Kundmötesprotokoll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kundmötesprotokoll"

Transkript

1 Kundmötesprotokoll Närvarande: Lennart Karlström, FICPI Marie Karlström, SPOF Torunn Grenmark, SIPF Maria Necula, SUF Herman Phalén, PRV Marie Eriksson, PRV Anna Rapp, PRV Anna Engquist, PRV Helena Fägerström, PRV Per Karlsson, PRV 1) Föregående protokoll, action points Fråga beträffande registrering av generalfullmakter Vi har flera generalfullmakter, vilka förnyas i princip varje år. Tidigare har vi fått bekräftelse på inlämning samt registreringsnummer för var och en av generalfullmakterna, så att vi kan hålla isär dem. Numera får vi bekräftelser såsom den bifogade. Här ser man att en generalfullmakt har fått ett registreringsnummer, men det framgår tyvärr inte vilken av generalfullmakterna som fått registreringsnumret. Vårt förslag är att PRV återgår till sin tidigare praxis där de tillsammans med det bifogade utdraget också bifogar en kopia av generalfullmakten med registreringsnumret tryckt på denna, alternativt skriver in i utdraget vilken/vilka personer generalfullmakten avser. PRV har löst frågan i enlighet med förslagsställaren och rutinerna har tagits i drift. Följdfråga beträffande årsavgifter för EP-valideringar Angående fristen för betalning av årsavgiften i validerade EPOpatent är det helt klart att avgiften första gången förfaller till betalning minst 2 månader efter EPO:s beviljandedatum. Men i ungefär en 12:e del av alla valideringar har fristen för validering inte löpt ut då denna 2 månaders frist förfaller. Trots detta betalas Box 5055, Stockholm [ Besökare: Valhallavägen 136 ] Tel: , Fax: , Bankgiro: prv@prv.se, 1 (6)

2 årsavgiften tillbaka snabbt i dessa fall, med motivering att patentet inte är i kraft i SE. PRV ordnar en rutin som innebär att 3-månadersfristen inväntas. 2) Kundfrågor: FICPI Sweden: Grace period? Sker det något i denna fråga, som ju givetvis inte är specifik för Sverige, men där USA nu förväntar sig att vi ska uppfylla överenskommelsen när de nu gått över till First-tofile. Svar: Några förhandlingar pågår inte, däremot finns det en grupp som kallas Tegernsee group som består av USPTO, JPO, EPO, DE, DK, FR, och UK som har i uppgift av förvaltningsrådet att samla och redovisa fakta angående regelverken i de stora myndigheterna vad gäller bl a grace period. Faktainsamlingen har lett till ett omfattande dokument som ska ligga till grund för konsultationer med övriga länder i Europa samt användarna. Dokumentet redovisades kort under senaste PLC, men någon diskussion kunde inte ske efter dokumentet skickats ut 2 dagar innan mötet. Frågan kommer att tas upp även på kommande förvaltningsrådsmöte. Inlämning av svaromål via ? Jfr VM-avdelningen: En andra nyhet är att det i ärenden går att skicka in svaromål per e-post (till kundtjanst@prv.se). Patentbesvärsrätten (PBR) har i sin G -dom gett stöd för att det inte krävs underskrift för just svaromål vilket gör att vi kan ta emot svaren som vanliga mail Svar: Det är möjligt att inge svaromål i patentansökningar via e- mail (även om det inte rekommenderas av säkerhetsskäl), däremot inte svar på slutföreläggande. Skälet är att patentlagstiftningen till skillnad från varumärkeslagstiftningen sanktionerar kravet på att ansökan ska vara undertecknad. Värt att notera i sammanhanget är att EPO har, tvärtemot vad som beslutats tidigare, stött PRVs utveckling av subsequent filing för eolf och nationella ansökningar, Sedan tidigare finns ju möjlighet att skicka in skriftväxling i PCT-ansökningar. PRV testar f n och hoppas att modulen finns tillgänglig före årsskiftet. Via den kommer följaktligen möjlighet till att inge alla typer av handlingar i patentansökningsärenden elektroniskt möjliggöras. 2 (6)

3 Svenskt Näringsliv Vet inte om ni redan tänkt ta upp detta, men med anledning av den uppdaterade riktlinjen B1 vore det intressant att få lite information kring ändringar/tillägg som gjorts, och tankarna kring detta. Svar: Bakgrunden till revideringen av denna RL är att vi fått kundsynpunkter på att vi inte i tillräcklig utsträckning anmärker på brister beträffande oklarheter i patentkrav mm (jf PL8, PCT Rule 6). En anledning till detta kan ha varit att det inte funnits fullgott stöd i vår RL för denna typ av anmärkningar. De reviderade riktlinjernaerna tar i stor utsträckning hänsyn till vad som anges i EPC och PCT guidelines, vilka får anses vara mer omfattande än PRVs RL. Den ändrade riktlinjen innebär dock ingen förändring i sak eller praxis, utan förtydliganden som stöd för handläggarna på PRV. 3) Arbetet med e-tjänsten PRV-portalen. Helena Fägerström och Anna Engquist presenterade idéskissen med PRV-portalen som man hoppas ska bli verklighet Syftet är att sökandena ska kunna följa, komma åt och kommunicera med PRV i sina ärenden. Höga krav på säkerhet råder. Vid diskussionen som fördes kring presentationen framfördes önskemål om flexibilitet när det gäller antalet användare till ett konto. Tanken är att kunden får själv internt administrera detta inom sitt företag s a s. Kunderna tycker att det är viktigt att kunna komma åt sina egna icke offentliga ansökningar samt vill ha möjlighet att använda de smart-card som används vid EPO. 4) Kvalitetsmätning, resultat En presentation gavs av Patentexpertrådets årliga mätning. Ca 300 rapporter och förelägganden har gåtts igenom och utvärderats ur etta antal aspekter. Övergripande kan sägas att antalet undermåliga rapporter/förelägganden har drastiskt minskat sedan vi införde denna rutin. För 2 år sedan ansågs 20 % som undermåliga, denna siffra krympte till 10% vid fjolårets mätning, för att i år landa på 2 %. Fortfarande finns förbättringspotential när det gäller användandet av Problem-Lösningsmetoden och även hur vi i anmärker på oklarheter i patentkrav. Hur används då denna mätning? Själva mätningen sker under våren och en övergripande redovisning sker internt före midsommar. Under september och oktober sker en mer genomarbetad analys och efterföljande presentation på bla Kundmötet. Därefter sker en intern återkoppling till handläggare och eventuella åtgärdspaket för att 3 (6)

