KLAPPA OCH. Barnpjäs. Peter Snickars. peter snickars tel:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KLAPPA OCH. Barnpjäs. Peter Snickars. peter snickars 2003. peter.snickars@elisanet.fi. tel:050-4355170"

Transkript

1 OCH Barnpjäs av Peter Snickars peter snickars 2003 tel:

2 2 PERSONER MAMMA/ PAPPA/

3 3 Scen 1. Scenen föreställer EN BARNKAMMARE. Det finns leksaker på golvet; dockor, bilbana, ett leksakståg på räls osv. I varsin säng ligger barnen och. PAPPA och MAMMA finns också i rummet. De har ytterkläder på sig. MAMMA Godnatt Lisa. Godnatt Pelle. Måste ni gå? Ingen svarar. MAMMA Vi blir inte länge. 2 timmar. PAPPA Nu är ni så stora att ni klarar av sånt. Är ni inte? Lisa...? Va? PAPPA PAPPA Varför säger du inget? Vad sa du? PAPPA Jag sa att nu är ni så stora att ni klarar av att vara på egen hand en stund medan mamma och pappa går ut en sväng. Klarar ni det? Självklart. MAMMA Då går vi då. Somna nu på en gång. Godnatt. God natt.

4 4 God natt. God natt. PAPPA Föräldrarna går iväg. Scen 2. Sover du? Lisa svarar inte. Lisa, sover du? Schh. Tyst med dig. Jag kan inte sova. Är du rädd? Nej. Jo. Kanske lite. Lisa smyger sig tyst ur sängen. Hon drar ett lakan över huvudet och dyker upp bredvid Pelle. Buähhhh! Pelle skriker till. Sluta! Jag kan inte sluta. Jag är dömd att spöka för evigt...

5 5 Lisa...! Jag är inte Lisa. Jag är ett spöööke... Hon närmar sig Pelle. Han börjar gråta. Hon märker det och drar av sig lakanet. Gråt inte. Det är ju bara jag...pelle... Jag vill att mamma ska vara här... Äsch. Ta det från den ljusa sidan. Nu har vi föräldrafritt i två timmar. Vad ska vi göra? Pappa sa att vi skulle sova. Aldrig i livet. Vi har ju fått två timmar helt gratis. Som en julklapp. Nu kan vi göra precis vad vi vill. Hon sätter sig bredvid honom. Vad vill du göra? Jag vet inte. Vad vill du göra? Jag vet inte. Vad var det för film som mamma och pappa skulle se? Det var ingen film. Det var teater. Det är väl samma sak. Är det inte.

6 6 Är det ju. Inte. Ju! Pelle tar tag i en kudde och smäller den på Lisa som inte är sen att svara med samma mynt. Snart är ett kuddkrig igång. Barnen skriker och skrattar och försöker träffa varandra med kuddarna. Scen 3. En kudde flyger iväg mot en hylla som är full med tidningar och böcker. Aj...! EN RÖST Barnen stelnar till och ser på varandra. Hörde du? Vadå? Det var nån som sa aj! Du bara luras. Nej, det är säkert. Det är någon bakom hyllan! Sluta! Det är inget roligt. Lisa tar en kudde och slänger den mot hyllan. Inget händer. Barnen tittar spänt.

7 7 Där ser du. Det var ingen. AJ! EN RÖST Barnen stelnar till. Mamma! Lisa ställer sig beskyddande framför sin bror med händerna knutna framför sig som en boxare. Vem är där? Kom fram om du vågar? Det syns en rörelse bakom hyllan. Hjälp! Var inte rädd. Jag ska minsann visa det där monstret. EN RÖST Jag är inget monster. Nähä, vad är du då? EN RÖST Jag är Klappa. Kom fram så jag får se dig! EN RÖST Lovar du att du inte slår mig då? Okej. Jag lovar. En märklig figur kommer fram. Hon ser ut som en stor filmklappa. Barnen stirrar konfunderat på henne. Hej...

8 8 Vem är du? Och vad gör du här i vårt rum? Jag sa ju det redan. Jag heter Klappa. Jaha, och vad gör du här? Vad vill du? Jag vet inte varför jag är här. Någon måste ha slängt mig hit. Så är det alltid. Jag blir kastad hit och dit. Men sen när dom plötsligt behöver mig, då är det ett himla liv. Och så skriver dom alla möjliga saker på mig hela tiden. Konstiga saker. Och så klappar dom på mig. Jag har så ont i huvudet av allt klappandet. Är det nån av er som har en huvudvärkstablett? Pappa har tabletter. Men han är inte hemma. Jaha, och var är han då? Han är och ser på film. Film! Åh jag älskar film! Jag är specialist på film! Dom är inte alls och ser på film. De är på teater. Te...Vad sa du? Teater. Vad är det? Vet du inte det?

9 9 Nej. Det är...hur ska jag förklara? Det är när någon spelar Teater och...asch jag kan inte förklara... Jaså teater...! Sån där dammig gammal teater! Finns sånt fortfarande? Scen 4. Plötsligt hörs en röst från garderoben. Pelle skriker till. RÖSTEN Det kan du skriva upp! Hjälp! Inget svar. Lugn i stormen. Det fixar jag. Tystnad tagning! Scen 1. Tagning 1. Action! Vem där? Tystnad tagning! Scen 1. Tagning 2. Action. Jag sa vem där? Garderobsdörren öppnas. Efter en kort dramatisk paus kommer en figur ut. Det är. Han är teatersminkad och klädd i svarta trikåer och har en hög svart hatt på huvudet. Mina damer och herrar. Teater. Teeaateerrr. Teater är livet. Teater är underbart. Teater är MAGI. Han upptäcker Klappa. Ha! Vad är du för en liten konstig sak?

