IRONCAD Grundutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "IRONCAD Grundutbildning"

Transkript

1 IRONCAD Grundutbildning Multimediabaserat utbildningsmaterial för IRONCAD 2015

2 Information om detta utbildningsmaterial Detta utbildningsmaterial är multimediabaserat, vilket innebär att man genom att följa filmer stegvis lär sig de menyer, ikoner, kommandon och funktioner som finns i IRONCAD. 2 Upplägg Tanken är att man ser korta sekvenser av en film, pausar filmen, växlar över till IRONCAD, gör motsvarande kommando och sedan växlar man tillbaks till filmen igen. I vissa fall är det minutlånga sekvenser, men i de flesta fall är det enbart några korta sekunder. För att på bästa sätt ta till sig detta material är det väldigt viktigt att man inte ser för långa sekvenser innan man växlar över till IRONCAD. Rätt använt är det här det absolut snabbaste och enklaste sättet att lära sig hur man använder IRONCAD. Detta är en väl beprövad och omåttligt populär övningsmetod som Solidmakarna framgångsrikt använt sig av i mer än 10 år. CamPlayer Filmerna visas i filmspelaren Camtasia AVI Player (CamPlayer), vilken styrs med hjälp av kontrollerna i överkant av spelaren. Play/Pause kontrollerar man även med mellanslag på tangentbordet. Genom att dra i den slider som visas i överkant förflyttar man sig i realtid i filmen och kan på så vis snabbt backa eller se om en sekvens man vill repetera. Dropdown-knappen längst till höger styr ljudet. Det snabbaste sättet att växla mellan IRONCAD och CamPlayer är att använda Windows kortkommando ALT + TAB på tangentbordet.

3 Arbetssätt Utbildningen försöker få in tankesättet med IRONCAD. Det mesta följer en röd tråd, vilket gör att när man väl förstått grunderna i vissa funktioner så är det enkelt att testa och kunna använda funktioner som man inte använt tidigare eller som kommer i nya versioner. Mycket bygger på repetition av verktygens användningssätt, ibland även hur man använder dem på olika sätt vid olika tillfällen. Utbildningen siktar också på att visa hur principen med att börja jobba med ett nytt projekt i IRONCAD, där man snabbt och lätt konceptar fram en samling parter och sammanställning, sedan hela tiden utvecklas vidare. I IRONCAD behöver man aldrig börja om från början! Jobba vidare i ursprungsfilen eller spara om den i en ny version. Men att helt starta om med en tom 3D-scen är sällan eller aldrig nödvändigt. Filmerna har en upplösning av 1280x720, man får dessutom räkna till något i höjdled med Camplays kontrollrad i överkanten blir den totala pixelytan 1290x820. Det är därför bra att ha en dator med tillräcklig skärmupplösning med minst 900 pixlar i höjdled. Att använda materialet utan handledare Det går utmärkt att sitta ned och på egen hand följa materialet. Det är viktigt att inte ha för bråttom, ta korta sekvenser där man växlar mellan IRONCAD och filmerna genom att pausa filmen ofta och gärna repeterar en sekvens i en film, en eller flera gånger om man är osäker. Alla IRONCAD-filer för övningsfilmerna ligger på USB-minnet/DVD-skivan under mappen Övningsfiler eller laddas ned från under Ladda ned / Ladda ned IRONCAD-filer i menyn i ovankant av sidan. Behöver du hjälp att komma igång med kursmaterialet eller med att installera IRONCAD kan du kontakta Solidmakarna på eller via e-post: info@solidmakarna.se 3

4 4 DAG 1 - Grunderna i IRONCAD Under dag 1 går vi igenom de grunder som krävs för att arbeta med IRONCAD. Nedan listas de verktyg, menyer och funktioner som behandlas under den första dagens filmer. Film 1 - Information om IRONCAD's 3D-scen och kamerahantering (14:16 minuter) Välkomstdialogen med mallar. Ribbon-flikar. Scene Browser. Property Browser. Catalog Browser. En första övning hur drag- och släppmetoden fungerar. Övning av kamerahantering. Rotera kamera med scrollhjulet på musen. Zooma med scrollhjul. Zooma med Ctrl + scrollhjul. Panorera med Shift + scrollhjul.

5 5 Genomgång av en parts olika lägen partläget, intellishapeläget, yt- och kantläget. Genomgång av storlekshandtagen (sizebox handles) på ett block, H-cylinder och H-block. Gå igenom historieträdet för att se hur parten är uppbyggd. Smart Snap kommando. Ändra textstorlek och decimaler i Options. Film 2 Kamerahantering samt drag- och släppmetoden, del 1 (8:55 minuter) Tillverkar en modell med hjälp av drag- och släppmetoden (positiv geometri). Ställa in kameran i Top-Front-Left läge med hjälp av menyn Kameralägen i statusbaren. Använder H-cylinder för göra hål. Öva kamerahantering genom att rotera, panorera och zooma. Film 3 Kamerahantering samt drag- och släppmetoden, del 2 (9:42 minuter) Starta ny 3D-scen. Drag och släpp block (positiv geometri). Formändra med Intellishape-handtagen. Drag och släpp H-block (negativ geometri). Dubbelklick på scrollhjulet för att justera kameran till Fit Scene Blend, lägga ut radier på kanter. Chamfer, lägga ut faser på kanter. Drag och släpp H-Cylinder (negativ geometri). Ändrar radie för Blend i efterhand. Film 4 Kamerahantering samt drag- och släppmetoden, del 3 (15:11 minuter) Starta ny 3D scene. Drag- och släpp block (positiv geometri). Storleksändra med Intellishape-handtagen. Runda av hörn med Blend. Fasa hörn med Chamfer. Använda Shell Part för att göra ett skal av parten. Använder H-cylinder för att göra hål (negativ geometri). En kort introduktion av Triball. Film 5 - Triball-övning positioneringsverktyget, del 1 (11:07 minuter) Starta 3D-scenmallen Triball2 under 3D-mallfliken Tutorials. Aktivera och avaktivera Triball. Ställa in eget kortkommando för Triball ( eller <). Information om Triballens funktioner. Frisläpp och flytta enbart Triball (mellanslag). Orientera/vrida Triball (Inre, cyanblå handtagen). Flytta i ett plan (2D-planhandtagen). Positionera Triball (mitthandtaget). Flytta axiellt (yttre handtagen).

6 6 Film 6 - Triball-övning positioneringsverktyget, del 2 (6:59 minuter) Smart Snap kommando för att placera brickan Positionerar parterna till respektive plats. Använder H-cylinder för att göra hål. Använder Triball för att göra ett cirkulärt mönster av hålet. Använder Triball för att spegla och länka hål. Film 7 - Triball-övning positioneringsverktyget, del 2 (9:25 minuter) Starta 3D-scenmallen Triball1 under 3D-mallfliken Tutorials. Positionera parterna till respektive plats. Använder Triball för att ställa in parter i rätt vinkel. Film 8 till 12 Bordsammanställning (totalt 35:56 minuter) Vi ska nu använda de funktioner vi har gått igenom och skapa en enkel sammanställning. Genom att använda drag och släpp-modellering, Triball-funktioner och andra verktyg bygger vi ett bord och går sedan igenom hur man hanterar parter och delsammanställningar. Film 13 Tvärsnittet Block (12:51 minuter) Starta ny 3D-scen. Börjar med ett block. Edit Cross-Section (tvärsnittet). Property Browser egenskapshanteraren för tvärsnittet. Kameralägen i Edit Cross Section-läget. Förändrar geometrin i tvärsnittet. Gör en egen profil i tvärsnittet med ritverktygen. Film 14 Tvärsnittet Spin Wizard, del 1 (6:14 minuter) Använder Spin Wizard för att göra en rörböj. Ritar upp profilen i tvärsnittet. Ändrar profilen genom att använda Profilhandtagen. Shell Part för att göra parten ihålig.

