Reflexioner. Årsredovisning 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reflexioner. Årsredovisning 2014"

Transkript

1 Reflexioner Årsredovisning 2014

2 Neuroförbundet i sociala Neuroförbundet Svensk Insamlingskontroll Neuroförbundets 90-konton granskas av Svensk insamlingskontroll. Med den kontrollen garanteras att penninginsamlingar sker på ett ansvarsfullt och korrekt sätt och att pengarna används till ändamålet, samt att gränsen för administrations- och insamlingskostnader inte överskrids. Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, FRII Neuroförbundet är medlem i Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, FRII - en branschorganisation som arbetar för tryggt givande. Bland FRIIs medlemmar finns Sveriges största och ledande insamlingsorganisationer. FRII verkar för att öka förtroendet för insamlingsbranschen genom arbete med kvalitetssäkring, kompetensutveckling och att driva strukturfrågor för att minska hindren för insamling samt att främja och marknadsföra branschen mot givare, myndigheter och organisationer. Insamling ska bedrivas transparent, etiskt och professionellt. Svenska PostkodLotteriet Som förmånstagare har Neuroförbundet under 2014 fokuserat på nio projekt som har möjliggjorts med stöd av PostkodLotteriet. Målet med alla projekt är att ge stöd och kraft till enskilda individer som lever med en neurologisk diagnos eller funktionsnedsättning. Fokus under 2014 har varit: Diagnosstöd, Neurodagen, lokal kraftsamling, juridiskt stöd, utveckling hemsidan, utveckling nyhetsbrev och marknadsåtgärder, opinionsbildning av Flexjobb och Neurorapporten. Dessutom pågår det treåriga informationsprojektet BrainBus, finansierat av PostkodLotteriets projektområde för mångfald och tolerans. Projektet drivs av Neuroförbundet tillsammans med ParkinsonFörbundet. Syftet är att allmänheten ska lära sig mer om hur det är att leva med neurologiska diagnoser.

3 3 Inledning Då var det dags för en tillbakablick på året som har gått blev ett år präglat av nya arbetssätt och nya processer för Neuroförbundet. Vi har fått uppmärksamhet både för våra kampanjer, som Ice Bucket Challenge, vårt intressepolitiska arbete för att förbättra arbetsmarknaden och neurosjukvården och, inte minst vårt informationsprojekt, BrainBus. Välkomna till vår verksamhetsberättelse, som visar ett axplock av vårt arbete för att göra livet lättare för alla med en neurologisk diagnos. Neuroförbundet har under 2014 fortsatt påverkansarbetet inom de områden som kongressen beslutade om 2013; jämlik neurosjukvård och rehabilitering, rättighetsfrågor, arbete- och sysselsättningsfrågor samt hur Neuroförbundet ska växa som organisation. Personer med neurologiska diagnoser och symtom möts ofta av okunskap och fördomar, både inom sjukvården, arbetslivet och i sociala sammanhang. Behovet av stöd och juridisk rådgivning har ökat under året, något som bland annat visar sig i statistiken över behandlade juridiska ärenden. Förbundets medlemsvärvarkampanj, med artisten Louise Hoffsten som budbärare, gav ett fantastiskt gensvar. Budskapet, Jag är inte ensam, togs emot väl och gav oss en bra skjuts uppåt i antal medlemmar. Vårt nya namn och vår nya profil gör det lättare för många att ansluta till oss som intresseorganisation. De flesta medlemmar väljer att stanna kvar hos oss och nya kommer till, vilket är ett kvitto på att medlemskapet i Neuroförbundet är värdefullt. Stort och varmt tack till er alla som har bidragit med tid, kunskap, engagemang eller gåvor till Neuroförbundet och fonden under året som gått. Vi hoppas ni är med oss på vår fortsatta resa för att göra livet lättare för alla som lever med en neurologisk diagnos. Lise Lidbäck Förbundsordförande Marit Jenset Generalsekreterare Neuroförbundet, som är Sveriges första intresseorganisation specialiserad på neurologi, arbetar för att öka och sprida kunskap om just neurologin. Vårt mål är att människor som lever med neurologiska diagnoser har samma möjligheter och rättigheter som alla andra. För första gången tog vi fram en rapport, Neurorapporten, som ger en bild av neurosjukvårdens status i Sverige. Årets rapport fokuserade på betydelsen av att få tidig diagnos och behandling. Vår ambition är att ge ut en Neurorapport varje år.

4 4 Innehåll 5 Verksamhetsberättelse 6 Stöd till medlem 7 Föreningsutveckling 8 Medlemsvärvning och insamling 10 Neurologisk forskning 12 Opinion 14 Projekt 17 Neuroförbundet 18 Förvaltningsberättelse 18 Neuroförbundets ändamål 18 Medlemskapet i Neuroförbundet 19 Verksamheter 21 Kommunikation och information 24 Påverkansarbete 27 Betydande samarbetspartners, beroendeförhållanden och intressekonflikter 28 Neuroförbundets representation 28 Allmänt om verksamheten - effektrapport 30 Pågående och avslutade projekt 32 Viktiga externa faktorer som påverkar organisationen 32 Finansiella instrument, placeringspolicy 32 Resultat och ställning Väsentliga händelser under räkenskapsåret 34 Väsentliga händelser efter räkenskapsårets utgång 35 Styrelsen 35 Revisorer 35 Valberedningens roll och arbetssätt 36 Kansli 36 Gåvoinformation 38 Resultat- och balansräkning 40 Noter 46 Slutord 47 Revisionsberättelse 48 Bilaga: Värdepappersinnehav 49 Bilaga: Medlemsstatistik 55 Stiftelsen NHR-fonden 56 Styrelse 56 Revisorer 57 Ändamål 57 Anslag 58 Ekonomisk ställning och redovisning 60 Resultat- och balansräkning 61 Noter 63 Slutord 64 Revisionsberättelse 65 Bilaga: Utdelning till forskning 70 Bilaga: Anslag till rehabilitering och rekreation 74 Bilaga: Sammanställning av utdelning rehabilitering och rekreation 77 Stiftelsen till Anders Ulffs minne 78 Styrelse 78 Revisorer 79 Ekonomi 79 Utdelning 80 Resultat- och balansräkning 81 Noter 82 Slutord 83 Revisionsberättelse

5 5 Organisationsnummer Verksamhetsberättelse

6 6 Stöd till medlem Behov av råd och stöd ökar markant Diagnosstödjare Hur olika personer hanterar ett besked och lär sig leva med sin neurologiska diagnos, är mycket individuellt. Därför är det svårt att ge generella råd. Samma gäller närstående. Ett samtal med någon som lever i liknande situation, är dock ofta till stor hjälp. Neuroförbundets diagnosstödjare är medlemmar i förbundet. De ger råd och stöd utifrån egna erfarenheter och bidrar till vägledning i ett liv med nya förutsättningar. Kontakterna ser väldigt olika ut liksom samtalsområdena. De kan gälla allt från familjeproblem, kärlek, arbete och fritid till erfarenheter av olika vårdinsatser. Rättsombud Att leva med en neurologisk diagnos innebär ofta behov av olika samhällsinsatser. Neuroförbundets medlemmar kan få hjälp av förbundets rättsombud vid ansökan eller överklagan av sådana insatser inom en rad olika områden. Rättsombuden rekryteras bland våra medlemmar och har lång erfarenhet av att ge råd och stöd. De får också fortlöpande utbildning och möjlighet till erfarenhetsutbyte sinsemellan. Förbundet har även hjälpredor, mallar och nätbaserad information till nytta vid ansökningar eller överklaganden, liksom artiklar i medlemstidningen Reflex. Informationsmöten arrangerades också tillsammans med lokalföreningar för både medlemmar och potentiella medlemmar. Aktiviteter Våra lokala föreningar och länsförbund är övervägande ideellt arbetande personer, som arrangerar medlemsaktiviteter och tillvaratar medlemmarnas intressen gentemot kommuner och landsting. Lokalföreningar, länsförbund och distrikt är hjärtat i Neuroförbundets kamratstödjande verksamhet. Ett exempel på föreningsaktivitet, som dessutom får stöd av NHR-fonden för sin rehabiliterande insats, är de bowling träffar som Neuroförbundets lokalförening på Österlen anordnar. Bowling kräver både skicklighet, styrka och tajming. Dessutom skapar det social gemenskap. Birgitta Lindberg (bilden) siktar in sig på en strike. Det betydelsefulla med vår lokalförening är att vi gör saker tillsammans. Det blir som en storfamilj, säger Anita Ling, ordförande i Neuroförbundet Österlen. (Infälld)

