Handläggare Datum Diarienummer Eleonore Albenius PBN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handläggare Datum Diarienummer Eleonore Albenius PBN"

Transkript

1 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Eleonore Albenius PBN Tjänsteskrivelse Samråd Plan- och byggnadsnämnden Förslag till beslut Plan- och byggnadsnämnden beslutar att genomföra plansamråd för del av Hammarparken. Plan- och byggnadsnämnden beslutar att växla förfarande från utökat till standardförfarande. Ett genomförande av detaljplanen antas inte medföra risk för betydande miljöpåverkan enligt miljöbalken (MB) 6 kap. Planförslaget uppskattas inrymma: Flerbostadshus ja Antal lägenheter 340 (baserat på total BTA/100) Typ av verksamhet Förskola Verksamhetsyta kvm 800 Annan användning nej Sammanfattning Syftet med planarbetet är att pröva möjligheten att bebygga delar av Hammarparken med bostäder. Samrådsförslaget innebär att området närmast Ekebydalen bebyggs med flerbostadshus i 4 7 våningar inklusive suterrängplan med cirka 340 nya lägenheter (baserat på total BTA/100). Inom planområdet planeras också för en förskola i en bottenvåning. Planområdet omfattar Hammarparken och en del av Ekebydalen, området utgörs av fastigheterna Eriksberg 1:27, 1:22 och 1:4, Flogsta 11:20 och 11:19 samt Flogsta S:1. Hammarparken är idag planlagd som parkmark. Här finns områden med sparad natur, en pulkabacke och en lekplats samt en gång- och cykelväg. Större delen av Ekebydalen är idag inte planlagd. Ett genomförande av detaljplanen bedöms överensstämma med översiktsplanens intentioner (ÖP 2016) och planprogrammet för Eriksberg och Ekebydalen. Beslutsunderlag Behovsbedömning Protokollet expedieras till Uppsala kommun Akten Postadress: Uppsala kommun, stadsbyggnadsförvaltningen, Uppsala Telefon: (växel) E-post: stadsbyggnadsforvaltningen@uppsala.se 1 (13)

2 Ärendet Detaljplanen genomförs med standardförfarande enligt plan- och bygglagen (SFS 2010:900) och de nya bestämmelserna som trädde i kraft den 1 januari 2015 (SFS 2014:900). Förslaget är förenligt med översiktsplanen och planprogrammet för Eriksberg och Ekebydalen. Bakgrund och syfte Kommunens mark- och exploateringsavdelning begärde år 2015, efter ett beslut i mark- och exploateringsutskottet, planbesked för att pröva flerbostadshusbebyggelse i Hammarparken. Begäran föregicks av ett parallellt uppdrag där möjligheten att bebygga parken utreddes genom strukturförslag från ett flertal olika byggherrar/arkitekter. Totalt bedömdes området då kunna bebyggas med bostäder. I samband med beslutet om att begära planbesked beslutades även att markanvisa delar av fastigheten Eriksberg 1:27 för bostäder till Wallenstam AB (hyresrättsbyggare). Två områden var därutöver markerade som möjliga för ytterligare bostadsexploatering. Ett av dessa områden markanvisades år 2017 till JM AB (bostadsrättsbyggare). Syftet med planarbetet är att pröva möjligheten att bebygga delar av Hammarparken med bostäder. Läge och omfattning Planområdet ligger i Eriksberg och utgörs av Hammarparken och en mindre del av Ekebydalen (länk till webbkartan och länk till Google maps). Planområdet utgörs framför allt av en del av den kommunala fastigheten Eriksberg 1:27 men omfattar även delar av Eriksberg 1:22 och 1:4, Flogsta 11:20 och 11:19 samt Flogsta S:1. Samtliga fastigheter ägs av Uppsala kommun. Det avgränsade området omfattar cirka kvadratmeter. Planområdets läge och ungefärliga avgränsning. Val av förfarande Förslaget bedöms vara förenligt med översiktsplanen, anses inte vara av betydande miljöpåverkan och följer intentionerna i planprogrammet för Eriksberg och Ekebydalen. Den nya bebyggelsen och markanvändningen i delar av planområdet kommer att påverka naturvärden och stadsbilden lokalt. Förändringen kommer också att påverka närboende men planen 2 (13)

