Stenshuvud

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stenshuvud"

Transkript

1

2 Stenshuvud

3 Stenshuvud södra huvudet Södra huvudet sträcker sig 97 meter över havet och bjuder på en härlig utsikt över Skånes landskap och Hanöbukten. Här hittar vi en av Skånes få fornborgar och en massa utrotningshotade arter därav är stenshuvud en nationalpark. Skogen består mestadels av bok, avenbok och ek och är berikad på både flora och fauna. Flora används som ett begrepp för att beskriva mångfalden av växter på en plats. Fauna används som ett begrepp för att beskriva mångfalden av djurarter på en specifik plats.

4 Brösarps station Järnvägen i Brösarp byggdes år 1900 och gick emellan Brösarp och Kristianstad. Då trafikerades sträckan av ÖSJ som står för Östra skånes järnvägar. Samma år byggdes även stationshuset och lokstallarna. Året efter öppnade man även sträckan mellan Ystad och Brösarp och man hade tankar på att på järnvägar ner till Simrishamn och Sjöbo också men det planerna stannade på papper. Under 1940-talet förstatligades järnvägarna och ingick därefter i Statens järnväg = SJ rullade det sista SJtåget ut från Brösarps station. Samma sommar började dock Skånska järnvägar köra museitågtrafik mellan sträckan Brösarp-Sankt Olof. Varje sommar och juletid trafikeras järnvägen av ångtåg som drivs av museiföreningen Skånska järnvägar. Snett emot stationshuset i Brösarp hittar man även Kafé ångloket som man kan stanna och fika på om man så behagar.

5 Piraten Kivik Nils Fritiof Adam Nilsson föddes den 4 December En man som ursprungligen kommer ifrån Vollsjö men bosatte sig i Malmö under sina vuxna år med ett sommar hus i Kivik. Han gick på Katedral skolan i Lund men blev ombed att sluta och han blev relegerad från läroverket i Ystad vilket resultera i att han tog upp sina studier i Kristianstad istället och tog studenten som privatist. Han läste sedan vidare för att bli jurist kandidat i Lund och under 1920-talet jobbade han som advokat i Stockholm och Tranås. Hans debut som författare var 1932 med boken Bombi Bitt och jag. Han ligger begravd på Ravlunda kyrkogård under sin berömda gravsten med inskriptionen Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta upp allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972

6 Horsahallens hällristsområde Simrishamn Bilden är tagen i Simrislund och ristningen kallas för Yxornas häll. Det är den mest kända hällristen i Skåne och anses vara en av de äldsta i Norden (ca 3500år gammal). Bilderna består av bland annat 50 yxor, 45 skepp och djur med yxbärande män. Hällen upptäcktes så sent som på 1890-talet och har vid flera tillfällen dokumenterats av forskare från bland annat Sverige, Danmark och Italien.

7 Haväng Haväng tillsammans med Vitemölla strandbackar är ett naturreservat mellan Verkeån och Vitemölla. På bilden till vänster ser vi Havängsdösen som är från yngre stenåldern cirka 5500 år sedan. Dösen låg länge dold under sand men frilades vid höststormen Dösen som består av stenblock bildar en gravkammare.

8 Haväng

9 Vitemölla I Vitemölla som ligger mellan Haväng och Kivik finns det en fin badstrand. De har en hamn och även ett fint badhotell som ligger nära havet.

10 Hasse och Tage Museum Världens minsta Museum- Världens största Hasse och Tage Museum finns i Tomelilla. Mellan 1971 och 1988 spelade Hans Alfredsson och Tage Danielsson in 8 filmer på Österlen. Arvet som blev kvar förvaras inte bara i världens minsta museum- världens största Hasse och Tage museum utan också av alla de människor som medverkade i filmerna (lokalbefolkningen). Museet invigdes 1 Juli 2006 och drivs sedan den 1 Januari 2011 av Hasse och Tage-museets vänner.

11 Mariavall Jesu Moder Marias kloster är ett kloster där benediktinnunnor håller till det ligger utanför Tomelilla på Österlen och man kan lätt färdas dit antingen med kollektivtrafik eller med bil. Nunnorna lever efter den heliga Benedikts regel som kommer från 500-talet. Klostret präglas av en daglig rytm av bön, arbete och andliga studier.

12 Kronovalls slott Det nuvarande utseendet på slottet uppfördes 1896 och det var den dåvarande ägaren Carl Gustaf Sparre med hjälp av arkitekten Isak Gustaf Clason som grundade det. Slottet som ingår i Fågeltofta socken (gammalt ord för landsortsförsamling) har en historia ända bakifrån talet då Anders Sinclair som var dansk riksråd och länsman på Landskrona Slott ägde slottet. Idag så äger Erik Carl Johan Sparre af Sövdeborg slottet och arrenderar ut det till Åkessons & söner vin AB. De har i sin tur förvandlat slottet till ett vinslott och nere i källaren hittar man tusentals flaskor vin som ligger på lagring. Det bedrivs också en restaurang, hotell och konferensverksamhet och det är företaget Petri Pumpa som står för det.

13 1 Östra Ingelstad Magasin Östra Ingelstad socken är en by som domineras av den stora Ingelsta Gården. Till denna gård finns det många ekonomibyggnader bland annat det stora magasinet som uppfördes I byn hittar man även gamla hus som varit skola, gamla lärarbostad, församlingshemmet, affär och lantarbetarhus.

14 Östra Ingelstad Kyrka Kyrkan som kommer från 1100-talet är byggd av kalksten men överputsad i en vit spritputs. Dopfunten som är i kyrkan tros också komma från 1100-talet samma tid som när kyrkan är byggd och är gjord av sandsten. Predikstolen och altaruppsatsen tros där emot vara lite nyare de tros ha gjort under början på 1600-talet.

15 Andrarum Alunbruket pannhuset Detta är ett efterlämnat fornminne från 1637 från den danskättade Jochum Beck. Christina Piper som ägde Christinehofs slott utvecklade alunbruket till en av landets största industrier. De sista anställda verkarna lämnade alunbruket runt Det som återstår av Alunbruket idag är de talrika högarna med bränd alun, de öppna gruvschakten, rester ifrån det sista pannhuset och välbevarade byggnader.

