Egenvård på läger! Goda vänner och små sår skall man vara rädd om! Ett litet kompendium som kan vara till stor hjälp ifall olyckan är framme!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Egenvård på läger! Goda vänner och små sår skall man vara rädd om! Ett litet kompendium som kan vara till stor hjälp ifall olyckan är framme!"

Transkript

1 Egenvård på läger! Goda vänner och små sår skall man vara rädd om! Ett litet kompendium som kan vara till stor hjälp ifall olyckan är framme!

2 Egenvård, vad är det? Jo det är en massa saker, det innebär att man skaffar sig den kunskap som behövs för att avvärja de stora skadorna och problemen. Det innebär att man är lite av en Sherlock Holmes som kan tyda ledtrådar och handla rätt så att man kan undvika de verkliga farligheterna. På Natura lägret 1993 gjordes en skrift, Egenvård för Scouter, och vi har tjuvtittat lite i den. Den lämnades ut till alla scouter så att var och en kunde läsa om hur man skulle ta hand om små skador, insektsbett, fästingar huvudvärk m.m. Inför Scout 2001 gör vi inom sjukvårdsfunktionen en informationsskrift som kommer att ligga på hemsidan så att man kan läsa och lära redan innan man åker till lägret och förbereda sig med en funktionell sjukvårdsutrustning. Man kan naturligtvis skriva ut den här informationen och lägga i kårens eller patrullens sjukvårdsutrustning. Sedan kanske det blir en egen bok på lägret dessutom, det vet vi inte ännu. Vi inom sjukvårdsfunktionen kommer att finnas till hands, ifall det händer någonting som du inte själv kan eller vill ta hand om. I varje stadsdel finns en sjukstuga och där kommer det att finnas någon som kan hjälpa dig hela dygnet. Vissa tider kommer där även att finnas läkare så att man kan ta hand om lite klurigare frågor. Eftersom din hälsodeklaration kommer att finnas på sjukstugan i din stadsdel så vill vi att du alltid kommer till just den sjukstugan om det är möjligt. Vid akuta situationer kommer du naturligtvis att få hjälp av vår akutpersonal oberoende av var du befinner dig. Lägersjukhuset kommer att användas för de fall som behöver ligga inne för observation eller där man bedömer att det är olämpligt att ligga ute i tält. Låt oss hoppas att vi varken behöver använda sjukstugor eller sjukhus, men om olyckan är framme och egenvården inte räcker så skall du veta att sjukvårdsfunktionen finns där för att hjälpa dig. Apoteket kommer att ha en filial på Stortorget som kommer att vara öppen från 8 på morgonen till 8 på kvällen, här kommer det att finnas kunnig personal som kan ge dig goda råd. Välkomna till ett härligt friskt läger önskar vi alla inom sjukvårdsfunktionen på scout 2001!

3 Sår När huden får ett sår sätter den genast igång att försöka reparera skadan. Om såret inte är stort stelnar blodet ganska snabbt och det blir en sårskorpa. Det viktigaste vid blödande sår är att så fort som möjligt stoppa blödningen. För att kroppen skall lyckas med läkningen är det viktigt att såret är ordentligt rengjort. Börja med att tvätta dina händer noggrant med tvål och vatten. Tvätta sedan själva såret med vatten, skölj ordentligt med rent vatten. Om såret är mycket smutsigt kan du tvätta med tvål och vatten och kanske skrubba med en mjuk borste, men för det mesta räcker det med bara vatten. Tvätta däremot gärna området omkring såret med både tvål och vatten. Om du inte har tillgång till rent vatten men har någon form av färdig desinfektionslösning kan man torka av sårkanterna noga med detta. Om själva såret ser smutsigt ut är det bättre att du skyddar såret och uppsöker någon plats där du kan få rent vatten för sårrengöringen. Efter rengöring kan såret syddas med ett plåster eller annat förband. Skärsår Om du skär dig kan du låta det blöda en liten stund. Blodet rengör då såret. Spola sedan med rent vatten. För ihop sårkanterna med sårtejp eller ett plåster så läker skadan som regel snabbt. Är det ett stort skärsår bör du undersökas av läkare inom några timmar. Sticksår Om du trampat på en spik eller fått en sticka i fingret bör du rengöra såret noga. Se till att inget blir kvar längst in och ger infektioner. Det är speciellt viktigt vid djupa sticksår som kan se små ut på ytan. Stoppa blödning genom tryck, när det slutat blöda skall du tvätta sårkanterna noga och därefter sätt på ett skyddande plåster. Djupa sticksår, särskilt i huvudet, på händerna eller fötterna, måste alltid behandlas av sjukvårdskunnig person. Samma sak gäller om du sticker dig på föremål som legat i jorden, eftersom det då finns risk för infektion t.ex. stelkrampsinfektion.

4 Skavsår Ett bra sätt att förebygga skoskav är försöka hålla fötterna rena och torra, det är viktigt att byta strumpor ofta. Ett bra sätt att skydda fötterna är att tejpa utsatta ställen med häfta. OBS! Man skall inte använda vanligt plåster. Klipp bort överflödig tejp. Se till att strumporna inte ligger i veck. Ibland kan man ha dubbla par strumpor för att minska risken för skav. Ta varje tillfälle att lufta fötterna. Om du har en blåsa skall du helst inte ta hål på den. Så länge blåsan är hel är risken för infektion liten. Är den stor och gör ont kan du försiktigt göra ett hål med en ren nål så att du kan pressa ut vätskan och därefter skall du skydda området på samma sätt som om du fått ett sår. Har du fått ett sår skall du skydda såret med lämpligt förband, tex en skavssårsplatta, som har fördelen att den även fördelar trycket. Se till att huden är ren, torr och fettfri, när du sätter fast plattan. Tryck fast plattan ordentligt direkt på skavsåret och värm sen en stund med handen så fäster den bättre. Vid hård belastning kan du förstärka plattan med häfta runt om. Låt helst förbandet sitta kvar några dagar innan du byter det, för att inte störa sårläkningen. Nageltrång Infektion kring nagelkanten kan uppstå både på fingrar och tår och kan vara mycket smärtsamt. Kompresser indränkta i Alsolsprit och ett förband som hindrar avdunstning, kan avhjälpa problemet. Blir det mycket smärtsamt eller om ett större område blir svullet, rött och varmt skall du ta kontakt med sjukvårdskunnig person.

5 Brännskada Alla brännskador bör snabbt kylas av i kallt vatten, om det känns bra kan man spola med kallt vatten uppemot minuter. Kylan gör att smärtan och svullnaden minskar. Om någon skadat ett stort område, ex hela ryggen, bör man inte spola kallt vatten så länge eftersom det då finns stor risk att personen bli kraftigt nedkyld. I en sådan situation är det bättre att man kyler ca 5 minuter och sedan skyddar skadan tills man får hjälp från sjukvårdkunnig personal. Brännskador infekteras lätt och måste skötas omsorgsfullt. Om såret är smutsigt kan du tvätta med rent vatten. Tvätta försiktigt så att du inte skadar huden som ju är steriliserad av värmen. Stick inte hål på brännblåsor. En hel blåsa skyddar mot infektioner. Lägg ett luftigt förband, helst med en typ av steril kompress som inte fastnar i såret. Fäst kompressen med elastisk binda eller tubförband. Låt förbandet sitta i 4-5 dagar så att sårläkningen får ske i lugn och ro. Om skadan är stor som en handflata eller större, eller om huden är svårt bränd (hud är grå-blek och saknar känsel), bör du se till att snabbt komma till läkare. Brännskador på ögonlock och yttre könsorgan, samt brännskador på händer och fötter som gör det svårt att röra dessa kroppsdelar, bör du snarast visa upp för sjukvårdskunnig person. Bett och stick Bett eller stick av mygg, geting, bi, broms m.m. är i regel ofarliga. De ger klåda, rodnad, svullnad och ömhet som försvinner efter någon eller några dagar. Undvik att riva på bettet, eftersom det lätt kan bli infekterat. Om gadden blivit kvar kan man oftast skrapa bort denna med nageln, man skall undvika att trycka och klämma för mycket. Badda med kallt vatten. Alsolsprit och kylbalsam kan lindra klådan. Om det inte hjälper, stryk på ett tunt lager av Xylocainsalva eller hydrokortisonkräm. Sätt eventuellt ett plåster över det kliande bettet, så river du på plåstret och skadar inte huden. Får man fler stick av geting eller bi kan man bli yr och illamående. Det kan vara farligt, särskilt för barn.

6 Geting- och bistick i munnen och på tungan är farligt därför att det kan ge svullnad och göra att det är svårt att andas. Vissa människor är överkänsliga för geting- och bistick och kan få livshotande chock. I en sådan situation är det mycket viktigt att man larmar sjukvården omedelbart. Huggormsbett Blir du biten av en huggorm, uppsök snarast läkare! Undvik att anstränga dig. Håll helst armen eller benet som blivit bitet så stilla som möjligt. Ligg still och låt någon hämta hjälp eller be dina kompisar bära dig till doktorn. Man skall inte försöka stänga blodflödet i den skadade kroppsdelen och inte heller försöka få ut giftet genom att skära i närheten av bettet. Det går heller inte att suga ut giftet även om man ser folk göra det på film. Fästingar Ett bra sätt att undvika fästingbett är att ha långarmad skjorta och långbyxor med byxbenen innanför strumporna eller nedstuckna i stövelskaften när du är i fuktiga marker med tät vegetation eller i högt gräs. Undersök kroppen noggrant för att se om du fått någon fästing på dig. Be en kompis hjälpa dig med att undersöka ryggen, bakom öronen och i håret. Fästingar bör tas bort så fort som möjligt. Lättast tar man bort fästingar med en speciell pincett, men det går också bra med en vanlig pincett. Ta ett ordentligt tag om fästingen, ta så nära huden som möjligt. Drag och vrid försiktigt motsols för att få loss fästingen. Vrider gör du för att fästingens mundelar lättare skall följa med. Tvätta därefter av bettstället Har det blivit kvar någonting av fästingen tar du bort det med en nål eller med en pincett. Kolla bettstället under några veckor framöver. Det är normalt att en lätt hudirritation av en enkronas storlek kvarstår några dagar. Om hudrodnaden blir större eller andra symptom uppkommer, skall du söka läkare.

7 I Sverige kan fästingar överföra framför allt två sjukdomar; Borrelia infektion och TBE, fästingburen hjärnhinneinflammation. Risken för att något smittämne skall överföras ökar med den tid som fästingen får sitta kvar. Förr sa man att man skulle smörja in fästingen med fett t ex smör eller olja för att få den att släppa tidigare. Detta är fel! Risken är stor att fästingen släpper iväg mer infekterat material in i blodet ifall man kväver den med fett. Brun eller bränd av solen Människor tål solen olika. Det beror dels på hudtyp, dvs förmågan att bilda pigment, dels på hur van huden är vid sol. Solljuset innehåller olika typer av strålning. När du solar är det viktigt att du skyddar dig mot både UVA- och UVB-strålning. Solskyddsmedel gör att du kan vara ute i solen längre tid utan att bränna dig. Solskyddsfaktorn anger hur många gånger längre tid du kan vistas i solen. Sola med måtta och börja framför allt försiktigt. Använd solskyddsmedel, som skyddar både mot UVA- och UVB-strålar. När du börjar sola skall du använda solskyddsmedel med hög skyddsfaktor och sedan övergå till en med lägre skyddsfaktor. Sätt på solskyddsmedlet en stund före solning och upprepa efter dusch/bad eller riklig svettning. Kläder är också ett utmärkt solskydd. Öron och näsa skyddas effektivt av en hatt eller keps! Har man t-shirt kan nacken lätt bli bränd, ta på halsduken den skyddar bra. Solsveda är en lindring brännskada, som du får av att utsätta huden för mer sol än den tål. Huden blir röd och varm och svider. I värsta fall bildas det blåsor. Avstå från solen några dagar så att huden hinner läka i lugn och ro. För att lindra besvären kan du kyla ner huden med kallt vatten, kylbalsam eller med svalkande fettfri gel. Vissa människor är extra känsliga för solljus och får det man brukar kalla soleksem: småknottriga kliande utslag som fjällar efter några dagar. Soleksem går oftast över efter ett par dagar om du undviker att sola. Du kan få lindring med kylbalsam, som torkar ut eksemet och kyler ner det. Om du utsätter dig för stark solstrålning ofta och länge, ökar risken att du får farliga hudförändringar. Sök sjukvårdskunnig personal om dina besvär inte går över.

8 Förkylning Förkylning är en infektion i näsan, halsen eller svalget, dvs de övre luftvägarna. Orsaken är nästan alltid virus. Det finns ett hundratal olika förkylningsvirus, det är därför du inte blir immun mot förkylning. Antibiotika (t ex penicillin) verkar inte på virus och hjälper därför inte vid vanlig förkylning. Man är mest smittsam i början av en förkylning. Det tar mellan en halv och tre dagar från det att man blivit smittad tills man får symtom. De vanligaste symptomen är; ont i halsen, hosta, heshet, snuva, huvudvärk och eventuellt feber. En förkylning brukar vara i ungefär en vecka. Ibland kan man få värk i öronen eller i bihålorna (i kinderna eller i pannan), sök då en sjukvårdskunnig person. Ont i halsen Halsont är ett vanligt symptom vid förkylning, orsakad av virus. Svalget och ibland halsmandlarna (tonsillerna) blir röda och inflammerade. Det kan göra ont att svälja och hosta. Det finns inga receptfria mediciner som botar halsont. Halstabletter och värktabletter har ingen effekt på infektionen men kan, liksom dryck, ge viss lindring för stunden. Halsont utan förkylningssymptom kan vara halsfluss (bakterieinfektion). Man får hög feber och kan behöva penicillin. Uppsök sjukvårdskunnig person. Hosta Hosta är kroppens naturliga sätt att göra sig av med slem, främmande partiklar eller irriterande ämnen. Hosta är en reflex som utlöses av irritation i svalget eller luftvägarna. Drick mycket, det kan ge lindring vid irritation i svalget och luftvägarna. Men om du har rethosta kan du dessutom använda någon hostdämpande medicin. Den dämpar själva hostreflexen och gör att du hostar mindre.

9 Heshet Heshet beror på att stämbanden är inflammerade och inte fungerar normalt. Ibland kan rösten försvinna helt under en kort tid. Heshet orsakas ofta av en virusinfektion, t ex en förkylning. Heshet kan också komma sig av att du använder rösten fel, t ex att du skrikit eller sjungit för mycket. Vila stämbanden. Undvik att tala, viska eller harkla dig. Varm dryck kan tillfälligt lindra både rethosta och irriterade stämband. Snuva och Nästäppa Orsaken är inflammation i näsans slemhinna. Liknande symptom förekommer också vid allergisk snuva, men denna behandlas på annat sätt än vanlig förkylningssnuva. Sov med huvudet och överkroppen högt, vilket minskar svullnaden i slemhinnorna och därmed nästäppan. Snyt dig i mjukt papper som ej irriterar huden runt näsan. Nästäppa kan lindras av receptfria näsdroppar. De minskar snabbt svullnaden i slemhinnorna och ger effekt i flera timmar. De har däremot liten eller ingen effekt om du bara har rinnsnuva. Näsdroppar skall inte användas mer än 10 dagar i sträck. Använder du dem under längre tid kan slemhinnorna vänja sig vid medlet, och du kan få nästäppa när du slutar använda näsdropparna. Pollensnuva Många är allergiska mot polen (frömjöl) från olika växter. Våren och sommaren kan vara besvärliga perioder. Man får snuva eller nästäppa och nyser, nästan samma symptom som vid en vanlig förkylning. Typiskt för den som är allergisk är att man ofta får klåda i ögonen och näsan och att man får nysattacker, inte enstaka nysningar. Däremot får man ingen feber. Björk, gråbo och gräs är de växter som oftast orsakar pollenallergi. Vid pollen allergi med snuva och ögonbesvär lindrar så kallade antihistamintabletter som finns receptfritt på apoteket.

10 Feber Feber är ingen sjukdom utan ett symptom på sjukdom, oftast på en infektion. Temperatur över 37,5 C kan vara ett tecken på infektion men förekommer också vid fysisk aktivitet. Mät därför igen, lämpligen på morgonen och innan du går upp. Den normala kroppstemperaturen är olika hos olika personer. Hos en och samma person är temperaturen mycket konstant från dag till dag. Normal morgontemperatur, mätt i munnen, är för män 35,8 37,0 C och för kvinnor 35,6 37,2 C. Kvällstemperaturen är i regel ca 0,5 C högre än morgontemperaturen. Har du feber skall du undvika att anstränga dig. Ligg dock inte till sängs om du orkar vara uppe. Undvik varma kläder/sängkläder. Drick rikligt, det är viktigt vid feber. Undvik ansträngning och avkylning de närmaste dagarna efter det att temperaturen har gått ner. De vanligaste receptfria medicinerna mot värk är också febernedsättande. De innehåller paracetamol, ibuprofen eller acetylsalicylsyra. Du bör i första hand ta tabletter som innehåller paracetamol. Har du mycket hög feber, över 39 C, feber som inte försvinner på 3 dagar eller om du känner dig påverkad av febern bör du ta kontakt med sjukstugan. Näsblödning En del personer får väldigt ofta näsblod och andra kanske aldrig har haft det. Det är inte ovanligt att man får näsblod i samband med förkylning eller om man får ett slag mot näsan. Näsblod är i princip aldrig farligt! Man skall ta det lugnt och sätta sig ner, gärna på en lugn och sval plats. Man skall försöka trycka ihop näsborrarna så att blodflödet stoppas. Ibland får man knipa hårt om främre delen av näsan under en lång tid (30 minuter) innan blödningen upphör. Ibland behöver man stoppa en bomullstuss, om möjligt doppad i olja, i näsborren. Vid fortsatt blödning bör man kontakta sjukvårdskunnig person.

11 Munsår Blåsor på och runt läpparna orsakas ofta av en infektion med herpesvirus. Det kan finnas vilande i kroppen under lång tid utan att ge några besvär. Förkylning, menstruation, överansträngning eller kraftig solbestrålning kan utlösa infektionen. Munsår börjar med stickningar och klåda, fortsätter med rodnad, svullnad och knottror som övergår i blåsor. Blåsorna går ofta sönder och ger sår. Efter någon vecka brukar såren läka. Blåsorna och såren uppträder oftast på samma ställe varje gång. Låt sår och blåsor vara i fred, de smittar. Stadiet med rodnad, svullnad och knottror är mest smittsamt. Avstå från att pussas och använd inte kompisarnas handdukar. Normalt försvinner blåsorna på 7-10 dagar. Märker du att du får blåsor och sår av sol, så använd något medel med hög solskyddsfaktor på läpparna. Det finns läkemedel mot munsår men dessa är receptbelagda. Om du inte har recept på speciellt munsårssalva kan du prova med t ex zinkpasta, alsolsprit eller apotekets salva vid munsår. När sårskorpan bildats och huden börjar strama kan en mjukgörande salva lindra besvären. Sår med gult var kan vara svinkoppor (Impitigo), som är mycket smittsamt. Sök upp sjukvårdskunnig person. Ögonirritation/infektion Ögonen kan bli röda och irriterade pga en infektion som är orsakad av bakterier eller virus, ofta ses detta i samband med en förkylning. Ibland kan denna typ av reaktion vara orsakad av en allergi. Om bara ena ögat är irriterat och ögonlocket är svullet och ömmande på en bestämd punkt är det troligen en vagel. Detta går ofta bort utan behandling men blir det mycket besvärande kan man behöva behandla med en ögonsalva. Fråga sjukvårdskunnig person.

12 Om man får röda ögonlockskanter med gult sekret i ögonfransarna och ögonen i övrigt är opåverkade kan man behandla detta själv genom att tvätta ögonen med vatten 2 gånger dagligen. Noviform ögonsalva kan klickas i ögonen 2 gånger dagligen för att minska känslan av skav. Noviform finns receptfritt på apoteket. Om man i samband med en förkylning får röda ögon som skaver och där det finns gult sekret som klibar ihop ögonen på morgonen skall man gå till sin sjukstuga. Detta måste ofta behandlas med ögonsalva som innehåller antibiotika. Dessa ögoninfektioner smittar så det är viktigt att man använder sin egen handduk när man torkar sig i ansiktet. Man skall tvätta ögonen med vatten ett par gånger varje dag och behandla med ögonsalva enligt läkares ordination. Om man får skräp i ögat kan detta vara orsaken till irritation och rodnad, om du misstänker att du fått någonting i ögat som inte kommit ut skall du söka hjälp på sjukstugan. Ibland kan man få en liten blödning i ögonvitan. Detta kommer utan synbar anledning och det gör oftast inte ont. Det är helt ofarligt och man behöver ingen behandling. Det kan dock bero på överansträngning och trötthet så det är bra om man kan vila ifall man drabbas av detta. Magbesvär Hård i magen Tillfälligt trög mage kan alla råka ut för t ex vid miljöbyte som på läger. Det är jätteviktigt att man dricker mycket och att man äter rätt kost t ex frukt, grovt bröd och grönsaker. Gör du det kan du slippa att bli trög i magen. Vid svåra och långvariga besvär skall du tala med din ledare eller sjukvårdskunnig person. Lös i magen, diarré I de flesta fall rör det sig om en virusinfektion i tarmen som kan vara mycket smittsam. Smittämnet finns i så fall i avföringen. Sjukdomen kan överföras till

13 andra genom att smittämnet kommer ner i magen och tarmarna via det vi äter. Smittan kan förhindras genom enkla hygieniska åtgärder. Tvätta händerna noga efter varje toalettbesök och före varje måltid. Använd tvål och vatten eller gelspriten som skall finnas vid toaletterna. Rengör mellan fingrarna och under naglarna. Får du diarré skall du omedelbart tala med din ledare eller med annan sjukvårdskunnig person. Största faran vid diarré är uttorkning och saltbrist. Drick rikligt, 3-4 liter per dygn. Ju mer man dricker desto lindrigare bli sjukdomen. Det är lättare att få i sig vätska om du dricker lite i taget och ofta. Det gäller särskilt om du samtidigt mår illa och kräks. Drick t ex: svagt te med socker, nypon/blåbärssopa eller socker-saltlösning. Sockret gör att kroppen kan ta upp salt. Recept på hemlagad socker-saltlösning: 1 liter vatten 1 knapp tesked salt 6 teskedar druvsocker, eller 8 teskedar vanligt socker Smaksätt gärna med lite citron eller apelsin. Det finns också vätskeersättning i pulverform att köpa på apoteket. När aptiten återkommer kan du börja äta mer skonsam kost, så som rårivet äpple, mosad banan, skorpor, kokt fisk, kokt kött, ris, kokt potatis och vitt bröd utan smör. Undvik mjölk, kaffe, gräddglass, mycket söta drycker och bröd, gröt och välling av fullkornstyp. Om du har diarré skall du inte hantera mat som skall ätas av andra!

14 Huvudvärk Det finns många orsaker till huvudvärk på läger men det vanligaste är att man har druckit för lite! När man är ute i sol och vind och håller på med en massa aktiviteter förlorar man en massa vätska och detta måste ersättas för att man inte skall få huvudvärk. Trötthet och ansträngning är en annan vanlig orsak till huvudvärk på läger. Det är viktigt att du talar med din ledare eller någon inom sjukvårdsfunktionen ifall du har huvudvärk som inte försvinner trots vätska, vila och lättare värktabletter. Om huvudvärken är kombinerad med feber, slöhet, illamående, kräkningar eller yrsel måste man också kontakta sjukvårdskunnig person. Hjärnskakning En form av huvudvärk som man måste uppmärksamma lite extra är den värk som kan uppstår efter att man ramlat och slagit i ryggen, nacken eller huvudet. Ofta har det varit ett ganska våldsamt fall och man kanske blev ordentligt omskakad i samband med fallet eller till och med medvetslös en kort stund. Kanske hämtar man sig efter själva skadetillfället men efter ett tag kan man få huvudvärk, känna sig trött och okoncentrerad och man kanske blir illamående och kräks. Denna typ av symptom skall man ta på allvar och söka hjälp hos sjukvårdsfunktionens personal.

15 Stukad fotled Det är lätt att trampa snett när man är ute i skog och mark. Det är oftast på fotens utsida man får mest problem, det kan bli svullet, blåfärgat och mycket smärtsamt. När man skadar fotleden är det bra ifall man kan linda fotleden med en elastisk binda så snart som möjligt efter skadan. Man skall linda ganska hårt för att minska blödningen som annars sker i det skadade ledbandet. Högläge och kyla är också bra för att minska svullnaden. Den elastiska bindan får inte vara allt för hårt åtdragen så att blodförsörjningen till foten påverkas. En stukad fotled ger smärta under en lång tid och det är bra ifall man kan belasta så lite som möjligt. Ibland kan man till och med behöva kryckor under den första tiden. Det är viktigt att man inte har smärta i fotleden då man trycker på skelettet utan att smärtan framför allt är lokaliserad till ledbanden. Gör det väldigt ont när man trycker på skelettet kan det vara tecken på skelettskada och då måste man undersökas av läkare. Hälsporre Ibland kan man drabbas av smärta mitt under hälen som gör att det är svårt att trampa på foten. Detta kan bero på att man gått mycket med skor so har för hård sula. Man kan avhjälpa detta genom att skaffa ett avlastande inlägg i skon, detta finns att köpa på apoteket men man kan tillverka ett själv av skumplast. Om inte detta hjälper bör man uppsöka sjukstugan eftersom man kanske behöver behandla med någon tablett med antiinflammatorisk effekt ex. Voltaren.

16 Tandskada Skadade mjölktänder är ofta inget problem utom i de fall då man slår tanden uppåt så att den blir intryckt i tandköttet. Då kan den skada underliggande tand och därför skall dessa fall inspekteras av tandläkare. Det finns tandläkare på lägret som kontaktas via stadsdelens sjukstuga. Om man slår ut permanenta tänder skall man försöka förvara den utslagna tanden under tungan och sedan uppsöka tandläkare omgående. Om man får ett slag mot en tand så att den flyttar sig och man får blödning i tandköttet och ömhet i tanden skall man också uppsöka tandläkare. Under tiden skall man undvika att tugga hårt. Är det bara en lite flis av tanden som slagits ut kan man avvakta med att gå till tandläkaren tills man kommer hem. Har man ont i tanden bör man tala med någon på stadsdelens sjukstuga som kan bedöma ifall det skall undersökas av tandläkare. Egenvård på Läger, Scout 2001 är sammanställd av Nina Widfeldt Helena Gustafsson Läkare och Ansvariga för Sjukvårdsfunktionen, Scout 2001

Egenvård på Vilda Skräddartorp 3-9 augusti 2014 i samband med lägerbrev 4 Egenvårdshandbok till kårerna Magbesvär Hård i magen Lös i magen Sår

Egenvård på Vilda Skräddartorp 3-9 augusti 2014 i samband med lägerbrev 4 Egenvårdshandbok till kårerna Magbesvär Hård i magen Lös i magen Sår Egenvård på Vilda Skräddartorp 3-9 augusti 2014 i samband med lägerbrev 4 Egenvård innebär en massa saker. Man skaffar sig den kunskap som behövs för att avvärja de stora skadorna eller problemen. Det

Läs mer

SJUKVÅRDSKOMPENDIUM EGENVÅRD PÅ LÄGER

SJUKVÅRDSKOMPENDIUM EGENVÅRD PÅ LÄGER SJUKVÅRDSKOMPENDIUM EGENVÅRD PÅ LÄGER innehåll Innehåll Många av de saker som kan hända på ett läger kan man ofta själv avhjälpa på byn tillsammans med andra ledare medan andra saker behöver en mer professionell

Läs mer

SJUKVÅRDSKOMPENDIUM FÖR EGENVÅRD PÅ LÄGER

SJUKVÅRDSKOMPENDIUM FÖR EGENVÅRD PÅ LÄGER SJUKVÅRDSKOMPENDIUM FÖR EGENVÅRD PÅ LÄGER Många av de saker som kan hända på ett läger kan man ofta själv avhjälpa på byn tillsammans med andra ledare medan andra saker behöver en mer professionell hjälp.

Läs mer

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Om du är sjuk Ring vårdcentralen om du är sjuk och behöver vård. Ring vårdcentralen även när ditt barn är sjukt. Du kan ringa dygnet runt. Har det

Läs mer

Apotekets råd om. Bett och stick

Apotekets råd om. Bett och stick Apotekets råd om Bett och stick Att upptäcka att man har en fästing kan kännas minst sagt obehagligt. Men lyckligtvis är det ofta helt ofarligt. Fästingen är ett 2 4 millimeter långt spindeldjur som trivs

Läs mer

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn Apotekets råd om Magbesvär och mask hos barn Besvär som till exempel diarré, kräkningar och mask är vanligare hos barn än hos vuxna. I den här broschyren har vi samlat sådant som är bra att veta som förälder

Läs mer

Här får du se några sidor av VIP-boken min kropp. Hela boken är på 24 sidor och kan beställas via www.ltdalarna.se/vip VIP min kr opp

Här får du se några sidor av VIP-boken min kropp. Hela boken är på 24 sidor och kan beställas via www.ltdalarna.se/vip VIP min kr opp VIP min kropp 1 Den här boken handlar om din kropp. Här finns lite fakta om kroppen och om hur du sköter den. Längd och viktkurva kan du fylla i själv efter eller under ditt besök hos skolsköterskan. Likaså

Läs mer

Apotekets råd om. Ögonbesvär

Apotekets råd om. Ögonbesvär Apotekets råd om Ögonbesvär Om du ofta känner dig trött i ögonen och tycker att det skaver, svider och kliar kan det bero på att ögonen är för torra. Det kan bero på att du har brist på tårvätska, eller

Läs mer

Bromma Planeten Sjukdomspolicy

Bromma Planeten Sjukdomspolicy Innehållsförteckning 1 Vår Sjukdomspolicy 2 1.1 När är mitt barn så sjukt så att det behöver stanna hemma?.. 2 1.2 När barnet blir sjukt på förskolan................. 2 1.3 Maginfluensa eller magsjuk.....................

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Geting- och bistick Sid 2 Hjärnskakning hos barn Sid 4 Frakturer hos barn (benbrott hos barn) Sid 6 Näsblod Sid 7 Skavsår (blåsor) Sid 8 Stukning eller vrickning Sid 9 Sår/Skärsår

Läs mer

Apotekets råd om. Förkylning hos barn

Apotekets råd om. Förkylning hos barn Apotekets råd om Förkylning hos barn Det finns ungefär tvåhundra olika för kylningsvirus i omlopp. Om ett enda av dem får fäste i ditt barns luftvägar, så svullnar slemhinnan och börjar producera mer slem

Läs mer

Apotekets råd om. Förkylning hos vuxna

Apotekets råd om. Förkylning hos vuxna Apotekets råd om Förkylning hos vuxna När man blir förkyld har man fått en virusinfektion. Den brukar ge besvär från de övre luftvägarna som hosta, snuva, ont i halsen eller heshet. Ibland får man feber

Läs mer

Förkylningsguide från Apoteket

Förkylningsguide från Apoteket Förkylningsguide från Apoteket Hjälper dig att hitta rätt lindring och undvika verkningslösa behandlingar Vad är en förkylning? Du vet säkert hur det känns när halsen svider, ögonen och näsan rinner och

Läs mer

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten Ont i halsen De allra flesta halsinfektioner läker ut av sig själva inom en vecka, oavsett om besvären orsakas av virus eller bakterier. Har du eller ditt barn halsont och feber utan hosta, heshet eller

Läs mer

Förkylningstider stundar. Hur ska jag tänka?

Förkylningstider stundar. Hur ska jag tänka? Förkylningstider stundar. Hur ska jag tänka? Du har ett bra immunförsvar. Var rädd om det. Använd mer av din egen kraft. Undvik antibiotika när det inte behövs. Vårt immunförsvar är en viktig kraft som

Läs mer

Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen

Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen När är barnet så sjukt att det ska stanna hemma? Det är barnets behov, som är avgörande för om barnet ska vara hemma, inte föräldrarnas eller

Läs mer

Våga Vägra Skador Utdrag ur: VÅGA VÄGRA SKADOR

Våga Vägra Skador Utdrag ur: VÅGA VÄGRA SKADOR Utdrag ur: VÅGA VÄGRA SKADOR en skrift producerad av SHF s Medicinska Nätverk med avsikt att hålla handbollsspelare skadefria. 1 EGENVÅRD De vanligaste skadorna inom idrotten är småskador. Du kan lära

Läs mer

Apotekets råd om. Eksem

Apotekets råd om. Eksem Apotekets råd om Eksem Eksem är en inflammation i hudens övre lager, vilket orsakar klåda och rodnad av huden. Akut eksem känne tecknas av kliande, röd, svullen, vätskeblåsor. Bakterieinfektion kan tillstöta

Läs mer

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Tanken med denna information är att ni som får era halsmandlar opererade ska må så bra som möjligt efter operationen och återgå till normal kost

Läs mer

Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär

Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär Denna information är utgiven 2008-09-30 av Strama (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning

Läs mer

VII ÖRON-NÄSA-MUN-SVALG

VII ÖRON-NÄSA-MUN-SVALG VII 125 Främmande kropp öron-näsa-svalg Satt i halsen 112/Akut: symtomintensitet, komplicerande faktorer etc avgör vårdnivå. PVakut: lindriga symtom (kan svälja saliv etc/inga andningsbesvär)/kvarstående

Läs mer

Apotekets råd om. Allergi

Apotekets råd om. Allergi Apotekets råd om Allergi Allergi uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar mot ett visst ämne. Då släpper vissa celler ifrån sig ett ämne som heter histamin. Det startar i sin tur en kedjereaktion

Läs mer

Apotekets råd om. Munnen blåsor och sår

Apotekets råd om. Munnen blåsor och sår Apotekets råd om Munnen blåsor och sår Blåsor och sår i och runt munnen kan vara väldigt besvärande, men är för det mesta helt ofarliga. Såren går över av sig själv på någon vecka utan behandling. Orsaken

Läs mer

Frisk utan antibiotika

Frisk utan antibiotika Frisk utan antibiotika Råd vid några vanliga infektioner Antibiotika har räddat miljontals liv...... men nu behöver vi alla hjälpas åt att minska onödig användning av antibiotika. I snart 70 år har penicillin

Läs mer

Frisk utan antibiotika

Frisk utan antibiotika Frisk utan antibiotika Råd om våra vanliga infektioner Frisk utan antibiotika Antibiotika har räddat miljontals liv...... men nu behöver vi alla hjälpas åt att minska onödig användning av antibiotika.

Läs mer

Apotekets råd om. Hudbesvär

Apotekets råd om. Hudbesvär Apotekets råd om Hudbesvär Huden har många olika, viktiga funktioner. Bland annat är huden ett mekaniskt skydd mot omvärlden. Huden kan liksom alla andra organ drabbas av olika typer av åkommor. Vissa

Läs mer

Frisk utan antibiotika

Frisk utan antibiotika Frisk utan antibiotika Råd vid några vanliga infektioner Antibiotika har räddat miljontals liv...... men nu behöver vi alla hjälpas åt att minska onödig användning av antibiotika. I drygt 60 år har penicillin

Läs mer

Antibiotika eller inte, det är frågan. En liten guide om våra vanligaste infektioner

Antibiotika eller inte, det är frågan. En liten guide om våra vanligaste infektioner Antibiotika eller inte, det är frågan En liten guide om våra vanligaste infektioner Råd och fakta om infektioner och antibiotika Bakterier och virus ger infektioner med likartade symtom. Antibiotika hjälper

Läs mer

FAKTA OM MUNSÅR ETT PRESSMATERIAL FRÅN MEDIVIR. Kontaktperson för media:

FAKTA OM MUNSÅR ETT PRESSMATERIAL FRÅN MEDIVIR. Kontaktperson för media: FAKTA OM MUNSÅR ETT PRESSMATERIAL FRÅN MEDIVIR Kontaktperson för media: Eva Arlander, Marknadsdirektör, Medivir, 08-546 83 121, eva.arlander@medivir.com Pressbilder finns på www.mynewsdesk.com/se/pressroom/medivir

Läs mer

RS-virusinfektion. RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning

RS-virusinfektion. RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning SESYN140130 I den här broschyren kan du läsa om RS-virus (Respiratoriskt syncytievirus) och om hur det smittar, symtom på infektion och vad du ska tänka på

Läs mer

Luftvägsinfektioner hos barn. Percy Nilsson Barn- och ungdomscentrum UMAS

Luftvägsinfektioner hos barn. Percy Nilsson Barn- och ungdomscentrum UMAS Luftvägsinfektioner hos barn Percy Nilsson Barn- och ungdomscentrum UMAS Luftvägsinfektioner hos barn Snuva, hosta, feber, ledsen, ont i halsen, ont i örat, röda och svullna ögon, huvudvärk, ont när hon

Läs mer

RÅD TILL FÖRÄLDRAR VID OLIKA SJUKDOMSTILLSTÅND. Tänk på detta innan barnet går tillbaka till förskola efter sjukdom:

RÅD TILL FÖRÄLDRAR VID OLIKA SJUKDOMSTILLSTÅND. Tänk på detta innan barnet går tillbaka till förskola efter sjukdom: RÅD TILL FÖRÄLDRAR VID OLIKA SJUKDOMSTILLSTÅND Tänk på detta innan barnet går tillbaka till förskola efter sjukdom: Barnets allmäntillstånd gäller = Barnet skall orka delta i förskolans dagliga aktivitet

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

inte har tillgång till rent vatten, eller är utomlands där infektionsrisken är stor, kan du använda en sårtvätt eller Klorhexidinlösning.

inte har tillgång till rent vatten, eller är utomlands där infektionsrisken är stor, kan du använda en sårtvätt eller Klorhexidinlösning. Sårvård När du får ett sår börjar genast kroppen arbetet med att reparera skadan. Är det ett litet sår läker det ganska snabbt eftersom sårytorna ligger nära varandra. Ett större sår läker långsammare

Läs mer

Att förebygga motionsskador

Att förebygga motionsskador Idrottsskador Att förebygga motionsskador Värm upp ordentligt. Töj korta och strama muskler före och efter motionspasset. Använd bra skor och rätt motionsutrustning. Börja träningen lugnt och öka intensiteten

Läs mer

Behandling av rinosinuit (inflammation i näsa och bihålor)

Behandling av rinosinuit (inflammation i näsa och bihålor) Behandling av rinosinuit (inflammation i näsa och bihålor) Sammanfattning Rinosinuit är en inflammation i näsan och bihålorna. Det kan finnas flera orsaker till inflammationen till exempel infektioner

Läs mer

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn 1 Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn Näst efter förkylning är akut öroninflammation den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är framför allt små barn som drabbas. Fram till 2 års

Läs mer

Tillsammans kan vi minska smittspridning i förskolan

Tillsammans kan vi minska smittspridning i förskolan Tillsammans kan vi minska smittspridning i förskolan Information till familjer med barn i förskola Smitta som sprids på förskolan ställer till bekymmer för barn, personal, syskon och föräldrar. Barn i

Läs mer

Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär.

Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär. Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär. Anita Groth, privat ÖNH-specialist Strama Vilka är symtomen vid förkylning? Snuva Ont

Läs mer

Information till barn

Information till barn Information till barn Du ska snart operera dina halsmandlar. Om du är bättre förberedd kommer du att må bättre före, under och efter din operation Därför är det viktigt att du läser denna information tillsammans

Läs mer

RS-virusinfektion. Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att spädbarnet får en svår infektion

RS-virusinfektion. Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att spädbarnet får en svår infektion RS-virusinfektion Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att spädbarnet får en svår infektion Vad är RS-virus? RS-virus är ett av våra vanligaste luftvägsvirus och det sprids lätt. I stort

Läs mer

Komplikationer som kan uppstå efter en stomioperation

Komplikationer som kan uppstå efter en stomioperation 06 Komplikationer som kan uppstå efter en stomioperation Vid alla typer av kirurgiska ingrepp får man en genomgång av orsak, fördelar och risker. Vid en stomioperation är riskerna desamma som vid andra

Läs mer

Svårare olycksfall och akut sjukdom. Ibland måste andra personer än skolsköterskan ta ansvar för en sjuk eller skadad innan hjälp har hunnit anlända.

Svårare olycksfall och akut sjukdom. Ibland måste andra personer än skolsköterskan ta ansvar för en sjuk eller skadad innan hjälp har hunnit anlända. ELEVHÄLSAN Sidan 1 av 5 s kommun Svårare olycksfall och akut sjukdom För telefonnummer och adresser se telefonlista. Inledning Ibland måste andra personer än skolsköterskan ta ansvar för en sjuk eller

Läs mer

TBE-information till allmänheten i Västmanland 2014

TBE-information till allmänheten i Västmanland 2014 1 (6) TBE-information till allmänheten i Västmanland 2014 2 (6) Information om fästingöverförd virusorsakad hjärninflammation (TBE) Två sjukdomar, som kan ge hjärn- eller hjärnhinneinflammation, överförs

Läs mer

Skallskador (lindrig och allvarlig hjärnskakning)

Skallskador (lindrig och allvarlig hjärnskakning) Skallskador (lindrig och allvarlig hjärnskakning) Betrakta alltid en skallskada som allvarlig Avbryt träning eller tävling! Kontrollera puls andning fria luftvägar pupiller (ge konstgjord andning vid behov)

Läs mer

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Vad har halsmandlarna för funktion? Halsmandlarna (tonsillerna) är en del av kroppens immunförsvar. Störst betydelse har halsmandlarna

Läs mer

Frisk utan antibiotika

Frisk utan antibiotika Frisk utan antibiotika Råd vid vanliga luftvägsinfektioner Antibiotika har räddat miljontals liv......men nu behöver vi alla hjälpas åt att minska onödig användning av antibiotika. Sedan 1940-talet har

Läs mer

12-14-RESP-1065639-0000. Nasonex (mometasonfuroat) Äntligen receptfritt på apotek 2013!

12-14-RESP-1065639-0000. Nasonex (mometasonfuroat) Äntligen receptfritt på apotek 2013! Nasonex (mometasonfuroat) Äntligen receptfritt på apotek 2013! Den enda receptfria, anti-inflammatoriska nässprayen godkänd för att lindra besvären vid både bihåleinflammation och allergi På recept sedan

Läs mer

RS-virusinfektion. Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att ditt barn får en svår infektion

RS-virusinfektion. Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att ditt barn får en svår infektion RS-virusinfektion Information om RS-virus och om hur du kan minska risken att ditt barn får en svår infektion Vad är RS-virus? RS-virus är ett av våra vanligaste luftvägsvirus och det sprids lätt. I stort

Läs mer

VAD ÄR EN FÖRKYLNING?

VAD ÄR EN FÖRKYLNING? 1 2 Usch för förkylning! En förkylning gör ingen människa glad. Näsan rinner, halsen och ögonen svider och i värsta fall har du både feber och hosta. Och än värre är det att få influensa. I den här lilla

Läs mer

Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi

Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi Välkommen till den dagkirurgiska operationsavdelningen vid Akademiska sjukhuset På dagkirurgiska operationsavdelningen görs operationer som inte

Läs mer

Information till närstående

Information till närstående Information till närstående Tanken med den här informationen är att ge råd så att ditt barn ska må så bra som möjligt efter halsmandeloperationen och kunna återgå till normal kost och normala aktiviteter

Läs mer

Kapitel 4 - Naturens häftigaste NATURENS HÄFTIGASTE

Kapitel 4 - Naturens häftigaste NATURENS HÄFTIGASTE Kapitel 4 - Naturens häftigaste NATURENS HÄFTIGASTE Ormar som hugger blixtsnabbt. Vargar som ylar i natten. Björnar som ryter. Fästingar som biter sig fast Ska man vara rädd för dem? Nej då! Du behöver

Läs mer

Fakta om förkylningar

Fakta om förkylningar Fakta om förkylningar Förkylning beror på virus och kan därför inte botas. Men besvär som en förkylning kan ge kan lindras. Vanligaste besvären är snuva, nästäppa, hosta och feber. Ett annat ord för förkylning

Läs mer

Infektioner hos barn i förskolan

Infektioner hos barn i förskolan Infektioner hos barn i förskolan Johanna Rubin Barnhälsovårdsöverläkare Stockholm SV Stockholm, november 2015 Johanna Rubin Barnhälsovårdsenhet Nord & Sydväst johanna.rubin@karolinska.se Tel: 08 6186386,

Läs mer

Hygienrutiner i skolan Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser

Hygienrutiner i skolan Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser 2013-04-12 Hygienrutiner i skolan Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser God hygien är avgörande för att undvika smitta.

Läs mer

Apotekets råd om. Huvudvärk

Apotekets råd om. Huvudvärk Apotekets råd om Huvudvärk De flesta har ibland huvudvärk som försvinner av sig själv efter ett tag, eller som lätt kan lindras av receptfria värktabletter. Har du ofta ont i huvudet är det bra att ta

Läs mer

Hälsopolicy för Hedlunda förskola Denna version skapades 2014-10-13 och ersätter tidigare versioner

Hälsopolicy för Hedlunda förskola Denna version skapades 2014-10-13 och ersätter tidigare versioner Hälsopolicy för Hedlunda förskola Denna version skapades 2014-10-13 och ersätter tidigare versioner Hälsopolicyn är en sammanställning av några av de vanligaste symtomen som barn i förskoleåldern kan drabbas

Läs mer

Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet

Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet onkologi Till Dig som skall få strålbehandling mot bröstområdet Strålbehandlingsmottagningen Verksamhetsområde Onkologi Gävle www.lg.se En del av Landstinget Gävleborg BEHANDLING Du kommer att få behandling...

Läs mer

viktigt att ta reda på vilken sorts huvudvärk du har för att kunna behandla den rätt.

viktigt att ta reda på vilken sorts huvudvärk du har för att kunna behandla den rätt. Ont i huvudet Att få ont i huvudet är något som drabbar alla då och då. Det kan bero på massor av saker, nästan alltid helt ofarliga. Om huvudvärken kommer ofta kan det handla om spänningshuvudvärk eller

Läs mer

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder Lilla tandboken Allt du behöver veta om barns tänder Innehåll Sida Min egen sida Min egen sida 3 Lång och bred erfarenhet 4 Bra vanor från början 5 Från 20 mjölktänder till permanenta tänder 6-9 Mat och

Läs mer

Diabetes och fotvård

Diabetes och fotvård DIABETES OCH FÖTTER Diabetes och fotvård Att leva med diabetes gör att det blir ännu viktigare att ta hand om sin personliga hälsa. Det gäller även vården av fötterna. Personer som har diabetes drabbas

Läs mer

Råd och fakta om antibiotika och infektioner

Råd och fakta om antibiotika och infektioner Till dig som har ont i halsen De allra flesta halsinfektioner läker ut av sig själv inom en vecka, oavsett om de orsakats av virus eller bakterier. Om du har ont i halsen och samtidigt har snuva, heshet

Läs mer

IDROTTSSKADOR. Att förebygga en skada. Att ta hand om en skada. Att kunna rehabilitera skadan.

IDROTTSSKADOR. Att förebygga en skada. Att ta hand om en skada. Att kunna rehabilitera skadan. IDROTTSSKADOR Att förebygga en skada. Att ta hand om en skada. Att kunna rehabilitera skadan. Kunskapskravet Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge enkla

Läs mer

Personer med diabetes, andra ämnesomsättningssjukdomar och cirkulationsrubbningar får ofta svårläkta sår som behöver bedömas av sjukvården.

Personer med diabetes, andra ämnesomsättningssjukdomar och cirkulationsrubbningar får ofta svårläkta sår som behöver bedömas av sjukvården. SÅRVÅRD Vem? Personer med diabetes, andra ämnesomsättningssjukdomar och cirkulationsrubbningar får ofta svårläkta sår som behöver bedömas av sjukvården. Tid? Vid sår som inte visar tecken på läkning efter

Läs mer

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet.

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. Svampinfektion i underlivet upplevs ofta som alltför intimt att tala om. Därför kan den här informationen från oss på läkemedelsföretaget

Läs mer

Inledning. Smittor på förskolor

Inledning. Smittor på förskolor Sjukdomspolicy 2013 Inledning Vi vill genom vår sjukdomspolicy tydliggöra våra riktlinjer vid sjukdom, minska smittspridning och informera om de vanligaste smittorna inom förskolan. Vi har utformat vår

Läs mer

Apotekets råd om. Värk i muskler och leder

Apotekets råd om. Värk i muskler och leder Apotekets råd om Värk i muskler och leder Värk i muskler och leder är vanliga åkommor som kan bero på olika saker. Led- och muskelskador hänger till exempel ofta ihop med idrott och motion. Den vanligaste

Läs mer

Apotekets råd om. Svamp i hud och naglar

Apotekets råd om. Svamp i hud och naglar Apotekets råd om Svamp i hud och naglar Svamp i huden och naglarna är en av de vanligaste infektionerna man kan drabbas av. Infektionen orsakas oftast av jäst- och trådsvampar. De ger upphov till en inflammation

Läs mer

Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1

Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1 Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1 När jag skulle operera mitt öga fick jag komma till sjukhuset tidigt på morgonen. Jag fick inte äta eller dricka något innan jag åkte hemifrån.

Läs mer

Frågeformulär allergi/astmautredning

Frågeformulär allergi/astmautredning Frågeformulär allergi/astmautredning Frågeformuläret skickas tillsammans med kallelse för att du i lugn och ro ska kunna besvara frågorna inför ditt besök på Astma & Allergimottagningen vid S:t Görans

Läs mer

Smärtbehandling. Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- & halssjukvård, Referensgruppen för tonsilloperation. www.tonsilloperation.

Smärtbehandling. Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- & halssjukvård, Referensgruppen för tonsilloperation. www.tonsilloperation. Smärtbehandling Här får du information om smärtbehandling med läkemedel efter tonsilloperation. Observera att denna smärtbehandling endast gäller för barn som: inte har några andra sjukdomar är 3 år eller

Läs mer

Sårvård. Finlands Apotekareförbund 2004

Sårvård. Finlands Apotekareförbund 2004 Sårvård 25 Finlands Apotekareförbund 2004 2 Sår Huden får lätt skråmor och små sår som man ofta kan vårda själv. Också små sår är bra att vårda omsorgsfullt för att förhindra inflammation. I den här broschyren

Läs mer

SJUKA BARN VAR GÅR GRÄNSEN?

SJUKA BARN VAR GÅR GRÄNSEN? SJUKA BARN VAR GÅR GRÄNSEN? En ständigt återkommande fråga är; var går gränsen för när mitt barn bör vara hemma från förskolan? Vi har valt att hämta vår gränsdragning ur boken Smitta i förskolan som Socialstyrelsen

Läs mer

Information om HEMORROJDER, TILLHÖRANDE KLÅDA OCH IRRITATION SAMT YTLIGA SPRICKBILDNINGAR VID ÄNDTARMEN

Information om HEMORROJDER, TILLHÖRANDE KLÅDA OCH IRRITATION SAMT YTLIGA SPRICKBILDNINGAR VID ÄNDTARMEN Information om HEMORROJDER, TILLHÖRANDE KLÅDA OCH IRRITATION SAMT YTLIGA SPRICKBILDNINGAR VID ÄNDTARMEN (prednisolonkaproat / cinkokainhydroklorid) HEMORROJDER Har du hemorrojdbesvär? Du är inte ensam!

