Yttrande över remiss Översyn av grundskyddet för pensionärer - inriktning för ett nytt grundskydd, Ds 2018:8

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över remiss Översyn av grundskyddet för pensionärer - inriktning för ett nytt grundskydd, Ds 2018:8"

Transkript

1 Yttrande V Kommunstyrelsen Ärende 4.1 Yttrande över remiss Översyn av grundskyddet för pensionärer - inriktning för ett nytt grundskydd, Ds 2018:8 Flera av förslagen som presenteras i översynen är bra, och belyses också i stadsledningskontorets förslag till remissvar. Många har idag svårt att leva ett värdigt liv på sin pension, trots ett helt liv med yrkesarbete. Det är därför bra att garantipensionen föreslås att höjas. Men ett pensionssystem måste ge alla ekonomisk trygghet, inte bara de som haft höga inkomster och man ska i god tid kunna räkna ut hur stor pensionen blir. I dag är det inte så då pensionssystemet gynnar höginkomsttagare som kan arbeta länge. Utredningen visar också att genom att höja grundpensionen vid senarelagt uttag ökar incitamenten till att förlänga arbetslivet. Att vi blir äldre gör att vi också kommer ha en befolkning som kan arbeta längre, och det är bra att den övre gränsen höjs. Men samtidigt måste arbetsmiljön för många förbättras om det ska vara möjligt. Att begränsa uttaget av pension för de som redan har arbetat hårt och där kroppen säger ifrån menar vi slår direkt mot framförallt kvinnor med låga inkomster som redan idag har svårt att orka ett helt yrkesliv Utredningen som remissen avser menar att det inte finns tillräckligt stora problem med nuvarande system för att motivera att göra om systemet i grunden, men Vänsterpartiet vill ha ett nytt pensionssystem som utformas utifrån att alla människor ska kunna leva på sin pension, inte bara de som varit höginkomsttagare. Detta misslyckas nuvarande system med.

2 Kommunstyrelsen Ärende 4.1 Yttrande (KD) Yttrande, Socialdepartementets remiss Översyn av grundskyddet för pensionärer inriktning för ett nytt grundskydd Inget säger så mycket om ett lands värderingar som hur man behandlar sina äldre. Det gäller på arbetsmarknaden, inom äldreomsorgen och hur man hanterar de äldres ekonomi. Den äldre generationen som byggt vårt samhälle måste få den ekonomiska trygghet som de behöver. Kristdemokraterna är därför positiva till att Pensionsgruppen har kommit överens om att skicka ut förslag på remiss som kommer att ge mer pengar i plånboken till de pensionärer som har det svårast ekonomiskt. Till skillnad från regeringen vill Kristdemokraterna inte vänta i flera år på att skapa en större och välbehövlig ekonomisk förbättring för Sveriges äldre. På nationell nivå har Kristdemokraterna i sin budget fullt ut finansierat flera omfattande förslag som vi vill genomföra redan nu: stänga skattegapet mellan pensionärer och löntagare och slopa den så kallade pensionärsskatten. Pension är uppskjuten lön. Det är inte rimligt att personer som arbetat ett helt liv ska behöva betala mer i skatt när de går i pension än de som jobbar idag. förbättra ekonomin för pensionärer som har de lägsta inkomsterna genom att höja hyrestaket i bostadstillägget för pensionärer till kronor. Vi vill även höja tilläggsbeloppet inom ramen för bostadstillägget för pensionärer. avskaffa regeringens särskilda löneskatt som idag gör det dyrare för arbetsgivare att behålla och anställa personer som fyllt 65 år. Vi vill istället uppmuntra äldre som vill och kan arbeta och se till att fler arbetsgivare tar tillvara äldres erfarenhet och kompetens. Äldre behövs i arbetslivet. införa dubbelt jobbskatteavdrag redan från 64 års ålder, för att de äldre själva få ut mer av sin arbetsinkomst efter skatt. Det skulle innebära en extra uppmuntran att arbeta ytterligare en tid och ett erkännande att äldres erfarenhet och kompetens behövs på arbetsmarknaden. Den som vill och kan arbeta ska få göra det. Kristdemokraterna vill även uppmärksamma att det i tjänsteutlåtandet anges att utredningens förslag på att höja skälig bostadskostnad i det särskilda bostadstillägget till 7000 kronor per månad innebär positiva ekonomiska konsekvenser för Göteborgs Stad i form av minskade kostnader för garantibelopp i särskilt boende. Hur mycket är inte möjligt att beräkna. När riksdagen har tagit ställning till det färdiga förslaget är det viktigt att stadsledningskontoret får i uppdrag att utreda hur garantibeloppet påverkas för den enskilde i särskilt boende, och att vidta nödvändiga åtgärder om den enskilde drabbas negativt.

3 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0772/18 Handläggare Karin Magnusson Telefon: E-post: Remiss från Socialdepartementet - Ds 2018:8 Översyn av grundskyddet för pensionärer Förslag till beslut I kommunstyrelsen Yttrande över remiss Översyn av grundskyddet för pensionärer (Ds 2018:8), i enlighet med bilaga 2 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande, översänds till Socialdepartementet. Sammanfattning Göteborgs Stad har getts tillfälle att yttra sig över departementspromemorian Översyn av grundskyddet för pensionärer Inriktning för ett nytt grundskydd (Ds 2018:8). Som bakgrund till beslutet om översynen anges bland annat den långvariga period av reallönetillväxt som lett till att omfattningen av grundskyddet successivt minskat i förhållande till medianinkomsten i samhället. Utredningen föreslår förändringar i grundskyddet för pensionärer inom garantipensionen, bostadstillägg för pensionärer och äldreförsörjningsstödet. Pensions- och bostadsbidragssystemen är komplicerad regelverk. Stadsledningskontoret har svårt att se igenom alla konsekvenser utifrån en helhet för så väl enskilda som för att beräkna konsekvenser för Göteborgs Stad. Samtliga förslag gäller för personer som är över 65 år. Stadsledningskontoret anser att hela resonemanget i promemorian är överförbart till personer under 65 år som uppbär aktivitetsersättning, sjukersättning och/eller bostadstillägg. Stadsledningskontoret är positiva till förslaget om höjda garantipensioner samt förslaget om att skälig bostadskostnad i det särskilda bostadstillägget föreslås höjas till 7000 kronor per månad. Ett fribelopp för arbetsinkomster föreslå införas för personer med äldreförsörjningsstöd. Fribeloppet ska uppgå till kronor per år. Med tanke på att gruppen arbetat i ingen eller låg omfattning ställer sig stadsledningskontoret tveksamma till den praktiska betydelsen av att inkludera möjlighet till fribelopp för denna målgrupp. Remissvaret ska ha inkommit till Socialdepartementet senast Ekonomiska konsekvenser Utredningens förslag på att höja skälig bostadskostnad i det särskilda bostadstillägget till 7000 kronor per månad innebär positiva ekonomiska konsekvenser för Göteborgs Stad i Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (7)

