Motion om införande av förbud mot böneutrop i de lokala ordningsföreskrifterna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion om införande av förbud mot böneutrop i de lokala ordningsföreskrifterna"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer KLK 2018/287 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Motion om införande av förbud mot böneutrop i de lokala ordningsföreskrifterna Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen. Beskrivning av ärendet Patrik Jönsson och Ulf Berggren, båda SD, har väckt en motion i kommunfullmäktige i vilken de på anförda skäl yrkar följande. 1) Att kommunfullmäktige inför ett förbud mot böneutrop i de lokala ordningsföreskrifterna. 2) Att kommunstyrelsen får i uppdrag att formulera förbudet i text. Bedömning I 10 i kommunens lokala ordningsföreskrifter stadgas följande. Information, reklam, propaganda eller annat budskap som riktar sig till person på offentlig plats, får inte ske genom högtalare eller liknande utan tillstånd av polismyndigheten. Om någon vill införa ett böneutrop som riktar sig till personer på offentlig plats krävs alltså tillstånd av polismyndigheten. Av 3 kap 14 ordningslagen framgår att vid prövningen av en ansökan om tillstånd som avses i detta kapitel eller i en lokal föreskrift ska Polismyndigheten beakta vad som krävs av hänsyn till trafiken samt till allmän ordning och säkerhet. Vidare framgår av 3 kap 2 samma lag följande. Polismyndigheten skall inhämta yttrande från kommunen innan tillstånd ges för att ta i anspråk en offentlig plats. Kommunledningskontoret / Kansliavdelningen Postadress: Hässleholm Besöksadress: Stadshuset, Nytorget 1 Telefon: Telefax: E-post: kommunledningskontoret@hassleholm.se Bankgiro: Org. nr: Webb:

2 2 (2) Om kommunen avstyrker ansökan, får tillstånd inte meddelas. Om kommunen för tillstyrkan uppställer villkor enligt 15, får tillstånd meddelas endast om det förenas med dessa villkor. I nämnda 15 stadgas bland annat att när kommunen yttrar sig enligt 2 får den ange villkor som behövs för att tillgodose de intressen som kommunen har att bevaka i fråga om skötseln av den offentliga platsen, markanvändning, stadsbild, miljö och trafik. Av det ovan anförda framgår således att tillstånd fordras för böneutrop genom högtalare och att polisen inte kan ge sådant tillstånd utan att kommunen medger det i det enskilda fallet. Av tekniska nämndens reglemente framgår att det är denna nämnd som yttrar sig för kommunens räkning. Kommunen har alltså redan idag utifrån existerande regler möjlighet att hindra böneutrop om man finner att det innebär en störning av allmän ordning eller säkerhet. Något behov av att ändra de lokala ordningsföreskrifterna synes därför inte föreligga. Kommunledningsförvaltningen Elisabeth Aidemark Avdelningschef Magnus Gjerstad Kommunjurist JAV

3 YTTRANDE 1(7) Datum Diarienummer KLK 2018/287 Handläggare Enhetschef Annika Karlsson Kommunledningskontoret Skriv mottagaradress här Motion om införande av förbud mot böneutrop i Hässleholms lokala ordningsföreskrifter Patrik Jönsson (SD) och Johan Kronquist (SD) har inkommit med en motion om att Kommunfullmäktige godkänner ett införande av förbud mot böneutrop i de lokala ordningsföreskrifterna. Tillstånd för böneutrop från lokala moskéer har uppmärksammats och debatterats i media, bland annat under våren 2018 i samband med polisens beslut att ge Växjö muslimska förening tillstånd för böneutrop i Växjö. Tillståndet har getts enligt allmänna lokala ordningsföreskrifter för Växjö kommun. 1 Enhetschefen för strategisk integration har fått motionen för yttrande från Kommunjuristen. Efter inläsning i ärendet anser jag att jag saknar den juridiska kompetens som krävs för att kunna yttra mig i ärendet. Däremot kan jag redogöra för diskussioner och aspekter relaterade till motionens yrkande. Detta följer nedan. Böneutrop med högtalare finns förutom i Växjö även i Fittja och Karlskrona beviljades Fittja moské i Botkyrka kommun det första tillståndet i Sverige för att sända böneutrop. Sedan dess har tillståndet förnyats i fem års tid. Under 2017 började Islamiska föreningen i Karlskrona att sända böneutrop på fredagar; böneutropen har nu pausats i väntan på tillstånd. 2 Rikard Jomshof m.fl. (SD) har i ett flertal motioner till Riskdagen, senast motionerna 2016/17:793 och 2017/18:2351 föreslagit att Riskdagen beslutar i enlighet med motionerna om att förbjuda alla former av böneutrop från religiösa byggnader och tillkännage detta för regeringen. 3 Motionerna har avslagits av kammaren Kommunledningskontoret Postadress: Hässleholm Besöksadress: Stadshuset, Nytorget 1 Telefon: Telefax: E-post: kommunledningskontoret@hassleholm.se Bankgiro: Org. nr: Webb:

4 2(7) Motionerna 2016/17:793 och 2017/18:2351 har behandlats i Konstitutionsutskottet, betänkande 2017/18:KU34. 4 Utskottets föreslår Riksdagen avslå motionerna, med reservation 13 (SD) och särskilt yttrande 1 (M) och 2 (KD). Konstitutionsutskottet redogör i betänkandet för religionsfriheten och föreningsfriheten som är grundlagsfästa genom bestämmelserna i 2 kap. i regeringsformen. Utskottet redogör också för artikel 9 om religionsfrihet i den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. I betänkandet lyfter Konstitutionsutskottet ett rättsfall från Europadomstolen som handlar om frihet att missionera. Konstitutionsutskottet skriver: Danelius skriver följande om rättsfallet (Danelius, Mänskliga rättigheter i europeisk praxis, 5 uppl s.455). I Kokkinakis mot Grekland hade Kokkinakis straffats för att han brutit mot ett förbud i grekisk lag mot s.k. proselytism, varmed förstods försök att påverka annan person i dennes trosuppfattning genom erbjudanden av förmåner eller med utnyttjande av brist på erfarenhet eller mognad. I det aktuella fallet hade Kokkinakis, som tillhörde Jehovas vittnen, uppsökt en kvinna i hennes hem och sökt förmå henne att överge sin ortodoxa tro. Detta handlande hade ådragit honom åtal och bestraffning. Europadomstolen konstaterade att artikel 9 innefattar en rätt att påverka andra genom religiös förkunnelse. Domstolen gjorde ett förbehåll för speciella fall av obehörig påverkan, särskilt om sådan utövas genom våld eller hjärntvätt, men i förevarande fall var det inte fråga om sådana otillåtna medel. Även om det straff som Kokkinakis dömts till hade stöd i lag och var avsett att skydda andras friheter och rättigheter, innebar det en oproportionerlig inskränkning i rätten till religionsfrihet, och denna inskränkning kunde därför inte anses nödvändig i ett demokratiskt samhälle. Det förelåg således ett brott mot artikel 9. Vidare skriver Konstitutionsutskottet: Frågan om böneutrop behandlades senast av utskottet våren 2016 (bet. 2015/16:KU15), varvid utskottet vidhöll sitt tidigare ställningstagande och avstyrkte de då aktuella motionerna (med en reservation från SD). Dessförinnan behandlade utskottet frågan i betänkande 2013/14:KU14. Utskottet anförde att religionsfriheten och föreningsfriheten är grundlagsfästa genom bestämmelserna i 2 kap. regeringsformen. Utskottet förutsatte att olika samfund och kommunerna och berörda myndigheter för en dialog för att nå en lösning vad gäller böneutrop som är hållbar och bra för alla parter. Motionerna avstyrktes. Utskottet vidhåller sin tidigare inställning och avstyrker motionerna 2016/17:793 och 2017/18:

