Sammanträde torsdag 2 februari 2017 klockan 19:00-20:40

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträde torsdag 2 februari 2017 klockan 19:00-20:40"

Transkript

1 Nr 2 /2017 Sammanträde torsdag klockan 19:00-20:40 Ledamöter Maria Antonsson (MP) ordf. Therese Carlborg (M) v.ordf. Fredrik Boeke (S) Stian Raneke (S) Birgit Marklund Beijer (S) Berit Nyberg (S) Magnus Lindgren (MP) Tobias Sjö (M) Andrea Ström (M) Henrik Lundquist (M) Mimmi Deljerud Engholm (L) Ersättare Per Aldeborg (S) Sultan Kayhan (S) Jonas Nilsson (S) Patricia Ivars (MP) Viveca Wallqvist (MP) Maria Blomqvist (M) Ingebrikt Sjövik (M) Mats Hasselgren (L) Maximillian Molin (C) Steven Crosson (KD) Tjänstgörande ersättare Mariana Penchansky Buzaglo (S) för Jaime Barrios (V), Marie Schött (M) för Bodil Sidén (M). Frånvarande Jaime Barrios (V), Marion Sundqvist (V) och Bodil Sidén (M). Tjänstemän Stadsdelsdirektör Christina Klang, avdelningschefer Eva Broström, Jan Rönnberg, Marianne Snell, ekonomichef Roger Mellroth, personalchef Staffan Odencrants, samhällsplanerare Sofia Regnell, kvalitetschef Carolina Bjurling, pedagogisk ledare Sara Lagerros, enhetschef Christina Witt, och nämndsekreterare Gunilla Schedin Personalföreträdare Hamid Ataie, Kommunal Utses att justera Maria Antonsson (MP) och Therese Carlborg (M) Dag för justering Den 6 februari 2017 Sekreterare Ordförande Vice ordförande Paragrafnr 1-40 Antal blad 1-55

2 Blad 2 1 Val av justerare och dag för justering 1. Upprop och närvaroregistrering. 2. Maria Antonsson (MP) och Therese Carlborg (M) fick i uppdrag att justera dagens protokoll. 3. Protokollet justeras den 6 februari Anmäldes att protokollet från den 2 januari 2017 justerades den 2 januari Dagordningen godkändes.

3 Blad 3 2 Tillgång till ytterligare utomhusutrymmen Medborgarförslaget besvaras med förvaltningens utlåtande. Förvaltningens bedömning är att Ängsklockan i dagsläget på grund av sitt läge har goda möjligheter till utomhusutrymmen i närmiljön. De föreslagna platserna för upplåtelse lämpar sig mindre bra för förskolegård, då de är viktiga spridningskorridorer för de ekologiska sambanden mellan Hjorthagsparken och nationalstadsparken. Förvaltningen kommer i samarbete med verksamheten under våren 2017 göra kompetenshöjande insatser i pedagogik, organisation och förhållningssätt kring utevistelse, så att närmiljön kan nyttjas på ett sätt som gynnar barnens utveckling och lärande. s beredning Östermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den. Dnr sgång Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

4 Blad 4 3 Verksamhetsberättelse för Östermalms stadsdelsnämnd Nämnden godkänner verksamhetsberättelse och bokslut 2016 och överlämnar den till kommunfullmäktige. 2. Nämnden godkänner resultatenheternas nettoresultat inom förskola, parklek och äldreomsorg avsätts i resultatfond under eget kapital i balansräkningen. 3. Nämnden hemställer hos kommunstyrelsen om ombudgetering av investeringsmedel om 655 tkr. 4. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. I budget för 2016 har kommunfullmäktige fastställt fyra övergripande inriktningsmål. I verksamhetsberättelsen beskrivs hur och i vilken mån nämnden har bidragit till att uppfylla dessa. Kommunfullmäktiges mål för verksamhetsområden är insorterade under de fyra inriktningsmålen. Därefter anges nämndens mål och kortfattad rapport om hur nämnden har arbetat med sitt bidrag till att respektive mål uppnås. s beredning Östermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 23 januari Dnr sgång Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag. Särskilda uttalanden Maria Antonsson m.fl. (MP) och Birgit Marklund Beijer m.fl. (S) anmälde ett särskilt uttalande enligt följande: Förvaltningen och dess olika verksamheter har under nämndens ledning arbetat föredömligt och i linje med den rödgröna majoritetens inriktningsmål för ett Östermalm som är ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart. Därför är det glädjande att se att det på många områden varit en positiv utveckling i stadsdelen på dessa områden under verksamhetsåret Ur verksamhetsberättelsen vill vi särskilt lyfta fram följande: Försörjningsstödet minskar i stadsdelen.

5 Blad 5 Förskolornas positiva resultat i brukarundersökningen. Möjligheten att gå från deltid till heltid. Stor ökning av antalet odlingslådor i flera stadsdelar. Det systematiska arbetet för att få våra förskolor kemikaliesmarta och den stora ökningen av ekologiska livsmedel i förskolan har fortsatt att utvecklas. Att stadsdelen utvecklat och förbättrat arbetet med ungas delaktighet och inflytande med ett ungdomsråd liksom nämndens delaktighet i skolorna. Utvärdering av sommarjobb inom Stockholms stad visar att hela 91 procent av sommarjobbarna trivdes med arbetsuppgifterna. Andelen medborgare som känner sig trygga i stadsdelen har ökat. Särskilda satsningar inom olika områden, till exempel demokrati- och utvecklingsarbetet, området barn, kultur och fritids, förskolan, socialtjänsten och äldreomsorgen har genomförts. Vi har i den rödgröna majoriteten höga ambitioner och inom en del områden högre satta nämndmål än KF:s mål. Vi ser med detta, under kommande år, fram emot ytterligare steg i riktningen mot ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart Östermalm. Vi kan konstatera att det finns områden där en del förbättringsarbete krävs, men vi känner oss dock trygga med att förvaltningen under nämndens ledning aktivt arbetar med planering och åtgärder inom de olika områdena, inte minst vad gäller rehabiliterande och motiverande insatser för att minska sjukfrånvaron och arbetet med att komma till rätta med diskriminering. Therese Carlborg m.fl. (M) och Mimmi Deljerud Engholm (L) anmälde ett särskilt uttalande enligt följande: För en långsiktigt positiv utveckling av Stockholm är det viktigt att formulera en tydlig långsiktig vision för stadsdelen, med målsättningar för i vilken riktning som Stockholm ska utvecklas inför framtiden.

6 Blad 6 Mot den bakgrunden ser vi med oro på majoritetens bristande arbete när det kommer till: 1. Förskolan Barngruppernas storlek i förskolan riskerar att öka på grund av de nya reglerna om rätt till heltid. Vi kan konstatera att majoriteten har lagt stora resurser på handlingsplaner för genuspedagogik på förkolorna. Trots detta ligger man kraftigt under måluppfyllelsen. I en tid då stadsdelens förskolarare vittnar om stora barngrupper och brist på personal, ser vi med oro på denna utveckling. 2. Socialpsykiatrin Vi noterar för andra året i rad sjunker andelen personer som är nöjda med hur utredningen av deras behov av stöd vid insatser inom socialpsykiatrin har genomförts. Trots att stadsdelen går med överskott och att rödgrönrosa majoriteten höjt skatten två gånger, med sammanlagt över 1,3 miljarder kronor, finns inte tillräckliga resurser för att möta denna grupp. Sedan majoriteten tog över 2014 har nöjdheten sjunkit med 13 %. 3. Omsorg om våra äldre När majoriteten under 2015 beslutade att göra den kommunala hemtjänsten till det enda ickevalsalternativet varnade vi för vad detta beslut kunde komma att innebära för våra äldre. Vi kan nu konstatera att kontinuiteten i den kommunala hemtjänsten försämrats kraftigt under året och att stadsdelsnämnden inte når sitt uppsatta mål. Samtidigt ser vi att andelen nöjda omsorgstagare inom hemtjänsten sjunker och att årsmålet inte uppnås. Alliansen är övertygad om att Östermalm kan mer. Östermalm ska vara en stadsdel med livschanser för alla. Vår vision för Stockholm är en öppen, hållbar, trygg, tillåtande och framtidsinriktad stad som är öppen, hållbar, trygg, tillåtande och framtidsinriktad där människor arbetar, där det finns en mångfald av människor, många företag och företagare. Efter två år vid makten fortsätter majoriten sin lånefest, trots att stadsdelar som Östermalm går med överskott. Under de senaste två åren vid makten har den rödgrönrosa majoriteten höjt skatten två gånger, med sammanlagt över 1,3 miljarder kronor. Trots det har få egna politiska förslag lagts fram.

7 Blad 7 Stockholm är en fantastisk stad med enastående möjligheter att skapa goda livschanser för alla stockholmare. Vi har en annan vision för Stockholm än de rödgrönrosa partierna. Vår vision om framtidens Stockholm tar sin utgångspunkt i den enskilda stockholmaren. Vi vill inrikta stadens verksamheter till att möjliggöra livschanser och tillvarata den dynamik som präglar en modern storstad i ett globalt sammanhang. Ersättaryttrande Maximilian Molin (C) och Steven Crosson (KD) anmälde att om de hade tjänstgjort hade de ställt sig bakom Moderaternas och Liberalernas särskilda uttalande.

