Mer måltidsglädje på sjukhus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mer måltidsglädje på sjukhus"

Transkript

1 Mer måltidsglädje på sjukhus Från vision till verkliga möjligheter

2 En vision och ett koncept med fler möjligheter En måltid på sjukhus skulle kunna vara en helhets upplevelse som bidrar till att förba ttra ha lsan. Ba ttre måltider på sjukhus a r ett sa tt att aktivt och effektfullt bidra till åter ha mtning, tillfrisknande och njutning. Måltidsgla dje har patientens helhets upplevelse i fokus. i vill att valfriheten a r större och måltidens variationer flera. Genom att anta utmaningarna kan vi a ven utveckla möjligheterna. ar med och förba ttra! La s mer om vad vi kan göra tillsammans på livsmedelsakademin.se/maltidsgladje

3 Måltiden som en aktiv del av tillfrisknandet var grundtanken i Livsmedelsakademins pilotprojekt Måltidsglädje på sjukhus som under drevs på Trelleborgs Lasarett. Ambitionen att sätta en ny norm för sjukhusmåltider ledde till den modell för bättre patientmåltider som du nu får ett smakprov av, och mycket mer därtill. Flervalssystem i Region Skåne och måltidsvärdar som ansvarar för beställning och servering är en positiv följd av projektet i Trelleborg. Regionservice som ansvarar för sjukhusmåltiderna, ställer nu nya krav på kommande externa måltidsleverantörer; patienten ska i samband med måltiden själv kunna välja mellan olika huvud- och tillbehörskomponenter. En annan konsekvens är att Livsmedelsakademin i partnerskap med dietister ska jobba fram smarta, arbetsbesparande lösningar för att kvalitetssäkra patientmåltider. Både vad gäller att identifiera patienternas energi- och näringsbehov och att följa upp så att rätt åtgärder görs för att förebygga och behandla undernäring. arför är detta så viktigt? En patient i ett så välbalanserat näringstillstånd som möjligt tillfrisknar fortare och risken för att drabbas av relaterade vårdskador minskar. Patienter som har fått i sig tillräckligt med energi och näring under vårdtiden skrivs ut i ett bättre allmäntillstånd och det är att använda vårdens resurser på ett optimalt sätt. Men desto viktigare är att patienterna under sin vårdvistelse får uppleva måltiden som en stund som positivt bidrar till

4 tillfrisknande och höjer livskvalitet både under och efter sjukdomstiden. år modell med ett flexibelt måltidssystem ger möjlighet att välja av flera huvudkomponenter och tillbehör. Det ökar möjligheten för att varje patient ska kunna få äta det den i stunden känner för. Mellan huvudmåltiderna finns det dygnet runt tillgång på ett mindre, men varierat sortiment av små mellanmål, maträtter, soppor, drycker med mera. Matsedeln baseras på naturliga, närproducerade, ekologiska råvaror efter säsong. Den nordiska och regionala matkulturen är grunden till maträtterna, kombinerat med inspiration från andra länder. De sista metrarna fram till patienten är avgörande för hur måltiden uppfattas som helhet och är det som avgör om god mat också blir näring och hälsofrämjande. Med de

5 sista metrarna avser vi själva patientkontakten, där mat möter vård. Att servera en måltid ska vara en kvalitativ serviceåtgärd som utförs av personer med engagemang och kunskap. Måltiden på ett sjukhus är samtidigt en del Med Måltidsgla dje på sjukhus har vi skapat en modell som vi ga rna vill testa och utveckla. Lill Spenninge, verksamhetsansvarig Måltidsglädje av omvårdnaden och det krävs en tydlig ansvarsfördelning för att få olika organisationer och personalkategorier att tillsammans verka i gränslandet mellan mat och vård. Ledning och styrning måste verka för att måltidens hela process fungerar, från inköp, tillagning och distribution till servering och patientens upplevelse. En positiv måltidsupplevelse kan öka viljan att äta. Äter patienterna får både kropp och själ näring vilket ökar deras förutsättningar att läka och återhämta sig vid sjukdom. Det här är vår vision och våra tankar kring måltidsglädje på sjukhus. Hoppas att det både ska inspirera och ge lite konkreta tips och uppslag. Hör av dig om du vill veta mer. Lill Spenninge, verksamhetsansvarig, Måltidsglädje Maria Biörklund, leg dietist, fil dr, Måltidsglädje Thomas Drejing, kock och måltidskreatör Måltidsgla dje a r en samlande kraft för att förba ttra framtidens offentliga måltider. I förskola och skola, på sjukhus och till a ldre.

6 Måltidskonceptet möjligheterna, maten och måltiderna Kan ett måltidskoncept uppfylla na ringsma ssiga krav för mat vid sjukdom och samtidigt ge patienten valfrihet? alfrihet att så långt som möjligt sja lv besta mma över sin mat vad ga ller allt från ma ngd till matra tt och tillbehör. Faktorer som alla skattas högt av patienter, ibland till och med högre a n matens kvalitet. En måltid som a r god, ur alla aspekter, a r förutsa ttningen för att uppnå ett så optimalt na ringsintag som möjligt. årt måltidskoncept följer maten från köket, vidare till avdelningen och till patienten och inkluderar a ven dukningen, måltidsmiljön och det sociala. Ha r a r ett smakprov på vår vision och de möjligheter vi ser med ett måltidskoncept som genomsyras av valfrihet, flexibilitet och mångsidighet.

7 Na r mat möter vård a r service, bemötande och måltidsmiljö lika viktigt som måltidens smak och na ringsinnehåll.

8 Buffé Med matra tter och ett buffésystem erbjuds kombinationer som motsvarar de grund la ggande energi- och na ringsbehoven vid sjukdom, a ven för patienter med högre energi- och protein behov eller patienter med behov mot svarande för friska, diabetes samt hja rtka rlsjukdom.

9 Litet Och Gott Litet Och Gott sortimentet utgör ett viktigt komplement till huvudmåltiderna. Genom att definiera varje patients behov och va rdera vad som a ts till huvudmåltider kan personal uppmuntra patienten till att va lja små ra tter, dessert, drycker som komplement.

10 FRUKOST Från en buffé med ett utbud av gröt, flingor, müsli, och ljust, mörkt och hårt bröd. Påläggsurval som ost och köttpålägg, marmelad och honung. Mjölk, yoghurt/fil, smör. Kaffe, the, juice. Grönsaker efter säsong. Frukostutbudet kompletteras med fruktsallad, färsk frukt, torkad frukt, kompotter och funktionsdrycker från Litet Och Gott. För vegetarianer, mjölk- eller laktosintoleranta samt glutenintoleranta erbjuds havrebaserade drycker och glutenfritt bröd.