16 Brösarps Norra Backar

17 Brösarps Norra Backar

18 Brösarps Norra Backar ( utsikt mot Brösarps By)

19 Ravlunda skjutfält Ravlunda skjutfält är ett militärt skjutfält beläget i Skåne mellan Simrishamn och Åhus. Skjutfältet införskaffades under 1940-talet och ligger till huvuddel i Simrishamns kommun. Området omfattar kring 1600 hektar mark och har en riskzon på som sträcker sig meter ut i Hanöbukten. Skjutfältet används mest till skarpskjutning med stridsfordon och stridsvagnar.

20 Glimmeboda gården Gården är ursprungligen ett skogsvaktartorp till Glimminge skog som Axel Rosencranzt på Glimmingehus förvärvade Byggnaden är korsvirkes av gråstensväggar och brädklädda vägar. De äldsta delarna av längan är från slutet av 1700-talet.

21 Smedstorp Leif Handlare Byns lilla matbutik som drivs av 2 och tredje generationen av handlare i Smedstorp.

22 Smedstorp Österlens mittpunkt Smedstorp kallades för första gången Österlens mittpunkt redan 1952 i samband med en lantbruksutställning då konungen kom och besökte Smedstorp. Geografiskt ligger Smedstorp i mitten av Österlen och därför har Tomelilla kommun skänkt en stor glasfiberboll som skall symbolisera detta. Här har även uppdagats en vandringsled som går runt i naturen vid Smedstorp.

23 Smedstorps sädesmagasin

24 Sankt Olof Mölla Möllan byggdes år 1857 och brukades till och med fram till Måns Andersson som vanligen är nämnd för Måns Maryd byggde möllan. Möllan som har en kvarn användes för att göra mjöl men även malning av djurfoder. Möllan består av 6 plan där markplan bara består av en trappa upp till plan 2. Plan 2 består av Sikt till vetemjöl och rågsikt. Plan 3 finns en handkvarn & plan 4 finns det stora kugghjulet. Plan 5 och 6 består av korndrevet, säckhiss och en stor bjälke som som går i diametralt i nord-sydlig riktning.

25 Tunbyholms slott Slottet uppfördes under och anses vara ett av Skånes glömda renässansslott. Det var Erik Axelsen Rosencrantz som uppförde detta och de ansågs då vara kanske det förnämsta exemplaret i Skåne under Christian IV:s renässans. Slottet har restaurerats och blivit ombyggt någon gång under och 1800-talet. Slottet är inte tillgängligt för allmänheten men slottomgivningen är öppen för visningar.

Ystad & Österlen i samarbete med VisitYstadÖsterlen

Ystad & Österlen i samarbete med VisitYstadÖsterlen Foto: Maria Råberg Nilsson Ystad & Österlen i samarbete med VisitYstadÖsterlen Ystad & Österlen väntar på dig! Kom och upptäck destinationen i din egen takt med upplevelser för alla dina sinnen! Unik och

Läs mer

Resa Skåne runt. 10-13 augusti 2015. Vid Sverige är fästat en liten jordlapp som kallas Skåne, för att visa detta Sverige hur övriga Europa ser ut.

Resa Skåne runt. 10-13 augusti 2015. Vid Sverige är fästat en liten jordlapp som kallas Skåne, för att visa detta Sverige hur övriga Europa ser ut. Resa Skåne runt 10-13 augusti 2015 Vid Sverige är fästat en liten jordlapp som kallas Skåne, för att visa detta Sverige hur övriga Europa ser ut. Så sa en man som hette Stjernswärd i mitten av 1800-talet

Läs mer

Ystad & Österlen i samarbete med VisitYstadÖsterlen

Ystad & Österlen i samarbete med VisitYstadÖsterlen Foto: Maria Råberg Nilsson Ystad & Österlen i samarbete med VisitYstadÖsterlen Ystad & Österlen väntar på dig! Kom och upptäck destinationen i din egen takt med upplevelser för alla dina sinnen! Unik och

Läs mer

HRF vandring på österlen

HRF vandring på österlen HRF vandring på österlen Min fru Ingrid och jag bestämde oss för att följa med på HRF -vandringen vid Ravlunda/ Vitemölle/ Kivik. Vi bor i Näsum så det blev att ställa klockan på väckning redan 06.00.

Läs mer

Varumärkesundersökning

Varumärkesundersökning Varumärkesundersökning Vem är våra gäster och vad tycker dom och andra om oss? Brand Audit Ystad & Österlen Juni 2010 Urvalen Sverige: 1000 IP, 18 74 år Stockholm/Mälardalen 250 IP Göteborgsregionen 250

Läs mer

Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla

Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla SAMRÅDSREDOGÖRELSE Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla Simrishamns kommun, Skåne Län Vägplan, 2014-06-27 Projektnummer: 8850568 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 543, 291

Läs mer

RIKSINTRESSE. 158 Översiktsplan Tomelilla kommun - Granskningshandling

RIKSINTRESSE. 158 Översiktsplan Tomelilla kommun - Granskningshandling 158 Riksintressen är platser eller områden som av en myndighet utpekats som ett område av nationellt intresse. Utpekade riksintressen regleras enligt bestämmelser i Miljöbalken för att säkerställa bästa

Läs mer

Resa till Skåne med SPF den maj Vi startade från Vimmerby kl reste via Växjö. Efter fikapaus på Goaroija på Älmhults golfbana var

Resa till Skåne med SPF den maj Vi startade från Vimmerby kl reste via Växjö. Efter fikapaus på Goaroija på Älmhults golfbana var Resa till Skåne med SPF den 13-16 maj 2019. Vi startade från Vimmerby kl. 7.30 reste via Växjö. Efter fikapaus på Goaroija på Älmhults golfbana var vi snart i Skåne. Det Skånska landskapet som är betydligt

Läs mer

Gästgiveripaket prislista 2010 Två övernattningar, två 3-rättersmenyer

Gästgiveripaket prislista 2010 Två övernattningar, två 3-rättersmenyer Gästgiveripaket prislista 2010 Två övernattningar, två 3-rättersmenyer Pris/person Agda Lund B & B, Kivik *) & Apotekarns B & B, Simrishamn **) 2155:- Agda Lund B & B, Kivik *) & Blåsingsborgs Gårdshotell,