3 bedöms inte vara av den karaktär att den är av betydande intresse för allmänheten eller i övrigt av stor betydelse, på det sätt som enligt plan- och bygglagen innebär ett utökat förfarande. Förslaget till detaljplan bedöms därför kunna handläggas med standardförfarande. Eftersom plan- och byggnadsnämnden beslutade att påbörja detaljplaneläggning med utökat förfarande, behövs ett beslut om att växla förfarande. Tidigare ställningstaganden Riksintressen och förordnanden Planområdet omfattas inte av något riksintresse. Det ligger utanför och strax öster om riksintresset för kulturmiljövården enligt MB 3:6 som berör Hågaåns dalgång. Riksintresset består i en forntida dalgångsbygd med monumentala fornlämningar samt by- och kyrkomiljöer. Översiktsplan (ÖP 2016) Planområdet ligger inom det område som i ÖP 2016 benämns staden. Inriktningen för markoch vattenanvändningen inom stadens gräns delas in i innerstad, stadsnoder, stadsdelsnoder, stadsstråk, stadsbygd och större utvecklingsområden. Eriksberg ligger utanför innerstadens avgränsning och utgörs av stadsbygd, stadsdelsnod (Västertorg) och stadsstråk (Granitvägen och Norbyvägen). Stadsbygden ska enligt ÖP 2016 fortsätta att utvecklas med en ökad täthet i bebyggelsen, med en tyngdpunkt på fler bostäder. Den ska också rymma vardagsfunktioner, som kompletterar utbudet i innerstaden, och inslag av lokaler för verksamheter ska utvecklas i takt med bostäderna. Områden inom 4 kilometer från Resecentrum har en särskild potential för bebyggelseutveckling som bidrar till att skapa närhet med cykelavstånd mellan ett stort antal av stadens målpunkter. Planområdet ligger inom den prioriterade zonen. Planprogram för Eriksberg och Ekebydalen Våren 2015 beslutade plan- och byggnadsnämnden att ge stadsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram ett planprogram för Eriksberg och Ekebydalen. Planprogrammet för Eriksberg och Ekebydalen godkändes av plan- och byggnadsnämnden den 23 november Planprogrammet innehåller strategier och ett strukturförslag som ska vara vägledande för den kommande detaljplaneringen inom stadsdelen. Förslaget grundar sig i en vision, en målbild som utvecklingen av stadsdelen ska navigera mot. Visionen är en urban, grön och naturnära stadsdel, och programmet visar bland annat hur Eriksberg kan utvecklas med ny bebyggelse. Planområdet som behandlas i denna detaljplan är ett av de områden där ny bostadsbebyggelse föreslås. Bostäder. Nya kvarter och större kompletteringar inom befintliga kvarter Bostadskompletteringar inom befintliga strukturer och kvarter kan prövas Grönstruktur Grönstruktur som kan kombineras med andra mark-användningar Utsnitt ur markanvändningskartan i Planprogram för Eriksberg och Ekebydalen 3 (13)

4 Planprogrammet innehåller både ämnesspecifika riktlinjer som gäller generellt för hela programområdet och platsspecifika riktlinjer för olika geografiska delområden. För delområdet Norra Eriksberg finns riktlinjer som i huvudsak handlar om natur och topografi. Ny bebyggelse ska anpassas efter topografin Naturmark ska sparas mellan kvarteren, kvarteren ska inte slutas Ny bebyggelse väster om Stigbergsvägen ska avgränsas från pulkabacken med hjälp av växtlighet En grön bård ska bevaras mellan befintlig och tillkommande bebyggelse Detaljplan Planområdet omfattas av stadsplan för Västra Eriksberg (PL 69 D) från Marken är i huvudsak avsedd för park eller plantering. Det finns inga byggrätter inom planområdet. Större delen av Ekebydalen omfattas inte av någon detaljplan, se utsnitt ur planmosaiken till höger. Planuppdrag Plan- och byggnadsnämnden fattade beslut om planbesked och gav samtidigt stadsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att påbörja planläggning. Utdrag ur planmosaiken med gällande planer. Följande frågeställningar bedömdes särskilt viktiga att beakta och utreda vidare under planarbetet; Samordning med det (då) pågående programarbetet för Eriksberg och Ekebydalen. Vägnätets anpassning till topografin med beaktande av lutningar och tillgänglighet. Vägnätets utformning och karaktär, dess syfte är att angöra bebyggelsen. Nya vägars anslutning till Eriksbergsvägen Uppfyllandet av parkeringsnormen med beaktande av stadsbild, tillgänglighet, naturvärden etcetera Bebyggelsens stadsbildsanpassning på avstånd och förhållandet till Eriksbergsvägen. Bebyggelsens anpassning till naturvärdena på platsen. Bebyggelsens och vägens anpassning till områdets rekreativa värden. Pulkabacken ska bevaras. Lokaliseringssamordning mellan ledningar, vägnät och bebyggelse Behov av förskola Motiverat ställningstagande till betydande miljöpåverkan En behovsbedömning, daterad , har upprättats. Den samlade bedömningen är att ett genomförande av detaljplan för Hammarparken inte medför betydande miljöpåverkan enligt MB 6 kap och att en miljöbedömning enligt MB 6 kap inte krävs. Länsstyrelsen delar kommunens bedömning och framför i ett samrådsyttrande daterat att planens genomförande utifrån en sammanvägd bedömning inte kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. 4 (13)

5 Efter samrådet med länsstyrelsen har förslaget reviderats till sin struktur, men den föreslagna nya markanvändningen, B bostäder, är den samma. Nuvarande förslag innebär att ett större sammanhängande naturområde än i tidigare förslag bevaras, däribland den del som bedömts ha störst värden. Bebyggelsen koncentreras till den sydvästra delen av området och har flyttats längre norrut, närmre Ekebydalen. Det innebär en något större påverkan på landskapsbilden än i tidigare förslag. Den sammantagna bedömningen är dock den samma, ett genomförande av detaljplanen för Hammarparken bedöms inte medföra betydande miljöpåverkan. Behovsbedömningen har inte reviderats, men länsstyrelsen ges möjlighet att återigen yttra sig i frågan i samband med samråd för detaljplanen. Nuläge Sammanfattande områdesbeskrivning Området är idag obebyggt och utgörs till stor del av parkmark med naturkaraktär. Söder om planområdet finns bostadsbebyggelse i flerbostadshus. Terrängen är kuperad, ibland kraftigt, och marken sluttar från de bebyggda delarna i Eriksberg ner mot Ekebydalen. Skogspartier, öppna gläntor och en pulkabacke med utsikt över dalen och staden kännetecknar området. I en skogsglänta finns en mindre lekplats med sandlåda och gungor, och genom området går flera stigar. En belyst gång- och cykelväg, som kopplar ihop Eriksberg och Flogsta, går också igenom området och sen vidare ut i den berörda delen av Ekebydalen. I väster gränsar planområdet mot Granitvägen som i höjd med korsningen med Ekebydalsvägen byter namn till Eriksbergsvägen. Bilden till vänster visar en vy från en höjd i anslutning till lekplatsen, i bakgrunden mellan träden skymtar bostadsbebyggelsen längs Gnejsvägen. Bilden ovan till höger visar stigen in till lekplatsen som är belägen i en glänta i planområdets södra del. Bilden nedan till höger är fotograferad i den västra delen av planområdet, i bakgrunden skymtar Granitvägen. 5 (13)

6 Stadsbild, Landskapsbild Hammarparken ligger i anslutning till Ekebydalen. Från pulkabacken har man utsikt över dalen och staden med domkyrkans torn i horisonten. Från den andra sidan av planområdet blickar man ut mot Ekebydalen och Flogsta. Från dalen sett är Hammarparken i sig en bidragande orsak till att Eriksberg, trots sitt höga läge i landskapet, ligger delvis dolt bakom grönska. Vy från planområdets västra del, med utsikt över Eriksbergsvägen, Ekebydalens övergång i Hågadalen och bostadsbebyggelsen i Flogsta i bakgrunden. Naturmiljö, Naturvärden Planområdet ligger öster om naturreservatet för Hågadalen-Nåsten. Naturreservatet är ett populärt friluftsområde, som ansluter direkt mot Ekebydalen. Ekebydalen är inte en del av naturreservatet. Planområdet i sig utgörs till stora delar av parkmark med naturkaraktär. Gamla tallar men även stora lövträd förekommer i området, som utgörs av såväl mindre skogsområden som öppna ytor. Enligt den analys av ekologiska landskapssamband för fem habitater i och kring Uppsala stad som kommunen tog fram 2014, berörs Hammarparken främst av nätverket för gammal tall. Hammarparkens tallområden utgör så kallade stepping stones mellan Utdrag ur den naturvärdesinventering som utfördes under planprogramsarbetet. Röd färg indikerar högt naturvärde (2), orange färg indikerar påtagligt naturvärde (3) (i en skala 1 4, från högsta till visst naturvärde) 6 (13)

7 Stadsskogen och Hågadalen samt mot tallområden i Flogsta. Inom ramen för arbetet med planprogrammet för Eriksberg och Ekebydalen gjordes en övergripande naturvärdesinventering, samt en specifik fladdermusinventering. Hammarparkens skogsbestånd har enligt utredningen påtaglig naturvärdesklass med flera naturvårdsarter närvarande. Ett område i planområdets södra del bedöms ha högt naturvärde, se bild på föregående sida. Området bedöms inte vara optimalt för fladdermöss, vilket bekräftas i den fördjupade inventering som gjordes Resultatet av den utredningen visar att området, trots sitt läge nära Hågadalen, inte är högprioriterat som fladdermusmiljö. Redan i samband med det inledande arbetet med markanvisningen 2011 gjordes en översiktlig konsekvensbedömning med åtgärdsförslag för groddjur, eftersom Ekebydalens dammar och närområden är fortplantningsmiljö för groddjur, främst vanlig padda och vanlig groda. Därtill är Hammarparkens trädbevuxna delar sannolikt lämpliga övervintringsplatser för groddjur. Under 2017 gjordes en ny inventering av groddjur. Vid denna inventering kunde fyra arter av groddjur konstateras kring Ekebydammen i Ekebydalen (vanlig padda, mindre vattensalamander, vanlig groda samt åkergroda). Merparten av dessa groddjur kom från det undersökta områdets södra delar, en stor andel kom från koloniområdet mellan Eriksbergsvägen och dammen. Vid inventering av potentiella miljöer där groddjur kan tänkas övervintra genomsöktes framförallt områden söder om Ekebydammen. Området med odlingslotter, med sina mullrika drivbänkar och komposthögar, bedöms fungera som övervintringslokal för ett stort antal groddjur. Även Hammarparken och befintliga bostadsområden, till exempel villatomterna öster om Stigbergsvägen, hyser enligt utredningen ett flertal lämpliga platser där groddjur kan tänkas övervintra. Park och rekreation Planområdet utgörs av parkmark med till stora delar naturkaraktär. Pulkabacken och lekplatsen är utflyktsmål för boende i närheten. Flera stigar i området vittnar om att området används för bland annat promenader. Pulkabacken med den befintliga bebyggelsen längs Stigbergsvägen i fonden. Lekplatsen i Hammarparken med bebyggelsen vid Gnejsvägen i bakgrunden. 7 (13)

8 Bostäder, service (bebyggelse) Planområdet är obebyggt men ligger i direkt anslutning till flerbostadsbebyggelsen i Eriksberg. Västertorg, med såväl kommersiell som offentlig service, ligger cirka 350 meter från planområdet. I planområdets närhet finns flera förskolor och skolor. Trafik Planområdet berör delar av Granit-, Eriksbergs- och Ekebydalsvägen samt den gång- och cykelväg som passerar igenom området. Kollektivtrafikläget är gott. Granitvägen trafikeras av busslinjerna 2, 12 och 30 (mjuka linjen) och det finns flera busshållplatser på gångavstånd ( meter) från planområdet. Miljö, hälsa och säkerhet Planområdet ligger inom avrinningsområdet till Hågaån. Det innebär att dagvatten från planområdet påverkar möjligheterna att uppfylla miljökvalitetsnormerna för vattendraget. Planområdet är påverkat av trafikbuller på grund av trafiken på de berörda vägarna. Nivåerna är som högst vid området närmast Granitvägen. Samrådsförslaget Stadsbild, landskapsbild Samrådsförslaget innebär att delar av Hammarparken kan bebyggas med flerbostadsbebyggelse i upp till 6 7 våningar inklusive suterrängplan. Bebyggelsen struktureras i uppbrutna kvarter, för en bättre topografi- och naturanpassning. De öppna kvarteren, med många fristående byggnader, ger också möjlighet till inblickar och utblickar mellan gård och omgivande natur/park. Snedvy. Detaljplanen gör det möjligt att bygga flerbostadshus längs med Granit- och Eriksbergsvägen. (Semrén & Månsson, Bernow & partners) 8 (13)

9 För att bevara ett parkområde mellan ny och tillkommande bebyggelse och för att värna områdets mest värdefulla natur koncentreras bebyggelsen i förslaget till ett område närmast Ekebydalen, längs med Granit- och Eriksbergsvägen. Det kommer att påverka stads- och landskapsbilden, framför allt sett från Ekebydalen och omgivande stadsdelar. Kvarteret längs med Granitvägen (markanvisat till JM AB), sett från entrén till Hågadalen. (Bernow & partners) Bebyggelsen längs med Eriksbergsvägen (markanvisat till Wallenstam), sett från Ekebydalen. (Semrén & Månsson) 9 (13)

10 Naturvärden Samrådsförslaget innebär att området förändras när idag oexploaterad mark omvandlas och bebyggs. Den del av Hammarparken som i naturvärdesinventeringen bedöms ha högst värden bevaras och kommer även i fortsättningen vara allmän plats, och planläggs som parkmark av naturkaraktär. Det samma gäller pulkabacken och lekplatsen, som ansluter till höjden med de största värdena. Bevarandet innebär att ett sammanhängande område lämnas obebyggt mellan befintlig och tillkommande bebyggelse. Även inom de delar som föreslås bli kvartersmark finns områden som har potential att bevaras. Detta kan säkerställas i plan genom bestämmelser om markens utformning och vegetation. Eftersom de groddjursarter som återfunnits i det undersökta området har gynnsam bevarandestatus både lokalt och regionalt inträder, enligt den genomförda utredningen, inte förbuden enligt artskyddsförordningen 4 och 6. Den ekologiska kontinuiteten för groddjuren i området kan säkras genom anläggande av ledstrukturer vid Eriksbergsvägen samt ett så kallat grodhotell i dammens direkta närhet. Park och rekreation Stora delar av planområdet kommer även fortsättningsvis vara en del av parkstrukturen i Eriksberg, med flera rekreativa värden. Pulkabacken bevaras och avgränsas från den nya bebyggelsen med en bård av sparad naturmark, delvis inom förskolegården. Lekplatsen, som ligger centralt i området bevaras också. Den har, genom sitt läge, potential att utvecklas till en mötesplats mitt emellan den tillkommande och den befintliga bebyggelse som ligger söder om planområdet. Bostäder, service (bebyggelse) Detaljplanen gör det möjligt att uppföra flerbostadshus i 4 6 våningar samt suterrängplan med cirka 340 bostäder (baserat på total ljus BTA/100). Därutöver planeras förskola i en av byggnadernas bottenvåningar. Lokalytan (LOA) för förskolan uppgår till cirka 800 m 2. Ambitionen är att göra det möjligt att uppföra flerbostadshus anpassade till topografin och till naturen. Kvarteren ska inte slutas och en variation av bebyggelsens höjder eftersträvas i syfte att synliggöra den naturliga höjdskillnaden i området. Färgsättningen ska harmoniera med naturen, i syfte att minska bebyggelsens dominans i landskapet. Byggaktörerna, JM och Wallenstam, har redovisat förslag med en uppbruten bebyggelsestruktur som tar hänsyn till topografi och ger möjlighet till in- och utblickar mellan gårdar och omkringliggande landskap. Det sydligaste kvarteret är anvisat till JM AB, som redovisar ett kvarter, uppdelat i två delar och fördelat på fem huskroppar. En gemensam gård ansluter till parkmarken med god tillgänglighet till den allmänna lekplatsen i området. Under delar av bebyggelsen avses ett parkeringsgarage byggas, i syfte att värna gården från stora markparkeringar. 10 (13)

11 Kvarteret längs med Granitvägen (markanvisat till JM AB), vid infarten till området. (Bernow & partners) Området längs Eriksbergsvägen är markanvisat åt Wallenstam. Byggaktören redovisar en uppbruten bebyggelsestruktur som kan delas upp i tre sammanhängande mindre kvarter. I en bottenvåning intill pulkabacken planeras en förskola med fyra avdelningar. Den får god tillgänglighet till anslutande gång- och cykelväg och utflyktsmål i närheten. Förskolegården kan förläggas skild från bostadsgården, i anslutning till parkmarken. Parkeringsplatser avses att byggas under delar av området, med undantag för de platser som behövs för funktionshindrade. Bebyggelsen längs med Eriksbergsvägen (markanvisat till Wallenstam), sett från Ekebydalsvägen. (Semrén & Månsson.) Till höger i bild syns delar av JM:s kvarter. 11 (13)

