Yttrande över betänkandet, Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över betänkandet, Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5)"

Transkript

1 Protokollsutdrag från landstingsfullmäktige den juni 2016 Ert diarienummer: KU 2016/00088/D Yttrande över betänkandet, Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Dnr Ärendebeskrivning Kulturdepartementet har gett Norrbottens läns landsting tillfälle att yttra sig över betänkandet, Låt fler forma framtiden. Yttrandet ska vara departementet tillhanda senaste den 21 juni Bakgrund Uppdraget för utredningen har varit att utreda hur engagemanget inom den representativa demokratin kan öka och breddas och hur individens möjligheter till delaktighet i och inflytande över det politiska beslutsfattandet mellan de allmänna valen kan stärkas. Uppdraget har rör i huvudsak två former av politisk påverkan. Det handlar för det första om möjligheten att utöva inflytande som förtroendevald inom ramen för de representativa beslutsformerna och för det andra, om möjligheterna att som enskild individ eller tillsammans med andra påverka politiska beslutsfattare mellan valen. Ikraftträdande Ändringarna i kommunallagen föreslås i huvudsak träda i kraft den 1 juli De ändringar som berör de förtroendevalda och deras förtroendeuppdrag ska däremot träda i kraft den 1 januari 2019, efter ordinarie val. Försöksverksamhet med sänkt röstålder ska träda i kraft den 1 juli Lagen ska gälla till och med den 31 december Sammanfattning av de förslag som föreslås i utredningen I betänkandet föreslår utredningen en rad ändringar i kommunallagen samt rekommendationer till de politiska partierna och fullmäktige. Lagförslag 3 kap. 9 a Kommunallagen (KL) Utredningen föreslår en ny paragraf i kommunallagen. Fullmäktige ska verka för att medlemmarna har förutsättningar att delta och framföra sina synpunkter inför beslut. Fullmäktiges ansvar avser uppgiften att skapa förutsättningar för deltagande.

2 Sida 2 (6) Denna bestämmelse är att ses som en målsättningsparagraf och avser sådana generellt verkande åtgärder som fullmäktige kan vidta. Utgör inte någon skyldighet för fullmäktige att i ett specifikt ärende inhämta synpunkter inför beslut. Bestämmelsen lämnar till fullmäktige att välja formerna för medlemmarnas deltagande vid beslut, liksom att ange närmare hur ett förfarande för detta ska gå till. 4 kap. 8 KL Flytt från kommun Det finns redan idag en möjlighet för fullmäktige att besluta att en förtroendevald som är vald i fullmäktige får behålla sitt uppdrag trots flytt från kommunen. Utredningen föreslår att denna möjlighet också ska omfatta de folkvalda fullmäktigeledamöterna. Enligt nuvarande bestämmelse gäller detta endast för förtroendevalda i nämnder och fullmäktigeberedningar samt revisorer, undantaget gäller således inte fullmäktigeledamöter. Det är fullmäktige som avgör om den förtroendevalda ska få behålla sina uppdrag utifrån en helhetsbedömning. 4 kap. 15 b KL Föräldraledighet och sjukledighet Kommunallagen innehåller inte några regler för hur förtroendevalda som inte kan utföra sitt uppdrag på grund av föräldra- eller sjukledighet kan vara lediga från sitt uppdrag. Detta leder till att en förtroendevald som inte kan utföra sitt uppdrag måste i princip avsäga sig sitt uppdrag. Enligt en ny bestämmelse får fullmäktige besluta att en förtroendevald, som fullgör sitt uppdrag på heltid eller betydande del av heltid, ska få vara ledig från sitt uppdrag under en tidsbegränsad period, dock högst ett år, för att vara föräldraledig. Detsamma gäller sådan förtroendevald som på grund av sjukdom har nedsatt arbetsförmåga. 5 kap 15 c KL Trygga och säkra former för de förtroendevaldas uppdrag Utredningen föreslår en ny paragraf i kommunallagen. Kommuner och landsting ska verka för att de förtroendevalda ska kunna fullgöra sitt uppdrag under trygga och säkra former. I bestämmelsen avses sådana generellt verkande åtgärder som behöver vidtas för att de förtroendevalda ska känna sig trygga när de tar på sig och utför förtroendeuppdrag. Exempelvis kan kommuner och landsting utse en anställd att vara säkerhetsansvarig och som ska vara kontaktperson för de förtroendevalda som utsätts. Handlar även om att fullmäktige ska vidta vissa förebyggande åtgärder såsom utbildningsinsatser, upprätta handlingsplaner och rutiner. 5 kap. 23 a KL Folkinitiativ För att förenkla medborgarnas initiativprocess föreslår utredningen att det inte ska vara nödvändigt för initiativtagare att uppge egenhändiga namnteckningar utan det ska vara möjligt att samla in underskrifter via nätet. En nationell webbplats ska inrättas som ska kunna användas för namninsamlingar av folkinitiativ. Utredningen föreslår att ett uppdrag för att upprätta och ansvara för den nationella webbplatsen ska ges till Länsstyrelsen i Västra Götaland.

3 Sida 3 (6) 5 kap. 23 b Folkmotion Paragrafen är ny och innebär att ett nytt demokrativerktyg införs i kommunallagen. Ärende i fullmäktige får väckas om en folkmotion får stöd av minst en procent av de folkbokförda i kommunen eller i landstinget. Medborgarförslag tas bort. Lag om försöksverksamhet med sänkt rösträttsålder vid kommunala val och folkomröstningar Lagen öppnar en möjlighet för kommunfullmäktige att tillämpa en rösträttsålder om 16 år istället för 18 år vid kommunala val och folkomröstningar. Det handlar om en försöksverksamhet med sänkt rösträttsålder till 16 år vid valen till kommunfullmäktige 2018 och Försöksverksamheten ska genomföras i kommuner som ansöker till regeringen om detta och den ska därefter följas upp och utvärderas. Rekommendationer Särskild ordning för fullmäktiges granskning Utredningen anser att det finns skäl för att fullmäktige ska kunna fatta beslut om en ordning för den interna granskningen av bl.a. styrelsen och övriga nämnder. Ett förslag som utredningen som anger är att en särskild nämnd eller ett utskott, ex. valnämnden, får i uppdrag att årligen ställa samman ett demokratibokslut. Ett sådant bokslut skulle kunna omfatta frågor om hur väl styrelsen och nämnderna har fullgjort sina skyldigheter att för fullmäktige redovisa sådan verksamhet som fullmäktige delegerat till dem. Redovisningen kan ske genom en debatt i fullmäktige. Partierna måste utveckla sitt rekryteringsarbete Utredningen anför att partierna bör aktivt arbeta med att söka upp nya medlammar utanför de redan aktivas nätverk. Utredningen anger att det är av vikt att vara närvarande på skolor och vara fysiskt närvarande i lokalsamhället, även mellan valkampanjer, särskilt i områden med hög arbetslöshet och en stor andel utlandsfödda. Utredningen anger vidare att partierna i en kommun eller ett landsting bör t.ex. komma överens om att samordna sin nomineringsprocess på så sätt att könsbalansen i styrelser och nämnder blir jämnare. Särskilt viktigt avseende bolagsstyrelser. Partierna bör som princip alltid nominera två kandidater, en man och en kvinna, för att på så vis underlätta för valberedningen. Partierna måste reformera sina organisationer Utredningen anser att det är viktigt att partierna inte är exklusiva kanaler för inflytande som enbart är tillgängliga för en liten krets partiaktiva. Utredningen menar därför att partierna bör verka för att partimedlemmar på lokal nivå får möjlighet att delta i idéutvecklingen. Partierna bör överväga medlemsomröstningar om principfrågor och att öka inflytande vid val av partiledare. Väljarna bör få möjlighet att förmedla sina intressen och åsikter till beslutsfattarna även på andra sätt än genom de politiska partierna.

4 Sida 4 (6) Förtydliga ordföranden i styrelens liksom övriga kommunal och landstingsråds funktion Fullmäktige bör fatta beslut om uppdragsbeskrivningar som förtydligar rollfördelningen mellan olika förtroendevalda, i synnerhet rollen som ordförande i styrelsen och nämnder samt kommunal- och landstingsråd. Begränsa antalet mandatperioder för ordförandeposter Utredningen anser att det är nödvändigt att verka för en ökad omsättning av de kommunala förtroendeuppdragen. Utredningen anser att partierna internt eller gemensamt i fullmäktige bör överväga en begränsning i hur länge en enskild förtroendevald kan inneha ett tyngre uppdrag, t.ex. som ordförande i styrelsen eller i en nämnd. Utredningen lämnar en rekommendation till fullmäktige att överväga en mandatbegränsning Ungas deltagande i beslutsfattande i kommuner och landsting Utredningen anser att fullmäktige ska verka för att medlemmarna har förutsättningar att delta och framföra sina synpunkter inför beslut innebär att kommunerna och landstingen även bör tillgodose ungas perspektiv i beslutsprocessen. Detta kan ske genom inflytandeforum, ungdomsråd eller motsvarande och bör vara en formell del i beredningsprocessen på lokal och regional nivå. Kommuner och landsting bör anta ett regelverk för hur ungas perspektiv ska tillgodoses i beslutsprocesserna, genom t.ex. att anta policy eller handlingsplan för den lokala ungdomspolitiken. Delaktighet och inflytande för personer med funktionsnedsättning Utredningen anser att fullmäktige ska verka för att medlemmarna har förutsättningar att delta och framföra sina synpunkter inför beslut. Detta har även betydelse för personer med funktionsnedsättning. Kommuner och landsting bör inrätta funktionshindersråd som ges reella möjligheter till inflytande. Fullmäktige bör också anta reglementen för rådens funktion i den kommunala organisationen. Styrelsens förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslår att landstingsfullmäktige avger följande yttrande: Norrbottens läns landsting (landstinget) anser att det är positivt att stärka medborgarnas möjligheter till delaktighet i och inflytande över det politiska beslutsfattandet mellan de allmänna valen. Landstinget ser särskilt positivt till att utveckla de digitala möjligheterna att påverka politiska beslut genom utöka möjligheten till folkinitiativ via nätet och andra digitala kanaler för påverkan. Detta kan ses som ett led i den digitala utvecklingen där lagstiftningen även behöver anpassas till samhällsutvecklingen och den tekniska utvecklingen. Landstinget finner även att det är positivt att den rättsliga regleringen avseende de förtroendevaldas villkor anpassas till den faktiska samhällsutvecklingen. Norrbottens läns landsting har arbetat med medborgardialog sedan 2001, då fullmäktige beslutade att införa sex politiska fullmäktigeberedningar. Införandet skedde för att förbättra den demokratiska processen. Beredningarna har arbetat systematiskt med att genomföra medborgardialoger, analysera det som framkommit och via verksamhetsrapporter ökat landstingsfullmäktiges

5 Sida 5 (6) kunskaper. Beredningarnas arbete har i stor grad ökat medborgarnas kontakter med förtroendevalda. Samtidigt har beredningarnas rapporter breddat landstingsfullmäktiges beslutsunderlag. När det gäller de rekommendationer som utredningen lämnar delar landstinget utredningens bedömning att landsting och kommuner aktivt måste verka för att tillvarata ny sammanträdesteknik, detta är särskilt viktigt för att kunna underlätta för förtroendevalda med en funktionsnedsättning, för förtroendevalda boende i glesbygd liksom för förtroendevalda med små barn. Landstinget tillstyrker därför förslaget i dessa delar. Landstinget är positivt till att ge unga delaktighet och inflytande i samhället. Utredningens förslag innebär att rösträtten skiljs från valbarheten. Landstinget anser dock att rösträtten bör vara knuten till valbarheten och inte skiljas åt. Rösträtten är knuten till ansvar för resultatet av röstningen. Rösträttsåldern bör därför vara knuten till myndighetsåldern som är den ålder då man anses vara kapabel att ta ansvar för sina handlingar och därmed ha rätt att företa alla rättshandlingar. Landstinget ifrågasätter utredningens motivering att det endast är kommunens verksamhet som är bäst lämpad för inflytande för de unga. Landstinget konstaterar att det är riksdagen som fattar de beslut som har störst påverkan på ungdomars goda levnadsvillkor, makten att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen. Landstinget finner att ytterligare överväganden behöver göras avseende: Rätt till ersättning för fritidspolitiker Fritidspolitiker i kommuner och landsting har enligt kommunallagen rätt till ledighet från anställning och rätt till ersättning för inkomstbortfall. Syftet med dessa bestämmelser är att undanröja hinder och skäl till att personer väljer att avstå från att engagera sig i politiken eller hoppar av ett uppdrag på grund av sin ekonomiska situation. Dock är det så att utbetalningarna sker enligt olika principer och med olika nivåer i olika kommuner och landsting. Arvodesnivåerna skiljer sig ofta mellan uppdrag och mellan olika kommuner och landsting. Kommunallagen anger att ersättningen ska vara skälig. Det ankommer på kommuner och landsting själva att utifrån de lokala förutsättningarna bestämma om ersättningarna inom ramen för skälighetsnormen. Skälig ersättning innefattar emellertid både en minimigräns och en maximigräns för hur stor ersättningen kan vara. Landstinget anser att det är av vikt att de ersättningsbestämmelser som gäller inte upplevs som hinder för de förtroendevalda och att ersättningarnas storlek måste anpassas så att förtroendevalda kan fullgöra sina uppdrag vid sidan av sitt heltidsarbete. Landstinget anser vidare att med hänsyn till regionfrågan, där det i den tilltänkta regionen i norr kommer att vara långa avstånd mellan politiker och sätet för fullmäktige, är av vikt att hänsyn tas till ersättningsbestämmelser och bestämmelserna om placeringsort och valkretsindelning. Landstinget finner att alltför långa avstånd mellan förtroendevalda och sätet för fullmäktige kan påverka förtroendevaldas möjligheter till politiskt engagemang. Det föreligger därför ett behov av att se över villkor och lagstiftning för att det

6 Sida 6 (6) ska vara möjligt att vara fritidspolitiker eller heltidsarvoderad och kunna verka inom ett större geografiskt område. Folkmotion Landstinget anser att införandet av folkmotion, som är tvingande för kommuner och landsting, kan leda till ekonomiska konsekvenser för kommuner och landsting och då framför allt i form av administrativa merkostnader. Införandet kommer att leda till en ökning av personalkostnader, mera administrativa resurser och tjänstemän som kan utreda frågor ur olika aspekter. Norrbottens läns landsting har idag inte infört medborgarförslag och det finns därmed inte någon organisation idag för hanteringen av förslag från medborgare. I utredningen framgår att om man utfår det genomsnittliga antalet inkomna medborgarförslag och antar att så många som 15 procent av dessa skulle klara spärren på en procent skulle varje kommun/landsting ta emot tre till fyra förslag om året. Med en kostnad på 5000 kr per förslag skulle det innebära en kostnadsökning på cirka kronor per år för Norrbottens läns landsting, som idag inte har medborgarförslag. Kostnaden per förslag på 5000 kr är dock i några kommuner och landsting betydligt högre, vilket påverkar den totala kostnadsökningen för Norrbottens läns landsting, som idag inte har medborgarförslag Rätt utdraget intygar: Inga Gustafsson Landstingssekreterare

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Kyrkogårdsförvaltningen staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-04-27 Handläggare Karin Söderling Telefon: 08 508 30121 Till KN 2016-05-17 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Förvaltningens

Läs mer

Yttrande över betänkande Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5)

Yttrande över betänkande Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Tjänsteskrivelse Handläggare: Cornelia Englén Telefonnummer: 0411-57 71 15 E-postadress: cornelia.englen@ystad.se Datum Diarienummer 2016-05-24 2016/103 Kulturdepartementet Yttrande över betänkande Låt

Läs mer

Yttrande - Betänkandet Låt fler forma framtiden! SOU 2016:5, Ku2016/00088/D

Yttrande - Betänkandet Låt fler forma framtiden! SOU 2016:5, Ku2016/00088/D Yttrande - Betänkandet Låt fler forma framtiden! SOU 2016:5, Ku2016/00088/D Landstinget Sörmland har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade remiss och vill lämna följande synpunkter. Sammanfattning

Läs mer

Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (6) 2016-05-03 Handläggare: Beatriçe Hasani 08 508 18 095 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-05-19 Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5), (Ku2016/00088/D)

Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5), (Ku2016/00088/D) REMISSVAR 2016-05-17 DNR: 2016-136 Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5), (Ku2016/00088/D) Laholms kommun lämnar följande remissvar.

Läs mer

Förtroendevaldas möjlighet att vara föräldralediga eller sjukskrivna (8.5.2)

Förtroendevaldas möjlighet att vara föräldralediga eller sjukskrivna (8.5.2) Sid 1 (5) Yttrande Ert dnr KU2016/0088/D Vårt dnr 16KS128-8 2016-05-16 Kulturdepartementet Enheten för demokrati och det civila samhället 103 33 Stockholm Remissyttrande Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5)

Läs mer

Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) 2016-08-19 Ks 376/2016 Ert dnr: KU2016/00088/D Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Kulturdepartementet har inkommit med en remiss till Örebro kommun gällande betänkandet

Läs mer

Låt fler forma framtiden, SOU 2016:5, Dnr Ku2016/00088/Dremissvar

Låt fler forma framtiden, SOU 2016:5, Dnr Ku2016/00088/Dremissvar Kommunkansliet Sofia Reimbert Datum 2016-06-07 Vår referens KS 2016/0187-940 Kulturdepartementet Låt fler forma framtiden, SOU 2016:5, Dnr Ku2016/00088/Dremissvar Tanums kommun har getts tillfälle att

Läs mer

SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen

SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen 2016-05-18 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/178 Kommunstyrelsen SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget yttrande över SOU 2016:5;

Läs mer

Remissyttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Remissyttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Skrivelse 2016-06-14 Sida 1 (6) Kommunledningsförvaltningen Administration Kommunjurist Helena Göransson Telefon 0141-22 50 15 Mobiltelefon Telefax 0141-577 14 e-postadress

Läs mer

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5)

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-06-10 Ert dnr:ku2016/00088/d Ekonomi och styrning Lotta Liedberg Kulturdepartementet 10333 STOCKHOLM Ku.remissvar@regeringskansliet.se Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5)

Läs mer

Yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden SOU 2016_5(362761)_TMP 2016:5) från 2014 års Demokratiutredning

Yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden SOU 2016_5(362761)_TMP 2016:5) från 2014 års Demokratiutredning 1 (8) Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden SOU 2016_5(362761)_TMP 2016:5) från 2014 års Demokratiutredning har getts möjlighet att yttra

Läs mer

Yttrande Demokratiutredningen - Låt fler forma framtiden!

Yttrande Demokratiutredningen - Låt fler forma framtiden! Kommunledningsförvaltningen Linn Carlsson, 0550-88 009 linn.carlsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-06-09 Ks/2016:66 Sida 1(4) Yttrande Demokratiutredningen - Låt fler forma framtiden! Förslag

Läs mer

11. MEDBORGARDIALOG OCH SAMRÅD I KOMMUNER OCH LANDSTING

11. MEDBORGARDIALOG OCH SAMRÅD I KOMMUNER OCH LANDSTING Yttrande 2016-06-09 Dnr: Ku2016/00088/D Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kontaktperson: Gabriel Johansson, 070-874 93 30, gabriel@sverigesungdomsrad.se Svar på remiss angående "Låt fler forma framtiden"

Läs mer

Yttrande, Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Yttrande, Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Ert dnr Ku2016/00088/D Kulturdepartementet Enheten för demokrati och det civila samhället 103 33 Stockholm Yttrande, Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Piteå kommun har tagit del av departementets

Läs mer

Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) YTTRANDE 1 (6) 2016-08-24 KS 2016/00346 101 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Sammanfattning av ställningstaganden Falköpings kommun väljer att yttra

Läs mer

Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Betänkande av 2014-års demokratiutredning

Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Betänkande av 2014-års demokratiutredning Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Sida 1 (10) 2016-05-02 Handläggare Emily Tjäder Telefon: 08-508 28 741 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-05-17, p. 10 Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Betänkande

Läs mer

Angående remissen om betänkande Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Angående remissen om betänkande Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Södermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-04-27 Handläggare Lotte Lindgren Telefon: 08-508 12 030 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-05-18 Angående remissen om betänkande Låt fler

Läs mer

Yttrande. Remiss från Kulturdepartementet - Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Yttrande. Remiss från Kulturdepartementet - Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (5) Datum 2016-06-22 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2016-389 Yttrande Till Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss från Kulturdepartementet - Låt fler forma

Läs mer

Säffle kommuns yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Säffle kommuns yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Kommunledningskontoret Mathias Sköld, 0533-68 15 06 mathias.skold@saffle.se YTTRANDE Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1(5) Er referens Ku2016/00088/D Säffle kommuns yttrande över betänkandet Låt fler

Läs mer

Yttrande över 2014 års demokratiutredning Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Yttrande över 2014 års demokratiutredning Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) 2016-05-12 Handläggare Anna Spetz Tove Liljas Kansli- och utredningsavdelningen Ku2016/00088/D 2016KS/0153 Kulturdepartementet Ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över 2014 års demokratiutredning

Läs mer

Remissvar på Demokratiutredningens betänkande Låt fler forma framtiden, SOU 2016:5

Remissvar på Demokratiutredningens betänkande Låt fler forma framtiden, SOU 2016:5 Yttrande Datum 2016-05-18 Er ref: Ku2016/00088/D Vår ref: KS 2016-123 Kommunstyrelseförvaltningen Administrativa avdelningen Jenny Antonsson 0346-885033 Kulturdepartementet Enheten för demokrati och det

Läs mer

Remissvar på Demokratiutredningens betänkande Låt fler forma framtiden, SOU 2016:5. KS

Remissvar på Demokratiutredningens betänkande Låt fler forma framtiden, SOU 2016:5. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-05-31 199 Remissvar på Demokratiutredningens betänkande Låt fler forma framtiden, SOU 2016:5. KS 2016-123 KS

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 12 (36) 6 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.7.1-182/2016 s beslut 1. hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. överlämnar tjänsteutlåtandet

Läs mer

Låt fler forma framtiden

Låt fler forma framtiden Kommunstyrelsen PM 2016-05-30 Låt fler forma framtiden Remissvar Albin Lindström Utredare Enheten för utredning och hållbarhet Telefon (direkt): 08-523 028 48 E-post: albin.lindstrom@sodertalje.se 2 (12)

Läs mer

Svar på remiss: Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Svar på remiss: Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Yttrande 1[8] Mottagare Kulturdepartementet Svar på remiss: Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Sammanfattning Betänkandet innehåller relativt omfattande analyser av samhällsutvecklingens påverkan på

Läs mer

Remissvar - Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5)

Remissvar - Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Remissvar 2016-06-14 Ku2016/00088/D Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar - Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Vännäs kommun har getts möjlighet att besvara betänkandet av 2014 års demokratiutredning

Läs mer

Öckerö TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen. Remiss: 2014 års demokratiutredning Delaktighet och jämlikt inflytande Diarienummer: 0060/16

Öckerö TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen. Remiss: 2014 års demokratiutredning Delaktighet och jämlikt inflytande Diarienummer: 0060/16 Öckerö 2016-05-20 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Handläggare: Frida Sävfält Ärende: Remiss: 2014 års demokratiutredning Delaktighet och jämlikt inflytande Diarienummer: 0060/16 Remissyttrande Förvaltningens

Läs mer

Kostnadsberäknad plan för arbetet med medborgardialog under mandatperioden

Kostnadsberäknad plan för arbetet med medborgardialog under mandatperioden Centrala verksamheter Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE 2016-03-18 1(2) Diarienummer 130661 Landstingsfullmäktige Kostnadsberäknad plan för arbetet med medborgardialog under mandatperioden Förslag till beslut

Läs mer

Betänkande SOU 2016:5: Låt fler forma framtiden!

Betänkande SOU 2016:5: Låt fler forma framtiden! YTTRANDE 1 (10) 2016-06-20 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkande SOU 2016:5: Låt fler forma framtiden! (dnr KU 2016/00088/D) Sammanfattning Enköpings kommun instämmer i de flesta av de förslag

Läs mer

Kommittédirektiv. Demokratisk delaktighet och inflytande över det politiska beslutsfattandet. Dir. 2014:111

Kommittédirektiv. Demokratisk delaktighet och inflytande över det politiska beslutsfattandet. Dir. 2014:111 Kommittédirektiv Demokratisk delaktighet och inflytande över det politiska beslutsfattandet Dir. 2014:111 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2014 Sammanfattning En särskild utredare, biträdd av

Läs mer

Remiss från Regeringskansliet, Kulturdepartementet: Låt fler forma framtiden SOU 2016:5

Remiss från Regeringskansliet, Kulturdepartementet: Låt fler forma framtiden SOU 2016:5 STENUNGSUNDS KOMMUN 2016-06-26 Dnr 0198/16 Agneta Dejenfelt Till kommunfullmäktige Remiss från Regeringskansliet, Kulturdepartementet: Låt fler forma framtiden SOU 2016:5 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften:

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften: Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

Uppdrag att stärka ungas möjligheter till inflytande i de demokratiska processerna

Uppdrag att stärka ungas möjligheter till inflytande i de demokratiska processerna Regeringsbeslut II:1 2014-05-08 U2014/3352/UC Utbildningsdepartementet Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Box 17 801 118 94 Stockholm Uppdrag att stärka ungas möjligheter till inflytande

Läs mer

Sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, den 7 juni 2015 kl

Sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, den 7 juni 2015 kl 1(5) Tid och plats Beslutande Övriga deltagande Sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, den 7 juni 2015 kl. 08.00 15.00 Magnus Gunnarsson (M), ordförande Carina Bengtsson (C) Anne Karlsson (S)

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24)

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24) Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-05-22 Diarienummer: N132-0504/15 Utvecklingsavdelningen Åke Ström Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över förslag

Läs mer

157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10) PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-05-23 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/161 157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Betänkandet "Låt fler forma framtiden" (SOU 2016:5)

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Betänkandet Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601181 1 (17) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Betänkandet "Låt fler forma framtiden" (SOU 2016:5) Sammanfattning 2014 kom ett utredningsdirektiv

Läs mer

Låt fler forma framtiden! ( SOU 2016:5 )

Låt fler forma framtiden! ( SOU 2016:5 ) Skärholmens stadsdelsförvaltning Medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-04-25 Handläggare Anette Manoti Telefon: 08-50824482 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Låt fler forma framtiden! ( SOU 2016:5

Läs mer

Svar på remiss: Låt flera forma framtiden (SOU 2016:5)

Svar på remiss: Låt flera forma framtiden (SOU 2016:5) TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2016.175 Datum:2016-06-03 Utvecklings- och förvaltningssekreterare Cecilia Stedt E-post: cecilia.stedt@ale.se Kommunstyrelsen Svar på remiss:

Läs mer

Demokratiberedningen (extra sammanträde)

Demokratiberedningen (extra sammanträde) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 3 juni 2016 KS-2016/1349 1 (9) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen (extra sammanträde) Nej Sammanträdesdag 3 juni 2016 Tid och plats Klockan 15:00-16:20, ajournering

Läs mer

Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag

Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-11-21 256 Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag Dnr 2016-000415 Beslut Kommunstyrelsens föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

1 4 *03-04 0 00 1 3 *

1 4 *03-04 0 00 1 3 * Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1312-1605 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4 *03-04 0 00 1 3 * Yttrande över delbetänkandet Pensionärers och förtroendevaldas

Läs mer

POLICY. Policy för medborgardialog

POLICY. Policy för medborgardialog POLICY Policy för medborgardialog Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2016/509 101 Giltighetstid Från och med den 15 juli 2017 och tillsvidare

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Betänkandet "Låt fler forma framtiden" (SOU 2016:5)

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Betänkandet Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Regionstyrelsen Johan Lidmark Strateg 044-309 30 62 Johan.Lidmark@skane.se YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601181 1 (16) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Betänkandet "Låt fler forma framtiden"

Läs mer

Yttrande över remiss: Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Yttrande över remiss: Betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Till: Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Avsändarens tjänsteställe/handläggare s kansli Lennart Moberg Datum Dnr Sida 2016-06-14 16LS2739 1(9) Handläggare/er beteckning

Läs mer

Betänkandet låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Betänkandet låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Yttrande Diarienr 1 (7) 2016-06-21 536-2016 Ert diarienr Ku2016/00088/D Kulturdepartementet 103 33 Stockholm även via e-post Betänkandet låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Datainspektionen har granskat

Läs mer

Från möte med demokratiberedningen torsdagen den 11 augusti 2016 kl , Falköpingssalen

Från möte med demokratiberedningen torsdagen den 11 augusti 2016 kl , Falköpingssalen ANTECKNININGAR 2016-08-12 1 (11) Demokratiberedningen Mötesanteckningar Från möte med demokratiberedningen torsdagen den 11 augusti 2016 kl 08.30 12.00, Falköpingssalen Närvarande ledamöter: Elin Liljebäck

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Betänkandet "Låt fler forma framtiden" (SOU 2016:5)

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Betänkandet Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Regionstyrelsen Johan Lidmark Strateg 044-309 30 62 Johan.Lidmark@skane.se YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601181 1 (18) Remiss. Betänkandet "Låt fler forma framtiden" (SOU 2016:5) Sammanfattning 2014 kom

Läs mer

Handläggare: Kristina Lemon Tel: E-post: Kulturdepartementet Stockholm

Handläggare: Kristina Lemon Tel: E-post: Kulturdepartementet Stockholm YTTRANDE 1(7) 2016-08-31 Dnr: 16-032/0 Handläggare: Kristina Lemon Tel: 010-575 70 09 E-post: kristina.lemon@val.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Valmyndighetens remissvar angående betänkande SOU

Läs mer

2011-03-30 LS 1102-0286

2011-03-30 LS 1102-0286 Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) 2011-03-30 LS 1102-0286 LANDSTINGSSTYRELSEN Dnr. Landstingsstyrelsen 11-04-12 040 Yttrande över departementspromemorian Ökad konkurrens

Läs mer

(Se vidare i Bilaga 1 Bakgrunds-PM Demokrati och inflytande).

(Se vidare i Bilaga 1 Bakgrunds-PM Demokrati och inflytande). Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2014 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2015 04 09 15REV29 2(11) Sammanfattning Landstinget Västernorrland har fyra fullmäktigeberedningar: Arvodeskommittén,

Läs mer

Remiss av förslag - Riktlinjer för medborgardialog och delaktighet

Remiss av förslag - Riktlinjer för medborgardialog och delaktighet Kommunstyrelsen 2018-02-15 Kommunledningskontoret Kommunikation och delaktighet KSKF/2017:725 Isabel Jansson 016-710 18 44 1 (3) Kommunstyrelsen Remiss av förslag - Riktlinjer för medborgardialog och delaktighet

Läs mer

STYRDOKUMENT Riktlinjer för medborgardialog

STYRDOKUMENT Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Riktlinjer för medborgardialog Beslutad när 2018-09-27 165 Beslutad av Diarienummer Kommunfullmäktige KSKF/2017:725 Ersätter --- Gäller för Samtliga nämnder och följande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(8) Plats och tid Bysjön, kommunhuset, kl 13:30-16.00 Beslutande Ledamöter Lennart Haraldsson (S), Ordförande Carl Donnér (M), 1:e vice ordförande Kenneth Hallberg (S) Lotta

Läs mer

Kommunstyrelsens beredning ~\t::a.~sj i'\ Kommunchef + motion for handläggning

Kommunstyrelsens beredning ~\t::a.~sj i'\ Kommunchef + motion for handläggning Gagnefs kommun Kommunfullmäktige Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2013-09-30 Dnr 2013:701/00 Sida 17 Kf 109 Motion om ny politisk organisation Kommunfullmäktiges beslut 1. Remittera motionen till

Läs mer

Yttrande över remiss om betänkandet Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss om betänkandet Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Remiss från kommunstyrelsen Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Sida 1 (21) 2016-05-04 Handläggare Karolina Landowska Telefon: 08-508 35 509 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 maj 2016 Ärende 8 Yttrande över

Läs mer

Svar på remiss angående "Låt fler forma framtiden" betänkande av 2014 års demokratiutredning (SOU 2016:5), Ku2016/00088/D.

Svar på remiss angående Låt fler forma framtiden betänkande av 2014 års demokratiutredning (SOU 2016:5), Ku2016/00088/D. REMISSVAR Dnr 81/2016 2016-05-27 Kontakt: Henrik Götesson henrik.gotesson@srf.nu Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Svar på remiss angående "Låt fler forma framtiden" betänkande av 2014 års demokratiutredning

Läs mer

Datum Dnr Nya kanaler för medborgerlig delaktighet

Datum Dnr Nya kanaler för medborgerlig delaktighet Demokratiberedningen Johan Lidmark Strateg 044-309 30 62 Johan.Lidmark@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-30 Dnr 1502454 1 (5) Demokratiberedningen Nya kanaler för medborgerlig delaktighet Ordförandens

Läs mer

Nytt revisionsreglemente för Eskilstuna kommuns förtroendevalda revisorer

Nytt revisionsreglemente för Eskilstuna kommuns förtroendevalda revisorer Kommunstyrelsen 2018-10-29 Kommunledningskontoret Ledningsstaben KSKF/2018:378 Andreas Lindbom 016-710 54 80 1 (2) Kommunstyrelsen Nytt revisionsreglemente för Eskilstuna kommuns förtroendevalda revisorer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i kommunallagen (1991:900); SFS 2006:369 Utkom från trycket den 31 maj 2006 utfärdad den 11 maj 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om kommunallagen

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 29

Kommunstyrelsen. Ärende 29 Kommunstyrelsen Ärende 29 Turism, information och administration Anna Bryntesson, 0571-28106 anna.bryntesson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-11-27 1(2) Revidering av instruktion för kommunfullmäktiges

Läs mer

Regler för Demokratiberedningen

Regler för Demokratiberedningen Regler för Demokratiberedningen Antagen av Kommunfullmäktige 2018-11-21 146 Innehållsförteckning INLEDNING... 1 DEMOKRATIBEREDNINGENS VERKSAMHETSOMRÅDE... 1 INITIATIVRÄTT... 1 ANTAL LEDAMÖTER OCH ERSÄTTARE...

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar

Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar 2(5) Innehåll 1 Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar i Hällefors, dnr KS 14/00142... 3 1.1 1 De fasta beredningarnas uppgifter... 3 1.2 2 Val

Läs mer

Datum Finansdepartementet: Betänkandet Vital kommunal demokrati (SOU 2012:30)

Datum Finansdepartementet: Betänkandet Vital kommunal demokrati (SOU 2012:30) KS 4 5 SEPT 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Datum 2012-08-20 Diarienummer KSN-2012-0766 Kommunstyrelsen Finansdepartementet: Betänkandet Vital kommunal demokrati (SOU 2012:30) Förslag

Läs mer

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag REGLER Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag 1 Styrdokument Handlingstyp: Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag Diarienummer: KS/2014:158 Beslutas av: kommunfullmäktige

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2013:8 LS 1203-0467 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2012:10 av Paul Lappalainen m.fl. (MP) om att europeiska och utomeuropeiska invandrare ska behandlas lika när det gäller

Läs mer

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2013. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2013. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2013 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV33 2(10) Sammanfattning Landstinget Västernorrland har fyra fullmäktigeberedningar: Arvodeskommittén,

Läs mer

Exploateringsnämnden. Närvarande Beslutande ledamöter: Jan Valeskog (S) ordföranden

Exploateringsnämnden. Närvarande Beslutande ledamöter: Jan Valeskog (S) ordföranden Exploateringsnämnden Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde 2016-05-19, 8 Tid Torsdagen den 19 maj 2016 kl. 17.00 17.10 Plats Bråvallasalen, Stadshuset Justerat Torsdagen den 19 maj 2016 Jan Valeskog

Läs mer

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen Medborgardialog Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-09-28 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Kommunstyrelseförvaltningen Miljö- och byggnadsförvaltningen Antagen

Läs mer

Motion om att ansöka om att bli försökskommun för sänkt rösträttsålder vid kommunalval 2018 och KS

Motion om att ansöka om att bli försökskommun för sänkt rösträttsålder vid kommunalval 2018 och KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-11-15 363 Motion om att ansöka om att bli försökskommun för sänkt rösträttsålder vid kommunalval 2018 och 2022.

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2013-09-11 LS 1307-0941 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 1 3-10- 08 0 00 0 7 Yttrande över betänkandet Nämndemannauppdraget -

Läs mer

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun 2017-2019 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Policy Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till

Läs mer

Den framtida rekryteringen av nämndemän

Den framtida rekryteringen av nämndemän Datum Dnr 2002-11-25 1335-2002 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över betänkandet Framtidens nämndemän (SOU 2002:61) (Ert diarienummer Ju2002/4974) Sammanfattning Domstolsverket avstyrker

Läs mer

Motion 2015:26 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om arvoden för ledande landstingspolitiker, beredningen av arvoden och transparens

Motion 2015:26 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om arvoden för ledande landstingspolitiker, beredningen av arvoden och transparens Stockholms läns landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1232 Landstingsstyrelsen Motion 2015:26 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om arvoden för ledande landstingspolitiker,

Läs mer

KF Ärende 6. Införande av E-förslag i Karlskoga kommun

KF Ärende 6. Införande av E-förslag i Karlskoga kommun KF Ärende 6 Införande av E-förslag i Karlskoga kommun Tjänsteskrivelse 1(2) KS 2018-00299 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Anette Jonson Införande av e-förslag i Karlskoga kommun Sammanfattning

Läs mer

STYRDOKUMENT Riktlinjer för medborgardialog och delaktighet

STYRDOKUMENT Riktlinjer för medborgardialog och delaktighet Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Riktlinjer för medborgardialog och delaktighet Beslutad när Beslutad av Diarienummer Kommunfullmäktige KSKF/2017:725 Ersätter Gäller för Samtliga nämnder och följande

Läs mer

UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER

UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER För kännedom Landstingsstyrelsen Landstingsdirektörens staber Landstingsdirektör Jan Grönlund Verksamhets- och ledningsservice Förvaltningschef Helena Söderquist UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER SAMMANFATTNING

Läs mer

Frågor och svar Region i Örebro län

Frågor och svar Region i Örebro län Projekt Region 2015 Frågor och svar Region i Örebro län Vad är poängen med att bilda en region inom Örebro län? Erfarenheter från tidigare regionbildningar i Sverige visar bland annat på följande positiva

Läs mer

EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 21 juni 2016

EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 21 juni 2016 PM 2016:99 RI (Dnr 110-523/2016) EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 21 juni 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar

Läs mer

Demokratisatsning med ungt inflytande

Demokratisatsning med ungt inflytande Demokratisatsning med ungt inflytande Stadsledningskontoret i samverkan med Kulturförvaltningen Barnkonventionen Artikel 12-14 & 31. (2 & 6). 1989 antog FN barnkonventionen. Sverige ratificerade 1990,

Läs mer

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige Program för medborgardialog Mandatperioden 2014 2018 Fastställt av kommunfullmäktige 2016-01-28 Tyresö kommun / 2015-12-14 2 (14) Tyresö kommun / 2015-08-12 3 (14) Innehållsförteckning 1 Medborgarnas delaktighet

Läs mer

Remissyttrande betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Remissyttrande betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Remissyttrande 1 (16) 2016-05-16 Kdn 2016/55 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Läsanvisningar, kursiverade delar är direkta citat ur

Läs mer

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc Landstingsfullmäktiges hälso- och sjukvårdsberedning nord, mitt, syd och öst- granskning

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN I LERUMS KOMMUN Typ av styrdokument Reglemente Datum för fastställande 2017-09-21 Beslutsinstans Kommunfullmäktige Datum för revidering 2018-12-31 Dokumentansvarig Administrativa

Läs mer

Oberoendet i den kommunala revisionen

Oberoendet i den kommunala revisionen Konstitutionsutskottets betänkande 2009/10:KU16 Oberoendet i den kommunala revisionen Sammanfattning I detta betänkande behandlas proposition 2009/10:46 Oberoendet i den kommunala revisionen. Propositionen

Läs mer

Reglemente för landstingets revisorer

Reglemente för landstingets revisorer Reglemente för landstingets revisorer Mandatperioden 2015 2018 Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 145 2014-10-29--30 14LS7144 2(7) REGLEMENTE FÖR LANDSTINGET VÄSTERNORRLANDS REVISORER

Läs mer

FiSS ska utgöra basen för beslutsfattande rörande de regionalpolitiska frågorna, liksom för beslut i övriga ärenden av lokal eller regional karaktär.

FiSS ska utgöra basen för beslutsfattande rörande de regionalpolitiska frågorna, liksom för beslut i övriga ärenden av lokal eller regional karaktär. Stadgar för Feministiskt initiativ Storstockholm antagna på extra årsmöte den 6 juni 2016 1 Föreningens namn och organisationsnummer Föreningens namn är Feministiskt initiativ Storstockholm (nedan FiSS).

Läs mer

Demokratiutskottet Översiktlig granskning av ansvarsutövande 2010

Demokratiutskottet Översiktlig granskning av ansvarsutövande 2010 Demokratiutskottet Översiktlig granskning av ansvarsutövande 2010 Revisionsrapport Februari 2011 Fredrik Markstedt Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1

Läs mer

Ett öppet parti. i takt med tiden. SSU:s plan för en öppen process. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund. Stockholm 25 januari 2012

Ett öppet parti. i takt med tiden. SSU:s plan för en öppen process. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund. Stockholm 25 januari 2012 Ett öppet parti i takt med tiden SSU:s plan för en öppen process Stockholm 25 januari 2012 Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund Sammanfattning Många kräver att Socialdemokraterna utser sin partiordförande

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen Regionstyrelsen 199-227 Tid: 2017-11-28 09:00-15:25 Plats: Regionens hus, sal A 213 Hantering av beslutade reglementen och arbetsordningar med anledning av den nya kommunallagen Diarienummer: RJL 2017/3031

Läs mer

Ändring av nämndsreglementet och arvodesreglementet avseende kommunalråd m.m.

Ändring av nämndsreglementet och arvodesreglementet avseende kommunalråd m.m. Motala kommun Tjänsteskrivelse 2018-06-05 Sida 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Administration Kommunjurist Helena Göransson Kommunstyrelsen Telefon 0141-22 50 15 Mobiltelefon Telefax 0141-577 14 e-postadress

Läs mer

Motion 2011:30 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att se över och modernisera reglerna för visstidspension för politiker i Stockholms läns landsting

Motion 2011:30 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att se över och modernisera reglerna för visstidspension för politiker i Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-10-03 LS 1110-1335 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 1 2-10- 1 6 00006 Motion 2011:30 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att se

Läs mer

UNDERLAG TILL DEMOKRATIBAROMETERN. God lokal demokrati - EN PLATTFORM

UNDERLAG TILL DEMOKRATIBAROMETERN. God lokal demokrati - EN PLATTFORM UNDERLAG TILL DEMOKRATIBAROMETERN God lokal demokrati - EN PLATTFORM 1 2 Förord Valdemokrati är viktig, men väl så viktigt är vad som händer mellan valen: Har politikerna medborgarnas förtroende? Använder

Läs mer

Policy för medborgardialog

Policy för medborgardialog Policy för medborgardialog Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-23 53 U N D E R R U B R I K Policy för medborgardialog Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

Sänkt rösträttsålder i kommunvalet 2014 Motion (2012:65) av Åsa Jernberg (MP)

Sänkt rösträttsålder i kommunvalet 2014 Motion (2012:65) av Åsa Jernberg (MP) Utlåtande 2013:69 RI (Dnr 335-1752/2012) Sänkt rösträttsålder i kommunvalet 2014 Motion (2012:65) av Åsa Jernberg (MP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2012:65)

Läs mer

FÖRSLAG 2014:66 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Reglemente för partistöd i Stockholms läns landsting

FÖRSLAG 2014:66 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Reglemente för partistöd i Stockholms läns landsting FÖRSLAG 2014:66 LS 1410-1094 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Stockholms läns landsting PROTOKOLL 10/2014 Landstingsstyrelsen Sammanträdesdag 2014-11-04 17 224 LS 1410-1094 Ärendebeskrivning I

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1979:411) om ändringar i Sveriges indelning i kommuner och landsting; SFS 2016:740 Utkom från trycket den 27 juni 2016 utfärdad den 16 juni 2016. Enligt

Läs mer