Utdelning ur Stiftelsen Olof och Caroline Wijks donation 2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utdelning ur Stiftelsen Olof och Caroline Wijks donation 2019"

Transkript

1 Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 129 Utdelning ur Stiftelsen Olof och Caroline Wijks donation 2019 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 maj 2019 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Tillgänglig avkastning ur Stiftelsen Olof och Caroline Wijks fond 2019 fördelas enligt stiftelsens styrelses förslag. Jörgen Fogelklou (SD) deltog inte i beslutet Göteborg den 29 maj 2019 Göteborgs kommunstyrelse Axel Josefson Mathias Sköld Göteborgs Stad kommunfullmäktige 1 (1)

2 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0752/19 Handläggare Helene Nilsson Telefon: E-post: Utdelning ur Stiftelsen Olof och Caroline Wijks donation 2019 Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige Tillgänglig avkastning ur Stiftelsen Olof och Caroline Wijks fond 2019 fördelas enligt stiftelsens styrelses förslag. Sammanfattning 30 motioner har inkommit till kommunfullmäktige om utdelning ur Stiftelsen Olof och Caroline Wijks donations disponibla medel för Den av fullmäktige tillsatta utdelningsstyrelsen i stiftelsen föreslår att 16 motioner beviljas sammanlagt kronor. Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta enligt styrelsens förslag. Samtliga motioner som föreslås beviljas bedöms uppfylla stiftelsens ändamål, som är att främja allmännyttiga, kulturella eller välgörande ändamål. Ekonomiska konsekvenser Utdelningen till föreslagna organisationer finansieras helt av stiftelsen och belastar inte Göteborgs Stads ekonomi. Ärendet medför inte några andra kostnader för Göteborgs Stad än de som följer av själva ärendehanteringen. Stiftelsens utdelningsbara medel 2019 är kronor och utdelningsstyrelsen föreslår en utdelning om kronor. Barn-, jämställdhets-, mångfalds- och miljöperspektiven Genom motionsförfarandet har det skapats möjligheter för fullmäktiges ledamöter att lämna motioner som tillgodoser ovan nämnda perspektiv. I nedanstående tabell finns, utifrån en översiktlig bedömning, beskrivet antal motioner som adresserar eller främjar respektive perspektiv. En motion kan främja flera perspektiv. En närmare beskrivning finns i respektive motion och bilagd ansökan från organisationerna. Motioner som omfattar perspektiven (antal) Perspektivet finns med i förslagna beviljade motioner Perspektiv Barn Jämställdhet Mångfald Miljö Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (6)

3 Omvärldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Bilagor 1. Utdrag ur Caroline Wijks testamente 2. Utdelningsstyrelsens förslag 3. Motioner föreslagna bifall 4. Motioner föreslagna avslag Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (6)

4 Ärendet Genom beslut enligt förslaget beviljas 16 föreslagna motioner sammanlagt kronor ur Stiftelsen Olof och Caroline Wijks fond. Övriga motioner avslås. Det är angeläget att kommunfullmäktige fattar beslut före sommaren, så att organisationerna kan planera sitt genomförande. Beskrivning av ärendet Den 31 januari 2019 gick motionstiden ut för kommunfullmäktiges ledamöter att lämna förslag till utdelning i Stiftelsen Olof och Caroline Wijks fond. Stiftelsens ändamål framgår av Caroline Wijks testamente, se bilaga 1. Den av fullmäktige tillsatta utdelningsstyrelsen i stiftelsen har fått 30 motioner att ta ställning till och 16 ansökningar föreslås beviljas med hela eller del av sökt belopp, totalt föreslås kronor delas ut. Stiftelsens fria egna kapital uppgår till kronor. Detta belopp är det som maximalt kan delas ut i år. Utdelningsstyrelsens uppdrag är att bereda motionerna inför beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. I första hand ska utdelningsstyrelsen tillse att de motioner som föreslås beviljas täcks av stiftelsens ändamål. Utdelningsstyrelsen har att prioritera ansökningarna så att de motioner som bäst anses motsvara stiftelsens ändamål föreslås bifallas. De motioner som inte uppfyller förutsättningarna bör föreslås avslås. Vid prövningen av motionerna måste också en bedömning göras om de kostnader som organisationerna redovisat som underlag för ansökan eller motionen är rimliga att lämna ersättning för, eller om sökt belopp behöver justeras. Stadsledningskontorets uppgift är inte att överpröva den av fullmäktige tillsatta utdelningsstyrelsens förslag, utan begränsar sig till att säkerställa att förslaget inte innebär att motioner som strider mot stiftelsens ändamål beviljas. Detta är förvaltarens, kommunstyrelsens och stadsledningskontorets, ansvar när det finns en beredande utdelningsstyrelse. Stadsledningskontoret informerar samtliga sökande organisationer om fullmäktiges beslut och betalar därefter ut beviljade medel till de organisationer som fått bidrag. Stadsledningskontoret följer upp att angivet projekt eller verksamhet genomförts och tillhandahåller en återrapporteringsblankett som organisationerna kan använda. Motioner som utdelningsstyrelsen föreslår ska beviljas Nedan anges de motioner som utdelningsstyrelsen föreslår beviljas med motionsnummer, organisation, motivering, sökt belopp och föreslaget belopp. Utdelningsstyrelsens förslag bifogas som bilaga 2. Motionärerna framgår av respektive motion i bilaga 3 4. Nummer, organisation och utdelningsstyrelsens motivering Sökt Förslag Motion nr 1:1 Stiftelsen Göteborgs kyrkliga stadsmission Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (6)

