Svanenmärkning av Fordonstvättar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svanenmärkning av Fordonstvättar"

Transkript

1 Svanenmärkning av Fordonstvättar Version juni juni 2014 Nordisk Miljömärkning

2 Innehåll Vad är en Svanenmärkt fordonstvätt? 3 Varför välja Svanenmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas? 4 Hur söker man? 4 Vad krävs för att bli Svanenmärkt? 6 1 Tvättanläggningen 6 2 Kemikalier 12 3 Summering av poäng 13 4 Miljöledning inklusive myndighetskrav 14 Marknadsföring 16 Svanenmärkets utformning 17 Efterkontroll 17 Hur länge gäller licensen? 17 Nya kriterier 18 Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3a Bilaga 3b Bilaga 4 Bilaga 5 Bilaga 6 Bilaga 7 Intyg för slamsugningsbilar (O5) Översikt av kemikalier (O11) Krav på kemikalier (O12) Intyg för kemikalier som inte är Svanenmärkta (O12) Rapport för egenkontroll (M2) och årlig rapportering (M4) Rapport vid förstagångskontroll (M3) Marknadsföring av Svanenmärkta fordonstvättar Analyser och kontroll 074 Fordonstvättar, version 2.2, 15 juni 2012 Detta är en översättning av ett originaldokument på norska. Vid eventuella oklarheter är det originaldokumentet som är gällande. Adresser Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning, Svanen. Nedanstående organisationer/företag driver Svanenmärkningen på uppdrag av respektive lands regering. För mer information se webbplatserna: Danmark Miljømærkning Danmark Fonden Dansk Standard Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon Fax E-post: info@ecolabel.dk Sverige Miljömärkning Sverige AB SE Stockholm Telefon Fax E-post: svanen@svanen.se Finland Miljömärkning Finland Box 489 FI Helsingfors Tel: Fax joutsen@motiva.fi Norge Miljømerking Tordenskiolds gate 6 B NO-0160 Oslo Telefon Fax E-post: info@svanemerket.no Island Norræn Umhverfismerking á Íslandi Umhverfisstofnun Suðurlandsbraut 24 IS-108 Reykjavik Telefon Fax E-post: svanurinn@ust.is Detta dokument får kopieras endast i sin helhet och utan någon form av ändring. Citat får göras om upphovsmannen Nordisk Miljömärkning omnämns.

3 Vad är en Svanenmärkt fordonstvätt? I en Svanenmärkt fordonstvätt (bil eller buss och lastbilstvätt) fokuserar man på den miljöpåverkan tvätt av fordon ger. I en fordonstvätt används stora mängder vatten och kemikalier. Kraven på en Svanenmärkt fordonstvätt stimulerar till en utveckling mot resursbesparande och effektiva fordonstvättar utan miljöförstörande utsläpp till luft, jord och vatten. De viktigaste fokusområdena i kriterierna är: l anläggningens fysiska utformning l vattenförbrukning l kemikaliehantering l utsläppskontroll l avfallshantering l rutiner för drift och underhåll Varför välja Svanenmärkning? l Fordonstvätten kan använda varumärket Svanen i sin marknadsföring. Svanenmärket har mycket hög kännedom och trovärdighet inom Norden. l Svanenmärket är ett kostnadseffektivt och enkelt sätt att kommunicera miljöarbete och miljöengagemang till kunder och leverantörer. l En mer miljöanpassad verksamhet ger ofta möjlighet att minska kostnaderna genom att t.ex. minska förbrukningen av vatten och kemikalier och dessutom minska mängden förpackningar och avfall. l En mer miljöanpassad drift förbereder verksamheten på framtida miljökrav. l Miljöfrågor är komplexa och det kan ta lång tid att sätta sig in i specifika frågeställningar. Svanenmärkningen kan ses som en guide till detta arbete. l Svanenmärkningen innehåller inte bara miljö- och hälsokrav utan också kvalitetskrav eftersom miljö och kvalitet oftast går hand i hand. Det betyder att en Svanenlicens också kan ses som en kvalitetsstämpel. Svanenmärkning av Fordonstvättar (18)

4 Vad kan Svanenmärkas? Automat och/eller manuella förprogrammerade anläggningar för tvätt av personbilar och automat tvättanläggningar för bussar och lastbilar kan Svanenmärkas. Med personbil avses en bil konstruerad för persontransport av högst nio personer inklusive föraren. Med lastbil avses tung lastbil större än 3,5 ton med eller utan släp. Buss definieras som fordon registrerat för fler än 9 personer. Anläggningar för serviceverksamheter som rekonditionering och reparationer omfattas inte av kriterierna. Anläggningar för spårvagnstrafik omfattas inte heller av kriterierna. Licensinnehavaren av en Svanenmärkt fordonstvätt kan vara ägaren av tvätthallen (t.ex. en bensinstation) eller leverantören av t.ex. tvätthallen och/eller reningsanläggningen. Det är alltid licensinnehavaren som ansvarar för att tvätthallen drivs i enlighet med miljömärkningskriterierna. Hur söker man? Kriterierna för fordonstvättar består av en kombination av obligatoriska krav och poängkrav. De obligatoriska kraven markeras O + nummer och ska alltid uppfyllas. Poängkraven markeras P + nummer och för varje poängkrav som uppfylls ges en viss poäng. Poängen räknas ihop och för att licensen ska tilldelas måste en viss poängsumma uppfyllas. Miljö- och kvalitetssäkringskrav markeras med M + nummer och är också obligatoriska. Kravdelen kan även användas som en checklista då varje krav följs av kryssrutor, och, för att markera om kraven uppfylls eller ej. Symboler i texten För varje krav beskrivs hur kravet ska dokumenteras. Det finns också olika symboler som används för att underlätta arbetet. Symbolerna är: ( Skicka med Kravet kontrolleras på plats Svanenmärkning av Fordonstvättar (18)

5 Ansökan Ansökan skickas till Nordisk Miljömärkning i det land företaget finns, se adresser på sidan två. Ansökan består av en ansökningsblankett och dokumentation som visar att kraven uppfylls (finns specificerat i kraven). Dessutom ska en ansökningsavgift betalas in. Mer information och hjälp vid ansökan kan finnas. Gå in på respektive lands webbplats för att få information eller kontakta de nationella sekretariaten för Nordisk Miljömärkning. Kontroll Nordisk Miljömärkning går igenom ansökan och kontrollerar arbetsprocedurer, kemikalielistor och liknande hos licenssökanden. Vid kontrollen ska underlag för beräkningar, original till inskickade intyg, mätprotokoll, inköpsstatistik och liknande som styrker att kraven uppfylls, kunna uppvisas. I samband med att licens beviljas gör Nordisk Miljömärkning ett plats besök hos licenssökanden för att kontrollera att kraven uppfylls. Kostnader En ansökningsavgift tas ut i samband med att företaget söker licens. Utöver detta tillkommer en årsavgift baserad på omsättningen i den Svanenmärkta fordonstvätten. Frågor Vid frågor, kontakta gärna Nordisk Miljömärkning, se adresser på sidan två. Svanenmärkning av Fordonstvättar (18)

6 Vad krävs för att bli Svanenmärkt? För att en fordonstvätt ska bli Svanenmärkt krävs att: l Alla obligatoriska krav som rör tvättanläggningen (kapitel 1) och kemikalier (kapitel 2) uppfylls. l Tvätthallen tilldelas minst 5 poäng av 19 möjliga. Poängberäkningen beskrivs i kapitel 3. l Alla krav på miljöledning uppfylls (kapitel 4). l Den nationella miljömärkningsorganisationen ska ha besökt anläggningen. Vissa av kraven är poängkrav och gör det möjligt att välja vilka åtgärder som är mest relevanta för tvättanläggningen. Ju fler poäng som tilldelas, desto bättre för miljön. Dokumentation av testresultat För de krav som förutsätter dokumentation i form av testresultat ska det framgå vilken testmetod som använts för testning av samtliga parametrar. Krav på testmetoder och testlaboratorium framgår av bilaga 8. 1 Tvättanläggningen Obligatoriska krav O1 Beskrivning av anläggningen Det ska finnas en kort beskrivning av tvättanläggningen där det bl.a. framgår: l typ av tvättanläggning (manuell och/eller automat tvättanläggning, dimensionerad för bilar eller bussar etc.) l typ av reningsanläggning l antal fordon som tvättanläggningen är dimensionerad för l antal fordon som tvättas under året (framgår av förstagångskontroll) ( Redogörelse som tydligt visar att kravet uppfylls. Uppfylls kraven? O2 Dimensionering av reningsutrustning/system Avloppsvattnet från tvättanläggningen (också vid bräddavlopp) ska renas med en reningsteknisk lösning (ex. biologisk- kemisk- termisk- rening) som är anpassad efter tvättmetod och tvättvolym. ( En beskrivning/redogörelse från leverantören av den reningstekniska lösningen för hur den reningsteknik och reningsutrustning som finns är anpassad efter tvättmetod och tvättvolym. Svanenmärkning av Fordonstvättar (18)

7 O3 Vatten som leds till rening Oljeavskiljare och reningsteknisk lösning som är anpassad för tvättanläggningen får inte belastas med dagvatten. Reningssystemet får belastas med avloppsvatten från området som används till annat än tvätt av fordon om leverantören av reningssystemet och myndigheter godkänner detta. Toaletter får inte anslutas till reningssystemet på grund av risken för smittspridning. Det ska finnas en skiss/ett flödesschema över tvättanläggningen som visar: l tvättanläggningens vatten- och avloppssystem l placering av tvättmaskiner l placering av reningsutrustning l slam- och oljeavskiljare, bräddavlopp l provtagningspunkt l vattenmätare l anslutningspunkter etc. Vattentillförsel, eventuell recirkulering av vatten och avlopp från anläggningen, var vatten tillförs, var det recirkuleras och var det avleds från anläggningen ska också framgå av beskrivningen. ( En skiss/ett flödesschema över tvättanläggningen samt en förklarande beskrivning till skissen/flödesskemat som visar att kravet uppfylls. O4 Anläggning med recirkulerat vatten I en anläggning med recirkulerat vatten ska anläggningen vara utformad så att förutsättningarna för en syrefri miljö i vattnet är minimala. ( En beskrivning/redogörelse av vilka åtgärder som vidtagits för att undvika en syrefri miljö i system med recirkulerat vatten. O5 Vatten från slamsugningsbilar i anläggningar med recirkulerat vatten Tankar och behållare i reningsanläggningar med recirkulerat vatten ska fyllas med rent vatten eller vatten från slamsugningsbil om det kan garanteras att slamsugningsbilen inte är kontaminerad av tungmetaller eller bakterier. ( Intyg enligt bilaga 1 om att slamsugningsbilen inte är kontaminerad eller intyg om att tankar och behållare fylls med rent vatten. O6 Manuella fordonstvättar Recirkulerat vatten får inte användas i hallar för manuell fordonstvätt. I tvätthallar där kunden själv tvättar sin bil manuellt ska val av rengöringskemikalier, dosering och vattenförbrukning vara förprogrammerat (automatiserat). ( Redogörelse för hur kemikalieval, dosering och vattenförbrukning styrs i hallar för manuell tvätt. Svanenmärkning av Fordonstvättar (18)

