Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning. Trafiklärarutbildning. Kungsängen. Utbildningens namn:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning. Trafiklärarutbildning. Kungsängen. Utbildningens namn:"

Transkript

1 Utbildningens namn: Trafiklärarutbildning Ansvarig utbildningsanordnare: Upplands-Bro kommun, Vuxenutbildningen Omfattning, poäng: 300 Studieort: Kungsängen Studieform: Bunden Studietakt: Heltid Utbildningsnummer: YH00979 Beslutsår: 2019 Bilaga till Myndigheten för yrkeshögskolans beslut, den

2 Faktauppgifter Utbildningens namn Trafiklärarutbildning Ansvarig utbildningsanordnare Upplands-Bro kommun, Vuxenutbildningen Organisationsnummer Postadress och besöksadress Postadress Organisation: Adress: Postnr/ort Upplands-Bro kommun, Vuxenutbildningen Kyrkvägen Kungsängen Besök Organisation: Adress: Ort: Upplands-Bro kommun, Vuxenutbildningen Kyrkvägen 6 Kungsängen Webbadress, telefonnummer och e-postadress Telefon Hemsida E-post tomas.stens@upplands-bro.se Sida 1 (18)

3 Utbildningsplan Utbildningen Examen och examenskrav Examensbeteckning Examen Utbildningen ger yrkeshögskoleexamen Utbildningar som leder till en examen inom yrkeshögskolan ska uppfylla kraven i 2 kap i förordningen om yrkeshögskolan (2009:130) vad gäller kunskaper, färdigheter och kompetenser. Examensbenämning Yrkeshögskoleexamen Trafiklärarutbildning Resultat av lärande Yrkesroller (kopierad) Yrkesroll 1: Trafiklärare Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kunskaper om/i (kopierad) 1. Specialiserade kunskaper om författningar som föreskriver innehållet i utbildning för körkort behörighet B. 2. Kunskaper inom arbetsområdet och överblick över områden gränsande till det egna arbetsområdet. 3. Kunskaper om arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom arbetsområdet. 4. Kunskaper om pedagogiska- psykologiska teorier och lärandeprocesser. 5. Kunskaper om trafikförfattningar. 6. Kunskap om förhållanden och framgångsfaktorer som bidrar till ökad hälsa för föraren samt inom vägtransportsystemet så även fordonets funktion samt vad som gäller vi trafikolycksplats. Efter avslutad utbildning ska den studerande ha färdigheter i att (kopierad) 1. Självständigt identifiera kundens behov av utbildning för att nå mål enligt styrdokument som leder till körkort. 2. Tillämpa sitt kunnande i att omsätta utbildningens ämneskunskaper och allmänpedagogiska kunskaper i praktisk verksamhet. 3. Bedöma en elevs lärande och dokumentera elevens kunskapsutveckling. Sida 2 (18)

4 4. Använda digitala verktyg i undervisning på ett säkert och kritiskt sätt. 5. Lösa sammansatta problem samt kunna samverka med andra för att kunna individualisera undervisning. 6. Planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom arbetsområdet. 7. Kritiskt granska, bedöma och använda relevant information samt att diskutera ny fakta, ny forskning och frågeställningar med olika målgrupper och därmed bidra till utveckling av yrket och verksamheten. 8. Visa kommunikativ och social förmåga som en grund för det egna ledarskapet och den pedagogiska verksamheten. Samt kommunicera åtaganden och lösningar på minst ett främmande språk. Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kompetenser för att 1. förmåga att ta ansvar och att agera självständigt 2. förmåga att reflektera över den egna rollen som lärare, 3. empatisk förmåga 4. förmåga att värdera och dra slutsatser av egna och gemensamma 5. ansvar i samarbete med andra och kunna leda samt utvärdera egna och andras 6. förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot kunder, kollegor och myndigheter, 7. förmåga att självständigt tillägna sig ytterligare kunskaper och färdigheter för vidare lärande och professionell utveckling inom arbetsområdet. Undervisning på engelska (kopierad) Kursöversikt Denna utbildning kommer inte att bedrivas på engelska Obligatoriska kurser Kurs Poäng Arbetsmiljö och ansvar 10 Examensarbete 12 Fordonssäkerhet och miljö 35 Författningskunskap 35 Lärande i arbete 1 25 Lärande i arbete 2 50 Trafikpsykologi 35 Trafiksäkerhetsarbete 23 Yrkespedagogik-Trafiklärare 1 25 Yrkespedagogik-Trafiklärare 2 50 Summa: 300 Valbara kurser (kopierad) {Det finns inga valbara kurser} Sida 3 (18)

5 Kurser Kursen har 10 huvudmoment/delkurs(er) Kursens namn: Arbetsmiljö och ansvar Standard YH-poäng: 10 Kursen ska ge kunskaper om hälsa, ergonomi, kvalitets- och arbetsmiljöfrågor, arbetsmarknadens parter, arbetsrättsliga frågor inom yrkesområdet samt konsumenträtt. Dessutom ska kursen ge praktiska kunskaper om första hjälpen, hjärtlungräddning och hur man beter sig på en trafikolycksplats. 3 kunskaper om arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom arbetsområdet 6 kunskap om förhållanden och framgångsfaktorer som bidrar till ökad hälsa inom vägtransportsystemet 1 självständigt identifiera kundens behov av utbildning för att nå mål enligt styrdokument som leder till körkort 1 förmåga att ta ansvar och att agera självständigt 3 empatisk förmåga 6 förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot kunder, kollegor och myndigheter 7 förmåga att självständigt tillägna sig ytterligare kunskaper och färdigheter för vidare lärande och professionell utveckling inom arbetsområdet Kursens namn: Examensarbete Examensarbete YH-poäng: 12 Sida 4 (18)

6 Syftet med examensarbetet är att den studerande väljer ett projekt för att få tillfälle att fördjupa sig inom någon del som behandlats under utbildningens gång. Syftet är också att examensarbetet ska bygga på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet för att förbereda den studerande för fortsatt lärande efter examen som trafiklärare. Kursen ska ge grundläggande kunskaper i att självständig formulera en frågeställning, samt söka och sammanställa relevanta källor som har koppling till frågeställning och bakgrundsbeskrivning. Kursen ska även ge fördjupade kunskaper inom delar av ämnesstudiernas huvudområden. Dessutom ska kursen ge insikt i behov av ytterligare kunskaper och färdigheter för vidare lärande. 2 kunskaper inom arbetsområdet och överblick över områden gränsande till det egna arbetsområdet 7 kritiskt granska, bedöma och använda relevant information samt att diskutera ny fakta, ny forskning och frågeställningar med olika målgrupper och därmed bidra till utveckling av yrket och verksamheten 8 visa kommunikativ och social förmåga som en grund för det egna ledarskapet och den pedagogiska verksamheten, samt kommunicera åtaganden och lösningar på minst ett främmande språk 1 förmåga att ta ansvar och att agera självständigt 4 förmåga att värdera och dra slutsatser av egna och gemensamma resultat 5 ansvar i samarbete med andra och kunna leda samt utvärdera andras resultat 6 förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot kunder, kollegor och myndigheter 7 förmåga att självständigt tillägna sig ytterligare kunskaper och färdigheter för vidare lärande och professionell utveckling inom arbetsområdet Kursens namn: Fordonssäkerhet och miljö Standard YH-poäng: 35 Sida 5 (18)

