyller två funktioner. Det dämpar inte bara stomburet ljud utan den ersätter också befintlig plåt. Det betyder att

Läs mer

Skapar konkurrenskraft.

Skapar konkurrenskraft. Skapar konkurrenskraft. Hela vägen från prototyp till serietillverkning På Brickpack är vi specialiserade på stansning och skärning. Från precisionsstansning med små toleranser till detaljer med större

Läs mer

ACUSTIMET LUFTLJUDSABSORPTION. Produktegenskaper. Användningsområde. Fördelar. Användningssätt

ACUSTIMET LUFTLJUDSABSORPTION. Produktegenskaper. Användningsområde. Fördelar. Användningssätt LUFTLJUDSABSORPTION ACUSTIMET Användningsområde Industri Verkstadsmaskiner, ventilationsaggregat, kvarnar, skrivare, materialhanteringsmaskiner, ugnar, partikelseparatorer, kraftaggregat, generatorer,

Läs mer

Bilaga A, Akustiska begrepp

Bilaga A, Akustiska begrepp (5), Akustiska begrepp Beskrivning av ljud Ljud som vi hör med örat är tryckvariationer i luften. Ljudet beskrivs av dess styrka (ljudtrycksnivå), dess frekvenssammansättning och dess varaktighet. Ljudtrycksnivå

Läs mer

Ljudrum. Inspelningsstudio Projektstudio Masteringstudio Hörsal Konsertsal

Ljudrum. Inspelningsstudio Projektstudio Masteringstudio Hörsal Konsertsal Akustik Ljudrum Inspelningsstudio Projektstudio Masteringstudio Hörsal Konsertsal Studio Självkörarstudio Akustik Orsaken till att vi uppfattar ljud så annorlunda mot hur den låter i verkligheten är både

Läs mer

TR 10130489.01 2009-12-21

TR 10130489.01 2009-12-21 TR 10130489.01 2009-12-21 Mätning av ljudabsorption i efterklangsrum Woolbubbles och Squarebubbles, Wobedo Design WSP Akustik Uppdragsnr: 10130502 2 (7) Uppdrag WSP har haft i uppdrag att kontrollmäta

Läs mer

Kompressorer. 30/37 kw. Ljudisolerad eldriven. RTI Transport Installaties B.V. Saleby Bulk & Tank AB

Kompressorer. 30/37 kw. Ljudisolerad eldriven. RTI Transport Installaties B.V. Saleby Bulk & Tank AB Kompressorer 30/37 kw Ljudisolerad eldriven RTI Transport Installaties B.V. Saleby Bulk & Tank AB RTI är specialiserade på att tillverka kompressorer med låg ljudnivå, litet underhåll och lång livslängd

Läs mer

AKUSTIKVÄGGAR KOMPOSITMATERIAL

AKUSTIKVÄGGAR KOMPOSITMATERIAL Det ställs höga krav på arbetsmiljön idag. Med över 20 års erfarenhet av ljudsanering har Järven Plast & Smide AB kunskap om buller. För att uppnå bästa möjliga resultat, har vi kontinuerlig forskning

Läs mer

Ljud. Låt det svänga. Arbetshäfte

Ljud. Låt det svänga. Arbetshäfte Ljud Låt det svänga Arbetshäfte Ljud När ljudvågorna träffar örat börjar trumhinnan svänga i takt vi hör ett ljud! Trumhinnan Ljud är en svängningsrörelse. När ett föremål börjar vibrera packas luftens

Läs mer

Friskluftsventilers ljudreduktion

Friskluftsventilers ljudreduktion Bilaga 6 Friskluftsventilers ljudreduktion Bilaga till slutrapport Fasadåtgärder som bullerskydd Projektnummer: 144711100 Upprättad av: Henrik Naglitsch Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Väggventiler...

Läs mer

Din stål och smidesleverantör

Din stål och smidesleverantör Din stål och smidesleverantör Innovativ partner Ferrocon är ett innovativt verkstadsföretag som har varit verksamma i Skövde sedan 1951. Idag med ett 30-tal engagerade medarbetare, flexibel organisation,

Läs mer

Ljudisolering. Ljudisolering Akustisk Planering VTA070 Infrastruktursystem VVB090

Ljudisolering. Ljudisolering Akustisk Planering VTA070 Infrastruktursystem VVB090 Ljudisolering Akustisk Planering VTA070 Infrastruktursystem VVB090 Ljudisolering 1 Ljudisolering vs. Ljudabsorption Luftljudisolering mätning och beräkning av reduktionstal Stomljud mätning och beräkning

Läs mer

Standarder, termer & begrepp

Standarder, termer & begrepp Bilaga 2 Standarder, termer & begrepp Bilaga till slutrapport Fasadåtgärder som bullerskydd Projektnummer: 144711100 Upprättad av: Henrik Naglitsch Sweco 2015-02-18 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Sound Design at Work

Sound Design at Work Fritz Hansen S-Line Office AB Hallsberg, Sweden Telefon +46 582 120 70 www.sline.se Showrooms Smedjegatan 12 Nacka, Sweden Skøyen Design Center Drammensvn. 130 C1 Oslo, Norway Telefon +47 23 28 33 70 www.skoyendesigncenter.no

Läs mer

AKUSTISK DESIGN ENLIGT RUMMETS FORM

AKUSTISK DESIGN ENLIGT RUMMETS FORM AKUSTISK DESIGN ENLIGT RUMMETS FORM Rummets form bestämmer ljudvågornas rörelser i rummet. Placeringen av akustikmaterialet bör bestämmas av ljudets rörelser på den specifika platsen för att garantera

Läs mer

Centralt innehåll. O Hur ljud uppstår, breder ut sig och kan registreras på olika sätt. O Ljudets egenskaper och ljudmiljöns påverkan på hälsan.