8 O7 Utsläpp från tvättanläggningen Utsläpp till avlopp från automat och manuella tvättanläggningar får inte överskrida de värden som anges i tabellerna nedan. Utsläppsvärden från Personbilstvättar ska uppfylla de krav som anges i tabell A1. Utsläppsvärden från Bussar och lastbils tvättar ska uppfylla de krav som anges i tabell B1. Utsläppen ska beräknas som medelvärden. För information om vattenprovtagning, se bilaga 7 Analyser och kontroll. Tabell A1: utsläpp från tvättanläggning dimensionerad för bilar Max tillåten utsläppsnivå/fordon Danmark och Skåne i Sverige Övriga norden Pb, Ni, Cr 6 mg/bil 7 mg/bil Cd 0,05 mg/bil 0,1 mg/bil Zn 50 mg/bil 50 mg/bil Cu 10 mg/bil 10 mg/bil Olja 0,75 g/bil 1,5 g/bil Tabell B1: utsläpp från tvättanläggning dimensionerad för bussar och lastbilar Max tillåten utsläppsnivå/fordonsenhet Danmark och Skåne i Sverige Pb, Ni, Cr 18 mg/f 21 mg/f Cd 0,15 mg/f 0,3 mg/f Övriga norden Zn 150 mg/f 150 mg/f Cu 30 mg/f 30 mg/f Olja 2,25 g/f 4,5 g/f En fordonsenhet (f) är ett fordon, lastbil eller buss som är 12 meter långt. 0,5 fordonsenheter är en van eller t.ex. en minibuss på cirka 6 meter. 1,5 fordonsenheter är t.ex. en ledbuss eller semitrailer på cirka 18 meter. 2 fordonsenheter är en bil plus släp på cirka 24 meter. ( Testresultat. Vattenanalys ska utföras av ackrediterat laboratorium med de testmetoder som anges i bilaga 7. Svanenmärkning av Fordonstvättar (18)

9 O8 Vattenförbrukning Vattenförbrukning beräknat som antal liter färskvatten som förbrukas per tvättat fordon, räknat som årsmedelvärde, får inte överskrida de värden som anges i tabellerna A2 respektive B2 nedan. För information om provtagningspunkt och provtagningsperiod, se bilaga 7 Analyser och kontroll. Tvättanläggning för bilar ska uppfylla de kraven som anges i tabell A2. Tvättanläggning för bussar och lastbilar ska uppfylla de kraven som anges i tabell B2. Tabell A2: vattenförbrukning per tvättad bil Danmark och Skåne i Sverige Övriga Norden Max tillåten förbrukning/bil 70 liter 90 liter Tabell B2: vattenförbrukning per buss eller lastbil Danmark och Skåne i Sverige Övriga Norden Max tillåten förbrukning/ fordonsenhet 210 liter 270 liter I vatttenmängderna ovan ingår också vatten som används för rengöring av tvätthallen och utspädning av koncentrerade rengöringsmedel samt vatten från eventuell filterbehandling av färskvatten. Vatten som används för att späda ut superkoncentrat till koncentrat undantas. Även vatten som används för att fylla upp systemet efter tömning undantas (under förutsättning att vattnet inte släpps ut under uppfyllningsfasen). ( Dokumentation för beräkning av vattenförbrukning. O9 Tömningssystem för toaletter Om tvättanläggningen är avsedd för tvätt av bussar med toalett ska det finnas ett tömningssystem som säkrar att toalettavfall inte töms så att det recirkulerade vattnet förorenas. Om det inte finns möjlighet att tömma toaletter ska kunden informeras om att toaletten inte får tömmas på anläggningen på grund av risken för smittspridning. ( Redogörelse för hur tömningssystemet för toaletter fungerar alternativt redogörelse för hur kunderna informeras om det inte finns något tömningssystem. Kontrolleras på plats att kunderna informeras om det inte finns något tömningssystem. Svanenmärkning av Fordonstvättar (18)

10 O10 Specialfordon Vid tvätt av fordon som kräver särskild hygien, t.ex. fordon som omfattas av EG 852/2004, får endast färskvatten användas, dvs. inte recirkulerat vatten. Kraven för utsläpp i O7 och vattenförbrukning i O8 måste ändå uppfyllas. Om anläggningen tvättar fordon som kräver extra hög hygien och fordon som får tvättas med recirkulerat vatten ska anläggningen vara utrustad med så kallat dubbelt system. Med dubbelt system avses att anläggningen tillfälligt kan gå över till att endast använda färskvatten. I livsmedelsförordningen EG 852/2004 fastställs allmänna hygienregler för livsmedelsföretagare ( Redogörelse för hur fordon som kräver särskild hygien tvättas. Poängkrav Uppnådd poäng: P1 Utsläpp från tvättanläggningen, maximalt kan 5 poäng tilldelas Tvättanläggningar för personbilar ska beräkna poäng enligt de nivåer som anges i tabell A3. Tvättanläggningar för Buss och lastbilar ska beräkna poäng enligt de nivåer som anges i tabell B3. Utsläpp ska beräknas som medelvärden. För information om vattenprovtagning, se bilaga 7 Analyser och kontroll. VOC beräknas utifrån ingående mängd VOC i biltvättmedlen i förhållande till antalet tvättade bilar. DEHP: Di(2-etylhexyl)ftalat VOC: organiska ämnen med ångtryck > 0,010 kpa vid 20 C eller kokpunkt < 250 C vid 101,3 kpa (1 atm). COD: Chemical Oxygen Demand p Tabell A3: utsläpp från tvättanläggning för bilar DEHP Danmark och Skåne i Sverige Övriga Norden Poäng Mätning av DEHP 1 DEHP-mätning < 1 mg/bil 1 VOC Beräkning av VOC 1 COD COD < 25 g/bil COD < 50 g/bil 2 COD 50 g /bil COD < 100 g/bil 1 Svanenmärkning av Fordonstvättar (18)

11 Tabell B3: utsläpp från tvättanläggning för bussar och lastbilar DEHP Danmark och Skåne i Sverige Övriga Norden Poäng Mätning av DEHP 1 DEHP-mätning < 3 mg/f 1 VOC Beräkning av VOC 1 COD COD < 75 g/f COD < 150 g/f 2 COD 150 g /f COD < 300 g/f 1 En fordonsenhet (f) är ett fordon, lastbil eller buss som är 12 meter långt. 0,5 fordonsenheter är en van eller t.ex. en minibuss på cirka 6 meter. 1,5 fordonsenheter är t.ex. en ledbuss eller semitrailer på cirka 18 meter. 2 fordonsenheter är en bil plus släp på cirka 24 meter. ( Testresultat och redogörelse för poäng. Vattenanalys ska utföras av ackrediterat laboratorium enligt de testmetoder som anges i bilaga 7. P2 Vattenförbrukning, maximalt kan 4 poäng tilldelas Vattenförbrukningen beräknas som antal liter färskvatten som förbrukats per tvättat fordon alternativt fordonsenhet, beräknat som årsmedelvärde. För information om provtagningspunkt och provtagningsperiod, se bilaga 7 Analyser och kontroll. Tvättanläggning för bilar ska beräkna poäng enligt de nivåer som anges i tabell A4. Tvättanläggning för buss och lastbilar beräkna poäng enligt de nivåer som anges i tabell B4. p Tabell A4: vattenförbrukning per tvättad bil Danmark och Skåne i Sverige Övriga Norden Vattenförbrukning/ tvättad bil 50 liter 2 35 liter 4 65 liter 2 45 liter 4 Poäng Tabell B4: vattenförbrukning per buss eller lastbil Danmark och Skåne i Sverige Övriga Norden Vattenförbrukning/ tvättad buss/lastbil 155 liter liter liter liter 4 Poäng I vatttenmängderna ovan ingår också vatten som används för rengöring av tvätthallen och utspädning av koncentrerade rengöringsmedel samt vatten från eventuell filterbehandling av färskvatten. Vatten som används för att späda ut superkoncentrat till koncentrat undantas. Även vatten som används för att fylla upp systemet efter tömning undantas (under förutsättning att vattnet inte släpps ut under uppfyllningsfasen). ( Dokumentation för beräkning av vattenförbrukning och redogörelse för poäng. Svanenmärkning av Fordonstvättar (18)

12 P3 Energistyrning, maximalt kan 6 poäng tilldelas Tvätthallen har ett system för automatisk portstängning under vintern: 2 p Tvätthallen omfattas av energiledning enligt principerna i DS2403 eller motsvarande: 2 p Tvätthallen är utrustad med automatstyrd belysning: 1 p Uppgifter om energiförbrukning per bil för tvättanläggningen (mätt eller beräknat över en tidsperiod som är representativ för verksamheten): 1 p Införande av energiåtgärder som väsentligt minskar energiförbrukningen (poäng tilldelas efter godkännande av Nordisk Miljömärkning): upp till 2 p DS2403: Inom CEN pågår ett arbete för att skapa en europeisk standard som kommer att ersätta de nationella standarderna, men arbetet befinner sig ännu i inledningsskedet. ( Beskriv vilka energibesparande åtgärder som har genomförts på anläggningen. p 2 Kemikalier Samtliga kemiska produkter som används för rengöring av fordon och tvätthall ska uppfylla de obligatoriska kraven O11 och O12. Kemiska produkter som används för vattenrening ska uppfylla kraven i O11 och O13. Miljömärkta kemiska produkter som används för rengöring av fordon och tvätthall ska dessutom användas för poäng beräkning i poängkrav P4. Obligatoriska krav O11 Översikt över kemikalier Översikt över kemikalier som används i driften av verksamheten där bl.a. producent/leverantör, funktion (avfettning, vax etc.), mängd och eventuell miljömärkning framgår. ( Redogörelse för kemikalier som används enligt bilaga 2. Uppfylls kraven? O12 Krav på kemikalier Alla kemiska produkter som används för rengöring av fordon och tvätthall ska uppfylla samtliga krav i bilaga 3. Svanenmärkta produkter uppfyller kraven i bilaga 3 och för svanenmärktaprodukter är därför uppgift om licensnumret tillräcklig dokumentation. ( Redogörelse enligt kraven i bilaga 3 alternativt hänvisning till licensnummer för Svanenmärkta produkter. O13 Vattenreningsprodukter Kemiska produkter som används för vattenrening (t.ex. kemisk flockning, ph-reglering, bekämpning av mikroorganismer) får inte innehålla klororganiska ämnen eller reaktiva klorföreningar som kan bilda klororganiska metaboliter. ( Intyg från leverantör av vattenreningsprodukter att produkterna eller metoderna inte innehåller klororganiska ämnen eller reaktiva klorföreningar som kan bilda klororganiska metaboliter. Svanenmärkning av Fordonstvättar (18)

