PROTOKOLL 1(17) Sammanträdesdatum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL 1(17) Sammanträdesdatum 2008-06-18"

Transkript

1 1(17) Plats och tid: Uspastorp Konferenscenter Kl 12:00 13:00 Gemensam lunch Kl 13:00 14:00 Gemensam aktivitet Kl 14:00-17:00 Sammanträde Beslutande Tjänstgörande ersättare: Eva Eriksson (s) ordf. Boel Holgersson (c) Solveig Dahlqvist (s) Henrik Jernström (mp) Ann-Marie Gidlund (s), ersättare för Dennis Ljunggren Christina Säihke (s), ersättare för Elisabeth Mörner Christer Pålsson (v), ersättare för Ingmarie Torstensson Ingvar Janebrink (s), ersättare för Joanna Wolodarska Nord Övriga: Lisbeth Tilly, förvaltningschef Caroline Johansson-Wester, utredare Gullan Eriksson, utredningssekreterare Ulrika Johansson, nämndsekreterare Utses att justera Boel Holgersson Justeringens plats och tid Kommunhuset, Alafors Underskrifter Sekreterare Ulrika Johansson Paragrafer Ordförande Eva Eriksson Justerande Boel Holgersson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Vård- och omsorgsnämnden Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunhuset, Alafors Underskrift Ulrika Johansson

2 2(17) VON Information...3 VON 74 Dnr VON0085/ Öka andelen undersköterskor i äldreomsorgen...4 VON 75 Dnr VON0078/ Inbjudan att ansöka om medel för utveckling av stödet till anhöriga som hjälper och vårdar anhöriga...6 VON 76 Dnr VON0097/ Ale kommuns tillsynsansvar gällande detaljhandel med nikotinläkemedel...8 VON 77 Dnr VON0066/ Enteral Nutrition samt Livsmedel för särskilda ändamål/särnärprodukter...9 VON 78 Dnr VON0096/ Projektering Äldreboende i Nödinge...11 VON 79 Dnr VON0086/ Revidering av delegationsordning med anledning av skrivelse från miljö- och byggförvaltningen...12 VON 80 Dnr VON0155/ Ändring av sammanträdestid för Vård- och omsorgsnämnden...13 VON 81 Dnr VON0105/ Anmälan av delegationsbeslut...14 VON Delgivningar...15 VON Kurser och konferenser...16 VON Avslutning av mötet...17

3 3(17) VON 73 Information Förvaltningschefen informerar om: Förändringar i ledningsorganisationen för enhetscheferna inom äldreomsorgen. Inom funktionshinderenheten är rekryteringen av enhetschefer klar, men man kommer att genomföra en del förändringar under hösten vad gäller områdesindelningar för enhetscheferna. Att rekrytering av äldreomsorgschef pågår fortfarande. Det aktuella läget för ordinarie IFO-chef. Den person som är anställd som tillförordnad IFO-chef är anställd till och med augusti månad och förvaltningschefen jobbar med frågan för att lösa situationen på sikt. Att ny enhetschef för Familjehems- och familjrättsenheten håller på att rekryteras efter att tidigare enhetschef Agneta Wallin har gått i pension. Att Gisela Askne, chef Biståndsenheten nyligen har meddelat att hon kommer att lämna Ale kommun för nytt arbete i Kungälvs kommun i början av september. Boel informerar om: Att Göteborgsregionens socialnämndspresidier har haft möte i Lilla Edet. Där informerades bland annat om Klara-projektet som är ett samarbetsprojekt mellan skola och socialtjänst i Lilla Edets kommun. Ett forskningsprojekt inom FoU i Väst om GHB presenterades också. Nästa träff för socialnämndspresidierna är den 23 september. Ordförande informerar om: Den artikel i Alekuriren under helgen v. 22 som berörde ett ärende inom IFO. Arbetsutskottet, förvaltningschef samt IFO-chef samlades direkt efter helgen då tidningen kommit ut. Under mötet gavs information om ärendet bakom den artikel som publicerades i tidningen. IFO-chef Stefan Lidberg har även anmält ärendet till Länsstyrelsen. 1. Vård- och omsorgsnämnden noterar informationen.

4 4(17) VON 74 Dnr VON 85/08 Öka andelen undersköterskor i äldreomsorgen Idag finns det sammanlagt 324 anställda vårdbiträden och undersköterskor inom äldreomsorgen i Ale kommun. 18,8 % av dessa är vårdbiträden. Målet är att öka andelen undersköterskor med 2 % per år. För att få ett stabilt resultat bör man arbeta på flera fronter samt att se det hela på en längre period. Tre alternativ är möjliga, pensionsavgångar gör att vårdbiträden ersätts av undersköterskor, vårdbiträden utbildas eller att man sänker det uppsatta målet. Pensionsavgångar kommer att ske, dock kommer dessa inte att göra att målet nås. Det bästa alternativet är att utbilda ett antal vårdbiträden som finns i organisationen, genom validering. Validering innebär att en person får sina kunskaper värderade. Många av kommunens anställda har lång arbetslivserfarenhet inom sitt område. De torde därför ha mycket kunskap som kan omvandlas till poäng i undersköterskeutbildningen. Efter valideringen får personen läsa in de kurser som saknas innan en undersköterskeexamen kan uppnås. Validering och utbildning kan ske på olika sätt. Med en Lärande på Arbetsplatsen Modell är den studerande kopplad till en arbetsplats under hela utbildningstiden. Detta gör att både den studerande och arbetsplatsen gagnas av utbildningen. ESF-rådet ger årligen kommuner möjligheten att ansöka om medel till projekt som ska minska vissa gruppers utsatthet på arbetsmarknaden och stärka deras arbetsroll. Dessa medel skulle Vård- och omsorgsförvaltningen kunna ansöka om för att starta upp ett projekt där vårdbiträden får valideras och utbildas. Att öka andelen undersköterskor gör inte bara att Ale kommun når upp till sitt mål, det stärker också medarbetarnas kompetens och självkänsla. Hela arbetsgruppen påverkas positivt och leder i förlängningen till högre kvalitet inom äldreomsorgen och nöjdare vårdtagare. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse, Lisbeth Tilly, förvaltningschef vård- och omsorgsförvaltningen Arbetsutskottets beslutsförslag till Vård- och omsorgsnämnden 1 Vård- och omsorgsnämnden ställer sig bakom förvaltningens första förslag i utredningen. Detta innebär att medel ska ansökas från ESFrådet. Om medel beviljas ska ett antal vårdbiträden valideras och utbildas. Om medel inte beviljas avvaktar vi med validering och utbildning. Caroline Johansson-Wester föredrar ärendet.