Läs mer

Scheriproct finns receptfritt på ditt apotek både som suppositorier och rektalsalva. www.scheriproct.se. för mer information och länk till webbshop

Scheriproct finns receptfritt på ditt apotek både som suppositorier och rektalsalva. www.scheriproct.se. för mer information och länk till webbshop Scheriproct finns receptfritt på ditt apotek både som suppositorier och rektalsalva L.SE.12.2014.1480 December 2014 Information om HEMORROJDER, TILLHÖRANDE KLÅDA OCH IRRITATION SAMT YTLIGA SPRICKBILDNINGAR

Läs mer

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med titthålsmetoden

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med titthålsmetoden Ljumskbråck Ljumskbråck Information inför operation av ljumskbråck med titthålsmetoden Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery

Läs mer

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Vad har halsmandlarna för funktion? Halsmandlarna (tonsillerna) är en del av kroppens immunförsvar. Störst betydelse har halsmandlarna

Läs mer

Barn, infektioner och antibiotika

Barn, infektioner och antibiotika Hmm... Antibiotika? Ja tack, men helst inte! Barn, infektioner och antibiotika -ett utbildningsmaterial inom ramen för föräldrautbildningen på BVC 1 Infektioner är normalt Småbarn är ofta sjuka i infektioner

Läs mer

VIII ÖGON. Vid samtidigt dominerande förkylning, se även Förkylning under avsnittet Infektioner. Ögon

VIII ÖGON. Vid samtidigt dominerande förkylning, se även Förkylning under avsnittet Infektioner. Ögon VIII ÖGON Vid samtidigt dominerande förkylning, se även Förkylning under avsnittet Infektioner Ögon 141 Synpåverkan Inkluderar synnedsättning och dubbelseende Akut synnedsättning Akut: telefonkontakt med

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Zoviduo 50 mg/g och 10 mg/g kräm. Aciklovir och hydrokortison

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Zoviduo 50 mg/g och 10 mg/g kräm. Aciklovir och hydrokortison BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Zoviduo 50 mg/g och 10 mg/g kräm Aciklovir och hydrokortison Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Apotekets råd om. Halsbränna och sura uppstötningar

Apotekets råd om. Halsbränna och sura uppstötningar Apotekets råd om Halsbränna och sura uppstötningar Svider och bränner det i bröstet ibland? Det är i så fall ett problem som du delar med väldigt många. En god nyhet är att halsbränna för det allra mesta

Läs mer

Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen. Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare

Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen. Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att

Läs mer

Henriks Hage Förskola

Henriks Hage Förskola Henriks Hage Förskola 2015 Innehållsförteckning Sidan: 1 Inledning 2 Allmän information 4 Förebyggande arbete i förskolan 6 Råd vid vanliga symtom såsom: 6 Feber 6 Förkylning 7 Halsont 7 Hepatit B 7 Hosta

Läs mer

www.printo.it/pediatric-rheumatology/se/intro Borrelia-Artrit 1. VAD ÄR BORRELIA-ARTRIT 1.1 Vad är det? Borrelia-artrit är en av de sjukdomar som orsakas av bakterien Borrelia och som överförs genom bett

Läs mer

Idrottsskador. Niklas Sjögren, Varbergs Montessoriskola, Varberg www.lektion.se

Idrottsskador. Niklas Sjögren, Varbergs Montessoriskola, Varberg www.lektion.se Idrottsskador Många är väl de som har ådragit sig skador i en form eller en annan. Klassisk sjukdomshistorik är att man är för dåligt tränad, stretchat för lite, tar i för hårt, får ONT, vägrar vila, söker

Läs mer

Rutiner vid värmebölja/höga temperaturer

Rutiner vid värmebölja/höga temperaturer RUTINER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Rutiner vid värmebölja/höga temperaturer Bakgrund Klimatförändringar kommer att medföra många typer av hot för folkhälsan. Klimatmodellerna visar bland annat att den

Läs mer

Sola lite lagom isommar!

Sola lite lagom isommar! Sola lite lagom isommar! Tips för dig som vill bli brun, men inte bränd. Att vara på stranden och känna det flödande solljuset värma ens kropp. För många av oss är det en lyckokänsla som vi bara får uppleva

Läs mer

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet.

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. www.pevaryl.nu Svampinfektion i underlivet upplevs ofta som alltför intimt att tala om. Därför kan den här informationen från oss på

Läs mer

Apotekets råd om. Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor

Apotekets råd om. Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor Apotekets råd om Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor Något år innan menstruation upphör går kvinnor in i en övergångsperiod, klimakteriet. Äggstockarna producerar mindre av det kvinnliga könshormonet

Läs mer

1. VAD WARTEC KUTAN LÖSNING ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR

1. VAD WARTEC KUTAN LÖSNING ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR Bipacksedel: Information till användaren artec 5 mg/ml kutan lösning Podofyllotoxin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna bipacksedel, du kan behöva läsa

Läs mer

Du kan rädda andras liv

Du kan rädda andras liv Första Hjälpen Du kan rädda andras liv Det är viktigt att kunna första hjälpen. Att gå en kurs i första hjälpen är en utsträckt hand till dina medmänniskor. Denna vägledning är bara ett smakprov. Kom ihåg

Läs mer

Smärtbehandling. Här får du information om smärtbehandling med läkemedel efter tonsilloperation.

Smärtbehandling. Här får du information om smärtbehandling med läkemedel efter tonsilloperation. Smärtbehandling Här får du information om smärtbehandling med läkemedel efter tonsilloperation. Observera att denna smärtbehandling endast gäller för barn som inte har några andra sjukdomar, är 3 år eller

Läs mer

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion.

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Pegasys_patientbrosch_105x148_071 1 07-08-28 15.10.27 Pegasys_patientbrosch_105x148_072 2 07-08-28 15.10.29

Läs mer

Anvisningar för sjuka barn i Solnas förskoleverksamhet 2014

Anvisningar för sjuka barn i Solnas förskoleverksamhet 2014 Anvisningar för sjuka barn i Solnas förskoleverksamhet 2014 Den här skriften är ett gemensamt dokument för smittskyddsläkaren, barnavårdscentralerna och förskoleverksamheten i Solna. Den bygger på Socialstyrelsens

Läs mer

Matstrupsbråck. Matstrupsbråck. Information inför operation av matstrupsbråck med titthålsmetoden

Matstrupsbråck. Matstrupsbråck. Information inför operation av matstrupsbråck med titthålsmetoden Matstrupsbråck Matstrupsbråck Information inför operation av matstrupsbråck med titthålsmetoden Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta

Läs mer

Strama Region Skåne. Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär.

Strama Region Skåne. Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär. Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär. Denna information är utgiven 2008-09-30 av Strama (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning

Läs mer

Patient information. Några råd när någon i Din familj får. varskrivelse 131 praktiserende læg. Ett europeiskt projekt med familjeläkare i sex länder

Patient information. Några råd när någon i Din familj får. varskrivelse 131 praktiserende læg. Ett europeiskt projekt med familjeläkare i sex länder Patient information Några råd när någon i Din familj får en infektion varskrivelse 131 praktiserende læg Ett europeiskt projekt med familjeläkare i sex länder LUFTVEJSINFEKTIONER I ALMEN PRAKS Virus eller

Läs mer

Godkänt eller icke-godkänt resultat meddelas kursansvarig via e-post samma dag som testet görs: Ida.Bergstrom@farmaci.uu.se

Godkänt eller icke-godkänt resultat meddelas kursansvarig via e-post samma dag som testet görs: Ida.Bergstrom@farmaci.uu.se Egenvårdstest 090508 I den praktiska examinationen ingår 10 egenvårdsfall där studenten ska ge råd i egenvården med handledaren som kund. Till varje fall lämnas vissa förutsättningar som en guide vid kommunikationen

Läs mer

Apotekets råd om. Svamp och klåda i underlivet

Apotekets råd om. Svamp och klåda i underlivet Apotekets råd om Svamp och klåda i underlivet Klåda i underlivet kan ha många orsaker. Bland kvinnor i fertil ålder är svampinfektion den vanligaste orsaken. Vid användning av antibiotika kan normalfloran

Läs mer