11 LUNCH På lunchbufféns varma del: kött och/eller fisk, fågel, vegetabiliskt alternativ, två grönsaksanrättningar, tre komplement som potatis, ris, pasta och alternativa cerealier samt varm sås. På lunchbufféns kalla del: en färsk grönsallad, ett kallt kött/fisk/fågel-alternativ, tofu, tillbehör som inläggningar och sylter samt kall sås. Bröd och smör. Möjlighet att välja från Litet Och Gott: glass, kompott, fruktsallad, mousser, bakverk eller färsk frukt. Boosters för att höja energinivå och smakintensitet: smält smör, majonnäs, örtoljor, olivpasta, sardellpasta, soyamarinad eller chiliröra utifrån bufféns innehåll.

12 Lunchbufféns fördelar: Kombinationsmöjligheter. Litet Och Gott-utbudet som plusvärde. Bred valmöjlighet utifrån smak, religion och etnicitet, kostavvikelser och specialkost. Middag och kvällsmål Middagsbuffén har två huvudkomponenter med tillbehör enligt beskrivning av lunchen. Kan vara en minskad variant av lunchen på avdelningar med många äldre patienter. Exempelvis enklare smårätter, soppa, smörgås eller gröt som kan kombineras med tillbehör från Litet Och Gott. Middag och kvällsmål har något färre kombinationer och sidoalternativ jämfört med lunchen. Litet Och Gott mer än ett mellanmål Kompletterar frukost, lunch och middag under andra tider på dygnet. Ger energitillskott och njutning. Erbjuds under hela dygnet. Kylskåp, frys och mikrovågsugn kra vs för dygnet-runt tillga nglighet av Litet Och Gott på avdelningen

13 alfrihet med vägledning en förutsättning Patientna ra vård da r varje team har tillsyn och ka nnedom om sina patienter a r en förutsa ttning för att måltids konceptet ska fungera. Riskbedömning för underna ring och ett måltidssamtal vid inskrivning utgör grunden för att uppskatta vilken typ av mat och måltider som a r mest la mpligt under vårdtiden. Personalen va gleder patienten och målsa ttningen a r alltid att patientens valfrihet a r viktigast. alet ska vara ett va linformerat val om vad som a r mest la mpligt av det patienten sja lv önskar och tycker a r gott. La kare eller dietist kan ordinera viss sammansa ttning av mat. anliga kostavvikelser sa tts samman ur befintligt sortiment eller besta lls som specialkost.

14 Exempel på Litet Och Gott Drycker baserade på naturliga råvaror med hälsosamma egenskaper utifrån olika patienters behov: färskpressad frukt- och bärjuice, energi- och proteinrika smoothies, små stärkande shots till morgon och kväll. Fruktkompott och fruktsallad som stärker frukost, dessert och mellanmål. Funktionskompott med torkade frukter med linfrö. Säsongsvarierade desserter till huvudmålen som mousse, glass och bakverk. Aptitretande påläggskit till smörgåsar som bönpuré, ost, oliver eller liknande. Släta portionssoppor och småanrättningar för uppvärmning.

15 ilka möjligheter ger buffé kombinerat med Litet Och Gott? Bufféernas matra tter ska så långt som möjligt erbjuda kombinationer som motsvarar de grundla ggande behoven vid sjukdom inklusive energi- och proteinrik mat. Annan konsistens motsvarande grov paté och timbal, flytande och tjockflytande finns alltid tillga ngliga i ett dagligt besta llningssortiment.

16 Behov möter valfrihet Patienten ska kunna få information och vägledning för att välja det som är mest lämpligt utifrån individuellt behov och sjukdomstillstånd. Patienter som är ordinerade någon form av specialkost får hjälp att kombinera ihop denna och/eller erbjuds en egen rätt med tillbehör. Litet Och Gott gör det möjligt att över dygnet få i sig tillräckligt med energi och näring även om aptiten inte är så god vid huvudmåltiderna. Här har personalen en viktig uppgift att uppmärksamma de patienter som inte äter vid måltiderna och som istället kan erbjudas alternativ mat och dryck mellan måltiderna. Hur ger buffé möjlighet att välja mat för specifika behov? Direkt från befintlig buffé skall det vara möjligt att sätta samman alternativ som är lämpliga för de med komjölksproteinallergi, gluten- eller laktosintolerans, vegetarianer samt de med soja- eller äggallergi. Specialkost och ordinationer som innebär att fett eller protein ska reduceras eller ökas kan erbjudas patienten genom personalen som till sin hjälp har digital vägledning för specialkost.

17 Ba ttre måltider i vården kan bli något som patienterna tar med sig hem. Ett aktivt bidrag till ba ttre ha lsa. Maria Biörklund, dietist Måltidsglädje på Sjukhus

18 Det behövs en ökad kunskap och ett ökat engagemang runt måltiden, för att kunna utnyttja alla de merva rden och möjligheter den kan ge i vård och omsorg. Thomas Drejing, kock och måltidskreatör

19 Laktosfri: Kombineras med alternativ från den dagliga buffén och Litet Och Gott. Alternativa laktosfria eller havrebaserade drycker, fil och yoghurt finns på avdelning eller besta lls. Mjölkfri: Kombineras med alternativ från den dagliga buffén och Litet Och Gott. Alternativa havrebaserade drycker, fil och yoghurt finns på avdelning eller besta lls. Glutenfri: Såser, soppor, grönsaker och fa rser ges redning av sin egen råvara eller majssta rkelse, fibrex (sockerbetsfiber). Anra ttningar med gluten blir mer undantag a n regel, vilket gör att det blir fler kombinationer a n normalt som a r utan gluteninnehåll. Konsistensanpassning: Hel och delad konsistens kan med va gledning va ljas ur buffén eller Litet Och Gott. Litet Och Gott innehåller alternativ som kan vara la mplig ur olika konsistenser. Övriga specialkonsistenser finns i besta llningssortimentet. Patienten erbjuds la mpliga kombinationer. Extra energi- och proteinrik mat: Patienter erbjuds specifikt la mpliga val av tillbehör som energi- och proteinrika drycker och mellanmål så att en liten volym mat ger förhållandevis mer energi per portion och måltid. Litet Och Gott utgör ett sa rskilt viktigt komplement för att kunna optimera intag över dygnet. Annan kultur och religion: Måltidsbufféns innehåll ska ge alternativ för vanligast förekommande religioners kosthållning. Litet Och Gott rymmer alltid tillbehör som i smak och tradition kan sta rka alla anra ttningar. egetarisk kost: En huvudanra ttning anpassad för veganer dagligen. Denna kan vara en del i kombinationen med två varma grönsaksanra ttningar. Kan kompletteras med Litet Och Gott och exempelvis kika rtspuré, oliver, kall yoghurtsås eller fetaost. Övriga specialkoster: Buffé ger möjlighet att sa tta samman olika kombinationer och kan i stort ta cka flera varianter av specialkoster, och specialanpassning görs utifrån ordination och patientstatus.

20 En måltid är mer än mat. år modell omfattar inte bara mat, utan a ven mötet och miljön. Genom att ge kunskap om måltidens betydelse för ha lsan kan en helhet kring måltidsupplevelsen skapas. årdpersonal och kök får utbildning och va g ledning. Patient, anhöriga och besökare får information. Målgrupp: Frågeställning: Kunskap genom: Utbildning och va gledning. Riskbedömning, måltidssamtal och va gledning. Köket Avdelningspersonal/vård och servering ad ska tillagas, till vem och varför? em bör a ta vad och vad vill patienten a ta? Patienten ad a r ba st för mig? arför och vad vill jag a ta? Måltidsinformation, måltidssamtal, tydliga menyer och va gledning. Avdelnings- och vårdpersonal Anhöriga och besökare em har a tit vad och vem har inte a tit? ad skall vi erbjuda ista llet? ad har min anhörig a tit? Hur följer vi upp detta hemma? Utbildning, va gledning, kost registrering och uppföljning, utveckling av effektiva verktyg. Menyer och informationsbroschyr, måltidssamtal vid utskrivning, tydlig webb-information.

21 ilka förväntningar har patienten, vården och köket på måltiden? Patienten: Bli va nligt och trevligt bemött. Bekra ftelse av mig som individ det a r mitt val i alla aspekter. En stund av lugn, ro, eller social samvaro. Sinnestillfredsta llelse syn, lukt, smak, behaglig ma ttnad. Maten och måltiden ska inte ge sma rta, oro, illamående eller obehag. Måltiden ska inte ka nnas som ett nederlag. Måltiden ska inte bekra fta det sjuka av mig utan det friska den jag a r. ården: Mat och na ring ska bidra till och underla tta la kning och återha mtning. Ra tt mat och na ring kan förhindra komplikationer och vårdskador. Maten a r nutritionens bas och maten a r en del av hela behandlingen under vårdtiden. Med effektiva informationsstöd och bra verktyg för bedömning och uppföljning blir måltiden en tydlig och kvalitativ del av den goda vården. Köket: Kvalitet i alla aspekter från inköp av råvara till hantering, tillagning och distribution. Hanterbart och la ttarbetat med ra tt utrustning och verktyg. Effektivt utnyttjande av personalresurser. Omtyckt av våra måltidsga ster. Mat som a ts upp a r god ekonomi och hushållande av våra resurser. i lagar inte bara mat utan ser den som en del av helheten med service, bemötande och miljö. Alla la nkar i kedjan a r lika viktiga och vi samverkar över organisationsgra nserna.

22 ar med och förbättra framtidens offentliga måltider. i tror på måltidsupplevelser som är mer än bara mat. i vill inspirera, utmana och utveckla. i ska höja statusen för alla som jobbar med offentliga måltider. Måltidsgla dje a r en samlande kraft för att förba ttra framtidens offentliga måltider. I förskola och skola, inom vård och omsorg. erksamheten a r uppdelad i Måltidsgla dje för Barn & Unga, Måltidsgla dje för Äldre och Måltidsgla dje på Sjukhus.

23 Behöver du en kunskaps partner eller en inspirationsboost? Hör av dig. Som en del av Livsmedelsakademin kan vi bidra med ett va rdefullt helhetsperspektiv kring mat och måltidsgla dje. i kan vi erbjuda allt från externa inspirations förela sningar till att medverka som kunskapspartner i innovationsprojekt. Dessutom arrangerar vi egna kunskapshöjande och inspirerande evenemang kring den offentliga måltiden. ill du veta mer? Hör av dig, la s mer och håll utkik efter aktuella evenemang på: livsmedelsakademin.se/maltidsgladje

24 Na r mat möter vård a r service, bemötande och måltidsmiljö lika viktigt som måltidens smak och na ringsinnehåll. i vill att varje måltid på sjukhus ska vara ett gott möte mellan ma nniskor och serveras i en miljö som ger en positiv upplevelse. Det ha r a r vår vision och våra idéer för att introducera mer måltidsgla dje på sjukhus. ill du veta a nnu mer? livsmedelsakademin.se/maltidsgladje Foto: Pontus Ferneman, Jönsson Bilder Matstylister: Peo Fredholm och Lill Spenninge

Innovation i Trelleborg

Innovation i Trelleborg LIVSMEDELSAKADEMIN Innovation i Trelleborg Arbetsdokument Av projektgrupp för Måltidsglädje på sjukhus, Livsmedelsakademin. Red. Maria Biörklund Helgesson 2013-08-09 En sammanfattning av texter från Råmanus.

Läs mer

En beskrivning av vår vision för Måltidskonceptet

En beskrivning av vår vision för Måltidskonceptet MÅLTIDSGLÄDJE PÅ SJUKHUS, LIVSMEDELSAKADEMIN En beskrivning av vår vision för Måltidskonceptet Lasarettet Trelleborg Måltidsglädje tillsammans med Lasarettet Trelleborg Sammanställt av Helgesson och 2013-04-11

Läs mer

Fleximat - härlagad måltidsglädje

Fleximat - härlagad måltidsglädje Fleximat - härlagad måltidsglädje Måltidsupplevelse med patienten i fokus Måltiden är mer än bara mat, speciellt på sjukhus. Hos oss ska måltiden vara dagens höjdpunkt. Därför utgår vårt nya måltidssystem

Läs mer

Fleximat - härlagad måltidsglädje

Fleximat - härlagad måltidsglädje Fleximat - härlagad måltidsglädje Måltidsupplevelse med patienten i fokus Måltiden är mer än bara mat, speciellt på sjukhus. Hos oss ska måltiden vara dagens höjdpunkt. Därför utgår vårt nya måltidssystem

Läs mer

Mat på äldre dar. - Råd för att motverka ofrivillig viktnedgång

Mat på äldre dar. - Råd för att motverka ofrivillig viktnedgång Mat på äldre dar - Råd för att motverka ofrivillig viktnedgång Det naturliga åldrandet När vi blir äldre sker många förändringar i vår kropp. Många av förändringarna är en del av det naturliga åldrandet.