5 5(17) Forts. VON Vård- och omsorgsnämnden ställer sig bakom förvaltningens första förslag i utredningen. Detta innebär att medel ska ansökas från ESFrådet. Om medel beviljas ska ett antal vårdbiträden valideras och utbildas. Om medel inte beviljas avvaktar vi med validering och utbildning.

6 6(17) VON 75 Dnr VON 78/08 Inbjudan att ansöka om medel för utveckling av stödet till anhöriga som hjälper och vårdar anhöriga Regeringen har beslutat att anslå medel att vidareutveckla ett varaktigt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående som är äldre, har funktionsnedsättningar eller är långvarigt sjuka. Ale kommun har åren 2006 och 2007 beviljats medel för detta ändamål. En anhörigkonsulent har anställts inom ramen för projektet för att stöd till anhöriga skall förankras och vidareutvecklas. I uppdraget ingår att förbättra det stöd som finns samt finna nya former för stöd. En handlingsplan har utarbetats som beskriver behov av stöd, angelägna områden att arbeta vidare med samt en tidsram för detta. Handlingsplanen skall ligga till grund för ansökan om ytterligare medel och vara politiskt förankrad. Handlingsplanen har utarbetats i samverkan med anhöriga och frivilligorganisationer. Den har även diskuterats i den referensgrupp som är knuten till projektet och gruppen har ställt sig bakom planen. Referensgruppen består av representanter för olika organisationer, församlingar och föreningar i kommunen. Handlingsplanen är också förankrad i styrgrupp och äldreomsorgens ledningsgrupp. Anhörigstödet står för tre fjärdedelar av det stöd som ges till äldre. Det är angeläget att synliggöra detta samt att underlätta vardagen för de personer som utför ett många gånger omfattande stöd. Detta stöd som ges av närstående är för många personer förutsättningen för att kunna bo kvar i sin invanda miljö. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse, Lisbeth Tilly, förvaltningschef vård- och omsorgsförvaltningen Arbetsutskottets beslutsförslag till Vård- och omsorgsnämnden 1 Vård- och omsorgsnämnden ansöker om medel hos Länsstyrelsen för att vidareutveckla ett varaktigt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående som är äldre, har funktionsnedsättningar eller är långvarigt sjuka. 2 Vård- och omsorgsnämnden ställer sig bakom den framtagna handlingsplan för anhörigstöd i Ale kommun. 3 Vård- och omsorgsnämnden uppdrar åt nämndens ordförande Eva Eriksson och förvaltningschef Lisbeth Tilly att underteckna ansökan. Caroline Johansson-Wester föredrar ärendet.

7 7(17) Forts. VON Vård- och omsorgsnämnden ansöker om medel hos Länsstyrelsen för att vidareutveckla ett varaktigt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående som är äldre, har funktionsnedsättningar eller är långvarigt sjuka. 2. Vård- och omsorgsnämnden ställer sig bakom den framtagna handlingsplan för anhörigstöd i Ale kommun. 3. Vård- och omsorgsnämnden uppdrar åt nämndens ordförande Eva Eriksson och förvaltningschef Lisbeth Tilly att underteckna ansökan. Exp: Anhörigkonsulent Länsstyrelsen.

8 8(17) VON 76 Dnr VON 97/08 Ale kommuns tillsynsansvar gällande detaljhandel med nikotinläkemedel Kommunfullmäktige har gett Vård- och omsorgsnämnden uppdrag att ansvara för kontroll och tillsyn av detaljhandel med nikotinläkemedel. Lagen om detaljhandel med nikotinläkemedel. Den 1 mars 2008 trädde lagen (2007:1455) om detaljhandel med nikotinläkemedel i kraft. Genom den nya lagen blev det tillåtet även för andra näringsidkare än Apoteket AB att sälja nikotinläkemedel. För att en näringsidkare ska få bedriva detaljhandel med nikotin-läkemedel krävs att anmälan görs till den kommun där handel ska bedrivas. Kommunen ska snarast underrätta Läkemedelsverket när en anmälan inkommit. Kommunen ska enligt lagen utöva kontroll över vissa delar av detaljhandeln. Tillsyn och kontroll över lagens efterlevnad Läkemedelsverket har ansvar för den övergripande tillsynen. Kommunen ska bland annat kontrollera att åldersgränsen om 18 år efterlevs och att egenkontroll bedrivs. Där försäljning sker ska det finnas klar och tydlig skyltning gällande åldersgräns. Handlaren ska upprätta ett särskilt egenkontrollprogram. Kommunen ska ansvara för att kontrollera att näringsidkaren följer ovan nämnda regler. Kommunen ska rapportera brister i efterlevnaden till Läkemedelverket. Kommunen får ta ut en tillsynsavgift av den som bedriver handel med nikotinläkemedel. Kommunfullmäktige beslutade att fastställa tillsynsavgiften till 600 kr per år. Då tillsynsavgift även utgår för kontroll av folkölsförsäljning fastställs tillsynsavgiften till 400 kr per år. Förvaltningen föreslår att delegera uppgiften att besluta om avgift enligt kommunfullmäktiges beslut till handläggande tjänsteman. Till följd av detta bör följande tillägg göras i delegationsordningen: Beslut om att ta ut avgift enligt kommunfullmäktiges grunder. Beslutsfattare: utredningssekreterare/alkoholhandläggare Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse, Lisbeth Tilly, förvaltningschef vård- och omsorgsförvaltningen Arbetsutskottets beslutsförslag till Vård- och omsorgsnämnden 1 Vård- och omsorgsnämnden antar föreslagen förändring i delegationsordning och att det skall gälla från och med Vård- och omsorgsnämnden antar föreslagen förändring i delegationsordning och att det skall gälla från och med

9 9(17) VON 77 Dnr VON 66/08 Enteral Nutrition samt Livsmedel för särskilda ändamål/särnärprodukter I samband med att en brukare flyttar in på ett särskilt boende betalas en månadskostnad för helinackordering. I de fall då det uppstår nutritionsrelaterade hälsoproblem så sker en bedömning av ansvarig sjuksköterska (se Riktlinjer för nutritionsfrågor i Ale kommun) eller patientansvarig läkare om förskrivning av vissa livsmedel/särnärprodukter. Kostnadsmässigt blir det inte någon skillnad för brukaren om det serveras normalkost eller specialkost när de bor på ett särskilt boende. När det gäller korttidsvistelse har det inte likställts med särskilt boende i Ale kommun utan brukaren har fått betala sin ordinarie kost samt fått sin specialkost utskriven av läkare från öppenvården eller från sjukhuset, vilket medför en merkostnad för den enskilde. Sveriges kommuner och landsting, har kommit ut med ett PM , Cirkulär 2003:82, Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeformer eller bostad enligt SoL, LSS m.m. står följande om korttidsvistelse: Korttidsvistelse där insatsen ges med stöd av 4 kap 1 SoL Kommunen driver verksamheten i egen regi med egen personal. De enheter där personer tillfälligt vistas/bor för exempelvis rehabilitering, växelvård eller avlastning är när det gäller hälso- och sjukvårdsansvaret att jämställa med särskilt boende (prop. 1990/91:14 s 54). Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse, Lisbeth Tilly, förvaltningschef vård- och omsorgsförvaltningen Arbetsutskottets beslutsförslag till Vård- och omsorgsnämnden 1 Vård- och omsorgsnämnden beslutar att korttidsvistelse där insatser ges med stöd av 4 kap 1 SoL innebär att det likställs med ett särskilt boende. 2 Vård- och omsorgsnämnden beslutar att ta kostnaden för att tillgodose de brukare som är i behov av extra näringstillskott med anledning av nutritionsrelaterade hälsoproblem som vistas på korttidsboende. Förvaltningschefen föredrar ärendet.

