Senatens finanskommitté i USA rensar upp i psykiatriträsket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Senatens finanskommitté i USA rensar upp i psykiatriträsket"

Transkript

1 Senatens finanskommitté i USA rensar upp i psykiatriträsket Senator Grassley leder upprensningen av psykiatrin i USA. Senator Charles Grassley från Senatens finanskommitté upptäckte att en enda psykiatriker i Florida skrivit ut recept på psykdroger under en period på 18 månader 153 om dagen och fakturerat sjukkassan sammanlagt 42 miljoner dollar (250 miljoner kronor). Nu kräver Grassley uppgifter från varje delstat på alla utskrivande läkare. Något som väckt stor medial uppmärksamhet. En upprensning inom psykiatrin pågår just nu i USA. Psykiatrin tillhör den minsta delen av sjukvårdssektorn, men är störst inom den kriminella delen. Har det inte varit rent mord och styckning så är det barnpornografi, våldtäkter och sexuella utnyttjanden (man räknar med 4500 fall om året) inte sällan med tillhörande minnesutplånande elchocker; de säljer psykdroger och recept i parti och begår finansiella bedrägerier av gigantiska mått. Tusentals psykiatriker har dömts till fängelse för kriminell verksamhet i en aldrig sinande ström de senaste 30 åren, internationellt sett. KMR har bidragit till att många av dessa avslöjats och dömts. ( Big Pharma backar Den psykaitriinriktade delen av Big Pharma har gått i samma fotspår, men nu har de fått kalla fötter. Staten har bara under år 2010 dragit in 2.5 miljarder dollar i böter från de läkemedelsbolag som marknadsfört sina psykdroger på ett otillbörligt sätt, skrev justitiedepartementet i USA i en pressrelease den 23 november. Vilket är ett historiskt rekordbelopp. Många bolag har stått inför skranket ett flertal gånger och räknas därför som återfallsförbrytare. Och därför går man nu även efter cheferna i de läkemedelsbolag som inte agerat ansvarsfullt vilka riskerar dryga fängelsestraff, rapporterade chefsjuristen för

2 FDA bara för några veckor sedan. Och de får inte en andra chans, var slutklämmen. Därför backar nu Big Pharma från psykiatrin. GlaxoSmithKline (GSK), ett av världens största tillsammans med AstraZeneca kommer att upphöra med tillverkning av psykiatriska droger. Flera andra, bl a Pfizer, världens största, kommer att upphöra med forskning runt psykiatriska medel. Antidepressiva, antipsykotika och ADHD-droger fungerar inte, har aldrig fungerat och kommer aldrig att fungera. Det enda effektiva med dem är biverkningarna. Nu måste psykiatrin hitta på nya behandlingsmetoder igen. De har inga! Senator Grassley har tidigare avslöjat de psykiatriker som fått oredovisade pengar från läkemedelsbolagen och instiftat en lag mot detta. Bolagen måste nu redovisa alla belopp över 10 dollar. Utförskrivande psykiatriker Den här gången söker man alltså efter de psykiatriker som skriver ut mest recept på psykdroger. Senator Grassley begär uppgifter gällande de åtta vanligaste psykdrogerna, bl.a. annat Serequel från AstraZeneca. Och det är mycket som kravlar fram under den sten som Grassley nu vänder på. En psykiatriker från Ohio skrev ut recept på två år. En annan psykiatriker från Florida skrev recept på lite mer än ett och ett halvt år. De har fakturerat de redan hårt belastade sjukförsäkringskassorna Medicaid och Medicare mångmiljonbelopp i dollar. Psykiatrikern från Florida som fakturerade 43 miljoner dollar är inte helt unik. Han har dock redan blivit avstängd från Medicaid. Ibland inriktar sig recepten på bara en eller ett fåtal psykdroger. De blir då även misstänkta för mutor från gällande läkemedelsbolag som betalar psykiatrikerna provision för varje recept. En psykiatriker från Lincoln, Nebraska fakturerade Medicaid dollar på två år för 9010 recept, 1,5 miljoner var enbart för en enda psykdrog. En annan från samma stad fakturerade dollar för 3998 recept, varav för en enda psykdrog. En psykiatriker från Texas skrev ut recept på Xanax under ett år. Tidningar över hela USA rapporterar nu om läkare i sina delstater som belastar sjukkassorna mest. De hängs ut med namn och bild, som förbrytare. Senatens finanskommitté är det övervakande organet för det federala sjukkassesystemet Medicaid (lågavlönade) och Medicare (över 65 år).