7 7 Film 15 - Tvärsnittet Spin Wizard, del 2 (4:49 minuter) Ritar upp en axel i tvärsnittet. Justerar mått genom att använda måtten som är kopplade till linjerna Förändra formen på den ritade profilen genom att använda profilhandtagen Film 16 - Tvärsnittet Sweep Wizard (11:33 minuter) Använder tvärsnittet för att göra en svept rördetalj. Formändrar med hjälp av profilhandtagen. Shell Part för göra detaljen ihålig. Använder 3D kurva för att göra en svept detalj. Använder Triball för att rita upp 3D kurvan. Formändrar rördetaljen med profilhandtagen. Film 17 - Tvärsnittet Loft Wizard (10:13 minuter) Använder Loft Wizard för att ta fram en loftad detalj med tre tvärsnitt. Formändrar detaljen via tvärsnittet och via profilhandtagen. Gör en loftad förbindelse mellan två intellshapes. Använder Associate with a face för att binda samman delarna. Använder Acis modelleringskärna för att få ett lämpligt utförande. Använder Shell Part för att göra den ihålig.

8 8 DAG 2 Bygga en stirlingmotor Här startar vi ett helt nytt projekt där vi ska bygga en Stirlingmotor. Genom att snabbt skapa en enkel konceptmodell, som vi sedan hela tiden jobbar vidare med, lär vi oss verktygen och tankesättet i IRONCAD.

9 9 Film 18 Stirlingmotor, del 1 (6:15 minuter) Koncepta fram 7 st parter med dra och släpp. Storleksförändrar med hjälp av handtagen i intellishape-läget. Använder Triball för justeringar. Har nu skapat 7 st parter i en ny, sparad 3D-scen. Film 19 Stirlingmotor, del 2 (3:25 minuter) Modifiering av cylinder. Använder Snap Increments för att storleksförändra. Skapar kylflänsar och kopierar flänsar med Triball. Film 20 Stirlingmotor, del 3 (9:19 minuter) Färdigställer vevhuset och locket. Förklarar skillnaden mellan Suppress och Hide. Använder H-cylinder för att göra hål. Blend för att göra avrundad kant. Använder H-cylinder för att göra skruvhål. Använder Triball för att placera skruvhålen i rätt läge. Smart Paint för att färgsätta locket och vevhuset. Film 21 Stirlingmotor, del 4 (6:43 minuter) Konceptar fram delar av pelaren som ska hålla motorn. Använder cylindrar för att modellera fram pelaren. Film 22 Stirlingmotor, del 5 (10:08 minuter) Färdigställer lagerfästet. Använder drag- och släppmetoden för att modellera fram profilen på lagerfästet. Använder H-cylinder för att göra hål och cirkulärt mönster av hålen. Blend för att runda av hörn. Namnsätter lagerfästet i Property Browsern. Film 23 Stirlingmotor, del 6 (9:33 minuter) Färdigställer vevskiva. Färdigställer lagerhållare. Använder Chamfer för att fasa kanter. Skapar två bussningar. Använder Flip Extrude Direction för att ändra riktning på bussning. Namnsätter lagerhållare och bussningar. Film 24 Stirlingmotor, del 7 (7:51 minuter) Färdigställer cylinder. Väljer rätt inställning för att visa detalj i Edit Cross Section-läget. Ändrar kamerainställning i Options. Ändrar formen på flänsen via tvärsnittet. Gör hål på flänsen H-cylinder.

10 10 Film 25 Stirlingmotor, del 8 (9:39 minuter) Skapar en arbetskolv. Använder Spin Shape för att lägga till material på arbetskolven. Använder Section Part/Assembly för att se in invändigt i vevhuset. Gör en kolvstång med cylinder. Använder Blend för att runda av kanter. Film 26 Stirlingmotor, del 9 (9:50 minuter) Skapar en kolvbussning. Använder Triball för att ändra riktning av bussningen. Gör ett axelfäste. Ändrar formen för axelfästet via tvärsnittet. Sätter både namn och färg på bussningen och fästet. Film 27 Stirlingmotor, del 10 (8:11 minuter) Introduktion av IronProXT. Göra hål med IronProXT Mech. Använder Triball för att placera hålen. Film 28 Stirlingmotor, del 11 (2:40 minuter) Konceptar fram och utplacerar vevstakar. Film 29 Stirlingmotor, del 12 (6:44 minuter) Skapar en kolv. Gör ett ledfäste med hjälp av drag- och släppmetoden. Film 30 Stirlingmotor, del 13 (14:13 minuter) Använder tvärsnittet för att färdigställa vevstakarna. Använder olika ritverktyg för att rita vevstakarnas slutliga utseende. Film 31 Stirlingmotor, del 14 (9:11 minuter) Färdigställer svänghjulet. Använder både positiv och negativ geometri. Draft Faces för att göra släppningar. Använder Triball för att göra ett radiellt mönster av hål. Film 32 Stirlingmotor, del 15 (10:17 minuter) Skapar en glaskolv och glascylinder. Använder Spin Wizard. Ritar upp formen för glaskolv och glascylinder i tvärsnittet. Använder Hide för att gömma undan parter. Smart Paint Settings för att göra delar transparent. Film 33 Stirlingmotor, del 16 (6:18 minuter) Färdigställer pelaren. Använder en loftad detalj för att bygga vidare på pelaren. Förändrar formen i tvärsnittet.

11 11 Använder Blend för att runda av hörn på pelaren. Namnsätter vevstakarna i Property Browser. Använder Fill Eyedropper för att sätta färg på olika detaljer. Film 34 Stirlingmotor, del 17 (5:25 minuter) Justerar läget för alla vevstakar men hjälp av Triball. Justerar ledfäste och axelfäste för att passa mot vevstakarna. Film 35 Stirlingmotor, del 18 (9:50 minuter) Använder IronProXT Mech för att sätta ut hål för att kunna skruva fast delar. Placerar ut skruvar och brickor. Film 36 Stirlingmotor, del 19 (12:50 minuter) Fortsätter att placerar ut skruvar, brickor och muttrar. Gör hål i kolv och placerar ut en skruv för att sätta fast ledfästet. Namnsätter detaljer. Film 37 Stirlingmotor, del 20 (4:22 minuter) Placerar ut skruvar på lagerfäste och lagerhållaren. Skapar en axel och namnsätter den i Property Browser. Film 38 Stirlingmotor, del 21 (13:03 minuter) Skapar en platta för stirlingmotorn. Modellerar fram ett räcke med hjälp av en 3D kurva. Använder Sweep Wizard för att göra stöttor för räcket. Använder Triball för att placera ut stöttorna för räcket.

12 12 DAG 3 2D-ritningen i IRONCAD Genomgång av 2D-ritningen. Hur man lägger upp vyer, måttsätter, skapar snitt och delförstoringar. Lägger in styckelistor och pos-ballonger samt går igenom inställningar för egna ritningsmallar och styckelistor.

13 13 Film 39 Sammanställningsritning på stirlingmotorn (14:37 minuter) Gör en Assembly av hela stirlingmotorn. Gör en sammanställningsritning av stirlingmotorn. Går igenom hur man byter skala, flytta vyer, anpassar visningskvaliteten på vyerna. Sätter in en styckelista och pos-ballonger. Strukturera om i 3D-scenen och se hur det påverkar stycklistan. Editerar scenen för att fylla i mera information i Properties. Film 40 Detaljritning Cylinder (6:43 minuter) Hur man sparar ut parter till egna ics-filer i 3D-scenen. Leta fram och lägga upp vyer av parten Cylinder. Kontrollera skala på vyer. Lägga in centrum-markeringar. Gör ett snitt av vyn. Går igenom inställningar för snittlinje. Spara 2D-ritningen. Film 41 Måttsättning av cylinder (11:30 minuter) Går igenom olika måttsättningsmöjligheter. Justera inställningar för gängade hål i 3D-scenen, så att information (Callout) visas i vyerna i 2Dritningen. Visa dolda linjer. Skapa snittvy. Måttsätta med SmartDimension. Skära bort del av vy Broken Out Section. Justera ritningshuvudet. Spara 2D-ritningen. Film 42 Detaljritning Vevhus (17:40 minuter) Sparar ut vevhus och svänghjul som enskild fil från 3D scenen. Startar ny ritning och hämtar in vyrer. Skapa snittvy. Måttsätter med SmartDimension. Broken Out Section (partiellt snitt). Spara 2D-ritningen. Film 43 Detaljritning Pelare (17:34 minuter) Använder Select Part/Assembly to Project i Standard View Creation för att ta ut en vy av pelaren. Gör ett snitt Gör en Broken Out Section (partiellt snitt). Måttsätter pelare. Ändrar i Options för att justera visning av snitt. Går igenom olika inställningar för snittlinjer.

14 14 Film 44 Detaljritning Svänghjul (8:41 minuter) Leta fram och lägga upp vyer av parten Svänghjul. Skapa hålmönster via Hole Pattern. Aligned Section View. Rotera vy. Måttsätta med SmartDimension. Spara 2D-ritningen. Film 45 Sammanställningsritning (11:00 minuter) Strukturera upp 3D-scenen med delsammanställningar. Spara ut delsammanställningen MOTOR till egen ICS-fil. Leta fram och lägga upp vyer av delsmst Motor. Skapa snittvy. Lägga upp stycklista (BOM) med stycklistemallen Sammanställning.icb. Placera ut pos-ballonger. Strukturera om i 3D-scenen och se hur det påverkar stycklistan. Shaded rendering skuggade vyer. Spara 2D-ritningen. Film 46 Monteringsritning Sprängskiss del 1 (8:22 minuter) Skapa konfigurationen MONTERING i filen Motor.ics. Positionera ut parterna i 3D-scenen med TriBall. Film 47 Monteringsritning Sprängskiss del 2 (13:18 minuter) Lägga upp vy orienterad enligt kamera i 3D-scenen. Placera ut stycklista och pos-ballonger. Färglägga ritningsvyn. Skapa 3D-kurvor i 3D-scenen som guidelinjer. Skapa 2D-linjer i 2D-ritningen som guidelinjer. Ändra linjetjocklek snabbt via Use Zero Width Line (nollbreddlinje). Ändrar linjetyper för guidlinjer. Sparar ritningen. Film 48 Monteringsritning Step-by-step del 1 (8:05 minuter) Skapa konfigurationer i 3D-scenen Stirlingmotor.ics. Positionera parter i de olika konfigurationerna. Film 49 Monteringsritning Step-by-step del 2 (8:29 minuter) Väljer vy From Scene. Skapa vyer i 2D-ritningen. Beskär vy till rätt storlek. Kopiera vyer. Ändra aktiv konfiguration i de olika ritningsvyerna. Namnge ritningsvyerna.

15 15 Film 50 Anpassning av ritningsblanketten del 1 (13:44 minuter) Genomgång av de inställningar som styr en ritnings utseende och funktion. Styles and Layers inställningar för alla ritningselement i 2D-ritningen. Skapa egna linjetyper. Film 51 Anpassning av ritningsblanketten del 1 (11:01 minuter) Kombinera ihop inställningar och skapa en egen ritningsmall. Ställa in ritningshuvudet. Finjustering av en ritningsmall. Film 52 Styckelista (BOM) del 1 (11:18 minuter) Genomgång av stycklistans inställningar och menyer. Inställningar för pos-ballongernas information. Film 53 Styckelista (BOM) del 2 (9:26 minuter) Justera stycklistans form, storlek och innehåll. Lägga till kolumner och koppla vilket värde kolumnen skall visa. Föra över information från ritning till 3D scenen. Spara som en ny stycklistemall. Fylla stycklistan från 2D-ritningen.

16 DAG 4 Fördjupningar i IRONCAD Under den sista dagen går vi igenom fördjupningar kring kataloger, hur man gör för att importera och exportera filer och hur dessa kan förändras. Vi fokuserar också en del på det viktiga med att kunna göra en snygg presentation med fotorealistiska bilder och filmsekvenser av det man tagit fram i IRONCAD. Vi går även igenom Sheet Metal och utbredning av bockad plåt. Till sist gör vi en hållfasthetsanalys (FEA) i det integrerade programmet Multiphysics. 16

17 17 Film 54 Kataloghantering, del 1 (11:15 minuter) IRONCAD's kataloger är inte bara till för att dra och släppa ut objekt från. Man kan också använda dem som ett ställe att lägga sina vanliga parter/smst eller former i för snabb åtkomst. Bygga upp kataloger med parter, färger, texturer mm. Skapa ny katalog. Spara katalog. Dra in Intellishapes, parter och sammanställningar i en katalog och se vad skillnaden mellan dem är. Hur ankarpunkten fungerar och hur man gör för att flytta den. Vilken effekt har en flyttad ankarpunkt när ett nytt objekt släpps i scenen. Skapa grupp i katalog. Film 55 Kataloghantering, del 2 (9:21 minuter) I den här filmen ska vi titta närmare på inställningarna för ankarpunkten. Genomgång av ankarpunktens placering när man gör en Assembly. Ankarpunktens inställningar, Drag Freely Drag Along Surfaces Disallow Drag. Att tänka på när man drar en part ut till katalogen. Film 56 Ankarpunkten (7:07 minuter) Betydelsen av ankarpunktens placering och läge. Genomgång av ankarpunktens betydelse vid placering av H-cylinder. Sparar hål med speciell vinkel i katalogen för att återanvända. Film 57 Kataloghantering, del 3 (17:26 minuter) Dra in färdiga parter i en katalog. Lägga in färger och ändra form. Kopiera objekt från andra kataloger. Ersätta befintliga objekt i scenen med en från en katalog.

18 18 Redigera katalogobjekt. Lägga till färger och material i katalogen för att återanvända dem. Film 58 Kataloghantering, del 4 (7:00 minuter) Förändra delar i katalogen via Edit Catalog Item. Inställningar i Intellishape Properties, Shell och Bevel Film 59 Import, del 1 (10:38 minuter) Här testar vi import av filer från andra CAD-system och vad man med verktygen Direct Face Modelling (DFM), kan göra med de filer som importerats. Flytta ytor, hål med TriBall och även hur man kan kontrollera ytors positioner med mått (SmartDimensions). Importera en Parasolid-fil. Flytta parter i den importerade sammanställningen. Förändra form på importerade parter med Direct Face Modelling. Film 60 Import, del 2 (12:30 minuter) Mer kring import till IRONCAD och att flytta ytor och hål. Olika modelleringskärnor. Ytterligare möjligheter att forma om importerad detalj (faces to intellishape). Förändrar en importerad sheet metal detalj. Gör en utbredning med Surface Flat Pattern from Faces. Film 61 Import, del 3 (6:29 minuter) Mer kring import och olika importinställningar. Import Options Går igenom skillnaderna mellan olika importinställningar. Film 62 Animering, del 1 (11:56 minuter) I IRONCAD kan man snabbt och enkelt ta fram animeringar, vilket är ett ypperligt sätt att sälja in sin idé, bara genom att dra och släppa ut färdiga animeringar på parter, smst och features i 3D-scenen. Utgår från sammanställningen Motor. Katalogen Animation. Dra och släpp färdiga animeringar på parter. Går igenom olika animeringsinställningar. Film 63 Animering, del 2 (13:45 minuter) Lägger till animeringsbana Add New Path. Kopierar banan till andra som ska animeras. Justerar animeringsbanans längd för de olika delarna. Justerar startordningen av delarna via Smart Motion Editor. Exporterar animering som avi-fil.

19 19 Film 64 Rendering, del 1 (11:27 minuter) IRONCAD har en väldigt kraftfull bildrenderingsmotor, baserad på den välkända YafaRayrenderingsmotorn, för att få fram realistiska bilder för broschyrer och tryck. Mer om YafaRay bildrenderingsmotor hittas på Hur en bild renderas fram. Inställningar för Advanced Rendering Properties i IRONCAD. Bildstorlek, ljussättning och bakgrundsinställningar. Film 65 Rendering, del 2 (14:54 minuter) Förbereder stirlingmotorn för rendering. Använda en särskild renderingskamera. Lägga in material på parter. Rendera och finjustera inställningar för bilden. Lägga in lampor för att bättre kontrollera ljussättningen i scenen. Film 66 Sheet Metal, del 1 (14:23 minuter) Katalogen SheetMtl. Genomgång av alla ikonerna i katalogen Sheetmtl. Drag- och släpper olika bend, Punch Intellishape och Stamp Intellishape. Genomgång av olika inställningar för Punch- och Stamp Intellishape. Film 67 Sheet Metal, del 2 (13:18 minuter) Inställningar för Sheet Metal i Options. Sökvägen till listan över plåttabellen och tabellen för Punch och Stamp Intellishape. (Tooltbl.txt och Stocktbl.txt) Inställningar för Bend Constraints. Inställningar för Sheet Metal Part. Genomgång av K-faktorn Film 68 Sheet Metal, del 3 (10:41 minuter) Genomgång av handtag för längd och vinklar. Genomgång av skillnader på Bend och Bend with Stock.