5 En väl etablerad verksamhet med mötesplats och kafé, där mat och samvaro erbjuds, likaså vägledning, motivation och möjlighet till stöd med bl.a. myndighetskontakter, tillgång till kulturverksamhet och själavårdssamtal. St. Johannes-kyrkan vänder sig till människor som lever i ensamhet, fattigdom och missbruk. Motion nr 1:2 Stiftelsen Göteborgs kyrkliga stadsmission Verksamhet som riktar sig till barn, unga och föräldrar. Här finns akut hjälp till behövande som inte kan få sitt behov tillgodosett på annat sätt; en säng, varma kläder ett mål mat, stöd till att genomföra en långsiktig individanpassad förändring för de som kommer. Motion nr 1:3 Kamratföreningen En inkluderande verksamhet för tidigare kriminella och drogmissbrukare, Som vill förändra sina liv. En kamratförening där man tillsammans motverkar ensamhet - ett komplement till de sociala insatser som samhället kan erbjuda. Motion nr 1:4 Fjällbo Park Träslöjd Vi vill gärna tillstyrka denna motion då vi genom åren erfarit att detta är en meningsfull sysselsättning och social samvaro. Motion nr 1:5 Fjällbo Park Hemslöjdare Verksamhet för pensionärer (hemslöjd och vävning) där vi kan ge bidrag till en mikrovågsugn, golvlampor och förstoringsglas. Föreningen är ett stort socialt forum för hemslöjdsarbeten i stadsdelen Östra Göteborg. Motion nr 1:8 GSF Göteborgs Skateboardförening GSF:s verksamhet är en viktig plattform för ungas idrottsutövande och fritidsysselsättning besökarantalet är ca per år inom Göteborgsområdet. Motion nr 2:1 Barn till ensamma mammor Fryshuset Väst Bidrag för att stötta ensamma mammor som lever i ekonomisk eller annan utsatthet. Härigenom upplever barnen inte ett utanförskap utan en rättvis delaktighet i de olika aktiviteter som ordnas för dem. Motion nr 2:4 Tillsammans för Bagaregården Att uppmärksamma viktiga byggnader och platser ger möjlighet för boende att utan kostnad lära sig mer om sin stadsdel. Motion nr 2:5 Spädbarnsfonden I bearbetningen av den sorg som en förälder drabbas av om barnet dör i slutskedet av graviditeten eller under det första levnadsåret fyller Spädbarnsfondens minnespåsar och familjehelgen en viktig funktion. Motion nr 3:1 Göteborgs Räddningsmission Communityskola Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (6)

6 Vidareutveckling av den verksamhet som påbörjades år 2018, dvs. Communityskola att höja kvaliteten på skolor i socioekonomiska områden, stöd till en skolverksamhet för de mest utsatta barnen ett par av Göteborgs stadsdelar. Motion nr 3:3 Göteborgs Räddningsmission, Hemlöshet Såväl Övernattningsboendet 35:an som Kaféet på Vasagatan är väletablerade inrättningar som är tjänar som fasta hjälpstationer för de mest utsatta i dagens samhälle. Här finns en säng, tillgång till dusch och rena kläder och inte minst ett mål mat och inte minst någon som lyssnar och vill hjälpa. Motion nr 3:4 Göteborgs Kammarmusikförening Föreningen har totalt 8 offentliga konserter per år varav en riktar sig till familjer med småbarn. Konserterna äger mestadels rum på Högskolan för scen och musik (Artisten). Nu vill föreningen bedriva uppsökande verksamhet på arbetsplatser och i andra interna sammanhang i syfte att nå en ny publik. Detta arbete förutsätter särskild finansiering till vilket föreningen nu söker bidrag. Motion nr 3:5 Seniorklubben Väster Träffen Klubben syftar till att aktivera seniora invånare i stadsdelen Västra Frölunda. Pensionärsklubben Västerträffen är en ideell förening med 677 medlemmar och har ett mycket stort utbud av aktiviteter. Klubben söker nu bidrag för anläggning av en boulebana. Motion nr 4:3 Göteborg Drum Corps Förening Drum Corps är en av två framgångsrika slagverksgrupper för ungdomar i åldrarna IO år och uppåt. Motionen avser stöd till en kombinerad turné och tävlingsresa våren 2020 för Drum Corps och GOT Motion till Eindhoven, Nederländerna, vilket ger möjligheter till viktigt utbyte med anda slagverkstrupper i Europa. Här i Göteborg görs återkommande framträdanden på Kulturkalaset, Kulturskolornas dag och Göteborgsvarvet. Motion nr 4:5 Föreningen Ung Företagsamhet i Göteborg Ung Företagsamhet i Göteborg ger Göteborgs ungdomar möjlighet att prova på vad företagsamhet innebär. Motion nr 4:6 Kulturföreningen Glänta Föreningen ger läsaren tillgång till texter och berättelser från litterära sammanhang i mellanöstern och breddar förståelsen av utom europeiska perspektiv. Summa Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (6)

7 Motioner som utdelningsstyrelsen föreslår ska avslås Följande motioner föreslås avslås med motiveringen att sökt belopp helt eller delvis skulle användas till delar i en verksamhet som inte skulle vara förenlig med Caroline Wijks vilja eller förhållningslinjer uppsatta för utdelningsstyrelsen. Nummer och organisation Sökt Motion nr 1:6 Elevator Nobody Choir Motion nr 1:7 ABF Motion nr 1:9 Reningsborg Motion nr 1:10 Opalkyrkan Motion nr 2:2 Animals HOPE Fågelcentralen Motion nr 2:3 Donsö Missionsförsamling Motion nr 3:2 Göteborgs Rättighetscenter Motion nr 3:6 Kulturminnesföreningen Otterhällan Drottning Christinas Jaktslott ej angivet Motion nr 3:7 Lindås Waves Motion nr 3:8 Homan i Göteborg Motion nr 3:9 Stiftelsen Kooperativt Nyföretagande Motion nr 4:1 Stiftelsen Ekocentrum Motion nr 4:2 Jino Dans och Musik Motion nr 4:4 Göteborgs Konsthall Summa Stadsledningskontorets bedömning Samtliga motioner som föreslås beviljas bedöms uppfylla stiftelsens ändamål, som är att främja allmännyttiga, kulturella eller välgörande ändamål. Anders Johansson Eva Hessman Ekonomidirektör Stadsdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (6)