8 Blad 8 4 Ändrad sammanträdesdag för Östermalms stadsdelsnämnd år Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande. 2. Omedelbar justering. Påsklovet i Stockholms skolor är förlagt till vecka 12 i år. Stadsdelsnämndens sammanträde är planerat till den 12 april, det vill säga, påsklovsveckan. Med anledning av detta föreslår förvaltningen att stadsdelsnämndens möte flyttas till tisdagen den 18 april Samråd har skett med nämndens presidium. s beredning Östermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 4 januari Dnr sgång Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

9 Blad 9 5 Partiell revidering av delegationsordning för Östermalms stadsdelsnämnd 1. Stadsdelsnämnden godkänner de förändringar som vidtagits i delegationsordningen. 2. et gäller från beslutsdatum den. 3. Omedelbar justering. Delegationsordningen behöver uppdateras med anledning av att inom avdelning äldreomsorg tillkommit behov av att kunna verkställa anhöriganställning i kommunal regi. Detta medför också en förändring i delegationsordningen för personalenheten. s beredning Östermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 4 januari Dnr sgång Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

10 Blad 10 6 Verksamhetsuppföljning av Dianagårdens vård- och omsorgsboende år 2016 Uppföljning av Dianagårdens vård-och omsorgsboende för år 2016 godkänns. Förvaltningen har genomfört den årliga uppföljningen av Dianagårdens vård-och omsorgsboende. Uppföljningen har genomförts i enlighet med stadens uppföljningsmall. Uppföljningen omfattar områden såsom personal, ledningssystem, dokumentation, social omsorg och hälso- och sjukvård. Även resultatet från förvaltningens individuppföljning samt Socialstyrelsens brukarundersökning ligger till grund för uppföljningen. s beredning Östermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 21 december Dnr sgång Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

11 Blad 11 7 Verksamhetsuppföljning av dagverksamheterna Östermalm 2016 Verksamhetsuppföljning av Dagverksamheterna Östermalm 2016 godkänns. Alla verksamheter som är belägna inom stadsdelsnämndens område och verksamheter inom ramavtal som Östermalm har uppföljningsansvar för, har följts upp under s beredning Östermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 5 januari Dnr sgång Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

12 Blad 12 8 Verksamhetsuppföljning av Gärdets och Värtans gruppbostäder och Töfsingdalens servicebostad Verksamhetsuppföljningen av Gärdes och Värtans gruppbostäder och Töfsingdalens servicebostad för år 2016 godkänns. Gärdet- och Värtans gruppbostäder och Töfsingdalens servicebostad är Östermalms stadsdelsförvaltnings egna verksamheter och drivs i kommunal regi. Verksamhetsuppföljningen har skett på önskemål av enhetschef för att få en överblick över verksamheternas rutiner gällande dokumentation och att kvalitetsledningssystemets dokumenter är uppdaterade. Uppföljningarna görs för andra året i rad. Tillkommit sedan förra årets uppföljning är Töfsingdalens servicebostad. s beredning Östermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 15 december Dnr sgång Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

13 Blad 13 9 Redovisning av verksamhet med personligt ombud 2016 och ansökan om statsbidrag för år Stadsdelsnämnden godkänner redovisningen till Länsstyrelsen i Stockholms län gällande verksamhet personliga ombud för Stadsdelsnämnden godkänner ansökan om statsbidrag för 2017 om kronor. 3. Stadsdelsnämnden beslutar om omedelbar justering. Kommuner som erhåller bidrag för verksamhet personliga ombud åläggs varje år att till länsstyrelsen redovisa hur verksamheten har bedrivits. Redovisningen gäller för verksamheten personligt ombud år 2016 samt ansökan om statsbidrag om kronor som avser tre personliga ombud för s beredning Östermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 9 januari Dnr sgång Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

14 Blad Samverkansöverenskommelse Norrmalm, Kungsholmen och Östermalm Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens förslag om samverkansöverenskommelse avseende tillsyn av tobaks-och folkölsförsäljning samt handläggning av serveringstillstånd mellan Norrmalms, Kungsholmens och Östermalms stadsdelsnämnder. I syfte att skapa en mer likvärdig och effektiv tillsyn i Stockholms stad föreslår stadsdelsförvaltningen att en samverkansöverenskommelse avseende gemensam tillsyn av tobaks- och folkölsförsäljning samt handläggning av serveringstillstånd upprättas för stadsdelsnämnderna Norrmalm, Kungsholmen och Norrmalm. Ansvaret ska organisatorisk tillhöra preventionsenheten vid Östermalms stadsdelsnämnd. Överenskommelsen har, enligt delegation, undertecknats av ansvarig avdelningschef/stadsdelsdirektör på respektive förvaltning och träder i kraft 1 mars s beredning Östermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 10 januari Dnr sgång Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

15 Blad Ny lekplats på sportfältet 1. Stadsdelsnämnden godkänner programmet. 2. Stadsdelsnämnden ger stadsdelsdirektören i uppdrag att fatta beslut i genomförandeskedet inom godkänd budget för projektet. Ny lekplats på sportfältet tillhör stadsdelsnämndens prioriterade parkprojekt, ett program för lekplatsen har därför tagit fram. Lekplatsen planera genomföras Den totala kostnaden för projektering och anläggning har beräknats till 9 mnkr Parkinvesteringsmedel om 5 mnkr kommer att användas, samt bidrag från länsstyrelsen om totalt 4 mnkr. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner programmet och ger stadsdelsdirektören i uppdrag att fatta beslut i genomförandeskedet inom godkänd budget för projektet. s beredning Östermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 27 december Dnr sgång Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

16 Blad Uppdragsbeskrivningar för nämndernas verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning respektive socialpsykiatrin Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. I budget för 2015 fick socialnämnden uppdrag att i samråd med kommunstyrelsen göra överenskommelser mellan stadsdelsnämnderna och respektive nämnders verksamheter i egen regi. Det finns idag inom valfrihetssystemet avtal enligt LOV (lagen om valfrihet) samt enligt LOU (lagen om upphandling) med externa utförare. Dock saknas det motsvarande dokument för verksamheter som drivs i staden i egen regi. Socialförvaltningen har därför föreslagit att socialnämnden ger socialförvaltningen i uppdrag att i samband med revidering av förfrågningsunderlag för LOV inom verksamhetsområdena funktionsnedsättning och socialpsykiatri kontinuerligt revidera underlag till uppdragsbeskrivningar. Förvaltningen anser att uppdragsbeskrivningarna är bra. s beredning Östermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 4 januari Dnr sgång Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

17 Blad Ett jobbtorg för validering Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. Gulan Avci och Lotta Edholm, båda Liberalerna, har lämnat en motion som avser ett jobbtorg för validering. Enligt motionärerna tar det i genomsnitt sju år för en nyanländ att komma in på den svenska arbetsmarknaden, vilket innebär stora ekonomiska och mänskliga kostnader för den enskilde. De befintliga jobbtorgen bör därför kompletteras med ett nytt jobbtorg med fokus på validering. Jobbtorgen ska främst bedöma deltagarnas yrkeserfarenhet och reella kompetens, det vill säga vad de faktiskt förmår att göra. Förvaltningen instämmer med motionärerna i att validering av erfarenhet och utbildning bör komma i etableringsfasen. Detta är dock statens ansvar genom arbetsförmedlingen och inget som stadsdelsnämnderna vare sig arbetar med eller ansvarar för. anses i och med detta vara besvarad. s beredning Östermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 22 december Dnr Förslag till beslut Maria Antonsson m.fl. (MP), Birgit Marklund Beijer m.fl. (S) yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut. Therese Carlborg m.fl. (M) och Mimmi Deljerud Engholm (L) yrkade bifall till Moderaternas och Liberalernas förslag till beslut. sgång Maria Antonsson (MP) ställde de olika förslagen mot varandra och fann att nämnden antagit förvaltningens förslag till beslut. Reservation Therese Carlborg m.fl. (M) och Mimmi Deljerud Engholm (L) reserverade sig mot beslutet till förmån för gemensamt förslag enligt följande: Att besvara remissen enligt följande:

18 Blad 18 Vi delar motionens intentioner vars innehåll har en tydlig kommunal karaktär. Vi ser gärna att frågan utreds vidare. Ersättaryttrande Maximilian Molin (C) och Steven Crosson (KD) anmälde att om de hade tjänstgjort hade de ställt sig bakom Moderaternas och Liberalernas förslag till beslut och reservation.

19 Blad Åtgärder för minskad nedskräpning Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Kommunstyrelsen har tillfrågat Östermalms stadsdelsnämnd m.fl. om yttrande på Naturvårdsverkets skrivelse Åtgärder för minskad nedskräpning. Naturvårdsverket har haft i uppdrag av regeringen att utreda fyra frågor; om den s.k. nedskräpningsboten haft avsedd effekt, säkerställande av det nationella förebyggande arbetet, om statligt stöd kan vara ett alternativ för att hjälpa kommuner med stora mängder marint (ilandflutet) skräp och om lagen om gaturenhållning och skyltning behöver ändras. s beredning Östermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 10 januari Dnr sgång Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag. Särskilt uttalande Therese Carlborg m.fl. (M) och Mimmi Deljerud Engholm (L) anmälde ett särskilt uttalande enligt följande: För Alliansen är det viktigt att ha fortsatt hög ambition för skötsel och underhåll av stadsmiljön på Östermalm. Parker och grönområden ska vara attraktiva, trygga och välskötta för både invånare och besökare, med plats för lek, spontanidrott och avkoppling, men också för andra aktiviteter som Östermalmsborna efterfrågar. Det är av stor vikt att de allmänna ytorna är rena, trygga och säkra. Nedskräpningsboten är ett steg på rätt väg; inte minst efter som den sänder ett budskap om att nedsmutsning inte är acceptabelt. Dock förloras en del av poängen som nedskräpningsboten skall ha i och med att vissa mindre objekt undantas. Alliansen skulle förorda om även mindre skräp omfattades av nedskräpningsboten. Detta skulle göra regelverket mer pedagogiskt och lättförståeligt för medborgarna.