20 20 Ändrar form av Bend with Stock i tvärsnittet. Inställningar för Bend Alignment. Film 69 Sheet Metal, del 4 (8:42 minuter) Skapa en plåthållare i Sheet Metal. Tar bort material med hjälp av H-Block. Ändrar form i tvärsnittet. Drar och släpper olika Bend för att modellera fram hållaren. Ställer in Bend Reliefs. Kopierar bends Film 70 Sheet Metal, del 5 (5:21 minuter) Utbredning av plåthållaren Unfold Göra en ritning av utbredningen av plåthållaren för export till dxf och dwg. Exporterar till dxf-fil.

21 21 Film 71 Fenita Element Analys, Del 1 (15:16 minuter) Introduktion av Fenita Element Analys i IRONCAD med Multiphysics. Efter att MultiPhysics är installerad är programmet integrerad i IRONCAD. Genomgång hur man tar fram menyer för genvägar i Multiphysics. Väljer typ av analys. Genomgång av analysmenyn Sätter in material, constraints och force. Gör en enkel analys av ett block. Går igenom olika inställningar för analysen. Ändrar blockets utseende och gör en analys. Film 72 Fenita Element Analys, Del 2 (6:38 minuter) Analys av två detaljer med olika material. Lägger till en detalj på blocket. Lägger till material till den nya detaljen. Flyttar Force till rätt yta. Går igenom inställningar. Ändrar inställning för rutnätet (Mesh) på den nya detaljen. Sparar den animerade analysen som avi-fil.

IRONCAD Grundutbildning

IRONCAD Grundutbildning IRONCAD Grundutbildning 1 Information om detta grundkursmaterial Detta kursmaterial är multimediabaserat, vilket innebär att man genom att följa filmer stegvis lär sig de menyer, ikoner, kommandon och

Läs mer

INSTÄLLNINGAR FÖR IRONCADS 2D-RITNING

INSTÄLLNINGAR FÖR IRONCADS 2D-RITNING INSTÄLLNINGAR FÖR IRONCADS 2D-RITNING Innehållsförteckning Justera storlek och antalet decimaler för måttsättning...2 Ändra färg på ritningselement...4 Justera färg för ett enskilt element genom att byta

Läs mer

Bemästra verktyget TriBall

Bemästra verktyget TriBall Bemästra verktyget TriBall I IRONCAD finns ett patenterat verktyg för 3D-positionering av objekt, kallat TriBall. Hyllad av en del som "Det mest användbara verktyget i CAD-historien". TriBall är otroligt

Läs mer

Nyheter i IRONCAD v2015

Nyheter i IRONCAD v2015 Nyheter i IRONCAD v2015 Bättre och snabbare hantering av filer vid öppna och spara. En ny välkomstdialog när programmet startas eller ingen fil är öppen, för att skapa nya filer eller öppna tidigare filer.

Läs mer

IRONCAD KONFIGURATIONER

IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD har något som kallas för konfigurationer eller configurations på engelska. Det innebär att sammanställningar, parter och features i en och samma 3D-fil kan ha olika positioner

Läs mer

Bemästra verktyget TriBall

Bemästra verktyget TriBall Bemästra verktyget TriBall I IRONCAD finns ett patenterat verktyg för 3D-positionering av objekt, kallat TriBall. Hyllad av en del som "Det mest användbara verktyget i CAD-historien" TriBall är otroligt

Läs mer

Macromedia. Flash 8 Grundkurs. www.databok.se

Macromedia. Flash 8 Grundkurs. www.databok.se Macromedia Flash 8 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Flash 8...1 Användningsområden...1 Bekanta dig med arbetsytan...2 Scen och tidslinje...3 Lager...3 Bibliotek...4 Verktygsfältet

Läs mer

IRONCAD KONFIGURATIONER

IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD har något som kallas för konfigurationer eller configurations på engelska. Det innebär att sammanställningar, parter och features i en och samma 3D-fil kan ha olika positioner

Läs mer

NYHETER I INVENTOR 2012

NYHETER I INVENTOR 2012 NYHETER I INVENTOR 2012 NYHETER I INVENTOR 2012 Här nedan följer en kort beskrivning av de flesta nyheterna och förbättringarna i Autodesk Inventor 2012 jämfört med Autodesk Inventor 2011. AUTODESK INVENTOR

Läs mer

INNEHÅLL STARTA, SPARA OCH AVSLUTA...19

INNEHÅLL STARTA, SPARA OCH AVSLUTA...19 INNEHÅLL FÖRORD...1 FÖRFATTARNA...2 UTBILDNINGSMATERIAL...3 KONVENTIONER...9 SYSTEMKRAV...10 SPRÅKVAL...10 RELEASER...10 FÖRKUNSKAPER... 11 AUTODESK HISTORIK... 11 NYHETER I AUTOCAD MECHANICAL 2007...12

Läs mer

NYHETER I INVENTOR 2012

NYHETER I INVENTOR 2012 NYHETER I INVENTOR 2012 NYHETER I INVENTOR 2012 Här nedan följer en kort beskrivning av de flesta nyheterna och förbättringarna i Autodesk Inventor 2012 jämfört med Autodesk Inventor 2011. AUTODESK INVENTOR

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Om bokförfattaren och Rita med SketchUp... 8 Bra att veta... 9 Programspråk och förklaringar:... 9 Finns funktionen i gratisversionen (Make)?... 9 Musen är

Läs mer

TENTAMEN CAD. Material på web och server samt böcker i ämnet

TENTAMEN CAD. Material på web och server samt böcker i ämnet TENTAMEN CAD Kurskod: KPP024 och PPU102 (7,5 hp) Tentamenskod: TEN1 (4,5 hp) Datum: 14-01-15 Tid: 08.30 13.30 Hjälpmedel: Material på web och server samt böcker i ämnet Lärare/examinator: Lars Bark Tel:

Läs mer

Extrudera i IRONCAD. Det finns många sätt att extrudera en form (via konturlinjer som ligger på ett plan) i IRONCAD.

Extrudera i IRONCAD. Det finns många sätt att extrudera en form (via konturlinjer som ligger på ett plan) i IRONCAD. Extrudera i IRONCAD rev: 2012-12-11 Det finns många sätt att extrudera en form (via konturlinjer som ligger på ett plan) i IRONCAD. Det snabbaste och absolut enklaste är att släppa t.ex. ett Block från

Läs mer

rev: IronPRO XT - PRO Active Manager

rev: IronPRO XT - PRO Active Manager rev: 130912 IronPRO XT - PRO Active Manager Kort sammanställning PRO Active Manager är ett fristående verktygsfönster där man snabbt och enkelt hanterar egenskaper som Namn, Beskrivning, Artikelnummer,

Läs mer

INNEHÅLL RITFUNKTIONER... 18

INNEHÅLL RITFUNKTIONER... 18 INNEHÅLL FÖRORD...1 FÖRFATTARNA...2 LÄROBÖCKER...3 KONVENTIONER...9 AUTODESK HISTORIK...10 LADDA HEM FILER VIA INTERNET...10 SYSTEMKRAV...10 NYHETER I AUTOCAD 2005... 11 RITFUNKTIONER... 18 LINJER...18

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Om bokförfattaren och Rita med SketchUp... 8 Rita och redigera... 9 Förena två linjer:... 9 Tänja en linje:... 9 Ange ny totallängd på en linje:... 10 Förlänga

Läs mer

Skapa mallar i CAXA Draft, utgångspunkt från befintliga DWG-/DXF- eller DWT*-filer.

