Riskanalys - Hemsjukvårdsreformen. Patientsäkerhet vid genomförande av förslag till ny ansvarsfördelning inom hemsjukvården i Östergötland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riskanalys - Hemsjukvårdsreformen. Patientsäkerhet vid genomförande av förslag till ny ansvarsfördelning inom hemsjukvården i Östergötland"

Transkript

1 Bilaga 3 till Beslutsunderlag - hemsjukvårdsreformen Riskanalys - Hemsjukvårdsreformen Patientsäkerhet vid genomförande av förslag till ny ansvarsfördelning inom hemsjukvården i Östergötland Mars 2012 Analysledare: Carin Ericsson Patientsäkerhetsenheten Landstinget i Östergötland

2 Sammanfattning I juni 2011 antog Läns-SLAKO en avsiktsförklaring och direktiv för förändring av ansvaret för hemsjukvården i Östergötland. Under hösten 2011 har ett omfattande arbete genomförts för att ta fram förslag till ny ansvarsfördelning. Förslaget innebär att en betydande andel av hemsjukvård som idag ges av verksamheter i landstinget förs över till kommunal hälso- och sjukvård. Förändringen omfattar somatisk och psykiatrisk hemsjukvård, rehabilitering och förskrivning av hjälpmedel Syftet med riskanalysen är att belysa risker avseende patientsäkerheten som kan uppstå till följd av förändringen. I uppdraget ingår också att identifiera bakomliggande orsaker och föreslå åtgärder för att eliminera eller reducera riskerna. Uppdragsgivare för riskanalysen är Sven-Inge Arnell, projektledare för hemsjukvårdsreformen i Östergötland. Det är en mycket omfattade förändring som ska genomföras. Det har av tidsbrist inte varit möjligt att fördjupa riskanalysen så att den avser olika specifika förutsättningar som gäller lokalt i olika verksamheter och länsdelar. De risker som identifierats avser förhållanden som antas giltiga över hela länet. I det fortsatta planeringsarbetet bör därför flera riskanalyser genomföras som kan identifiera konkreta risker och ta fram åtgärdsförslag inom respektive verksamhetsområde i kommuner och länsdelar. Förändringen kan komma att väcka oro hos patienter, närstående, vårdpersonal och befolkningen i allmänhet. Det är då viktigt att lyfta fram fördelar och möjligheter som förändringen kan innebära och informera om detta. I synnerhet till vårdpersonal som i sin tur kan informera patienter och närstående. Riskanalysen har identifierat följande områden som särskilt viktiga för patientsäkerheten: Införandedatum bör senareläggas några veckor, även om skatteväxlingen genomförs redan 1 januari. Skälet är befarade risker med att införa en förändrad verksamhet i anslutning till en större helg med begränsad bemanning. Ökad tillgänglighet över huvudmannaskapsgränserna till information från verksamhetssystem, t ex patientinformation, läkemedelsordinationer och annan journalinformation. Ett starkt uttalat krav är att vårdpersonal har möjlighet att läsa informationen, men på sikt även ska kunna dokumentera i verksamhetssystem över huvudmannaskapsgränser, t ex signera läkemedelslista. 2 (25)

3 Vårdplaner och rehabiliteringsplaner blir särskilt viktiga instrument för kvalitet och patientsäkerhet då ansvaret är delat mellan huvudmännen. Det är viktigt att skapa förutsättningar och rutiner som underlättar för vårdpersonalen att upprätta och fullfölja planeringen före och under hela vårdförloppet. Kompetensen måste stärkas hos personalen i kommunerna, såväl vårdpersonal som chefer och ledningsfunktioner, för att de ska kunna tillgodose nya patientgrupper, sjukdomar och vårdinsatser vilka de får ansvar för. Förberedelserna måste göras i god tid för att kartlägga behov av kunskap och kompetens samt genomföra kompetensutveckling och rekrytering. På längre sikt behöver det skapas forum för samverkan i länet för strategiskt utveckling av kunskap och kompetens. Innebörden av begrepp som konsultativt stöd och sällankompetens behöver konkretiseras och förtydligas för respektive verksamhetsområde för att undvika olika tolkningar. Åtgärder för att säkra läkaransvaret i vårdteam med kommunal vårdpersonal. Landstinget måste klargöra och beskriva hur läkaråtagandet ska fullgöras inklusive jourorganisation i olika länsdelar. 3 (25)

4 Innehållsförteckning Sammanfattning Inledning och bakgrund Uppdragsgivare Uppdrag Deltagare i analysteam Metodik Resultat Avgränsningar, perspektiv och förutsättningar Risker, orsaker och åtgärdsförslag Risker under införandefasen Risker gemensamma för alla verksamhetsområden Risker specifika för somatisk hemsjukvård Risker specifika för psykiatrisk hemsjukvård Risker specifika för rehabilitering och hjäpmedel Slutsatser och kommentarer Tidsåtgång Uppdragsgivarens kommentarer Åtgärder Återkoppling Uppföljning Förekommande begrepp Bilagor (25)

5 1 Inledning och bakgrund Utredningen Kommunaliserad hemsjukvård (SOU 2011:55) förordnar att kommunerna tar över hemsjukvårdsansvaret. För patienterna bedöms förändringen betyda bättre kontinuitet, färre vårdgivare och bättre tillgång till vård, behandling och omsorg. Samhällsekonomiskt förväntas förändringen minska behovet av parallella organisationer och ge bättre resursutnyttjande. Ett kommunalt ansvar för hemsjukvården antas även skapa en grundläggande struktur på kommunal nivå som underlättar för kommunerna att klara framtidens utmaningar inom vård och omsorg. I juni 2011 antog Läns-SLAKO en avsiktsförklaring och direktiv för en förändring av hemsjukvårdsansvaret i Östergötland. Under hösten 2011 har ett omfattande arbete genomförts i Läns-SLAKOs regi för att ta fram förslag till ny ansvarsfördelning. De förslag som föreligger innebär att relativt mycket av den hemsjukvård som idag ges av olika verksamheter inom landstinget överförs till den kommunala hälso- och sjukvården (se Hemsjukvårdsreformen i Östergötland, Utredning av förutsättningar för kommunalisering av hemsjukvård och förslag till ny ansvarsfördelning, , Läns-SLAKO Östergötland ). Det inriktningsbeslut som fattades av Läns-SLAKO den 3 februari 2012 innebär att den nya ansvarsfördelningen inom hemsjukvården ska genomföras den 1 januari En generell uppdelning föreslås, hemsjukvård som ett kommunalt ansvar och specialiserad hemsjukvård som ett landstingsansvar. Ansvarsfördelningen mellan kommunerna och landstinget utgår från en så kallad tröskelprincip. Personer som har behov av hälso- och sjukvårdsinsatser i hemmet får sjukvårdsinsatser av kommunerna. Personer som kan ta sig till vårdcentraler/mottagningar får hälso- och sjukvårdsinsatser från landstinget. Tröskelprincipen förtydligas med en faktaruta. Undantag kan göras då personens sjukdom eller funktionsnedsättning motiverar avsteg från dessa grundläggande principer eller om synnerliga skäl föreligger. Gränssnittsdokument och den enskildes vårdplan är styrande för ansvarsfördelningen mellan huvudmännen. Kommunernas ansvar föreslås omfatta hemsjukvårdsinsatser för alla personer oavsett ålder och diagnos med undantag av barn- och ungdomspsykiatri som är landstingets ansvar. Insatserna ska omfatta hela dygnet och gälla från den dag som vårdbehoven uppstår och en vårdplan har upprättats. Ansvaret gäller såväl planerade som oplanerade insatser och avser den hemsjukvård som ges upp till och med specialistsjuksköterska samt sjukgymnast och arbetsterapeut. Ytterligare kompetenser kan också aktualiseras. 5 (25)

6 Landstingets ansvar föreslås vara att tillgodose behov av läkarkompetens och stå för spetskompetens, inkl. forskning och utveckling (FoU) 1. Landstinget ska bistå med sällankompetens och bistå den kommunala hemsjukvården med konsultativt stöd (ofta team) när behov finns. I övrigt ska landstinget bedriva sådan specialiserad hemsjukvård som inte kan bedrivas i kommunerna. Inriktningsbeslutet föreslår följande uppgiftsfördelning från och med Kommunernas somatiska hemsjukvårdsansvar ska omfatta: Den hemsjukvård som primärvården bedriver Primärvårdsansluten hemsjukvård (PAH) Delar av den palliativa vård som LAH bedriver Delar av de hemsjukvårdsinsatser som idag utförs av den avancerade hemsjukvården på uppdrag av specialistsjukvården För psykiatrin innebär förslaget att kommunerna ska ta över ansvaret för de patienter som har långvarig och allvarlig psykisk funktionsnedsättning och som har behov av vårdinsatser från både landstinget och kommunen. Den grundläggande rehabiliteringen i hemmet blir ett kommunalt ansvar. För habilitering gäller nuvarande ansvarsfördelning, alltså inget förslag till förändring. Kommunerna föreslås ta över ansvaret för hjälpmedel med undantag för klinikhjälpmedel. Det innebär att kommunerna har huvudansvaret och budgetansvar och att landstingsanställd vårdpersonal som förskriver hjälpmedel gör det på kommunernas budget. 2 Uppdragsgivare Uppdragsgivare är Sven-Inge Arnell, projektledare för hemsjukvårdsreformen i Östergötland. 3 Uppdrag Uppdraget är att analysera det nya förslaget till ansvarsfördelning för somatisk och psykiatrisk hemsjukvård samt de förändringar som sker inom rehabilitering, habilitering och med hjälpmedel. Även risker när det gäller informationsöverföring och teknik (IT) bör analyseras. Riskanalysen ska i första hand fokusera patientsäkerheten, medan personal- och ekonomifrågor analyseras i ett annat sammanhang. Syftet med riskanalysen är att i god tid innan reformen säkerställa att förslagen kan genomföras som planerat och de eventuella risker som kan finnas identifieras och åtgärdas under 2012 och 2013 innan reformen träder i kraft Forskning och utveckling ska bedrivas även av kommunerna inom sina verksamhetsområden. 6 (25)

