Om studier av skolsegregation och närliggande områden. Några aspekter och en aktuell studie

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Om studier av skolsegregation och närliggande områden. Några aspekter och en aktuell studie"

Transkript

1 Om studier av skolsegregation och närliggande områden Några aspekter och en aktuell studie

2 2(25) Statistikkonsulterna Jostat & Mr Sample är ett expertföretag i Göteborg som bistår kommuner, myndigheter och företag med kvantitativa undersökningar och statistisk analys. Vi ger stöd i utredningar och uppföljningar.

3 3(25) Innehållsförteckning Inledning... 5 Skolsegregation och närliggande analysområden Inledning Närliggande analysområden Liknande data och liknande metodik... 7 Något om skolsegregation Inledning Vad säger forskningen? Varför är det viktigt att följa upp? Utmaningar avseende metodik Inledning Risker med för mycket eller fel data Modelltänk vid förklarande studier Skoldatas komplexitet Att lära av de bästa Är det seriöst att rangordna kommuner? Sund undersökningsmetodik En aktuell studie Inledning Datamaterialet Segregation på skolnivå Samband mellan skolsegregation och resultat Segregation på kommunnivå Diskussion Teknisk del Bilaga A. Referenser... 25

4 4(25)

5 5(25) Inledning Frågor kring skolsegregation har fått ökad uppmärksamhet under senare år och tas i stor utsträckning upp i forskning, myndighetsrapporter och i den allmänna debatten. Studier av skolsegregation har kopplingar till andra studieområden inom skol- och utbildningssektorn där man analyserar och följer upp kvalitet och likvärdighet. Uppföljningar och analyser inom dessa områden görs i många olika sammanhang och det är troligt att de kommer att ha en fortsatt och ökande betydelse. I denna rapport diskuterar vi kort skolsegregation och några närliggande områden. Dessutom berör vi ett antal aspekter av metodologisk karaktär, som vi tror har bäring på analys- och uppföljningsverksamhet inom skolområdet, men även mer generellt. Rapporten beskriver också en studie med koppling till skolsegregation, som Statistikkonsulterna genomförde under hösten Kvantitativa mått som speglar grad av skolsegregation på kommun- och skolnivå tas fram. I studien introducerar vi ett index för att mäta skolsegregation på kommunnivå ett sk index of dissimilarity. Detta är ett etablerat mått som använts i stor utsträckning vid liknande studier nationellt och internationellt.

6 6(25)

7 7(25) Skolsegregation och närliggande analysområden 1.1 Inledning Att skolsegregation seglat upp som ett aktuellt och omdiskuterat samhällsproblem är inte så konstigt. Frågor som rör ungdomar, deras utbildning och framtidsutsikter är engagerande och viktiga. Att frågor kring skolsegregation är aktuella men också brännbara, torde bero på att skolsegregation kan förmodas ha effekter på elevers studieprestationer och kommande livschanser, men också på att de har en ideologisk laddning. 1.2 Närliggande analysområden I och med kopplingen till studieprestationer kan skolsegregation sägas utgöra en del av ett bredare studieområde inom skol- och utbildningssektorn, rörande utbildningens kvalitet och likvärdighet. Inom detta bredare område kan man nämna uppföljning och analyser av exempelvis: Studieprestationer, betyg Betygsinflation Avhopp från gymnasieskola I sådana sammanhang kan skolsegregation, t.ex. med avseende på etnicitet, föräldrars utbildning eller föräldrars utbildning, tillsammans med andra faktorer användas som förklaringsvariabler. Uppföljning och studier inom dessa områden kan ske på olika nivåer, från väldigt lokala till övergripande riksnivåer. Direktiv avseende sådant kommer ofta från myndigheter. Ett exempel är Skolinspektionens rapport kring sk betygsinflation, dess utveckling och orsaker Liknande data och liknande metodik Karaktäristisk för de nämnda studieområden och liknande är att det ofta använder sig av samma slag av data från lokala data ner till individnivå, via öppna data på skolnivå, till aggregerade på exempelvis riksnivå. Typiskt är också att man i många studier leds till att använda sig av liknande metoder. Om syftet går utöver ren beskrivning och uppföljning hamnar man ofta i sambandsanalyser, där det gäller att mäta hur olika bakgrundsfaktorer påverkar resultatvariabler. Här används sk regressionsmodeller, som är statistiska verktyg för sambandsanalys. Ett konkret exempel på användningsområden där sådan metodik tillämpas är vid utveckling av resursfördelningsmodeller i olika sammanhang. 1 I Skolinspektionens rapport Rättvis och likvärdig betygsättning i grundskolan, 2018, trycker man på vikten av att huvudmän och rektorer följer upp resultat på olika nivåer mellan skolor, klasser och lärare och gör jämförelser mellan betyg och resultat på nationella prov.

8 8(25) Längre fram i rapporten ges ett exempel på en enkel sådan analys, där vi studerar hur några variabler kopplade till segregation påverkar skolresultat.

9 9(25) Något om skolsegregation 2.1 Inledning Längre fram i rapporten beskrivs en studie kring skolsegregation där målgruppen är elever i årskurs 9, läsåret 2017/2018. En liknande studie, avseende grundskolan årskurs 1-9, har även genomförts men tas inte upp i denna rapport. I det följande ges några kortfattade kommentarer avseende utredningar och forskning med tonvikt på svenska förhållanden. För övrigt hänvisas till litteraturförteckningen i rapportens slutdel. 2.2 Vad säger forskningen? Med skolsegregation menar man att skolors sammansättning med avseende på elevers familjebakgrund skiljer sig åt. Hur man mäter familjebakgrund kan skilja sig åt mellan olika studier, men vanligtvis beaktar man något eller några av faktorerna föräldrars utbildningsnivå, föräldrars inkomst och etnisk bakgrund. Då man läser utredningar och forskningsartiklar som berör skolsegregation kan man nog konstatera att det finns en allmän samsyn i att denna ökat i Sverige under de senaste tjugo åren. Figur 1 visar aktuella siffror från Skolverket, avseende mellanskolvariation i sk sociodemografiskt index. Figur 1 Mellanskolvariation i sociodemografiskt index, Skolverket Bland orsaker till skolsegregation har man velat se effekter av det svenska skolsystemet, framförallt då det fria skolvalet. En annan förklaring som lyfts fram är att skolsegregationen speglar en ökande boendesegregation. När det gäller skolsegregationens effekter har intresset i första hand rört huruvida denna påverkar studieresultat. Att det finns ett empiriskt samband mellan

10 10(25) skolsegregation och skillnader i resultat mellan skolor är knappast kontroversiellt, utan diskussionen rör snarare orsaksförklaringar. Bland möjliga förklaringar har man fört fram kamrateffekter och lärares förväntningar. Att mellanskolvariation i resultat har ökat under senare år står klart, se figur 2 2. Figur 2 Mellanskolvariation i meritvärde, Skolverket Skolsegregation bidrar ju till att olika samhällsgrupper isoleras från varandra. I diskussionen har det framförts att skolsegregation, förutom att påverka skolans värld, kan bidra till minskad förståelse och tillit mellan samhällsgrupper och på sikt till ökad samhälleliga spänningar. 2.3 Varför är det viktigt att följa upp? Orsaker och effekter av skolsegregation är omdiskuterade. Detta torde delvis bero på att frågan har en ideologisk laddning, som nog är svår att komma ifrån. Dessutom är frågor kring orsakssamband notorisk svåra att helt klarlägga även om man har tillgång till avancerad statistisk metodik och relevanta data. Inte desto mindre så får man nog konstatera att det finns en allmän samsyn i att skolsegregation är ett negativt fenomen ur olika aspekter. Även om det skulle vara så att skolsegregationen minskar över tid på riksnivå, så kan det vara så att stora skillnader kvarstår på olika lokala nivåer och att utvecklingen där kan vara en annan. Det torde därför vara angeläget att fortsätta följa upp och analysera skolsegregationen i förhållande till andra målvariabler både på övergripande och lokala nivåer. 2 I Skolverkets rapport från 2018 mäts skolsegregation och mellanskolvariation i meritvärde med sk variansdekomposition. Detta innebär att man mäter hur stor andel av en total variation, som förklaras av variation mellan skolor.