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn Kuskahusen 4 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra delen

Läs mer

M Å N S L U N D A ÖD E G ÅR D

M Å N S L U N D A ÖD E G ÅR D M Å N S L U N D A ÖD E G ÅR D Månslunda 2:7 ligger på Österlen ca 5 km NO om Lövestad och 6 km väster om Fågeltofta. Gården har egen infartsväg och lugnt läge i ett fint omgivande landskap. Total areal

Läs mer

Havängs Museiförening vill framföra följande synpunkter på, rubricerade förslag:

Havängs Museiförening vill framföra följande synpunkter på, rubricerade förslag: Till Länsstyrelsen i Skåne län, Miljöavdelningen 205 15 Malmö Förslag till bildande av naturreservatet Haväng och Vitemölla strandbackar i Simrishamns kommun. Havängs Museiförening vill framföra följande

Läs mer

Vackra Grönsöö turistväg och parkernas stad Enköping.

Vackra Grönsöö turistväg och parkernas stad Enköping. Vackra Grönsöö turistväg och parkernas stad Enköping. En av Sveriges 18 officiella turistvägar som är så vacker att man bara måste åka den. Vi har valt ut några sevärdheter och lagt till en snutt vid Bålsta

Läs mer

Läsåret 06/07 för elever i skolår 7-9 och gymnasiet.

Läsåret 06/07 för elever i skolår 7-9 och gymnasiet. Läsåret 06/07 för elever i skolår 7-9 och gymnasiet. Det är Skånetrafikens turer linjelagda eller andra insatta turer som våra 7-9-elever på Korsavad- och Jonebergskolan samt eleverna på Österlengymnasiet

Läs mer

Personligt och havsnära hotell på Österlen med vackra vyer. Kiviks Hotell & Konferens. Om hotellet

Personligt och havsnära hotell på Österlen med vackra vyer. Kiviks Hotell & Konferens. Om hotellet Kiviks Hotell & Konferens Personligt och havsnära hotell på Österlen med vackre vyer och en underbar rosenträdgård omkring sig i det pittoreska skånska landskapet. Kiviks hotell är belägen en kort promenad

Läs mer

Hantverkaranor från Skåne Sida 1

Hantverkaranor från Skåne Sida 1 Hantverkaranor från Skåne Sida 1 Proband Salomina (Mina) Johanna Catarina Hopp. Född 1840 i Ystads Sankt Petri (M). Gift 1866 i Västra Ingelstad (M) med Sven Magnus (Svante) Ekelund. (Kronofogde i V Ingelstad.

Läs mer

Äntligen! Äntligen har en av Sveriges vackraste platser blivit naturreservat.

Äntligen! Äntligen har en av Sveriges vackraste platser blivit naturreservat. Mina damer och herrar Äntligen! Äntligen har en av Sveriges vackraste platser blivit naturreservat. Se så vackert här är.. På de branta sluttningarna växer ädellövskog med en fantastisk blomning av ramslök

Läs mer

Ianspråktagen mark [m²] Vägprojekt. Sektion Kommun Fastighet Fastighetsägare Andel Vägrätt. Anmärkning HJÄLMARÖD ROSENTORP 1

Ianspråktagen mark [m²] Vägprojekt. Sektion Kommun Fastighet Fastighetsägare Andel Vägrätt. Anmärkning HJÄLMARÖD ROSENTORP 1 FASTIGHETSFÖRTECKNING för Väg Väg 9 Simrishamn_Brösarp, gång- och cykelväg Kivik-Ravlunda, Simrishamn kommun, Skåne län Fastighetsindelningen och ägare till respektive fastighet vid granskning [2017-04-19]

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Alunbruket, 3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Alunbruket, 3 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn Alunbruket, 4 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Alunbruket, 3 vandringsdagar Detta vandringspaket längs Österlenleden tar dig följer den östra

Läs mer

Skåne en slätt med slott Av Ove Torgny

Skåne en slätt med slott Av Ove Torgny Skåne en slätt med slott Av Ove Torgny Skåne, Sveriges allra sydligaste landskap, är berömt för sina slott, borgar och herrgårdar. Här finns minst 250 byggnader av det slaget. När vi reser genom Skåne

Läs mer

Rapport. Varumärkesundersökning. Tomelilla kommun

Rapport. Varumärkesundersökning. Tomelilla kommun Rapport Varumärkesundersökning Tomelilla kommun 216-12-1 Innehåll Sid: Om undersökningen 3 Sammanfattning 7 Tomelilla 12 Kännedom och helhetsintryck 13 Associationer och attityder 21 Österlen 29 Kännedom

Läs mer

De skånska landskapens historiska och arkeologiska förening Utflykt till södra Halland Laholmsbygden den 28 augusti 2010 Exkursionsguide

De skånska landskapens historiska och arkeologiska förening Utflykt till södra Halland Laholmsbygden den 28 augusti 2010 Exkursionsguide De skånska landskapens historiska och arkeologiska förening Utflykt till södra Halland Laholmsbygden den 28 augusti 2010 Exkursionsguide Östra Karups kyrka 0 Ale-utflykt med buss i södra Halland Laholmsbygden

Läs mer

Säby kyrkogård är en gammal kyrkogård kopplad till kyrkobyggnaden i Säby, till det sociala livet i Säby by och till Säbyholms gård.

Säby kyrkogård är en gammal kyrkogård kopplad till kyrkobyggnaden i Säby, till det sociala livet i Säby by och till Säbyholms gård. Trädplan Kyrkogårdens träd - historik Säby kyrkogård är en gammal kyrkogård kopplad till kyrkobyggnaden i Säby, till det sociala livet i Säby by och till Säbyholms gård. Skånska rekognosceringskartan från

Läs mer

Bo mitt i Kristianstad, perfekt för att utforska staden och göra utflykter i hela Skåne. Quality Hotel Grand Kristianstad.