Läs mer

Trelleborgsnormen. Ett förslag på hur det går att uppnå Måltidsglädje på sjukhus utifrån ett pilotprojekt i Trelleborg.

Trelleborgsnormen. Ett förslag på hur det går att uppnå Måltidsglädje på sjukhus utifrån ett pilotprojekt i Trelleborg. 2013 Trelleborgsnormen Ett förslag på hur det går att uppnå Måltidsglädje på sjukhus utifrån ett pilotprojekt i Trelleborg. Av projektgruppen vid Livsmedelsakademin Trelleborgsnormen Innehåll... 0 Trelleborgsnormen...

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2 (5)

LUDVIKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2 (5) LUDVIKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Gun-Britt Hedsten Vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer för Vård- och omsorgsnämndens måltidsverksamheter Bakgrund Hos de flesta äldre människor minskar energiförbrukningen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN

RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN Bilaga till kostpolicyn RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN NÄRING MÅLTIDEN Måltiderna ska vara utformade enligt de svenska näringsrekommendationerna för äldre. Måltidernas närings- och energiinnehåll är viktigt

Läs mer

Syfte Syftet med dokumentet är att få ett styrande dokument i det dagliga arbetet och ett stöd för kvalitetssäkring

Syfte Syftet med dokumentet är att få ett styrande dokument i det dagliga arbetet och ett stöd för kvalitetssäkring Kvalitetsmåltider Alla matgäster ska uppleva en trygghet i att maten som serveras i Marks kommun är god, näringsrik, väl sammansatt och säker avseende specialkoster och livsmedelshygien. Syfte Syftet med

Läs mer

Lättuggad kost Konsistensanpassad kost

Lättuggad kost Konsistensanpassad kost Lättuggad kost Konsistensanpassad kost Lättuggad kost är lämplig till patienter med lätta tugg- och sväljsvårigheter, den passar även till patienter med motoriska problem eller orkeslöshet. Den lättuggade

Läs mer

KVALITETSKRAV GÄLLANDE HELDYGNSKOST SOM SERVERAS TILL ÄLDRE PÅ VÅRDBOENDE

KVALITETSKRAV GÄLLANDE HELDYGNSKOST SOM SERVERAS TILL ÄLDRE PÅ VÅRDBOENDE 2013-09-10 1 (5) KVALITETSKRAV GÄLLANDE HELDYGNSKOST SOM SERVERAS TILL ÄLDRE PÅ VÅRDBOENDE 1. LAGAR, FÖRESKRIFTER OCH TILLSYN Leverantör/entreprenör av kost skall följa de regelverk som stat och kommun

Läs mer

Kostriktlinjer för socialförvaltningen

Kostriktlinjer för socialförvaltningen Kostriktlinjer för socialförvaltningen Större andel vegetabilier Kostavdelningen reviderar sina recept samt matsedlar för att få en större mängd vegetabilier. Socialförvaltningen främjar möjligheten att

Läs mer

Kostpolicy. - för verksamheten inom förskola, skola, matdistribution och restauranger för äldre samt gruppboende för äldre

Kostpolicy. - för verksamheten inom förskola, skola, matdistribution och restauranger för äldre samt gruppboende för äldre Kostpolicy - för verksamheten inom förskola, skola, matdistribution och restauranger för äldre samt gruppboende för äldre Antagen Kommunfullmäktige 2008-08-18 134 Reviderad Kommunfullmäktige 2012-12-10

Läs mer

Kostpolicy för Äldreomsorgen

Kostpolicy för Äldreomsorgen - KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN 2012-02-07 Kostpolicy för Äldreomsorgen u:\soc\socialförvaltning\ledningssystem\pia och karin\dokument, orginal\kost\kos_kostpolicy.doc Kils kommun Postadress Besöksadress

Läs mer

Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet

Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och brett ämne! Måltiderna är centrala

Läs mer

Frukosten bör serveras någon gång mellan klockan 07.30 och 9.00. Den ska stå för 15-20 procent (320-430 kcal) av dagens energibehov.

Frukosten bör serveras någon gång mellan klockan 07.30 och 9.00. Den ska stå för 15-20 procent (320-430 kcal) av dagens energibehov. Koststandard Frukost Frukosten bör serveras någon gång mellan klockan 07.30 och 9.00. Den ska stå för 15-20 procent (320-430 kcal) av dagens energibehov. Frukosten ska anpassas efter vårdtagarens önskemål

Läs mer

Information om E-kost, energi/- proteinrik kost, samt förslag till måltidsordning

Information om E-kost, energi/- proteinrik kost, samt förslag till måltidsordning 1 Energi- och proteinrik kost (E-kost) rekommenderas till patienter som bedöms vara undernärda eller i riskzonen för att utveckla undernäring i kombination med att dom har en dålig aptit. E-kost rekommenderas

Läs mer

Lättuggad kost. Grovpatékonsistens

Lättuggad kost. Grovpatékonsistens Lättuggad kost/grov patékonsistens Skapad/reviderad: 2015-11-30/Kerstin Arvidsson Lättuggad kost Grovpatékonsistens Lättuggad kost/grov patékonsistens är lämplig till patienter med lätta tugg- och sväljsvårigheter,

Läs mer

KOSTPOLICY FÖR VÅRD OCH OMSORG

KOSTPOLICY FÖR VÅRD OCH OMSORG KOSTPOLICY FÖR VÅRD OCH OMSORG Mat är en förutsättning för att vi ska må bra. En måltid ska ge tillfälle till njutning och att man ska få den energi och de näringsämnen man behöver. Behovet av näring och

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGENS MAT

RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGENS MAT 1(11) Hammarö 2008 RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGENS MAT Antagen av servicenämnden 2008 2(11) Inledning Mat är ett av livets glädjeämnen. Maten är för många dagens höjdpunkt och innebär inte bara njutning

Läs mer

KOSTPOLICY FÖR VÅRD OCH OMSORG

KOSTPOLICY FÖR VÅRD OCH OMSORG KOSTPOLICY FÖR VÅRD OCH OMSORG Inom Vård och omsorg ska mat och näring ses som en integrerad del av omvårdnaden. Alla matgäster ska känna sig trygga i att maten som serveras inom äldreomsorgen och LSS-verksamheten

Läs mer

Nutritionsproblem och åtgärder

Nutritionsproblem och åtgärder Nutritionsproblem och åtgärder RCC-Utbildningsdag Maria Röjeteg och Kristina Öhlén leg dietister Kirurgklinikens dietister, Västmanlands sjukhus Västerås Kirurgdietisterna i Västerås arbetar mot: Kirurgklinikens