13 Poängkrav Uppnådd poäng: P4 Miljömärkta kemikalier, maximalt kan 4 poäng tilldelas Poäng tilldelas för användning av miljömärkta kem produkter (räknat som aktiv substans) som används för rengöring av fordon och tvätthall. Med miljömärkta produkter avses produkter med Svanenmärket, Blomman eller Bra Miljöval. p Procentandel miljömärkta produkter > 70 % miljömärkta produkter 4 50 < 70 % miljömärkta produkter 3 30 < 50 % miljömärkta produkter 2 10 < 30 % miljömärkta produkter 1 < 10 % miljömärkta produkter 0 Poäng ( Översikt över andelen miljömärkta kem produkter (räknat som aktiv substans) baserat på uppgifter som angetts om kemikalier i bilaga 2. Aktiv substans: Kemiska ämnen exklusive vatten. 3 Summering av poäng Maximalt 19 poäng kan tilldelas. Tvättanläggningen ska uppnå minst 5 poäng för att bli Svanenmärkt. Utsläpp (för över poäng från P1 sid 10) p Vattenförbrukning (för över poäng från P2 sid 11) p Energistyrning (för över poäng från P3 sid 12) p Miljömärkta kemikalier (för över poäng från P4 sid 13) p Totalt: p Svanenmärkning av Fordonstvättar (18)

14 4 Miljöledning inklusive myndighetskrav M1 Organisation och ansvar Det ska finnas en organisationsplan där ansvarsområden och funktioner framgår. Ansvarig kontaktperson för Svanenmärkningen, marknadsföring och utbildning ska framgå. ( Dokumentation som styrker att kravet uppfylls. Uppfylls kraven? M2 Egenkontroll Egenkontroll och journalföring ska utföras enligt ett program för egenkontroll där följande ska framgå: l Vad som mäts och övervakas (O7+P1 samt O8+P2) l Hur ofta mätningar genomförs l Hur uppgifterna från kontrollen dokumenteras ( Kopia av program för egenkontroll enligt bilaga 4. M3 Förstagångskontroll Vid ansökan om Svanenmärkning ska tvättanläggningen genomgå en förstagångskontroll. Förstagångskontrollen omfattar bl.a. mätningar av vattenförbrukning (O8 och P2) och utsläpp under provtagningsperioden (O7 och P1). ( Resultat från förstagångskontrollen enligt bilaga 5. M4 Årlig rapportering Varje år före den 31 mars ska licensinnehavaren skicka in en årlig rapport om den/de Svanenmärkta fordnstvättanläggningarna till Nordisk Miljömärkning. Den årliga rapporten ska bl.a. omfatta information om antal tvättade bilar, vattenförbrukning, kemikalieförbrukning och beräknat utsläpp av tungmetaller och olja. ( Rapport enligt bilaga 4. M5 Rutiner och instruktioner Varje tvättanläggning ska ha dokumenterade rutiner och instruktioner för hur miljömärkningskriterierna uppfylls när det gäller: l tvättanläggningens drift och underhåll l samordning av samtliga inblandade leverantörer l rapportering till ledning och till miljömärkningssekretariatet ( Dokumentation som visar att kravet uppfylls. M6 Utbildning Alla anställda och annan personal (entrepenörer) som deltar i den dagliga driften ska ha kunskap för att kunna säkerställa att kraven för Svanenmärkningen uppfylls. ( Dokumentation som visar hur utbildning av personalen sker och dess kompetens. Svanenmärkning av Fordonstvättar (18)

15 M7 Rapportering Varje tvättanläggning ska rapportera till ledningen och miljömärkningsorganisationen vid oförutsedda avvikelser, planerade ändringar (t.ex. byte av kemikalier), reklamationer av alvarligare karakter, utsläpp. ( Dokumentation som beskriver rutinerna. M8 Rutiner för skydd mot mikrobiologisk blomning Tvättanläggningen ska också ha rutiner som säkrar tillfredsställande skydd mot överföring av bland annat legionella och E.coli. Rutiner kan vara rengöring och desinfektion direkt innan anläggningen tas i drift för första gången och om anläggningen inte har använts under en längre tid, som en månad eller mer. Åtgärder som rening och desinficering bör också övervägas om anläggningen eller delar av den har förändrats på ett väsentligt sätt eller öppnats i underhållssyfte på ett sådant sätt att risk för smitta har förekommit eller kan inträffa. ( Dokumentation som beskriver rutinerna. M9 Förvaring av kemikalier Golvavlopp i kemikalierum ska vara anslutet till tvättanläggningens reningsanläggning. Golvavlopp som är konstruerat på annat sätt (t.ex. plomberat eller utrustat med ventil) för att begränsa effekterna av kemikaliespill, omfattas inte av kravet. ( En redogörelse för hur kemikalier förvaras och hur golvavloppet i kemikalierummet är konstruerat. M10 Säkerhetsdatablad Säkerhetsdatablad för de kemiska produkter som används för rengöring och vattenrening ska vara lätt tillgängliga på anläggningen. ( Dokumentation som beskriver var säkerhetsdatabladen förvaras. M11 Information om användning av egna produkter/avfettningsmedel Kunderna ska informeras om att användning av egna produkter/avfettningsmedel inte är tillåtet. Detta gäller både för manuella och automatiska tvättanläggningar. ( Dokumentation som visar vilka åtgärder som vidtagits för att motverka att kunderna använder egna (medhavda) produkter/avfettningsmedel. M12 Avfallshantering Avfall från olje- och slamavskiljare samt andra föroreningar från reningsanläggningen ska hanteras av en anläggning som är godkänd av myndigheterna för att behandla den här typen av avfall. ( Kopia av gällande avtal mellan anläggningsägare och transportör samt kopia av transportörens tillstånd. M13 Källsortering Avfall ska källsorteras för återanvändning och återvinning. ( Intyg från mottagningsanläggning. Redogörelse för källsortering. Svanenmärkning av Fordonstvättar (18)

16 M14 Driftstörningar Reningsutrustningen ska vara funktionsduglig och i drift när tvättanläggningen används. Driftstörningar i reningsutrustningen ska vara åtgärdade innan anläggningen tas i bruk på nytt. ( En redogörelse för gällande rutiner vid driftstörningar i reningsutrustningen. M15 Kvalitet Fordon ska efter tvätt i anläggningen vara lika rena som efter tvätt i annan kommersiell tvättanläggning med likvärdiga tvättmetoder. l Redogörelse för kvaliteten för tvättanläggningens funktion där bl.a. följande belyses: l borttagning av trafikfilm (smuttshinna på fordonet) l borttagning av drivmedelsfläckar vid tanklock l borttagning av asfaltfläckar l tork- och kemikaliefläckar l antal reklamationer från kunder l luktproblem i tvätthallen etc. ( Löpande registrering av kundreklamationer och orsakerna till reklamationerna (t.ex. torkproblem, fläckar, luktproblem eller liknande). M16 Lagar Verksamheten ska uppfylla miljölagstiftningen i respektive land. Detta innebär bland annat att utsläppsvatten ska avledas enligt miljömyndigheternas anvisningar. Det ska finnas rutiner för att tolka vilka krav miljölagstiftningen ställer samt för att övervaka att tvättanläggningen uppfyller dessa krav. M17 Marknadsföring Marknadsföring av Svanenmärkta fordonstvätthallar ska ske enligt Regler för nordisk miljömärkning av produkter 22 juni 2011 eller senare versioner. ( Redogörelse för hur marknadsföringen av den miljömärkta verksamheten är organiserad samt intyg enligt bilaga 6 om att den ansvarige för marknadsföringen har kunskap om Regler för nordisk Miljömärkning av produkter. Marknadsföring Miljömärket Svanen är ett varumärke med hög kännedom och stor trovärdighet inom Norden. Den Svanenmärkta produkten kan marknadsföras med Svanenmärket så länge licensen är giltig. Märkningen ska placeras så att det inte uppstår tvivel om vad som avses med märkningen och så att det framgår att det är fordonstvätten som är miljömärkt. Övriga regler för marknadsföring finns i Regler för nordisk miljömärkning av produkter. Svanenmärkning av Fordonstvättar (18)

17 Svanenmärkets utformning Svanenmärket har följande utformning: licensnummer Det ska framgå att produkten är en Svanenmärkt fordonstvätt. Varje licens får ett unikt sexsiffrigt licensnummer som ska användas tillsammans med märket. Mer om märkets utformning finns att läsa i Regler för nordisk miljömärkning av produkter 22 juni 2011 eller senare versioner. Efterkontroll Nordisk Miljömärkning kan kontrollera att fordonstvätten uppfyller Svanens krav även efter det att licens har beviljats. Det kan t.ex. ske genom besök på plats eller stickprovskontroll. Visar det sig att fordonstvätten inte uppfyller kraven kan licensen dras in. Stickprov kan även tas i tvättanläggningen och analyser utföras av ett opartiskt laboratorium. Uppfylls inte kraven kan Nordisk Miljömärkning kräva att licensinnehavaren betalar analyskostnaderna. Hur länge gäller licensen? Den nordiska miljömärkningsnämnden godkände version 2 av kriterierna för fordonstvättar den 14 juni 2007 och de gäller till och med 30 juni På Sekretariatsledarmötet den 11 november 2009 beslutades att förlänga kriteriernas giltighet med två år. Den nya versionen heter 2.1 och är giltig till 30 juni På den nordiska miljömärkningsnämndens möte den 15 juni 2012 beslutades att förlänga kriteriernas giltighet med ett år. Den nya versionen heter 2.2 och är giltig till 30 juni Miljömärkningslicensen gäller så länge kriterierna uppfylls och tills dess att kriterierna slutar gälla. Kriterierna kan förlängas eller justeras. I de fallen förlängs licensen automatiskt och licensinnehavaren meddelas. Svanenmärkning av Fordonstvättar (18)

18 Senast 1 år innan kriterierna slutar gälla/förfallodatum ska Nordisk Miljömärkning meddela vilka kriterier som ska gälla efter kriteriernas sista giltighetsdatum Licensinnehavaren erbjuds då möjlighet att förnya/förlänga licensen. Nya kriterier Vid nästa revision kommer det att vara aktuellt att införa absoluta energikrav. Dessutom kommer möjligheten att införa obligatoriska och mätbara krav för DEHP, VOC och COD, att övervägas. Svanenmärkning av Fordonstvättar (18)

19 Bilaga 1 Intyg för slamsugningsbilar (O5) Nedanstående intyg kan användas av sökande i samband med ansökan om licens för fordonstvättar. Företag: Adress: Tvättanläggning som slamsugs: Vid tömning av reningsanläggning på den fordonstvätt som anges ovan intygar vi härmed att vattnet från slamsugningsbilen kommer från en rengjord slamsugningsbil så att vattnet i tvättanläggningen inte kan kontamineras av bakterier eller andra föroreningar. Datum: Telefon: Ansvarig person:: E-post: Underskrift: Svanenmärkning av Fordonstvättar 2.2