Bo mitt i Kristianstad, perfekt för att utforska staden och göra utflykter i hela Skåne. Quality Hotel Grand Kristianstad. Quality Hotel Grand Kristianstad Hotellet är centralt beläget i den gamla residens- och regementsstaden Kristianstad. Här har du ett stort utbud av shopping, restauranger och caféer. Från Kristianstad

Läs mer

Ärenden från namnberedningen Kunga-Amandas Gränd, Ängsäters Gränd, Lillgårdens Gränd, Petter-Jons Gränd, Fritjof Nilsson Piratens Plats, Donsövallen

Ärenden från namnberedningen Kunga-Amandas Gränd, Ängsäters Gränd, Lillgårdens Gränd, Petter-Jons Gränd, Fritjof Nilsson Piratens Plats, Donsövallen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-09-07 Diarienummer 0246/15 Göteborgs stadsmuseum Mats Sjölin Telefon: 031-36 836 47 E-post: mats.sjolin@kultur.goteborg.se Ärenden från namnberedningen Kunga-Amandas Gränd,

Läs mer

Tillgänglighet Regionala kärnor

Tillgänglighet Regionala kärnor TemaBLAD: Tillgänglighet Regionala kärnor Strukturbild för Skåne TemaBLAD: Tillgänglighet Regionala kärnor December 2012 Analyser: DanielsonDosk Kartlayout: Johanna Hellsten Textbearbetning: Johanna Hellsten,

Läs mer

Levnadsbeskrivning. Levde i Vanstad 18, Vanstad (M) [Vanstad CI:8 p post 2].

Levnadsbeskrivning. Levde i Vanstad 18, Vanstad (M) [Vanstad CI:8 p post 2]. 1 Maria Nilsdotter (44). Född 1897-12-18 i Vanstad 27, Vanstad (M) [Vanstad CI:7 p post 65]. Döpt 1897-12-23 i Vanstad Kyrka, Vanstad (M) [Vanstad CI:7 p post 65]. Faddrar: Åbo Ola Larsson i Vanstad 24

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden med guldkant, 3 nätter Simrishamn Kuskahusen

Vandra i Sverige. Österlenleden med guldkant, 3 nätter Simrishamn Kuskahusen Österlenleden med Guldkant, Simrishamn - Kuskahusen, 3 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden med guldkant, 3 nätter Simrishamn Kuskahusen Österlenleden är en ringled med start och mål i Ystad.

Läs mer

Ättlingar Anders Nilsson

Ättlingar Anders Nilsson Ättlingar Anders Nilsson Anders Nilsson. Lantbrukare och Bygdeforskare. Född 1859-04-11 Vanstad. Bosatt 1920-09-24 Gladsax. Bosatt 1921-04-30 Vanstad. Död 1937-10-02 Vanstad. Familj med Johanna Åkesdotter

Läs mer

KUSTVANDRING PÅ ÖSTERLEN

KUSTVANDRING PÅ ÖSTERLEN KUSTVANDRING PÅ ÖSTERLEN Att vandra längs Österlens stränder är oavsett årstid en stor upplevelse. Möt vårens grönskande ängar och skira skogar, fånga sommarkänslan med många dopp i havet eller välkomna

Läs mer

LEINY SLÄKTUTREDNING (15) Dokument ID Familjenummer Författare Rev / Ver. UTRED911U.DOC Leif Nyström 0/5

LEINY SLÄKTUTREDNING (15) Dokument ID Familjenummer Författare Rev / Ver. UTRED911U.DOC Leif Nyström 0/5 LEINY SLÄKTUTREDNING 000911 2012-03-01 1 (15) ModerNamn: Hanna Persdotter Utred911U.doc 000911 000422 Barn: Anders (Anna, Per, Ola, Jöns, Johanna) FaderNamn: Nils Persson Orsak: Mitt, Leif Nyströms släktskap

Läs mer

Ianspråktagen mark [m²] Vägprojekt. Sektion Kommun Fastighet Fastighetsägare Andel Vägrätt. Anmärkning HJÄLMARÖD ROSENTORP 1

Ianspråktagen mark [m²] Vägprojekt. Sektion Kommun Fastighet Fastighetsägare Andel Vägrätt. Anmärkning HJÄLMARÖD ROSENTORP 1 FASTIGHETSFÖRTECKNING för Väg Väg 9 Simrishamn_Brösarp, gång- och cykelväg Kivik-Ravlunda, Simrishamn kommun, Skåne län Fastighetsindelningen och ägare till respektive fastighet vid granskning [2017-04-19]

Läs mer

Vad är lila och kör kors och tvärs i Skåne? För nästan alla

Vad är lila och kör kors och tvärs i Skåne? För nästan alla Pågatågen 25 år Skåningarnas tåg sedan 1983 Vad är lila och kör kors och tvärs i Skåne? För nästan alla skåningar är svaret på denna gåta enkelt: Pågatågen. Den 9 januari 2008 fyller Pågatågen 25 år. Framgångssagan

Läs mer

Lunchen väntar på restaurang Vinor. Lunchen är en god pannbiff, samt kaffe och kaka efteråt.

Lunchen väntar på restaurang Vinor. Lunchen är en god pannbiff, samt kaffe och kaka efteråt. Vi fortsätter mot Sudersand genom Fåröns speciella landskap. Väl framme i Sudersand besöker vi Ebbes affär, som har allt i skinn, från plånböcker till skinnkläder och även kepsar, som är en omtyckt vara

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 3 nätter Simrishamn Brösarp, 2 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 3 nätter Simrishamn Brösarp, 2 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn - Brösarp, 3 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 3 nätter Simrishamn Brösarp, 2 vandringsdagar Österlenleden är en ringled med start och mål i Ystad. Detta vandringspaket

Läs mer

Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER. Året runt i Båstad. VAR: Centrala Båstad PARKERING: Båstad torg

Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER. Året runt i Båstad. VAR: Centrala Båstad PARKERING: Båstad torg Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER Året runt i Båstad VAR: Centrala Båstad LÄNGD:Ca9km TERRÄNG: Lätt PARKERING: Båstad torg MARKERING: Gröna målade äpplen Året runt i Båstad Ca9km Välkommen till en

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Granhammars herrgård Granhammars herrgård avbildad i en litografi av Alexander Nay ur Uplands herregårdar från 1881. Herrgård från 1700-talet med rötter i medeltiden

Läs mer

Vattentornets Idrotts- och Fritidsförening (VIFF), Lund inbjuder till Ericsson Mästerskap i Golf på Österlens GK.