12 Trafik Den nya bebyggelsen angörs i huvudsak via en ny gata som ansluter till Granitvägen/Eriksbergsvägen. Längs den nya lokalgatan går en gång- och cykelväg som ersätter den gång- och cykelväg som idag går igenom området. Lokalgatan avslutas i en vändplan, medan gång- och cykelvägen ansluter till den befintliga som fortsätter till Granitvägen i höjd med Västertorg. Korsningen där Granitvägen övergår i Eriksbergsvägen och Ekebydalsvägen ansluter utformas till en fyrvägskorsning, där den nya lokalgatan bli den fjärde gatan. Ekebydalsvägen dras om och blir genare. Även Eriksbergsvägen justeras i syfte att skapa en säkrare korsning med bättre höjdförhållanden och lutningar. Som en följd av omdragningen kan den nya bebyggelsen närma sig dalen och därigenom värnas mer vegetation söder om den nya bebyggelsen. Bilden redovisar de nya vägarna. Ekebydalsvägen får en genare sträckning, korsningen där den möter de övriga vägarna blir en tydlig fyrvägskorsning. Eriksbergsvägen flyttas ut i Ekebydalen och en ny lokalgata föreslås för angöring till de nya bostäderna. Miljö, hälsa och säkerhet För att utreda exploateringens påverkan på Hågaån genomförs en dagvattenutredning. Utredningen syftar till att redovisa hur dagvatten kan fördröjas och renas, i enlighet med Uppsala Vattens riktlinjer. Utredningen ska redovisa vilken volym som behöver fördröjas för respektive kvarter/framtida fastighet och hur detta kan uppnås. Bedömningen är att riktlinjerna kan uppnås. I planprogrammet för Eriksberg och Ekebydalen beskrivs en lösning på systemnivå som innebär att Eriksbergs dagvatten, som idag går i ledning med utlopp direkt i Hågaån, leds om till dammsystemet i Ekebydalen. Parallellt med planarbetet pågår ett utredningsarbete i syfte att förverkliga intentionen i planprogrammet om att utveckla och anlägga en ny damm i Ekebydalen. En trafikbullerutredning genomförs för att redovisa hur de nya bostäderna påverkas av trafikbuller från omgivande gator. Rapporten ska redovisa möjligheten att uppfylla riktlinjerna i 12 (13)

13 trafikbullerförordningen (SFS 2015:216). De planerade bostadshusen utsätts för måttligt höga bullernivåer från trafiken på Granitvägen, Ekebydalsvägen och Eriksbergsvägen. Utredningen visar att ekvivalentnivåerna inte överstiger 60 db(a) vid någon fasad. Formellt kan därmed lägenheterna planeras utan hänsyn till trafikbullret. En stor del av lägenheterna får ljudnivåer vid fasad om högst 55 db(a), och in mot gårdarna är nivån längs många fasader 50 db(a) eller lägre. Samtliga lägenheter kommer att ha tillgång till gemensam uteplats med högst 70 db(a) maximal och 50 db(a) ekvivalent ljudnivå, i enlighet med riktlinjen i trafikbullerförordningen, då större delen av gårdsmiljön har bullervärden under 50 db(a). Planens konsekvenser Ett genomförande av planförslaget innebär att delar av Hammarparken kan bebyggas med flerbostadsbebyggelse, vilket i sin tur innebär att fler får möjligheten att bo i en attraktiv del av staden, nära naturen och nära service. Förslaget följer översiktsplanens intentioner, då planområdet ligger inom stadsbygden som ska fortsätta att utvecklas med en ökad täthet i bebyggelsen, med en tyngdpunkt på fler bostäder. Planförslaget innebär att stads- och landskapsbilden förändras, inte minst sett från Ekebydalen. En bård av bebyggelse i fyra till sex våningar längs med Eriksbergsvägen kommer att påverka upplevelsen av Eriksberg, som idag till stora delar inte syns från dalen och omgivande stadsdelar. Den uppbrutna strukturen, med tydliga släpp mellan byggnaderna, och en tilltagen förgårdsmark, ger förutsättningar för en fortsatt grön karaktär och att förändringen blir mindre påtaglig. Omvandlingen innebär oundvikligen att flera träd kommer att tas ned inom planområdet och att delar av parkmiljön bebyggs. Flytten av Eriksbergsvägen och koncentreringen av bebyggelsen till området närmast dalen gör det dock möjligt att bevara ett sammanhängande parkområde, med såväl rekreativa kvaliteter som höga naturvärden. Stadsbyggnadsförvaltningens bedömning Området bedöms ha potential att utvecklas i enlighet med förslaget, under förutsättning att det sker varsamt och med hänsyn till de naturvärden som finns i och i anslutning till området. Områdets läge, nära naturen och nära centrala Uppsala, är attraktivt för bostadsbebyggelse. Det har god tillgång till flera natur- och rekreationsområden, lokal service och kollektivtrafik samt har goda cykelförbindelser till olika delar av staden. Planprocess och tidplan Planen bedrivs med standard planförfarande. Den preliminära tidplanen är att genomföra samrådet under det första kvartalet Bedömningen är att granskning kan ske under det tredje kvartalet 2019 och beslut om antagande beräknas ske tidigast runt årsskiftet Maija Tammela Arvidsson detaljplanechef Eleonore Albenius planarkitekt 13 (13)

Handläggare Datum Diarienummer

Handläggare Datum Diarienummer STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Eleonore Albenius 2015-06-08 Rev 2015-06-18 PBN 2015-001418 Plan- och byggnadsnämnden Tjänsteskrivelse Planbesked för Eriksberg 1:27 m.fl. Förslag

Läs mer

Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen

Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen 2017-11-16 Uppsala växer fler bostäder behövs Eriksberg har potential att utvecklas 2 Från översiktsplan till bygglov BYGGLOV DETALJPLAN PLANPROGRAM

Läs mer

Detaljplan för Eriksberg 1:27 m.fl.