7 7 Föreningsutveckling Nya arbetsformer Lokala föreningar har också möjlighet att arbeta intressepolitiskt, med inriktning på kommunala frågor medan länsförbunden riktar sig till landstingen. Exempel på viktiga lokala frågor är fysisk tillgänglighet, färdtjänst, hemtjänst och assistans samt landstingsfrågor som kan handla om neurosjukvårdens resurser och inriktning liksom neurologisk rehabilitering. Förutsättningarna för föreningsverksamhet är under stor förändring. Minskande kommunala och regionala bidrag, färre personer som vill åta sig traditionella föreningsuppdrag och nya sätt att kommunicera är några trender, som innebär behov av förändrade arbetssätt. Förbundet har tillsammans med Gävleborgs länsförbund därför provat nya arbetsmetoder sedan Syftet är att finna fler engagerade medlemmar och att Neuroförbundets aktiviteter ska leda till bättre neurologisk rehabilitering. Arbetsmodellen praktiserades under 2014 i ytterligare insatser med riksförbundets aktiva stöd i länsförbunden Västerbotten, Jämtland och Örebro. Under senhösten påbörjades motsvarande arbete i Skåne, Västra Götaland, Jönköping, Uppsala och Västmanlands län.

8 8 Medlemsvärvning och insamling Kampanjen Jag är inte ensam Under 2014 annonserade förbundet för första gången med betalda annonser i storstadspress på temat Jag är inte ensam med Louise Hoffsten som ansiktet utåt. Syftet med annonseringen var till att börja med att värva medlemmar och under december fram till nyår 2014/2015 skiftade dagspressannonseringen över till en insamlingsaktivitet, fortfarande med Louise Hoffsten som ansiktet utåt. Insamlade medel till fonden Gåvor skänks både till vår stödjande verksamhet och till fonden för forskning, rehabilitering och rekreation. Gåvor till fonden skänks vanligen till allmänt, dvs fonden är fri att bestämma ändamål. Öronmärkning av gåvor till fonden avseende diagnos, fördelade sig för 2014 enligt diagrammet ovan.

9 9 Vi fick ett mycket bra genomslag. Så många som 330 nya personer ville prova ett tre månaders fritt prova på medlemskap. Vid annonsering på Facebook har vi kunnat konstatera att de första annonserna gav bra gensvar. Dessutom kan vi se att de aktiviteter som lokalföreningar och distrikt/länsförbund genomför varje år på förbundets gemensamma aktivitetsdag Neurodagen i slutet av september, ger ett gott resultat i medlemsvärvning. Vid årsskiftet 2014/2015 hade Neuroförbundet medlemmar, en ökning med 615 medlemmar, vilket är en större ökning än vid förra årsskiftet. Insamlingskampanjen, som också kombinerades med annonsering i storstadspress gav ett bra resultat till förmån för neurologisk forskning.

10 10 Neurologisk forskning Till höger: Lotta Sydäng-Melin, insamlingsansvarig, tar sig vatten över huvudet i den internet-spridda utmaningen att skänka pengar till ALS-forskning. En kampanj som fick stort genomslag i augusti-september ALS Ice Bucket Challenge ALS Ice Bucket Challenge var en spontan, privat insamlingskampanj, som startade på sensommaren 2014 i USA och sedan fick spridning över hela världen via sociala medier. Kampanjen startades via den amerikanska basebollspelaren Pete Frates, som själv lever med den neurologiska diagnosen ALS. Utmaningen handlade om att hälla en hink isvatten över sig, filma detta och sprida filmen i sociala medier. Uppmaningen skickades vidare till vänner och bekanta, företag och föreningar alla utmanade varandra med syfte att få in så mycket pengar som möjligt till ALS-forskningen. När ALS Ice Bucket Challenge dök upp i sociala medier hakade Neuroförbundet snabbt på trenden och startade Sveriges första ALS Ice Bucket Challenge till förmån för ALS-forskning. Bland annat antog Neuroförbundets ordförande, Lise Lidbäck, utmaningen och så var det hela igång. Neuroförbundet fick stort genomslag i media och lyckades samla in kronor genom kampanjen. Styrelsen för Neuroförbundets forskningsfond, NHR-fonden, beslutade en kort tid efter att bevilja motsvarande summa från fonden, vilket resulterade i ett forskarstipendium på en miljon kronor. Stipendiet tilldelades ALS-forskaren och professorn Peter Andersen i Umeå. Även utdelningen, den första av sitt slag i Sverige, blev uppmärksammad i både tidningar och TV. Utöver denna extra utdelning för ALS-forskning, delade Neuroförbundets forskningsfond, ut sina årliga anslag till klinisk neurologisk forskning. Detta skedde efter sedvanlig utannonsering till unga forskare inom ett antal olika områden. Den ordinarie utdelningen uppgick till ett sammanlagt värde av ca tre miljoner kronor. Neuroförbundets ordförande, Lise Lidbäck, överlämnar en check på en miljon kronor till professor Peter Andersen, Umeå. Det extra anslaget ur NHR-fonden gjordes möjligt genom ALS Ice Bucket Challenge, där givare bidrog med kr och fondstyrelsen beslutade att matcha denna summa och därmed dela ut en miljon kronor. Prisutdelningen skedde på en isbar.

11 11

12 12 Opinion Neurorapporten Neuroförbundet släppte år 2014 sin första utgåva av Neurorapporten. Den ingår i en långsiktig satsning med syfte att belysa olika delar av neurologin, betydelsefulla för Neuroförbundets medlemmar. Neurorapporten innehöll 2014 bland annat resultatet av en enkät bland förbundets medlemmar. I den uppger en fjärdedel av de svarande att det dröjt mer än ett år från det att de sökt läkare tills de fick sin diagnos. För 14 procent har det tagit mer än två år från symtom tills rätt behandling har kunnat påbörjas. Neurorapporten pekade förutom dagens situation ut angelägna förbättringsområden. Neuroförbundet föreslår därför: 300 fler neurologer samt att neurologer ska arbeta med neurologi. Detta är nödvändigt för att korta tiden från symtom till rätt diagnos och behandling. Att återbesök ska ingå i vårdgarantin. Ett krav för att säkerställa modern neurologisk behandling. Neurologiska specialistcentra behövs i Sveriges sex sjukvårdsregioner. Specialistcentra kan bidra till att säkerställa kompetens och kontinuitet för alla neurologiska diagnoser. Neurorapporten togs fram med stöd från Neuroförbundets egen fond NHR-fonden och i samarbete med Svenska Neurologföreningen. Den används lokalt, regionalt och nationellt vid kontakter med olika beslutsfattare. Första utgåvan av Neurorapporten släpptes 2014 och den pekar på hur svensk neurosjukvård ser ut just nu, men framförallt beskrivs förbättringar som behöver göras. Valet 2014 Inför och under valåret 2014 drev Neuroförbundet frågor inom två huvudområden: neurosjukvården och Flexjobb. Neuroförbundets krav på en modern neurosjukvård innebär: Fördubbla antal neurologer och låt dem jobba med neurologi Vårdgarantin ska även omfatta årliga återbesök Statliga garantier för alla läkemedelskostnader Regelbunden och individuell rehabilitering ska garanteras Nationella riktlinjer för behandling av alla neurologiska diagnoser