Vattentornets Idrotts- och Fritidsförening (VIFF), Lund inbjuder till Ericsson Mästerskap i Golf på Österlens GK. Vattentornets Idrotts- och Fritidsförening (VIFF), Lund inbjuder till Ericsson Mästerskap i Golf på Österlens GK. Tid: 26-27 augusti 2005 Plats: Österlens GK, Lilla Vik http://www.osterlensgk.com/ Klasser:

Läs mer

...and the living is easy. Vandringar i Skåne sommaren 2010

...and the living is easy. Vandringar i Skåne sommaren 2010 ...and the living is easy Vandringar i Skåne sommaren 2010 Sommaren 2010 gjorde vi ett antal vandringar, framförallt dagsetapper på Skåneleden. Johan, Annette och Nellie gjorde oss sällskap vissa dagar.

Läs mer

Österlen form & kultur

Österlen form & kultur 08-97 45 96 es.almer@hotmail.se GEN BUTIK & CAFE 0706-04 26 74 www.borstteknik.se nnel.kivik@gmail.com recepten..osterlenskottovilt.se ttabacken.grevlunda.se w.brosarpsgastgifveri.se www.attusagard.se

Läs mer

Höstvandring med Guldkant. Österlenleden, 3 nätter Simrishamn Brösarp

Höstvandring med Guldkant. Österlenleden, 3 nätter Simrishamn Brösarp Österlenleden, Simrishamn - Brösarp, Höstvandring med guldkant 3 nätter Sida 1 av 6 Höstvandring med Guldkant Österlenleden, 3 nätter Simrishamn Brösarp Österlenleden är en ringled med start och mål i

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden med guldkant, 3 nätter Simrishamn Alunbruket

Vandra i Sverige. Österlenleden med guldkant, 3 nätter Simrishamn Alunbruket Sida 1 av 8 Vandra i Sverige Österlenleden med guldkant, 3 nätter Simrishamn Alunbruket Österlenleden är en ringled med start och mål i Ystad. I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra

Läs mer

SUPERBUSS ÅHUS- KRISTIANSTAD-OSBY/ÄLMHULT. Trafikeringsstudie

SUPERBUSS ÅHUS- KRISTIANSTAD-OSBY/ÄLMHULT. Trafikeringsstudie SUPERBUSS ÅHUS- KRISTIANSTAD-OSBY/ÄLMHULT Trafikeringsstudie 1 ALTERNATIV Älmhult Älmhult Osby Osby Glimåkra Broby Knislinge Hanaskog Glimåkra Broby Knislinge Hanaskog Kristianstad Kristianstad Åhus Alt.

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1100-1200-tal MEDELTIDEN s.6 1. Hur kan man sammanfatta medeltiden? a) Som en långtråkig tid då inget hände b) Som en mycket händelserik tid c) Som

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 5 nätter Skillinge Kuskahusen, 4 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 5 nätter Skillinge Kuskahusen, 4 vandringsdagar Österlenleden, Skilling Kuskahusen 5 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 5 nätter Skillinge Kuskahusen, 4 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra och norra

Läs mer

Med Peder Lamm på rundresa bland skånska slott.

Med Peder Lamm på rundresa bland skånska slott. Med Peder Lamm på rundresa bland skånska slott. Om det berodde på byte av ordförande eller nyfikenhet på TV-kändisen Peder Lamm att i runda svängar tvåhundrafemtio hade bänkat sig i den numera omstridda

Läs mer

S1_007 Nils Gustav Petersson 1/12

S1_007 Nils Gustav Petersson 1/12 S1_007 Nils Gustav Petersson 1/12 Gustav Petersson Gustav föddes 1864-03-01 som fjärde barnet av åtta på gården Börje Börsgård, Nygård i Träslövs församling. De två äldsta syskonen dog dock inom en vecka

Läs mer

Frågesport_Smålands städer

Frågesport_Smålands städer Frågesport_Smålands städer Name: 1. I vilken stad tillverkas polkagrisar? 2. Staden brändes ned år 1568 i kriget mot Danmark, för att danskarna inte skulle kunna få något krigsbyte där. Staden är dock

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Alunbruket, 3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Alunbruket, 3 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn Alunbruket, 4 nätter Sida 1 av 6 Vandra i Sverige Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Alunbruket, 3 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra delen

Läs mer

Hotel Strandly Skagen

Hotel Strandly Skagen Hotel Strandly Skagen Hotellet erbjuder Hotel Strandly Skagen har en trevlig "Skagenatmosfär" med traditioner och fantasktisk service på ett familjärt och rart sätt. Både hotellet och restaurangen är nyrenoverade

Läs mer

Gästgiveripaket prislista 2009

Gästgiveripaket prislista 2009 Gästgiveripaket prislista 2009 Pris/person Agda Lund B & B, Kivik****) & Apotekarns Trädgårdshotell, Simrishamn*) 1955:- Agda Lund B & B, Kivik****) & Blåsingsborgs Gårdshotell, Kivik 2015:- Agda Lund

Läs mer

2014-05-31 Hantverkaranor från Skåne Sida 1. Generation I. Generation II

2014-05-31 Hantverkaranor från Skåne Sida 1. Generation I. Generation II 2014-05-31 Hantverkaranor från Skåne Sida 1 Proband Salomina (Mina) Johanna Catarina Hopp. Född 1840 i Ystads Sankt Petri (M). Gift 1866 i Västra Ingelstad (M) med Sven Magnus (Svante) Ekelund. (Kronofogde

Läs mer

Ordförande har ordet. Vi ses. Gunilla

Ordförande har ordet. Vi ses. Gunilla Ordförande har ordet Först vill jag tacka er för förtroendet att få fortsätta vara ordförande för detta trevliga byalag ett år till. Jag vill också tacka Ingvar Bagare Andersson för de trevliga byavandringar