20 Bilaga 2 Översikt av kemikalier (O11) Nedanstående intyg kan användas av sökande i samband med ansökan om licens för fordonstvättar. Intyget gäller tvättanläggningen med följande namn: Tvättanläggning: Adress: Leverantör/importör: Kemikalier som används i driften av tvättanläggningen förs in i tabellen nedan. Procentandel miljömärkta kemikalier beräknas från aktiv substans. Med aktiv substans avses kemiska ämnen exklusive vatten. Översikt över kemikalier som används i driften av tvättanläggningen. Namn på kemikalie Tillverkare/ leverantör Funktion (avfettning, vax etc.) Förbrukning (kg/år) Aktiv substans (exklusive vatten) Miljömärkt (licensnummer) Datum: Telefon: Ansvarig person:: E-post: Underskrift: Vid ändringar i användning av kemikalier ska ett nytt intyg skickas in till Nordisk Miljömärkning. Svanenmärkning av Fordonstvättar 2.2

21 Bilaga 3a Krav på kemikalier (O12) Kemiska produkter som används för rengöring av fordon och tvätthall (Översikt O11) ska uppfylla samtliga krav i den här bilagan. Svanenmärkta produkter uppfyller kraven i den här bilagan och ytterligare dokumentation är inte nödvändig. Kemiska produkter som är miljömärkta med Blomman eller Bra Miljöval kan dokumenteras med licensnummer samt intyg om att kraven uppfylls enligt bilaga 3b. Kraven gäller samtliga ingående ämnen om inget annat anges. Som ingående ämnen räknas alla ämnen i produkten, även tillsatsämnen (t.ex. konserveringsämnen eller stabilisatorer) i ingredienserna, men inte föroreningar från produktion av råvaror. Som föroreningar räknas rester från produktion av råvaror som ingår i den färdiga produkten i koncentrationer under 0,01 % (motsvarar 100 ppm), men inte ämnen som avsiktligt och i ett visst syfte tillsatts till en råvara, oavsett mängd. Intyg Det ska finnas intyg enligt bilaga 3b för alla kemikalieprodukter som används för rengöring av fordon och tvätthall, som inte är Svanenmärkta. ( Intyg enligt bilaga 3b. Innehållsdeklaration Minst 95 volymprocent av den totala mängden tvättmedel som inte är miljömärkt ska dokumenteras med fullständig innehållsdeklaration. Innehållsdeklarationen ska innehålla handelsnamn, kemiskt namn, mängd och CAS-nummer för varje ingående ämne. Vatteninnehållet för ingredienser och funktion för varje råvara ska anges. ( Fullständig innehållsdeklaration enligt kravet och säkerhetsdatablad/produktdatablad för produkten och varje ingående ämne enligt direktiv 2001/58/EG. Klassificering av produkten Produkter som ska användas i en Svanenmärkt fordonstvätt får inte vara klassificerade på det sätt som anges i tabellen nedan enligt reglerna om klassificering och märkning av farliga kemikalier i något nordiskt land och/ eller EU:s ämnes- och preparatdirektiv 67/548/EG och 1999/45/EG (med anpassningar och ändringar). Svanenmärkning av Fordonstvättar 2.2

22 Tabell - klassificering av produkten Klassificering Miljöfarlig Mycket giftig Giftig Hälsoskadlig Allergiframkallande Irriterande Xi med R41* Frätande Explosiv Extremt brandfarlig Mycket brandfarlig Tillhörande symboler och R-fraser N med R50, R50/53 eller R51/53, R52, R53 eller R52/53 utan N T+ med R26, R27, R28, R39 T med R23, R24, R25, R39, R45, R46, R48, R49, R60, R61 Xn med R20, R21, R22*, R40, R48, R62, R63, R65*, R68 Xn med R42 eller Xi med R43 C med R34* och R35 E med R2 och R3 Fx (F+ i Norge) med R12 F med R11, R15 och R17 *Gäller endast produkter som inte används i automattvättanläggningar. Observera att tillverkaren av råvaran/produkten är ansvarig för klassificeringen. ( Intyg om att produkterna inte är klassificerade i någon av riskklasserna i tabellen ovan (enligt kravet i bilaga 3a). Superkoncentrat Klassificeringen av superkoncentrat för professionell användning beräknas från superkoncentrat som är utspädda till koncentrerad form. Nedanstående punkter måste uppfyllas: l Superkoncentrat som är utspädda till koncentrat uppfyller kraven för klassificering (i koncentrerad form). l Förpackningen är utformad så att användaren inte riskerar att komma i kontakt med produkten. För superkoncentrat ska en teknisk beskrivning och en bruksanvisning ha tagits fram där det beskrivs hur användaren undviker att komma i kontakt med produkten. ( Redogörelse enligt kravet. Organiska ämnen, nedbrytbarhet Samtliga organiska ämnen och deras nedbrytningsprodukter ska vara lätt aerobt nedbrytbara enligt OECD guidelines nr 301 A-F* eller annan likvärdig metod och anaerobt nedbrytbara enligt ISO eller annan likvärdig metod. Följande föreningar är undantagna från kravet på nedbrytbarhet: l färger l icke-klorerade polymerer l icke-klorerade naturliga och syntetiska vax l konserveringsmedel l iminodisuccinat l parfym (se specifika krav på parfym nedan) l denatureringsmedel i etanol *Tensider är undantagna från kravet på 10-dagarsfönstret Ämnen som inte är tensider och som inte finns i DID-listan kan undantas från krav på anaerob nedbrytbarhet om de är: l lätt aerobt nedbrytbara och har låg adsorption (A < 25 %) eller l lätt aerobt nedbrytbara och har hög desorption (D > 25 %) eller l lätt aerobt nedbrytbara och inte potentiellt bioackumulerbara DID-listan är en gemensam lista för EUs miljömärkning och Nordisk Miljömärkning. Listan är utarbetad i samarbete med intressenter från både konsument- och miljöorganisationer och industrin och innehåller information om giftighet och nedbrytbarhet för en rad ämnen Svanenmärkning av Fordonstvättar 2.2

23 som kan tänkas användas för produkter inom det kemisk-tekniska området. Ämnena som finns på DID-listan är inte ett uttryck för vilka ämnen som finns i miljömärkta produkter. DID-listan kan inte användas för dokumentation av toxicitet för de enskilda ämnena i anslutning till klassificeringsreglerna. Här ska uppgifter från säkerhetsdatablad, litteratur eller råvaruproducent användas. DID-listan kan rekvireras hos miljömärkningsorganisationen eller via de respektive ländernas webbplatser, se sidan 2. För de här kriterierna gäller DID-listan som är fastställd i januari 2007 eller senare versioner. ( Testresultat som visar biologisk, aerob och anaerob nedbrytbarhet för varje organiskt ämne som ingår i produkten. Ämnen som inte får ingå i produkterna Följande ämnen får inte ingå i produkterna: l halogenerade och/eller aromatiska organiska lösningsmedel l linjära alkylbensensulfonater (LAS) l alkylfenoletoxylater (APEO) och alkylfenolderivat (APD) l perfluorerade och polyfluorerade alkylerade föreningar (PFAS) l klororganiska ämnen eller reaktiva klorföreningar som kan bilda klororganiska metaboliter ( Intyg enligt kravet. VOC Flyktiga organiska ämnen, VOC, får ingå med maximalt 6,0 % i produkten. För produkter som innehåller mer än 6,0 % VOC ska kravet på Flyktiga organiska ämnen (K15) i kriteriedokumentet för bil- och båtvårdsmedel (version 4.0) uppfyllas. Flyktiga organiska ämnen (gäller endast produkter med mer än 6,0 % VOC). Produkten kan endast innehålla en begränsad mängd flyktiga organiska ämnen (VOC) som kan bidra till bildandet av marknära ozon, mätt som POCP. Maximalt innehåll av VOC i produkten är 12g etenekvivalenter / kg produkt. 12 g C 2 H 2 ekvivalenter / kg m i - massan i gram av VOCi i produkten POCP i - VOC i -ämnets faktor i tabell 1 i bilaga 4 i kriterierna för bil- och båtvårdsmedel (version 4.0) m produkt produktens massa i kg VOC: organiska ämnen med ångtryck > 0,010 kpa vid 20 C eller kokpunkt < 250 C vid 101,3 kpa (1 atm). POCP: Photochemical Ozon Creation Potensial (potential att bilda marknära ozon) För lösningsmedel som inte finns med på listan i bilaga 4 i kriterierna för bil- och båtvårdsmedel (version 4.0) kan POCP-värden från utförda tester ligga till grund för beräkning av tillåtet innehåll av VOC, eller worst case för VOC-gruppen kan användas. För superkoncentrat utförs POCP-beräkningen på den koncentrerade formen. Vinterprodukter avsedda att ta bort asfalt undantas från det här kravet. ( Beräkning av POCP för produkter med VOC i sig, samt ev deklaration av vinterprodukter. Svanenmärkning av Fordonstvättar 2.2

24 NTA NTA får ingå med maximalt 20 g/l brukslösning (räknat som nitriloacetat, C 6 H 6 NO 6 ). Produkter som innehåller NTA regleras i Danmark i Arbeidstilsynets bekendtgørelse som foranstaltninger til forebyggelse af kræftrisikoen ved arbeide med stoffer og materialer, nr 140 af 17 februari med senere ændringer. Vid ny klassificering av NTA (Xn; R40 kat; Carc 3) från mars 2008 kommer mängden NTA också att begränsas genom krav på klassificering av produkten (bilaga 3a). ( Beräkning av NTA-innehåll (räknat som nitriloacetat, C 6 H 6 NO 6 ). Konserveringsmedel Konserveringsmedel får inte vara potentiellt bioackumulerbara enligt OECD guidelines 107, 117 eller 305. ( Dokumentation för BCF eller logk ow. Färgämnen Pigment i färger får inte vara baserade på tungmetaller (d.v.s. bly, kadmium, kvicksilver och krom med oxidationstal 6), aluminium eller koppar. Färger som ingår i produkten som ingrediens eller i en råvara ska vara godkända för användning i livsmedel i alla nordiska länder. Alternativt ska färgen ha en logk OW < 3,0 eller en BCF < 100. ( l Intyg om att kravet uppfylls. l Angivande av E-nummer (nummer som tilldelas vid godkännande av användningen livsmedel), alternativt LogK ow eller BCF. Parfymer Parfymer ska tillsättas enligt IFRA:s riktlinjer. IFRA:s (International Fragrance Association) riktlinjer finns på Följande ämnen får inte ingå i produkterna: Förening Cas-nr. Myskxylen Myskambrette Myskmosken Mysktibetin Myskketon HHCB , , , och AHTN och Allergiframkallande parfymämnen som specificeras i bilaga 3 i kriteriedokumentet för bil- och båtvårdsmedel (version 4.0) får inte ingå i produkten. ( l Intyg från tillverkaren att parfymen hanteras enligt IFRA:s riktlinjer. l Intyg enligt bilaga 3b om att myskföreningar som anges i tabellen ovan och allergiframkallande parfymämnen i bilaga 3 i kriteriedokumentet för bil- och båtvårdsmedel (version 4.0) inte ingår i produkten. Svanenmärkning av Fordonstvättar 2.2

25 Bilaga 3b Intyg för kemikalier som inte är Svanenmärkta (O12) Tillverkare: Handelsnamn: Kännedom om kriterierna för fordonstvättar Vi är bekanta med kriterierna för Svanenmärkta fordonstvättar och har noggrant satt oss in i kraven på de kemikalier som används i Svanenmärkta fordonstvättar som beskrivs i kriteriedokumentets bilaga 3a. Uppfyllande av krav Ovanstående produkt uppfyller samtliga krav på kemikalier som anges i bilaga 3a i kriterierna för Svanenmärkta fordonstvättar, vilket omfattar krav på: l Klassificering av produkten l Organiska ämnen, nedbrytbarhet l Ämnen som inte får ingå i produkterna l VOC l NTA l Konserveringsmedel l Färgämnen l Parfymer Datum: Telefon Ansvarig person: E-post: Underskrift: Svanenmärkning av Fordonstvättar 2.2

26 Bilaga 4 Rapport för egenkontroll (M2) och årlig rapportering (M4) Tvättanläggning: Licensnummer: Adress År: Månad Hela året 1. Antal tvättade fordon 2. Vattenförbrukning O8 och P2 3. Kemikalieförbrukning 4. Slamtömning (O5) 5. Drifttillgänglighet 6. Utsläpp av bly (Pb), nickel (Ni) och krom (Cr), O7 Totalt (m 3 ) Per tvättat fordon (l/bil) Totalt (liter) Per tvättat fordon (ml/bil) Antal tömningar (st) Mängd slam (m 3 ) Tid anläggningen är öppen för drift (h) Tid anläggningen har driftstopp (h) Drifttillgänglighet (%) Antal driftstörningar Resultat av vattenprov (mg(l) Totalt (g) Per tvättat fordon (mg/bil) Prognos nästa år Svanenmärkning av Fordonstvättar 2.2

27 År: Månad Hela året 7. Utsläpp av kadmium (Cd), O7 8. Utsläpp av zink (Zn), O7 9. Utsläpp av koppar (Cu), O7 10. Utsläpp av olja, O7 11. Mätning av DEHP, P1 12. COD-mätning, P1 Resultat av vattenprover (mg/l) Totalt (g) Per tvättat fordon (mg/bil) Resultat av vattenprover (mg/l) Totalt (g) Per tvättat fordon (mg/bil Resultat av vattenprover (mg/l) Totalt (g) Per tvättat fordon (mg/bil Resultat av vattenprover (mg/l) Totalt (kg) Per tvättat fordon (g/bil Före rengöring Efter rengöring Prognos nästa år Svanenmärkning av Fordonstvättar 2.2

28 Bilaga 5 Rapport vid förstagångskontroll (M3) Tvättanläggning: Adress: Beräknat antal tvättar per år: Max antal fordon per dygn: Datum för provtagning: Datum för senaste slamtömning: Antal fordon tvättade efter senaste slamtömning och före provtagning: Provtagningar utfördes: automatisk flödesproportionell manuellt Tabell 1: Redogörelse för antal tvättar och vattenförbrukning under provtagningsperioden Antal fordon som tvättas Vattenförbrukning totalt (liter) Vattenförbrukning per fordon (l/fordon) Markera dygn för provtagning (X) D 1 D 2 D 3 D 4 D 5 D 6 D 7 Σ Tabell 2: Redogörelse för utsläpp under provtagningsperioden (Krav O7 och P1) A B C Koncentration i spillvatten Mängd utsläppt per bil/fordon Total mängd utsläppt under veckan Σ Bly (Pb) + Nickel (Ni) + krom (Cr) mg/l mg/bil g Kadmium (Cd) mg/l mg/bil mg Zink (Zn) mg/l mg/bil g Koppar (Cu) mg/l mg/bil g Icke-polära alifater g/l g/bil g DEHP COD Svanenmärkning av Fordonstvättar 2.2

29 Förklaringar: Antalet tvättar ska baseras på månatlig avläsning av räkneverk för antal tvättar. Redogörelse för den totala vattenförbrukningen ska inkludera all vattenförbrukning i tvätthallen. Mängden vatten som används för att fylla upp systemet efter tömning tas inte med i beräkningen av vattenförbrukning per fordon (förutsatt att vattnet inte släpps ut under uppfyllning). Förbrukning av rengöringsmedel omfattar de kemikalier som används för rengöring av fordonen, det vill säga avfettningsmedel, schampo, avrinnings- och sköljmedel, etc. Beräkning av och redogörelse för mängder ska göras för produkterna i koncentrerad form (inte utspädda). Uppgifter om mängd slam/vatten som tas om hand ska framgå av faktura eller transportkvittens från entreprenören som ansvarar för slamtömning. För att anläggningen ska anses vara tillgänglig måste både utrustningen för fordonstvätt och vattenrening vara i drift samtidigt och med tillfredsställande funktion. Under Tid som anläg gningen har driftsstopp anges den tid då anläggningen stått stilla på grund av nedsatt funktion i tvätt- och/eller vattenreningsutrustningen. Drifttillgängligheten ska ut tryckas i % och beräknas enligt (tid med driftsstopp x 100/beräknad tillgänglig tid). Under antal driftstörningar ska man redogöra för de oplanerade tillfällena. Med Resultat från provtagning avses de provresultat som har varit styrande för utsläppen under året. Om exempelvis proven för årsrapporten för 2006 tagits i november - december både under 2005 och 2006 är det resultaten från provtagningen under 2005 som man ska redogöra för i tabellen. Resultatet från november - december 2006 blir styrande för utsläppen under Om proverna däremot tagits under första kvartalet år 2006 kan man redogöra för de här resultaten i årsrapporten för Utsläpp per tvättat fordon beräknas på följande sätt: Först beräknas den genomsnittliga vattenförbrukningen per bil/fordon för varje månad. Total vattenförbrukning under den aktuella månaden divideras med totalt antal tvättade bilar/fordon samma månad. Från den genomsnittliga vattenförbrukningen per fordon subtraheras uppskattad vattenförlust (maximalt 15 liter/fordonsenhet för bilar, maximalt 45 liter/fordonsenhet för bussar och lastbilar). Resultatet visar hur mycket vatten som släpps ut per fordon under den aktuella månaden. Det genomsnittliga vattenutsläppet multipliceras med resultatet från vattenprovtagningen, uttryckt som koncentration (mg/l). Då får man det totala utsläppet av respektive ämne per månad som man också ska redogöra för. Det totala utsläppet för aktuella månader ska sedan divideras med det faktiska antalet bilar/ fordon som tvättas samma månad. Räkneexempel: liter vatten är den totala förbrukningen under en månad då bilar tvättats. Det vill säga att vattenförbrukningen är 50 liter per fordonstvätt. Från detta subtraheras 15 liter (förlust i systemet). Det visar att det i genomsnitt släpps ut 35 liter vatten per fordonstvätt i månaden. Resultatet från den sista provtagningen visar ett Zn-innehåll på 0,5 mg/l. 35 liter/bil x 0,5 mg Zn/liter ger 18 mg Zn-utsläpp per fordonstvätt. Kommentar: Ort: Datum: Underskrift: Svanenmärkning av Fordonstvättar 2.2

30 Bilaga 6 Marknadsföring av Svanenmärkta fordonstvättar Vi bekräftar härmed att vi känner till reglerna för användning av det nordiska miljömärket Svanen enligt Regler för nordisk miljömärkning av produkter och vi intygar att marknadsföringen av den Svanenmärkta fordonstvätten ska genomföras i enlighet med dessa regler. Vi bekräftar också att vi har kännedom om innehållet i kriterierna för Svanenmärkning av fordonstvättar. Vi försäkrar att de inom vårt företag som marknadsför de Svanenmärkta fordonstvättarna ska informeras om kriterierna för Svanenmärkning av fordonstvättar samt Regler för nordisk miljömärkning av produkter 22 juni 2011 eller senare versioner. Intyget har fyllts i av: Företagets namn: Adress: Marknadsföringsansvarig: Telefon: Kontaktperson: Telefon: Ort: Datum: E-post: Vid byte av personal ska en ny bekräftelse skickas in till miljömärkningsorganisationen. Svanenmärkning av Fordonstvättar 2.2

31 Bilaga 7 Analyser och kontroll 1 Vattenprovtagning Vid förstagångsansökan eller vid större ändringar ska en förstagångskontroll (M3) genomföras där man med hjälp av vattenprover kontrollerar att utsläppskraven i O7 och P1 uppfylls. Se bilaga 5. Under licensens giltighetstid ska man med hjälp av vattenprover kontrollera att utsläppskraven i O7 och P1 uppfylls. Provtagningen ska utföras cirka 1 år efter det att licensen har tilldelats och utförs under perioden 1 november 30 april. Det är inte nödvändigt att skicka in en årsrapport under det första året efter det att licensen tilldelats om förstagångskontrollen (M3) genomförts under samma tidsperiod. Nordisk Miljömärkning förbehåller sig rätten att kräva ytterligare vattenprovtagningar under licensens giltighetstid om det anses vara relevant (t.ex. i samband med byte av kemikalier, byte av tvättutrustning eller oregelbunden drift av tvättanläggningen). Provtagare Årstid Provtagningspunkt Provtagningsteknik Provtagningsperioden Belastning Beräkning Provtagningen ska utföras av en person från ackrediterat organ eller person med certifikat/diplom från utbildning inom vattenprovtagning Provtagningen ska genomföras under perioden 1 november 30 april och under en period då minst 10 % av årsantalet fordon tvättas efter det att slam-/oljeavskiljare tömts. Provtagningen ska göras i en punkt efter reningsutrustningen, före anslutningspunkt till kommunalt avloppsnät/recipient där hela vattenflödet från tvättanläggningen passerar. Det ska vara turbulens i provtagningspunkten för att undvika att provet tas från skiktat vatten. Provet ska tas genom manuell stickprovstagning. Vattenförbrukningen ska mätas under en period på 7 dagar. Vattenförbrukningen per fordon beräknas genom att dividera vattenförbrukningen under veckan (7 dygn) med antal fordon som tvättades under samma period. Stickprovstagning ska genomföras samtidigt som bilar tvättas i tvättanläggningen så att reningsanläggningen belastas. Provtagningen ska utföras på det vatten som avleds till avloppet. Vattenförbrukningen per bil (l/bil) beräknas genom att dividera vattenförbrukningen under veckan (7 dygn) med antal bilar som tvättades under samma period. För lastbil/buss beräknas eller uppskattas först antalet tvättade fordonsenheter. Vattenförbrukningen divideras därefter med antal fordonsenheter. Utsläpp av respektive parameter beräknas genom att vattenförbrukningen per bil/fordonsenhet (l/bil eller l/fordonsenhet), minus uppskattad vattenförlust i systemet (max 15 l/bil eller 45 l/fordonsenhet), multipliceras med analysresultatet från provtagningen (mg/l). Antal prov vid automatisk flödesproportionell provtagning Under en period på 5 dygn ska 1 st. dygnsprov tas flödesproportionellt varje dygn (totalt 5 st. prov). (Stickprovstagning ska genomföras samtidigt som bilar tvättas i tvättanläggningen.) De 5 dygnsproverna ska slås samman till ett samlingsprov och analyseras för Pb, Ni, Cr, Cd, Zn och Cu. Svanenmärkning av Fordonstvättar 2.2

www.svanen.se Miljömärkning Sverige AB - En ledande miljömärkning

www.svanen.se Miljömärkning Sverige AB - En ledande miljömärkning Miljömärkning Sverige AB - En ledande miljömärkning Agenda 1. Övergripande om Svanen 2. Vad är en Svanenmärkt tvätt? Och varför? Nordens officiella miljömärke Marknadskännedom Känner du igen denna symbol?