5 3(7) I samband med debatten kring böneutrop i Växjö, sa Kristedemokraternas partiledare Ebba Busch Thor att hon vill förbjuda böneutrop i Sverige. Busch Thor förespråkar att partiet har en nationell linje i frågan och att partiets företrädare i kommunerna säger nej till böneutrop från moskéer. Det är rimligt att islam i en svensk kontext anpassar sig till det land där det utövas, sa Busch Thor. 6 Statsminister Stefan Löfven (S), uttalade sig i samband med Ebba Busch Thors inlägg. Till Aftonbladet säger Löfven att situationen kan se väldigt olika ut över landet och att det därför är bäst om avgörandet sker från område till område i respektive kommun. Aftonbladet citerar Löfven: Om du har ett böneutrop på en plats där ingen störs utav det så är det en sak, men en helt annan om man faktiskt störs och upplever att man bli pådyvlad en religion, då är det nåt annat, säger han. Så låt kommunerna avgöra det. 7 Bestämmelser om religionsfrihet finns i regeringsformen och den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Enligt regeringsformen, som är en av grundlagarna, 2 kap. 1 är var och en gentemot det allmänna tillförsäkrad frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion. Enligt 2 kap 2 får ingen av det allmänna tvingas att ge till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende. Inte heller får någon av det allmänna tvingas att delta i sammankomst för opinionsbildning eller i demonstration eller annan meningsyttring eller att tillhöra politisk sammanslutning, trossamfund eller annan sammanslutning för åskådning som avses i första meningen.. I 2 kap. 19 regeringsformen anges att lag eller annan föreskrift inte får meddelas i strid med Sveriges åtaganden på grund av den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Enligt europeiska konventionen om skydd för mänskliga rättigheter och de grundläggande friheterna, artikel 9.1 har var och en rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion eller tro och frihet att ensam eller i gemenskap med andra, offentligt eller enskilt, utöva sin religion eller tro genom gudstjänst, undervisning, sedvänjor och ritualer. Enligt artikel 9.2 får friheten att utöva sin religion eller tro endast underkastas sådana inskränkningar som är föreskrivna i lag och som i ett demokratiskt samhälle är nödvändiga med hänsyn till den allmänna säkerheten

6 4(7) eller till skydd för allmän ordning, hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter. 3 kap. ordningslagen (1993:1617) innehåller föreskrifter om allmän ordning och säkerhet i övrigt dels vid sammankomster och tillställningar, på offentliga platser och vid vissa anläggningar och verksamheter. 3 kap. 14 i ordningslagen säger att vid prövningen av en ansökan om tillstånd som avses i detta kapitel eller i en lokal föreskrift ska Polismyndigheten beakta vad som krävs av hänsyn till trafiken samt till allmän ordning och säkerhet. Om ansökan avser tillstånd att ta i anspråk en offentlig plats för visst ändamål, ska särskild hänsyn tas till gångtrafikens intresse. Ett beslut av Polismyndigheten om tillstånd får förenas med de villkor som behövs av hänsyn till trafiken samt till allmän ordning och säkerhet. Villkoren får inte lägga onödigt tvång på allmänheten eller på annat sätt göra obefogade inskränkningar i den enskildes frihet.. 3 kap. 8 ordningslagen säger att regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, en kommun får meddela de ytterligare föreskrifter för kommunen eller del av denna som behövs för att upprätthålla den allmänna ordningen på offentlig plats. I allmänna lokala ordningsföreskrifter för Hässleholms kommun, antagen av kommunfullmäktige , 10 anges att information, reklam, propaganda eller annat budskap som riktar sig till person på offentlig plats, inte får ske genom högtalare eller liknande utan tillstånd av polismyndigheten. Innan polismyndigheten fattar beslut om tillstånd enligt 10 ska kommunen ges tillfälle att yttra sig. I samband med att Växjö muslimska förening ansökte om tillstånd för böneutrop i Växjö har frågan om böneutrop i relation till religionsfrihet debatterats. Debatten har förts i flera forum och medier, bland annat i Svenska Dagbladet under februari och mars Då Svenska Dagbladet är en av Sveriges största riksspridda morgontidningar kan det antas att debatten fått viss spridning och den återges därför här. I en debattartikel den skriver Ann Heberlein, teologie doktor i etik och riksdagskandidat för Moderaterna, att hon menar att det behövs en nationell policy angående böneutrop och att utropen inte bör tillåtas utifrån religionsfriheten. Heberlein skriver att religionsfriheten inte bara innebär rätten till tro, utan också skyddar rätten att inte tro. Man får aldrig tvinga någon att ansluta sig till en religiös åskådning eller underkasta sig religiösa påbud. Den enes rätt att slippa oönskad religiös påverkan väger tyngre än den andres rätt att utöva sin religion. Heberlein skriver att till skillnad från kyrkklockor innebär böneutrop inte bara en uppmaning till bön, utan böneutropet är bön. Syftet med böneutrop är att både troende och icketroende ska få ta del av islams andliga budskap. Heberlein avslutar att det är möjligt för en troende muslim att utöva sin religion utan böneutrop, men den icke-muslim som befinner sig i närheten av böneutrop

7 5(7) kommer inte undan och denne rätt att slippa oönskade religiösa inslag i offentligheten kränks därmed. 8 I replik till Ann Heberlein debatterar Jonas Svensson, professor i religionsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Svenska Dagbladet den att religionsfriheten inte innebär en rättighet att slippa religion i det offentliga. Svensson skriver att inom ramen för religionsfriheten är det tillåtet att ganska offensivt propagera för sin religiösa åskådning. Religionsfriheten, fortsätter Svensson, som del av internationell rätt, är långtgående och inkluderar rätten för individer att i offentligheten utöva sin religion, och även missionera. Att andra upplever detta som obehagligt eller störande ses i normalfallet inte som en legitim grund för att inskränka rätten i sig. Svensson hänvisar till domen mot Grekland i Europadomstolen den 25 maj 1993, som hänvisas till i Konstitutionsutskottets betänkande 2017/18:KU34. Svensson skriver: Med andra ord verkar rättsläget i Sverige vara så att det inom ramen för religionsfriheten är tillåtet att även ganska offensivt propagera för sin religiösa åskådning. 9 Den fortsätter debatten i Svenska Dagbladet med ett inlägg från Per Bauhn, professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet. Bauhn argumenterar att böneutrop inte bara är ett utövande av religion, utan också ett påtvingande av religion. Böneutropen kan inte jämföras med kyrkklockor eftersom det handlar om ett talat budskap som omginingen tvingas ta del av, vare sig den vill det eller ej. Bauhn skriver att personers rätt att missionera inte innebär att individen inte har rätt att vägra ta emot religiös förkunnelse. Böneutrop kan inte heller jämföras med inlägg i en offentlig debatt. Om man ogillar ett debattinlägg kan man sluta läsa eller lyssna till det, men så länge vi inte får en avstängningsknapp till minaretens högtalare kan vi inte välja bort dess budskap. Bauhn debatterar att man inte måste acceptera religiös framfusighet bara för den är religiös och att man alltid måste vara vaksam på när friheten att utöva en religion övergår till att bli makten att tvinga andra att ta emot religionen i fråga. 10 I slutreplik i debatten skriver Jonas Svensson, professor i religionsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Svenska Dagbladet den att frågan huruvida böneutrop är ett exempel på religiös framfusighet, som Bauhn menar, måste prövas och religionsfrihetsbegreppet därmed förtydligas. Svensson skriver att frågan inte är vad som bör vara tillåtet eller inte, utan vad som är tillåtet eller inte tillåtet i termer av gällande rätt. Svensson debatterar att från detta perspektiv blir det de rättsvårdande instanserna som genom rättstolkning och rättspraxis fyller begreppet religionsfrihet med innehåll. 11 Den gör Emma Ahlm, doktorand i Europarätt vid Uppsala Universitet och adjunkt vid Lunds Universitet, Victoria Enkvist, doktor i konstitutionell rätt och lektor vid Uppsala Universitet och Kavot Zillen, juris doktor i medicinsk rätt och post doc vid Stockholms Universitet ett debattinlägg i Svenska Dagbladet. De debatterar att böneutrop handlar om rätten att utöva sin religion och att den negativa religionsfriheten som ett omfattande skydd mot att utsättas för andras religionsutövning är ett påstående som det är mycket svårt att

8 6(7) hitta rättsligt stöd för. Den negativa religionsfriheten är framförallt ett skydd mot statlig indoktrinering och tvång, skriver debattörerna. Religionsfriheten ur ett rättsligt perspektiv är snårig och komplex då bestämmelserna om religionsfriheten finns i flera olika rättsliga instrument, fortsätter de. Ur ett rättsligt perspektiv kan böneutropen ses som ett religiöst utövande och den religiösa manifestationen skyddas därför av religionsfriheten. I och med att böneutropen också är en form av yttrande gäller också regelverket om yttrandefrihet, vilket innebär att det är möjligt att begränsa denna form av religiöst utövande. Begränsningen ska vara godtagbar i ett demokratiskt samhälle och den går inte göras enbart på grund av politisk, religiös, kulturell eller annan sådan åskådning, skriver debattörerna. Enligt Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna, som Sverige också är förpliktigad att följa skall staten verka för att ordning, religiös harmoni och tolerans upprätthålls i det demokratiska samhället. Det innebär inte att böneutrop skall tillåtas överallt och på alla tider, skriver debattörerna, men det innebär definitivt inte att de måste förbjudas med stöd av den negativa religionsfriheten. Vidare skriver debattörerna att böneutrop, precis som kyrkklockor, inte handlar om den negativa religionsfriheten, utan om den positiva religionsfriheten som innebär rätten att utöva sin religion. Däremot är rätten att utöva sin religion inte absolut, vilket innebär att den får begränsas bland annat med hänsyn till allmän ordning och andras intresse. Debattörerna skriver: När en begränsning ska göras måste det göras en balanserad avvägning mellan olika intressen. Intresset att få utöva sin religion är starkt liksom skyddet mot buller och oljud. / / I slutändan är det denna avvägning mellan olika skyddsvärda intressen som är den egentliga uppgiften för såväl den svenska regeringen, våra domstolar som för kommunala beslutsfattare." 12 En förenklad beskrivning av diskriminering enligt diskrimineringslagen är att någon missgynnas eller kränks och att missgynnandet eller kränkningen har samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna. Diskrimineringslagen skyddar individer (och inte till exempel organisationer och företag). Förbudet mot diskriminering innebär till exempel att arbetsgivare inte får diskriminera anställda, att skolan inte får diskriminera elever och att personal i en affär inte får diskriminera sina kunder. Förbudet mot diskriminering gäller på följande områden i samhället: arbetslivet utbildning arbetsmarknadspolitisk verksamhet och arbetsförmedling utan offentligt uppdrag start eller bedrivande av näringsverksamhet yrkesbehörighet medlemskap i vissa organisationer varor, tjänster och bostäder anordnande av allmän sammankomst eller offentlig tillställning (exempelvis konserter, marknader eller mässor ) hälso- och sjukvården 12

9 7(7) socialtjänsten, färdtjänst och bostadsanpassningsbidrag socialförsäkringssystemet (Försäkringskassans tjänster) arbetslöshetsförsäkring statligt studiestöd värn- och civilplikt. En av de sju diskrimineringsgrunderna gäller religion eller annan trosuppfattning. Med religion avses religiösa åskådningar som exempelvis hinduism, judendom, kristendom och islam. Annan trosuppfattning innefattar sådana övertygelser som har sin grund i eller samband med en religiös åskådning, till exempel buddism, ateism och agnosticism. Politiska åskådningar och etiska eller filosofiska värderingar som inte har samband med religion omfattas inte av diskrimineringslagens skydd. 13 Kommunledningskontoret Annika Karlsson 13

10

Motion om felaktigt utbetalda bidrag

Motion om felaktigt utbetalda bidrag TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2018-10-04 KLK 2017/1019 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Kommunfullmäktige Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Motion om felaktigt utbetalda

Läs mer

Motion om väggytor centralt i Hässleholm och i kransorterna där man lagligt kan uttrycka sig med graffitikonst/muralkonst

Motion om väggytor centralt i Hässleholm och i kransorterna där man lagligt kan uttrycka sig med graffitikonst/muralkonst TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2019-01-23 KLK 2017/400 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Motion om väggytor centralt i Hässleholm och i

Läs mer

Motion om att inrätta en samrådsgrupp inom omsorgen

Motion om att inrätta en samrådsgrupp inom omsorgen TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2019-03-19 KLK 2018/531 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Motion om att inrätta en samrådsgrupp inom omsorgen

Läs mer

Återrapportering av uppdrag om järnvägsviadukt i Hästveda

Återrapportering av uppdrag om järnvägsviadukt i Hästveda TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2018-11-08 KLK 2018/748 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Återrapportering av uppdrag om järnvägsviadukt

Läs mer

KF NOV Nr 285. Motion av Pavel Gamov (SD) om traditionella skolavslutningar KSN

KF NOV Nr 285. Motion av Pavel Gamov (SD) om traditionella skolavslutningar KSN KF 285 26 NOV 2012 Nr 285. Motion av Pavel Gamov (SD) om traditionella skolavslutningar KSN-2012-0764 Kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå

Läs mer

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter SMGC01 2015 Leif Lönnqvist leif.lonnqvist@kau.se Vad är en mänsklig rättighet? Mänskliga rättigheter Kan man identifiera en mänsklig rättighet? Vem bestämmer vad som skall anses vara

Läs mer

DOM 2015-04-22 Meddelad i Göteborg

DOM 2015-04-22 Meddelad i Göteborg Avdelning 1 DOM 2015-04-22 Meddelad i Göteborg Sida 1 (9) KLAGANDE Arbetsförmedlingen Juridiska avdelningen 113 99 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs dom den 4 juli

Läs mer

KAMMARRÄTTENS AVGÖRANDE

KAMMARRÄTTENS AVGÖRANDE KAMMARRÄTTEN I SUNDSVALL DOM Mål nr 1494-12 2013-07-04 Meddelad i Sundsvall KLAGANDE 1. Maria Kero, 750122-8923 2. Örjan Kero, 730602-9013 Sattajärvi 24 984 92 Pajala Ombud: Advokat Percy Bratt Advokatbyrån

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 2 mars 2011 SÖKANDE Trossamfundet Jehovas vittnen, 878500-4071 Ombud: Jur.kand. Majeed Alnashi Aequitas Juridik Box 5 732 21 Arboga KLANDRAT

Läs mer

KLK 2018/235. Kommunfullmäktige

KLK 2018/235. Kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) 2018-10-04 KLK 2018/235 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Kommunfullmäktige Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om att återupprätta goda förutsättningar för arbets- och pendlingsresor

Motion om att återupprätta goda förutsättningar för arbets- och pendlingsresor TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2018-10-11 KLK 2018/476 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Kommunfullmäktige Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Motion om att återupprätta goda

Läs mer

Det finns flera anledningar till varför staten

Det finns flera anledningar till varför staten Statligt stöd till trossamfund för religionsfrihetens skull För att undersöka hur statens stöd till trossamfunden på bästa sätt kan möta trossamfundens och samhällets behov tillsatte regeringen en utredning

Läs mer

Överlåtelse av operativ tillsyn enligt miljöbalken

Överlåtelse av operativ tillsyn enligt miljöbalken TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Datum Diarienummer 2018-09-05 KLK 2018/713 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Överlåtelse av operativ tillsyn enligt miljöbalken

Läs mer

Diskrimineringsombudsmannen DO

Diskrimineringsombudsmannen DO Diskrimineringsombudsmannen DO Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering. Vi arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering. Vi bevakar

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) 2018-10-11 KLK 2018/476 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Kommunfullmäktige Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att fatta följande beslut.

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att fatta följande beslut. TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) 2018-12-04 KLK 2018/982 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att fatta följande beslut. Från och med höstterminen

Läs mer

Kommittédirektiv. Skadestånd vid överträdelser av grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Dir. 2018:92

Kommittédirektiv. Skadestånd vid överträdelser av grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Dir. 2018:92 Kommittédirektiv Skadestånd vid överträdelser av grundlagsskyddade fri- och rättigheter Dir. 2018:92 Beslut vid regeringssammanträde den 30 augusti 2018 Sammanfattning En parlamentariskt sammansatt kommitté

Läs mer

Politisk information i skolan

Politisk information i skolan Juridisk vägledning Granskad oktober 2012 Mer om Politisk information i skolan Det är bra om skolan uppmuntrar att politiska partier kommer till skolan och tar tillvara de möjligheter som denna samverkan

Läs mer

Redovisning av partistöd 2017 samt ändring av regler för partistöd

Redovisning av partistöd 2017 samt ändring av regler för partistöd TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Datum Diarienummer 2018-11-26 KLK 2018/473 Handläggare Kanslichef Elisabeth Aidemark Kansliavdelningen Elisabeth.Aidemark@hassleholm.se Kommunfullmäktige Redovisning av partistöd

Läs mer

Skol- och förskoleverksamhet i kyrkan eller annan religiös lokal

Skol- och förskoleverksamhet i kyrkan eller annan religiös lokal Juridisk vägledning Granskad oktober 2012 Mer om Skol- och förskoleverksamhet i kyrkan eller annan religiös lokal Utbildningen och undervisningen i förskolor och skolor ska vara icke-konfessionell dvs.

Läs mer

KLK 2018/729

KLK 2018/729 TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) 2018-09-18 KLK 2018/729 Handläggare Enhetschef Annika Karlsson Strategisk integration Annika.S.Karlsson@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att föreslå kommunstyrelsen

Läs mer

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering i dess lydelse den 1 april 2006 Lagens ändamål 1 Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering Ändring införd: till och med SFS Lag (2006:69). Lagens ändamål 1 Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, etnisk läggning eller

Läs mer

Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan. Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor

Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan. Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor Åtta humanistiska argument för att stoppa religiösa friskolor Skolan

Läs mer

Valärenden. Nominering: Ingen nominering har inkommit Kommunfullmäktige

Valärenden. Nominering: Ingen nominering har inkommit Kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) 2019-01-17 Kommunsekreterare Louise Davidsson Kommunledningskontoret 0451-26 83 57 louise.davidsson@hassleholm.se Valärenden KLK 2019/34-1 Avsägelse av uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett stärkt skydd mot diskriminering på grund av ålder. Dir. 2009:72. Beslut vid regeringssammanträde den 13 augusti 2009.

Kommittédirektiv. Ett stärkt skydd mot diskriminering på grund av ålder. Dir. 2009:72. Beslut vid regeringssammanträde den 13 augusti 2009. Kommittédirektiv Ett stärkt skydd mot diskriminering på grund av ålder Dir. 2009:72 Beslut vid regeringssammanträde den 13 augusti 2009. Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur ett skydd mot

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förbud mot diskriminering; SFS 2003:307 Utkom från trycket den 16 juni 2003 utfärdad den 5 juni 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Lagens ändamål

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att motionen ska avslås.