4 komma till rätta med upptäckta brister. I slutet av året ligger mätningen till grund för ändringar i riktlinjer, arbetsinstruktioner samt utbildningsmaterial. 5) PRV-information Nationella innovationsstrategin (SNIS) Nationella innovationsstrategin släpptes för någon vecka sedan liksom forsknings- och innovationspropositionen. Båda finns tillgängliga på regeringens hemsida. ( Distribution av anförda NPL-dokument elektroniskt PRV har noggrant utrett möjligheterna att distribuera anförda NPL-dokument elektroniskt i patentärenden. Upphovsrättslagstiftningen och andra regelverk ger inga entydiga svar på vad som kan göras och inte göras. PRV:s bedömning är dock att vi kan distribuera dessa dokument elektroniskt till sökanden i vår myndighetsutövning. Alltså inte till tredje man och inte i uppdragsärenden. I början av november räknar vi med att kunna distribuera NPL-dokument via vår tjänst Anförda dokumnet. Angående blankett Information till erinrare Fråga till kunderna: behöver PRV skicka ut Information till erinrare-blanketten (information om att invändning kan göras under 9 månader efter patentmeddelande) eller är information överflödig? Blanketten har funnits och skickats till erinrare i årtionden. PRV tycker dock numer att det framstår som egendomligt att vi upplyser en erinrare om att invända mot ett patent som myndigheten beviljat. Det som erinraren i detta fall framfört som hinder har ju uppenbarligen inte betraktats som ett hinder från myndigheten. Vid mötet framkom att ombuden anser sig inte behöva informationen, men vi emotser synpunkter om ett borttagande av blanketten från kundorganisationerna. Tidigare aviserade årsavgifthöjningar Frågan om årsavgiftshöjningar ligger på regeringens bord. PRV har framställt en förfrågan om årsavgiftshöjningar för regeringen att ta ställning till. Det kan meddelas att anspråken denna gång ligger i storleksordningen ca 50% av den senaste höjningen. Nationell ansökan med ITS-rapport PRVs ambition att leverera en ITS-rapport i varje nationell ansökan har stött på patrull i regeringskansliet. Justitiedepartementet har synpunkter på lagstiftningen och anser att en ändring behövs för att möjliggöra förändringen. Finansdepartementet har synpunkter på det förslag på avgiftsändring som PRV föreslår för den ny produkten. Frågan om sammanslagning av nationell patentansökan och ITS ligger därför på is för närvarande. 4 (6)

5 Ändrad mötesfrekvens för Kundmöten PRV ställde frågan om vi kan minska antalet Kundmöten per år till ett höst och ett vårmöte, istället för kvartalsvisa (4 ggr/år) som i dagsläget. Skälet är att AC-mötena förmodligen kommer att minskas till 3 per år samt att dokumenten till dessa möten kommer att läggas ut på nätet efter respektive möte samt att PRV och kunderna har bra informella kontaktvägar när behov uppstår, t e x då PRV behöver input inför vissa möten. 6) Internationella möten PLC 9 oktober: EPO hade i dokument CA/87/12 (som PRV distribuerat till kunderna inför PLC-mötet och också fått negativa synpunkter på) föreslagit att möjligheten till återbetalning av granskningsavgiften helt skulle tas bort samt att möjligheten till 75% återbetalning av prövningsavgiften skulle tas bort medan däremot möjligheten till 100 % återbetalning av prövningsavgiften skulle kvarstå. Samtliga delegationer uttryckte argument mot förslagen i dokumenten, liksom kundrepresentanter. Det är lite oklart vad som händer med dokumentet nu, troligen omarbetar EPO det något och för det vidare till AC i december. AC: juni: Presidenten rapporterade statistik i sin rapport som visar att efterfrågan hos EPO ökar: 6,1 % ökning av granskningarna, 10 % ökning av prövningarna, EPO hanterar 40 % av PCT-ansökningarna globalt. Albert Cassado ES valdes till VP2. Epoquenet prissättning innebär att utomeuropeiska myndigheter förbinder sig att öppna för sina sökande att använda EPO som ISA/IPEA. Detta ifrågasätts, EPO borde väl satsa på sina europeiska sökande oktober: På kommande möte ska AC besluta om rabatt för EESR där ISR/SIS utfärdats av någon annan europeisk ISA än EPO (CA/90/12): förslaget innebär att nuvarande rabattsats förlängs i 3 år. Frågan ska först tas upp i BFC nästa vecka och omedelbart därefter i AC, nästa vecka. Frågan är av mycket stor vikt för europeiska PCT-myndigheter, inte minst PRV. 7) Övriga frågor Marie Eriksson vädjade till ombuden att i sina inskickade fullmakter ange vem det är som företräds. Man glömmer ofta bort det. 5 (6)

6 Beträffande frågan om vem återbetalningar sker till i fall av dubbelbetalningar ; den senaste betalningen i sådana fall sker i princip till inbetalaren. Detta gäller både på DVA och PA. Action points PRV: - Införa rutiner för att förhindra för snabb återbetalning av årsavgifter i kommande validerade EPO-patent i PRV. Kunder: - Förfrågan angående upphörandet med blankett Information till erinrare Nästa möte: 16 maj 2013 Vid tangenterna: Marie Eriksson Justeras: Herman Phalén 6 (6)

Kundmötesprotokoll 19 november 2015

Kundmötesprotokoll 19 november 2015 Kundmötesprotokoll 19 november 2015 Närvarande: Lennart Karlström, FICPI Thorunn Grenmark, SIPF Maria Necula, SUF Niklas Gardemark, SN Joakim Wihlson, SPOF Herman Phalén, PRV Marie Eriksson, PRV Johan

Läs mer

Kundmötesprotokoll 26 maj 2016

Kundmötesprotokoll 26 maj 2016 Kundmötesprotokoll 26 maj 2016 Närvarande: Lennart Karlström, FICPI Jan Modin, SPOF Maria Necula, SUF Niklas Gardemark, SN Ellen Setréus, SIPF Herman Phalén, PRV Marie Eriksson, PRV Susanne Hellman, PRV

Läs mer

Kundmötesprotokoll 7 maj 2015

Kundmötesprotokoll 7 maj 2015 Kundmötesprotokoll 7 maj 2015 Närvarande: Lennart Karlström, FICPI Jan Modin, SPOF Thorunn Grenmark, SIPF Maria Necula, SUF Niklas Gardemark, SN Joakim Wilson, SEPAF Herman Phalén, PRV Marie Eriksson,

Läs mer

Kundmötesprotokoll 2014-11-13

Kundmötesprotokoll 2014-11-13 Kundmötesprotokoll 2014-11-13 Närvarande: Lennart Karlström, FICPI Jan Modin, SPOF Thorunn Grenmark SIPF Maria Necula, SUF Niklas Gardemark, SN Herman Phalén, PRV Marie Eriksson, PRV Johan Winther, PRV

Läs mer

Kundrepresentantsmöte Fokus Patent

Kundrepresentantsmöte Fokus Patent Kundrepresentantsmöte Fokus Patent 20181023 Åsa Viken, Processägare EPO:s nya online filing-system statusrapport för PRV:s medverkan 1 Online Filing 2.0 / Hosted Filing Submission (HFS) Sverige första

Läs mer

Betänkandet Nationella patent på engelska? (SOU 2012:19)

Betänkandet Nationella patent på engelska? (SOU 2012:19) YTTRANDE 2012-09-03 Dnr: 2012/1276 Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 Stockholm Betänkandet Nationella patent på engelska? (SOU 2012:19) Sammanfattning

Läs mer

YTTRANDE 2011-05-12 AD 411-2011/1651. Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och Transporträtt 103 33 Stockholm

YTTRANDE 2011-05-12 AD 411-2011/1651. Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och Transporträtt 103 33 Stockholm YTTRANDE 2011-05-12 AD 411-2011/1651 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och Transporträtt 103 33 Stockholm Kommissionens förslag till genomförande av det fördjupade samarbetet avseende det

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett enhetligt patentskydd i EU och en ny patentlag. Dir. 2012:99. Beslut vid regeringssammanträde den 4 oktober 2012

Kommittédirektiv. Ett enhetligt patentskydd i EU och en ny patentlag. Dir. 2012:99. Beslut vid regeringssammanträde den 4 oktober 2012 Kommittédirektiv Ett enhetligt patentskydd i EU och en ny patentlag Dir. 2012:99 Beslut vid regeringssammanträde den 4 oktober 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå de författningsändringar

Läs mer

Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16)

Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16) Näringsdepartementet Enheten för innovation och forskning 103 33 Stockholm Stockholm Vår referens Dnr 2015-06-08 Ulrica Dyrke N2015/2421/IF Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU

Läs mer

Vem pantsätter sin immaterialrätt, och hur? SFIR, torsdagen den 5 mars 2015 Louise Jonshammar

Vem pantsätter sin immaterialrätt, och hur? SFIR, torsdagen den 5 mars 2015 Louise Jonshammar Vem pantsätter sin immaterialrätt, och hur? SFIR, torsdagen den 5 mars 2015 Louise Jonshammar Den rättsliga ramen för pantsättning av patent och varumärken i Sverige Panträtten uppstår genom registrering

Läs mer

eolf Manual för Valideringar Översättning av EP-patent och EP-ansökningar 2014-08-14/LT

eolf Manual för Valideringar Översättning av EP-patent och EP-ansökningar 2014-08-14/LT eolf Manual för Valideringar Översättning av EP-patent och EP-ansökningar 2014-08-14/LT Denna manual på svenska är tänkt att användas som ett komplement till den mer omfattande manualen på engelska som

Läs mer

eolf Manual för SE-ansökningar

eolf Manual för SE-ansökningar eolf Manual för SE-ansökningar 2014-08-14/LT Denna manual på svenska är tänkt att användas som ett komplement till den mer omfattande manualen på engelska som ges ut av EPO. Först beskrivs eolfprogrammet

Läs mer

Hemställan för justerade avgifter m.m. inom Patent- och registreringsverkets verksamhetsområden.

Hemställan för justerade avgifter m.m. inom Patent- och registreringsverkets verksamhetsområden. HEMSTÄLLAN 2015-04-29 Dnr: 12-2015/1151 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Hemställan för justerade avgifter m.m. inom Patent- och registreringsverkets verksamhetsområden. Patent och registreringsverket

Läs mer

Hemställan för justerade avgifter m.m. inom Patent- och registreringsverkets verksamhetsområden.

