Skotselrad Piercing. #östgötagatan79. Östgötagatan 79, Stockholm T-bana Skanstull +46 (0)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skotselrad Piercing. #östgötagatan79. Östgötagatan 79, Stockholm T-bana Skanstull +46 (0)8 702 06 54 info@platinuminkpiercing.se"

Transkript

1 safe piercing since 1993 #östgötagatan79 Skotselrad Piercing Östgötagatan 79, Stockholm T-bana Skanstull +46 (0)

2 Om oss I över 20 år har det piercats på Östgötagatan 79 i Skanstull. Den största prioriteringen har alltid varit att erbjuda trygg och säker kroppskonst, med välutbildad personal och ett stort utbud av piercingsmycken av högsta kvalitet. Nu tar vi det hela till en ny nivå, och blir Platinum Ink Piercing Company, en del av Platinum Ink Tattoo Company. Ni hittar oss på samma adress på Östgötagatan 79 i Skanstull, med samma personal, samma höga standard och samma stora smyckesutbud. För att kunna garantera dig en hygieniskt uförd piercing används bara steriliserade engångsnålar som kasseras direkt efter användandet. Alla instrument som används vid piercingtillfället är steriliserade, och har först diskats i en diskdesinfektor för att sedan packas i sterilpåsar och steriliseras i en vakuumautoklav. Vi kontrollerar vår sterilutrustning regelbundet genom dokumentation, sporprover och årlig validering av vår autoklav. Att tänka på innan du piercar dig. Piercingsmycken finns i flera olika material, längder och modeller. Vi kommer att anpassa ditt läksmycke efter vad som passar dig och läkningen av din piercing. Läksmycket du kommer att få är något större/längre än det smycke du senare kommer att behöva använda. Detta är för att tillåta eventuell svullnad. Ett för kort/litet smycke i början kan leda till att vävnaden växer över smycket eller att smycket stöts ut. Tänk på att det är bra att äta ordentligt innan du kommer hit för att pierca dig, samt undvika alkohol och andra droger de närmaste 24 timmarna innan piercingtillfället. Detta gäller även Treo och andra blodförtunnande läkemedel och bedövningssalvor. Nickelallergi. De flesta smycken innehåller nickel, men de släpper ifrån sig olika stora mängder nickel. Enligt EUs nickeldirektiv får piercingsmycken inte avge mer än 0,2 mikrogram nickel per cm2 och vecka. Vi använder smycken av 316L Kirurgiskt stål, vilket uppfyller dessa krav med god marginal. Nickelallergi är en kontaktallergi, vilket innebär att en allergisk reaktion endast kan uppstå i direkt närhet till det utsatta området. Allergin visar sig alltså inte som sår eller utslag någon annan stans på kroppen. Irritation kring en piercing beror oftast på felaktig skötsel eller att du fått in smuts och bakterier i din piercing, och beror oftast inte på allergi. Misstänker du ändå att du fått en allergisk reaktion, eller om andra problem uppstår ser vi gärna att du kommer in till studion så att vi får titta på det. 18-årsgräns. Vi kräver att du kan visa upp giltig ID-handling (t.ex. körkort, pass eller legitimation) när du piercar dig hos oss. Är du under 18 år har vi en undre åldersgräns på 15 år, med undantag för örsnibb där det är 6 år (individuell bedömning) som gäller. För att vi ska kunna pierca dig som är under 18 krävs att du har en vårdnadshavare med dig in i studion, och ni båda ska kunna uppvisa giltig legitimation. För Dermal Anchors, genitala piercingar, bröstvårta, cheeks, earl och surface gäller 18 år.