10 10(17) Forts. VON Vård- och omsorgsnämnden beslutar att korttidsvistelse där insatser ges med stöd av 4 kap 1 SoL innebär att det likställs med ett särskilt boende. 2. Vård- och omsorgsnämnden beslutar att ta kostnaden för att tillgodose de brukare som är i behov av extra näringstillskott med anledning av nutritionsrelaterade hälsoproblem som vistas på korttidsboende.

11 11(17) VON 78 Dnr VON 96/08 Projektering Äldreboende i Nödinge I december 2006 ställde sig Vård- och omsorgsnämnden bakom de förslag som beskrivs i den Boendeutredning med utblick 2013 och tankar inför 2020 som Vårdoch omsorgsförvaltningen tagit fram. Denna utredning noterades samt beslutades utgöra underlag för kommande års budgetarbete på Kommunstyrelsens sammanträde Vård- och omsorgsnämnden bör av den anledningen överlämna projekteringsuppdraget av det nya äldreboendet i Nödinge till Tekniska nämnden för fortsatt arbete. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse, Lisbeth Tilly, förvaltningschef vård- och omsorgsförvaltningen Arbetsutskottets beslutsförslag till Vård- och omsorgsnämnden 1 Vård- och omsorgsnämnden uppdrar åt Tekniska nämndens fastighetsenhet att ombesörja projekteringsarbete inför uppförande att nytt äldreboende i Nödinge. 2 Vård- och omsorgsnämnden överför medel för projekteringsarbetet till Tekniska nämnden. Förvaltningschefen föredrar ärendet. 1. Vård- och omsorgsnämnden uppdrar åt Tekniska nämndens fastighetsenhet att ombesörja projekteringsarbete inför uppförande att nytt äldreboende i Nödinge. 2. Vård- och omsorgsnämnden överför medel för projekteringsarbetet till Tekniska nämnden. Exp. Tekniska nämnden.

12 12(17) VON 79 Dnr VON 86/08 Revidering av delegationsordning med anledning av skrivelse från miljö- och byggförvaltningen En skrivelse har inkommit från Miljö- och byggförvaltningen där nämnderna uppmanas att se över sina delegeringsordningar med avseende på olika beslutsbefogenheter när det gäller livsmedelsanläggningar. Vid miljö- och byggförvaltningens genomgång av några nämnders delegationsordningar och reglementen, i samband med anmälan om registrering/ansökan om godkännande av livsmedelsanläggningar, har dessa kunnat konstatera att det råder oklarhet i vem som får anmäla/ansöka, vem som får skriva under inspektionsprotokoll, med vem kommunicering av förslag till beslut skall ske och vem som får skriva på delgivningskvitton. Frågan har varit uppe i nämndsekreterargruppen och Eva-Marie Ekman har varit behjälplig med framtagande av nya punkter till delegeringsordningarna för respektive nämnd. Förvaltningens bedömning Föreslagna ändringar i delegationsordningen är en verksamhetsanpassning av beslutsnivå och beslutsinnehåll och bidrar till ett kostnadseffektivt arbetssätt på enheterna. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse, Lisbeth Tilly, förvaltningschef vård- och omsorgsförvaltningen Arbetsutskottets beslutsförslag till Vård- och omsorgsnämnden 1 Vård- och omsorgsnämnden antar förslagen till förändringar i delegationsordningen och att de skall gälla från och med Förvaltningschefen föredrar ärendet. 1. Vård- och omsorgsnämnden antar förslagen till förändringar i delegationsordningen och att de skall gälla från och med Exp. Miljö- och Byggförvaltningen/Lena Jonsson Eva-Marie Ekman, kommunjurist

13 13(17) VON 80 Dnr VON 155/07 Ändring av sammanträdestid för Vård- och omsorgsnämnden Vid arbetsutskottets möte framkom önskemål om att flytta Vård- och omsorgsnämndens sammanträde den 28 augusti till den 4 september. Arbetsutskottet föreslår därför att Vård- och omsorgsnämndens sammanträde den 28 augusti flyttas till den 4 september. Arbetsutskottets beslutsförslag till Vård- och omsorgsnämnden 1. Vård- och omsorgsnämnden beslutar att flytta sammanträdet den 28 augusti till den 4 september. Yrkanden Ordförande föreslår att Vård- och omsorgsnämndens sammanträde flyttas från den 28 augusti till den 2 september kl Vård- och omsorgsnämndens sammanträde flyttas från den 28 augusti till den 2 september kl

14 14(17) VON 81 Dnr VON 105/08 Anmälan av delegationsbeslut A. Beslut fattade på vårdutskottets sammanträde B. Beslut fattade inom Individ- och Familjeomsorgens verksamhetsområde med stöd av socialtjänstlagen, SoL. 578 st beslut fattade av tjänsteman under perioden inom Ungdomsenhet, Barn- och Familjeenhet, Försörjningsstödsenhet samt Missbruksenhet. Beslut fattade inom Familjerätts- och familjehemsenheten. 17 st beslut i familjehems/kontaktfamiljsärenden fattade av tjänsteman under perioden st beslut i faderskapsärenden fattade av tjänsteman under perioden C. Beslut fattade med stöd av Socialtjänstlagen (SoL), Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS), Lag om Färdtjänst, Lag om Riksfärdtjänst samt avgiftsbeslut. 186 st beslut fattade av tjänsteman under perioden D. Dödsboanmälan Dnr: 08/ Dnr: 08/09 E. Beslut fattade av tjänsteman enligt Kap. 5 Alkohollagen för servering av alkoholdrycker till allmänheten vid enstaka tillfällen Dnr: 39/ Dnr: 39/ Dnr: 89/ Dnr: 39/ Dnr: 106/08 1. Vård- och omsorgsnämnden godkänner delegationsbesluten.