7 Kursen ska ge kunskaper om fordon och deras konstruktion och funktion samt om säkerhetssystem, fordonsunderhåll och utveckling inom teknikområdet. Kursen ska även ge kunskaper om faktorer som främjar säkerhet och minskar miljöpåverkan. Kursen ska också ge erfarenhet av ett ansvarsfullt och miljöanpassat körsätt. Dessutom ska kursen ge kunskaper om hållbar utveckling ur såväl nationellt som internationellt perspektiv. 2 kunskaper inom arbetsområdet och överblick över områden gränsande till det egna arbetsområdet 5 kunskaper om trafikförfattningar 6 kunskap om förhållanden och framgångsfaktorer som bidrar till ökad hälsa inom vägtransportsystemet 2 tillämpa sitt kunnande för att omsätta ämneskunskaper och allmänpedagogiska kunskaper i praktisk verksamhet 7 kritiskt granska, bedöma och använda relevant information samt att diskutera ny fakta, ny forskning och frågeställningar med olika målgrupper och därmed bidra till utveckling av yrket och verksamheten, 1 förmåga att ta ansvar och att agera självständigt 7 förmåga att självständigt tillägna sig ytterligare kunskaper och färdigheter för vidare lärande och professionell utveckling inom arbetsområdet Kursens namn: Författningskunskap Standard YH-poäng: 35 Sida 6 (18)

8 Kursen ska ge kunskaper om de bestämmelser och centrala begrepp inom trafikområdet som är väsentliga för trafiklärares och trafikskolors verksamhet. Kursen ska även ge erfarenhet av att genomföra utbildningsinsatser samt att utvärdera utbildningsmaterial om trafikbestämmelser. 1 specialiserade kunskaper om författningar som föreskriver innehållet i utbildning för körkort behörighet B 2 kunskaper inom arbetsområdet och överblick över områden gränsande till det egna arbetsområdet 5 kunskaper om trafikförfattningar 3 bedöma en elevs lärande och dokumentera elevens kunskapsutveckling 7 kritiskt granska, bedöma och använda relevant information samt att diskutera ny fakta, ny forskning och frågeställningar med olika målgrupper och därmed bidra till utveckling av yrket och verksamheten 7 förmåga att självständigt tillägna sig ytterligare kunskaper och färdigheter för vidare lärande och professionell utveckling inom arbetsområdet Kursens namn: Lärande i arbete 1 LIA YH-poäng: 25 Sida 7 (18)

9 Kursen är förlagd till trafikskola och ska ge den studerande grundläggande kunskaper och erfarenhet om yrket och trafiklärarens arbetsuppgifter. Under kursen ska den studerande lära känna arbetsmiljön och få förståelse för trafikskolors trafiksäkerhetsarbete. Kursen ska ge möjlighet till att utveckla kundbemötande. Den studerande ska under handledning få kunskap om hur dokumentation av körkortstagares lektioner och prestationer går till. Kursen ska vidare ge en uppfattning om hur en körlektion planeras och genomförs med avseende på övningsområde, övningsmomentet och momentets mål. Kursen ska ge de teoretiska delarna i utbildningen en praktisk tillämpning för att träna den studerande att planera och genomföra undervisning tillsammans med handledaren. Den studerande ska tillägna sig kunskaper för hur den pedagogiska verksamheten är utformad och förstå de krav som ställs från kunder, allmänhet och myndigheter. Kursen ska även utveckla förmåga att diskutera faktorer som påverkar individers körsätt och attityd. Lärandet i arbete 1 ska ske med handledning av utsedd handledare. 2 kunskaper inom arbetsområdet och överblick över områden gränsande till det egna arbetsområdet, 3 kunskaper om arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom arbetsområdet, 4 kunskaper om pedagogiska teorier och lärandeprocesser 1 självständigt identifiera kundens behov av utbildning för att nå mål enligt styrdokument som leder till körkort, 2 tillämpa sitt kunnande för att omsätta ämneskunskaper och allmänpedagogiska kunskaper i praktisk verksamhet, 3 bedöma en elevs lärande och dokumentera elevens kunskapsutveckling, 4 använda digitala verktyg i undervisning på ett säkert och kritiskt sätt, 5 lösa sammansatta problem samt kunna samverka med andra för att kunna individualisera undervisning 2 förmåga att reflektera över den egna rollen som lärare, 3 empatisk förmåga, 4 förmåga att värdera och dra slutsatser av egna och gemensamma 5 ansvar i samarbete med andra och kunna leda samt utvärdera andras 6 förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot kunder, kollegor och myndigheter Kursens namn: Lärande i arbete 2 LIA YH-poäng: 50 Sida 8 (18)

10 Kursen är förlagd till trafikskola och ska ge praktisk kunskap i tillämpning av att planera, genomföra och utvärdera utbildningsinsatser som stödjer körkortstagares lärande och mål. Kursen ska ge färdigheter i att organisera övningar och leda diskussioner kring attityder och förarbeteenden. I denna kurs är det tillåtet att den studerande genomför lektioner på egen hand när utbildningsanordnare och handledare i samråd bedömer att den studerande uppnått tillräcklig hög kunskap, färdighet och kompetens för att kunna arbeta självständigt. Det självständiga arbetet sker dock fortfarande under handledares ansvar och ledning. 2 kunskaper inom arbetsområdet och överblick över områden gränsande till det egna arbetsområdet, 3 kunskaper om arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom arbetsområdet 1 självständigt identifiera kundens behov av utbildning för att nå mål enligt styrdokument som leder till körkort, 2 tillämpa sitt kunnande för att omsätta ämneskunskaper och allmänpedagogiska kunskaper i praktisk verksamhet, 3 bedöma en elevs lärande och dokumentera elevens kunskapsutveckling, 4 använda digitala verktyg i undervisning på ett säkert och kritiskt sätt, 5 lösa sammansatta problem samt kunna samverka med andra för att kunna individualisera undervisning, 6 planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom arbetsområdet 1 förmåga att ta ansvar och att agera självständigt 3 empatisk förmåga, 4 förmåga att värdera och dra slutsatser av egna och gemensamma 5 ansvar i samarbete med andra och kunna leda samt utvärdera andras 6 förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot kunder, kollegor och myndigheter, 7 förmåga att självständigt tillägna sig ytterligare kunskaper och färdigheter för vidare lärande och professionell utveckling inom arbetsområdet Kursens namn: Trafikpsykologi Standard YH-poäng: 35 Sida 9 (18)