Läs mer

Härlagad måltidsglädje med patienten i fokus

Härlagad måltidsglädje med patienten i fokus Härlagad måltidsglädje med patienten i fokus Ett annat sätt att tänka Vi vill skapa något nytt. Men det är ändå lätt att man hamnar i gamla hjulspår. Sveriges friskaste län 2025 Framtidens utmaningar Åldrande

Läs mer

Timbalkost Konsistensanpassad kost

Timbalkost Konsistensanpassad kost Timbalkost Konsistensanpassad kost Timbalkost är lämplig till patienter med uttalade tugg- och sväljsvårigheter. Timbalkonsistensen är jämn och utan småbitar. Den kräver ingen grundligare bearbetning i

Läs mer

Lev livet med Liva Energi

Lev livet med Liva Energi Lev livet med Liva Energi Liva Energi: Lätt att servera gott att äta Smaker som äldre uppskattar Extra energi är enklare än du tror Kan motverka undernäring Undernäring är ett stort problem bland många

Läs mer

Kostpolicy för Haninge kommun

Kostpolicy för Haninge kommun Kostpolicy för Haninge kommun Dokumenttyp: Styrdokument Dokumentnamn: Kostpolicy för Haninge kommun Beslutat datum: 2017-06-14 Gäller från datum: 2017-06-26 Beslutat av: Kommunstyrelsen 159 Ansvarig förvaltning

Läs mer

2013-11-26 Bilaga 1. Mellanmål 390 kcal Förskola 1-5 år Frukost 300 kcal

2013-11-26 Bilaga 1. Mellanmål 390 kcal Förskola 1-5 år Frukost 300 kcal SoT, Måltid Näring Samtliga normalkostens matsedlar är näringsbedömda i webbaserade verktyget Skolmat Sverige, såväl lunch som frukost och mellanmål. Måltiderna är också näringsberäknade så att de energimässigt

Läs mer

Sveriges bästa sjukhusmat Information till Medborgarutskottet

Sveriges bästa sjukhusmat Information till Medborgarutskottet Sveriges bästa sjukhusmat 20181017 Information till Medborgarutskottet Succéförbättring på bara två år Nationella patientenkäten 2012 Nationella patientenkäten 2014 Det var så här. Vi var totalt nedskrivna

Läs mer

Förskolans mat Verksamhetsplan för köket

Förskolans mat Verksamhetsplan för köket Förskolans mat Verksamhetsplan för köket 2014-2015 Innehåll Förskolans visioner och arbete runt måltiderna... 3 Bra principer för maten... 4 Ekologiska råvaror... 4 Sockerpolicy... 4 Saltpolicy... 5 Kontinuerliga

Läs mer

Framtidens utmaningar

Framtidens utmaningar Framtidens utmaningar Åldrande befolkning Undernäring hos multisjuka - vi måste prioritera att patienten äter något Inte en homogen grupp med matgäster - A- och E-kost var inte lösningen Nöjda matgäster-ökade

Läs mer

Kostpolicy för Gnosjö kommun

Kostpolicy för Gnosjö kommun Kostpolicy för Gnosjö kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-25 94 Varför en kostpolicy? För enhetliga riktlinjer för verksamheterna inom äldreomsorg och skolorna Stöd för brukare, anhöriga, elever,

Läs mer

Kostpolicy. Botkyrka kommun. Förskola, skola och äldreomsorg. Tryckt: Februari 2008

Kostpolicy.  Botkyrka kommun. Förskola, skola och äldreomsorg. Tryckt: Februari 2008 Kostpolicy Botkyrka kommun Förskola, skola och äldreomsorg Tryckt: Februari 2008 Botkyrka kommun, Munkhättevägen 45, 147 85 Tumba, Tel: 08 530 610 00, www.botkyrka.se www.botkyrka.se/halsaochkostt Foto:

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, kokerska, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider

Läs mer

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION Goda råd om mat vid KOL 1 KOL & NUTRITION Innehåll Varför bör man ha koll på maten när man har KOL? 3 Varför är fett så viktigt? 4 Vilken betydelse har protein? 5 Vad kan du tänka på när det gäller kosten?

Läs mer

Vegetarisk kost. Det finns flera sätt att äta vegetariskt. Ofta äter man mycket grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, nötter och frön.

Vegetarisk kost. Det finns flera sätt att äta vegetariskt. Ofta äter man mycket grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, nötter och frön. Vegetarisk kost Det finns flera sätt att äta vegetariskt. Ofta äter man mycket grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, nötter och frön. Vegankost innehåller bara vegetabiliska livsmedel. Laktovegetarisk kost

Läs mer

Nutrition. sid. 1 av 5. Styrdokument Riktlinjer. Beslutat av Förvaltningschef. Gäller från och med

Nutrition. sid. 1 av 5. Styrdokument Riktlinjer. Beslutat av Förvaltningschef. Gäller från och med Nutrition Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig MAS och SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med 2016-01-15 Senast reviderad 2019-04-24 sid. 1 av

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider är centrala

Läs mer

Eftersom maten får stor volym är mellanmålen extra viktiga!

Eftersom maten får stor volym är mellanmålen extra viktiga! Fettreducerad kost Fettreducerad kost är avsedd för patienter med Crohns sjukdom, andra sjukdomar eller skador i mag-tarmkanalen där fett i maten kan ge upphov till besvär och problem med diarréer. För

Läs mer

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiden har betydelse Våra måltider har stor betydelse. Det är säkert alla överens om. Näringsriktig mat ger energi och hälsa. God och

Läs mer

Kostpolicy med riktlinjer

Kostpolicy med riktlinjer Dokumentansvarig Johan Miedl Kostchef POLICY Beslutande Kommunstyrelsen 39 1(8) Beteckning Handbok Giltighetstid 2017-04-01 Aktualitetsprövning/revidering senast 2020 Dokumentkategori Dokumentkoppling

Läs mer

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper:

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kostutbildning Vad är kost? Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kolhydrater Protein Fett Vitaminer & mineraler Kolhydrater ger kroppen energi och gör att du

Läs mer

Kost och träning Sömn och vila Hälsa

Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Vi är skapta för att röra på oss, annars bryts musklerna ner. Starkt skelett minskar risken för benbrott och stukade leder. Mat är vår bensin för att

Läs mer

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF KOST Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars 2019 Ändringar införda till och med KF Innehållsförteckning GOD OCH AV BRA KVALITET... 2 INFLYTANDE... 2 NÄRINGSRIKTIG... 3 MILJÖ OCH HÅLLBARHET... 3 SÄKER...