13 13 Neuroförbundet menar att Flexjobb kan hjälpa till att hindra utslagningen från arbetsmarknaden för personer med nedsatt arbetsförmåga till följd av funktionsnedsättning. Flexjobb är i korta drag en anpassad tjänst för personer med permanent nedsatt arbetsförmåga. Arbetsgivaren betalar för det jobb som utförs och staten skjuter till resten. Flexjobbare ger 100 procent av sin förmåga och får en heltidslön. Förslaget har väckt intresse bland många politiker och beslutsfattare och nämndes som en intressant möjlighet i regeringsförklaringen av den nya tillträdande regeringen i oktober Bristande tillgänglighet som diskrimineringsgrund Varje torsdag morgon sedan december 2011 mellan kl har Torsdagsaktionen pågått utanför regeringskansliet Rosenbad. Tillsammans med representanter från olika funktionshinder-organisationer har Neuroförbundet delat ut flygblad med påminnelse om att någon proposition om att klassa otillgänglighet som diskriminering ännu inte kommit. Enligt det åtagande Sverige gjort genom att ratificera FN:s konvention om delaktighet och jämlikhet för personer med nedsatt funktionsförmåga, borde detta ha gjorts. Efter påtryckning antogs en lag i frågan av riksdagen den 24 juni 2014 och den började gälla 1 januari Neuroförbundet var dock liksom övriga demonstrerande organisationer missnöjda med den nya diskrimineringslagen, då den anses alltför verkningslös och inte kommer att kunna göra förväntad nytta. Förbundet fortsätter nu driva frågan i nya former. Inför valåret 2014 trycktes två Reflex Special: Modern svensk Neurosjukvård och Flexjobb. Syftet var att lyfta fram viktiga områden för Neuroförbundets medlemmar. Neurosjukvården måste förbättras för att alla som behöver skall få tillgång till den bästa neurosjukvården. Det gäller också rätten till rehabilitering och möjligheten att fungera på den svenska arbetsmarknaden.

14 14 Projekt BrainBus Neuroförbundet har beviljats sju miljoner kronor från Svenska PostkodLotteriets programsatsning för Mångfald och tolerans för att genomföra projektet BrainBus, tillsammans med Parkinsonförbundet. Projektet startade 1 januari 2014 och kommer att pågå i tre år. Den mobila utställningen om hjärnan kommer att turnera i Sverige under sommarmånaderna Genom BrainBus har vi en unik möjlighet att sätta neurologiska diagnoser på kartan och informera gemene man om hjärnans sjukdomar. Målet är att informera om hjärnan på ett sätt som alla förstår och skapa engagemang för de påverkansfrågor vi driver. BrainBus visar olika människors förutsättningar för att leva sina liv. Ökad kunskap

15 15 och personliga möten är nödvändigt för att minska fördomar och förutfattade meningar om den som lever med en kronisk sjukdom. Bussen i sig är en fantastisk mötesplats som välkomnar alla besökare. Vi vill visa att ett inkluderande samhälle är ett rikare samhälle. Information, forskning och bra behandling är viktigt för alla som lever med en diagnos men också för närstående, som ofta får dra ett tungt lass. Genom BrainBus kan vi driva på att vård och behandling blir bättre, då förbättras mångas vardag. Besökarna på Brain- Bus kan agera för en rättvis och jämlik vård samt stödja oss med sin tid eller pengar till bra aktiviteter eller forskning. BrainBus startade utställningsturnén 2014 under Almedalsveckan i Visby. Turnén pågick i tio veckor, gjorde 35 stopp över hela landet och genomförde 50 utställningsdagar. Ungefär personer besökte utställningen och personer skrev på vårt intressepolitiska upprop om att vi behöver ytterliga 300 neurologer inom den svenska neurosjukvården.

16

17 17 Neuroförbundet Organisationsnummer Förvaltningsberättelse Resultaträkning Balansräkning Noter Bilaga: Medlemsstatistik

18 18 Förvaltningsberättelse Neuroförbundets ändamål Neuroförbundet (f.d. Neurologiskt Handikappades Riksförbund) är en allmännyttig ideell förening som bildades Förbundet är en riksomfattande intresseorganisation som arbetar tillsammans med tillhörande länsförbund och lokalföreningar. Organisationen har som ändamål att arbeta för att personer med neurologiska sjukdomstillstånd/skador och deras närstående skall få sina behov och rättigheter tillgodosedda och ges förbättrade levnadsvillkor (Neuroförbundets ändamålsparagraf). Förbundet är partipolitiskt obundet. Allt vårt arbete skall ske på etiskt godtagbara grunder utifrån förbundets grundläggande värdering: Alla människors lika värde och allas lika rätt till ett gott liv. Att förbättra livsvillkoren för personer med neurologiska diagnoser innebär att vi företräder våra medlemmars intressen i påverkansarbete gentemot stat, landsting och kommuner, andra myndigheter och beslutande organ. Det innebär också att vi ger service i form av information samt råd och stöd till medlemmar och närstående. Förbundet erbjuder också viss kurs- och konferensverksamhet till medlemmar, profession och föreningsliv. Föreningslivet erbjuder också medlemmarna en rad intressanta aktiviteter. Förbundets medlemmar, är till övervägande del personer med neurologiska diagnoser samt deras närstående. Medlemmarna finns i våra 80 lokalföreningar, som ingår i 17 länsförbund och ett distrikt. Medlemskapet i Neuroförbundet Medlemsavgift betalas en gång per år, eller månadsvis via autogiro. Avgiften varierar beroende på vilken lokalförening medlemmen väljer att tillhöra. Som medlem i Neuroförbundet får du: Intressepolitisk bevakning och påverkan. Du kan bland annat vara med och påverka tillgång till individuellt inriktad rehabilitering, hela neurosjukvårdens upprustning, personlig assistans och ett mer flexibelt arbetsliv. Magasinet Reflex, som utkommer med sex nummer per år. Finns också som taltidning. Nyhetsbrev om forskning och utveckling inom neurologin, omvårdnad och aktuella samhällsfrågor. Juridiskt stöd via våra rättsombud med rådgivning och företräde av medlemmar i rättstvister. Råd och stöd från våra diagnosombud. Tillgång till Neuroförbundets hjälpredor med råd och tips om samhällets stöd och service. Tillgång till exklusiva medlemssidor på hemsidan neuroforbundet.se Möjlighet att delta i förbundets olika utbildningar och konferenser. Erbjudande om familjeläger. Möjlighet att resa med trygghet. Neuroförbundets föreningar väljer bra boende, intressanta resmål och utflykter samt assistans från våra medhjälpare. Fri tillgång till Neuroförbundets informationsmaterial om olika neurologiska diagnoser och symptom. Rabattavtal med olika företag, som Volkswagen, Scandic, Etac, Kalmar-trampen. Läs mer om aktuella avtal på neuroforbundet.se Erbjudande om att teckna olycksfallsför-