20 Blad 20 Ersättaryttrande Maximilian Molin (C) och Steven Crosson (KD) anmälde att om de hade tjänstgjort hade de ställt sig bakom Moderaternas och Liberalernas särskilda uttalande.

21 Blad Förslag till ny översiktsplan för Stockholm 1. Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. 2. Paragrafen justeras omedelbart. Stadsbyggnadskontoret har begärt yttrande från bland annat Östermalms stadsdelsnämnd angående Samrådsförslag till ny översiktsplan för Stockholm. Planen identifierar och beskriver de utmaningar och möjligheter staden har att förhålla sig till de kommande åren. Det är förändringar i omvärlden såsom klimatförändringar och migrationsströmmar. Det är stark befolkningstillväxt och stark efterfrågan på bostäder. Det är att skapa god tillgänglighet i regionen och de möjligheter och svårigheter som digitaliseringen för med sig. Det är de tydliga sociala skillnaderna som finns mellan kommunens stadsdelar. Det är att bevara och samtidigt utveckla Stockholms karaktär samt att planera för alla samhällsfunktioner. s beredning Östermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 20 december Dnr Förslag till beslut Maria Antonsson m.fl. (MP), Birgit Marklund Beijer m.fl. (S) yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut. Therese Carlborg m.fl. (M) och Mimmi Deljerud Engholm (L) yrkade bifall till Moderaternas och Liberalernas förslag till beslut. sgång Maria Antonsson (MP) ställde de olika förslagen mot varandra och fann att nämnden antagit förvaltningens förslag till beslut. Reservation Therese Carlborg m.fl. (M) och Mimmi Deljerud Engholm (L) reserverade sig mot beslutet till förmån för gemensamt förslag enligt följande: 1. Att delvis godkänna förvaltningens förslag till beslut. 2. Att därutöver anföra följande:

22 Blad 22 Vi anser i likhet med förvaltningen att förslaget till en ny översiktplan (ÖP) för Stockholm har en bra inriktning. Mycket av det som nämns i samrådsförslaget är frågor som Alliansen länge drivit. Avvägningen att en stor andel av regionens kommande bostadsbyggande bör ske i Stockholms stad, med god tillgång till kollektivtrafik och annan samhällsservice är vi i likhet med förvaltningen mycket positiva till. Att bygga staden inifrån och ut med fokus på tät, varierad bebyggelse i kollektivtrafiknära lägen är stadsbyggnadsprinciper vi länge arbetat för och det är därför glädjande att det återfinns i samrådsförslaget. Vi instämmer dock i kritiken om att det i ÖP saknas en tydlig inriktning vad gäller att hålla hög exploateringsgrad i kollektivtrafiknära lägen. Översiktsplanens ambitioner med en mer blandad bebyggelse där staden ska verka för att stadsdelar med ett ensidigt utbud av upplåtelseformer ska ges större blandning är ett lovvärt initiativ. Vi ställer oss kritiska till inställningen till att staden bör vara mycket restriktiv med att planera för radhus och villor. När det gäller områdesplanering som nämns i ÖP finns det många miljömässiga fördelar och stora möjligheter för förvaltningarna att samarbeta bättre. I det avseendet ser vi att många miljöfrågor som exempelvis dagvattenhantering och grönstruktur förutsätter planering över större områden. Glädjande är även att ÖP föreslår en omvandling av flera trafikleder i Stockholm till stadsboulevarder. Dock ställer vi oss skeptiska till att dessa genomgående bör ske i form av lamellbebyggelse. Vi anser att en utredning kring planering och exploatering av dessa trafikleder bör ske snarast, och inte som ÖP föreslår det på längre sikt. Detsamma gäller för överdäckningar av trafikleder, där översiktplanen förefaller kyligt inställd. Vi menar å andra sidan att det är ett konstruktivt sätt att utnyttja så mycket utrymme som möjligt för att bygga ihop staden där järnväg, spår eller vägar separerar områden. Stockholms luftkvalitet är redan idag ett stort problem. Och utformar vi inte staden på rätt sätt, riskerar vi att problemet bara att bli större. Utöver att vara en oerhört viktigt del för Stockholmarnas välbefinnande, är luftkvaliteten i staden även viktig för att kunna bygga nya bostäder. På exempelvis Valhallavägen har vi sett att det sedan länge planerade bostadsbyggandet har stoppats, just på grund av den dåliga luftkvaliteten. Detta är såklart inte hållbart i en stad som växer i

23 Blad 23 rekordtakt. Därför vill vi att regeringen ger Stockholm de verktyg som behövs för att möta problemen. Ett lokalt beslutsfattande över trängselskatten skulle kunna vara ett steg på vägen. I väntan på detta bör Stockholm ges möjligheten att införa särskilda miljözoner där luften är som sämst. Det är dock viktigt att en sådan möjlighet först föregås av noggranna lokal utredningar och att kostnaderna tydligt kan motiveras av miljöoch hälsoskäl. Att Stockholm växer råder det få tvivel om. Frågan är bara hur. Därför hade vi önskat att ÖP innehöll mer om hur höga hus och tät bebyggelse effektivt sparar grönområden och möjliggör för nya grönområden att anläggas. Slutligen vill vi även poängtera och synliggöra att det i översiktplanen helt saknas ambitioner på fler miljöprofils eller miljöspetsområden i Stockholm, vilket vi ställer oss kritiska till. Särskilt uttalande Maria Antonsson m.fl. (MP) och Birgit Marklund Beijer m.fl. (S) anmälde ett särskilt uttalande enligt följande: Vi ställer oss i huvudsak bakom förvaltningens tjänsteutlåtande. Vi vill dock påpeka att det finns en del problem i det liggande förslaget. En svaghet är till exempel att kartorna kan ses som otydliga i tryckt form. I utställningen föreföll det mer tydliga. Vidare påpekar förvaltningen i sitt tjänsteutlåtande att barnperspektivet inte uppmärksammats tillräckligt i planen. Vi vill understryka vikten av det. Med tanke på barnen är det viktigt att trygga och hälsosamma vistelsemiljöer skapas, som det uttrycks i konsekvensbeskrivningen. Det gäller skolgårdar, förskolegårdar och gårdar i anslutning till bebyggelse. Vi skulle även se ett tydligare jämställdhets- och funktionsnedsättningsperspektiv i planen. När det gäller Nationalstadsparken är till exempel Stora Skuggan ett fantastiskt naturområde i parken som borde kunna användas och göras åtkomligt i betydligt större utsträckning än vad som är fallet idag. Stora Skuggan skulle kunna utvecklas till ett utomordentligt friluftsområde med tillgång till skidåkning med mera. Det föreslås i översiktsplanen att tillgängliggöra kajer, vilket är positivt. Stockholms stad nyttjar idag inte det fantastiska läget vid vattnet och skulle kunna angöra mer sjötrafik än som fallet är idag.

24 Blad 24 Kajerna skulle kunna nyttjas mycket mer som en mötesplats för alla stockholmare och bidra till en sammanhängande stad. De skulle kunna vara ställen som det är naturligt att åka till för medborgare i ytterstaden för möten på trivsamma uteserveringar för alla åldrar. Vi ser mycket positivt på att medborgarna på Östermalm har kunnat ta del av översiktsplanen och getts möjlighet att påverka Stockholms framtid. Under samrådet var Stockholms stad på plats med en utställningspaviljong på Karlaplan för att informera och föra dialog, vilket var vad vi menar var mycket uppskattat. Ersättaryttrande Maximilian Molin (C) och Steven Crosson (KD) anmälde att om de hade tjänstgjort hade de ställt sig bakom Moderaternas och Liberalernas förslag till beslut.