Läs mer

KULTURHISTORISKA BYGGNADER I MUSEIPARKEN

KULTURHISTORISKA BYGGNADER I MUSEIPARKEN KULTURHISTORISKA BYGGNADER I MUSEIPARKEN HÖGLOFTSTUGAN Byggnaden stod ursprungligen i Sundranäs i Angelstads socken och var arrendetorp under överstelöjtnantsbostället Sundranäs. Under namnet Skogstorp

Läs mer

http://sv.wikipedia.org/wiki/norrk%c3%b6ping http://sv.wikipedia.org/wiki/j%c3%b6nk%c3%b6ping

http://sv.wikipedia.org/wiki/norrk%c3%b6ping http://sv.wikipedia.org/wiki/j%c3%b6nk%c3%b6ping Norrköping Norrköping fick stadsrättigheter 1384 då människor redan bott kring Motala ströms fall under lång tid. Nu finns det 83 561 invånare, staden är 3 477,94 hektar stor och varje kvadratmeter rymmer

Läs mer

Hur uppfattas Skåne som destinationsvarumärke?

Hur uppfattas Skåne som destinationsvarumärke? Hur uppfattas Skåne som destinationsvarumärke? Epinion har, på uppdrag av Tourism in Skåne, genomfört en undersökning om Skåne som destinationsvarumärke. Undersökningen gjordes under Q1 och Q2 2013, bland

Läs mer

Vårt goda samarbete med Hotell Svea medför att vi kan erbjuda mycket prisvärda hotellpaket!

Vårt goda samarbete med Hotell Svea medför att vi kan erbjuda mycket prisvärda hotellpaket! Hotell Svea Vårt goda samarbete med Hotell Svea medför att vi kan erbjuda mycket prisvärda hotellpaket! Hotell Svea ligger vid havet men ändå centralt i Simrishamn. Hotellet har en lång historia och är

Läs mer

Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT

Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT Riddersholms naturreservat Ett fantastiskt naturområde på gränsen mellan hav och land. Du kan själv ströva omkring i detta paradis och med denna lilla skrift kan

Läs mer

Krapperups gamla vattenmölla

Krapperups gamla vattenmölla Krapperups gamla vattenmölla På samma plats sedan 1629 Åtminstone sedan 1629, troligen ännu längre, har det legat en vattenkvarn i byn Vattenmöllan. Byn som fått sitt namn efter kvarnen ligger på Kullahalvön

Läs mer

Abbekås - omgivningen

Abbekås - omgivningen ! Abbekås - omgivningen I Abbekås är man Söder om Landsvägen, som det heter i Edward Perssonfilmen från 1936. Där sjunger han om Abbekåsgåsen Joakim, som står staty i Hamnen och på vår framsida. Området

Läs mer

Förteckning över klubbar i sydöstra Skåne som haft bordtennisverksamhet och deltagit i serier och tävlingar (fram till 2005).

Förteckning över klubbar i sydöstra Skåne som haft bordtennisverksamhet och deltagit i serier och tävlingar (fram till 2005). Förteckning över klubbar i sydöstra Skåne som haft bordtennisverksamhet och deltagit i serier och tävlingar (fram till 2005). Skurups kommun (5) Skurups BTK: Deltog i tävlingar från 1949. Har varit i 15

Läs mer

FRÅGA 1. För vilken eller vilka av kommunens stationsområden pågår det detaljplanearbete? 1 Gärsnäs. Simrishamn. 2 Både Gärsnäs och Simrishamn

FRÅGA 1. För vilken eller vilka av kommunens stationsområden pågår det detaljplanearbete? 1 Gärsnäs. Simrishamn. 2 Både Gärsnäs och Simrishamn FRÅGA 1 För vilken eller vilka av kommunens stationsområden pågår det detaljplanearbete? 1 Gärsnäs Simrishamn 2 Både Gärsnäs och Simrishamn FRÅGA 2 Hur många registrerade skeppsvrak finns inom Simrishamns

Läs mer

En resa till de sahlinska bruken i Dalsland

En resa till de sahlinska bruken i Dalsland En resa till de sahlinska bruken i Dalsland Åmål är den naturliga startpunkten. Allt vad sahlinarna ägde ligger i vad som nu kallas Åmåls kommun. Varför inte starta med en övernattning? Det finns bra hotell

Läs mer

SkåneExpressen 3. Giltig 2001.06.17-2002.06.15. Kristianstad - Simrishamn. måndag - fredag

SkåneExpressen 3. Giltig 2001.06.17-2002.06.15. Kristianstad - Simrishamn. måndag - fredag måndag - fredag Högskolan C Resecentrum - Simrishamn Everöd Urnvägen Degeberga Skaddevägen Brösarp Smedjevägen Kivik torget Baskemölla Gladsaxvägen Simrishamns station 05.25 05.37 05.49 06.00 06.05 06.17

Läs mer

Släktträff Släktträff i Småland 2011 för ättlingar till Carl Jonsson i Edshult.

Släktträff Släktträff i Småland 2011 för ättlingar till Carl Jonsson i Edshult. Släktträff 2011 Släktträff i Småland 2011 för ättlingar till Carl Jonsson i Edshult. De sista dagarna i juli ägde en släktträff rum i Edshult, närmare bestämt helgen 30-31 juli, med undertecknad som arrangör.