8 Bilaga 1: Reglemente för förvaltningen av Olof och Caroline Wijks fond Utdrag ur reglemente för förvaltningen av Olof och Caroline Wijks fond, antaget av stadsfullmäktige den 14 november Olof och Caroline Wijks fond, stiftad av avlidna fru Caroline Wijk, född Dickson, genom testamente den 20 oktober 1916, utgöres av dels en huvudfond, bestående av två i testamentet omförmälda särskilda belopp, det ena å kr, och det andra å kr, dels ock en utdelningsfond, vartill stiftarna anslagit kr och vilken sistnämnda fond omfattar huvudfondens avkastning, så ofta denna avkastning uppgår till kr. 2 I avseende på förvaltningen och användningen av fonden skola de av stiftaren meddelade föreskrifterna noggrant efterlevas, i följd varav stadgas: att avkastningen av ovanberörda kr i enlighet med vad testamentet närmare angiver, i första hand skall användas till livräntor åt stiftarens dotter, grevinnan Ella von Rosens barn; att 1 /10 av huvudfondens återstående avkastning årligen skall tilläggas fondens kapital, intill dess detsamma uppgår till kr, samt att för varje gång avkastningen, sedan sagda avsättning därav till kapitalet skett, uppnått sammanlagt kr, densamma må av stadsfullmäktige enligt testamentets föreskrifter tagas i anspråk till befrämjande av det med fonden avsedda syftet. :-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:- 6 Styrelsen åligger: :-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:- att så snart kr blivit avsatta till utdelningsfonden, därom skyndsamt göra anmälan hos stadsfullmäktige: :-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-: Utdrag ur fru Caroline Wijks testamente Testamente Med upphävande av alla av mig förut gjorda testamentariska förordnanden förklarar jag härmed min yttersta vilja vara följande. :-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-

9 VIII Till Göteborgs stad testamenterar jag ett kapital av en miljon ( ) kr. att utgöra en under stadens förvaltning stående fond att benämnas Olof och Caroline Wijks fond. I denna fond skola ingå de i mitt bo befintliga aktier i Bergslagernas Järnvägsaktiebolag till det värde, vartill de i bouppteckningen upptagas, med rätt dock för staden att efter därom av stadsfullmäktige fattat beslut realisera aktierna och i stället låta inflytande köpeskilling tilläggas fonden. Avkastningen av fonden skall användas till förmån för Göteborgs samhälle till allmännyttiga, kulturella eller välgörande ändamål, med iakttagande av följande föreskrifter: a) avkastningen får icke användas till sådant ändamål, som staden har skyldighet att bestrida med skattemedel; b) en tiondel av avkastningen skall årligen tilläggas fondens kapital intill dess detsamma jämte här nedan omförmälda kr uppgått till två och en halv miljon kronor; c) för varje gång avkastningen, sedan nu föreskriven avsättning därav till kapitalet skett, uppnått sammanlagt femhundratusen ( ) kr, må den, på sätt stadsfullmäktige i enlighet med föreskrifterna i detta testamente äga närmare bestämma användas till befrämjande av det med fonden avsedda syftet. Under uttrycklig förklaring, att jag därmed icke avser att binda stadsfullmäktige i deras beslutanderätt angående användningen av avkastningen för de allmännyttiga, kulturella eller välgörande ändamål, som de vid varje tid må finna vara av natur att i främsta rummet böra främjas, vill jag framhålla såsom enligt min åsikt särskilt behjärtansvärda: åtgärder för åstadkommande av goda och sunda bostäder till skälig hyra för mindre bemedlade personer; hjälp för beredande åt obemedlade av tillfälle att vistas å landet för åtnjutande av vila och vederkvickelse; understödjande av redan befintliga inrättningar av allmännyttig, kulturell eller välgörande natur, vilka kunna vara därav i behov för upprätthållande eller utvidgning av sin verksamhet, därvid jag uttalar önskan att även James J. Dicksons stiftelse i Örgryte må vid förefallande behov ihågkommas, ehuru den icke tillhör Göteborg. Såsom ett önskemål uttalar jag, att vid bestämmandet av avkastningens användning den synpunkten må beaktas, att avkastningen icke må splittras allt för mycket på olika håll. Det skall icke vara något till hinders för stadsfullmäktige, därest de så finna för gott för realiserandet av någon större för samhället viktig uppgift, att besluta, att avkastningen, sedan den uppnått nämnda summa av kr skall avsättas och med upplupna räntor förenas med den därefter nästkommande till utdelning tillgängliga avkastningen av kr och att först sedan detta skett avgörande fattas rörande användningen av hela det sålunda för utdelning tillgängliga kapitalet. Rörande de närmare föreskrifter angående förvaltningen av fonden, som äro erforderliga, torde av stadsfullmäktige uppgöras reglemente. Denna fond ökas med ytterligare sjuhundratusen ( ) kr, under villkor att Göteborgs stad ville åtaga sig fullgörandet av följande till förmån för mina barnbarn, grevinnan Ella von Rosens barn, gjorda förordnanden: Till ett vart av mina nämnda barnbarn skall utbetalas en årlig livränta av femtusen (5 000) kr att utgå fr o m det fyllt 30 år.