7 4 Deltagare i analysteam Följande personer deltog i arbetsgruppen; Namn Roll/funktion Enhet Kommunföreträdare: Kommun: Anita Ottosson, teamledare medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Norrköping Cathrin Kjell enhetschef hemtjänst, särskilt boende Ödeshög Jan-Åke Karlsson medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Åtvidaberg Carina Ljungberg arbetsterapeut Motala Anne-Christine Deimert sjuksköterska Motala Camilla Göransson undersköterska, silviasyster Söderköping Hans Carlsson enhetschef, specialistsjuksköterska Mjölby Lena Eklöv gruppledare Råd & Stöd, stödteam psykiatri Linköping, Leanlink Landstingsföreträdare: Centrum: Lena Törnfeldt, teamledare processamordnare NSÖ Rolf Hässler verksamhetschef och läkare NiF Gunnar Carlgren verksamhetschef och läkare, LAH NSC Anneli Öberg sjuksköterska LAH NSV Karin Hellbring distriktssköterska NSÖ Weine Petersson psykiatrisjuksköterska NSV Mara Kosovic/ verksamhetschef och distriktsläkare, NSC Magnus Nord VC Ljungsbro/distriktsläkare VC Valla Andreas Meunier verksamhetschef och läkare, Ortopedkliniken CKOC Khatoon Jahed överläkare Medicinska akutkliniken NSC Christer Andersson chefläkare Patientsäkerhetsenheten Carin Ericsson, analysledare verksamhetsutvecklare Patientsäkerhetsenheten 5 Metodik Riskanalysen har följt principerna för metodiken i den nationella handboken Riskanalys& Händelsanalys, Handbok för patientsäkerhetsarbete, (25)

8 Följande metodik har använts; Analysens syfte har legat till grund för valet av vilka processer och aktiviteter som analyserats liksom för de avgränsningar och val av analysperspektiv som gjorts. Information om det område som analyserats har inhämtats från: o Nationell utvecklingsplan för vård och omsorg om äldre, Proposition 2005/06:115, Socialdepartementet, Regeringskansliet o Kommunaliserad hemsjukvård (SOU 2011:55) Socialdepartementet, Regeringskansliet o Hemsjukvårdsreformen i Östergötland, Studiematerial och delrapport inför beslut om ny ansvarsfördelning, , Läns-SLAKO Östergötland o Hemsjukvårdsreformen i Östergötland, Utredning av förutsättningar för kommunalisering av hemsjukvård och förslag till ny ansvarsfördelning, december 2011, Läns-SLAKO Östergötland o Hemsjukvårdsreformen i Östergötland, Utredning av förutsättningar för kommunalisering av hemsjukvård och förslag till ny ansvarsfördelning, , Läns-SLAKO Östergötland o Hemsjukvårdsreformen inriktningsbeslut Ny ansvarsfördelning mellan kommuner och Landstinget i Östergötland med anledning av hemsjukvårdsreformen, , Läns-SLAKO Östergötland o Landstingets pensionärsråd och Landstingets råd i frågor om funktionsnedsättning har bidragit till riskidentifieringen genom att risker och konsekvenser av förslaget till hemsjukvårdsreform har diskuterats på rådens möten under februari 2012 där analysledaren från riskanalysen medverkade. Riskidentifiering har gjorts för att identifiera risker samt tillhörande orsaker. Riskbedömning har genomförts med metoden Allvarlighetsgrad och Sannolikhet De kriterier/skalnivåer som använts i riskanalysen redovisas i bilaga 1. För merparten av riskerna har riskbedömningen endast omfattat Allvarlighetsgrad. På grund av svårigheterna att bedöma sannolikheten. Åtgärdsförslag för att minimera eller eliminera identifierade risker har utförts på de risker som bedömts vara av mycket allvarlig eller allvarlig art eller där det varit relevant av andra skäl. 8 (25)

9 6 Resultat Förklaring av de begrepp som används i rapporten finns under rubrik Avgränsningar, perspektiv och förutsättningar Riskanalysen utgår från de förslag och det faktaunderlag som föreligger vid tidpunkten för analysen, se redovisningen ovan avseende rapporter. Uppdraget avser en riskanalys med ett patientsäkerhetsperspektiv och har inriktats i första hand mot risker som uppstår till följd av den nya ansvarsfördelningen. Befintliga risker som finns i verksamheterna redan idag har inte analyserats om inte förändringen bedömts medför att riskerna ökar. Riskanalysen omfattar inte primärt personal- och ekonomifrågor då de bearbetas i annat sammanhang. Riskanalysen fokuserar på de patientsäkerhetsrisker som kan uppstå när den nya hemsjukvårdsreformen är införd och fungerar enligt den nya ansvarsfördelningen. Risker som kommer att uppstå under förändringsfasen när ansvarsfördelningen ändras har bara delvis analyserats. Därför föreslås att en särskild riskanalys görs i ett senare skede som fokuserar på implementeringen och de risker som uppstår då. Det analyserade området är mycket omfattande. Dagens verksamhet inom de olika områden som analyserats bedrivs på olika sätt i olika kommuner och länsdelar. Det har av tidsbrist inte varit möjligt att fördjupa analysen så att den avser olika specifika förutsättningar som gäller lokalt i olika verksamheter och länsdelar. De risker som identifierats avser därför förhållanden som antas är giltiga över hela länet. Av tidsskäl har habilitering inte analyserats, då inga förändringar föreslås inom det området. 6.2 Risker, orsaker och åtgärdsförslag Riskidentifieringen utfördes för varje riskområde enligt processbeskrivningen som omfattar följande delprocesser, somatik, psykiatri, rehabilitering och hjälpmedel (bilaga 2). Analysen omfattar även en orsaksanalys. De bakomliggande orsakerna ligger till grund för åtgärdsförslagen. Det är vanligt att samma bakomliggande orsak har identifierats för flera olika risker. Totalt har 105 risker identifierats varav de viktigaste redovisas nedan. För samtliga risker har en riskbedömning gjorts men för en stor andel av riskerna har riskbedömningen enbart omfattat allvarlighetsgrad, då sannolikhet varit svårt att bedöma. Skalor för riskbedömning redovisas i bilaga 1. Nedan redovisas huvuddelen av riskerna som identifierats samt orsaker och förslag till åtgärder. En lista över samtliga risker, orsaker och åtgärdsförslag redovisas i bilaga 3 (i ett separat dokument). 9 (25)

10 6.2.1 Risker under införandefasen Tidpunkt Många risker kan uppstå om tidpunkten för införande är 1 januari, en dag i direkt anslutning till två storhelger som i hög grad påverkar verksamheten då det är begränsad bemanning och många vikarier. Åtgärd: Tidpunkten för införande bör senareläggas några veckor, även om skatteväxlingen genomförs redan 1 januari. Patientinformation och verksamhetssystem Vital information om patienten kan gå förlorad om inte förändringen är väl förberedd. Det gäller journalinformation (i verksamhetssystem) men även information om framtida planerade besök och åtgärder m m. Åtgärder: Det är mycket viktigt att informationsöverföringen noga förbereds, att den kan ske digitalt mellan verksamhetssystemen och att information inte går förlorad vid överföringen. Viktigt är också att säkerställa att patienten inte drabbas genom att framtida vårdinsatser inte kan planläggas på grund av den förändrade ansvarsfördelningen. Patienter kan oroas av förändringen och det byte av vårdkontakt som den kan medföra. Åtgärder: Information om förändringen och dess konsekvenser måste ges till allmänhet och patienter. Särskilt viktigt är att vårdpersonalen tidigt är väl informerade om konsekvenserna och syftet med förändringen, för att kunna informera och mildra patienternas oro. Förberedelser Förändringen kan medföra produktionsbortfall i samband med förändringen, vilket kan medföra fördröjd vård. Åtgärder: Ett kalkylerat produktionsbortfall måste beaktas i planeringen i samband med införande, så tid kan avsättas för förberedelser. Bristande förberedelse innan införande kan medföra patientrisker. Bristande tillit och förtroende mellan huvudmännen och bristande kunskap om varandras kompetens och verksamhet kan försvåra förberedelserna. Det finns kulturella skillnader mellan landstinget och kommunerna, där kommunerna har fokus på social verksamhet och mindre på hälso- och sjukvård. Åtgärder: En struktur för samverkan måste tas fram tidigt. Gemensamma samverkansgrupper måste skapas på alla nivåer som förbereder införandet. Viktigt är också att tidigt identifiera vilka medarbetare som ska byta huvudman. 10 (25)