19 19 säkring med livbelopp p.g.a. olycka, utan föregående hälsoprövning. Medlemsaktiviteter Våra medlemsaktiviteter är mycket uppskattade, det visar utvärderingar efter varje aktivitet. Vi arrangerar veckolånga familjeläger på sommaren. Syftet är att erbjuda familjer där mamma och/eller pappa lever med en neurologisk diagnos möjlighet till en vecka fylld med olika aktiviteter. Delar av aktiviteterna riktar sig särskilt till barnen, som kan knyta kontakter med nya kompisar. Förutom att prova olika fritidsaktiviteter finns också inslag för reflektion med särskilt tema om en diagnos och vad det kan innebära för vardagslivet. Syftet är även att inspirera och tipsa deltagarna om nya sätt att hantera sin förändrade livssituation. Under 2014 genomfördes två familjeveckor och två diagnoskurser för MS och polyneuropati samt två kurser med relationstema. Verksamheter Rättsombud Till förbundets juridiska rådgivning för medlemmar inkom under året 442 ärenden. Via Neuroförbundets rättsombud får medlemmar kunnig vägledning i sociala rättigheter samt aktiv hjälp i myndighetskontakter eller vid överklagan. Flest ärenden handlar om LSS, Socialtjänstlagen och assistansersättning, men även handikappersättning och sjukpenning och sjukersättning är vanliga. Rättsombuden bistår även med stöd inom områdena färdtjänst, riksfärdtjänst samt bostadsanpassning och vårdskador (patientförsäkringen). Rättsombuden är rekryterade bland våra medlemmar och har lång erfarenhet av att ge råd och stöd inom dessa områden. De får också fortlöpande utbildning och möjlighet till erfarenhetsutbyte sinsemellan vid gemensamma utbildningar under verksamhetsåret. Under året har också besöksstatistiken på juridiksidorna på neuroforbundet.se ökat markant och den särskilda informationen i vår medlemstidning Reflex röner mycket intresse. På dessa sidor beskrivs insatser man kan ansöka om från kommunen eller försäkringskassan. Medlemmar kan bakom inloggning hämta hjälpredor och mallar att använda vid ansökningar om insatser, eller vid kontakter med myndigheter eller domstolar. Vid sju tillfällen under året har förbundet också, tillsammans med föreningslivet, arrangerat informationsmöten runt om i landet för både medlemmar och potentiella medlemmar. Ca 400 personer har genom dessa tillfällen fått nyttig information om sina rättigheter. Vi har under 2014 vid nio tillfällen haft särskilda utbildningstillfällen för personal inom sjukvården. Då har vi gått igenom och berättat om vår tjänst om rättigheter och hur detta kan komplettera och underlätta för sjukvårdens personal. Neuroförbundets rättsombudsarbete bedrivs med stöd från Svenska PostkodLotteriet. Diagnosstödjare Förbundets diagnosstödjare är engagerade och ideellt arbetande medlemmar som ger råd, stöd och information till framför allt enskilda i en besvärlig livssituation. De kan dela med sig från egna erfarenheter av att leva med sina respektive diagnoser i samtal per telefon och e-post samt i dialog via våra forum på hemsidan. Under 2014 har antalet samtal varit fortsatt stort. Kontakterna kan se väldigt olika ut.

20 20 Frågor om diagnosen, diagnostisering och behandling är vanliga. Men det är inte ovanligt att människor ringer och söker råd och stöd i och omkring mycket personliga situationer. Det kan gälla allt från familjeproblem, kärlek, arbetsliv och fritid. Vi arrangerar årligen fortbildningsträffar för våra diagnosombud och ett särskilt möte för nya diagnosombud. Flera av diagnosombuden anlitas också som föreläsare av skolor, vårdenheter och i vårt eget föreningsliv. Neuroförbundets råd- och stödarbete bedrivs med stöd från Svenska PostkodLotteriet. Lokalföreningar, länsförbund och distrikt Våra lokala föreningar och länsförbund är övervägande ideellt arbetande personer, som arrangerar medlemsaktiviteter och tillvaratar medlemmarnas intressen gentemot kommuner och landsting. Lokalföreningar, länsförbund och distrikt är hjärtat i Neuroförbundets kamratstödjande verksamhet. En rik flora av sociala aktiviteter, som fester, dagsutflykter samt två- och tredagarsresor, oftast inom Sverige, bidrar till samhörighet och trygghet. Även längre resor utomlands arrangeras, där också resenärerna med omfattande funktionsnedsättningar kan känna sig trygga med att boende, resor och annat praktiskt fungerar. Lättare rehabilitering som vattengymnastik, bowling, ridning och målning är exempel på andra aktiviteter som arrangeras i lokal regi. Syftet är både att skapa gemenskap och erbjuda möjlighet till träning och friskvård, utifrån deltagarnas speciella förutsättningar. Lokalföreningar och länsförbund arrangerar även temamöten och kurser i diagnosfrågor, nysjukekurser och liknande. Lokala föreningar har också möjlighet att arbeta intressepolitiskt, med inriktning på kommunala frågor medan länsförbunden riktar sig till landstingen. Exempel på viktiga lokala frågor och landstingsfrågor är tillgänglighet, färdtjänst, hemtjänst och assistans samt neurosjukvården och neurologisk rehabilitering. Förutsättningarna för föreningsverksamhet är under stor förändring. Minskande kommunala och regionala bidrag, färre personer som vill åta sig traditionella föreningsuppdrag och nya sätt att kommunicera är några trender som innebär behov av förändrade arbetssätt. Förbundet har tillsammans med Gävleborgs länsförbund därför provat nya arbetsmetoder sedan år Syftet är att finna fler engagerade medlemmar och att Neuroförbundets aktiviteter ska leda till bättre neurologisk rehabilitering. Arbetsmodellen praktiserades under 2014 också i följande landsting med riksförbundets aktiva stöd: Västerbotten, Jämtland, Örebro. Under senhösten påbörjades motsvarande arbete i Skåne, Västra Götaland, Jönköping, Uppsala och Västmanlands län. Förbundet arrangerade under april och maj sex regionala konferenser med deltagare från föreningslivet. Syftet är att ha en aktiv dialog med organisationens olika led för medlemmens bästa. Några bärande teman för 2014 var medlemsvärvning, framtidens föreningsliv, vårt varumärke och fondansökningar. Vi hade deltagare från 55 lokalföreningar, 11 länsförbund och ett distrikt. Dessutom har ett antal föreningsbesök genomförts för direkt stöd och rådgivning till enskilda föreningar och länsförbund. Stödet är mer efterfrågat i samband med årsmöten, då fler nämner problem att finna ordförande eller kassör. Förbundet hade 80 lokalföreningar, 17 länsförbund och ett distrikt vid årsskiftet 2014/2015.

21 21 Aktiv medlemsvärvning Under året har förbundskansliet aktivt följt upp dem som provat på ett fritt medlemskap under tre månader med telefonsamtal. Gensvaret har varit mycket gott och cirka 60 procent har valt att förlänga medlemskapet. Även de som begärt information om medlemskap, men sedan ej fullföljt genom att betala medföljande inbetalningskort, har följts upp. Även här kan vi konstatera att många har velat teckna medlemskap efter kontakt från förbundskansliet. Under året försökte vi också att återvärva de som avslutat sitt medlemskap under 2012, 2013 och Försöket gjordes via brev till före detta medlemmar och gav viss positiv utdelning. Det ledde till att vi årligen kommer att tilltala dem som avslutat sitt medlemskap i början på året med ett så kallat återvärvningsbrev på hösten. Vid annonsering på Facebook har vi kunnat konstatera att de första annonserna gav bra gensvar. För första gången annonserade vi också med betalda annonser i storstadspress och fick ett mycket gott genomslag. 330 nya personer anmälde sig för ett tre månaders fritt prova på medlemskap. Vi kan också se att de aktiviteter som lokalföreningar och distrikt/ länsförbund genomför på Neurodagen ger ett gott resultat i medlemsvärvning. Vid årsskiftet 2014/2015 kunde vi konstatera att Neuroförbundet har medlemmar, en ökning med 615 medlemmar, vilket är en större ökning är vid förra årsskiftet. Då hade vi ökat med 226 medlemmar. Medlemsstatistik per förening för 2014 redovisas i bilaga Medlemsstatistik. Neurodagen allt viktigare aktivitetsdag Med start på Neurodagen den 28 september (förbundets födelsedag) satsade både förbundet och föreningslivet aktivt på medlemsvärvning under hösten Det var fler föreningar som sökte och erhöll medel från Neurofonden i år jämfört med år Föreningarna fick möjlighet att beställa helt nytt material för att synas och informera om vår organisation. Hela 49 olika aktiviteter arrangerades inom ramen för Neurodagen. Temat för i år var Neurosjukvården och ett tiotal av aktiviteterna genomfördes med detta huvudbudskap. Vi ser att intresset för att gemensamt manifestera inom hela förbundet runt om i landet är av stort intresse. Efterfrågan är stor på hur man kan agera lokalt. Föreningslivet efterfrågar tydliga riktlinjer på ett tidigt stadium för att kunna förbereda och genomföra kvalitativt bra arrangemang. Kommunikation och information När det gäller Neuroförbundets kommunikation ser vi generellt en positiv utveckling. I de flesta kommunikationskanaler ökar räckvidden och Neuroförbundet når fler människor. Det är framförallt ett ökat antal pressklipp, mailadresser och personer som medverkar i Neuroförbundets kampanjer samt fler personer som gillar Neuroförbundet på Facebook. Magasinet Reflex Neuroförbundets viktigaste informationskanaler till våra medlemmar är fortfarande magasinet Reflex och vår webbplats neuroforbundet.se. Reflex utkommer med sex nummer per år till förbundets medlemmar och ingår i medlemsavgiften. Dessutom finns ett hundratal prenumeranter bland beslutsfattare och profession. Tidningen delfinansieras av annonsintäkter, som ligger på en ekonomiskt stabil nivå, så även under 2014.

Organisationen för dig med neurologisk sjukdom eller funktionsnedsättning

Organisationen för dig med neurologisk sjukdom eller funktionsnedsättning Organisationen för dig med neurologisk sjukdom eller funktionsnedsättning Neurologiskt Handikappades RIksförbund Välkommen till oss! I nom Neurologiskt Handikappades Riksförbund (NHR) vet vi hur det är

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag till Handlingsplan NHRs förbundskongresskongress den 13-15 september 2013

Förbundsstyrelsens förslag till Handlingsplan NHRs förbundskongresskongress den 13-15 september 2013 Förbundsstyrelsens förslag till Handlingsplan NHRs förbundskongresskongress den 13-15 september 2013 Handlingsplanen för Neurologiskt Handikappades Riksförbund, NHR, är vägledande för vilka frågor vi ska

Läs mer

Sveriges första intresseorganisation specialiserad på neurologi

Sveriges första intresseorganisation specialiserad på neurologi Sveriges första intresseorganisation specialiserad på neurologi Välkommen till oss! Neuroförbundet är Sveriges första intresseorganisation specialiserad på neurologi. Över en halv miljon svenskar lever

Läs mer

Sveriges första intresseorganisation speicaliserad på neurologi

Sveriges första intresseorganisation speicaliserad på neurologi Sveriges första intresseorganisation speicaliserad på neurologi Välkommen till oss! Inom Neuroförbundet vet vi hur det är att leva med en neurologisk sjukdom eller funktionsnedsättning i familjen. Våra

Läs mer

Uttalade prioriterade områden för år 2013 är. Intressepolitik NHR-fondenForskning Medlemssupport Medlemsvärvning Organisatoriska frågor

Uttalade prioriterade områden för år 2013 är. Intressepolitik NHR-fondenForskning Medlemssupport Medlemsvärvning Organisatoriska frågor Verksamhetsplan 2013 Inriktningen på 2013 års verksamhet är att försöka prioritera ett antal områden där vi lägger ner mer resurser och att vi i dessa uttalade områden har tid för god planering, genomförande

Läs mer

Neuro. En intresseorganisation inom neurologi

Neuro. En intresseorganisation inom neurologi Neuro En intresseorganisation inom neurologi Välkommen till oss! Neuro är en intresseorganisation speciali serad på neurologi. Över en halv miljon svenskar lever med neurologiska diagnoser eller symtom.

Läs mer

Reflexioner. Årsredovisning 2013

Reflexioner. Årsredovisning 2013 Reflexioner Årsredovisning 2013 Svenska PostkodLotteriet Neuroförbundet blev förmånstagare till Svenska PostkodLotteriet 2009. Stödet stärker Neuroförbundet som intresseorganisation och bidrar till att

Läs mer

Reflexioner Årsredovisning 2012

Reflexioner Årsredovisning 2012 Reflexioner Årsredovisning 2012 3 Inledning Mycket har hänt under verksamhetsåret 2012 i Neurologiskt Handikappades Riksförbund (NHR) vilket ni kan läsa om i denna årsberättelse. Men några områden vill

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag till handlingsplan

Förbundsstyrelsens förslag till handlingsplan Förbundsstyrelsens förslag till handlingsplan 2018-2021 Handlingsplanen för Neuroförbundet är vägledande för vilka frågor vi ska prioritera kommande kongressperiod. Handlingsplanen ska fungera som ett

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET 2018

VERKSAMHETSPLAN FÖR SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET 2018 VERKSAMHETSPLAN FÖR SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET 2018 VISION Alla med celiaki, laktosintolerans, komjölksproteinallergi och sojaproteinallergi ska kunna leva sina liv utan att födoämnesöverkänsligheten inskränker

Läs mer

Välkommen som medlem!

Välkommen som medlem! Välkommen som medlem! Välkommen till Reumatikerförbundet! Vi är glada att du valt att bli medlem hos oss. Tillsammans med dig är vi idag Sveriges största organisation för reumatiker med nära 50 000 medlemmar

Läs mer

DET HÄR ÄR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET

DET HÄR ÄR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET DET HÄR ÄR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET Autism- och Aspergerförbundet arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism. SOM MEDLEM FÅR DU tillgång till kunskapsutbyte, gemenskap

Läs mer

Tillsammans mot ALS - Ideell grupp

Tillsammans mot ALS - Ideell grupp Vision En värld utan ALS Syfte Att den som insjuknar i ALS ska ges hopp, stöd och bot Tillsammans mot ALS - Ideell grupp EN PRESENTATION AV VÅR KOMMUNIKATION I DET FORTSATTA ARBETET Tillsammans mot ALS

Läs mer

Reflexioner. Årsredovisning 2013

Reflexioner. Årsredovisning 2013 Reflexioner Årsredovisning 2013 Svenska PostkodLotteriet Neuroförbundet blev förmånstagare till Svenska PostkodLotteriet 2009. Stödet stärker Neuroförbundet som intresseorganisation och bidrar till att

Läs mer

Verksamhetsplan och Arbetsordning för

Verksamhetsplan och Arbetsordning för Verksamhetsplan och Arbetsordning för Villaägarna i Malmö Antagen av styrelsen 2009-03-17 Reviderad senast 2010-12-08 1 (8) I texten nedan kallade: Villaägarna i Malmö (ViM) Regionkontor (RK), Regionstyrelsen

Läs mer

Resultat- och balansräkningar för Stiftelsen NHR-fonden åren

Resultat- och balansräkningar för Stiftelsen NHR-fonden åren Neuroförbundets förbundskongress 2017 Fastställande av resultat- och balansräkningar för kongressperioden 2013-2016 Resultat- och balansräkningar för Stiftelsen NHR-fonden åren 2013-2016 Flik 10 b 52 Resultat-

Läs mer

Insamlingspolicy för WaterAid Sverige

Insamlingspolicy för WaterAid Sverige Insamlingspolicy för WaterAid Sverige WaterAid Sverige samlar in pengar och bidrar till WaterAids globala verksamhet för att kunna säkerställa att människor i världens fattigaste delar får tillgång till

Läs mer

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision:

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsidé: tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Vision:

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018

Verksamhetsplan 2018 på lättläst. Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Verksamhetsplan 2018 på lättläst Verksamhetsplanen beskriver vad Riks-FUB ska göra under 2018 Sidan En förening och en styrelse - sida vid sida 3 FUB ska påverka samhället 8 Valet 2018 11 Att sprida kunskap

Läs mer

Stöd vårt arbete din gåva gör skillnad!

Stöd vårt arbete din gåva gör skillnad! Stöd vårt arbete din gåva gör skillnad! Ett bra liv för alla reumatiker och lösningen på reumatismens gåta Framgångsrik forskning har bidragit till effektiva behandlingar som ger många människor med reumatiska

Läs mer

Studiecirkel. Varumärkesplattform. I materialet finns all text ur Varumärkesplattformen och förslag på diskussionsfrågor. hjart-lung.

