Samhällsbyggnadsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samhällsbyggnadsnämnden"

Transkript

1 Tid Torsdagen den 21 februari 2019 kl. 9:00 12:20 Plats Sammanträdesrummet Magistern, Storgatan 35A Omfattning ande Mattias Adolfson (S), ordförande Kajsa Hedin (M), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi (V), 2:e vice ordförande Mats Nyblom (S) Sara-Lisa Ekedahl (S) Kristoffer Luthman (S) Kajsa Johansson (S) Lizzie Gandskog (C) Anton Stampe (M) Samuel Watanen (KD), tom 22, 10:30 Krister Thornberg (SD) Ersättare Leila Perikala (S) Carl Kvarnholm (C) Jessica Bergsjö (C) Nikoletta Lettersson (M) Kent Pettersson (L), tjänstgörande fr o m 23 Sekreterare Monica Helgesson Anslaget på kommunens anslagstavla den 1 mars 2019.

2 2 (28) Justeras Mattias Adolfson ordförande Leila ben Larbi

3 3 (28) Val av protokollsjusterare Leila ben Larbi (V) utses att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. Ändring och godkännande av föredragningslistan Följande ärende utgår: 16. Förslag till nya kvartersnamn i kvarteret Flodhästen (F d Rifa) Medborgarförslag om att stänga av Skorstensvägens utfart mot Lidhemsvägen Dnr SBN 2019/0013 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 4 januari 2019 Medborgarförslag Bostadsrättsföreningen (BRF) Majavallen vill utreda möjligheten att stänga Skorstensvägen mot Lidhemsvägen efter BRF Sunnanängs parkering (så att dessa fortfarande kan åka upp mot Lidhemsvägen). Detta problem har uppstått efter att bilars lysen lyser in i medborgarnas hem från Skorstensvägen. Bostadsrättsföreningen (BRF) Majavallen vill utreda möjligheten att stänga Skorstensvägen mot Lidhemsvägen efter BRF Sunnanängs parkering (så att dessa fortfarande kan åka upp mot Lidhemsvägen). Detta problem har uppstått efter att bilars lysen lyser in i medborgarnas hem från Skorstensvägen. Yttrande Detta önskemål går inte att uppfylla av tre anledningar. Dels måste det finnas en vändplats för sopbilar att kunna vända och inte behöva använda andras fastighet för att vända. Sopbilar kräver en vändradie på minst 15 meter, vilket inte får plats i nuvarande diameter på 12 meter vid BRF Sunnanängs parkering, se bild 1. Den andra anledningen är att det finns två infarter till Skorstensvägen, markerat med svarta pilar i bild 2. Tar man bort den södra infarten betyder det att alla boende på Skorstensvägen måste åka ut i norra

4 4 (28) infarten. Detta vill vi helst undvika eftersom norra utfarten mot Kalmarvägen ligger i en kurva där det är dålig sikt och höga häckar och därmed en trafikfara. Detta har varit utpekat sedan tidigare och boende har varit informerade. Den tredje anledningen är att bilisterna kan välja att köra Lidhemsvägen och ändå komma till Majavägen, markerat med röda pilar i bild 2. I trafikmätningar 2018 visade det sig att på Majavägen är det ungefär 350 fordon/dygn och på Skorstensvägen är det 150 fordon/dygn. Samhällsbyggnadskontoret vet inte om dessa 350 fordon på Majavägen är samma 150 fordon på Skorstensvägen. Samhällsbyggnadskontoret bedömer att fordon extra på den norra utfarten mot Kalmarvägen är en trafikfara och därmed önskat att undvika. Enligt detaljplan ska Majavägen avlasta den norra utfarten och därmed är varken en avstängning av infarten till Majavägen från Kalmarvägen eller enkelriktning av Majavägen i någondera riktning inget alternativ. Förslagsställaren ställde ytterligare två frågor till samhällsbyggnadskontoret. Dessa frågor berörde trafiksäkerheten samt bullervärden på Majavägen. Trafiksituationen anses vara säker eftersom infrastrukturen är byggd med korta vägsträckor och många korsningar som gör att hastigheten är på en låg nivå. Åtgärder som gjorts under 2018 är att parkeringsförbud har införts på båda sidor av vägen samt att gångbanor har byggts. Detta gör att sikten är bättre för bilister som ska ut från sina parkeringar och eftersom det är korta vägsträckor kommer detta inte att påverka hastigheten märkvärdigt. I sin tur ökar detta även säkerheten för gående och cyklister då sikten är bättre. Anledningen till att Majavägen har blivit en genomfartsgata är att Lidhemsvägen har stängts av vid Fotbollsvägen på grund av utrymmesbrist. Detta skapar endast två infartsvägar från Kalmarvägen där den ena är Majavägen och den är närmare mot Kalmar. De boende som inte vill ta Skorstensvägens utfart till Kalmarvägen på grund av dålig sikt tar därför Majavägen. Därför behövs inga ytterligare åtgärder. En bullerutredning gjordes 2012 som utgick ifrån trafiksiffror mätta 2011 på Kalmarvägen. Dessa mätningar visade på 2500 passager/dygn vilket överensstämmer med dagens siffror. I bullerutredningen utgick man att andelen tung trafik var 5 % vilket är 1 % över det uppmätta. I framtidsprognosen utgår man att det är omkring 3000 passager/dygn och andelen tung trafik 5 %. Därför kan man anta att 20 års prognos tar höjd för en mycket högre trafikmängd än vanligt. Specifikt för Majavägen har samhällsbyggnadskontoret sagt att om antalet fordon är mindre än 500 per dygn behövs ingen bullerutredning då det inte når upp till riktvärden för trafikbuller. avslår medborgarförslaget om att stänga av Skorstensvägens utfart mot Lidhemsvägen på grund av utrymmesbrist för vändplats samt av trafiksäkerhetsskäl på alternativa vägar. Medborgarförslaget ska härmed anses vara besvarat.

5 5 (28) Protokollsanteckning informerar föreningen om möjligheten att införa blomlådor på kommunala bostadsgator som farthinder. är positiv till att i dialog med föreningen utreda frågan om ev plank (på föreningens bekostnad) där bilars lysen lyser in i medborgarnas hem från Skorstensvägen. Nämnden uppmanar föreningen att söka bygglov för plank. Föreningens klagomålsärende gällande sophanteringen bör prioriteras på miljöenheten Medborgarförslag om att avbryta projekteringen m.m. i Bastionen samt att utreda möjligheten att anlägga scen i kvarteret Magistern Dnr SBN 2019/0065 s tjänsteskrivelse den 23 januari 2019 Medborgarförslag Förslagsställaren tar upp bygglovsbeslutet på en utomhusscen med 800 sittplatser i Bastionen Johannes Rex och föreslår att man avbryter arbetet med utomhusscen i bastionen, då det enligt förslagsställaren är en olämplig placering ur flera synpunkter. Förslagsställaren föreslår i stället att man snabbt utreder möjligheten att anlägga den aktuella scenen i kv Magistern på befintlig parkeringsyta. Detta är en mer lämplig placering eftersom den inte inskränker på de få gröna ytor som finns i centrala Kalmar, sannolikt blir billigare och går snabbare att genomföra. Förslagsställaren tar upp bygglovsbeslutet på en utomhusscen med 800 sittplatser i bastionen Johannes Rex och föreslår att man avbryter arbetet med utomhusscen i bastionen, då det enligt förslagsställaren är en olämplig placering ur flera synpunkter. Förslagsställaren föreslår i stället att man snabbt utreder möjligheten att anlägga den aktuella scenen i kv Magistern på befintlig parkeringsyta. Detta är en mer lämplig placering eftersom den inte inskränker på de få gröna ytor som finns i centrala Kalmar, sannolikt blir billigare och går snabbare att genomföra.