Skapa mallar i CAXA Draft, utgångspunkt från befintliga DWG-/DXF- eller DWT*-filer. Skapa mallar i CAXA Draft, utgångspunkt från befintliga DWG-/DXF- eller DWT*-filer. Med det här dokumentet kan man via några steg skapa 2D-ritningsmallar till CAXA Draft i IRONCAD. Som utgångspunkt är

Läs mer

INNEHÅLL NYHETER I INVENTOR STARTA, SPARA OCH AVSLUTA...37

INNEHÅLL NYHETER I INVENTOR STARTA, SPARA OCH AVSLUTA...37 INNEHÅLL FÖRORD...1 FÖRFATTARNA...2 LÄROBÖCKER...3 KONVENTIONER...10 SYSTEMKRAV... 11 RELEASER... 11 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR LÄROBOKEN... 11 KURSUPPLÄGG...12 LADDA HEM FILER VIA INTERNET...12 EN MODELLS UPPBYGGNAD...13

Läs mer

Användarmanual Cartesia GEO Manager

Användarmanual Cartesia GEO Manager Användarmanual Cartesia GEO Manager Support: 020-884884 E-mail: support@cartesia.se Innehåll Startsidan... 3 Tabeller... 3 Sök... 3 Lägga till en ny rad... 4 Kartfunktioner... 5 Street View... 6 Navigera

Läs mer

InkScape. Inkscape är ett gratisprogram för objektgrafik (vektorgrafik) Man använder programmet till att illustrera, rita, skapa logotyper och figurer

InkScape. Inkscape är ett gratisprogram för objektgrafik (vektorgrafik) Man använder programmet till att illustrera, rita, skapa logotyper och figurer InkScape Inkscape är ett gratisprogram för objektgrafik (vektorgrafik) Man använder programmet till att illustrera, rita, skapa logotyper och figurer Gunnar Markinhuhta ITLyftet 2012-10-09 sida 1 Med Ctrl-tangenten

Läs mer

Skapa en solid modell av innanmätet från en annan solid

Skapa en solid modell av innanmätet från en annan solid Skapa en solid modell av innanmätet från en annan solid Det här dokumentet beskriver hur man enkelt kan skapa en solid modell från innanmätet på en annan solid, t.ex. för att få fram volymen som ryms däri,

Läs mer

I Inventor 2008 kan Du upprepa det senast utförda kommandot genom att trycka på mellanslagstangenten (Space Bar).

I Inventor 2008 kan Du upprepa det senast utförda kommandot genom att trycka på mellanslagstangenten (Space Bar). NYHETER NYHETER I INVENTOR 2008 Här nedan följer en kort beskrivning av de flesta nyheterna och förbättringarna i Autodesk Inventor 2008 jämfört med Autodesk Inventor 11. COMMAND ALIAS Kommandoalias (Command

Läs mer

Ritteknik 3. Utskrifter, Filhantering Sammanställningsritningar. MTA101 Ritteknik och CAD HT

Ritteknik 3. Utskrifter, Filhantering Sammanställningsritningar. MTA101 Ritteknik och CAD HT Ritteknik 3 Utskrifter, Filhantering Sammanställningsritningar 1 Utskrifter Direkt från SolidWorks till skrivare: - Fungerar oftast. Observera att man manuellt måste välja rätt pappersformat i inställningarna

Läs mer

IRONCAD Sheet Metal-utbildning rev

IRONCAD Sheet Metal-utbildning rev Det finns 11 avsnitt i denna utbildning inom plåtutbredning via Sheet Metal-verktygen i IRONCAD. Innehåll Sheet Metal-menyer och -katalogen... 2 Skapa en ny Sheet Metal-part... 6 Spegla plåtformer kring

Läs mer

INNEHÅLL NYHETER...12 NYHETER I INVENTOR PROJECTS...20 SKAPA ETT NYTT PROJEKT...21 FÖRBEREDELSER INFÖR UTBILDNINGEN...27

INNEHÅLL NYHETER...12 NYHETER I INVENTOR PROJECTS...20 SKAPA ETT NYTT PROJEKT...21 FÖRBEREDELSER INFÖR UTBILDNINGEN...27 INNEHÅLL FÖRORD...1 FÖRFATTARNA...2 LÄROBÖCKER...3 KONVENTIONER...9 SYSTEMKRAV...10 RELEASER...10 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR LÄROBOKEN...10 EN MODELLS UPPBYGGNAD... 11 NYHETER...12 NYHETER I INVENTOR 11...12

Läs mer

Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument

Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Läs mer om it i lärandet på webben: www.spsm.se/itilarandet Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Skriften är utgiven av Specialpedagogiska skolmyndigheten

Läs mer

Region Skåne Verksamhetsledningssystem (VLS)

Region Skåne Verksamhetsledningssystem (VLS) Verksamhetsledningssystem (VLS) Projektledare VLS, J. Nilsson vls.skane@skane.se VLS Visiohandledning Datum 2015-02-24 Version 2.0 Dnr 1 (8) VLS Visiohandledning Enkel handledning till VLS Processritning

Läs mer

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Du ska nu få lära dig hur du enkelt kan göra ett bildspel i PowerPoint. Utifrån det du snart har lärt dig kan du sen göra mer avancerade bildspel genom att

Läs mer

Laboration 2 Grunderna i Photoshop

Laboration 2 Grunderna i Photoshop Mitthögskolan Institutionen för Informationsteknologi och medier. Jan-Erik Jonsson 060-14 87 90 Laboration 2 Grunderna i Photoshop Interaktiva multimedier v1.0 2001-11-27 lab_2.doc Sida 2/5 Allmänt Materialet

Läs mer

Resurscentrum för kommunikation Dako 2015. SymWriter 2. Minimanual

Resurscentrum för kommunikation Dako 2015. SymWriter 2. Minimanual Resurscentrum för kommunikation Dako 2015 SymWriter 2 Minimanual Symboler som stöd till det du skriver 2 F9 Byt symbol 2 F11 Skapa nya ord/symboler 3 Spara ändringar i ordlista 4 Specifikationer grammatik

Läs mer

ZoomText 10.1 Snabbguide Tillägg

ZoomText 10.1 Snabbguide Tillägg ZoomText 10.1 Snabbguide Tillägg Detta tillägg till ZoomText 10 Snabbguide beskriver de nya funktionerna och andra ändringar som hör till ZoomText 10.1. För grundinformation som hur man installerar och

Läs mer

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument 2. Uppläsning i ViTex Ikoner för uppläsning Läs upp enstaka

Läs mer

Innehåll Introduktion... 3 InteractiveScene.config... 3 Scener <scenes>... 3 Typsnitt <fonts>... 3 Övergångar <transitions>...

Innehåll Introduktion... 3 InteractiveScene.config... 3 Scener <scenes>... 3 Typsnitt <fonts>... 3 Övergångar <transitions>... Innehåll Introduktion... 3 InteractiveScene.config... 3 Scener ... 3 Typsnitt ... 3 Övergångar ... 4 Mall för slide ... 5 , ...

Läs mer

Microsoft Windows 8 Grunder

Microsoft Windows 8 Grunder WINDOWS 8 GRUNDER Inledning Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 Del 1 1 Introduktion till Windows Grundläggande om operativsystem...7 Starta och avsluta Windows 8...8 Välja

Läs mer

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint.

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Microsoft PowerPoint I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Allmänt Det första du ser i programmet

Läs mer

Rhino3D. Schackbräde. Krav. Några detaljer som kan vara bra att känna till:

Rhino3D. Schackbräde. Krav. Några detaljer som kan vara bra att känna till: Laboration 2, PVT02 Modellering och Animering i Rhino 2D4138 Visualisering, datorgrafik och avancerad interaktion, (fovgrafik02), våren 2002 görs under andra kursveckan Labben går ut på att ni ska få en

Läs mer

Resurscentrum för kommunikation Dako 2013. SymWriter. Minimanual

Resurscentrum för kommunikation Dako 2013. SymWriter. Minimanual Resurscentrum för kommunikation Dako 2013 SymWriter Minimanual Symboler som stöd till det du skriver 2 F9 - Byt symbol 2 F11 - Skapa nya ord/symboler 3 Spara ändringar i ordlista 4 Specifikationer grammatik

Läs mer

INNEHÅLL NYHETER...12 PROJECTS...29 SKAPA ETT NYTT PROJEKT...30 FÖRBEREDELSER INFÖR UTBILDNINGEN...35 STYLES AND STANDARDS...36