Centralt innehåll. O Hur ljud uppstår, breder ut sig och kan registreras på olika sätt. O Ljudets egenskaper och ljudmiljöns påverkan på hälsan. LJUD Fysik åk 7 Centralt innehåll O Hur ljud uppstår, breder ut sig och kan registreras på olika sätt. O Ljudets egenskaper och ljudmiljöns påverkan på hälsan. Tre avsnitt O Ljudets egenskaper O Ljudvågor

Läs mer

Skapa god ljudmiljö i öppna kontor

Skapa god ljudmiljö i öppna kontor Klas Hagberg Inredningsakustik Skapa god ljudmiljö i öppna kontor 2011-02-08 - Inredningsakustik Inledning repetition Kontroll av skärmar Ny standard? Hur kan ÅF hjälpa till? Öppna flexibla lokaler Enkla

Läs mer

ALD. Ljuddämpande ytterväggsgaller

ALD. Ljuddämpande ytterväggsgaller Ljuddämpande ytterväggsgaller ALD Snabbfakta Mycket bra ljuddämpning Ett robust galler som tål svåra klimatförhållanden Kan fås i ett antal olika material Allmänt ALD-gallret reducerar effektivt buller

Läs mer

LJUDISOLERING Ljudisolering för luftkanaler och luftkonditionering

LJUDISOLERING Ljudisolering för luftkanaler och luftkonditionering LJUDISOLERING Ljudisolering för luftkanaler och luftkonditionering Ett bra ventilationssystem krävs för att få ett behagligt inomhusklimat i skolor och köpcentra, på flygplatser, i kontor och andra offentliga

Läs mer

Stöd vid avrop av ljudabsorberande bords-, och golvskärmar

Stöd vid avrop av ljudabsorberande bords-, och golvskärmar Sid 1 (6) Stefan Persson stefan.persson@kammarkollegiet.se 2015-09-16 Dnr 96-75-2014 Stöd vid avrop av ljudabsorberande bords-, och golvskärmar En skärm kan ha följande akustiska egenskaper: Ljudabsorberande,

Läs mer

Mäta ljudnivåer och beräkna vägt reduktionstal för skiljevägg i byggnad

Mäta ljudnivåer och beräkna vägt reduktionstal för skiljevägg i byggnad UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Laborationer i byggnadsakustik Osama Hassan 2010-09-07 Byggnadsakustik: Luftljudisolering Mäta ljudnivåer och beräkna vägt reduktionstal för skiljevägg i

Läs mer

4.1. 458 Gyproc Handbok 8 Gyproc Teknik. Byggnadsakustik. Ljud. A- och C-vägning. Decibel. Luftljud och luftljudsisolering. 4.1.

4.1. 458 Gyproc Handbok 8 Gyproc Teknik. Byggnadsakustik. Ljud. A- och C-vägning. Decibel. Luftljud och luftljudsisolering. 4.1. .1 Begrepp I detta avsnitt finns förklaringar till de viktigaste begreppen inom byggnadsakustiken. Ljud Ljud, så som vi normalt uppfattar det, är små fluktuationer hos lufttrycket. Buller är ett uttryck

Läs mer

Allt är möjligt. Specialanpassade mineralullskomponenter för tillverkningsindustrin 2014-10

Allt är möjligt. Specialanpassade mineralullskomponenter för tillverkningsindustrin 2014-10 Allt är möjligt Specialanpassade mineralullskomponenter för tillverkningsindustrin 2014-10 2 Öka lönsamheten med rätt komponenter Konkurrensen är hård inom tillverkningsindustrin. För att vara framgångsrik

Läs mer

Rockfon Eclipse När design och akustik tas till en högre nivå

Rockfon Eclipse När design och akustik tas till en högre nivå Rockfon Eclipse När design och akustik tas till en högre nivå Rockfon Eclipse När design och akustik får samverka Elegant ö utan ram Goda ljudabsorberande egenskaper Passar bra i de flesta typer av rum

Läs mer

150 år av erfarenhet och nytänkande

150 år av erfarenhet och nytänkande 150 år av erfarenhet och nytänkande 1 Lyhörda och proaktiva Vi har valt Beijer Industri som huvudleverantör eftersom de är lyhörda och proaktiva. De har det tekniska kunnandet som krävs för att hålla vår

Läs mer

CVS SiloKing Saleby Bulk & Tank AB. Ljudisolerad kompressorinstallation kilremsdriven. RTI Transport Installaties B.V.

CVS SiloKing Saleby Bulk & Tank AB. Ljudisolerad kompressorinstallation kilremsdriven. RTI Transport Installaties B.V. CVS SiloKing 1500 Ljudisolerad kompressorinstallation kilremsdriven RTI Transport Installaties B.V. Saleby Bulk & Tank AB RTI är specialiserade på att tillverka kompressorer med låg ljudnivå, litet underhåll

Läs mer

Sept 2001. Ljud. Vet du vilken dörr du ska använda i en B-klassad lägenhet med öppen planlösning? Bara lugn.vi vet.

Sept 2001. Ljud. Vet du vilken dörr du ska använda i en B-klassad lägenhet med öppen planlösning? Bara lugn.vi vet. Ljud Sept 2001 Vet du vilken dörr du ska använda i en B-klassad lägenhet med öppen planlösning? Bara lugn.vi vet. Tystnaden som konkurrensmedel Sedan 1999 gäller en ny ljudstandard som minimikrav för

Läs mer

INNEHÅLL. Tänk på att: GYM&FITNESS. - välja ett golv som passar in - ha rätt golv på rätt plats - dela in golvet i olika zoner

INNEHÅLL. Tänk på att: GYM&FITNESS. - välja ett golv som passar in - ha rätt golv på rätt plats - dela in golvet i olika zoner Gym & Fitness 04 Tänk på att: - välja ett golv som passar in - ha rätt golv på rätt plats - dela in golvet i olika zoner GYM&FITNESS Rätt golv - avgörande faktor Ljuddämpande golv Gummimattor 04 06 08

Läs mer

Lösningar, Helhet, Säkerhet

Lösningar, Helhet, Säkerhet Lösningar, Helhet, Säkerhet Att välja rätt slanglösning är lika självklart som att välja rätt skruv eller grundmaterial. Ingen länk är svagare än den andra. Slangspecialisten levererar industrislang, kopplingar

Läs mer

_ìääéêìíêéçåáåö=^ååéä î=twnq=

_ìääéêìíêéçåáåö=^ååéä î=twnq= Diarienummer 225/003.313-03 _ìääéêìíêéçåáåö^ååéä îtwnq OMMVJMUJNMIêÉîOMNMJMOJMU rqpqûiikfkd Landskrona stad Teknik- och stadsbyggnadskontoret 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47

Läs mer

Buller i skolmatsalar. En undersökning av 20 skolor i Stockholms län

Buller i skolmatsalar. En undersökning av 20 skolor i Stockholms län Buller i skolmatsalar En undersökning av 20 skolor i Stockholms län Skolmatsalen bör vara en plats där eleverna får en chans att återhämta sig från skolarbetet med både näringsrik mat och social samvaro

Läs mer

Hur stoppar vi ljudet?

Hur stoppar vi ljudet? F11 Ljudisolering 1 Hur stoppar vi ljudet? Isolering Blockera ljudvägen ingen energiförlust Absorption Omvandla ljud till värme energiförlust Ljudisolering Luftljudisolering mätning och beräkning av reduktionstal

Läs mer

Decibel 2 Konstruktion & resultat

Decibel 2 Konstruktion & resultat Decibel 2 Konstruktion & resultat I kombination med flytande parkett Genom att kombinera Decibel 2-mattan med flytande parkettgolv (även laminat) erhålls en mycket bra reducering av stegljuds- och trumljudsnivå.

Läs mer

Isover Piano. Full kontroll på ljudet!

Isover Piano. Full kontroll på ljudet! Isover Piano Full kontroll på ljudet! Stoppa ljudet i väggen! Lika enkelt som det låter. Utan Med Utan isolering - I en regelvägg utan isolering kommer ljudet att studsa (reflekteras) mellan skivorna i

Läs mer

Stenullen vi använder i våra produkter är ett naturligt. material som har samma ljudabsorption som snö.

Stenullen vi använder i våra produkter är ett naturligt. material som har samma ljudabsorption som snö. Katalog Tyst va? Det är snön som dämpar ljudet så effektivt. Stenullen vi använder i våra produkter är ett naturligt material som har samma ljudabsorption som snö. Virket kommer i huvudsak från svenska

Läs mer

Frihet att arbeta där du vill

Frihet att arbeta där du vill Frihet att arbeta där du vill Upptäck hur långt du kan gå med nya utvecklade GN 9120 Global innovatör inom headset Kommer du ihåg när du senast bara hade en sak att göra? Du arbetar hårt och vill gärna

Läs mer

SVENSKA. Spiralformade låsringar Vågfjädrar

SVENSKA. Spiralformade låsringar Vågfjädrar SVENSKA www.smalley.com Spiralformade låsringar Vågfjädrar är Smalley Vad är Smalley Vad Företagets historia Smalley Steel Ring Company grundades 1918 och var från början en leverantör av kolvringar för

Läs mer

FUNKTIONELLA Glaspartier

FUNKTIONELLA Glaspartier FUNKTIONELLA Glaspartier i trä SLÄPP IN LJUSET! Med våra glaspartier får du med dig ljuset in i rummet - vi producerar alla våra glaspartier efter önskade mått. 2 LJUSA MÖJLIGHETER Med SWEDOOR som din