10 10 Jag är inte någon liten konstig sak. Jag är en äkta filmklappa! Så det så! Ha! Film! Ha! Ha! Och HA! Igen! Jag ska säga dig vad film är. Film är inget annat än en plastremsa. Teater det är levande livet. Jaha. Och vem är du som kan och vet allt? Vem jag är? Vet du inte det? Nej. Veeeet du inte det?? Hör du dåligt? Nej sa jag ju. Jag är väldigt känd. Välllldigt känd. ALLA vet vem jag är. ALLA. Jaså? Jag vet då inte vem du är. Hon tittar på barnen. Vet ni vem han är? (Unisont) Näe...! BARNEN Chapoklack ser på de andra, sedan intar han en ny pose. Mitt namn är Chapoklack. Han gör en konstpaus, väntande på reaktioner. När det inte kommer några fortsätter han.

11 11 Jag är väldigt känd i teaterkretsar. Ha! Teaterkretsar! Ha! Chapoklack spänner ögonen i henne. Vad menar du? VAD menar du? Vad MENAR du? Vad jag menar är att de som håller på med teater är såna som inte fått komma med i filmens underbara värld. Ha! Ha! Och Ha igen! Du vet inte vad du pratar om. Ha själv! Lisa ställer sig mitt emellan dem. Sluta! Klappa och Chapoklack tittar förvånat på henne. Det här är faktiskt vårt rum. Ni kan inte bara komma hit och gräla och hålla på. Ursäkta mig, men vem är du? Jag heter Lisa och jag bor här. Och det där är min bror Pelle. Jag har redan hälsat på dem. Chapoklack gör en teaterbugning. Angenämt. Synnerligen angenämt.

12 12 Varför grälar ni? Ursäkta...? Jo jag undrar varför ni grälar och bråkar. Mamma säger att man alltid kan reda ut det man bråkar om. Vad är det? Klappa och Chapoklack ser på varandra. Han påstår att teater är bättre än film. Men det är det inte. För det vet jag. För jag är faktiskt specialist på film. Ursäkta att jag gör min anspråkslösa stämma hörd men hon vet faktiskt inte vad hon pratar om. Teater det är MAGI! Är det väl inte. Det är film som är magi. Man kan se om en film hur många gånger som helst och precis var som helst och när som helst. Kan man det med teater? Ja, ifall skådespelarna är närvarande så... Lisa räcker upp handen som i skolan. Ursäkta mig. Men vad är magi? Klappa och Chapoklack stirrar på henne. Han ser på barnen. Magi, det är, det är... när det där alldeles vanliga blir underbart. Till det behöver man Fantasi. Har ni någon fantasi?

13 13 Mamma säger att vi har alldeles för livlig fantasi. Men det är ju jättebra! Utan fantasi skulle det inte finnas något här i världen. Joho. Det skulle det visst det. Solen och månen och jorden till exempel. Ja, det är ju sant förstås men tänk på hur människornas liv skulle se ut utan fantasi? Tänk på allt man kan göra med sin fantasi: alla möbler, leksaker, tavlor, gardiner, musik...allt är skapat av människor med en stor portion fantasi! Just det, det där du pratar om det är TEATER. I teater blandar man allt; möbler och tyger och ljus och mörker och skådespelare och så blir det teater! Vad är skådespelare? Chapoklack och Klappa ser på varandra. Vi tar det från början. Jag börjar. Nehej du, jag börjar. Jag är äldst. Hur vet du det? Därför att teater har funnits så länge människan har funnits. Och det är i miljoner år. Men filmen det är ju fjantigt filmen har funnits i bara hundra år. Rena dagisbarnet! Hördu du du. Jag är faktiskt inget dagisbarn! Lisa går fram till Chapoklack och kniper honom i örat. Aaajjj! Vad gör du?

14 14 Nu får du vara snäll eller så åker du ut- Är det förstått? Ja, jag lovar. Släpp mitt öra! Lisa släpper hans öra. Varsågod Klappa. Berätta. Jag har ingen lust längre. Jag bryr mig inte. Snälla... Nej jag vill inte. Och han har faktiskt rätt när jag tänker efter. Teatern är äldst. Bra! Du börjar ta ditt förnuft tillfånga. Sköt dig nu du kan kanske få en liten roll i min kommande pjäs. Äh! Berätta nu...! Snälla... Scen 5. Chapoklack ställer sig i en dramatisk pose. Teater. (Paus) Teater uppstod för mycket länge sen. För så länge sen att vi faktiskt inte har en aning om när. Men vad vi vet är att människan alltid har berättat historier och därför antagligen alltid spelat teater. Den första pjäsen var kanske om en jägare som kom hem och berättade hur han skjutit en björn.