Studiecirkel. Varumärkesplattform. I materialet finns all text ur Varumärkesplattformen och förslag på diskussionsfrågor. hjart-lung. Studiecirkel Varumärkesplattform I materialet finns all text ur Varumärkesplattformen och förslag på diskussionsfrågor 1 hjart-lung.se Studiecirkel I den här cirkeln får deltagarna tillfälle att diskutera

Läs mer

Neurologisk rehabilitering

Neurologisk rehabilitering Neurologisk rehabilitering I den här rapporten finner du svar på hur Neuroförbundets medlemmar ser på möjligheten att få rehabilitering i ert landsting. Vi jämför svaren på de enkäter vi gjort åren 2007

Läs mer

Insamlingspolicy. Antagen av styrelsen 26 september 2014 Reviderad Nr 1, 13 februari 2017

Insamlingspolicy. Antagen av styrelsen 26 september 2014 Reviderad Nr 1, 13 februari 2017 Insamlingspolicy Antagen av styrelsen 26 september 2014 Reviderad Nr 1, 13 februari 2017 Författare: Marie-Louise Schöldtz 1(6) 1. Bakgrund... 2 2. Insamling... 2 3. Extern granskning... 2 4. Givare...

Läs mer

Neurologisk rehabilitering

Neurologisk rehabilitering Neurologisk rehabilitering I den här rapporten finner du svar på hur Neuroförbundets medlemmar ser på möjligheten att få rehabilitering i ert landsting. Vi jämför svaren på de enkäter vi gjort åren 2007

Läs mer

Riksförbundet Ångestsyndromsällskapet ÅSS

Riksförbundet Ångestsyndromsällskapet ÅSS Intressepolitiskt Program Antaget av ÅSS Förbundstyrelse i februari 2013 Riksförbundet Ångestsyndromsällskapet ÅSS Inledning Förbundet ÅSS är en rikstäckande organisation. Medlemmar är lokalföreningar

Läs mer

Redovisning av åtgärder med anledning av 2013 års bifallna kongressmotioner

Redovisning av åtgärder med anledning av 2013 års bifallna kongressmotioner Redovisning av åtgärder med anledning av 2013 års bifallna kongressmotioner Neuroförbundets arbete under kongressperioden har styrts av beslut från kongressen och de beslut som förbundsstyrelsen löpande

Läs mer

Verksamhetsplan för år 2012

Verksamhetsplan för år 2012 Verksamhetsplan för år 2012 Med inriktning på råd och stöd, diagnosinformation, medlemsvärvning och möjligheterna till arbete för våra medlemmar. Neurologiskt Handikappades Riksförbund www.nhr.se Verksamhetsplan

Läs mer

Neurologisk rehabilitering

Neurologisk rehabilitering Neurologisk rehabilitering I den här rapporten finner du svar på hur Neuroförbundets medlemmar ser på möjligheten att få rehabilitering i ert landsting. Vi jämför svaren på de enkäter vi gjort åren 2007

Läs mer

Minds effektrapport 2018

Minds effektrapport 2018 Minds effektrapport 2018 Mind är en ideell förening och har organisationsnummer 802002-7291. 1. Vad vill Mind uppnå? Minds övergripande mål för verksamheten är en förbättrad psykisk hälsa hos befolkningen

Läs mer

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy för Neurologiskt Handikappades Riksförbund enligt FS beslut den 31 maj 2008

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy för Neurologiskt Handikappades Riksförbund enligt FS beslut den 31 maj 2008 Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy för Neurologiskt Handikappades Riksförbund enligt FS beslut den 31 maj 2008 Innehåll Förord s 3 Kommunikationsarbetet s 4 Övergripande riktlinjer för intern och

Läs mer

Att leva med. Huntingtons sjukdom

Att leva med. Huntingtons sjukdom Att leva med Huntingtons sjukdom Att leva med Huntingtons sjukdom Jag fokuserar på att leva det liv vi har just nu Mattias Markström var 28 år och nyutbildad skogsvetare när han testade sig för Huntingtons

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

Blodcancerföreningen i Stockholms län

Blodcancerföreningen i Stockholms län Verksamhetsplan 2014 Blodcancerföreningen i Stockholms Län Blodcancerföreningen i Stockholm Län har för närvarande 526 medlemmar. Medlemmar är blodcancersjuka och deras anhöriga och närstående. Sedan hösten

Läs mer

Utvecklingskonferens 5-6 oktober i Kista Sammanfattning av workshop Ett attraktivt medlemskap

Utvecklingskonferens 5-6 oktober i Kista Sammanfattning av workshop Ett attraktivt medlemskap Utvecklingskonferens 5-6 oktober i Kista 2018 - Sammanfattning av workshop Ett attraktivt medlemskap Kontakt med Vården Varför? Underlättar för vården Göra Neuroförbundet känt för nya och gamla patienter

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting. verksamhet som angår oss alla

Sveriges Kommuner och Landsting. verksamhet som angår oss alla Sveriges Kommuner och Landsting verksamhet som angår oss alla Det som får samhället att fungera Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är en medlemsorganisation för alla kommuner, landsting och regioner

Läs mer

Verksamhetsberättelse år 2017 SÖF Stockholm

Verksamhetsberättelse år 2017 SÖF Stockholm Verksamhetsberättelse år 2017 SÖF Stockholm 1:a VERKSAMHETSÅRET OM SÖF STOCKHOLM Föreningsform: Ideell förening Organisationsnummer: 802508-3422 Bankgiro: 184-8217 E-post: stockholm@svenskaodemforbundet.se

Läs mer

Neurologisk rehabilitering

Neurologisk rehabilitering Neurologisk rehabilitering I den här rapporten finner du svar på hur Neuroförbundets medlemmar ser på möjligheten att få rehabilitering i ert landsting. Vi jämför svaren på de enkäter vi gjort åren 2007

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet 2014-2018 Beslutad av förbundsstyrelsen i november 2014. Kommunikationsstrategin gäller förtroendevalda och medarbetare i Vårdförbundet. Kommunikationsstrategin

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Spädbarnsfondens effektrapport 2013

Spädbarnsfondens effektrapport 2013 Spädbarnsfondens effektrapport 2013 Om Spädbarnsfonden Spädbarnsfondens är en ideell organisation som startades 1986 av familjer som förlorat ett litet barn. Idag har vi drygt 3000 medlemmar samt aktivitet

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

Effektrapport Fibromyalgiförbundets Forskningsstiftelse. Beslutad av styrelsen Organisationsnummer:

Effektrapport Fibromyalgiförbundets Forskningsstiftelse. Beslutad av styrelsen Organisationsnummer: Effektrapport 2017 Fibromyalgiförbundets Forskningsstiftelse Beslutad av styrelsen 2018-06-30 Organisationsnummer: 802425 9189 Dokumentansvarig: Marie-Louise Olsson Sida 1 av 5 Innehåll 1. Om Fibromyalgiförbundets

Läs mer

Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21

Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21 Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21 22 förbund och närmare 30 deltagare. Gemensam valstrategi Handikappförbundens kongress fastställde en gemensam valstrategi med ambitionen att alla medlemsförbund

Läs mer

Bli medlem du också!

Bli medlem du också! Bli medlem du också! Kunskap, handlingskraft och gemenskap Reumatikerförbundet är en medlemsorganisation som arbetar för att tillvarata reumatikers intressen. Vår vision är ett bra liv för alla reumatiker

Läs mer

DHR organisationen som arbetar ur ett rättighetsperspektiv

DHR organisationen som arbetar ur ett rättighetsperspektiv 1 Verksamhetsprogram 2014 2015 DHR organisationen som arbetar ur ett rättighetsperspektiv En ny förbundsmötesperiod ligger framför oss. DHR behövs fortfarande, trots att vi lagt 90 år av påverkansarbete

Läs mer

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige Stadgar för Afasiförbundet i Sverige 1 Förbundets namn Förbundets namn är Afasiförbundet i Sverige, kallat Afasiförbundet. 2 Förbundets syfte Afasiförbundet är en ideell intresseorganisation som är demokratiskt

Läs mer

Om ni svarat nej avslutas nu enkäten. Ni ombedes att kontakta Dag Ström vid Vårdanalys: dag.strom@vardanalys.se Tack för hjälpen!