3 Den federala regeringen har en skyldighet att räkna ut vad som pågår här. Skattebetalarna står för notan och Medicaid och Medicare är redan ansträngda till gränsen, skrev Senator Grassley i en pressrelease i slutet av november i år. Dessa program kan inte undvara en dollar för receptbelagda mediciner som inte skrivs ut korrekt. Man tror att psykiatrin utsätter Medicaid och Medicare för bedrägerier i storleksordningen 20 till 40 miljarder dollar om året. Naturligtvis är det ingen som för ett ögonblick tror att en psykiatriker träffar 153 patienter om dagen. Han och många andra kommer att åtalas och/eller krävas på pengar plus straffavgifter. Medan överförskrivningar anstränger systemet, finns det andra sätt att lura det. Man debiterar för fantom-patienter, alltså patienter som inte finns, fakturerar för tester som inte utförts, extra timmar, (en psykiatriker jobbade 32 timmar om dagen). Nyligen raidade FBI den största privata psykiatriska sjukhuskedjan i USA och man misstänker försnillning av 200 miljoner dollar från staten. Ägarna hade Maserati och privata lyxvillor vid beachen i Florida allt beslagtogs. Avslöjade psykiatriker Sedan 2005 har Grassley även avslöjat de mest namnkunniga psykiatrikerna i USA och internationellt som rena bedragare. De finansiella, oredovisade kopplingarna till läkemedelsbolagen uppgick till mångmiljonbelopp i dollar. Men det var inte bara pengar det handlade om. I samband med dessa avslöjanden visade det sig att dessa namnkunniga psykiatriker publicerat studier de aldrig utfört och/eller agerat spökskrivare för läkemedelsbolagens egna studier. De har haft enormt inflytande över den internationella psykiatrin och står för den våg av psykdroger som nu översvämmar samhället. De har varit stöttepelare åt ett psykiatriskt luftslott och fått mångmiljonbelopp från läkemedelsindustrin. Gudfadern Man kan i sammanhanget nämna professor Joseph Biederman som även kallats Gudfadern inom barnpsykiatrin. Det finns två betydelser för det. I en rättegång där han varit inblandad frågade åklagaren vem som stod över honom som professor på universitet han verkade. Gud, blev svaret. På fullt allvar. Åklagaren frågade en gång till och fick samma svar. Enligt rättegångsprotokoll så verkade han med det uttalade syftet att öka försäljningen åt det läkemedelsbolag som han fick pengar, miljonbelopp, från. Han utlovade dessutom resultat före studierna. Detta fanns dokumenterat. Han har skrivit artiklar tillsammans med Christopher Gillberg. Hans inflytande kan inte underskattas och hans forskning bildar grunden för den nerdrogning som idag pågår inom barnpsykiatrin världen över, och definitivt i Sverige.

4 Socialstyrelsen har över 60 referenser till honom i sitt Kunskapsdokument för ADHD-behandling. De kan likt Gillbergs forskning lika gärna strimlas. Den då nyvalde ordföranden för världens mäktigaste psykiatriförbund, APA, Alan Schatzberg, avslöjades ha tagit emot 6 miljoner oredovisade dollar från ett flertal läkemedelsbolag. Bossarnas Boss, Charles Nemeroff, är den mest citerade och mest inflytelserika psykiatrikern i världen. Han fick avgå som professor då det avslöjades att han varit konsult för omkring 20 läkemedelsbolag och fått över 20 miljoner kronor för detta i oredovisade pengar. Han agerade som ett läkemedelsbolags hustomte och åkte land och rike runt för att förespråka deras droger. Han blev avstängd från all finansiering från National Institute of Health (NIH) under två år efter dessa avslöjanden. Spökskrivare för en hel bok I en artikel i New York Times den 29 november i år avslöjades det att både Schatzberg och Nemeroff agerat spökskrivare för en hel bok. Något man aldrig hört talas om förut. De figurerade som författare till en handbok om hur man behandlar psykiatriska störningar för familjeläkare. De försöker febrilt slingra sig men dokument visar helt klart att boken är designad och författad av läkemedelsbolaget SmithKline Beecham (idag GSK). Samma bolag som tillverkar Paxil/Seroxat, ett av världens mest såldassri-medel. Jag har aldrig hört talas om något liknande förut, det tar andan ur en, kommenterade dr David A. Kessler, en före detta mycket hög chef på FDA. Det här är bara toppen på ett isberg, var en annan kommentar från en bioetiker vid California State University, som har sett andra ännu ej avslöjade dokument. Sverige då? I Sverige är det sällan några åtgärder görs mot läkare som skriver ut ohejdat. Nyligen anmäldes dock en psykiatriker i Göteborg till polisen av Beroendekliniken på Sahlgrenska för att ha skrivit ut mängder av narkotikaklassade medel till missbrukare. En missbrukare hade betalt 1200 kronor för 600 tabletter Xanax. Psykiatrikerna kunde endast nås på en mobiltelefon sedan valde han att ringa tillbaka till dem han ville. Apoteken kände till honom väl men rapporterade inte. Polisen står annars maktlösa inför långt över 200 läkare som ohejdat skriver ut beroendeframkallande psykdroger som personer fastnat på. Och det når ut på gatan, då de är mycket populära bland missbrukare. Detta kostar samhället över 20 miljarder om året enligt en ny rapport. Förutom allt lidande. Tandlösa politiker i Sverige gör inget för att åtgärda detta. Men det är värre än så. Landstingsrådet Birgitta Rydberg (fp) som är en av Big Pharmas främsta representanter i Sverige propagerar istället för mer psykdroger till både barn och vuxna. När skall vi få en Grassley i Sverige?