11 11(25) Utmaningar avseende metodik 3.1 Inledning Det är nog inte fel att säga att möjligheterna till olika slag av kvantitativa uppföljningar och analyser förbättrats under de senaste åren, mycket beroende på att mer och mer data av god kvalitet sammanställs och tillgängliggörs från myndighetshåll. Detta gäller inte bara inom skolområdet. I det följande diskuterar vi några aspekter av metodkaraktär, som vi tror är viktiga att beakta vid uppföljningar och analyser. Diskussionen gör inga anspråk på originalitet, men kan sägas argumentera för ett sunt användande av statistik- och undersökningsmetodik. 3.2 Risker med för mycket eller fel data Den ökande tillgången till data inom skolområdet och annan kommunal verksamhet kan vara av godo, men innebär också risker. En uppenbar risk är att man drunknar i data, att man mäter för mätandets skull och att man därmed inte får chans att utvärdera och agera. Att mycket data blivit mer lättillgängligt kan medföra en risk att man använder fel data för ett givet syfte. Annorlunda uttryckt att man låter data styra det man studerar. Här uppstår ett validitetsproblem av större eller mindre omfattning. En lösning är naturligtvis att man blir bättre på att kritisk granska olika data med avseende på definitioner och hur de är framtagna. En annorlunda, och nog bättre, lösning är att man mer explicit utgår från ett upplevt problem och att man startar med att noggrant definiera detta så konkret som möjligt. I ett nästa steg går man vidare med att formulera hypoteser kopplade till problemområdet t.ex. hypoteser kring dess omfattning, var det mest förekommer, vad som är orsaker etc. Genom att vara uppmärksam på hur de uppställda hypoteserna kan göras mätbara, blir det lättare att avgöra om man för prövning kan använda tillgängliga data eller om nya data, kvantitativa eller kvalitativa, måste samlas in på något sätt. Ett arbetssätt för utveckling och kvalitetsförbättring enligt ovan, beskrivs ingående i den sk datateam-metoden (se Schildkamp mfl, 2016). Vi anser att denna metod inte innebär något revolutionerande nytt eftersom den nog kan sägas anknyta till ett etablerat vetenskapligt förhållningssätt. Metoden tillför dock mycket gott genom att den betonar ett systematisk och sunt sätt att använda data för kvalitetsutveckling. 3.3 Modelltänk vid förklarande studier Vid förklarande studier, då man är intresserad av orsakssamband, tillkommer utmaningar utöver de som finns i studier som är mer beskrivande och uppföljande. Förklarande studier är vanligt förekommande inom skolområdet. Man nöjer sig inte med att konstatera att svenska elevers prestationer har sjunkit enligt PISA, att det finns tecken på betygsinflation i grundskolan eller att skolsegregationen ökat. Man vill använda data till att besvara frågor kring orsakssamband.

12 12(25) Som de flesta vet är ett grundläggande problem vid icke-experimentella studier att observerade samband inte är det samma som orsakssamband. Att elever i friskolor genomsnittligt presterar bättre än elever i kommunala skolor behöver inte betyda att de förstnämnda har bättre kvalitet i sitt sätt att förmedla utbildning. Det kan bero på bakomliggande faktorer, som yttrar sig i att elever i de två kategorierna har olika egenskaper från början. Sådana faktorer kan man med statistiska metoder kontrollera för, men en förutsättning är naturligtvis att man har tillgång till relevanta data. Om man inte har tillgång till viktiga sådana data och kunnat kontrollera för dem, måste man förstås vara försiktig då man tolkar observerade korrelationer. Att i dessa sammanhang tillämpa ett modelltänkande anser vi är viktigt. Detta innebär att man utnyttjar kvalitativ kunskap inom problemområdet för att kartlägga orsakssamband och vilka faktorer som är viktiga. Här ingår också att på ett lämpligt sätt översätta sådan kunskap till statistiska sambandsmodeller. Vi tror att tillgång till data och huruvida man kunnat kontrollera för olika faktorer är ett väsentligt bidragande skäl till att man i olika studier, kring exempelvis prestation och skolsegregation, kunnat komma fram till olika resultat. 3.4 Skoldatas komplexitet Vid förklarande studier använder man sig nästan genomgående av sk regressionsmodeller för att mäta samband mellan två variabler samtidigt som man kontrollerar för ett antal andra faktorer. Detta är väldigt vanligt inom skolområdet, t.ex. i utredningar från Skolverket och i olika forskningsrapporter. En komplicerande faktor vid sådana analyser, som är ganska typisk för just skolområdet, är att data kan finnas på flera nivåer. Vi kan således ha data på elevnivå, på klassnivå, på skolnivå etc. Detta medför att statistiska analyser kan bli mer komplicerade i åtminstone två avseenden. Det ena är att datas variationsmönster kan vara olika beroende på vilka jämförelser som görs. Elever i samma klass är t.ex. vanligtvis mer lika varandra när det gäller prestationer och bakgrundsfaktorer än en grupp elever som kommer från olika klasser. Sådana variationsmönster vill man och bör man ta hänsyn till då man redovisar resultats säkerhet. Den andra komplicerande aspekten vi tänker på, är att man vid olika slag av sambandsanalyser kan ha påverkande effekter som ligger på olika nivåer. Om man t.ex. studerar hur faktorer påverkar elevers studieprestation, kan man ha förklarande faktorer på individnivå såsom kön, föräldrars inkomst etc. Men man kan också ha samma faktorer på en högre nivå, såsom andel flickor eller genomsnittlig föräldrainkomst i klassen eller skolan. Dessutom kan sådana skolfaktorer andel behöriga lärare och kostnad per elev ingå i analysmodellerna.

13 13(25) 3.5 Att lära av de bästa I samband med kvalitetsutveckling och liknande hör man ofta talet att man ska göra jämförelser med och lära av de bästa. Om man exempelvis jämför ett antal skolor med avseende på elevers prestationer, så kan det vara frestande att studera den eller de bästa skolorna, notera deras arbetssätt med avseende på organisatoriska och pedagogiska faktorer, och försöka arbeta på ett liknande sätt. Med en sådan metod vet man dock inte vilka av ett antal faktorer som faktiskt bidragit till framgång. För att veta det måsta man även undersöka de sämre skolorna. 3.6 Är det seriöst att rangordna kommuner? I den studie som Statistikkonsulterna genomfört och vars övergripande resultat beskrivs längre fram i rapporten, finns möjlighet att jämföra och rangordna kommuner efter storlek på skolsegregation. I detta avsnitt diskuteras kort kritik som framförts mot olika slag av kommunrankningar. På marknaden förekommer det, från olika aktörer, ett stort antal studier där kommuner rangordnas och jämförs i olika avseenden. Inom skolområdet gör exempelvis Lärarförbundet en årlig sammanställning kallad Bästa skolkommun. Jämförelser inom andra områden görs t.ex. av Svenskt Näringsliv och Dagens Samhälle. Kommunrankningar av dessa slag har kritiserats från många håll. Sammanfattningsvis kan man säga att kritiken har koncentrerats till tre olika områden hur undersökningarna genomförs, hur resultat ska tolkas och hur resultat bör användas. När det gäller hur undersökningarna genomförs kan man rikta kritik mot hur data samlas in, vilken målpopulation som avses etc. Framförallt har man dock kritiserat faran med att många undersökningar baserar rangordningar på någon form av index av ett stort antal olika variabler, där dessa kanske också viktas på ett godtyckligt sätt. I dessa fall är det svårt att tolka vad resultat innebär och vad som orsakar förändringar. En annan kritik har skjutit in sig på att enskilda kommuners rangordning har haft en tendens att ändra sig kraftigt år från år och att sådana förändringar får stor uppmärksamhet. Att en sådan instabilitet kan förkomma och inte behöver spegla reella förändringar står klart och kan ha naturliga förklaringar. I nedanstående figur visas ett resultat, som nog inte är speciellt unikt. Det visar Lärarförbundets rankning av Bästa skolkommun åren 2015 och Varje punkt representerar en kommun och figuren visar dessas sammantagna rangordning där 1 är det bästa värdet.