Läs mer

Akustikguiden. www.abstracta.se

Akustikguiden. www.abstracta.se Akustikguiden www.abstracta.se 1 Vad är akustik? Akustik är läran om hörbart ljud. Ordet akustik kommer från grekiskans att göra sig hörd. 2 1. Vad är akustik? Vad är ljud? Ljud är tryckvågor i luft. Örat

Läs mer

KUNDREFERENS: BULLERDÄMPNING SANDVIK MINING & CONSTRUCTION, SVEDALA MAKING BETTER WORKPLACES

KUNDREFERENS: BULLERDÄMPNING SANDVIK MINING & CONSTRUCTION, SVEDALA MAKING BETTER WORKPLACES KUNDREFERENS: BULLERDÄMPNING SANDVIK MINING & CONSTRUCTION, SVEDALA MAKING BETTER WORKPLACES EN SVETSANLÄGGNING I VÄRLDSKLASS GIGANT LJUDDÄMPAR HOS SANDVIK 2011 genomförde Sandvik Mining & Construction

Läs mer

Det finns vissa saker du inte vill höra. Uponor Decibel ett tyst inomhusavlopp

Det finns vissa saker du inte vill höra. Uponor Decibel ett tyst inomhusavlopp Det finns vissa saker du inte vill höra Uponor Decibel ett tyst inomhusavlopp Tyst och förtroendeingivande Som projektledare för ett bygge är du ensam ansvarig för att projektet blir klart i tid, enligt

Läs mer

PIR Isolering - Terrasser. Kompletta lösningar för terrasser och balkonger

PIR Isolering - Terrasser. Kompletta lösningar för terrasser och balkonger PIR Isolering - Terrasser Kompletta lösningar för terrasser och balkonger Skräddarsydda isoleringssystem Bauder värmeisolering för terrasser och balkonger Välisolerade konstruktioner blir allt viktigare.

Läs mer

F11 Ljudisolering 1. Hur stoppar vi ljudet? Isolering. Absorption. Blockera ljudvägen ingen energiförlust

F11 Ljudisolering 1. Hur stoppar vi ljudet? Isolering. Absorption. Blockera ljudvägen ingen energiförlust F11 Ljudisolering 1 Hur stoppar vi ljudet? Isolering Blockera ljudvägen ingen energiförlust Absorption Omvandla ljud till värme energiförlust 1 Ljudisolering Luftljudisolering mätning och beräkning av

Läs mer

Bort med bullret! Hur minskar vi störande ljud i skolan?

Bort med bullret! Hur minskar vi störande ljud i skolan? Sidan 1 av 5 Bort med bullret! Det finns många sätt att minska ljudet från möbler, leksaker och annan utrustning. Vaxdukar på borden, lekunderlag på golvet och filtklädda leklådor är några av personalens

Läs mer

silencing through design

silencing through design silencing through design I ett unikt samarbete med Ecophon, världsledande inom rumsakustiska lösningar, lanserar vi ett helt nytt koncept. Som enda svenska bolag har vi ingått ett samarbete där kunskap

Läs mer

EXPERTEN PÅ INDUSTRIARBETSPLATSEN BULLER.

EXPERTEN PÅ INDUSTRIARBETSPLATSEN BULLER. EXPERTEN PÅ INDUSTRIARBETSPLATSEN BULLER www.gigant.se EXPERTEN PÅ BULLER EXPERTEN PÅ BULLER KUNSKAPEN SOM GER EN BÄTTRE ARBETSPLATS Med 20 års erfarenhet vet vi på Gigant vad som gör en bra arbetsplats

Läs mer

F11 Ljudisolering 1. Från Den som inte tar bort luddet ska dö! Hur stoppar vi ljudet? Isolering. Absorption

F11 Ljudisolering 1. Från Den som inte tar bort luddet ska dö! Hur stoppar vi ljudet? Isolering. Absorption F11 Ljudisolering 1 Från Den som inte tar bort luddet ska dö! Hur stoppar vi ljudet? Isolering Blockera ljudvägen ingen energiförlust Absorption Omvandla ljud till värme energiförlust 1 Ljudisolering Luftljudisolering

Läs mer

WIPAB & ALLKAL. Avancerade plåtarbeten, maskinskydd och kvalificerad metallrengöring.

WIPAB & ALLKAL. Avancerade plåtarbeten, maskinskydd och kvalificerad metallrengöring. WIPAB & ALLKAL Avancerade plåtarbeten, maskinskydd och kvalificerad metallrengöring. Kvalitet, kunskap och erfarenhet i ett starkt samarbete. WIPAB är ett plåtbearbetningsföretag med inriktning på legotillverkning.

Läs mer

Bilaga B, Lösningar med hänsyn till ljudkrav

Bilaga B, Lösningar med hänsyn till ljudkrav (5), Lösningar med hänsyn till ljudkrav Akustiska begrepp förklaras i Bilaga A. Väggtyper Luftljudsisolering avser skiljekonstruktioners förmåga att isolera mot ljud som sprids via luften. Denna förmåga

Läs mer

Hydraulik. När du behöver superkrafter

Hydraulik. När du behöver superkrafter Hydraulik När du behöver superkrafter En stor stark familj Vårt breda program för högtryckshydraulik förser dig snabbt och enkelt med enorma krafter, genialiskt förpackade i utrymmessnåla och lätthanterade

Läs mer

EN PARTNER MED HELHETSSYN

EN PARTNER MED HELHETSSYN INTERNORDIC AR... 3 EN PARTNER MED HELHETSSYN Med huvudkontor och lager i Nässjö, säljkontor i Stockholm och Umeå, finns vi tillgängliga för hela den nordiska marknaden. Sedan 1997 är vi en del av börsnoterade

Läs mer

Kundanpassade ställverk. Vi bygger ställverk snabbt och effektivt utifrån din specifikation.