Om ni svarat nej avslutas nu enkäten. Ni ombedes att kontakta Dag Ström vid Vårdanalys: dag.strom@vardanalys.se Tack för hjälpen! 1. Förstasida Enkät till ledning i patient- och brukarorganisationer När du fyller i enkäten - Dina svar sparas för varje sida du fyllt i genom att du klickar på knappen "Nästa" som tar dig till nästa

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Bli medlem du också!

Bli medlem du också! Bli medlem du också! Kunskap, handlingskraft och gemenskap Reumatikerförbundet är en medlemsorganisation som arbetar för att tillvarata reumatikers intressen. Vår vision är ett bra liv för alla reumatiker

Läs mer

Stadgar för Neuroförbundet Antagna av förbundskongressen 8-10 sept 2017

Stadgar för Neuroförbundet Antagna av förbundskongressen 8-10 sept 2017 Bilaga punkt 23a kongressprotokoll Neuroförbundet 2017 Stadgar för Neuroförbundet Antagna av förbundskongressen 8-10 sept 2017 1 Namn Förbundets namn är Neuroförbundet. 2 Ändamål Förbundet är en riksomfattande

Läs mer

Neurologisk rehabilitering

Neurologisk rehabilitering Neurologisk rehabilitering I den här rapporten finner du svar på hur Neuroförbundets medlemmar ser på möjligheten att få rehabilitering i ert landsting. Vi jämför svaren på de enkäter vi gjort åren 2007

Läs mer

Normalstadgar för lokalföreningar i Afasiförbundet i Sverige

Normalstadgar för lokalföreningar i Afasiförbundet i Sverige Normalstadgar för lokalföreningar i Afasiförbundet i Sverige 1 Lokalföreningens namn Föreningens namn är Afasiföreningen i. och ansluten till läns-/regionföreningen i.. län/region och därigenom är den

Läs mer

LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING

LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING WEBBINAR LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING 24 JANUARI 2019 ospriddsanning.se ospriddsanning.se Syftet är att uppmärksamma beslutsfattare på vilka behov kvinnor med spridd bröstcancer har och säkerställa

Läs mer

Insamlingspolicy för Psoriasisförbundets insamlingsverksamhet

Insamlingspolicy för Psoriasisförbundets insamlingsverksamhet Insamlingspolicy för Psoriasisförbundets insamlingsverksamhet Psoriasisförbundet samlar in pengar till förbundets egen verksamhet med informations- och intressepolitiskt arbete samt till forskning om psoriasis

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen:

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen: HANDLINGSPLAN För att arbeta med strategierna behövs en handlingsplan med olika insatser. Svenska Kyrkans Unga har en del kampanjer som sker varje år och sedan en verksamhetsinriktning från Stora årsmötet.

Läs mer

Neurologisk rehabilitering

Neurologisk rehabilitering Neurologisk rehabilitering I den här rapporten finner du svar på hur Neuroförbundets medlemmar ser på möjligheten att få rehabilitering i ert landsting. Vi jämför svaren på de enkäter vi gjort åren 2007

Läs mer

Mind effektrapport 2017

Mind effektrapport 2017 Mind effektrapport 2017 Mind har 90-konto och är medlemmar i insamlingsorganisationernas branschorgan FRII. Som FRII-medlem ska vi varje år avge en effektrapport, i vilken vi besvarar nedanstående 6 frågor.

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Balans

Stadgar för Riksförbundet Balans Stadgar för Riksförbundet Balans Föreningen Balans bildades år 1997. Ombildad till Riksförbundet Balans den 27 augusti 2012 med säte i Stockholm. Organisationsnummer: 802407-9074 Stadgarna antagna vid

Läs mer

Insamlingspolicy. Antagen av styrelsen 26 september 2014

Insamlingspolicy. Antagen av styrelsen 26 september 2014 Insamlingspolicy Antagen av styrelsen 26 september 2014 Författare: Marie-Louise Schöldtz 1(6) 1. Bakgrund... 2 2. Insamling... 2 3. Extern granskning... 2 4. Givare... 3 5. Kommunikation med givare...

Läs mer

Neurologisk rehabilitering

Neurologisk rehabilitering Neurologisk rehabilitering I den här rapporten finner du svar på hur Neuroförbundets medlemmar ser på möjligheten att få rehabilitering i ert landsting. Vi jämför svaren på de enkäter vi gjort åren 2007

Läs mer

Neurologisk rehabilitering

Neurologisk rehabilitering Neurologisk rehabilitering I den här rapporten finner du svar på hur Neuroförbundets medlemmar ser på möjligheten att få rehabilitering i ert landsting. Vi jämför svaren på de enkäter vi gjort åren 2007

Läs mer

RBU:S MÅL. Alla har rätt att maxa livet

RBU:S MÅL. Alla har rätt att maxa livet RBU:S MÅL Alla har rätt att maxa livet RBU accepterar inga orättvisor Barn med funktionsnedsättning har precis samma rätt till ett bra liv och möjlighet att utvecklas som alla andra, för att så småningom

Läs mer

Neurologisk rehabilitering

Neurologisk rehabilitering Neurologisk rehabilitering I den här rapporten finner du svar på hur Neuroförbundets medlemmar ser på möjligheten att få rehabilitering i ert landsting. Vi jämför svaren på de enkäter vi gjort åren 2007

Läs mer

Neurologisk rehabilitering

Neurologisk rehabilitering Neurologisk rehabilitering I den här rapporten finner du svar på hur Neuroförbundets medlemmar ser på möjligheten att få rehabilitering i ert landsting. Vi jämför svaren på de enkäter vi gjort åren 2007

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 VP PALEMA 2016.docx Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 PALEMA s ändamål och uppgift, enligt ändamålsparagrafen, är att verka för en förbättrad vård och

Läs mer

INSAMLINGSPOLICY STRATEGI PROCESS PLAN POLICY RIKTLINJE RUTIN

INSAMLINGSPOLICY STRATEGI PROCESS PLAN POLICY RIKTLINJE RUTIN STRATEGI PROCESS PLAN POLICY RIKTLINJE RUTIN INSAMLINGSPOLICY Fastställda av: Styrelsen Datum: 2014-06-11 För revidering ansvarar: Biträdande avdelningschef Kommunikation & Insamling Policyn ska uppdateras:

Läs mer

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK:S STADGA Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK organiserar akademiker utbildade inom dokumentation, information, kommunikation och kultur. Verksamheten utgår från DIK:s professioner. DIK

Läs mer

Din rätt till rehabilitering

Din rätt till rehabilitering Din rätt till rehabilitering Varför behövs rehabilitering? NEUROLOGISKA DIAGNOSER, skador och symtom är ofta livslånga och berör livets alla områden. För en del diagnoser finns bra medicinering, för andra

Läs mer

Suicide Zeros insamlingspolicy

Suicide Zeros insamlingspolicy Suicide Zeros insamlingspolicy Fastställd av styrelsen den 19 september, 2017 Ansvar: Generalsekreterare och insamlingsansvarig Inledning Suicide Zero är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Stadgeändring för Neuroförbundet

Stadgeändring för Neuroförbundet Förslag till Stadgeändring för Neuroförbundet Stadgar för Neuroförbundet Antagna vid förbundskongressen 13-15 sept 2013 Förslag till förbundskongressen 8-10 sept 2017 1 Namn Förbundets namn är Neuroförbundet.