6 6 (28) Yttrande Förslagsställaren fortsätter en intressant tanke att använda gårdarna på Kvarnholmen för olika ändamål. Under ett flertal år så har olika innergårdar på Kvarnholmen använts för evenemang. Ett flertal innergårdar har används för evenemang vid olika tidpunkter. Man kan tex läsa i lokalpressen maj 2010 att: Fyra stycken innergårdar kommer att vara öppna i juli. Det är innergården vid Gerdas Te och Kaffehandel, Källaren Kronan, Domprostgården och Rådhuset. På varje ställe kommer det att finnas olika typer av program, allt ifrån musik och poesi till vinprovning och botanisering bland delikatesser från världens alla hörn. Dessa innergårdar finns vid Apotekaren 3, Domprosten 7, Rådmannen 5 och innergården på Landshövdingen 17. Vid en jämförelse mellan ytorna på bastion Johannes Rex och stadshusgårdens parkeringsytor är den sammanhängande ytan större vid bastionen än vad som finns idag på stadshusgårdens parkeringsyta (ca 700 m2 ). Utomhusscenen vid bastionen ger många möjligheter till olika evenemang under en större del av året, stadshusgården ät troligtvis begränsad i användningsgrad och storlek med hänsyn till kringliggande byggnader. Så dessa platser är ej direkt jämförbara i storlek och användning då bastionen är större och rymmer fler platser. Detta tillsammans gör det olämpligt att anlägga liknande utformning på stadshusgården. Men det är en utvecklingsbar tanke att se över ytterligare en möjlighet att använda Kvarnholmens olika gårdar för evenemang av olika slag vid olika tider på året. Förslaget kan tas med i framtida diskussioner om att utveckla evenemangsstaden Kalmar. Gårdarna är en resurs som lyfts i olika sammanhang, det kan vara rekreation, boende, evenemang eller byggnation. Överläggning Mattias Adolfson (S) föreslår att samhällsbyggnadsnämnden ska avslå medborgarförslaget. Häri instämmer Kajsa Hedin (M) och Krister Thornberg (SD). Efter att överläggningen avslutats frågar ordföranden om samhällsbyggnadsnämnden vill avslå medborgarförslaget. Han finner att samhällsbyggnadsnämnden avslår medborgarförslaget. avslår medborgarförslaget om att avbryta projekteringen m.m. i Bastionen samt att utreda möjligheten att anlägga scen i kvarteret Magistern. Medborgarförslaget ska härmed anses vara besvarat.

7 7 (28) Medborgarförslag om belysning Bergagårdsvägen Dnr SBN 2019/0068 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 23 januari 2019 Medborgarförslag Förslagsställaren efterfrågar belysning på gång- och cykelväg mellan de nybyggda bostäderna på Bergagården och Norra Vägen. Området är ett attraktivt område med många boende. I området har det senaste året färdigställts 6 st huskroppar med ca 200 bostäder och fler är planerade att byggas. Detta innebär att det är många personer som rör sig i närområdet på gång- och cykelvägar. Men det saknas belysning på gång- och cykelvägen mellan Bergagårdsvägens förlängning och Norra Vägen. Denna sträcka upplevs osäker och obehaglig att passera. Då det finns utvecklingsplaner, samt att det planeras för ytterligare bostäder i anslutning till gång- och cykelvägen och befintlig bebyggelse, så har ej belysning uppförts på denna del. Men förslagsställaren framför att denna förändring i närmiljö kan ta lång tid och ser gärna att det skyndsamt sätts upp ny belysning på aktuell sträcka och att belysningen ej väntar på framtida utveckling av området. Förslagsställaren efterfrågar belysning på gång- och cykelväg mellan de nybyggda bostäderna på Bergagården och Norra Vägen. Området är ett attraktivt område med många boende. I området har det senaste året färdigställts 6 st huskroppar med ca 200 bostäder och fler är planerade att byggas. Detta innebär att det är många personer som rör sig i närområdet på gång- och cykelvägar. Men det saknas belysning på gång- och cykelvägen mellan Bergagårdsvägens förlängning och Norra Vägen. Denna sträcka upplevs osäker och obehaglig att passera. Då det finns utvecklingsplaner, samt att det planeras för ytterligare bostäder i anslutning till gång- och cykelvägen och befintlig bebyggelse, så har ej belysning uppförts på denna del. Men förslagsställaren framför att denna förändring i närmiljö kan ta lång tid och ser gärna att det skyndsamt sätts upp ny belysning på aktuell sträcka och att belysningen ej väntar på framtida utveckling av området. Yttrande HSB och kommunen har under en tid haft långtgående diskussioner, om att utöka fastigheten Rapsen 1 (HSB) med ytterligare bostäder norrut samt en förtätning västerut mot Norra Vägen. Men detta arbete är inte aktivt för närvarande, och någon tidsplan finns inte framtagen för ytterligare med

8 8 (28) komplettering av bostäder. Detta ligger i översiktsplanens linje med att bygga och förtäta längs med Norra Vägen, ett av kommunens stora kollektivstråk. På den aktuella fastigheten pågår för närvarande inget detaljplanearbete och området finns ej med i den aktuella prioriteringen för detaljplaner. Den föreslagna delen är ett bra förslag för att knyta ihop gång- och cykelvägen med befintlig belyst cykelväg för att öka trygghet och säkerhet på vårt huvudcykelvägnät. Kommunen har startat arbetet med inventering och översyn av gång- och cykelvägar för att se över var det idag saknas belysning på bl a vårt huvudcykelvägnät. Kommunen tar med ditt förslag i planeringen av det fortsatta arbetet med belysning av gång- och cykelväg vid Bergagården. beslutar att samhällsbyggnadskontorets yttrande ska utgöra svar på medborgarförslaget om belysning av gång- och cykelväg vid Bergagården. Medborgarförslaget ska härmed anses vara besvarat. Protokollsanteckning uttalar att man är positiv till att i detta läge utreda en tillfällig lösning med mobila belysningsstolpar Medborgarförslag om belysningsstolpar från Stensviksvägen till Kalmarsundsparken Dnr SBN 2019/0066 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 23 januari 2019 Medborgarförslag Förslagsställaren tar upp den grusade gång- och cykelvägen från Stensviksvägen, via kyrkogårdsmuren och gångvägen fram till Långvikens badplats som en mörk och otrygg gångväg. Det är ett populärt stråk för både gående och löpare som kan utnyttjas bättre om det blir belysning. Förslagsställaren föreslår att det sätts upp belysningsstolpar från Stensviksvägen, via Gamla kyrkogården, Kalmarsundsparken fram till Stensö Fiskeläger. Förslagsställaren tar upp den grusade gång- och cykelvägen från Stensviksvägen, via kyrkogårdsmuren och gångvägen fram till Långvikens badplats som en mörk och otrygg gångväg. Det är ett populärt stråk för både gående och löpare som kan utnyttjas bättre om det blir belysning.

9 9 (28) Förslagsställaren föreslår att det sätts upp belysningsstolpar från Stensviksvägen, via Gamla kyrkogården, Kalmarsundsparken fram till Stensö Fiskeläger. Yttrande Förslagsställaren lyfter frågan om att ytterligare lyfta fram Kalmarsundsparken som en tillgänglig och trygg plats och fortsätta att utveckla stråket mellan Slottet och Stensö, så att fler tryggt kan nyttja stråket under den mörka årstiden. Under ett flertal år så har Kalmar kommun arbetet med att lyfta fram de kustnära områdena, där bland annat Kalmarsundsparken har ingått. I Kalmarsundsparken har det bland annat byggts en strand 2013 som invigdes och en brygga som invigdes Kalmarsundsparken har utvecklats till en attraktiv badplats med många besökare på sommaren. Det har byggts utomhusvolleyplaner vid Långviken, som har blivit mycket populära för både mästerskap och spontanidrott. Stråket vid Kalmarsundsparken är ett av de viktiga stråk för att knyta ihop stadens olika kustnära delar som t ex Kvarnholmen mot Stensö. När det gäller belysning på den grusade gång- och cykelvägen så är det av stor vikt att den utförs med hänsyn till att det ligger vid vattnet och i en unik miljö med rik historia. Ur belysningsprogrammet, när det gäller stråk längs vatten eller öppet land så ska belysning vara nedåtriktad och väl avskärmad, förslagsvis på pollare eller lägre stolpar. Kommunen arbetar bland annat med tryggare gång- och cykelvägar samt att skapa sammanhängande stråk längs med kustlinjen. Kommunen tar med ditt förslag i den fortsatta planeringen av detta. beslutar att samhällsbyggnadskontorets yttrande ska utgöra svar på medborgarförslaget om att placera belysningsstolpar från Stensviksvägen till Stensö Fiskeläge via Kalmarsundsparken. Medborgarförslaget ska härmed anses vara besvarat Medborgarförslag om att förbättra belysning och asfaltsbeläggning i Berga Dnr SBN 2019/0069 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 23 januari 2019 Medborgarförslag