Hemställan för justerade avgifter m.m. inom Patent- och registreringsverkets verksamhetsområden. HEMSTÄLLAN 2015-04-29 Dnr: 12-2015/1151 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Hemställan för justerade avgifter m.m. inom Patent- och registreringsverkets verksamhetsområden. Patent och registreringsverket

Läs mer

Aktuell statistik för patent, design och varumärke från PRV

Aktuell statistik för patent, design och varumärke från PRV Aktuell statistik för patent, design och varumärke från PRV 29 präglades av en nedgång i ansökningar för såväl patent som för varumärkes- och designskydd. Inom patentområdet gäller nedgången olika typer

Läs mer

eolf Kortmanual för Valideringar (Översättning av EP-patent) 2010-02-12/LT

eolf Kortmanual för Valideringar (Översättning av EP-patent) 2010-02-12/LT eolf Kortmanual för Valideringar (Översättning av EP-patent) 2010-02-12/LT demo mode / production mode Denna kortmanual på svenska är tänkt att användas som ett komplement till den mer omfattande eolf-manualen

Läs mer

Anmärkningar till ansökningsformuläret för ogiltigförklaring av en registrerad gemenskapsformgivning

Anmärkningar till ansökningsformuläret för ogiltigförklaring av en registrerad gemenskapsformgivning KONTORET FÖR HARMONISERING I DEN INRE MARKNADEN (KHIM) (Varumärken och mönster) Anmärkningar till ansökningsformuläret för ogiltigförklaring av en registrerad gemenskapsformgivning 1. Allmänna kommentarer

Läs mer

Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24)

Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24) YTTRANDE 2010-08-31 Dnr: AD 411-2010/1415 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Ju2010/3129/L3 Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24) Sammanfattning PRV (Patent- och registreringsverket) begränsar sig i detta

Läs mer

PATENTLAGEN. en kommentar och en jämförelse med EPC och PCT. Bengt G. Nilsson Catarina

PATENTLAGEN. en kommentar och en jämförelse med EPC och PCT. Bengt G. Nilsson Catarina PATENTLAGEN en kommentar och en jämförelse med EPC och PCT Bengt G. Nilsson Catarina Innehåll Förord Förkortningar Inledning - patentlagen i internationell inramning Internationella överenskommelser Pariskonventionen

Läs mer

Utgivningsbevis för periodiska skrifter

Utgivningsbevis för periodiska skrifter Utgivningsbevis för periodiska skrifter Skydda dina idéer Periodisk skrift Med periodisk skrift menar lagen en tidning, tidskrift eller annan tryckt skrift samt de löpsedlar och bilagor som hör till. Skriften

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM Mål nr 04-165 P.ans. 0201134-4 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad 2009-02-27 efter överklagande av Patent- och registreringsverkets beslut, se bilaga 1. Klagande: Data Teamet Umeå HB (sökande) Ombud: Awapatent

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM Mål nr 06-285 P.ans. 0302726-5 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad 2009-03-06 efter överklagande av Patent- och registreringsverkets beslut, se bilaga 1. Klagande: LN (sökande) Ombud: Bergenstråhle & Lindvall

Läs mer

Anmärkningar till formuläret för överklagande

Anmärkningar till formuläret för överklagande KONTORET FÖR HARMONISERING I DEN INRE MARKNADEN (KHIM) Varumärken och mönster Anmärkningar till formuläret för överklagande 1. Allmänna kommentarer 1.1 Användning av formuläret Formuläret kan erhållas

Läs mer

PRV:s samlade avgifter

PRV:s samlade avgifter PRV:s samlade avgifter Här hittar du PRV:s samlade avgifter för alla våra områden patent, varumärke, design, periodisk skrift, personnamn samt andra förekommande avgifter. Version 2014-11-25 1 (14) 1 (14)

Läs mer

Att svara på ett tekniskt föreläggande

Att svara på ett tekniskt föreläggande Att svara på ett tekniskt föreläggande Skydda dina idéer Att svara på ett tekniskt föreläggande Din patentansökan har granskats av en patentingenjör. Ett tekniskt föreläggande innebär att PRV vid nyhetsgranskningen

Läs mer

PATENTFAKTA EN ORIENTERING OM PATENT

PATENTFAKTA EN ORIENTERING OM PATENT WESTPATENT AB PATENTFAKTA EN ORIENTERING OM PATENT Westpatent AB 2014-06-24 1 Innehållsförteckning 1 HUR BÖRJAR MAN OM MAN INTE ÄR VAN VID PATENT, OCH HAR EN UPPFINNING SOM MAN VILL PATENTSKYDDA?. 2 2

Läs mer

Ändringar i patentlagen

Ändringar i patentlagen Lagutskottets betänkande 2005/06:LU32 Ändringar i patentlagen Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2005/06:189 Ändringar i patentlagen. Propositionen avser frågan om

Läs mer

Assistentdagen Heléne Ottosson och Erik Lundell. Juristenheten och Utvecklingsfunktionen Patent- och registreringsverket

Assistentdagen Heléne Ottosson och Erik Lundell. Juristenheten och Utvecklingsfunktionen Patent- och registreringsverket Assistentdagen 2017 Heléne Ottosson och Erik Lundell Juristenheten och Utvecklingsfunktionen Patent- och registreringsverket Agenda På gång inom Patent Cooperation Treaty (PCT) Elektronisk inlämning vad

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (7) Mål nr 14-165 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 30 juni 2016 Klagande NET 1 UEPS TECHONOLOGIES, INC 4th Floor, President's Place, Cnr Jan Smuts and Bolton Road, Rosebank, 2196 Johannesburg,

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2007 Utgiven i Helsingfors den 12 december 2007 Nr 1133 1138 INNEHÅLL Nr Sidan 1133 Lag om godkännande av vissa bestämmelser i överenskommelsen med Chile om social trygghet

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT 1 (5) Mål nr 14-089 PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT meddelat i Stockholm den 19 december 2014 Klagande Albert-Ludwigs-Universität Freiburg Fahnenbergplaz, 79098 Freiburg, Tyskland Ombud: Jan-Erik Lundmark