14 14(25) Figur 3 Bästa skolkommun, rangordning 2015 och Lärarförbundets hemsida, Även om det här finns en stark korrelation mellan de två åren (r = 0.77), så ser man att det inte är ovanligt med förändringar av storleksordningen placeringar för enskilda kommuner. En kritik av delvis annan inriktning berör risken att ett fokus på rangordningar kan störa arbetet med kvalitetsutveckling inom skola. Det har hävdats att rankningsrapporter förflyttar uppmärksamheten från brister i den egna organisationen till att man fokuserar på att försvara sin egen plats i rangordningen. Vi instämmer i stort med ovannämnda kritik, men tror ändå att kommunjämförelser inom viktiga områden har en funktion att fylla om det görs på ett seriöst och insiktsfullt sätt. Detta innebär att man nog bör undvika att rangordna efter index baserade på för många disparata faktorer. Det torde också vara viktigt med transparens med avseende på använda data, beräkningar etc och att man fäster uppmärksamhet på olika risker när det gäller hur resultat och förändringar ska tolkas. 3.7 Sund undersökningsmetodik Även om man använder sig av data från säkra källor från den egna verksamheten, från myndigheter eller liknande är det angeläget att man beaktar sund undersökningsmetodik. Vi har ovan berört vikten av att använda rätt data för rätt syfte, vilket kan innebära att man är noga med att kontrollera datas definitioner och avgränsningar. Till andra felkällor som kan vara mer eller mindre allvarliga hör bortfallsproblem och mätfel, som även kan drabba officiella data. Speciella hänsynstaganden uppstår i de fall man planerar egna studier där primärdata ska samlas in. Det kan handla om enkätstudier, men också om olika slag av observativa

15 15(25) studier. Här gäller det att vara uppmärksam på urvalsfel och systematiska fel som härrör från datainsamlingen. Till sund undersökningsmetodik hör också att man på ett bra sätt dokumenterar hur studier och analyser genomförs. Det finns mallar för sådan dokumentation och att följa sådana bidrar ofta till bra kvalitet.

16 16(25)

17 En aktuell studie 4.1 Inledning Statistikkonsulterna har gjort en studie kring skolsegregation baserad på data från läsåret 2017/2018 hämtade från Skolverket. I det följande beskrivs studien och några övergripande resultat presenteras. 4.2 Datamaterialet Datamaterialet har hämtats från Skolverket och täcker data för årskurs 9, läsåret 2017/2018 för 1659 skolor i samtliga Sveriges kommuner. Skolsegregation mäts utifrån de två faktorerna etnisk bakgrund och föräldrars utbildning. För att mäta segregation på skolnivå med avseende på dessa faktorer har vi använt oss av två mått dels andel elever i årskurs 9 med svensk bakgrund, dels andel elever, årskurs 9, vars föräldrar har hög utbildning. Dessa andelar har sedan relaterats till genomsnittlig andel beräknat över de aktuella skolorna i kommunen. Etnisk bakgrund: Andel elever årskurs 9 per skola med svensk bakgrund (dvs elev som är född i Sverige med minst en förälder född i Sverige). Jämför med motsvarande andel elever i hela kommunen. Föräldrars utbildning: Andel elever årskurs 9 per skola med högutbildade föräldrar (dvs som har minst en förälder med eftergymnasial utbildning). Jämför med motsvarande andel elever i hela kommunen. På detta sätt får man mått som anger i vilken utsträckning en viss skola har en högre eller lägre andel elever med svensk bakgrund jämfört med aktuella skolor i hela kommunen. Man kan då tala om att en skola är negativt eller positivt segregerad, där positiv segregation innebär att en skola har en större andel elever med svensk bakgrund jämfört med genomsnittet i kommunen och negativ segregation om denna andel är mindre. Motsvarande tolkning gäller för andel elever vars föräldrar har hög utbildning 3. Om en skola ex.vis har ett värde på 10 för segregation, etnisk bakgrund innebär det att skolan har 10 procentenheter fler elever med svensk bakgrund jämfört med andel elever med svensk bakgrund i hela kommunen. I studien använder vi även ett antal resultatmått på skolnivå genomsnittligt meritvärde, andel som klarat alla kunskapskrav och andel med behörighet till yrkesprogram på gymnasium. 3 Se avsnittet Teknisk del för en närmare beskrivning av beräkningar och en förklaring till terminologin negativ och positiv segregation.

18 18(25) 4.3 Segregation på skolnivå Figur 44 visar skolsegregation efter etnisk bakgrund och föräldrars utbildning per skola, där det även anges huruvida en viss skola är kommunal eller enskild. Figur 4 Segregation efter etnisk bakgrund och föräldrars utbildning, skolor årskurs 9 Man kan se att det finns ett positivt samband mellan de två måtten om en skola är positivt segregerad med avseende på den ena faktorn så finns en tendens att den även är det på den andra. Det är också tydligt att skolor med enskild huvudman ligger förskjutna uppåt till höger i figuren, vilket innebär en tendens till att dessa är kopplade till högre andelar med svensk bakgrund och högre andelar med högutbildade föräldrar. I figur 5 visas fördelningen för segregation etnisk bakgrund. Figur 5 Segregation etnisk bakgrund skolnivå årskurs 9, fördelning

19 19(25) Positiva värden innebär alltså skolor med högre andelar elever med svensk bakgrund jämfört med kommunsnitt. Med en viss godtycklighet skulle man kunna säga att skolor som avviker mer än 20 procentenheter från kommunsnitt är markant segregerade. Detta är alltså skolor som i figur 4 har värden större än +20 eller mindre än -20. För etnisk bakgrund rör det sig om 12% av skolorna, dvs runt 200 stycken. Motsvarande siffror för föräldrars utbildning är 10% och ca 170 stycken. Dessa siffror varierar naturligtvis kraftigt mellan olika kommuner. Runt 50 kommuner har en eller flera sådana markant segregerade skolor. 4.4 Samband mellan skolsegregation och resultat Att det på skolnivå finns samband mellan skolsegregation och studieresultat är belagt i många studier. I figur 6 illustreras sambandet mellan segregation, föräldrars utbildning och andel elever som klarat samtliga kunskapskrav. Man kan se att skolor med en hög andel elever med svensk bakgrund, genomsnittligt har en större andel som klarat samtliga kunskapskrav. Figur 6 Samband mellan segregation föräldrars utbildning och andel som klarat alla kunskapskrav, skolor Med hjälp av regressionsanalys kan man ta analysen ytterligare ett steg för att studera hur flera faktorer förklarar mått på skolresultat. I figur 7 visas resultat för en sådan analys avseende andel som klarat alla kunskapskrav. I modellen ingår också typ av huvudman (enskild eller kommunal) som en förklarande faktor.

20 20(25) Figur 7 En regressionsmodell Etnisk bakgrund 2.7 Klarat alla kunskapskrav Föräldrars utbildning Enskild huvudman Av analysen framgår att föräldrars utbildning har en något större effekt än etnisk bakgrund. Effektmåtten anger hur många procentenheters ökning i andel som klarar alla kunskapskrav man kan förvänta sig om andelen elever med svensk bakgrund respektive andel elever med högutbildade föräldrar ökar med tio procentenheter. Skolor med enskild huvudman förväntas ha sex procentenheter högre andel som klarar alla kunskapskrav jämfört med kommunala, givet att man har samma elevsammansättning med avseende på etnisk bakgrund och föräldrars utbildning. 4.5 Segregation på kommunnivå Vi har hittills tagit upp segregation på skolnivå, dvs hur mycket en enskild skolas elevsammansättning skiljer sig från ett genomsnitt i kommunen. Genom att mäta hur mycket skolors sammansättning med avseende på etnisk bakgrund och föräldrars utbildning varierar mellan skolor inom en kommun, kan man ta fram segregationsmått på kommunnivå och därmed få jämförelser mellan kommuner. Segregation på kommunnivå Mäter spridning mellan en kommuns skolor med avseende på andel elever med högutbildade föräldrar respektive andel elever med svensk bakgrund. I studien har index tagits fram som mäter etnisk segregation respektive segregation utifrån föräldrars utbildning på kommunnivå. Indexet (ett sk index of dissimilarity) kan teoretiskt ligga mellan 0 och 100. Låga värden innebär liten skolsegregation, dvs att skolor inom en kommun varierar lite med avseende på elevsammansättning. Höga värden innebär större skillnader mellan en kommuns skolor. I figur 8 visas dessa index grafiskt, där kommuner med fler än fem skolor medtagits. Några lågt respektive högt segregerade kommuner har märkts ut. Precis som på skolnivå kan man på kommunnivå alltså se ett positivt samband mellan etnisk segregation och segregation utifrån föräldrars utbildning.

21 21(25) Figur 8 Skolsegregation för ett urval kommuner De två indexen har också viktats ihop till ett sammanfattande segregationsindex på kommunnivå. I figur 9 visas dess fördelningen för samtliga kommuner med fler är en skola. Man ser att segregationsindex varierar från lägst ca 0 till runt 40. Medelvärdet över samtliga kommuner med fler än en skola ligger på 16. Figur 9 Segregationsindex kommunnivå, fördelning

22 22(25) 4.6 Diskussion I denna rapport har vi valt att inte redovisa detaljerade resultat på skol- eller kommunnivå. Om man tar fram sådana resultat uppstår naturligtvis frågor kring hur resultat ska tolkas och användas. En specifik fråga härvidlag är hur stabila eller representativa resultat från enskilda år är. Vi tänker här på frågor av typen hur stora skillnader mellan skolor eller mellan kommuner ska man betrakta som relevanta och kanske agera på och vilka skillnader bör betraktas som oväsentliga eller tillfälliga. Det finns naturligtvis inga bestämda svar på sådana frågor, utan man får göra tolkningar från fall till fall, använda sunt förnuft och kunskap om lokala förhållanden. Det finns anledning att tro att de data vi använt för den aktuella studien kan av naturliga skäl variera ganska mycket från år till år just beroende på att målgruppen, elever i årskurs 9, är relativt liten. Detta kan kanske ha ett intresse i sig, men måste naturligtvis beaktas då man utvärderar olika förändringar. Vi planerar att återkomma till frågor kring variation över tiden i kommande rapporter. 4.7 Teknisk del Data avseende segregationsmått och skolresultat för elever i årskurs 9, läsåret 2017/2018, har hämtats från Skolverkets öppna data, Siris. För att mäta etnisk segregation respektive segregation, utbildning har följande uppgifter hämtats: p Eij = andel elever årskurs 9, kommun i, skola j, med svensk bakgrund p Uij = andel elever årskurs 9, kommun i, skola j, vars föräldrar har hög utbildning Med svensk bakgrund avses elever, födda i Sverige, med minst en förälder född i Sverige. Till gruppen med högutbildade föräldrar räknas elever som har minst en förälder med eftergymnasial utbildning. För att mäta etnisk segregation på skolnivå har följande differens bildats: Eij = p Eij p Ei där p Ei är medelvärdet av p Eij beräknat över aktuella skolor i kommun i, viktat med antal elever årskurs 9 i respektive skola. Motsvarande definition, Uij, används för utbildning. Man kan överväga alternativa sätt att mäta en skolas avvikelse från ett kommunmedelvärde. Vi har här valt detta rättframma mått pga att det är lättolkat och att det ger möjlighet att jämföra mot tidigare nämnda studie från Arena Idé.

23 23(25) I detta sammanhang talar vi på några ställen i rapporten om negativ respektive positiv segregation. Med exempelvis positiv etnisk segregation avser vi då skolor där Ei är positiv. Anledningen till detta språkbruk är att höga andelar elever med svensk bakgrund i regel är korrelerad med högre studieresultat. Avsikten är alltså inte att lägga någon kvalitativ värdering i detta. Segregation på kommunnivå avser hur mycket elevsammansättningen med avseende på etnisk bakgrund (p Eij ) och föräldrars utbildning (p Uij ) varierar mellan skolor i en kommun. I studien beräknas för bägge faktorerna ett mått som kallas index of dissimilarity DE för etnisk bakgrund och DU för föräldrars utbildning. Teoretisk kan ett sådant index anta värden mellan 0 och 100. Det kan tolkas som andelen elever i ena gruppen (t.ex. de vars föräldrar har låg utbildning), som måste byta skola för att skolsegregationen skall upphöra. De två indexen, DE och DU, vägs sedan ihop till det mått, D, vi kallar segregationsindex, kommunnivå. För etnisk bakgrund beräknas indexet enligt: D Ei = M ij M i j där M ij = antal elever årskurs 1-9, kommun i, skola j M i = antal elever årskurs 1-9, kommun i p Eij p Ei 2p Ei (1 p Ei ) 100 I olika forskningssammanhang finns en omfattande diskussion kring olika mått för att mäta skolsegregation med den typ av data som vi här haft tillgång till. Vi nöjer oss här med att konstatera att index of dissimilarity har många fördelar och har använts flitigt i empiriska studier. I referenslistan har vi inkluderat några artiklar av mer teoretisk inriktning. Analysen i avsnitt 4.4 involverar en linjär mixad regressionsmodell.

24 24(25)

25 Bilaga A. Referenser Arena Idé (2018). Ett söndrat land. Skolval och segregation i Sverige. Arena Idé. Borgström C (2017). Olika barn leka bäst? En fallstudie om social elevsortering, prestationsklyftor och skolsegregation i Malmö. Lunds universitet, Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi Böhlmark, Anders., & Holmlund, H. (2012). Lika möjligheter? familjebakgrund och skolprestationer Institutet för arbetsmarknads-och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU). Böhlmark, Anders., Holmlund, H., & Lindahl, M. (2015). Skolsegregation och skolval. Institutet för arbetsmarknads-och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU). Duncan O. D. & Duncan B. (1955). A Methodological Analysis of Segregation Indexes. American Sociological Review Nr. 2 s Erlingsson G, Sundell A (2013). Vad lär vi oss egentligen av kommunrankningar? Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet. Frankel D.M. & Volij O. (2011) Measuring School Segregation. Journal of Economic Theory 146 s 1-38 Gustafsson, J.-E. & K. Yang Hansen (2016). Causes of educational segregation in Sweden - school choice or residential segregation. Educational Research and Evaluation, vol. 22, issue 1-2. James D. R. & Taeuber K. E. (1985). Measures of Segregation. Sociological Methodology Vol. 15 s 1-32 Schildkamp K. mfl (2016). Datagrundad skolförbättring utifrån datateam metoden. Studentlitteratur. Skolinspektionen (2018). Rättvis och likvärdig betygssättning i grundskolan? Skolinspektionen. Skolverket (2018). Analyser av familjebakgrundens betydelse för skolresultaten och skillnader mellan skolor. En kvantitativ studie av utvecklingen över tid i slutet av grundskolan. Rapport 467. Stockholm, Skolverket. Svenskt Näringsliv (2016). Förbättrad välfärd. Likvärdighet i den svenska skolan. Stockholm. Svenskt Näringsliv. Vlachos J. (2012). Är konkurrens och vinst en bra modell för skolan? Ekonomisk Debatt nr 4, s

Skolsegregation, årskurs 1-9. Grönköping. ilden är en är. en är en är

Skolsegregation, årskurs 1-9. Grönköping. ilden är en är. en är en är Skolsegregation, årskurs 1-9 Grönköping ilden är en är en är en är 2(12) Innehållsförteckning Om rapporten... 3 Fyra resultatdelar ingår... 4 Sammanfattning... 5 Del 1. Grönköpings skolor segregation...

Läs mer

Skolsegregation och studieresultat, årskurs 9. Grönköping. ilden är en är. en är en är

Skolsegregation och studieresultat, årskurs 9. Grönköping. ilden är en är. en är en är Skolsegregation och studieresultat, årskurs 9 Grönköping ilden är en är en är en är 2(12) Innehållsförteckning Om rapporten... 3 Fyra resultatdelar ingår... 4 Sammanfattning... 5 Del 1. Grönköpings skolor

Läs mer

Orsaker till och konsekvenser av skolsegregation En skola för alla? ReVäst seminarium 1 juni, 2017

Orsaker till och konsekvenser av skolsegregation En skola för alla? ReVäst seminarium 1 juni, 2017 Orsaker till och konsekvenser av skolsegregation En skola för alla? ReVäst seminarium 1 juni, 2017 Jan-Eric Gustafsson Göteborgs Universitet Skollagen, 1 kap. Likvärdig utbildning 9 Utbildningen inom skolväsendet

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2018-10-01 PM Slutbetyg i grundskolans årskurs 9 2018 Följande redovisning avser slutbetyg i årskurs 9 vårterminen 2018. Uppgifterna har hämtats ur Skolverkets databas

Läs mer

Skolprestationer på kommunnivå med hänsyn tagen till socioekonomi

Skolprestationer på kommunnivå med hänsyn tagen till socioekonomi 1(6) PCA/MIH Johan Löfgren 2016-11-10 Skolprestationer på kommunnivå med hänsyn tagen till socioekonomi 1 Inledning Sveriges kommuner och landsting (SKL) presenterar varje år statistik över elevprestationer

Läs mer

Syftet med rapporten. Belysa likvärdighetens utveckling utifrån olika indikatorer. Diskutera orsaker till utvecklingen

Syftet med rapporten. Belysa likvärdighetens utveckling utifrån olika indikatorer. Diskutera orsaker till utvecklingen Syftet med rapporten Belysa likvärdighetens utveckling utifrån olika indikatorer Diskutera orsaker till utvecklingen Analysera konsekvenserna för likvärdigheten Datakällor Figur 2.1 Total variation i meritvärde,

Läs mer

Uppföljning betyg och ämnesprov årskurs 3,6 och 9 grundskolan Piteå kommun 2012

Uppföljning betyg och ämnesprov årskurs 3,6 och 9 grundskolan Piteå kommun 2012 Uppföljning betyg och ämnesprov årskurs 3,6 och 9 grundskolan Piteå kommun 2012 Anette Christoffersson Utvecklingsledare Sid 1 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Nationella och lokala styrdokument...

Läs mer

Redovisning av elevresultat våren 2016 i grundskolan, del II

Redovisning av elevresultat våren 2016 i grundskolan, del II 2017-03-14 1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Redovisning av elevresultat våren 2016 i grundskolan, del II Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Analyser av familjebakgrundens betydelse för skolresultaten och skillnader mellan skolor

Analyser av familjebakgrundens betydelse för skolresultaten och skillnader mellan skolor RAPPORT 467 2018 Analyser av familjebakgrundens betydelse för skolresultaten och skillnader mellan skolor En kvantitativ studie av utvecklingen över tid i slutet av grundskolan Analyser av familjebakgrundens

Läs mer

En beskrivning av terminsbetygen våren 2013 i grundskolans

En beskrivning av terminsbetygen våren 2013 i grundskolans Utbildningsstatistik 2013-11-28 1 (8) En beskrivning av terminsbetygen våren 2013 i grundskolans årskurs 6 I denna promemoria redovisas terminsbetygen vårterminen 2013 för elever i årskurs 6. Betygssättningen

Läs mer

Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan

Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan 2019-02-08 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/144 Utbildningsnämnden Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 1 (9) Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 2013 1 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg sätts,

Läs mer

Förstärkt tillsyn av skolors arbete med bedömning

Förstärkt tillsyn av skolors arbete med bedömning 1 (11) Förstärkt tillsyn av skolors arbete med bedömning och betygssättning Uppdraget Regeringen har i beslut 1 24 november 2011 givit Skolinspektionen i uppdrag att närmare granska hur väl betygssättningen

Läs mer

Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2009/10

Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2009/10 Utbildningsstatistik 2011-01-17 1 (21) Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2009/10 publicerar i SIRIS, s internetbaserade resultat- och kvalitetsinformationssystem,

Läs mer

Öppna jämförelser: grundskolan 2016

Öppna jämförelser: grundskolan 2016 2016-05-10 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE Utbildningsnämnden Öppna jämförelser: grundskolan 2016 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Skolorna i Nacka kommun

Läs mer

Ankomst och härkomst en ESO-rapport om skolresultat och bakgrund

Ankomst och härkomst en ESO-rapport om skolresultat och bakgrund Ankomst och härkomst en ESO-rapport om skolresultat och bakgrund Hans Grönqvist Uppsala universitet och IFAU Susan Niknami Stockholms universitet, SOFI Bakgrund En allt större andel av eleverna är födda

Läs mer

Skolkvalitet, lönsamhet och betygsinflation

Skolkvalitet, lönsamhet och betygsinflation Skolkvalitet, lönsamhet och betygsinflation Gabriel Heller-Sahlgren London School of Economics Institutet för Näringslivsforskning Henrik Jordahl Institutet för Näringslivsforskning 2 juli 2018 Innehåll

Läs mer

Publiceringsår Skolenkäten. Resultat våren 2018

Publiceringsår Skolenkäten. Resultat våren 2018 Publiceringsår 2018 Skolenkäten Resultat våren 2018 2 (15) Innehållsförteckning Inledning... 3 Var sjunde elev i årskurs nio känner sig inte trygg i skolan...4 Försämring avseende upplevd trygghet...4

Läs mer

Friskolereformens långsiktiga

Friskolereformens långsiktiga Friskolereformens långsiktiga effekter på utbildningsresultat Anders Böhlmark och Mikael Lindahl SNS 2012 12 04 Bakgrund Innan 1990 talsreformerna: mycket begränsade valmöjligheter, statligt styrd skola

Läs mer

a) Kan man bygga resursfördelningen på socioekonomisk statistik, när behov är individuella? UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Kommun

a) Kan man bygga resursfördelningen på socioekonomisk statistik, när behov är individuella? UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Kommun UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Frågor och svar om strukturersättning a) Kan man bygga resursfördelningen på socioekonomisk statistik, när behov är individuella?...1 b) Är det inte en risk att man sänker förväntningarna

Läs mer

Social Bakgrund, Invandring, Segregering och Utbildningskarriär

Social Bakgrund, Invandring, Segregering och Utbildningskarriär Social Bakgrund, Invandring, Segregering och Utbildningskarriär Data Samtliga individer som avslutade grundskolan i Sverige under perioden 1990-1995 (c:a 600 tusen individer) Deras högsta utbildningsnivå

Läs mer

Öppna jämförelser Grundskola Täby kommun

Öppna jämförelser Grundskola Täby kommun Öppna jämförelser Grundskola 2018 Täby kommun Syfte Nyckeltal för den kommunala grundskolan 2011-2018 Syftet med kommunrapporten är att, utifrån ett urval av centrala nyckeltal, ge huvudmännen ett bra

Läs mer

Skolverket Dokumentdatum: Dnr: : (22)

Skolverket Dokumentdatum: Dnr: : (22) Relationen mellan provresultat och betyg i grundskolans årskurs 6 och 9, 2018 1 (22) Sammanfattning... 2 Bakgrund... 3 Betyg... 3 Nationella prov... 3 Underlag för resultatredovisningen... 4 Datamaterial...

Läs mer

Könsskillnader i skolresultat NATIONELL STATISTIK I URVAL. Könsskillnader i skolresultat 1

Könsskillnader i skolresultat NATIONELL STATISTIK I URVAL. Könsskillnader i skolresultat 1 Könsskillnader i skolresultat NATIONELL STATISTIK I URVAL Könsskillnader i skolresultat 1 Innehåll Inledning... 4 Könsskillnader i skolresultat i grundskolan... 5 Nationella prov... 6 Betyg per ämne vårterminen

Läs mer

Öppna jämförelser Grundskola Östersunds kommun

Öppna jämförelser Grundskola Östersunds kommun Öppna jämförelser Grundskola 2018 Östersunds kommun Syfte Nyckeltal för den kommunala grundskolan 2011-2018 Syftet med kommunrapporten är att, utifrån ett urval av centrala nyckeltal, ge huvudmännen ett

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2017

Slutbetyg i grundskolan, våren 2017 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 (16) Slutbetyg i grundskolan, våren 2017 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 2017. Syftet är att ge en

Läs mer

EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Du får ingen andra chans. kommunerna klarar inte skolans kompensatoriska uppdrag

EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Du får ingen andra chans. kommunerna klarar inte skolans kompensatoriska uppdrag EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Du får ingen andra chans kommunerna klarar inte skolans kompensatoriska uppdrag Du får ingen andra chans kommunerna klarar inte skolans kompensatoriska uppdrag Innehåll

Läs mer

Gymnasiebehörighet 2018

Gymnasiebehörighet 2018 Gymnasiebehörighet 2018 Statistisk analys för Askersunds kommun och rikets resultat årskurs 9 2019-01-16 Anneli Jöesaar INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Bakgrund...3 2. Resultat gymnasiebehörighet 2018...3 2.1

Läs mer

Bedömning och betyg - redovisning av två rapporter

Bedömning och betyg - redovisning av två rapporter UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETS- OCH EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (11) DNR 09-400//3332 2009-08-18 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2009-10-22 Bedömning

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren Dokumentdatum: Diarienummer: :1513

Slutbetyg i grundskolan, våren Dokumentdatum: Diarienummer: :1513 Slutbetyg i grundskolan, våren 2018 Diarienummer: 5.1.1-2018:1513 Skolverket Rapport 1 (19) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Elevsammansättningen... 3 Slutbetygen... 7 Betyg... 7 Behörighet till gymnasieskolans

Läs mer

Översyn av modellen för kompletteringsresurser och viktat bidrag

Översyn av modellen för kompletteringsresurser och viktat bidrag Översyn av modellen för kompletteringsresurser och viktat bidrag Ewa Franzén maj 2013 2013-05-13 1 (8) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 3 3. METOD... 3 4. REDOVISNING... 3 4.1.