Detaljplan för Eriksberg 1:27 m.fl. PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Johan Nilsson 2016-04-19 PBN 2015 001418 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för Eriksberg 1:27 m.fl. BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Malin Danielsson PBN

Handläggare Datum Diarienummer Malin Danielsson PBN KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Malin Danielsson 2014-04-28 PBN 2014-000154 Plan- och byggnadsnämnden Tjänsteskrivelse Planbesked för Eriksberg 1:4 samt Eriksberg 4:1 Förslag

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Hammarparken, del av Eriksberg 1:27 Standardförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Hammarparken, del av Eriksberg 1:27 Standardförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Eleonore Albenius PBN 2015 001418 Elin Eriksson 018-727 00 00 Planbeskrivning, del av Eriksberg 1:27 Standardförfarande SAMRÅDSTID mellan 5 april och

Läs mer

Planbeskrivning Upphävande av del av detaljplan för Skölsta Standardförfarande

Planbeskrivning Upphävande av del av detaljplan för Skölsta Standardförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Eleonore Albenius PBN 2017 001584 018-727 46 66 Planbeskrivning Standardförfarande GRANSKNINGSTID mellan 28 maj och 11 juni 2018 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Planbeskrivning Upphävande av del av detaljplan för Skölsta Standardförfarande

Planbeskrivning Upphävande av del av detaljplan för Skölsta Standardförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Eleonore Albenius PBN 2017-001584 018-727 46 66 Planbeskrivning Standardförfarande SAMRÅDSTID mellan 13 april och 4 maj 2018 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Elin Eriksson 2014-11-21 2013-002330 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för del av kv. Birka BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Sleipner 3, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att komplettera befintlig

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Aron 27, Gustavslund, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att komplettera fastighetens användning som

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Sandra Gustafsson 2016-12- 08 PBN 2015 001672 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för Kåbo 49:1 BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

Detaljplanens syfte Planläggningen syftar till att pröva möjligheten att uppföra flerbostadshus i den norra delen av kvarteret Fältläkaren.

Detaljplanens syfte Planläggningen syftar till att pröva möjligheten att uppföra flerbostadshus i den norra delen av kvarteret Fältläkaren. PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Eleonore Albenius 2016-01-11 PBN 2013-002906. Normalt planförfarande Detaljplanens syfte Planläggningen syftar till att pröva möjligheten att

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer. Teresia Erixon PBN

Handläggare Datum Diarienummer. Teresia Erixon PBN 8 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Teresia Erixon 2015-09-07 PBN 2015-001672 Plan- och byggnadsnämnden Tjänsteskrivelse Planbesked för Kåbo 49:1 Förslag till beslut Plan- och byggnadsnämnden

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden beslutar att planarbete påbörjas. Anette Scheibe Lorentzi

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden beslutar att planarbete påbörjas. Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-16 Handläggare Sandra Öhrström Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Hammarbyhöjden

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer. Brita Christiansen PBN

Handläggare Datum Diarienummer. Brita Christiansen PBN 3 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2017-11-06 PBN 2017 2441 Plan- och byggnadsnämnden Tjänsteskrivelse Planbesked för Luthagen 13:1, kvarteret Seminariet Förslag

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Sandra Gustafsson 2017-08-24 PBN 2016 003010 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för del av kv. S:t Johannes (del av Fjärdingen

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN BÖLJAN 3 CENTRUM, HELSINGBORGS STAD 1(5) Dnr 1146/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE JM fastighets AB SYFTE Detaljplanen upprättat för att pröva möjligheten att uppföra två flerbostadshus

Läs mer

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29 Diarienummer PBN 2010/0086 214 Detaljplan för SJÖBY 3:40 Horred, Marks kommun, Västra Götalands län Karta 1-1. Fastigheten Sjöby 3:40 i Horred omringad med svartlinje Upprättad 2010-03-29 Behnam Sharo

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Filborna 28:3 m fl Fredriksdal, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till bostadsbebyggelse

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-01-21 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-10-05 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Rev

Handläggare Datum Diarienummer Rev STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Elin Eriksson Eleonore Albenius 2018-05-14 Rev. 2018-05-21 PBN 2015 002807 Plan- och byggnadsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till beslut Plan-

Läs mer

Eriksberg och Ekebydalen Planprogram

Eriksberg och Ekebydalen Planprogram Kortversion av förslag till Eriksberg och Ekebydalen Planprogram 2016 amrådshandling 15 december 2016 till 10 februari 2017 Visionsbild som inspiration för hur centrala Eriksberg skulle kunna gestaltas.

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Jordbruksministern 3 i stadsdelen Bagarmossen (60 bostäder)

Startpromemoria för planläggning av Jordbruksministern 3 i stadsdelen Bagarmossen (60 bostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2018-02-09 Handläggare Amr Balah Telefon 08-508 27 579 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Jordbruksministern 3 i stadsdelen Bagarmossen

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hammar 1: 62, Hammarö kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som leder

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN PRIORN 1 M FL OLYMPIA, HELSINGBORGS STAD 1(6) Dnr 334/2012 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Fastighets AB Hebsacker har ansökt om planändring. SYFTE Planändringen ska möjliggöra att förtäta

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 27/10 Planområde Plan-

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-18 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-50827352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

INNEHÅLL. Vatten och avlopp...8 El- och telenät...8 Uppvärmning...8

INNEHÅLL. Vatten och avlopp...8 El- och telenät...8 Uppvärmning...8 INNEHÅLL Syfte och inledning...4 Planändringens syfte...4 Bakgrund...4 Planprocessen efter samrådet...4 Planområdet...5 Planändringens avgränsnig...5 Markägoförhållanden...5 Nuvarande markanvändning...