INNEHÅLL NYHETER...12 PROJECTS...29 SKAPA ETT NYTT PROJEKT...30 FÖRBEREDELSER INFÖR UTBILDNINGEN...35 STYLES AND STANDARDS...36 INNEHÅLL FÖRORD...1 FÖRFATTARNA...2 LÄROBÖCKER...3 KONVENTIONER...9 SYSTEMKRAV...10 RELEASER...10 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR LÄROBOKEN...10 EN MODELLS UPPBYGGNAD... 11 NYHETER...12 PROJECTS...29 SKAPA ETT NYTT

Läs mer

Visioneer PaperPort DeLuxe 6.1 med Form Typer

Visioneer PaperPort DeLuxe 6.1 med Form Typer Gunnel Eklöf Wicksell Kort beskrivning av funktionerna i Visioneer PaperPort DeLuxe 6.1 med Form Typer Slå på scannern innan du startar datorn. Dubbelklicka på PaperPort-ikonen. I programmet arbetar man

Läs mer

- En handledning för personal och elever i Karlshamns kommun

- En handledning för personal och elever i Karlshamns kommun - En handledning för personal och elever i Karlshamns kommun Denna handledning är än så länge bara ett arbetsmaterial. Innehållsförteckning Ladda ner/installera... 3 Börja använda programmet... 4 Första

Läs mer

After Effects Lathund

After Effects Lathund After Effects After Effects Lathund After Effects En komposition är det samma som ett filmklipp i After Effects. En komposition kan vara hela filmen/ animationen eller så använder man sig av flera kompositioner

Läs mer

Fotorealistiska bilder 1 PV360 kap 1 7: Grunder samt material och dekaler i Photoview 360

Fotorealistiska bilder 1 PV360 kap 1 7: Grunder samt material och dekaler i Photoview 360 Fotorealistiska bilder 1 PV360 kap 1 7: Grunder samt material och dekaler i Photoview 360 1 Att skapa en fotorealistisk bild kan sägas bestå av två delar: - Den artstiska delen. Att välja scen, ljussättning,

Läs mer

Frågebanker, frågeuppsättningar och slumpvisa block

Frågebanker, frågeuppsättningar och slumpvisa block Frågebanker, frågeuppsättningar och slumpvisa block Innehåll Frågebanker... 1 Skapa frågebank... 1 Importera en frågebank... 3 Lägg till frågor i frågebank... 3 Skapa frågeuppsättning... 3 Skapa slumpvist

Läs mer

Quick Guide till Mahara och din Portfolio

Quick Guide till Mahara och din Portfolio Quick Guide till Mahara och din Portfolio 2012-05-20 A. Arstam Sida 1 Quick Guide till Mahara och din Portfolio Syftet med portfolion är att Du genom reflektion och självutvärdering ska få insikt i ditt

Läs mer

WINDOWS 8.1. Grunder

WINDOWS 8.1. Grunder WINDOWS 8.1 Grunder EXCEL 2013 Grunder INLEDNING Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 1 INTRODUKTION TILL WINDOWS Grundläggande om operativsystem...7 Starta och avsluta Windows

Läs mer

INNEHÅLL STARTA, SPARA OCH AVSLUTA... 14

INNEHÅLL STARTA, SPARA OCH AVSLUTA... 14 INNEHÅLL FÖRORD... 1 FÖRFATTARNA... 2 LÄROBÖCKER... 3 KONVENTIONER... 10 SYSTEMKRAV... 11 RELEASER... 11 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR LÄROBOKEN... 11 KURSUPPLÄGG... 12 LADDA HEM FILER VIA INTERNET... 12 EN MODELLS

Läs mer

NYHETER I AUTOCAD MECHANICAL 2009

NYHETER I AUTOCAD MECHANICAL 2009 NYHETER I AUTOCAD MECHANICAL 2009 Nedan följer en kort beskrivning av nyheter och förbättringar i AutoCAD Mechanical 2009. Nyheterna är inte ordnade i speciell ordning. ASSOCIATIVE HIDE FOR BLOCKS Kommandot

Läs mer

Nyheter i Topocad 17. Mätdata. Nya beräkningsfunktioner. Mätdataprotokollet

Nyheter i Topocad 17. Mätdata. Nya beräkningsfunktioner. Mätdataprotokollet Nyheter i Topocad 17 Mätdata Nya beräkningsfunktioner Beräkningsfunktion 3D Svep Funktionen använder inmätt linje och sveper en symbol längs med linjen. På samtliga 3D-funktioner kan man nu ange Produktkod.

Läs mer

Arbeta effektivare med OS X

Arbeta effektivare med OS X (Se även: http://cs.lth.se/peter-moller/mac-anvaendning-video/) Peter Möller, november 2015, Institutionen för Datavetenskap Arbeta effektivare med OS X Söka information/filer Spotlight är namnet på Apples

Läs mer

InPrint. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Communicate: InPrint. Habilitering & Hjälpmedel

InPrint. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Communicate: InPrint. Habilitering & Hjälpmedel InPrint Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Communicate: InPrint Habilitering & Hjälpmedel Förord Communicate InPrint är ett program du använder för att skapa material för utskrift. Du kan

Läs mer

Projektfönstret I projektfönstret finns tidlinjen samt de olika spår som ditt projekt innehåller. Det är här du redigerar och arrangerar ljudklippen.

Projektfönstret I projektfönstret finns tidlinjen samt de olika spår som ditt projekt innehåller. Det är här du redigerar och arrangerar ljudklippen. Soundtrack Pro Syftet med denna övning är att du ska få en förståelse för hur verktyget Soundtrack Pro är uppbyggt och fungerar. Vi kommer att gå igenom de grundläggande funktionerna och ett enkelt arbetsflöde

Läs mer

I Inventor 2008 kan Du upprepa det senast utförda kommandot genom att trycka på mellanslagstangenten (Space Bar).

I Inventor 2008 kan Du upprepa det senast utförda kommandot genom att trycka på mellanslagstangenten (Space Bar). NYHETER NYHETER I INVENTOR 2008 Här nedan följer en kort beskrivning av de flesta nyheterna och förbättringarna i Autodesk Inventor 2008 jämfört med Autodesk Inventor 11. COMMAND ALIAS Kommandoalias (Command

Läs mer

INNEHÅLL SKAPA ETT NYTT PROJEKT FÖRBEREDELSER INFÖR UTBILDNINGEN STYLES AND STANDARDS... 20

INNEHÅLL SKAPA ETT NYTT PROJEKT FÖRBEREDELSER INFÖR UTBILDNINGEN STYLES AND STANDARDS... 20 INNEHÅLL FÖRORD... 1 FÖRFATTARNA... 2 LÄROBÖCKER... 3 KONVENTIONER... 10 SYSTEMKRAV... 11 RELEASER... 11 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR LÄROBOKEN... 11 EN MODELLS UPPBYGGNAD... 12 PROJECTS... 13 SKAPA ETT NYTT PROJEKT...

Läs mer

Adobe FLASH CS5 GRUNDER

Adobe FLASH CS5 GRUNDER Adobe FLASH CS5 GRUNDER Innehållsförteckning 1 Inledning...5 Adobe Flash Player... 5 Utbildningsmaterialet... 5 2 Arbetsytan...6 Starta programmet och öppna en fil... 6 Starta Flash... 6 Skapa en ny fil...

Läs mer

Del 1 ORDNING I BILDKAOSET

Del 1 ORDNING I BILDKAOSET Del ORDNING I BILDKAOSET. Ordna bilder.... Bildkommentarer... 6 3. Datumvyn... 8 4. Hämta bilder... 5. Taggar och kategorier... 6 6. Söka efter ansikten... 30 7. Tips för en fungerande taxonomi... 3 8.

Läs mer

Visa stora ikoner utan text i Command Manager = Större arbetsyta

Visa stora ikoner utan text i Command Manager = Större arbetsyta Att anpassa gränssnittet i SolidWorks är enkelt. Högerklicka i antingen Command Manager eller statuslisten och välj Customize i listan, här finns alla verktyg som används för att anpassa SolidWorks gränssnitt.

Läs mer

Macromedia Flash MX 2004

Macromedia Flash MX 2004 Mittuniversitetet ITM Telefon 0771-97 50 00 Erik Öberg Macromedia Flash MX 2004 Visuell kommunikation Detta exemplar tillhör: VT 2005 Laborationskompendium för Macromedia Flash Uppgift 1 Texthanteringen

Läs mer

Skapa en solid modell av innanmätet

Skapa en solid modell av innanmätet Skapa en solid modell av innanmätet Det här dokumentet beskriver hur man enkelt kan skapa en solid modell från innanmätet på en annan solid, t.ex. för att få fram volymen som ryms däri, med helt vanliga

Läs mer

Microsoft Windows 10 Grunder

Microsoft Windows 10 Grunder WINDOWS 10 Grunder INLEDNING Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 1 INTRODUKTION TILL WINDOWS Grundläggande om operativsystem...7 Starta och avsluta Windows 10...8 Välja kommandon...10

Läs mer

Övningsuppgift 8. ArchiCAD 16. Eget Bibliotek. 2013 www.cadedu.se 070-394 55 99! Med kopieringsrätt för Peder Skrivares skola, Varberg

Övningsuppgift 8. ArchiCAD 16. Eget Bibliotek. 2013 www.cadedu.se 070-394 55 99! Med kopieringsrätt för Peder Skrivares skola, Varberg ArchiCAD 16 Övningsuppgift 8 Eget Bibliotek 2013 www.cadedu.se 070-394 55 99! Med kopieringsrätt för Peder Skrivares skola, Varberg Så här gör man egna biblioteksföremål I princip är det faktiskt så enkelt

Läs mer

Lära känna skrivbordet

Lära känna skrivbordet Är det första gången du använder Windows 7? Den här versionen har mycket gemensamt med tidigare versioner av Windows, men du kan behöva hjälp med att få upp farten. Den här guiden innehåller praktisk information

Läs mer

Migrera till Word 2010

Migrera till Word 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft Word 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Om bokförfattaren och Rita med SketchUp... 8 Bra att veta... 9 Programspråk och förklaringar:... 9 Användargränssnittet i (PC)... 10 Användargränssnittet

Läs mer

Stefan Nilsson 2007-09-22 1

Stefan Nilsson 2007-09-22 1 Stefan Nilsson 2007-09-22 1 Spårplan i Raily, steg-för-steg Följande är ett försök att steg för steg visa hur man gör en enkel spårplan i Raily. Spårplanen vi gör här är en enkel rundbana i H0 med en bangård,

Läs mer

Kapitel 2 Vägg/golv... 3

Kapitel 2 Vägg/golv... 3 2014.02.21 1 Vägg/golv Kapitel 2 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 2 Vägg/golv... 3 Yttervägg... 3 Golv... 8 Anpassa vägg till platta på mark... 12 Innervägg... 14 Hur ser väggarna ut?... 19 Ångra/göra

Läs mer

Hantering av externa länkar i IRONCAD

Hantering av externa länkar i IRONCAD Hantering av externa länkar i IRONCAD Det här dokumentet är tänkt att ge dig som användare bättre kunskap kring hanteringen av externa länkar i IRONCAD. Vi går igenom de flesta sammanhang där externa länkar

Läs mer

Easy Planning blir med dessa funktioner ett mycket kraftfullt verktyg för planering. Vi hoppas att våra kunder ska få stor nytta av programmet.

Easy Planning blir med dessa funktioner ett mycket kraftfullt verktyg för planering. Vi hoppas att våra kunder ska få stor nytta av programmet. Vad är nytt i Easy Planning 6.23 Många förbättringar har gjorts i denna release. Schemabilden har fått ett nytt utseende, formuläret för nya aktiviteter har nya funktioner samt ett flertal nya funktioner

Läs mer

Öppna bilden C:\Photoshop5-kurs\Bananer 96ppi.psd. Aktivera verktyget Färgpyts i verktygslådan.

Öppna bilden C:\Photoshop5-kurs\Bananer 96ppi.psd. Aktivera verktyget Färgpyts i verktygslådan. 140 Målnings- och redigeringsverktyg 3 Fyllningsverktyg Ofta vill man fylla ett helt område med en viss färg, ett visst mönster eller en övertoning mellan flera färger. Detta kan åstadkommas på några olika

Läs mer

INNEHÅLL STARTA, SPARA OCH AVSLUTA... 14

INNEHÅLL STARTA, SPARA OCH AVSLUTA... 14 INNEHÅLL FÖRORD... 1 FÖRFATTARNA... 2 LÄROBÖCKER... 3 KONVENTIONER... 10 SYSTEMKRAV...11 RELEASER...11 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR LÄROBOKEN...11 KURSUPPLÄGG... 12 LADDA HEM FILER VIA INTERNET... 12 EN MODELLS

Läs mer

Addera ett nytt Arranger Track. Skapa Arranger Events

Addera ett nytt Arranger Track. Skapa Arranger Events Datorstudion med Cubase Johan Axelsson 69 Arrangera med Arranger Track Det finns ett annat sätt att arrangera dina projekt, alltså att lägga upp ordningen och längden på intron, verser, refränger, stick

Läs mer

NYHETER I AUTOCAD 2005

NYHETER I AUTOCAD 2005 NYHETER I AUTOCAD 2005 Nedan följer en kort beskrivning av nyheter och förbättringar i AutoCAD 2005, jämfört med AutoCAD 2004. Nyheterna är inte ordnade i speciell ordning. UTÖKADE HJÄLPFUNKTIONER Rullgardinsmenyn

Läs mer

3D-modellering. och. ritningsframställning

3D-modellering. och. ritningsframställning SolidWorks 2010 Övningsuppgift 1 3D-modellering och ritningsframställning Platta med hål Lektionen skänkt av F:a CADedu 070-394 55 99 Platta med hål Varning: Denna första övning kommer att bli ganska jobbig

Läs mer

Inledning till Wavesurfer av Christine Ericsdotter (Lingvistik, Stockholms universitet)

Inledning till Wavesurfer av Christine Ericsdotter (Lingvistik, Stockholms universitet) Inledning till Wavesurfer av Christine Ericsdotter (Lingvistik, Stockholms universitet) WaveSurfer är ett program för analys av tal utvecklat vid Centrum för talteknologi, Institutionen för tal, musik

Läs mer

Lathund för redaktörer. Lokala webbplatser Sacoföreningar, Sacoråd och Akademikerföreningar

Lathund för redaktörer. Lokala webbplatser Sacoföreningar, Sacoråd och Akademikerföreningar 2014-11-17 Lathund för redaktörer Lokala webbplatser Sacoföreningar, Sacoråd och Akademikerföreningar Åsa Widert Schoug Saco Box 2206 103 15 Stockholm Besök: Lilla Nygatan 14 Tel växel: 08-613 48 00 Fax:

Läs mer

Nyheterna i AutoCAD Architecture 2014

Nyheterna i AutoCAD Architecture 2014 Nyheterna i AutoCAD Architecture 2014 Automatiska Property Set Definitioner I AutoCAD Architecture 2014 kan du nu applicera Property sets automatiskt till objekt genom att kryssa i en kryssruta i Optionsdialogen.Dessa

Läs mer

Att använda bildhanteringsprogram, del 2

Att använda bildhanteringsprogram, del 2 Att använda bildhanteringsprogram, del 2 Gå till Adobe Online (M) Markeringsram - (L) Lasso - (C) Beskärning - (J) Airbrush - (S) Klonstämpel - (E) Suddgummi - (R) Oskärpa - (A) Markering av bankomponenter

Läs mer

INNEHÅLL STARTA, SPARA OCH AVSLUTA... 20

INNEHÅLL STARTA, SPARA OCH AVSLUTA... 20 INNEHÅLL FÖRORD... 1 FÖRFATTARNA... 2 UTBILDNINGSMATERIAL... 3 KONVENTIONER... 9 SYSTEMKRAV... 10 SPRÅKVAL... 10 RELEASER... 10 FÖRKUNSKAPER... 10 AUTODESK HISTORIK... 11 NYHETER I AUTOCAD MECHANICAL2004...

Läs mer

Kortkommandon Allmänna i Windows 7

Kortkommandon Allmänna i Windows 7 n Allmänna i Windows 7 F1 CTRL + C CTRL + X CTRL + V CTRL + Z CTRL + Y DELETE SKIFT + DELETE F2 CTRL + HÖGERPIL CTRL + CTRL + NEDPIL CTRL + UPPIL CTRL + SKIFT med en piltangent SKIFT med en piltangent

Läs mer

En introduktion till Complex Drafting demo version

En introduktion till Complex Drafting demo version En introduktion till Complex Drafting demo version Demoversionen är det fullständiga Complex Drafting med undantag för att det inte går att spara mönster och inte heller skriva ut några egna mönster. Det

Läs mer

Innehåll. WordWall låter dig som pedagog skapa övningar, aktiviteter och presentationer med några enkla klick.

Innehåll. WordWall låter dig som pedagog skapa övningar, aktiviteter och presentationer med några enkla klick. Wordwall innebär ett nytt sätt att arbeta interaktivt i klassrummet. Genom bara några klick skapar du interaktiva aktiviteter. Aktiviteterna kan sedan omvandlas och återanvändas på ett sätt som tidigare

Läs mer

För att skriva CSS-kod använder man sig av olika kommandon. Ett exempel på hur man kan skriva kod för att ändra textfärg kan vara:

För att skriva CSS-kod använder man sig av olika kommandon. Ett exempel på hur man kan skriva kod för att ändra textfärg kan vara: Hemsida CSS Introduktion till Cascading Style Sheets (CSS) Detta är en mycket kort genomgång av CSS med exempel på hur sådan kod ska läsas och hur den kan användas på IdrottOnline-sidor. Är man ute efter

Läs mer

Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign.

Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign. CW Door Design Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign. Programdelar CW DoorDesign innehåller två delar: Låssystem

Läs mer

Patrik Calén 2014-03-24

Patrik Calén 2014-03-24 PVF PLÅT & VENT FORUM AB PVF-Kalkyl Byggplåt Kom igång manual Patrik Calén 2014-03-24 1 Innehå ll Kom igång o Skapa ett projekt 3 Nytt projekt 4 Nytt projekt från mall 5 Ritningsinläsning 6 o Objektträd

Läs mer

Handicom. Symbol for Windows. Blisseditor. Version 3.4

Handicom. Symbol for Windows. Blisseditor. Version 3.4 Handicom Symbol for Windows Version 3.4 Handicom, Nederländerna/Frölunda Data AB 2009 Innehåll Installation och licenser...2 1. Inledning...2 2. ns huvudfönster...2 2.1 Verktygsfältet...2 2.2 Matris...2

Läs mer

Svar: Ja, detta är funktionalitet som är planerad. Vi jobbar nu med två lösningar, en gratis Viewer likt NP Bas och en webbaserad version.

Svar: Ja, detta är funktionalitet som är planerad. Vi jobbar nu med två lösningar, en gratis Viewer likt NP Bas och en webbaserad version. Rev 2 2013-07-04 Under vår Roadshow fick vi en del frågor angående Novapoint 19. För att svaren på frågorna skall nå ut till så många som möjligt av er användare har vi sammanställt de vanligaste frågorna

Läs mer

Inspelning, redigering, publicering med Camtasia 7

Inspelning, redigering, publicering med Camtasia 7 Inspelning, redigering, publicering med Camtasia 7 Starta inspelningen... 2 Ljud... 2 Initiera inspelningen... 3 Under inspelningen... 3 Stressa inte att komma igång... 3 Presentera dig... 3 Ögonkontakt

Läs mer

Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03

Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03 Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03 Skapa en raster pensel från en Windows bakgrund (1) 1. Kontrollera att Paper är uppsatt som koordinatsystem/projektion 2. Öppna en Bitmap fil i ett tom fönsterfil

Läs mer

LATHUND REVIT/RHINO WORKSHOP

LATHUND REVIT/RHINO WORKSHOP LATHUND REVIT/RHINO WORKSHOP 1. STARTA PROJEKT 3. SKAPA CETRALFIL Starta nytt projekt genom NEW > Tryck på BROWSE > Leta reda på Mallfil LTH i den gemensamma Projektmappen under mappen MALLFIL > Klicka

Läs mer

Introduktion till Adobe Acrobat Connect. I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Connect samt användning av headset och webbkamera.

Introduktion till Adobe Acrobat Connect. I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Connect samt användning av headset och webbkamera. Introduktion till Adobe Acrobat Connect I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Connect samt användning av headset och webbkamera. Innehåll Hur startar jag ett möte i Adobe Connect?... 3 Hur är ett

Läs mer

3D-TEKNIKENS GRUNDER JOHAN JÖNSSON

3D-TEKNIKENS GRUNDER JOHAN JÖNSSON 3D-TEKNIKENS GRUNDER JOHAN JÖNSSON GENOMGÅNG AV DE GRUNDLÄGGANDE FUNKTIONERNA I 3D-RITNING TOOLBAR: MODELING SOLID EDITING UCS, UCS 2 VIEW ORBIT VISUAL STYLES POLYSOLID-POLYLINJE I 3D RITAR I XY-PLAN OCH

Läs mer

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser.

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser. LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du använder Internet Explorer 8.0

Läs mer

3. Redigera i SOM ver 2.0 (SOM = Screencast-o-matic)

3. Redigera i SOM ver 2.0 (SOM = Screencast-o-matic) 3. Redigera i SOM ver 2.0 (SOM = Screencast-o-matic) När du öppnar upp SOM2 kommer du till huvudfönstret och ser alla dina inspelningar (screencasts). Om du spelat in en SOM2-file (screencast) på en annan

Läs mer

Styra olika typer av objekt som animering, video, ljud och Flashfilm

Styra olika typer av objekt som animering, video, ljud och Flashfilm Grunder och Filmklippsobjekt med animering Vi vill kunna visa olika typer av mediaobjekt i en och samma Flashfilm. Vi börjar med att titta på hur man kan visa och köra en animering samt stoppa och dölja

Läs mer

INNEHÅLL NYHETER I INVENTOR PROJECTS...22 SKAPA ETT NYTT PROJEKT...23 FÖRBEREDELSER INFÖR UTBILDNINGEN...28 STYLES AND STANDARDS...

INNEHÅLL NYHETER I INVENTOR PROJECTS...22 SKAPA ETT NYTT PROJEKT...23 FÖRBEREDELSER INFÖR UTBILDNINGEN...28 STYLES AND STANDARDS... INNEHÅLL FÖRORD...1 FÖRFATTARNA...2 LÄROBÖCKER...3 KONVENTIONER...10 SYSTEMKRAV... 11 RELEASER... 11 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR LÄROBOKEN... 11 EN MODELLS UPPBYGGNAD...12 NYHETER I INVENTOR 2011...13 PROJECTS...22

Läs mer

Sta. Sta. Sta. ulricaelisson.se. Scratch STARTA PROVA KODEN KÖR! TIPS. Rita en ny sprite. Eller välj en från mappen

Sta. Sta. Sta. ulricaelisson.se. Scratch STARTA PROVA KODEN KÖR! TIPS. Rita en ny sprite. Eller välj en från mappen Tryck på en tangent för att ändar färg på figuren. Rita en ny sprite. Eller välj en från mappen Tryck på mellanslag för att byta färg Ju fler färger det är på din sprite, desto större skillnad kommer du

Läs mer

Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri

Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri Innehåll Syfte: Grundläggande förståelse för hur GEOSECMA-Lantmäteri är uppbyggt och används. Data- och Layoutvyn Innehållsförteckningen och dess ikoner Menyer och

Läs mer

Nyheter och förändringar i advantum release 3.0

Nyheter och förändringar i advantum release 3.0 1(5) Fastighetsavdelning 2007-04-03 Nyheter och förändringar i advantum release 3.0 Nedan följer en mer detaljerad förteckning över de nyheter och förändringar som genomförts i den nya releasen av advantum.

Läs mer

SPEECHMIKE TM 2.2 PROGRAMVARUHANDBOK PHI

SPEECHMIKE TM 2.2 PROGRAMVARUHANDBOK PHI SPEECHMIKE TM 2.2 PROGRAMVARUHANDBOK PHI SpeechMike Programvaruhandbok 2 COPYRIGHT 1997-2002 Philips Speech Processing. Med ensamrätt. Kopiering, helt eller delvis, är förbjudet utan skriftlig tillåtelse

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 6: Video, del 2

IT-körkort för språklärare. Modul 6: Video, del 2 IT-körkort för språklärare Modul 6: Video, del 2 Innehåll IT-körkort för språklärare... Fel! Bokmärket är inte definierat. Skapa ett projekt... 2 Spela in och ladda ner en video... 3 Redigering... 6 Övergångar...

Läs mer