10 Skulle vid något tillfälle flera än fem barn till min dotter Ella von Rosen samtidigt leva och uppnå trettio år, skall livräntan till en var av dem minskas, så att i sådant fall intet barn må äga uppbära mera än vad som av tjugofemtusen (25 000) kr belöper å det efter fördelning efter huvudavtalet. I den mån fondens avkastning icke behöver användas för utbetalning av nu bestämda livräntor skall med den förfaras på sätt här ovan är bestämt rörande fondens avkastning i övrigt. Göteborg den 20 oktober 1916 Caroline Wijk

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

106

107

108

109

110

111

112

113

114

115

116

117

118

119

120

121

122

123

124

125

126

127

128

129

130

131

132

133

134

135

136

137

138

139

140

141

142

143

144

145

146

147

148

149

150

151

152

153

154

155

156

157

158

159

160

161

162

163

164

165

166

167

168

169

170

171

172

173

174

175

176

177

178

179

180

181

182

183

184

185

186

187

188

189

190

191

192

193

194

195

196

197

198

199

200

201

202

203

204

205

206

207

208

209

210

211

212

213

214

215

216

217

218

219

220

221

222

223

224

225

226

227

228

229

230

231

232

233

234

235

236

237

238

239

240

241

242

243

244

245

246

247

248

249

250

251

252

253

254

255

256

257

258

259

Motionsförfarande till Stiftelsen Olof och Caroline Wijks fond och Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Motionsförfarande till Stiftelsen Olof och Caroline Wijks fond och Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 195 Motionsförfarande till Stiftelsen Olof och Caroline Wijks fond och Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Tilläggsyrkande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 2.1.4

Tilläggsyrkande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 2.1.4 Tilläggsyrkande S, MP, V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 2.1.4 Tilläggsyrkande angående motionsförfarande 2019 till stiftelsen Olof och Caroline Wijks fond, stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond och

Läs mer

Redovisning av uppdrag om att ta fram ett förslag för hur beredningen av stiftelseansökningar kan stärkas

Redovisning av uppdrag om att ta fram ett förslag för hur beredningen av stiftelseansökningar kan stärkas Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 154 Redovisning av uppdrag om att ta fram ett förslag för hur beredningen av stiftelseansökningar kan stärkas Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Fördelning av avkastning ur Stiftelsen Olof och Caroline Wijks utdelningsfond 2014

Fördelning av avkastning ur Stiftelsen Olof och Caroline Wijks utdelningsfond 2014 KS Arbetsutskott Diarienummer 1098/15 Repronummer 153/15 Fördelning av avkastning ur Stiftelsen Olof och Caroline Wijks utdelningsfond 2014 Kommunstyrelsen har uppdragit kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Ulf Kamne Jonas Andrén

Ulf Kamne Jonas Andrén Handling 2015 nr 210 Förslag till utdelning ur Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Permutation i Donationen Fredrique Wohlfahrts stiftelse

Permutation i Donationen Fredrique Wohlfahrts stiftelse Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-07-17 Diarienummer 1160/15 Repronummer 200/15 Juridik Jan Persson Telefon 031-368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Permutation i Donationen Fredrique Wohlfahrts

Läs mer

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-18 Diarienummer 1128/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Avstående från att utse revisor

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 159 Stiftelsen Wilhelm Röhss Donationsfond - utdelningsförslag 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

STADGAR. Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs Minne. för. den 24 mars 1927 med däri gjorda ändringar t.o.m. 2009-10-02

STADGAR. Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs Minne. för. den 24 mars 1927 med däri gjorda ändringar t.o.m. 2009-10-02 STADGAR för Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs Minne den 24 mars 1927 med däri gjorda ändringar t.o.m. 2009-10-02 3 l Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs Minne grundar sig på den gåva, som i enlighet

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 192 Överföring av lagfarten för fastigheterna Alingsås Västerbodarna 1:16, 1:30, 1:31, 1:33, 1:36, 1:58 och 1:440 till stiftelsen Apotekaren Fredrik Mossbergs Donation Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Permutation av Stiftelsen Dahmska fonden

Permutation av Stiftelsen Dahmska fonden TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2015-09-23 KS 2014/0131 50111 Kommunstyrelsen Permutation av Stiftelsen Dahmska fonden Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att hos

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Att bidra till en bättre stad. Donation till förmån för Göteborgs framtid

Att bidra till en bättre stad. Donation till förmån för Göteborgs framtid Att bidra till en bättre stad Donation till förmån för Göteborgs framtid 2 Donationernas stad Göteborgarnas generositet och vilja att göra något bra för andra har satt tydliga spår i samhället. Det är

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen

Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen Handling 2015 nr 66 Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening - Bidrag för valda nämndemän

Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening - Bidrag för valda nämndemän Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0656/17 Juridiska avdelningen Karin Lange Telefon 031-368 04 00 E-post: karin.lange@stadshuset.goteborg.se Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening

Läs mer

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Yttrande S MP V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 1222/18 Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Motionärens förslag har, som påpekas i förvaltningens tjänsteutlåtande, redan

Läs mer

Handling 2017 nr 234. Redovisning av partistöd för Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2017 nr 234. Redovisning av partistöd för Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2017 nr 234 Redovisning av partistöd för 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 16 november

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Stadgar. 1 Föreningens ändamål. 2 Släktskap samt medlemskap i föreningen. 3 Medlemsavgifter. 4 Hedersledamöter. Stadgar den 2 juni 2001 sidan 1 av 5

Stadgar. 1 Föreningens ändamål. 2 Släktskap samt medlemskap i föreningen. 3 Medlemsavgifter. 4 Hedersledamöter. Stadgar den 2 juni 2001 sidan 1 av 5 Stadgar den 2 juni 2001 sidan 1 av 5 Stadgar för Släktföreningen Huss antagna vid ordinarie släktmöte den 2 juni 2001 1 Föreningens ändamål Släktföreningen Huss har till ändamål: att verka för sammanhållningen