Kundanpassade ställverk. Vi bygger ställverk snabbt och effektivt utifrån din specifikation. Kundanpassade ställverk Vi bygger ställverk snabbt och effektivt utifrån din specifikation. Vi på Eldon sätter alltid kunden i centrum och gör allt vi kan för att leverera en optimal skåp- och ställverkslösning

Läs mer

Gyptone Undertak 4.1 Akustik och ljud

Gyptone Undertak 4.1 Akustik och ljud Gyptone Undertak 4.1 Akustik och ljud Reflecting everyday life Akustik och ljud Akustik är och har alltid varit en integrerad del av inomhusmiljön i byggnader. Grundläggande om ljud Akustik är en nödvändig

Läs mer

HÖGFLEXIBEL LJUDISOLERING

HÖGFLEXIBEL LJUDISOLERING HÖGFLEXIBEL LJUDISOLERING Minskar störande ljud från stup- och avloppsrör Tunn ljuddämpning med hög prestanda Enkel installation och enkelt underhåll 107 BULLERKONTROLL: NYCKELBEGREPP Ljud består av mekaniska

Läs mer

HUR SKAPAS OBEGRÄNSAT KREATIVA, AKUSTISKA UNDERTAKSLÖSNINGAR?

HUR SKAPAS OBEGRÄNSAT KREATIVA, AKUSTISKA UNDERTAKSLÖSNINGAR? ROCKFON ECLIPSE ÖAR HUR SKAPAS OBEGRÄNSAT KREATIVA, AKUSTISKA UNDERTAKSLÖSNINGAR? Med ROCKFON Eclipse öar som finns i alla färger och former. Alla färger, och former ROCKFON Eclipse är den idealiska lösningen

Läs mer

PROPPGUIDEN. Hur väljer man rätt propp? En propp passar inte alla öron och situationer. Här följer våra tips

PROPPGUIDEN. Hur väljer man rätt propp? En propp passar inte alla öron och situationer. Här följer våra tips PROPPGUIDEN Hur väljer man rätt propp? En propp passar inte alla öron och situationer Här följer våra tips 1 INNEHÅLL: 2 Skydda dina öron... 3 Öronproppar för alla situationer... 3 Alla öron är olika...

Läs mer

Läran om ljudet Ljud är egentligen tryckförändringar i något material. För att ett ljud ska uppstå måste något svänga eller vibrera.

Läran om ljudet Ljud är egentligen tryckförändringar i något material. För att ett ljud ska uppstå måste något svänga eller vibrera. Akustik Läran om ljudet Ljud är egentligen tryckförändringar i något material. För att ett ljud ska uppstå måste något svänga eller vibrera. När en gitarrsträng vibrerar, rör den sig fram och tillbaka.

Läs mer

The silent gabion Soundblock är den patenterade ljudisolerade gabionen Och var nu så vänliga och håll tyst, vi ska just börja...

The silent gabion Soundblock är den patenterade ljudisolerade gabionen Och var nu så vänliga och håll tyst, vi ska just börja... Soundblock är den patenterade ljudisolerade gabionen från Betafence för stora infrastrukturprojekt. Tack vare den innovativa, absorberande principen hos Soundblock reflekteras mindre buller och mindre

Läs mer

Från idé till färdig komponent

Från idé till färdig komponent Från idé till färdig komponent Från idé till färdig produkt Hydal Aluminium Profiler är en ledande leverantörer av strängpressade, bearbetade och ytbehandlade aluminiumprofiler och komponenter. Vi levererar

Läs mer

Stepisol. Ljuddämpande underlag för moderna golv

Stepisol. Ljuddämpande underlag för moderna golv Stepisol Ljuddämpande underlag för moderna golv Det finns inte längre någon ursäkt för störande ljud Grannfruns högklackade klapprande, tonårssonens malande trumsolon, barngruppens hysteriska dunslekar

Läs mer

CHECKLISTA LJUDGUIDE FÖR FÖRSKOLAN

CHECKLISTA LJUDGUIDE FÖR FÖRSKOLAN CHECKLISTA LJUDGUIDE FÖR FÖRSKOLAN VÄGLEDNING TILL CHECKLISTAN I de situationer där pedagogen eller barnet önskar en tystare ljudmiljö eller en ljudmiljö som inte stör pågående verksamhet behövs en åtgärd.