3 Detta galler alla piercingar Ta väl hand om din kropp! Mår kroppen bra kan den läka din piercing fortare. Sov ordentligt och ät en välbalanserad kost. För att underlätta läkningen kan ett ökat intag av zink, C-och E-vitamin hjälpa till att stärka immunförsvaret. Detta finner du i fet fisk och gröna grönsaker. Multivitamintabletter kan vara ett bra tillskott. Undvik intag av alkohol och andra droger under de inledande 2 3 veckorna, då detta kan ha en negativ inverkan på läkningen. Utsätt inte piercingen för bakterier! Undvik kontakt med smutsiga händer, oral kontakt och bakterietäta miljöer som exempelvis bastu, solarium, badkar, simbassänger och insjöar under de inledande 6 8 veckorna. Rör piercingen enbart när du ska rengöra den! Din piercing kommer att läka snabbare om den får vara ifred. Tvätta inte för mycket! Tvätta piercingen med en koksaltlösning morgon och kväll så länge det bildas skorpor och liknande på och kring piercingen. Passa även på att rengöra piercingen när du duschar. Tvättar du piercingen för mycket kommer den att bli torr och irriterad. Två gånger om dagen är en bra riktlinje. Tänk på att piercingen är ett öppet, läkande sår. Det är viktigt att du tar väl hand om den och dig själv tills piercingen är helt läkt. Självklart ska du tvätta piercingen även efter att den har läkt! Tvätta med en mild tvål och vatten, precis som resten av kroppen. Var försiktig när du tar av och på kläder så att du inte fastnar i smycket! Ta inte ut smycket för tidigt! Hela det första året bör du ha ett smycke i för att undvika att piercingen drar ihop sig. Behåll läksmycket i så länge som möjligt, eftersom upprepade byten kan skada den läkande vävnaden. Blir smycket däremot för långt, så att du fastnar i det, så rekommenderar vi att du kommer in till studion så att vi får byta till en mer passande storlek! Tappar du smycket och har svårt att få i det igen kom förbi studion så hjälper vi dig. Om du ska på t.ex. magnetröntgen eller opereras och inte kan ha dina vanliga smycken i rekommenderar vi smycken i PTFE-plast. Dessa smycken kan bäras tillfälligt för att förhindra att piercingen drar ihop sig. Vi hjälper dig gärna att byta smycke om du är osäker på hur det går till! RENGÖRING: Vi rekommenderar en koksaltlösning på praktisk sprayflaska från H2Ocean som vi säljer på studion. För rengöring av munhålan vid orala piercingar rekommenderar vi en munskölj från H2Ocean, som vi också säljer på studion. Ta en kompress, bomullsboll/rondell och blöt denna med koksaltlösning. Håll mot piercingen i cirka en minut. Detta löser upp skorporna som har bildats på piercingen. Tvätta försiktigt bort skorporna och ta sedan en ny kompress med koksaltlösning på och håll mot piercingen samtidigt som du försiktigt masserar vävnaden runt piercingen och rör lite på smycket i cirka 1 2 minuter. Skölj sedan av piercingen med vanligt vatten, för att få bort saltresterna.

4 Skotselrad for navel, ogonbryn, brostvarta, nasa och ora Din piercing kommer att utsöndra sårvätska under läkningen. Detta är en klar till vitgulaktig vätska som lägger sig vid hålmynningen och torkar till skorpor. Detta sker i alla sår som läker och är helt normalt. Pilla inte på skorporna! Lös istället upp dem med koksaltlösning max 2 gånger om dagen, förslagsvis morgon och kväll. Tvätta med koksaltlösning. Ta en kompress, bomullsboll/rondell och blöt denna med koksaltlösning. Håll mot piercingen i cirka en minut. Detta löser upp skorporna som har bildats på piercingen. Tvätta försiktigt bort skorporna och ta sedan en ny kompress med koksaltlösning på och håll mot piercingen samtidigt som du försiktigt masserar vävnaden runt piercingen och rör lite på smycket i cirka 1 2 minuter. Skölj sedan av piercingen med vanligt vatten, för att få bort saltresterna. Vid dusch. Tvätta piercingen det sista du gör innan du kliver ur duschen, för att få bort eventuella schampo- och tvålrester. Lös upp skorporna på piercingen genom att strila med ljummet vatten. Vid navelpiercing är det viktigt att undvika tryck mot piercingen. Trånga byxlinningar, skärp och annat som kan skapa tryck på din navelpiercing bör undvikas under de inledande 3 månaderna. En god hållning är att rekommendera, för att undvika att hudveck bildas och skapar tryck på din piercing. Skydda piercingen genom att sätta en kompress eller ett plåster över den under natten den första veckan. Laktider Ögonbryn 6 8 veckor Earl 2 6 månader Näsvinge 2 3 månader Septum 4 6 veckor Läpp 6 12 veckor Cheeks 6 12 månader Tunga 4 6 veckor Öra snibb 6 12 veckor Öra brosk 6 12 månader Bröstvårta 6 12 månader Navel 6 12 månader Surface minst 12 månader Dermal Anchor 3 4 veckor Smiley 3 4 veckor Toungeweb 3 4 veckor