25 Blad Detaljplan för Ängsbotten 6 i Hjorthagen 1. Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. 2. Paragrafen justeras omedelbart. Planen syftar till att möjliggöra bebyggelse för i huvudsak bostadsändamål på mark som tidigare använts för industriändamål. Detaljplanen innehåller i sin helhet upp emot 500 lägenheter, varav cirka 290 studentbostäder och 70 hyresrätter. Dessutom omfattar planen en livsmedelsbutik samt mindre lokaler i kvarterens bottenvåningar. Planen innehåller även en ny vägsträckning av nuvarande Fiskartorpsvägen med ett nytt läge för vägbro över Värtabanan. Mellan bebyggelsen och Värtabanan anordnas ett parkstråk. Ytterligare ett kvarter med bostäder och verksamheter väntas på sikt planläggas öster om det aktuella. Behovet av förskola för denna etapp tillgodoses i och med byggandet av förskolan Jackproppen i Hjorthagsparken. s beredning Östermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 5 december Dnr sgång Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

26 Blad Detaljplan och ändring av detaljplaner för del av fastigheten Hjorthagen 1:5 m fl, Bergrumsgarage i Hjorthagsberget 1. Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. 2. Paragrafen justeras omedelbart. Planområdet ligger i Hjorthagsbergets norra del och är en del av stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden. Planförslaget innehåller två alternativa lägen för anläggandet av bergrumsgarage avsett för bilparkering. Garaget planeras försörja nya bostäder och verksamheter i Gasverksområdet (inklusive gästscen och Hjorthagens Idrottsplats) och Kolkajen. I respektive alternativ, både 1 och 2 kan vardera upp till bilplatser anläggas. s beredning Östermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 5 december Dnr sgång Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

27 Blad Detaljplan för fastigheten Antwerpen 2 m.fl. Södra Värtan, del av Norra Djurgårdsstaden Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Detaljplanens huvudsyfte är omvandla Södra Värtan till en tät, funktionsblandad och levande stadsdel. Detaljplanen möjliggör bland annat lägenheter, 26 förskoleavdelningar, samt nya offentliga platser i form av nya parker och torg, tillgänglig kajpromenad, nya cykelbanor samt ett bad. s beredning Östermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 21 december Dnr sgång Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

28 Blad Detaljplan för fastigheten Ambassadören 5 i stadsdelen Östermalm 1. Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. 2. Paragrafen justeras omedelbart. Syftet med planändringen är att möjliggöra byggnation av en mindre byggnad i form av vaktkur i norra delen av fastigheten mot Dag Hammarskjölds väg samt att tillåta en mindre ekonomibyggnad i nordvästra delen av fastigheten. Förslaget möjliggör anpassning av fastigheten till en ny kontorsverksamhet och den befintliga villan kommer att anpassas till säkerhets- och funktionskrav ställda av fastighetsägaren. s beredning Östermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 22 december Dnr sgång Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

29 Blad Anmälan av enheternas verksamhetsplaner och kvalitetsgarantier 2017 Stadsdelsnämnden godkänner redovisningen och lägger den till handlingarna. Enheternas verksamhetsplan (VP) kompletterar stadsdelsnämndens övergripande VP. Med utgångspunkt i nämndmålen fastställer enheterna i sina enhetsmål; med förväntat resultat, arbetssätt, resursanvändning, uppföljning med resultat, analys och utveckling. Enheternas så kallade kvalitetsgarantier beskriver vad varje verksamhet åtar sig gentemot brukare/kunder och vad de åtar sig att göra för att genomföra dem, samt rutiner för att hantera synpunkter och klagomål. Enheternas VP och kvalitetsgarantier har behandlats vid enheternas arbetsplatsträffar (APT). Dnr

30 Blad Anmälan av uppföljning av vård- och omsorgsboenden enligt ramavtal år 2016 Uppföljning av vård-och omsorgsboenden enligt ramavtal anmäls och läggs till handlingarna. Alla verksamheter som är belägna inom stadsdelsnämndens område och verksamheter inom ramavtal som Östermalm har uppföljningsansvar för, har följts upp under I ärendet redovisas uppföljningarna av sex privata vård- och omsorgsboenden enligt ramavtal. Uppföljningarna påvisar att det är väl fungerande verksamheter med en god vård och omsorg. Förbättringsområden som har konstaterats handlar om att utveckla arbetet enligt ledningssystemet, bland annat intensifiera riskbedömningar och egenkontroller. Dnr

31 Blad Anmälan av verksamhetsuppföljning av Saras Omsorgs dagverksamhet enligt ramavtal 2016 Uppföljning av Saras Omsorgs dagverksamhet enligt ramavtal anmäls och läggs till handlingarna. I ärendet redovisas uppföljningen av Saras Omsorgs dagverksamhet. Förvaltningens samlade bedömning är att utföraren har ambition att följa lagar, avtal och föreskrifter men behöver mer kunskap för att uppnå målet. Dnr

32 Blad Anmälan av resultatet av enkätundersökning om ekonomiskt bistånd år Östermalm Stadsdelsnämnden godkänner redovisningen och lägger den till handlingarna. Under perioden augusti-oktober 2016 skickades en enkät hem till personer aktuella för ekonomiskt bistånd, totalt uppgick gruppen till personer. Datainsamlingen genomfördes av Enkätfabriken AB på uppdrag av socialförvaltningen Stockholms stad. Dnr

33 Blad Anmälan av projektrapport Lokalförsörjning förskola och skola Stadsdelsnämnden godkänner redovisningen och lägger den till handlingarna. Rapporten visar planeringsprocessen avseende lokaler för förskolebarn och skolbarn. Syftet är att bedöma om ansvariga nämnders och styrelsers planering är ändamålsenlig och effektiv för att klara prognostiserad ökning av antalet barn och elever. Dnr Särskilt uttalande Therese Carlborg m.fl. (M) och Mimmi Deljerud Engholm (L) anmälde ett särskilt uttalande enligt följande: Mot bakgrund av att ett antal förskolor under mandatperioden har blivit uppsagda eller varslats om uppsägning inom Östermalms stadsdelsområde är det välkommet att stadsrevisionen granskar lokalförsörjningen för förskolorna. Även om Östermalms stadsdelsnämnd inte omfattas av granskningen ger revisionsrapporten en angelägen inblick i planeringsprocessen avseende lokaler för förskolebarn. Tyvärr konstaterar vi att revisorerna finner brister i samverkan mellan exploaterings- samt stadsbyggnadskontoren och verksamheterna. Vidare konstaterar vi att planeringsprocessen brister i ändamålsenlighet och effektivitet. Alliansen har betonat och betonar vikten av en effektiv lokalförsörjning för förskolebarn. Vi har tidigare efterfrågat svar om hur förvaltningen tillsammans med stadens bostadsbolag arbetar för att kartlägga lediga lokaler i det kommunala beståndet. Vi har även yrkat på att uppdra åt förvaltningen att genomföra löpande riskanalys avseende eventuella framtida uppsägningshot för förskolor. Östermalms föräldrar behöver känna att det finns en stabilitet i utbud av förskoleplatser. Ersättaryttrande Maximilian Molin (C) och Steven Crosson (KD) anmälde att om de hade tjänstgjort hade de ställt sig bakom Moderaternas och Liberalernas särskilda uttalande.

34 Blad Anmälan av projektrapport från stadsrevisionen - "Ensamkommande flyktingbarn" Stadsdelsnämnden godkänner redovisningen och lägger den till handlingarna. Under 2015 skedde en markant ökning av antalet ensamkommande barn som kom till Stockholm. Revisionskontoret har genomfört en granskning av om ansvariga nämnder har en ändamålenlig styrning och uppföljning av boendeinsatser för ensamkommande barn samt ekonomiska konsekvenser för staden. Dnr

35 Blad Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd Stadsdelsnämnden godkänner redovisningen och lägger den till handlingarna. Anmälan av stadsdelsnämndens pensionärsråds protokoll från den 16 januari 2016.

36 Blad Protokoll från stadsdelsnämndens råd för funktionshinderfrågor Stadsdelsnämnden godkänner redovisningen och lägger den till handlingarna. Anmälan av stadsdelsnämndens råd för funktionshinderfrågors protokoll från den 12 januari 2017.

37 Blad a Minnesanteckningar från Trygghets- och säkerhetsrådet Östermalm - TSR Stadsdelsnämnden godkänner redovisningen och lägger den till handlingarna. Anmälan av minnesanteckningar från Trygghets- och säkerhetsrådet Östermalm från den 1 december 2016.

38 Blad Anmälan av delegationsbeslut enligt delegationsordningen Stadsdelsnämnden godkänner redovisningen och lägger den till handlingarna. Dnr Ärendegrupp i delegationsordningen 2.15 Lämna uppdrag om uppdragsupphandling till stadens centrala upphandlingsentreprenör eller vid flera förvaltningars gemensamma upphandling lämna uppdrag till direktör för den förvaltning som driver upphandlingen Lämna uppdrag om uppdragsupphandling till stadens centrala upphandlingsentreprenör el. vid flera förvaltningars gemensamma upphandling lämna uppdrag till direktör för den förvaltning som driver upphandlingen. Datum Delegat Vidaredelegation till förvaltningschefen vid serviceförvaltningen att för nämndens räkning teckna överenskommelse om förlängning av ramavtal avseende bokningstjänst för konferensanläggningar med Marcell Bokning AB Bokningsbolaget i enlighet med villkoren i gällande avtal. Dnr Vidaredelegation till förvaltningschefen vid serviceförvaltningen att för nämndens räkning teckna överenskommelse om förlängning av ramavtal avseende riksfärdtjänstresor med Riksfärdtjänsten Sverige AB, i enlighet med villkoren i gällande avtal. Christina Klang stadsdelsdirektör Christina Klang stadsdelsdirektör

39 Blad Lämna uppdrag om uppdragsupphandling till stadens centrala upphandlingsentreprenör el. vid flera förvaltningars gemensamma upphandling lämna uppdrag till direktör för den förvaltning som driver upphandlingen. Dnr Anmälan av kontaktperson och deltagare i referensgrupp för upphandling som genomförs av serviceförvaltningen gällande bevakningsoch larmcentraltjänster. Dnr Avgångsersättning Avgångsersättning för vårdbiträde. Dnr Avgångsersättning Avgångsersättning för bidragshandläggare. Dnr Avgångsersättning Avgångsersättning för vårdbiträde. Dnr Avgångsersättning Avgångsersättning för socialsekreterare. Dnr Avgångsersättning Avgångsersättning för vårdbiträde. Dnr Avgångsersättning Avgångsersättning för vårdbiträde. Dnr att utlämna/inte utlämna allmän handling eller uppgift ur allmän handling till enskild eller annan att inte utlämna allmän handling i sin helhet till enskild gällande kränkande behandling som dokumenterats inom Christina Klang stadsdelsdirektör Christina Klang stadsdelsdirektör Christina Klang stadsdelsdirektör Christina Klang stadsdelsdirektör Christina Klang stadsdelsdirektör Christina Klang stadsdelsdirektör Christina Klang stadsdelsdirektör Lisbeth Lindman t.f. avdelningschef