Läs mer

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 0m 1000m 2000m 3000m 43 Infrastruktur Vägnätet Att ha tillgång till bil är nästan en förutsättning för att kunna leva i Säve stationssamhälle idag eftersom bussen inte

Läs mer

188 Evald Lö fgren. Evald Löfgren

188 Evald Lö fgren. Evald Löfgren E Evald Löfgren vald Ragnar föddes fredagen den 31 juli 1903 i Varberg. Han var det yngsta av 6 syskon. Familjen var, när Evald föddes, bosatt på Lindesberg 3 på Rosenfred. Födelsebok Varberg CI:8 sidan

Läs mer

Naturvärdesbedömning inom fastigheten Hjälmaröd 4:203 (Kiviks hotell) Kivik, Simrishamns kommun

Naturvärdesbedömning inom fastigheten Hjälmaröd 4:203 (Kiviks hotell) Kivik, Simrishamns kommun Naturvärdesbedömning inom fastigheten Hjälmaröd 4:203 (Kiviks hotell) Kivik, Simrishamns kommun Rapport 2014-06-13 Uppdragstagare: Tomelillavägen 456-72 275 92 Sjöbo Tel 0416-151 20 rune.gerell@sjobo.nu

Läs mer

NATUR, VATTEN OCH VÅTMARKER

NATUR, VATTEN OCH VÅTMARKER NATUR Tomelilla kommun rymmer många olika landskapstyper. Den sydöstra kommundelen präglas av det låglänta landskapet vid Österlenslätten. Kommunens mellersta del, vid det som kallas Södra mellanbygden,

Läs mer

LJUNGS KYRKOGÅRD REPARATION AV KYRKOGÅRDSMUR 2015:207 ANTIKVARISK MEDVERKAN LJUNGS KYRKOGÅRD LJUNGS SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN

LJUNGS KYRKOGÅRD REPARATION AV KYRKOGÅRDSMUR 2015:207 ANTIKVARISK MEDVERKAN LJUNGS KYRKOGÅRD LJUNGS SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN 2015:207 ANTIKVARISK MEDVERKAN LJUNGS KYRKOGÅRD REPARATION AV KYRKOGÅRDSMUR LJUNGS KYRKOGÅRD LJUNGS SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2 Bakgrund Basfakta om objektet Beskrivning

Läs mer

SKEPPSÅS KYRKA INVÄNDIG OMMÅLNING SKEPPSÅS KYRKA SKEPPSÅS SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK

SKEPPSÅS KYRKA INVÄNDIG OMMÅLNING SKEPPSÅS KYRKA SKEPPSÅS SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK RAPPORT 2015:212 ANTIKVARISK MEDVERKAN SKEPPSÅS KYRKA INVÄNDIG OMMÅLNING SKEPPSÅS KYRKA SKEPPSÅS SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2 Bakgrund Basfakta om objektet Beskrivning och

Läs mer

Nya verket på Kivik Art skapas av dansk lera

Nya verket på Kivik Art skapas av dansk lera Nya verket på Kivik Art skapas av dansk lera BROAGER Artikeln publicerades 29 september 2018 I ett tegelbruk på sydligaste Jylland växer nya verket till Kivik Art fram. Bok för bok skapar Ulla Viotti Bibliotheca,

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Vägutredning cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla. Simrishamns kommun, Skåne län. Samrådshandling 2014-01-28 Objekt: 8850568

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Vägutredning cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla. Simrishamns kommun, Skåne län. Samrådshandling 2014-01-28 Objekt: 8850568 MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Vägutredning cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla Simrishamns kommun, Skåne län Samrådshandling 2014-01-28 Objekt: 8850568 Titel: Miljökonsekvensbeskrivning - Vägutredning cykelled

Läs mer

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING December 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på december 2014 och det ackumulerade antalet gästnätter för januaridecember

Läs mer

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Nässundet Norr om Hytte ligger "Nässundets Station - vedungsbageri och värdshus". Detta är inhyst i en byggnad som förr var järnvägsstation. När

Läs mer

Väster om Ängakåsen, Kivik BREDBAND

Väster om Ängakåsen, Kivik BREDBAND Arkeologisk kontroll 2016 Väster om Ängakåsen, Kivik BREDBAND RAÄ Södra Mellby 122:1, Södra Mellby socken i Simrishamns kommun, Skåne län. Österlenarkeologi Rapport 2017:1 Lars Jönsson Arkeologisk kontroll

Läs mer

NERTAGNING AV STRUKTURPAPP PÅ INNERTAK

NERTAGNING AV STRUKTURPAPP PÅ INNERTAK Antikvarisk kontroll Ottarps kyrka NERTAGNING AV STRUKTURPAPP PÅ INNERTAK Landskrona församling, Ottarps socken i Helsingborgs kommun Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten Rapport 2009:007 Malmö Museer

Läs mer

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Vad bör göras i respektive kommun i Skåne? Företagsklimat Bjuv Bromölla Burlöv Båstad Eslöv Helsingborg Hässleholm

Läs mer

UV ÖST RAPPORT 2006:18 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING. Heda Kyrka. Heda socken Ödeshögs kommun Östergötland. Dnr 422-603-2002. Karin Lindeblad.

UV ÖST RAPPORT 2006:18 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING. Heda Kyrka. Heda socken Ödeshögs kommun Östergötland. Dnr 422-603-2002. Karin Lindeblad. UV ÖST RAPPORT 2006:18 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Heda Kyrka Heda socken Ödeshögs kommun Östergötland Dnr 422-603-2002 Karin Lindeblad UV ÖST RAPPORT 2006:18 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Heda kyrka Heda

Läs mer

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden.

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Vad hände under medeltiden? Sverige blev ett rike. Människor blev kristna. Handeln ökade. Städer började byggas. Riddare och borgar.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KIVIK MED OMNEJD!

VÄLKOMMEN TILL KIVIK MED OMNEJD! VÄLKOMMEN TILL KIVIK MED OMNEJD!...under Österlen Lyser-helgen Fredag, lördag & söndag 2-4 november FREDAGEN 2 NOVEMBER 18 KIVIKS BYALAG tänder vårdkasar på norra hamnpiren. 18.15 Kommunister May Heldal

Läs mer

Kulturslinga i Vimmerby stad

Kulturslinga i Vimmerby stad Kulturslinga i Vimmerby stad 19 18 17 16 14 15 15 15 20 21 22 23 24 25 26 27 1 13 2 3 10 12 11 1. Stadshuset Invigt 1976 Lyftet, skulptur av Henry Gustafsson 1984 2. Båtsmansbacken Äldre bebyggelse med

Läs mer

Kronetorps mölla. Antikvarisk rapport SANERING AV HUSSVAMP. Fastigheten Arlöv 7:16 i Burlövs socken, Burlövs kommun Skåne län.

Kronetorps mölla. Antikvarisk rapport SANERING AV HUSSVAMP. Fastigheten Arlöv 7:16 i Burlövs socken, Burlövs kommun Skåne län. Antikvarisk rapport Kronetorps mölla SANERING AV HUSSVAMP Fastigheten Arlöv 7:16 i Burlövs socken, Burlövs kommun Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten Rapport 2011:006 Anders Reisnert Malmö Museer

Läs mer

Oxie kyrka. Antikvarisk kontroll. Oxie församling, Oxie socken i Malmö kommun Skåne län. Nytt läktarräcke. Jörgen Kling

Oxie kyrka. Antikvarisk kontroll. Oxie församling, Oxie socken i Malmö kommun Skåne län. Nytt läktarräcke. Jörgen Kling Antikvarisk kontroll Oxie kyrka Nytt läktarräcke Oxie församling, Oxie socken i Malmö kommun Skåne län Malmö Kulturmiljö Enheten för Kulturmiljövård Rapport 2008:004 Jörgen Kling Malmö Kulturmiljö Box

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti 1 Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti Bakgrund Den 28 augusti firar kyrkan den helige Augustinus. Augustinus föddes 354 e.kr i Tagaste i nuvarande Souk Ahras i Algeriet (i dåtidens

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 5 nätter Skillinge Alunbruket, 4 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 5 nätter Skillinge Alunbruket, 4 vandringsdagar Österlenleden, Skilling Alunbruket, 5 nätter Sida 1 av 6 Vandra i Sverige Österlenleden, 5 nätter Skillinge Alunbruket, 4 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra och

Läs mer

Strädelängan. 1700-talet

Strädelängan. 1700-talet Strädelängan. 1700-talet 1700-talet. Ur scouternas redogörelse till Scoutförbundet 1952: Kommunen har ställt en gammal 1700-talsstuga till disposition som scoutlokal och detta hus har både praktiskt och

Läs mer

Företagsamheten 2017 Skåne län

Företagsamheten 2017 Skåne län Företagsamheten 2017 Skåne län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

aa 2019:5 Glimmebodagården - installation av luftvärmepump Antikvarisk medverkan, 2018 Anna Rabow

aa 2019:5 Glimmebodagården - installation av luftvärmepump Antikvarisk medverkan, 2018 Anna Rabow aa 2019:5 Glimmebodagården - installation av luftvärmepump Antikvarisk medverkan, 2018 Anna Rabow Rapport 2019:5 Glimmebodagården - installation av luftvärmepump Antikvarisk medverkan, 2018 Brösarps socken,

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 5 nätter Skillinge Alunbruket, 4 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 5 nätter Skillinge Alunbruket, 4 vandringsdagar Österlenleden, Skilling Alunbruket, 5 nätter Sida 1 av 6 Vandra i Sverige Österlenleden, 5 nätter Skillinge Alunbruket, 4 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra och

Läs mer

Västra Skrävlinge by och Västra Skrävlinge Kyrka

Västra Skrävlinge by och Västra Skrävlinge Kyrka Västra Skrävlinge by och Västra Skrävlinge Kyrka Kyrkbyn Under medeltiden (1060-1520) fanns det en kyrkby i Västra Skrävlinge. Man kallade kyrkbyn för byhem eftersom alla gårdarna låg samlade runt kyrkan.

Läs mer

Ättlingar Anders Nilsson

Ättlingar Anders Nilsson Ättlingar Anders Nilsson Anders Nilsson. Lantbrukare och Bygdeforskare. Född 1859-04-11 Vanstad. Bosatt 1920-09-24 Gladsax. till Gladsax nr 34 Östraby Baskemölla P 148 Bosatt 1921-04-30 Vanstad. Död 1937-10-02

Läs mer

Israelssons tid. Hesslingby i slutet på 1950-talet

Israelssons tid. Hesslingby i slutet på 1950-talet Hesslingby under Israelssons tid familjen Hesslingby i slutet på 1950-talet Sista ägarna som bebor, brukar och driver gården Hesslingby som traditionellt lantbruk blir Axel Israelssons familj. De köpte

Läs mer

K = 4, M = 2. Förvanskad av de stora skyltfönstren.

K = 4, M = 2. Förvanskad av de stora skyltfönstren. fastighet: KNUT 4, hus A. adress: Stora Östergatan 15. ålder: 1800-tal. Ombyggt 1911, 1972. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson (1911). användning: Affär. Gråmålad puts. Gul puts. Stora skyltfönster med svart

Läs mer

En järnvägsepoks grav

En järnvägsepoks grav En järnvägsepoks grav Vadstena - Ödeshögs smalspåriga järnväg eller Mellersta Östergötlands järnväg som hela sträckan Linköping - Ödeshög kom att kallas lades ned 1958. SJ drev då järnvägen och den ansågs

Läs mer

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER JULI 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på juli 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-juli 2013, samt en jämförelse över tid.

Läs mer

Välkommen på en rundvandring i ÖLME KYRKA

Välkommen på en rundvandring i ÖLME KYRKA Välkommen på en rundvandring i ÖLME KYRKA Ölme nuvarande kyrka byggdes 1785 1787. Invigningen ägde rum den 19 oktober 1788. Den nuvarande kyrkan är den tredje på samma plats. På 1100-talet byggdes en träkyrka,

Läs mer

Den kristna kyrkans inriktningar

Den kristna kyrkans inriktningar Den kristna kyrkans inriktningar Läran växte fram Budskapet att alla människor var lika mycket värda tilltalade många människor, fattiga och rika, kvinnor och män. De första gudstjänsterna innehöll sång,

Läs mer

Natur- och kulturvandring Sandviksåsen

Natur- och kulturvandring Sandviksåsen 2017-04-11 Natur- och kulturvandring Sandviksåsen Vaknade kanske tidigt på morgonen av att solen sken från en klarblå himmel men bara en grad varmt. Trots temperaturen kommer vi att få fint väder under

Läs mer

Det sammanfattande resultatet av augusti statistiken kan sammanfattas i följande. Det totala antalet gästnätter i augusti för Skåne län var 717 257

Det sammanfattande resultatet av augusti statistiken kan sammanfattas i följande. Det totala antalet gästnätter i augusti för Skåne län var 717 257 AUGUSTI 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på augusti 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-augusti 2013, samt en jämförelse över

Läs mer