Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 3 för åk 5-6 sida 1 / 9

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret 2010-2011 Diplom 3 för åk 5-6 sida 1 / 9"

Transkript

1 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 3 för åk 5-6 sida 1 / 9 Diplom för grundskolorna i Vanda Diplom 3 för åk 5-6 Detta diplom kan avläggas av eleverna i åk 5-6 För att erhålla diplom 3 måste eleven läsa åtta (8) böcker från nedanstående lista av vilka en (1) skall vara en bok från avdelningen Folksagor som högläsning hemma. En (1) bok skall vara från avdelningen Dikter och verser. Om det finns en ljudbok av boken, kan eleven också lyssna på den. Böckerna utmärkta med en pingvin skola. finns att få som klassuppsättning i Dickursby Ungdomsböcker Andersson, Christina: Andersson, Henrika: Stora T Ett spel på liv och död (Salt & Peppar) Emma Gloria och de Levande varslarna En spännande bok om Emma Gloria som mitt i skolvardagen möter på övernaturliga krafter som för henne över gränsen till den andra verkligheten där hon möter Cecilia men också den iskalla Kalamara. Angerborn, Ingelin: För alltid... Vem skickar mystiska SMS? Varför känner Nora igen det gråa huset? Reinkarnation? Deja vu? Bergman, Siv: Tomat på nolltid (Salt & Peppar) Allting börjar den kvällen när Rebecka går till apoteket för att köpa hostmedicin. Det är då de gåtfulla gula lapparna börjar dyka

2 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 3 för åk 5-6 sida 2 / 9 Bergman, Siv: Fotoklubben Efter den här sommaren börjar jag tro att jag, spinkige Alex, drar till mig äventyr Är du intresserad av fotografering? Om inte, blir du kanske det när du läser om min foto-lycka, eller ska jag kanske säga fot-olycka... och om min mer eller mindre lyckade tid som detektiv. upp på de mest oväntade ställen. Bergman, Siv: Brashares, Ann: Colfer, Eoin: Kalla mig Gim Allak (Salt&Peppar) Det är mycket som händer den hösten när Ron gömmer sig i ett skåp i klassrummet. Tillsammans med sina kompisar Petter och Nickan är han med om en spännande natt på kyrkogården Serien Systrar i jeans Under sommarledigheten är det fara å färde att de fyra vännerna inte alls kan träffas. Men jeansen som de hittar på ett lopptorg visar sig vara en lösning på problemet. Halvmåne detektivbyrå Trots sin ålder och ringa längd är Fletcher Moon en lovande privatdeckare. Sedan han avslutat en onlineutbildning vid Bernstein Academy i Washington DC, har han löst alla möjliga småfall i skolan och hemma. Flera märkliga stölder har rapporterats och April Devereux har blivit bestulen på något mycket speciellt. Fletcher undersöker det hela och alla spår pekar mot bröderna Sharkey - Herodes och Red. Det verkar vara ett enkelt fall. Men inget är vad det ser ut att vara.

3 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 3 för åk 5-6 sida 3 / 9 Cottrell Boyce, Frank: Kosmiskt Långa Liam blir i misstag ofta tagen för vuxen. Han vinner pris i en åkattraktionstävling som tar honom till Kina. Åkattraktionen är en rymdraket! Gahrton, Måns & Unenge, Johan: Böckerna om EVA & ADAM Om plugget, kompisar och kärlek Eva och Adam är bara vänner. Men så pirrar det till i magen. Serien om att vara kär idag, även känd från tv och bio. Gahrton, Måns: Serien om Rosa Rosa, som drömmer om att bli en pop-stjärna, får lov att förändra sitt liv. Hon börjar spela gitarr och lämnar dragbasunen och hon bryter med sin opålitliga flickkompis. Men är vänskapen med Ville i grannhuset också i vågskålen? Grindley, Sally: Såld Elvaåriga Lu Si-yan blir som förlamad när hon inser att hennes farbror tänker sälja henne på marknaden. I samma stund som hon ska ropas in av en förmögen man med familj och en stor våning förvandlas hennes liv till en mardröm. Hawking, Lucy och Stephen: George och rymdjakten Hietanen, Eva: Måsen och den mörka ön (Salt & Peppar) Vad är det för blått ljus som syns i tornet på huset på den mörka ön? Varför är stämningen så tryckt i byn på fastlandet? Mårten, Ylva och Alexander ror ut till ön men blir tillfångatagna i tornet och slits i kampen mellan gott och ont ända tills måsen kommer.

4 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 3 för åk 5-6 sida 4 / 9 Hoffman, Yvonne: Det röda bokmärket En gråmulen dag hittar Emma och Erik ett magiskt bokmärke på vinden hemma hos mormor. Med det röda bokmärket kan de röra sig bakåt i tiden i ett Finland för länge sen. Horowitz, Anthony: Serien om Alex Raider Tonårsdetektiven Alex Raider i oändligt spännande äventyr fulla av action. Nordström, Gunnar: Serien Stjärnskott För att förverkliga en dröm och få en plats i NHL behövs det hårt arbete och kampanda. Rautoma, Annika: Jockes ängel (Salt & Peppar) Plötsligt händer allt på en gång. Jocke, tio år, har lite svårt att hänga med. Bästa kompisen Jens blir retad och så finns Göran, som inte har något hem, utan måste bo i en koja i skogen. Dessutom måste Jocke lösa mysteriet med den skäggiga gubben. Rushton, Rosie: Mitt nya jag (Lättläst) Thor, Annika: En ö i havet Detta är första boken i en serie om fyra. Den 12-åriga Steffi har flytt judeförföljelserna med sin lillasyster Nelli bort till en avlägsen fiskarby i Sverige. Steffi drömmer om att bli läkare. Trots sina språksvårigheter och mänskors fördomar kämpar hon för sitt mål.

5 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 3 för åk 5-6 sida 5 / 9 Unenge, Johan: Snöbröder Gul snö Ett helt år har David och Jocke pantat flaskor, rastat hundar och klippt gräsmattor för att tjäna ihop till varsin snowboard. Ivriga gör de sitt första åk i en knappt snötäckt backe och faller huvudstupa i leran. Zetterholm, Finn: Lydias hemlighet: Ett magiskt konstäventyr När Lydia vidrör en tavla på Nationalmuseum i Stockholm, förflyttas hon plötsligt till en annan plats i en annan tid. Hon hamnar hos en rad olika konstnärer bland andra Rembrandt, Velazquez och Leonardo da Vinci. Men för varje resa förs hon längre och längre tillbaka i tiden. Hur ska hon någonsin komma hem igen? Valve, Isela: Ringen på isen (Salt & Peppar) Ringen på isen är en spännande berättelse om tiden för nästan tusen år sedan, då kristendomen kom till Finland. Den lilla Pilten får tillsammans med hästen Grålle i uppdrag att skjutsa biskop Henrik. Biskopen har kommit till Österlandet för att döpa de bångstyriga finnarna. Men en dag stöter de på bonden Lalli... Widmark, Martin: Den trettonde gästen Hur lever vi våra liv på jorden? Tänker vi människor bara på oss själva? Och är det bara vi själva som drabbas av giriga och kortsiktiga beslut? Eller finns det någon mer därute? En spännande bok om David och Larissas äventyr under lägerskolan.

6 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 3 för åk 5-6 sida 6 / 9 Wilson, Jacqueline: Vem älskar Prue Prue lever i en minst sagt underlig familj, hennes pappa har antikvariat och undervisar sina två döttrar hemma, mamman är megatjock och hunsad. När pappan ligger på sjukhus får Prue börja skolan i högstadiet. Hon har aldrig umgåtts med andra tonåringar och har noll koll på sociala koder, kläder och sådant. I vissa ämnen kan Prue mer än lärarna men hon kan inte skilja en teve från en dator, hemma har de inte haft någondera. Att inte passa in är bara förnamnet för hur hon känner sig, ingen fattar vem hon är. Till råga på allt blir Prue kär i sin teckningslärare Åkerblom, Gull: Pizza med svamp och ost Henrik - skolans snyggaste kille hade frågat just henne om hon skulle gå på terminens första disco! Och så sitter hon nu istället barnvakt. Värre kan det inte bli. Men så kom Samuel med pizza och lovade lära henne göra en perfekt ollie på skateboard. Fantasy Colfer, Eoin: Böckerna om Artemis Fowl Den fiffiga 12-åriga brottslingens mål är att återställa den förlorade släktegendomen. Till det behövs det guld. Och guld får man ju av - älvorna? DiTerlizzi Tony och Black Holly: Najdens sång Första boken i, Bortom Spiderwickserien Dunmore, Helen: Böckerna om Ingo Stenarna är våta och hala. Men Sapphya dras till havet som en magnet. Varför?