11 Kursen ska ge grundläggande kunskaper inom psykologi med särskild betoning på tillämpningsområden som är relaterade till trafiksäkerhet och mål i styrdokument inom verksamhetsområdet. 2 kunskaper inom arbetsområdet och överblick över områden gränsande till det egna arbetsområdet 4 kunskaper om pedagogiska teorier och lärandeprocesser 6 kunskap om förhållanden och framgångsfaktorer som bidrar till ökad hälsa inom vägtransportsystemet 1 självständigt identifiera kundens behov av utbildning för att nå mål enligt styrdokument som leder till körkort, 2 tillämpa sitt kunnande för att omsätta ämneskunskaper och allmänpedagogiska kunskaper i praktisk verksamhet 7 kritiskt granska, bedöma och använda relevant information samt att diskutera ny fakta, ny forskning och frågeställningar med olika målgrupper och därmed bidra till utveckling av yrket och verksamheten, 8 visa kommunikativ och social förmåga som en grund för det egna ledarskapet och den pedagogiska verksamheten, samt kommunicera åtaganden och lösningar på minst ett främmande språk 7 förmåga att självständigt tillägna sig ytterligare kunskaper och färdigheter för vidare lärande och professionell utveckling inom arbetsområdet Kursens namn: Trafiksäkerhetsarbete Standard YH-poäng: 23 Sida 10 (18)

12 Kursen ska ge kunskaper om transport- och trafiksystem, trafiksäkerhet och forskning med utgångspunkt i långsiktigt trafiksäkerhetsarbete. Kursen ska ge kunskaper om trafikpolitiska åtgärder och faktorer som påverkar trafiksäkerheten. 2 kunskaper inom arbetsområdet och överblick över områden gränsande till det egna arbetsområdet 6 kunskap om förhållanden och framgångsfaktorer som bidrar till ökad hälsa inom vägtransportsystemet 2 tillämpa sitt kunnande för att omsätta ämneskunskaper och allmänpedagogiska kunskaper i praktisk verksamhet 7 kritiskt granska, bedöma och använda relevant information samt att diskutera ny fakta, ny forskning och frågeställningar med olika målgrupper och därmed bidra till utveckling av yrket och verksamheten 2 förmåga att reflektera över den egna rollen som lärare, 3 empatisk förmåga, 4 förmåga att värdera och dra slutsatser av egna och gemensamma 5 ansvar i samarbete med andra och kunna leda samt utvärdera andras 6 förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot kunder, kollegor och myndigheter Kursens namn: Yrkespedagogik-Trafiklärare 1 Standard YH-poäng: 25 Sida 11 (18)

13 Kursen ska ge kunskaper om pedagogik, kunskapssyn och faktorer som stödjer lärande och lärandesituationer samt styrdokument inom verksamhetsområdet. Kursen ska även ge kunskaper om trafiklärares arbetsuppgifter och behov av kompetensutveckling. Dessutom ska kursen ge färdigheter i att utveckla utbildningsmaterial. Kursen bedrivs till stor del i övningsbil. 1 specialiserade kunskaper om författningar som föreskriver innehållet i utbildning för körkort behörighet B, 2 kunskaper inom arbetsområdet och överblick över områden gränsande till det egna arbetsområdet, 3 kunskaper om arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom arbetsområdet, 4 kunskaper om pedagogiska teorier och lärandeprocesser 1 självständigt identifiera kundens behov av utbildning för att nå mål enligt styrdokument som leder till körkort, 2 tillämpa sitt kunnande för att omsätta ämneskunskaper och allmänpedagogiska kunskaper i praktisk verksamhet, 3 bedöma en elevs lärande och dokumentera elevens kunskapsutveckling, 4 använda digitala verktyg i undervisning på ett säkert och kritiskt sätt, 5 lösa sammansatta problem samt kunna samverka med andra för att kunna individualisera undervisning 2 förmåga att reflektera över den egna rollen som lärare, 3 empatisk förmåga, 4 förmåga att värdera och dra slutsatser av egna och gemensamma 5 ansvar i samarbete med andra och kunna leda samt utvärdera andras 6 förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot kunder, kollegor och myndigheter Kursens namn: Yrkespedagogik-Trafiklärare 2 Standard YH-poäng: 50 Sida 12 (18)

14 Kursen ska ge fördjupad kunskap om pedagogik, kunskapssyn och faktorer som främjar lärande och lärandesituationer. Kursen ska ge kunskaper om och erfarenhet av såväl ämnesmetodik som didaktik inom trafikutbildningens teoretiska och praktiska delar. Kursen ska även ge kunskaper om funktionsnedsättningar och åtgärder vid behov av stöd. Dessutom ska kursen ge fördjupad kunskap om styrdokument inom verksamhetsområdet. Kursen bedrivs till stor del i övningsbil. 1 specialiserade kunskaper om författningar som föreskriver innehållet i utbildning för körkort behörighet B, 2 kunskaper inom arbetsområdet och överblick över områden gränsande till det egna arbetsområdet, 3 kunskaper om arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom arbetsområdet, 4 kunskaper om pedagogiska teorier och lärandeprocesser 1 självständigt identifiera kundens behov av utbildning för att nå mål enligt styrdokument som leder till körkort, 2 tillämpa sitt kunnande för att omsätta ämneskunskaper och allmänpedagogiska kunskaper i praktisk verksamhet, 3 bedöma en elevs lärande och dokumentera elevens kunskapsutveckling, 4 använda digitala verktyg i undervisning på ett säkert och kritiskt sätt, 5 lösa sammansatta problem samt kunna samverka med andra för att kunna individualisera undervisning, 6 planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom arbetsområdet 8 visa kommunikativ och social förmåga som en grund för det egna ledarskapet och den pedagogiska verksamheten, samt kommunicera åtaganden och lösningar på minst ett främmande språk 1 förmåga att ta ansvar och att agera självständigt, 2 förmåga att reflektera över den egna rollen som lärare, 3 empatisk förmåga, 4 förmåga att värdera och dra slutsatser av egna och gemensamma 5 ansvar i samarbete med andra och kunna leda samt utvärdera andras 6 förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot kunder, kollegor och myndigheter, 7 förmåga att självständigt tillägna sig ytterligare kunskaper och färdigheter för vidare lärande och professionell utveckling inom arbetsområdet Sida 13 (18)