40 Blad 40 myndighet samt uppställa förbehåll i samband med utlämnande till enskild. Östermalms stadsdelsförvaltning under år Dnr

41 Blad Anmälan av promemoria med förteckning av inkomna brev, medborgarförslag, skrivelser m.m. Stadsdelsnämnden godkänner redovisningen och lägger den till handlingarna. Förteckning över inkomna brev, skrivelser, medborgarförslag och protokollsutdrag m.m. till Östermalms stadsdelsnämnd. Från och med den 30 november 2016 till och med den 12 januari 2017 A. Protokoll från kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Stockholms stad Protokoll från kommunfullmäktiges sammanträde den 28 november 2016, utdrag 17 Uppföljning av budget 2016 Tertialrapport 2 med delårsbokslut per den 31 augusti Dnr Strategi för fossilbränslefritt Stockholm 2040 Dnr / Detaljplan för del av Norra Djurgårdsstaden Lilla Gasverket. DP Dnr / Delårsrapport från äldreboendeutredningen. Dnr / Tomträttsavgälder för flerbostadshus. Dnr /2016 Protokoll från kommunfullmäktiges sammanträde den 12 december 2016, utdrag 14 Program för stöd till anhöriga Dnr / Riktlinjer för kommunalt bostadsbidrag till personer med funktionsnedsättning (KBF). Dnr / Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa. Dnr / Reviderade regler för intagning och plats i förskolan och pedagogisk omsorg i Stockholms stad. Dnr / Internationell strategi för Stockholms stad. Dnr / Stockholms stads EU-policy. Dnr /2016

42 Blad 42 B. Protokoll från socialnämnden Protokoll från socialnämndens sammanträde den 13 december 2016, utdrag 14 Hemlösa personer i Stockholms stad 25 september Dnr / Fler familjecentraler i ytterstaden. Delrapport november Dnr /2016 C. Protokoll från miljö- och hälsoskyddsnämnden 10 Plaskdammar. Dnr vid Östermalms SDF Buller från fasta installationer i förskolor. Dnr vid Östermalms SDF Marksökning av badplatser i Stockholms stad. Dokid D. Inkomna brev, skrivelser, medborgarförslag m.m. till Östermalms stadsdelsnämnd Medborgarförslag inkom den 30 november 2016 angående Tillgång till ytterligare utomhusutrymmen för Ängsklockans förskola. Brev/medborgarförslag inkom den 12 december 2016 angående sysselsättning för funktionsnedsatta i form av dagverksamheter med ny träfflokal och ett nytt arbetscentrum. Dnr Brev inkom den 19 december 2016 angående frågor ställda till stadsdelsnämnden beträffande utvecklingen av hemtjänsten och äldreboenden från PRO:s samorganisation i Stockholm. Dnr Brev inkom den 20 december 2016 angående begäran om förnyad begäran av utlämnande av allmänna handlingar gällande PRIO-medel och redovisning till kommunfullmäktige om förslagsställarens obesvarade medborgarförslag. Dnr Synpunkt inkom 19 december 2016 angående gräsmatta väster om Ekorrparken i Norra Djurgårdsstaden. Registrerat i synpunktsportalen till parkmiljöförvaltningen. Ärendenr: SY OZO. Inkom den 2 december 2016 Inspektionsrapport för kännedom efter genomförd inspektion av Livis omsorg den 4 november Dnr

43 Blad 43 Inkom den 4 januari 2017om kvalitetsobservation inom Famntaget omsorg AB hemtjänst. Dnr E. Inkomna domar, beslut och protokoll Förvaltningsrätten i Stockholm, avdelning 33 DOM målnr: gällande överklagat beslut Östermalms stadsdelsförvaltning avseende laglighetsprövning enligt kommunallagen. Förvaltningsrätten avslår överklagandet. Förvaltningsrätten i Stockholm, avdelning 32 DOM målnr: gällande överklagat beslut Östermalms stadsdelsnämnd avseende återbetalning av kommunalt vårdnadsbidrag. Förvaltningsrätten beslutar med delvis bifall till överklagandet ändrar förvaltningsrätten det överklagande beslutet på så sätt att NN ska betala tillbaka kronor till Östermalms stadsdelsnämnd i Stockholms stad. Förvaltningsrätten i Stockholm, avdelning 33 BESLUT målnr: gällande överklagat beslut Östermalms stadsdelsnämnds beslut avseende laglighetsprövning enligt kommunallagen; nu fråga om inhibition. Förvaltningsrätten avslår yrkandet om inhibition. Förvaltningsrätten i Stockholm, avdelning 33 BESLUT målnr: gällande överklagat beslut, Östermalms stadsdelsnämnds beslut avseende laglighetsprövning enligt kommunallagen; nu fråga om verkställighetsförbud (inhibition). Förvaltningsrätten avslår yrkandet om inhibition. Kammarrätten i Stockholm, avdelning 06 BESLUT målnr: gällande överklagat beslut, Förvaltningsrätten i Stockholms dom den 18 oktober 2016 i mål nr avseende laglighetsprövning enligt kommunallagen; fråga om prövningstillstånd. Kammarrätten meddelar inte prövningstillstånd. Förvaltningsrättens avgörande står därför fast. BESLUT målnr gällande överklagat beslut från Förvaltningsrätten i Stockholm den 23 december 2016 i mål nr avseende laglighetsprövning enligt kommunallagen; fråga om prövningstillstånd. Kammarrätten meddelar inte prövningstillstånd. Förvaltningsrättens avgörande står därför fast.

44 Blad 44 BESLUT målnr gällande överklagat beslut från Förvaltningsrätten i Stockholm den 23 december 2016 i mål nr avseende laglighetsprövning enligt kommunallagen; fråga om prövningstillstånd. Kammarrätten meddelar inte prövningstillstånd. Förvaltningsrättens avgörande står därför fast.

45 Blad Information av stadsdelsdirektören Stadsdelsdirektör Christina Klang informerade om följande: I veckan examinerar Östermalm sina första palliativa ombud. Det är medarbetare på äldreomsorgen som genomgått en utbildning i vård och bemötande i livets slutskede. Humlanhuset har från och med i år utökade öppettider. Den 21 februari kl är det traditionsenligt vinterfets i Humlegårdens parklek, där bl.a. gruppen Eldsyster har en workshop i jonglering och bjuder på en föreställning med eldkonster. Det är dags att söka sommarjobb och kollo. Årets kollokatalog skickas om ett par ut till hushåll. Ungdomar som är folkbokförda i Stockholm och födda mellan 1998 och 2001 kan söka sommarjobb. Östermalm kommer att anställa 200 sommarjobbare. Information och ansökan via webben:stockholm.se/kollo resp. stockholm.se/sommarjobb Samrådsperioden för Södra Värtan pågår fram till den 10 februari och en digital dialog pågår på webben. Exploateringskontoret kommer att ha en workshop för företagare i området. Mer info på stockholm.se/sodravartan Foldern Vårt Stockholm 2017, som kommer att skickas ut till alla hushåll, ger bl.a. en överblick över stadens satsningar och prioriteringar samt över service, natur, kultur och byggprojekt. Foldern finns digitalt under stockholm.se/budget. Evenemanget Alla på snö kommer att pågå på Gärdet vecka 5 till och med 8. Fjärdeklassare från hela Stockholm stad får prova på skidåkning och närmare elever kommer att delta. Arbetet med egenregianbudet Kampementet pågår. En planeringsgrupp har bildats när det gäller återbruk i Norra Djurgårdsstaden. Stockholm Vatten utreder förutsättningarna för projektet. Inventering av presumtiva samarbetspartners pågår. Arbetet med företagsråd har påbörjats. Inventering och etablering av kontakter med intressenter/deltagare pågår.

46 Blad Övriga frågor Tobias Sjö (M) undrade vad som händer med råttbekämpningen. Maria Antonsson (MP) berättade att Kemikalieinspektionen gett Stockholms stad dispens att fram till maj månad använda ett icke godkänt bekämpningsmedel. Förhoppningen är att därefter kunna använda något medel som är lika effektivt men mera miljövänligt. Inkomna skrivelser från förtroendevalda Skrivelse av Therese Carlborg m.fl. (M) och Mimmi Deljerud (L) om vilka effekter förvaltningen bedömer att beslutet om att barn till föräldralediga har rätt till förskoleplats på heltid kommer att ha på stadsdelens förskoleverksamhet. Dnr Ersättaryttrande Maximilian Molin (C) och Steven Crosson (KD) anmälde att om de hade tjänstgjort hade de ställt sig bakom Moderaternas och Liberalernas skrivelse.

47 Blad Upphandling av interna trygghetslarm i vård- och omsorgsboende

48 Blad Yttrande över ansökan om adoption enligt 4 kap stycket föräldrabalken (FB)

49 Blad Yttrande över ansökan om adoption enligt 4 kap stycket föräldrabalken (FB)

50 Blad Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 1 punkten föräldrabalken (FB)

51 Blad Begäran om att väcka talan enligt 6 kap. 15 a 2 stycket föräldrabalken (FB) om umgänge mellan barn och någon annan än förälder

52 Blad Anmälan enligt patientsäkerhetslagen (lex Maria) Kattrumpstullens vård och omsorgsboende

53 Blad Anmälan av dom från Förvaltningsrätten i Stockholm återbetalning av kommunalt vårdnadsbidrag

54 Blad Anmälan av träffad förlikning - personalärende

55 Blad Anmälan av sociala delegationens protokoll

Sammanträde Torsdag 2 februari 2017 klockan 19:00 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40

Sammanträde Torsdag 2 februari 2017 klockan 19:00 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40 Östermalm stadsdelsnämnd 2 februari 2017 Sammanträde Torsdag 2 februari 2017 klockan 19:00 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40 OBS! Den slutna delen av sammanträdet endast för nämndens ledamöter Allmänhetens

Läs mer

Närvarande Beslutande ledamöter: Sara Pettigrew (MP) ordföranden Henrik Sjölander (M) vice ordföranden

Närvarande Beslutande ledamöter: Sara Pettigrew (MP) ordföranden Henrik Sjölander (M) vice ordföranden Servicenämnden PROTOKOLL 1/2017 Tid Tisdagen den 31 januari 2017 kl. 08.30 09.00 Plats Serviceförvaltningen, Justerat Måndagen den 6 februari 2017 Sara Pettigrew Henrik Sjölander Närvarande ande ledamöter:

Läs mer

Sammanträde Torsdag 26 oktober 2017 klockan 19:00 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40

Sammanträde Torsdag 26 oktober 2017 klockan 19:00 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40 Östermalm stadsdelsnämnd Föredragningslista 26 oktober 2017 Sammanträde Torsdag 26 oktober 2017 klockan 19:00 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40 OBS! Den slutna delen av sammanträdet endast för nämndens

Läs mer

5 Tertialrapport för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

5 Tertialrapport för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Sida 6 5 Tertialrapport 2 2016 för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Beslut 1. Budgetjustering begärs hos kommunstyrelsen med 0,6 miljoner kronor för ökade prestationer inom omsorgs om personer med

Läs mer

4 Underlag för budget 2017 med inriktning 2018 och 2019 med äldreboendeplanering innerstaden 2017

4 Underlag för budget 2017 med inriktning 2018 och 2019 med äldreboendeplanering innerstaden 2017 Blad 6 4 Underlag för budget 2017 med inriktning 2018 och 2019 med äldreboendeplanering innerstaden 2017 Beslut 1. Stadsdelsnämnden fastställer underlag för budget 2017 med inriktning 2018 och 2019 samt

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015. Dnr /2016

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015. Dnr /2016 Sida 35 (53) 10 Remiss av Vision 2040 Ett Stockholm för alla Remiss från kommunstyrelsen, dnr 119-1401/2015 Dnr 150-792/2016 Äldrenämndens beslut Äldrenämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande

Läs mer

Funktionshinderrådets protokoll

Funktionshinderrådets protokoll Sida 1 (6) s protokoll Närvarande ledamöter Helena Lanzer Sillén, ordförande Mikael Erdefelt, vice ordförande Håkan Jarmar Lotta Rosenström Margareta Åsén Johansson Ulla Smedberg Ingela Hedén Förvaltningen

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 i korthet. Östermalms stadsdelsnämnd

Verksamhetsplan 2018 i korthet. Östermalms stadsdelsnämnd Verksamhetsplan 2018 i korthet Östermalms stadsdelsnämnd Fakta Östermalms stadsdelsområde Ett av de geografiskt största stadsdelsområdena Cirka 74 000 invånare - prognos för 2021, drygt 80 000 Cirka 51,5

Läs mer

Therese Carlborg (M) vice ordförande

Therese Carlborg (M) vice ordförande Nr 3 /2016 Sammanträde torsdag klockan 19:00 19:30 Ledamöter Therese Carlborg (M) vice ordförande jäv 14 Fredrik Boeke (S) Stian Raneke (S) jäv 11 Birgit Marklund Beijer (S) Berit Nyberg (S) Jaime Barrios

Läs mer

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN SID 1 (7) 2008-07-23 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 21 september 2016

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 21 september 2016 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 21 september 2016 Tid: Kl. 15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-3, 5-9, 11-13, 15-16 Justerat den 28 september 2016 Anslaget

Läs mer

14 Verksamhetsberättelse för 2015

14 Verksamhetsberättelse för 2015 Blad 6 14 Verksamhetsberättelse för 2015 Beslut 1. Nämnden godkänner bokslut och verksamhetsberättelse för år 2015. 2. Nämnden begär ombudgetering om 3,0 mnkr för reinvesteringar som erhölls i samband

Läs mer

4 Underlag för budget 2016 med inriktning 2017 och 2018 med äldreboendeplanering innerstaden 2016

4 Underlag för budget 2016 med inriktning 2017 och 2018 med äldreboendeplanering innerstaden 2016 Blad 6 4 Underlag för budget 2016 med inriktning 2017 och 2018 med äldreboendeplanering innerstaden 2016 Beslut 1. Stadsdelsnämnden fastställer underlag för budget 2016 med inriktning 2017-2018 samt överlämnar

Läs mer

Revidering av Östermalms stadsdelsnämnds delegationsordning

Revidering av Östermalms stadsdelsnämnds delegationsordning Östermalms stadsdelsförvaltning Kanslienheten Sida 1 (5) 2017-09-29 Handläggare Ulrika Josephson Westberg Telefon: 08-508 10 039 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-10-26 Revidering av Östermalms stadsdelsnämnds

Läs mer

2 Tertialrapport 1 år 2017

2 Tertialrapport 1 år 2017 Blad 3 2 Tertialrapport 1 år 2017 Beslut 1. Tertialrapport 1, inklusive bilagor, godkänns och överlämnas till kommunstyrelsen 2. Nämnden begär omslutningsförändringar, ökade kostnader och intäkter, om

Läs mer

Modulbostäder på Östermalm

Modulbostäder på Östermalm Östermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-07-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Modulbostäder på Östermalm Svar på skrivelse

Läs mer

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIENHETEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-907-000 SID 1 (5) 2008-12-10 Handläggare: Anne-Marie Hemphälä Telefon: 08-508 10 034 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2008-12-18

Läs mer

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut Protokollsutdrag Socialnämnden 2016-12-13 Justerat 2016-12-19 Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) 18 Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Dnr 3.1.1-596/2015 Socialnämndens

Läs mer

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 21 (51) 13 Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2019 Förslag till vård- och omsorgsboenden att ingå kommande central upphandling av entreprenaddrift Dnr 5.1.2-125/2018 Äldrenämndens

Läs mer

1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) Beslut

1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) Beslut 2014-09-25 2 1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) 2 Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokollsjustering Beslut 1. Vice ordförande Ewa Larsson (MP) utses att tillsammans

Läs mer

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi och internservice Dnr 1.5.1-738-2018 Sida 1 (6) 2018-10-22 Handläggare Sofia Kántor Telefon: 08-508 042 45 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-11-15

Läs mer

... Magnus Lingen (s) Peter Lundén-Welden (m) Birgit Marklund Beijer (s)

... Magnus Lingen (s) Peter Lundén-Welden (m) Birgit Marklund Beijer (s) Box 24156 104 51 Stockholm Blad 1 tel vx: 08-508 10 000 Justerat den 5 december 2006.... Helena Bonnier (m).... Birgit Marklund Beijer (s) Närvarande: Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Helena

Läs mer

Sammanträde Torsdagen den 2 februari 2017 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353

Sammanträde Torsdagen den 2 februari 2017 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd 2 februari 2017 Sammanträde Torsdagen den 2 februari 2017 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353 Öppet forum Sammanträdet inleds kl. 18.00 med öppet forum och information

Läs mer

Nedskräpning på Östermalm

Nedskräpning på Östermalm Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-07-28 Handläggare Britt Mattsson Telefon: 08-508 09 330 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22

Läs mer

Stopp för kommunalt finansierad modersmålsundervisning i förskolan

Stopp för kommunalt finansierad modersmålsundervisning i förskolan Utlåtande 2016:41 RIV (Dnr 106-876/2015) Stopp för kommunalt finansierad modersmålsundervisning i förskolan Motion (2015:35) av Maria Danielsson (-) och Martin Westmont (SD) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

4 Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och 2021 Dnr 2018/

4 Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och 2021 Dnr 2018/ Sida 6 (33) 4 Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och 2021 Dnr 2018/170-1.1. Stadsdelsnämndens beslut 1. stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens förslag till underlag för budget 2019 med inriktning

Läs mer

Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S)

Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S) PM 2011:96 RIV (Dnr 321-2096/2009) Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse från Roger

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 10 (31) 8 Remiss Förslag till reviderade riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585 Dnr 1.6-374/2018 Äldrenämndens beslut 1. Äldrenämnden godkänner

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Ett jobbtorg för validering Motion (2016:111) av Gulan Avci och Lotta Edholm (båda L)

Ett jobbtorg för validering Motion (2016:111) av Gulan Avci och Lotta Edholm (båda L) Utlåtande 2017:87 RIII (Dnr 106-1590/2016) Ett jobbtorg för validering Motion (2016:111) av Gulan Avci och Lotta Edholm (båda L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C)

Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C) Utlåtande 2017:111 RIV (Dnr 106-1453/2016) Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR

RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Sammanträdesdatum Onsdag 6 december 2017 kl. 13.30 15.30 Plats Närvarande Ordförande Ledamöter Tjänstemän Gårdsrummet Förvaltningshuset Älvsjö