10 10 (28) Förslagsställaren efterfrågar belysning på Violvägen samt belysning och asfaltsbeläggning på gång- och cykelvägen mellan Violvägen 38 och Vårelden 5. Förslagsställaren efterfrågar också belysning och asfaltsbeläggning på gångoch cykelvägen mellan Krokusvägen och Bergauddsvägen. Violvägen delar sig nere vid Bergaviksbadet och den ena delen av lokalgatan Violvägen har belysning. Däremot saknas det belysning på Violvägen Alla de andra lokalgatorna i området har belysning. På sträckan Violvägen skall både bilister, cyklister och gående samsas bl a av den anledningen behövs belysning. I slutet av Violvägen övergår lokalgatan till en gång cykelväg och här saknas belysning. I övergången mellan cykelvägen - lokalgatan Vårelden möts man av en vägbom, som plötsligt dyker upp i mörkret. Förslagsställaren får intrycket av att belysning på dessa gång- och cykelvägar är bortglömda i ett annars väl fungerande gång- och cykelstråk. I och med långbryggans tillkomst vid Norrlidsbadet så kommer belastningen av cyklister från södra delen av Kalmar öka på dessa sträckor. Dessa belysningskompletteringar kommer att ge tryggare och säkrare gång/cykelvägar. En positiv effekt av föreslagna åtgärder är att det blir en belyst gång/ cykelväg från östra Norrliden in till Kalmar city med väldig liten trafikpåverkan av bilar. Yttrande De föreslagna delarna är goda förslag för att öka trygghet och säkerhet på vårt huvudcykelvägnät. De är dessutom en komplettering på en av våra lokalgator som idag saknar belysning. Kalmar kommun har startat arbetet med inventering och översyn för att se över var det idag saknas belysning på bl a annat vårt huvudcykelvägnät. Kalmar kommun har också ett pågående arbete vad gäller beläggning där man samlar på sig uppgifter varje år för att prioritera utifrån budget och uppdrag. Kommunen tar med ditt förslag i planeringen av det fortsatta arbetet med belysning och beläggning av gång- och cykelvägar. beslutar att samhällsbyggnadskontorets yttrande ska utgöra svar på medborgarförslaget om att förbättra belysning och asfaltsbeläggning på två sträckor av gång/cykelväg samt gata vid Violvägen. Medborgarförslaget ska härmed anses vara besvarat.

11 11 (28) Medborgarförslag om att basera stadens långsiktiga hållbarhet på välfärdsfaktorer Dnr SBN 2019/0070 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 23 januari 2019 Medborgarförslag Förslagsställaren efterfrågar en lägre tillväxttakt i Kalmar till mer hållbara nivåer. Staden Kalmar växer allt fortare, stadsförtätning har varit nyckelordet i sammanhanget i väldigt många år nu, och ur ekonomiskt och miljömässig syn är det en bra modell. Dock är det fler andra faktorer som gör att förslagsställaren är kritisk till den snabba tillväxten av vår stad. Dels så lider trafikflödet av en allt för tät och allt för snabbt växande stad, då Kalmars vägar och gator trafikeras av allt fler bilar. så har övergripande privatiserings- och besparingspolitik gjort att välfärdstjänster, som tex vård och omsorg, utbildning, ekonomiskt lättillgängliga hyresbostäder mm har börjat lida allvarliga brister. Förslagsställaren anser att den snabbt växande befolkningen inte förses med god välfärdsnivå om inte den grunden redan består innan tillväxten får fart. Man förvärrar i stället problemen och försöker gömma den bakom de växande siffrorna och därmed de växande skatteintäkterna. Men skatteintäkterna kan redan nu inte förse befolkningen med alla behov, om befolkningen växer vidare i en sådan snabb takt. Det skapas med andra ord en ond cirkel vi en stadsplanering som aldrig upphör. Förslagsställare föreslår att man borde basera stadens långsiktiga hållbarhet mer på välfärdsfaktorer. Förslagsställaren efterfrågaren lägre tillväxttakt i Kalmar till mer hållbara nivåer. Staden Kalmar växer allt fortare, Stadsförtätning har varit nyckelordet i sammanhanget i väldigt många år nu, och ur ekonomiskt och miljömässig syn är det en bra modell. Dock är det fler andra faktorer som gör att förslagsställaren är kritisk till den snabba tillväxten av vår stad. Dels så lider trafikflödet av en allt för tät och allt för snabbt växande stad, då Kalmars vägar och gator trafikeras av allt fler bilar. så har övergripande privatiserings- och besparingspolitik gjort att välfärdstjänster, som tex vård och omsorg, utbildning, ekonomiskt lättillgängliga hyresbostäder mm har börjat lida allvarliga brister.

12 12 (28) Förslagsställaren anser att den snabbt växande befolkningen inte förses med god välfärdsnivå om inte den grunden redan består innan tillväxten får fart. Man förvärrar i stället problemen och försöker gömma den bakom de växande siffrorna och därmed de växande skatteintäkterna. Men skatteintäkterna kan redan nu inte förse befolkningen med alla behov, om befolkningen växer vidare i en sådan snabb takt. Det skapas med andra ord en ond cirkel vi en stadsplanering som aldrig upphör. Förslagsställare föreslår att man borde basera stadens långsiktiga hållbarhet mer på välfärdsfaktorer. Yttrande Stadsplaneringen i Kalmar utgår från den antagna översiktsplanen från 2013 samt de mål som sätts upp i Kalmar kommuns budget och verksamhetsplan, vilka beslutas av fullmäktige varje år. Under de senaste åren har budgeten pekat på ett ökat bostadsbyggande. Vi ska arbeta för att färdigställa minst 500 bostäder per år fram till I kommunens vision 2025 så är målet att befolkningen ska bli invånare, där det är av stor vikt att utvecklingen sker i hela kommunen. I arbetet med stadsutveckling kan bland annat nämnas ökade satsningar på säkra gång- och cykelvägar, ökat kollektivtrafik åkande, bilpooler lyfts fram vid exploatering av nya bostäder. Huvuddelen av nya planerade bostäder planeras och byggs kollektivtrafiknära och innehåller ett varierat bestånd av bostäder. Ur kommunens budget kan bl a nämnas: En attraktiv kommun erbjuder bra bostäder och att hela kommunen ska växa. Kommunen har fått ett ökat byggande och vår höga ambition kvarstår. Bostadsbristen är en av vår tids största samhällsutmaningar. Den slår hårdast mot ungdomar och svagare grupper på bostadsmarknaden. Den är också ett hinder för tillväxt. Därför måste alla resurser sättas in för att pressa tillbaka bostadsbristen. har fått uppdrag att ta fram en ny översiktsplan för Kalmar kommun, där fokus ska vara livskvalitet. Kalmar ska vara en växande och attraktiv kommun. Frisk luft, rent vatten och livskraftiga naturområden kännetecknar Kalmar. Bostadsområden ska ha nära till service och nära till naturområden av hög kvalitet. Det är av vikt att vi har ett socialt hållbarhetsperspektiv i bostadsplaneringen för att motverka hemlöshet och sociala problem. De nya bostadsområdena som växer fram ska vara miljövänliga, barnanpassade och bidra till ett varierat bestånd. Det är viktigt att mötesplatser planeras in i dessa områden så att möjligheten till samvaro ökar och risken för utanförskap minskar. Vikten av bra bostäder till vettiga kostnader och möjlighet till jobb och inkludering i samhället är avgörande för att minska risken för social utslagning och utanförskap.

13 13 (28) Mätningar visar att vi är en trygg residensstad. Upplevelsen av att bo i en trygg kommun är en stark tillväxtfaktor och också avgörande för människors livskvalitet i en kommun. Den viktigaste utgångspunkten för trygghetsarbetet i Kalmar är att fortsätta att utvecklas som en säker plats att leva på och att invånarna ska kunna känna sig trygga och uppleva livskvalitet i en växande och utvecklande kommun. Arbetet med att öka tillgängligheten i Kalmar kommun ska fortsätta att vara en prioriterad fråga för kommunen. Viljan och strävan efter att vara en kommun som präglas av tillgänglighet för alla, är hög och ständigt pågående. Utgångspunkten är den politiska ambitionen att skapa ett socialt robust, sammanhållet och tryggt Kalmar. beslutar att samhällsbyggnadskontorets yttrande ska utgöra svar på medborgarförslaget om att sänka tillväxten i Kalmar kommun. Medborgarförslaget ska härmed anses vara besvarat. 21 Miljö Medborgarförslag om skötsel av kommunens allmänningar Dnr SBN 2019/0057 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 21 januari 2019 Medborgarförslag Förslaget består av tre punkter: 1. Förbjud all klippning av kommunens allmänningar fram till september månad för att gynna biologisk mångfald och minska koldioxidutsläpp. 2. Anlägg blomsterängar på samtliga av kommunens allmänningar av samma skäl. Engagera skolbarn, ungdomar, familjer och pensionärer i arbetet. 3. Undervisa all kommunal personal inom parkskötsel i hållbara metoder. Hur minskar vi koldioxidutsläppen, hur främjar vi biologisk mångfald och hur blir vi av med invasiva arter? Förslaget består av tre punkter: 1. Förbjud all klippning av kommunens allmänningar fram till september månad för att gynna biologisk mångfald och minska koldioxidutsläpp.

14 14 (28) 2. Anlägg blomsterängar på samtliga av kommunens allmänningar av samma skäl. Engagera skolbarn, ungdomar, familjer och pensionärer i arbetet. 3. Undervisa all kommunal personal inom parkskötsel i hållbara metoder. Hur minskar vi koldioxidutsläppen, hur främjar vi biologisk mångfald och hur blir vi av med invasiva arter? Yttrande Det finns flera fördelar med att ersätta kortklippta gräsytor med ängsmark och i kommunens budget och verksamhetsplan för 2019 finns ett uppdrag att utreda hur vi kan öka arealerna med naturbetesmark, ängsmark och andra miljöer som gynnar pollinerare och biologisk mångfald. I uppdraget ingår bland annat att identifiera klippta gräsytor som skulle kunna överföras till ängsmark. Ett arbete med det som förslagsställarna önskar kommer alltså att påbörjas. Det är dock inte lämpligt att helt sluta med att klippa allmänna gräsytor. Många klippta ytor används till lek, bollspel, picknick m.m. I en del fall är det nödvändigt att klippa för att vegetationen inte ska skymma sikten vid vägar. På en del ytor krävs också ett omfattande arbete för att etablera ängsvegetation, eftersom jordförhållandena inte är lämpliga. Det enklaste är därför att börja med några ytor som inte används av människor och som har lämpliga förhållanden att utgå ifrån. Utbildning och information är viktigt, både till kommunens anställda och till allmänheten. Vi arbetar redan med en del utbildning för personalen, men det finns möjligheter att utveckla det arbetet. Det är lättare att få förståelse för att man till exempel inte klipper gräset och lämnar död ved i skogen om man förklarar syftet. Även om huvuddelen av kommunens fordon går på förnyelsebara bränslen är det förstås bra att minska förbrukningen. Invasiva arter är ett svårt område som vi bara har börjat arbeta med. Förmodligen kommer det arbetet att utvecklas de närmaste åren. beslutar att samhällsbyggnadskontorets yttrande ska utgöra svar på medborgarförslaget. Medborgarförslaget ska härmed anses vara besvarat.

15 15 (28) 22 Miljö Medborgarförslag byt delvis ut ytor av gräsmatta och anlägg ängar, skapa ängsmark även vid anläggning av nya grönytor Dnr SBN 2019/0058 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 21 januari 2019 Medborgarförslag Förslaget är att byta ut ytor med gräsmatta mot ängar och att även skapa ängsmark vid anläggning av nya grönytor. Argumenten är att en äng gynnar pollinerande insekter eftersom den blommar hela sommaren och ängsskötsel är billigare och mer miljövänlig än gräsklippning. Yttrande I kommunens budget och verksamhetsplan för 2019 finns ett uppdrag att utreda hur vi kan öka arealerna med naturbetesmarker, ängsmarker och andra miljöer som gynnar pollinerare och biologisk mångfald. Samhällsbyggnadskontoret har huvudansvaret för uppdraget, men samverkan ska ske med serviceförvaltningen, kommunledningskontoret och kultur- och fritidsförvaltningen. Bland annat ska förslag på ytor där klippt gräsmatta kan ersättas med ängsmark tas fram. Därmed finns redan ett uppdrag att börja arbeta enligt medborgarförslaget beslutar att samhällsbyggnadskontorets yttrande ska utgöra svar på medborgarförslaget. Medborgarförslaget ska härmed anses vara besvarat. 23 Information om aktuella ärenden Förvaltningschefen visar filmen Bli stadsarkitekt i Kalmar som ligger på youtube i samband med rekryteringen av ny stadsarkitekt i Kalmar kommun fattar inget beslut med anledning av informationen.

16 16 (28) 24 s årsrapport 2018 Dnr SBN 2019/0061 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 1 februari 2019 s årsrapport 2018 med bilagor har tagit fram ett förslag till årsrapport för verksamheten Väsentliga händelser och ändrade förutsättningar belyses för de olika verksamheterna. I årsrapporten redovisas det ekonomiska resultatet, där utfallet för samhällsbyggnadsnämnden är en nettokostnad på cirka 47,8 mnkr jämfört med en budgetram på cirka 47,6 mnkr. Totalt sett för samhällsbyggnadsnämnden blev det ett underskott på knappt 0,2 mnkr, vilket innebär en budgetavvikelse på 0,4 %. I årsrapporten sammanfattas utfallet av de nämndsmål, aktiviteter och uppdrag som förvaltningen har arbetat med under Måluppfyllelsen uppgick till 88 % under Utfallet av de utförda kontrollmomenten i den interna kontrollplanen sammanfattas också i årsrapporten. Slutsatsen är att den interna kontrollen är god, men att några förbättringsområden har identifierats. Dessa finns med i riskanalysen och den interna kontrollplanen för Överläggning Susanne Karlsson och Josef Bjerlin samhällsbyggnadskontoret, redogör för förslag till samhällsbyggnadsnämndens årsrapport godkänner årsrapport 2018 med uppföljning av verksamhetsplan. godkänner uppföljning av den interna kontrollen för år Miljö Årsredovisning 2018, redovisning från verksamhet miljö över utfallet av verksamhetsplanen för 2018 SBN 2019/0108 s tjänsteskrivelse 4 februari 2019 Årsredovisning verksamhet miljö 2018

17 17 (28) Årsredovisning 2018 redovisning från verksamhet miljö över utfallet av verksamhetsplanen för Gäller verksamheter med årlig tillsyn, projekt, inkommande ärenden och övriga arbetsuppgifter. Överläggning Anna Carnelius och Ingeborg Nikkanen samhällsbyggnadskontoret, redogör för förslag till årsredovisning verksamhet miljö godkänner årsredovisning 2018 för verksamhet Miljö. 26 Miljö Årsplanering 2019, sammanfattning av verksamhet miljös planering SBN 2019/0109 s tjänsteskrivelse 4 februari 2019 Årsplanering inklusive behovsbedömning 2019 verksamhet miljö Årsplanering 2019 sammanfattning av verksamhet miljös planering för 2019 inklusive behovsutredning enligt miljöbalken. Det gäller verksamheter med årlig tillsyn, projekt, inkommande ärenden och övriga arbetsuppgifter. Överläggning Anna Carnelius och Ingeborg Nikkanen samhällsbyggnadskontoret, redogör för förslag till årsplanering inklusive behovsbedömning 2019 verksamhet miljö. godkänner förslaget till årsplanering för verksamhet Miljö för Miljö Kontrollplan för livsmedelsenheten Dnr SBN 2019/0092 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 31 januari 2019 Kontrollplan för livsmedelsenheten Kontrollplanen är den operativa kontrollmyndighetens beskrivning av hur de krav som ställs på offentlig kontroll inom livsmedelskedjan uppfylls av myndigheten. Kraven finns bl.a. i Europaparlamentets och Rådets förordning

18 18 (28) (EG) nr 882/2004 av den 29 april 2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder-och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelser om djurhälsa och djurskydd. Samhällsbyggnadskontoret i Kalmar kommun är behörig myndighet för kontroll utifrån livsmedelslagstiftningen. ansvarar för att en effektiv och ändamålsenlig kontroll utförs på anläggningarna, för vilken kommunen är kontrollansvarig enligt 23 och 25 livsmedelsförordningen. Ansvaret innefattar kontroll av dricksvatten, livsmedelshygien, redlighet och spårbarhet. Kontroll utförs vanligen med kontrollmetoderna revison, inspektion samt i viss utsträckning provtagning och analys. Livsmedelskontrollen utförs både som projektform och löpande kontroll på livsmedelsverksamheterna i kommunen enligt fastställd tillsynsplan. Överläggning Ingeborg Nikkanen samhällsbyggnadskontoret, redogör för förslag till kontrollplan för livsmedelsenheten. godkänner kontrollplanen för livsmedelskontrollen Val av ledamot och ersättare i tillgänglighetsrådet mandatperioden Dnr SBN 2019/0102 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 1 februari 2019 Tillgänglighetsrådet är ett organ för samråd och ömsesidig information mellan kommunens nämnder och organisationerna för människor med funktionsnedsättning. Tillgänglighetsrådet har en rådgivande funktion och är inte ett beslutande organ. Tillgänglighetsrådets intressebevakning ska vara kommunövergripande. Den nationella handlingsplanen Från patient till medborgare, FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och Barnkonventionen anger inriktningen: - att identifiera och undanröja hinder för full delaktighet i samhället för människor med funktionsnedsättning -att förebygga och bekämpa diskriminering mot personer med funktionsnedsättning -att flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning ska ges likvärdiga förutsättningar för självständighet, självbestämmande och god hälsa. Tillgänglighetsrådet ska inte behandla enskilda personers ärenden.