11 6.2.2 Risker gemensamma för alla verksamhetsområden Grundläggande förutsättningar Ansvarsfördelningen medför att resurser splittras på flera mindre huvudmän vilket kan försvåra bemanning med kompetent personal, kompetensutveckling, dygnet-runt vård, m.m. Åtgärder: Reformen kommer att kräva ökad samverkan på lokal nivå mellan huvudmännen. Utformningen måste anpassas efter lokala förhållanden och situationen inom respektive verksamhetsområde. Verksamheten inom somatik, psykiatri och rehabilitering bedrivs idag på varierande sätt, med olika organisationstyp och med olika resurser i kommuner och länsdelar. Det kommer därför bli svårt att genomföra skatteväxlingen så att den uppfattas som rättvis. Beroende på dessa variationer kan den nya ansvarsfördelningen upplevas som en förbättring för en kommun, men som en försämring i en annan. Åtgärder: Det är viktigt att skatteväxlingen baseras på ett faktaunderlag som är så korrekt som det kan bli inom de olika områdena. Trots det kommer det att uppstå missnöje i olika delar av verksamheterna. Det är därför mycket viktigt att ta fasta på de konkreta fördelar och möjligheter som förändringen innebär för framtiden och sprida den informationen brett till vårdpersonal, allmänhet, patienter och närstående. Högre kostnader för patienter. Patienterna kommer att omfattas av två parallella högkostnadsskydd, ett inom landstinget och ett i respektive kommun. Åtgärd: God information till patienter om högkostnadsskydd för respektive vårdgivare. Ansvarsfördelning och samverkan Oklarheter i tolkningen av tröskelprincipen eller ansvarsfördelningen kan medföra bristande samordning och att patienter därmed får bristande vård, fördröjd vård eller ingen vård alls. Åtgärder: Ytterligare klargöranden behöver göras av tillämpningen av tröskelprincipen och ansvarsfördelningen inom de olika verksamhetsområdena samt hur tvister som kan uppstå i enskilda patientärenden ska lösas. Den ändrade ansvarsfördelningen kräver en ökad samverkan mellan huvudmännen för att uppnå en god vård. Det ändrade ansvaret kan kräva en komplex struktur för kontaktvägar mellan sjukhuskliniker och kommunerna, då hemsjukvården, psykiatrin och rehabiliteringen kommer att organiseras på olika sätt i kommunerna. Vissa patienter kommer också att behöva vård från flera huvudmän samtidigt. Åtgärder: Nya arbetssätt måste utarbetas mellan sjukhuskliniker, primärvård och respektive kommun. En struktur för enkla kontaktvägar i respektive kommun måste tas fram. Informationen måste vara lättåtkomlig, t.ex. via informationsportaler på Internet. Vårdplan och rehabiliteringsplan blir viktiga instrument, som måste vara levande dokument som alla har del av och som revideras och följs upp regelbundet. 11 (25)

12 Kompetens hos kommunal personal Brister i hemsjukvården kan uppstå om den kommunala vårdpersonalen inte har tillräcklig eller rätt kompetens. Det kan medföra att specifika vårdinsatser inte kan utföras i kommunal vård, t.ex. ge blodtransfusion eller annan intravenös behandling. Nya uppgifter kan antas kräva ökad kunskap om vårdhygien. Den nya ansvarsfördelningen kommer att medföra nya patientgrupper, nya sjukdomsgrupper och nya vårdinsatser för kommunal personal inom såväl somatik, psykiatri som rehabilitering. Åtgärder: Åtgärder för att göra kommunerna till attraktiva arbetsgivare, t ex avseende arbetsvillkor och kompetensutveckling. Insatser för att öka kunskapen om hälso- och sjukvård hos chefer och på ledningsnivå i kommunerna. Kartlägga vilka specifika insatser som ska utföras i kommunal hemsjukvård (somatik, psykiatri och rehabilitering) och vilken kompetens detta kräver av personalen; dagtid och jourtid. Utifrån kartläggningen planera för riktad rekrytering och riktad kompetensutveckling för t ex sjuksköterskor och andra yrkesgrupper i kommunerna för att klara nya uppdrag, inklusive hjälpmedel. Avseende vårdhygien antas behov uppstå både av kompetensutveckling och av andra förebyggande insatser som t ex genomförande av hygienronder. Behovet av kompetent personal kan även lösas genom olika former av interkommunal samverkan, i synnerhet i de mindre kommunerna. Kunskapsutvecklingen i primärvården kan minska och försvåras inom områden som geriatrik, diabetesvård eller psykiatri när vårdpersonalen splittras upp på mindre grupper i kommunerna och även i mindre grupper på vårdcentralerna. Åtgärder: Frågor om kompetens- och kunskapsutveckling generellt i länet och på sikt bör beaktas vid genomförandet av ansvarsfördelningen, t ex genom att skapa en organisation som kan arrangera gemensamma aktiviteter för kompetensutveckling. Verksamhetssystem med patientinformation och journaldata En säker vård förutsätter god dokumentation och information. Det gäller inte minst för att ge en korrekt läkemedelsbehandling. Det uppstår stora risker om vårdpersonalen inte har tillgång tillfullständig och korrekt information från olika verksamhetssystemen. Ett riskområde är att de olika huvudmännen har olika verksamhetssystem och att det inte är möjligt att signera t ex givna läkemedel i verksamhetssystem över huvudmannagränserna. Åtgärder: Läsbarhet i verksamhetssystem över huvudmannaskapsgränserna är ett absolut minimikrav för att kunna upprätthålla en säker vård och säker läkemedelsbehandling. Detta planeras genom anslutning till Nationella patientöversikten (NPÖ). Det krävs att lokala rutiner utvecklas för samverkan inom vårdteamet, för att minska riskerna i synnerhet vid läkemedelsbehandling. För att på sikt minska riskerna ytterligare bör målet vara att även kunna signera i verksamhetssystemen över huvudmannagränser. Inom den psykiatriska vården är det särskilt viktigt att utreda hur information överförs mellan huvudmännen med beaktande av personlig integritet och sekretess. 12 (25)

13 Vårdplan/rehabiliteringsplan Brister i vården kan uppstå om en komplett vårdplan/rehabiliteringsplan för patienten inte tagits fram och kontinuerligt uppdateras och följs. Detta gäller både somatisk och psykiatrisk hemsjukvård, samt rehabilitering. Tidsbrist kan vara en orsak till att en komplett vårdplan/rehabiliteringsplan inte upprättas. Andra orsaker kan vara att rutiner saknas för gemensam vårdplanering, korta vårdtider på sjukhus där läkare och övrig personal inte har bra rutiner eller tillräckligt med tid för medverkan i vårdplaneringen. Brist på rutiner och tid kan även saknas hos kommunal personal. Åtgärder: En översyn måste göras av befintliga mallar och nya rutiner behöver tas fram för vårdplanering, t ex kan en checklista användas vid genomförande. Läkares medverkan i vårdplaneringen måste öka eftersom vårdplanen kommer att bli mer betydelsefull för den fortsatta vården. Det kräver ändrat arbetssätt vid utskrivningen av patienten från sjukhuset. Nya former för vårdplanering behöver införas, t ex videokonferens eller fasta team för vårdplanering på sjukhusen. Konsultativt stöd och sällankompetens De olika kommunerna har olika förutsättningar och olika behov av stöd från landstinget, vilket kan medföra ojämlik vård över länet. Risker finns att landstinget av resursbrist, bristande organisation eller bristande jourorganisation inte kan bistå kommunerna i den omfattning som behövs. Det är inte tydligt beskrivet vad som avses med konsultativt stöd respektive sällankompetens och vilket omfattning detta har. Åtgärd: En tydligare beskrivning måste göras av vad som avses med konsultativt stöd respektive sällankompetens inom respektive område. Behovet av sällankompetens och konsultativt stöd måste analyseras för respektive kommun och kommundel för att bedöma om det tänkta stödet är tillräckligt. Landstingets ansvar för konsultativt stöd respektive sällankompetens måste konkretiseras avseende innehåll och omfattning. Utifrån resultatet måste landstinget göra en översyn av resurser och organisation för att kunna tillhandahålla stöd och kompetens, såväl dagtid som jourtid. Det är också viktigt att kontaktvägar tydliggörs och dokumenteras så att den kommunala vårdpersonalen vet vart de kan vända sig i olika frågor. Kontinuitet Bristande kontinuitet kan uppstå om patienten på grund av skiftande hälsotillstånd och vårdbehov växlar mellan kommunal hemsjukvård, primärvård och specialiserad hemsjukvård. Det gäller inom såväl somatik, psykiatri och rehabilitering. Åtgärd: Ta fram riktlinjer för när patienter ska flyttas mellan de olika vårdformerna, med hänsyn till vårdbehov och kontinuitet. Tydlig vårdplan/rehabiliteringsplan för varje patient och utvecklad kommunikation mellan huvudmännen. Ge konkret och tydlig information till patienter och närstående om vårdplan/rehabiliteringsplan och om tröskelprincipen. 13 (25)

14 6.2.3 Risker specifika för somatisk hemsjukvård Ansvarsfördelning och samverkan En oklar ansvarsfördelning mellan hemsjukvård i kommunerna, primärvård och specialiserade hemsjukvård försvårar samverkan och kan medföra utebliven vård för patienten och ökad oro. Åtgärd: Ansvarsfördelningen måste tydliggöras och de konkreta konsekvenserna klargöras i respektive kommun. Förhållandena måste vara kända av all vårdpersonal, så att de kan informera och lugna patienterna. Definitionen av vad som är kommunernas ansvar för hemsjukvården respektive vad som är specialiserad hemsjukvård måste tydliggöras. Förändringen kan medföra ett ökat behov av avlastningsplatser om brister uppstår i hemsjukvården eller i stödet till närstående. Åtgärd: Utveckla och stärka stödet till närstående både avseende form och innehåll, i huvudsak ett ansvar för kommunerna. Bristande kontinuitet kan uppstå om samverkan i vårdteamet försvåras av att hemsjukvårdsuppdraget genom upphandling fördelas på olika utförare. Fritt vårdval och upphandlingar som medför många utförare ger en komplex organisation som kan försvåra samverkan i vårdteamet kring patienten. Åtgärd: Konsekvenserna av att inte tillämpa områdesansvar behöver analyseras ytterligare och åtgärder vidtas för att underlätta samverkan i vårdteamet kring patienten. Riskerna minskar om det är samma utförare för särskilt boende och hemsjukvård i området. Läkaransvar Risker kan uppstå om vårdpersonalen i kommunen inte kan nå kontakt med ansvarig läkare, särskilt allvarigt blir detta i ett akut skede. Orsaken kan vara att läkaren utför andra uppdrag, det är brist på läkare eller en bristande jourorganisation. En annan orsak kan vara att vårdpersonalen inte vet vilken läkare som är ansvarig, då organisationen är alltför komplex. Åtgärd: Landstinget måste klargöra läkaransvaret för hemsjukvården inom sin organisation och skapa en struktur och en jourorganisation som kan bistå kommunerna. Strukturen måste anpassas efter lokala förutsättningar och kontaktvägarna måste vara väl kända av den kommunala vårdpersonalen. För läkarna i primärvården och andra med jouruppdrag i hemsjukvården kan förändringen medföra ansvar för nya patientgrupper, varför behovet av kompetensutveckling måste utredas och åtgärdas. I de fall sjukhusläkarna saknar kunskaper om vilken vård som kan ges i hemsjukvården kan det medföra att patienter inte erbjuds hemsjukvård och resultera i förlängd vårdtid på sjukhus. Det kan bidra till en ökad brist på vårdplatser. Åtgärd: Det är angeläget att sjukhusläkarna har god kännedom om hemsjukvården i kommunerna, både vad gäller innehåll och kontaktvägar. Smidiga kontaktvägar och informationsutbyte måste skapas mellan sjukhusen och hemsjukvården i kommunerna. Information måste vara lätt att hitta, t ex vi hemsidor. Vidare måste sjukhusläkarna i större utsträckning medverka i vårdplanering inför utskrivning. 14 (25)

15 6.2.4 Risker specifika för psykiatrisk hemsjukvård Begränsad valfrihet Patienter och närstående som idag får vård i landstingets psykiatri och känner trygghet där vill inte byta till kommunal psykiatrisk hemsjukvård. Valfriheten begränsas också för patienter som har boendestöd/hemtjänst och därför hänvisas till kommunal psykiatrisk hemsjukvård. Åtgärd: Personalen som vårdar patienten i landstinget respektive kommunen måste ha ingående kunskap om förändringen och vilka fördelar den medför för att kunna lugna och motivera patienter och närstående att acceptera den nya vårdorganisationen. Kontinuitet och ansvarsfördelning Brister i kontinuiteten kan uppstå om en patient på grund av varierande hälsotillstånd omväxlande har behov av kommunal hemsjukvård och specialiserad psykiatri. Den psykiatriska vården bedrivs på olika sätt i länet vilket bidrar till otydlig gränsdragning mellan kommunal hemsjukvård och specialiserad psykiatri i olika länsdelar. Åtgärd: Gränsdragningen och definitionen av vad som är kommunal hemsjukvård respektive specialiserad psykiatri måste göras tydligare. Hänsyn ska tas till lokala förutsättningar men en gemensam generell princip måste gälla i hela länet. Vidare måste klargöras vilka kriterier som ska uppfyllas då patienten flyttas mellan de olika huvudmännen. Läkaransvar Risker finns för att läkarnas roll i kommunal psykiatrisk hemsjukvården blir för liten. Det kan bero på läkarbristen inom området och brister i organisationen inom landstinget. Risker finns för att det uppstår oenighet inom landstinget om hur läkaråtagandet ska fördelas mellan psykiatrisk specialistvård och primärvård. Åtgärd: Det måste skapas en organisation och struktur för att inkludera läkare i vårdteamet. Att utifrån patientens behov skapa en multiprofessionell samverkan. Ansvaret för läkaråtagandet måste klargöras. Ett alternativ kan vara att skapa en organisation med läkare som har ett särskilt ansvar för hemsjukvården. Ska distriktsläkare ta ett större ansvar än tidigare för psykiatrisk hemsjukvård, t ex under jourtid, kräver detta ökade resurser och organisation samt analys av kompetensbehov och kompetensutveckling Risker specifika för rehabilitering och hjäpmedel Okända behov En konsekvens av reformen kan bli att nya tidigare osedda behov av rehabilitering kommer att uppmärksammas vid besök i hemmet. Det samma kan gälla behovet av hjälpmedel. Samtidigt är det känt att en satsning på rehabilitering ger ökad autonomi och på sikt ett minskat vårdbehov. Åtgärder: En prioritering är nödvändig för att rikta åtgärderna dit behoven är störst. Det är viktigt med en tydlig rehabiliteringsplan som successivt revideras och följs upp med beaktande av behovet av hjälpmedel. På sikt kan det vara nödvändigt att avsätta mer resurser för rehabilitering och hjälpmedel. 15 (25)

16 Ansvarsfördelning och samverkan Patienter kan få olika besked och motstridig behandling om vård ges samtidigt av olika huvudmän, t ex distriktsarbetsterapeut och distriktssjukgymnast från kommun respektive landsting. Risker finns även att vårdkedjan bryts vid övergång mellan sjukvårdshuvudmännen, t ex mellan sluten vård och hemrehabilitering i kommunen. Åtgärder: Tolkningen av tröskelprincipen och ansvarsfördelningen måste tydliggöras avseende rehabilitering. Kommunens hemrehabilitering ska ha huvudansvaret samtidigt som behovet av samverkan blir stort för patienter som behöver vård från båda huvudmännen. För att underlätta krävs utvecklade och väl kända kontaktvägar och en rehabiliteringsplan som fortlöpande revideras. Om rehabiliteringsplanen brister kan även befogade hjälpmedel glömmas bort. Åtgärder: Tydlig och aktiv rehabiliteringsplan med ansvarsfördelning motverkar risken. Ny organisation för hjälpmedel Patienter kan riskera att inte få sina hjälpmedel i rimlig tid. Det kan uppstå svårigheter särskilt i början om kommunerna inte hunnit bygga upp en organisation för att hantera hjälpmedel. Åtgärder: Hela organisationen för hjälpmedelshanteringen måste skapas i god tid före införandet. Vilken personal som ska byta arbetsgivare måste tidigt identifieras, eventuell nyrekrytering genomföras och kompetensutveckling för befintlig personal. Rutiner måsta etableras för hur hjälpmedelsförsörjningen i öppen vård och vid utskrivning från sjukhus. Risker finns att patienter måste byta hjälpmedel om de byter vårdgivare, t ex mellan sluten vård och hemrehabilitering i kommunen om hjälpmedel inte upphandlats från en gemensam leverantör för hela länet. Åtgärder: Saknas en gemensam leverantör måste tydliga rutiner tas fram för hur hjälpmedelsförskrivningen ska ske vid utskrivning från sjukhus. Vid en fördelning av budgeten för hjälpmedel på alla kommuner kan mindre kommuner bli sårbara, om en eller flera patienter samtidigt behöver kostsamma hjälpmedel utöver vad budgeten tillåter. Det kan också bli svårare med budgetkontroll och uppföljning då förskrivningen även kan göras av landstinget men kommunerna har budgetansvaret. Olika kommuner kan också göra olika tolkningar av förskrivningen vilket kan medföra ojämlikheter över länet. Åtgärder: En gemensam leverantör för hjälpmedel i hela länet underlättar hantering och administration. Innan införande måste gemensamma rutiner tas fram för hjälpmedelsförsörjning. Hanteringen av hjälpmedel underlättas och kan göras mer rationell om det bildas en gemensam nämnd i länet som ansvarar för länsövergripande riktlinjer, rutiner, uppföljning och gemensam utbildning. Ett alternativ är också att kommunerna överlåter det ekonomiska ansvaret till nämnden eller att det inrättas någon form av utjämningssystem, som kan bistå små kommuner vid stor tillfälliga kostnadstoppar. 16 (25)

17 7 Slutsatser och kommentarer Det är en mycket omfattade förändring som ska genomföras. Det har av tidsbrist inte varit möjligt att fördjupa riskanalysen så att den avser olika specifika förutsättningar som gäller lokalt i olika verksamheter och länsdelar. De risker som identifierats avser förhållanden som antas giltiga över hela länet. I det fortsatta planeringsarbetet bör därför flera riskanalyser genomföras som kan identifiera konkreta risker och ta fram åtgärdsförslag inom respektive verksamhetsområde i kommuner och länsdelar. Resultatet visar att det råder oklarhet på många punkter om hur förslaget ska tolkas och tillämpas i praktiken. Det är angeläget att man snarast på länsövergripande nivå tydliggör hur riktlinjerna ska tillämpas så att förberedelserna kan påbörjas på lägre nivåer i organisationen. Förändringen kan komma att väcka oro hos patienter, närstående, vårdpersonal och befolkningen i allmänhet. Det är då viktigt att lyfta fram fördelar och möjligheter som förändringen kan innebära och informera om detta. I synnerhet till vårdpersonal som i sin tur kan informera patienter och närstående. Riskanalysen har identifierat följande områden som särskilt viktiga för patientsäkerheten: Införandedatum bör senareläggas några veckor, även om skatteväxlingen genomförs redan 1 januari. Skälet är befarade risker med att införa en förändrad verksamhet i anslutning till en större helg med begränsad bemanning. Ökad tillgänglighet över huvudmannaskapsgränserna till information från verksamhetssystem, t ex patientinformation, läkemedelsordinationer och annan journalinformation. Ett starkt uttalat krav är att vårdpersonal har möjlighet att läsa informationen, men på sikt även ska kunna dokumentera i verksamhetssystem över huvudmannaskapsgränser, t ex signera läkemedelslista. Vårdplaner och rehabiliteringsplaner blir särskilt viktiga instrument för kvalitet och patientsäkerhet då ansvaret är delat mellan huvudmännen. Det är viktigt att skapa förutsättningar och rutiner som underlättar för vårdpersonalen att upprätta och fullfölja planeringen före och under hela vårdförloppet. Kompetensen måste stärkas hos personalen i kommunerna, såväl vårdpersonal som chefer och ledningsfunktioner, för att de ska kunna tillgodose nya patientgrupper, sjukdomar och vårdinsatser vilka de får ansvar för. Förberedelserna måste göras i god tid för att kartlägga behov av kunskap och kompetens samt genomföra kompetensutveckling och rekrytering. På längre sikt behöver det skapas forum för samverkan i länet för strategiskt utveckling av kunskap och kompetens. 17 (25)

18 Innebörden av begrepp som konsultativt stöd och sällankompetens behöver konkretiseras och förtydligas för respektive verksamhetsområde för att undvika olika tolkningar. Åtgärder för att säkra läkaransvaret i vårdteam med kommunal vårdpersonal. Landstinget måste klargöra och beskriva hur läkaråtagandet ska fullgöras inklusive jourorganisation i olika länsdelar. 8 Tidsåtgång Arbete i analysgruppen Planering och dokumentation Antal man-timmar Tidsåtgången för riskanalysen är sammanlagt 300 mantimmar. Analysen påbörjades den 20 december Analysgruppen träffades vid 6 tillfällen, under tiden 24 januari till 6 mars. Rapporten avlämnades till uppdragsgivaren den 4 april (25)

19 9 Uppdragsgivarens kommentarer 9.1 Åtgärder De åtgärder som föreslås för att öka patientsäkerheten till följd av hemsjukvårdsreformen bedöms som både nödvändiga och relevanta. Det finns ett antal förslag som är relativt hanterbara och jag kan här begränsa mig till att kommentera de risker som framför allt lyfts fram under avsnitt 7. Införandedatum. Projektorganisationen har i dialogen med de fackliga företrädarna kommit fram till att den 20 januari 2014 är det datum som kommer att rekommenderas som startpunkt för kommunernas ansvarsövertagande. Ökad tillgänglighet. De projekt som pågår när det gäller informationstillgänglighet inom vård och omsorg kommer att förbättra förutsättningarna radikalt. För att säkerställa att vi når målen för den Nationella Patientöversikten m.m. så kommer projekten att knytas tydligare till den Strategiska ledningsgrupp som bildas för att bland annat förbereda hemsjukvårdsreformen. Det möjliggör bättre uppföljningar av hur processen löper på och om ytterligare åtgärder kommer att behöva vidtas t.ex. för signering av åtgärder som lyfts fram i riskanalysen. Vårdplaner och rehabiliteringsplaner. Min bedömning är att arbetsgrupper tillsätts som går igenom befintliga dokument som används idag, tar fram förslag till revideringar och även rutiner m.m. Arbetet förväntas komma igång redan under våren Kompetens hos personal och ledningsfunktioner inom kommunerna. Ett förslag är framtaget där en gemensam kompetensutvecklingsplan ska tas fram för hela länet. Varje kommun måste arbeta med att inventera vilka behov som finns av sådana insatser och åtgärder behöver både göras på kommunnivå och gemensamt för hela länet. Arbetet beräknas starta under hösten 2012, men inventeringar har redan påbörjats, och förmodligen kommer detta arbete att behöva pågå under minst de 2-3 kommande åren. Konsultativt stöd och sällankompetens. Som projektledare har jag begärt att delprojektgrupp 1 fortsätter att precisera och uttolka begreppen. Förmodligen kommer detta arbete att behöva fortsätta även efter beslut i Läns-SLAKO och även här får den Strategiska ledningsgruppen en viktig roll som uttolkar av ansvar och innebörder. Säkra läkaransvaret. Jag har föreslagit att en grupp med representanter från landstinget och kommunerna under våren 2012 börjar jobba med denna fråga. Frågan ägs av landstinget och diskussioner har redan förts om olika modeller för att underlätta kommunernas tillgång till läkare. Det arbete som arbetar med läkares ansvar och medverkan i hemsjukvården kommer också att tangera föregående fråga om konsultativt stöd m.m. och jag förväntar mig att resultatet av detta arbete föreligger under hösten (25)

20 Det finns för övrigt en rad olika åtgärder som föreslås och samtliga delområden kommer att bli föremål för fortsatt utredning, företrädesvis av större eller mindre arbetsgrupper som kommer att få i uppdrag att ta fram underlag för beslut i den Strategiska ledningsgruppen. En stor del av detta arbete bör kunna resultera i åtgärder redan under hösten 2012, medan andra frågor som tydliggörande av ansvar, tröskelprinciper m.m. kommer att behöva vara ett ständigt pågående samverkansarbete mellan huvudmännen. 9.2 Återkoppling Rapporten kommer i sin helhet att återkopplas till Läns-SLAKO och ingå i det beslutsunderlag som samverkansorganet kommer att ha som grund för sina beslut. Återkopplingar kommer också att ske till projektorganisationen, Strategiska ledningsgruppen, fackliga referensgruppen, landstingets råd (pensionärsråd och LRFF) som deltagit i processen och finnas tillgänglig för övriga intresserade via Uppföljning Riskanalysarbetet måste fortsätta och det föreslås att en särskild riskanalys görs i ett senare skede, vilket lämpligen kan göras under hösten Inför ett sådant beslut, som förväntas tas av Strategiska ledningsgruppen, kommer en sammanställning att göras och den ska visa vilka åtgärder som vidtagits, vilka områden som då kvarstår att jobba vidare med. En delrapport lämnas under december 2012 till Strategiska ledningsgruppen och information ges också till Läns-SLAKO. 20 (25)

21 10 Förekommande begrepp I rapporten förekommer följande begrepp och en förklaring kan vara av värde vad som avses med de olika begreppen. Risk Orsak Bakomliggande orsak Riskanalys Åtgärd CKOC NiF NSC NSV NPÖ NSÖ möjlighet att en negativ händelse ska inträffa (Socialstyrelsens termbank) tillstånd, händelse eller handling, eller utebliven handling, som har gett eller kan ge upphov till en negativ händelse eller tillbud Orsak, oftast på systemnivå, som om den åtgärdas minskar risk systematisk identifiering och bedömning av risk den åtgärd som bedöms eliminera eller minska risken Centrum för kirurgi, ortopedi och cancervård Närsjukvården i Finspång Närsjukvården i centrala Östergötland Närsjukvården i västra Östergötland Nationell patientöversikt Närsjukvården i östra Östergötland 11 Bilagor Bilaga 1: Skalor för riskbedömning Bilaga 2: Processbeskrivning över analyserat område Bilaga 3: Lista över alla risker, orsaker och åtgärdsförslag (se separat dokument) 21 (25)

22 Skalor för riskbedömning Bilaga 1 sid 1 (1) Allvarlighetsgrad Katastrofal (4) Dödsfall/självmord Bestående stor funktionsnedsättning (sensorisk, motorisk, fysiologisk, intellektuell eller psykologisk) Betydande (3) Bestående måttlig funktionsnedsättning (sensorisk, motorisk, fysiologisk, intellektuell eller psykologisk) 1) 2) Förlängd vårdepisod för tre eller fler patienter Förhöjd vårdnivå för tre eller fler patienter 1) Måttlig (2) Övergående funktionsnedsättning (sensorisk, motorisk, fysiologisk, intellektuell eller psykologisk) 1) 2) Förlängd vårdepisod för en eller två patienter Förhöjd vårdnivå för en eller två patienter 1) Mindre (1) Obehag eller obetydlig skada ) Exempelvis en händelse med ett infektionsutbrott som drabbar flera patienter. 2) Med förlängd vårdepisod avses att vårdkontakterna med en patient i öppenvård blir fler eller att vårdtiden i slutenvård förlängs. Sannolikhet Mycket stor (4) Inträffar för nästan alla patienter Stor (3) Inträffar för många patienter Liten (2) Inträffar för få patienter Mycket liten (1) Inträffar för mycket få patienter 22 (25)

23 Bilaga 2 sid 1 (5) Processbeskrivning för riskanalys av hemsjukvårdsreformen i Östergötland Version: Översikt 0. Hemsjukvård i Östergötland Somatik 2. Rehabilitering 3. Psykiatri 4. Hjälpmedel 5. Habilitering 5. Vårdplan och hemsjukvårdsprocessens faser 5.1 Start 5.2 Pågående vård 5.3 Avslutning 6. Tröskelprincip utan åldersgräns 7. Informationsöverföring och tillgång till data från verksamhetssystem Processbeskrivning för riskanalys av hemsjukvårdsreformen i Östergötland Bilaga 2 sid 2 (5) 0. Hemsjukvård i Östergötland Somatik 1.1 Hemsjukvård upp till ssk-nivå kommunernas ansvar (usk/ssk/dsk,) 1.2 Specialiserad hemsjukvård landstingets ansvar 1.3 Läkarresurser landstingets ansvar 1.4 Konsultativt stöd landstingets ansvar 1.5 Sällankompetens landstingets ansvar Planerade insatser Oplanerade insatser Planerade insatser Oplanerade insatser Läkare Övriga professioner Antibiotikabehandling Blodtransfusioner Intravenös väskte-o nutritionsbeh (okomplicerade Basal palliativ vård (tidigare LAH) Medicin teknik, medicintekniska hjälpmedel 1.6 Under hela dygnet 5. Vårdplan och hemsjukvårdsprocessens faser 5.1 Start 5.2 Pågående vård 5.3 Avslutning 6. Tröskelprincip utan åldersgräns 7. Informationsöverföring och tillgång till data från verksamhetssystem (t ex journaldata) 23 (25)

24 Processbeskrivning för riskanalys av hemsjukvårdsreformen i Östergötland Bilaga 2 sid 3 (5) 0. Hemsjukvård i Östergötland Rehabilitering 2.1 Hemrehabilitering i hemmet kommunernas ansvar (ssk, arbetsterapeut, sjukgymnast) 2.2 Specialiserad hemrehabilitering landstingets ansvar 2.3 Konsultativt stöd landstingets ansvar 2.4 Sällankompetens landstingets ansvar 2.5 Hjälpmedel 5. Rehabiliteringsplan (vårdplan) och vårdprocessens faser 5.1 Start 5.2 Pågående vård 5.3 Avslutning 6. Tröskelprincip utan åldersgräns 7. Informationsöverföring och tillgång till data från verksamhetssystem (journaldata) Processbeskrivning för riskanalys av hemsjukvårdsreformen i Östergötland Bilaga 2 sid 4 (5) 0. Hemsjukvård i Östergötland Psykiatri 3.1. Patienter* med behov av vård- och stödinsatser från både landsting och kommun kommunernas ansvar 3.2 Specialiserad psykiatri landstingets ansvar 3.3 Läkarresurser landstingets ansvar 3.4 Konsultativt stöd landstingets ansvar 3.5 Sällankompetens landstingets ansvar Barn- och ungdomspsykiatri i utrednings- och behandlingsfaserna Planerade insatser Oplanerade insatser 3.6 Under hela dygnet 5. Vårdplan och vårdprocessens faser 5.1 Start 5.2 Pågående vård 5.3 Avslutning 6. Tröskelprincip utan åldersgräns 7. Informationsöverföring och tillgång till data från verksamhetssystem (journaldata) * med långvarig och allvarlig psykisk funktionsnedsättning 24 (25)

25 Processbeskrivning för riskanalys av hemsjukvårdsreformen i Östergötland Bilaga 2 sid 5 (5) 0. Hemsjukvård i Östergötland Hjälpmedel 4.1 Förskrivning av hjälpmedel 4.2 Upphandling av hjälpmedel Gemensamt regelverk Gemensamma utbildningar Mellankommunal samverkan Gemensam leverantör 5. Vårdplan och vårdprocessens faser 5.1 Start 5.2 Pågående vård 5.3 Avslutning 6. Tröskelprincip utan åldersgräns 7. Informationsöverföring och tillgång till data från verksamhetssystem (journaldata) 25 (25)

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende.

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. 2012-10-26 Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. Samverkansavtal mellan Kommunförbundet Norrbotten och landstinget i Norrbotten. 1 Bakgrund Från den 1 januari 2007 regleras

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

AVTAL LÄKARMEDVERKAN KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

AVTAL LÄKARMEDVERKAN KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Dnr 2018-255 AVTAL LÄKARMEDVERKAN KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Innehållsförteckning 1. Avtalsparter... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte och mål... 3 4. Avtalstid... 3 5. Avtalets omfattning... 3 6. Parternas

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2012-01-16

Sammanträdesprotokoll 2012-01-16 Sammanträdesprotokoll 2012-01-16 Motala kommunala pensionärsråd Sida 1 Plats och tid Kommunstyrelsesalen, Kommunhuset, Drottninggatan 2, Motala Måndag 16 januari 2012, kl 10:30 12:00 Beslutande Camilla

Läs mer

Hemsjukvård 2015 inriktning

Hemsjukvård 2015 inriktning PROMEMORIA Elisabeth Höglund, HSF Gunilla Hjelm-Wahlberg, KSL-kansliet Presidiegruppen Sammanträdesdatum: 2012-06-08 Hemsjukvård 2015 inriktning Presidiegruppen föreslås besluta att godkänna förslaget

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

2013-04-02. Hemsjukvård 2015. delprojekt beslut om hur en individ blir hemsjukvårdspatient. Gunnel Rohlin. Ann Johansson HEMSJUKVÅRD 2015 1

2013-04-02. Hemsjukvård 2015. delprojekt beslut om hur en individ blir hemsjukvårdspatient. Gunnel Rohlin. Ann Johansson HEMSJUKVÅRD 2015 1 2013-04-02 Hemsjukvård 2015 delprojekt beslut om hur en individ blir hemsjukvårdspatient Gunnel Rohlin Ann Johansson HEMSJUKVÅRD 2015 1 HEMSJUKVÅRD 2015 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BESLUT OM HEMSJUKVÅRD...

Läs mer

Organisation för samverkan kommuner och landsting ht 2009

Organisation för samverkan kommuner och landsting ht 2009 Organisation för samverkan kommuner och landsting ht 2009 Parlamentarisk grupp - länssamordning/uppdrag - rekommendationer/beslut MARIT Förtroendevalda 5 + 5 Tjänstemannagrupp - uppdrag - beredning/beslut

Läs mer

Datum: Händelseanalys. Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn. Februari 2017

Datum: Händelseanalys. Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn. Februari 2017 Datum: 2018-01-18 Händelseanalys Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn Februari 2017 1 Sammanfattning Person som tidigare varit på ett bedömningssamtal på den aktuella mottagningen. Bedömdes

Läs mer

Kommunalisering av hemsjukvården i Stockholms län

Kommunalisering av hemsjukvården i Stockholms län PROMEMORIA 2011-10-05 Elisabeth Höglund, HSF Gunilla Hjelm-Wahlberg, KSL Presidiegruppen Sammanträdesdatum: 2011-10-13 Kommunalisering av hemsjukvården i Stockholms län Avsiktförklaring Kommunerna i Stockholms

Läs mer

Kommittédirektiv. Betalningsansvarslagen. Dir. 2014:27. Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014

Kommittédirektiv. Betalningsansvarslagen. Dir. 2014:27. Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014 Kommittédirektiv Betalningsansvarslagen Dir. 2014:27 Beslut vid regeringssammanträde den 27 februari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av lagen (1990:1404) om kommunernas betalningsansvar

Läs mer

Kommunalt forum Jönköpings län

Kommunalt forum Jönköpings län Kommunalt forum Jönköpings län 2018-06-01 Slutrapport och Avtalsförslag Fördjupad uppföljning av volym- och kostnadsutveckling inom hemsjukvården efter KomHem Thomas Tryggvesson Rapporten Resultat, beslutsförslag

Läs mer

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse Dokumentnamn: Definitioner och ansvarsfördelning (bil till avtal om kommunalisering av hemsjukvård i Västmanlands län) Dokumentnummer: Version: Datum: VKL:s diarienummer: 2012-06-15 2013-045.26 Gäller

Läs mer

Revisionsrapport Hemsjukvården Övertorneå kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius

Revisionsrapport Hemsjukvården Övertorneå kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Anna Carlénius Hemsjukvården Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte, revisionsfråga

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer. Jönköpings län

Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer. Jönköpings län Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer Jönköpings län Kommunalt forum 2015 Inledning Målet med hälso-och sjukvården är god hälsa och vård på

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Utarbetad av Utvecklingsgruppen Vårdkedjan somatik Ersätter Riktlinjer till överenskommelse om vårdkedjan i Uppsala län somatik, 2008-11-14 Version

Läs mer

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 114 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad av Upprättad 2014-06-26 Reviderad 2015-05-04

Läs mer

Parter: Region Östergötland, Östergötlands kommuner Datum: Diarienummer: HSN

Parter: Region Östergötland, Östergötlands kommuner Datum: Diarienummer: HSN Överenskommelse mellan Region Östergötland och kommunerna i Östergötland om samverkan för trygg, säker och effektiv utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Parter: Region Östergötland, Östergötlands

Läs mer

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Revisionsrapport* Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Kompletteringsgranskning till Hallandsgemensam granskning Landstinget Halland Mars 2007 Christel Eriksson Bo Thörn Innehållsförteckning

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Överenskommelse avseende ansvar för den somatiska hemsjukvården mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län

Överenskommelse avseende ansvar för den somatiska hemsjukvården mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län Rubrik specificerande dokument ÖVERENSKOMMELSE Omfattar område/verksamhet/enhet Hemsjukvård Sidan 1 av 5 Upprättad av (arbetsgrupp alt. namn, befattning) Beslutande organ Gäller från datum Särskild arbetsgrupp

Läs mer

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG DEN 18 SEPTEMBER 2018 BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG CHECKLISTA MED VILKA ÅTGÄRDER SOM KRÄVS, SWOT-ANALYS OCH REKOMMENDATION

Läs mer

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län Projekt Sammanhållen hemvård i Gävleborg 2012-02-22 Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län - utredning av förutsättningar för och förslag till kommunalisering av hemsjukvården

Läs mer

Händelseanalys. Datum: Diklofenak till äldre patient med axelluxation gav akut njursvikt. September 2017.

Händelseanalys. Datum: Diklofenak till äldre patient med axelluxation gav akut njursvikt. September 2017. Datum: 2018-01-25 Händelseanalys Diklofenak till äldre patient med axelluxation gav akut njursvikt September 2017 Analysledare: Område 3 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Västra Götalandsregionen 1 Sammanfattning

Läs mer

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Giltighet 2012-11-06 2013-11-06 Egenkontroll, uppföljning och erfarenhetsåterföring Målgrupp Samtliga vårdgivare inom psykiatriförvaltningen Ansvarig

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

Ersätta fax av epikriser med NPÖ

Ersätta fax av epikriser med NPÖ 1 (8) Riskanalys Datum 2018-01-11 Diarienummer NU-2018-00051 Västra Götalandsregionen NU-sjukvården/Enhet Analysledare: Marie Lundborg Telefon: 010-435 66 89 E-post: marie.lundborg@vgregion.se Ersätta

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning Samordnad vårdplanering (SVPL) Dokumentansvarig Från denna anvisning får avsteg göras endast efter överenskommelse med MAS. Styrdokument

Läs mer

nyårshelgen 2018 Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Anneli Andersson i samverkan med samordningsgruppen

nyårshelgen 2018 Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Anneli Andersson i samverkan med samordningsgruppen 2018-12-04 1 (5) Riktlinje för samverkan jul- och Bakgrund I år sammanfaller jul- och nyårshelgen med de vanliga helgerna vilket resulterar i att det i perioden 22 december till och med 1 januari endast

Läs mer

Utbildningsmaterial framtaget i samverkan mellan region Östergötland och länets 13 kommuner

Utbildningsmaterial framtaget i samverkan mellan region Östergötland och länets 13 kommuner Utbildningsmaterial framtaget i samverkan mellan region Östergötland och länets 13 kommuner 1 Ny samverkanslag I januari 2018 börjar en ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser och tillbud gällande hälso- och sjukvård

Rutin för hantering av avvikelser och tillbud gällande hälso- och sjukvård Rutiner för hantering avvikelser och tillbud Medicinsk ansvarig sjuksköterska 2017-11-07 Sid 1/8 Rutin för hantering av avvikelser och tillbud gällande hälso- och sjukvård Inledning Avvikelser i verksamheten

Läs mer

Avvikelsehantering HSL - Extern utförare

Avvikelsehantering HSL - Extern utförare EXT_OMF_RU-001-01 Avvikelsehantering HSL - Extern utförare Ett normerande styrdokument som Monica Hansson, medicinskt ansvarig sjuksköterska omsorgsförvaltningen, fattade beslut om 9 oktober 2018. Rutinen

Läs mer

Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal

Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal 2008-2010 1. Bakgrund En av slutsatserna som gjordes i en utredning om cancervården i Västra Götalands regionen 2007 var att den palliativa vården behöver förbättras

Läs mer

Remissvar Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård (SOU 2015:20)

Remissvar Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård (SOU 2015:20) 2015-05-10 Dnr 2015/0269 Landstingsdirektörens stab Avdelningen för kunskapsstöd Ingrid Hoffmann Dnr S2015/1650/FS Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar Trygg och effektiv utskrivning från sluten

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård En samordnad individuell plan vid utskrivning. Version 1.0 Datum 2017-04-01 Framtaget av: Ida Wernered & Viktor

Läs mer

Rollen som fast vårdkontakt och dirigent. Nära vård och hälsa. Seminarium 29 och 30 januari

Rollen som fast vårdkontakt och dirigent. Nära vård och hälsa. Seminarium 29 och 30 januari Rollen som fast vårdkontakt och dirigent Nära vård och hälsa Seminarium 29 och 30 januari Inledning Torun Hall, Förvaltningsdirektör, Nära vård och hälsa Var är vi och vart ska vi? Nationellt lyfts vikten

Läs mer

BESLUTSUNDERLAG 1/ Dnr: HSN Ledningsstaben Anna Bengtsson. Hälso- och sjukvårdsnämnden

BESLUTSUNDERLAG 1/ Dnr: HSN Ledningsstaben Anna Bengtsson. Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Anna Bengtsson 2017-09-27 Dnr: HSN 2017-491 Hälso- och sjukvårdsnämnden Förslag till Överenskommelse mellan Region Östergötland och kommunerna i Östergötland om samverkan

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinje för hantering av avvikelser inom äldreomsorgen

RIKTLINJE. Riktlinje för hantering av avvikelser inom äldreomsorgen uniform KUB663 v 1.0, 2010-06-09 RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2009-09-24 Eva Franzén, Anneli Hafström, Ann- Eva Franzén, Anneli Hafström, Ann-Helen Helen Svensson Svensson, Ann-Marie Svensson

Läs mer

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Diarienummer NHO-2014-0254 ALN-2014-0436 Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Utgår från övergripande styrdokument för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun omfattande nämndernas

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan

Länsgemensam ledning i samverkan Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Praktiska anvisningar Sjuksköterska Kerstin Jonskog- Bertilsson och Ann-Katrin Wilhelmson Informationsöverföringsgruppen

Läs mer

Omvärldsbevakning och förslag till organisation för hälsooch sjukvård

Omvärldsbevakning och förslag till organisation för hälsooch sjukvård 2012-01-18 Omvärldsbevakning och förslag till organisation för hälsooch sjukvård Bakgrund För att klargöra hur den kommunala hälso- och sjukvårdens organisation ska utformas har socialförvaltningen samarbetat

Läs mer

Revisionsrapport Hemsjukvården Gällivare kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius

Revisionsrapport Hemsjukvården Gällivare kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Anna Carlénius Hemsjukvården Gällivare kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte, revisionsfråga

Läs mer

Länsövergripande ramavtal om läkarmedverkan i ordinärt boende, gällande fr o m

Länsövergripande ramavtal om läkarmedverkan i ordinärt boende, gällande fr o m Länsövergripande ramavtal om läkarmedverkan i ordinärt boende, gällande fr o m 2013-09-01 - Länsövergripande ramavtal för läkarmedverkan i ordinärt boende Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Avtalsparter...

Läs mer

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC Standardiserad Utskrivning Samordnande sjuksköterska på VC Bakgrund Arvika sjukhus pilot standardiserad utskrivning 2013- Pilotprojekt Verkstaden 2013 Samordnande sjuksköterska, funktion samordnande ssk

Läs mer

1.1 VAD ÄR EN RISKANALYS NÄR SKA EN RISKANALYS GÖRAS? HUR GÖR MAN EN RISKANALYS?...

1.1 VAD ÄR EN RISKANALYS NÄR SKA EN RISKANALYS GÖRAS? HUR GÖR MAN EN RISKANALYS?... RUTIN RISKANALYS 2 (17) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 15 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 2016-07-15, 2016-08-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

RIKTLINJE RISKANALYS

RIKTLINJE RISKANALYS RIKTLINJE RISKANALYS 2 (16) TYP AV DOKUMENT: RIKTLINJE BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 15 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 2016-07-15, 2016-08-17, 2017-02-

Läs mer

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Hallänningen ska kunna känna sig trygg med att få sina behov av hälso och sjukvård tillgodosedda. Målsättningen är att möta upp behoven på ett så tidigt stadium

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård Dok-nr 23893 Författare Camilla Salomonsson, verksamhetsutvecklare, Verksamhetsutveckling vård och hälsa Version 1 Godkänd av Giltigt fr o m Rolf Östlund, närsjukvårdsdirektör, Gemensam stab NSC 2018-04-17

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 )

Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 ) 1(7) Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 ) Grunden till ansvarsfördelningen finns i nedan

Läs mer

Palliativ vård uppdragsbeskrivning

Palliativ vård uppdragsbeskrivning 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Hälso- och sjukvård Datum Diarienummer 2014-04-01 HSS130096 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Palliativ vård uppdragsbeskrivning Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

Ansvarsfördelning. Kommunernas hälso- och sjukvård

Ansvarsfördelning. Kommunernas hälso- och sjukvård 2017-04-18 1 (6) Avdelningen för juridik Ellinor Englund Anna Åberg Ansvarsfördelning Kommunernas hälso- och sjukvård Kommunen har sedan den 1 januari 1992, då kommunerna övertog huvuddelen av ansvaret

Läs mer

Revisionsrapport Hemsjukvården Kalix kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius

Revisionsrapport Hemsjukvården Kalix kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Anna Carlénius Hemsjukvården Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte, revisionsfråga

Läs mer

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se En del i regeringens äldresatsning 2010-2014 Bättre liv för sjuka äldre Syfte med försöksverksamheten

Läs mer

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Uppsala * "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Eva Andersson 2014-11-14 Diarienummer ALN-2014-0436.37 Äldrenämnden Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

Bilaga 1 Ramavtal läkarmedverkan

Bilaga 1 Ramavtal läkarmedverkan Anette Forsblom Socialchef Karin Jonsson Förvaltningschef För Söderhamns Kommun Datum: Margareta Högberg Kommunchef Bilaga 1 Ramavtal läkarmedverkan Läkarmedverkan i den kommunala hemsjukvården i ordinärt

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-05-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse om palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Länsövergripande överenskommelse om palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rubrik specificerande dokument Överenskommelse kring palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Omfattar område/verksamhet/enhet Palliativ vård Sidan 1 av 4 Upprättad av (arbetsgrupp

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Ny lag om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Prop.2016/17:106 Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2018 för den somatiska vården och 1 januari 2019 för den psykiatriska

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:75 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:1 av Dag Larsson m fl (s) om införande av trygghetskvitto inom psykiatrin Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet

Läs mer

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad?

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? 13:00 Inledning Birgitta Jervinge 13:15 Samverkansavtalet i Halland 14:00 Paus 14:15 Samordnade planer hur går det till?

Läs mer

Händelseanalys Oväntat dödsfall på vårdavdelning

Händelseanalys Oväntat dödsfall på vårdavdelning Datum: 2015-02-10 Händelseanalys Oväntat dödsfall på vårdavdelning November 2014 1 Sammanfattning Patient som inkom den 11/11 2014 efter att ha fallit i hemmet av oklar anledning och legat under 3-4 dygn.

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Samverkansmöte 27/9. Agenda

Samverkansmöte 27/9. Agenda Agenda Samverkansmöte 27/9 Nya lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård from 1/1-18. Kristina Jungmar, chef avdelningen för myndighetsutövning Information från Maria Kittel, verksamhetschef

Läs mer

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland Det nya avtalet Gäller från 1 april 2012 och är en uppdatering och förtydligande av det

Läs mer

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland Det nya avtalet Gäller från 1 april 2012 och är en uppdatering och förtydligande av det

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-02-17 SN-2014/48 Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Hemsjukvård inriktning

Hemsjukvård inriktning SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-08-02 Handläggare: Ulla söderlind Telefon: 08 508 03 281 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård. start respektive

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård. start respektive Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård start 2018-01-01 respektive 2018-01-02 1 Agenda Uppdraget och arbetsgruppen Lagens innehåll Processteg Olika processer Skillnader

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

BESLUT. inspektionenförvård och omsorg Dnr / (5)

BESLUT. inspektionenförvård och omsorg Dnr / (5) TgK1 2017v 1.2 gamma,a. _ gmwwa&,-:szgavw~ w, BESLUT inspektionenförvård och omsorg 2017 11-08 Dnr 8.5-8459/2017-10 1(5) Ert dnr STS-2017-084 Södertälje Sjukhus AB Chefläkaren 152 86 SÖDERTÄLJE Vårdgivare

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hagavägens Gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Hagavägens Gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Hagavägens Gruppbostad År 2015 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20160208 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Förtydligande av samordningsansvar för SIP

Förtydligande av samordningsansvar för SIP 1(5) Projektet Trygg, säker och samordnad vård- och omsorgsprocess 2018-02-21 Förtydligande av samordningsansvar för SIP I dokumentet Samverkansrutin mellan landsting och kommuner vid in- och utskrivning

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (5) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering år 2016 Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

Avtal hemsjukvård. mellan. Kommunerna och Landstinget i Gävleborg.

Avtal hemsjukvård. mellan. Kommunerna och Landstinget i Gävleborg. Avtal hemsjukvård mellan Kommunerna och Landstinget i Gävleborg. INLEDNING Kommunerna ansvarar för hemsjukvårdsinsatser på primärvårdsnivå för personer fyllda 18 år som ges av distriktssköterskor, sjuksköterskor,

Läs mer

1 Överenskommelsens parter

1 Överenskommelsens parter 1 OÖ verenskommelse mellan Region Va stmanland och kommunerna i Va stmanland om samverkan fo r trygg och effektiv utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd 1 Överenskommelsens parter Arboga kommun

Läs mer

Datum. boende) av kommunerna från landstinget i Västmanlands län 2012-04-18

Datum. boende) av kommunerna från landstinget i Västmanlands län 2012-04-18 Bilaga KS 2012/161/1 ".,':'''"V K L VÄSTMANLANDS ~... Kommuner & Landsting Förnamn Efternamn, telefonnummer Dnr 2012-06-19 1(4) SALA KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Ink. 2012-01- 1 O Avtal om övertagande

Läs mer

Ellinor Englund. Avdelningen för juridik

Ellinor Englund. Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 09:71 Diarienr: 09/5292 Handläggare: Avdelning: Ellinor Englund Datum: 2009-11-18 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Avdelningen för juridik Kommundirektör Landstings-/regiondirektör Äldreomsorg Handikappomsorg

Läs mer

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL)

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) PM 2010: RVII (Dnr 326-1523/2010) Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Agenda. Lena Lindholm, bostadsanpassningshandläggare

Agenda. Lena Lindholm, bostadsanpassningshandläggare Agenda Lena Lindholm, bostadsanpassningshandläggare Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, lagändring 1/1-18. Kristina Jungmar, Chef för avdelningen för myndighetsutövning berättar

Läs mer

Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun

Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun Antagen i socialnämnden 2006-12-05 138 Riktlinjen grundar sig

Läs mer

Överenskommelse mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län avseende ansvaret för hemsjukvård för personer med psykisk störning

Överenskommelse mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län avseende ansvaret för hemsjukvård för personer med psykisk störning TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Örebro Läns Landsting, Erik Sjöberg 2011-03-31 Arbetsgrupp - psykiatrisk hemsjukvård Överenskommelse mellan Örebro läns landsting och kommunerna i Örebro län

Läs mer

Händelseanalys. Datum: Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt. September Analysledare:

Händelseanalys. Datum: Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt. September Analysledare: Datum: 2016-11-21 Händelseanalys Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt September 2015 Analysledare: Ortopedi Västra Götalandsregionen 1 Sammanfattning För att förbättra patientsäkerheten

Läs mer

Kommunalisering av hemsjukvården

Kommunalisering av hemsjukvården Kommunfullmäktige 2012-06-18 124 281 Kommunstyrelsen 2012-06-18 152 376 Arbets- och personalutskottet 2012-05-28 126 262 Dnr 12.142-73 junikf11 Kommunalisering av hemsjukvården Bilagor: Hemsjukvården,

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Riskanalys. Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8. Mars 2016

Riskanalys. Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8. Mars 2016 Riskanalys Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8 Mars 2016 2016-03-31 Handläggare Mikael Åsén Kvalitet- och patientsäkerhetsavdelningen 2016-03-31

Läs mer

Rutin för rapportering och anmälan enligt lex Maria

Rutin för rapportering och anmälan enligt lex Maria RUTINER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Rutin för rapportering och anmälan enligt lex Maria Begrepp För att öka kännedom om den kommunala hälso- och ens ansvarförhållanden i samband med lex Maria-anmälningar,

Läs mer

Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård

Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård Bilaga 2 Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård Detta dokument är en bilaga till regionala Överenskommelsen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Silkeborg gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Silkeborg gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Silkeborg gruppbostad Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning mars 2017 Johanna Bjurek, Enhetschef Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt

Läs mer

Överenskommelsen följer ramöverenskommelsen för Regionen (se punkt 25 i Ramöverenskommelsen).

Överenskommelsen följer ramöverenskommelsen för Regionen (se punkt 25 i Ramöverenskommelsen). Bilaga 2 Lokal överenskommelse rörande samverkan kring personer under 18 år med psykisk funktionsnedsättning/psykisk sjukdom eller riskerar utveckla psykisk ohälsa. Region Skåne har tecknat ramöverenskommelse

Läs mer

Lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Gäller från januari 2018 Nytt arbetssätt gäller vid behov av samordning av insatser Idag finns brister i samordning av insatser för den

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida

Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-03-19 Fredric Tesell Sammanfattning Norrköping Psykiatri bedriver omsorg för personer med bl.a.

Läs mer