Läs mer

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-28 Handläggare: Eva Svedman Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd, sammanträde 2011-12-15 Stockholms

Läs mer

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr /

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr / Sida 70 (95) 21 Vision 2040, Ett Stockholm för alla - Svar på remiss, dnr 119-1401/2015 Beslut 1. stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens remissvar. 2. Omedelbar justering. Ärendet Föreligger förvaltningens

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresor

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresor Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-05 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer

Läs mer

Individnämndens protokoll 2015-04-14

Individnämndens protokoll 2015-04-14 Datum: Tisdagen den 14 april 2015 Tid: 17.00 19.30 Plats: Familjecentralen, Ekaråsen Justeringsdag: Onsdagen den 15 april 2015 Paragrafer: 27-34 Utses att justera: Paulina Svenungsson (C) Underskrifter:

Läs mer

Förslag till reviderad Vision för Stockholm år 2030 yttrande över remiss från kommunstyrelsen KS dnr /2014

Förslag till reviderad Vision för Stockholm år 2030 yttrande över remiss från kommunstyrelsen KS dnr /2014 stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Dnr 1.5.1.-336/2014 Sida 1 (5) 2014-07-02 Handläggare Helena Nilsson Telefon: 08-508 20 032 Till stadsdelsnämnd Förslag till reviderad Vision för Stockholm år 2030

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar för verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning och socialpsykiatri

Uppdragsbeskrivningar för verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning och socialpsykiatri Kungsholmens stadsdelsnämnd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-30 Handläggare Ingemar Sollgard Telefon: 08-508 08 444 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-02-02 Uppdragsbeskrivningar för verksamheter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (8) Plats Lomma kommunhus, Alnarp Tid 2018-08-28, kl. 18:36-20:23 Sammanträdesdatum s. 1 (8) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Pia Johnson (S) Anders Widesjö (M) Krister

Läs mer

Therese Carlborg (M) vice ordförande

Therese Carlborg (M) vice ordförande Nr 4 /2016 Sammanträde torsdag klockan 19:00 20:15 Ledamöter Maria Antonsson (MP) ordförande Therese Carlborg (M) vice ordförande Fredrik Boeke (S) Stian Raneke (S) Birgit Marklund Beijer (S) Berit Nyberg

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen för kvartal 4 år 2015, äldreomsorg

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen för kvartal 4 år 2015, äldreomsorg Utlåtande 2016:56 RVIII (Dnr 152-486/2016) Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen för kvartal 4 år, äldreomsorg Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Uppföljning och kvalitet inom mottagandet av ensamkommande flyktingbarn

Uppföljning och kvalitet inom mottagandet av ensamkommande flyktingbarn Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-14 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-10-26 Uppföljning och kvalitet

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

15 Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm - Lägesrapport av hållbarhetskommissionens arbete

15 Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm - Lägesrapport av hållbarhetskommissionens arbete Blad 18 15 Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm - Lägesrapport av hållbarhetskommissionens arbete Beslut Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. Ärendet I stadens budget

Läs mer

Förvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 november 2018.

Förvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 november 2018. Sida 14 (20) 13 Kafé i gemenskap Östermalm Ansökan om tidsbegränsat bidrag år två från föreningen Ny Gemenskap Dnr 8.1.1 530/2018 s beslut 1. beviljar Ny Gemenskap ett tidsbegränsat bidrag på 250 000 kronor

Läs mer

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart.

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Sida 10 (37) 5 Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten Svar på remiss från kommunstyrelsen av betänkande av utredningen om framtida valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2 Dnr 1.6-61/2014

Läs mer

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd PM 2008:52 RIV (Dnr 322-3817/2006) Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Hemställan

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Ledamöter Britt Petersson SPF

Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Ledamöter Britt Petersson SPF SAMMANTRÄDESPROTOKOL L Sammanträdestid, kl. 13.30-14:30 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Ledamöter Britt Petersson SPF Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Datum. Per Ågren (S) Lars Andersson (C) Anne-Marie Düring (L) Karolina Glogowska (SD) Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Datum. Per Ågren (S) Lars Andersson (C) Anne-Marie Düring (L) Karolina Glogowska (SD) Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Datum Plats och tid KS-salen, Rådhuset, Köping kl. 13.15 13.45 ande Andreas Trygg (V) ordförande Carl-Inge Westberg (S) Ann-Marie Lundin (S) Abdul Qorbani (S) Ann-Charlott Pettersson

Läs mer

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen.

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen. Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Sida 1 (5) 2018-02-13 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-03-15 Delegationsordning Förvaltningens förslag till

Läs mer

Färdplan för ett Stockholm för alla en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm

Färdplan för ett Stockholm för alla en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-10-29 Handläggare Thérèse Salomon Telefon: 076-120 80 79 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-11-22 Färdplan

Läs mer

8 Underlag för budget 2016 med inriktning 2017 och 2018

8 Underlag för budget 2016 med inriktning 2017 och 2018 Sida 9 8 Underlag för budget 2016 med inriktning 2017 och 2018 Beslut 1. Förvaltningens underlag till budget 2016 med inriktning 2017 och 2018 godkänns och överlämnas till kommunstyrelsen 2. Paragrafen

Läs mer

FARSTA STADSDELSNÄMND

FARSTA STADSDELSNÄMND Sammanträde måndag 2 januari 2012 Förvaltningens konferenslokal, Storforsplan 44, Farsta centrum, klockan 08.30-08.40 Ledamöter Lars Jilmstad (m), ordförande Arne Fredholm (m) Roland Bjurström (m) Ann-Louise

Läs mer

Verksamhetsplan Hemtjänst Karlaplan 2009

Verksamhetsplan Hemtjänst Karlaplan 2009 ÖSTERMALM HEMTJÄNST KARLAPLAN Handläggare: Cecilia Näslund Telefon: 08 508 10 576 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-946-100 1 (11) 2008-12-05 Verksamhetsplan Hemtjänst Karlaplan 2009 Inledning Karlaplans hemtjänst

Läs mer

5 Underlag för budget 2018 med inriktning 2019 och 2020 Dnr 2017/

5 Underlag för budget 2018 med inriktning 2019 och 2020 Dnr 2017/ Sida 8 (35) 5 Underlag för budget 2018 med inriktning 2019 och 2020 Dnr 2017/154-1.1. Stadsdelsnämndens beslut 1. Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas till kommunstyrelsen. 2. Paragrafen

Läs mer

Protokoll 11/2018. Mikael Nilsson (M) Henrik Lundberg (M) Herje Larsson (L) Maria Skalin Alströmer (MP) Hans Tjernström (C) Folke Amnö (S)

Protokoll 11/2018. Mikael Nilsson (M) Henrik Lundberg (M) Herje Larsson (L) Maria Skalin Alströmer (MP) Hans Tjernström (C) Folke Amnö (S) Sida 1 (22) Protokoll 11/2018 fört vid Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnds sammanträde torsdagen den 20 december 2018 kl. 18:00-19:00, Telefonvägen 30, Konferensanläggningen en trappa ner Ledamöter

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 14 september 2017, kl

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 14 september 2017, kl SAMMANTRÄDE SPROTOKOL L 201 7-09-14 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid Torsdag 14 september 2017, kl. 13.30 14.05 Plats Älvsjörummet Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Inger

Läs mer

Sammanträde onsdag 17 maj 2017 klockan 19: ajournering klockan

Sammanträde onsdag 17 maj 2017 klockan 19: ajournering klockan Nr 5 /2017 Sammanträde onsdag klockan 19:00 22.00 ajournering klockan 21.05-21.10 Ledamöter Maria Antonsson (MP) Therese Carlborg (M) Birgit Marklund Beijer (S) Stian Raneke (S) Berit Nyberg (S) Fredrik

Läs mer

Ajournering mellan 18 och 19 klockan

Ajournering mellan 18 och 19 klockan li Alvesta _,immun 1 (11) Plats och tid Vislandaskolan, sal Färjestaden den 10 april 2018 kl. 13:15-15.40 Ajournering mellan 18 och 19 klockan 15.15-15.35 Justerade paragrafer 14-22 Dnr: NUT 2018/001.006

Läs mer

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen.

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen. Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Dnr 1.1.-053-2019 Sida 1 (5) 2019-04-09 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2019-04-25 Delegationsordning Förvaltningens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-10-02 1 Innehållsförteckning Ärende 102 Presentation av ny enhetschef... 3 103 Information om tillsynsärende - Socialstyrelsen... 4 104 Delegation handläggning av SFI-bonus... 5 105 Äldreomsorgsplan...