15 15 Han Går in i rollen. Han blir jägaren. De andra i stammen är församlade runt elden. Jägaren börjar berätta. Och då kom jag fram till en liten glänta i skogen. Jag hade sett färska björnspår ganska länge så jag visste att det kunde finnas en björn i närheten. Jag höll mitt vassa spjut beredd. Men det enda som mötte mig var tystnad. Oerhörd tystnad. Inte ens fåglarna sjöng. Då förstod jag. Björnen var här, någonstans i närheten. Kanske bakom mig...! Chapoklack vänder sig hastigt om. Han blir björnen. Där stod den. Den största björn jag någonsin sett. Den hade stora gula vassa tänder. Och ramar som stora furor. Ögonen var ondskefulla. Vadå ramar? Tavelramar? Sch! Ramar är samma som armar. Björnarmar. Chapoklack ser irriterad ut, sedan fortsätter han. Han blir jägaren igen. Han blir björnen. Han blir berättaren. Jägaren blev livrädd. Vad skulle han göra? Försöka fly? Försöka stöta sitt lilla spjut i den hemska besten? Björnen gav upp ett avgrundslikt vrål. VROOOOOAAAARRRR!

16 16 Jägaren blev så rädd att han svimmade. Han ser ner på golvet där den avsvimmade jägaren ligger. Björnen lufsade sakta fram till mannen, nosade försiktigt på honom, hittade jägarens skinnpåse med nötter som han samlat tidigare under dagen, snodde den och lufsade sin väg hem till björnboet där björnmamman och ungarna väntade på honom. Och sen blev det fest i björnboet! Chapoklack ser på Lisa och Pelle. För att göra teater behövs faktiskt bara två personer. Den som spelar och den som tittar på. Det är allt. Men för att spela bra måste man TRO på att man är den man spelar. Det är som att leka fastän inför någon som tittar på. Vill ni prova? Ja! Vänta lite, vänta litet. Nu är det min tur. Men de ska bara få spela litet teater först. Men jag vill berätta om film. Sedan, när jag är klar och om det finns någon tid över. DÅ får du berätta om din fjantiga film. Film är inte fjantigt! Det tycker inte jag heller. Jag tycker om film. Låt barnen bestämma. Vilket ska vi göra? Spela teater eller lyssna på en tråkig föreläsning om film?

17 17 Lisa och Pelle ser på varandra. Jag tycker Klappa också kan få berätta. Så kan vi spela teater sen, efter det. Tycker jag med. Jag vill veta om film. Jaha. Okej. Bra. Berätta då. Väck mig ifall jag somnar. Han sätter sig ner på sängen med en utstuderat tragisk min. Scen 6. Klappa vänder sig mot barnen. Film. Film har ni väl sett eller hur? Ja. Många gånger. Chapoklack gäspar högljutt. Klappa ignorerar honom. Men hur fungerar det egentligen? Vad behöver man för att göra film? En kamera. Hon ser på barnen. Precis! En kamera. Men vad är en kamera? Du vet ju ingenting. Det är nåt som man filmar med. Precis! Men hur fungerar det?

18 18 Nu ska jag avslöja en hemlighet för er. Det här rummet där vi är just nu, eller vilket rum som helst för den delen, kan fungera som en kamera. Nähä...? Joho! Allt handlar om ljus och mörker. Om vi släcker ner allt i det här rummet så blir det ju mörkt eller hur? Åhhh, jag dör. Du tråkar ihjäl mig. Men ni ser rullgardinen där borta? Ute på gatan finns en gatlampa. Under gatlampan går det människor ibland, som blir belysta av gatlampan. Nu ska vi göra ett litet experiment. Är det någon som har en nål? En nål? Vad har det film att göra? Vänta ska du få se. Har du en nål? Jag har en nål. En säkerhetsnål i mina byxor. Här. Han ger nålen till Klappa. Bra. Nu sticker jag ett pyttelitet hål i rullgardinen. Så där! Och så släcker vi i taket. Det blir mörkt. På väggen ovanför sängen urskiljs en suddig bild. Titta! En bild. Oj! Jag blir imponerad...! Tyst nu.

19 19 En man kommer in i bilden och tänder en cigarett. Han syns suddigt. Hon tänder ljuset. Barnen nickar. Ser ni! Nu är det någon under lampan på gatan. Han har ingen aning om att vi kan se honom på väggen här inne i rummet. Bra va? Nu är ju det här ingen riktig kamera. Men ni förstår hur det fungerar eller hur? Men för att göra film behövs ju en riktig kamera. Vad annat behövs tror ni? Skådespelare! Precis! Vad annat? Någon som filmar. Just det. En fotograf. Mera? En klappa. Ja, en sån som jag. Det stämmer. Sedan beror det ju på hurudan film man gör. Man kan göra jättestora filmer där det finns en massa specialister som är med. Alla kan sin lilla bit i sammanhanget. Men man kan också göra sin egen film och då behöver man inte så många personer. Speciellt inte om man är litet påhittig och har en stor portion fantasi. Scen 7. Hon knäpper med fingrarna. Det blir mörkt. En film spelas upp på ena väggen. Filmen är kort, ca 1 minut men innehåller flera

20 20 klipp, några skådespelare, ljussättning både natt och dag, åkningar, interiörer och exteriörer. Filmen slutar. Ljuset tänds. Scen 8. Jag tycker film är bara fusk. Man får inte någon KONTAKT med sin publik. Allt är ju bara på en liten plastremsa. I såfall är ju teater också bara fusk. Jaha? Varför då? Ja? Man låtsas ju allt. Inget är ju på riktigt! Det är det väl inte i film heller! Kanske inte, men det ser mer verkligt ut i alla fall. Jaha. Okej, jag har ett förslag. Vi låter barnen avgöra. Vad menar du? Barnen får bestämma vilket som är bättre. Jag hjälper dem att spela en pjäs och du gör en film med dem. Sedan får de avgöra vilket som är bäst. Film eller teater! Jaha...? Ja. Jag börjar. Kom barn. Nu ska det spelas TEATER!