Läs mer

Betänkandet En ny förvaltningslag (SOU 2010:29), JU 2010/3874/L6

Betänkandet En ny förvaltningslag (SOU 2010:29), JU 2010/3874/L6 Kommunstyrelsen 2010 10 11 192 470 Arbets och personalutskottet 2010 09 27 177 370 Dnr 10.382 00 oktks12 Betänkandet En ny förvaltningslag (SOU 2010:29), JU 2010/3874/L6 Bilaga: Sammanfattning Luleå kommun

Läs mer

1 Begäran om förtydligande i upphandling portofri befordran av blindskrift

1 Begäran om förtydligande i upphandling portofri befordran av blindskrift Frågor Frågor och svar Datum Vår referens Sida 2012-01-11 Dnr: 11-9515 1(8) Konsumentmarknadsavdelningen Elin Emsheimer 08-678 55 61 elin.emsheimer@pts.se 1 Begäran om förtydligande i upphandling portofri

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i patentkungörelsen (1967:838); SFS 2014:435 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Regeringen föreskriver i fråga om patentkungörelsen

Läs mer

Informationsmeddelande IM2014:054 2014-05-16

Informationsmeddelande IM2014:054 2014-05-16 Informationsmeddelande IM2014:054 2014-05-16 Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid på Fia.

Läs mer

Pettersson Kristina - TSM Sent: den 12 juli :54 To:

Pettersson Kristina - TSM Sent: den 12 juli :54 To: From: Pettersson Kristina - TSM Sent: den 12 juli 2017 13:54 To: FI Registrator Subject: Remissyttrande SOU 2017.30 - En omreglerad spelmarknad clean version Attachments: Remissyttrande

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT 1 (6) Mål nr 15-067 PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT meddelat i Stockholm den 30 mars 2016 PARTER Klagande MH Ombud: Hans G Eriksson Eriksson Patent AB, Box 50, 641 21 Katrineholm Motpart Freevalve AB, 556436-7141

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-009

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-009 PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-009 2015-03-11 Till regeringen Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor Promemorian Patent och marknadsdomstol; kompletterande överväganden

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 10-128 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 31 oktober 2012 PARTER Klagande Riksförbundet Barnen Först, 802420-5554 (innehavare) Box 48, 151 21 Södertälje Ombud: Karim Shamohammadi

Läs mer

Anmärkningar till formuläret för överklagande

Anmärkningar till formuläret för överklagande Anmärkningar till formuläret för överklagande 1. Allmänna kommentarer 1.1 Användning av formuläret Formuläret kan erhållas kostnadsfritt från EUIPO och det kan laddas ned från EUIPO:s webbplats (http://www.euipo.europa.eu).

Läs mer

Synpunkter på EPO förslag om ändring av Regel 71 EPC

Synpunkter på EPO förslag om ändring av Regel 71 EPC Till: Justitiedepartementet, Alexander Ramsay Stockholm 2010-06-23 Synpunkter på EPO förslag om ändring av Regel 71 EPC Inför ett möte i The Committee on Patent Law (PLC) har SIPF genom justitiedepartementets

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (9) Mål nr 13-069 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 29 september 2014 PARTER Klagande Alcotrack Sverige AB, 556890-5912 c/o Sääf, Uddevallavägen 3, 452 31 Strömstad Ombud: Nils-Erik Folemark

Läs mer

Ärende Hanteringen av handlingar vid Post- och Telestyrelsen (PTS).

Ärende Hanteringen av handlingar vid Post- och Telestyrelsen (PTS). Riksdagens Justitieombudsman Anmälan Ärende Hanteringen av handlingar vid Post- och Telestyrelsen (PTS). Anmälare Bahnhof AB företrädd av undertecknad, fullmakt bifogas. Kort bakgrundsbeskrivning Bahnhof

Läs mer

Checklista för ansökan om förlängd giltighetstid för 90-konto

Checklista för ansökan om förlängd giltighetstid för 90-konto Checklista för ansökan om förlängd giltighetstid för 90-konto Allmänt Enligt 4 i Svensk Insamlingskontrolls föreskrifter för 90-konto (nedan benämnt föreskrifter) beviljas 90-konto för viss tid, högst

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT 1 (4) Mål nr 11-148 PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT meddelad i Stockholm den 26 november 2012 Klagande Research In Motion Limited 295 Phillip Street, Waterloo, Ontario N2L 3W8, Kanada Ombud: Awapatent Aktiebolag

Läs mer

Yttrande över promemorian Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet (Ds 2015:37)

Yttrande över promemorian Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet (Ds 2015:37) 2015-10- 08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm (e- post till ju.l7@regeringskansliet.se) Yttrande över promemorian Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet (Ds 2015:37) Frågor om situationen

Läs mer

Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts möjlighet att avge remissvar på Patentlagsutredningens betänkande Ny patentlag, SOU 2015:41.

Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts möjlighet att avge remissvar på Patentlagsutredningens betänkande Ny patentlag, SOU 2015:41. Justitiedepartementet Vår referens/dnr: Enheten för immaterialrätt och transporträtt 78/2015 Claes Almberg 103 33 Stockholm Er referens/dnr: Ju2015/3556/L3 2015-09-22 Remissvar Ny patentlag (SOU 2015:41)

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GRANSKNING VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL A ALLMÄNNA REGLER AVSNITT 8

RIKTLINJER FÖR GRANSKNING VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL A ALLMÄNNA REGLER AVSNITT 8 RIKTLINJER FÖR GRANSKNING VID KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) DEL A ALLMÄNNA REGLER AVSNITT 8 ÅTERSTÄLLANDE AV FÖRSUTTEN TID Riktlinjer för prövning vid kontoret,

Läs mer

BOSPARSTYRELSENS YTTRANDE ÖVER ÄRENDE 1

BOSPARSTYRELSENS YTTRANDE ÖVER ÄRENDE 1 1 (3) BOSPARSTYRELSENS YTTRANDE ÖVER ÄRENDE 1 Bosparstyrelsen har åtskilliga gånger framhållit att avkastningen på sparade medel borde vara bättre och att fler och bättre sparformer borde erbjudas. Bosparstyrelsen

Läs mer

De flesta framgångsrika uppfinningar och patent börjar med att en idérik person identifierar ett problem och tänker att det här borde gå att lösa på

De flesta framgångsrika uppfinningar och patent börjar med att en idérik person identifierar ett problem och tänker att det här borde gå att lösa på patent Meningen med patent är att stimulera vårt samhälles utveckling alla vinner på att vi kan ta del av och utveckla varandras uppfinningar. Samtidigt får uppfinnarna större möjlighet att tjäna pengar

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-029

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-029 PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-029 2015-09-21 Till regeringen Justitiedepartementet Ny patentlag (SOU 2015:41) (Ju2015/3556/L3) Patentbesvärsrätten (PBR) lämnar följande yttrande över Patentlagsutredningens

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 11-087 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 29 augusti 2013 Klagande Genzyme Corporation 500 Kendall St Cambridge, Massachusetts 02142 USA Ombud: Hynell Patenttjänst AB Box 138,

Läs mer

Checklista för ansökan om förlängd giltighetstid för 90-konto

Checklista för ansökan om förlängd giltighetstid för 90-konto Checklista för ansökan om förlängd giltighetstid för 90-konto Allmänt Enligt 4 i Svensk Insamlingskontrolls föreskrifter för 90-konto (nedan benämnt föreskrifter) beviljas 90-konto för viss tid, högst

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i varumärkesförordningen (2011:594) Utfärdad den 22 november 2018 Publicerad den 29 november 2018 Regeringen föreskriver 1 i fråga om varumärkesförordningen

Läs mer

Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län

Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län Anna Nerelius Ärendegång: Styrelsen 2017-12-14 Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län Förslag till beslut Styrelsen ger kansliet

Läs mer

Synpunkter på dokument inför MIA möte den 9 11 februari 2010 i Rio de Janeiro

Synpunkter på dokument inför MIA möte den 9 11 februari 2010 i Rio de Janeiro 2010-02-03 Till PRV Skickat med e-post till Herman Phalén och Marie Eriksson, båda på PRV. Synpunkter på dokument inför MIA möte den 9 11 februari 2010 i Rio de Janeiro SIPF har genom en överenskommelse

Läs mer

Advokater för 1,3 miljoner! Varför det?

Advokater för 1,3 miljoner! Varför det? Advokater för 1,3 miljoner! Varför det? 14 maj 2013. Kommunen träffar Staffan på Mojjen och vill sälja mark. 28 maj ska han dessutom få 6 mån. betänketid genom ett markanvisningsavtal. Det hela skulle

Läs mer

RIKTLINJER FÖR REKRYTERING

RIKTLINJER FÖR REKRYTERING RIKTLINJER FÖR REKRYTERING I KARLSHAMNS KOMMUN Kommunstyrelsen 180/2007 Karlshamns Kommun Kommunledningsförvaltningen Personalkontoret Rådhuset 374 81 Karlshamn Tfn 0454-811 30 Fax 0454-810 41 E-post:

Läs mer

Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet

Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-17 Dnr 354/2010 1 (5) Håkan Stockman Hammarbacken 5 182 35 Danderyd Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling av en internationell registrering som designerar EG

Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling av en internationell registrering som designerar EG KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN Varumärken och mönster Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling av Allmänna kommentarer Formuläret för ansökan om omvandling gäller omvandling

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 170/7

Europeiska unionens officiella tidning L 170/7 1.7.2005 Europeiska unionens officiella tidning L 170/7 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1002/2005 av den 30 juni 2005 om ändring av förordning (EG) nr 1239/95 när det gäller beviljande av tvångslicenser

Läs mer

Patentdata och samhälleligt genomslag. Kristoffer Bäckström Luleå tekniska universitet

Patentdata och samhälleligt genomslag. Kristoffer Bäckström Luleå tekniska universitet Patentdata och samhälleligt genomslag Kristoffer Bäckström Luleå tekniska universitet Vad är ett patent? Ett rättsligt instrument som ger innehavaren rätt att exkludera andra från att använda, tillverka

Läs mer

Hanteringen av hemliga tvångsmedel vid Ekobrottsmyndigheten

Hanteringen av hemliga tvångsmedel vid Ekobrottsmyndigheten SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande 2013-06-18 Dnr 16-2013 Hanteringen av hemliga tvångsmedel vid Ekobrottsmyndigheten 1 SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har granskat

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-02-17 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Marianne Eliason samt justitierådet Erik Nymansson. Kompletteringar av den tillfälliga lagen för

Läs mer

Tredje samråd angående marknaden för mobil samtalsterminering (marknad 2)

Tredje samråd angående marknaden för mobil samtalsterminering (marknad 2) MISSIV Datum Vår referens Sida 2016-06-01 Dnr: 15-4802 1(6) Konkurrensavdelningen Enheten för elektroniska kommunikationstjänster Rebecka Frisk di Meo Till berörd part Tredje samråd angående marknaden

Läs mer

Foto: Jeanette Andersson. KFOs LATHUND OM FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

Foto: Jeanette Andersson. KFOs LATHUND OM FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Foto: Jeanette Andersson KFOs LATHUND OM FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Om förhandlingsprotokoll 1 Förhandlingar 4 a) Olika typer av förhandlingar 4 b) Förhandlingens genomförande 4 2 Allmänt om protokoll 5 3 Protokollets

Läs mer

Regionala etikprövningsnämnden i Uppsala

Regionala etikprövningsnämnden i Uppsala Regionala etikprövningsnämnden i Uppsala 2018-12-10 Dnr 2018:AÄ30 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över betänkandet Behandling av personuppgifter vid Myndigheten för

Läs mer

Patent och (im)materialrätt (GEMA40)

Patent och (im)materialrätt (GEMA40) Patent och (im)materialrätt (GEMA40) Per Mercke LUIS (Lund University Innovation System) 15 februari 2011 LUIS Patent Forsknings resultat Exampel på stöd i en process Idea Project Packaging Company Development

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 15-059 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 22 juni 2016 Klagande ME Ombud: Leif Gustafsson CEGUMARK AB, Box 53047, 400 14 Göteborg SAKEN Patent på Informationssorteringssystem

Läs mer

Den 19 juni 2012 avkunnade EU-domstolen en dom i mål C-307/10 IP Translator, och gav följande svar på de ställda frågorna:

Den 19 juni 2012 avkunnade EU-domstolen en dom i mål C-307/10 IP Translator, och gav följande svar på de ställda frågorna: Allmänt meddelande om en gemensam praxis när det gäller de allmänna beteckningarna i Niceklassificeringens klassrubriker v1.2, 1 28 oktober 2015 Den 19 juni 2012 avkunnade EU-domstolen en dom i mål C-307/10

Läs mer

Rubrik: Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar. 1 Med försvarsuppfinning förstås i denna lag uppfinning som särskilt avser krigsmateriel.

Rubrik: Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar. 1 Med försvarsuppfinning förstås i denna lag uppfinning som särskilt avser krigsmateriel. SFS nr: 1971:1078 Departement/ myndighet: Justitiedepartementet L3 Rubrik: Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar Utfärdad: 1971-12-17 Ändring införd: t.o.m SFS 2009:410 Inledande bestämmelser 1 Med försvarsuppfinning

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 14-026 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 21 augusti 2014 PARTER Klagande Riddarhuset Box 2022, 103 11 Stockholm Motpart JB Ombud: Vanessa von Zweigbergk och Linda Lorentz Företagarna,

Läs mer

Nämndernas serviceskyldighet enligt förvaltningslagen - svar till revisionskontoret

Nämndernas serviceskyldighet enligt förvaltningslagen - svar till revisionskontoret ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-01-25 Handläggare: Inga-Karin Mellberg Telefon: 08-508 14 089 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Nämndernas serviceskyldighet

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 29 oktober 2018 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 29 oktober 2018 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 29 oktober 2018 (OR. en) 7223/04 DCL 1 JUSTCIV 42 BORTTAGANDE AV SÄKERHETSSKYDDSKLASSIFICERING för dokument: 7223/04 av den: 11 mars 2004 Ny status: Ärende: Offentlig

Läs mer

Nya riktlinjer för bidrag till ideella föreningar

Nya riktlinjer för bidrag till ideella föreningar Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.2-201/2017 Sida 1 (6) 2017-05-02 Handläggare Eva-Lotta Elmér Telefon: +46 08-508 251 87 Till Socialnämnden 2017-05-16 Nya riktlinjer

Läs mer

ANMÄLAN TILL SAMFÄLLIGHETSFÖRENINGSREGISTRET

ANMÄLAN TILL SAMFÄLLIGHETSFÖRENINGSREGISTRET sidan 1 av 5 ANMÄLAN TILL SAMFÄLLIGHETSFÖRENINGSREGISTRET Blanketten ska användas vid uppdatering av samfällighetsföreningsregistret. Det är styrelsens ansvar att anmäla ändringar till samfällighetsföreningsregistret

Läs mer

Revidering av socialnämndens delegeringsordning

Revidering av socialnämndens delegeringsordning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-10-22 Socialnämnden Dnr Son 2015/37 Revidering av socialnämndens delegeringsordning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Föreslagna revideringar antas Ärendet

Läs mer

Tilläggsskydd till patent (SPC) Praxisutveckling 2013

Tilläggsskydd till patent (SPC) Praxisutveckling 2013 Tilläggsskydd till patent (SPC) Praxisutveckling 2013 SFIRs praxisdag den 15 januari 2014 Louise Jonshammar, jurist Förutsättningarna för tilläggsskydd Artikel 3 i EU-förordning 469/2009 a) Ett giltigt

Läs mer

Skadeståndsanspråk från Aquagyro Vattenvård AB; JK dnr

Skadeståndsanspråk från Aquagyro Vattenvård AB; JK dnr YTTRANDE 2015-04-29 Dnr: AD 411-2015/896 Justitiekanslern Box 2308 203 17 STOCKHOLM Skadeståndsanspråk från Aquagyro Vattenvård AB; JK dnr 1758-15-40 Genom remiss den 30 mars 2015 har Patent- och registreringsverket

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 5/10 Mål nr Bxxx/08

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 5/10 Mål nr Bxxx/08 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 5/10 Mål nr Bxxx/08 Domen kommer inte att refereras i publikationen Arbetsdomstolens domar. Postadress Telefon Box 2018 08-617 66 00 kansliet@arbetsdomstolen.se 103 11 STOCKHOLM

Läs mer

Vägledning för Företagscertifiering. Version:

Vägledning för Företagscertifiering. Version: Vägledning för Företagscertifiering Version: 2018-09-12 1 Ansökan... 2 2 Komplettera din ansökan... 2 3 Revision... 2 4 Granskning... 2 5 Beslut om utfärdande av certifikat... 3 6 Under certifikatets giltighetstid...

Läs mer

Bevakningar. Ett sätt att hålla sig uppdaterad. Patent. Artiklar. Startpaket

Bevakningar. Ett sätt att hålla sig uppdaterad. Patent. Artiklar. Startpaket Bevakningar Ett sätt att hålla sig uppdaterad Behöver du följa med i vad som händer runt om i världen inom ditt teknikområde eller vill du veta vad dina konkurrenter gör? Med en bevakning får du kontinuerlig

Läs mer

Patent Immaterialrätten och marknadsrätten i det digitala samhället, HT 2013. Åsa Hellstadius Affärsrätt, IEI

Patent Immaterialrätten och marknadsrätten i det digitala samhället, HT 2013. Åsa Hellstadius Affärsrätt, IEI Patent Immaterialrätten och marknadsrätten i det digitala samhället, HT 2013 Åsa Hellstadius Affärsrätt, IEI Patenträtt Ett kontrakt mellan uppfinnare och allmänhet Allmänheten (Staten) erbjuder ensamrätt

Läs mer

Patent Immaterialrätten och marknadsrätten i det digitala samhället, HT 2013

Patent Immaterialrätten och marknadsrätten i det digitala samhället, HT 2013 Patent Immaterialrätten och marknadsrätten i det digitala samhället, HT 2013 Åsa Hellstadius Affärsrätt, IEI Patenträtt Ett kontrakt mellan uppfinnare och allmänhet Allmänheten (Staten) erbjuder ensamrätt

Läs mer

ÅMÅLS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden Antagna av Barn och utbildningsnämnden

ÅMÅLS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden Antagna av Barn och utbildningsnämnden Antagna av Barn och utbildningsnämnden 2015-05-01 Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg fr o m 1 maj 2015 Sidan 1 Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg BAKGRUND... 3 DEFINITIONER... 3 BESLUT OM GODKÄNNANDE

Läs mer

betalningsförelägganden bör övervägas ytterligare.

betalningsförelägganden bör övervägas ytterligare. SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2008-03-14 Stockholm Dnr 044/08 Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor 103 33 Stockholm Yttrande över promemorian Europeiskt betalningsföreläggande, Ds 2008:2

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Överförmyndarnämnden

Sammanträdesprotokoll Överförmyndarnämnden Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2018-01-16 Skåne Fagerhults rummet i kommunhuset kl. 14.00-16.00 Beslutande Helena Vestman (KD) - ordförande Ingemar Svensson (S) - vice ordförande Lennart Anderberg

Läs mer

Vägledning för Personcertifiering. Version:

Vägledning för Personcertifiering. Version: Vägledning för Personcertifiering Version: 2018-09-12 1 Ansökan... 2 2 Komplettera din ansökan... 2 3 Examination... 2 4 Granskning... 2 5 Beslut om utfärdande av certifikat... 3 6 Under certifikatets

Läs mer

Arbetsinstruktion för officiella veterinärer anställda av Jordbruksverket

Arbetsinstruktion för officiella veterinärer anställda av Jordbruksverket 1(6) JORDBRUKSVERKETS INTERNA REGLER Dnr 5.1.17-4405/15 2015-05-21 Arbetsinstruktion för officiella veterinärer anställda av Jordbruksverket Jordbruksverkets interna regler är bindande och måste följas

Läs mer

KALLELSE TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA

KALLELSE TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA KALLELSE TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA TORSDAGEN DEN 26 MARS, kl. 19.00 Plats: gårdshuset, 2 tr., hos Santérus-Sjödin Medlemmarna i Brf Kamelian 20 kallas härmed till extra föreningsstämma med anledning av:

Läs mer

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter EI2000, W-3.1, 2013-01-30 BESLUT 1 (6) Fortum Markets AB 115 77 Stockholm Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Återkallelse av tillstånd att sända programtjänsten Viasat Fotboll i marknätet

Återkallelse av tillstånd att sända programtjänsten Viasat Fotboll i marknätet 1/5 BESLUT 2011-05-19 Dnr: 11/00271 Viasat Broadcasting UK Limited Att: Jonny Searle Floor 2, Building 11 566 Chiswick High Road London W4 5 XR United Kingdom Återkallelse av tillstånd att sända programtjänsten

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIENHETEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-907-000 SID 1 (5) 2008-12-10 Handläggare: Anne-Marie Hemphälä Telefon: 08-508 10 034 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2008-12-18

Läs mer

PROTOKOLL Nr: 2013-004

PROTOKOLL Nr: 2013-004 Protokoll fört vid sammanträde med Förbundsstyrelsen för Sveriges Filatelist-Förbund (SFF) enligt följande: Tid: 2013-05-25--26 Plats: Quality Hotell Prisma, Skövde Närvarande: Rangfors Vivi-Ann, ordf.

Läs mer

EXTRA BOLAGSSTÄMMA I TRUSTBUDDY AB (PUBL)

EXTRA BOLAGSSTÄMMA I TRUSTBUDDY AB (PUBL) EXTRA BOLAGSSTÄMMA I TRUSTBUDDY AB (PUBL) Aktieägarna i TrustBuddy AB (publ), org. nr 556794-5083, kallas till extra bolagsstämma att äga rum fredagen den 18 september 2015 kl. 16.00 i Setterwalls Advokatbyrås

Läs mer

Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar

Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar Svensk författningssamling 1971:1078 t.o.m SFS 2016:195 SFS nr: 1971:1078 Departement/myndighet: Justitiedepartementet L3 Utfärdad: 1971 12 17 Ändrad: t.o.m SFS

Läs mer

INDUSTRIELLA RÄTTSSKYDDET I DOMSTOLARNA DE TEKNISKA LEDAMÖTERNA. Advokat Håkan Borgenhäll

INDUSTRIELLA RÄTTSSKYDDET I DOMSTOLARNA DE TEKNISKA LEDAMÖTERNA. Advokat Håkan Borgenhäll INDUSTRIELLA RÄTTSSKYDDET I DOMSTOLARNA DE TEKNISKA LEDAMÖTERNA Advokat Håkan Borgenhäll Tekniska ledamöter Parke-Davis & Co. v. H.K. Mulford Co., 189 Fed. 95 (S.D. N.Y. 1911).spend an inordinate expense

Läs mer