Läs mer

Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler

Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler Utlåtande 2006: RIV (Dnr 308-181/2006) Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Beloppet för stimulansbidrag för

Läs mer

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1517/15 Reglemente för park- och naturnämnden Votering 12-1 2. 1200/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 3. 1521/15 Utdelning

Läs mer

Återremiss Ansökan om bidrag Crossroads Lund Dnr SO 2015/0137

Återremiss Ansökan om bidrag Crossroads Lund Dnr SO 2015/0137 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(5) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Återremiss Ansökan om bidrag Crossroads Lund Dnr SO 2015/0137 Sammanfattning

Läs mer

REGLEMENTE BIDRAG TILL ENSKILDA VÄGAR INOM VÅRGÅRDA KOMMUN

REGLEMENTE BIDRAG TILL ENSKILDA VÄGAR INOM VÅRGÅRDA KOMMUN REGLEMENTE BIDRAG TILL ENSKILDA VÄGAR INOM VÅRGÅRDA KOMMUN Reglementet antaget av KF 137/96 Tillägg till reglementet antaget av KF 8/98 Revidering, kommunfullmäktige 1999-12-08 141. Vårgårda kommun h 447

Läs mer

Fördelning av medel för B A Danelii stiftelse och Forsgrénska

Fördelning av medel för B A Danelii stiftelse och Forsgrénska Utlåtande 2009:38 RI (Dnr 149-394/2009) Fördelning av medel för B A Danelii stiftelse och Forsgrénska stiftelsen Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande 2. Ur Forsgrénska stiftelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-03-01 67 KS 357/16 Svar på motion (SD) om att inrätta en fond för Luciafirande i Mölndals stad Beslut s förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation

Läs mer

Vissa socialförsäkringsfrågor m.m.

Vissa socialförsäkringsfrågor m.m. Socialförsäkringsutskottets betänkande Vissa socialförsäkringsfrågor m.m. Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2002/03:2 Vissa socialförsäkringsfrågor m.m. (delvis).

Läs mer

Bildande av Linköpings Universitets Jubileumsstiftelse

Bildande av Linköpings Universitets Jubileumsstiftelse BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Richard Widén 2017-01-25 Dnr: RS 2015-455 Regionstyrelsen Bildande av Linköpings Universitets Jubileumsstiftelse Bakgrund Region Östergötland fattade i maj 2015 (RS 2015-455)

Läs mer

Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande

Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande SFS 1994:137 Källa: Rixlex Utfärdad: 1994-03-30 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2007:323 Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. [Fakta & Historik] Allmänna bestämmelser 1 I denna lag ges bestämmelser

Läs mer

Ett ungdomsundantag i biståndsnormen Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L)

Ett ungdomsundantag i biståndsnormen Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Utlåtande 2016:42 RVI (Dnr 106-1027/2015) Ett ungdomsundantag i biståndsnormen Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Stadgar för stiftelsen Hellerströmska pensionärshemmen i Karlshamn

Stadgar för stiftelsen Hellerströmska pensionärshemmen i Karlshamn Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: 1951-01-27 Antagen: KF 86, 1944-09-22, Sammaläggningsdelegerade 74, 1966-12-29 Reviderad: KF, 37 1980-03-31, 169, 1992- Godkända av länsbostadsnämnden

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN 92/KK542 107 KFS 1995:3 Ers KFS 1993:5 STADGAR FÖR BOSTADSSTIFTELSEN PLATEN (Antagna av KF 1995-09-25, 121, att gälla fr o m 1 oktober 1995) 1 Stiftelsens firma

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

STADGAR FÖR HSB NORRA BOHUSLÄNS STIFTELSE JAKOBSBERG I UDDEVALLA

STADGAR FÖR HSB NORRA BOHUSLÄNS STIFTELSE JAKOBSBERG I UDDEVALLA Blad 1 STADGAR FÖR HSB NORRA BOHUSLÄNS STIFTELSE JAKOBSBERG I UDDEVALLA Antagna av kommunfullmäktige den 8 december 1992, 312, med ändringar den 12 december 1995, 263. 1 Firma Stiftelsens benämning är

Läs mer

ST I SOLLENTUNA KOMMUN

ST I SOLLENTUNA KOMMUN ST I SOLLENTUNA KOMMUN Kommunled Håkan Wikman Tjänsteutlåtande 2012-05-24 Sidan 1 av 2 Dnr 2012/0277 KS-1 Kommunstyrelsen Verksamhets- och revisionsberättelse för stiftelsen Lettströms Livräntefond för

Läs mer

STADGAR för OFFICERARES IDEELLA STÖDFÖRENING

STADGAR för OFFICERARES IDEELLA STÖDFÖRENING 1 STADGAR för OFFICERARES IDEELLA STÖDFÖRENING Stadgarna är fastställda av årssammanträdet 2011-04-28 samt extra föreningssammanträde 2011-11-03. Ny lydelse för 16 fastställdes av årssammanträdet 2012-04-25.

Läs mer

Donation till förmån för Göteborgs framtid

Donation till förmån för Göteborgs framtid Donation till förmån för Göteborgs framtid Donationernas stad Göteborgarnas generositet och filantropiska inställning har satt tydliga spår i samhället. Det är inte för inte som Göteborg kalllas för Donationernas

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för att anordna och tillhandahålla bostäder för äldre personer; SFS 2016:848 Utkom från trycket den 9 augusti 2016 utfärdad den 28 juli 2016. Regeringen

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Bildande av stiftelser för forskning, utveckling och förebyggande socialt arbete

Bildande av stiftelser för forskning, utveckling och förebyggande socialt arbete TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Agerhed 2013-04-28 KS 2012/0636 Kommunfullmäktige Bildande av stiftelser för forskning, utveckling och förebyggande socialt arbete Förslag till

Läs mer

Enklare och effektivare handläggning av bostadstillägg m.m.

Enklare och effektivare handläggning av bostadstillägg m.m. Socialförsäkringsutskottets betänkande 2011/12:SfU16 Enklare och effektivare handläggning av bostadstillägg m.m. Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2011/12:152 Enklare och effektivare

Läs mer

Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag

Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2011-02-22. 5,gäller från 2011-03-28. Ändringar antagna av KF 2012-02-28, gäller från 2012-01-01.

Läs mer

Stiftelser (donationsfonder) år 2016

Stiftelser (donationsfonder) år 2016 ionlblca om Revisionsrapport Stiftelser (donationsfonder) år 2016 Ulricehamns kommun Augusti 2017 Erland Gustafsson Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Uppdrag..... 3 2 Sammanfattande och

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Håkan Wikman Tjänsteutlåtande 2013-06-26 Sidan 1 av 2 Dnr 2013/0324 KS-2 Diariekod: 109 Kommunstyrelsen Verksamhets- och revisionsberättelse för stiftelsen Lettströms

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

MARCUS WALLENBERGS 70-ÅRSPERSONALSTIFTELSE för Saab- och Scania-anställda

MARCUS WALLENBERGS 70-ÅRSPERSONALSTIFTELSE för Saab- och Scania-anställda MARCUS WALLENBERGS 70ÅRSPERSONALSTIFTELSE för Saab och Scaniaanställda Handlaggare Datum utgavs Sida CHLM Lars Magnusson, 013 18 22 92 20100101 6 1 (2) Fordelning Arende PRINCIPER OCH RIKTLINJER MARCUS

Läs mer

Regler för partistöd för mandatperioden KSN

Regler för partistöd för mandatperioden KSN KF 14 11 juni 2018 17 (30) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-05-30 88 Regler för partistöd för mandatperioden 2019-2022 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Erbjud fritt inträde till Stockholms stads badhus och simhallar för kvinnliga EU-migranter Motion (2015:88) av Rickard Wall (-)

Erbjud fritt inträde till Stockholms stads badhus och simhallar för kvinnliga EU-migranter Motion (2015:88) av Rickard Wall (-) Utlåtande 2016:116 RIII (Dnr 106-2018/2015) Erbjud fritt inträde till Stockholms stads badhus och simhallar för kvinnliga EU-migranter Motion (2015:88) av Rickard Wall (-) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Beslutsärenden 3. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag.

Beslutsärenden 3. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Ann Karlsson (V) och Toni Orsulic (M) torsdagen den 1 juni 2017 kl. 8.30. 2. Dnr Försvarsmakten i

Läs mer

Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs Minne. Gåvobrevet. jämte. testators önskemål beträffande fondens förvaltning

Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs Minne. Gåvobrevet. jämte. testators önskemål beträffande fondens förvaltning Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs Minne Gåvobrevet jämte testators önskemål beträffande fondens förvaltning med däri gjorda ändringar LO.m. 2009-10-02 GÅVOBREV Jag Ernst August Bång överlämnar härmed

Läs mer

UaFS Blad 1 STADGAR FÖR STIFTELSEN LJUNGSKILEHEM. 1 Stiftelsens benämning och ändamål

UaFS Blad 1 STADGAR FÖR STIFTELSEN LJUNGSKILEHEM. 1 Stiftelsens benämning och ändamål Blad 1 STADGAR FÖR STIFTELSEN LJUNGSKILEHEM Antagna av kommunfullmäktige den 8 december 1992, med ändring den 12 december 1995, 263 samt anmälningsärende den 8 september 2004, 161, med ändring den 15 januari

Läs mer

Ändringar av AB Svenska Bostäders bolagsordning avseende bolagskategori

Ändringar av AB Svenska Bostäders bolagsordning avseende bolagskategori Utlåtande 2004: RI (Dnr 023-4102/2004) Ändringar av AB Svenska Bostäders bolagsordning avseende bolagskategori Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. AB Svenska Bostäders bolagsordning

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2014-04-02 Håkan Wikman Sidan 1 av 2

SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2014-04-02 Håkan Wikman Sidan 1 av 2 SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2014-04-02 Håkan Wikman Sidan 1 av 2 Dnr 2014/0193 KS-1 Diariekod: 109 Kommunstyrelsen Verksamhets- och revisionsberättelse för stiftelsen Lettströms

Läs mer

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-08 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Riktlinjer för Stockholms

Läs mer

Utdelning av stiftelsen Charles Felix Lindbergs donationsfond

Utdelning av stiftelsen Charles Felix Lindbergs donationsfond Handling 2018 nr 192 Utdelning av stiftelsen Charles Felix Lindbergs donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Aslan Akbas (S) och Jörgen Fogelklou (SD) tisdagen den 8 maj 2018 kl. 15.30. 2. Dnr Anmälan av länsstyrelsen

Läs mer

3 Grunderna för förvaltningen Samfälligheten ska förvaltas i enlighet med vad som vid bildandet bestämts om dess ändamål.

3 Grunderna för förvaltningen Samfälligheten ska förvaltas i enlighet med vad som vid bildandet bestämts om dess ändamål. STADGAR för Bärnstenens samfällighetsförening, bildad enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter. Lagens bestämmelser om förvaltning ska gälla i den mån inte annat framgår av dessa stadgar.

Läs mer

Stadgar för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder

Stadgar för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder Stadgar för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder 1 Stiftelsens benämning är Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder och (SGS Studentbostäder ). Stiftelsen är ett allmännyttigt bostadsföretag. Benämning verksamhetsområde

Läs mer

Uppdatering av avtal från 1997 mellan Stockholms läns. Internfinans gällande Donationsfondsförvaltningen 5 LS

Uppdatering av avtal från 1997 mellan Stockholms läns. Internfinans gällande Donationsfondsförvaltningen 5 LS Uppdatering av avtal från 1997 mellan Stockholms läns landsting och AB SLL Internfinans gällande Donationsfondsförvaltningen 5 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 Landstingsstyrelsen Uppdatering

Läs mer

Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad

Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-13 Handläggare Helena Nilsson Telefon: 08-508 33 457 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04 Riktlinjer för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL s arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-02-15 23 KS 357/16 Svar på motion (SD) om att inrätta en fond för Luciafirande i Mölndals stad Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för kommunala föreningsbidrag i Malung-Sälens kommun

Riktlinjer för kommunala föreningsbidrag i Malung-Sälens kommun Riktlinjer för kommunala föreningsbidrag i Malung-Sälens kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2018-11-26, 108 1 Kommunala föreningsbidrag i Malung-Sälens kommun Malung-Sälens kommun vill främja ett gott

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-08 Handläggare Eva Stenstam Telefon: 08 508 31 989 Till Kulturnämnden 2017-09-19 Program för barnets rättigheter och inflytande

Läs mer

Förvaltning av fideikommisskapital

Förvaltning av fideikommisskapital FIDEIKOMMISSNÄMNDEN Avdelningsdirektören Eva Birath 08-700 08 15 1(5) 2003-12-02= Dnr 49-03 Förvaltning av fideikommisskapital (OBS! Denna PM är under översyn) Allmänt Fideikommisskapital förvaltas ofta

Läs mer

Avveckling av vissa stiftelser som förvaltas av Luleå kommun

Avveckling av vissa stiftelser som förvaltas av Luleå kommun Kommunstyrelsen 2012-11-12 244 592 2012-10-29 238 494 Dnr 12.593-91 novkf18 Avveckling av vissa stiftelser som förvaltas av Luleå kommun Bilaga: Förslag på ansökan Ärendebeskrivning Luleå kommun förvaltar

Läs mer

STADGAR. för Gotlands Gille ( Reviderade 1955 samt med mindre ändringar 1963, 1976, 1993 och 1996.)

STADGAR. för Gotlands Gille ( Reviderade 1955 samt med mindre ändringar 1963, 1976, 1993 och 1996.) STADGAR för Gotlands Gille ( Reviderade 1955 samt med mindre ändringar 1963, 1976, 1993 och 1996.) I KAP. Gillets ändamål och omfattning 1. Gotlands gille skall hava till ändamål att, jämte befrämjandet

Läs mer

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Utlåtande 2016:49 RI+RVIII (Dnr 105-1889/2015) Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Läs mer

4. Dnr Utseende av kommunalråd jämlikt 16 kommunstyrelsens reglemente Beslut Ann-Sofie Hermansson (S) Mariya Voyvodova (S)

4. Dnr Utseende av kommunalråd jämlikt 16 kommunstyrelsens reglemente Beslut Ann-Sofie Hermansson (S) Mariya Voyvodova (S) Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Marie-Louise Bergström (VägV) och Julia Bahner (Fi) onsdagen den 25 maj 2016 kl. 13.00. 2. Dnr Anmälan

Läs mer

Förenklat trossamfundsregister

Förenklat trossamfundsregister Konstitutionsutskottets betänkande Förenklat trossamfundsregister Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2009/10:6 Ett förenklat trossamfundsregister. De nya bestämmelserna föreslås

Läs mer

Förvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 november 2018.

Förvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 november 2018. Sida 14 (20) 13 Kafé i gemenskap Östermalm Ansökan om tidsbegränsat bidrag år två från föreningen Ny Gemenskap Dnr 8.1.1 530/2018 s beslut 1. beviljar Ny Gemenskap ett tidsbegränsat bidrag på 250 000 kronor

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om särskild förvaltning av vissa elektriska anläggningar; SFS 2004:875 Utkom från trycket den 16 november 2004 utfärdad den 4 november 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för kvinnors organisering; SFS 2005:1089 Utkom från trycket den 16 december 2005 utfärdad den 8 december 2005. Regeringen föreskriver 1 följande. Statsbidragets

Läs mer

Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola

Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 127 Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Tomträttsavtal och överlåtelse av byggnader avseende fastigheterna Tuna 4:14 och 89:2 (Vens Camping)

Tomträttsavtal och överlåtelse av byggnader avseende fastigheterna Tuna 4:14 och 89:2 (Vens Camping) Teknik- och stadsbyggnadsförvaltningen 1(1) Datum Handläggare Er Referens Vår Referens Kommunstyrelsen Tomträttsavtal och överlåtelse av byggnader avseende fastigheterna Tuna 4:14 och 89:2 (Vens Camping)

Läs mer

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-26 Diarienummer 0818/18 Handläggare Markus Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Yttrande laglighetsprövning

Läs mer

Ägardirektiv AB Vänersborgsbostäder

Ägardirektiv AB Vänersborgsbostäder Ägardirektiv AB Vänersborgsbostäder kommun nantagen av kommunfullmäktige 2013-12-11, 165 Innehållsförteckning 1. BOLAGET SOM ORGAN FÖR KOMMUNAL VERKSAMHET...1 2. SYFTE MED BOLAGETS VERKSAMHET...1 3. KOMMUNENS

Läs mer

KS 12 5 FEBRUARI 2014

KS 12 5 FEBRUARI 2014 KS 12 5 FEBRUARI 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Juhlin Henrik Datum 2013-11-18 Diarienummer KSN-2012-1119 KSN-2013-0226 Kommunstyrelsen Motion av Liza Boëthius och Ilona Szatmári Waldau (båda

Läs mer

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 208 Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-05-31. Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd

Sammanträdesdatum 2011-05-31. Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesdatum 2011-05-31 14 (33) 139 Dnr 2011/105 Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd INLEDNING

Läs mer

Utdelning ur stiftelsen Adolf Stafs fond 2017

Utdelning ur stiftelsen Adolf Stafs fond 2017 Tjänsteutlåtande Ekonom 2017-04-25 Per-Richard Lindgren /08-590 971 18/ Dnr per-richard.lindgren@upplandsvasby.se KS/2017:124 Kommunstyrelsens allmänna utskott Utdelning ur stiftelsen Adolf Stafs fond

Läs mer

Stadgar för Finans- och Försäkringsbranschens arbetslöshetskassa. fr o m 8 juni 2011

Stadgar för Finans- och Försäkringsbranschens arbetslöshetskassa. fr o m 8 juni 2011 Stadgar för Finans- och Försäkringsbranschens arbetslöshetskassa fr o m 8 juni 2011 1 Kassan skall i enlighet med bestämmelserna i lagen om arbetslöshetsförsäkring utge ersättning till medlemmarna vid

Läs mer

TOFSÖ SAMFÄLLIGHETSFÖRENING STADGAR. Föreningen förvaltar gemensamhetsanläggning tillkommen genom anläggningsbeslut (D99617).

TOFSÖ SAMFÄLLIGHETSFÖRENING STADGAR. Föreningen förvaltar gemensamhetsanläggning tillkommen genom anläggningsbeslut (D99617). TOFSÖ SAMFÄLLIGHETSFÖRENING STADGAR Stadgar för Tofsö Samfällighetsförening org nr 717904-3836 enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter. Lagens bestämmelser om förvaltningen skall gälla

Läs mer

Handlingar inför extra bolagsstämma i. Sectra AB (publ) Tisdagen den 22 november 2011 A14153477

Handlingar inför extra bolagsstämma i. Sectra AB (publ) Tisdagen den 22 november 2011 A14153477 Handlingar inför extra bolagsstämma i Sectra AB (publ) Tisdagen den 22 november 2011 Dagordning för extrastämma med aktieägarna i Sectra AB (publ) tisdagen den 22 november 2011 kl. 14.00 på bolagets kontor

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Årsredovisning för år 2015

Årsredovisning för år 2015 Stiftelsen Johan Svenssons donationsfond organisationsnummer 823000-0534 Stiftelsen Johan Svenssons donationsfond Organisationsnummer 823000-0534 Årsredovisning för år 2015 Förvaltaren för stiftelsen avger

Läs mer

ÅRSREDOVISNING FÖR POSITHIVA GRUPPENS STÖDFOND

ÅRSREDOVISNING FÖR POSITHIVA GRUPPENS STÖDFOND ÅRSREDOVISNING FÖR POSITHIVA GRUPPENS STÖDFOND 2014 Styrelsen för Posithiva Gruppens Stödfond får härmed avge följande årsredovisning för 2014 Förvaltningsberättelse Inledning Posithiva Gruppens Stödfond

Läs mer

Reviderad prioriteringsordning vid ansökan till grundskola, åk 1-9

Reviderad prioriteringsordning vid ansökan till grundskola, åk 1-9 Tjänsteutlåtande Sektor Utbildning Utfärdat: 2017-02-07 Josef Bengtson Diarienummer: N136-0407/16 Telefon: 366 33 30 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: josef.bengtson@afh.goteborg.se Reviderad

Läs mer

Stadgar för GRIPEN PK

Stadgar för GRIPEN PK Stadgar för GRIPEN PK 1 - Uppgift GRIPEN PK (pistolklubb), nedan kallad föreningen, som är opolitisk, har till uppgift att till gagn för landets försvar verka för höjande av skjutskickligheten med pistol,

Läs mer

SVERIGES ALLMÄNNA UTRIKESHANDELSFÖRENING 1

SVERIGES ALLMÄNNA UTRIKESHANDELSFÖRENING 1 SVERIGES ALLMÄNNA UTRIKESHANDELSFÖRENING 1 Stadgar för Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening gällande från 1 november 1972 med ändringar 17 november 1994, 20 november 2003, 22 december 2015 samt 29

Läs mer

Sammanträdestider 2019 för kommunstyrelsen och utskott

Sammanträdestider 2019 för kommunstyrelsen och utskott Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-28 Diarienummer 1318/18 Handläggare Christina Hofmann Telefon:031-368 04 11 E-post: christina.hofmann@stadshuset.goteborg.se Sammanträdestider 2019

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Riktlinjer angående bildande/förvaltning av stiftelser och mottagande/hantering av gåvor

Riktlinjer angående bildande/förvaltning av stiftelser och mottagande/hantering av gåvor PM Antagna av regionfullmäktige 2001-03-06, 55 Juridiska avdelningen Referens Datum Diarienummer Björn Ahlberg 2001-01-15 98-2001 Riktlinjer angående bildande/förvaltning av stiftelser och mottagande/hantering

Läs mer

Regler för tillfälligt föreningsbidrag

Regler för tillfälligt föreningsbidrag Regler för tillfälligt föreningsbidrag Antagen av kommunstyrelsen 2017-11-29 157 Innehållsförteckning Förutsättningar för att söka... 1 Ansökan... 1 Vad får bidraget användas till?... 1 Hur kommer urvalet

Läs mer

Regler för tillfälligt föreningsbidrag

Regler för tillfälligt föreningsbidrag Grästorps kommun Styrdokument Dnr 418/2017 Regler för tillfälligt föreningsbidrag Fastställd av kommunstyrelsen 2017-12-06, 330 Giltigt längt t.o.m 2018-12-31 Dokumentansvarig: Kommunchef 1(5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer