Välkommen till information om Projekt Hvilan! 15 mars 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till information om Projekt Hvilan! 15 mars 2009"

Transkript

1 Välkommen till information om Projekt Hvilan! 15 mars 2009

2 Redovisning av projekt Hvilan Stefan Andorff Klubbdirektör Erik Dahl Banförman - Golfbanearkitekt Närvarande var även Erik Svärd bankonsult SGF

3 Extra medlemsmöte där mötet fastslog styrelsens förslag att: påbörja projekteringen med inriktningen att bygga om greenerna 2010 till en estimerad kostnad av tkr ta ut en extra medlemsavgift för 2008 med 860 kr. Vad har hänt efter I den rapportsammanställning som bankommittén lämnade ingick det endast 16 st greenområden att renovera. De övriga två, hål 4 och hål 10 skulle byggas om 2008 och Sommare 2007 skedde upphandlingen av renoveringen av hål 4 och 10. Bankommittén tog in 4 st offerter, kostnaden för att endast bygga om ett hål i taget visade sig vara en bra bit över den summa man hade kalkylerat för renovera om ett av de övriga greenområde i projektet. Med anledning av den höga kostnaden bestämdes det att flytta renoveringen av hål 4 och hål 10 till projekt Hvilan, detta gjordes under hösten 2007.

4 2008 I Januari beslutade bankommittén i samråd med styrelsen att bankommittén görs vilande under projekttiden. Samtidigt tillsattes en ny projektgrupp vars enda uppgift var att arbeta med projekt Hvilan. Projektansvar styrelsen Johan Theorell Projektgrupp Hvilan Stefan Andorff, Klubbdirektör Erik Dahl, Banförman, Golfbanearkitekt Rådgivare Ingvar Fjellman Miljöfrågor SGA FEGGA Rådgivare Erik Svärd Bankonsulent SGF Rådgivare Maria Strandberg Miljö SGF Rådgivare Entreprenör

5 Det första projekgruppen föreslog för styrelsen var att göra en masterplan, vilket styrelsen godkände. En Masterplan är en vision över hur hela banan skall se ut från tee till green. Vi i projektgruppen vill försäkra oss om att göra rätt från början och då är en masterplan ett måste. Sommaren 2008 dök möjligheten upp att kanske få lite mark ute på åkern vid hål 4, vi började då rita på Berga Links. Under hösten konstaterade vi att marken var för liten för bygga 9 riktiga golfhål, kostnaden var inte försvarbar kontra antalet riktiga golfhål vi skulle få in på marken. Projektgruppen och styrelsen valde att lägga ned projekt Berga Links tillsvidare. November 2008 läggs den första informationen ut på klubbens hemsida från Projektgruppen. Projektet är nu större än det bankommittén föreslog I bankommitténs utredning ingick det endast 16 greenområden, det som inte fanns med men som måste var bland annat, vägnät för att transportera massor, diken för dränering och avrining, övnings- puttinggreen.

6 Vi i projektgruppen förslog samtidigt att man skulle passa på och renovera en hel del annat för att medlemmar och gäster inte ska behöva ha en arbetsplats många år framöver. Det är åtgärder vi kommer att behöva göra ändå och vi ansåg då att det är bättre att göra det på en gång. Dränering och ett nytt bevattningesystem och ett fåtal nya tee s ingick nu projekgruppens pp förslag (Mer om det längre fram i presentationen) I januari godkände styrelsen den masterplan vi i projekgruppen tagit fram. Den 15 mars kallade vi till ett informationsmöte där vi redovisade vad vi har gjort sen det att vår grupp bildades. På följande sidor kommer Johan Benstam vår arkitekt att beskriva Masterplanen och hur man tänker när man ritar och renoverar en golfbana. Erik Dahl kommer berätta om varför vi behöver göra den här renoveringen trots att vi idag har en mycket fin golfbana. Är det något ni undrar över ta kontakt med oss så förklarar vi gärna.

7 Två skepnader av banan: Torr och spelbar Blöt och mindre spelbar Golfbanearkitektur Kungliga Drottningholms Golfklubb Drottningholm den 15 mars 2009 Benestam Golf Course Design Greenkeeping Erik Dahl Course Manager

8 Innehållsförteckning ec Inledning, J.B Inspiration, golf- och naturupplevelse, J.B Golfbanestrategi, J.B Projekt Hvilan varför?, E.D Masterplan, J.B Konstruktion, J.B Arbetsmoment/tidplan, J.B Kalkyl, E.D Wolf Golf Club, Lithuania Nacka GC, Sweden

9 es Sveriges Lantbruksuniversitet, Alnarp, Skåne Fil. kand, landskapsplanering Heriot - Watt University The Edinburgh College of Art, Edinburgh, Scotland, The Grand Tour Scholarship 2004, USA Stipendium från The Toro Company & Robert Trent Jones Jr. Wolf Golf Club, Lithuania Nacka GC, Sweden

10 Inspiration Arkitekturinspirerande bilder Visuella effekter Vdä Vad är en bunker? Landformer Macrihanich GC, Scotland Royal Portruch GC, North Ireland Broestetik Bäckestetik tik Force carry estetik? Pine Valley GC, NJ, USA Merion GC, PA, USA

11 Golf-och Naturupplevelse Hur är förhållandet på Drottningholm idag? 50 /50? Eller hur ser det ut? Ballyliffin GC, Ireland

12 Golfbanestrategi Golf is played with the head as well as with the hands. The strategy of the game is as important as the swing. How many players practice strategy? How many courses supply it? Citat: George. C. Thomas Jr. ( ) USA (Golf Architecture in America)

13 Muirfield GC, Scotland Routing - Par? Landskapet och arkitektens kreativitet avgör Routingen/layouten över banan och banans par Motsvarande ritning för en husarkitekt Hål 1, 9, 10 och 18 Väderstreck, särskilt hål 1, 10 och 18 Anti-clockwise 2 loops 9 hål Practice Range

14 Golfbanestrategi - 4 Steg Penal Samma hål men med varierande strategiupplägg Vilken typ av hål har vi idag på Drottningholm? Heroic Renoveringen kommer leda Freeway till strategisk golfbanan med mycket golfupplevelse Strategic

15 Golfbanestrategi - Penal

16 Golfbanestrategi - Heroic

17 Golfbanestrategi - Freeway

18 Golfbanestrategi - Strategic

19 Projekt Hvilan, Varför? Tänkte påminna er lite om varför vi har föreslagit den här renoveringen med några bilder. Här en bild på 14, våren 07, drabbad av ett stort angrepp av snömögel. Det är åtskilliga stödsådder, gödslingar, dressningar och luftningar som krävs för att få bukt med det här. Sen ska växtduken av och på nästan dagligen. Även helger. Så det är mycket tid och material vi lägger ner på att få en sån här green spelbar så fort som möjligt. En hel del sömnlösa nätter också.

20 Projekt Hvilan, Varför? Här har vi antracnose på 12ans green i augusti förra året. En svamp som uppkommer på vitgröe (som vi har till 95 % på våra greener) vid stress av olika anledningar. Förra året var det extrem torka som byttes mot extremt mycket stående vatten som orsakade skadorna. Varje år har vi angrepp på någon green, 5 och 16 har varit mest utsatta och det beror på att de är korthål, alla puttar där, och att de är för små för det speltryck vi har. Trist att det ska behöva se ut så här när greenerna ska vara som bäst.

21 Projekt Hvilan, Varför? Trettonde green i mitten av augusti förra året när greenerna ska vara som bäst. Det vi ser här kallas black layer, det beror på syrebrist. Just här stod vattnet ända upp till ytan, över rothalsen i över en vecka. Finns ingen dränering alls, dessutom har vi skugga som gör att plantan är svagare och att det inte torkar upp.

22 Projekt Hvilan, Varför? Vi har även stunder när banan är bra här inspel till 14, Augusti 2003 HP Open, hittade ingen nyare bild, vilken fantastisk fairway, tät kortklippt och inga klipprester. Lite synd att man måste stå på en bil för att se vart flaggan står kanske. Så här ser fairway ut under sommaren. Glöm inte laga nedslagsmärken och lägga tillbaka torvan när ni slagit in på green.

23 Projekt Hvilan, Varför? Se vilken fin natur vi har otroligt vackert med kyrkan i bakgrunden och allt ser naturligt ut, som det legat där för alltid. En sak som tänker på mycket är just naturupplevelser, spelupplevelser och att det ska se naturligt ut, som idag. Det kommer det även vara efter renoveringen. Banarbetare har vi också, vänta på klartecken!!

24 Projekt Hvilan, Varför? Juli 2008, här är Drottningholm som bäst, underbar natur och en bra bana. Greenen ser ut att vara ärlig och snabb. Fairway ser nyklippt ut, bunkerkanterna ser bra ut, solen skiner och en lätt svalkande bris. Visst blir man lite sugen att hoppa in i bilden och sätta den här putten.

25 Projekt Hvilan, Varför? Trist att det ser ut så under en så kort tid, här är knappt en månad senare, tre veckor, augusti 08. Hur kul är det att putta på det här. Hoppar nog ganska mycket på alla fotavtryck. Rena lotteriet om man ska sätta den här putten. Den ser lite trög ut också, det berodde på att vi fick slitageskador för att det var så blött att greenklipparaggregaten inte rullade utan kanade på greenerna vilket gjorde att gräset rycktes upp istället för att klippas av. Vi var då tvungna att gödsla mer så att den kunde repa sig fort. Titta på hur fairway ser ut också, gräsklipp, sönderkört och ställen som inte gått att klippa över huvud taget.

26 Projekt Hvilan, Varför? Augusti 2008, skulle se om vi kunde öppna banan efter en timmes uppehåll, kom 30 mm. Kom till 4an och mötes av denna syn. Det blev inte någon öppning den dagen som ni förstår. Här har vi lite varför vi föreslår att inte bara renovera greenområdena utan fairway också. Ingen större nytta av torra greener om det ser ut så här på fairway. Ett krav i en USGA green är att den ska klara mm/timme. Ambitionen med dräneringen på fairway är att få bort mm regn inom en timme.

27 Projekt Hvilan, Varför? En bild på 13 fairway, visar också vilket behov det är att även renovera fairway. Det var stängt den här dagen också.

28 Projekt Hvilan, Varför? Dagens greener med knappt 10 cm uppdressat material sen är det skräpmaterial som varken rötterna och vattnet gärna går ner i. Egenskaperna hos en sån green är att den håller vatten extremt bra, blir lätt kompakterad och på grund av det blir det inget syre till gräsrötterna. Mycket vatten innebär också att de är kalla på våren och därmed svårstartade. Dessa egenskaper ger en kortare säsong, mer sjukdomar, att de blir mjuka och hoppiga. Dåliga att putta på helt enkelt.

29 Miljöanpassing Växtskydd Idag är det tillåtet att använda växtskyddsmedel mot ogräs, svamp och skadeinsekter. De senaste åren har vi använt mindre växtskyddsmedel på grund av ett intensifierat skötselprogram. T ex använder vi inte medel mot insekter överhuvudtaget sedan tre år tillbaka. Användning av ogräsmedel har minskat en del sedan vi har börjat bekämpa vid behov och bara gjort punktinsatser där behovet finns. Svampmedel på greener har också minskat de sista åren, detta för att vi har utökat skötselprogrammet och vi bekämpar bara vid behov under vår och sommar däremot sprutar vi fortfarande i förebyggande syfte under höst och vinter. Vi har alltså begränsat användandet av växtskyddsmedel så långt vi kan med de förutsättningar vi har idag. En renovering skulle innebära: att mikroklimatet blir bättre motståndigare gräs ytan blir torrare bättre precision på bevattning bättre utnyttjande av vatten och näring balans mellan luft och vatten i profilen Med hjälp av dessa faktorer kan vi börja använda oss av integrerad växtskydd (Integrated Pest Management, IPM) och klara av framtida direktiv utan att tumma på kvaliteten. IPM går ut på att sköta spelytorna på ett sådant sätt att ett starkt och välmående gräs utvecklas som kan stå emot sjukdomsangrepp och skadegörare. I IPM är kemiska bekämpningsmedel den sista utvägen. De tänkbara direktiv som kommer i framtiden innebär minskning av växtskyddsmedel, vatten och näring. Direktiv angående minskning av växtskyddsmedel har redan kommit och det kan även komma direktiv som säger att vi inte får använda det alls. Om sådana direktiv kommer klarar vi inte av att hålla den kvalitet vi har i dag. Enligt försök och erfarenheter skapar vi genom en renovering de absolut bästa förhållandena och förutsättningar för gräset att stå emot sjukdomar och skadegörare.

30 Miljöanpassing Vatten Genom en renovering får vi en ökad precision på bevattning, nytt gräs och en bra uppbyggnad vilket gör att vi klarar av eventuella direktiv gällande vattenanvändning. Enbart genom att utöka fairwaybevattningen till två rader sparar vi upp till 30% vatten. Bevattningen runt green blir också modernare där vi kan styra varje spridare för sig och alltså få vatten där det behövs och därmed spara vatten. En USGA green är uppbyggd på ett sätt att det är balans mellan luft och vatten och har ett vattenmagasin cm under ytan (hängande vattenbord). Det gör att gräsrötterna utvecklas bra och gör att plantan kan ta tillvara på vatten och näring på ett optimalt sätt. Det nya gräset har heller inte lika stort behov av vatten som det gräs vi har idag. Gödning Självklart måste gräset ha näring för att överleva så det kan man inte sluta med helt, men om eventuella gödselrestriktioner kommer är vi rustade med ett gräs som inte har samma behov av gödsel som det gräs vi har idag. Utlakningsrisken blir mindre med en högre precision på bevattningen. Rotsystemet gör att gräset kan ta till vara på näringen på bästa sätt. Andra miljövinster Vattenbesparingen gör att pumparna i pumphuset kommer gå mindre och med det följer energibesparing. Med nya hårda greener och ett nytt gräs kan vi hoppa över klippning någon dag i veckan vilket medför att vi sparar energi i form av bränsle. Till renoveringen behövs även en hel del fyllnadsmassor. Där massorna tas ifrån kommer vi att skapa en ny damm där det kommer planteras vattenväxter och anläggas en fågelö. Med dammen kommer den biologiska mångfalden ökas. Varje green har en inspektionsbrunn bl.a. för kontroll av att funktionen med det hängande vattenbordet verkligen fungerar i praktiken. Här och även i brunnar kopplade till fairwaydräneringen finns möjligheter att kontrollera utsläpp eller liknande då det ligger på oss att bevisa att vi inte står för några utsläpp.

31 Miljöanpassing EU:s senaste direktiv I december 2008 uppnåddes en överenskommelse inom EU angående användandet av växtskyddsmedel. Dessa direktiv kommer att publiceras under våren 2009 och börja gälla tidigast i början av Här är ett utdrag från dessa direktiv som gäller golfen: Article 11 Member States shall, ensure that the use of pesticides is minimised or prohibited in these specific areas. Appropriate p risk management measures shall be taken and the use of low-risk plant protection products and biological control measures shall be considered in the first place. The specific areas in question are: areas used by the general public or by vulnerable groups such as parks, public gardens, sports and recreation grounds, school grounds and playgrounds and in the close vicinity of healthcare facilities. Vi vet ännu inte vilka lagar och regler som kommer att följas av direktivet. Inte heller hur det kommer att påverka oss, helt klart är att vi kommer att vara tvungna att minska på växtskyddsmedel. Frågan är bara när, hur mycket och om vi är redo för det. Länkar - Naturvårdsverket - Kemikalieinspektionen - Jordbruksverket - Sterf Europaparlamentet National Action Plans National laction Plans to implement the Framework Directive, which will include quantitative reductions in pesticide use and the need for Member States to describe how they ensure the implementation of the principles p of Integrated Pest Management, with priority given wherever possible to non-chemical methods of plant protection and pest and crop management, in their National Action Plan.

32 Sammanfattning varför renovering Längre spelsäsong Miljöanpassning Tåligare gräs Mindre sjukdomar Tål lägre temperaturer Klarar istäcke längre Avrinning/dränering Längre höstsäsong Varmare jord Tidigare på våren Inte stängt under säsong Bättre kvalitet Bättre puttyta Hårdare greener Ärligare greener Bättre gräs Dränering Bunkrar Mindre vatten Sparar energi Mindre gödsel Mindre användning av växtskyddsmedel Konkurrenskraftigare Spännande design Bra kvalitet på hela spelfältet Högre intäkter

33 Styrelsens förslag till renoveringens Greener Övningsgreener omfattning enligt Masterplan: Turf Nursery Greenområden Spelstrategiska förbättringar av golfhålen Bunkerrenovering Fairwayrenovering Slitsdränering Extra dressningar Uppgradering av bevattningssystemet Greener, greenområden, fairway, pumphus Ett fåtal nya tees i denna fas, Hål 4 räta ut Hål 7 ny gul och vit tee, röd byggs ut Hål 13, samtliga nya Vägnätet

34 Masterplan 1957 Masterplan 2009 Dagens banan byggdes inte helt enligt Masterplanen detta gäller framför Masterplan 2009 är allt greenernas placering ett styrinstrument vad klubben ska arbeta efter vad gäller golfhålens anatomi från tee till green, Practice Range, korthåls banan etc.

35 Renoveringen resulterar i följande: Greener med naturligt dåliga placeringar flyttas t.ex. 3, 6, 9, 18 Banan kommer även i framtiden vara landskapsintegrerad Säkerheten förstärks på banan framför allt hålen 4, 6, 7, 18 Konkurrenskraftigare produkt, ny era för klubben (Stoltheten över en fin banan att spela på) Golfupplevelse (dramatik, spänning, äventyr, etc) skapar en attraktivare bana mer spelstrategiskt tänkande i framtiden Svårigheten på banan ska vara av spelstrategisk art och inte i form av lång bana Par 71 till 72 Bunker antalet minskas från 70 till 61 och totala bunkerytan minskas med ca 40% Återskapande av delar av ursprunglig Masterplan (snett på tvären greener) Skapa run-offs runt green på ett par ställen skapar spelfantasin och golfupplevelsen

36 Masterplan Hål

37 Masterplan Hål 11-17

38 Golfbanestrategi g Hål 3

39 Golfbanestrategi g Hål 4

40 Golfbanestrategi g Hål 7

41 Golfbanestrategi g Hål 14

42 Konstruktion - Green Drängrus för green 2-8mm Växtbädd 80% ska ligga i detta spann Både drängrus & växtbädd ska vara tvättat. Ingen förekomst av silt, lera etc.

43 Konstruktion Bevattning Greenkomplex - back to back Green Foregreen Modern bevattning Styra varje spridare Mer exakt och där det behövs Bättre täckningsgrad Sparar vatten och energi Ingen övervattning Starkare planta Spridarna, den ena täcker green och den andra täcker greenområdet utanför green. De olika ytorna kräver olika mängd vatten därför två spridare. De får inte sprida 360 grader.

44 Konstruktion Fairwaydränering C C 5m Uppdressad lera Torrare spelyta Mindre maskförekomst Varmare jord Mer syre rotutveckling Mindre risk för kompakteringsskador Mindre sjukdomar Möjligheter att ta vattenprover i utlopp Styv lera

45 Renoveringens arbetsmoment/tidsplan

46 Konstruktion - Shaping Bulldozer piloter finns det gott om men specialiserade på golfbaneshaping finns endast ett fåtal i världen. I detta renoveringsprojekt kommer denna expertis att inhandlas. Detta säkerställer arkitektens intension från ritbordet till verkligheten i fält. Rough Shaping, Wolf Golf Club, Lithuania

47 Vad ingår i kalkylen? 18 greenområden Ny fairway på hål 4 Puttinggreen Höjning av fairway på hål 18 Övningsgreen 3660 meter nya diken Torvodling 3570 meter urgrävning av 1450 meter transportvägt diken 350 meter tillfällig väg 1200 meter kulvert 1250 meter vägreparation Nya tees på hål 7 och meter teevägar Upprätning av tees på hål 4 32 st fairwaybunkrar Trädplantering Fairwaydränering Skogsröjning Uppgradering Förbättring av fairwaybevattning bevattningsstammar 3 cm fairwaydress Förbättringar i pumphus 2 st hjälpsådder av fairway Återställning 4 nya broar

48 Kalkyl Tot. Kostnad Så här ser kostnadskalkylen ut i dag. Då det är en levande kalkyl som ändras och arbetas med nästan dagligen kommer den uppdateras hela tiden. Underlaget där man kan se hur detaljerat vi arbetat fram kalkylen kommer att finnas tillgängligt i klubbhuset.

49 Det är det här vi vill ha i framtiden, 1400 glada och nöjda medlemmar som känner en stolthet i att vara medlemmar i Kungl. Drottningholms golfklubb. Att när de har med sig gäster från andra klubbar i början av maj kunna visa upp en bra bana och inte behöva skämmas för hoppiga och långsamma greener. Att kunna säga till sina gäster: följ med till min hemmabana, den är alltid bra. Vi föreslår inte den här renoveringen för att få masters eller försöka få hit massa låghandicapade greenfeespelare utan för er skull, att ni ska få ut så mycket som möjligt av er medlemsavgift. Visst några medlemmar har lärt sig att acceptera att våra greener inte blir bra förrän till midsommar men merparten och även de som accepterar detta vill nog att greenerna ska vara bra i april och vara öppna hela sommaren utan regnavbrott. Men för att komma till detta krävs uppoffringar i både ert golfspel och er ekonomi. Men ni kommer tycka det är värt det när ni går här ute och våren precis kommit och banan är öppen i ett bra skick. Eller kommer hit för att spela efter en natts regn och banan är öppen ändå och ni får er runda golf på hårda och ärliga greener.

50 Mer information: se g - Naturvårdsverket - Kemikalieinspektionen - Jordbruksverket - Sterf Europaparlamentet Samtliga ritningar finns på hemsidan hål för hål i A3 format och Masterplanen i A0 format

Arrendet. Hvilan. Stadgar. Finansiering. Drottningholm den 15 oktober 2009

Arrendet. Hvilan. Stadgar. Finansiering. Drottningholm den 15 oktober 2009 Drottningholm den 15 oktober 2009 Till medlemmarna i Kungl. Drottningholms Golfklubb Bäste medlem, Vår golfbana har nu fyllt 50 år och Klubben skall lägga grunden för en ny period så vår golfbana blir

Läs mer

Golfbaneskötsel Hjo 2012. AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning

Golfbaneskötsel Hjo 2012. AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning Golfbaneskötsel Hjo 2012 AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning Arbetsområde 1 Göran Hansson Skåne, del av Halland Arbetsområde 2 Mikael Frisk Gotland, Öland, Blekinge,

Läs mer

VISION 2030 DJURSHOLMS GOLFKLUBB MASTERPLAN BANAN

VISION 2030 DJURSHOLMS GOLFKLUBB MASTERPLAN BANAN VISION 2030 DJURSHOLMS GOLFKLUBB MASTERPLAN BANAN 2019-2030 Vision Djursholms Golfklubb Djursholms Golfklubb ska vara en attraktiv och respekterad familjeklubb där trivsel, spelglädje, kvalité, golftradition

Läs mer

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar. Bankommittén

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar. Bankommittén - förslag till banförbättringar Bankommittén Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum Bunkrar och bunkervallar

Läs mer

Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum

Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum 2012-02-18 Uppdatering av långtidsplan (uppdateringar och kommentarer på vidtagna och planerade åtgärder är markerade med röd färg) Ulricehamns Golfklubb Bankommittén Långtidsplan med förslag till banförbättringar

Läs mer

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 GUA på Sundsvalls GK 2015 2015 Min förhoppning med dessa timmar! Ge ökad kunskap och förståelse om vad som görs på banan Skapa intresse Insikt om Er

Läs mer

Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila

Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila ! Jannes Hörna OKTOBER 2018 Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila Golfsäsongen 2018 börjar på våra breddgrader sjunga på sista versen. När detta skrivs i månadsskiftet september/oktober

Läs mer

Rapport från SGFs Bankonsulent

Rapport från SGFs Bankonsulent Växjö 2014-10-16 Mikael Frisk Till alla Banchefer, klubbar, GDF m.m. I distriktet Småland Gotland Värmland Örebro Hej Alla! Rapport från SGFs Bankonsulent Tänk vad tiden gått fort sedan jag sist hörde

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015

VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015 1/5 VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015 INLEDNING Verksamhetsplanen skall vara styrande för hur Mora GK golfbana skall utvecklas år för år beroende på aktuella förutsättningar. Den skall även vara

Läs mer

Anders Berggren HGU arbete 2010 Ingelsta Golfklubb

Anders Berggren HGU arbete 2010 Ingelsta Golfklubb Anders Berggren HGU arbete 2010 Ingelsta Golfklubb 1 Innehållsförtäckning: 3 Bakgrund 4 Val av arbete 4 Syftet med infiltrationsbrunnar 4-5 Systemets uppbyggnad 6 Vattenprov 7 Framtida Krav 8 Slutord 2

Läs mer

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan).

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Banblogg för 2014 Luftning... igen! 2014-07-25 Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Frivilliggruppen...

Läs mer

Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar

Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar Jannes Hörna AUGUSTI 2018 Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar Tack för positiva reaktioner vi fått på premiären av Jannes Hörna i juli! Ambitionen är att återkomma med en ny hörna i

Läs mer

Rapport från SGF:s Bankonsulent

Rapport från SGF:s Bankonsulent 1 (5) Rapport från SGF:s Bankonsulent Syfte med besöket: Introduktionsmöte, genomgång allmänt Närvarande: Henrik Noren - Svenska Golfförbundet Lars Erik Forsman - Greenkeeper Kenneth Lindström - Bankommittén

Läs mer

Pesticidfri golfbaneskötsel. Hofgårds Golfbana

Pesticidfri golfbaneskötsel. Hofgårds Golfbana Pesticidfri golfbaneskötsel Hofgårds Golfbana Varför jag valde detta skötselkonceptet Presentation av Hofgårds Golfbana Greenskötsel Övriga gräsytor Framtiden för golfbaneskötsel PG Peterson banägare och

Läs mer

Innehållsförteckning. Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning

Innehållsförteckning. Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning Bilagor Siktanalys, Baskarpsand Sammanfattning: År 1930

Läs mer

Bunkerrenovering Upsala Gk HGU Andreas Westin

Bunkerrenovering Upsala Gk HGU Andreas Westin Bunkerrenovering Upsala Gk HGU-2017 Andreas Westin Bakgrund Upsala Golfklubb bildades 1937, och består nu av en 18-hålsbana och två 9-hålsbanor varav en pay & play bana. Under 2008-2009 utfördes en omfattande

Läs mer

Mikael Johansson, Ullna Golf Club

Mikael Johansson, Ullna Golf Club HGU 2010 Primo Maxx Hur påverkar medlet vitgröe på Ullna GC?, 2010-08-20 Inledning Inledning... 3 Bakgrund... 4 Metod... 5 Experiment & Resultat... 7 Slutsats... 11 2 Inledning Som greenkeeper försöker

Läs mer

Innehållsföreteckning

Innehållsföreteckning Innehållsföreteckning Bakgrund sid 2 Historik sid 2 Layout och spelupplevelse sid 2 Säkerhetsrisker -hål 1 sid 3 -hål 7 sid 3-4 -hål 8 sid 4 -hål 9 sid 5-6 -hål 11 sid 6 -hål 12 sid 7 -hål 13 sid 8-9 -hål

Läs mer

Vad gör en bankonsulent?

Vad gör en bankonsulent? Vad gör en bankonsulent? Banbesök med skötselfrågor Course set-up Utbyggnader, förbättringar av banan Utbildningar och information Myndighetskontakter Vi arbetar behovsanpassat och vår tjänst ingår till

Läs mer

Rapport från SGF s Bankonsulents besök 16/6 2010

Rapport från SGF s Bankonsulents besök 16/6 2010 Växjö 2010-06-20 Slite GK Box 24 620 30 Slite Mikael Frisk Rapport från SGF s Bankonsulents besök 16/6 2010 Syfte med besöket: Medverkande: Vi skulle titta på banan och se vad vi kan göra åt dem blöta

Läs mer

Höstmöte 2014. Henrik Norén Svenska Golfförbundet. Bankonsulent Stockholm Uppland - Gästrikland

Höstmöte 2014. Henrik Norén Svenska Golfförbundet. Bankonsulent Stockholm Uppland - Gästrikland Höstmöte 2014 Henrik Norén Svenska Golfförbundet Bankonsulent Stockholm Uppland - Gästrikland Växtskyddsförordningen och IPM 2014 Nya förordningen om bekämpningsmedel. IPM: Vad innebär det och vad kan

Läs mer

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana, nuläge, krav och målsättningar.

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana, nuläge, krav och målsättningar. Kravdokument Banan Sjögärde GK Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana, nuläge, krav och målsättningar. Om dokumentet En attraktiv golfbana är en förutsättning för att få nöjda medlemmar

Läs mer

Mål och kvalitetsdokument för skötsel av Varbergs GK s banor

Mål och kvalitetsdokument för skötsel av Varbergs GK s banor Mål och kvalitetsdokument för skötsel av Varbergs GK s banor Dokumentet beskriver målsättning och kvalitet för våra båda 18-håls banor samt för övningsområden under normala förhållanden Det fastställda

Läs mer

Rapport från SGF:s bankonsulentbesök 20/4 2017

Rapport från SGF:s bankonsulentbesök 20/4 2017 Emmaboda GK Kyrkogatan 360 60 Emmaboda Växjö 21/4 2017 Rapport från SGF:s bankonsulentbesök 20/4 2017 Syfte med besöket: Medverkande: Var att vi skulle titta på banan efter den gångna vintern. Klubbens

Läs mer

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar - förslag till banförbättringar Projektgrupp Urban Henriksson Åke Lindahl Per-Ola Karlsson Roland Holmgren Annika Wallqvist Dan Lövgren Januari 2007 Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana

Läs mer

Nu har klippning och finish högst prioritet på banan

Nu har klippning och finish högst prioritet på banan Jannes Hörna JULI 2019 Nu har klippning och finish högst prioritet på banan Skötseln av vår fina golfanläggning går i juli och augusti in i ett något lugnare skede, trots att golfsäsongen då brukar vara

Läs mer

Masterplan G O LFKLU B B. Hudiksvalls Golfklubb

Masterplan G O LFKLU B B. Hudiksvalls Golfklubb Masterplan Hudiksvalls Golfklubb HUDIKSVALLS G O LFKLU B B Masterplanen är framtagen av Carl Heed, Peter Barås, Sven-Olof Lindgren, Daniel Westling och Filip Modig. Med synpunkter från Bankonsulent Kim

Läs mer

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013.

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Växjö 2013-06-20 Mikael Frisk Mora GK Box 264 Sandängarna 792 24 Mora Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Syfte med besöket: Var att vi skulle titta på banan inför RM Äkta makar 2013. Medverkande:

Läs mer

Trender och nytänkande vid renovering av golfbanor Tees

Trender och nytänkande vid renovering av golfbanor Tees Artikel Greenbladet Trender och nytänkande vid renovering av golfbanor En gammal sanning är att en golfbana aldrig blir färdig eller slutar att utvecklas. Spelarnas utveckling och önskemål samt utrustningens

Läs mer

Putt GK G 07: 24-26 1

Putt GK G 07: 24-26 1 1 Analyssvar Golfklubb: Putt GK Greenkeeper: Mr Ruff Adress: Golfbanan 1 101 11 Golfeborg Datum: 2008-01-03 Innehåller: Vad vi har funnit Information och råd Åtgärdsförslag 2 Green Snömögel Fusarium Pythium

Läs mer

Modern Banskötsel - Miljöoptimerad banskötsel IPM i praktiken

Modern Banskötsel - Miljöoptimerad banskötsel IPM i praktiken Modern Banskötsel - Miljöoptimerad banskötsel IPM i praktiken Miljöoptimerad Banskötsel Vad är det? Banan sköts utan kemiska bekämpningsmedel Ett numera nordiskt nätverk bildades 2002. Medlemmarna får

Läs mer

Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga. Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden

Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga. Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden Spel Rättvisa Utmaning Balans Natur Strategi Bra spelytor Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga Röd tråd Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden Skötsel och konstruktion Ekonomi

Läs mer

Masterplan för 2014-2017

Masterplan för 2014-2017 1 Reviderad 2015-05-28. Alla rader med överstrykning är färdiga enligt plan. Masterplan för 2014-2017 Banan ändras till hektometersystem 41-63. Färgmarkeringen tas bort och ändras till längdmarkeringar.

Läs mer

Resan mot rödsvingelgreener

Resan mot rödsvingelgreener Resan mot rödsvingelgreener Examensarbete HGU 2011 Henrik Gustavsson 2013-07-15 Innehållsförteckning Innledning sid 3 Tillvägagångssätt sid 4-5 Resultat sid 6 Slutsats sid 7 Inledning Längst ut på halvön

Läs mer

Långtidsplan för 18- hålsbanan på Ale Golfklubb

Långtidsplan för 18- hålsbanan på Ale Golfklubb Långtidsplan för 18- hålsbanan på Ale Golfklubb Projektgruppens förslag till långtidsplan Här följer projektgruppens förslag till förändringar av banan med avsikt att utveckla banans tekniska svårigheter

Läs mer

Forskning Formar Framtiden

Forskning Formar Framtiden 2 3 1 4 5 Forskning Formar Framtiden DGA:s utbildningsvecka 2010 Maria Strandberg maria.strandberg@golf.se Utmaningar Klimatförändringar Begränsade naturresurser Lagar och restriktioner Opinion och politiskt

Läs mer

Verksamhetsplan för Jönåkers GK 2016

Verksamhetsplan för Jönåkers GK 2016 Verksamhetsplan för Jönåkers GK 2016 Övergripande mål Jönåkers golfklubb skall karaktäriseras av familjekänsla med personlig och bra service och vi skall ha en kvalitetsbana med ambitioner för ett långt

Läs mer

Med spelarnas hjälp får vi banan i toppskick

Med spelarnas hjälp får vi banan i toppskick Jannes Hörna JULI 2018 Med spelarnas hjälp får vi banan i toppskick Den här sommaren har vi haft en bana i riktigt bra skick. Vi banarbetare är mycket glada för allt beröm vi fått. Det är många faktorer

Läs mer

TIMRÅ GOLFKLUBB MASTERPLAN 2005-03-10 MASTERPLAN 2010-01-11

TIMRÅ GOLFKLUBB MASTERPLAN 2005-03-10 MASTERPLAN 2010-01-11 TIMRÅ GOLFKLUBB MASTERPLAN 2005-03-10 MASTERPLAN 2010-01-11 TEMA - Peter Peter Chamberlain Golf & Karl-Oscar Course Development Seth Inledning Få banor har de förutsättningar som Timrå Golfklubb besitter.

Läs mer

SGA-mästerskapen SGA-mästerskapet 2008: Här står slaget i höst 28

SGA-mästerskapen SGA-mästerskapet 2008: Här står slaget i höst 28 Här står 28 SGA-mästerskapet 2008: slaget i höst Den 22 september möts SGA:s medlemmar i det årliga och mycket prestigefyllda slaget om vem som är organisationens golfkung/drottning. Tre av Stockholmsregionens

Läs mer

Spelbarhet för alla. Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll

Spelbarhet för alla. Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll Spelbarhet för alla Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll Bakgrund Inledning Frågeställning Metod Resultat Slutsats Slutsats 2 Bilagor 1. Styrdokument

Läs mer

Ordföranden har ordet.

Ordföranden har ordet. Ordföranden har ordet. När dessa rader skrivs i mitten av april, är vi just i färd med att öppna Skogsbanan för spel på ordinarie greener. Samtidigt spelas US Masters på Augusta-banan. Därmed känns det

Läs mer

Utvecklingsplan för Ryas banor Version 2015-11

Utvecklingsplan för Ryas banor Version 2015-11 Utvecklingsplan för Ryas banor Version 2015-11 Bakgrund Utvecklingsplanen är framtagen av Ryas Bankommitté (BK) och syftet är att det skall finnas ett dokument som beskriver hur vi skall utveckla och sköta

Läs mer

Falkenbergs Golfklubb

Falkenbergs Golfklubb Falkenbergs Golfklubb Introduktion General comments Efter ett antal besök på er golfanläggning vill jag ge följande tankar och kommentarer om era banor. Jag har funnit att era banor är populära och välskötta.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSPLAN 2017-2021 Landskrona Golfklubb VÅR VISION Golf tillgänglig för alla, livskvalité och hälsa i en stimulerande miljö SÅ HÄR VILL VI UPPFATTAS Välkomnande, Engagerande och Utvecklande KLUBBENS

Läs mer

Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund HISTORIA

Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund HISTORIA Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund Jag valde det här ämnet med tanke på alla nya krav som ställs på oss idag.våra banor ska vara tillgängliga under stora delar av

Läs mer

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre.

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. Färdig gräsmatta - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. - Ett normalt år kan man börja rulla ut gräs från mitten av maj och hålla på fram

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB UTFORMAD AV (RE)GOLF TILLSAMMANS MED BANUTVECKLINGSGRUPPEN PÅ KARLSTAD GK.

UTVECKLINGSPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB UTFORMAD AV (RE)GOLF TILLSAMMANS MED BANUTVECKLINGSGRUPPEN PÅ KARLSTAD GK. UTVECKLINGSPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB 2013 03 25 UTFORMAD AV (RE)GOLF TILLSAMMANS MED BANUTVECKLINGSGRUPPEN PÅ KARLSTAD GK. Innehållsförteckning 1. Bakgrund utvecklingsplan... 3 2. Bakgrund anläggning...

Läs mer

Sammanställning från A-golf medlemsundersökning 2013.

Sammanställning från A-golf medlemsundersökning 2013. Sammanställning från A-golf medlemsundersökning 2013. Först och främst vill vi tacka för alla era svar i undersökningen som har innehållit både ris och ros. Vi ligger högt i värdena med allt från banans

Läs mer

VÅRA BANOR - önskemål om förbättringar 20 augusti 2015

VÅRA BANOR - önskemål om förbättringar 20 augusti 2015 VÅRA BANOR - önskemål om förbättringar 20 augusti 2015 Bättre sand i bunkrarna Jag saknar ett antal bolltvättar.hål 13 är ett stopphål, där vore det bra om man skyltade att bakomvarande boll slår ut innan

Läs mer

Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway

Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway EXAMENSARBETE HGU 2008 2010 Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway Peter Pettersson Course Manager ABBEKÅS GK 2010 INLEDNING Syfte Är att undersöka om man kan få en märkbar effekt av

Läs mer

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana - nuläge, krav och målsättningar.

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana - nuläge, krav och målsättningar. Kravdokument Banan Sjögärde GK Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana - nuläge, krav och målsättningar. Om dokumentet En attraktiv golfbana är en förutsättning för att få nöjda medlemmar

Läs mer

MILJÖPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB.

MILJÖPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB. MILJÖPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB. Golfa i grön miljö, dä ä Solklart! Karlstad GK. Inledning Golf är en helhetsupplevelse för både kropp och själ. Inte minst viktig är naturupplevelsen under en golfrunda.

Läs mer

Checklista för tillsyn av växtskyddsmedel på golfbanor 2018

Checklista för tillsyn av växtskyddsmedel på golfbanor 2018 Checklista för tillsyn av växtskyddsmedel på golfbanor 2018 Administrativa uppgifter Besöksdatum Fastighetsbeteckning Verksamhetsutövare/Namn på golfbanan Person- /organisationsnummer Adress Telefonnummer

Läs mer

Verksamhetsplan Kårsta Golfklubb och Kårsta Golfanläggning AB. Kårsta 811, Örebro

Verksamhetsplan Kårsta Golfklubb och Kårsta Golfanläggning AB. Kårsta 811, Örebro Verksamhetsplan 2019 Kårsta Golfklubb och Kårsta Golfanläggning AB Verksamhetsidé för Kårsta GK Kårsta Golfklubb ska erbjuda medlemmar, gäster och samarbetspartners en golfanläggning med hög kvalité och

Läs mer

Banvision Gagnefs GK

Banvision Gagnefs GK Banvision Gagnefs GK ver_1 SYFTE: Banvisionen är under uppbyggnad för fortsatt utveckling av golfbanan på Gagnefs GK, av och med representanter för medlemmar i klubben MÅL: Utveckla golfbanan och göra

Läs mer

Kärrgröe i Norrland?

Kärrgröe i Norrland? Kärrgröe i Norrland? Christer Hedlund Bodens Gk. Sammanfattning I mitt projektarbete har jag skrivit om våra försök att så greener med Kärrgröe. Jag har sökt svar på ett antal frågeställningar som jag

Läs mer

Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy

Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy Detta dokument har utarbetats för att försöka lösa en viktig fråga inom golfbaneområdet, nämligen att ge exempel på hur verksamhetsmål inom banverksamheten kan utformas.

Läs mer

Måldokument och kvalitetsmanual för golfbanor

Måldokument och kvalitetsmanual för golfbanor Måldokument och kvalitetsmanual för golfbanor Dokumentet beskriver målsättning och kvalitet för våra 18 hålsbanor, Pay & Playbanan samt övningsområden under normala förhållanden 2016. Det fastställda måldokumentet

Läs mer

Rapport från SGFs Bankonsulent

Rapport från SGFs Bankonsulent Rapport från SGFs Bankonsulent Det är inte klokt vad tiden går fort, snart är vi inne i mars månad. Hoppas ni verkligen har hunnit med all maskinservice, skyltar och annat banmaterial som skall målas,

Läs mer

Examensarbete HGU 2011

Examensarbete HGU 2011 Examensarbete HGU 2011 Hur man tar fram en Masterplan! Av Patrik Togelid Banchef Falkenbergs GK 1 Innehållsförteckning: Vad är en Masterplan? Sida 3 Tidsaxel (för Falkenbergs GK). Sida 3 Historik och anledning.

Läs mer

Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa

Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa Examensarbete Hgu 2015 2015 Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa Magnus Johansson Hgu 2013-2015 Bakgrund/Inledning Jag har de senaste 7 åren jobbat på Torslanda GK och jag har 12 års erfarenhet

Läs mer

Stig Persson, Ljunghusens Golfklubb

Stig Persson, Ljunghusens Golfklubb Stig Persson, Ljunghusens Golfklubb 63 år Gift, en son Utbildad i lantbruk Arbetat med golf sedan 1971 Ljunghusen 1980 SGA, GAF, SGF FEGGA Bunker raking team The Open Bankommitté första händelser Första

Läs mer

Verksamhetsplan banor och o vningsomra den Lyckorna GK

Verksamhetsplan banor och o vningsomra den Lyckorna GK Verksamhetsplan banor och o vningsomra den Lyckorna GK Verksamhetsplanen för banor och övningsområden redovisas nedan i två avsnitt, dels gällande 2016, och dels kommande aktiviteter de närmaste två åren

Läs mer

Examensarbete HGU

Examensarbete HGU Mikael Ingeroth HGU 2015-2017 Bollnäs GK Examensarbete HGU 2015-2017 Höjning av fairway Bollnäs GK En beskrivning av arbetet som utförts i fairwayprojektet på hål 16 på Bollnäs GK. Innehåller även en ekonomisk

Läs mer

Anläggningen ska utvecklas genom en strävan på ständiga förbättringar i alla led.

Anläggningen ska utvecklas genom en strävan på ständiga förbättringar i alla led. Måldokument - Banan Nyköpings GK golfbanor ska erbjuda en positiv golfupplevelse via spel på banorna som är en utmaning för motions såväl elitspelare. Spelarna ska känna en kvalité genom greenerna som

Läs mer

MCP nytta eller ingen nytta? Green 6 slutet av augusti 2016.

MCP nytta eller ingen nytta? Green 6 slutet av augusti 2016. MCP nytta eller ingen nytta? Green 6 slutet av augusti 2016. Dan Wikström HGU 2017 Innehållsförteckning: 2 Bakgrund 3 Val av arbete 4 Syfte med mcp 5 Utförande 6 Resultat 7 Slutord BAKGRUND Det började

Läs mer

nederbörd. av dessa. punkter de olika

nederbörd. av dessa. punkter de olika Fairwayrenovering på Inledning När vi på Kungl. Drottningholms Golfklubb, efter ännu en tung vår med mycket skador på framförallt greenerna, bestämde vi oss för att något måste göras. Det diskuterades

Läs mer

Måldokument och kvalitetsmanual för våra golfbanor

Måldokument och kvalitetsmanual för våra golfbanor Måldokument och kvalitetsmanual för våra golfbanor Dokumentet beskriver målsättning och kvalitet för våra 18 hålsbanor, Pay & Playbanan samt övningsområden under normala förhållanden 2017. Det fastställda

Läs mer

LÅNGSIKTIG MASTERPLAN LYCKORNA GK

LÅNGSIKTIG MASTERPLAN LYCKORNA GK LÅNGSIKTIG MASTERPLAN LYCKORNA GK Vision Masterplanen i sin helhet presenterar en bana som efter ombyggnaden blir en modern version av Anders Amilons skapelse från 1967. Masterplanen blir även ett viktigt

Läs mer

Nyhetsbrev Mars 2017

Nyhetsbrev Mars 2017 S V E R I G E S 5 0 B Ä S TA B A N O R NR 34 VÄSTERLED Nyhetsbrev 2 2017 Mars 2017 HEJ I VINTERVÄDRET! Det är inte lätt att tro att en ny golfsäsong är i antågande när man tittar ut genom fönstret. Men

Läs mer

Innehåll. Syfte Målsättning Organisation Tidsplan Generellt Hål-9. Hål-18. Hål-13 Hål-14 Hål-15. Hål-10 Hål-11. Korthålsbanan Klubbhus Övningsområden

Innehåll. Syfte Målsättning Organisation Tidsplan Generellt Hål-9. Hål-18. Hål-13 Hål-14 Hål-15. Hål-10 Hål-11. Korthålsbanan Klubbhus Övningsområden MASTERPLAN MASTERPLAN Innehåll Syfte Målsättning Organisation Tidsplan Generellt Hål-1 Hål-2 Hål-3 Hål-4 Hål-5 Hål-6 Hål-7 Hål-8 Hål-9 Hål-10 Hål-11 Hål-12 Hål-13 Hål-14 Hål-15 Hål-16 Hål-17 Hål-18 Korthålsbanan

Läs mer

Kallelse till extra ordinarie medlemsmöte i klubbhuset den 24 april 2007 kl 19.00. Förslag till ombyggnad av samtliga greenområden

Kallelse till extra ordinarie medlemsmöte i klubbhuset den 24 april 2007 kl 19.00. Förslag till ombyggnad av samtliga greenområden Kallelse till extra ordinarie medlemsmöte i klubbhuset den 24 april 2007 kl 19.00 Förslag till ombyggnad av samtliga greenområden föredragningslista vid extra MedleMsMöte tisdagen den 24 APril 2007 Kl.

Läs mer

Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014

Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014 Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Formspråk... 4 Tees... 4 Fairway... 5 Bunkrar... 6 Klippning och Klipplinjer... 7 Avslutning... 8 2 Bakgrund

Läs mer

Kunglig glans. Av Tommy Jeppsson Foto Jacob Sjöman

Kunglig glans. Av Tommy Jeppsson Foto Jacob Sjöman Kunglig glans Kungl. Drottningholm har vaknat ur sin Törnrosasömn. Den som kysst liv i den slumrande skönheten är banarkitekt Johan Benestam. Nu lever banan upp till sitt goda rykte. Av Tommy Jeppsson

Läs mer

Vilka effekter har djupluftning på våren?

Vilka effekter har djupluftning på våren? Vilka effekter har djupluftning på våren? Av Jerker Sjödin, Sollefteå GK 6-2-5 I Sammanfattning: I detta arbete berörs viktiga punkter för att vi som greenkeepers ska kunna få en optimal start för våra

Läs mer

Korthålsbaneombyggnation. HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK

Korthålsbaneombyggnation. HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK Korthålsbaneombyggnation HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK Frågeställningar: Varför bygger vi om? Hur finansierar vi? Hur bygger vi om? Vilka krav kan vi ha på materialet vi ska bygga med(såbädden)?

Läs mer

Sammanställning av enkäterna

Sammanställning av enkäterna Sammanställning av enkäterna Under senhösten gjordes två enkäter som besvarades av medlemmar respektive gäster. Ovanligt många svar från gäster och framförallt medlemmar har gett mycket värdefull input.

Läs mer

Nyhetsbrev #2. Ny kanslist Välkommen! Golfens dag 7:e maj Dam- medlemsträning Banan i toppskick Nya bunkrar 10:an + 1:an

Nyhetsbrev #2. Ny kanslist Välkommen! Golfens dag 7:e maj Dam- medlemsträning Banan i toppskick Nya bunkrar 10:an + 1:an Nyhetsbrev #2 2016 Ny kanslist Välkommen! Golfens dag 7:e maj Dam- medlemsträning Banan i toppskick Nya bunkrar 10:an + 1:an Sida 1 av 4 I höstas på höstmötet presenterade vi en verksamhetsplan för 2016.

Läs mer

Myndigheters miljökrav vid renovering av golfbana

Myndigheters miljökrav vid renovering av golfbana Myndigheters miljökrav vid renovering av golfbana HGU 2008 Examensarbete Av Jonas Määttä Södertälje Gk 1. Bakgrund Sid 3 2. Inledning Sid 3 3. Myndigheters krav.. Sid 4 4. Kommande Lagar & Regler Sid 4

Läs mer

59, 283m 56, 252m 53, 252m 46, 179m

59, 283m 56, 252m 53, 252m 46, 179m HÅL 10, PAR 4 Ny tee 59 Tee 46 och 41 flyttas till höger klipps med optimerad spellinje Ny dragning av gångvägen mot tee 46 och 41 Befintliga gångvägen planteras med buskage 3st nya FW-bunkrar byggdes

Läs mer

GREENOMRÅDE HÅL 3 TEEOMRÅDE BUNKRAR DIKEN FAIRWAY GREENOMRÅDE HÅL 4 BUNKRAR

GREENOMRÅDE HÅL 3 TEEOMRÅDE BUNKRAR DIKEN FAIRWAY GREENOMRÅDE HÅL 4 BUNKRAR BANFÖRBÄTTRINGAR 2014 140225/SN 140311/SN 140609/SN Prioritet Kostnad Start Klart Deltagare RJ, L-OJ, SN RJ, L-OJ, SN RJ,L-OJ,PN,EA Status Detta är än så länge första steg på att bygga upp en långsiktig

Läs mer

Greenrenovering från idé till färdig produkt.

Greenrenovering från idé till färdig produkt. Greenrenovering från idé till färdig produkt. Hulta Golfklubbs historia 1972 Klubben bildas 1978 Första 9 hålen byggs 1981 Komplett 18 hålsanläggning 1990 Fairwaybevattning installeras 2000 Ny greenkeeper

Läs mer

Vad gör Forsgårdens Golfklubb för miljön?

Vad gör Forsgårdens Golfklubb för miljön? Vad gör Forsgårdens Golfklubb för miljön? Innehåll: - IPM - Integrated pest management - Kemikalier - Klipplinjer - Maskiner och transportfordon - Avfallshantering - Flora och fauna - Leverantörer - Vattenanvändning

Läs mer

Examensarbete HGU

Examensarbete HGU Examensarbete HGU 2015-2017. Av Peter Landgren Bedinge GK FINISH? Tveksam finish i bilden ovan. Frågeställningar: Finish på en medelgolfbana typ Bedinge GK. Vad är finish? Viktigt eller inte? Kostnader?

Läs mer

I hjärtat av Sörmland driver familjen Olsson sin egen golfbana

I hjärtat av Sörmland driver familjen Olsson sin egen golfbana Banbesök: Vingåkers GK I hjärtat av Sörmland driver familjen Olsson sin egen golfbana På det vackra 13:e hålet har golfspelarna sällskap av familjen Olssons kor. När Vingåkers Golfklubb startade för drygt

Läs mer

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Användning av gräsmattan Hemmanets färdiga gräsmatta håller att gå på genast efter utläggning. I början ska mera slitande användning undvikas tills

Läs mer

UTVECKLINGS- OCH ÅTGÄRDSPLAN FÖR GOLFBANAN

UTVECKLINGS- OCH ÅTGÄRDSPLAN FÖR GOLFBANAN -06-02 Sida 1(9) UTVECKLINGS- OCH FÖR GOLFBANAN LÄSANVISNING Åtgärdsplanen är ett dokument där både absolut nödvändiga åtgärder och idéer, visioner och tänkbara möjligheter för utveckling av banan beskrivs.

Läs mer

Höganäs Golfklubb Skötsel och åtgärdsplan

Höganäs Golfklubb Skötsel och åtgärdsplan Höganäs Golfklubb Skötsel och åtgärdsplan Kalle Holmgren Uppdaterad 2018-10-25 Inledning Bankommittén har i uppdrag att till styrelsen föreslå en årlig skötsel- och åtgärdsplan för banans utveckling. Skötselplanen

Läs mer

Lasermätning som hjälpmedel?

Lasermätning som hjälpmedel? Högre Greenkeeper Utbildning 2007-2008 Lasermätning som hjälpmedel? Tony Pettersson Tobo Golfklubb Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Frågeställning 3 Inledning 3 Exempel 1 4 Hål 4 5 Vattnets

Läs mer

REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY

REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY Magnus Koinberg HGU 2008 2010-07-16 Innehållsförteckning Sammanfattning Bakgrund Om masken Metoder Försöksrutor Tillvägagångssätt Resultat Bilder Utvärdering Sammantattning

Läs mer

Nytt koncept för golfbanor

Nytt koncept för golfbanor Nytt koncept för golfbanor Entreprenadskötsel av golfbanor en ny möjlighet Många golfklubbar jobbar idag med strama budgetar, minskad bemanning och mindre pengar till drift och investeringar. Att anlita

Läs mer

Nyhetsbrev 20 september 2017

Nyhetsbrev 20 september 2017 HEJ! Nyhetsbrev 20 september 2017 Som ni vet så händer det mycket hos oss på Österåkers Golf och frågorna är många kring banbygget, restaurangen, att bli medlem, verksamheten och ekonomin för att nämna

Läs mer

HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener

HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener Att det tar längre tid att singelklippa greenerna känner vi alla till, kostnaderna ökar. Vad är det som motiverar vissa golfbanor att arbeta med

Läs mer

Ger vertikaldränering en bra effekt på gamla PUSH-UP greener? Ett examensarbete HGU, 2006

Ger vertikaldränering en bra effekt på gamla PUSH-UP greener? Ett examensarbete HGU, 2006 Ger vertikaldränering en bra effekt på gamla PUSH-UP greener? Ett examensarbete HGU, 2006 Momir Trivic Uppsala, 2008 1 Bakgrund På våra nordliga breddgrader är vintern både lång och kall. Vi bor i området

Läs mer

Miljöplan för Björkhagens Golfklubb

Miljöplan för Björkhagens Golfklubb Miljöplan för Björkhagens Golfklubb Följande miljömål för Björkhagens Golfklubb har identifierats med utgångspunkt från "Golfsportens miljöpåverkan", utgiven av Svenska Golfförbundet, samt från miljökommitténs

Läs mer

HGU arbete av Jesper Holmberg. Varför har slivertrådsmossan ökat på våra greener de senaste åren?

HGU arbete av Jesper Holmberg. Varför har slivertrådsmossan ökat på våra greener de senaste åren? Varför har slivertrådsmossan ökat på våra greener de senaste åren? Inledning Mossor är ett ersättningsnamn på de tre huvudgrupper som man kan dela in mossor i. Nålfruktsmossor, levermossor och bladmossor.

Läs mer

Användning av fungicider på golfgreener: vilka risker finns för miljön?

Användning av fungicider på golfgreener: vilka risker finns för miljön? Användning av fungicider på golfgreener: vilka risker finns för miljön? Fungicid Fotolys Hydrolys Pesticid Akvatisk Profylaxisk Översättningar Kemiskt svampbekämpningsmedel Sönderdelning/nedbrytning av

Läs mer

Stödsådd med krypven. (Pure Distiction & Crystal Blue Links)

Stödsådd med krypven. (Pure Distiction & Crystal Blue Links) Stödsådd med krypven. (Pure Distiction & Crystal Blue Links) Av: Cristian Swärd Stödsådd med krypven. (Pure Distiction & Crystal Blue Links) Cristian Swärd Innehåll: - Inledning - Frågeställning/Försök

Läs mer

Syfte 3. Målsättning 3. Organisation 3. Tidplan 3. Allmänna förutsättningar 4. Projektredovisning, 18-hålsbanan 4

Syfte 3. Målsättning 3. Organisation 3. Tidplan 3. Allmänna förutsättningar 4. Projektredovisning, 18-hålsbanan 4 Vreta Kloster GK Masterplan 2015-2019 Syfte 3 Målsättning 3 Organisation 3 Tidplan 3 Allmänna förutsättningar 4 Projektredovisning, 18-hålsbanan 4 Projektredovisning, Tee-it forward 5 Projektredovisning,

Läs mer