Läs mer

Gymnasiebehörighet 2017

Gymnasiebehörighet 2017 Gymnasiebehörighet 2017 Statistisk analys för Sjöängsskolans och rikets resultat årskurs 9 2018-02-21 Anneli Jöesaar INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Bakgrund... 3 2. Resultat gymnasiebehörighet 2017... 3 2.1 Gymnasiebehörighet...

Läs mer

Resultat från nationella prov i årskurs 6, vårterminen 2014

Resultat från nationella prov i årskurs 6, vårterminen 2014 Enheten för Utbildningsstatistik 20-12-09 1 (8) Dnr: 20:00054 Resultat från nationella prov i årskurs 6, vårterminen 20 I den här promemorian beskrivs s statistik om resultaten från ämnesproven i årskurs

Läs mer

Resursfördelningsmodellen

Resursfördelningsmodellen PCA/MIH Johan Löfgren Rapport 25-6-26 (6) Resursfördelningsmodellen Växjös skolor våren 25 Inledning Underlag för analyserna utgörs av ett register som innehåller elever som gått ut årskurs nio 2 24. Registret

Läs mer

AUGUSTI Likvärdigheten i PISA förändringar och förklaringar

AUGUSTI Likvärdigheten i PISA förändringar och förklaringar AUGUSTI 2017 Likvärdigheten i PISA förändringar och förklaringar Författare: Gabriel Heller Sahlgren Institutet för Näringslivsforskning Centre for Economic Performance, London School of Economics Email:

Läs mer

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan våren 2011

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan våren 2011 Enheten för utbildningsstatistik 2011-11-08 Dnr 71-2011:14 1 (12) En beskrivning av slutbetygen i grundskolan våren 2011 Slutbetyg enligt det mål- och kunskapsrelaterade systemet delades ut för första

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2014

Slutbetyg i grundskolan, våren 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-09-30 1 (15) Slutbetyg i grundskolan, våren 2014 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 2014. Syftet är att ge en

Läs mer

Omkring elever avslutade årskurs 9 våren av dem gick i någon av Nynäshamns kommunala grundskolor.

Omkring elever avslutade årskurs 9 våren av dem gick i någon av Nynäshamns kommunala grundskolor. BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2017-10-30 Resultat i grundskolans årskurs 9 2017 Följande redovisning avser slutbetyg i årskurs 9 vårterminen 2017. Uppgifterna har hämtats ur Skolverkets databas SIRIS.

Läs mer

Förklaring till variablerna som använts i sammanställningen

Förklaring till variablerna som använts i sammanställningen Förklaring till variablerna som använts i sammanställningen Elevresultatvariabler Rapportvariabel: Andel godkända i åk 6 Använd variabel: Andel (%) som erhållit godkänt betyg på nationella proven i årskurs

Läs mer

PM - Terminsbetyg i årskurs 6. Vårterminen 2018

PM - Terminsbetyg i årskurs 6. Vårterminen 2018 PM - Terminsbetyg i årskurs 6 Vårterminen Sammanfattning Redovisningen avser terminsbetygen i årskurs 6 vårterminen. Jämförelser görs med tidigare års resultat. 275 elever i Nynäshamns kommun erhöll ett

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan våren 2013

Slutbetyg i grundskolan våren 2013 Utbildningsstatistik 2013-09-30 1 (13) Slutbetyg i grundskolan våren 2013 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 2013. Syftet är att ge en beskrivning av

Läs mer

Att bryta segregation genom utbildning. Challenging segregation through education. Emma Arneback, Andreas Bergh och Jan Jämte

Att bryta segregation genom utbildning. Challenging segregation through education. Emma Arneback, Andreas Bergh och Jan Jämte Att bryta segregation genom utbildning Challenging segregation through education Emma Arneback, Andreas Bergh och Jan Jämte Några utgångspunkter Likvärdig utbildning? (Skollagen, 1 kap, 9 ): Utbildningen

Läs mer

Policy Brief Nummer 2017:4

Policy Brief Nummer 2017:4 Policy Brief Nummer 2017:4 Bredband ger sämre betyg Statligt stöd till bredbandsutbyggnad motiveras ofta med positiva effekter på företagande och tillväxt men tillgång till bredband kan också få negativa

Läs mer

Decentralisering, skolval och friskolor:

Decentralisering, skolval och friskolor: Decentralisering, skolval och friskolor: resultat och likvärdighet i svensk skola av Helena Holmlund, Josefin Hägglund, Erika Lindahl, Sara Martinson, Anna Sjögren, Ulrika Vikman och Björn Öckert Stockholm

Läs mer

Likvärdig förskola. 12 februari 2018 Johannes Lunneblad

Likvärdig förskola. 12 februari 2018 Johannes Lunneblad Likvärdig förskola 12 februari 2018 Johannes Lunneblad Förskolans och skolans uppdrag Alla barn och ungdomar ha tillgång till en likvärdig skola, oberoende av kön, geografisk hemvist, sociala och ekonomiska

Läs mer

a) Kan man bygga resursfördelningen på socioekonomisk statistik, när behov är individuella?

a) Kan man bygga resursfördelningen på socioekonomisk statistik, när behov är individuella? UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Frågor och svar om strukturersättningen a) Kan man bygga resursfördelningen på socioekonomisk statistik, när behov är individuella?... 1 b) Är det inte en risk att man sänker förväntningarna

Läs mer

För att lyckas måste vi förstå våra elever

För att lyckas måste vi förstå våra elever För att lyckas måste vi förstå våra elever Nyckeltal för att styra mot resultat Lina Axelsson Kihlblom Haninge kommun 2017-10-26 1 Jag ska tala om Hur det gått Utmaningar Vad fungerar för att kompensera

Läs mer

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18 Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18 Diarienummer: 2018:1619, 2018:1620, 2018:1621 Dnr: 2018:1619, 2018:1620, 2018:1621 1 (25) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Om de nationella

Läs mer

Skolframgång och social bakgrund. Forum Jämlik stad 25 januari 2018 Johannes Lunneblad

Skolframgång och social bakgrund. Forum Jämlik stad 25 januari 2018 Johannes Lunneblad Skolframgång och social bakgrund Forum Jämlik stad 25 januari 2018 Johannes Lunneblad Förskolans och skolans uppdrag Alla barn och ungdomar ha tillgång till en likvärdig skola, oberoende av kön, geografisk

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Skolvägen 2 93144 SKELLEFTEÅ Tel http://wwwskelleftease/skola/grundskola Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Skellefteå Skellefteå 2482 Grundskola

Läs mer

Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet SOU 2017:35

Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet SOU 2017:35 1(5) Utbildningsdepartementet 2017-08-31 YTTRANDE TCO German Bender Tel: 070-202 31 11 german.bender@tco.se Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet SOU 2017:35 Referensnummer:

Läs mer

Resultat från Skolenkäten hösten 2018

Resultat från Skolenkäten hösten 2018 Resultat från Skolenkäten hösten 2018 2 (7) Bakgrund om Skolenkäten Under hösten 2018 genomförde vi Skolenkäten för 17:e gången sedan introduktionen 2010. Enkäten som omfattar olika aspekter av skolans

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2017:6042 Friskolan Lust & Lära i Bollnäs AB Org.nr. 556774-8149 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Friskolan Lust & Lära i Bollnäs kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Terminsbetyg i årskurs 6, våren 2016

Terminsbetyg i årskurs 6, våren 2016 Avdelningen för analys Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 () Terminsbetyg i årskurs, våren 1 I årskurs ska eleverna få betyg i alla ämnen de läst under året. Undantaget är moderna språk som

