Remissvar till Grönplan Danderyd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissvar till Grönplan Danderyd"

Transkript

1 1(6) Tekniska nämnden Remissvar till Grönplan Danderyd Nämnder Fastighetsnämnden Fastighetsnämnden anser att Grönplanen är i linje med ett attraktivt fastighetsbestånd i och med att grönområden skapar ett attraktivt boende för invånare. Kommentarerna föranleder en förändring av Fastighetsnämnden pekar ut tre åtgärder, se nedan. Fastighetsnämnden anser att dagvattenlösningar såsom gröna tak är ett bra exempel bland flera som kan förbättra den lokala dagvattenhanteringen. Dock bör bästa lösning väljas för varje projekt utifrån platsens förutsättningar, typ av byggnad, detaljplan och ekonomiska förutsättningar. förslag. Fastighetsnämnden föreslår därför att dokumentet kompletteras med ytterligare alternativ till lösning presenteras i Grönplan. Med ett av de kommunövergripande målen: ta fram plan för att skydda värdefulla ekar föreslår Fastighetsavdelningen att ekar inom bebyggda fastigheter undantas, då skyddet skulle innebära inskränkningar i nyttjandet av tomtmark. För området Eneby föreslås det i Grönplan att förbättra biologiska spridningsvägar mellan Altorpskogen och Rinkebyskogen. Fastighetsnämnden invänder mot detta. Fastighetsavdelningen anser att detta skulle innebära inskränkningar i nyttjandet av naturmarken mellan Enebyängens handelsplats och Skogsgläntans Träden ska skyddas i största möjliga utsträckning där det är möjligt. Detta kommer att underlättas av framtagandet av en plan för att skydda värdefulla ekar, ett dokument som rör alla träd i kommunen. tycker inte att nyttjandet av naturmarken står i motsats till förbättringen av de biologiska spridningsvägarna i området. Det finns möjlighet att på många sätt kompensera nödvändiga anslutningsvägar till fastigheter genom en genomtänkt utemiljö samt genomtänkta dagvattenlösningar.

2 2(6) förskola, Enmans väg 1. Förskolan är projekterad så att den i framtiden ska kunna angöras söderifrån, vilket ytterligare försvåras med ovan beskrivna utvecklingsområde. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö och hälsoskyddsnämnden är positiv till Grönplanen och anser att det utgör ett värdefullt underlag för att bevara och utveckla naturvärden i kommunen samt utgör ett viktigt kunskapsunderlag. Miljö och hälsoskyddsnämnden pekar ut tio åtgärder, se nedan. För varje punkt för utvecklingsområde 4.5 och 4.1 till 4.4 komplettera med delmål (etappmål), samt en plan för genomförande och uppföljning av varje delmål. Utvecklingsområde 4.5 (punkt 2-8): Undersöka vilka områden som kan omfattas av strandskydd och utökat strandskydd där strandskyddet idag är upphävt, t.ex. strandlinjen öster om Altorpskogen och Svalnäs. Ge allmänheten möjlighet att på några utvalda platser besöka Danderyd kommuns naturområden via vattenburna färdmedel för att främja det rörliga friluftslivet. Att i samband med framtagandet av ett park- och naturprogram undersöka möjligheten till ytterligare naturreservatsbildning. Utveckla ett program för leder med information om djur och naturvärden i kommunen t.ex. i Djursholm och Enebyberg. Ta fram en plan för att skydda värdefulla ekar och även gammal naturskog och andra ädellövträd. Kommentarerna föranleder en förändring av Grönplanen ska vara ett lättöverskådligt och lättförståeligt dokument som är tillgängligt för alla. Det ska i första hand peka ut behov och mål och inte gå in på detaljer för varje projekt. Detta hanteras i dokument som tillhör varje delprojekt när dessa utreds. I de kommunövergripande utvecklingsområdena läggs ett mål till: Undersöka vilka områden som kan strandskyddas. Detta berör inte Grönplanens syfte. Under arbetet med den kommunövergripande utvecklingsområden målpunkt: Arbeta fram ett park- och naturprogram kommer eventuella platser för naturreservatsbildning beaktas. Detta ingår i kommunövergripande utvecklingsområden målpunkt: Förbättra och utöka skyltning. Detta står redan i kommunövergripande utvecklingsområden målpunkt: Ta fram plan för att skydda värdefulla ekar. Text som läggs till i denna målpunkt är: Ta fram en plan för att skydda värdefulla ekar samt andra värdefulla jätteträd. Bevarandet av gammal naturskog inbegrips i till exempel gäl-

3 3(6) Bevara och utveckla ängs- och hagmarksområden för att skapa en så varierad flora och fauna som möjligt, t.ex. med slåtterbruk. Precisera hur skötseln av naturområden ska förbättras. En tydligare koppling mellan de kommunala övergripande utvecklingsmålen 4.5 i Grönplan Danderyd till Miljöprogrammet (2011). Ett avsnitt med gröna tak tillägges. Kultur- och fritidsnämnden Utöver redaktionell översyn så ställer sig Kultur- och fritidsnämnden sig mycket positiva till Grönplanen och anser att det på ett tydligt sätt poängterar vikten av tätortsnära natur för att främja medborgarnas fysiska och psykiska välbefinnande. Barn och utbildningsnämnden Barn och utbildningsnämnden har beslutat att inte ta ställning till ärendet då de anser att det inte berör deras ansvarsområde. Byggnadsnämnden Byggnadsnämnden ser mycket positivt på Grönplanen. Byggnadsnämnden pekar ut en åtgärd, se nedan. Byggnadsnämnden lägger stor vikt vid trygghet i kommunens utemiljö och vill därför att trygghetsaspekter förs in som en egen punkt under punkt 4.5 kommunövergripande utvecklingsområden Produktionsstyrelsen Produktionsstyrelsen har inte svarat på remissen. Socialnämnden lande skötselplaner för varje område. Arbetet för att bevara och utveckla ängs- och hagmarksområden fortgår kontinuerligt. Hästslåtter har pågått under flera år till exempel i anslutning till Rinkebyskogen och Ekebysjön. Detta inbegrips i kommunövergripande utvecklingsområden målpunkt: Arbeta fram skötselplaner och skötselmanualer för de områden som saknar sådana. Samtliga av kommunövergripande utvecklingsområden målpunkterna är kopplade till Miljöprogrammets mål och strategier. Gröna tak diskuteras redan i kapitel 2.1. Kommentarerna föranleder en redaktionell förändring av Kommentarerna föranleder en förändring av dokumentet förslag.

4 4(6) Socialnämnden har inte svarat på remissen. Överförmyndarnämnden Överförmyndarnämnden har inte svarat på remissen. Intressenter Naturskyddsföreningen Danderyd Naturskyddsföreningen anser att Grönplanen är väl genomarbetad och anser att de flesta aspekter på ett gott miljöarbete har beaktats. Föranleder ingen förändring av Naturskyddsföreningen pekar ut en åtgärd, se nedan. Under varje miljömål anges vilken av kommunens förvaltningar som är ansvarig för att målen uppnås. Naturskyddsföreningen anser att detta inte räcker och anser istället att kommunen ska utse en person som ska samordna och ansvara för kommunens miljöarbete. Länsstyrelsen Länsstyrelsen har inte svarat på remissen. Danderyds hembygdsförening Danderyds hembygdsförening har inte svarat på remissen. Sällskapet Amorina Stocksunds hembygdsförening Sällskapet Amorina anser att Grönplanen är ett väl genomarbetat strategiskt dokument med värdefull kunskap om kommunens grönområden. Utöver redaktionella kommentarer så pekar de ut två åtgärder, se nedan. Grönplanen saknar en problematisering av behovet av bad, rekreation, vacker miljö med fri sikt kontra ett ökat behov av fler båtplatser, fler bilparkeringar, fler bostäder osv. anser att varje förvaltning ska ansvara för det miljömål som berör de. Föranleder ingen förändring av Föranleder ingen förändring av Föranleder en förändring av förslag, kapitel 1.2 De anser att detta inte behöver stå i ett motsatsförhållande om man undviker kraftig utbyggnad av t.ex. båtplatser just där den omgivande naturen är som värdefullast t.ex. på sidan 22 då Cedergrenska parken nämns.

5 5(6) Förutom de vanliga promenadstigarna (beskrivna på sidan 24) så finns det många oinvigda stigar. Sällskapet Amorina anser att man borde nämna något om dessa stigar i Grönplanen. Enebybergs Gårds förening Enebybergs Gårds förening pekar ut tre åtgärder, se nedan. Föreningen uppmärksammar att Grönplanens diskussion och förslag rörande Enebyberg är jämförelsevis kortfattade och mycket begränsade. Enda konkreta förslaget rörande Enebybergs villastad är att Utveckla och upprusta parkerna i området med vilket torde kunna avses endast Dagermans park. Övrigt parkliknande områden förutom Dagermans park har i planen inte noterats som parker utan som tätortsnära parker. En mer advekat benämning vore naturparker insprängda i villakvarter. I texten nämns Enebybergs gård som en kulturhistorisk intressant plats men inte som en park och inte som grund för några förslag. Enebybergs gård och trädgården är en viktig och uppskattad plats för enebybergsbor. Även om trädgården inte omfattas av Grönplanen vill föreningen framhålla vikten av att Enebybergs gård hålls i gott skick även utifrån de allmänna system som anförs för Grönplanen. Det förutsätter att trädgården både rustas upp med sikte på ett bättre utnyttjande och därefter fortlöpande underhålls. De näraboendes intresse av förslyade reproduktionsplatser för rådjur och harar i direkt anslutning till villatomterna torde vara begränsat. Andra områden som Rinkebyskogen och Altorpskogen torde bättre uppfylla Grönplanens önskemål om reproduktionsplatser än de tätortsnära naturparkerna i villakvarteren. Inom Enebyberg finns flera tätortsnära naturparker inom villakvarteren som Grönplanen beskriver har generellt låg skötselnivå. förslag, kapitel 4.4. Föranleder en förändring av förslag, kapitel 4.2. Under utvecklingsområden Enebyberg läggs en målpunkt till som heter Utveckla de tätortsnära parkerna i området. Se ovanstående åtgärd. Enebybergs gård kategoriseras inte som en park utan som en kulturhistorisk anläggning som sköts av fastighetsavdelningen. Fastighetsavdelningen har planer på att framställa en omfattande skötselplan för anläggningen. Danderyds kommun strävar efter att ha reproduktionsplatser jämnt spridda över hela kommunen för att öka chansen att vilt kan spridas och förflytta sig mellan olika ytor. Danderyds kommun arbetar fortlöpande med att uppgradera och investera i alla sina parkmiljöer, Enebyberg ej undantaget. Det finns ett större antal skräpmarker av varierande storlek och utan skötsel i

6 6(6) direkt anslutning till bebyggelsen. Både de tätortsnära naturparkerna och skräpmarkerna bör röjas och slyröjas för att därigenom skapa fler parkliknande miljöer i Enebyberg som komplement till den nu enda befintliga parken. Allmänheten Bostadsrättsföreningen sjukhuset 3, Mörbylund Bostadsrättsföreningen sjukhuset 3, pekar ut en åtgärd, se nedan. Grönområdet som ligger i direkt anslutning till Mörbylund (och även området Charlottenberg) har inte tagits med eller nämnts i Grönplanen. Bostadsrättsföreningen sjukhuset 3 anser att detta område samt sjukhusängen och promenadstråket vid vattnet borde bevaras och finnas med i Grönplanen. Föranleder en förändring av Detta finns redan förklarat i kapitel 4.1: Utvecklingsområden målpunkt: Utveckla skötseln kring naturparkerna i området Dock utökas kapitel 4.1 med mer information om området och dess karaktär.

Karl Johan Nybell (C), 1:e vice ordförande

Karl Johan Nybell (C), 1:e vice ordförande Sammanträdesdatum 1(14) Plats och tid Tekniska kontoret, kl. 18.30-20.15 Paragrafer 13-23, ej 21 Beslutande Torsten Sjögren (M), ordförande Ersättare Karl Johan Nybell (C), 1:e vice ordförande Elisabeth

Läs mer

Klimat- och sårbarhetsanalys

Klimat- och sårbarhetsanalys 1(6) Klimat- och sårbarhetsanalys Ärendet Efter remissbehandling av ärendet om klimat- och sårbarhetsanalys har synpunkter från nämnderna arbetats in i analysen. Det har totalt inkommit åtta yttranden,

Läs mer

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Handläggare Love Örsan Telefon: 08-508 24 019 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Grönare Stockholm- Förslag

Läs mer

9. Naturmiljöer och biologisk mångfald

9. Naturmiljöer och biologisk mångfald 9. Natur och gröna frågor kan ses ur flera perspektiv. Detta kapitel behandlar naturvärden utifrån perspektivet biologisk mångfald och förutsättningarna för denna. Naturvärden utifrån ett rekreativt perspektiv

Läs mer

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Sara Frykberg Datum KS-2014/625 2014-05-19 Kommunstyrelsen Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling.

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling. 10. Nationella mål är livsviktigt för människan och en förutsättning för allt liv på jorden. Vattnet rör sig genom hela ekosystemet, men för också med sig och sprider föroreningar från en plats till en

Läs mer

Motion till kommunfullmäktige i Säffle angående Riksdagens miljömål nummer 15, delmål 1 och 2

Motion till kommunfullmäktige i Säffle angående Riksdagens miljömål nummer 15, delmål 1 och 2 Motion till kommunfullmäktige i Säffle angående Riksdagens miljömål nummer 15, delmål 1 och 2 Bakgrund Riksdagen har för Sveriges del satt upp 16 miljömål som skall vara genomförda senast år 2010. Miljömålen

Läs mer

Anser ert parti att man ska följa översiktsplanen och inte bygga i de markområden som ligger i en grön kil?

Anser ert parti att man ska följa översiktsplanen och inte bygga i de markområden som ligger i en grön kil? SAMMANSTÄLLNING ENKÄT OM GRÖNA FRÅGOR INFÖR VALET 2014 Nätverket Ny Grön Våg består av ett 30-tal natur-, miljö-, och friluftsorganisationer i sområdet. Bland dessa ingår Naturskyddsföreningen i s län,

Läs mer

Pontonbryggor vid Cedergrenska stranden, Stocksund

Pontonbryggor vid Cedergrenska stranden, Stocksund Pontonbryggor vid Cedergrenska stranden, Stocksund Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd kommer den 8 juni behandla Danderyds kommuns (tekniska kontorets) bygglovsansökan och ansökan om dispens från

Läs mer

Samråd om förslag till Hagsätraskogens naturreservat

Samråd om förslag till Hagsätraskogens naturreservat Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-05-04 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning Miljöprogrammet... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 2(10)

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (1)

PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (1) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (1) 2015-02-16 27 Svar på motion av Thomas Magnusson (V), Mia Fällström (V), Stephanie Gilot (V) och Gunnar Ljuslin (V) om naturreservat runt Råstasjön

Läs mer

Tjänsteskrivelse Remissvar Miljömålsberedningens delbetänkande Med miljömålen i fokus hållbar användning av mark och vatten

Tjänsteskrivelse Remissvar Miljömålsberedningens delbetänkande Med miljömålen i fokus hållbar användning av mark och vatten ANNA EDHOLM SID 1/5 KOMMUNPLANERARE ANNA.WINNERSJO-EDHOLM@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Remissvar Miljömålsberedningens delbetänkande Med miljömålen i fokus hållbar användning av mark

Läs mer

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås. Byggnadsnämnden

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås. Byggnadsnämnden 2013-06-04 Dnr 2011/111-BN-213 Lovisa Gustavsson Tel 021-39 00 00 Byggnadsnämnden Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås PLANUPPDRAG Ansökan Fastighetskontoret har från Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Ny lokal parkplan för Farsta stadsdelsområde

Ny lokal parkplan för Farsta stadsdelsområde Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (7) 2017-08-08 Handläggare: Jan Ekman 08 508 18 033 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-08-24 Ny lokal parkplan för Farsta stadsdelsområde Förslag till

Läs mer

Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda. Samrådshandling 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen

Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda. Samrådshandling 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen Detaljplan för Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Samt upphävande av del av Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda Samrådshandling 2 (7) Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Beslut att förklara Safjället i Mölndals kommun som naturreservat

Beslut att förklara Safjället i Mölndals kommun som naturreservat MÖLNDALS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1991-09-03 265 Dnr 89/205 235 Beslut att förklara Safjället i Mölndals kommun som naturreservat Safjällsområdet har länge utnyttjats som ett rekreaktionsområde av

Läs mer

Naturvårdsstrategiskt program för biologisk mångfald, Göteborgs stad Remiss från miljö- och klimatnämnden i Göteborgs stad

Naturvårdsstrategiskt program för biologisk mångfald, Göteborgs stad Remiss från miljö- och klimatnämnden i Göteborgs stad PM 2016:173 RV (Dnr 110-1156/2016) Naturvårdsstrategiskt program för biologisk mångfald, Göteborgs stad Remiss från miljö- och klimatnämnden i Göteborgs stad Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter SAMMANFATTNING jonkoping.se Grönstruktur är en viktig byggsten för hållbara samhällen Grönstrukturen bidrar till rekreationsmöjligheter och positiva hälsoeffekter,

Läs mer

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun 2016 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av lokalförsörjningsprognosen... 3 2 Uppdraget... 3 3 Befolkningsprognos...

Läs mer

Planuppdrag för Stocksundsskolan, Skolan 20 m.fl

Planuppdrag för Stocksundsskolan, Skolan 20 m.fl 1(5) Planuppdrag för Stocksundsskolan, Skolan 20 m.fl Ärendet Stocksundsskolan är en kommunal skola för åk F 6. Befolkningsprognosen visar ett ökat elevantal (barn ålder 6-12 år) under åren 2012-2017.

Läs mer

Datum att upphäva Policy för medarbetarskap, ledarskap och arbetsmiljö, antagen av kommunfullmäktige 26 april 2004.

Datum att upphäva Policy för medarbetarskap, ledarskap och arbetsmiljö, antagen av kommunfullmäktige 26 april 2004. KS 6 14 DEC 2011 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hansen Gro Lind Anna Datum 2011-11-15 Diarienummer KSN-2011-0258 Kommunstyrelsen Uppsala kommuns arbetsgivarpolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

Ombudgetering av investeringsanslag 2018

Ombudgetering av investeringsanslag 2018 DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Ombudgetering av investeringsanslag 2018 Ärende Av tilldelade investeringsmedel 2018 begär nämnderna ombudgetering om totalt 88,2 miljoner kronor. Orsaken är att

Läs mer

GRÖNA FRÅGOR inför valet 2018

GRÖNA FRÅGOR inför valet 2018 ENKÄT om GRÖNA FRÅGOR inför valet 2018 Inför valet hösten 2018 har nätverket Ny grön stad genomfört denna enkät om gröna frågor i stadsbyggnadspolitiken. Enkäten har skickats till Moderaterna, Kristdemokraterna,

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Fotograf: Torbjörn Arvidson. Inrätta tätortsnära naturreservat

Fotograf: Torbjörn Arvidson. Inrätta tätortsnära naturreservat Fotograf: Torbjörn Arvidson Inrätta tätortsnära naturreservat Örebro växer Utmaningar Sveriges sjunde stad har >144 000 inv Befolkningsökning 1500-2000 nya Örebroare Landskapet Tätortsnära i Örebro kommun

Läs mer

Friluftsliv. Dokumenttyp: Strategi. Dokument-ID: Diarienummer: ST 265/15, FN 47/15

Friluftsliv. Dokumenttyp: Strategi. Dokument-ID: Diarienummer: ST 265/15, FN 47/15 Sida (5) Förvaltning: Kultur- och fritidsförvaltningen Ansvarig: Administration Dokumenttyp: 382 Diarienummer: ST 265/5, FN 47/5 Beslutat av: Kommunfullmäktige Publiceringsdatum: 209-0-29 Revideras: 2023-0-28

Läs mer

Remissvar - Regional handlingsplan för grön infrastruktur i Stockholms län

Remissvar - Regional handlingsplan för grön infrastruktur i Stockholms län DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) Remissvar - Regional handlingsplan för grön infrastruktur i Stockholms län Ärende Danderyds kommun har beretts möjligheten att ge synpunkter på Länsstyrelsen i Stockholms

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

H1b. J, -l. ~ Område inom vilket gällande detaljplan upphävs. Antagen av Byggnadsnämnden den 16 juni 1997. Laga kraft den 11 juli 1997.

H1b. J, -l. ~ Område inom vilket gällande detaljplan upphävs. Antagen av Byggnadsnämnden den 16 juni 1997. Laga kraft den 11 juli 1997. GRÄNSBETECKNING ~ Område inom vilket gällande detaljplan upphävs UPPHÄVANDE AV DETALJPLAN FÖR (del av Nätersäter 1 :6) I ÖGLUNDA FÖRSAMLING, SKARA KOMMUN UPPRÄTTAD DEN 28 MAJ 1997 ÖVRIGT Grundkartan utgörs

Läs mer

Remiss av förslag till beslut om utvidgat strandskydd för Stockholms stad

Remiss av förslag till beslut om utvidgat strandskydd för Stockholms stad Remissvar Dnr 2013/3.2.2/26 Sid. 1 (6) 2013-02-26 Handläggare: Andreas Jaeger, 08-508 29 269 Till Finansroteln Remiss av förslag till beslut om utvidgat strandskydd för Stockholms stad Svar på remiss från

Läs mer

Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun , remiss

Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun , remiss 1 (4) Handläggare: Helena Näsström Tillväxt- och regionplanenämnden Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun 2017 2020, remiss Ärendebeskrivning Nynäshamns kommun har tagit fram ett förslag till Klimat-

Läs mer

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan- och naturenheten Utredning Datum 2012-06-03 Dnr KK 08/118 Utdrag ur Översiktsplan för Nyköpings kommun Kapitel 13. Strandskydd Postadress Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan-

Läs mer

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektbeställare Samhällsbyggnadsförvaltningen Projektledare Kristina Eriksson Datum 2016-04-18 Version 2.0 Projekt-, ärendenr. KS

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg Översiktsplan ÖP2001 HYLTE KOMMUN SAMRÅD 2011-03-21-2011-05-23 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Dnr OP 2009/0153

Läs mer

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen inom stadsdelen Björlanda i Göteborg

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen inom stadsdelen Björlanda i Göteborg Granskningsutlåtande Datum: 2016-03-22 Diarienummer: 0886/03 Aktbeteckning: 2-5341 Sirpa Antti-Hilli Telefon: 031-368 16 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen

Läs mer

Miljödepartementet STOCKHOLM

Miljödepartementet STOCKHOLM Centrum för biologisk mångfald (CBM) YTTRANDE 2002-10-15 Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Rapport 5185 Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag Kartläggning m.m. av strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

Barriäreffekter för friluftsliv, flora och fauna vid Söderleden Mölndals stad, Västra Götalands Län

Barriäreffekter för friluftsliv, flora och fauna vid Söderleden Mölndals stad, Västra Götalands Län Åtgärdsvalsstudie Barriäreffekter för friluftsliv, flora och fauna vid Söderleden Mölndals stad, Västra Götalands Län SAMMANFATTNING 2013-11-08 Projektnummer: TRV 2013/17980 1 Dokumenttitel: Skapat av:

Läs mer

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster Skarpnäck stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-04-20 Handläggare Åsa Örnevik Telefon: 08-50815000 Inger Bogne Telefon: 08 50815450 Till Skarpnäck stadsdelsnämnd

Läs mer

Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning

Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning 1(5) Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning Ärendet Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 13 juni 2011 73 (KS 2009/0115) tilldelade kommunfullmäktige fastighetsnämnden

Läs mer

Mölndals stads yttrande över förnyad remiss angående översyn och revidering av vissa riksintresseområden för friluftslivet i Västra Götalands län

Mölndals stads yttrande över förnyad remiss angående översyn och revidering av vissa riksintresseområden för friluftslivet i Västra Götalands län 2017-09-14 Vår beteckning PU 114/13 Er beteckning Dnr: 500-10188-16 natur.vastragotaland@lansstyrelsen.se vastragotaland@lansstyrelsen.se Mölndals stads yttrande över förnyad remiss angående översyn och

Läs mer

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered 1(5) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-19 Diarienummer 0228/13 Verksamhetsområde/avdelning Helen Svenstam Telefon 365 57 87 E-post: helen.svenstam@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden över förslag

Läs mer

Yttrande över förslag till beslut om naturreservatet Örnsätraskogen

Yttrande över förslag till beslut om naturreservatet Örnsätraskogen MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Emilia Hammer 2017-01-25 2016-006541- NA 018-727 43 20 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 1 februari 2017 Yttrande över förslag till beslut

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING GODKÄNNANDEHANDLING. del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) 1(7) tillhörande program till detaljplan för

BEHOVSBEDÖMNING GODKÄNNANDEHANDLING. del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) 1(7) tillhörande program till detaljplan för 1(7) SPN-583/2008 214 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande program till detaljplan för del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) inom Lindö i Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret, fysisk

Läs mer

Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön

Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön 349:37 Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön Antaget av Kommunfullmäktige 2014-08-14 Gäller fr o m 2014-08-14 Föreskrifter Inskränkning i rätten att använda

Läs mer

Datum Remiss av förslag till beslut om utvidgat strandskydd i Uppsala kommun

Datum Remiss av förslag till beslut om utvidgat strandskydd i Uppsala kommun KS 13 18 JUNI 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fehler Katarina Datum 2014-05-23 Diarienummer KSN-2014-0638 Kommunstyrelsen Remiss av förslag till beslut om utvidgat strandskydd i Uppsala kommun

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Dispens från strandskydd för uppsättning av luftledning, nedläggning av markkabel och uppsättning av kabelskåp

Dispens från strandskydd för uppsättning av luftledning, nedläggning av markkabel och uppsättning av kabelskåp TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-09-11 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2012BNS0290 Byggnadsnämnden Strand 1:2 & Strand 1:1 Dispens från strandskydd för uppsättning av luftledning, nedläggning

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Anmälningsärenden 2015

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Anmälningsärenden 2015 Samhällsbyggnadsförvaltningen ÄRENDEBLAD Upprättad: Diarienummer: 2015-11-18 MOB.2015.13 Samhällsbyggnadsnämnden Anmälningsärenden 2015 Sammanfattning Information och meddelanden som inkommer till kommunen

Läs mer

Ansökan, Lokala naturvårdssatsningen - LONA. Projekt: Rekreation- och friluftsplan. Kommunens projektansvarige. Övriga kontaktpersoner.

Ansökan, Lokala naturvårdssatsningen - LONA. Projekt: Rekreation- och friluftsplan. Kommunens projektansvarige. Övriga kontaktpersoner. Ansökan, Lokala naturvårdssatsningen - LONA Projekt: Rekreation- och friluftsplan Län Stockholms län Kommun Nacka Kommunens projektansvarige Kommunens projektansvarige Liselott Eriksson Postadress Enhet/förvaltning

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

Yttrande angående förslag till nytt beslut och skötselplan för naturreservatet Änggårdsbergen

Yttrande angående förslag till nytt beslut och skötselplan för naturreservatet Änggårdsbergen Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-12-10 Diarienummer 6559/18 Handläggare Fredrik Wejde Telefon: 031 368 13 21 E-post: fredrik.wejde@fastighet.goteborg.se Yttrande angående förslag till

Läs mer

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster. Svar på remiss från miljö- och hälsoskyddsnämnden

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster. Svar på remiss från miljö- och hälsoskyddsnämnden Dnr Sida 1 (7) 2017-04-20 Handläggare Magdalena Möne 08-508 262 47 Till Trafiknämnden 2017-05-18 Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster. Svar på remiss från

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till beslut. Nr Ärende Dnr

Kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till beslut. Nr Ärende Dnr 1(5) Kommunstyrelsen 2016-04-04 Kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till beslut Beredningssammanträde: KSAU den 21 mars 2016 Beslutssammanträde: KS den 4 april 2016 Nr Ärende Dnr 1 Förslag till beslut

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1 Datum 2016-02-01 Handläggare Johanna Söderholm Telefon exp. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0002-5 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Angående naturreservat vid Råstasjön, Solna stad.

Angående naturreservat vid Råstasjön, Solna stad. Angående naturreservat vid Råstasjön, Solna stad. Detta dokument är framtaget på uppdrag av Nätverket Rädda Råstasjön. Avsikten är att ge inspiration och idéer till ett framtida naturreservat vid Råstasjön.

Läs mer

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl 1(5) Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl Ärendet Arcona har kontaktat kommunen med förfrågan om att upprätta ny detaljplan för att utreda förutsättningarna för att omvandla även östra sidan

Läs mer

Lars Eliasson, teknisk direktör Marie Stahl, stabs chef Johan Ejbe, fastighetschef Christina Eriksson, nämndsekreterare

Lars Eliasson, teknisk direktör Marie Stahl, stabs chef Johan Ejbe, fastighetschef Christina Eriksson, nämndsekreterare 1(9) Plats och tid Restaurang Kevinge, Stockholms Golfklubb, Danderyd kl. 18.00 18.37 Paragrafer 64-71 Beslutande Torsten Sjögren (M), ordförande Maria Mandahl (C), 1:a vice ordförande Sivert Svärling

Läs mer

Medborgarförslag om förbättring av vägar, stränder och parkeringsplatser söder och norr om Salleberget i Ugglarp. (AU 371) Dnr KS 2010-423

Medborgarförslag om förbättring av vägar, stränder och parkeringsplatser söder och norr om Salleberget i Ugglarp. (AU 371) Dnr KS 2010-423 kommunstyrelsen i Falkenberg 2010-11-30 272 Medborgarförslag om förbättring av vägar, stränder och parkeringsplatser söder och norr om Salleberget i Ugglarp. (AU 371) Dnr KS 2010-423 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kyrkhamn förslag till naturreservat. Beslut om remiss.

Kyrkhamn förslag till naturreservat. Beslut om remiss. Tjänsteutlåtande Dnr E2014-00956 Dnr MF 2014-5902 Dnr SBK 2013-06332-55 Sida 1 (9) 2014-04-30 Kontaktpersoner Linda Belfrage Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 265 03 linda.belfrage@stockholm.se

Läs mer

Yttrande över detaljplan för Solbrinken

Yttrande över detaljplan för Solbrinken 2017-05-18 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2017/54 Fritidsnämnden Yttrande över detaljplan för Solbrinken Förslag till beslut Fritidsnämnden antar förslag till yttrande enligt bilaga 1 till tjänsteskrivelsen

Läs mer

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm Enskede- Årsta- Vantör stadsdelsförvaltning Lokal och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.3.-437/2017 Sida 1 (5) 2017-08-16 Handläggare Eskil Swerkersson Telefon: 08-50814020 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Förslag till länsstyrelsen på små vattendrag där strandskyddet bör upphävas eller ändras.

Förslag till länsstyrelsen på små vattendrag där strandskyddet bör upphävas eller ändras. Stadsbyggnadsnämnden 2016-11-08 Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning KSKF/2016:460 Johan Forsberg 016-710 20 11 1 (4) Kommunstyrelsen Förslag till länsstyrelsen på små vattendrag där strandskyddet

Läs mer

Remissvar angående förslag till naturreservat för Kyrkhamn.

Remissvar angående förslag till naturreservat för Kyrkhamn. Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-08-13 Handläggare Klara Johansson Telefon: 08-50831732 Barbro Århem Telefon: 08-50831566 Till Kulturnämnden 2014-08-26 Nr 16 Remissvar angående

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

Strandskyddet i Uppsala kommun

Strandskyddet i Uppsala kommun Strandskyddet i Uppsala kommun Strandpromenad vid Vårdsätra, Uppsala kommuns hemsida Tack vare strandskyddet har vi möjlighet att promenera längs stränderna, bada, fiska, åka skridskor och göra strandhugg

Läs mer

PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön

PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön 1 (7) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM Ingela Isaksson 08-731 30 05 2015-01-09 PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön Detta PM är upprättat i samband med att detaljplanläggning har inletts för

Läs mer

Förslag om att bilda ett naturreservat av Järnas tätortsnära skog

Förslag om att bilda ett naturreservat av Järnas tätortsnära skog 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-12 Miljönämnden Ärende 4 Förslag om att bilda ett naturreservat av Järnas tätortsnära skog Dnr: 2017-1666 Sammanfattning av ärendet Enligt ett medborgarförslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Bevara barnens skogar

Bevara barnens skogar Bevara barnens skogar Verksamhetsriktlinjer STÄMMANS BESLUT OM RIKTLINJER 2011-2014 Naturskyddsföreningen ska verka för: att barn- och familjeverksamhet på sikt bedrivs av minst hälften av kretsarna en

Läs mer

Grönare Stockholm Riktlinjer för. planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och. naturområden

Grönare Stockholm Riktlinjer för. planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och. naturområden Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (9) 2016-10-24 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Jan Ekman 08 508 18 033 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-11-15 Grönare Stockholm Riktlinjer

Läs mer

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen Dnr Dnr E E 2014-02890 Sida 1 (5) 2015-01-08 Handläggare Elisabeth Tornberg 08-508 264 07 Till Kommunstyrelsen Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv

Läs mer

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl.

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. 1(7) 2018-11-14 Antagandehandling Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(7)

Läs mer

Park- och naturnämnden justerar paragrafen omedelbart. Bilagor Bilaga 1 illustrationsritning som visar planområdet

Park- och naturnämnden justerar paragrafen omedelbart. Bilagor Bilaga 1 illustrationsritning som visar planområdet 1(4) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-06 Diarienummer 0441/16 Stadsutveckling/Förvaltning och planering Johan Rehngren Telefon 031-365 57 97 E-post: johan.rehngren@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden

Läs mer

BESLUT. Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av. Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige

BESLUT. Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av. Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige 1 (5) Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av naturreservatet Hult BESLUT Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige del av Kumla Hult 1:4 som naturreservat.

Läs mer

BUN Detaljplan för Bruno Liljeforsgatan, bebyggelse, Uppsala kommun

BUN Detaljplan för Bruno Liljeforsgatan, bebyggelse, Uppsala kommun KOMMUN Handläggare Astrid Nyström KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Datum Diarienummer 2013-10-10 BUN-2013-1491.60 Barn- och ungdomsnämnden Detaljplan för Bruno Liljeforsgatan, bebyggelse, Uppsala

Läs mer

Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut om utställning

Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut om utställning STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-18 Handläggare: Katarina Borg Tfn 08-508 275 39 Till Stadsbyggnadsnämnden Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut

Läs mer

Storängstorp - kv Jätten m fl förnyat och utvidgat uppdrag att upprätta detaljplan

Storängstorp - kv Jätten m fl förnyat och utvidgat uppdrag att upprätta detaljplan Tjänsteskrivelse 2011-11-29 Handläggare: Samhällsbyggnadsnämnden Storängstorp - kv Jätten m fl förnyat och utvidgat uppdrag att upprätta detaljplan Sammanfattning Storängstorp är en del av stadsdelen Storängen

Läs mer

Förslag till samrådsyttrande gällande detaljplan för del av Heden 1:11 m fl i Frövi tätort, Lindesbergs kommun

Förslag till samrådsyttrande gällande detaljplan för del av Heden 1:11 m fl i Frövi tätort, Lindesbergs kommun TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-30 Dnr:SBB2017-272 1 (5) Förslag till samrådsyttrande gällande detaljplan för del av Heden 1:11 m fl i Frövi tätort, Lindesbergs kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås

Läs mer

Kommunens planering och möjligheten att påverka

Kommunens planering och möjligheten att påverka Den 4 november 2013 Kommunens planering och möjligheten att påverka Genom sin planering bestämmer kommunen hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och

Läs mer

Sammanställning av samrådsremiss: Folkhälsoplan för Borlänge Kommun 2008-2011.

Sammanställning av samrådsremiss: Folkhälsoplan för Borlänge Kommun 2008-2011. Sammanställning av samrådsremiss: Folkhälsoplan för Borlänge Kommun 2008-2011. Borlänge kommun har på uppdrag av kommunstyrelsen tagit fram ett förslag till folkhälsoplan för Borlänge Kommuns långsiktiga,

Läs mer

Ekosystemtjänster i en expansiv region - Strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län

Ekosystemtjänster i en expansiv region - Strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län 1(5) Kommunstyrelsen 2014-12-01 Ekosystemtjänster i en expansiv region - Strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län Ärendet Länsstyrelsen i Stockholms län har skickat ett förslag

Läs mer

PM 2011-03-03. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Christer Mörk. Utredning gällande behov av fastigheter för särskilda boenden och gruppboenden

PM 2011-03-03. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Christer Mörk. Utredning gällande behov av fastigheter för särskilda boenden och gruppboenden 1(5) KS 2011/0056 Utredning gällande behov av fastigheter för särskilda boenden och gruppboenden Kommunstyrelsens arbetsutskott har 2011-02-14 uppdragit åt kommunledningskontoret att, i samråd med socialförvaltningen,

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Sikeå 5:112

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Sikeå 5:112 Datum 2016-11-15 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0293 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen Norrtull i Stockholm, Dp

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen Norrtull i Stockholm, Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANAVDELNINGEN MARIA BORUP SID 1 (5) TFN 010 452 21 21 2014-06-30 Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen

Läs mer

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR Stockholm 14 mars 2019 Mikael Lindberg Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-03-25 1 Bakgrund och motiv till områdesskydd Internationella konventioner

Läs mer

Stockholm stads strategi för det rörliga friluftslivet

Stockholm stads strategi för det rörliga friluftslivet Miljöförvaltningen Plan och miljö Sida 1 (7) 2018-01-15 Handläggare Anna Edström Telefon: 08-508 28 760 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-01-30 p.13 Stockholm stads strategi för det rörliga friluftslivet

Läs mer

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun 1 (4) Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting

Läs mer

Gränsö 1:195 m.fl. Gränsö hotell, Loftahammar, Västerviks kommun, Kalmar län UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING

Gränsö 1:195 m.fl. Gränsö hotell, Loftahammar, Västerviks kommun, Kalmar län UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING Detaljplan Gränsö 1:195 m.fl. Gränsö hotell, Loftahammar, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-04-24 UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING HUR GRANSKNINGEN BEDRIVITS

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN. Centrala Danderyd. Dialog om centrala Danderyd Bilaga 5: Enkät om centrala Danderyd

DANDERYDS KOMMUN. Centrala Danderyd. Dialog om centrala Danderyd Bilaga 5: Enkät om centrala Danderyd DANDERYDS KOMMUN Centrala Danderyd Dialog om centrala Danderyd Bilaga 5: Enkät om centrala Danderyd Innehåll Sammanfattning... 2 Redovisning av enkäten... 3 Vilka har svarat på enkäten? (fråga 1-6)...

Läs mer

Tekniska kontoret, kl

Tekniska kontoret, kl 1(19) Plats och tid Paragrafer 68-82 Tekniska kontoret, kl.19.00-21.05 Beslutande Carina Erlandsson (M), ordförande Ersättare Jörgen Elfving (C), 1:a vice ordförande Tommy Lindgren (FP), 2:a vice ordförande

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-11-21 Handläggare: Niklas Zetterberg Tfn 08-508 273 38 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område vid

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5 Datum 2016-09-27 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0274 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer