TILLGÄNGLIGHET I ABISKO NATIONALPARK

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TILLGÄNGLIGHET I ABISKO NATIONALPARK"

Transkript

1 TILLGÄNGLIGHET I ABISKO NATIONALPARK I Abisko är naturen nära. I den här foldern beskriver vi två turer i nationalparken där tillgängligheten är anpassad på olika sätt.

2 Välkommen! Till Sveriges nationalparker ska alla känna sig välkomna. Runt om i landets nationalparker arbetar därför länsstyrelserna med olika insatser för att förbättra tillgängligheten. Det är inte alltid helt lätt eftersom anpassningarna måste göras utifrån naturens förutsättningar. Det gör att tillgängligheten blir väldigt olika i olika nationalparker. I Abisko nationalpark har Länsstyrelsen förbättrat befintliga och anlagt nya leder, däckspänger, parkeringsplatser och rastplatser för att fler ska kunna besöka området. I den här foldern har vi försökt sammanställa ganska detaljerad information om de tillgänglighetsanpassningar som finns. Hör gärna av dig till förvaltningen av skyddad natur med frågor eller tips. Innehåll Sida Entréområdet 3 Naturum Abisko 3 Turtips 4 Gul led till Abiskojåkka kanjon 4 Grön led till Torneträsk strand 5 Karta 6 Hur tar jag mig till Abisko? 7 Boende i Abisko 7 Datum för denna version: Copyright Länsstyrelsen i Norrbottens län. Produktion: Anna Berhan. Kontakt: skyddadnatur.norrbotten@lansstyrelsen.se. Foton: Anna Berhan/Länsstyrelsen Norrbotten.

3 ENTRÉOMRÅDET Från parkeringsplatsen vid naturumbyggnaden är det 10 meter fram till den asfalterade gångvägen utanför naturum. Här ligger en informationscentral med skyltar på svenska och engelska. Det finns också en skylt med ljudknappar där du kan lyssna på information om nationalparken. Knapparna sitter 1,3 1,5 meter upp. Under knapp-skylten finns en folderlåda med en nationalparksfolder på svenska, engelska och tyska. Intill skyltarna finns en tredimensionell modell över nationalparken. Modellen är 70 cm hög och sexkantig. Runt informationscentralen finns det sittbänkar. Informationscentralen vid naturums entré. I bakgrunden skymtar parkeringen. Nedan ljudskylten i närbild. Rastplats i soligt läge vid naturum. Vid naturumbyggnadens västra gavel finns en tillgänglighetsanpassad rastplats på en grusad yta. Där finns ett bord med två bänkar med armstöd och två bord med tre bänkar utan arm- och ryggstöd. Vid ett av borden finns utrymme längs långsidan för rullstol/permobil. INNE I NATURUM ABISKO Vid entrén in till naturum finns en ramp med handledare. Dörren har dörröppnare. Inne i naturum finns utställningar och en bemannad reception. Det finns hiss och WC i entréplan. En ny utställning invigs Naturum är öppet från mitten av juni till slutet av september och under delar av övriga året. Mer information finns på Entrén till naturumbyggnaden.

4 TURTIPS Turerna i nationalparken är numrerade 1 6 och markerade med varsin färg. Här beskriver vi den gulmarkerade turen (2) till kanjonen, och rastplatsen vid Torneträsk strand, som ingår i grön tur (6). GUL LED (NUMMER 2) TILL KANJONEN Den gula leden tar dig till Abiskojokkens kanjon (se framsidan) och till nationalparkssymbolen och en rastplats. Det finns två alternativa sätt att ta sig ut. Från naturum Om du vill färdas den gula turen hela vägen från naturum (utan bil) hittar du den första hänvisningsskyltningen cirka 25 meter väster om naturum. Därifrån går du norrut längs den en asfalterade vägen, förbi fjällstationen till vänster och vandrarhemmet Keron till höger. Vägen sluttar svagt nedför (bild 1). Efter 80 meter tar asfalten slut i en T-korsning (2). Du fortsätter norrut in på en grusad led som slingrar sig ner för en naturklädd slänt i cirka 100 meter (3). Lutningen är upp till 8% och det finns varken handledare eller räcke. Grus=dimension? Längs leden finns ett par vilplan. Mellan vilplanen är det meter. När du kommit ner från sluttningen svänger du västerut in på en grusad led (4). Leden lutar svagt nedåt med maximalt 5% lutning. Efter 50 meter finns ett vilplan. Efter drygt 100 meter viker en smal, ej tillgänglighetsanpassad stig av åt höger. Den leder fram till en kulle med utsikt över fågeldeltat och Torneträsk. Efter 200 meter passerar du en brant stig ner från fjällstationen. Här börjar leden luta uppåt och det finns två vilplan med cirka 30 meters mellanrum. Efter 250 meter korsar du grusvägen ner till stranden. Här ser du parkeringsfickan snett framför dig till höger. Intill den fortsätter den grusade leden västerut som du ska följa fram till kanjonen. (totalsträcka?)

5 Från parkeringsfickan Om du vill skippa den första sträckan från naturum och har särskilt tillstånd kan du åka bil till parkeringsfickan som ligger längs vägen ner till stranden (6). Därifrån är det cirka 300 meter till kanjonen och 600 meter till nationalparkssymbolen. Den grusade leden börjar precis intill parkeringen. De första 500 metrarna lutar det som mest 5% och det finns avåkningsskydd. Bredden är 1,4 meter (7). Därefter kommer du in på den så kallade Rallarleden Här lutar det uppför med upp till 8% i ungefär 90 meter. Det finns två vilplan med 30 meters mellanrum. Du passerar en STF-stuga och ett rallaroch försvarsmuseet (Tillgänglighet dit/där?). Leden planar sedan ut vid en konstnärligt utsmyckad gångtunnel under E10. Här kan du lyssna på en jojk som startar via rörelsesensorer i tunnelns mynningar. För att komma till kanjonen går du inte genom tunneln utan fortsätter Rallarleden västerut. När du kommer fram till jåkken blir leden smalare längs cirka 20 meter (1,4 m som smalast). Här har du en fin utsikt över kanjonen och jåkken. Räcket är 1,1 meter högt men det går att se igenom (9). På andra sidan jåkken svänger leden norrut. Här börjar en 300 meter lång och 1,9 meter bred däckspång av trä (10) som går ända fram till nationalparkssymbolen och en rastplats. Räcket längs däckspången har en extra handledare 0,7 meter upp. Däckspången lutar upp till 8%. Norrut lutar det framför allt nerför. Det finns vilplan men de är inte så tydliga. Efter 120 meter finns en utsiktsplats med en bänk. Strax norr om den finns en 0,9 meter bred avstickare som inte är tillgänglighetsanpassad. Framme vid nationalparkssymbolen Guldkronan - kan du fota dig med fjället Njulla i bakgrunden. Intill finns bord och bänkar. Här kan du fika medan du njuter av utsikten mot Torneträsk, jokken och fjället Njullá i sydväst (11). Tillbaka tar du dig samma väg som du kom. Total ledsträcka=? Om du går hela vägen från naturum. Alternativt endast fram till jåkken ev.

6 Karta SK RÄ EN ET D N RN A R TO T S KE LA STF FJÄLLSTATION E10 KU N GS LE DE N NATURUM ABISKO Karta över entréområdet i Abisko nationalpark Tillgänglighetsanpassad led till kanjonen och en rastplats. Led/väg till en tillgänglighetsanpassad rastplats med eldstad, vid Torneträsk strand. Det finns även flera leder i närområdet som inte är tillgänglighetsanpassade.

7 GRÖN LED NUMMER 6 TILL ttorneträsk STRAND Ta bil eller få skjuts längs en 1 kilometer lång grusväg som går norrut mot Torneträsk. Vägen hittar du väster om STF:s fjällstation, nära korsningen med E10. Vid slutet av vägen finns en parkeringsficka för bilar med särskilt tillstånd. Från parkeringsfickan tar en 0,9 meter bred, grusad led dig 30 meter fram till en 50 kvadratmeter stor grusad yta med en rastplats (se bild till vänster). Här finns en eldstad och runt den står tre bänkar varav en med rygg- och armstöd. Det finns en informationsskylt om Torneträsk. Ta med ved om du vill elda. Här har du en härlig utsikt över Torneträsk och även mot Cuonavaggi (Lapporten) i öster (kan vara lite skymd av buskar). RESA TILL ABISKO De flesta tar sig hit med bil, buss eller tåg. Tänk på att stora delar av området inte snöröjs och därför är det svårare att ta sig fram med rullstol under vintern. MED TÅG Om du reser med tåg och åker rullstol kan du boka en särskild sittplats och assistans av tågpersonalen med rullstolslyft av och på. Från tågstationen Abisko Turist är det 350 meter till fjällstationen. Du måste korsa E10 och ta dig uppför en bilväg med ganska kraftig lutning. Om du i god tid kontaktar STF kan det vara möjligt att boka transport till och från tåget. SJ och Norrtåg kör tågtrafik. MED BUSS Förutom med charterbuss kan du ta dig hit med Länstrafiken Norrbotten. Länstrafikens bussar är utrustade med rullstolslyft eller ramp. Busshållplats finns vid E10. Därifrån är det 200 meter till fjällstationens entré, delvis brant uppför. MED FLYG Närmaste flygplats ligger i Kiruna, 100 km från Abisko. Hit flyger SAS och Norwegian. Under flygresan har de ansvar för dig som resenär. För ledsagning på flygplatsen kontaktar du Swedavia. MED BIL Abisko nationalpark ligger 1300 kilometer från Stockholm. E4 och E10 går hit. Närmaste biluthyrning och taxi finns i Kiruna. När du kommer fram till Abisko nationalpark är avtagsvägen skyltad. Det finns en särskild parkeringsplats för fordon med handikapptillstånd vid entrén till fjällstationen. Det finns också en parkeringsplats vid naturum Abisko, 50 meter från fjällstationen. TURISTINFORMATION Kiruna Lapplands turistbyrå informerar om hur man reser till Kiruna. info@kirunalappland.se VAR KAN JAG BO? Inne i nationalparken kan du hyra boende på Svenska Turistföreningens (STF) fjällstation. De har hotellrum, vandrarhem, en tältplats och stugor. I hotellet finns två funktionsanpassade rum. För mer information kontakta STF. I byn Abisko, tre kilometer öster om nationalparken, finns det flera boenden. Kontakta Kiruna Lapplands turistinformation för tips. E10 går mellan byn och nationalparken, och intill den går en skyltad och belyst grusad led där det vintertid är tillåtet att köra skoter. sverigesnationalparker.se lansstyrelsen.se/norrbotten skyddadnatur.norrbotten@ lansstyrelsen.se

Hågadalen Nåsten. Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad Ravinen vid Kvarnbofallet

Hågadalen Nåsten. Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad Ravinen vid Kvarnbofallet Hågadalen Nåsten Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad 2019-06-27 1. Ravinen vid Kvarnbofallet 2. Kung Björns hög 3. Fjärilsstigen i + X 1. Ravinen vid

Läs mer

Årike Fyris naturreservat

Årike Fyris naturreservat Årike Fyris naturreservat Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad 2019-10-01. i + 1 Övre Föret 2 Fågelplattformen 3 Utsikt på Ultunaåsen 1 0 Karta med

Läs mer

Dalkarlskärret i Hammarskog

Dalkarlskärret i Hammarskog Dalkarlskärret i Hammarskog Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad 2019-08-07 2. Fågeltornet väster om grillplatsen. 3. Fågeltornet norr om grillplatsen.

Läs mer

i + Kalmarnäs naturreservat Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i naturreservatet. Uppdaterad

i + Kalmarnäs naturreservat Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i naturreservatet. Uppdaterad Kalmarnäs naturreservat Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i naturreservatet. Uppdaterad 2019-09-05 i + 1. Utsiktsplatsen på Vattunödsberget 2. Äventyrsbanan 3. Grillplatsen

Läs mer

Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän.

Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän. Tillgänglighetspromenad Plats: Vita Sandar Datum: 3 maj 2017 Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän.

Läs mer

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för.

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för. informationsplatser vid E4:an Köpmanholmen Gärden Näske Skulesjön Skule NORRA ENTRÉN VÄSTRA ENTRÉN SKULESKOGENS NATIONALPARK gen sko kule till S inje båtl E4 Östersjön Slåttdalsskrevan Ingången till Skuleskogen

Läs mer

Slätmossens naturpark

Slätmossens naturpark Naturen på lika villkor Slätmossens naturpark Haninge kommun INVENTERINGSRAPPORT Datum: 26/9 2016 Inventerare Katrin Jones Hammarlund Med från kommunen: Petra Lindvall Projekt Naturen på lika villkor Utförare

Läs mer

PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK. Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det

PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK. Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK VÄLKOMNA! Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det vilda Sarek nationalpark. Det är tillsammans med lokala, certifierade guider

Läs mer

Fittja äng och Alby ängspark

Fittja äng och Alby ängspark Naturen på lika villkor Fittja äng och Alby ängspark Botkyrka kommun Fittja äng Alby ängspark INVENTERINGSRAPPORT Datum: 31/8 2016 Detta är ett gemensamt projekt mellan Botkyrka kommun, Stockholms läns

Läs mer

Blåa Sjörundan runt Rönningesjön

Blåa Sjörundan runt Rönningesjön TEC Täby Extreme Challenge 21-22 mars, 2009 Banbeskrivning: Blåa Sjörundan runt Rönningesjön Vätskekontroll Tidtagningskontroll Start/mål för blå sjörundan. Mållinjen finns vid tidtagningskontrollen. Banlängden

Läs mer

Badsjön, mitt i Storuman,

Badsjön, mitt i Storuman, Badsjön, mitt i Storuman, Koordinater X: 7222712, Y: 1561552 Namn på Svalan: Badsjön, Storuman Bästa tiden: Vår och försommar Vad kan man se: Vadare, sjöfågel men även mycket annat Kommentar: Mycket trevlig

Läs mer

Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet och särskilt inbjudna.

Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet och särskilt inbjudna. 1 Tillgänglighetspromenad 5 september 2016 Plats: Dalslands konstmuseum och Dalslands center. Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet

Läs mer

Tungelsta trädgårdspark

Tungelsta trädgårdspark Naturen på lika villkor Tungelsta trädgårdspark Haninge kommun INVENTERINGSRAPPORT Datum: 31/8 2016 Inventerare Katrin Jones Hammarlund Med från föreningen Folk och Trädgård i Tungelsta: Jan Sandh Projekt

Läs mer

POSTA NILLAS VANDRING VÄGBESKRIVNING.

POSTA NILLAS VANDRING VÄGBESKRIVNING. POSTA NILLAS VANDRING 2006. VÄGBESKRIVNING. 1. START Kristianstad Lilla torg. Gå västerut till Tivoliparken mot teatern. Vik av norrut (=höger), gå till 2. Badhuset. Följ Fiskarbackstigen norrut. Passera

Läs mer

Skutans fågeltorn INVENTERINGSRAPPORT. Haninge kommun. Naturen på lika villkor. Datum: 27/9 2016

Skutans fågeltorn INVENTERINGSRAPPORT. Haninge kommun. Naturen på lika villkor. Datum: 27/9 2016 Naturen på lika villkor Skutans fågeltorn Haninge kommun INVENTERINGSRAPPORT Datum: 27/9 2016 Inventerare Katrin Jones Hammarlund Med från kommunen: Joakim Sjöqvist Projekt Naturen på lika villkor Utförare

Läs mer

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Bakgrund och syfte Stockholm ska vara en stad som är tillgänglig för alla det ställer krav på flera olika sätt. Ett är hur de lokaler vi bedriver

Läs mer

Tillgängliga verksamheter i en stad för alla

Tillgängliga verksamheter i en stad för alla Tillgängliga verksamheter i en stad för alla Tips på hur du kan göra din verksamhet framkomlig och välkomnande för personer med funktionsnedsättning Stockholm en stad för alla Stockholms stad arbetar

Läs mer

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN Upptäck Biskopstorp Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda

Läs mer

Vandringsleder. Sommar

Vandringsleder. Sommar Vandringsleder I och omkring Kittelfjäll och Henriksfjäll finns en rad trevliga utflyktsmål som bjuder på både natur- och kulturupplevelser och om det är rätt säsong och tid möjligheter till fiske samt

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

Elljusspåren i kommunen

Elljusspåren i kommunen Kontakt Kultur- och fritidskonsulent 0474-470 31 Avdelningschef 0474-470 33 Fotograf samtliga foton i foldern: Anders Eriksson Framtagen i samarbete med informationsenheten 2011-04-27 Elljusspåren i kommunen

Läs mer

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder eller Vanliga brister och Saker att tänka på I detta dokument har vi försökt att notera ner vanliga brister och saker att tänka, som vi har upptäckt vid genomförda handikappinventeringar

Läs mer

Trafikutredning för Gällinge Skår 2:1. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Gällinge Skår 2:1. Förvaltningen för Teknik Förvaltningen för Teknik December 2016 Utges av i december 2016 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 5 2 Nulägesbeskrivning 6 2.1 Biltrafik... 6 2.2 Gång- och cykeltrafik... 8 2.3 Parkering... 10 3 Planförslag

Läs mer

GÖTEBORGSUDDEN ANPASSAD VÄNERNATUR FÖR ALLA

GÖTEBORGSUDDEN ANPASSAD VÄNERNATUR FÖR ALLA GÖTEBORGSUDDEN ANPASSAD VÄNERNATUR FÖR ALLA OM GÖTEBORGSUDDEN Göteborgsudden är en av få obebyggda Väneruddar på cykelavstånd från Karlstads centrum. Här finns härliga klippstränder med utsikt mot Vänerskärgården

Läs mer

TEC Täby Extreme Challenge mars, Banbeskrivning: Gröna Skogsrundan

TEC Täby Extreme Challenge mars, Banbeskrivning: Gröna Skogsrundan TEC Täby Extreme Challenge 21-22 mars, 2009 Banbeskrivning: Gröna Skogsrundan Tidtagningskontroll Vätskekontroll Tidtagningskontroll Start för gröna slingan. Banlängden inkluderar passering av vätskekontrollen

Läs mer

Innehåll. Flerdagarsäventyr

Innehåll. Flerdagarsäventyr Innehåll Endagspass 30-40 km Hälleforsnäs-Bälgviken, km Mörkö-Trosa, km Mölnbo-Gnesta, 33 km Hälleforsnäs-Malmköping, 33 km Björkhagen-Handen, 38 km 74 76 78 80 84 88 1000 kilometer löpäventyr Introduktion

Läs mer

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Råd och riktlinjer för utformning av ramper. En skrift sammanställd av Trafikkontoret

Läs mer

En beskrivning med karta av vandringsleden på sydsidan av Ljusnan från Färila till Laforsen.

En beskrivning med karta av vandringsleden på sydsidan av Ljusnan från Färila till Laforsen. Trätrottoaren vid Lassekrog En beskrivning med karta av vandringsleden på sydsidan av Ljusnan från Färila till Laforsen. Hela den natursköna sträckan är knappt 3 mil med ett stort antal utsiktspunkter

Läs mer

ANKOMSTINFORMATION Kalamata, Costa Navarino

ANKOMSTINFORMATION Kalamata, Costa Navarino ANKOMSTINFORMATION Kalamata, Costa Navarino Bäste resenär, Vi tackar för att du valt Sunbirdie och gör allt för att din vistelse på vårt resmål ska bli så angenäm som möjligt. I detta dokument finns en

Läs mer

Tillgänglighet i Ålsjöns naturreservat, Söderhamn

Tillgänglighet i Ålsjöns naturreservat, Söderhamn Tillgänglighet i Ålsjöns naturreservat, Söderhamn Parkerings- och angöringsplats Det finns 2-3 handikapparkeringar, ytorna täcker >5% av parkeringarna. Handikapparkering finns nära entré/informationsplatsen.

Läs mer

BANBESKRIVNING! 100 miles (161 km) innebär 10 varv på banan, 50 miles (80,5 km) blir 5 varv. Det kortare alternativet på 20 miles (32 km) är 2 varv.

BANBESKRIVNING! 100 miles (161 km) innebär 10 varv på banan, 50 miles (80,5 km) blir 5 varv. Det kortare alternativet på 20 miles (32 km) är 2 varv. BANBESKRIVNING BANAN Ett varv på banan är 10 miles (16,1 km). 57 % av sträckan följer motionsspår och preparerade stigar, 16 % är asfalt, 15 % går på mindre grusvägar och 12 % på teknisk stig och över

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till våra vandringsleder i Biskopstorp Det finns för närvarande sex slingor i naturreservatet. Ytterligare tre planeras vara klara 2014. Längs fyra av slingorna

Läs mer

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne.

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Parkeringsplats Finns parkering inom 25 m gångavstånd till publik

Läs mer

Black River Run. 18 Augusti VÄSTERÅS & 50 miles BANBESKRIVNING

Black River Run. 18 Augusti VÄSTERÅS & 50 miles BANBESKRIVNING Black River Run 18 Augusti 2012 -- VÄSTERÅS -- 20 & 50 miles BANBESKRIVNING BANAN Ett varv på banan är 10 miles (16,1 km). 57 % av sträckan följer motionsspår och preparerade stigar, 16 % är asfalt, 15

Läs mer

Tillgänglighetsplan för allmänna platser i tätorterna Edsbyn och Alfta

Tillgänglighetsplan för allmänna platser i tätorterna Edsbyn och Alfta Tillgänglighetsplan för allmänna platser i tätorterna Edsbyn och Alfta Förord Alla människor är rörelsehindrade under någon del av livet. Under det första året sker transporten i en rullstol som kallas

Läs mer

Ansökan skolskjuts vid särskilda skäl för 4 barn boende i Ytterklintfäboda/Stenfors

Ansökan skolskjuts vid särskilda skäl för 4 barn boende i Ytterklintfäboda/Stenfors Ansökan skolskjuts vid särskilda skäl för 4 barn boende i Ytterklintfäboda/Stenfors Ansökan Enligt bifogade ansökningar om skolskjuts vid särskilda skäl, ansöker vårdnadshavare för 4 barn boende i Ytterklintfäboda

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson.

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson. 1(9) PM - Trafik Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan 2012 2013-01-25 Uppdragsnummer: 226443 Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg 010-452 24 91 Mikael Yngvesson

Läs mer

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson PM angående utbyggnad av befintlig parkering för detaljplan Ändring av detaljplan för fastigheten Uddared 1:63 m fl, Oscarshöjd, Lerums kommun, Västra Götalands län. Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida:

Läs mer

Om tillgänglighet i SL-trafiken. Alla har sitt sätt att resa

Om tillgänglighet i SL-trafiken. Alla har sitt sätt att resa Om tillgänglighet i SL-trafiken Alla har sitt sätt att resa Vi kollektivtrafiken Kollektivtrafiken i Stockholms län är till för alla. Men alla tycker inte att det är lika enkelt att använda den. I den

Läs mer

Stigar och leder i och omkring Nösund

Stigar och leder i och omkring Nösund Föreningen Nösund ektionen för tigar & Leder tigar och leder i och omkring Nösund Hjortsbacken - leden tora Rös - leden Brattebräcka - leden Vargklyftan - leden Röd - leden Kartmaterial: Lantmäteriet Dnr:

Läs mer

1. Smedjebackens kanotcentral finns på hamnområdet. 4. I Gladtjärn finns campingplats och en fin badplats.

1. Smedjebackens kanotcentral finns på hamnområdet. 4. I Gladtjärn finns campingplats och en fin badplats. Smedjebacken Söderbärke Hugnora 12 km 1. Smedjebackens kanotcentral finns på hamnområdet. Smedjebacken 1 2 4 2. Vid Prästbadet och Herosvallen finns bra bad och tältmöjligheter. 3. Svinön. På södra udden

Läs mer

Fjällhalsen - stuga 655

Fjällhalsen - stuga 655 Fjällhalsen - stuga 655 En modern stuga med gedigen fjällkänsla belägen i Fjällhalsen med ski-in & ski-out möjlighet. Stugan är 110 kvm med sängplats för 10 personer. Två vuxenliftkort och ved till braskaminen

Läs mer

FRÖDINGLEDEN KULTUR OCH NATUR I FRÖDINGS FOTSPÅR

FRÖDINGLEDEN KULTUR OCH NATUR I FRÖDINGS FOTSPÅR FRÖDINGLEDEN KULTUR OCH NATUR I FRÖDINGS FOTSPÅR ström till lekplatser och bohålor. Utmed älvstranden kan du skymta bävrar och hyddor. Vill du få en skymt av bävern avslöjar den sig ofta efter islossning

Läs mer

Löpar PM 2.0 Lördagen den 11 maj 2019

Löpar PM 2.0 Lördagen den 11 maj 2019 Löpar PM 2.0 Lördagen den 11 maj 2019 1 Välkommen till Lomma Backyard Ultra Lördagen den 11:e maj 2019 är det premiär för Lomma Backyard Ultra (LBU). Loppet arrangeras av LMM, Lomma Motion & Marathonklubb.

Läs mer

Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda

Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda Bristande tillgänglighet: Nedanstående brister i tillgängligheten beträffande den fysiska miljön

Läs mer

TILLGÄNGLIGHETSGUIDE. till Lomma kommuns offentliga lokaler

TILLGÄNGLIGHETSGUIDE. till Lomma kommuns offentliga lokaler TILLGÄNGLIGHETSGUIDE till Lomma kommuns offentliga lokaler TILLGÄNGLIGHETSGUIDE TILL OFFENTLIGA LOKALER I LOMMA KOMMUN Genom tillgänglighetsguiden vill vi ge alla möjlighet att själva avgöra om lokalen

Läs mer

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Förslag till förbättringar November 2007 För granskning 2007-11-20 Vägverket Konsult Box 1008 901 20 UMEÅ Medverkande: Kjell Edholm Lennart Lundström Göran Väst Leif

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

Välkommen ut i naturen

Välkommen ut i naturen Välkommen ut i naturen Tätt intill Örebro ligger två fina naturreservat, Oset och Rynningeviken. Här finns också Naturens hus som är öppet för alla naturälskare. När kommer du? Ett gott råd, börja vid

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015 Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Allmänt Denna bilaga skall vara till hjälp vid val av åtgärder för att förbättra tillgängligheten i den

Läs mer

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP VANDRINGSLED RUNT SÖDRA HYN Vandringsleden vid Södra Hyn är cirka 11 kilometer lång och ligger i ett vackert kulturlandskap. Den startar vid Grava Hembygdsförening

Läs mer

När du kommer till Tekniska museet

När du kommer till Tekniska museet Inför ditt besök När du kommer till Tekniska museet Med buss Du går av på hållplatsen som heter Museiparken. Den ligger på bilvägen precis utanför museet. Från hållplatsen till entrén är sträckan ca 100

Läs mer

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f FJÄLLNORA VÄLKOMNA till fjällnora! Fjällnora är ett mångsidigt naturområde som erbjuder spännande aktiviteter såväl som stillsamma utflykter året om! Naturen Naturen kring Fjällnora utgörs främst av blandskog

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn Kuskahusen 4 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra delen

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

Grytåsa rullande kullar och betade backar

Grytåsa rullande kullar och betade backar VANDRINGSLEDER 1(11) Örkelljunga kommun turism@orkelljunga.se Hitta till Grytåsa parkeringar med gps: Grytåsa centrum: N 56 15.335 E 013 13.648 X: 1340249 Y: 6239380 Flinka sjö: N 56 15.320 E 013 15.283

Läs mer

Golfrundan. Beskrivning: Lättcyklade stigar och spår och en kort bit på asfalt.

Golfrundan. Beskrivning: Lättcyklade stigar och spår och en kort bit på asfalt. MTB på Skeviks Gård Skeviks Gård ligger mitt i ett område med fantastiska möjligheter till bra mtb-cykling oavsett om man vill ta en lugn fikatur, träna för cykelvasan eller köra tuffa tekniska stigar

Läs mer

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder Fysiska hinder Att hitta inom området För att besökare med funktionsnedsättning ska hitta inom området krävs tydlig information. För att synskadade och blinda ska kunna ta till sig information kan man

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder! Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda bergen ovanför

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Strandpromenaden, Näsviken, Kungsgatan, Regeringsgatan, Hamngatan, Erik Dahlbergsvägen, Ågatan, Vägga fiskhamn,

Tillgänglighetsinventering av Strandpromenaden, Näsviken, Kungsgatan, Regeringsgatan, Hamngatan, Erik Dahlbergsvägen, Ågatan, Vägga fiskhamn, Tillgänglighetsinventering av Strandpromenaden, Näsviken, Kungsgatan, Regeringsgatan, Hamngatan, Erik Dahlbergsvägen, Ågatan, Vägga fiskhamn, Gustavsborg, Lasarettet och centrala delar av Mörrum Tyréns

Läs mer

FK Stigens fjälltur påsk 2013

FK Stigens fjälltur påsk 2013 FK Stigens fjälltur påsk 2013 Efter en utsökt lunch på Grövelsjöns Fjällstation startade turen den 1:a april med 3 km uppförsbacke. Med stighudar gick det utmärkt, och efter en knapp timme var det dags

Läs mer

GUIDE [År] TILLGÄNGLIGHETSGUIDE. Socialförvaltningen Ovanåkers kommun (Reviderad juli 2014)

GUIDE [År] TILLGÄNGLIGHETSGUIDE. Socialförvaltningen Ovanåkers kommun (Reviderad juli 2014) GUIDE [År] TILLGÄNGLIGHETSGUIDE Socialförvaltningen Ovanåkers kommun (Reviderad juli 2014) 1 Innehållsförteckning 12an 3 54an Gruppbostad & gemensamhetsutrymme n 11 Backa 15 Gullvivan 25 Gyllengården 31

Läs mer

FÖRSLAG TILL RASTPLATS, VID VÄRNÄSKORSET. Ett förslag skissat av Istvan Foth RECREA AB, Stöllet. på uppdrag av. Projektet. Turismutveckling inorra Ny

FÖRSLAG TILL RASTPLATS, VID VÄRNÄSKORSET. Ett förslag skissat av Istvan Foth RECREA AB, Stöllet. på uppdrag av. Projektet. Turismutveckling inorra Ny FÖRSLAG TILL RASTPLATS, RIKSVÄG 62 VID VÄRNÄSKORSET. Ett förslag skissat av Istvan Foth RECREA AB, Stöllet på uppdrag av Projektet Turismutveckling inorra Ny Stöllet, oktober 2004. VÄRNÄS -KLARÄLVDALENS

Läs mer

Gå tillbaka nerför backen till Kungskällan alldeles nära parkeringsplatsen N Ö

Gå tillbaka nerför backen till Kungskällan alldeles nära parkeringsplatsen N Ö 1 Vägbeskrivning Dag 9: Knystahall-Knystaforsen-Ganla kraftverkstomten-klubbåns mynning i Nissan-Övregård-Sandshult-Lahult-Högdals kvarndam Förberedelser: Kläder och fotbeklädnad för vandring i terräng

Läs mer

Höstmöte den oktober 2018 på Hotel Waterfront, Göteborg

Höstmöte den oktober 2018 på Hotel Waterfront, Göteborg Välkommen till Svenska Brandsäkerhetsföretags Höstmöte den 11-12 oktober 2018 på Hotel Waterfront, Göteborg 11:30 Lunch 13:00 Höstmöte 13:00 Mötet öppnas Torsdag 11 oktober SVEBRAs ordförande P.O. Swedérus

Läs mer

Sammanställning av genomförda eller pågående åtgärder

Sammanställning av genomförda eller pågående åtgärder 1 (7) Sammanställning av genomförda eller pågående åtgärder Plats Problem 1. Generellt Fastighetsägare sköter inte sina uppgifter tillexempel klipper ner sina häckar till rätt längd, blir svårt att se

Läs mer

Sträckkommentarer för löpare och bilburna i St Olavsloppet 2013! Dag 1:onsdag 26 juni Östersund - Åre 112,5 km. Sträcka 1 Östersund - Byskogen 5,4 km

Sträckkommentarer för löpare och bilburna i St Olavsloppet 2013! Dag 1:onsdag 26 juni Östersund - Åre 112,5 km. Sträcka 1 Östersund - Byskogen 5,4 km Sträckkommentarer för löpare och bilburna i St Olavsloppet 2013! Dag 1:onsdag 26 juni Östersund - Åre 112,5 km Sträcka 1 Östersund - Byskogen 5,4 km Jämtkraft Arena 63 11 40 N, 14 39 21 Ö Byskogen 63 13

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Upprättat av Certifierad sakkunnig i tillgänglighet 2016-05-20 1 (8) Tillgänglighetsinventering Fräsen 2, Kunskapsskolan, Täby kommun UPPDRAG Att

Läs mer

Varför har Svenska Turistföreningen detta erbjudande?

Varför har Svenska Turistföreningen detta erbjudande? STFs Fjälluffa är en satsning vi gör för att göra det möjligt för dig och fler att upptäcka fjällen på ett roligt, lärorikt och spännande sätt. Fjälluffa riktar sig mot unga mellan 18-25 år som inte har

Läs mer

Anders Siljelöf 08-523 028 62 Anders.siljelof@sodertalje.se

Anders Siljelöf 08-523 028 62 Anders.siljelof@sodertalje.se 1 (3) 2011-05-31 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Anders Siljelöf 08-523 028 62 Anders.siljelof@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Fortsatt satsning på spontanidrotten

Läs mer

I Norrköping med omnejd finns flera badplatser av olika slag att välja mellan.

I Norrköping med omnejd finns flera badplatser av olika slag att välja mellan. En egen klippa, en liten barnvänlig badsjö, bassäng med hopptorn och servering eller kanske bad i bräckt vatten? I Norrköping med omnejd finns flera badplatser av olika slag att välja mellan. Välkommen

Läs mer

Mälarpromenaden INVENTERINGSRAPPORT. Botkyrka kommun. Naturen på lika villkor. Datum: 20/ och 9/8 2016

Mälarpromenaden INVENTERINGSRAPPORT. Botkyrka kommun. Naturen på lika villkor. Datum: 20/ och 9/8 2016 Naturen på lika villkor Mälarpromenaden Botkyrka kommun INVENTERINGSRAPPORT Datum: 20/7 2016 och 9/8 2016 Inventerare Sofia Arnsten, Katrin Jones Hammarlund Projekt Naturen på lika villkor Utförare Naturskyddsföreningen

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG OM NIKLASDALS LÖVSKOG Naturreservatet Niklasdals lövskog består av 12 hektar lövskog med höga naturvärden. I reservatet finns en vandringsled, rastplatser,

Läs mer

TRYGGHETSVANDRING LIT

TRYGGHETSVANDRING LIT Hälsocentralen Entré TRYGGHETSVANDRING LIT 20170427 18.00 1. Dörröppnaren blockerad av skoskrapa. 2. Dörröppnare trasig. 1. Ta bort skoskrapan. 2. Laga öppnaren 1. - 2. Fastighetskontoret 1. Gjordes på

Läs mer

Resa Att ta sig runt. Att ta sig runt - Platser. Jag har gått vilse. Du vet inte var du är

Resa Att ta sig runt. Att ta sig runt - Platser. Jag har gått vilse. Du vet inte var du är - Platser Jag har gått vilse. Du vet inte var du är Kan du visa mig var det är på kartan? Be om att bli visad en viss plats på en karta Var kan jag hitta? Fråga om en viss... en toalett?... en bank/ett

Läs mer

Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga

Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning. Det kan till exempel handla om nedsatt rörelseförmåga,

Läs mer

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård 1 (5) Avdelningen för nsjukvård Geriatrikenheten Checklista fysisk tillgänglighet Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård Företagsnamn Organisationsnummer Verksamhetens

Läs mer

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg PM TRAFIK OCH VÄGUTFORMNING Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg Vadstena och Motala kommun, Östergötlands län Vägplan, 2018-01-29 GRANSKNINGSHANDLING Innehåll Beslutsunderlag för val av övergripande

Läs mer

Riktlinjer för fysisk tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för fysisk tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunerna i Fyrbodal Riktlinjer för fysisk tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Västra Götalandsregionen tillsammans med kommunerna i länet har tagit fram förslag till riktlinjer för fysisk

Läs mer

INFORMATION OM ALLMÄNNA KOMMUNIKATIONER. När resenär klarar att resa på egen hand med buss, tåg eller flyg

INFORMATION OM ALLMÄNNA KOMMUNIKATIONER. När resenär klarar att resa på egen hand med buss, tåg eller flyg RIKSFÄRDTJÄNST INFORMATION OM ALLMÄNNA KOMMUNIKATIONER När resenär klarar att resa på egen hand med buss, tåg eller flyg Klarar resenären att resa på egen hand med den assistans som erbjuds av trafikföretaget

Läs mer

Banbeskrivning AXA Fjällmaraton & Öppet Fjäll 43 km 1800 höjdmeter

Banbeskrivning AXA Fjällmaraton & Öppet Fjäll 43 km 1800 höjdmeter Banbeskrivning AXA Fjällmaraton & Öppet Fjäll 43 km 1800 höjdmeter Starten är förlagd nedanför Köja, på det gräsfält som vintertid utgör barnslalombacken i Edsåsdalen. Från ledportalen går den första kilometern

Läs mer

Garnuddens naturreservat

Garnuddens naturreservat Naturen på lika villkor Garnuddens naturreservat Västra delen Salems kommun INVENTERINGSRAPPORT Datum: 20/10 2016 Inventerare Katrin Jones Hammarlund Projekt Naturen på lika villkor Utförare Naturskyddsföreningen

Läs mer

TRAFIKKONTORET Tillgänglighetsprojektet. Goda exempel. Entréer

TRAFIKKONTORET Tillgänglighetsprojektet. Goda exempel. Entréer TRAFIKKONTORET Tillgänglighetsprojektet Goda exempel Entréer Före ICA på Bergsunds Strand 42 hade tidigare ett steg vid entrén. 2004 gjordes entrén tillgänglig genom en mindre höjdjustering av trottoaren.

Läs mer

JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA

JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA OM JÄVERÖN Jäverön, som är en 900 hektar stor ö i Vänern, ligger cirka 1 mil öster om Karlstad. Ön är till största del bevuxen med barrskog men här finns även sand- och klippstränder,

Läs mer

Resa Att ta sig runt. Att ta sig runt - Platser. Du vet inte var du är. Be om att bli visad en viss plats på en karta. Fråga om en viss servicepunkt

Resa Att ta sig runt. Att ta sig runt - Platser. Du vet inte var du är. Be om att bli visad en viss plats på en karta. Fråga om en viss servicepunkt - Platser Jag har gått vilse. Du vet inte var du är Kan du visa mig var det är på kartan? Be om att bli visad en viss plats på en karta Var kan jag hitta? Fråga om en viss Jag har gått vilse. Kan du visa

Läs mer

Välkommen ut i det gröna. Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen.

Välkommen ut i det gröna. Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen. Välkommen ut i det gröna Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen. Bättre stigar, nya rymliga toaletter och sittvänliga rastplatser

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM SNURROM 2016-05-11

GESTALTNINGSPROGRAM SNURROM 2016-05-11 GESTALTNINGSPROGRAM 2016-05-11 - ENTRÉN - Den första plats som besökare och boende i Snurrom kommer möta är en platsbildning, ett mindre torg. Hela ytan blir upphöjd till torgnivå och platsen blir en ordnad

Läs mer

Beskrivning av riktlinjer och standarder för fysisk tillgänglighet och användbarhet

Beskrivning av riktlinjer och standarder för fysisk tillgänglighet och användbarhet Ersätter Utbytt den Sign 1:5 Beskrivning av riktlinjer och standarder för fysisk tillgänglighet och användbarhet Tillgängligheten och användbarheten anges dels som riktlinje, dels som standard. I vissa

Läs mer

Riksgränsen Björkliden

Riksgränsen Björkliden Riksgränsen Björkliden 16 22 april 2016 Lapporten i månljus den 21 april 2016 Tåget var det naturliga valet till Katterjåkk invid Riksgränsen. Ännu så sent som 1981 var tåget det enda sättet att ta sig

Läs mer

Sträckkommentarer för löpare och bilburna i St Olavsloppet 2014!

Sträckkommentarer för löpare och bilburna i St Olavsloppet 2014! Sträckkommentarer för löpare och bilburna i St Olavsloppet 2014! Dag 3: fredag 27 juni Sandvika Åre 63,4 km Sträcka 25 Sandvika - Kalfjället 5,6 km Sandvika 63 39 06 N, 12 15 03 Ö Kalfjället 63 36 44 N,

Läs mer

Lida naturreservat INVENTERINGSRAPPORT. Botkyrka kommun. Naturen på lika villkor. Datum: 16/6, 14/ och 30/8 2016

Lida naturreservat INVENTERINGSRAPPORT. Botkyrka kommun. Naturen på lika villkor. Datum: 16/6, 14/ och 30/8 2016 Naturen på lika villkor Lida naturreservat Botkyrka kommun INVENTERINGSRAPPORT Datum: 16/6, 14/7 2016 och 30/8 2016 Inventerare Sofia Arnsten och Katrin Jones Hammarlund Projekt Naturen på lika villkor

Läs mer

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg.

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg. -MonACO- Med kaktus och mörka grottor -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -MONACO- Litet land med mycket att uppleva, tack vare sin storlek. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner

Läs mer

1 - Kraftprovet nordost via Hemsjö och Ebbamåla ca 45 km. 9 - SV mot Kylinge och över Ryssberget ca 30 km

1 - Kraftprovet nordost via Hemsjö och Ebbamåla ca 45 km. 9 - SV mot Kylinge och över Ryssberget ca 30 km Cykelrundor 1 - Kraftprovet nordost via Hemsjö och Ebbamåla ca 45 km 2 - Holjetrampet 31 km 4 - Norrtrampet via Brännarebygden ca 50 km 5 - Norrtrampet via Falsehult ca 60 km 6 Gillaruna-rundan SO mot

Läs mer

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik.

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik. 1 Om cykelkartan Att cykla är hälsosamt, miljövänligt, ekonomiskt och ofta avkopplande. Runt tätorterna finns det gott om cykelvägar för alla typer av cyklande. Välkommen till vår karta för cyklister!

Läs mer

Vandra i Sverige. Kullaleden, 5 nätter Ängelholm Helsingborg

Vandra i Sverige. Kullaleden, 5 nätter Ängelholm Helsingborg Kullaleden, Ängelholm Helsingborg, 5 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Kullaleden, 5 nätter Ängelholm Helsingborg Kullaleden, en vandring som bjuder på lite av allt. Sandstränder, klappersten, ängar,

Läs mer

Vandra i Skottland. West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar

Vandra i Skottland. West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar West Highland Way, Milngavie Fort William, 10 nätter 1 Vandra i Skottland West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar West Highland Way är en klassisk vandring som startar strax

Läs mer

Vinterskogens naturreservat

Vinterskogens naturreservat Naturen på lika villkor Vinterskogens naturreservat Botkyrka kommun INVENTERINGSRAPPORT Datum: 9/7 2016 och 13/7 2016 Inventerare Sofia Arnsten, Lena Johansmide och Katrin Jones Hammarlund Med var även

Läs mer

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2011. Datum: 20-21:a Augusti.

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2011. Datum: 20-21:a Augusti. Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2011. Datum: 20-21:a Augusti. Bakgrund: Stärkta av de två tidigare årens körningar föddes under förra årets Vättern runt idén med att göra 2011 års event till ett

Läs mer

Analys - problem. Ytan mellan cirkulationen och torget upplevs som rörig med dess mångfald av olika markmaterial och utrustningsdetaljer.

Analys - problem. Ytan mellan cirkulationen och torget upplevs som rörig med dess mångfald av olika markmaterial och utrustningsdetaljer. Analys - aktivitet Lite bakgrund till hur vi har tänkt. Stora delar av Kanaltorget ligger i skugga framåt eftermiddagen. Något som gör att man vill dra sittplatser österut, mot Byälven. (Solgränsen är

Läs mer

Farleden 2014 Deltagar-PM

Farleden 2014 Deltagar-PM Farleden 2014 Deltagar-PM Välkommen till det första Farleden 27 juli 2014. Här kommer all information du behöver. När du kommer till Arkösund Bussen stannar helt nära tävlingscentrum, se karta. Hållplatsen

Läs mer