Läs mer

PM - Resultat i gymnasieskolan. Läsåret 2017/2018

PM - Resultat i gymnasieskolan. Läsåret 2017/2018 PM - Resultat i gymnasieskolan Läsåret 2017/2018 Sammanfattning Nynäshamns gymnasium rapporterade 72 avgångselever till UHR 1 läsåret 2017/2018 o 67 avgångselever erhöll en gymnasieexamen o Fem elever

Läs mer

Föreläggande vid vite

Föreläggande vid vite Beslut Tierps kommun Dnr 43-2013:4718 Föreläggande vid vite efter tillsyn av Tierps kommun 1 (5) Tillsyn i Tierps kommun Beslut Skolinspektionen förelägger med stöd av 26 kap. 10 och 27 skollagen (2010:800)

Läs mer

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2016/17

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2016/17 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 2017-11-30 1 (19) Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2016/17 I den här promemorian beskrivs s statistik om resultaten från de nationella

Läs mer

Kommittédirektiv. Höjd kunskapsnivå och ökad likvärdighet i svensk skola. Dir. 2015:35. Beslut vid regeringssammanträde den 1 april 2015

Kommittédirektiv. Höjd kunskapsnivå och ökad likvärdighet i svensk skola. Dir. 2015:35. Beslut vid regeringssammanträde den 1 april 2015 Kommittédirektiv Höjd kunskapsnivå och ökad likvärdighet i svensk skola Dir. 2015:35 Beslut vid regeringssammanträde den 1 april 2015 Sammanfattning En kommitté en skolkommission ska lämna förslag som

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2015

Slutbetyg i grundskolan, våren 2015 Enheten för utbildningsstatistik 15-09-30 1 () Slutbetyg i grundskolan, våren 15 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 15. Syftet är att ge en beskrivning

Läs mer

Resultatredovisning grundskola 268,6 92,3 95,6. Betyg, behörighet och nationella prov. Meritvärde årskurs 9, genomsnitt 17 ämnen

Resultatredovisning grundskola 268,6 92,3 95,6. Betyg, behörighet och nationella prov. Meritvärde årskurs 9, genomsnitt 17 ämnen Meritvärde årskurs 9, genomsnitt 17 ämnen Pojkar 262,9 275,7 Flickor Flickor 268,6 Pojkar 91,3 95,3 228,7 Uppnådda kunskapskrav årskurs 9, andel elever, alla ämnen 93,2 92,3 75,6 84,4 95,6 96,0 Flickor

Läs mer

Den västmanländska betygsrouletten

Den västmanländska betygsrouletten Den västmanländska betygsrouletten En rapport om likvärdigheten i betygssättningen i Västmanland Mikael Damsgaard (M) OPPOSITIONSRÅD VÄSTERÅS STAD mikael.damsgaard@moderat.se www.moderat.se/vasteras Inledning

Läs mer

Skolverkets allmänna råd med kommentarer om. Systematiskt kvalitetsarbete - för skolväsendet

Skolverkets allmänna råd med kommentarer om. Systematiskt kvalitetsarbete - för skolväsendet Skolverkets allmänna råd med kommentarer om Systematiskt kvalitetsarbete - för skolväsendet Allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete Målgrupper Riktar sig till huvudmän, rektorer och förskolechefer.

Läs mer

utvärderingsavdelningen 2015-03-17 Dnr 2014:01149 1 (40)

utvärderingsavdelningen 2015-03-17 Dnr 2014:01149 1 (40) PM utvärderingsavdelningen Dnr 2014:01149 1 (40) Beskrivande statistik om elever i försöksverksamhet med riksrekyterande gymnasial spetsutbildning. Förstaårselever i årskullarna 2011/2012, 2012/2013 och

Läs mer

Rika barn lära bäst? Om klyftorna i den svenska skolan

Rika barn lära bäst? Om klyftorna i den svenska skolan Rika barn lära bäst? Om klyftorna i den svenska skolan En rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Skollagen stipulerar att den svenska skolan ska vara likvärdig, det vill säga att utbildningen ska hålla

Läs mer

Kommun- och landstingsdatabasen

Kommun- och landstingsdatabasen Vi använder cookies på den här webbplatsen. Mer om Cookies Jag accepterar Kommun- och landstingsdatabasen Vald kommun / landsting: Nynäshamn Öppna jämförelser - Grundskola Resultatnyckeltal lägeskommun

Läs mer

I vilken skolform/vilket program går barnet på adressetiketten? 2 Hur viktiga är följande aspekter för dig och ditt barn vid val av skola?

I vilken skolform/vilket program går barnet på adressetiketten? 2 Hur viktiga är följande aspekter för dig och ditt barn vid val av skola? Frågorna 1 7 ska besvaras utifrån ett specifikt barn och avse barnets nuvarande förhållanden. På enkätens framsida framgår vilket barn svaren ska gälla. 1 I vilken skolform/vilket program går barnet på

Läs mer

Arbetar skolor systematiskt för att förbättra elevernas kunskapsutveckling?

Arbetar skolor systematiskt för att förbättra elevernas kunskapsutveckling? InfoMentor P.O.D.B:s kommentarer om hur vi kan hjälpa skolor och kommuner utifrån Skolinspektionens kvalitetsgranskning, Rapport 2010:10 Arbetar skolor systematiskt för att förbättra elevernas kunskapsutveckling?

Läs mer

Skolenkäten Fördjupad analys 2015:2159. Trygghet Fördjupad analys av Skolenkäten

Skolenkäten Fördjupad analys 2015:2159. Trygghet Fördjupad analys av Skolenkäten Skolenkäten Fördjupad analys 2015:2159 Trygghet Fördjupad analys av Skolenkäten 2 (8) Förord Skolenkäten är en av de mest omfattande enkäter som görs i svensk skola. Utöver årsvisa sammanställningar och

Läs mer

OBS! Vi har nya rutiner.

OBS! Vi har nya rutiner. KOD: Kurskod: PM2315 Kursnamn: Psykologprogrammet, kurs 15, Metoder för psykologisk forskning (15 hp) Ansvarig lärare: Jan Johansson Hanse Tentamensdatum: 14 januari 2012 Tillåtna hjälpmedel: miniräknare

Läs mer

Relationen mellan provresultat och betyg i grundskolans årskurs 6 och årskurs

Relationen mellan provresultat och betyg i grundskolans årskurs 6 och årskurs Enheten för förskole- och grundskolestatistik Relationen mellan provresultat och betyg i grundskolans årskurs 6 och årskurs 9 2017 Sammanfattning På nationell nivå visar resultaten att majoriteten av eleverna

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2016

Slutbetyg i grundskolan, våren 2016 PM Enheten för förskole- och grundskolestatistik Dokumentdatum: 16-09-9 0 (16) Slutbetyg i grundskolan, våren 16 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen

Läs mer

Skolans resultatutveckling 2011-2015

Skolans resultatutveckling 2011-2015 1 Skolans resultatutveckling 2011-2015 Vad säger statistiken? Vilka skolkommuner förbättrar resultaten? Hur tänker de? En rapport från InfoMentor För mer information kontakta Mats Rosenkvist, InfoMentor

Läs mer

Utbildningsfrågor Dnr 2006:2230. Ämnesprovet 2006 i grundskolans åk 9 och specialskolans åk 10

Utbildningsfrågor Dnr 2006:2230. Ämnesprovet 2006 i grundskolans åk 9 och specialskolans åk 10 Utbildningsfrågor Dnr 2006:2230 Ämnesprovet 2006 i grundskolans åk 9 och specialskolans åk 10 1 (10) Resultaten av ämnesproven för årskurs 9 år 2006 Skolverket genomförde vårterminen 2006 en insamling

Läs mer

Redovisning av uppdrag om skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i svenska, matematik och engelska i årskurs 9

Redovisning av uppdrag om skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i svenska, matematik och engelska i årskurs 9 Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 1 (21) Redovisning av uppdrag om skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i svenska, matematik och engelska i årskurs 9 Dnr U2008/8481/SAM/S

Läs mer

Finns förstelärarna där de bäst behövs?