Läs mer

Information om fordonstvätt

Information om fordonstvätt Information om fordonstvätt Spillvatten från fordonstvättar innehåller bl a mineralolja (opolära alifatiska kolväten), metaller och andra organiska och oorganiska ämnen och behöver behandlas (renas) innan

Läs mer

Fordonstvättar Miljöfrågor-tekniker-egenkontroll

Fordonstvättar Miljöfrågor-tekniker-egenkontroll Miljöfrågor-tekniker-egenkontroll Bakgrund Tekniker och exempel för slutning Riktvärden Kemikalier Egenkontroll Bakgrund Bakgrund Tungmetaller från biltvättar i Karlstad Tekniker Slutning av vattendelen

Läs mer

Norge Miljømerking Norge Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 Oslo Tel:

Norge Miljømerking Norge Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 Oslo Tel: 18 maj Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning, Svanen. Nedanstående organisationer/företag driver Svanenmärkningen på uppdrag av respektive lands regering.

Läs mer

Avgiftsregler för Svanenmärkning. Nordisk Miljömärkning 17 oktober 2017

Avgiftsregler för Svanenmärkning. Nordisk Miljömärkning 17 oktober 2017 Avgiftsregler för Svanenmärkning Nordisk Miljömärkning Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning, Svanen. Nedanstående organisationer/företag driver Svanenmärkningen

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från tågtvättar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från tågtvättar Riktlinjer Diarienummer 114-14/013 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från tågtvättar Antagen av Ledningsgruppen 2014-08-13 Käppalaförbundet Käppalaförbundet Riktlinjer 2 (8) Sammanfattning För att minska

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar C4 Teknik och Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar Innehåll Bakgrund... 3 Vem gör vad?... 4 Definitioner... 4 Generella riktlinjer... 5 Riktlinjer för större

Läs mer

Svanenmärkning av Diskmaskiner

Svanenmärkning av Diskmaskiner Svanenmärkning av Diskmaskiner Version 3.5 14 mars 2007 30 april 2014 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är en Svanenmärkt diskmaskin? 3 Vilka diskmaskiner kan bli Svanenmärkta? 3 Hur ansöker man? 3 1

Läs mer

Årsrapport för fordonsbranschen 26 kap 9 miljöbalken och 27 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899)

Årsrapport för fordonsbranschen 26 kap 9 miljöbalken och 27 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) Årsrapport för fordonsbranschen 26 kap 9 miljöbalken och 27 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) 1(5) Företag i fordonsbranschen skall lämna årsrapport över sin verksamhet.

Läs mer

Policy för fordonstvättar i Haninge

Policy för fordonstvättar i Haninge 1 (6) Policy för fordonstvättar i Haninge För att minska utsläppen av olja och metaller från fordonstvättar till avloppsnätet och efterföljande recipient har Haninge kommun antagit denna policy. Policyn

Läs mer

Verksamhetsplan. Fordonstvättar i Ljungby kommun. Diarienummer: 2016/0837. Gäller från:

Verksamhetsplan. Fordonstvättar i Ljungby kommun. Diarienummer: 2016/0837. Gäller från: Diarienummer: 2016/0837 Verksamhetsplan för fordonstvättar i Ljungby kommun Gäller från: 2016-05-18 Gäller för: Fordonstvättar i Ljungby kommun Fastställd av: Miljö- och byggnämnden Utarbetad av: Miljösamverkan

Läs mer

Norge Miljømerking Norge Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 Oslo Tel:

Norge Miljømerking Norge Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 Oslo Tel: Nordiska Ministerrådet beslutade 1989 att införa en frivillig officiell miljömärkning, Svanen. Nedanstående organisationer/företag driver Svanenmärkningen på uppdrag av respektive lands regering. För mer

Läs mer

Fordonstvättar INFORMATION TILL DIG SOM DRIVER FORDONSTVÄTT

Fordonstvättar INFORMATION TILL DIG SOM DRIVER FORDONSTVÄTT Fordonstvättar INFORMATION TILL DIG SOM DRIVER FORDONSTVÄTT Fordonstvättar En fordonstvätt är en anläggning där den huvudsakliga verksamheten är att tvätta fordon. Det omfattar såväl manuella GDS-hallar

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4 Svanenmärkning av Tryckerier Utbildningspaket till kriterieversion 4 Varför finns Miljömärkningen Svanen? Samhället är inte hållbart Vår vision är ett hållbart samhälle Vårt syfte är att bidra till arbetet

Läs mer

Inledning. Anmälningsplikt. Bakgrund

Inledning. Anmälningsplikt. Bakgrund Sida: 1 (5) Inledning Spillvatten från fordonstvättar innehåller olika metaller, oljor och andra organiska och oorganiska ämnen som är skadliga för växter och djur. Vattnet behöver därför renas innan det

Läs mer

Policy för fordonstvättar i Tranås kommun

Policy för fordonstvättar i Tranås kommun Policy för fordonstvättar i Tranås kommun Antagen av Miljö- och hälsoskyddsnämnden 1998-03-26, 65 Reviderad av Miljö- och hälsoskyddsnämnden 1999-08-26, 180 Reviderad av Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2008-02-27,

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvätt

Riktlinjer för fordonstvätt Riktlinjer för fordonstvätt i Alvesta kommun Antagen av Nämnden för myndighetsutövning 2013-08-19 37 Riktlinjer för fordonstvätt i Alvesta kommun Antagen av Nämnden för myndighetsutövning, 2013-08-19,

Läs mer

Riktlinjer för tvätt av fordon. Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132

Riktlinjer för tvätt av fordon. Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132 Riktlinjer för tvätt av fordon Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132 Miljö- och hälsoskyddskontoret december 2015 Riktlinjer för tvätt av fordon Fordonstvättens avlopp efter oljeavskiljare

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar 2016-05-06 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar Sid 1 av 10 Sammanfattning Det är viktigt att både det renade avloppsvatten som släpps ut från avloppsreningsverken

Läs mer

Policy för fordonstvätt och oljeavskiljare

Policy för fordonstvätt och oljeavskiljare Policy för fordonstvätt och oljeavskiljare Denna policy gäller för samtliga fordonstvättar i Tranemo kommun. För fordonstvättar som tvättar mer än 1000 personbilstvättar eller mer än 200 lastbilar, bussar

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar Reviderad 2012-11-01 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar För att minska utsläppen av olja och metaller från fordonstvättar till avloppsnätet och efterföljande recipient har Käppalaförbundet

Läs mer

HANDLEDNING Fordonstvättar 2014 Version 1-2014-11-06

HANDLEDNING Fordonstvättar 2014 Version 1-2014-11-06 HANDLEDNING Fordonstvättar 2014 Version 1 - Allmänt Denna handledning finns som ett stöd för tillsyn av fordonstvättar. Varje avsnitt i checklistan följs av anvisningar och detaljerade förklaringar mm.

Läs mer

Svanmärkning av. Pappersprodukter Kemikaliemodul

Svanmärkning av. Pappersprodukter Kemikaliemodul Svanmärkning av Pappersprodukter Kemikaliemodul Version 1.0 9 oktober 2003 Innehåll Svanmärkning av pappersprodukter Vad är ett Svanmärkt papper? 3 Krav 3 Dokumentation 4 Analyser och klassificering 4

Läs mer

Policy för. fordonstvätt i Ängelholms kommun. Antagen av Miljönämnden Maj 2008

Policy för. fordonstvätt i Ängelholms kommun. Antagen av Miljönämnden Maj 2008 Policy för fordonstvätt i Ängelholms kommun Antagen av Miljönämnden Maj 2008 Inledning Spillvatten från fordonstvättar innehåller en rad miljöfarliga ämnen, så som olja och tungmetaller. Dessa ämnen belastar

Läs mer

Vi klarlägger anläggningsstorlek och fordonsstorlek under rubriken Ordförklaringar, i slutet av detta dokument

Vi klarlägger anläggningsstorlek och fordonsstorlek under rubriken Ordförklaringar, i slutet av detta dokument 1 (5) Fordonstvätt Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Miljö- och byggnämnden (2015-04-07 81 ) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-05-01 Dokumentansvarig: Mats Adolfsson, miljöinspektör

Läs mer

Kemiska produkter 2006

Kemiska produkter 2006 Naturskyddsföreningen Ansökan licens Bra Miljöval Kemiska produkter 2006 A1 UPPGIFTER OM FÖRETAGET Ansökande företag Företagsnamn Organisationsnr Adress Postnr Ort Land Telefon växel Telefon kundtjänst

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvättar i Värmlands län

Riktlinjer för fordonstvättar i Värmlands län Riktlinjer för fordonstvättar i Värmlands län Spillvatten från fordonstvättar innehåller olika sorters metaller, oljor och andra organiska och oorganiska ämnen. Spillvattnet behöver därför renas och behandlas

Läs mer

Pannor för fasta biobränslen

Pannor för fasta biobränslen Svanenmärkning av Pannor för fasta biobränslen Version 2.2 14 mars 2007 31 december 2015 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är Svanenmärkta pannor för fasta biobränslen? 3 Varför välja Svanenmärkning?