15 15(17) VON 82 Delgivningar 1 IMS. Nyhetsbrev från Institutet för utveckling av metoder i Socialt arbete. Nr Årsredovisning från Gryning Vård AB. 3 Familjerätt år Statistik från Socialstyrelsen 2008:3. 4 Protokollsutdrag KS Revisorernas granskning av körjournaler vid användning av kommunens fordon. 5 Vuxna personer med missbruksproblem och övriga vuxna insatser å Statistik från Socialstyrelsen 2008:4. 6 Information från Samhall. 7 På gång Socialenheten nr: Aktuell information från socialenheten Länsstyrelsen Västra Götalands län. 8 Protokollsutdrag KF Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut, enligt 4 Kap. 1 SoL. 9 Riksbyggen verksamhet år Förtydligande av bestämmelserna i 6 Kap. 6 socialtjänstlagen. Cirkulär 08:38 från Sveriges kommuner och Landsting. 1. Vård- och omsorgsnämnden noterar delgivningarna.

16 16(17) VON 83 Kurser och konferenser 1 Individ- och familjeomsorgsmässa en mötesplats för socialtjänstens individ- och familjeomsorg. Inbjudan till socialtjänstmässa november i Växsjö Konserthus. Arr: Regionförbundet Södra Småland. 2 Presentation av betänkandet: Värdighetsgaranti en äldreomsorg med respekt för människovärdet. kl Arr: Göteborgsregionens kommunalförbund. 3 Nationell Skadekonferens hur bygger vi ett säkrare samhälle?. Konferens november i Borås. Arr: Borås stad i samarbete. 4 Höstens program och vägen tillbaka till arbetsglädjen. Lära för livet. 5 På den säkra sidan en inspirationsdag om internkontroll för förtroendevalda i kommuner och landsting kl , Hjorthornsgatan i Stockholm. 6 Remisskonferenser om LSS. Stockholm 12 september, Lund 16 september, Örebro 18 september och Östersund 23 september. Arr: Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i samverkan med ett antal läns- och regionsförbund. 1. Vård- och omsorgsnämnden noterar kurserna och konferenserna.

17 17(17) VON 84 Avslutning av mötet Ordföranden tackar nämndens förtroendevalda för en trevlig eftermiddag på Uspastorp konferenscenter och vill också tillönska nämndens förtroendevalda, förvaltningschefen och all personal en trevlig sommar. Boel Holgersson 1:e vice ordförande och förvaltningschef Lisbeth Tilly tackar ordföranden på nämndens och förvaltningens vägnar och önskar en trevlig sommar.

PROTOKOLL 1(24) Sammanträdesdatum 2010-08-26

PROTOKOLL 1(24) Sammanträdesdatum 2010-08-26 1(24) Plats och tid: Beslutande Tjänstgörande ers: Ersättare: Övriga: Utses att justera Ale kommun kl 13:00-15:15 Eva Eriksson (S) ordf. Elisabeth Mörner (M) Solveig Dahlqvist (S) Christer Pålsson (V)

Läs mer

PROTOKOLL 1(22) Sammanträdesdatum 2008-03-26

PROTOKOLL 1(22) Sammanträdesdatum 2008-03-26 1(22) Plats och tid: Beslutande Tjänstgörande ersättare: Ersättare: Personalföreträdare: Övriga: Utses att justera Öppet nämndmöte i A-salen i Medborgarhuset, Alafors kl 17:00-19:30 Eva Eriksson (s) ordf.

Läs mer

PROTOKOLL 1(18) Sammanträdesdatum 2008-02-28

PROTOKOLL 1(18) Sammanträdesdatum 2008-02-28 1(18) Plats och tid: Ale kommun kl 13:00-17:00 Beslutande Tjänstgörande ersättare: Ersättare: Personalföreträdare: Övriga: Utses att justera Eva Eriksson (s) ordf. Elisabeth Mörner (m) Boel Holgersson

Läs mer

PROTOKOLL från 1(26) Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden 2012-08-30

PROTOKOLL från 1(26) Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden 2012-08-30 1(26) Plats och tid: Beslutande Ale Kommun kl 13:00 18:30 Boel Holgersson (C), ordf. Dan Björk (M) Ida Löfgren (M) Ingela Nordhall (AD) Joanna Wolodarska-Nord (FP) Chatarina Engström (KD) Eva Eriksson

Läs mer

PROTOKOLL från 1(31) Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden 2011-09-21

PROTOKOLL från 1(31) Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden 2011-09-21 1(31) Plats och tid: Beslutande Tjänstgörande ersättare: Ersättare: Övriga: Utses att justera C-salen i Medborgarhuset Alafors kl 8:00-12:00 Boel Holgersson (C), ordf. Daniel Madsen (M) Joanna Wolodarska-Nord

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Anslags uppsättande: 2008-06-13 Anslags nedtagande: 2008-07-05

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Anslags uppsättande: 2008-06-13 Anslags nedtagande: 2008-07-05 Socialnämnden 2008-06-10 1 (19) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, tisdagen 2008-06-10, kl. 10.00-12.05 Gruppsammanträde: 8.00-10.00 Beslutande: Ingegärd Brogren (c) Per Adolfsson (kd), ersättare Siw

Läs mer

PROTOKOLL från 1(25) Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden 2012-03-22

PROTOKOLL från 1(25) Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden 2012-03-22 1(25) Plats och tid: Beslutande Tjänstgörande ersättare: Ersättare: Ale Kommun kl 08:00 17:00 Boel Holgersson (C), ordf. Daniel Madsen (M) Ingela Nordhall (AD) Joanna Wolodarska-Nord (FP) Chatarina Engström

Läs mer

Mattias Thorängen. Lisbeth Öjstrand

Mattias Thorängen. Lisbeth Öjstrand Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 18.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, ordförande (S) Henrik Axelsson,

Läs mer

PROTOKOLL från 1(33) Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden 2011-10-19

PROTOKOLL från 1(33) Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden 2011-10-19 1(33) Plats och tid: kl. 17:00-21:30 Mellan kl. 18:00 och 20:00 är sammanträdet öppet för allmänheten. Beslutande Boel Holgersson (C), ordf. Daniel Madsen (M) Isabell Korn (M) från kl.18:20 138-159 Ingela

Läs mer

Kommunkontoret, Heby, 21 maj 2015, kl 13.30. Sekreterare Paragrafer 76-88. Margaretha Gadde-Jennische Karl-Arne Larsson ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby, 21 maj 2015, kl 13.30. Sekreterare Paragrafer 76-88. Margaretha Gadde-Jennische Karl-Arne Larsson ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-15.15 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande, 76-77, 79-88 Karl-Arne Larsson (C) Gudrun Wängelin-Lernskog

Läs mer

PROTOKOLL 1(43) Sammanträdesdatum 2010-06-22

PROTOKOLL 1(43) Sammanträdesdatum 2010-06-22 1(43) Plats och tid: Beslutande Tjänstgörande ersättare: Ersättare: Personalföreträdare: Övriga: Utses att justera C-salen i Medborgarhuset, Ale kommun Kl 13:00-17:00 Eva Eriksson (S) ordf. Elisabeth Mörner

Läs mer

Motion angående socialt ansvarig sjuksköterska 4. Information angående hörselslingor på särskilda boenden 5. Information om LOV Lag om valfrihet 6

Motion angående socialt ansvarig sjuksköterska 4. Information angående hörselslingor på särskilda boenden 5. Information om LOV Lag om valfrihet 6 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sid Anhörigstöd 3 Motion angående socialt ansvarig sjuksköterska 4 Information angående hörselslingor på särskilda boenden 5 Information om LOV Lag om valfrihet

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16...

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16... 1 KS-rummet, Kommunhuset, Partille kl 18:00 20.20 Plats och tid 124-140 Pia Karlsson (FP) Margareta Lewander (M) Tom Ekwall (M) Anette Nord (KD) Leif Andersson (S) Susanne Carlsson (S) Margareta Björner

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida 1-14

Sammanträdesdatum Sida 1-14 Sammanträdesdatum Sida 1-14 Socialnämnden 2013-03-13 Plats och tid Socialkontoret, Konferensrum Älven, Prostgatan 7, Mora, kl 08.30 10.00 ande Bernt Persson (S), ordförande Christina Bröms (C) Christiane

Läs mer

Anders Åkerlind (M) Anders Åkerlind (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Anders Åkerlind (M) Anders Åkerlind (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2010-02-17 1(19) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.30 18.15 Beslutande Ledamöter Kerstin Ahlin (S), ordf Kirsti Håkansson (S) Ann-Marie Fridh (S) Hans Bergström (S) Martin Normark

Läs mer

Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 125-137. Ann-Charlotte Elgh. Ordförande: Pontus Wessman. Justerande: Birgitta Lieberth

Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 125-137. Ann-Charlotte Elgh. Ordförande: Pontus Wessman. Justerande: Birgitta Lieberth Socialnämnden 2014-10-16 1 (14) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, torsdagen 2014-10-16, kl. 9.30-10.50 Gruppsammanträde: 8.00-9.30 Beslutande: Pontus Wessman (MP), ordf Siw Nordin (M) Ingegärd Brogren

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2012-10-22 1 (16)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2012-10-22 1 (16) 2012-10-22 1 (16) Plats och tid Älmhults kommunhus 22 oktober kl. 8.30 11.40 Beslutande Vidar Lundbäck, ordförande Berith Krook (M), vice ordförande Viktor Emilsson (M) Josefin Grenander (C) Elisabeth

Läs mer

Social- och omvårdnadsnämnden 2014-05-20 1 (18) Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 17.15

Social- och omvårdnadsnämnden 2014-05-20 1 (18) Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 17.15 Social- och omvårdnadsnämnden 2014-05-20 1 (18) Plats och tid Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 17.15 Paragrafer 55-69 BESLUTANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare Namn Christer Johansson (S) ordförande

Läs mer

Jan Plantin (M) K ristina Pettersson (S) Å ke Malmqvist (MP), ersättare för Karl Arne Larsson (C) 17. Medborgarkontoret, Östervåla 28 januari 2014

Jan Plantin (M) K ristina Pettersson (S) Å ke Malmqvist (MP), ersättare för Karl Arne Larsson (C) 17. Medborgarkontoret, Östervåla 28 januari 2014 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (23) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 08.30 12.00 Beslutande Karl Arne Larsson (C), ordförande, 2 16, 18 22 Inga Lill Hellgre n (S) Susanne Stambolidou T ellebo

Läs mer

Ajournering mellan 36 och 37 kl. 14.40 14.55

Ajournering mellan 36 och 37 kl. 14.40 14.55 Omsorgsnämnden 2015-06-10 1(2) Plats och tid Omsorgsförvaltningen, Gärdesvägen 4, Alvesta 10 juni 2015 kl. 13.15 15.45 Ajournering mellan 36 och 37 kl. 14.40 14.55 Justerade paragrafer 33-45 Beslutande

Läs mer

Asylsökande personer som fyllt 18 år och som inte beviljas 3 uppehållstillstånd

Asylsökande personer som fyllt 18 år och som inte beviljas 3 uppehållstillstånd Sammanträdesdatum Sida 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID Asylsökande personer som fyllt 18 år och som inte beviljas 3 uppehållstillstånd Förslag angående nya riktlinjer och vägledning vid 4 bedömning av ekonomiskt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-12-16 1 (19) Plats och tid Socialförvaltningen, Östhammar, kl. 09.00 12.50 Beslutande Kerstin Björck-Jansson (C), ordförande Lars Sandberg (S) Désirèe Mattsson (S) Mhesun Tekleab (S) Ingeborg Sevastik

Läs mer

Utskottet för omsorg 2013-09-24. Plats och tid Centrumhuset, Henån s-rum 3 2013-09-24 08.30-12.30

Utskottet för omsorg 2013-09-24. Plats och tid Centrumhuset, Henån s-rum 3 2013-09-24 08.30-12.30 1 Plats och tid Centrumhuset, Henån s-rum 3 2013-09-24 08.30-12.30 Beslutande Ledamöter Lisbeth Arff (M) Johan Stein (C) tjänstg. ers. för Anders Tenghede (V) Lotta Husberg (S) k. 10.10 Bertil Olsson (S)

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-10-15 1 (18)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-10-15 1 (18) 2014-10-15 1 (18) Plats och tid Älmhults kommunhus tisdagen den 15 oktober 2014 kl. 08.30-11.15 Beslutande Övriga deltagande Vidar Lundbäck (C), ordförande Berith Krook (M), förste vice ordförande Ann

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30 15.20 Beslutande Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Anette Hallberg (S) Eva Olofsson (C), vice ordförande Pernilla Ekelund (FP)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämnden 2015.01.21 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet vårdcentralen kl 13.30-16.36 ande Övriga deltagande Fredrik Pettersson (S) Mikael Hernborg (S) Jan Sahlström (S) Ulf Genitz (C) ordf Ulla

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida.

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. 1/20 Plats och tid Magistern, Kommunhuset Strängnäs kl. 18:30-20:50 Paragrafer 124-140 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida. Närvarande ersättare Se deltagarlista på nästa sida. Övriga deltagande

Läs mer

Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (Pf), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande

Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (Pf), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande 1 (12) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Eken kl 14.00 16.20 Beslutande Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (Pf), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (20) 2012-08-30

PROTOKOLL 1 (20) 2012-08-30 PROTOKOLL 1 (20) 2012-08-30 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 08.15-8.30, 11.00 12.00, 13.00-14.55 Beslutande Kenneth Fahlesson (S), ordförande Torgny Lind (S), vice ordförande Ulla-Britt Kulin

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämnd 2014.12.17 1 Plats och tid Sammanträdesrum Huangshan, kommunhuset kl 13.30-16.05 Beslutande Övriga deltagande Justerare Stefan Westergren (S) ordf Anders Palm-Lundin (S) Mikael Hernborg (S)

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden

PROTOKOLL Socialnämnden 1 (14) Paragrafer 129-136 Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset kl 18.30-19.30 ande Övriga närvarande Hans-Bertil Sinclair (m) ordförande Boris Svensson (s) 2:e vice ordförande Bo Malmberg (c) ersättare

Läs mer

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 10.00-15.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Svea Hund, den, kl. 08.30-11.10 Beslutande Övriga närvarande Lars-Ove Hägerroth (M), ordförande Gunnel Andersson (M) Gunvor Olsson (C) Ann Harrysson (SPI) Ida Bornlykke (S) Sejdi Karaliti

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 20 Plats och tid Kommunhuset, Lessebo onsdagen den 22 oktober 2014 kl 14.00 17.15 ande Lars Altgård, ordf (s) Gull-Britt Sandefors (c) Anita Davoust (m) Jim Lindberg (s) Emil Wetterling (s) Marianne

Läs mer

Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00-17.10

Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00-17.10 PLATS OCH TID ANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00-17.10 Peter Krööse (C), Ordförande Inger Sundin (S) Lars-Erik Ståhl (S) Marianne Kjellström (S) Rosette

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum s arbetsutskott 2011-11-09 1(17) Sida Plats och tid Åsele kommunhus, 2011-11-09, kl 09 00 13 00 Beslutande Gunnel Jonsson (s) ordförande Peter Danielsson (s) Brage Sundberg (åkl) Övriga

Läs mer

Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), ledamot

Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), ledamot Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl 13.00-15.10 1 (22) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), ledamot Övriga deltagande Anders Ottosson,

Läs mer

Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 132-147. Ann-Charlotte Elgh. Ordförande: Roger Rydström. Justerande: Else-Marie Frisk

Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 132-147. Ann-Charlotte Elgh. Ordförande: Roger Rydström. Justerande: Else-Marie Frisk Socialnämnden 2015-10-15 1 (17) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, torsdagen 2015-10-15, kl. 09.30-12.10 Beslutande: Gruppmöte: 08.00-09.30 Roger Rydström (S), ordf. Else-Marie Frisk (S) Risto Laine

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 1 (17) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämnden

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämnden ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-06-05 Sid 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses justera Skånes Fagerhult rummet, Örkelljunga kommunhus. tisdagen den 5 juni 2012,

Läs mer

Socialnämnden 2014-08-20 1(17)

Socialnämnden 2014-08-20 1(17) Socialnämnden 2014-08-20 1(17) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, kl. 8.30-16.00 Beslutande Övriga närvarande Margareta Ivarsson (C) ordförande Björn Hörgren (M) Anders Westerlind (M) Barbro Thelaus(KD)

Läs mer

Plats och tid Socialförvaltningen, Storgatan 45, Sunne, kl 09:00-12:30 Paragrafer 24-43 Beslutande

Plats och tid Socialförvaltningen, Storgatan 45, Sunne, kl 09:00-12:30 Paragrafer 24-43 Beslutande Socialnämnden 2014-03-05 1 (24) Plats och tid Socialförvaltningen, Storgatan 45, Sunne, kl 09:00-12:30 Paragrafer 24-43 Beslutande Gunilla Ingemyr (C), ordförande Mirja Lundström (C), 1:e vice ordförande

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden Socialnämnden Sammanträdesdag 2015-02-10 Innehåll 20 Verksamhet med personligt ombud... 28 21 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 29 22 Överföring av ram mellan programområden...

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdag 2015-08-26 Innehåll 103 Tillkommande ärenden och godkännande av föredragningslista... 118 104 Statusrapport... 119 105 Öppna jämförelser Stöd till personer

Läs mer

Ajournering mellan 19 och 20 kl. 14.45 15.00

Ajournering mellan 19 och 20 kl. 14.45 15.00 Omsorgsnämnden 2016-05-11 1(2) Plats och tid Omsorgsförvaltningen, Gärdesvägen 4, Alvesta 11 maj 2016 kl. 13.15 16.50 Ajournering mellan 19 och 20 kl. 14.45 15.00 Justerade paragrafer 15, 17-27 ande Mats

Läs mer

Socialförvaltningen, Simrishamn, kl 09.00 11.50. Enligt särskild förteckning, sidan 2. Enligt särskild förteckning, sidan 2. Ann-Christine Bingåker

Socialförvaltningen, Simrishamn, kl 09.00 11.50. Enligt särskild förteckning, sidan 2. Enligt särskild förteckning, sidan 2. Ann-Christine Bingåker 1 1 Plats och tid Socialförvaltningen, Simrishamn, kl 09.00 11.50 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 1 (11) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 13 maj 2009 1 (10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum 385 kl 14.30-16.

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 13 maj 2009 1 (10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum 385 kl 14.30-16. Kommunstyrelsens teknikutskott 13 maj 2009 1 (10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum 385 kl 14.30-16.35 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Peter Johansson Sune Carlsson Annika Johansson Bo Olsson

Läs mer

Sven Olsson (M) Anders Larsson (S) Jan-Evert Nilsson (C) Roland Thord (MP)

Sven Olsson (M) Anders Larsson (S) Jan-Evert Nilsson (C) Roland Thord (MP) 2010-06-30 1 (22) Plats och tid Socialförvaltningen, onsdagen den 30 juni 2010 kl. 9.00 13.15 Beslutande Enl särskild förteckning, sid 2 Övriga närvarande Enl särskild förteckning, sid 2 Utses att justera

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c) Robert Lindgren (s) 60-67 Lars-Gunnar Andersson (s) Gabrielle Boström (kd)

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c) Robert Lindgren (s) 60-67 Lars-Gunnar Andersson (s) Gabrielle Boström (kd) Plats och tid Kommunkontoret 2015-05-11 kl 8.00 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c) Robert Lindgren (s) 60-67 Lars-Gunnar Andersson (s) Gabrielle Boström (kd) Övriga deltagare

Läs mer

Omsorgsnämndens protokoll 2015-01-26

Omsorgsnämndens protokoll 2015-01-26 Datum: Måndagen den 26 januari 2015 Tid: 15.30 17.25 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Fredagen den 30 januari 2015 Paragrafer: 1-12 Utses att justera: Zara Blidevik (M) Underskrifter:

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) Plats och tid Paragrafen, kommunhuset Storuman 2013-02-20, kl 09.00 15.30. Ajournering för partivisa överläggningar 11.30 12.00. Beslutande Monica Beije (M) Håkan Rombe

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/10 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30 15.20 Ajournering 14.35 14.45 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Karl-Erik Kruse (S), ordförande Agneta Lenander (V), tjg ersättare för Eva

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-04-02

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-04-02 1 Plats och tid Kommunhuset kl 13.30 16.20 ande Emma Magnusson (C) Agnetha Landberg (C) Inga Jonsson (C) Håkan Sjöborg (C) Britt-Marie Domeij (M) Rune Carlsson (KD) Renée Solstad (S) Britt-Marie Berg (S)

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.3014.20 Beslutande Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Anette Hallberg (S) Agnetha Persson (C) Thomas Löfgren (M) Pernilla Ekelund

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2013-06-18 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2013-06-18 1 Socialnämnden 2013-06-18 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 99 Rutin för handläggning av bostadsanpassningärenden 100 Socialnämndens verksamheter, information och rapporter 101

Läs mer

PROTOKOLL 1(15) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(15) Sammanträdesdatum 1(15) Plats och tid: Alerummet kl 13:00 14:30 Beslutande Tjänstgörande ersättare: Ersättare: Eva Eriksson (s) ordf. Elisabeth Mörner (m) Dennis Ljunggren (s) Solveig Dahlqvist (s) Joanna Wolodarska-Nord

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 35 Godkännande av dagordning... 44 36 Redovisningar av placeringar inom Individ- och familjeomsorgen... 45 37 Fortsatta insatser för män som utövar våld i nära relationer... 46 38

Läs mer

Utskottet för omsorg 2015-12-01. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum Hälsön, 2015-12-01 08:30-11.50

Utskottet för omsorg 2015-12-01. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum Hälsön, 2015-12-01 08:30-11.50 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum Hälsön, 2015-12-01 08:30-11.50 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Anders Tenghede (V) Mats Överfjord (M) Leif Appelgren (M) ersätter Ulf Sjölinder

Läs mer

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 2008-11-20 196 Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 Beslutande Ann-Margret Björck (fp), tjg. ordförande Henrik Kvennberg, (m), ledamot Ingrid Håkansson (m), ledamot Lars Nihlén (c), ledamot

Läs mer

PROTOKOLL 2015-11-09

PROTOKOLL 2015-11-09 Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Ersättare Måndag 9 november 2015 kl. 17.00 18.30, konferensrum Yngern, kommunhuset Peter Ohlsson (m), ordförande Matilda Drol (s) Eva Johansson

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll 2012-08-30

Utbildningsnämndens protokoll 2012-08-30 Datum: Torsdag den 30 augusti 2012 Tid: 16.00-18.40 Plats: Östra roten, kommunhuset Älvkullen Paragrafer: 42-51 Utses att justera: Lars Ivarsbo (c) Underskrifter: Sekreterare Ordförande Justerare Julia

Läs mer

Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C)

Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C) Omsorgsnämndens arbetsutskott 2013-03-07 1 (16) Plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum kl. 13:15-16.15 Beslutande Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C) Övriga deltagare

Läs mer

Socialnämnden. (FP), Margareta Karlsson (M) och Maivor Norgren (M) Marita Pettersson (S), Barbro Olausson (FP), Birgit Ohlsson

Socialnämnden. (FP), Margareta Karlsson (M) och Maivor Norgren (M) Marita Pettersson (S), Barbro Olausson (FP), Birgit Ohlsson Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 2013-01-29, klockan 13:30 16:25 (ajounering 14:50-15:00) ande Görel Nilsson (S) ordförande, Susanna Karlsson (S), Monica

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-05-07

PROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-05-07 1 (17) Paragrafer 59-75 Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset kl 18.00-21.10 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Hans-Bertil Sinclair(m), ordförande Janeth Nilsson-Norén

Läs mer

Anna Espenkrona (M) 79 84 tjänstg. ers.

Anna Espenkrona (M) 79 84 tjänstg. ers. Sammanträdesprotokoll 1(18) 2011-05-24 Äldrenämnden Plats och tid: Kallingesalen, Stadshuset, Ronneby 13.30-18.00 ande Susanne Lundgren (M) ordf. 71-78 Sune Håkansson (RP) ordf. 79-84 Bo Johansson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 19 Omsorgsnämnden Sammanträdesdatum 2016-02-25

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 19 Omsorgsnämnden Sammanträdesdatum 2016-02-25 Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Tryggve Reinmar (S) 51-61 Rita Edlund, nämndsekreterare. Kommunkontoret, Heby, 23 maj 2013, kl 13.00. Sekreterare Paragrafer 51-62 ANSLAG/BEVIS

Tryggve Reinmar (S) 51-61 Rita Edlund, nämndsekreterare. Kommunkontoret, Heby, 23 maj 2013, kl 13.00. Sekreterare Paragrafer 51-62 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-15.00 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie Jansson (S) 51-61

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-02-02 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-02-02 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid: 8:30-12.10 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT Plats: Sammanträdesrum Hallerna Ledamöter: Ove Andersson (m) Ordförande Lena Hedlund (kd) Vice.ordförande Lisbeth Svensson (fp) Bo

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2014-05-14

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2014-05-14 Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: s sammanträdessal, Fäladstorget 1, Lund, kl 17:00-21:20 Ordförande: Lars Johansson (M) 2:e vice ordförande: Ann-Margreth Olsson (S) Ledamöter: Lena Arnesen (M) John

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Datum Tid kl 08.15--10.30 Plats Sammanträdesrummet Hesselgrenska Närvarande Se sidan 2 Helena Wikström (C) Justeringens plats och tid LSS-kontoret måndagen den 3 mars Justerade

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL A

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL A A Socialnämndens arbetsutskott 2013-02-06 Blad 1 (7) Plats och tid Strömsund, sammanträdesrum Granen kl 08.00-10.00 Beslutande Karin Näsmark (S), ordförande Bengt Mickelsson (S) Gunnar Geijer (C) Björn

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Datum Tid kl 08.15--12.00 Plats Kommunhuset, Stollen Närvarande Se sidan 2 Barbro Johansson (S) Justeringens plats och tid Kommunhuset torsdagen den 3 februari Justerade paragrafer

Läs mer

Socialnämnden 2011-10-12

Socialnämnden 2011-10-12 Socialnämnden 2011-10-12 250 Delgivning av protokoll... 2 251 Delegationsbeslut... 3 252 Budgetuppföljning... 4 253 Sammanställning av uppsökande verksamhet under 2011, personer födda 1931... 5 254 Kommunens

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 3 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 3 oktober 2006 kl 18.30-19.20 Gunnel Orselius-Dahl

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Utskottet Vård och omsorg 2013-01-17 1 Plats och tid Garvaren röd, kl 13.15 16.45 Beslutande Ledamöter Sten Fransson (S), ordförande Maria Rönnehäll (S) Hans Forssell (S) Sara Andersson (MP) Börje Wahlund