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att motionen ska avslås. TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) 2018-12-06 KLK 2018/575 Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att motionen ska avslås. Arne Persson (C) har på väckt en motion i kommunfullmäktige

Läs mer

Att förstå diskrimineringslagen

Att förstå diskrimineringslagen Att förstå diskrimineringslagen Trollhättans stad 20130320 Susanne.Fransson@gu.se www.diskrimineringslagen.se 0735873735 Ny diskrimineringslag 2009 Arbetslivet i vid bemärkelse Utbildning i vid bemärkelse

Läs mer

Motion 1/2019 Lokalt förbud mot tiggeri i enlighet med gällande lagstiftning; Anders Ågren, Stefan Nordström, Marianne Löfstedt och Igor Jonsson (M)

Motion 1/2019 Lokalt förbud mot tiggeri i enlighet med gällande lagstiftning; Anders Ågren, Stefan Nordström, Marianne Löfstedt och Igor Jonsson (M) Sida 1 av 6 87 Diarienr: KS-2019/00033 Motion 1/2019 Lokalt förbud mot tiggeri i enlighet med gällande lagstiftning; Anders Ågren, Stefan Nordström, Marianne Löfstedt och Igor Jonsson (M) Beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

En sammanhållen diskrimineringslagstiftning, SOU 2006:22 Remiss av slutbetänkande av Diskrimineringskommittén

En sammanhållen diskrimineringslagstiftning, SOU 2006:22 Remiss av slutbetänkande av Diskrimineringskommittén Kansliavdelningen S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Lisbeth Westerlund Tfn: 08-508 25 016 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2006-05-22 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2006-06-13 DNR 106-0305/2006 Till Socialtjänstnämnden En

Läs mer

Svar på motion om att minska tiggeriet i Strängnäs kommun

Svar på motion om att minska tiggeriet i Strängnäs kommun 18:1 18:2 18:3 18:4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 18:5 Stabsavdelningen Dnr KS/2017:103-034 2017-08-09 1/4 Handläggare Hedvig Bouvin 0152-292 39 Svar på motion om att minska tiggeriet i Strängnäs kommun Förslag till

Läs mer

Kommittédirektiv. Aktiva åtgärder för att främja lika rättigheter och möjligheter. Dir. 2008:130. Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2008

Kommittédirektiv. Aktiva åtgärder för att främja lika rättigheter och möjligheter. Dir. 2008:130. Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2008 Kommittédirektiv Aktiva åtgärder för att främja lika rättigheter och möjligheter Dir. 2008:130 Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska undersöka

Läs mer

Anmälan om diskriminering inom samhällslivet

Anmälan om diskriminering inom samhällslivet Anmälningsblankett Sida 1 (8) Anmälan om diskriminering inom samhällslivet Den här blanketten kan du använda om du upplever att du själv eller någon annan har blivit diskriminerad, trakasserad eller utsatt

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av statens stöd till trossamfund. Dir. 2016:62. Beslut vid regeringssammanträde den 30 juni 2016

Kommittédirektiv. Översyn av statens stöd till trossamfund. Dir. 2016:62. Beslut vid regeringssammanträde den 30 juni 2016 Kommittédirektiv Översyn av statens stöd till trossamfund Dir. 2016:62 Beslut vid regeringssammanträde den 30 juni 2016 Sammanfattning En särskild utredare, biträdd av en referensgrupp med företrädare

Läs mer

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 63 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att utreda huruvida ett förbud mot propaganda för den Islamiska Staten, Isis (även kallad IS) och andra terrororganisationer kan införlivas

Läs mer

att avslå motion 2/2019: Ändra den lokala ordningsstadgan gällande passiv pengainsamling.

att avslå motion 2/2019: Ändra den lokala ordningsstadgan gällande passiv pengainsamling. Sida 1 av 7 127 Diarienr: KS-2019/00047 Motion 2/2019: Ändra den lokala ordningsstadgan gällande passiv pengainsamling; Marcus Bornemisza, Lars-Arne Ivert, Birgitta Ejlefall-Palm och Maria Nilsson (SD)

Läs mer

Cirkulärnr: 1994:27 Diarienr: 1994:0204 Handläggare: Irene Reuterfors-Mattsson. Datum: Mottagare: Kommunstyrelsen. Bilagor: SFS 1993:1617

Cirkulärnr: 1994:27 Diarienr: 1994:0204 Handläggare: Irene Reuterfors-Mattsson. Datum: Mottagare: Kommunstyrelsen. Bilagor: SFS 1993:1617 Cirkulärnr: 1994:27 Diarienr: 1994:0204 Handläggare: Irene Reuterfors-Mattsson Avdsek: J Komrätt Datum: 1994-02-01 Mottagare: Kommunstyrelsen Rubrik: Ny ordningslag Bilagor: SFS 1993:1617 1994:27 Handläggare

Läs mer

Kommittédirektiv. Demokrativillkoren i statlig bidragsgivning. Dir. 2018:19. Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2018

Kommittédirektiv. Demokrativillkoren i statlig bidragsgivning. Dir. 2018:19. Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2018 Kommittédirektiv Demokrativillkoren i statlig bidragsgivning Dir. 2018:19 Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska se över demokrativillkoren i statsbidragsförordningar

Läs mer

Valärenden. Nominering: Kommunfullmäktige

Valärenden. Nominering: Kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Datum 2019-03-14 Diarienummer Handläggare Kommunsekreterare Louise Davidsson Kommunledningskontoret 0451-26 83 57 louise.davidsson@hassleholm.se Kommunfullmäktige Valärenden KLK 2019/42

Läs mer

HFD 2013 ref 72. Fråga om ett trossamfunds rätt till statligt stöd. Rättsprövning.

HFD 2013 ref 72. Fråga om ett trossamfunds rätt till statligt stöd. Rättsprövning. HFD 2013 ref 72 Fråga om ett trossamfunds rätt till statligt stöd. Rättsprövning. Lagrum: 1 och 7 lagen (2006:304) om rättsprövning av vissa regeringsbeslut; 3 1 lagen (1999:932) om stöd till trossamfund;

Läs mer

Regeringsformen (RF) 4.2 Grundläggande fri- och rättigheter

Regeringsformen (RF) 4.2 Grundläggande fri- och rättigheter Citat ur Sveriges grundlagar och riksdagsordningen Inledning av Erik Holmberg och Nils Stjernquist i bearbetning av Magnus Isberg. (utgiven av Riksdagen, 2007), Citatet är hämtat ur inledningen och handlar

Läs mer

Arbetsrätt, diskriminering Tomas Björck Förhandlingssektionen

Arbetsrätt, diskriminering Tomas Björck Förhandlingssektionen Cirkulärnr: 2003:57 Diarienr: 2003/1470 P-cirknr: 2003-2:15 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Arbetsrätt, diskriminering Tomas Björck Förhandlingssektionen Datum: 2003-06-26 Mottagare: Rubrik: Bilagor:

Läs mer

Fri- och rättigheter. Konstitutionsutskottets betänkande 2013/14:KU14. Sammanfattning

Fri- och rättigheter. Konstitutionsutskottets betänkande 2013/14:KU14. Sammanfattning Konstitutionsutskottets betänkande 2013/14:KU14 Fri- och rättigheter _ Sammanfattning I betänkandet behandlas 37 motionsyrkanden från den allmänna motionstiden 2012 och 2013. Yrkandena handlar om etniska,

Läs mer

Statistik 2014. Främjande. 4 800 artiklar om DO 830 samtal från journalister 3 406 inlägg i sociala medier 7 debattartiklar och repliker.

Statistik 2014. Främjande. 4 800 artiklar om DO 830 samtal från journalister 3 406 inlägg i sociala medier 7 debattartiklar och repliker. Underlag 2015-02-19 Sida 1 (11) Statistik 2014 Främjande Rådgivning Typ Samtal 3 882 Brev 1 919 Totalt 5 801 Kurser och uppdragsutbildning Typ Deltagare Kurser 620 Uppdragsutbildning 520 Totalt 1 140 Media

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (11) meddelad i Stockholm den 8 november 2013 SÖKANDE Trossamfundet Jehovas vittnen, 878500-4071 Ombud: AA KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Socialdepartementet) beslut

Läs mer

Grundlagarna och de. Per-Ola Ohlsson

Grundlagarna och de. Per-Ola Ohlsson Grundlagarna och de rättsliga principerna Per-Ola Ohlsson Grundlagarna Författningar EU-rätt Rättskällorna Förarbeten Rättspraxis Sedvänja Doktrin Grundlag Lag Riksdag Riksdag Förordning Regeringen Föreskrift

Läs mer

FN generalförsamling konvention angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

FN generalförsamling konvention angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Förenta Nationers generalförsamling antog och kungjorde den 10 december 1948 en allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna. Artikel 1 Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.

Läs mer

Diskrimineringslagstiftning

Diskrimineringslagstiftning Diskrimineringslagstiftning Rätten att inte bli diskriminerad är en mänsklig rättighet Internationell lagstiftning som är tvingande för Sverige (EUrätt) eller som Sverige valt att följa (EKMR) begränsar

Läs mer

Om avgång i samband med pension och åldersdiskriminering Ann Numhauser-Henning

Om avgång i samband med pension och åldersdiskriminering Ann Numhauser-Henning Om avgång i samband med pension och åldersdiskriminering Ann Numhauser-Henning Konferens i arbetsmarknadsrelationer Krusenberg herrgård, Uppsala 24-25 oktober 2011 Artikel 19 FunktionsF (Artikel 13 EG

Läs mer

Motionen har remitterats till Hässleholms Vatten AB som i yttrande anfört i huvudsak följande.

Motionen har remitterats till Hässleholms Vatten AB som i yttrande anfört i huvudsak följande. TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) 2018-06-08 KLK 2018/388 Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen. Ulf Berggren och Johan Kronquist, båda Sverigedemokraterna,

Läs mer

Grundläggande fri- och rättigheter Flik 2.2 (Uppdaterad 2011-08-11/ Mats Franzén, 1Ti/ Ov)

Grundläggande fri- och rättigheter Flik 2.2 (Uppdaterad 2011-08-11/ Mats Franzén, 1Ti/ Ov) Grundläggande fri- och rättigheter Flik 2.2 (Uppdaterad 2011-08-11/ Mats Franzén, 1Ti/ Ov) Normgivning: De olika lagarna och förordningarnas inbördes förhållande till varandra. Lag (1994:1500) med anledning

Läs mer

YTTRANDE ÖVER BETÄNKANDET Statens stöd till trossamfund i ett mångreligiöst Sverige (SOU 2018:18)

YTTRANDE ÖVER BETÄNKANDET Statens stöd till trossamfund i ett mångreligiöst Sverige (SOU 2018:18) Till Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Diarienummer Ku2018/00653/D YTTRANDE ÖVER BETÄNKANDET Statens stöd till trossamfund i ett mångreligiöst Sverige (SOU 2018:18) Förbundet Humanisterna har anmodats

Läs mer

Malmö mot Diskriminering. Jay Seipel

Malmö mot Diskriminering. Jay Seipel Malmö mot Diskriminering Jay Seipel Vilka är MmD? MmD är en av 15 antidiskrimineringsbyråer i Sverige (SADB) MmD är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening ingen myndighet MmD är föreningarnas

Läs mer

193 Svar på motion om att minska tiggeriet (KSKF/2016:241)

193 Svar på motion om att minska tiggeriet (KSKF/2016:241) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-10-11 Sida 1(4) 193 Svar på motion om att minska tiggeriet (KSKF/2016:241) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation Seppo

Läs mer

Nya regler för att öka Europadomstolens effektivitet

Nya regler för att öka Europadomstolens effektivitet Konstitutionsutskottets betänkande 2015/16:KU9 Nya regler för att öka Europadomstolens effektivitet Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen godkänner vissa ändringar av den europeiska konventionen

Läs mer

Datum Remissbehandling Motionen har remitterats till äldrenämnden samt styrelsen för vård och bildning.

Datum Remissbehandling Motionen har remitterats till äldrenämnden samt styrelsen för vård och bildning. KS 22 11 APRIL 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2012-02-07 Diarienummer KSN-2011-0526 Kommunstyrelsen Motion av Jeanette Escanilla (V) om att förbättra bemötandet av äldre

Läs mer

Tillsyn avseende arbetsgivares uniformspolicy samt arbete med aktiva åtgärder

Tillsyn avseende arbetsgivares uniformspolicy samt arbete med aktiva åtgärder Beslut 2017-12-19 Sida 1 (5) Ärende GRA 2017/76 handling 16 Scandinavian Airlines System Dept: STOIZ-L 195 87 Stockholm Tillsyn avseende arbetsgivares uniformspolicy samt arbete med aktiva åtgärder Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget och dess bakgrund. Bilaga 2

Sammanfattning. Uppdraget och dess bakgrund. Bilaga 2 Bilaga 2 Uppdraget och dess bakgrund I svensk lagstiftning finns i dag inget heltäckande förbud mot diskriminering på grund av ålder. Diskrimineringslagen (2008:567), som trädde i kraft den 1 januari 2009,

Läs mer

Förberedande uppgiftsinsamling ( tredjemanskontroll ) - Rättssäkerhet och utredningsbefogenheter vid skatteutredningar

Förberedande uppgiftsinsamling ( tredjemanskontroll ) - Rättssäkerhet och utredningsbefogenheter vid skatteutredningar Förberedande uppgiftsinsamling ( tredjemanskontroll ) - Rättssäkerhet och utredningsbefogenheter vid skatteutredningar Föredrag vid Institutet för Skatter & Rättssäkerhet Seminarium 3 oktober 2013 Anders

Läs mer

Anmälan av kommunfullmäktiges i Vellinge kommun beslut att anta förslag till allmänna lokala ordningsföreskrifter för kommunen

Anmälan av kommunfullmäktiges i Vellinge kommun beslut att anta förslag till allmänna lokala ordningsföreskrifter för kommunen BESLUT 1(5) Kontaktperson Förvaltningsavdelningen Anna-Britt D. Adell 010-224 12 03 skane@lansstyrelsen.se Kommunfullmäktige Vellinge kommun vellinge.kommun@vellinge.se Anmälan av kommunfullmäktiges i

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelad i Stockholm den 9 juni 2015 SÖKANDE AA SAKEN Resning HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS AVGÖRANDE Högsta förvaltningsdomstolen avslår ansökningen om resning.

Läs mer

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Yttrande S MP V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 1222/18 Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Motionärens förslag har, som påpekas i förvaltningens tjänsteutlåtande, redan

Läs mer

praktikan RELIGIONSLAGSTIFTNINGEN

praktikan RELIGIONSLAGSTIFTNINGEN RELIGIONSLAGSTIFTNINGEN 1951 fick Sverige sin första religionsfrihetslag vilket bl a innebar att man ej var skyldig att tillhöra något trossamfund. Senare kom också frågan om stat och kyrka upp på dagordningen

Läs mer

Bristande tillgänglighet och annan diskriminering i skolan

Bristande tillgänglighet och annan diskriminering i skolan Bristande tillgänglighet och annan diskriminering i skolan Annika Jyrwall Åkerberg IURIS HUMANI Human Rights Consulting www.iuris.se Diskrimineringslagen ska motverka diskriminering på grund av: - kön,

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-11-02 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. Maskeringsförbud Riksdagens konstitutionsutskott

Läs mer

Förenklat trossamfundsregister

Förenklat trossamfundsregister Konstitutionsutskottets betänkande Förenklat trossamfundsregister Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2009/10:6 Ett förenklat trossamfundsregister. De nya bestämmelserna föreslås

Läs mer

Motion från SD om lokala ordningsföreskrifter angående tiggeri

Motion från SD om lokala ordningsföreskrifter angående tiggeri TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-05-06 KS 2015/0147 Kommunfullmäktige Motion från SD om lokala ordningsföreskrifter angående tiggeri Förslag till beslut Kommunfullmäktige avslår

Läs mer

Kunskapsbakgrund Växthuset

Kunskapsbakgrund Växthuset Kunskapsbakgrund Växthuset Faktablad om diskrimineringsgrunderna Diskrimineringsombudsmannen, DO DO Tryck Tabergs tryckeri, Taberg, 2012 Kunskapsbakgrund Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering

Läs mer

KS NOVEMBER 2013

KS NOVEMBER 2013 KS 10 20 NOVEMBER 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Datum 2013-09-20 Diarienummer KSN-2013-0509 Kommunstyrelsen Motion av Malena Ranch (MP) om möjliggörande av sprututbyte i Uppsala

Läs mer

Nr 148. Motion av Pavel Gamov och Stefan Söder (båda SD) om förbud mot tiggeri (KSN )

Nr 148. Motion av Pavel Gamov och Stefan Söder (båda SD) om förbud mot tiggeri (KSN ) Ser. A Nr 148, 2011-10-31 Nr 148. Motion av Pavel Gamov och Stefan Söder (båda SD) om förbud mot tiggeri (KSN-2011-0230) Kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Ändringsprotokoll till Europakonventionen en effektivare Europadomstol

Ändringsprotokoll till Europakonventionen en effektivare Europadomstol Konstitutionsutskottets betänkande Ändringsprotokoll till Europakonventionen en effektivare Europadomstol Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens förslag i proposition 2004/05:167. I propositionen

Läs mer

Hets mot folkgrupp, m.m. (vilande grundlagsförslag och följdlagstiftning)

Hets mot folkgrupp, m.m. (vilande grundlagsförslag och följdlagstiftning) Konstitutionsutskottets betänkande Hets mot folkgrupp, m.m. (vilande grundlagsförslag och följdlagstiftning) Sammanfattning I betänkandet anmäls för slutligt beslut det vilande förslaget till lag om ändring

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 20 juni 2016 KLAGANDE Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Box 17 801 118 94 Stockholm MOTPART Svensk-Turkiska Riksförbundet,

Läs mer

Kommentar till övningstenta, T1 VT 2013

Kommentar till övningstenta, T1 VT 2013 Kommentar till övningstenta, T1 VT 2013 Frågan behandlar i huvudsak två områden. Det första rör normgivningsfrågor, det andra rättighetsskydd. En viktig lärdom är att läsa uppgiften noga. Gör man det upptäcker

Läs mer

Fyll i blanketten noga det underlättar DO:s arbete med din anmälan.

Fyll i blanketten noga det underlättar DO:s arbete med din anmälan. Anmälningsblankett Sida 1 (8) Anmälan om diskriminering inom ett annat arbetslivsområde Har du eller någon annan blivit diskriminerad inom arbetslivsområdet men inte av en arbetsgivare? Diskrimineringsförbudet

Läs mer

Elever med heltäckande slöja i skolan

Elever med heltäckande slöja i skolan Juridisk vägledning Granskat juli 2012 Mer om Elever med heltäckande slöja i skolan Klädsel är något som normalt bestäms av individen själv. Utgångspunkten är att en skolhuvudman ska visa respekt för enskilda

Läs mer

KF 43 27 FEBR 2012. Nr 43. Motion av Edip Akay (V) om att inrätta ett interkulturellt råd i Uppsala kommun KSN 2011-0528

KF 43 27 FEBR 2012. Nr 43. Motion av Edip Akay (V) om att inrätta ett interkulturellt råd i Uppsala kommun KSN 2011-0528 KF 43 27 FEBR 2012 Nr 43. Motion av Edip Akay (V) om att inrätta ett interkulturellt råd i Uppsala kommun KSN 2011-0528 Kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Handlingsplan. Ateist Sverige Förening skall, utifrån sin Vision och Värdegrund, sträva åt att förverkliga och genomföra nedanstående punkter:

Handlingsplan. Ateist Sverige Förening skall, utifrån sin Vision och Värdegrund, sträva åt att förverkliga och genomföra nedanstående punkter: Handlingsplan 2017 Handlingsplan Ateist Sverige Förening skall, utifrån sin Vision och Värdegrund, sträva åt att förverkliga och genomföra nedanstående punkter: Uppdatera innebörden av ordet ateist Utöka

Läs mer

Diskrimineringslag (2008:567) och ändringar fr.o.m. den 1 januari 2015

Diskrimineringslag (2008:567) och ändringar fr.o.m. den 1 januari 2015 Diskrimineringslag (2008:567) och ändringar fr.o.m. den 1 januari 2015 1 kap. Inledande bestämmelser Lagens ändamål 1 /Upphör att gälla U:2015-01-01/ Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering

Läs mer

KF 7 27 JAN Nr 7. Motion av Malena Ranch (MP) om möjliggörande av sprututbyte i Uppsala län KSN

KF 7 27 JAN Nr 7. Motion av Malena Ranch (MP) om möjliggörande av sprututbyte i Uppsala län KSN KF 7 27 JAN 2014 Nr 7. Motion av Malena Ranch (MP) om möjliggörande av sprututbyte i Uppsala län KSN-2013-0509 Kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om bättre möjligheter att motverka diskriminering (A 2014:01) Dir. 2015:129

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om bättre möjligheter att motverka diskriminering (A 2014:01) Dir. 2015:129 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om bättre möjligheter att motverka diskriminering (A 2014:01) Dir. 2015:129 Beslut vid regeringssammanträde den 3 december 2015 Utvidgning av och förlängd

Läs mer

CIRKULÄR 17:31. Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem i Pacta Arbetsgivarpolitik

CIRKULÄR 17:31. Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem i Pacta Arbetsgivarpolitik 1 (6) Avdelningen för arbetsgivarpolitik Arbetsrättschef Sophie Thörne Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem i Pacta Arbetsgivarpolitik Arbetsdomstolens dom 2017 nr 23, angående barnmorskas

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 29 juni 2016 KLAGANDE Martinsson Transport AB, 556953-2061 Ombud: Advokat Sten Holdo Advokaterna Abrahamsson & Holdo AB Norra Rådmansgatan

Läs mer

Barnkonventionen applicerad på Svenska Frisbeesportförbundet

Barnkonventionen applicerad på Svenska Frisbeesportförbundet Barnkonventionen applicerad på Svenska Frisbeesportförbundet Inledning och bakgrund Svenska Frisbeesportförbundet har vid sitt årsmöte 2008 antagit FN:s barnkonvention som ett rättesnöre att arbete efter

Läs mer

Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL)

Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL) Kommunledningsförvaltningen STYRDOKUMENT Godkänd/ansvarig 1(5) Beteckning Riktlinjer behandling personuppgifter Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL) 1.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 februari 2008 Ö 2908-06 KLAGANDE AG Ombud: Advokat SW MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Tillstånd till prövning

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Hässleholms kommun och Hässleholms lokalpolisområde

Samverkansöverenskommelse mellan Hässleholms kommun och Hässleholms lokalpolisområde TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2016-11-29 2016/723 100 Handläggare Säkerhetschef Anders Nählstedt Kommunledningskontoret Kommunstyrelsen 0451-26 80 21 anders.nahlstedt@hassleholm.se Samverkansöverenskommelse

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (6) meddelat i Stockholm den 13 juni 2013 SÖKANDE TeliaSonera Skanova Access AB, 556446-3734 Ombud: Bolagsjuristerna AA och BB TeliaSonera AB Legal Affairs 123 86

Läs mer

Motion av Stefan Hanna (C) om öka personalkontinuitet i hemtjänsten. Bilaga 2. Motion av Stefan Hanna (C) om en väg in för föreningslivet. Bilaga 3.

Motion av Stefan Hanna (C) om öka personalkontinuitet i hemtjänsten. Bilaga 2. Motion av Stefan Hanna (C) om en väg in för föreningslivet. Bilaga 3. KF 6 28 maj 2018 Datum 2018-05-25 Kommunfullmäktige Inlämnade motioner Förslag till beslut Kommunfullmäktige föreslås besluta att överlämna motionerna till kommunstyrelsen för beredning. Motioner Motion

Läs mer

Utvidgat skydd mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet

Utvidgat skydd mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet Arbetsmarknadsutskottets betänkande Utvidgat skydd mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om ändring i diskrimineringslagen.

Läs mer

Motion av Jonas Segersam och Martin Wisell (båda KD) om skolskjuts i Uppsala kommun KSN

Motion av Jonas Segersam och Martin Wisell (båda KD) om skolskjuts i Uppsala kommun KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-03-26 83 Motion av Jonas Segersam och Martin Wisell (båda KD) om skolskjuts i Uppsala kommun KSN-2017-1768 Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Svar på motion om att minska tiggeriet

Svar på motion om att minska tiggeriet Kommunstyrelsen 2016-09-12 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:241 Sara Molander 016-710 25 16 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion om att minska tiggeriet Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden. Dir. 2017:70. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017

Kommittédirektiv. Översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden. Dir. 2017:70. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Kommittédirektiv Översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden Dir. 2017:70 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska överväga vissa ändringar

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-04-09 60 Svar på motion 2018:01 från Sverigedemokraterna Kommunal mark ska inte upplåtas till cirkusar KS-2018/71 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

FN:s konvention om barnets rättigheter

FN:s konvention om barnets rättigheter FN:s konvention om barnets rättigheter Övning: Artiklarna Syfte Övningens syfte är att du ska få en ökad förståelse för vilka artiklarna i konventionen är och se vilka artiklar som berör er verksamhet

Läs mer

Anmälan om diskriminering inom samhällslivet

Anmälan om diskriminering inom samhällslivet Anmälningsblankett Sida 1 (7) Anmälan om diskriminering inom samhällslivet Anmäla till DO Innan du fyller i blanketten är det viktigt att du läser informationen på DO:s webbplats, se www.do.se/att-anmala/

Läs mer

Våra rättigheter diskrimineringslagen

Våra rättigheter diskrimineringslagen 24 Våra rättigheter diskrimineringslagen 4. Träff Mål för den fjärde träffen är att få förståelse för olika sätt att använda begreppet diskriminering få erfarenhet av att säga ifrån? (Plats för eventuellt

Läs mer

Grundlagarna. Offentligrättsliga principer 3/30/2015. Peter Lillieh. Dagens upplägg

Grundlagarna. Offentligrättsliga principer 3/30/2015. Peter Lillieh. Dagens upplägg Offentligrättsliga principer Peter Lillieh Dagens upplägg Författningar - Repetition vad är skillnaden mellan dem? Allmänna rättsprinciper - Vad är en rättslig princip(vad och varför) - Legalitets-, objektivitetsprincipen

Läs mer

Ett utvidgat skydd mot åldersdiskriminering

Ett utvidgat skydd mot åldersdiskriminering Arbetsmarknadsutskottets betänkande 2012/13:AU3 Ett utvidgat skydd mot åldersdiskriminering Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2011/12:159 Ett utvidgat skydd mot åldersdiskriminering

Läs mer