Läs mer

Riktlinjer för krav på fordonstvättar i Örebro län

Riktlinjer för krav på fordonstvättar i Örebro län Riktlinjer för krav på fordonstvättar i Örebro län Riktlinjerna är en vägledning i tillsynsarbetet med syfte att nå ett gemensamt förhållningssätt i länet. Riktlinjerna är inte bindande. Omständigheterna

Läs mer

Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning

Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning En verksamhet som hanterar spillvatten med olja och slam ska enligt miljöbalken tillse att det avskiljs/renas innan det släpps till kommunalt spill-

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvättar i Kumla kommun

Riktlinjer för fordonstvättar i Kumla kommun 1(6) Januari 2012 MBN 2011/1317 Miljö- och byggnadsnämnd Riktlinjer för fordonstvättar i Kumla kommun Antagna av miljö- och byggnadsnämnden 2012-03-14, 19 Definitioner Fordon Fordon som används i yrkesmässig

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0,

Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0, Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0, Nybro-logga Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Spillvatten från fordonstvättar innehåller

Läs mer

Kemiska produkter 2006

Kemiska produkter 2006 Naturskyddsföreningen Ansökan licens Bra Miljöval Kemiska produkter 2006 A1 UPPGIFTER OM FÖRETAGET Ansökande företag Företagsnamn 2006:D Organisationsnr Adress Postnr Ort Land Telefon växel Telefon kundtjänst

Läs mer

CHECKLISTA - Fordonstvättar

CHECKLISTA - Fordonstvättar BILAGA 2 CHECKLISTA - Fordonstvättar 1. ALLMÄNNA UPPGIFTER Företagets/anläggningens namn Org nr Postadress Post nr, ort Besöksadress Fastighetsbeteckning Kontaktperson Tel nr Fax nr Kommun Besöksdatum

Läs mer

Pappersprodukter - kemikaliemodul

Pappersprodukter - kemikaliemodul Svanenmärkning av Pappersprodukter - kemikaliemodul Version 2.2 22 juni 2011 30 juni 2016 Nordisk Miljömärkning Innehåll Innehåll 2 Vad är Svanens modulsystem för papper? 3 Vad är ett Svanenmärkt papper?

Läs mer

Kemiska produkter 2006

Kemiska produkter 2006 Naturskyddsföreningen Ansökan licens Bra Miljöval Kemiska produkter 00 A UPPGIFTER OM FÖRETAGET Ansökande företag Företagsnamn 00:D Organisationsnr Adress Postnr Ort Land Telefon växel Telefon kundtjänst

Läs mer

Fordonstvätt. Riktlinjer inom Jönköpings län

Fordonstvätt. Riktlinjer inom Jönköpings län Fordonstvätt Riktlinjer inom Jönköpings län Innehåll Inledning... 3 Krav på utsläpp till vatten... 4 Spillvatten... 4 Stora anläggningar... 4 Små anläggningar... 5 Tvätt utanför anläggning... 5 Reningsteknik...

Läs mer

Drivmedelsförsäljning Manuell station Automatstation Däck-/vulkservice. Fordonstvätt Billackering Bilplåtslageri

Drivmedelsförsäljning Manuell station Automatstation Däck-/vulkservice. Fordonstvätt Billackering Bilplåtslageri Miljö- och byggnämnden ÅRSRAPPORT FÖR FORDONSBRANSCHEN UB.10 Version 24/4-2014 1(4) Årsrapporten ska skickas före mars månads utgång till: Miljö- och byggnämnden,, 232 21 eller per epost, Verksamhetsår

Läs mer

Fordonstvätt Riktlinjer för Vaggeryds kommun

Fordonstvätt Riktlinjer för Vaggeryds kommun Fordonstvätt Riktlinjer för Vaggeryds kommun Miljö- och byggnämnden:2016-12-20 204 Fordonstvätt Riktlinjer för tillsyn Inledning Dessa riktlinjer har tagits fram utifrån Miljösamverkan f s Fordonstvätt

Läs mer

Miljöskyddstillsyn av små fordonstvättar. Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012

Miljöskyddstillsyn av små fordonstvättar. Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012 Miljöskyddstillsyn av små fordonstvättar Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 4 Följande aspekter

Läs mer

Riktlinjer för krav på fordonstvättar i Örebro kommun

Riktlinjer för krav på fordonstvättar i Örebro kommun Beslutade av Miljönämnden 2011-03-16 Dnr: Mn 04/2011 1 (7) Riktlinjer för krav på fordonstvättar i Örebro kommun Definitioner Fordon Fordon som används i yrkesmässig verksamhet: Lastbilar, taxibilar, tjänstebilar,

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Tryckerier Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Tryckerier Varför Svanen? Fem enkla skäl Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte bara tid och

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar Riktlinjer Diarienummer KF2015-286 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar Antagen av Ledningsgruppen 2015-11-19 Käppalaförbundet Käppalaförbundet Riktlinjer 2 (10) Sammanfattning För att

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvättar i Kalmar kommun 2011-11-15

Riktlinjer för fordonstvättar i Kalmar kommun 2011-11-15 Riktlinjer för fordonstvättar i Kalmar kommun 2011-11-15 Christian Sandholm Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöavdelnings tillsyn Miljöbalken med förordningar, Allmänna hänsynsreglerna, förordning om miljöstörande

Läs mer

Svanenmärkning av Fordonstvättar

Svanenmärkning av Fordonstvättar Svanenmärkning av Fordonstvättar Version 3.1 23 oktober 2013-31 december 2020 Innehåll Vad är en Svanenmärkt fordonstvätt? 4 Varför välja Svanenmärkning? 4 Vad kan Svanenmärkas? 4 Hur ansöker man? 6 1

Läs mer

Pappersprodukter - kemikaliemodul

Pappersprodukter - kemikaliemodul Svanenmärkning av Pappersprodukter - kemikaliemodul Version 2.3 22 juni 2011 30 juni 2016 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är Svanens modulsystem för papper? 3 Vad är ett Svanenmärkt papper? 3 Dokumentation

Läs mer

Svanenmärkning av Fordonstvättar

Svanenmärkning av Fordonstvättar Svanenmärkning av Fordonstvättar Version 3.0 23 oktober 2013-31 oktober 2018 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är en Svanenmärkt fordonstvätt? 4 Varför välja Svanenmärkning? 4 Vad kan Svanenmärkas? 4

Läs mer

Vägledning för fordonstvättar i Linköpings kommun

Vägledning för fordonstvättar i Linköpings kommun Vägledning för fordonstvättar i Linköpings kommun 2018-03-09 Linköpings kommun linkoping.se Innehållsförteckning Inledning... 2 Utsläpp till vatten... 3 Avloppsanslutning... 3 Utsläppskrav... 3 Vattenförbrukning...

Läs mer

Nämndriktlinje för miljökrav på fordonstvätt i Falköping, Skövde och Tibro kommuner

Nämndriktlinje för miljökrav på fordonstvätt i Falköping, Skövde och Tibro kommuner Nämndriktlinje för miljökrav på fordonstvätt i Falköping, Skövde och Tibro kommuner Februari 2009 MN 2009-02-25 25 2 (9) Innehållsförteckning Definitioner... 3 Fordon... 3 Fordonstvätt... 3 Anläggningsstorlek...

Läs mer

ÄMNEN SOM INTE FÅR TILLFÖRAS AVLOPPS- VATTNET. Exempel på ämnen som inte får tillföras avloppsledningsnätet är;

ÄMNEN SOM INTE FÅR TILLFÖRAS AVLOPPS- VATTNET. Exempel på ämnen som inte får tillföras avloppsledningsnätet är; Riktlinjer för industrier och andra verksamheter För verksamheter som är anslutna till den allmänna VA-anläggningen kan det finnas krav gällande spillvattnets karaktär. Nedan följer en kort beskrivning

Läs mer

Kriterier för certifiering Giltiga från 1 september 2017 till 1 juni 2018 Fastställt Dokument 2.0

Kriterier för certifiering Giltiga från 1 september 2017 till 1 juni 2018 Fastställt Dokument 2.0 Kriterier för certifiering 2017-2018 Giltiga från 1 september 2017 till 1 juni 2018 Fastställt Dokument 2.0 1 Syfte och mål med certifieringen Sverige har idag en hög reningsgrad på de flesta tvättanläggningarna

Läs mer

Ett giftfritt avlopp. Information till företag i Jönköpings kommun

Ett giftfritt avlopp. Information till företag i Jönköpings kommun Ett giftfritt avlopp Information till företag i Jönköpings kommun 1 AVLOPPSRENING OCH KRETSLOPP RENINGSVERKEN I kommunen finns 20 avloppsreningsverk. Simsholmens och Huskvarnas reningsverk är de två största.

Läs mer

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Städ- och hygienprodukter

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Städ- och hygienprodukter Upphandlande myndighet Domstolsverket Upphandling Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Städ- och hygienprodukter Diarie 1078-2011 Ansvarig upphandlare Camilla Petersson Detta dokument är en kopia på

Läs mer

Policy för miljökrav. på fordonstvättar i Mjölby kommun

Policy för miljökrav. på fordonstvättar i Mjölby kommun Mjölby Kommun Miljönämnden Policy för miljökrav på fordonstvättar i Mjölby kommun Antagen av miljönämnden 2004-08-25, 93 1 Inledning... 3 2 Definitioner... 4 Små... 4 Mellanstora... 4 Stora... 4 3. Övergripande

Läs mer

Svanenmärkning av Fettäta papper

Svanenmärkning av Fettäta papper Svanenmärkning av Fettäta papper Version 4.0 15 juli 2013 - datum Remissförslag Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är ett Svanenmärkt fettätt papper? 3 Varför välja Svanenmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas?

Läs mer

Svanenmärkta. hem. peabbostad.se

Svanenmärkta. hem. peabbostad.se Svanenmärkta hem. peabbostad.se VÄLKOMMEN TILL ETT SVANENMÄRKT HEM Vi kan göra stor skillnad. Historiskt har bygg- och fastighetssektorn varit en stor energianvändare och därmed även en stor klimatpåverkare.

Läs mer

Riktlinjer för miljökrav på fordonstvättar i Linköpings kommun.

Riktlinjer för miljökrav på fordonstvättar i Linköpings kommun. Riktlinjer för miljökrav på fordonstvättar i Linköpings kommun. 2017-06-29 Innehållsförteckning Riktlinjer för miljökrav på fordonstvättar i. 1 Inledning 3 Utsläpp till vatten 4 Avloppsanslutning 4 Utsläppskrav

Läs mer

Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning. Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014.

Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning. Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014. Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014.0443 Dokumenttyp: Regler Dokumentet gäller för: Skövde kommun Diarienummer:

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan inklusive bilagor ska lämnas in i två exemplar senast sex veckor innan åtgärden påbörjas. Läs igenom bifogad information. Anmälan som inte är fullständigt ifylld

Läs mer

Miljökrav på Fordonstvätt

Miljökrav på Fordonstvätt 2009-03-05 Riktlinjer för Miljökrav på Fordonstvätt i Mariestads, Töreboda och Gullspångs kommuner MILJÖ- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN POSTADRESS 542 86 MARIESTAD BESÖKSADRESS Stadshuset, Kyrkogatan 2, MARIESTAD

Läs mer

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt Uppdaterad 2014-04-04 1 kap. 10 eller 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld

Läs mer

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika miljömärkningar. Vilka förekommer i den grafiska branschen och vad

Läs mer

Miljökrav på fordonstvätt. Riktlinjer beslutade av Miljönämnden den 9 december 2009, 93/09

Miljökrav på fordonstvätt. Riktlinjer beslutade av Miljönämnden den 9 december 2009, 93/09 Miljökrav på fordonstvätt Riktlinjer beslutade av Miljönämnden den 9 december 2009, 93/09 Dessa riktlinjer bygger till stora delar på den policy som Miljösamverkan Västra Götaland i oktober 2008 tog fram

Läs mer

Tilläggsbestämmelser till ABVA 16 med Informationsdel

Tilläggsbestämmelser till ABVA 16 med Informationsdel Tilläggsbestämmelser till ABVA 16 med Informationsdel Krav på avloppsvattnets kvalitet vid utsläpp från industrier och andra verksamheter till Eslövs kommuns allmänna avloppsanläggningar. Gäller från 1

Läs mer

Blomsterbutik Ansökan 2009:C

Blomsterbutik Ansökan 2009:C Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Blomsterbutik Ansökan 2009:C Denna handling är en Ansökan om Licens att få använda Bra Miljöval i enlighet med Licensvillkoren för nedan angiven Produkt. Ansökan skickas

Läs mer

Så här använder du handboken

Så här använder du handboken Så här använder du handboken I denna handbok beskrivs steg för steg hur du ansöker om en licens för EUmiljömärket i enlighet med gällande krav. Följande symboler används genomgående: = Viktig information.