21 21 Barnen kommer närmare honom. Så här är det: Rummet föreställer en gammal borg. Säkert fler hundra år gammal. Inuti borgen finns den elake slottsherren. Det är du Pelle. Jag? Ja, det blir väl bra. Och Lisa, du ska spela den olyckliga prinsessan som slottsherren har tagit tillfånga. Jag spelar prinsen som räddar dig. Hjälten alltså. Okej, då sätter vi i gång. Jag vill spela prinsen. Varför det? Slottsherren är en mycket mer utmanande roll. Jag tycker Pelle har rätt. Du passar bättre som slottsherre och Pelle passar bättre som prins. Okej, okej. Då är jag väl slottsherre då. Bra. Vi börjar. Då får prinsen gå ut en stund. Sängen kan vara prinsessans kammare. Pelle går ut. Lisa kryper upp i sängen. Chapoklack sätter sig i en stol. Scen 9. /SLOTTSHERREN Nu har jag haft min lilla prinsessa här hos mig i nästan två månader. Ha, ha, ha...jag är säker på att hon har börjat tycka om mig nu. Annars får hon ingen mat. Han går fram till Lisa. /SLOTTSHERREN

22 22 God morgon, sköna prinsessa. Vad sägs om en liten puss? /PRINSESSAN Aldrig! Hellre kysser jag en padda! /SLOTTSHERREN Jaså? Du är morsk ännu? Trots att du inte fått någon mat på två veckor? Nu ger du mig en puss eller så får du svälta i 2 veckor till. /PRINSESSAN Aldrig. Snart kommer den ädle prinsen och räddar mig. /SLOTTSHERREN Han kommer aldrig. Nu är du min. För resten av livet. Kom hit. Ge mig en puss. Han försöker ta tag i henne. Hon skriker. Pelle rusar in. Han håller en träslev i handen som ett svärd. Släpp henne! /PRINSEN Chapoklack vänder sig om. /SLOTTSHERREN Hur har du lyckats komma in? Ingen har någonsin lyckats ta sig in i min borg. Nu ska du dö! Han kastar sig mot Pelle som hoppar åtsidan. Sedan smäller han till Chapoklack över ryggen med träsleven. /SLOTTSHERREN Aj! Jag dör! Jag är dödligt sårad. Pelle rusar fram till Lisa och tar hennes hand. Kom. Vi flyr. /PRINSEN De springer ut ur rummet. /SLOTTSHERREN Förbenat också. Jag måste få fast dem.

23 23 Han reser sig mödosamt. /SLOTTSHERREN Nu ska dom få veta vem det är de leker med. Han rusar ut efter dem. Scen 10. Klappa applåderar. Bravo! Chapoklack, Pelle och Lisa kommer in tillbaka och bugar sig. Nu ska vi göra film av samma sak. Äh, det är väl ingen konst. Det är ju bara att spela in det som vi gör. Och sedan får du äran av det. Klappa plockar upp en leksakskamera balnd leksakerna på golvet. Ja, riktigt så enkelt är det inte. Hon ger kameran till Lisa samtidigt som hon drar fram en leksaksborg av lego. Kan du sätta fast kameran på stativet. Där alltså. (Hon pekar mot legoborgen) Pelle kan du hjälpa mig med sänglamporna. De vrider sänglamporna så att de ger ett starkt dramatiskt ljus. Lisa lyckas fästa kameran ovanpå legoborgen. Men vad håller ni på med? Det där är väl onödigt. Låt mig avgöra vad som är onödigt. Jag blandar mig inte i din teater, eller vad? Ha!

24 24 Han sätter sig på sängkanten med en trotsig min. Bra. Då ska vi börja spela in. Och då är det så här att ni måste spela upp scenen flera gånger så att jag kan filma in olika bilder som vi sedan klipper ihop. Ha! Hörrudu, om du ska sura kan du gå härifrån. Jag surar inte. Jag förstår bara inte varför det inte räcker med att du filmar av det vi gör. En gång. Därför att jag vill kunna klippa mellan till exempel närbilder och helbilder. Jag ska visa. Lisa, ställ dig där. Klappa går fram till kameran och ställer in en närbild. Bilden syns ovanför sängen på en stor skärm. Det här är en närbild. Den använder man ofta när man vill understryka en känsla eller en tanke hos personen ifråga. Vad nära den är! Skulle slottsherren också få vara med på närbild? Självklart. Framförallt på slutet innan du springer efter barnen tror jag. Hon ställer om kameran till halvbild. Det här är en halvbild. I den är skådespelaren ganska fri att agera hur den vill. Hon ställer in kameran till helbild.