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16) 2014-02-18 1 (16) Plats och tid Älmhults kommunhus 18 februari 2014 kl. 8.30 11.00 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-01-26 Matilda Ekström Sundberg Telefon: 508 08 079 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde 2010-02-17 Riktlinjer för

Läs mer

Sammanträdesdatum: Stationsgatan 12, klockan

Sammanträdesdatum: Stationsgatan 12, klockan Uppsala au 1 (7) Plats och tid: Stationsgatan 12, klockan 15.00-16.40 Tjänstgörande: Eva Christiernin (S), ordf Åsa Puide (MP), 1:e vice ordf, ej 201 Jonny Husén (S) Britt-Marie Löfgren (S) Anton Berg

Läs mer

Låt stadens alla fastighetsägare ansluta sig till stadens 24-timmarsgaranti mot klotter Motion (2016:27) av Lotta Edholm och Patrik Silverudd (båda L)

Låt stadens alla fastighetsägare ansluta sig till stadens 24-timmarsgaranti mot klotter Motion (2016:27) av Lotta Edholm och Patrik Silverudd (båda L) Utlåtande 2017:129 RVII (Dnr 106-358/2016) Låt stadens alla fastighetsägare ansluta sig till stadens 24-timmarsgaranti mot klotter Motion (2016:27) av Lotta Edholm och Patrik Silverudd (båda L) Kommunstyrelsen

Läs mer

Tillåt ombildningar i ytterstaden Motion (2015:56) av Joakim Larsson (M)

Tillåt ombildningar i ytterstaden Motion (2015:56) av Joakim Larsson (M) Utlåtande 2016:77 RI+RIX (Dnr 106-1321/2015) Tillåt ombildningar i ytterstaden Motion (2015:56) av Joakim Larsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:56)

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Social- och arbetsmarknadsnämnden. Nibblesbackevägen 17, Köping. Ida Frödén SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7)

ANSLAGSBEVIS. Social- och arbetsmarknadsnämnden. Nibblesbackevägen 17, Köping. Ida Frödén SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid KS-salen, kl 13.15-14.45 ande Andreas Trygg (V) ordförande Behxhet Ukelli (S) Ingalill Hedblom (S) Gina Lisegran (S) ersättare Abdul Qorbani (S) ersättare Birgitta

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 2016-512-1.5.1. Sida 1 (5) 2016-10-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-11-24 Förslag till program

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND FÖREDRAGNINGSLISTA 10 APRIL 2013 Sammanträde Torsdag 10 april 2013 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353 Öppet forum klockan 18.00 Denna del av sammanträdet inleds med

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-19 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Lag

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 12 (36) 6 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.7.1-182/2016 s beslut 1. hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. överlämnar tjänsteutlåtandet

Läs mer

Kommunhuset, Stora sessionsalen. Karin Caesar Socialförvaltningen,

Kommunhuset, Stora sessionsalen. Karin Caesar Socialförvaltningen, Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Kommunhuset, Stora sessionsalen Tid Tisdagen den 4 oktober 2011, kl. 18.30-19.45 Beslutande Se nästa sida. Se nästa sida. Övriga deltagande Se nästa sida. Se nästa sida.

Läs mer

Revidering av delegationsordningen

Revidering av delegationsordningen SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PERSONAL OCH KANSLI SID 1 (6) 2009-10-19 Handläggare: Maud Beijner Telefon: 508 13 054 Handläggare: Helena Örnevall Telefon: 508 13 205 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2009-11-26

Läs mer

Äldre och förskolan Motion (2015:51) av Maria Danielsson (-)

Äldre och förskolan Motion (2015:51) av Maria Danielsson (-) Utlåtande 2016:26 RI (Dnr 106-1149/2015) Äldre och förskolan Motion (2015:51) av Maria Danielsson (-) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:51) om äldre och förskolan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (15)

Sammanträdesprotokoll 1 (15) Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Grönt Centrum, Grans Naturbruksgymnasium kl. 10:00-12:00 ande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Hans-Olov Ullberg Justeringens plats och

Läs mer

Östermalm stadsdelsnämnd

Östermalm stadsdelsnämnd Blad 3 2 Tertialrapport 2, 2013 Beslut 1. Tertialrapport 2 godkänns och överlämnas till kommunstyrelsen. 2. Hos kommunstyrelsen begärs för ökade kostnader och intäkter omslutningsförändring, motsvarande

Läs mer

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L)

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Utlåtande 2016:208 RVI (Dnr 106-1901/2015) Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:84)

Läs mer

Uppsägning av utförare inom valfrihetssystemet för hemtjänst och tillfälligt uppehåll i upphandlingen med anledning av nytt förfrågningsunderlag

Uppsägning av utförare inom valfrihetssystemet för hemtjänst och tillfälligt uppehåll i upphandlingen med anledning av nytt förfrågningsunderlag Utlåtande 2017:15 RVIII (Dnr 152-1909/2016) Uppsägning av utförare inom valfrihetssystemet för hemtjänst och tillfälligt uppehåll i upphandlingen med anledning av nytt förfrågningsunderlag Kommunstyrelsen

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för stadsdelsnämndernas hemtjänst i ordinärt boende

Uppdragsbeskrivning för stadsdelsnämndernas hemtjänst i ordinärt boende Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-05-21 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-04-29 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2014-05-22

Läs mer

Plats och tid Folkets Hus, sammanträdesrum Norrdal, kl

Plats och tid Folkets Hus, sammanträdesrum Norrdal, kl Socialnämnden 2018-11-22 1-12 Plats och tid Folkets Hus, sammanträdesrum Norrdal, kl. 13.30-14.50 Beslutande Ersättare inte tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Erland Linjer (M) Turid Ravlo-Svensson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2017-10-03, kl. 18:30-20:07 Ajournering: 19:00-19:15 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist

Läs mer

Socialnämnden (10) Melleruds kommunkontor senast den 16 januari 2015, klockan samt 8 justeras omedelbart vid sammanträdet.

Socialnämnden (10) Melleruds kommunkontor senast den 16 januari 2015, klockan samt 8 justeras omedelbart vid sammanträdet. Socialnämnden 2015-01-12 1(10) Tid och plats Måndadagen den 12 januari 2015, klockan 08.30 11.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Christina Andersson (C) Karin Nodin (C)

Läs mer

Rättelse enligt FL 26: Justeringsdag rättas från 22 september till 4 oktober 2016, anslagsdag rättas från 4 oktober till 6 oktober 2016

Rättelse enligt FL 26: Justeringsdag rättas från 22 september till 4 oktober 2016, anslagsdag rättas från 4 oktober till 6 oktober 2016 Stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag Rättelse enligt FL 26: Justeringsdag rättas från 22 september till 4 oktober 2016, anslagsdag rättas från 4 oktober till 6 oktober 2016 Tid Torsdagen den 22 september

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 20 augusti 2014

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 20 augusti 2014 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 20 augusti 2014 Tid: Kl. 15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-3, 5-7, 9-10, 13 Justerat den 27 augusti 2014 Anslaget den

Läs mer

Redovisning av verksamhetsuppföljning inom äldreomsorgen 2014

Redovisning av verksamhetsuppföljning inom äldreomsorgen 2014 Älvsjö stadsdelsförvaltning Äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1.25-2015 Sida 1 (7) 2014-08-13 Handläggare Madeleine Peatt Karin Lindbom Telefon: 08-508 21 000 Till Älvsjö stadsdelsnämnd

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDE Socialnämndens arbetsutskott PLATS OCH TID Stadshuset, lokal Kasen kl. 13:30-16:10 LEDAMÖTER SNAU SNAU-I Elving Andersson (C), ordförande Said Olsson (M), 1:e vice ordförande Stefan Skoglund

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Östermalms stadsdelsförvaltning Kvalitetsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Carolina Bjurling Telefon: 08-50810052 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för barnets

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för bistånd enligt SoL och insatser enligt LSS till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning

Förslag till reviderade riktlinjer för bistånd enligt SoL och insatser enligt LSS till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1-537-2013 Sida 1 (5) 2013-09-30 Handläggare Johanna Edlund Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Sammanträde onsdag 18 maj 2016 klockan 19:00 20:30 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40

Sammanträde onsdag 18 maj 2016 klockan 19:00 20:30 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40 Nr 5 /2016 Sammanträde onsdag klockan 19:00 20:30 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40 Ledamöter Maria Antonsson (MP) Therese Carlborg (M) Fredrik Boeke (S) Stian Raneke (S) Birgit Marklund Beijer

Läs mer

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11)

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Plats och tid Hjortviken konferens måndagen den 3 september 2007, kl. 17.20-18.40 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande Stefan

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND 1 ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND STADSDELSNÄMNDENS PENSIONÄRSRÅD PROTOKOLL Sammanträde 23 augusti 2012 Älvsjörummet Älvsjö stationsplan 11 Justerat 2012-08-24 Eva Sahlin Ordförande Sven Öberg Vice ordförande Närvarande

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid. Tisdagen den 27 september 2016 kl

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid. Tisdagen den 27 september 2016 kl Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid Tisdagen den 27 september 2016 kl.18.30 20.20 Beslutande Övriga deltagare Britt Hjertqvist (L) Conny Bäck (S) Anders Widesjö

Läs mer

PENSIONÄRSRÅDET ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 25 januari 2018, kl Plats

PENSIONÄRSRÅDET ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 25 januari 2018, kl Plats SAMMANTRÄDE STOKOL L 201 8-01-25 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid Torsdag 25 januari 2018, kl. 13.30 14.15 Plats Närvarande Ordförande Vice ordförande Ledamöter Ersättare Älvsjörummet Älvsjö förvaltningshus

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

Individnämndens protokoll

Individnämndens protokoll Datum: Onsdagen den 20 april Tid: 17.00 19.10 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 28 april Paragrafer: 23-31 Utses att justera: Paulina Svenungsson (C) Underskrifter:

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND SAMMAN TRÄDE SPROTOKOL L 2015-09-17 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-09-17, kl. 13.45-15.15 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Vice ordförande

Läs mer

Etablering av företagshotell i Slakthusområdet Motion (2016:79) av Ulla Hamilton (M)

Etablering av företagshotell i Slakthusområdet Motion (2016:79) av Ulla Hamilton (M) Utlåtande 2017:125 RI (Dnr 106-1030/2016) Etablering av företagshotell i Slakthusområdet Motion (2016:79) av Ulla Hamilton (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:79)

Läs mer