15 Tillträde till utbildningen Särskilda förkunskaper Särskilda förkunskaper krävs i följande Kurser Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper Och Teoretiska kurser som finns på fler program Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100p Motivering förkunskaper kurser: myh och STR har tillsammans arbetat fram vilka förkunskaper det krävs för att studera till trafiklärare. Yrket är komplext och efter avslutad utbildning ska den studerande agera självständigt som pedagogisk ledare inom trafiksäkerhetsområdet vilket innebär stor kompetens att tillgodogöra sig text gällande trafikförfattningar, pedagogik, trafikpsykologi och fordonsteknik. Enligt MYHFS 2017:5 krävs följande förkunskaper. 1 För utbildningar inom yrkeshögskolan, med inriktning trafiklärare, gäller följande krav på särskilda förkunskaper och villkor. Utöver de krav som ställs i 3 kap. 1 och 2 förordningen om yrkeshögskolan ska sökande till utbildningar till trafiklärare 1. ha uppnått kunskaper motsvarande betygsnivå lägst E i svenska 2 eller svenska som andra språk 2 eller motsvarande kunskaper, 2. inneha körkort med förarbehörighet B, och under sammanlagt minst 18 månader av de senaste tio åren haft ett körkort med sådan behörighet, och 3. ha vana och skicklighet att köra fordon av det slag som avses i punkt 2, samt kunna styrka sin allsidiga kör- och trafikvana genom en körbedömning genomförd av utbildaren eller den som utbildaren utser. Sida 14 (18)

16 Urvalsgrunder Urvalsgrunder Andra villkor eller andra kunskaper krävs Samtliga sökande ska genomföra en körbedömning enligt MYHFS 2017:5 som kan styrka deras allsidiga kör- och trafikvana hos någon trafikskola som vi på förväg har utsett och har ett nära samarbete med. Körbedömningarna sker utifrån ett på förväg fastställt protokoll, samt att vi har en samsyn i hur körningarna ska bedömas. Utvärderingar görs regelbundet gällande körtestet och protokollet. Körtestet mäter: sökandes Självvärdering före och efter testet på olika delmoment. Manövrering, Säkerhetsmarginaler, Trafikregler och Problemlösning Motivering till krav på villkor eller andra kunskaper. Villkor eller andra kunskaper som är krav för utbildningens speciella inriktning eller det yrkesområde som utbildningen förbereder för: För att arbeta som trafiklärare krävs att man har en allsidig kör- och trafikvana. Detta kan endast styrkas genom ett körtest som utförs av utbildningsanordnaren på förväg utsedd personal. MYHFS 2017: ha vana och skicklighet att köra fordon av det slag som avses i punkt 2, samt kunna styrka sin allsidiga kör- och trafikvana genom en körbedömning genomförd av utbildaren eller den som utbildaren utser. KKL (SFS 1998:488) kap 4 5 Övningskörning ska ske under uppsikt av någon som har vana och skicklighet att köra fordon av det slag som övningskörningen avser samt 1. är utbildningsledare eller trafiklärare, om övningskörningen sker i trafikskola för annan körkortsbehörighet än AM, En utbildningsanordnare inom yrkeshögskolan ska enligt 4 kap 11 YHF (2009:130) lämna de uppgifter som myndigheten begär för myndighetens tillsyn, kvalitetsgranskning, uppföljning och utvärdering. Anordnaren ska t ex vid tillsyn kunna påvisa att man har levt upp till författningarnas krav. Det innebär att det behöver finnas en fullständig och väl ordnad dokumentation av utbildningens styrdokument, organisation, administration och genomförande. Betyg Särskilt prov (kopierad) (kopierad) Tidigare utbildning Utbildningens huvudsakliga upplägg och organisation Uppgifter om eventuella övriga utbildningsanordnare (kopierad) Sida 15 (18)

17 Utbildningens upplägg Utbildningens upplägg och organisation Lärarledd undervisning sker i regel timmar per vecka. Utöver detta har de studerande i hög grad självstudier med handledning av läraren. Olika externa föreläsare är även ett inslag i utbildningen. Projektuppgifter ingår i flera kurser. De studerande ges möjlighet att redovisa sina kunskaper och färdigheter på ett varierat sätt vilket stödjer dem i deras lärande. Utbildningen kommer att dels bestå av teoretiska kurser och moment i kurser, och dels av mer praktiska kurser. Mycket undervisning sker i personbilar i små grupper. Generellt kan sägas att ren yrkeskunskap övas i huvudsak genom mer praktiska moment och problembaserat lärande. Pedagogiken bygger på ett individorienterat och problembaserat arbetssätt. De studerande tränas i hög grad i att själva söka information och kunskap. Vi betonar betydelsen av varierad undervisning med föreläsningar, praktiska moment och handledning, både enskilt och i grupp. Grupparbeten ingår som en del i lärandet och för att utveckla förmågan att kommunicera i tal och skrift ingår muntliga såväl som skriftliga redovisningar av dessa. Under vissa moment kommer projektgrupper att utses med ansvariga projektledare. Vi arbetar systematiskt med sambandet mellan teoretiska moment, praktiska moment och LIA. Vi strävar efter till att tillvarata och utveckla den kompetens och de erfarenheter som de studerande själva besitter, med den bakgrund de bär med sig. De studerande kommer t ex att ges möjlighet att påverka kursupplägg och planering för att öka effekten och motivationen för lärandet. Inom ramen för kursplanerna bestäms innehåll, arbetsformer och examinationsformer i samråd mellan lärare och studerande för att anpassa kursen på bästa möjliga sättet till de studerandes förkunskaper, intressen och behov. Individuella skriftliga inlämningsuppgifter, alternativt skriftliga prov, aktivt deltagande i diskussioner, gruppuppgifter och muntliga presentationer med IT-stöd är underlag för betygsättning. Kursernas karaktär och innehåll kräver att den studerande är närvarande och aktiv. Vid frånvaro behöver den studerande lämna in skriftliga uppgifter för att kunna tillgodogöra sig det centrala innehållet av de teman han/hon missat. Vi har en lärplattform där allt material finns samlat som gruppen skapar under utbildningen. Så även länkar till all författning samt övrigt material som utöver den obligatoriska litteraturen i bokform. Har man missat någon lektion återfinns mycket information på lärplattformen. Alla inlämningar sker via lärplattformen, vilket gör att allt återfinns på ett tydligt sätt. Antal timmar lärar- eller handledarledd verksamhet utbildning omfattar 1660 timmar Kvalitetsarbete Kvalitetssäkringen av utbildningen Vi har en väl dokumenterad agenda och process gällande planering, genomförande, utvärdering och utveckling/förbättring som alla lärare är delaktiga i. Vidare har vi kontinuerligt veckovis arbetslagsmöten, samt utvecklingsdagar två gånger/år. Planeringen utgår från tidigare erfarenheter och utvärderingar. Vi utvecklar varje kurs regelbundet och har en noggrann dokumentation. Vår erfarenhet (sedan 2001) är en styrka vid planerandet av nya omgångar. Vi har ett stort nätverk inom branschen där vi kan utbyta erfarenheter och är lyhörda för hur branschen utvecklas. Individens behov och möjligheter är en central del i utbildningen, vi strävar efter att ha stort elevinflytande i form av examinationsformer och övningar under ledning av utbildningsledare. Vårt huvudmål med kvalitetsarbetet är att de som studerar hos oss trivs och är väl förberedda för yrket när de avslutar sin utbildning, samt att utbildningen ligger i linje med branschens behov och myndigheternas krav. Vi gör regelbundna utvärderingar under utbildningstiden med efterföljande Sida 16 (18)