5 Skotselrad for orala piercingar Var försiktig med intag av varma drycker, fruktjuice, kryddstark mat, tobak och alkohol de första 3 veckorna, för att inte förvärra och förlänga svullnaden. Lek inte med smycket! Om du leker med smycket kan du få ärrbildning kring din piercing, vilket kan vara svårt att få bort. Du kan även skada tänder och/eller tandkött, och läkningen tar längre tid. Var försiktig när du äter och när du borstar tänderna, så att du inte biter i den långa läkstaven. För att motverka svullnad kan du suga på is de första dagarna (gäller främst vid piercing i tungan) eller skölja munnen med isvatten. Sov gärna med en extra kudde under huvudet de första nätterna för att dämpa blodflödet och minska svullnad. RENGÖRING: Vid orala piercingar är det viktigt att hålla en god munhygien. Borsta tänderna morgon och kväll, och borsta även försiktigt på tunga och smycke (gäller främst vid tungpiercing). Undvik Listerine och annan alkoholbaserad munskölj, då de är för starka och rubbar bakteriefloran i såret. Ät vid fasta tider och undvik att småäta då detta irriterar piercingen i onödan. Skölj munnen med koksaltlösning varje gång du har ätit, rökt, snusat eller druckit något annat än vatten! Piercing kring munnen. Din piercing kommer att utsöndra sårvätska, vilket är en klar till vitgulaktig vätska som lägger sig kring hålmynningen (på utsidan) och torkar till skorpor. Detta sker i alla sår som läker och är helt normalt. Pilla inte på skorporna! Lös istället upp dem med koksaltlösning max 2 gånger om dagen, förslagsvis morgon och kväll. Tvätta med koksaltlösning. Ta en kompress, bomullsboll/rondell och blöt denna med koksaltlösning. Håll mot piercingen i cirka en minut. Detta löser upp skorporna som har bildats på piercingen. Tvätta försiktigt bort skorporna och ta sedan en ny kompress med koksaltlösning på och håll mot piercingen samtidigt som du försiktigt masserar vävnaden runt piercingen och rör lite på smycket i cirka 1-2 minuter. Skölj sedan av piercingen med vanligt vatten, för att få bort saltresterna. Skölj sedan munnen med koksaltlösning. Vid dusch/ansiktstvätt: Tvätta piercingen det sista du gör innan du kliver ur duschen, för att få bort eventuella schampo- och tvålrester. Lös upp skorporna genom att strila med ljummet vatten. Tvätta runt hålmynningen med Lactacyd eller annan mild, oparfymerad tvål, och skölj bort tvålskummet ordentligt. Tvätta inte piercingen med starka rengöringsprodukter för ansiktet, och var försiktig med smink runt det piercade området.

6 Skotselrad for Dermal Anchor Rengöring. Din piercing kommer att utsöndra sårvätska, vilket är en klar till vitgulaktig vätska som lägger sig kring hålmynningen (på utsidan) och torkar till skorpor, detta sker i alla sår som läker och är helt normalt. Pilla inte på skorporna! Lös istället upp dem med koksaltlösning max 2 gånger om dagen, förslagsvis morgon och kväll. Tvätta med koksaltlösning. Ta en kompress, bomullsboll/rondell och blöt denna med koksaltlösning. Håll mot piercingen i cirka en minut. Detta löser upp skorporna som har bildats på piercingen. Tvätta försiktigt bort skorporna kring piercingen med hjälp av exempelvis kanten på kompressen om det är svårt att komma åt, men pressa inte in den under smycket! Skölj sedan av piercingen med vanligt vatten, för att få bort saltresterna. Vid dusch/ansiktstvätt: Tvätta piercingen det sista du gör innan du kliver ur duschen, för att få bort eventuella schampo- och tvålrester. Lös upp skorporna genom att strila med ljummet vatten. Tvätta runt hålmynningen med Lactacyd eller annan mild, oparfymerad tvål, och skölj bort tvålskummet ordentligt. Tvätta inte piercingen med starka rengöringsprodukter för ansiktet (om det är där piercingen är placerad) och var försiktig med smink runt det piercade området. Använd plåster dagligen den första veckan för att hålla smycket på plats. Byt plåster två gånger om dagen, och rengör piercingen mellan bytena! Om det uppstår svullnad och/eller rodnad kring piercingen efter läkning, vilket det kan göra om man fastnar i piercingen eller får in smuts i den, åtgärda detta på en gång! Kom in till studion snarast, så kan vi hjälpa dig med lämplig behandling. I annat fall finns risken att en underliggande infektion pressar ut din Anchor, så att du lättare fastnar i den, eller att piercingen stöts ut. Aterbesok Kom gärna in till studion igen när cirka 2 veckor har gått sedan piercingtillfället. Vi har då möjlighet att kontrollera hur läkningen fortskrider, att allt ser bra ut och att du är nöjd med din piercing. Detta besök är självklart frivilligt och kostnadsfritt, och ingen tidsbokning behövs! Har du några frågor eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss!

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Tanken med denna information är att ni som får era halsmandlar opererade ska må så bra som möjligt efter operationen och återgå till normal kost

Läs mer

MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE...

MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE... Coregas sortiment finns på Apoteket och i dagligvaruhandeln. Corega finns också genom din tandvårdsklinik. MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE... is a registered trademark of the GlaxoSmithKline Group of Companies.

Läs mer

Här får du se några sidor av VIP-boken min kropp. Hela boken är på 24 sidor och kan beställas via www.ltdalarna.se/vip VIP min kr opp

Här får du se några sidor av VIP-boken min kropp. Hela boken är på 24 sidor och kan beställas via www.ltdalarna.se/vip VIP min kr opp VIP min kropp 1 Den här boken handlar om din kropp. Här finns lite fakta om kroppen och om hur du sköter den. Längd och viktkurva kan du fylla i själv efter eller under ditt besök hos skolsköterskan. Likaså

Läs mer

TORR MUN FAKTA OM NYA XERO. Ett pressmaterial för media framtaget av Actavis. Pressbilder kan laddas ner i Actavis pressrum på MyNewsdesk.

TORR MUN FAKTA OM NYA XERO. Ett pressmaterial för media framtaget av Actavis. Pressbilder kan laddas ner i Actavis pressrum på MyNewsdesk. TORR MUN FAKTA OM NYA XERO Ett pressmaterial för media framtaget av Actavis. Pressbilder kan laddas ner i Actavis pressrum på MyNewsdesk.se Kontaktperson: Sanna Hedman, Produktchef Egenvård, Actavis, mobil

Läs mer

Apotekets råd om. Eksem

Apotekets råd om. Eksem Apotekets råd om Eksem Eksem är en inflammation i hudens övre lager, vilket orsakar klåda och rodnad av huden. Akut eksem känne tecknas av kliande, röd, svullen, vätskeblåsor. Bakterieinfektion kan tillstöta

Läs mer

Huden är själens spegel

Huden är själens spegel Huden är själens spegel När du njuter av livet ser du omedelbart mer attraktiv ut. Rengöring är A och O innan du lyfter fram, tonar ned och piggar upp med glamourös makeup. Här kan du läsa om hur du bäst

Läs mer

Piercing och tatuering. hälsorisker samt gällande lagar och regler

Piercing och tatuering. hälsorisker samt gällande lagar och regler Piercing och tatuering hälsorisker samt gällande lagar och regler Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och illustrationer är skyddade av upphovsrätten.

Läs mer

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start För dig som är gravid eller ammar: 1.Undvik parfymerade produkter - bebisen tycker om doften av dig. 2.Vänta med att färga håret. 3.Ta det lugnt med smink, krämer och lotioner. 4.Använd inte produkter

Läs mer

Hälsa alla välkomna. Då startar vi.

Hälsa alla välkomna. Då startar vi. Hudvårdstimme Hudvårdstimme Hälsa alla välkomna Hej och välkomna, presentera dig själv och säg att ni idag bjuder på en örtdryck med koncentrat från kinesiskt grönt te samt örter. Den innehåller mycket

Läs mer

till dig som ska opereras för Bråck

till dig som ska opereras för Bråck till dig som ska opereras för Bråck Information till dig som ska opereras för bråck Varför bildas bråck? Bråck bildas när en liten säck av bukhinnan glider ut genom ett svagt ställe i bukväggen. Orsaken

Läs mer

Apotekets råd om. Allergi

Apotekets råd om. Allergi Apotekets råd om Allergi Allergi uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar mot ett visst ämne. Då släpper vissa celler ifrån sig ett ämne som heter histamin. Det startar i sin tur en kedjereaktion

Läs mer

Handledning för PROTESVÅRD funktionsnedsättings och inom äldreomsorgen.

Handledning för PROTESVÅRD funktionsnedsättings och inom äldreomsorgen. Handledning för PROTESVÅRD funktionsnedsättings och inom äldreomsorgen www.ama-dental.se Du är inte ensam Denna broschyr är framför allt framtagen för dig som inte har haft tandprotes tidigare eller som

Läs mer

Välkommen. till specialisttandvården och operationsavdelningen Lasarettet Trelleborg. Patientinformation Tandbehandling för vuxna under narkos

Välkommen. till specialisttandvården och operationsavdelningen Lasarettet Trelleborg. Patientinformation Tandbehandling för vuxna under narkos Välkommen till specialisttandvården och operationsavdelningen Lasarettet Trelleborg Patientinformation Tandbehandling för vuxna under narkos Operationsdatum är reserverat för dig! Välkommen till Dagoperation

Läs mer

Till dig som fått en. Stomi

Till dig som fått en. Stomi Till dig som fått en Stomi Till som fått en stomi Du har fått en: Loop-ileostomi som ska läggas tillbaka om 3 6 månader. Byt ditt förband före frukost, då är stomin oftast lugn. Ileostomi. Byt ditt förband

Läs mer

AKNE FÅR ALDRIG STOPPA DIG

AKNE FÅR ALDRIG STOPPA DIG AKNE FÅR ALDRIG STOPPA DIG Har du finnar eller akne? Då är du inte ensam. Oftast börjar det i puberteten vilket kan vara en känslig tid för många. Vid 15 18-års ålder brukar aknen vara som värst för att

Läs mer

PICC-line, perifert inlagd central venkateter

PICC-line, perifert inlagd central venkateter PICC-line, perifert inlagd central venkateter Om du ska få läkemedel som dropp i blodet kommer du troligen att behöva en central infart till ditt blodomlopp. I den kan du få läkemedel, blodtransfusioner,

Läs mer

Smittar det? Vattkoppor, magsjuka, huvudlöss, svinkoppor, höstblåsor, springmask, ögoninflammation.

Smittar det? Vattkoppor, magsjuka, huvudlöss, svinkoppor, höstblåsor, springmask, ögoninflammation. Smittar det? Vattkoppor, magsjuka, huvudlöss, svinkoppor, höstblåsor, springmask, ögoninflammation. Det är vanligt att barn får infektioner, speciellt under de första åren i förskolan eller på fritids.

Läs mer

Goda råd vid handeksem

Goda råd vid handeksem Handeksem Goda råd vid handeksem Patientinformation 1 Goda råd vid handeksem Handeksem är vanligt och ca 10-15 % av alla kvinnor och 4 % av männen drabbas. Handeksem är den vanligaste arbetsrelaterade

Läs mer

Skötsel och underhåll -

Skötsel och underhåll - Skötsel och underhåll - att hålla hörapparaten i trim Innehåll Olika modeller av hörapparat 3 Skötsel och underhåll alla modeller 4 För att undvika reparationer 4 Byta batteri 4 Att ta ur ett gammalt batteri

Läs mer

FOR ACNE MOT AKNE AKNEN HOITOON IMOD AKNE

FOR ACNE MOT AKNE AKNEN HOITOON IMOD AKNE MANUAL ART NO SR09A 24h HEALING PROCESS Stimulates the bodys own healing powers naturally Stimulerar kroppens egen läkningskraft på ett naturligt sätt. FOR ACNE MOT AKNE AKNEN HOITOON IMOD AKNE MANUAL

Läs mer

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING Ring klockan 15.00-16.00 två vardagar före din operationsdag på telefonnummer 0410 555 03 för att

Läs mer

Information till närstående

Information till närstående Information till närstående Tanken med den här informationen är att ge råd så att ditt barn ska må så bra som möjligt efter halsmandeloperationen och kunna återgå till normal kost och normala aktiviteter

Läs mer

FOLKTANDVÅRDEN. grundkurs för dig som vill träffa oss lite mer sällan. vi JOBBAR mest i landet MED förebyggande tandvård.

FOLKTANDVÅRDEN. grundkurs för dig som vill träffa oss lite mer sällan. vi JOBBAR mest i landet MED förebyggande tandvård. FOLKTANDVÅRDEN grundkurs för dig som vill träffa oss lite mer sällan. vi JOBBAR mest i landet MED förebyggande tandvård. Vi vill att du ska kunna vara frisk i munnen hela livet Folktandvården finns till

Läs mer

Patientinformation för vård i hemmet. Datum: Din sköterska: Din läkare: Andra användbara telefonnummer:

Patientinformation för vård i hemmet. Datum: Din sköterska: Din läkare: Andra användbara telefonnummer: Patientinformation för vård i hemmet Datum: Din sköterska: Din läkare: Andra användbara telefonnummer: Sårbehandling med negativt tryck, system för engångsbruk 2 Inledning I denna patienthandbok finns

Läs mer

Patientinformation. Behandlingsdatum är reserverat för dig! Välkommen till Dagoperation dagen den / 20 Klockan

Patientinformation. Behandlingsdatum är reserverat för dig! Välkommen till Dagoperation dagen den / 20 Klockan Patientinformation Behandlingsdatum är reserverat för dig! Välkommen till Dagoperation dagen den / 20 Klockan Vi som tjänstgör inom specialisttandvården/anestesi och uppvakningsenheten vill att du skall

Läs mer

Elevhälsans medicinska insats PUBERTET. Killsnack

Elevhälsans medicinska insats PUBERTET. Killsnack Elevhälsans medicinska insats PUBERTET Killsnack KÖNSORGANENS ANATOMI Penis Penis är det manliga könsorganet som är uppbyggt av rot, skaft, ollon, sträng och förhud. En del killar oroar sig för om deras

Läs mer

stoppa dig OIL CONTROL

stoppa dig OIL CONTROL AKNE FÅR ALDRIG stoppa dig OIL CONTROL Har du finnar eller akne? Då är du inte ensam. Oftast börjar det i puberteten vilket kan vara en känslig tid för många. Vid 15-18 års ålder brukar aknen vara som

Läs mer

TIPS OCH RÅD FÖR EN REN OCH GLAD MUN!

TIPS OCH RÅD FÖR EN REN OCH GLAD MUN! TIPS OCH RÅD FÖR EN REN OCH GLAD MUN! Två gånger om dagen Bakterier i munnen kan orsaka både hål i tänderna och tandköttsinflammation. Det är därför bra att ta som vana att både som barn och vuxen borsta

Läs mer

Central venkateter CVK

Central venkateter CVK Central venkateter CVK Om du ska få läkemedel som dropp kommer du troligen att behöva en central infart till ditt blodomlopp. I den kan du få läkemedel, blodtransfusioner, vätska eller näringsdropp och

Läs mer

FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen. Till dig som ska opereras på. Ortopedmottagningen. Doknr 2845 Ver 1

FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen. Till dig som ska opereras på. Ortopedmottagningen. Doknr 2845 Ver 1 FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen Till dig som ska opereras på Ortopedmottagningen Doknr 2845 Ver 1 Välkommen till Frölunda Specialistsjukhus! I broschyren finner du information om hur du

Läs mer

Information till dig som behandlas med läkemedel som kan leda till biverkningar i munnen

Information till dig som behandlas med läkemedel som kan leda till biverkningar i munnen [Sidhuvud från överkant 1,27 cm, Arial, normal 8] Information om xxx[rubrik 1, Arial, VERSALER, fet 14] [Arial, normal 11] [Arial, normal 11] PATIENTINFORMATION Information till dig som behandlas med läkemedel

Läs mer

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Vad har halsmandlarna för funktion? Halsmandlarna (tonsillerna) är en del av kroppens immunförsvar. Störst betydelse har halsmandlarna

Läs mer

Vägen till ett tobaksfritt liv...

Vägen till ett tobaksfritt liv... Vägen till ett tobaksfritt liv... Varför ska du sluta röka eller snusa? Tobak skadar din hälsa Allvarliga sjukdomar som lungcancer, sjukdomar i lungor och luftrör, exempelvis KOL samt hjärt-kärlsjukdomar

Läs mer

Akne. Sanningar och myter om ungdomsfinnar

Akne. Sanningar och myter om ungdomsfinnar Akne Sanningar och myter om ungdomsfinnar Nästan alla ungdomar har upplevt problem med finnar i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Det är så vanligt att det räknas som en del av puberteten. Vad är akne?

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Skinoren 20% kräm azelainsyra

Bipacksedeln: Information till användaren. Skinoren 20% kräm azelainsyra Bipacksedeln: Information till användaren Skinoren 20% kräm azelainsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Skinoren 20% kräm azelainsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Spara

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Zoviduo 50 mg/g och 10 mg/g kräm. Aciklovir och hydrokortison

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Zoviduo 50 mg/g och 10 mg/g kräm. Aciklovir och hydrokortison BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Zoviduo 50 mg/g och 10 mg/g kräm Aciklovir och hydrokortison Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Basala hygienrutiner och klädregler

Basala hygienrutiner och klädregler Institutionen för Odontologi Basala hygienrutiner och klädregler Reviderade januari 2015 av Jana Johansson Huggare 2 Vid Institutionen för odontologi träffar vi dagligen ett stort antal patienter, studenter

Läs mer

Herrarnas hudvårdsskola

Herrarnas hudvårdsskola Herrarnas hudvårdsskola Först och främst: hudvård är inte bara för brudarna. Även riktiga män behöver ta hand om sin hud. Du vet hur det är med ett par nya fräscha sneakers. Man vill ju behålla dem fräscha

Läs mer

ENTERAL NUTRITION. Att få mat genom PEG. Allmänna råd och anvisningar

ENTERAL NUTRITION. Att få mat genom PEG. Allmänna råd och anvisningar ENTERAL NUTRITION Att få mat genom PEG Allmänna råd och anvisningar Med denna broschyr vill vi ge dig en presentation av Fresenius Kabis PEG (Perkutan Endoskopisk Gastrostomi). Fresenius Kabi har lång

Läs mer

Information till barn

Information till barn Information till barn Du ska snart operera dina halsmandlar. Om du är bättre förberedd kommer du att må bättre före, under och efter din operation Därför är det viktigt att du läser denna information tillsammans

Läs mer

ROSE ROSE K2. instruktion IRREGULAR CORNEA. Post Graft TM ROSE K2 XL. Semiscleral kontaktlins

ROSE ROSE K2. instruktion IRREGULAR CORNEA. Post Graft TM ROSE K2 XL. Semiscleral kontaktlins ROSE TM K TM ROSE K2 ROSE K2 Patient ROSE K2 IRREGULAR CORNEA instruktion ROSE K2 ROSE TM NC IC K2 XL Semiscleral kontaktlins TM Post Graft TM TM Isättning och urtagning av dina semisclerala Rose K2 XL

Läs mer

Tipspromenad om finnar

Tipspromenad om finnar Tipspromenad om finnar Rätt svar och kommentarer Fundera gärna hur du kan följa upp svaren, individuellt eller varför inte samarbeta med en lärarkollega och gå igenom rätta svaren och kommentera under

Läs mer

Åtgärd Slemhinnor. Smärtlindring genom att patienten sköljer, eller att badda med muntork:

Åtgärd Slemhinnor. Smärtlindring genom att patienten sköljer, eller att badda med muntork: Bas för munvård Smörj läppar med Decubal Inspektera med lampa och spegel Smärtlindra Borsta tänderna, rengör mellan tänderna Rengör slemhinnorna Återfukta Åtgärd läppar Smörj läppar med Decubal Vid sår

Läs mer

till dig som ska opereras för Gallsten

till dig som ska opereras för Gallsten till dig som ska opereras för Gallsten Information till dig som ska opereras för gallsten Varför bildas gallsten? Gallan bildas i levern och når via den djupa gallgången sin lagringsplats, gallblåsan,

Läs mer

RÅD OCH INFORMATION VID TANDOLYCKSFALL

RÅD OCH INFORMATION VID TANDOLYCKSFALL RÅD OCH INFORMATION VID TANDOLYCKSFALL Permanenta tänder En olycka händer så lätt. Skadan kan drabba tanden, käkbenet, slemhinnan och huden. Kontakta tandvården för råd. De flesta tandolycksfall i det

Läs mer

1. VAD LAMISIL DERMGEL ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR

1. VAD LAMISIL DERMGEL ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Lamisil Dermgel 1% gel Terbinafin Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Använd alltid detta läkemedel exakt enligt

Läs mer

Apotekets råd om. Svamp och klåda i underlivet

Apotekets råd om. Svamp och klåda i underlivet Apotekets råd om Svamp och klåda i underlivet Klåda i underlivet kan ha många orsaker. Bland kvinnor i fertil ålder är svampinfektion den vanligaste orsaken. Vid användning av antibiotika kan normalfloran

Läs mer

munnen Rouge Välj färg i harmoni med läppstift och ögonskuggor. Applicera inte för nära ögonen, eftersom det är lätt att se svullen ut.

munnen Rouge Välj färg i harmoni med läppstift och ögonskuggor. Applicera inte för nära ögonen, eftersom det är lätt att se svullen ut. foundation Grunden Se till att ansiktet är helt rengjort och att fuktkräm är applicerad över hela ansiktet. För att färger och skuggor ska se naturliga ut bör du lägga din makeup i dagsljus. Välj en foundation

Läs mer

Information till dig som ska opereras för hydrocefalus

Information till dig som ska opereras för hydrocefalus Information till dig som ska opereras för hydrocefalus Information inför förestående operation för hydrocefalus Du har nu fått diagnosen hydrocefalus och ska opereras med inläggning av en shunt. Du kommer

Läs mer

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Om du är sjuk Ring vårdcentralen om du är sjuk och behöver vård. Ring vårdcentralen även när ditt barn är sjukt. Du kan ringa dygnet runt. Har det

Läs mer

1. VAD WARTEC KUTAN LÖSNING ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR

1. VAD WARTEC KUTAN LÖSNING ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR Bipacksedel: Information till användaren artec 5 mg/ml kutan lösning Podofyllotoxin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna bipacksedel, du kan behöva läsa

Läs mer

Fler än du tror tål inte starka dofter. Välj OPARFYMERAT. Handling. Behandling

Fler än du tror tål inte starka dofter. Välj OPARFYMERAT. Handling. Behandling Fler än du tror tål inte starka dofter Välj OPARFYMERAT Handling Behandling 3,2 miljoner människor i Sverige lider av astma, allergi eller överkänslighet. Det här är doftöverkänslighet. Parfymerade produkter

Läs mer

Informationshäfte till dig som ska opereras dagkirurgiskt vid Verksamhetsområde Ortopedi Malmö

Informationshäfte till dig som ska opereras dagkirurgiskt vid Verksamhetsområde Ortopedi Malmö Informationshäfte till dig som ska opereras dagkirurgiskt vid Verksamhetsområde Ortopedi Malmö Denna broschyr innehåller viktig information inför och efter din operation. Välkommen till Verksamhetsområde

Läs mer

Apotekets råd om. Akne och rosacea

Apotekets råd om. Akne och rosacea Apotekets råd om Akne och rosacea Akne är ett samlingsnamn för förändringar i form av hudknottror, pormaskar och varblåsor och är mycket vanligt. Akne beror inte på dålig hygien eller speciell mat utan

Läs mer

Infektionskänslighet i samband med hematologisk behandling. Information till patient och närstående

Infektionskänslighet i samband med hematologisk behandling. Information till patient och närstående Infektionskänslighet i samband med hematologisk behandling Information till patient och närstående Informationen ska vara en vägledning för dig och dina närstående. Är det något du undrar över - tveka

Läs mer

information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad

information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad Förberedelser inför operation För information inför operation besök eller ring oss några

Läs mer

Till Dig som skall få strålbehandling mot munhåla och svalg

Till Dig som skall få strålbehandling mot munhåla och svalg onkologi Till Dig som skall få strålbehandling mot munhåla och svalg Strålbehandlingsmottagningen Verksamhetsområde Onkologi Gävle www.lg.se En del av Landstinget Gävleborg BEHANDLING Du kommer att få

Läs mer

Infektion Ärrbildning Brännskador

Infektion Ärrbildning Brännskador INFORMERAT SAMTYCKE LASERBASERADE BEHANDLINGAR INSTRUKTIONER Detta är ett dokument om informerat samtycke som har förberetts för att hjälpa din kirurg att informera dig om laserbehandlingar, dess risker

Läs mer

Freka Belly Button. Gastrostomiport - Allmänna råd och anvisningar

Freka Belly Button. Gastrostomiport - Allmänna råd och anvisningar Gastrostomiport - Allmänna råd och anvisningar FAKTA OM KNAPPEN Freka Belly Button är en säker och diskret gastrostomiport för långtidsanvändning. Den finns i många olika längder och tjocklekar och passar

Läs mer

Ögonskador. Distriktsveterinärerna tipsar

Ögonskador. Distriktsveterinärerna tipsar Ögonskador Distriktsveterinärerna tipsar 2 Ögonskador Ögat är en mycket känslig struktur, även en liten skada på hornhinnan kan göra mycket ont. Hästar får snabbt en inflammation i ögat som är mycket smärtsam