Läs mer

Alla ska vi dö Men man ska inte behöva svälta ihjäl!

Alla ska vi dö Men man ska inte behöva svälta ihjäl! Alla ska vi dö Men man ska inte behöva svälta ihjäl! Anders Rhodin Gävle 2015-04-29 kommun 2 Gävle 2015-04-29 kommun 3 Gävle kommun 2015-04-29 5 Varför är maten betydelsefull? Fysiologiskt kroppsligt

Läs mer

MATGLÄDJE FÖR ALLA. Lättuggad mat med färdiga timbaler Extra näring med berikning. Findus Special Foods Upplev skillnaden

MATGLÄDJE FÖR ALLA. Lättuggad mat med färdiga timbaler Extra näring med berikning. Findus Special Foods Upplev skillnaden MATGLÄDJE FÖR ALLA Lättuggad mat med färdiga timbaler Extra näring med berikning Findus Special Foods Upplev skillnaden Rätt och näringsriktig kost en rättighet Att få i sig näringsriktig och energirik

Läs mer

Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun. Världsvan & Hemkär

Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun. Världsvan & Hemkär Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun Världsvan & Hemkär Förord Vårt mål är att alla matgäster ska känna trygghet i att Mjölby kommun serverar god, vällagad och näringsrik kost i förskolan, skolan

Läs mer

Riktlinjer för kostpolicyn. Förskole-, fritids- och skolverksamhet Hudiksvalls kommun

Riktlinjer för kostpolicyn. Förskole-, fritids- och skolverksamhet Hudiksvalls kommun Riktlinjer för kostpolicyn Förskole-, fritids- och skolverksamhet Hudiksvalls kommun Innehåll Riktlinjer för kostpolicyn 1 Måltidens innehåll/måltidsordning 1 Planering av måltiderna 1 Inköp av livsmedel

Läs mer

Kostpolicy. Särskilt boende

Kostpolicy. Särskilt boende Kostpolicy Särskilt boende Inledning I Sollentuna kommun är vård- och omsorgsnämnden ansvarig för kommunens äldreomsorg. Nämndens värdegrund är att Alla ska ha förutsättningar för att leva sina liv med

Läs mer

www.hassleholm.se S Måltidspolicy Policy

www.hassleholm.se S Måltidspolicy Policy www.hassleholm.se S Måltidspolicy Policy Sida 2 (6) Innehåll Inledning 3 Syfte 3 Gemensamt för kost och måltider 3 Kvalitet och utförande 4 Kunskap och kompetens 4 Miljö och hållbar utveckling 4 Måltider

Läs mer

Kosten kort och gott

Kosten kort och gott Kosten kort och gott En broschyr från kostenheten Reviderad december 2011 Bra mat i förskolan och skolan är betydelsefullt för att barnen ska orka med hela dagen på förskolan och för elevernas prestationer

Läs mer

KOSTPOLICY. Beslutad av kommunfullmäktige 2012-02-06 PROGRAM

KOSTPOLICY. Beslutad av kommunfullmäktige 2012-02-06 PROGRAM KOSTPOLICY Beslutad av kommunfullmäktige 2012-02-06 PROGRAM Inledning I Haninge kommun serveras mat varje dag till drygt 15 000 barn, elever, vuxna och äldre inom måltidsverksamheterna i förskola, skola,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Beslutad i: Barn- och ungdomsnämnden Uppdaterad: 2014-10-22 POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt.

Läs mer

Datum Slutrapport Måltidsglädje på sjukhus ett pilotprojekt på lasarettet i Trelleborg

Datum Slutrapport Måltidsglädje på sjukhus ett pilotprojekt på lasarettet i Trelleborg Anders Forsell FM-chef 040-675 35 80 anders.forsell@skane.se SLUTRAPPORT Datum 2013-12-11 1 (6) Slutrapport Måltidsglädje på sjukhus ett pilotprojekt på lasarettet i Trelleborg Sammanfattning I Måltidsglädje

Läs mer

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT!

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! För att orka prestera måsta du tanka kroppen med rätt mat! Som fotbollsspelare och idrottare behöver vi få i oss mat från alla energikällor men framför

Läs mer

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION Goda råd om mat vid KOL 1 KOL & NUTRITION INNEHÅLL Varför bör man ha koll på maten när man har KOL? 3 Varför är fett så viktigt? 4 Vilken betydelse har protein? 5 Vad kan du tänka på när det gäller kosten?

Läs mer

Fleximat - härlagad måltidsglädje

Fleximat - härlagad måltidsglädje Fleximat - härlagad måltidsglädje Måltidsupplevelse med patienten i fokus Måltiden är mer än bara mat, speciellt på sjukhus. Hos oss ska måltiden vara dagens höjdpunkt. Därför utgår vårt nya måltidssystem

Läs mer

Från utskälld till utmärkt En resa till Sveriges bästa sjukhusmat

Från utskälld till utmärkt En resa till Sveriges bästa sjukhusmat Från utskälld till utmärkt En resa till Sveriges bästa sjukhusmat Bakgrund Kostkommission - Projekt Landstingets politiker gav Landstingsservice uppdraget att ta utreda vad som behövdes göras för att få

Läs mer

Kostpolitiskt program

Kostpolitiskt program Kostpolitiskt program i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Syfte 3 Vision 3 Uppföljning och revidering 3 Inledning

Läs mer

Nyhet! Liva Energi Svartvinbärsdryck Protein. Vad behövs det egentligen för att Elsa ska må bra?

Nyhet! Liva Energi Svartvinbärsdryck Protein. Vad behövs det egentligen för att Elsa ska må bra? Nyhet! Liva Energi Svartvinbärsdryck Protein Vad behövs det egentligen för att Elsa ska må bra? Ta väl hand om Elsa och hennes kamrater Den svenska vården och omsorgen är bra. Vårdpersonalen, både på sjukhus

Läs mer

Bra måltider grunden för en bra äldreomsorg!

Bra måltider grunden för en bra äldreomsorg! Bra måltider grunden för en bra äldreomsorg! 2018-10-18 Anna-Karin Quetel Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg Det ska vara gott att bli gammal! Vad är nytt i Livsmedelsverkets

Läs mer

KOSTPOLICY FÖR TIDAHOLMS KOMMUNS FÖRSKOLOR OCH SKOLOR

KOSTPOLICY FÖR TIDAHOLMS KOMMUNS FÖRSKOLOR OCH SKOLOR KOSTPOLICY FÖR TIDAHOLMS KOMMUNS FÖRSKOLOR OCH SKOLOR Tidaholm karin.artmo@tidaholm.se 2010-02-01 Kostpolicy för Tidaholms kommuns förskolor och skolor Vision Alla matgäster skall känna sig trygga i att

Läs mer

H ÄLSA Av Marie Broholmer

H ÄLSA Av Marie Broholmer H ÄLSA Av Marie Broholmer Innehållsförteckning MAT FÖR BRA PRESTATION... 3 Balans... 3 Kolhydrater... 3 Fett... 3 Protein... 3 Vatten... 4 Antioxidanter... 4 Måltidssammansättning... 4 Före, under och

Läs mer

Riktlinjer för kost i förskola och skola

Riktlinjer för kost i förskola och skola Tjänsteskrivelse 2018-03-07 Handläggare Camilla Alvesborg Avdelningen styrning och kvalitet Diarienummer 2016UTN/0293 Utbildningsnämnden Riktlinjer för kost i förskola och skola Förslag till beslut Redovisning

Läs mer

Fallprevention. Dietist Magnus Eriksson Tel:

Fallprevention. Dietist Magnus Eriksson Tel: Fallprevention Dietist Magnus Eriksson Magnus.Eriksson9@Eskilstuna.se Tel: 016-710 51 11 Vem är jag? 33 år Karlstad Vof- Eskilstuna Legitimerad dietist Motorcross Hur mycket mat äter vi under en livstid?

Läs mer

Till vårdnadshavare 1

Till vårdnadshavare 1 1 Till vårdnadshavare Inledning Maten är ett av livets stora glädjeämnen. Måltiden ska engagera alla sinnen och vara en höjdpunkt på dagen, värd att se fram emot. Utgångspunkterna för riktlinjerna är att

Läs mer

Landstinget Sörmland kan bidra till en god kosthållning, som vårdgivare och arbetsgivare, genom att underlätta för patienter och personal att göra de

Landstinget Sörmland kan bidra till en god kosthållning, som vårdgivare och arbetsgivare, genom att underlätta för patienter och personal att göra de Kostpolicy Landstinget Sörmland kan bidra till en god kosthållning, som vårdgivare och arbetsgivare, genom att underlätta för patienter och personal att göra de hälsosamma valen. För patienter är kostpolicyn

Läs mer

Kostriktlinjer för socialförvaltningen

Kostriktlinjer för socialförvaltningen Kostriktlinjer för socialförvaltningen S.M.A.R.T S.M.A.R.T är ett koncept framtaget av Stockholms läns landsting, centrum för folkhälsa, tillämpad näringslära samt Konsumentverket. Kristinehamns kommun

Läs mer

Kostpolicy för äldreomsorgen

Kostpolicy för äldreomsorgen Kostpolicy för äldreomsorgen Vision Alla matgäster, äldre som yngre, erbjuds god nylagad, varm, och säker mat i en lugn och trevlig miljö. Maten produceras och distribueras så att den främjar både folkhälsa

Läs mer

Proteinreducerad. Den proteinreducerade kosten är avsedd för patienter med njursvikt som ordinerats proteinreducerad kost av läkare.

Proteinreducerad. Den proteinreducerade kosten är avsedd för patienter med njursvikt som ordinerats proteinreducerad kost av läkare. Proteinreducerad kost Den proteinreducerade kosten är avsedd för patienter med njursvikt som ordinerats proteinreducerad kost av läkare. Patienter med nedsatt njurfunktion har en minskad förmåga att utsöndra

Läs mer

KOST- OCH MÅLTIDSPOLICY

KOST- OCH MÅLTIDSPOLICY KOST- OCH MÅLTIDSPOLICY För vård- och omsorgsboende inom socialnämnden, Antagen av socialnämnden 2012-02-14, SN 29 Dnr 2012/25-735, Hid 2012.146 2 (5) INLEDNING En fullvärdig kost är en förutsättning för

Läs mer

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Upprättad av KF tillfällig beredning Berörda verksamheter Bildning, Vård och Omsorg Fastställd datum KF 2011-11-22 99 Dokumentnamn Måltidspolicy Reviderad Diarienummer

Läs mer

maten i grundskoleverksamheten MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

maten i grundskoleverksamheten MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Mmm maten i grundskoleverksamheten MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Maten i grundskoleverksamheten Denna folder med gemensamma riktlinjer är ett led i arbetet med att grundlägga

Läs mer

Nedsatt aptit, ofrivillig viktnedgång och viktuppgång efter stroke. Maine Carlsson Dietist, doktorand Umeå Universitet, geriatrik

Nedsatt aptit, ofrivillig viktnedgång och viktuppgång efter stroke. Maine Carlsson Dietist, doktorand Umeå Universitet, geriatrik Nedsatt aptit, ofrivillig viktnedgång och viktuppgång efter stroke Maine Carlsson Dietist, doktorand Umeå Universitet, geriatrik Nutritionsbehandling Europarådets riktlinjer Samma krav på utredning, diagnos,

Läs mer

Utbildningar för personal inom äldreomsorgen i Stockholm stad

Utbildningar för personal inom äldreomsorgen i Stockholm stad Planera för våren 2013! Utbildningar för personal inom äldreomsorgen i Stockholm stad Äldrecentrum arrangerar i samarbete med äldreförvaltningen utbildningar med olika teman inom ämnesområdet nutrition,

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

Kost i skola och barnomsorg

Kost i skola och barnomsorg Barn- och utbildningsförvaltningen Ärende nr: BUN 2017/408 Fastställd: 2017-12-14 Reviderad: RIKTLINJE Kost i skola och barnomsorg 2/10 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Vision...

Läs mer

Kostpolitisk Plan. Vingåkers kommun

Kostpolitisk Plan. Vingåkers kommun Kostpolitisk_Plan_20132015 Kostpolitisk Plan Vingåkers kommun 2013-2015 Antagen av kommunstyrelsen 2012-09-17, 143 Vision I Vingåkers kommun ska vi erbjuda våra barn, elever och brukare en god, näringsriktig

Läs mer

Information om A-kost, allmän kost för sjuka, samt förslag till måltidsordning

Information om A-kost, allmän kost för sjuka, samt förslag till måltidsordning 1 Information om A-kost, allmän kost för sjuka, samt förslag till måltidsordning För de flesta sjuka påverkas aptiten eller förmågan till fysisk aktivitet vilket medför att patienten gynnas av att äta

Läs mer

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider Kostpolicy för Falköpings kommun Mat och måltider Falköpings kommun och maten Här i Falköpings kommun är maten ett medel för att nå god och jämlik hälsa för kommunens invånare. Detta är i enlighet med

Läs mer

Vegankost till barn. Johan Keres Leg. Dietist

Vegankost till barn. Johan Keres Leg. Dietist Vegankost till barn Johan Keres Leg. Dietist Bemötande Patientlagen 1 kap 6 Målet med hälso-och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt

Läs mer

Näring för god vård och omsorg en vägledning för att förebygga och behandla undernäring. Elisabet Rothenberg, bitr. professor Högskolan Kristianstad

Näring för god vård och omsorg en vägledning för att förebygga och behandla undernäring. Elisabet Rothenberg, bitr. professor Högskolan Kristianstad Näring för god vård och omsorg en vägledning för att förebygga och behandla undernäring Elisabet Rothenberg, bitr. professor Högskolan Kristianstad Åldrandet en individuell process. Ur Healthy Ageing profiles

Läs mer

Recept och måltidsförslag

Recept och måltidsförslag NLL Datum Gäller t.o.m. Ansvarig Reviderad 2015 01 27 2016 01 27 Anna Skogfält Dietistenheten Sunderby sjukhus Anna Skogfält EmmaMaria Wiklund Recept och måltidsförslag efter gastric bypass operation 1

Läs mer

Mat vid cancer. Lära sig leva med cancer

Mat vid cancer. Lära sig leva med cancer Mat vid cancer Mat vid cancer Varför ska man äta? Varför går man ner i vikt vid sjukdom? Hur ska man äta vid ofrivillig viktnedgång? Varför det är viktigt att äta Vad gör man vid minskad aptit? Mat vid

Läs mer

Måltidspolicy. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige Uppdateras före Dokumentansvarig: Kostchef

Måltidspolicy. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige Uppdateras före Dokumentansvarig: Kostchef Fastställd av kommunfullmäktige 2018-04-23 24 Uppdateras före 2022-04-23 Dokumentansvarig: Kostchef 1 Syfte och bakgrund Grästorps kommun erbjuder matgästerna goda, näringsriktiga och lustfyllda måltider

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 Maten och måltiden på äldre dar 1 Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 2015-02-05 15:51:40 Maten och måltiden är viktig, den ger dig inte bara näring och energi, utan innebär också för många något trevligt

Läs mer

Nutrition & risk för undernäring

Nutrition & risk för undernäring Nutrition & risk för undernäring 1 Vad ska vi ta upp? Näringslära Normal mathållning för äldre Åldrande och fysiologiska förändringar Sväljsvårigheter Olika koster och konsistenser Berikningar 2 3 Socialstyrelsen

Läs mer

Med individen i centrum Nya råd för äldreomsorgens måltider Anna-Karin Quetel

Med individen i centrum Nya råd för äldreomsorgens måltider Anna-Karin Quetel Med individen i centrum Nya råd för äldreomsorgens måltider Anna-Karin Quetel Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg Vi byter fokus Från kost till måltid Från tabeller till

Läs mer

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17% Vatten:

Läs mer

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com.

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com. Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män F Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17%

Läs mer

Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3

Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3 Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3 Syfte Att ange den nivå för måltidskvalitet som ska gälla för all verksamhet inom bildningsförvaltningen i Hammarö kommun. Att

Läs mer

Kostpolicy. inom äldreomsorgen

Kostpolicy. inom äldreomsorgen Kostpolicy inom äldreomsorgen Alla matgäster, men även anhöriga, ska känna en trygghet i att det serveras välsmakande och näringsriktigt väl sammansatt kost inom Södertälje kommuns måltidsverksamheter.

Läs mer

Mat och dryck för dig som har diabetes

Mat och dryck för dig som har diabetes Mat och dryck för dig som har diabetes Den här skriften handlar om sjukdomen diabetes. Du får veta vad diabetes är och på vilka sätt du kan må dåligt av diabetes. Här är det viktigaste du ska tänka på

Läs mer

Målet med kostpolicyn är att genom måltiderna stärka hälsan och öka det socialal, fysiska och psykiska välbefinnandet.

Målet med kostpolicyn är att genom måltiderna stärka hälsan och öka det socialal, fysiska och psykiska välbefinnandet. Y C I L O P T KOS N U M M O K A K R Y K T O FÖR B Målet med kostpolicyn är att genom måltiderna stärka hälsan och öka det socialal, fysiska och psykiska välbefinnandet.. 2 Vision Alla matgäster ska känna

Läs mer

Bra mat för seniorer

Bra mat för seniorer Bra mat för seniorer Tips på hur du bör äta för att må bra på äldre dar. Vacker, god och energirik mat är bra mat! Ät den mat du tycker om! Variera livsmedelsvalet! Behov av mat för äldre Med ökad ålder

Läs mer

Måltider i förskolan i Huddinge kommun

Måltider i förskolan i Huddinge kommun Måltider i förskolan i Huddinge kommun Våra kök I Huddinge kommun finns ca 75 kommunala förskolor där vi serverar mat till ca 5200 barn varje dag. På de flesta förskolor finns en kock som lagar maten i

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Det här händer i kroppen då du tränar Musklerna Hjärnan Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör

Läs mer

Kostråd energirik kost

Kostråd energirik kost Kostråd energirik kost Att genomgå en operation innebär att du utsätter kroppen för fysisk påfrestning och därför behöver kroppen extra näring och energi, det vill säga mat och dryck, för att orka. Mat

Läs mer

Mmm! Mmm! Måltiden som helhet. Måltiden som helhet. Maten Mötet Miljön

Mmm! Mmm! Måltiden som helhet. Måltiden som helhet. Maten Mötet Miljön mecs.se Mmm! Maten Mötet Miljön Maten inom vård och omsorg ska vara god, näringsrik och inbjudande. Den här broschyren syftar till att ge inspiration och kunskap om måltiden i sin helhet. Tillsammans kan

Läs mer

Bilaga 14TEK25-1. SkolmatSverige.se Skolmåltidens kvalitet ur helhetsperspektiv

Bilaga 14TEK25-1. SkolmatSverige.se Skolmåltidens kvalitet ur helhetsperspektiv Bilaga 14TEK5-1 SkolmatSverige.se Skolmåltidens kvalitet ur helhetsperspektiv Verktyget Bilaga 14TEK5-1 Bilaga 14TEK5-1 Verktyget Hjälper skolor och kommuner att utvärdera, dokumentera och utveckla kvaliteten

Läs mer