18 åtgärder vid behov, samt kvalitetsuppföljning 6 månader efter avslutad kurs. Vi för regelbundet samtal med branschen då vi kontinuerligt förhör oss om hur branschen ser på utvecklingen inom området och att det ligger i linje med vår planering. Lärarna har god kunskap inom branschen och ett brett kontaktnät. Betygskriterier är välformulerade och åtkomliga för alla lärare och studerande. Betygskriterierna ska lyftas både före och under samtliga kurser. Vår pedagogik är elevcentrerad och reflekterande vilket ligger i linje med de styrdokument som branschen arbetar med (TSFS 2011:20) Vi har utformat en värdegrund som gäller för hela vuxenutbildningen i Upplands Bro Kommun, den lyfts upp och tillsammans med varje klass utformar vi en specifik som förstärker tidigare nämnda. Vår värdegrund är synliggjord och vi för regelbundet den typen av frågor. Ledningsgruppen: Vid samtliga möten har vi en tydlig agenda då vi går igenom kurserna och hur arbetet sker. Ledamöterna har ansvarsområden inom kurserna för att säkerställa att utbildningen sker i enlighet med branschens och styrdokumentens krav. LG deltar även i sammansatta möten med samtliga lärare gällande pedagogiska frågeställningar. Utvärderingar är stående punkt, vad som framkommit. LG har full insyn i arbetet. Eventuella avvikelser måste hanteras skyndsamt. Tidigt på utbildningen ordnar vi en mötesplats för trafikskolor som söker LIA-kandidater. Det finns ett stort intresse att ta emot LIA-kandidater för fortsatt kompetensförsörjning. Där knyts kontakter och de studerande uppmanas att auskultera flertalet tillfällen hos flera olika trafikskolor för att skapa sig en bild av yrket och LIA. Innan LIA har vi ett obligatoriskt handledarmöte där både handledare och LIA-kandidat deltar tillsammans. Förutom praktisk information genomförs en djupare diskussion och arbete gällande kursmålen och hur de ska arbeta tillsammans för att nå bästa effekt. Vårt LIA-golv ligger till grund för mötet. Utöver styrdokumenten diskuteras även MYHFS 2015:3 för att tydligt påvisa vikten av handledning och ansvar. Besök och uppföljning i form av dokumentation sker. Genomförandet ska vara tydligt med god översikt och lyhört för hur de utveckling samt förkunskaper. Behöver vi omarbeta planeringen ska det finnas utrymme för lösningar. Gruppdiskussioner förs gällande kursmål och betygskriterier samt de övergripande målen. Utbildningsledaren har bakgrund inom branschen och är huvudlärare. Övriga lärare har även de god kunskap inom branschen och är utvalda för olika specifika moment. Studeranderepresentanterna utgör en viktig del då vi uppmanar till klassråd dels inför LG-möten för tydligt elevinflytande, så även inför enklare frågor gällande undervisningen under kurserna. Vi har ett nära samarbete med Stockholms Trafiklärarutbildning vilket möjliggör att de studerande når en djupare reflektion och samarbete med fler studerande och det är ett smart utnyttjande av resurser när det gäller externa föreläsare. Vi för regelbunden dialog och samarbetar med övriga trafiklärarutbildningar i landet. Vi har en central plats i Rådet för Svensk Trafiklärarutbildning där vår utbildningsledare har den sammankallande rollen. Utvärderingen skapar möjligheter för framtida planering genom att ständigt utveckla och belysa information som framkommit tidigare. Vi använder oss av en för hela Upplands Bro vuxenutbildning framtagen utvärdering vilket borgar för god validitet och reliabilitet. Vi har som princip att utvärdera både mitt i kursen och i slutet av kursen, detta för att fånga upp eventuella frågetecken i tid och finna en förbättringsåtgärd vid behov. Denna utvärdering kompletteras med regelbundna avstämningar och grupp- och enskilda samtal med de studerande. Utbildningsledaren som har det största ansvaret för att detta utförs, dokumenteras och följs upp. Betygssamtal sker regelbundet med varje enskild individ. Dessa dokumenteras i samråd. Där ska säkerställas att samtliga övergripande kursmål är möjliga att nå för den studerande. För att garantera att utbildningen knyter an till arbetslivets behov gör vi stickprov på körlektioner 6 månader - 2 år efter avslutad utbildning, på så sätt kan vi kvalitativt utveckla oss på längre sikt. De senaste resultatuppföljningarna visar att 100% av de som avslutat utbildningen är i arbete, varav endast ett fåtal inte arbetar som trafiklärare. Då huvuddelen av våra studerande bor och efter avslutade studier arbetar i vår region håller vi kontakten med de flesta och följer upp i många år efter på ett mer informellt sätt. Ytterligare kvalitetsmätning är att det är många som tidigare studerat hos oss som hör av sig om ett samarbete, att vara LIA-skola, erbjuda föreläsningar etc. Förbättra: Vid planeringsmöten där både personal och ledningsgrupp deltar ska tidigare erfarenheter och utvärderingar lyftas och diskuteras. I planeringsfasen ska förbättringsåtgärder finnas med i vårt kvalitetsarbete. Sida 17 (18)

19 Sida 18 (18)

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om att utbildningar med inriktning trafiklärare ha nationellt likvärdigt innehåll; MYHFS

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrift om kursplan för trafiklärarutbildning i yrkeshögskolan; beslutad den 21 september 2010. MYHFS

Läs mer

Yrkeshögskoleutbildning med nationell kursplan Trafiklärare. Plan över yrkeshögskolepoäng för utbildning till trafiklärare

Yrkeshögskoleutbildning med nationell kursplan Trafiklärare. Plan över yrkeshögskolepoäng för utbildning till trafiklärare Yrkeshögskoleutbildning med nationell kursplan Trafiklärare Plan över yrkeshögskolepoäng för utbildning till trafiklärare Kunskapsområde Trafiklärare Kurs Yrkeshögskolepoäng Arbetsmiljö och ansvar 12 Fordonssäkerhet

Läs mer

Inrättad: 2012-09-05 Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2013 Beslutad av: Ledningsgruppen för Trafiklärarutbildningen, Örebro Senast ändrad:2012-08-22

Inrättad: 2012-09-05 Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2013 Beslutad av: Ledningsgruppen för Trafiklärarutbildningen, Örebro Senast ändrad:2012-08-22 Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2013 Beslutad av: Ledningsgruppen för Trafiklärarutbildningen, Örebro Senast ändrad:2012-08-22 Yrkeshögskoleutbildning Trafiklärare Plan över yrkeshögskolepoäng för utbildning

Läs mer

Kursplan Trafiklärare

Kursplan Trafiklärare Kursplan Trafiklärare Plan över yrkeshögskolepoäng för utbildning till trafiklärare TRAFIKLÄRARUTBILDNINGEN, Liljaskolan Vännäs Kunskapsområde Trafiklärare Kurs Yrkeshögskolepoäng Arbetsmiljö och ansvar

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans allmänna råd om lärande i arbete; MYHFS 2015:3 Utkom från trycket den 8 juni 2015 beslutade den 19 maj

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet;

Läs mer

YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019

YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019 Kursplaner YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: 201500540 Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019 Utbildningen består av sju kurser om totalt 200 YH-poäng och genomförs som en distansutbildning

Läs mer

Utbildningsplan för behörighetsgivande förutbildning Garment Technical Designer YH

Utbildningsplan för behörighetsgivande förutbildning Garment Technical Designer YH 1 (5) Utbildningsplan för behörighetsgivande förutbildning Garment Technical Designer YH00410-2018-2 Ansvarig utbildningsanordnare Borås Yrkeshögskola Omfattning 5 veckor Studieort Borås Studieform Bunden

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet;

Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet; 1 (8) Datum: xxxx-xx-xx MYHFS 20xx:xx Dnr: MYH 2017/1098 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet; beslutade

Läs mer

SeQF och ansökan YH. myh.se

SeQF och ansökan YH. myh.se SeQF och ansökan YH Hur hänger SeQF ihop med YH? Förordning (2015:545) om referensram för kvalifikationer för livslångt lärande 3 Referensramen består av åtta nivåer som finns i bilaga 1 till denna förordning.

Läs mer

Kursplanering dag 1. Utbildningsledarutbildning. Tid: 19 september kl

Kursplanering dag 1. Utbildningsledarutbildning. Tid: 19 september kl Kursplanering dag 1 Tid: 19 september kl. 9.30-16.30 Introduktion till kursen. Grundförutsättningar för yrkeshögskoleutbildning Kvalitet och tillsyn Föreläsare: Karin Wetterlundh och Axel Adelswärd Mål

Läs mer

Yrkeshögskoleutbildningars koppling till NQF

Yrkeshögskoleutbildningars koppling till NQF FÖRSLAG FRÅN ARBETSGRUPP INOM MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN Yrkeshögskoleutbildningars koppling till NQF Bakgrund Följande lagar och förordningar reglerar dagens utbildningar inom yrkeshögskolan. Lag

Läs mer

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet 1. Identifikation och grundläggande uppgifter Antal högskolepoäng: 270/300/330 Nivå: Avancerad Programkoder: LAÄ7N, LAÄGN, LAMGY, LAM79

Läs mer

Tillsyn, kvalitetsgranskning samt information om ny föreskrift för studiedokumentation

Tillsyn, kvalitetsgranskning samt information om ny föreskrift för studiedokumentation Tillsyn, kvalitetsgranskning samt information om ny föreskrift för studiedokumentation Inger Nordahl, Rafal Tomaszewski och Anne Christensen Stockholm 2016-04-07 Studiedokumentation Studiedokumentation

Läs mer

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-551/2007 Sida 1 (6) SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Teacher for Special Needs Education Programme, 90 higher education credits Utbildningsprogrammet

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikskolor;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikskolor; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikskolor; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor och beslutar

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Dnr: 254/2009-515 Lärarutbildningsnämnden UTBILDNINGSPLAN Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Teacher Education intended for Preschool and

Läs mer

BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points

BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points 1 INSTITUTIONEN FÖR BETEENDE-, SOCIAL- OCH RÄTTSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

VÅR SYN PÅ. Ledningsgruppsarbetet inom KY. Ledningsgruppens uppdrag. Information från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning April 2006.

VÅR SYN PÅ. Ledningsgruppsarbetet inom KY. Ledningsgruppens uppdrag. Information från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning April 2006. VÅR SYN PÅ Information från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning April 2006 Ledningsgruppsarbetet inom KY Ledningsgruppen för varje kvalificerad yrkesutbildning (KY) har mycket viktiga arbetsuppgifter.

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LGTK50 Teknik 5 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Technology 5 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2016-12-27 att

Läs mer

Myndighetens syn på. ledningsgruppsarbete. yrkeshögskolan

Myndighetens syn på. ledningsgruppsarbete. yrkeshögskolan Myndighetens syn på ledningsgruppsarbete inom yrkeshögskolan 1 Utgiven av Myndigheten för yrkeshögskolan 2011 Dnr: YH 2011/491 ISBN-nr: 978-91-978684-5-7 Elanders 2011 Ledningsgruppsarbete inom yrkeshögskolan

Läs mer

Diplomerad utbildningsledare inom yrkeshögskolan 2018/2019

Diplomerad utbildningsledare inom yrkeshögskolan 2018/2019 Diplomerad utbildningsledare inom yrkeshögskolan 2018/2019 Utbildningen genomförs av Plushögskolan på uppdrag av YHF (Yrkeshögskoleförbundet) som tagit fram kursplanerna utifrån de kunskapsmål som krävs

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om trafikskolor;

Transportstyrelsens föreskrifter om trafikskolor; Transportstyrelsens föreskrifter om trafikskolor; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 20[YY]:[XX] Utkom från trycket

Läs mer

Myndighetens syn på. utbildningsplan och kursplaner

Myndighetens syn på. utbildningsplan och kursplaner Myndighetens syn på utbildningsplan och kursplaner 1 2 Utgiven av Myndigheten för yrkeshögskolan 2012 Dnr: YH 2012/3 ISBN-nr: 978-91-87073-03-8 Grafisk form: Markant Reklambyrå AB Myndighetens syn på utbildningsplan

Läs mer

Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil

Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil Kursöversikt för yrkeshögskoleutbildning Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil 400 YH-poäng Utbildningen har 15 huvudmoment/delkurser Uppdaterades 2019-02-05 Gruppsykologi Yh-poäng:

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-482/2007 Sida 1 (6) SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Special Education Programme, 90 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 20 augusti

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Kvalitet i LIA inom yrkeshögskolan.

Kvalitet i LIA inom yrkeshögskolan. Kvalitet i LIA inom yrkeshögskolan Kvalitet i LIA studerande Växlingen mellan skolbaserad undervisningen och LIA är styrkan. Att anordnare och handledare talar med varandra. Kunnig, engagerad och tillgänglig

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006

Utbildningsplan Dnr CF /2006 HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme,

Läs mer

MOBILA ARBETSMASKINER

MOBILA ARBETSMASKINER MOBILA ARBETSMASKINER Ämnet mobila arbetsmaskiner behandlar olika typer av jordförflyttande och lyftande anläggningsmaskiner, deras utrustning samt hur de hanteras vid olika typer av anläggningsarbete.

Läs mer

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte SPECIALPEDAGOGIK Ämnet specialpedagogik är tvärvetenskapligt och har utvecklats ur pedagogik med nära kopplingar till filosofi, psykologi, sociologi och medicin. I ämnet behandlas människors olika villkor

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om referensram för kvalifikationer för livslångt lärande; SFS 2015:545 Utkom från trycket den 8 september 2015 utfärdad den 27 augusti 2015. Regeringen föreskriver

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 2

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 2 Lokal examensbeskrivning Dnr: FS 3.1.5-1483-14 Sid 1 (7) ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LTK010 Teknik som skolämne, del 1, 15 högskolepoäng Technology as a school subject, part 1, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2013-03-20

Läs mer

Kompletterande utbildning för läkare med examen

Kompletterande utbildning för läkare med examen UTBILDNINGSPLAN 1 Dnr: Fastställd av Grundutbildningsnämnden Gäller från vårterminen 2018 Grundutbildningsnämnden Kompletterande utbildning för läkare med examen 60 högskolepoäng Nivå A KULÄK Programbeskrivning

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Myndighetens syn på. Lärande i arbete

Myndighetens syn på. Lärande i arbete Myndighetens syn på Lärande i arbete 1 2 Utgiven av Myndigheten för yrkeshögskolan 2012 Dnr: YH 2012/3 ISBN-nr: 978-91-87073-07-6 Grafisk form: Markant Reklambyrå AB Myndighetens syn på lärande i arbete

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter för att utbildningar med inriktning tandsköterska ska ha nationellt likvärdigt innehåll;

Läs mer

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp Education BA (C) Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng PE014G Pedagogik Grundnivå (C)

Läs mer

Vuxenutbildning 46 skolor

Vuxenutbildning 46 skolor Vuxenutbildning 46 skolor Bedömningspunkt Brist Förbättringso mråde Brist och förbättringsområde Ej bedömt Antal Antal Antal Andel (%) Antal Kunskaper 1.1.1. De studerande känner till målen för den egna

Läs mer

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Lärarexamen Omfattning Lärarexamen avläggs på grundnivå eller avancerad nivå beroende på poängomfattning, krav på fördjupning i ett ämne eller inom ett ämnesområde

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I UTBILDNINGSLEDARSKAP, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I UTBILDNINGSLEDARSKAP, 120 HÖGSKOLEPOÄNG STYRDOKUMENT Dnr G 2016/234 UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I UTBILDNINGSLEDARSKAP, 120 HÖGSKOLEPOÄNG MASTER S PROGRAMME IN EDUCATIONAL LEADERSHIP, 120 HIGHER EDUCATION CREDITS AVANCERAD NIVÅ/SECOND CYCLE

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2 Lokal examensbeskrivning Dnr: FS 3.1.5-1482-14 Sid 1 (8) ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2 INRIKTNING:

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS IN SECONDARY EDUCATION/UPPER SECONDARY EDUCATION

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS IN SECONDARY EDUCATION/UPPER SECONDARY EDUCATION Sida 1 av 7 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS IN SECONDARY EDUCATION/UPPER SECONDARY EDUCATION Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är fastställd av Fakultetsnämnden 2011-05-26

Läs mer

Förskollärarprogrammet 210hp

Förskollärarprogrammet 210hp Akademin för utbildning och ekonomi Faculty of Education and Business Studies UTBILDNINGSPLAN Fastställd av Lärarutbildningsnämnden Förskollärarprogrammet 210hp Preschool Teacher Education Programme 210cr

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Tandhygienistexamen Kandidatexamen i oral hälsa 120 poäng

UTBILDNINGSPLAN Tandhygienistexamen Kandidatexamen i oral hälsa 120 poäng UTBILDNINGSPLAN Tandhygienistexamen Kandidatexamen i oral hälsa 120 poäng Study Programme in Oral Health Dnr. 473/333-01 Fastställd i institutionsstyrelsen HV 2001-04-04, rev 2005-01-12 Tandhygienistprogrammet

Läs mer

Utbildningens mål och inriktning. Yrkesroll Demensspecialiserad undersköterska

Utbildningens mål och inriktning. Yrkesroll Demensspecialiserad undersköterska Utbildningens mål och inriktning Yrkesroll Demensspecialiserad undersköterska Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kunskaper om olika former av demenssjukdomar och deras konsekvenser för individen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); utfärdad den 21 november 2013. SFS 2013:924 Utkom från trycket den 29 november 2013 Regeringen föreskriver att bilaga

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LTK030 Teknik som skolämne, del 3, 15 högskolepoäng Technology as a school subject, part 3, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2013-05-30

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); utfärdad den 12 december 2013. SFS 2013:1118 Utkom från trycket den 20 december 2013 Regeringen föreskriver att bilaga

Läs mer

Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning. Östergötlands läns landsting - Vretagymnasiet. Utbildningens namn: Skogsplanerare

Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning. Östergötlands läns landsting - Vretagymnasiet. Utbildningens namn: Skogsplanerare Utbildningens namn: Skogsplanerare Ansvarig utbildningsanordnare: Östergötlands läns landsting - Vretagymnasiet Omfattning, poäng: 200 Studieort: Ljungsbro Studieform: Distans Studietakt: Heltid Utbildningsnummer:

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ5172 Psykosocialt arbete, 25 högskolepoäng Psychosocial Work, 25 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för socialt arbete 2013-11-25 och senast

Läs mer

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LGTK10 Teknik 1 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Technology 1 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2013-12-20 och

Läs mer

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Naturvetenskapliga fakulteten BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

MOBILA ARBETSMASKINER

MOBILA ARBETSMASKINER MOBILA ARBETSMASKINER Ämnet mobila arbetsmaskiner behandlar olika typer av jordförflyttande och lyftande anläggningsmaskiner, deras utrustning samt hur de hanteras vid olika typer av anläggningsarbete.

Läs mer

beslutade den 26 september 2013. Skolverket föreskriver med stöd av 1 kap. 4 tredje stycket gymnasieförordningen

beslutade den 26 september 2013. Skolverket föreskriver med stöd av 1 kap. 4 tredje stycket gymnasieförordningen 2013-09-26 1 (12) Dnr: 62-2013:589 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:161) om ämnesplan för ämnet anläggningsförare i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial

Läs mer

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Kursnivå: Grundnivå, 1-20p, Introductory level KURSENS FASTSTÄLLANDE Kursplanen gäller interimistiskt fr.o.m. höstterminen

Läs mer

Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning

Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning 1 (10) Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning Med arbetsplatsförlagt lärande, apl, avses ett lärande i en utbildning som genomförs på en eller flera arbetsplatser utanför skolan. Detta är möjligt

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Dnr: 156/2004-51 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5)

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5) HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-668/2006 Sida 1 (5) FILMPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Film Studies Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 12 oktober 2004 av fakultetsnämnden

Läs mer

Bedömningsmall, Examensarbete 2015-04-12 Högskoleingenjör Riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete Examensarbetet bedöms med hjälp av kriterierna: Process, Ingenjörsmässigt och

Läs mer

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Ikraftträdande. Kapitel 1. Ändring av 3. förslag som. bestämmelser. uppgifter (2. utlämnande av. lydelse: Kommentar: examina, eller

Ikraftträdande. Kapitel 1. Ändring av 3. förslag som. bestämmelser. uppgifter (2. utlämnande av. lydelse: Kommentar: examina, eller 1 (9) Förordningsförändringar från 2016-04-15 Regeringen har fattat beslut om ändringar i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (YHF) och i förordningen ( 2011:1162) med instruktion för Myndigheten

Läs mer

PSPB13, Kurs 3: Människan i livsloppsperspektiv, 32,5 högskolepoäng Course 3: Lifespan Development, 32.5 credits Grundnivå / First Cycle

PSPB13, Kurs 3: Människan i livsloppsperspektiv, 32,5 högskolepoäng Course 3: Lifespan Development, 32.5 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPB13, Kurs 3: Människan i livsloppsperspektiv, 32,5 högskolepoäng Course 3: Lifespan Development, 32.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 ECTS

MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 ECTS Utbildningsplan Dnr CF 52-210/2007 Sida 1 (6) MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 8 maj 2001 av fakultetsnämnden

Läs mer

Fördjupad och tillämpad klinisk Laboratoriemetodik, 4,5 hp. Advanced and Applied Clinical Laboratory Methodology, 4,5 credits

Fördjupad och tillämpad klinisk Laboratoriemetodik, 4,5 hp. Advanced and Applied Clinical Laboratory Methodology, 4,5 credits 1(5) 8BLG52 Fördjupad och tillämpad klinisk Laboratoriemetodik, 4,5 hp Advanced and Applied Clinical Laboratory Methodology, 4,5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen 2019

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 170125 Akademin för Lärande Humaniora och Samhälle Mia Paulsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LTK020 Teknik som skolämne, del 2, 15 högskolepoäng Technology as a school subject, part 2, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2013-05-15

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp Teaching Programme in Early Years Education Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer ULFÖG Grundnivå MIUN 2011/411

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2017. Naturvetenskapliga fakulteten MOBN03, Molekylärbiologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Molecular Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp Primary School teacher education programme 4-6 Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp Teaching Programme in Early Years Education Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer ULFÖG Grundnivå MIUN 2011/411

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om trafikskolor; beslutade den 20 juni 2006. VVFS 2006:65 Utkom från trycket den 29 juni 2006 Allmänna råd markeras med indragen text Vägverket föreskriver

Läs mer

PEDAGOGIK. Ämnets syfte

PEDAGOGIK. Ämnets syfte PEDAGOGIK Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi och har utvecklat en egen identitet som samhällsvetenskaplig disciplin. Ämnet pedagogik tar

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN44, Socialt arbete: Handledning inom verksamhetsförlagd utbildning i socialt arbete, 7,5 högskolepoäng Social Work: Supervision in Social Work Field Education, 7.5

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-669/2006 Sida 1 (6) PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat 12 oktober

Läs mer

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education ! Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education Credits!! 1. Inrättande och fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG MÅL - självständigt och kritiskt med teori och metod identifiera och analysera centrala problem inom det statsvetenskapliga kunskapsområdet;

Läs mer

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 12 LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 2, The Teaching Profession and Education, 30 higher education credits

Läs mer

Lärarhandledning Hälsopedagogik

Lärarhandledning Hälsopedagogik Lärarhandledning Hälsopedagogik Får kopieras 1 72 ISBN 978-91-47-11592-1 Rune Johansson, Lars Skärgren och Liber AB Redaktion: Anders Wigzell Omslagsbild: Maja Modén Produktion: Adam Dahl Får kopieras

Läs mer

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret 2010-11. Fastställd av KU-nämnden 2009-10-28 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Allmänna mål Utbildning på grundnivå skall, i enlighet med de

Läs mer

Villkorsanvisning för SeQF och folkhögskolans allmänna kurs

Villkorsanvisning för SeQF och folkhögskolans allmänna kurs 2018-12-12 Diarienr 399, 2018, 03 1 (9) Villkorsanvisning för SeQF och folkhögskolans allmänna kurs Gäller från och med 2019-01-01 SeQF Sveriges referensram för kvalifikationer Sveriges referensram för

Läs mer

Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå

Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå Programme syllabus Programme for Analysis and Evaluation

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2017/349 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt kandidatprogram i fotografi, 180 högskolepoäng BFA Programme in Photography, 180 Programkod: K1FOT 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan

Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan 1 (8) Version 2 Ändringar på s.7 Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan Regeringen har fattat beslut om ändringar i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (YHF), förordningen (2009:131) om utbildning

Läs mer

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Kompletterande socionomutbildning för personer med utländsk examen, 90 högskolepoäng

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Kompletterande socionomutbildning för personer med utländsk examen, 90 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/289 SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Kompletterande socionomutbildning för personer med utländsk examen, 90 högskolepoäng Programkod: S1KSO 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE. Särskilda nämnden för lärarutbildning

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE. Särskilda nämnden för lärarutbildning ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE Särskilda nämnden för lärarutbildning 1 Ämnesområde Matematik och lärande som vetenskapligt område fokuserar människans sätt att

Läs mer

Utbildningsplan för. Masterprogram i utbildningsledarskap 120 högskolepoäng. Master Program in Educational Leadership 120 Higher Education Credits

Utbildningsplan för. Masterprogram i utbildningsledarskap 120 högskolepoäng. Master Program in Educational Leadership 120 Higher Education Credits Utbildningsplan för Masterprogram i utbildningsledarskap 120 högskolepoäng Master Program in Educational Leadership 120 Higher Education Credits 1. Inrättande och fastställande Utbildningsplanen för Masterprogram

Läs mer

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I AVFALLSTEKNIK. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I AVFALLSTEKNIK. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I AVFALLSTEKNIK TFN-ordförande 2014-04-08 1 Ämnesområde Avfallsteknik omfattar alla led i samhällets avfallshantering - bildning, insamling, behandling och

Läs mer