5 Läs Senator Grassleys egna ord om upprensningen inom psykiatrin och Big Pharma:

EN PANDORAS ASK AV BEDRÄGERIER INOM PSYKIATRIN UPPENBARAS

EN PANDORAS ASK AV BEDRÄGERIER INOM PSYKIATRIN UPPENBARAS EN PANDORAS ASK AV BEDRÄGERIER INOM PSYKIATRIN UPPENBARAS Ett galleri av världens mest kända psykiatriker: Bossarnas Boss Nemeroff, Gudfadern Biederman, Keller och psykiatriordförande Schatzberg; alla

Läs mer

Nu börjar psykiatrin falla ihop som ett korthus

Nu börjar psykiatrin falla ihop som ett korthus Kongressen i USA rensar upp i psykiatrin tunga namn faller som käglor Nu börjar psykiatrin falla ihop som ett korthus när den amerikanska kongressen avslöjar den ena efter den andra av världens mest kända

Läs mer

KMR: DEN INTERNATIONELLA ÖVERVAKAREN AV PSYKIATRIN

KMR: DEN INTERNATIONELLA ÖVERVAKAREN AV PSYKIATRIN KMR: DEN INTERNATIONELLA ÖVERVAKAREN AV PSYKIATRIN mänskliga rättigheter tidningen Nr 4-2010 Hjärnan är vårt känsligaste organ. Psykiatriker utsätter den för ström som tänder en 60 watts lampa. Ordentlig

Läs mer

Rättigheter och Rättsskipning

Rättigheter och Rättsskipning Rättigheter och Rättsskipning Syfte: Lag och Rätt Att eleverna förstår delar av det svenska rättssystemet och sambandet mellan lagar och de skyldigheter vi medborgare har i vårt demokratiska samhälle.

Läs mer

Lag & Rätt. Rättssamhället Rättegången Straffskalan. Straff eller vård? Vilka brott begås? Statistik. Vem blir brottsling?

Lag & Rätt. Rättssamhället Rättegången Straffskalan. Straff eller vård? Vilka brott begås? Statistik. Vem blir brottsling? Lag & Rätt Rättssamhället Rättegången Straffskalan. Straff eller vård? Vilka brott begås? Statistik. Vem blir brottsling? Sverige ett rättssamhälle inget straff utan lag Alla är lika inför lagen ingen

Läs mer

mänskliga rättigheter

mänskliga rättigheter KMR: DEN INTERNATIONELLA ÖVERVAKAREN AV PSYKIATRIN mänskliga rättigheter tidningen 2-08 Chockerande uppgifter från harm reduction : Fler dör av psykiatrins ersätt- ningsdroger än från heroin Utdelning

Läs mer

Svensk mörklagd Cipramilstudie av psykiatriker Anne- Liis von Knorring till grund för miljonstämning i USA

Svensk mörklagd Cipramilstudie av psykiatriker Anne- Liis von Knorring till grund för miljonstämning i USA Svensk mörklagd Cipramilstudie av psykiatriker Anne- Liis von Knorring till grund för miljonstämning i USA Det är en toppnyhet i New York Times: psykiatriprofessor Anne-Liis von Knorrings och läkemedelsbolaget

Läs mer

Förskrivningen av Acomplia minskade redan ett halvår efter introduktionen

Förskrivningen av Acomplia minskade redan ett halvår efter introduktionen Janusinfo Stockholms läns landsting Utskriftsversion Nyhet 2007-10-19 Förskrivningen av Acomplia minskade redan ett halvår efter introduktionen Hittills har förskrivningen av bantningsmedlet Acomplia varit

Läs mer

Lägg ner TLV och låt läkemedelsbolag och psykiatriker stjäla skattebetalarnas pengar öppet eller? 23 februari 2014

Lägg ner TLV och låt läkemedelsbolag och psykiatriker stjäla skattebetalarnas pengar öppet eller? 23 februari 2014 Legaliserat amfetamin till vuxna Lägg ner TLV och låt läkemedelsbolag och psykiatriker stjäla skattebetalarnas pengar öppet eller? 23 februari 2014 Den 19 december 2013 beslutade TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket)

Läs mer

Medikalisering, opioider och missbrukarvård. Gunnar Ågren 2015-10-01

Medikalisering, opioider och missbrukarvård. Gunnar Ågren 2015-10-01 Medikalisering, opioider och missbrukarvård Gunnar Ågren 2015-10-01 Medikalisering En process där icke-medicinska problem defineras som medicinska sjukdomar eller funktionshinder Nya sjukdomsdiagnoser

Läs mer

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar bilaga 2 Juridik I det psykoterapeutiska arbetet med barn och ungdomar ställs man ibland inför frågor av juridisk karaktär. En del av dessa finns redovisade här. Texten bygger på en intervju med Psykologförbundets

Läs mer

Kosttillskott 60 000 gånger säkrare än mediciner

Kosttillskott 60 000 gånger säkrare än mediciner Kosttillskott 60 000 gånger säkrare än mediciner En ny undersökning (1) visar att kosttillskott är bland det mest säkra vi kan utsättas för. Faktum är att det ligger allra lägst på riskskalan. Örtbehandling

Läs mer

RZ Gruppens Uppförandekod

RZ Gruppens Uppförandekod RZ Gruppens Uppförandekod Allmänt För att RZ Koncernen skall åtnjuta ett högt anseende som ett ansvarstagande Företagsgrupp, måste gruppens arbeten konsekvent bygga sin affärsverksamhet på integritet och

Läs mer

Djävulen i Vallentuna Den Onda Satan. Pedofiljournalisterna

Djävulen i Vallentuna Den Onda Satan. Pedofiljournalisterna Djävulen i Vallentuna Den Onda Satan Pedofiljournalisterna Monica Annika Annika Antonsson Tiger Sundbaum Melin Denna bok avslöjar tre svenska kvinnliga journalister som under många år har trakasserat och

Läs mer

Generiska läkemedel. Same same different name

Generiska läkemedel. Same same different name Generiska läkemedel Same same different name Vad är generika? de 5 miljarder som samhället sparar årligen på generika motsvarar 11 000 sjuksköterskor* *(inkl. sociala avgifter) En del patienter som står