19 19 (28) beslutar att utse Leila ben Larbi (V) till ledamot och Kajsa Hedin (M) till ersättare i tillgänglighetsrådet mandatperioden Val av ledamot och ersättare i pensionärsrådet mandatperioden Dnr SBN 2019/0103 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 1 februari 2019 Pensionärsrådet är ett organ för samråd och ömsesidig information mellan pensionärer och representanter för kommunens nämnder och styrelser. Pensionärsrådet har en rådgivande funktion och är inte ett beslutande organ. Pensionärsrådets intressebevakning skall vara kommunövergripande. Följande övergripande mål ska vara vägledande. Äldre ska: -kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället över sin vardag -kunna åldrad i trygghet och med bibehållet oberoende -bemötas med respekt -ha tillgång till god vård och omsorg -ha tillgång till förebyggande friskvård. beslutar att utse Leila ben Larbi (V) till ledamot och Kajsa Hedin (M) till ersättare i pensionärsrådet mandatperioden SBN Detaljplan för Vångerslät S:1, 7:87 m.fl. i Läckeby Dnr SBN 2019/0063 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 23 januari 2019 Förslag till detaljplan Syftet med planen är att bekräfta dagens markanvändning och ändra tidigare byggnadsplan i nordvästra delen av Läckeby där byggnadsplanens anvisningar till markanvändning inte överensstämmer med den verkliga användningen. Planen ska justera förhållandet mellan kvartersmark och gatumark i

20 20 (28) bebyggelsen närmast Mogatan. Planen ska reglera Mogatans sträckning och avgränsning där detta inte stämmer med tidigare plan. Planen ska dessutom bekräfta bestämmelser i byggnadsplanen och den bebyggelse de reglerar, dock med ett par justeringar där dagens förutsättningar motiverar det. Överläggning Evelina Abrahamsson samhällsbyggnadskontoret, redogör för förslag till detaljplan för Vångerslät S:1, 7:87 m.fl. i Läckeby. Kommunens bedömning är att genomförandet av detaljplanen inte kan antas medföra en sådan betydande miljöpåverkan att en strategisk miljöbedömning med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning krävs. godkänner förslaget till detaljplan för samråd Detaljplan för del av Sandås 2:7 med flera Tegelviken, Kalmar kommun Dnr SBN 2019/0071 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 23 januari 2019 Granskningsutlåtande Förslag till detaljplan senast rev Syftet med detaljplanen är att skapa förutsättningar att förtäta bebyggelsen längs Stensbergsvägens norra del med bostäder och med möjlighet till centrumverksamheter i bottenplan. Det är viktigt att bebyggelsen får en god gestaltning som passar in i bebyggelseområdet och bidrar till en upplevd trygg miljö i dess omgivning. Överläggning Birgit Endom samhällsbyggnadskontoret, redogör för förslag till detaljplan för del av Sandås 2:7 med flera Tegelviken. godkänner granskningsutlåtandet som kommunens och föreslår kommunfullmäktige att anta detaljplanen senast reviderad

21 21 (28) Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 Dnr SBN 2019/0072 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 21 februari 2019 med bilagor Området för fastigheten omfattas av detaljplan vars syfte bl. a. är att möjliggöra nybyggnation av förskola. Ansökan avser uppförande av förskola innehållande 6 avdelningar. På fastigheten uppförs också två förråd och ett miljöhus. Huvudbyggnaden är i två plan och tillsammans med förråd och miljöhus uppgår bruttoarean till 1510 m² och öppenarean till 48 m². Fasaden utgörs av fasadskivor i grå och röd kulör. Taket beläggs med grå betongpannor. beviljar bygglov för nybyggnad av förskola med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. godtar byggherrens förslag till kontrollansvarig: Jeanette Fransson. Avgift för bygglovet är kronor i enlighet med taxa antagen av kommunfullmäktige med senaste revidering antagen av kommunfullmäktige Bygglovbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1 Dnr SBN 2019/0073 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 24 januari 2019 med bilagor Ärendet avser uppförande av anläggning för det allmänna mobilnätet, bestående av en 72 m stagad mast med tillhörande teknikbod. Färgsättning på teknikboden är standardgrå. Anläggningen placeras i ett skogsområde söder om Lantmätargården längs med väg E22.

22 22 (28) beviljar bygglov för nybyggnad av teknikbod och mast med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Med stöd av 10 kap. 23 PBL lämnar samhällsbyggnadsnämnden startbesked så att godkända åtgärder får påbörjas. godtar byggherrens förslag till kontrollansvarig: Ante Larsson. Avgift för bygglovet är kronor i enlighet med taxa antagen av kommunfullmäktige med senaste revidering antagen av kommunfullmäktige Bygglovbeslut för flytande vågbrytare, Ängö 2:8 Dnr SBN 2019/0086 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 30 januari 2019 med bilagor Bygglov har sökts för att placera en flytande vågbrytare med måtten 3,3 x 40 m vid inloppet till Ängö båthamn mellan Kindbergs udde och Varvsholmens nordspets. Vågbrytarens syfte är att minska vågrörelserna i hamnen. beviljar bygglov för flytande vågbrytare med stöd av 9 kap. 31b plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Åtgärden avviker från detaljplanen avseende planbestämmelsen W, öppet vattenområde. Avvikelsen kan dock betraktas som liten och förenlig med planens syfte. Med stöd av 10 kap. 23 PBL lämnar samhällsbyggnadsnämnden startbesked så att godkända åtgärder får påbörjas. Avgift för bygglovet är kronor i enlighet med taxa antagen av kommunfullmäktige med senaste revidering antagen av kommunfullmäktige

23 23 (28) Bygglovbeslut för flytande vågbrytare, Berga 10:2 Dnr SBN 2019/0087 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse med bilagor Bygglov har sökts för att placera en flytande vågbrytare med måtten 3 x 20 m vid inloppet till småbåtshamnen Svensknabben. Syftet med åtgärden är att minska vågrörelserna i hamnen. beviljar bygglov för flytande vågbrytare med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Med stöd av 10 kap. 23 PBL lämnar samhällsbyggnadsnämnden startbesked så att godkända åtgärder får påbörjas. Avgift för bygglovet är kronor i enlighet med taxa antagen av kommunfullmäktige med senaste revidering antagen av kommunfullmäktige Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus, Kulltorp 3:10 Dnr SBN 2019/0096 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 4 februari 2019 med bilagor Ansökan avser förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage. Fastigheten Kulltorp 3:10 är en jordbruksfastighet, på ca 164 ha, taxeringskod 120, huvuddelarna av fastigheten är åkermark och skogsmark, 72 ha respektive 57 ha. Fastigheten omfattar också betesmark, 16 ha, övrig mark, 15 ha och bebyggelse på lantbruk. Föreslagen tomtplats ligger bakom befintlig bebyggelse, i ett skogsparti, på del av fastigheten Kulltorp 3:10 skifte 2. Tillfart till planerade tomten sker genom skogpartiet och en befintlig markremsa (ca 5,5 meter x 50 meter) mellan fastigheterna Kulltorp 3:7 och Kulltorp 3:9. Föreslagen nybyggnad är ett bostadshus i ett plan sammanbyggt med garage om totalt ca 150 m². Sökande har anfört från allra första början önskemålet att placera huset nära åkern för att behålla de bästa vyerna över fältet. Efter

24 24 (28) inkomna synpunkter från Kalmar Vatten AB, meddelar sökande intentionerna att flytta huset minst 5 meter från vattenledningar. Ledningar löper diagonalt från den sydvästra hörnan av tomten. Detta tyder på att huset placeras uppskattningsvis 70 meter från fastigheten i väster (Kulltorp 7:1) och 125 meter från Plankvägen. Fastigheten ingår i Verksamhetsområde Vatten och Spillvatten. Sökande uppger att tilltänkt fastighet kommer att anslutas till det kommunala VA- ledningsnätet. Överläggning Lizzie Gandskog (C) föreslår att samhällsbyggnadsnämnden lämnar ett positivt förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus på fastigheten Kulltorp 3:10. Häri instämmer Anton Stampe (M) och Krister Thornberg (SD). Efter överläggningen avslutats frågar ordföranden om samhällsbyggnadsnämnden vill lämna ett positivt förhandsbesked. Han finner att samhällsbyggnadsnämnden lämnar ett positivt förhandsbesked. lämnar ett positivt förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus med stöd av 9 kap. 17 plan- och bygglagen (2010:900). Avgift för positivt beslut är kronor i enlighet med taxa antagen av Kommunfullmäktige med senaste revidering antagen av Kommunfullmäktige Miljö Remiss från Regeringskansliet Departementspromemorian En anpassning av bestämmelser om kontroll i livsmedelskedjan till EU:s nya kontrollförordning Dnr SBN 2019/0100 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 31 januari 2019 En del förändringar föreslås i den nya kontrollförordningen för att få en effektivare kontroll för säkrare livsmedel i alla led från jord till bord. Den förändring som föreslås med obligatorisk efterdebitering av den offentliga kontrollen är den största förändringen som också får konsekvenser för kommunerna. Det är i dagsläget svårt att få en klar bild om förändringen från fördebitering till efterdebitering kan bli tydligare och mer förståligt för verksamheterna. Samhällsbyggnadskontoret känner till att man på Livsmedelverket arbetar på att ta fram ett nytt system för att beräkna tillsynbehovet på olika verksamheter och förhoppningsvis blir det ett enklare och tydligare system som då kan vara till hjälp vid debitering av den årliga kontrollavgiften.