7 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 3 för åk 5-6 sida 7 / 9 Ende, Michell: Funke, Cornelia: Den oändliga historien Bastian blir retad i skolan och ingen brys sig, inte tycks ens pappa. En dag hittar Bastian en förunderlig bok på ett antikvariat som leder honom till Fantasins värld. Lyckas Bastian ta sig till sin far? Bläckhjärtat och Bläckmagi Böckerna handlar om Meggie, 13 år, som bor på tumanhand med sin pappa Mo som är bokbindare omgiven av böcker. För Meggies pappa är högläsning en farlig konst. Det kan ibland förflytta folk in och ut ur böcker. En gång läste pappa Mo bort sin älskade hustru. I 10 år har Mo hemlighållit orsaken till Meggies moderslöshet men en dag avslöjas det. Kaaberböl, Lene: Serien Skämmarskans barn Denna serie berättar om Dina som försöker rädda sin mor från den fästning som drakarna skyddar. Dina har ärvt skämmarblicken av sin mor. Men är det ett tillräckligt skydd mot den farliga fienden. Landy, Derek: Miller, Kirsten Paver, Michelle: Skulduggery Pleasant Om en flicka som upptäcker att hennes farbror, som skrev skräcklitteratur innan han dog, inte direkt baserade sina skräckberättelser på fiktion utan snarare på verkligheten. Och så träffar hon en detektiv, magiker, smart, rolig - och död. Kiki, Strike : skuggornas stad Under New Yorks gator gömmer sig en hemlig värld, som väldigt få kan besöka. Kiki Strike och en grupp superbegåvade halvkriminella scoutflickor beger sig iväg för att undersöka skuggstaden. Men varför vill Kiki Strike också ha med den supervanliga Ananaka? Serien Han som föddes att möta mörkret Denna fantastiskt spännande serie handlar om den 12-åriga pojken Torak som, så långt tillbaka i tiden som 6000 år, kämpar mot ondskan som mördade hans far.

8 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 3 för åk 5-6 sida 8 / 9 Pullman, Philip: Sager, Angie: Salmson, Jo: Serien Den mörka materien Universums gränser har öppnats och Lyra ger sej ut på äventyr i paralellvärlden. Historien börjar i Oxford därifrån han far för att rädda försvunna barn. Serien om Seprimus Heap Med action som får hjärtat att stanna och en sprudlande humor berättar Angie Sage om Septimus Heaps äventyr. Silveramuletten (MERATTLÄSA) Men en dag när farfar var borta knackade almandern Elien på dörren till deras stuga, och plötsligt hade Rian fått uppdraget att hitta Almandrien, almandrarnas försvunna stad. Somper, Justin: Turtschaninoff, Maria: Havets demoner Året är 2505 och havet har stigit. En ny era växer fram för pirater. Vad är värre? Att bli räddad av ett sjörövarskepp eller bli tillfångatagen av hemska vampyrater i deras fartyg? Arra legendväverskan Arra föds som det åttonde barnet i en storfamilj i en obestämd forntid. Hon är ett oönskat och ensamt barn som slutligen finner kärleken.

9 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 3 för åk 5-6 sida 9 / 9 Folksagor Borén, Gunilla: Chen, Yang Hong: Spirin, Gennadij: Leo, Veronica: Grimm, Jakob: Råttprinsessan Tigerprinsen Gäddkungen Karin Träkjol Den vita ormen Dikter och verser (Av diktböckerna får du läsa två (2) böcker) Jansson, Tove: Parland, Stella: Lundgren, Camilla: Hur gick det sen? Vem skall trösta Knyttet? Katastrofer och strofer om slummer och stoj I denna vida värld. Verser från många länder för barn och vuxna (verser på 65 olika språk) Sardinen på tunnelbanan och 199 andra dikter, valda av Margareta Schildt Älsklingsdikten Välj mig - jag är ett bra parti: unga tankar i text & bild Dikter att minnas, samlade av Ivar Wallenstein.

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Gruppuppsättningar Skönlitteratur Hcg

Gruppuppsättningar Skönlitteratur Hcg Gruppuppsättningar Skönlitteratur Hcg Författare Titel År Antal Talbok Bezdeková Hon kallades Leni 1987 9 ja Leni är en liten flicka som blir förd till Tjeckoslovakien av tyskarna under kriget för att

Läs mer

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en.

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Barn som växer upp i fattigdom i Sverige hamnar i kläm på ett sätt som de själva inte kan påverka. Den här boken tillägnas dem. För fattigdom finns

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Så funkar det! ADHD. Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström

Så funkar det! ADHD. Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström Så funkar det! ADHD Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström Innehållsförteckning Bruksanvisning...4 Emma och Erik... 5 Den här boken... 7 Människor är olika... 8 Så här fungerar din hjärna... 9 Fundera

Läs mer

att vi behövde det, blev vi allvarliga och klädde på våra ord. Då studsade inte orden tillbaka. De stannade inne i oss och försvann aldrig.

att vi behövde det, blev vi allvarliga och klädde på våra ord. Då studsade inte orden tillbaka. De stannade inne i oss och försvann aldrig. Kalla hjärtans dag. Ett av de absolut värsta skällsorden som finns i det arabiska språket är ordet kaleb. Det betyder hund. Även om vi i västvärlden ser hundar på ett annat sätt än vad de gör i arabisktalande