4 form av minskade kostnader för garantibelopp i särskilt boende. Hur mycket är inte möjligt att beräkna. Utredningen skriver att genom en höjd garantipension minskar belastningen på den kommunala ekonomin i Sverige med 16 miljoner då ansökningar om försörjningsstöd kommer att minska. För Göteborgs Stad torde detta bli rent marginella kostnadsminskningar. Utredningen framhåller också att situationen för pensionärer med äldreförsörjningsstöd som behöver försörjningsstöd vid tillfälliga utgiftsökningar behöver undersökas ytterligare då det är en särskilt utsatt grupp och de uppfattar inte att de har rätt till ekonomiskt bistånd. Utredningen anser att det behöver undersökas ytterligare. En sådan utrednings förslag skulle kunna innebära högre kostnader för försörjningsstöd i Göteborgs Stad. Barnperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Utredningens förslag är till för att göra det ekonomiskt bättre för personer med låga pensioner. Personer som är utrikes födda och kommit sent i livet till Sverige har ofta en svagare ekonomi än genomsnittet och gynnas därför att utredningens förslag. Jämställdhetsperspektivet Utredningens förslag gynnar kvinnor eftersom kvinnorna generellt sett har lägre pensioner och oftare är ensamboende än män. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Utredningens förslag har breda perspektiv. De berör och påverkar på olika nivåer såsom varje samhällsmedborgare, anställda, arbetsgivare och socialtjänsten. Bilagor 1. Sammanfattning av Ds 2018:8 2. Yttrande till Socialdepartementet Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (7)

5 Ärendet Göteborgs Stad har getts tillfälle att yttra sig över departementspromemorian Översyn av grundskyddet för pensionärer Inriktning för ett nytt grundskydd (Ds 2018:8). Remissvaret ska ha inkommit till Socialdepartementet senast Ärendet medger ingen bordläggning. Ärendets beredning Remissvaret är berett inom stadsledningskontoret. De avdelningar som medverkat är äldre- och hälso- och sjukvård, individ- och familjeomsorg och funktionshinder samt HR. Beskrivning av ärendet Bakgrund Den 27 januari 2017 beslutade chefen för socialdepartementet om genomförande av en översyn av grundskyddet för ålderspension. Som bakgrund till beslutet anges bland annat den långvariga period av reallönetillväxt som lett till att omfattningen av grundskyddet successivt minskat i förhållande till medianinkomsten i samhället. I uppdraget låg att analyser den nuvarande konstruktionen av grundskyddet och lämna förslag till förändringar som ger sammantaget bättre egenskaper för dem med låga pensioner. Även balansen mellan grundskyddsnivån och intjänandetakets nivå skulle övervägas. Särskilt fokus skulle ligga på åtgärdernas effekter på pensionsgapet mellan kvinnor och män. Uppdraget omfattade hela grundskyddet med beaktande av både garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. Utredningens överväganden och förslag Utredningen föreslår följande förslag avseende garantipensionen: Garantipensionen ska höjas för både gifta och ogifta. Avräkning ska ske mot allmän pension på samma sätt som görs idag. Ett tilläggsbelopp i garantipensionen ska införas med ett högre belopp för ogifta än för gifta. Tilläggsbeloppet ska avräknas mot tjänstepension och nettokapitalinkomster med 48 procent. Nivån på garantipension ska justeras utifrån uttagsålder om uttaget görs senare än vid åldern för tidigast uttag av garantipension. Idag är denna ålder 65 år. När riktålder för uttag av pension införs utgår man istället från individens riktålder vid justering av garantipensionen vid senare uttag. Vid ett senare uttag ska den löpande utbetalningen räknas upp i relation till den försäkrades förväntade livslängd (delningstalet) samt i relation till arvsvinster. Skälen för utredningens förslag Garantipensionen har prisindexerats sedan den infördes 2003, samtidigt som den reala tillväxten under perioden varit hög och ökat löntagarnas inkomster. Även riksnormen i försörjningsstödet har höjts till följd av konsumtionsutvecklingen och en allmän standardutveckling i samhället. Om garantipensionen även fortsättningsvis ska fylla en funktion som utfyllnad till den allmänna inkomstgrundande pensionen förutsätts en höjning av nivån. Att inte höja garantipensionen innebär i praktiken att stödets betydelse minskar över tid, förutsatt real tillväxt även under kommande år. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (7)

6 Utredningen föreslår en höjning av nuvarande garantipensionsnivå, som exempel har utredningen räknat med 200 kronor per månad för både gifta och ogifta (0,052 prisbasbelopp per år). Detta innebär ett höjt belopp för alla som idag har garantipension. Nivåhöjningen innebär även att gränsen för vilka som har rätt till garantipension flyttas upp när det gäller högsta nivå på inkomstgrundade pension. Antalet pensionärer med garantipensioner kommer därmed att öka. Att endast höja den nuvarande garantipensionen för att minska risken för ekonomisk utsatthet bland pensionärer skulle innebära att en stor del av de satsade medlen skulle riktas till pensionärer med redan relativt god pension. Utredningen föreslår därför att ett tilläggsbelopp till garantipensionen införs. Det nya tillägget ges med ett högre belopp till ensamstående än till sammanboende och prövas mot tjänstepension och positiva nettokapitalinkomster. Utredningen har som exempel utgått från ett tilläggsbelopp på 700 kronor (0,181 prisbasbelopp per år) för ogifta respektive 200 kronor (0,052) prisbasbelopp för gifta per månad. Utredningen har analyserat de incitament som finns för att grundskyddspensionärer att arbeta och konstaterar att det långsiktiga utbytet av senarelagt pensionsuttag är svagt. För att öka drivkrafterna till förlängt arbetsliv för garantipensionärer förslås utredningen därför justeringar utifrån individens uttagsålder om uttaget görs senare än vid 65 års ålder. Utredningens förslag avseende bostadstillägg för ålderspensionärer: Bostadskostnadstaket i bostadstillägget ska höjas till kronor per månad. Ersättningsgraden för bostadskostnaden i bostadstillägget ska vara 100 procent upp till kronor, 90 procent mellan och kronor, och 70 procent mellan och kronor. Konsumtionsstödet i bostadstillägget ska avskaffas. Vid beräkning av bostadstillägg ska tjänstepension, privat pension, arbetsinkomster, etableringsersättning och studiemedel tas upp med 100 procent i reduceringsinkomsten. Avräkning i bostadstillägg mot en reduceringsinkomst som överstiger ett prisbelopp ska höjas till 62 procent. Vid höjning av garantibeloppet ska fribeloppet i bostadstillägget höjas till samma nivå som garantipensionen. Skälig bostadskostnad i det särskilda bostadstillägget ska höjas till 7000 kronor per månad. Skälen för utredningens förslag Bostadskostnaderna har ökat snabbare än bostadskostnadstaket i bostadstillägget. Sedan 1 januari 2018 är taket kronor per månad. Ersättningsgraden i bostadstillägget har höjts successivt. Idag är ersättningen 96 procent för bostadskostnader under kronor per månad och 70 procent på belopp upp till kronor samt ett konsumtionstillägg på 340 kronor per månad. Med ett högre bostadskostnadstak är viktigt att det finns ekonomiska incitament för den enskilde att se över sin boendekostnad och anpassa den till de egna behoven, annars finns risk att för att bostadstillägget blir kostnadsdrivande. Därför sätts ersättningsgraden i tre spann. Konsumtionsstödet saknar koppling till bostadskostnaden och föreslås tas bort. Den minskning av bostadstillägget som detta innebär kompenseras dels av den höjda Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (7)