25 25 (28) Får man ett enkelt och lättförståeligt system så ser samhällsbyggnadskontoret inget hinder i att debitera för kontrollerna efter att kontrollen är gjord. Det föreslås att ett system för att kunna ta emot anmälningar av brister i hur kontrollen utförs ska finnas hos varje kontrollmyndighet. En form av visselblåsarsystem. Samhällsbyggnadskontoret ser inget hinder i detta men bedömer att ett sådant system bör vara lika uppbyggt över hela landet. Det är också viktigt att fastställa hur uppföljning och rapporteringen till den centrala myndigheten, Livsmedelverket, ska fungerar om anmälningarna är befogade. Förslaget med anonyma inköp ser samhällsbyggnadskontoret som en modernisering av tillsynen så som handel med livsmedel sker idag. För att vid behov kunna säkerställa att livsmedlen är säkra så kan anonyma inköp vara en del av kontrollmetodiken som kan användas i tillsynen. Sverige har idag en gällande kontrollförordning som reglerar hur kontrollen i landet ska säkerställas för foder och livsmedelsföretagare, (EU-förordning 882/2006). Den kommer att bytas ut till en ny kontrollförordning, (EU) nr 2017/625. Den har fastslagits av Europaparlamenten och kommer att träder i kraft i december Den kommer att reglera hur den offentliga kontrollen i landet ska organiseras, finansieras och genomföras. Kalmar kommun har fått en remiss från Regeringskansliet för yttrande,( En anpassning av bestämmelser om kontroll i livsmedelskedjan till EU:s nya kontrollförordning. ) Promemorian beskriver hur den nya kontrollförordningen bör anpassas till svensk lagstiftning då det tillkommit fler områden där kontrollförordningen ska tillämpas. Den nya kontrollförordningen utökas med lagstiftningen rörande genetiskt modifierade organismer, animaliska biprodukter, skyddsåtgärder mot växtskadegörare, användande av växtskyddsmedel, ekologisk produkter samt skyddande geografiska beteckningar och garanterade traditionella specialiteter. Vissa delar skiljer sig inte mycket från den nuvarande kontrollförordningen och det är endast vissa förändringar som kommer att beröra kommunens offentliga livsmedelskontroll. Samhällsbyggnadskontoret har därför valt att yttra oss i de delar som vi bedömer är väsentliga förändringar för oss. godkänner kontorets yttrande och föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen antar samhällsbyggnadsnämndens yttrande som sitt och överlämnar det till Regeringskansliet som Kalmar kommuns svar på remissen om Departementspromemorian En anpassning av bestämmelser om kontroll i livsmedelskedjan till EU:s nya kontrollförordning.

26 26 (28) 38 Miljö Moskogen 1:1, tillståndsansökan, ändring av gällande tillstånd, behandling av oljeförorenat vatten, Kalmarsundsregionens Renhållare Dnr SBN 2019/0101 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 31 januari 2019 Kalmarsundsregionens Renhållare, KSRR ansöker om att ändring av gällande tillstånd enligt miljöbalken (dom den 16 oktober 2006, M ). Ändringen gäller den tillståndsgivna mängden av oljeförorenad jord- och vattenmassor till behandling i särskild avvattnings- och oljeavskiljaranläggning, från 3000 ton/år till 5000 ton/år. Efterfrågan på denna typ av behandling har ökat inom regionen. Mängderna har fördubblats, från 1242 ton 2010 till 2480 ton 2017 och kapaciteten behövs för att undvika att spolbilar ska behöva köra längre till närmaste anläggning. Ärendet påverkar domens tillståndspunkt 8, behandling av flytande avfall i form av jord- och vattenmassor i särskild avvattnings- och oljeavskiljaranläggning. Avfallsslaget kommer främst från fordonsvårdsanläggningar. Erfarenheterna av funktionen av reningen vid befintlig anläggning är goda och bör enligt KSRR inte påverkas av större volymer. Ändringen ryms enligt KSRR vid befintlig anläggning, inom medgivna ytor. Vidare föreslår KSRR att villkor 12 i gällande tillstånd omformuleras från att avse riktvärden till begränsningsvärden med därtill vissa justerade halter. Justeringen innebär att värden för opolära alifatiska kolväten (olja) fördubblas från 5 mg/l till 10 mg/l och nickel höjs från 0.2 mg/l till 0.3 mg/l. Anledningen till justering är för att få bättre marginaler och undvika att överstigande värden ska leda till villkorsbrott och därmed åtalsanmälan.. tillstyrker ansökan om ändring av den tillståndgivna mängden flytande oljeförorenade jord och vattenmassor, från 3000 ton/år till 5000 ton/år. När det gäller förslag till utformning av villkor 12 bör det inte behövas justeringar av begränsningsvärdet eftersom att det handlar om årsmedelvärden. Utsläpp från verksamheten får inte äventyra vattenstatusen i recipienten.

27 27 (28) 39 Miljö Halltorps-Vinterbo 1:2, strandskyddsdispens för enbostadshus och carport Dnr SBN 2019/0087 Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 4 februari 2019 med kartbilaga Ansökan gäller strandskyddsdispens för ett enbostadshus med ca 136 m 2 bruttoarea och en tillhörande carport/förråd med ca 36 m 2 byggnadsarea. Byggnaderna ersätter ett tidigare enbostadshus som brann ner De nya byggnaderna placeras nära den plats där det tidigare huset stod. Fastigheten ligger intill Lillån, som är en del av Halltorpsån. Området är inte detaljplanelagt. beviljar strandskyddsdispens för nybyggnad av enbostadshus och carport/förråd. Som särskilt skäl enligt 7 kap. 18 c miljöbalken anges att området redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Placering (svart ring) och tomtplatsavgränsning (röd polygon) framgår av handlingar i ärendet. Delegationsbeslut Anmälan av delegationsbeslut bygglovenheten Anmälan av delegationsbeslut bostadsanpassningsärenden Anmälan av delegationsbeslut verksamhetsområde miljö Anmälan delegationsbeslut trafik/parkering februari Anmälan avslutade förrättningar lantmäterimyndigheten Anmälningsärenden Jublet 1, nybyggnad av flerbostadshus, länsstyrelsens beslut, överklagandena avslås, Rävspelet 1, nybyggnad av flerbostadshus, länsstyrelsens beslut, överklagandena avslås,

28 28 (28) Publiken 1 och Fredriksskans 1, nybyggnad av sex flerbostadshus och en förskola, länsstyrelsens beslut, överklagandena avslås, Verktygsmakaren 1, nybyggnad av två flerbostadshus, mark- och miljödomstolens protokoll, yrkandet om inhibition avslås, Kommunfullmäktiges protokoll , Verksamhetsplan med budget 2019 och ekonomisk planering Kommunfullmäktiges protokoll , Regler för i vilken ordning ersättare ska tjänstgöra Detaljplan för Dörby 8:20, Dörby 8:21 Rinkabyholm, beslut om start av detaljplan Detaljplan för kvarteret Stensö 2:106 (Stensö camping), laga kraft

Förhinder för ledamot att närvara vid sammanträdet skall meddelas samhällsbyggnadskontoret tfn så att ersättare kan kallas.

Förhinder för ledamot att närvara vid sammanträdet skall meddelas samhällsbyggnadskontoret tfn så att ersättare kan kallas. 1(11) Tid Torsdagen den 21 februari 2019 kl. 9:00 Plats Sammanträdesrummet Magistern, Storgatan 35A Enligt uppdrag Monica Helgesson Förhinder för ledamot att närvara vid sammanträdet skall meddelas samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Förhinder för ledamot att närvara vid sammanträdet skall meddelas samhällsbyggnadskontoret tfn så att ersättare kan kallas.

Förhinder för ledamot att närvara vid sammanträdet skall meddelas samhällsbyggnadskontoret tfn så att ersättare kan kallas. 1(8) Tid Torsdagen den 21 mars 2019 kl. 9.00 samling utanför Stadshuset på Stortorget för studieresa i kommunen. Åter i Kalmar ca 12.00, gemensam lunch på Stadshotellet. Sammanträdet börjar kl 13.00. Plats

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Tid Fredagen den 25 januari 2019 kl. 9:00 10.30 Plats Sammanträdesrummet Magistern, Storgatan 35A Omfattning 1-14 ande Mattias Adolfson (S), ordförande Kajsa Hedin (M), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anton Hallgren 2019-02-21 SBN 2019/0072 Byggnadsinspektör Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2468 Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 Förslag

Läs mer

Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare,

Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare, TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare 2019-01-30 Ärendebeteckning Michael Svanström SBN 2019/0086 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2327 Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare, Ängö 2:8 Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn eller senast måndagen den 28 januari 2019.

Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn eller senast måndagen den 28 januari 2019. 1(8) Tid Torsdagen den 31 januari 2019 kl. 13:00-17:00. Plats Magistern, nämndhuset bakom stadshuset. Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn 0480-45 06 04 eller pia.axeheim@kalmar.se senast

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1

Bygglovsbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anton Hallgren 2019-01-24 SBN 2019/0073 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2312 Bygglovsbeslut för nybyggnad av teknikbod och mast 72 meter, Åby 11:1 Förslag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8) Jävsnämnden 2012-05-08 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 10.15 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall (KD), ersättare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning

Handläggare Datum Ärendebeteckning Handläggare Ärendebeteckning 2017-1282 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Enbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Hansabygg AB Ärende: Nybyggnad av förskola Förslag till beslut Bevilja bygglov

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämndens ledamöter och ersättare kallas till sammanträde

Samhällsbyggnadsnämndens ledamöter och ersättare kallas till sammanträde Kallelse till sammanträde 2015-02-18 sid. 1 Samhällsbyggnadsnämndens ledamöter och ersättare kallas till sammanträde Tid: Onsdagen den 18 februari kl. 09.00 Plats: Magistern, Storgatan 35 B Efter sammanträdet,

Läs mer

Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare,

Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare, TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström SBN 2019/0087 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2329 Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare, Berga 10:2 Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur

Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur 2017-02-02 2016-6005 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Moskogen 1:1, del av Fastighetens adress: Moskogen 101 (mellan Smedby och Trekanten) Sökande:

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-28 2018-0932 2018-0934 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 6, 7 och S:1 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 30 lgh (Månstenen

Läs mer

Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus

Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-06-05 B 2014-000352 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus Förslag till beslut Bygglov ges med

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-10-21 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 21 oktober 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-31 2017-2676 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Verktygsmakaren 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

BJÖRKNÄS 1:926 (VÄRMDÖVÄGEN 641) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus till flerbostadshus samt parkering

BJÖRKNÄS 1:926 (VÄRMDÖVÄGEN 641) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus till flerbostadshus samt parkering 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-07 B 2015-001372 BJÖRKNÄS 1:926 (VÄRMDÖVÄGEN 641) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus till flerbostadshus samt parkering Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av flerbostadshus, 60 lgh Flodhästen 5

Bygglovsbeslut för nybyggnad av flerbostadshus, 60 lgh Flodhästen 5 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser SBN 2019/0012 Klicka här för att ange text. Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2451 Bygglovsbeslut för nybyggnad av flerbostadshus, 60 lgh Flodhästen

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Vargen 2, Skogsbacken/Friluftsvägen i Storskogen, Sundbyberg

Detaljplan för del av kvarteret Vargen 2, Skogsbacken/Friluftsvägen i Storskogen, Sundbyberg STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 2011-11-24 Lisa Brattström DNR 64/2010-214 PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING ENKELT FÖRFARANDE Detaljplan för del av kvarteret Vargen 2, Skogsbacken/Friluftsvägen i

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-02-21 2018-0409 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 5 Sökande: Kalmarhem AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh Förslag

Läs mer

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten Helena Lundberg, Sekreterare

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten Helena Lundberg, Sekreterare 2016-03-15 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 15:00 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-12-12 2017-5345 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Ljungby 38:5 Fastighetens adress: Havrevägen 14 Sökande: Hallberg, Andreas och Andersson,

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämndens ledamöter och ersättare kallas till sammanträde

Samhällsbyggnadsnämndens ledamöter och ersättare kallas till sammanträde Kallelse till sammanträde 2017-03-22 sid. 1 Samhällsbyggnadsnämndens ledamöter och ersättare kallas till sammanträde Tid: Onsdagen den 22 mars kl. 09.00 Plats: Sammanträdesrummet Magistern Förhinder för

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-21 2018-0409 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 5 Sökande: Kalmarhem AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh Förslag

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur

Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur 2017-2231 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Kungsljuset 3 Fastighetens adress: Lasarettsvägen Sökande: Landstingsservice Bygg- och Förvaltarenheten

Läs mer

Ulf Nilsson (S) Christoffer Rungberg (M) Christoffer Wallin (SD) Stellan Welin (S)

Ulf Nilsson (S) Christoffer Rungberg (M) Christoffer Wallin (SD) Stellan Welin (S) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, 2019-01-21 kl 09.00-11.40 Beslutande Närvarande ersättare Eva Abrahamsson (M), ordförande Nina J Andersson (KD) Stig-Arne Helmersson (C) Yngve Larsson (L)

Läs mer

Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande Mattias Petersson (KD) Per-Arne Hagby (C) Mikael Eriksson (SD)

Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande Mattias Petersson (KD) Per-Arne Hagby (C) Mikael Eriksson (SD) 1(12) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 21 januari 2019 kl 13:30-15:30 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämndens ledamöter och ersättare kallas till sammanträde

Samhällsbyggnadsnämndens ledamöter och ersättare kallas till sammanträde Kallelse till sammanträde 2018-02-21 sid. 1 Samhällsbyggnadsnämndens ledamöter och ersättare kallas till sammanträde Tid: Onsdagen den 21 februari kl 09.00. Plats: Sammanträdesrummet Magistern Förhinder

Läs mer

Plan för tillgänglighet och delaktighet

Plan för tillgänglighet och delaktighet Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Antaget av kommunfullmäktige den 30 september 2013, 65 Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Innehåll 1 Inledning...1 1.1 Planens syfte och

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-03-31 2016-6080 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Svensknabben 10 Fastighetens adress: Svensknabbevägen 15 Sökande: LW Södra Fastigheter

Läs mer

Samhällsbyggnadsutskottet

Samhällsbyggnadsutskottet 1(15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 11.35 12.30 13.50 i Stora sammanträdesrummet. Beslutande Günter Ruchatz (M), ordförande Bength Andersson (S) Tore Andersson (-) 41-48 Anne

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-03-27. Kommunhuset, lokal Mellanfryken, torsdag 27 mars 2014, kl. 15.00 ÄRENDE DNR

Sammanträdesdatum 2014-03-27. Kommunhuset, lokal Mellanfryken, torsdag 27 mars 2014, kl. 15.00 ÄRENDE DNR TEKNISKA NÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-03-27 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, torsdag 27 mars 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR - Val av justerare samt dag och tid för

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Jörgen Eriksson (KIM)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Jörgen Eriksson (KIM) Nr 10 Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Karin Hilmér, ordf. (C) Anette Levin, vice ordf. (FP) Kent

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 16/24. 2 Årsbokslut 2015 MBN 15/43. 3 Kontrollplan för livsmedelskontroll 2016 MBN 16/31

1 Information till nämnden MBN 16/24. 2 Årsbokslut 2015 MBN 15/43. 3 Kontrollplan för livsmedelskontroll 2016 MBN 16/31 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-02-16 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 16 februari 2016, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-29 2017-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Fundamentet 1 Fastighetens adress: Sökande: Gbj Construction AB Ärende: Nybyggnad av kedjehus,

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (5) Tekniska nämnden, arbetsutskottet Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 15 augusti 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 394, kl 08:15 Ledamöter

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2018-02-23 2017-4902 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Resedan 4 Fastighetens adress: Stensövägen 39 Sökande: Ingvarsson, Johanna och Pär Ärende:

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-25 2017-0753 YTTRANDE Samhällsbyggnadsnämnden Fastighet: Bo 1:180 Fastighetens adress: Doppingvägen 1 Sökande: Jesper Liedstrand Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-04-09 2018-0505 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bryggaren 23 Fastighetens adress: Storgatan 46 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 15

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av 2 tvåbostadshus, 5 kedjehus samt 3 fristående förråd

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av 2 tvåbostadshus, 5 kedjehus samt 3 fristående förråd Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-02-23 2018-0539 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Kumlet 1 Sökande: Obos Sverige AB Ärende: Nybyggnad av 2 tvåbostadshus, 5 kedjehus samt

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-23 2018-0910 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Verktygsmakaren 1 Fastighetens adress: Förmansvägen 17 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-09-01 2017-3323 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Dunö 1:175 Fastighetens adress: Knipuddevägen 40b Sökande: Pedersen, Lars-Henrik Mattias

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-08-20 143

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-08-20 143 143 Närvarande ledamöter Mattias Adolfson, (S), ordf Jonas Lövgren, (M) Lars Holmberg, (V), ej 154,155,160 Gunilla Johansson, (S) Roland Peterson, (S) Daphne Thuvesson, (MP) Peter Persson, (V) Rolf Wallergård,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-06-12 2017-2353 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Älgen 1 Fastighetens adress: Sturckvägen 2 Sökande: Ärende: Kalmar kommun Nybyggnad av