25 25 Och det här är en helbild. Då ser man mer av miljön och hela människan. Det här är de bilder vi kommer att använda när vi spelar in. För att få bra klippmaterial i den här scenen så behöver vi ta om den ungefär 6 gånger. Kanske mer. 6 gånger? Jag dör. Du vill väl att filmen ska bli så bra som möjligt? Chapoklack svarar inte. Ska vi börja? Japp. Har alla förstått? De andra svarar jakande. En sak till. Det är viktigt att ni försöker spela upp scenerna på likadant sätt varje gång. Då är det lättare att klippa mellan scenerna. Jag är faktiskt en skapande konstnär. Hur ska jag kunna komma ihåg hur jag spelar? Jag hjälper dig. Det är lugnt. Hjälper du mig? Självklart. Det är ju jag som är regissören. Min uppgift är att hjälpa er att spela så bra som möjligt. Är det? Jag trodde regissörens uppgigt var att skälla och skrika och se elak ut. Så är det inte. Nu ska vi filma.

26 26 Okej. Tystnad tagning! Kamera! Scen 1. Tagning 1. Varsågod och börja. Scen 11. I detsamma hörs mammans röst hörs utanför scenen. MAMMANS RÖST Tror du att de sover? PAPPANS RÖST Säkert. Klockan är ju så mycket. Klappa och Chapoklack ser på varandra. (Viskande) Det är mamma och pappa! Klappa och Chapoklack försvinner in i skåpet som stängs. MAMMANS RÖST Ska vi titta till dem? PAPPANS RÖST Det är väl klart. Barnen rusar till sina sängar och kryper in under sina täcken. Pappa och Mamma kommer in i rummet. De tassar på tå för att inte väcka barnen. Lisa börjar fnittra. MAMMA Va? Sover ni inte? (Skrattande) Näe. Vi är vakna! Ja, det är vi. Mamma, vi har haft främmande! MAMMA Jaså, vem då?

27 27 Asch, det är inget att bry sig i. Vi lekte bara litet. Mamma och Pappa... Ja, älskling. PAPPA Vilket är bäst tycker ni, film eller teater? MAMMA Nu ska ni sova. Film och teater kan vi prata om i morgon. Men säg, vilket är bäst? Mamma ser på Pappa. MAMMA Tja, jag tycker inte man kan jämföra på det sättet. PAPPA De är ju så olika. Men ändå samma. Som två syskon. Som ni. Ni liknar ju varann men är ändå olika. Hon ser på Lisa. MAMMA I båda behövs skådespelare och en bra historia att berätta. PAPPA I båda låtsas man att man är någon annan. MAMMA Och båda kan man skratta eller gråta med. Leva sig in. MAMMA Vilket tycker du är bäst Lisa? Jag tycker det är tur att båda finns. Det tycker jag med.

28 28 PAPPA Då säger vi godnatt då. Sov så gott. Mamma! Ja, älskling? MAMMA MAMMA Vad var ni och såg? Var det film eller teater? Ingetdera. MAMMA PAPPA Vi var på konsert. MAMMA En stor orkester som spelade ljuvlig musik av Mozart. Godnatt. MUSIK börjar höras/ Mozart: Violin konsert Nos 3/2 Adagio Godnatt. PAPPA Mamma och Pappa går ut ur rummet. Lisa, sover du? Näe. Ska vi leka film i morgon? Absolut. Och sedan leker vi teater. Mmm...hela dagen... Och sen leker vi konsert... Godnatt...

29 29 Godnatt... Musiken ökar i styrka. Det blir mörkt på scenen. På den stora projektionsduken spelas en färdigklippt film upp som föreställer den scen som vi såg i teaterversion med Chapoklack, Lisa och Pelle tidigare. I närbilder, halvbilder och helbilder. Filmen är ca 2 minuter lång och ger ett synnerligen proffsigt intryck. -SLUT-

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med!

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! MAGGI LUNTAN Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! Skridsko i månskenet Mina syskon åkte skridskor

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och...

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Monstret #cool - Hörde du ljudet Mario nej nu kommer det igen, sa Lunde. - Sluta larva dig. Kom nu så går vi till idrotten, sa

Läs mer

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen.

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen. - manus ver.2 INT Sovrum dag En kille ligger och sover i hans väldigt städade, prydliga rum. Det är JIM. Ett foto av hans mor och en väckarklocka syns på nattduksbordet. Han sätter sig upp nöjd 2 sekunder

Läs mer

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du?

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? MONSTER Av Hannah ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? Det är ju tyst. röken vände sig argt och stirrade

Läs mer

sa r a st r i dsberg m ede a l a n d och a n dr a pjä ser a lbe rt bon n i e rs för lag

sa r a st r i dsberg m ede a l a n d och a n dr a pjä ser a lbe rt bon n i e rs för lag sa r a st r i dsberg m ede a l a n d och a n dr a pjä ser a lbe rt bon n i e rs för lag 1 medealand 5 dissekering av ett snöfall 139 valerie jean solanas ska bli president i amerika 307 efterord av steve

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Utdrag ur Misstänkt ljus Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Har du tänkt på att ljuset från ficklampan syns ut genom tältduken, viskade Kajsa. Om det skulle komma ett ufo flygande där uppe över trädtopparna

Läs mer

INTERVJUN. Han är klädd i gymnastik skor, jeans och en skjorta som strävar efter nån sorts prydlighet.

INTERVJUN. Han är klädd i gymnastik skor, jeans och en skjorta som strävar efter nån sorts prydlighet. INTERVJUN PERSONER, medelålders. Han är klädd i kostym., tjugoårsåldern. Han är klädd i gymnastik skor, jeans och en skjorta som strävar efter nån sorts prydlighet. RUMMET Scenen föreställer ett kontor.

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER Malte är en clown Av Pascale Vallin Johansson & Edith Helsner ISBN 978-91-637-3863-0 Copyright 2013 Text: Pascale Vallin Johansson Copyright 2013 Bild: Edith Helsner

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Ge aldrig upp. Träning

Ge aldrig upp. Träning Ge aldrig upp Träning Kom nu, vi blir sena, skriker Ellens pappa Rickard som sitter otåligt i bilen och väntar. Jag kommer, skriker Ellen tillbaka. När Ellen har satt sig i bilen kör Ellens pappa direkt

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

Kung Midas (kort version)

Kung Midas (kort version) Kung (kort version) Monica Vikström-Jokela Författarens kommentar Den gamla grekiska sagan om Kung finns i olika versioner, men själva berättelsen är ändå den samma: (i vissa versioner ) ger lov att önska

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak.

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak. Rädda Ana Text & Musik Hans Isacsson En pjäs byggd på några av FN,s barnartiklar. Skriven på beställning av Rädda Barnen i Motala 1999 inför 10-års dagen av Barnkonventionens tillkomst år 1989 Barnens

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Simon är ensam hemma och ska precis somna när han hör hur glas krossas och sedan hör han steg på nedervåningen.

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Anna Siverbo 5B Ht-15

Anna Siverbo 5B Ht-15 1 Drakägget Kapitel 1 Hej jag heter Maja jag är 9 år. Jag och min familj bor på en bondgård. När jag går ut från vårat hem så kommer jag till en marknad som heter Rikedall. Så min familj brukar gå dit

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Lova hörde ljudet igen. Det låter som om dom där fötter dansar runt på rören.

Lova hörde ljudet igen. Det låter som om dom där fötter dansar runt på rören. Lova är i kemisalen. De har fått en ganska svår uppgift, så man måste konsentrera sig. Hon tittade på tavlan. Då hörde hon något ljud från golvet. Det lät som om något stort men ändå inte. Det lät nästan

Läs mer

Dansa henne till döds

Dansa henne till döds -1- Dansa henne till döds Personer: Kvinnan Mannen Den Andre Mannen Prästen Barnmorskan Vän 1 Vän 2 Barnet Näcken Vallflickan -2- Steg i grus, grenar som knäcks; en stig i en skog. Tystnad. Återigen steg,

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja!

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja! ÖNSKE BOKEN Önske boken Nu ska ni få höra om när jag var 13 år, 9 månader, 5 dar 3 timmar och 17 sekunder. Jag bodde i Stockholm med min familj. Jag hade två syskon dom heter Erik och Amanda. Min mamma

Läs mer

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren Kapitel Kapitel 1 Den låsta dörren sida 2-2 Kapitel 2 Brevet sida 3-4 Kapitel 3 Nyckeln sida 4-5 Kapitel 4 En annorlunda värld sida 5-6 Kapitel 5 Tam sida 6-7 Kapitel 6 Planen sida 7-8 Kapitel 7 Tillbaka

Läs mer

Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan

Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan vände sig om. - Kan du sluta kasta pennor på mig?! fräste Johan. - Håll käften! svarade Peter. - Nej!!! - Sluta kasta pennor

Läs mer

Om författaren. Om boken Den här boken handlar om en tjej som heter Andrea som är med om sitt livs äventyr.

Om författaren. Om boken Den här boken handlar om en tjej som heter Andrea som är med om sitt livs äventyr. Monstret av Elsa Om författaren Namn Elsa Ålder 10 år Intressen Gymnastik och teater Familj Mamma, pappa och lillebror Husdjur Tre ökenråttor, en fisk och en kräfta Tidigare utgivna böcker Den magiska

Läs mer

GLÖMSKANS KATAKOMBER. Anders Larsson

GLÖMSKANS KATAKOMBER. Anders Larsson GLÖMSKANS KATAKOMBER av Anders Larsson PERSONER: Gäst på småstadshotell Hotellets innehavare C: Stadens kyrkoherde Alla tre är i samma ålder Ett hotellrum: Dubbelsäng med nattygsbord, telefon. Attachéportfölj

Läs mer

Magiska dörren. Gjord av Emma K

Magiska dörren. Gjord av Emma K Magiska dörren Gjord av Emma K Hej jag heter Violetta och är 11år och jag bor i en stad som heter Bounes Aires. Jag bor i ett radhus det finns 100 st radhus på min gata. Gatan heter Ladsa gatan 332. Jag

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET Kapitel 1 HEJ! Hej! Jag heter Mandy och jag är 10 år. Jag går på Himlaskolan. Jag bor i Alafors.Rebecka är min bästa vän, hon bor också i Alafors. Hon är 10 år hon med. Vi leker varje dag i skolan. Rebecka

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Flanosaga -Kalle träffar Fnork

Flanosaga -Kalle träffar Fnork Flanosaga -Kalle träffar Fnork Gör så här Skriv ut sagan och bilderna. Laminera gärna för bättre hållbarhet. Bilderna kan därefter få en baksida av flanokartong eller så kan de användas med exempelvis

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky Gubben i stubben (Rim) 1. Uti skogen i en stubbe 1. Händerna flata mot varandra 2. bor en rolig liten gubbe 2. Håll upp en tumme 3. om du smyger fram så tyst 3. Två fingrar går på tex. Golv eller ben utan

Läs mer

När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Emil i Lönneberga

När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Emil i Lönneberga ruskigt att hoppa mitt i en nässelhög. Emil hade gjort det en gång, bara för att pröva hur det kändes. Nu visste han det, och han ville inte göra om det. Jag är väl inte galen heller, sa Emil. Nog kan

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger.

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger. FÅGELSKRÄMMAN Upprättelsen Paulo hade äntligen blivit insläppt, och nu stod han där mitt i salen. Runt omkring honom satt män, kvinnor och barn och betraktade honom nyfiket. Vad är ert ärende? frågade

Läs mer

Sagans värld. För vuxna, men även för barn!

Sagans värld. För vuxna, men även för barn! Sagans värld För vuxna, men även för barn! 1 F OLKSAGOR Det finns massor av olika folksagor och många av dom är väldigt gamla så vissa sagor vet man inte när dom kom eller var. I början skrev man inte

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

Kapitel 1: Ljudet. Kapitel 2: Rädslan

Kapitel 1: Ljudet. Kapitel 2: Rädslan Kapitel 1: Ljudet Det var en helt vanlig dag. Erik och hans klass hade kemilektion. Plötsligt hörde Erik konstiga ljud under golvet. Erik gillade inte kemiläraren. Han var sträng och sur hela tiden. Det

Läs mer

En är ilsken En är rädd En gör allt för att bli sedd

En är ilsken En är rädd En gör allt för att bli sedd En är ilsken En är rädd En gör allt för att bli sedd Emma Broström Detta verk skyddas av Upphovsrättslagen. Upphovsmannens tillstånd krävs för offentliga framföranden och annan spridning. Denna pjäs förmedlas

Läs mer

Räkna med Rutiga Familjen

Räkna med Rutiga Familjen Räkna med Rutiga Familjen Ett grafiskt mattespel som behandlar de fyra räknesätten med positiva och negativa tal. Utan siffror och symboler. Med lärande agenter. Saga Http://rutigafamiljen.se 2008-11-06

Läs mer

Det blåste nästan storm ute. Trädens

Det blåste nästan storm ute. Trädens 1 Det blåste nästan storm ute. Trädens kronor böjde sig för vinden och löven låg i frusna drivor på marken. Det var onsdagen före höstlovet. Måste vi gå ut på rast? sa Maja när skolklockan ringde. Nej,

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Monstret Av Amanda Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Minna. Det hade gått ett rykte om att

Läs mer

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon 1 Kapitel 1 hej Hej, jag heter Gabriella och går på Maden skolan. Jag har långt brunt hår och älskar kaniner. Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren

Läs mer

Den magiska dörren. kapitel 1-hej

Den magiska dörren. kapitel 1-hej Den magiska dörren kapitel 1-hej Hej, jag heter Josefin. jag är 10 och ett halvt år gammal. Jag har bruna ögon och långt tjockt hår. Jag går på dans och fotboll. Jag har två bästa kompisar, Filippa och

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 3 ABK gör avspark. Först går bollen lite fram och tillbaka mellan lagen. Två klungor jagar efter den hit och dit, men sedan får Tina tag i bollen och drar sig ut på kanten. Hon ser Max komma och

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.!

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.! Dag 1 Det är en varm och solig fredag över potatis land. Moa potatisson äter glass på sin balkong i rad huset. hennes mamma är i London. Moa har sommarlov. Moa ska ha födelsedagskalas på söndag hon har

Läs mer

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare)

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) Änkans gåva Han satte sig mitt för tempelkistan och såg

Läs mer

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN Kulor, cash och sedlar Hur många presenter behövs för att fylla ett hål av saknad i hjärtat? Kommer någon och räddar dig till slut, som prinsessan på den vita hästen,

Läs mer

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök.

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Första kapitlet I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Ingo hade inget att göra. Roger var igång med att dammsuga hotellet, och hade försökt få Ingo att hjälpa till.

Läs mer

-Varför äter du inget? frågade mattanten Eva argt. -För jag orkar inte mer, svarade Wille. -Om man tar mycket mat så måste man äta upp också annars

-Varför äter du inget? frågade mattanten Eva argt. -För jag orkar inte mer, svarade Wille. -Om man tar mycket mat så måste man äta upp också annars Författare Anton Rönnqvist 2014 Kapitel 1: Ljudet: Wille och Jack satt och åt. Plötsligt hörde Wille ett ljud. Det skrämde honom men ingen annan verkade ha hört ljudet. Wille frågade sin bästa vän Jack.

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

MASKERADKOSTYMER DJUNGEL

MASKERADKOSTYMER DJUNGEL MASKERADKOSTYMER DJUNGEL Ref. 66011 Ref. 66011 Set: CD + MASKERADKOSTYMER "DJUNGELN" SV INNEHÅLL OCH BESKRIVNING Paket bestående av 4 maskeradkostymer (storlek: barn 3-7 år) + LJUD-CD-SKIVA med MP3 (utan

Läs mer

MUSIKALEN: VI HÖR IHOP

MUSIKALEN: VI HÖR IHOP MUSIKALEN: VI HÖR IHOP Handlar om att vad spridande av glädje, omtänksamhet och värme kan ge. En amma är ledsen. Hennes son gör henne glad. De går till affären där affärsbiträdet är nedstämd. Mamman gör

Läs mer

VAD HÄNDE MED HUNDEN? av Paula Rehn-Sirén (Tel: +358 405514166)

VAD HÄNDE MED HUNDEN? av Paula Rehn-Sirén (Tel: +358 405514166) Här kan du läsa en scen ur VAD HÄNDE MED HUNDEN?. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. (Och ifall du är för blyg för att ta kontakt kan du få veta följande: möjligtvis kommer hela

Läs mer

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003 10 Nästa dag tar jag med mig Berra. Då har han tvättat sig. Han har ett rent plåster på hakan och i handen håller han en ringblomma som han hittat i Gustavssons trädgård. Ser jag bra ut så här? undrar

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

ÄRKEÄNGLARNA MIKAEL, GABRIEL OCH RAFAEL

ÄRKEÄNGLARNA MIKAEL, GABRIEL OCH RAFAEL ÄRKEÄNGLARNA MIKAEL, GABRIEL OCH RAFAEL 26 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 27 SEPTEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter (dock något längre om alla moment genomförs) Dagens läsning är Mark 9:38-43, 45, 47-48,

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Bella gick ner i källaren och plötsligt händer det... Hon kunde inte tro sina ögon. Plötsligt kom...

Bella gick ner i källaren och plötsligt händer det... Hon kunde inte tro sina ögon. Plötsligt kom... Bella gick ner i källaren och plötsligt händer det... Hon kunde inte tro sina ögon. Plötsligt kom... Läs denna spännande boken, läs och få reda på vad som händer, du kommer inte kunna sluta läsa. Kapitel

Läs mer

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Textbladet får skrivas ut och kopieras Talgoxen Hallå, hallå, hallå vad är det som står på? Nu kommer våren snart, helt underbart så klart! En talgoxe

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Imana. Chelsea Nijimbere

Imana. Chelsea Nijimbere Imana Chelsea Nijimbere Kapitel 1 Imana Imana Stockholm Vinter -99 Hon hörde en stark röst vibrera hela rummet! -Faina, escuchar por favor, ropade spanskaläraren Marcela. -Perdón, sa Faina svagt. springer

Läs mer

Allsång på Korpen. Ja därför måste alla nu få ropa hejsan och du, jag säger hejsan, du svarar hejsan, Vi ropar hejsan, hej, hej!

Allsång på Korpen. Ja därför måste alla nu få ropa hejsan och du, jag säger hejsan, du svarar hejsan, Vi ropar hejsan, hej, hej! Allsång på Korpen HEJSAN Melodi: Med en enkel tulipan Vi tar en enkel liten sång, men den skall ej bli så lång, det gäller bara, det gäller bara att bli bekanta. Vi alla titlar lägger bort, så kan det

Läs mer

J A G Ä R P E T E R M A N G S E n m o n o l o g f ö r s c e n en a v R o b i n F ä r d i g

J A G Ä R P E T E R M A N G S E n m o n o l o g f ö r s c e n en a v R o b i n F ä r d i g J A G Ä R P E T E R M A N G S E n m o n o l o g f ö r s c e n en a v R o b i n F ä r d i g Du kanske kommer känna igen mig om du möter mig på stan om några år. Om en tid. Jag tror att du inte kommer kunna

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar.

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar. Mannen som äger campingen, förklarar Maja. Han sa det när jag ringde. Fråga bara efter Gunnarsson, sa han. De går in i huset. Där inne står konserv burkar och paket på olika hyllor. Hallå, ropar Lasse.

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov1 Flyg vackra svalor, flyg! Europeiska kommissionen BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov2 Denna publikation har

Läs mer

meddelanden från bangladesh 2012

meddelanden från bangladesh 2012 meddelanden från bangladesh 2012 Vi tycker om fabriken. Det är bra ljus och luft där. Vi skulle vilja att det ser ut så hemma. Fast lönen är för liten. Och vi jobbar för långa dagar! Vi vill bli befordrade

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Hon kan inte hålla tillbaka tårarna, hon trycker ner sitt ansikte i den stora vinterjackan.

Hon kan inte hålla tillbaka tårarna, hon trycker ner sitt ansikte i den stora vinterjackan. `````Stormen En ensam kula visslade genom natten En ensam kula, var menad för honom En ensam kula kan få den starkaste att falla En ensam kula penetrerar sitt mål En ensam kula som genom för sin mening,

Läs mer

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter.

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter. ANDRA SÖNDAGEN UNDER 2. SÖNDAGEN ÅRET (ÅRGÅNG UNDEr året C) 17 JANUARI (år C) (20 2016 JANUArI 2013) Tidsram: 20-25 minuter. På tredje dagen hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesu mor var där. Jesus

Läs mer