7 ersättningsgraden för de lägsta hyrorna samt införandet av tilläggsbeloppet och höjning en av grundnivån i garantipensionen. Vid beräkning av bostadstillägg föreslås tjänstepension, privat pension, arbetsinkomster, etableringsersättning och studiemedel tas upp med 100 procent i reduceringsinkomsten. I dag viktas tjänstepension, privat pension och arbetsinkomster till 50 procent i reduceringsinkomsten. Detta har enligt utredningen lett till att pensionärer med goda inkomster ändå kan få bostadstillägg. Utredningen har gjort bedömningen att bostadstillägg bör vara ett behovsprövat grundskydd som främst ska ges till pensionärer med låga inkomster, och med lika stort belopp vid samma inkomstnivå oavsett individens inkomstsammansättning. Utredningen bedömer dock att det är viktigt att mottagare av bostadstillägg ska ha vissa möjligheter att förbättra sin ekonomi och föreslår därför att fribeloppet ( kr/år) för arbetsinkomster är kvar. Avräkning av bostadstillägg sker med 62 procent för alla inkomstnivåer. Utredningen har haft som genomgripande utgångspunkt att begränsa antalet personer som omfattas av grundskyddets marginaleffekter. Genom en höjd avräkningsprocent begränsas ökningen av antalet personer med högre inkomster som får rätt till bostadstillägg genom det höjda bostadskostnadstaket. En enhetlig avräkningsprocent innebär vidare en förenkling av regelverket. För att inte eventuell höjning av garantipensionen ska reduceras bort vid prövning av bostadstillägg föreslås fribeloppet i bostadstillägget höjas till samma nivå som garantipensionen. Utredningens förslag avseende äldreförsörjningsstödet Ett fribelopp för arbetsinkomster ska införas för personer med äldreförsörjningsstöd. Fribeloppet ska uppgå till kronor per år. Skälig bostadskostnad ska höjas till kronor per månad. Skälen för utredningens förslag Förslaget om fribelopp skapar enligt utredningen drivkraft till arbete för denna grupp. Stadsledningskontorets överväganden och bedömning Pensions- och bostadsbidragssystemen är komplicerad regelverk. Stadsledningskontoret har svårt att se igenom alla konsekvenser utifrån en helhet för så väl enskilda som för att beräkna konsekvenser för Göteborgs Stad. Samtliga förslag gäller för personer som är över 65 år. Stadsledningskontoret anser att hela resonemanget i promemorian är överförbart till personer under 65 år som uppbär aktivitetsersättning, sjukersättning och/eller bostadstillägg. Stadsledningskontoret har identifierat att det finns personer som väljer kort uttagstid av sin tjänstepension. Detta kan då innebära att hen får många år med låga inkomster och kan då komma att ha rätt till samhällets grundsskydd. Förslag avseende garantipensionen Garantipension ingår i den allmänna pensionen och är ett grundskydd för de som haft låg eller ingen arbetsinkomst under livet. Utredningen föreslår att garantipensionen ska höjas för både gifta och ogifta. Avräkning föreslås ske mot allmän pension på samma sätt som görs idag. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (7)

8 Ett tilläggsbelopp i garantipensionen föreslås införas med ett högre belopp för ogifta än för gifta. Stadsledningskontoret anser att det är positivt att garantipensionen höjs. I dagsläget gynnas inte personer med garantipension av att arbeta längre än 65 år. Med promemorians förslag så kommer nivån på garantipensionen justeras utifrån uttagsåldern om uttaget görs senare än vid åldern fört tidigast uttag av garantipension (idag 65 år). Detta bedömer stadsledningskontoret vara positivt utifrån att enskilda kan påverka storlek på sin pension samt att det ökar incitament till att arbeta efter 65 år. Förslag avseende bostadstillägg för ålderspensionärer Skälig bostadskostnad i det särskilda bostadstillägget föreslås höjas till 7000 kronor per månad. Stadsledningskontoret bedömer att detta är positivt. I dagsläget har många äldre bostadskostnader som överstiger de 5600 kr som är dagens nivå på skälig bostadskostnad i bostadstillägget. Förslaget kan också påverka äldre att byta till mer tillgänglighetsanpassade bostäder, som kan vara dyrare än vad de nu bor i. I Göteborgs Stads taxa för särskilt boende finns göteborgsspecifika regler om garantibelopp, som innebär att den enskilde ska garanteras att ha kvar ett fastställt belopp sedan hyra, mat och hemtjänstavgift är betalda. Garantibeloppet syftar i första hand till att personer med låga inkomster och höga hyror inte ska bli hänvisade till försörjningsstöd för att kunna betala hyran, eftersom hyror i äldreboenden och i bostäder med särskild service ofta överstiger den högsta godtagbara hyresnivån enligt bostadstillägget. Stadsledningskontoret bedömer att färre personer kommer att få garantibelopp från Göteborgs Stad om förslaget om höjd skälig bostadskostnad beslutas. Förslag avseende äldreförsörjningsstöd Äldreförsörjningsstödet är ett stöd för de som har låg eller ingen pension och innebär att hen ska kunna betala för sin försörjning och sitt boende och medges en skälig levnadsnivå. Vid ansökan om äldreförsörjningsstöd prövas alltid samtidigt rätt till bostadstillägg. Äldreförsörjningsstöd kan ges från 65 års ålder. Ett fribelopp för arbetsinkomster föreslå införas för personer med äldreförsörjningsstöd. Fribeloppet ska uppgå till kronor per år. Med tanke på att gruppen arbetat i ingen eller låg omfattning ställer sig stadsledningskontoret tveksamma till den praktiska betydelsen av att inkludera möjlighet till fribelopp för denna målgrupp. Karin Magnusson Anette Johannesson Planeringsledare Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (7)

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21 Bilaga 2 Till Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se och s.sf@regeringskansliet.se Översyn av grundskyddet för pensionärer Inriktning för ett nytt grundskydd (Ds 2018:8) dnr S2018/01589/SF Samtliga förslag gäller för personer som är över 65 år. Göteborgs Stad anser att hela resonemanget i promemorian är överförbart till personer under 65 år som uppbär aktivitetsersättning, sjukersättning och/eller bostadstillägg. Göteborgs Stad har identifierat att det finns personer som väljer kort uttagstid av sin tjänstepension. Detta kan då innebära att hen får många år med låga inkomster och kan då komma att ha rätt till samhällets grundskydd. Förslag avseende garantipensionen Göteborgs Stad anser att det är positivt att garantipensionen höjs. I dagsläget gynnas inte personer med garantipension av att arbeta längre än 65 år. Med promemorians förslag så kommer nivån på garantipensionen justeras utifrån uttagsåldern om uttaget görs senare än vid åldern fört tidigast uttag av garantipension (idag 65 år). Detta anser Göteborgs Stad vara positivt utifrån att enskilda kan påverka storlek på sin pension samt att det ökar incitament till att arbeta efter 65 år. Förslag avseende bostadstillägg för ålderspensionärer Skälig bostadskostnad i det särskilda bostadstillägget föreslås höjas till 7000 kronor per månad. Göteborgs Stad anser att detta är positivt. I dagsläget har många äldre bostadskostnader som överstiger de 5600 kr som är dagens nivå på skälig bostadskostnad i bostadstillägget. Förslaget kan också påverka äldre att byta till mer tillgänglighetsanpassade bostäder, som kan vara dyrare än vad de nu bor i. Förslag avseende äldreförsörjningsstöd Ett fribelopp för arbetsinkomster föreslå införas för personer med äldreförsörjningsstöd. Fribeloppet ska uppgå till kronor per år. Med tanke på att gruppen arbetat i ingen eller låg omfattning ställer sig Göteborgs Stad sig tveksamma till den praktiska betydelsen av att inkludera möjlighet till fribelopp för denna målgrupp. För Göteborgs kommunstyrelse Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (7)