Läs mer

Lars Nilsson (S) ordförande Linnéa Kihlström (KD) viceordförande Lars Johansson (S) Larsgöran Larsson (M) Kajsa Adolfsson (S) för Ginger Johansson (V)

Lars Nilsson (S) ordförande Linnéa Kihlström (KD) viceordförande Lars Johansson (S) Larsgöran Larsson (M) Kajsa Adolfsson (S) för Ginger Johansson (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(17) SN dnr Plats och tid Folkets Hus i Kristinehamn 4 april 2012 klockan 13.00 16.00 Ordinarie ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Lars Nilsson (S) ordförande Linnéa Kihlström

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Vård- och omsorgsnämnden 2009-03-19

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Vård- och omsorgsnämnden 2009-03-19 Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Plats och tid Kommunhuset rum 293 kl 13.15-15.10 Beslutande Sören Carlsson (s) Gun Cederbaum (m) Ann Svensson (s) Klas-Gunnar Appel (s) Lars-Åke Lindman (s) Jan T. Staszewski

Läs mer

Personalutskottet 2012-11-15

Personalutskottet 2012-11-15 PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2012-11-15, kl 0900-1200 ande Jan Larsson, S Pirkko Heikkilä, V Laila Mäki, S Övriga deltagande Gösta Lindmark, administrativ

Läs mer

Kommunkontoret, Heby 24 september 2015, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 106-115 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby 24 september 2015, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 106-115 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 09.00-15.30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Karl-Arne Larsson (C)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämnden 2009.04.29 1 Plats och tid Stora konferensrummet vårdcentralen kl 13.30-16.00 ande Övriga deltagande Justerare Thore Svenson (M) ordförande Håkan Svensson (M) Inger Hultén (M) Inger Olsson

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2015-01-21

Socialnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2015-01-21 Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Diamanten, Brotorget 1, kl 16:30-19:15 Ordförande: Sven-Bertil Persson (V) Vice ordförande: Björn Åhlin (MP) 2:e vice ordförande: Göran Wallén (M) Ledamöter: Eva

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

S AM M AN T R ÄDE S P ROTOKOLL

S AM M AN T R ÄDE S P ROTOKOLL S AM M AN T R ÄDE S P ROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2014-12-17 Sid 1 Plats Socialtjänst Gävle, Skomakargatan 6, Gävle Tid kl 13.15 16.30 Närvarande Se sidan 2 Justeringens plats och tid Socialtjänst

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Nr Sida 2014-10-07 A9 1(14)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Nr Sida 2014-10-07 A9 1(14) 2014-10-07 A9 1(14) Plats och tid Tjäderns sammanträdesrum, kommunkontoret kl 09.00 16.15. Beslutande Peter Jansson, C, ordförande Kerstin Eriksson, M Ann-Christin Thander-Nord, M Mattias Vernberg, C Peter

Läs mer

Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45

Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45 Sammanträdesdatum s. 1 (14) Plats Kommunhuset i Lomma, Stora Sessionssalen Tid Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Conny Bäck

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2011-09-14 65 (76) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, onsdagen den 14 september 2011, kl. 08.30-12.00 Beslutande Stefan Westin (S) ordf Rutger Hallin (M) Övriga deltagande Utses att justera Lena Furén,

Läs mer

Ingela Wikander (KD), ordförande Maud Henningsson (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Gunilla Hamrin (S)

Ingela Wikander (KD), ordförande Maud Henningsson (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Gunilla Hamrin (S) FRITIDSFRÅGOR - SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Heby kl 09.00 11.00 Beslutande Ingela Wikander (KD), ordförande Maud Henningsson (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Gunilla

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 46-60 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 18.05 ande Närvarande, ej tjänstgörande Ersättare Övriga deltagare Protokolljusterare Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25 Sammanträdesdatum s. 1 (15) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande Anders Widesjö (M)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Årjäng den 28 juni 2010 kl 10.30 15.30 lunchuppehåll 12.30-13.30 Beslutande Rolf Emanuelsson, ordf FP Annika Holmstrand C Lotta

Läs mer

Utskottet för omsorg 2015-06-09. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Hälsön 2015-06-09 08:30-12.45

Utskottet för omsorg 2015-06-09. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Hälsön 2015-06-09 08:30-12.45 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Hälsön 2015-06-09 08:30-12.45 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Eva Skoglund (S)tjänstgör. ers. Ulf Sjölinder (FP) Leif Appelgren (M) Anders Tenghede

Läs mer

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson Björn Stålhammar Tjänstgörande

Läs mer

Socialnämnden 2010-10-19. Föredragningslista

Socialnämnden 2010-10-19. Föredragningslista 2 (31) Föredragningslista 178 Val av protokolljusterare 179 Anmälan av övriga ärenden 194 Informationsärenden a. Statistik boenderådet och meddelande om utskrivningsklara från heldygnssjukvård b. Kvarteret

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildnings- Sammanträdesdatum 2012-10-16 Sida 1 (13) nämnden

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildnings- Sammanträdesdatum 2012-10-16 Sida 1 (13) nämnden Barn- och utbildnings- Sammanträdesdatum 2012-10-16 Sida 1 (13) nämnden Plats och tid Lilla Sess, kl. 19:00 Beslutande Bengt Åström(s), ordförande Sven Sonesson(m) Josef Janosi(m) Anita Ljung(m) Lisbeth

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2008-12-09 1 (28) Plats och tid Kommunhuset, Vårgårda, tisdagen den 9 december 2008, kl. 14.00-18.25 Beslutande Jörgen Edelgård (kd), ordförande Kenth Hulth (s), vice ordförande Margaretha

Läs mer

Kommunledningskontoret, Nödinge. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunledningskontoret, Nödinge

Kommunledningskontoret, Nödinge. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunledningskontoret, Nödinge PROTOKOLL 1(12) Plats och tid: Ale rummet, kl 08:30 11.15 Närvarande ledamöter Lennarth Nilsson (m) ordf Irene Hellkant (s) Birgit Hansson (kd) Christer Damm (s) Bengt Englund (c) Daniel Höglund (fp) Victoria

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-24 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08:30-12:00 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Kristina

Läs mer

Socialförvaltningen, Simrishamn, 22 mars 2011 kl. 9.00 12.05, 13.15-14.40 (sammanträdet ajournerat mellan 10.05 10.10) Beslutande

Socialförvaltningen, Simrishamn, 22 mars 2011 kl. 9.00 12.05, 13.15-14.40 (sammanträdet ajournerat mellan 10.05 10.10) Beslutande 2011-03-22 1 (22) Plats och tid Socialförvaltningen, Simrishamn, 22 mars 2011 kl. 9.00 12.05, 13.15-14.40 (sammanträdet ajournerat mellan 10.05 10.10) Beslutande Enl särskild förteckning, sid 2 Övriga

Läs mer