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

Ingenstans att ta vägen

Ingenstans att ta vägen Ingenstans att ta vägen Vi har läst en artikel som handlar om en kille utan hem, pengar och arbete. Han kan inte svenska och bor på ett akutboende. Velibor, som han heter, tycker att man borde få mer hjälp

Läs mer

Förfalskade läkemedel ett hot mot folkhälsan

Förfalskade läkemedel ett hot mot folkhälsan Förfalskade läkemedel ett hot mot folkhälsan Eva Flodman Engblom Apotekare/Utredare Inspektionsenheten Vad är ett läkemedel? Läkemedelsdefinitionen Enligt 1 läkemedelslagen avses med läkemedel varje substans

Läs mer

Motion till riksdagen. 1989/90:So433 av Bengt Silfverstrand och Birthe Sörestedt (båda s) Åtgärder mot läkemedelsmissbruk

Motion till riksdagen. 1989/90:So433 av Bengt Silfverstrand och Birthe Sörestedt (båda s) Åtgärder mot läkemedelsmissbruk Motion till riksdagen 1989/90:So433 av Bengt Silfverstrand och Birthe Sörestedt (båda s) Åtgärder mot läkemedelsmissbruk Mer än 200 000 svenskar är beroende av lugnande och sömngivande medel. År 1987 skrevs

Läs mer

Sandvikens kommnun. Seminarium beträffande risker för korruption och andra oegentligheter

Sandvikens kommnun. Seminarium beträffande risker för korruption och andra oegentligheter www.pwc.com/se Sandvikens kommnun Bilaga 1 Seminarium beträffande risker för korruption och andra oegentligheter Agenda Risker för korruption och oegentligheter. Noteringar från genomförd granskning och

Läs mer

BESLUT. Datum 2008-06-25

BESLUT. Datum 2008-06-25 BESLUT 1 (6) Läkemedelsförmånsnämnden Datum 2008-06-25 Vår beteckning SÖKANDE GLAXOSMITHKLINE AB Box 516 169 29 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDENS BESLUT Läkemedelsförmånsnämnden

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:3118 av Markus Wiechel och Jeff Ahl (båda SD) Åtgärder mot missbruk av tunga mediciner

Motion till riksdagen 2015/16:3118 av Markus Wiechel och Jeff Ahl (båda SD) Åtgärder mot missbruk av tunga mediciner Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:3118 av Markus Wiechel och Jeff Ahl (båda SD) Åtgärder mot missbruk av tunga mediciner Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Dagens tema 20160312: "För hälso- och sjukvården är det självklart tryggare att...

Dagens tema 20160312: För hälso- och sjukvården är det självklart tryggare att... Utskrivet av: Region Jamtland Harjedalen den 14 mars 2016 14:09:50 Namn: Dagens tema 20160312: "För hälso- och sjukvården är det sjä... Sidan 1 av 7 Från: "Ulf Bittner" den 12 mars

Läs mer

Hedengrens bokhandel, Stureplan, Stockholm

Hedengrens bokhandel, Stureplan, Stockholm Hedengrens bokhandel, Stureplan, Stockholm En person (tillika författaren som skrivit boken under pseudonym för att hon ville vara anonym) hade i egenskap av kund beställt två ex åt sig själv från Hedengrens

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

Ungdomsrådgivningen i Sundsvall. Kontakt: Caroline Svensson och Ullrika Larsson, tel.nr. 0200-120 440.

Ungdomsrådgivningen i Sundsvall. Kontakt: Caroline Svensson och Ullrika Larsson, tel.nr. 0200-120 440. Ungdomsrådgivningen i Sundsvall. Kontakt: Caroline Svensson och Ullrika Larsson, tel.nr. 0200-120 440. Dom jag pratat med berättar att de upplever att projektet haft en lång startsträcka och att de ännu

Läs mer

Marijuanarökning som medicin

Marijuanarökning som medicin Marijuanarökning som medicin Regional konferens om cannabis Karlstad 2012-09-03 Kerstin Käll Överläkare, Med.dr. Beroendekliniken Linköping Är cannabis narkotika eller medicin? Är opium narkotika eller

Läs mer

Läget i Haiti - 208 år efter självständigheten, snart 2 år efter jordbävningen 2010

Läget i Haiti - 208 år efter självständigheten, snart 2 år efter jordbävningen 2010 2012-01-02 UF2012/ Port-au-Prince p.t. Stockholm Ambassadör Claes Hammar Läget i Haiti - 208 år efter självständigheten, snart 2 år efter jordbävningen 2010 Sammanfattning Haiti är 208 år efter sin självständighet,

Läs mer

100 unga kvinnor begick självmord under direkt inverkan av antidepressiva medel och annan psykofarmaka INGEN biverkningsrapport inlämnades 24/1-15

100 unga kvinnor begick självmord under direkt inverkan av antidepressiva medel och annan psykofarmaka INGEN biverkningsrapport inlämnades 24/1-15 100 unga kvinnor begick självmord under direkt inverkan av antidepressiva medel och annan psykofarmaka INGEN biverkningsrapport inlämnades 24/1-15 Under de fem åren 2009-2013 har 100 unga kvinnor (15-24)

Läs mer

MTA-studiens 8-årsuppföljning: Slutgiltiga bevis för att ADHD-droger är ineffektiva och skadliga