Förbätt rat grundskydd för pensionärer S2019/00462/SF

Förbätt rat grundskydd för pensionärer S2019/00462/SF KyrkA KYRKANS Förbätt rat grundskydd för pensionärer S2019/00462/SF (KyrkA) vill härmed lämna följande yttrande på remiss gällande Regeringskansliets promemoria 2019-02-01 S2019/00462/SF angående "Förbättrat

Läs mer

Förbättrat grundskydd för pensionärer

Förbättrat grundskydd för pensionärer Promemoria 2019-02-01 S2019/00462/SF Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten Förbättrat grundskydd för pensionärer Förord Pensionsgruppen, med företrädare för de partier som står bakom pensionsöverenskommelsen,

Läs mer

Kallelse till socialnämndens arbetsutskotts sammanträde

Kallelse till socialnämndens arbetsutskotts sammanträde Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-05-30 Sekreterare Helena Eskedahl Kallelse SON 2018/16 Kallelse till socialnämndens arbetsutskotts sammanträde 30 maj 2018, klockan 09.00 12.30 Ösel

Läs mer

Översyn av grundskyddet för pensionärer

Översyn av grundskyddet för pensionärer Ds 2018:8 Översyn av grundskyddet för pensionärer Inriktning för ett nytt grundskydd Socialdepartementet SOU och Ds kan köpas från Norstedts Juridiks kundservice. Beställningsadress: Norstedts Juridik,

Läs mer

Begäran om yttrande i rubricerat ärende. Remiss från Regeringskansliet, Socialdepartementet. Remissen översändes för direktbesvarande av er.

Begäran om yttrande i rubricerat ärende. Remiss från Regeringskansliet, Socialdepartementet. Remissen översändes för direktbesvarande av er. Sid 1 (1) Remissmissiv Ärende Dnr 18KS113 Dok/Handl id 18KS113-3 2018-05-15 Erika Greis Telefon 026-17 81 03 erika.greis@gavle.se Till Ärende Vårt dnr Omvårdnad Gävle Remiss - Översyn av grundskyddet för

Läs mer

Effekter av pensionsuppgörelsen på arbetsmarknaden

Effekter av pensionsuppgörelsen på arbetsmarknaden Konjunkturläget mars 2018 85 FÖRDJUPNING Effekter av pensionsuppgörelsen på arbetsmarknaden I december 2017 presenterade pensionsgruppen en uppgörelse om vissa ändringar i pensionssystemet i syfte att

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Regeringens proposition 2018/19:134

Regeringens proposition 2018/19:134 Regeringens proposition 2018/19:134 Förbättrat grundskydd för pensionärer Prop. 2018/19:134 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 23 maj 2019 Stefan Löfven Annika Strandhäll

Läs mer

1,6 miljarder till jämlikhetsreformer

1,6 miljarder till jämlikhetsreformer Vänsterpartiet 2016-09-14 1,6 miljarder till jämlikhetsreformer Gruppen med högst inkomster drar idag ifrån övriga befolkningen. I andra ändan av skalan har många svårt att få vardagen att gå ihop ekonomiskt

Läs mer

I denna kommenterade statistik beskriver vi individernas allmänna pensioner och pensionsrelaterade bidrag brutto. Vi beaktar inte skatten på

I denna kommenterade statistik beskriver vi individernas allmänna pensioner och pensionsrelaterade bidrag brutto. Vi beaktar inte skatten på I denna kommenterade statistik beskriver vi individernas allmänna pensioner och pensionsrelaterade bidrag brutto. Vi beaktar inte skatten på pensionen. Bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd beräknas

Läs mer

Myten om pensionärerna som gynnad grupp

Myten om pensionärerna som gynnad grupp Myten om pensionärerna som gynnad grupp En rapport om pensionärernas ekonomiska villkor från PRO P e n s i o n ä r e r n a s R i k s o r g a n i s a t i o n 2 0 0 7 2 Myten om pensionärerna som gynnad

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Äldreförsörjningsstöd

Äldreförsörjningsstöd Försäkringskassan informerar Äldreförsörjningsstöd Grafisk utformning: RÅDIS AB, Per Jonebrink Innehåll Äldreförsörjningsstöd 3 Vem kan få äldreförsörjningsstöd? 4 Bosättningsbaserad förmån 4 Åldersgränsen

Läs mer

En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer

En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer 2010-03-27 En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer Sverige ser ut att ha klarat sig igenom finanskrisen bättre än många andra länder. Aktiva insatser för jobben och välfärden, tillsammans med

Läs mer

S2018/01589/SF Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten

S2018/01589/SF Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten S2018/01589/SF 2018-06-08 Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten Pensionärernas Riksförbund (PRO), Riksförbundet PensionärsGemenskap (RPG), Svenska KommunalPensionärernas Förbund (SKPF) samt SPF

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1905/17

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1905/17 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-12-20 Diarienummer 1905/17 Välfärd och Utbildning Individ-och familjeomsorg samt Funktionshinder Jan Svensson Telefon 070-761 10 05 E-post: jan.svensson@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Du bestämmer själv. När du vill ta ut pension

Du bestämmer själv. När du vill ta ut pension Du bestämmer själv När du vill ta ut pension Du bestämmer själv Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och vad som kan vara bra att tänka på när du funderar på att ta ut pension. Det finns

Läs mer

Effekt av balansering 2011 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg

Effekt av balansering 2011 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg Pensionsutveckling, statistik & utvärdering Stefan Granbom, 1-454 2423 21-11-11 Effekt av balansering 211 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg Balanseringen inom pensionssystemet påverkar

Läs mer

Aktuell analys. Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015. 23 oktober 2014

Aktuell analys. Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015. 23 oktober 2014 Aktuell analys 23 oktober 2014 Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015 Den nya regeringen presenterade idag sin budget för 2015. Vinnarna är ensamstående med underhållsstöd och pensionärer. Underhållsstödet

Läs mer

Vilka grupper gynnas eller missgynnas av en höjd pensionsålder?