Finns förstelärarna där de bäst behövs? Finns förstelärarna där de bäst behövs? PM Dnr 2013:1086 1 (6) Finns förstelärarna där de bäst behövs? Sammanfattning och slutsats s analyser visar att svenska elevers kunskapsresultat sjunker i de internationella

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

Relationen mellan nationella prov och betyg, årskurs 6 vårterminen 2013

Relationen mellan nationella prov och betyg, årskurs 6 vårterminen 2013 R E S U L T A T B E S K R I V N I N G Relationen mellan nationella prov och betyg, årskurs 6 vårterminen 2013 Jämförelser av relationen mellan provbetygen och vårterminsbetygen i årskurs 6 görs i svenska,

Läs mer

Redovisning av uppdrag om slutbetyg årskurs 9 efter prövning fram till början av augusti

Redovisning av uppdrag om slutbetyg årskurs 9 efter prövning fram till början av augusti Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 1 (9) Redovisning av uppdrag om slutbetyg årskurs 9 efter prövning fram till början av augusti Dnr U2014/3115/S Härmed redovisas den första delen i uppdraget

Läs mer

Yttrande över Skolverkets förslag till allmänna råd med kommentarer om betyg och betygssättning

Yttrande över Skolverkets förslag till allmänna råd med kommentarer om betyg och betygssättning REMISSVAR 1(5) 155/18 Skolverket registrator@skolverket.se Yttrande över Skolverkets förslag till allmänna råd med kommentarer om betyg och betygssättning Lärarnas Riksförbund har givits möjlighet att

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10921 Gällivare kommun Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Gällivare kommun Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3

Nationella prov i årskurs 3 Utbildningsstatistik 1 (9) Nationella prov i årskurs 3 Nationella ämnesprov i matematik, svenska och svenska som andraspråk genomförs under vårterminen i årskurs 3 sedan våren 2009 och är obligatoriska

Läs mer

Beslut. Beslut Dnr : International Montessori School Sweden AB.

Beslut. Beslut Dnr : International Montessori School Sweden AB. Beslut International Montessori School Sweden AB info@stims.se 2018-02-01 Dnr 400-2016:11435 Rektor vid Stockholms Internationella Montessoriskola jill@stims.se Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmäns

Läs mer

Kommunalt grundskoleindex 2010

Kommunalt grundskoleindex 2010 Kommunalt grundskoleindex 2010 s kommunala grundskoleindex är ett kvalitetsindex som utgår från ett föräldraperspektiv. Fyra kvalitetsområden beräknas, viktas och läggs samman till ett sammanlagt kvalitetsindex

Läs mer

Skolenkäten våren 2012

Skolenkäten våren 2012 Skolenkäten våren 2012 Enkätresultat för elever i gymnasiets år 2 i S:t Botvids gymnasium i Botkyrka Antal elever i gymnasiets år 2: 101 Antal svarande: 91 Svarsfrekvens: 90,1% Klasser: HVF10, ESC10, NV10,

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Hagnässkolan Hagnäsvägen 1-3 19637 KUNGSÄNGEN Tel http://wwwupplands-brose/barn-och-utbildning/barn-ochunga-6-16-ar/kommunala-skolor/hagnasskolanhtml Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun

Läs mer

Verksamhetsutvärdering av Mattecentrum

Verksamhetsutvärdering av Mattecentrum Verksamhetsutvärdering av Mattecentrum Juni 2017 www.numbersanalytics.se info@numbersanalytics.se Presskontakt: Oskar Eriksson, 0732 096657 oskar@numbersanalytics.se Numbers Analytics är en statistikbyrå

Läs mer

Mått för value added, eller skoleffekt, introducerat 2016

Mått för value added, eller skoleffekt, introducerat 2016 Internationella Engelska Skolan Hans Bergström, 28 mars 2017 Mått för value added, eller skoleffekt, introducerat 2016 1. Bakgrund. Internationella Engelska Skolan har ett Academic Advisory Board, som

Läs mer

OCH BOENDESEGREGATION ARBETSMARKNADSINTEGRATION. Sofia Wixe

OCH BOENDESEGREGATION ARBETSMARKNADSINTEGRATION. Sofia Wixe BOENDESEGREGATION OCH ARBETSMARKNADSINTEGRATION Sofia Wixe Forskare i nationalekonomi Centre for Entrepreneurship and Spatial Economics Jönköping International Business School sofia.wixe@ju.se FORUM FÖRNYELSE

Läs mer

Skolenkäten våren 2016

Skolenkäten våren 2016 Dnr 2015:7261 Skolenkäten våren 2016 Fördjupad analys om respekt mellan elever och lärare www.skolinspektionen.se Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Orsaskolan Järnvägsgatan 20 790 ORSA Tel http://wwworsase Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Orsa Orsa 2034 Grundskola 19694910 Skolbladet

Läs mer

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Rapport resultat elev- och föräldraenkät 2015 Grundskola, Förskoleklass och Fritidshem Innehållsförteckning Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Bakgrund...

Läs mer

Elever i grundskolan läsåret 2010/11

Elever i grundskolan läsåret 2010/11 PM Enheten för utbildningsstatistik 29 mars 2011 1 (8) Dnr 71-2011:14 Elever i grundskolan läsåret 2010/11 Enligt skollagen är barn mellan 7 och 16 år som är bosatta i Sverige skolpliktiga. Detta medför

Läs mer

Resultat från de nationella proven 2014 för årskurs 9. Upplands Väsby kommun Kundvalskontoret 2014-12-03

Resultat från de nationella proven 2014 för årskurs 9. Upplands Väsby kommun Kundvalskontoret 2014-12-03 Resultat från de nationella proven 2014 för årskurs 9. kommun Kundvalskontoret 2014-12-03 Skolverket publicerade i november 2014 resultat från de nationella proven för grundskolans årskurs 9. Nationella

Läs mer

Uppföljning av skolresultat för förskoleklass och grundskola läsår Dnr BUN15/

Uppföljning av skolresultat för förskoleklass och grundskola läsår Dnr BUN15/ Anna Maria Svensson Chef enheten kvalitet och administration anna-maria.svensson@ekero.se Uppföljning av skolresultat för förskoleklass och grundskola läsår 2014-2015 Dnr BUN15/153-611 Sammanfattning Statistiken

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete - med fokus på språk-, läs- och skrivutveckling Göteborg den 24 september 2013 Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Allmänna råd Skolverkets allmänna råd med kommentarer

Läs mer

Kommun- och landstingsdatabasen

Kommun- och landstingsdatabasen Vi använder cookies på den här webbplatsen. Mer om Cookies Jag accepterar Kommun- och landstingsdatabasen Vald kommun / landsting: Nynäshamn Öppna jämförelser - Gymnasieskola Resultatnyckeltal - Hemkommun

Läs mer

Läsläget. Alla Läser! Erica Jonvallen 121018

Läsläget. Alla Läser! Erica Jonvallen 121018 Läsläget Alla Läser! Erica Jonvallen 121018 Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling (NCS) På Skolverket Uppdrag att stimulera huvudmän och skolor att arbeta med barns och elevers språk-,

Läs mer

Resultat från ämnesproven i biologi, fysik och kemi i årskurs 9 vårterminen 2009

Resultat från ämnesproven i biologi, fysik och kemi i årskurs 9 vårterminen 2009 Enheten för utbildningsstatistik 2009-12-07 Dnr 71-2009:00073 1 (6) Resultat från ämnesproven i biologi, fysik och kemi i årskurs 9 vårterminen 2009 Ämnesproven i biologi, fysik och kemi årskurs 9 utprövades

Läs mer

Huvudman nya.laroverketaniv.se Dnr :11435 Rektor vid Nya Läroverket catharina.nordstromaniv.se. Beslut

Huvudman nya.laroverketaniv.se Dnr :11435 Rektor vid Nya Läroverket catharina.nordstromaniv.se. Beslut j" Nekor Skolinspektionen Beslut Huvudman 2018-02-21 nya.laroverketaniv.se Dnr 400-2016:11435 Rektor vid Nya Läroverket catharina.nordstromaniv.se Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmäns och rektorers

Läs mer

Utbildningsdepartementet (5) Dnr:

Utbildningsdepartementet (5) Dnr: Utbildningsdepartementet 1 (5) Delredovisning av uppdrag om att genomföra insatser för att förbättra det förebyggande och hälsofrämjande arbetet inom elevhälsan i syfte att stödja elevernas utveckling

Läs mer