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf MEN NU HAR Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf Du som inte känner mig kanske tror att jag går klädd så här varje dag, och det gör väl inget om du tror, men sanningen är den att detta inte är vad jag brukar

Läs mer

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Ledarmaterial För barn mellan 7 och 9 år, eventuellt ända upp till 11 år En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Introduktion Detta är ett ledarmaterial

Läs mer

Klara, färdiga läs! Delrapport från Motala Läser Idrott våren 2014

Klara, färdiga läs! Delrapport från Motala Läser Idrott våren 2014 Klara, färdiga läs! Delrapport från Motala Läser Idrott våren 2014 Inledning Flera rapporter de senaste åren visar att läskunnigheten bland unga har minskat under flera decennier. En femtedel av landets

Läs mer

Böcker som handlar om utsatta barn, barn som far illa och vanvård Både sanna och påhittade historier

Böcker som handlar om utsatta barn, barn som far illa och vanvård Både sanna och påhittade historier Böcker som handlar om utsatta barn, barn som far illa och vanvård Både sanna och påhittade historier Buergenthal, Thomas. Pojken som överlevde förintelsen. (Lz Buergenthal) Den judiske pojken Thomas Buergenthal

Läs mer

Läsning ger oss vingar

Läsning ger oss vingar Läsning ger oss vingar Lärare samtalar om läsupplevelser och läslust med barn och ungdomar Maria Glawe, Maria Helle, Charlotta Hemlin, Victoria Kåberg och Jenny Antonsson Inledning O mäktiga féer, ge mitt

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Mellan raderna. Lärarhandledning. Beskrivning av serien. Författarporträtt vill locka till böckernas värld

Mellan raderna. Lärarhandledning. Beskrivning av serien. Författarporträtt vill locka till böckernas värld Författarporträtt Åk 4 6 20 program Åk 0 3 20 program Porträtt av andra som arbetar med text Åk 4 6 10 program Åk 0 3 9 program Beskrivning av serien Lärarhandledning Alla borde få möjlighet att hitta

Läs mer

Nya punktskriftsböcker oktober 2012

Nya punktskriftsböcker oktober 2012 Nya punktskriftsböcker oktober 2012 Litteratur för vuxna... 2 Skönlitteratur... 2 Flakmopedisten... 2 Under samma himmel... 2 Änglarnas svar... 2 Torka aldrig tårar utan handskar. 1, Kärleken... 2 En flicka

Läs mer

Den magiska dörren. - ett romanprojekt

Den magiska dörren. - ett romanprojekt Den magiska dörren - ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Bakgrund! 3 Idé! 3 Rättigheter! 4 Syfte! 4 Arbetets gång! 4 Lektionsupplägg! 5 Framsida! 5 Kapitel 1 - Hej! 6 Kapitel

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Inledning. Född på nytt

Inledning. Född på nytt Tema: Leva med mål och mening Skapad för att bli lik Jesus Sid. 1(5) Syfte 3: Du är skapad för att bli lik Jesus Inledning Min predikan idag ska handla om den största tanke Gud någonsin tänkt för ditt

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

PRATRÖR FÖR ST OLFSSKOLAN årg. 6 nr 18 17.10.2007

PRATRÖR FÖR ST OLFSSKOLAN årg. 6 nr 18 17.10.2007 PRATRÖR FÖR ST OLFSSKOLAN årg. 6 nr 18 17.10.2007 Olof 18 i turen och ett stundande höstlov. Det låter ruskigt bra, eller hur? Speciellt då man öppnar tidningen och ser på innehållet så är det både mastodontiskt

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

INSATSEN GAR TILL... internationellinsats. varandra. varandradra. varandra? varandra? insatslandet? insatslandet? insatsområdet? insatsområdet?

INSATSEN GAR TILL... internationellinsats. varandra. varandradra. varandra? varandra? insatslandet? insatslandet? insatsområdet? insatsområdet? Vad kan man göra närnär man Vad kan man göra man saknar varandra? saknar varandra? FåFå idéer tilltill idéer attatt tävla med tävla med varandra varandra SeSe tilltill attatt skapa skapa ettett gott gäng

Läs mer

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas av O.M.Jansson Öppna fönster. Stänga fönster. Går inte att stänga fönster.

Läs mer

62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013

62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013 62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013 62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013 Grafisk form och tryck: Ineko 2013 Förord Varje år tas cirka 26 000 ungdomar omhand av samhället för vård utanför det

Läs mer

det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising

det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising det enda som räknas det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising 2012 BookHouse Editions Det enda som räknas, socialt entreprenörskap på riktigt

Läs mer