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-04-05 2018-0590 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gesällen 2 Fastighetens adress: Strömgatan 10 Ärende: Nybyggnad av förråd samt ändrad användning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur Tillbyggnad av enbostadshus (12 radhus/ 4 längor)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur Tillbyggnad av enbostadshus (12 radhus/ 4 längor) Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur 2017-0020 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Hobbiten 1 Fastighetens adress: Majavägen 7 m.fl. Sökande: Ida Dessin Ärende: Tillbyggnad av enbostadshus

Läs mer

Rolf-Arne Söderlund. Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö- och byggnadsnämndens förvaltning

Rolf-Arne Söderlund. Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö- och byggnadsnämndens förvaltning 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, Sunne, klockan 13.00 15.00 Paragrafer Beslutande Anders Folkesson (C) Arne Olsson (M), ordförande Thomas Waldenström (M), ersättare för Maria Widlund (M) Lennart Einarsson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-10-03 2017-3872 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Vårbruket 1 Fastighetens adress: Jakobsbergsvägen 20 Sökande: Kullman, Louise och Göransson,

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2012 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 64-66 Beslutande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

MSN PROTOKOLL

MSN PROTOKOLL MSN PROTOKOLL HEDEMORA KOMMUN r1;ihedemora 1(15) Plats och tid Tjädernhuset, Vargen kl. 13.00-14.55 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-11-05 2018-1969 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Telemarken 1 Fastighetens adress: Gröndalsvägen 19a Ärende: Ändrad användining från hotell

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2010-02-16. Tid 8.30 8.55. IT-enhetens sammanträdesrum. Omfattning 28-32

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2010-02-16. Tid 8.30 8.55. IT-enhetens sammanträdesrum. Omfattning 28-32 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-02-16 Tid 8.30 8.55 Plats IT-enhetens sammanträdesrum Omfattning 28-32 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Källstorp 3:17, strandskyddsdispens för förråd/utebox,

Källstorp 3:17, strandskyddsdispens för förråd/utebox, TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2019-03-04 SBN 2019/0211 Samhällsbyggnadsnämnden Källstorp 3:17, strandskyddsdispens för förråd/utebox, Miljö 2019-294 Förslag till beslut

Läs mer

Sydnärkes byggnämnd Ansökan om strandskyddsdispens. Strandskyddsdispens för anläggande av brygga.

Sydnärkes byggnämnd Ansökan om strandskyddsdispens. Strandskyddsdispens för anläggande av brygga. Sydnärkes byggnämnd 2015-04-09 2 Länsstyrelsen Lantmäterimyndigheten 19 2015.129 Ansökan om strandskyddsdispens xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Fastighet: Askersund 1:1. Bilaga 1. Strandskyddsdispens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 24 Närvarande ledamöter Mattias Adolfson, (S), ordförande Jonas Lövgren, (M) Lars Holmberg, (V) Mats Nyblom, (S) Mats Mårtensson, (S) Anne-Cathrine Lindh (S), tom 31, 11.00 Gunnar Olsson, (C) Anita Wollin,

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus (134 lgh)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus (134 lgh) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-04-02 2016-5331 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Måbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Gyllene Parken AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus

Läs mer

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-27 B 2016-000483 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh Förslag till beslut 1. Bygglov

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad Sydnärkes byggnämnd (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad Sydnärkes byggnämnd (11) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad Sydnärkes byggnämnd 2018-06-14 1 (11) Plats och tid Lekeberg torsdagen den 14 juni 2018 kl 13.00 14.10 Beslutande Nils-Olof Tivemyr (c) ordförande Christer Johansson (s) Otto

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämndens ledamöter och ersättare kallas till sammanträde

Samhällsbyggnadsnämndens ledamöter och ersättare kallas till sammanträde Kallelse till sammanträde 2018-11-21 sid. 1 Samhällsbyggnadsnämndens ledamöter och ersättare kallas till sammanträde Tid: Onsdagen den 21 november kl 09.00. Plats: Sammanträdesrummet Magistern Förhinder

Läs mer

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING 2013-04-17 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANDATA

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (12)

Miljö- och bygglovsnämnden (12) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-07-11 1(12) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, torsdag den 11 juli 2019, kl 8.30-9.40. Paragrafer 67-72 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 9 juni 2015 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 36-42 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C)

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-02-26 2017-5429 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Spånskavaren 5 Fastighetens adress: Tranbärsgränd 10 Sökande: Svensson, Niklas och Ann-Christin

Läs mer

... Markus Lund ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden

... Markus Lund ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden 1 KS-rummet, kommunhuset, kommunhuset, kl. 14:15 18:00 Plats och tid 2-11 Paragrafer Hadar Kronberg (M) Markus Lund (KD) Kerstin Nilsson (S) Ingemar Bengtsson (V) Arne Karyd (MP) Daniel Sernryd (SD) Björn

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2011-11-16 1 (9) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 14:30-16:00 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Sara Frau-Kallunki (S) Marianne Matuszewski (S) Thure Andersen

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av flerbostadshus, 140 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Nybyggnad av flerbostadshus, 140 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-03-30 2016-5112 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Hjortronet 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Underskrifter Paragrafer 7-8

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Underskrifter Paragrafer 7-8 1(2) Plats och tid Rum Insjön, 09.00-09.30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Helena Lundberg. Gert Berlin

Helena Lundberg. Gert Berlin Jävsnämnden 2015-03-17 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 15:30 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Maria Wikström, chef Bygg- och miljö Lisa Hellström, alkoholhandläggare 1

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 8 december 2016 kl 15:00, Dalkarlen

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 8 december 2016 kl 15:00, Dalkarlen KALLELSE 1 (8) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 15 december 2016, kl 15:00 Plats: Dävensö, Kulturhuset pl 6 Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Beredningen sammanträder den

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnden

Byggnads- och trafiknämnden Plats och tid Bonaren, tisdagen den 14 mars 2017 kl 17:00 19:00 ande Gunnel Johansson (S), Ordförande Kenth Wengholm (M), 1:e vice ordförande Jan Holm (S) Jan Gustafsson (C) Janeric Dahlin (L) Jan Lundqvist

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder torsdag den 11 maj i Dalkarlen kl. 16:00

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder torsdag den 11 maj i Dalkarlen kl. 16:00 KALLELSE 1 (6) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 18 maj 2017, kl. 15:00 Plats: Gemaket Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare som inte kan närvara vid sammanträdet

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 8 juni 2017 kl. 15:00 i Dalkarlen

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 8 juni 2017 kl. 15:00 i Dalkarlen UBK2000, v1.0, 2014-04-28 KALLELSE 1 (7) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 15 juni 2017, kl. 15:00 Plats: Gemaket Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare som

Läs mer

Ann-Marie Thorell. Anna Ahlin

Ann-Marie Thorell. Anna Ahlin 2014-07-24 210 (221) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl 09.00 10.00 Beslutande Se förteckning sid 211 Övriga närvarande Ann-Marie Thorell, sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ Ian Cortes. Nybyggnad av flerbostadshus, 64 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ Ian Cortes. Nybyggnad av flerbostadshus, 64 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ 2018-01-08 2017-5160 Ian Cortes Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Blickfånget 1 Sökande: Kalmarhem AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av enbostadshus, Bottorp 1:10

Bygglovsbeslut för nybyggnad av enbostadshus, Bottorp 1:10 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2019-04-01 SBN 2019/0351 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-1707 Bygglovsbeslut för nybyggnad av enbostadshus, Bottorp 1:10 Förslag till beslut

Läs mer

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Kindgren 2019-03-26 SBN 2019/0315 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2482 Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av 3 st. flerbostadshus, 105 lgh, Snurrom etapp 1

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av 3 st. flerbostadshus, 105 lgh, Snurrom etapp 1 Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-02-22 2016-5349 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Rönnbäret 1 Fastighetens adress: Gatuadress ej satt ännu Sökande: Gyllene Parken AB Ärende:

Läs mer

Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) 1-9

Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) 1-9 BYGGNADSNÄMNDEN 2014-01-28 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00--16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2008/192 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN SAMRÅDSHANDLING 2012-09-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD... 3 OM DETALJPLAN... 3 HANDLINGAR... 3 INLEDNING...

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 10 juni 2014 kl. 10:00-11:10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 45-57 ande Mattias Adolfson (S) Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-25 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 25 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-01-05 2017-5413 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Änglamark 4 Fastighetens adress: Sjösalavägen 13 Sökande: Clason, Bernt Ärende: Nybyggnad

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Gert Berlin. Louise Pettersson. Gert Berlin

Gert Berlin. Louise Pettersson. Gert Berlin 2015-08-25 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 16:00 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Mimmi Ingevall-Madsen, miljö- och hälsoskydds-inspektör, 8 Maria Wikström, chef Bygg-

Läs mer