Läs mer

Start-PM. Ärendet Dnr MSN/2014:287. Planutskottet. Ändring av detaljplan för Kostern 6

Start-PM. Ärendet Dnr MSN/2014:287. Planutskottet. Ändring av detaljplan för Kostern 6 2014-06-05 Dnr MSN/2014:287 Planutskottet Start-PM Ändring av detaljplan för Kostern 6 Ärendet Baggeby centrum Fastighets AB har ansökt om en ändring av detaljplan för fastigheten Kostern 6 i Baggeby.

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda. Samrådshandling 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen

Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda. Samrådshandling 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen Detaljplan för Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Samt upphävande av del av Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda Samrådshandling 2 (7) Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Pysslingen 1 m fl Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsändamål samt att

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare: Datum: Diarienummer: Johan Spåre 2012-05-07 2012/20200-1 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Planansökan för kv Diset BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(7) Dnr 266/2015 FASTIGHETEN ALLERUM 11:35 ALLERUM, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Lena Evaldsson inkom 2 februari 2015 med en förfrågan avseende upprättande av ny detaljplan för fastigheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren 10 i stadsdelen Stadshagen (ca 90 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren 10 i stadsdelen Stadshagen (ca 90 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-09-20 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren

Läs mer

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2012-01-30 2012/20181-1 fd diarienummer: PLA 11/20039-1 Tjänsteskrivelse Planbesked Plan- och byggnadsnämnden Detaljplan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Jenny Andreasson 2015-04-02 PBN 2014-000155 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för Norra Kapellgärdet BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Louise Granér 2016-05-16 PBN 2015-306 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för Bälinge skola BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET 1(7) Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN Upprättad: 2015-10-21 Standardförfarande Antagen av SBN: 2017-12-19 I enlighet

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Annika Danielson 2014-08-14 PBN 2013-1767 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för del av kvarteret Arne Tiselius BEHOVSBEDÖMNING

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

Detaljplan för Dragarbrunn 18:3, del av kvarteret Rådhuset

Detaljplan för Dragarbrunn 18:3, del av kvarteret Rådhuset PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Johan Nilsson 2016-06-29 PLA 2012-020110 Miljöbedömning; Steg 1 - BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING Enligt PBL 4:34 ska bestämmelserna i miljöbalken

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Marie-Louise Elfström PLA 2012-020254 018-727 45 56 Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-09-25 Postadress:

Läs mer

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Oden 1 med flera, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med planändringen är att pröva möjligheten till förtätning

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Drottninghög västra 1, Underlag för planuppdrag

Drottninghög västra 1, Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Drottninghög västra 1, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Detaljplanen syftar till att pröva möjligheten till att uppföra bostäder

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande Ytterstadsavdelningen 2007-03-09 Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Fax 08-508 266 72 martin.schroder@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Sofie Andersson Rosell 2014-04-08 PBN 2013-002912 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Planansökan för kv Rosen, del av BEHOVSBEDÖMNING FÖR

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-02-15 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande 2013-01-24 Dnr PLAN.2011.33 Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun Planbeskrivning Samrådshandling Enkelt planförfarande Planbeskrivning 1 INLEDNING Detaljplanens

Läs mer

Ändring av detaljplan Tillägg till stadsplan för Kungsgärdet, Pl 41, avseende Kåbo 24:11 Begränsat förfarande

Ändring av detaljplan Tillägg till stadsplan för Kungsgärdet, Pl 41, avseende Kåbo 24:11 Begränsat förfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Diarienummer: Veronica Sjögren PBN 2014-2469 Planbeskrivning Ändring av detaljplan Tillägg till stadsplan för Kungsgärdet, Pl 41, avseende Kåbo 24:11 Begränsat förfarande

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 929/2011 FASTIGHETERNA Kungsörnen 1 och Fyrfatet 1, PLANTERINGEN, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten, Helsingborgs stad, söker planändring för fastigheten

Läs mer

Planbesked för Librobäck 13:1 m.fl. inom nordvästra staden

Planbesked för Librobäck 13:1 m.fl. inom nordvästra staden KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2014-04-28 PBN 2014-577 Plan- och byggnadsnämnden Tjänsteskrivelse Planbesked för Librobäck 13:1 m.fl. inom nordvästra

Läs mer

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05 Diarienummer SBN 2005/0181 214 Detaljplan för GULLRISET 6 m fl Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-09-05 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (7) ANTAGNA PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 1357/2012 FASTIGHETEN BORSTNEJLIKAN 1 M FL PÅARP, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten inkom den 6 september 2012 med en förfrågan avseende upprättande

Läs mer

Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd

Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd Del av Näsby 4:1469 samt del av Basilikan 1

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen Solhem (1 nytt småhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen Solhem (1 nytt småhus) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-11-06 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh)

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Dnr 2014-05168 Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning

Läs mer

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 & 5 inom Sandåkern Umeå kommun, Västerbottens län

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 & 5 inom Sandåkern Umeå kommun, Västerbottens län Tillägg till planbeskrivning Antagande Sida 1 av 7 Diarienummer: BN-2016/00223 Datum: 2016-11-29 Handläggare: Anton Vikström, Tyréns AB Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 &

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1 och Skottåret 2:1 i stadsdelen Hökarängen (100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1 och Skottåret 2:1 i stadsdelen Hökarängen (100 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-12-18 Handläggare Johanna Rosvall Telefon 08-508 271 72 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1