MTA-studiens 8-årsuppföljning: Slutgiltiga bevis för att ADHD-droger är ineffektiva och skadliga MTA-studiens 8-årsuppföljning: Slutgiltiga bevis för att ADHD-droger är ineffektiva och skadliga Det skulle bli den studie som bevisade att amfetaminpreparat (Ritalina, Concerta) var säkra och effektiva

Läs mer

6. Rättegång: Under rättegången ska ska domstolen bestämma om den åtalade är skyldig eller oskyldig.

6. Rättegång: Under rättegången ska ska domstolen bestämma om den åtalade är skyldig eller oskyldig. Lag & rätt När ett brott begås. 1. Brott. T.ex. inbrott, rån eller misshandel. 2. Gripande: Om poliserna misstänker att du har begått ett brott så får de gripa dig. De betyder att de får ha dig kvar på

Läs mer

Mobilisering för narkotika

Mobilisering för narkotika Mobilisering för narkotika Den sorgliga historien om undersökningen om ADHD på svenska fängelser 2007-02-19 Jag har trots den osäkerhet som redovisats från vissa anstalter valt att inte begära in kompletterade

Läs mer

Nytänkande sätt att finansiera vården

Nytänkande sätt att finansiera vården Nytänkande sätt att finansiera vården Social Impact Bonds Gordon Brown skapade 2007 gruppen Council on Social Action Mandat: Uppmuntra innovation och stärka resultattänkande i offentlig sektor Lanserade

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde!

VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde! Kerstin Kristensen 2014-11-20 VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde! SoL 5 kap11 - Brottsoffer 1978-2007 Lag (2007:225) Till socialnämndens uppgifter hör att verka för att den som utsatts för

Läs mer

- Hur länge finns han kvar i det registret? - I fem år från dagen för domen.

- Hur länge finns han kvar i det registret? - I fem år från dagen för domen. När klassen arbetar med fallet om hot och våld i kärleksrelationen mellan Claes och Eva, kanske ni funderar kring det straff som Claes dömdes till. Vi har talat med Johan Ström, som är specialist på relationsvåld

Läs mer

Policy avseende otillbörliga förmåner

Policy avseende otillbörliga förmåner KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2014-01-30, 8 Gäller fr o m den 1 februari 2014 Policy avseende otillbörliga förmåner för förtroendevalda och anställda inom Värnamo kommun 1 (6)

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:110 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:43 av Birgitta Rydberg m.fl. (fp) om web-plats för bättre läkemedelsanvändning Föredragande landstingsråd: Inger Ros Ärendet

Läs mer

Bästa hälsning, Johannes Andersson

Bästa hälsning, Johannes Andersson På övriga sidor finner ni tre sidor med läkarjournaler, ifrån mitt besök på Östras Psykiatriska avdelning. Jag gick med på denna utredning, bland annat för att bevisa en gång för alla att jag har rätt

Läs mer

Medical Marijuana. Sverige mot narkotika Landskrona 1 oktober. Kerstin Käll, överläkare, med.dr. Beroendekliniken, Universitetssjukhuset, Linköping

Medical Marijuana. Sverige mot narkotika Landskrona 1 oktober. Kerstin Käll, överläkare, med.dr. Beroendekliniken, Universitetssjukhuset, Linköping Medical Marijuana Sverige mot narkotika Landskrona 1 oktober Kerstin Käll, överläkare, med.dr. Beroendekliniken, Universitetssjukhuset, Linköping Cannabis sativa Innehåller över 60 olika cannabinoider,

Läs mer

Äldres hälsa riskeras genom ständiga byten av läkemedel

Äldres hälsa riskeras genom ständiga byten av läkemedel Äldres hälsa riskeras genom ständiga byten av läkemedel Äldres hälsa riskeras genom ständiga byten av läkemedel Moderator - Eva Fernvall, Apoteket AB Koll på Läkemedel har som mål att: 1. Halvera multimedicineringen

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning 2007-11-07 1178/2007

Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning 2007-11-07 1178/2007 BESLUT 1 (6) Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning 2007-11-07 SÖKANDE GLAXOSMITHKLINE AB Box 516 169 29 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDENS BESLUT Läkemedelsförmånsnämnden

Läs mer

Riktlinjer om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Oxelösunds kommunkoncern

Riktlinjer om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Oxelösunds kommunkoncern Riktlinjer om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Oxelösunds kommunkoncern Beslutad av Kommunstyrelsen den 2013-05-29 78 Innehållsförteckning Allmänt...3 Syfte...3 Muta och bestickning...3

Läs mer

Enkätundersökning Almedalen 2013-06-25

Enkätundersökning Almedalen 2013-06-25 Enkätundersökning Almedalen 2013-06-25 Innehåll Bakgrund Om undersökningen Om respondenterna Resultat Införande av nya läkemedel Klinisk prövning Sammanfattning Bakgrund Om undersökningen Om undersökningen

Läs mer

Lag och rätt. Vecka 34-38

Lag och rätt. Vecka 34-38 Lag och rätt Vecka 34-38 Brottet Ett brott begås Ungdomsgänget klottrar på skolans väggar och fönster krossas. Paret som är ute på sin kvällspromenad ser vad som händer Anmälan och förundersökning Paret

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201120 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Försäljning av konsulttjänster till offentlig sektor

Försäljning av konsulttjänster till offentlig sektor Försäljning av konsulttjänster till offentlig sektor Upphandling 24, onsdag 7 november 2012 www.magnusjosephson.se 1 Magnus Josephson Sammanhang för alla konsulttjänster gäller att Majoriteten av kunder

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde!

VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde! Kerstin Kristensen 2014-09-30 VÅLD I NÄRA RELATION - ett eget kunskapsområde! SoL 5 kap11 - Brottsoffer 1978-2007 Lag (2007:225) Till socialnämndens uppgifter hör att verka för att den som utsatts för

Läs mer

EFG-härvan: Skandalchefen fick nytt toppjobb

EFG-härvan: Skandalchefen fick nytt toppjobb EFG-härvan: Skandalchefen fick nytt toppjobb http://www.realtid.se/articlepages/200803/31/20080331200617_realtid707/20080331200617_ Realtid707.dbp.asp Magnus Olsson var finanschef på Helsingborgs kommun

Läs mer

Där det finns framtidstro, innovation och glädje, dit går man. Orden kommer spontant från två medarbetare i Celgenes svenska ledning.

Där det finns framtidstro, innovation och glädje, dit går man. Orden kommer spontant från två medarbetare i Celgenes svenska ledning. läkemedelsföretaget Där det finns framtidstro, innovation och glädje, dit går man. Orden kommer spontant från två medarbetare i Celgenes svenska ledning. 58 pharma industry nr 4 13 CELGENE - uppstickare

Läs mer

SlösO. Utförsbacken. Oskarshamns ekonomi under 2000-talet. Nima Sanandaji. April 2010. Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar

SlösO. Utförsbacken. Oskarshamns ekonomi under 2000-talet. Nima Sanandaji. April 2010. Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar Utförsbacken Oskarshamns ekonomi under 2000-talet Nima Sanandaji April 2010 www.timbro.se/innehall/?isbn=9175667560&flik=4 SlösO Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar Författaren och Timbro 2010 ISBN

Läs mer

Christer Johansson Chef Psykosteamet/Psykiatriska Akutteamet i Uddevalla Brukarerfarenhet? Närstående-erfarenhet? Jag har några frågor till oss alla

Christer Johansson Chef Psykosteamet/Psykiatriska Akutteamet i Uddevalla Brukarerfarenhet? Närstående-erfarenhet? Jag har några frågor till oss alla Som man ropar får man svar Be mötande av människor Christer Johansson Chef Psykosteamet/Psykiatriska Akutteamet i Uddevalla Brukarerfarenhet? Närstående-erfarenhet? Jag har några frågor till oss alla 1

Läs mer

#endometrios på blodigt allvar

#endometrios på blodigt allvar Hej! Du läser just nu en upplåst text ur nättidningen Feministiskt Perspektiv. Vi är i huvudsak prenumerations- och presstödsfinansierade och beroende av att läsare prenumererar för att vi ska kunna existera.

Läs mer

För bättre läkemedelsanvändning och bättre hälsa

För bättre läkemedelsanvändning och bättre hälsa Handla klokt! För bättre läkemedelsanvändning och bättre hälsa Läkemedelskommittén ska verka för en rationell, säker och kostnadseffektiv hantering av läkemedel. Kommittén utses av landstingsstyrelsen

Läs mer

Stoppa mäns våld mot kvinnor

Stoppa mäns våld mot kvinnor Stoppa mäns våld mot kvinnor Eskilstuna kommuns arbete år 2015 2017 Lättläst version av handlingsplan Stopp. 1 Inledning Eskilstuna kommun arbetar för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Vi har skrivit hur

Läs mer

1(8) Policy mot muta och bestickning. Styrdokument

1(8) Policy mot muta och bestickning. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-02-26 24 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1...4 1.1 1.2 1.3 2 Allmänt...4 Syfte...

Läs mer

LAG OCH RÄTT SAMHÄLLSKUNSKAP

LAG OCH RÄTT SAMHÄLLSKUNSKAP LAG OCH RÄTT SAMHÄLLSKUNSKAP MÅL - Du kommer få en inblick i de lagar och regler som vår demokrati vilar på. - Du kommer efter arbetsområdet ha insikt i hur Sveriges rättsväsende fungerar. LAGAR OCH REGLER

Läs mer

KLOKA FRÅGOR KLOKA FRÅGOR. Om äldres läkemedelsbehandling att ställa i sjukvården

KLOKA FRÅGOR KLOKA FRÅGOR. Om äldres läkemedelsbehandling att ställa i sjukvården KLOKA Om äldres läkemedelsbehandling att ställa i sjukvården 1 KLOKA Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

Kosttilskud svenske erfaringer i forebyggelsesindsatsen

Kosttilskud svenske erfaringer i forebyggelsesindsatsen Kosttilskud svenske erfaringer i forebyggelsesindsatsen Riksomfattande leverantörsförening för egenvårdsprodukter Svensk Egenvård är en leverantörsförening Medlemmar i Svensk Egenvård är leverantörer som

Läs mer

Läkemedel. måndag 18 november 13. Ett projekt av Jonas, Jakob, Daniel och Mukti

Läkemedel. måndag 18 november 13. Ett projekt av Jonas, Jakob, Daniel och Mukti Läkemedel Ett projekt av Jonas, Jakob, Daniel och Mukti Ett projekt av Jonas, Jakob, Daniel och Mukti Vad har läkemedel tillfredsställt? God hälsa Sjukdomar och infektioner Droger Cancer, Alzheimer, AIDS

Läs mer

Behandlingshem för unga spelmissbrukare Skrivelse av Christopher Ödmann och Viviann Gunnarsson (båda mp)

Behandlingshem för unga spelmissbrukare Skrivelse av Christopher Ödmann och Viviann Gunnarsson (båda mp) PM 2009:62 RVII (Dnr 325-459/2002) Behandlingshem för unga spelmissbrukare Skrivelse av Christopher Ödmann och Viviann Gunnarsson (båda mp) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2011-05-02 1 (15)

Kommunala pensionärsrådet 2011-05-02 1 (15) Kommunala pensionärsrådet 2011-05-02 1 (15) Plats och tid Disponentvillan 14.00-16.00 Paragrafer 13-22 BESLUTANDE Ledamöter Namn Christer Johansson (SN), ordf Göran Blom (PRO) Sonja Johansson (PRO) Sigrun

Läs mer

2006-05-01. Rolf Eriksen, VD Årsstämma 3 maj 2006 Kära aktieägare!

2006-05-01. Rolf Eriksen, VD Årsstämma 3 maj 2006 Kära aktieägare! x 2006-05-01 Rolf Eriksen, VD Årsstämma 3 maj 2006 Kära aktieägare! 2005 ett starkt år 2005 blev ett starkt år för H&M med en god försäljningsutveckling, många nya kunder och en fortsatt ökad lönsamhet.

Läs mer

Pensionärsrådet. Vänersborg 2 november Peter Amundin

Pensionärsrådet. Vänersborg 2 november Peter Amundin Pensionärsrådet Vänersborg 2 november 2018 Peter Amundin Fråga från PRO: Vad vi har erfarit, är överförskrivning av läkemedel en viktig fråga för individen. Det är svårt att förändra situationen för individen,

Läs mer

Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer?

Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer? Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer? Författare: Kristina Bromark, utvecklingsledare Enheten för välfärd och FoU-stöd, funktionshinder Tfn: 0727-41 54 25 E-post: kristina.bromark@regionuppsala.se

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2012030 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Svedala Kommuns 1:39 Författningssamling

Svedala Kommuns 1:39 Författningssamling Svedala Kommuns 1:39 Författningssamling 1 (5) Policy mot mutor och bestickning för anställda och förtroendevalda Antagen av kommunfullmäktige 2009-01-14, 12 Gäller från 2009-01-15 Tjänstemän, politiker

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Resultat från Läkemedelsverkets analys av potensmedel från Internet

Resultat från Läkemedelsverkets analys av potensmedel från Internet Resultat från Läkemedelsverkets analys av potensmedel från Internet Inledning Tio av de 28 potensmedel som Läkemedelsverket analyserade innehöll inte vad som utlovades på förpackningen. I flera fall var

Läs mer

Vad som kan vara ett brott hänger alltså nära samman med hur samhället utvecklas. Det uppkommer nya brott, som inte kunde finnas för länge sedan.

Vad som kan vara ett brott hänger alltså nära samman med hur samhället utvecklas. Det uppkommer nya brott, som inte kunde finnas för länge sedan. LAG & RÄTT VAD ÄR ETT BROTT? För att något ska vara ett brott måste det finnas en lag som beskriver den brottsliga handlingen. I lagen ska det också stå vilket straff man kan få om det bevisas i domstol

Läs mer

Media styr alla dina intressenter

Media styr alla dina intressenter Media styr alla dina intressenter Isabella Engblom, VD, Tillit Kommunikation: Varför heter ditt företag Tillit Kommunikation? Namnet Tillit kom av att det är vad som krävs för att få till stånd bra kommunikation.

Läs mer

Representation och gåvor för anställda i Växjö kommun

Representation och gåvor för anställda i Växjö kommun Rev av belopp och mutbrott 2012 Personalkontoret KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Representation och gåvor för anställda i Växjö kommun Beslut av kommunchefen och gäller från 2012-08-01. Representation All

Läs mer

LARS ENARSON 60. Hjälp oss att gratulera Lars!

LARS ENARSON 60. Hjälp oss att gratulera Lars! 19 OKTOBER 2012 LARS ENARSON 60 VAR MED OCH GE LARS EN SKRIVAR- STUGA! Lars blir äldre - han fyller 60 inom kort, men arbetar fortfarande intensivt. Han reser, predikar och undervisar, själavårdar, gör

Läs mer

Riktlinjer gällande mutor och bestickning för anställda och förtroendevalda i Täby kommun

Riktlinjer gällande mutor och bestickning för anställda och förtroendevalda i Täby kommun Fastställt av kommunstyrelsen Riktlinjer gällande mutor och bestickning för anställda och förtroendevalda i Täby kommun Allmänt De lagregler om mutor och bestickning som finns omfattar alla anställda och

Läs mer

Läkemedelsförteckningen

Läkemedelsförteckningen Läkemedelsförteckningen till privatpraktiserande förskrivare Sammanställning Anna-Lena Nilsson [7-6-1] ehälsoinstitutet, Högskolan i Kalmar www.ehalsoinstitutet.se 1. Sammanfattning För att främja användningen

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Öppen data och vad vi kan vinna på att offentliggöra uppgifter! Formatdag i västerås 2015-11-17 Björn Hagström bjorn.

Öppen data och vad vi kan vinna på att offentliggöra uppgifter! Formatdag i västerås 2015-11-17 Björn Hagström bjorn. Öppen data och vad vi kan vinna på att offentliggöra uppgifter! Formatdag i västerås 2015-11-17 Björn Hagström bjorn.hagstrom@orebrolse Den information vi har är ofta kopplad till personer. Grundregeln

Läs mer

Av Daniel Terres och Anna-Klara Behlin

Av Daniel Terres och Anna-Klara Behlin Av Daniel Terres och Anna-Klara Behlin Att genom dialog få en fördjupad kunskap och ett socialt perspektiv av graffitifrågan. Att kartlägga området kring Röda sten. Att utreda om det finns behov av sociala

Läs mer

Ska läkemedelsbolaget Janssen-Cilag få ta över den svenska fängelsemarknaden? 8 september 2010

Ska läkemedelsbolaget Janssen-Cilag få ta över den svenska fängelsemarknaden? 8 september 2010 Ska läkemedelsbolaget Janssen-Cilag få ta över den svenska fängelsemarknaden? 8 september 2010 I deckaren Tre sekunder, är det den polska maffian som ska ta över amfetaminmarknaden på svenska fängelser.

Läs mer

Stort inflöde av olagliga läkemedel Fördjupad information från Pangea VI

Stort inflöde av olagliga läkemedel Fördjupad information från Pangea VI Stort inflöde av olagliga läkemedel Fördjupad information från Pangea VI 2013-12-12 Pangea är en internationell Internet Week of Action mot olaglig läkemedelsförsäljning som samordnas av Interpol. Det

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Rutin vid misstanke om sexuella eller andra övergrepp på förskolor i Borås Stad.

Rutin vid misstanke om sexuella eller andra övergrepp på förskolor i Borås Stad. 2014-10-15 Rutin vid misstanke om sexuella eller andra övergrepp på förskolor i Borås Stad. Används av vem och när? Denna rutin ska användas i samtliga Borås Stads förskolor då verksamheten får kännedom

Läs mer

Hypotyreos. Låg ämnesomsättning

Hypotyreos. Låg ämnesomsättning Hypotyreos Låg ämnesomsättning 2 Författare Docent Gertrud Berg, Docent Svante Jansson och Professor emeritus Ernst Nyström, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Docent Ove Törring, Karolinska

Läs mer

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL Läs- och länktips Bipolär sjukdom Böcker Addis, Michael Ta makten över depressionen steg för steg : förändra dina vanor - förbättra ditt liv (2007) Om metoden beteendeaktivering som behandling av depression.

Läs mer

En relevant kyrka? 11 APRIL 2012. Consultants for Strategic Futures.

En relevant kyrka? 11 APRIL 2012. Consultants for Strategic Futures. En relevant kyrka? 11 APRIL 2012 Consultants for Strategic Futures. FÖRORD Är kyrkan relevant och i så fall på vilket sätt? Vilka förväntningar och förhoppningar har enskilda på kyrkans roll i samhället

Läs mer

Telefonsamtal Västtyska ambassaden 24/4-1975 1. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker 2. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker

Telefonsamtal Västtyska ambassaden 24/4-1975 1. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker 2. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker Telefonsamtal Västtyska ambassaden 24/4-1975 1. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker Kommando Holger Meins. Det här är fru Stoecker. Vi har två läkare här. Min man är inte helt frisk. Kan ni inte byta ut honom

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 1 2014-08-28 Ett tryggare Sverige I Sverige ska människor kunna leva i trygghet, utan att behöva oroa

Läs mer

Medicinsk marijuana. - en väg till legalisering. Föreläsning 2015 (2 x 45 min) Pelle Olsson

Medicinsk marijuana. - en väg till legalisering. Föreläsning 2015 (2 x 45 min) Pelle Olsson Medicinsk marijuana - en väg till legalisering Föreläsning 2015 (2 x 45 min) Pelle Olsson Först lite cannabishistoria För länge, länge sen: folkmedicin 1950-talet: försvinner som läkemedel 1970-talet:

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Protestera mot den nya psykiatriska massundersökningen av barn i Sverige!

Protestera mot den nya psykiatriska massundersökningen av barn i Sverige! Protestera mot den nya psykiatriska massundersökningen av barn i Sverige! Vill du att alla elever i årskurs 6 och 9 ska utsättas för en psykiatrisk massundersökning? Kanske ditt eget barn? Om inte, GÖR

Läs mer

Jays - Företagets bästa kvartal

Jays - Företagets bästa kvartal Jays - Företagets bästa kvartal I oktober i fjol lanserade Jays sin nya hörlur - a-jays Five - individuellt anpassad för Android, ios samt Windows Phone. Oktober var sista månaden i kvartal två 2013, vilket

Läs mer

En utvecklad och förtydligad LSS-lagstiftning

En utvecklad och förtydligad LSS-lagstiftning Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1471 av Barbro Westerholm m.fl. (FP) En utvecklad och förtydligad LSS-lagstiftning Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Mutor och jäv. Vad gäller i kommunal verksamhet?

Mutor och jäv. Vad gäller i kommunal verksamhet? Mutor och jäv Vad gäller i kommunal verksamhet? 1 Hur vill vi ha det i samhället.. och i vår egen kommunala verksamhet? I och med det som hänt i Göteborg har vi vaknat för att detta fenomen finns även

Läs mer

Behov av att ändra lagstiftningen m m när det gäller samhällets behandling av människor med psykisk ohälsa.

Behov av att ändra lagstiftningen m m när det gäller samhällets behandling av människor med psykisk ohälsa. 1 2009-10-02 Socialminister Göran Hägglund Socialdepartementet 103 33 Stockholm Behov av att ändra lagstiftningen m m när det gäller samhällets behandling av människor med psykisk ohälsa. Vi har på, RSMH,

Läs mer