Egenvård på läger! Goda vänner och små sår skall man vara rädd om! Ett litet kompendium som kan vara till stor hjälp ifall olyckan är framme!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Egenvård på läger! Goda vänner och små sår skall man vara rädd om! Ett litet kompendium som kan vara till stor hjälp ifall olyckan är framme!"

Transkript

1 Egenvård på läger! Goda vänner och små sår skall man vara rädd om! Ett litet kompendium som kan vara till stor hjälp ifall olyckan är framme!

2 Egenvård, vad är det? Jo det är en massa saker, det innebär att man skaffar sig den kunskap som behövs för att avvärja de stora skadorna och problemen. Det innebär att man är lite av en Sherlock Holmes som kan tyda ledtrådar och handla rätt så att man kan undvika de verkliga farligheterna. På Natura lägret 1993 gjordes en skrift, Egenvård för Scouter, och vi har tjuvtittat lite i den. Den lämnades ut till alla scouter så att var och en kunde läsa om hur man skulle ta hand om små skador, insektsbett, fästingar huvudvärk m.m. Inför Scout 2001 gör vi inom sjukvårdsfunktionen en informationsskrift som kommer att ligga på hemsidan så att man kan läsa och lära redan innan man åker till lägret och förbereda sig med en funktionell sjukvårdsutrustning. Man kan naturligtvis skriva ut den här informationen och lägga i kårens eller patrullens sjukvårdsutrustning. Sedan kanske det blir en egen bok på lägret dessutom, det vet vi inte ännu. Vi inom sjukvårdsfunktionen kommer att finnas till hands, ifall det händer någonting som du inte själv kan eller vill ta hand om. I varje stadsdel finns en sjukstuga och där kommer det att finnas någon som kan hjälpa dig hela dygnet. Vissa tider kommer där även att finnas läkare så att man kan ta hand om lite klurigare frågor. Eftersom din hälsodeklaration kommer att finnas på sjukstugan i din stadsdel så vill vi att du alltid kommer till just den sjukstugan om det är möjligt. Vid akuta situationer kommer du naturligtvis att få hjälp av vår akutpersonal oberoende av var du befinner dig. Lägersjukhuset kommer att användas för de fall som behöver ligga inne för observation eller där man bedömer att det är olämpligt att ligga ute i tält. Låt oss hoppas att vi varken behöver använda sjukstugor eller sjukhus, men om olyckan är framme och egenvården inte räcker så skall du veta att sjukvårdsfunktionen finns där för att hjälpa dig. Apoteket kommer att ha en filial på Stortorget som kommer att vara öppen från 8 på morgonen till 8 på kvällen, här kommer det att finnas kunnig personal som kan ge dig goda råd. Välkomna till ett härligt friskt läger önskar vi alla inom sjukvårdsfunktionen på scout 2001!

3 Sår När huden får ett sår sätter den genast igång att försöka reparera skadan. Om såret inte är stort stelnar blodet ganska snabbt och det blir en sårskorpa. Det viktigaste vid blödande sår är att så fort som möjligt stoppa blödningen. För att kroppen skall lyckas med läkningen är det viktigt att såret är ordentligt rengjort. Börja med att tvätta dina händer noggrant med tvål och vatten. Tvätta sedan själva såret med vatten, skölj ordentligt med rent vatten. Om såret är mycket smutsigt kan du tvätta med tvål och vatten och kanske skrubba med en mjuk borste, men för det mesta räcker det med bara vatten. Tvätta däremot gärna området omkring såret med både tvål och vatten. Om du inte har tillgång till rent vatten men har någon form av färdig desinfektionslösning kan man torka av sårkanterna noga med detta. Om själva såret ser smutsigt ut är det bättre att du skyddar såret och uppsöker någon plats där du kan få rent vatten för sårrengöringen. Efter rengöring kan såret syddas med ett plåster eller annat förband. Skärsår Om du skär dig kan du låta det blöda en liten stund. Blodet rengör då såret. Spola sedan med rent vatten. För ihop sårkanterna med sårtejp eller ett plåster så läker skadan som regel snabbt. Är det ett stort skärsår bör du undersökas av läkare inom några timmar. Sticksår Om du trampat på en spik eller fått en sticka i fingret bör du rengöra såret noga. Se till att inget blir kvar längst in och ger infektioner. Det är speciellt viktigt vid djupa sticksår som kan se små ut på ytan. Stoppa blödning genom tryck, när det slutat blöda skall du tvätta sårkanterna noga och därefter sätt på ett skyddande plåster. Djupa sticksår, särskilt i huvudet, på händerna eller fötterna, måste alltid behandlas av sjukvårdskunnig person. Samma sak gäller om du sticker dig på föremål som legat i jorden, eftersom det då finns risk för infektion t.ex. stelkrampsinfektion.