Läs mer

S T ART-PM. Kristineberg, etapp 2 PLANERING 2015 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. Sida 1 KS

S T ART-PM. Kristineberg, etapp 2 PLANERING 2015 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. Sida 1 KS KS 2015.024 2015.01.19 S T ART-PM PLANERING 2015 Kristineberg, etapp 2 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. EXPLOATERING SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN VALLENTUNA KOMMUN 186

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Ändring av del av detaljplan för sydvästra Hedvigslund (dp 96), för del av fastigheten Älta 105:28, i Älta, Nacka kommun

Ändring av del av detaljplan för sydvästra Hedvigslund (dp 96), för del av fastigheten Älta 105:28, i Älta, Nacka kommun 1 (5) SAMRÅDSHANDLING Dnr MSN 2017/93 Standardförfarande Ändring av del av detaljplan för sydvästra Hedvigslund (dp 96), för del av fastigheten Älta 105:28, i Älta, Nacka kommun Upprättad på planenheten

Läs mer

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning. 1(6) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 2009-12-17 Förslag Detaljplan för område vid kv Granholmen i stadsdelen Skärholmen i Stockholm HANDLINGAR Planhandlingarna består av

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Datum Diarienummer Susanne Malo 2016 12 14 PBN 2015 003263 Miljöbedömning; Steg 1 Behovsbedömning Detaljplan för Luthagen 9:1 BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING Enligt

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN (CA 200 BOSTÄDER)

STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN (CA 200 BOSTÄDER) PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-11-25 Normalt planförfarande Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av område vid kv Utsikten i stadsdelen Bredäng (14 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av område vid kv Utsikten i stadsdelen Bredäng (14 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-11-23 Handläggare: Agneta Larsson Tfn 08-508 265 44 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av område vid kv Utsikten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-10-14 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN PÅL IBB 21 M FL NORR, HELSINGBORGS STAD 1(6) Dnr 860/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Wallenstam AB SYFTE Planändringen är föranledd av planansökan inkommen 13 maj 2013. Syftet är att

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) Handläggare: Helena Hultgren Tfn 08-508 27545 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Läs mer

Beslut om planuppdrag och samråd för ny detaljplan för Bollmora 2:588 m.fl., Björkbacken, Bollmora

Beslut om planuppdrag och samråd för ny detaljplan för Bollmora 2:588 m.fl., Björkbacken, Bollmora TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2018-06-07 Anna Bengtsson 1 (6) Planarkitekt Diarienummer KSM2018-836-214 Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet Beslut om planuppdrag och samråd för ny detaljplan för Bollmora

Läs mer

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att utveckla Ödåkras västra delar

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. Dnr Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för del av Västerås 2:70 och Västerås 2:1, Stallhagen, Västerås

Detaljplan för del av Västerås 2:70 och Västerås 2:1, Stallhagen, Västerås 2019-03-12 Dnr 2018/00665 BN Viktor Ståhl Tel 021-39 00 34 Byggnadsnämnden Detaljplan för del av Västerås 2:70 och Västerås 2:1, Stallhagen, Västerås PLANUPPDRAG Ansökan I mars år 2016 togs ett beslut

Läs mer

Upphävande av avstyckningsplan 307 samt del av detaljplan 1368 inom fastigheten Båtbyggartorp S:1

Upphävande av avstyckningsplan 307 samt del av detaljplan 1368 inom fastigheten Båtbyggartorp S:1 Granskningshandling november 2013 normalt planförfarande PBL 2010:900 tillämpas Upphävande av avstyckningsplan 307 samt del av detaljplan 1368 inom fastigheten Båtbyggartorp S:1 PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/025 Ludvig Lundgren 2007-0-18 SBN/2006:186 Laga kraft 2007-05-2 Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Farao m m inom stadsdelen Råsunda, upprättad i april

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Sara Lindh 2013-05-21 PLA 2012-020104 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för Kv. Städet, Brillinge 3:3 BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

Planuppdrag och beslut om ny inriktning för bostäder och hotell vid Bäverbäcken

Planuppdrag och beslut om ny inriktning för bostäder och hotell vid Bäverbäcken Tyresö kommun 2017-03-23 1 (4) Ida Olén enhetschef, detaljplanering Diarienummer 2014KSM0520 Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet Planuppdrag och beslut om ny inriktning för bostäder och hotell vid Bäverbäcken

Läs mer

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bagaren 10 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING 2

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Gantofta 1:7 m fl Gantofta, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra en idrottshall

Läs mer

Anneli Sundin Ändring genom tillägg till Stadsplan för Sofielund m.m. (Pl 71), avseende Boländerna 23:11 Begränsat förfarande

Anneli Sundin Ändring genom tillägg till Stadsplan för Sofielund m.m. (Pl 71), avseende Boländerna 23:11 Begränsat förfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Anneli Sundin 2015-3488 Planbeskrivning Ändring genom tillägg till Stadsplan för Sofielund m.m. (Pl 71), avseende Boländerna 23:11 Begränsat förfarande

Läs mer

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag

Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Närlunda Västra 2 och Husensjö 14:1, Närlunda Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av kv. Tjärtunnan m.m. i stadsdelen Stureby (130 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av kv. Tjärtunnan m.m. i stadsdelen Stureby (130 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-11-15 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av kv. Tjärtunnan m.m. i stadsdelen Stureby

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av detaljplan (1283K-12709) för fastigheten Grottekvarnen 1, Raus Södra, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att

Läs mer