Skotselrad Piercing. #östgötagatan79. Östgötagatan 79, Stockholm T-bana Skanstull +46 (0)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skotselrad Piercing. #östgötagatan79. Östgötagatan 79, Stockholm T-bana Skanstull +46 (0)8 702 06 54 info@platinuminkpiercing.se"

Transkript

1 safe piercing since 1993 #östgötagatan79 Skotselrad Piercing Östgötagatan 79, Stockholm T-bana Skanstull +46 (0)

2 Om oss I över 20 år har det piercats på Östgötagatan 79 i Skanstull. Den största prioriteringen har alltid varit att erbjuda trygg och säker kroppskonst, med välutbildad personal och ett stort utbud av piercingsmycken av högsta kvalitet. Nu tar vi det hela till en ny nivå, och blir Platinum Ink Piercing Company, en del av Platinum Ink Tattoo Company. Ni hittar oss på samma adress på Östgötagatan 79 i Skanstull, med samma personal, samma höga standard och samma stora smyckesutbud. För att kunna garantera dig en hygieniskt uförd piercing används bara steriliserade engångsnålar som kasseras direkt efter användandet. Alla instrument som används vid piercingtillfället är steriliserade, och har först diskats i en diskdesinfektor för att sedan packas i sterilpåsar och steriliseras i en vakuumautoklav. Vi kontrollerar vår sterilutrustning regelbundet genom dokumentation, sporprover och årlig validering av vår autoklav. Att tänka på innan du piercar dig. Piercingsmycken finns i flera olika material, längder och modeller. Vi kommer att anpassa ditt läksmycke efter vad som passar dig och läkningen av din piercing. Läksmycket du kommer att få är något större/längre än det smycke du senare kommer att behöva använda. Detta är för att tillåta eventuell svullnad. Ett för kort/litet smycke i början kan leda till att vävnaden växer över smycket eller att smycket stöts ut. Tänk på att det är bra att äta ordentligt innan du kommer hit för att pierca dig, samt undvika alkohol och andra droger de närmaste 24 timmarna innan piercingtillfället. Detta gäller även Treo och andra blodförtunnande läkemedel och bedövningssalvor. Nickelallergi. De flesta smycken innehåller nickel, men de släpper ifrån sig olika stora mängder nickel. Enligt EUs nickeldirektiv får piercingsmycken inte avge mer än 0,2 mikrogram nickel per cm2 och vecka. Vi använder smycken av 316L Kirurgiskt stål, vilket uppfyller dessa krav med god marginal. Nickelallergi är en kontaktallergi, vilket innebär att en allergisk reaktion endast kan uppstå i direkt närhet till det utsatta området. Allergin visar sig alltså inte som sår eller utslag någon annan stans på kroppen. Irritation kring en piercing beror oftast på felaktig skötsel eller att du fått in smuts och bakterier i din piercing, och beror oftast inte på allergi. Misstänker du ändå att du fått en allergisk reaktion, eller om andra problem uppstår ser vi gärna att du kommer in till studion så att vi får titta på det. 18-årsgräns. Vi kräver att du kan visa upp giltig ID-handling (t.ex. körkort, pass eller legitimation) när du piercar dig hos oss. Är du under 18 år har vi en undre åldersgräns på 15 år, med undantag för örsnibb där det är 6 år (individuell bedömning) som gäller. För att vi ska kunna pierca dig som är under 18 krävs att du har en vårdnadshavare med dig in i studion, och ni båda ska kunna uppvisa giltig legitimation. För Dermal Anchors, genitala piercingar, bröstvårta, cheeks, earl och surface gäller 18 år.

3 Detta galler alla piercingar Ta väl hand om din kropp! Mår kroppen bra kan den läka din piercing fortare. Sov ordentligt och ät en välbalanserad kost. För att underlätta läkningen kan ett ökat intag av zink, C-och E-vitamin hjälpa till att stärka immunförsvaret. Detta finner du i fet fisk och gröna grönsaker. Multivitamintabletter kan vara ett bra tillskott. Undvik intag av alkohol och andra droger under de inledande 2 3 veckorna, då detta kan ha en negativ inverkan på läkningen. Utsätt inte piercingen för bakterier! Undvik kontakt med smutsiga händer, oral kontakt och bakterietäta miljöer som exempelvis bastu, solarium, badkar, simbassänger och insjöar under de inledande 6 8 veckorna. Rör piercingen enbart när du ska rengöra den! Din piercing kommer att läka snabbare om den får vara ifred. Tvätta inte för mycket! Tvätta piercingen med en koksaltlösning morgon och kväll så länge det bildas skorpor och liknande på och kring piercingen. Passa även på att rengöra piercingen när du duschar. Tvättar du piercingen för mycket kommer den att bli torr och irriterad. Två gånger om dagen är en bra riktlinje. Tänk på att piercingen är ett öppet, läkande sår. Det är viktigt att du tar väl hand om den och dig själv tills piercingen är helt läkt. Självklart ska du tvätta piercingen även efter att den har läkt! Tvätta med en mild tvål och vatten, precis som resten av kroppen. Var försiktig när du tar av och på kläder så att du inte fastnar i smycket! Ta inte ut smycket för tidigt! Hela det första året bör du ha ett smycke i för att undvika att piercingen drar ihop sig. Behåll läksmycket i så länge som möjligt, eftersom upprepade byten kan skada den läkande vävnaden. Blir smycket däremot för långt, så att du fastnar i det, så rekommenderar vi att du kommer in till studion så att vi får byta till en mer passande storlek! Tappar du smycket och har svårt att få i det igen kom förbi studion så hjälper vi dig. Om du ska på t.ex. magnetröntgen eller opereras och inte kan ha dina vanliga smycken i rekommenderar vi smycken i PTFE-plast. Dessa smycken kan bäras tillfälligt för att förhindra att piercingen drar ihop sig. Vi hjälper dig gärna att byta smycke om du är osäker på hur det går till! RENGÖRING: Vi rekommenderar en koksaltlösning på praktisk sprayflaska från H2Ocean som vi säljer på studion. För rengöring av munhålan vid orala piercingar rekommenderar vi en munskölj från H2Ocean, som vi också säljer på studion. Ta en kompress, bomullsboll/rondell och blöt denna med koksaltlösning. Håll mot piercingen i cirka en minut. Detta löser upp skorporna som har bildats på piercingen. Tvätta försiktigt bort skorporna och ta sedan en ny kompress med koksaltlösning på och håll mot piercingen samtidigt som du försiktigt masserar vävnaden runt piercingen och rör lite på smycket i cirka 1 2 minuter. Skölj sedan av piercingen med vanligt vatten, för att få bort saltresterna.

4 Skotselrad for navel, ogonbryn, brostvarta, nasa och ora Din piercing kommer att utsöndra sårvätska under läkningen. Detta är en klar till vitgulaktig vätska som lägger sig vid hålmynningen och torkar till skorpor. Detta sker i alla sår som läker och är helt normalt. Pilla inte på skorporna! Lös istället upp dem med koksaltlösning max 2 gånger om dagen, förslagsvis morgon och kväll. Tvätta med koksaltlösning. Ta en kompress, bomullsboll/rondell och blöt denna med koksaltlösning. Håll mot piercingen i cirka en minut. Detta löser upp skorporna som har bildats på piercingen. Tvätta försiktigt bort skorporna och ta sedan en ny kompress med koksaltlösning på och håll mot piercingen samtidigt som du försiktigt masserar vävnaden runt piercingen och rör lite på smycket i cirka 1 2 minuter. Skölj sedan av piercingen med vanligt vatten, för att få bort saltresterna. Vid dusch. Tvätta piercingen det sista du gör innan du kliver ur duschen, för att få bort eventuella schampo- och tvålrester. Lös upp skorporna på piercingen genom att strila med ljummet vatten. Vid navelpiercing är det viktigt att undvika tryck mot piercingen. Trånga byxlinningar, skärp och annat som kan skapa tryck på din navelpiercing bör undvikas under de inledande 3 månaderna. En god hållning är att rekommendera, för att undvika att hudveck bildas och skapar tryck på din piercing. Skydda piercingen genom att sätta en kompress eller ett plåster över den under natten den första veckan. Laktider Ögonbryn 6 8 veckor Earl 2 6 månader Näsvinge 2 3 månader Septum 4 6 veckor Läpp 6 12 veckor Cheeks 6 12 månader Tunga 4 6 veckor Öra snibb 6 12 veckor Öra brosk 6 12 månader Bröstvårta 6 12 månader Navel 6 12 månader Surface minst 12 månader Dermal Anchor 3 4 veckor Smiley 3 4 veckor Toungeweb 3 4 veckor

5 Skotselrad for orala piercingar Var försiktig med intag av varma drycker, fruktjuice, kryddstark mat, tobak och alkohol de första 3 veckorna, för att inte förvärra och förlänga svullnaden. Lek inte med smycket! Om du leker med smycket kan du få ärrbildning kring din piercing, vilket kan vara svårt att få bort. Du kan även skada tänder och/eller tandkött, och läkningen tar längre tid. Var försiktig när du äter och när du borstar tänderna, så att du inte biter i den långa läkstaven. För att motverka svullnad kan du suga på is de första dagarna (gäller främst vid piercing i tungan) eller skölja munnen med isvatten. Sov gärna med en extra kudde under huvudet de första nätterna för att dämpa blodflödet och minska svullnad. RENGÖRING: Vid orala piercingar är det viktigt att hålla en god munhygien. Borsta tänderna morgon och kväll, och borsta även försiktigt på tunga och smycke (gäller främst vid tungpiercing). Undvik Listerine och annan alkoholbaserad munskölj, då de är för starka och rubbar bakteriefloran i såret. Ät vid fasta tider och undvik att småäta då detta irriterar piercingen i onödan. Skölj munnen med koksaltlösning varje gång du har ätit, rökt, snusat eller druckit något annat än vatten! Piercing kring munnen. Din piercing kommer att utsöndra sårvätska, vilket är en klar till vitgulaktig vätska som lägger sig kring hålmynningen (på utsidan) och torkar till skorpor. Detta sker i alla sår som läker och är helt normalt. Pilla inte på skorporna! Lös istället upp dem med koksaltlösning max 2 gånger om dagen, förslagsvis morgon och kväll. Tvätta med koksaltlösning. Ta en kompress, bomullsboll/rondell och blöt denna med koksaltlösning. Håll mot piercingen i cirka en minut. Detta löser upp skorporna som har bildats på piercingen. Tvätta försiktigt bort skorporna och ta sedan en ny kompress med koksaltlösning på och håll mot piercingen samtidigt som du försiktigt masserar vävnaden runt piercingen och rör lite på smycket i cirka 1-2 minuter. Skölj sedan av piercingen med vanligt vatten, för att få bort saltresterna. Skölj sedan munnen med koksaltlösning. Vid dusch/ansiktstvätt: Tvätta piercingen det sista du gör innan du kliver ur duschen, för att få bort eventuella schampo- och tvålrester. Lös upp skorporna genom att strila med ljummet vatten. Tvätta runt hålmynningen med Lactacyd eller annan mild, oparfymerad tvål, och skölj bort tvålskummet ordentligt. Tvätta inte piercingen med starka rengöringsprodukter för ansiktet, och var försiktig med smink runt det piercade området.

6 Skotselrad for Dermal Anchor Rengöring. Din piercing kommer att utsöndra sårvätska, vilket är en klar till vitgulaktig vätska som lägger sig kring hålmynningen (på utsidan) och torkar till skorpor, detta sker i alla sår som läker och är helt normalt. Pilla inte på skorporna! Lös istället upp dem med koksaltlösning max 2 gånger om dagen, förslagsvis morgon och kväll. Tvätta med koksaltlösning. Ta en kompress, bomullsboll/rondell och blöt denna med koksaltlösning. Håll mot piercingen i cirka en minut. Detta löser upp skorporna som har bildats på piercingen. Tvätta försiktigt bort skorporna kring piercingen med hjälp av exempelvis kanten på kompressen om det är svårt att komma åt, men pressa inte in den under smycket! Skölj sedan av piercingen med vanligt vatten, för att få bort saltresterna. Vid dusch/ansiktstvätt: Tvätta piercingen det sista du gör innan du kliver ur duschen, för att få bort eventuella schampo- och tvålrester. Lös upp skorporna genom att strila med ljummet vatten. Tvätta runt hålmynningen med Lactacyd eller annan mild, oparfymerad tvål, och skölj bort tvålskummet ordentligt. Tvätta inte piercingen med starka rengöringsprodukter för ansiktet (om det är där piercingen är placerad) och var försiktig med smink runt det piercade området. Använd plåster dagligen den första veckan för att hålla smycket på plats. Byt plåster två gånger om dagen, och rengör piercingen mellan bytena! Om det uppstår svullnad och/eller rodnad kring piercingen efter läkning, vilket det kan göra om man fastnar i piercingen eller får in smuts i den, åtgärda detta på en gång! Kom in till studion snarast, så kan vi hjälpa dig med lämplig behandling. I annat fall finns risken att en underliggande infektion pressar ut din Anchor, så att du lättare fastnar i den, eller att piercingen stöts ut. Aterbesok Kom gärna in till studion igen när cirka 2 veckor har gått sedan piercingtillfället. Vi har då möjlighet att kontrollera hur läkningen fortskrider, att allt ser bra ut och att du är nöjd med din piercing. Detta besök är självklart frivilligt och kostnadsfritt, och ingen tidsbokning behövs! Har du några frågor eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss!

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder Lilla tandboken Allt du behöver veta om barns tänder Innehåll Sida Min egen sida Min egen sida 3 Lång och bred erfarenhet 4 Bra vanor från början 5 Från 20 mjölktänder till permanenta tänder 6-9 Mat och

Läs mer

BILAGA 1 PATIENTINFORMATION EX. FRÅN KIRURGKLINIKEN LUND TILL DIG SOM SKA OPERERAS FÖR EN HUDTUMÖR VID KIRURGISKA KLINIKEN I LUND

BILAGA 1 PATIENTINFORMATION EX. FRÅN KIRURGKLINIKEN LUND TILL DIG SOM SKA OPERERAS FÖR EN HUDTUMÖR VID KIRURGISKA KLINIKEN I LUND BILAGA 1 PATIENTINFORMATION EX. FRÅN KIRURGKLINIKEN LUND TILL DIG SOM SKA OPERERAS FÖR EN HUDTUMÖR VID KIRURGISKA KLINIKEN I LUND Den här informationen vänder sig till dig som ska opereras på kirurgiska

Läs mer

MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE...

MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE... Coregas sortiment finns på Apoteket och i dagligvaruhandeln. Corega finns också genom din tandvårdsklinik. MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE... is a registered trademark of the GlaxoSmithKline Group of Companies.

Läs mer

TIPS OCH RÅD FÖR EN REN OCH GLAD MUN!

TIPS OCH RÅD FÖR EN REN OCH GLAD MUN! TIPS OCH RÅD FÖR EN REN OCH GLAD MUN! Två gånger om dagen Bakterier i munnen kan orsaka både hål i tänderna och tandköttsinflammation. Det är därför bra att ta som vana att både som barn och vuxen borsta

Läs mer

VÄNTA OCH FÖDA BARN SAMT SKÖTA OM SITT BARN DEN FÖRSTA TIDEN. en broschyr om att bli förälder

VÄNTA OCH FÖDA BARN SAMT SKÖTA OM SITT BARN DEN FÖRSTA TIDEN. en broschyr om att bli förälder VÄNTA OCH FÖDA BARN SAMT SKÖTA OM SITT BARN DEN FÖRSTA TIDEN en broschyr om att bli förälder 1 Den här broschyren Vänta och föda barn samt sköta om sitt barn den första tiden innehåller information för

Läs mer

FOLKTANDVÅRDEN VÄSTERNORRLAND

FOLKTANDVÅRDEN VÄSTERNORRLAND FOLKTANDVÅRDEN VÄSTERNORRLAND Hej! Hej! Det är vi som är Ipan och Jompen. Vi ses på folktandvården. Folktandvården Västernorrland verkar för en god folkhälsa och en god livsmiljö genom att utföra och utveckla

Läs mer

Ny höftled. Information till dig som ska opereras. Broschyren ska läsas före inskrivningsbesöket

Ny höftled. Information till dig som ska opereras. Broschyren ska läsas före inskrivningsbesöket Ny höftled Information till dig som ska opereras Broschyren ska läsas före inskrivningsbesöket Innehållsförteckning Viktiga datum...1 I väntan på operationen...2 Sjukhusvistelsen i korthet...3 Utskrivningskriteriet...3

Läs mer

Bruksanvisning mind TM 330. m3-x Allt-i-örat hörapparat

Bruksanvisning mind TM 330. m3-x Allt-i-örat hörapparat Bruksanvisning mind TM 330 m3-x Allt-i-örat hörapparat Hörapparat och tillbehör som visas i denna bruksanvisning kan se annorlunda ut än de du har. Widex förbehåller sig rätten att göra de ändringar som

Läs mer

Några råd till dig som får mat genom. Nutricias PEG Flocare

Några råd till dig som får mat genom. Nutricias PEG Flocare Några råd till dig som får mat genom Nutricias PEG Flocare Några råd till dig som får mat genom Nutricias PEG Flocare Vid olika typer av sjukdomar där man har svårt att svälja vanlig mat kan det bli aktuellt

Läs mer

för barn - Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar Torr bakom öronen om hygienprodukter

för barn - Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar Torr bakom öronen om hygienprodukter Torr bakom öronen om hygienprodukter för barn - Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar [Framsida] Torr bakom öronen om hygienprodukter för barn - Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar

Läs mer

Information till dig som får sondnäring genom PEG

Information till dig som får sondnäring genom PEG Information till dig som får sondnäring genom PEG Inledning Vid olika typer av sjukdomar där man har svårt att svälja vanlig mat, kan det bli aktuellt att anlägga en PEG. En PEG är en 15-20 cm lång slang

Läs mer

Vanliga frågor och svar om gastric by pass

Vanliga frågor och svar om gastric by pass Vanliga frågor och svar om gastric by pass Generella frågor Hur kan jag förbereda mig? Vad är målet med operationen? Hur får jag stöd i min omgivning för viktminskningsarbetet? Hur högt BMI måste man ha

Läs mer

Till dig som skall genomgå en omvinklingsoperation (HTO) på lasarettet i Motala

Till dig som skall genomgå en omvinklingsoperation (HTO) på lasarettet i Motala Till dig som skall genomgå en omvinklingsoperation (HTO) på lasarettet i Motala Tag med Dig broschyren till inskrivningsbesöket och till vårdavdelningen inför Din operation Inskrivningsdag: Klockslag:

Läs mer

Bruksanvisning Flash-m. Bakom-örat-hörapparat

Bruksanvisning Flash-m. Bakom-örat-hörapparat Bruksanvisning Flash-m Bakom-örat-hörapparat 2 Hörapparat, ear-set och tillbehör som visas i denna bruksanvisning kan se annorlunda ut än de du har. Widex förbehåller sig rätten att göra de ändringar som

Läs mer

CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS. Quality and style for generations. Den nyblivne valpägarens handbok

CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS. Quality and style for generations. Den nyblivne valpägarens handbok CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS Quality and style for generations Den nyblivne valpägarens handbok CARATOOTS SWEDISH PA PILLONS Den nyblivne valpägarens handbok (c) KENNEL CARATOOT S Villa Caratoots, 741 95

Läs mer

Äldre tänder behöver mer omsorg

Äldre tänder behöver mer omsorg Äldre tänder behöver mer omsorg Förbättra bevara fördröja lindra Att hjälpa människor, i olika livsskeden, till god munhälsa ligger Folktandvården varmt om hjärtat. Därför kan också den som nått en mer

Läs mer

Gråstarrsoperation och sedan?

Gråstarrsoperation och sedan? Gråstarrsoperation och sedan? Eva Mönestam Docent, överläkare Ögonkliniken, Norrlands universitetssjukhus Operation av gråstarr är det vanligaste kirurgiska ingreppet i den industrialiserade världen. Under

Läs mer

Fina fötter. - förebyggande fotvård

Fina fötter. - förebyggande fotvård Fina fötter - förebyggande fotvård Utges av: Diabetesförbundet Box 1107, 172 22 Sundbyberg Telefon: 08-564 82 1 00, Fax: 08-564 821 39 Pg: 481 31 35-3, Bg: 332-4373 info@diabetes.se, www.diabetes.se Text:

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken och som inte bor i Stockholms län Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi

Läs mer

Välkommen till vårdavdelning 12-25 Information till patienter som skall genomgå operation för Kölbröst/Trattbröst

Välkommen till vårdavdelning 12-25 Information till patienter som skall genomgå operation för Kölbröst/Trattbröst Välkommen till vårdavdelning 12-25 Information till patienter som skall genomgå operation för Kölbröst/Trattbröst Här kommer lite information till Dig som Du kan läsa i lugn och ro tillsammans med Dina

Läs mer

Flaskmatning - så funkar det

Flaskmatning - så funkar det Flaskmatning - så funkar det En broschyr för dig som vill flaskmata din bäbis Flaskmatning - så funkar det! Petra Jankov Picha Ett annat förlag 2012 Omslagsfoto: Ola Gäverth Texterna är faktagranskade

Läs mer

När ditt barn blir sjukt! Information till föräldrar med barn i förskola eller familjedaghem

När ditt barn blir sjukt! Information till föräldrar med barn i förskola eller familjedaghem När ditt barn blir sjukt! Information till föräldrar med barn i förskola eller familjedaghem Denna skrift är utarbetad av Barnhälsovårdsenheten och Smittskydd, Landstinget i Värmland Utgivningsår 1997,

Läs mer

Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm

Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm Information till patient & närstående Dokumentet är skapat 2012-06-19 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen

Läs mer

Patientinformation Gastric bypass

Patientinformation Gastric bypass Vrinnevisjukhuset i Norrköping Kirurgiska kliniken Patientinformation Gastric bypass Introduktion Sjuklig fetma är förenat med förhöjd risk för diabetes typ 2, hjärtkärlsjukdom, cancer och död. Ju högre

Läs mer

Till dig som skall genomgå en höftledsoperation på lasarettet i Motala

Till dig som skall genomgå en höftledsoperation på lasarettet i Motala Till dig som skall genomgå en höftledsoperation på lasarettet i Motala Tag med dig broschyren till inskrivningsbesöket och till vårdavdelningen inför din operation. Inskrivningsbesök: Klockslag: 07:45

Läs mer

Bra mat för spädbarn. under ett år

Bra mat för spädbarn. under ett år Bra mat för spädbarn under ett år 1 341 279 Livsmedelsverket 2011 Första upplagan, andra tryckningen, februari 2012 Box 622, 751 26 Uppsala Telefon: 018-17 55 00 E-post: livsmedelsverket@slv.se Grafisk

Läs mer

Kirurgi. Till dig som ska genomgå en kirurgisk eller urologisk operation på Alingsås lasarett. (Slutenvård) Inläggnings datum: Operations datum:

Kirurgi. Till dig som ska genomgå en kirurgisk eller urologisk operation på Alingsås lasarett. (Slutenvård) Inläggnings datum: Operations datum: Ta med denna broschyr vid inskrivning & inläggning! Kirurgi (Slutenvård) Till dig som ska genomgå en kirurgisk eller urologisk operation på Alingsås lasarett Inläggnings datum: Operations datum: 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet

Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet Bakgrund Till dig som ska opereras för tumör i centrala nervsystemet I Sverige diagnostiseras 1 300 1 400 personer per år med tumör i centrala nervsystemet (CNS). I de flesta fall behövs en neurokirurgisk

Läs mer

till dig som ska opereras för Gallsten

till dig som ska opereras för Gallsten till dig som ska opereras för Gallsten Information till dig som ska opereras för gallsten Varför bildas gallsten? Gallan bildas i levern och når via den djupa gallgången sin lagringsplats, gallblåsan,

Läs mer

hur gör vi när barnen blir sjuka?

hur gör vi när barnen blir sjuka? hur gör vi när barnen blir sjuka? Råd till föräldrar med barn i förskolan Denna broschyr riktar sig till föräldrar med barn i förskolan, den är tänkt som en hjälp på vägen när barnen blir sjuka. För informationen

Läs mer