Vilka grupper gynnas eller missgynnas av en höjd pensionsålder? Vilka grupper gynnas eller missgynnas av en höjd pensionsålder? Rapport 1 (29) Stefan Granbom Bengt Norrby Vilka grupper gynnas eller missgynnas av en höjd pensionsålder? Förord Pensionsmyndigheten har

Läs mer

2006:5. Det ekonomiska utfallet inom pensionssystemet de senaste 10 åren ISSN 1653-3259

2006:5. Det ekonomiska utfallet inom pensionssystemet de senaste 10 åren ISSN 1653-3259 2006:5 Det ekonomiska utfallet inom pensionssystemet de senaste 10 åren ISSN 1653-3259 Sammanfattning Syftet med denna redovisning är att belysa hur regeländringar inom pensionssystemet har påverkat den

Läs mer

Riksrevisionens rapport om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd

Riksrevisionens rapport om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd Socialförsäkringsutskottets betänkande 2013/14:SfU7 Riksrevisionens rapport om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet regeringens skrivelse 2013/14:45

Läs mer

Bättre ekonomi tack vare sänkta skatter och höjda bidrag

Bättre ekonomi tack vare sänkta skatter och höjda bidrag Pressmeddelande 29 december 2017 Bättre ekonomi tack vare sänkta skatter och höjda bidrag För pensionärer, ensamstående föräldrar och studerande ökar den disponibla inkomsten i fasta priser 2018 främst

Läs mer

Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2).

Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2). 1(6) 2019-05-03 Socialdepartementet Lena Orpana 103 33 STOCCKHOLM 070-4819107 lena.orpana@tco.se Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2). Refnr: S2019/00497/SF TCO

Läs mer

Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25)

Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) REMISSVAR 1 (5) 2013-08-28 2013/113-4 ERT ER BETECKNING 2013-04-22 S2013/2830/SF Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) Sammanfattning Statskontoret

Läs mer

Överenskommelse om långsiktigt höjda och trygga pensioner. Pensionsgruppen 1

Överenskommelse om långsiktigt höjda och trygga pensioner. Pensionsgruppen 1 Överenskommelse om långsiktigt höjda och trygga pensioner Pensionsgruppen 1 Det svenska pensionssystemet Principöverenskommelse 1994, beslutades 1998 och infördes 1999 till 2003 Politiskt hållbart, stöd

Läs mer

Förbättrat grundskydd för pensionärer

Förbättrat grundskydd för pensionärer Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten 111 52 STOCKHOLM Yttrande S2019/00462/SF Stockholm 2019-04-02 Förbättrat grundskydd för pensionärer Arbetsgruppen föreslår att allmän inkomstgrundad pension,

Läs mer

Vad blev det för pension 2014? En jämförelse mellan pension och slutlön för årskullarna 1938 till 1946

Vad blev det för pension 2014? En jämförelse mellan pension och slutlön för årskullarna 1938 till 1946 Vad blev det för pension 2014? En jämförelse mellan pension och slutlön för årskullarna 1938 till 1946 S12260 14-03 Sammanfattning Vad blev det för pension 2014? är den fjärde rapporten i Folksam rapportserie

Läs mer

Pensionen kan tas ut från och med den månad man fyller 61 år.

Pensionen kan tas ut från och med den månad man fyller 61 år. 1 Den allmänna pensionen betalas inte ut med automatik. Man måste ansöka om sin pension och ansökan bör vara inne hos Pensionsmyndigheten ett par månader i förskott. Detta gäller även för den som har sjukersättning.

Läs mer

Regeringskansliet: Remiss - PM Förslag till avskaffandet av fritidspeng i socialtjänstlagen (2001:453)

Regeringskansliet: Remiss - PM Förslag till avskaffandet av fritidspeng i socialtjänstlagen (2001:453) ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Reuterdahl Karin Datum 2015-06-04 Diarienummer AMN-2015-0246 Regeringskansliet: Remiss - PM Förslag till avskaffandet av fritidspeng i socialtjänstlagen (2001:453)

Läs mer

Sjuk Även sjukpenningen sänks med 2 kronor till följd av lägre prisbasbelopp. Högsta ersättning 2014 blir 708 kronor per kalenderdag.

Sjuk Även sjukpenningen sänks med 2 kronor till följd av lägre prisbasbelopp. Högsta ersättning 2014 blir 708 kronor per kalenderdag. Nyheter 2014 Löntagare Det femte jobbskatteavdraget ger några hundralappar (150-340 kronor, beroende på inkomst) mer i plånboken varje månad. Från årsskiftet höjs även brytpunkten för statlig inkomstskatt,

Läs mer

Ett enpersonshushåll utan barn får drygt 500 kronor mer i disponibel inkomst till följd av högre löner och lägre skatt.

Ett enpersonshushåll utan barn får drygt 500 kronor mer i disponibel inkomst till följd av högre löner och lägre skatt. Pressmeddelande 20 november 2013 Så här blir din ekonomi 2014 Reallöneökningar, skattesänkningar, låg inflation och låga räntor. Det bäddar för att många svenskar kan se fram emot mer pengar nästa år och

Läs mer

2018 års vårbudgetproposition och vårändringsbudget. SKL, sektionen för socialtjänst

2018 års vårbudgetproposition och vårändringsbudget. SKL, sektionen för socialtjänst 2018 års vårbudgetproposition och vårändringsbudget SKL, sektionen för socialtjänst Äldreomsorg 350 miljoner till välfärdsteknik för äldre för att öka investeringstakten 10 miljoner för att stödja kommunernas

Läs mer

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyfliken: Infoga Sidhuvud och sidfot.

För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyfliken: Infoga Sidhuvud och sidfot. InputAnge dokument- och versionsbeteckning samt namn på presentationen.&cr&&cr&(redigera foten i efterhand genom att välja Infoga, Sidhuvud och sidfot) 2015-12-16 1 Pensionsgruppens förslag om ny pensionsålder

Läs mer

Pensioner. Anders Thoré, sakkunnig i pensionärersekonomi

Pensioner. Anders Thoré, sakkunnig i pensionärersekonomi Pensioner Anders Thoré, sakkunnig i pensionärersekonomi Pensionssystemet, blev det som tänkt? Pensionssystemet Privat pension Tjänstepension Allmän pension Den allmänna pensionen Garantipension Bostadstillägg

Läs mer

Gabriella Sjögren Lindquist. Uppmuntrar pensionssystemet till ett längre arbetsliv?

Gabriella Sjögren Lindquist. Uppmuntrar pensionssystemet till ett längre arbetsliv? Gabriella Sjögren Lindquist Uppmuntrar pensionssystemet till ett längre arbetsliv? Största inkomstkälla för 64-åringar, 2011 Försörjning Kvinnor Män Arbete 48,9 % 56,0% Sjukersättning (förtidspension)

Läs mer

Du bestämmer själv. När du vill ta ut pension

Du bestämmer själv. När du vill ta ut pension Du bestämmer själv När du vill ta ut pension Du bestämmer själv Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och vad som kan vara bra att tänka på när du funderar på att ta ut pension. Det finns

Läs mer

Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2)

Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2) YTTRANDE Dnr S2019/00497/SF Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten 103 33 Stockholm 2019-05-03 Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2) Pensionärernas riksorganisation

Läs mer

Tidigt utträdefrån arbetslivet bland kvinnor och män

Tidigt utträdefrån arbetslivet bland kvinnor och män SAMMANFATTNING AV RAPPORT 2018:10 Tidigt utträdefrån arbetslivet bland kvinnor och män En analys av utträdesåldrar och utträdesvägar för olika grupper på arbetsmarknaden Detta är en sammanfattning av en

Läs mer

2013-09-02. 2,5 miljarder till pensionärerna

2013-09-02. 2,5 miljarder till pensionärerna 2 2013-09-02 2,5 miljarder till pensionärerna 3 2,5 miljarder till pensionärerna Regeringen kan i dag presentera att vi avser att genomföra en skattelättnad för landets pensionärer på 2,5 miljarder kronor.

Läs mer

Värdesäkring av riksnormen (Ds 2008:29) Remiss från Socialdepartementet

Värdesäkring av riksnormen (Ds 2008:29) Remiss från Socialdepartementet PM 2008:152 RVII (Dnr 001-1098/2008) Värdesäkring av riksnormen (Ds 2008:29) Remiss från Socialdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen överlämnas

Läs mer

Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2) (S2019/00497/SF)

Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2) (S2019/00497/SF) REMISSYTTRANDE 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2) (S2019/00497/SF) Försäkringskassan begränsar yttrandet till de delar

Läs mer

Svar på remiss - Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem

Svar på remiss - Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem Kommunstyrelsen 2019-04-04 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2019:51 Anna Fridell 016-710 23 09 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på remiss - Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem

Läs mer

S2013/9137/SF. Socialdepartementet. Regelförenklingar inom pensionsförmåner

S2013/9137/SF. Socialdepartementet. Regelförenklingar inom pensionsförmåner S2013/9137/SF Socialdepartementet Regelförenklingar inom pensionsförmåner 1 Förord Denna promemoria har tagits fram av en arbetsgrupp som har inrättats inom Socialdepartementet. Arbetsgruppen har tillsatts

Läs mer

Bostadstillägg till pensionärer

Bostadstillägg till pensionärer Bostadstillägg till pensionärer Pensionärer med låga inkomster kan få bostadstillägg. Hur mycket du kan få i bostadstillägg beror på både dina bostadskostnader och dina inkomster. En ansökan om bostadstillägg

Läs mer

Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019

Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019 Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019 Insatser enligt socialtjänstlagen SoL För dig som är 64 år eller yngre, är bosatt i Göteborgs Stad och har trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet,

Läs mer

Olika faktorer bidrar till omräkningen av inkomst- och tilläggspension 2018:

Olika faktorer bidrar till omräkningen av inkomst- och tilläggspension 2018: Förändring av inkomstpension 2018 Olika faktorer bidrar till omräkningen av inkomst- och tilläggspension 2018: Förändring av inkomstindex %... +1,5 Balanseringseffekt... +1,1 Förändring av inkomstindex/balansindex,

Läs mer

Pressmeddelande 9 april 2014

Pressmeddelande 9 april 2014 Pressmeddelande 9 april 2014 Plus för löntagare men även pensionärer med Alliansregering Vårpropositionen innehöll inte så många oväntade plånboksfrågor den här gången. Men sedan Alliansregeringen tillträdde

Läs mer

Ungefär lika många kvinnor och män gick i pension under 2016, sammanlagt cirka individer. Den vanligaste pensioneringsåldern var fortsatt 65

Ungefär lika många kvinnor och män gick i pension under 2016, sammanlagt cirka individer. Den vanligaste pensioneringsåldern var fortsatt 65 Ungefär lika många kvinnor och män gick i pension under 2016, sammanlagt cirka 125 000 individer. Den vanligaste pensioneringsåldern var fortsatt 65 år, samtidigt som spridningen av första uttagsålder

Läs mer

SPARADE SLANTAR BÖR INTE HINDRA MÖJLIGHET TILL BOSTADSTILLÄGG

SPARADE SLANTAR BÖR INTE HINDRA MÖJLIGHET TILL BOSTADSTILLÄGG SPARADE SLANTAR BÖR INTE HINDRA MÖJLIGHET TILL BOSTADSTILLÄGG Sammanfattning För pensionärer med låga inkomster påverkas bostadstillägget kraftigt av att äga ett mindre fritidshus eller ha en ekonomisk

Läs mer

ETT NYTT PRIVAT PENSIONSSPARANDE. Svensk Försäkring föreslår ett pensionssparande riktat till låg- och medelinkomsttagare

ETT NYTT PRIVAT PENSIONSSPARANDE. Svensk Försäkring föreslår ett pensionssparande riktat till låg- och medelinkomsttagare ETT NYTT PRIVAT PENSIONSSPARANDE Svensk Försäkring föreslår ett pensionssparande riktat till låg- och medelinkomsttagare Sverige har ett i grunden bra pensionssystem Det svenska pensionssystemet är utformat

Läs mer

Ekonomisk trygghet 11 vid ålderdom

Ekonomisk trygghet 11 vid ålderdom Ekonomisk trygghet 11 vid ålderdom Förslag till statens budget för 2020 Ekonomisk trygghet vid ålderdom Innehållsförteckning Tabellförteckning... 4 Diagramförteckning... 5 1 Förslag till riksdagsbeslut...

Läs mer

Förslag till höjd gräns för barns och skolungdomars arbetsinkomster i hushåll med ekonomiskt bistånd

Förslag till höjd gräns för barns och skolungdomars arbetsinkomster i hushåll med ekonomiskt bistånd Promemoria 2012-09-04 S2012/6026/FST Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster Förslag till höjd gräns för barns och skolungdomars arbetsinkomster i hushåll med ekonomiskt bistånd Promemorians

Läs mer

Bostadstillägg till pensionärer

Bostadstillägg till pensionärer Bostadstillägg till pensionärer Pensionärer med låga inkomster kan få bostadstillägg. Hur mycket du kan få i bostadstillägg beror på både dina bostadskostnader och dina inkomster. En ansökan om bostadstillägg

Läs mer

Remiss av departementspromemorian Ökat fokus på arbete för vissa nyanlända invandrare och avveckling av SFI-bonus

Remiss av departementspromemorian Ökat fokus på arbete för vissa nyanlända invandrare och avveckling av SFI-bonus Skärholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-10-07 Handläggare Samuel Svan Telefon: 08 508 24 836 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Remiss av departementspromemorian Ökat

Läs mer

KORTVARIGT ELLER LÅNGVARIGT UTTAG AV TJÄNSTEPENSION VILKA BLIR DE EKONOMISKA KONSEKVENSERNA?

KORTVARIGT ELLER LÅNGVARIGT UTTAG AV TJÄNSTEPENSION VILKA BLIR DE EKONOMISKA KONSEKVENSERNA? KORTVARIGT ELLER LÅNGVARIGT UTTAG AV TJÄNSTEPENSION VILKA BLIR DE EKONOMISKA KONSEKVENSERNA? Sammanfattning Den allmänna pensionen minskar medan tjänstepensionen ökar i betydelse. Samtidigt tar allt fler

Läs mer

Vad blev det för pension 2011? En jämförelse mellan pension och slutlön för årskullarna 1938 till 1943

Vad blev det för pension 2011? En jämförelse mellan pension och slutlön för årskullarna 1938 till 1943 Vad blev det för pension 211? En jämförelse mellan pension och slutlön för årskullarna 1938 till 1943 S1197 11-4 Sammanfattning Vad blev det för pension 211? är den tredje rapporten i Folksam rapportserie

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld

Svensk social trygghet i en globaliserad värld Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-04 Handläggare Johan Andersson Telefon: 08-508 02 012 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på remiss

Läs mer

Bostadstillägg till pensionärer

Bostadstillägg till pensionärer Bostadstillägg till pensionärer Pensionärer med låga inkomster kan få bostadstillägg. Hur mycket du kan få i bostadstillägg beror på både dina bostadskostnader och dina inkomster. Vem kan få bostadstillägg?

Läs mer

Minska jobbklyftan i Stockholm genom systematiska insatser för att fler människor ska gå från utanförskap till egen försörjning, motion (2017:45)

Minska jobbklyftan i Stockholm genom systematiska insatser för att fler människor ska gå från utanförskap till egen försörjning, motion (2017:45) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-530/2017 Sida 1 (7) 2017-10-13 Handläggare Johanna Lood Telefon: 08-508 25 206 Till Socialnämnden 2017-11-14

Läs mer

2005:4. Det ekonomiska utfallet inom det allmänna pensionssystemet under de senaste 10 åren ISSN

2005:4. Det ekonomiska utfallet inom det allmänna pensionssystemet under de senaste 10 åren ISSN 2005:4 Det ekonomiska utfallet inom det allmänna pensionssystemet under de senaste 10 åren ISSN 0283-0965 Inledning och sammanfattning Försäkringskassan har i regleringsbrevet för budgetår 2005 fått följande

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg 2019

Avgifter för äldreomsorg 2019 Avgifter för äldreomsorg 2019 För dig som är 65 år och äldre, är bosatt i Göteborgs Stad och har trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet, korttidsvistelse eller bor på äldreboende. www.goteborg.se Vad

Läs mer

Swedbank. Vad vet du om din pension?

Swedbank. Vad vet du om din pension? Vad vet du om din pension? 2 Vad vet du om din pension? Vi vet att vi lever allt längre. Allt fler kommer att få uppleva gratulationer från kungaparet på sin hundrasdag. Kvinnor lever redan idag längre

Läs mer

Ytterligare ett år med bättre ekonomi för hushållen

Ytterligare ett år med bättre ekonomi för hushållen Pressmeddelande 19 mars 2014 Ytterligare ett år med bättre ekonomi för hushållen Ekonomin har fortsatt att förbättras för de flesta, många hushåll har mer kvar i plånboken i januari 2014 jämfört med för

Läs mer

Ett ungdomsundantag i biståndsnormen Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L)

Ett ungdomsundantag i biståndsnormen Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Utlåtande 2016:42 RVI (Dnr 106-1027/2015) Ett ungdomsundantag i biståndsnormen Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Ekonomisk trygghet. 11 vid ålderdom

Ekonomisk trygghet. 11 vid ålderdom Ekonomisk trygghet 11 vid ålderdom Förslag till statens budget för 2018 Ekonomisk trygghet vid ålderdom Innehållsförteckning Tabellförteckning... 4 Diagramförteckning... 5 1 Förslag till riksdagsbeslut...

Läs mer

Regeringen gav i regleringsbrevet för 2018 Pensionsmyndigheten i uppdrag att analysera efterlevandeskyddet. I uppdraget låg att göra en jämförande

Regeringen gav i regleringsbrevet för 2018 Pensionsmyndigheten i uppdrag att analysera efterlevandeskyddet. I uppdraget låg att göra en jämförande Regeringen gav i regleringsbrevet för 2018 Pensionsmyndigheten i uppdrag att analysera efterlevandeskyddet. I uppdraget låg att göra en jämförande analys av efterlevandeskyddet före och efter 65 års ålder

Läs mer

Bostadstillägg till pensionärer

Bostadstillägg till pensionärer Fk_4064_Fa Bostadstillägg till pensionärer Uppdaterad 070101 Försäkringskassan ansvarar för förmåner inom pensionsområdet, bland annat inkomst-, tilläggs- och garantipension, omställnings- och efterlevandepension

Läs mer

Gränslandet mellan sjukdom och arbete - yttrande över Arbetsförmågeutredningens slutbetänkande (SOU 2009:89)

Gränslandet mellan sjukdom och arbete - yttrande över Arbetsförmågeutredningens slutbetänkande (SOU 2009:89) SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADS- FÖRVALTNINGEN AVD. FÖR ST ADSÖVERGRIPANDE SOCI ALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-09-02 Handläggare: Anette Agenmark Telefon: 508 25 008 Till Socialtjänst- och

Läs mer

Utredning av kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Utredning av kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2017:330-790 Planering och Utveckling 2019-01-07 1/3 Handläggare Utredning av kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Ett bättre pensionssystem

Ett bättre pensionssystem Partimotion Motion till riksdagen 2016/17:2470 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) Ett bättre pensionssystem 1 Innehåll 1 Innehåll 1 2 Förslag till riksdagsbeslut 1 3 Behovet av ett rättvist pensionssystem 2 3.1

Läs mer

Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem, DS 2019:2,

Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem, DS 2019:2, YTTRANDE Vårt ärendenr: 2019-04-12 Ert dnr: Förhandlingssektionen Victoria Bergner Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem, DS 2019:2, SKL

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Ekonomisk trygghet. vid ålderdom

Ekonomisk trygghet. vid ålderdom Ekonomisk trygghet 11 vid ålderdom Förslag till statsbudget för 2008 Ekonomisk trygghet vid ålderdom Innehållsförteckning 1 Förslag till riksdagsbeslut... 7 2 Ekonomisk trygghet vid ålderdom... 9 2.1

Läs mer

Fördelning avseende statsbidrag för habiliteringsersättning 2018

Fördelning avseende statsbidrag för habiliteringsersättning 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-09-10 Sida 1 (1) Diarienr NF 2018/00148-2.5.8 Heléne Karlsson Epost: helene.karlsson@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning Fördelning avseende

Läs mer

Kortvarigt eller långvarigt uttag av tjänstepension vilka blir de ekonomiska konsekvenserna?

Kortvarigt eller långvarigt uttag av tjänstepension vilka blir de ekonomiska konsekvenserna? Kortvarigt eller långvarigt uttag av tjänstepension vilka blir de ekonomiska konsekvenserna? Sammanfattning * Den allmänna pensionen minskar medan tjänstepensionen ökar i betydelse. Samtidigt tar allt

Läs mer

Villkoren för sjuk- och aktivitetsersättning

Villkoren för sjuk- och aktivitetsersättning Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:1938 av Wiwi-Anne Johansson m.fl. (V) Villkoren för sjuk- och aktivitetsersättning 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

ÄLDRES PENSIONER OCH SKATTER

ÄLDRES PENSIONER OCH SKATTER Rapport 1/2008 ÄLDRES PENSIONER OCH SKATTER En rapport från Kristdemokraternas Seniorförbund Juni 2008 Två lovvärda uttalanden Nästa steg måste vara att ekonomiskt stärka situationen för dem med lägst

Läs mer

I rapporten visar Pensionsmyndigheten exempel på vad den allmänna pensionen beräknas bli efter skatt för en person som börjar ta ut hel allmän

I rapporten visar Pensionsmyndigheten exempel på vad den allmänna pensionen beräknas bli efter skatt för en person som börjar ta ut hel allmän I rapporten visar Pensionsmyndigheten exempel på vad den allmänna pensionen beräknas bli efter skatt för en person som börjar ta ut hel allmän pension vid åldrarna 61, 63, 65 eller 67 år och som sedan

Läs mer

risk för utrikes födda

risk för utrikes födda Utrikes födda i pensionsåldern har lägre inkomster än äldre som är födda i Sverige. Inkomstskillnaderna kan dessutom komma att öka. Skälet är att de som kommer till Sverige idag inte förvärvsarbetar i

Läs mer

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Remissyttrande 4.3 Dnr 1288/16 Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Sverigedemokraterna ställer sig positiv

Läs mer

Under 2017 gick individer i pension (definierat utifrån att de tog ut hel inkomstpension för första gången) och det är färre nyblivna

Under 2017 gick individer i pension (definierat utifrån att de tog ut hel inkomstpension för första gången) och det är färre nyblivna Under 2017 gick 118 000 individer i pension (definierat utifrån att de tog ut hel inkomstpension för första gången) och det är 7 000 färre nyblivna pensionärer jämfört med föregående år. Det är ungefär

Läs mer

1 (6) Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11. Socialdepartementet 103 33 Stockholm

1 (6) Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11. Socialdepartementet 103 33 Stockholm Datum 2013-08-30 Ert datum 2013-04-22 Vår beteckning MD 2013/206 Er beteckning S2013/2830/SF 1 (6) Vår referens Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Jobbstimulans i ekonomiskt bistånd m.m. - remiss från kommunstyrelsen

Jobbstimulans i ekonomiskt bistånd m.m. - remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-08-07 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 277 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Jobbstimulans i ekonomiskt bistånd

Läs mer

1 4 *03-04 0 00 1 3 *

1 4 *03-04 0 00 1 3 * Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1312-1605 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4 *03-04 0 00 1 3 * Yttrande över delbetänkandet Pensionärers och förtroendevaldas

Läs mer

Remissyttrande över DS 2019:2 Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem

Remissyttrande över DS 2019:2 Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem REMISSVAR / YTTRANDE Datum 2019-05-03 Dnr.nr: S2019/00497/SF 1(5) Vår referens: Philip Day och Ola Linder Mottagare: Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se, s.sf@regeringskansliet.se Remissyttrande

Läs mer

Departementspromemorian Jämställda pensioner? (Ds 2016:19)

Departementspromemorian Jämställda pensioner? (Ds 2016:19) YTTRANDE Dnr S2016/04302/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 22 september 2016 Departementspromemorian Jämställda pensioner? (Ds 2016:19) Sammanfattning Promemorian

Läs mer

Bostadstillägg till pensionärer

Bostadstillägg till pensionärer Bostadstillägg till pensionärer Pensionärer med låga inkomster kan få bostadstillägg. Hur mycket du kan få i bostadstillägg beror på både dina bostads kostnader och dina inkomster. En ansökan om bostadstillägg

Läs mer

Bakgrund. det utgår givetvis också till pensionärer som har plats i särskilt boende, det vill säga biståndsbedömt

Bakgrund. det utgår givetvis också till pensionärer som har plats i särskilt boende, det vill säga biståndsbedömt G G Ä L L I T S D A T S BO M O K E D N E BO T L I K S R Ä S I M? O K A S S A K UNERNAS Bakgrund Bostadstillägget till pensionärer är ett skattefritt tillägg till den allmänna pensionen för personer som

Läs mer

Hur stor blir pensionen för utrikes födda?

Hur stor blir pensionen för utrikes födda? Hur stor blir pensionen för utrikes födda? En rapport om kompensationsgrader Ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen Kristina Kamp När hela livet räknas Hela livet räknas så brukar vi beskriva

Läs mer

Pensjonsforum_2017_03_

Pensjonsforum_2017_03_ 1 Pensions- och utträdesålder 2 Hur ser det ut idag? 3 Bakgrund av pensionsreformen ATP (Tilläggspension) introducerades 1960 PAYG-system 4 Infasning av det nya (nuvarande) systemet Andelar Kohort 4/20

Läs mer

Anmälan angående remiss om behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (Ds 2009:18)

Anmälan angående remiss om behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (Ds 2009:18) SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIAL A FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2009-05-19 Handläggare: Pia Ludvigsen Ehnhage Telefon: 08 508 25 911 Till Socialtjänst-

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Pensionsrapport Dan Adolphson Björck Trygghetsekonom AMF. pensionsbloggen.se

Pensionsrapport Dan Adolphson Björck Trygghetsekonom AMF. pensionsbloggen.se Pensionsrapport 2017 Dan Adolphson Björck Trygghetsekonom AMF 070-249 31 54 dan.adolphson.bjorck@amf.se media.amf.se @Trygghetsekonom pensionsbloggen.se Pensionsrapporten fyller 8 år Statistik, aktuella

Läs mer

Bakgrund och förslaget i korthet

Bakgrund och förslaget i korthet 2019-05-03 Rnr 9.19 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar (S2019/00497/SF) Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2) Saco har beretts tillfälle att lämna synpunkter

Läs mer

Pressmeddelande från FöreningsSparbanken Institutet för Privatekonomi

Pressmeddelande från FöreningsSparbanken Institutet för Privatekonomi Pressmeddelande från FöreningsSparbanken Institutet för Privatekonomi 2005-11-22 Prognos för 2006 Löntagarnas och barnfamiljernas år Barnfamiljens ekonomi förbättras till nästa år. Man får mer över när

Läs mer

Metoder som stimulerar till senare pensionsuttag för dem med låg pension

Metoder som stimulerar till senare pensionsuttag för dem med låg pension Metoder som stimulerar till senare pensionsuttag för dem med låg pension PM59100 PM59008 2.1 Förklaring av ord och förkortningar Ord/Förkortning Förklaring IP Inkomstpension inkomstgrundad del av den allmänna

Läs mer

Riksnorm för beräkning av försörjningsstöd samt förändrade boendekostnader 2017

Riksnorm för beräkning av försörjningsstöd samt förändrade boendekostnader 2017 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-12-12 Diarienummer 1858/16 Välfärd Utbildning Avdelning Individ familjeomsorg, funktionshinder Jan Svensson Telefon 031-368 02 99 E-post: jan.svensson@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Aktuell analys. Hushållens ekonomi 2016. 28 december 2015

Aktuell analys. Hushållens ekonomi 2016. 28 december 2015 Aktuell analys 28 december 2015 Hushållens ekonomi 2016 Pensionärer, löntagare och arbetslösa får alla det bättre 2016. Största förbättringen jämfört med januari 2015 får den som är arbetslös. Från att

Läs mer