4 Skavsår Ett bra sätt att förebygga skoskav är försöka hålla fötterna rena och torra, det är viktigt att byta strumpor ofta. Ett bra sätt att skydda fötterna är att tejpa utsatta ställen med häfta. OBS! Man skall inte använda vanligt plåster. Klipp bort överflödig tejp. Se till att strumporna inte ligger i veck. Ibland kan man ha dubbla par strumpor för att minska risken för skav. Ta varje tillfälle att lufta fötterna. Om du har en blåsa skall du helst inte ta hål på den. Så länge blåsan är hel är risken för infektion liten. Är den stor och gör ont kan du försiktigt göra ett hål med en ren nål så att du kan pressa ut vätskan och därefter skall du skydda området på samma sätt som om du fått ett sår. Har du fått ett sår skall du skydda såret med lämpligt förband, tex en skavssårsplatta, som har fördelen att den även fördelar trycket. Se till att huden är ren, torr och fettfri, när du sätter fast plattan. Tryck fast plattan ordentligt direkt på skavsåret och värm sen en stund med handen så fäster den bättre. Vid hård belastning kan du förstärka plattan med häfta runt om. Låt helst förbandet sitta kvar några dagar innan du byter det, för att inte störa sårläkningen. Nageltrång Infektion kring nagelkanten kan uppstå både på fingrar och tår och kan vara mycket smärtsamt. Kompresser indränkta i Alsolsprit och ett förband som hindrar avdunstning, kan avhjälpa problemet. Blir det mycket smärtsamt eller om ett större område blir svullet, rött och varmt skall du ta kontakt med sjukvårdskunnig person.

5 Brännskada Alla brännskador bör snabbt kylas av i kallt vatten, om det känns bra kan man spola med kallt vatten uppemot minuter. Kylan gör att smärtan och svullnaden minskar. Om någon skadat ett stort område, ex hela ryggen, bör man inte spola kallt vatten så länge eftersom det då finns stor risk att personen bli kraftigt nedkyld. I en sådan situation är det bättre att man kyler ca 5 minuter och sedan skyddar skadan tills man får hjälp från sjukvårdkunnig personal. Brännskador infekteras lätt och måste skötas omsorgsfullt. Om såret är smutsigt kan du tvätta med rent vatten. Tvätta försiktigt så att du inte skadar huden som ju är steriliserad av värmen. Stick inte hål på brännblåsor. En hel blåsa skyddar mot infektioner. Lägg ett luftigt förband, helst med en typ av steril kompress som inte fastnar i såret. Fäst kompressen med elastisk binda eller tubförband. Låt förbandet sitta i 4-5 dagar så att sårläkningen får ske i lugn och ro. Om skadan är stor som en handflata eller större, eller om huden är svårt bränd (hud är grå-blek och saknar känsel), bör du se till att snabbt komma till läkare. Brännskador på ögonlock och yttre könsorgan, samt brännskador på händer och fötter som gör det svårt att röra dessa kroppsdelar, bör du snarast visa upp för sjukvårdskunnig person. Bett och stick Bett eller stick av mygg, geting, bi, broms m.m. är i regel ofarliga. De ger klåda, rodnad, svullnad och ömhet som försvinner efter någon eller några dagar. Undvik att riva på bettet, eftersom det lätt kan bli infekterat. Om gadden blivit kvar kan man oftast skrapa bort denna med nageln, man skall undvika att trycka och klämma för mycket. Badda med kallt vatten. Alsolsprit och kylbalsam kan lindra klådan. Om det inte hjälper, stryk på ett tunt lager av Xylocainsalva eller hydrokortisonkräm. Sätt eventuellt ett plåster över det kliande bettet, så river du på plåstret och skadar inte huden. Får man fler stick av geting eller bi kan man bli yr och illamående. Det kan vara farligt, särskilt för barn.

6 Geting- och bistick i munnen och på tungan är farligt därför att det kan ge svullnad och göra att det är svårt att andas. Vissa människor är överkänsliga för geting- och bistick och kan få livshotande chock. I en sådan situation är det mycket viktigt att man larmar sjukvården omedelbart. Huggormsbett Blir du biten av en huggorm, uppsök snarast läkare! Undvik att anstränga dig. Håll helst armen eller benet som blivit bitet så stilla som möjligt. Ligg still och låt någon hämta hjälp eller be dina kompisar bära dig till doktorn. Man skall inte försöka stänga blodflödet i den skadade kroppsdelen och inte heller försöka få ut giftet genom att skära i närheten av bettet. Det går heller inte att suga ut giftet även om man ser folk göra det på film. Fästingar Ett bra sätt att undvika fästingbett är att ha långarmad skjorta och långbyxor med byxbenen innanför strumporna eller nedstuckna i stövelskaften när du är i fuktiga marker med tät vegetation eller i högt gräs. Undersök kroppen noggrant för att se om du fått någon fästing på dig. Be en kompis hjälpa dig med att undersöka ryggen, bakom öronen och i håret. Fästingar bör tas bort så fort som möjligt. Lättast tar man bort fästingar med en speciell pincett, men det går också bra med en vanlig pincett. Ta ett ordentligt tag om fästingen, ta så nära huden som möjligt. Drag och vrid försiktigt motsols för att få loss fästingen. Vrider gör du för att fästingens mundelar lättare skall följa med. Tvätta därefter av bettstället Har det blivit kvar någonting av fästingen tar du bort det med en nål eller med en pincett. Kolla bettstället under några veckor framöver. Det är normalt att en lätt hudirritation av en enkronas storlek kvarstår några dagar. Om hudrodnaden blir större eller andra symptom uppkommer, skall du söka läkare.

7 I Sverige kan fästingar överföra framför allt två sjukdomar; Borrelia infektion och TBE, fästingburen hjärnhinneinflammation. Risken för att något smittämne skall överföras ökar med den tid som fästingen får sitta kvar. Förr sa man att man skulle smörja in fästingen med fett t ex smör eller olja för att få den att släppa tidigare. Detta är fel! Risken är stor att fästingen släpper iväg mer infekterat material in i blodet ifall man kväver den med fett. Brun eller bränd av solen Människor tål solen olika. Det beror dels på hudtyp, dvs förmågan att bilda pigment, dels på hur van huden är vid sol. Solljuset innehåller olika typer av strålning. När du solar är det viktigt att du skyddar dig mot både UVA- och UVB-strålning. Solskyddsmedel gör att du kan vara ute i solen längre tid utan att bränna dig. Solskyddsfaktorn anger hur många gånger längre tid du kan vistas i solen. Sola med måtta och börja framför allt försiktigt. Använd solskyddsmedel, som skyddar både mot UVA- och UVB-strålar. När du börjar sola skall du använda solskyddsmedel med hög skyddsfaktor och sedan övergå till en med lägre skyddsfaktor. Sätt på solskyddsmedlet en stund före solning och upprepa efter dusch/bad eller riklig svettning. Kläder är också ett utmärkt solskydd. Öron och näsa skyddas effektivt av en hatt eller keps! Har man t-shirt kan nacken lätt bli bränd, ta på halsduken den skyddar bra. Solsveda är en lindring brännskada, som du får av att utsätta huden för mer sol än den tål. Huden blir röd och varm och svider. I värsta fall bildas det blåsor. Avstå från solen några dagar så att huden hinner läka i lugn och ro. För att lindra besvären kan du kyla ner huden med kallt vatten, kylbalsam eller med svalkande fettfri gel. Vissa människor är extra känsliga för solljus och får det man brukar kalla soleksem: småknottriga kliande utslag som fjällar efter några dagar. Soleksem går oftast över efter ett par dagar om du undviker att sola. Du kan få lindring med kylbalsam, som torkar ut eksemet och kyler ner det. Om du utsätter dig för stark solstrålning ofta och länge, ökar risken att du får farliga hudförändringar. Sök sjukvårdskunnig personal om dina besvär inte går över.

8 Förkylning Förkylning är en infektion i näsan, halsen eller svalget, dvs de övre luftvägarna. Orsaken är nästan alltid virus. Det finns ett hundratal olika förkylningsvirus, det är därför du inte blir immun mot förkylning. Antibiotika (t ex penicillin) verkar inte på virus och hjälper därför inte vid vanlig förkylning. Man är mest smittsam i början av en förkylning. Det tar mellan en halv och tre dagar från det att man blivit smittad tills man får symtom. De vanligaste symptomen är; ont i halsen, hosta, heshet, snuva, huvudvärk och eventuellt feber. En förkylning brukar vara i ungefär en vecka. Ibland kan man få värk i öronen eller i bihålorna (i kinderna eller i pannan), sök då en sjukvårdskunnig person. Ont i halsen Halsont är ett vanligt symptom vid förkylning, orsakad av virus. Svalget och ibland halsmandlarna (tonsillerna) blir röda och inflammerade. Det kan göra ont att svälja och hosta. Det finns inga receptfria mediciner som botar halsont. Halstabletter och värktabletter har ingen effekt på infektionen men kan, liksom dryck, ge viss lindring för stunden. Halsont utan förkylningssymptom kan vara halsfluss (bakterieinfektion). Man får hög feber och kan behöva penicillin. Uppsök sjukvårdskunnig person. Hosta Hosta är kroppens naturliga sätt att göra sig av med slem, främmande partiklar eller irriterande ämnen. Hosta är en reflex som utlöses av irritation i svalget eller luftvägarna. Drick mycket, det kan ge lindring vid irritation i svalget och luftvägarna. Men om du har rethosta kan du dessutom använda någon hostdämpande medicin. Den dämpar själva hostreflexen och gör att du hostar mindre.

9 Heshet Heshet beror på att stämbanden är inflammerade och inte fungerar normalt. Ibland kan rösten försvinna helt under en kort tid. Heshet orsakas ofta av en virusinfektion, t ex en förkylning. Heshet kan också komma sig av att du använder rösten fel, t ex att du skrikit eller sjungit för mycket. Vila stämbanden. Undvik att tala, viska eller harkla dig. Varm dryck kan tillfälligt lindra både rethosta och irriterade stämband. Snuva och Nästäppa Orsaken är inflammation i näsans slemhinna. Liknande symptom förekommer också vid allergisk snuva, men denna behandlas på annat sätt än vanlig förkylningssnuva. Sov med huvudet och överkroppen högt, vilket minskar svullnaden i slemhinnorna och därmed nästäppan. Snyt dig i mjukt papper som ej irriterar huden runt näsan. Nästäppa kan lindras av receptfria näsdroppar. De minskar snabbt svullnaden i slemhinnorna och ger effekt i flera timmar. De har däremot liten eller ingen effekt om du bara har rinnsnuva. Näsdroppar skall inte användas mer än 10 dagar i sträck. Använder du dem under längre tid kan slemhinnorna vänja sig vid medlet, och du kan få nästäppa när du slutar använda näsdropparna. Pollensnuva Många är allergiska mot polen (frömjöl) från olika växter. Våren och sommaren kan vara besvärliga perioder. Man får snuva eller nästäppa och nyser, nästan samma symptom som vid en vanlig förkylning. Typiskt för den som är allergisk är att man ofta får klåda i ögonen och näsan och att man får nysattacker, inte enstaka nysningar. Däremot får man ingen feber. Björk, gråbo och gräs är de växter som oftast orsakar pollenallergi. Vid pollen allergi med snuva och ögonbesvär lindrar så kallade antihistamintabletter som finns receptfritt på apoteket.

10 Feber Feber är ingen sjukdom utan ett symptom på sjukdom, oftast på en infektion. Temperatur över 37,5 C kan vara ett tecken på infektion men förekommer också vid fysisk aktivitet. Mät därför igen, lämpligen på morgonen och innan du går upp. Den normala kroppstemperaturen är olika hos olika personer. Hos en och samma person är temperaturen mycket konstant från dag till dag. Normal morgontemperatur, mätt i munnen, är för män 35,8 37,0 C och för kvinnor 35,6 37,2 C. Kvällstemperaturen är i regel ca 0,5 C högre än morgontemperaturen. Har du feber skall du undvika att anstränga dig. Ligg dock inte till sängs om du orkar vara uppe. Undvik varma kläder/sängkläder. Drick rikligt, det är viktigt vid feber. Undvik ansträngning och avkylning de närmaste dagarna efter det att temperaturen har gått ner. De vanligaste receptfria medicinerna mot värk är också febernedsättande. De innehåller paracetamol, ibuprofen eller acetylsalicylsyra. Du bör i första hand ta tabletter som innehåller paracetamol. Har du mycket hög feber, över 39 C, feber som inte försvinner på 3 dagar eller om du känner dig påverkad av febern bör du ta kontakt med sjukstugan. Näsblödning En del personer får väldigt ofta näsblod och andra kanske aldrig har haft det. Det är inte ovanligt att man får näsblod i samband med förkylning eller om man får ett slag mot näsan. Näsblod är i princip aldrig farligt! Man skall ta det lugnt och sätta sig ner, gärna på en lugn och sval plats. Man skall försöka trycka ihop näsborrarna så att blodflödet stoppas. Ibland får man knipa hårt om främre delen av näsan under en lång tid (30 minuter) innan blödningen upphör. Ibland behöver man stoppa en bomullstuss, om möjligt doppad i olja, i näsborren. Vid fortsatt blödning bör man kontakta sjukvårdskunnig person.

11 Munsår Blåsor på och runt läpparna orsakas ofta av en infektion med herpesvirus. Det kan finnas vilande i kroppen under lång tid utan att ge några besvär. Förkylning, menstruation, överansträngning eller kraftig solbestrålning kan utlösa infektionen. Munsår börjar med stickningar och klåda, fortsätter med rodnad, svullnad och knottror som övergår i blåsor. Blåsorna går ofta sönder och ger sår. Efter någon vecka brukar såren läka. Blåsorna och såren uppträder oftast på samma ställe varje gång. Låt sår och blåsor vara i fred, de smittar. Stadiet med rodnad, svullnad och knottror är mest smittsamt. Avstå från att pussas och använd inte kompisarnas handdukar. Normalt försvinner blåsorna på 7-10 dagar. Märker du att du får blåsor och sår av sol, så använd något medel med hög solskyddsfaktor på läpparna. Det finns läkemedel mot munsår men dessa är receptbelagda. Om du inte har recept på speciellt munsårssalva kan du prova med t ex zinkpasta, alsolsprit eller apotekets salva vid munsår. När sårskorpan bildats och huden börjar strama kan en mjukgörande salva lindra besvären. Sår med gult var kan vara svinkoppor (Impitigo), som är mycket smittsamt. Sök upp sjukvårdskunnig person. Ögonirritation/infektion Ögonen kan bli röda och irriterade pga en infektion som är orsakad av bakterier eller virus, ofta ses detta i samband med en förkylning. Ibland kan denna typ av reaktion vara orsakad av en allergi. Om bara ena ögat är irriterat och ögonlocket är svullet och ömmande på en bestämd punkt är det troligen en vagel. Detta går ofta bort utan behandling men blir det mycket besvärande kan man behöva behandla med en ögonsalva. Fråga sjukvårdskunnig person.

12 Om man får röda ögonlockskanter med gult sekret i ögonfransarna och ögonen i övrigt är opåverkade kan man behandla detta själv genom att tvätta ögonen med vatten 2 gånger dagligen. Noviform ögonsalva kan klickas i ögonen 2 gånger dagligen för att minska känslan av skav. Noviform finns receptfritt på apoteket. Om man i samband med en förkylning får röda ögon som skaver och där det finns gult sekret som klibar ihop ögonen på morgonen skall man gå till sin sjukstuga. Detta måste ofta behandlas med ögonsalva som innehåller antibiotika. Dessa ögoninfektioner smittar så det är viktigt att man använder sin egen handduk när man torkar sig i ansiktet. Man skall tvätta ögonen med vatten ett par gånger varje dag och behandla med ögonsalva enligt läkares ordination. Om man får skräp i ögat kan detta vara orsaken till irritation och rodnad, om du misstänker att du fått någonting i ögat som inte kommit ut skall du söka hjälp på sjukstugan. Ibland kan man få en liten blödning i ögonvitan. Detta kommer utan synbar anledning och det gör oftast inte ont. Det är helt ofarligt och man behöver ingen behandling. Det kan dock bero på överansträngning och trötthet så det är bra om man kan vila ifall man drabbas av detta. Magbesvär Hård i magen Tillfälligt trög mage kan alla råka ut för t ex vid miljöbyte som på läger. Det är jätteviktigt att man dricker mycket och att man äter rätt kost t ex frukt, grovt bröd och grönsaker. Gör du det kan du slippa att bli trög i magen. Vid svåra och långvariga besvär skall du tala med din ledare eller sjukvårdskunnig person. Lös i magen, diarré I de flesta fall rör det sig om en virusinfektion i tarmen som kan vara mycket smittsam. Smittämnet finns i så fall i avföringen. Sjukdomen kan överföras till

13 andra genom att smittämnet kommer ner i magen och tarmarna via det vi äter. Smittan kan förhindras genom enkla hygieniska åtgärder. Tvätta händerna noga efter varje toalettbesök och före varje måltid. Använd tvål och vatten eller gelspriten som skall finnas vid toaletterna. Rengör mellan fingrarna och under naglarna. Får du diarré skall du omedelbart tala med din ledare eller med annan sjukvårdskunnig person. Största faran vid diarré är uttorkning och saltbrist. Drick rikligt, 3-4 liter per dygn. Ju mer man dricker desto lindrigare bli sjukdomen. Det är lättare att få i sig vätska om du dricker lite i taget och ofta. Det gäller särskilt om du samtidigt mår illa och kräks. Drick t ex: svagt te med socker, nypon/blåbärssopa eller socker-saltlösning. Sockret gör att kroppen kan ta upp salt. Recept på hemlagad socker-saltlösning: 1 liter vatten 1 knapp tesked salt 6 teskedar druvsocker, eller 8 teskedar vanligt socker Smaksätt gärna med lite citron eller apelsin. Det finns också vätskeersättning i pulverform att köpa på apoteket. När aptiten återkommer kan du börja äta mer skonsam kost, så som rårivet äpple, mosad banan, skorpor, kokt fisk, kokt kött, ris, kokt potatis och vitt bröd utan smör. Undvik mjölk, kaffe, gräddglass, mycket söta drycker och bröd, gröt och välling av fullkornstyp. Om du har diarré skall du inte hantera mat som skall ätas av andra!

14 Huvudvärk Det finns många orsaker till huvudvärk på läger men det vanligaste är att man har druckit för lite! När man är ute i sol och vind och håller på med en massa aktiviteter förlorar man en massa vätska och detta måste ersättas för att man inte skall få huvudvärk. Trötthet och ansträngning är en annan vanlig orsak till huvudvärk på läger. Det är viktigt att du talar med din ledare eller någon inom sjukvårdsfunktionen ifall du har huvudvärk som inte försvinner trots vätska, vila och lättare värktabletter. Om huvudvärken är kombinerad med feber, slöhet, illamående, kräkningar eller yrsel måste man också kontakta sjukvårdskunnig person. Hjärnskakning En form av huvudvärk som man måste uppmärksamma lite extra är den värk som kan uppstår efter att man ramlat och slagit i ryggen, nacken eller huvudet. Ofta har det varit ett ganska våldsamt fall och man kanske blev ordentligt omskakad i samband med fallet eller till och med medvetslös en kort stund. Kanske hämtar man sig efter själva skadetillfället men efter ett tag kan man få huvudvärk, känna sig trött och okoncentrerad och man kanske blir illamående och kräks. Denna typ av symptom skall man ta på allvar och söka hjälp hos sjukvårdsfunktionens personal.

15 Stukad fotled Det är lätt att trampa snett när man är ute i skog och mark. Det är oftast på fotens utsida man får mest problem, det kan bli svullet, blåfärgat och mycket smärtsamt. När man skadar fotleden är det bra ifall man kan linda fotleden med en elastisk binda så snart som möjligt efter skadan. Man skall linda ganska hårt för att minska blödningen som annars sker i det skadade ledbandet. Högläge och kyla är också bra för att minska svullnaden. Den elastiska bindan får inte vara allt för hårt åtdragen så att blodförsörjningen till foten påverkas. En stukad fotled ger smärta under en lång tid och det är bra ifall man kan belasta så lite som möjligt. Ibland kan man till och med behöva kryckor under den första tiden. Det är viktigt att man inte har smärta i fotleden då man trycker på skelettet utan att smärtan framför allt är lokaliserad till ledbanden. Gör det väldigt ont när man trycker på skelettet kan det vara tecken på skelettskada och då måste man undersökas av läkare. Hälsporre Ibland kan man drabbas av smärta mitt under hälen som gör att det är svårt att trampa på foten. Detta kan bero på att man gått mycket med skor so har för hård sula. Man kan avhjälpa detta genom att skaffa ett avlastande inlägg i skon, detta finns att köpa på apoteket men man kan tillverka ett själv av skumplast. Om inte detta hjälper bör man uppsöka sjukstugan eftersom man kanske behöver behandla med någon tablett med antiinflammatorisk effekt ex. Voltaren.

16 Tandskada Skadade mjölktänder är ofta inget problem utom i de fall då man slår tanden uppåt så att den blir intryckt i tandköttet. Då kan den skada underliggande tand och därför skall dessa fall inspekteras av tandläkare. Det finns tandläkare på lägret som kontaktas via stadsdelens sjukstuga. Om man slår ut permanenta tänder skall man försöka förvara den utslagna tanden under tungan och sedan uppsöka tandläkare omgående. Om man får ett slag mot en tand så att den flyttar sig och man får blödning i tandköttet och ömhet i tanden skall man också uppsöka tandläkare. Under tiden skall man undvika att tugga hårt. Är det bara en lite flis av tanden som slagits ut kan man avvakta med att gå till tandläkaren tills man kommer hem. Har man ont i tanden bör man tala med någon på stadsdelens sjukstuga som kan bedöma ifall det skall undersökas av tandläkare. Egenvård på Läger, Scout 2001 är sammanställd av Nina Widfeldt Helena Gustafsson Läkare och Ansvariga för Sjukvårdsfunktionen, Scout 2001

minhälsa ÖGAT allt du behöver veta NY TIDNING! Tårar behövs Vi äter med ögat Hjälp mot sommarplågor

minhälsa ÖGAT allt du behöver veta NY TIDNING! Tårar behövs Vi äter med ögat Hjälp mot sommarplågor minhälsa råd om vård från landstinget sörmland nummer 2/2009 A ÖGAT allt du behöver veta D A D Tårar behövs Vi äter med ögat Hjälp mot sommarplågor NY TIDNING! Från Landstinget Sörmland 1 foto björn fröberg

Läs mer

Smitta Riktlinjer för att undvika smitta på förskolan

Smitta Riktlinjer för att undvika smitta på förskolan Smitta Riktlinjer för att undvika smitta på förskolan Innehåll: Riktlinjer för att undvika smitta på förskolan 3 Frisk- och riskfaktorer för infektioner hos förskolebarn 4 Fakta om smittsamma sjukdomar

Läs mer

När ditt barn blir sjukt

När ditt barn blir sjukt När ditt barn blir sjukt 1 Innehåll Sidan Infektioner hos förskolebarn... 4 Barnets infektioner och immunförsvar... 4 Antibiotika... 4 Minska smittan i förskolan... 4 Råd vid infektioner... 5 Feber...

Läs mer

Hur gör vi när barnen blir sjuka?

Hur gör vi när barnen blir sjuka? Hur gör vi när barnen blir sjuka? Råd till föräldrar med barn i förskolan Barnhälsovården i samarbete med Smittskydd Halland Innehåll Till dig som har ditt barn i förskola 2 Allmänt 3-4 Kontaktuppgifter

Läs mer

hur gör vi när barnen blir sjuka?

hur gör vi när barnen blir sjuka? hur gör vi när barnen blir sjuka? Råd till föräldrar med barn i förskolan Denna broschyr riktar sig till föräldrar med barn i förskolan, den är tänkt som en hjälp på vägen när barnen blir sjuka. För informationen

Läs mer

Våga Vägra Skador Utdrag ur: VÅGA VÄGRA SKADOR

Våga Vägra Skador Utdrag ur: VÅGA VÄGRA SKADOR Utdrag ur: VÅGA VÄGRA SKADOR en skrift producerad av SHF s Medicinska Nätverk med avsikt att hålla handbollsspelare skadefria. 1 EGENVÅRD De vanligaste skadorna inom idrotten är småskador. Du kan lära

Läs mer

I den här texten finns råd om vad man kan behöva tänka på innan man åker, under en flygresa, när man åker bil, tåg och när man väl är på resmålet.

I den här texten finns råd om vad man kan behöva tänka på innan man åker, under en flygresa, när man åker bil, tåg och när man väl är på resmålet. Sida 1 av 11 Information och tjänster för din hälsa och vård. Besök 1177.se eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Öppet dygnet runt. Resa med små barn Att resa med små barn kräver extra förberedelser

Läs mer

När ditt barn blir sjukt! Information till föräldrar med barn i förskola eller familjedaghem

När ditt barn blir sjukt! Information till föräldrar med barn i förskola eller familjedaghem När ditt barn blir sjukt! Information till föräldrar med barn i förskola eller familjedaghem Denna skrift är utarbetad av Barnhälsovårdsenheten och Smittskydd, Landstinget i Värmland Utgivningsår 1997,

Läs mer

Resultaten låter tala för sig själva!

Resultaten låter tala för sig själva! Detta dokument är gruppen Kolloidalt Silver 2.0:s samlade uttalanden kring de resultat användarna fått av kolloidalt silver, MSM, EMS, Silversalva, Silverlotion och Humiforte. Resultaten låter tala för

Läs mer

Ha astma och vänta barn

Ha astma och vänta barn Om astma för gravida Ha astma och vänta barn Hej, har du fått smått i tankarna? Hej, har du fått smått i tankarna? Ingenting är omöjligt Så här får du koll på din astma Den bästa behandlingen för dig och

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN. till hund & katt

FÖRSTA HJÄLPEN. till hund & katt FÖRSTA HJÄLPEN till hund & katt INNEHÅLL 1. ALLMÄNT Förebyggande...4-5 Djurets tillstånd...6-7 Förband...8-9 Transport till veterinären...10-11 Första hjälpen-väskan...12 Juridiska frågor...13-14 Grundregler

Läs mer

7 Information om antibiotika. 9 Några vanliga infektionssymtom och infektionssjukdomar. 20 Barnhälsovården i förskolan

7 Information om antibiotika. 9 Några vanliga infektionssymtom och infektionssjukdomar. 20 Barnhälsovården i förskolan När barnet är sjukt Ska barnet vara hemma eller i barngrupp? Råd om barns vardagssjuklighet och om andra sjukdomar som förekommer i förskoleverksamheten. Innehåll 4 När barnet är sjukt 5 Ovanligare smittor

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN. till hund & katt

FÖRSTA HJÄLPEN. till hund & katt FÖRSTA HJÄLPEN till hund & katt INNEHÅLL 1. ALLMÄNT Förebyggande...4-5 Djurets tillstånd...6-7 Förband...8-9 Transport till veterinären...10-11 Första hjälpen-väskan...12 Juridiska frågor...13-14 Grundregler

Läs mer

Apotekets råd om. Munnen blåsor och sår

Apotekets råd om. Munnen blåsor och sår Apotekets råd om Munnen blåsor och sår Blåsor och sår i och runt munnen kan vara väldigt besvärande, men är för det mesta helt ofarliga. Såren går över av sig själv på någon vecka utan behandling. Orsaken

Läs mer

Palliativa rådgivningsteamet

Palliativa rådgivningsteamet 1 Version 3, 2007 Palliativa rådgivningsteamet 2 3 Handbok för anhöriga att vårda svårt sjuka & döende i hemmet 4 Innehåll Förord 6 Att vara anhörig/närstående 7 Att vara anhörig till en demenssjuk 7 Närståendepenning

Läs mer

Om den skadade är medvetslös men andas, lägg honom/henne i stabilt sidoläge.

Om den skadade är medvetslös men andas, lägg honom/henne i stabilt sidoläge. Första hjälpen Om någon har brutit något, bränt sig, blöder kraftigt eller är medvetslös kalla på ambulans genom att ringa 112 på mobilen. Om det inte finns någon täckning för mobil där ni är måste du

Läs mer

När barnet är sjukt vara hemma eller i barngrupp?

När barnet är sjukt vara hemma eller i barngrupp? När barnet är sjukt vara hemma eller i barngrupp? Råd till dig som har barn i kommunal barnomsorg Du kommer säkert många gånger att ställas inför frågan: Är mitt barn tillräckligt friskt för att vistas

Läs mer

CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS. Quality and style for generations. Den nyblivne valpägarens handbok

CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS. Quality and style for generations. Den nyblivne valpägarens handbok CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS Quality and style for generations Den nyblivne valpägarens handbok CARATOOTS SWEDISH PA PILLONS Den nyblivne valpägarens handbok (c) KENNEL CARATOOT S Villa Caratoots, 741 95

Läs mer

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder Lilla tandboken Allt du behöver veta om barns tänder Innehåll Sida Min egen sida Min egen sida 3 Lång och bred erfarenhet 4 Bra vanor från början 5 Från 20 mjölktänder till permanenta tänder 6-9 Mat och

Läs mer

FEC-handboken Ra d & tips till dig som sta r info r cellgiftsbehandling

FEC-handboken Ra d & tips till dig som sta r info r cellgiftsbehandling FEC-handboken Ra d & tips till dig som sta r info r cellgiftsbehandling Jag heter Anna Lidgard. Sensommaren 2012 fick jag reda på att jag hade bröstcancer och i oktober opererades jag framgångsrikt på

Läs mer

Fälthygien. 392 Stridsvärde

Fälthygien. 392 Stridsvärde 392 Stridsvärde Fälthygien Risken för infektioner är alltid stor när många människor är samlade. Under fältförhållanden ökar riskerna. Det är därför mycket viktigt att man är ännu mera noggrann med hygienen

Läs mer

När Ditt barn blir sjukt!

När Ditt barn blir sjukt! När Ditt barn blir sjukt! Denna skrift är framtagen av Smittskydd Skåne i samarbete med Barnhälsovårdsenheterna i Helsingborg, Kristianstad, Lund och Malmö. Innehåll Till föräldrar med barn i barnomsorgen!...

Läs mer

nr 4 2014 STOCKHOLMS LÄN NÄRÖPPET hjälp, nu! Smärtsamma stenar STÄLL DIG UPP och må bättre Temavaccin

nr 4 2014 STOCKHOLMS LÄN NÄRÖPPET hjälp, nu! Smärtsamma stenar STÄLL DIG UPP och må bättre Temavaccin nr 4 2014 STOCKHOLMS LÄN NÄRÖPPET hjälp, nu! Smärtsamma stenar STÄLL DIG UPP och må bättre Temavaccin Notiser Jag vill mejla! Varför kan jag inte få mejla min vårdcentral och boka tid, eller till exempel

Läs mer

Svenska riktlinjer för första hjälpen

Svenska riktlinjer för första hjälpen Svenska riktlinjer för första hjälpen Version: 1.0 Fastställda: 2013-02-22 Redaktörer: Lars Adamsson, Andreas Claesson, Johan Skogmalm et al. I Svenska Första hjälpen-rådet ingår: Innehåll 1. INLEDNING...

Läs mer

O278-460 06 sid 1 av 15

O278-460 06 sid 1 av 15 O278-460 06 sid 1 av 15 GRATULERAR TILL DIN LILLA Ceskyterrier! Den skall bli din trogne följeslagare många år framöver och det är mycket viktigt hur den sköts för att bli glad, harmonisk och frisk och

Läs mer

Vårdprogram palliativ vård

Vårdprogram palliativ vård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Vårdprogram palliativ vård INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID BAKGRUND 3 SYFTE 3 PALLIATIV VÅRD 3 ETIK OCH PROFESSIONELLT FÖRHÅLLNINGSSÄTT

Läs mer

STOCKHOLMS LÄN. Skuld mitt i sorgen Unga på nätet. Huden ditt bästa skalskydd. Ska vi vara oroliga? Fakta och myter om snuset Sömnskola för ungdomar

STOCKHOLMS LÄN. Skuld mitt i sorgen Unga på nätet. Huden ditt bästa skalskydd. Ska vi vara oroliga? Fakta och myter om snuset Sömnskola för ungdomar nr 1 2014 STOCKHOLMS LÄN Skuld mitt i sorgen Unga på nätet Ska vi vara oroliga? Fakta och myter om snuset Sömnskola för ungdomar Huden ditt bästa skalskydd Notiser Nya Kloka Listan Har du hämtat 2014 års

Läs mer

Till dig som skall genomgå en omvinklingsoperation (HTO) på lasarettet i Motala

Till dig som skall genomgå en omvinklingsoperation (HTO) på lasarettet i Motala Till dig som skall genomgå en omvinklingsoperation (HTO) på lasarettet i Motala Tag med Dig broschyren till inskrivningsbesöket och till vårdavdelningen inför Din operation Inskrivningsdag: Klockslag:

Läs mer

Förläng de goda åren En bok om åldrandets möjligheter

Förläng de goda åren En bok om åldrandets möjligheter Bild Pensionär(er) 65-75 i aktivitet Förläng de goda åren En bok om åldrandets möjligheter Förläng de goda åren 4 Inledning 5 Det naturliga åldrandet 6 Guldkant på tillvaron 11 Rörelseglädje 15 Stå stadigt

Läs mer