Läs mer

Innehållsförteckning. Cylindriska vibrationsdämpare - Sid 2-4 Typ A Typ B Typ C. Anslagsbuffertar - Sid 5-8 Typ D Typ BU Typ BS Typ BR

Innehållsförteckning. Cylindriska vibrationsdämpare - Sid 2-4 Typ A Typ B Typ C. Anslagsbuffertar - Sid 5-8 Typ D Typ BU Typ BS Typ BR Innehållsförteckning Cylindriska vibrationsdämpare - Sid 2-4 Typ A Typ B Typ C Anslagsbuffertar - Sid 5-8 Typ D Typ BU Typ BS Typ BR Maskinell utrustning - Sid 9-11 Typ MC Typ MCES Typ SMC Hängande utrustning

Läs mer

PROLOC. Säkerhetsdörrar för alla miljöer

PROLOC. Säkerhetsdörrar för alla miljöer PROLOC Säkerhetsdörrar för alla miljöer PROLOC Vi garanterar din säkerhet Proloc AB har sedan starten 2005 installerat 10 000 säkerhetsdörrar i Stockholmsområdet. Vi står för säkerhet och professionellt

Läs mer

Kraftelektronik & EMC

Kraftelektronik & EMC Kraftelektronik & EMC Flexitron marknadsför komponenter och utrustning för kraftelektronik, EMC och RF/mikrovåg. Tillsammans med våra leverantörer och partners, som är ledande inom sina respektive områden,

Läs mer

Gyptone Kant D2. Inspiration och design för nya undertak

Gyptone Kant D2. Inspiration och design för nya undertak Gyptone Kant D2 Inspiration och design för nya undertak Gyptone Kant D2 bildar ett harmoniskt tak som ger ett vackert helhetsintryck. Ett nytt taksystem med dolt bärverkssystem En trivsam känsla Ett tak

Läs mer

Sanitarne celice. VARIS Prefabricerade badrumsenheter

Sanitarne celice. VARIS Prefabricerade badrumsenheter Fertigbäder - Sanitary cells VARIS Prefabricerade badrumsenheter VARIS Prefabricerade badrumsenheter är den kompletta innovativa och ekonomiska lösningen för varje badrum. I normalut förandet är väggar,

Läs mer

Byggnadsakustik. ÅF-Ingemansson. ÅF-Ingemansson Akustik Buller Vibrationer

Byggnadsakustik. ÅF-Ingemansson. ÅF-Ingemansson Akustik Buller Vibrationer Klas Hagberg 010 505 84 25 Klas.hagberg@afconsult.com www.soundandvibration.se ÅF-Ingemansson ÅF-Ingemansson Akustik Buller Vibrationer Umeå Örnsköldsvik Uppsala Oslo Stockholm Södertälje Borås Trollhättan

Läs mer

HUR SKAPAS OBEGRÄNSAT KREATIVA, AKUSTISKA UNDERTAKSLÖSNINGAR?

HUR SKAPAS OBEGRÄNSAT KREATIVA, AKUSTISKA UNDERTAKSLÖSNINGAR? Rockfon Eclipse Öar HUR SKAPAS OBEGRÄNSAT KREATIVA, AKUSTISKA UNDERTAKSLÖSNINGAR? Med Rockfon Eclipse öar som finns i alla färger och former. Alla färger, och former Rockfon Eclipse är den idealiska lösningen

Läs mer

Rockfon Contour Ett annat sätt att få bra akustik

Rockfon Contour Ett annat sätt att få bra akustik Rockfon Contour Ett annat sätt att få bra akustik Rockfon Contour Ett annat sätt att få bra akustik En enkel och estetisk baffel Mycket bra ljudabsorberande egenskaper Nya designmöjligheter Rockfon Contour

Läs mer

Maj 2005. Ljud. Vetduvilken dörr du ska välja för att minska störande ljud från trapphuset? Bara lugn.vi vet. Dörrar för höga krav.

Maj 2005. Ljud. Vetduvilken dörr du ska välja för att minska störande ljud från trapphuset? Bara lugn.vi vet. Dörrar för höga krav. Ljud Maj 2005 Vetduvilken dörr du ska välja för att minska störande ljud från trapphuset? Bara lugn.vi vet. Dörrar för höga krav. En ljudisolerad dörr ökar friheten Byggföreskrifterna, BBR, hänvisar till

Läs mer

LJUD OCH VIBRATIONER I LÄTTA GOLV PROBLEMÖVERSIKT OCH ERFARENHETER FRÅN LABB- MÄTNINGAR I JSP2

LJUD OCH VIBRATIONER I LÄTTA GOLV PROBLEMÖVERSIKT OCH ERFARENHETER FRÅN LABB- MÄTNINGAR I JSP2 LJUD OCH VIBRATIONER I LÄTTA GOLV PROBLEMÖVERSIKT OCH ERFARENHETER FRÅN LABB- MÄTNINGAR I JSP2 Ett bättre byggande 2017 Dag Glebe 2017-10-25 RISE Research Institutes of Sweden DIVISION ENHET Ljud och vibrationer

Läs mer

Frans Davidsson Konceptutvecklare Kontorslokaler

Frans Davidsson Konceptutvecklare Kontorslokaler Frans Davidsson Konceptutvecklare Kontorslokaler frans.davidsson@ecophon.se 042-179892 Rumsakustik Samspelet mellan människan, rummet och aktiviteten Utomhus Vi bygger ett rum Inomhus Rumsakustiska önskemål

Läs mer

Umeå universitet Tillämpad fysik och elektronik, Osama Hassan BYGGNADSAKUSTIK- FORMELSAMLING

Umeå universitet Tillämpad fysik och elektronik, Osama Hassan BYGGNADSAKUSTIK- FORMELSAMLING Umeå universitet Tillämpad fysik och elektronik, 0-09-03 Osama Hassan BYGGNADSAKUSTIK- FORMELSAMLING Ljudhastighet i luft c = 331 m/s + 0.606t (m/s) t = temperaturen ( C). Ljudtrycksnivå p L p = 0log p0

Läs mer

DUBO skruvsäkringar. DUBO skruvsäkringar för insexskruvar. DUBO tandade stålbrickor. KORREX mutterskydd. KORREX runda mutterskydd. KORREX snäpphättor

DUBO skruvsäkringar. DUBO skruvsäkringar för insexskruvar. DUBO tandade stålbrickor. KORREX mutterskydd. KORREX runda mutterskydd. KORREX snäpphättor DUBO skruvsäkringar 10 10 DUBO skruvsäkringar för insexskruvar 11 DUBO tandade stålbrickor 15 KORREX mutterskydd 22 DUBO WORLDWIDE KORREX runda mutterskydd KORREX snäpphättor 24 17 KORREX skyddsknappar

Läs mer

Platt- och tubvärmeväxlare för ångapplikationer är bra men... Helsvetsade plattvärmeväxlare

Platt- och tubvärmeväxlare för ångapplikationer är bra men... Helsvetsade plattvärmeväxlare Helsvetsad plattvärmeväxlare för ångapplikationer SUPERMAX Helsvetsad plattvärmeväxlare SYSTEMLÖSNINGAR Kompletta värmeväxlarmoduler Platt- och tubvärmeväxlare för ångapplikationer är bra men... Har du

Läs mer

proplate CUTTING ON THE CUTTING EDGE

proplate CUTTING ON THE CUTTING EDGE proplatecutting ON THE CUTTING EDGE Vi är experter på skärning i stål Tack vare en industrialiserad produktion med maskiner som går dygnet runt, året runt kan vi erbjuda flexibel tillverkning med skärning

Läs mer

GHH CS1200. Saleby Bulk & Tank AB. Kompressorinstallation direktdriven. RTI Transport Installaties B.V.

GHH CS1200. Saleby Bulk & Tank AB. Kompressorinstallation direktdriven. RTI Transport Installaties B.V. GHH CS1200 Kompressorinstallation direktdriven RTI Transport Installaties B.V. Saleby Bulk & Tank AB Kylning RTI Transport Installaties B.V. har utvecklat flera kylalternativ. Låt våra specialister på

Läs mer

Nya bostäder vid Kvarnkullen, Kungälv. Bullerutredning

Nya bostäder vid Kvarnkullen, Kungälv. Bullerutredning Handläggare Hässel Johan Tel +46 (0)0 505 84 7 Mobil +46 (0) 70 84 74 7 Fax +46 (0) 774 74 74 johan.hassel@afconsult.com RAPPORT (5) Datum 0-04- Kungälvs kommun Linda Andreasson Nämndhuset 44 8 Kungälv

Läs mer

Skeppsviken, Uddevalla

Skeppsviken, Uddevalla Projektrapport Skeppsviken, Uddevalla Mätning och beräkning av buller från lossning vid Exxon Mobil Projekt: 12-03306 Rapport 12-03306-08100200 Antal sidor: 9 Bilagor: Bullerutbredningskarta - B1 Pumpning

Läs mer

Samhälle. Ljud & Vibrationer

Samhälle. Ljud & Vibrationer Samhälle Ljud & Vibrationer Idag ställs allt högre krav på bra ljudkvalitet. Trafiken och industrin ska generera så lite buller som möjligt. Samtidigt ökar insikten om att tysta bostäder och arbetsplatser

Läs mer

Konsekvenser av nya regelverk om industri- och trafikbuller Bullernätverket 5 november 2014. Lisa Johansson

Konsekvenser av nya regelverk om industri- och trafikbuller Bullernätverket 5 november 2014. Lisa Johansson Konsekvenser av nya regelverk om industri- och trafikbuller Bullernätverket 5 november 2014 Lisa Johansson Problem med dagens riktvärden och praxis Buller lyfts ofta fram som ett hinder för bostadsbyggande

Läs mer

Stenullen vi använder i våra produkter är ett naturligt. material som har samma ljudabsorption som snö.