Läs mer

17 - Styrelsens förslag till stadgeändring

17 - Styrelsens förslag till stadgeändring Till FRIIs årsmöte 28 maj 2014 17 - Styrelsens förslag till stadgeändring Bakgund Under det senaste året har FRIIs styrelse haft anledning att se över FRIIs stadgar. Dels har det handlat om en generell

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Inledning De arbetsintegrerande sociala företagen har som övergripande mål att skapa arbetstillfällen för de som står utanför, eller som inte fått tillträde till, arbetsmarknaden

Läs mer

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic 1 Firma Föreningens firma är Global Picnic. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen ska främja medlemmarnas intresse genom att bedriva aktiviteter som är förknippade

Läs mer

Insamlingspolicy Antagen av styrelsen den 27 april 2016

Insamlingspolicy Antagen av styrelsen den 27 april 2016 Insamlingspolicy Antagen av styrelsen den 27 april 2016 Punkt Innehåll Sidan 1. Bakgrund 3 2. Insamling 3 3. Extern givare 3-4 4. Givare 4-5 5. Kommunikation med givare 6 6. Insamlingskanaler 6 7. Bild

Läs mer

Neurologisk rehabilitering

Neurologisk rehabilitering Neurologisk rehabilitering I den här rapporten finner du svar på hur Neuroförbundets medlemmar ser på möjligheten att få rehabilitering i ert landsting. Vi jämför svaren på de enkäter vi gjort åren 7 och

Läs mer

Tostan Sverige. Insamlingspolicy

Tostan Sverige. Insamlingspolicy Tostan Sverige Insamlingspolicy Tostan Sverige samlar in pengar till Tostan Internationals verksamhet i Västafrika i syfte att ge fler människor möjlighet att ta del av Tostans samhällsledda utbildningsprogram

Läs mer

Spädbarnsfondens effektrapport 2014

Spädbarnsfondens effektrapport 2014 Spädbarnsfondens effektrapport 2014 Organisationens namn: Spädbarnsfonden Organisationsnummer: 802012-1193 Juridisk form: Ideell förening Vad vill Spädbarnsfonden som organisation uppnå? Varje år i Sverige

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 1 Förbundets namn och ställning Förbundets namn är Svenska Vitiligoförbundet. Förbundet är religiöst och partipolitiskt obundet. Förbundet har sitt säte

Läs mer

ÄMNE INSMLINGSPOLICY UNG CANCER INSAMLINGSPOLICY UNG CANCER

ÄMNE INSMLINGSPOLICY UNG CANCER INSAMLINGSPOLICY UNG CANCER INSAMLINGSPOLICY UNG CANCER INSAMLINGSPOLICY samlar in pengar för att bedriva verksamhet riktad mot unga vuxna cancerberörda i Sverige. De insamlade medlen går till att finansiera verksamhet i form av

Läs mer

Kongressen 2013. Kongresscirkulär nr 2/2 2013 Så gick det till på kongressen

Kongressen 2013. Kongresscirkulär nr 2/2 2013 Så gick det till på kongressen Kongressen 2013 Kongresscirkulär nr 2/2 2013 Så gick det till på kongressen Kongressen 2013 Så gick det till Tack vare den ideella kraft som finns ute i landet är förbundet en utav de största patientorganisationerna

Läs mer

RAMBUDGET KONGRESS 2017

RAMBUDGET KONGRESS 2017 RAMBUDGET 2018-2020 KONGRESS 2017 Förbundsstyrelsens förslag Rambudget 2018-2020 I Mål och riktning beslutar kongressen om de övergripande verksamhetsmässiga aktiviteterna. Rambudgeten beskriver i ekonomiska

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Första versionen, antagna vid riksförbundets bildande 2018-02-09. Organisationsnummer: ansökan skickas snarast till Skatteverket. Säte: Stockholm 1. Förbundets

Läs mer

Reumatikerförbundets. Aktivitetsplan. Beslutad av förbundsstyrelsen. 9 oktober 2012

Reumatikerförbundets. Aktivitetsplan. Beslutad av förbundsstyrelsen. 9 oktober 2012 Reumatikerförbundets Aktivitetsplan 2013 Beslutad av förbundsstyrelsen 9 oktober 2012 Reumatikerförbundet Org.nr 802002-7838 Box 12851, 112 98 Stockholm Besöksadress: Alströmergatan 39 Telefon: 08-505

Läs mer

VARUMÄRKESPLATTFORM. hjart-lung.se

VARUMÄRKESPLATTFORM. hjart-lung.se VARUMÄRKESPLATTFORM Grundtanken i förbundets verksamhet är att alla människor har rätt att efter behov få den bästa möjliga hälso- och sjukvård, rehabilitering och socialt stöd. 1 hjart-lung.se Varumärkesplattform

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Sällsynta diagnoser

Stadgar för Riksförbundet Sällsynta diagnoser Stadgar för Riksförbundet Sällsynta diagnoser Antagna av ordinarie förbundsårsmöte 1 mars 2008 och extra förbundsårsmöte 16 november 2008 Stadgarna trädde i kraft den 1 december 2008 1. Namn Organisationens

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2018 Denna verksamhetsplan antogs på Distriktsmötet 2017-10-28 1 (6) Hörselskadades Riksförbund Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av de

Läs mer

Visions guide i sociala medier

Visions guide i sociala medier Datum: 2018-08-28 Visions guide i sociala medier Undrar du hur du kan jobba med sociala medier? Här hittar du tips och råd för att använda sociala medier på ett effektivt sätt. Guiden vänder sig till Visions

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

Målgrupper Kommunens kommunikation och information berör många målgrupper.

Målgrupper Kommunens kommunikation och information berör många målgrupper. Sida 1/5 Policy för kommunikation Med kommunikation skapar vi kännedom om vilka vi är, vad vi kan och vad vi gör. Kommunikationen speglar de värden som kommunen står för och bidrar till att utveckla goda

Läs mer

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Arbetsplan 2020-2021 Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Junis strävan är att alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld. Vårt mål är att göra positiv skillnad

Läs mer

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun 2015 2018 Dokumenttyp Program Fastställd 2015-03-30, 13 av kommunfullmäktige Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2015 2018

Läs mer

Insamling och gåvopolicy

Insamling och gåvopolicy Insamling och gåvopolicy Antagen 2014-08-12 Kalmar Stadsmission är medlem i Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII). Vi har 90-konto (90 11 38-8) vilket kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Läs mer

Sveriges Dövas Ungdomsförbund Förbundsstämma 2014 Västanviks Folkhögskola

Sveriges Dövas Ungdomsförbund Förbundsstämma 2014 Västanviks Folkhögskola Verksamhetsplan 2014 ALLMÄNT Under verksamhetsåret 2014 är det också valår i Sverige. Sverige Dövas Ungdomsförbund (SDUF) avser i samarbete med andra intresseorganisationer lägga ett fokus på att döva

Läs mer

ORGANISATION. Medlemmar. Styrelse. Kansli

ORGANISATION. Medlemmar. Styrelse. Kansli Verksamhetsplan & Budget 2019 ORGANISATION Medlemmar Att öka antalet medlemmar. Att öka medlemmarnas delaktighet och engagemang i Fempowerments. Att öka antal medlemmar som kommer till årsmötet samt deltar

Läs mer

Möjligheternas medlemskap. bli en del av vårt arbete för ett tillgängligt samhälle

Möjligheternas medlemskap. bli en del av vårt arbete för ett tillgängligt samhälle Möjligheternas medlemskap bli en del av vårt arbete för ett tillgängligt samhälle Jag vill vara med och påverka min egen framtid och det kan jag göra i SRF. På det personliga planet har jag kommit in i

Läs mer

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar.

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar. 2 Verksamhetsplanen är det dokument som pekar ut arbetarekommunens prioriterade verksamhet under 2013. Verksamhetsplanen föreslå inte till skillnad från föregående års verksamhetsplaner, att gälla över

Läs mer

Q1 Är du 1 / 31. Blomsterfondens Medlemsenkät 2016. Svarade: 8 036 Hoppade över: 79. Man. Kvinna. Vill inte svara

Q1 Är du 1 / 31. Blomsterfondens Medlemsenkät 2016. Svarade: 8 036 Hoppade över: 79. Man. Kvinna. Vill inte svara Q1 Är du ade: 8 036 Hoppade över: 79 Man Kvinna Vill inte svara sval Man Kvinna Vill inte svara 26,44% 2 125 73,11% 5 875 0,45% 36 Totalt 8 036 1 / 31 Q2 Hur gammal är du? ade: 8 030 Hoppade över: 85 under

Läs mer

Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund

Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund Stockholm i januari 2015 Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund Vid SPFs kongress 11-14 juni 2014 togs beslut om ändrade stadgar för förbundet samt förändring av normalstadgar för

Läs mer