Läs mer

FORDONSTVÄTTAR OCH SPOLPLATTOR

FORDONSTVÄTTAR OCH SPOLPLATTOR Riktlinjer för FORDONSTVÄTTAR OCH SPOLPLATTOR RIKTLINJER FÖR FORDONSTVÄTTAR OCH SPOLPLATTOR Inledning Vatten från tvätt av fordon innehåller föroreningar i form av metaller, organiska ämnen (t.ex. olja)

Läs mer

Checklista för fordonsverkstäder

Checklista för fordonsverkstäder Tillsynssamverkan i Halland - MILJÖ Checklista för fordonsverkstäder Tillsynssamverkan i Halland - Miljö har inom delprojektet Fordonsverkstäder arbetat fram checklista med tillhörande vägledande bedömningsgrunder

Läs mer

Säkerhetsdatablad I enlighet med 2001/58/EG

Säkerhetsdatablad I enlighet med 2001/58/EG Tryck datum: 06.11.2002 Revisions datum: 22.10.2002 Sida: 1 av 6 1. Identifikation av substans/preparat och företag Produktkod: t2r01_sd 1.1 Handelsnamn FaST 365 koncentrat för golvrengöring Substansens/preparatets

Läs mer

Bestämmelser VA. För Vara kommuns allmänna VA-anläggningar. Bilaga till ABVA. Antagen av kommunfullmäktige

Bestämmelser VA. För Vara kommuns allmänna VA-anläggningar. Bilaga till ABVA. Antagen av kommunfullmäktige Bestämmelser VA För Vara kommuns allmänna VA-anläggningar Bilaga till ABVA Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-26 4 Dessa bestämmelser antogs av kommunfullmäktige 2018-02-26 4 att gälla från 2018-03-02.

Läs mer

Fördelar med det Svanenmärkta huset:

Fördelar med det Svanenmärkta huset: SVANENMÄRKTA HUS Bygg- och fastighetssektorn är en stor energianvändare och därmed även en stor klimatpåverkare. En ökad medvetenhet i branschen om hur man belastar miljön så lite som möjligt får därför

Läs mer

Svanenmärkning av Värmepumpar

Svanenmärkning av Värmepumpar Svanenmärkning av Värmepumpar Version 2.3 14 mars 2007 31 mars 2014 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är Svanenmärkta värmepumpar? 3 Varför välja Svanenmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas? 4 Hur söker man?

Läs mer

Gemensam policy för miljökrav på fordonstvätt

Gemensam policy för miljökrav på fordonstvätt Gemensam policy för miljökrav på fordonstvätt Uppdaterad december 2008 Gemensam policy för miljökrav på fordonstvätt Uppdaterad december 2008 Fastställd av MVG:s styrgrupp på sammanträde den 1 oktober

Läs mer

Beslut om föreläggande med vite om att vidta åtgärder samt uppdatera oljeavskiljare

Beslut om föreläggande med vite om att vidta åtgärder samt uppdatera oljeavskiljare 8(30) Mob 62 2018/0783 Beslut om föreläggande med vite om att vidta åtgärder samt uppdatera oljeavskiljare Fastighet: Fabriken 11 Verksamhetsutövare: XXX Beslut 1. förelägger XXX, att senast 3 månader

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Malmö stad Miljönämnden ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

riktlinjer för utsläpp från fordonstvättar Rent vatten. Ett jobb för livet.

riktlinjer för utsläpp från fordonstvättar Rent vatten. Ett jobb för livet. riktlinjer för utsläpp från fordonstvättar inom NSVA N O R D V Ä S T R A S K Å N E S V AT T E N O C H A V L O P P Rent vatten. Ett jobb för livet. 1 Rent vatten är en självklarhet i vårt samhälle - och

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Riktlinjer för oljeavskiljare samt tvätt av fordon i Nynäshamns kommun

Riktlinjer för oljeavskiljare samt tvätt av fordon i Nynäshamns kommun Riktlinjer för oljeavskiljare samt tvätt av fordon i Nynäshamns kommun Antagen av: Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2005-06-02, 91 1. Inledning 2 2. Oljeavskiljare 3 2.1. VERKSAMHETER DÄR OLJEAVSKILJARE

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Verksamhetsplan Krav på oljeavskiljare i Ljungby kommun

Verksamhetsplan Krav på oljeavskiljare i Ljungby kommun Diarienummer: 2015/0096 Verksamhetsplan Krav på oljeavskiljare i Ljungby kommun Gäller från: 2015-02-04 Gäller för: Miljö- och byggförvaltningen Fastställd av: Miljö- och byggnämnden Utarbetad av: Miljöavdelningen

Läs mer

Gemensam policy för miljökrav på fordonstvätt

Gemensam policy för miljökrav på fordonstvätt Gemensam policy för miljökrav på fordonstvätt November 2003 Några mindre revideringar februari 2004 Gemensam policy för miljökrav på fordonstvätt Miljösamverkan Västra Götaland november 2003 Med några

Läs mer

Slam- och oljeavskiljare

Slam- och oljeavskiljare RIKTLINJE FÖR Slam- och oljeavskiljare Antaget av Bygg- och miljönämnden Antaget 2018-12-11 93 Giltighetstid Tills vidare dock senast december 2022 Dokumentansvarig Bygg- och miljöförvaltningen RIKTLINJER

Läs mer

Mål och principer för det nordiska miljömärket Svanen

Mål och principer för det nordiska miljömärket Svanen Nordisk Ministerråd Mål och principer för det nordiska miljömärket Svanen Mål och principer för det nordiska miljömärket Svanen är fastställd av Nordiska ministerrådet för miljö den 22/10/2014. Ved Stranden

Läs mer

Tonerkassetter Renoverade och återfyllda

Tonerkassetter Renoverade och återfyllda Svanenmärkning av Tonerkassetter Renoverade och återfyllda Version 4.4 23 mars 2006 31 december 2013 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är en Svanenmärkt tonerkassett? 3 Varför välja Svanenmärkning? 4

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MILJÖANPASSNING AV OFFENTLIG EU:S MILJÖMÄRKNINGSKRITERIER UPPHANDLING GENOM ANVÄNDNING AV

RIKTLINJER FÖR MILJÖANPASSNING AV OFFENTLIG EU:S MILJÖMÄRKNINGSKRITERIER UPPHANDLING GENOM ANVÄNDNING AV RIKTLINJER FÖR MILJÖANPASSNING AV OFFENTLIG UPPHANDLING GENOM ANVÄNDNING AV EU:S MILJÖMÄRKNINGSKRITERIER NOVEMBER 2001 RIKTLINJER FÖR MILJÖANPASNING AV OFFENTLIG UPPHANDLING GENOM ANVÄNDNING AV EU:S MILJÖMÄRKNINGSKRITERIER

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

Handläggarstöd för tillsyn av fordonstvättar

Handläggarstöd för tillsyn av fordonstvättar Handläggarstöd för tillsyn av fordonstvättar Foto: Johanna Olsson, Mellersta Bohuslän Januari 2018 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte och målgrupp... 4 3. Avgränsningar... 4 4. Projektgrupp... 4 5. Definitioner...

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn Produktblad nr 197 Ed: 2005-03-23 Tillverkarens artikelnummer: Denna information skrevs ut 2005-03-23 för 36298 Leverantör LabService AB Lärlingsvägen 7 857

Läs mer

Svanenmärkning av Slutna eldstäder

Svanenmärkning av Slutna eldstäder Svanenmärkning av Slutna eldstäder Version 2.2 23 mars 2006 31 mars 2011 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är en Svanenmärkt sluten eldstad? 3 Varför välja Svanenmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas? 4 Hur

Läs mer

Information om oljeavskiljare

Information om oljeavskiljare Information om oljeavskiljare Sammanfattning Grundprincipen för en oljeavskiljare är enkel. Den arbetar enligt gravimetrisk princip. Olja flyter upp till ytan och tyngre partiklar sjunker till botten.

Läs mer

Oljeavskiljare. Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor

Oljeavskiljare. Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor Antagna av Nämnden för Myndighetsutövning 2009-01-19, 3 Oljeavskiljare Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor Bakgrund Verksamhetsutövare med processer

Läs mer

Svanenmärkning av Mjukpapper

Svanenmärkning av Mjukpapper Svanenmärkning av Mjukpapper Version 5.3 11 oktober 2011 31 december 2016 Nordisk Miljömärkning Innehåll Vad är Svanenmärkt Mjukpapper? 3 Varför välja Svanenmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas? 3 Hur söker

Läs mer

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET 1 (4) Blanketten med bilagor skickas senast sex veckor innan verksamheten startar till Älvsbyns kommun, Miljö- och byggnämnden, 942 85 ÄLVSBYN. Handläggningsavgift enligt

Läs mer

LAQUA TVÄTT Miljöanpassad vattenrening

LAQUA TVÄTT Miljöanpassad vattenrening LAQUA TVÄTT Miljöanpassad vattenrening Laqua Treatment AB Siriusvägen 16 296 92 Yngsjö www.laqua.se Introduktion Laqua tvätt är en ny typ av reningsanläggning som baseras på filterteknik primärt framtaget

Läs mer

Policy för fordonstvättar i Vaggeryds kommun

Policy för fordonstvättar i Vaggeryds kommun Policy för fordonstvättar i Vaggeryds kommun Antagen av miljö- och byggnämnden 2012-11-27 Innehåll 2 INLEDNING 3 Miljökvalitetsmål 3 DEFINITIONER 4 Fordon 4 Fordonstvätt 4 Anläggningsstorlek 4 Om- och

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV BESTÄMMELSER

SAMMANSTÄLLNING AV BESTÄMMELSER SAMMANSTÄLLNING AV BESTÄMMELSER Lag/krav Vad innebär lagstiftningen för oss? Miljöbalken SFS 1998:808 De allmänna hänsynsreglerna (bevisbörderegeln, kunskapskravet, försiktighetsprincipen, principen om

Läs mer

G Beredning inklusive specifika processteg

G Beredning inklusive specifika processteg G Beredning inklusive specifika processteg Det företag som söker licens för Bra Miljöval ska innan Del G sänds till produktionsenheten, ange sitt företagsnamn samt namn på den produkt/ produktgrupp som

Läs mer