Stenullen vi använder i våra produkter är ett naturligt. material som har samma ljudabsorption som snö. Katalog 5 Tyst va? Det är snön som dämpar ljudet så effektivt. Stenullen vi använder i våra produkter är ett naturligt material som har samma ljudabsorption som snö. Virket kommer i huvudsak från svenska

Läs mer

Air/Luft Installationernas roll. Johnny Andersson, Ramböll 2008-04

Air/Luft Installationernas roll. Johnny Andersson, Ramböll 2008-04 Air/Luft Installationernas roll Johnny Andersson, Ramböll 2008-04 04-0202 Byggnaden som system Duncan: Ett vackert läge detta slottet har; och luften känns mot våra tjusta sinnen smeksam och mild (Shakespeare,

Läs mer

F11 Ljudisolering 1. Från Den som inte tar bort luddet ska dö! Ljudisolering. Hur stoppar vi ljudet? Kvantifiering

F11 Ljudisolering 1. Från Den som inte tar bort luddet ska dö! Ljudisolering. Hur stoppar vi ljudet? Kvantifiering Från Den som inte tar bort luddet ska dö! F Ljudisolering Hur stoppar vi ljudet? Ljudisolering Isolering Blockera ljudvägen ingen energiförlust Absorption Omvandla ljud till värme energiförlust Luftljudisolering

Läs mer

MODUL-SYSTEM EXTRA LÅNGA LÅDOR FÖR TUNG OCH OTYMPLIG LAST

MODUL-SYSTEM EXTRA LÅNGA LÅDOR FÖR TUNG OCH OTYMPLIG LAST MODUL-SYSTEM EXTRA LÅNGA LÅDOR FÖR TUNG OCH OTYMLIG LAST LÖSNINGEN FÖR ICK-US,VANS OCH ERSONBILAR Som professionell användare ställer du säkert höga krav på effektivitet under din arbetsdag och ofta ingår

Läs mer

Linjeavvattning. ACO DRAIN Multiline för belastningsklasserna A 15 - E 600 enligt EN 1433

Linjeavvattning. ACO DRAIN Multiline för belastningsklasserna A 15 - E 600 enligt EN 1433 ACO DRAIN Multiline för belastningsklasserna A 15 - E 600 enligt EN 1433 9 Med ACO DRAIN Multiline sätter vi ny standard för konsulter, utförande och funktionalitet inom linjeavvattning. ACO DRAIN Multiline

Läs mer

Vägg- och taksystem för akustikinbyggnad

Vägg- och taksystem för akustikinbyggnad Vägg- och taksystem för akustikinbyggnad Isolamin tillverkar vägg- och taksystemet med innehåll exakt enligt den akustiska kravspecifikationen, vilket det enskilda projektet kräver. Ljudreduktion Ω Enkelväggar

Läs mer

Kundanpassade rullformade profiler

Kundanpassade rullformade profiler Kundanpassade rullformade profiler Under snart femtio år har vi gjort profiler till vår profil ROBUST RULLPROFILER tillverkar rullformade profiler för industrin. Det har vi gjort i snart femtio år. Utan

Läs mer

Specialisten på skärande bearbetning

Specialisten på skärande bearbetning Specialisten på skärande bearbetning Företaget Ekets Ekets är ett av Sveriges 10 största företag när det gäller skärande bearbetning. Vi har en kapacitet på 500.000 timmar i mer än 100 CNC-styrda maskiner.

Läs mer

Räcket för tuffa tag i vinterklimat vägräcket

Räcket för tuffa tag i vinterklimat vägräcket Räcket för tuffa tag i vinterklimat vägräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning och vårt huvudkontor

Läs mer

Grundläggande Akustik

Grundläggande Akustik Läran om ljud och ljudutbredning Ljud i fritt fält Ljudet utbreder sig som tryckväxlingar kring atmosfärstrycket Våglängden= c/f I luft, ljudhastigheten c= 344 m/s eller 1130 ft/s 1ft= 0.3048 m Intensiteten

Läs mer

STF SVENSKA TEXTILFILTER AB

STF SVENSKA TEXTILFILTER AB SVENSKTILLVERKAT SEDAN 1972 STF SVENSKA TEXTILFILTER AB VENTILATION RÖKGASRENING VÅT F ILT RERING STOFTAVSKILJNING SERVICE VI TILLVERKAR FILTER Så enkelt skulle vi kunna förklara vad vi gör här på Svenska

Läs mer

Projektrapport. Balkonger. Reduktionstalmätning på balkonger. mmo03426-01112800. Malmö 2001-11-28

Projektrapport. Balkonger. Reduktionstalmätning på balkonger. mmo03426-01112800. Malmö 2001-11-28 Projektrapport Balkonger Projekt Reduktionstalmätning på balkonger mmo03426-01112800 Uppdragsansvarig Torbjörn Wahlström Malmö 2001-11-28 Projekt: MMO03426 : mmo03426-01112800 Datum: 2001-11-28 Antal sidor:

Läs mer

Bullersituationen i Göteborg

Bullersituationen i Göteborg Bullersituationen i Göteborg Bullerövervakning Framför allt övervakar vi trafikbuller eftersom det är den typen av buller som människor i städer störs mest av Vägtrafik är mest störande av de olika trafikslagen

Läs mer

Friskluftventil NonSonus FLV-65

Friskluftventil NonSonus FLV-65 Friskluftventil NonSonus FLV-65 Tyst frisk luft - överallt Extremt god ljudprestanda även vid tunna väggar Fullt justerbart luftflöde Insektsskydd och filter Produktdatablad Användningsområden Fasader

Läs mer

kompetent korrekt komplett komposit

kompetent korrekt komplett komposit kompetent korrekt komplett komposit kompetent Lätta, urstarka och tåliga. Det är några av de egenskaper som kännetecknar kompositprodukter tillverkade av oss på Faiber AB. Sedan början av 80-talet har

Läs mer