Läs mer

Vad är ett mellanansiktslyft? Vad händer hos oss? Operationen

Vad är ett mellanansiktslyft? Vad händer hos oss? Operationen MELLANANSIKTSLYFT Vad är ett mellanansiktslyft? Beroende på ärftliga faktorer eller åldrande kan kindfettet sjunka ner och resultera i fördjupningar under ögonen och mer markerade så kallade nasolabiala

Läs mer

Antibiotika eller inte, det är frågan. En liten guide om våra vanligaste infektioner

Antibiotika eller inte, det är frågan. En liten guide om våra vanligaste infektioner Antibiotika eller inte, det är frågan En liten guide om våra vanligaste infektioner Råd och fakta om infektioner och antibiotika Bakterier och virus ger infektioner med likartade symtom. Antibiotika hjälper

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Versatis 5% medicinskt plåster Lidokain

Bipacksedel: Information till användaren. Versatis 5% medicinskt plåster Lidokain Bipacksedel: Information till användaren Versatis 5% medicinskt plåster Lidokain Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

Värt att veta om Din gastrostomi

Värt att veta om Din gastrostomi Värt att veta om Din gastrostomi Gastrostomi är ingen ny kirurgisk teknik utan har funnits i över 100 år. Den används när inte tillräckligt med mat kan ätas på vanligt sätt eller i samband med operation.

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Wartec 0,15 % kräm. podofyllotoxin

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Wartec 0,15 % kräm. podofyllotoxin BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Wartec 0,15 % kräm podofyllotoxin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna information, du kan behöva läsa den igen.

Läs mer

Ny inställning till allergier. tips till barnfamiljer

Ny inställning till allergier. tips till barnfamiljer Ny inställning till allergier tips till barnfamiljer Hur uppstår allergier? Allergier och överkänsligheter är delvis ärftliga, men uppkomsten av dem är mera beroende av våra levnadsvanor och livsmiljön.

Läs mer

Vad händer i min arm? Kan jag leva som förut? Information från fysioterapeuten till Dig som opererat bort lymfkörtlar i armhålan.

Vad händer i min arm? Kan jag leva som förut? Information från fysioterapeuten till Dig som opererat bort lymfkörtlar i armhålan. Vad händer i min arm? Kan jag leva som förut? Information från fysioterapeuten till Dig som opererat bort lymfkörtlar i armhålan. Målet är att du ska kunna använda armen som innan operationen. Daglig rörelseträning

Läs mer

Personlig hygien och hygienrutiner. Hässleholms sjukhusorganisation

Personlig hygien och hygienrutiner. Hässleholms sjukhusorganisation Personlig hygien och hygienrutiner Hässleholms sjukhusorganisation Personlig hygien och basala hygienrutiner Allmänt Du som arbetar i vården kan själv bära på infektioner eller smitta som kan infektera

Läs mer

Bromma Planeten Sjukdomspolicy

Bromma Planeten Sjukdomspolicy Innehållsförteckning 1 Vår Sjukdomspolicy 2 1.1 När är mitt barn så sjukt så att det behöver stanna hemma?.. 2 1.2 När barnet blir sjukt på förskolan................. 2 1.3 Maginfluensa eller magsjuk.....................

Läs mer

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten Ont i halsen De allra flesta halsinfektioner läker ut av sig själva inom en vecka, oavsett om besvären orsakas av virus eller bakterier. Har du eller ditt barn halsont och feber utan hosta, heshet eller

Läs mer

Hygienkrav i salonger och vid åtgärder som genomtränger huden. Miljöhälsovårdens regionala utbildningsdagar 7. 8.10.2014 Tammerfors Pia Ratilainen

Hygienkrav i salonger och vid åtgärder som genomtränger huden. Miljöhälsovårdens regionala utbildningsdagar 7. 8.10.2014 Tammerfors Pia Ratilainen Hygienkrav i salonger och vid åtgärder som genomtränger huden Miljöhälsovårdens regionala utbildningsdagar 7. 8.10.2014 Tammerfors Pia Ratilainen Anvisningens inehåll Tyngdpunkten för tillsynsprogrammet

Läs mer

Återbesök Inget återbesök planeras. Frågor dagen efter Ring till dagkirurgen på telefonnummer

Återbesök Inget återbesök planeras. Frågor dagen efter Ring till dagkirurgen på telefonnummer Komplikationer Var uppmärksam på feber, rodnad kring såret eller förvärrad smärta. Bandaget klämmer eller känns för trångt. Om det uppstår ska du kontakta ortopedmottagningen. Återbesök Inget återbesök

Läs mer

Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik)

Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik) Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik) Knäskålen Då man böjer och sträcker på knäet löper knäskålen (patella) i en fåra i lårbenet. Knäskålens funktion är att förbättra kraften vid sträckning i

Läs mer

Våga Vägra Skador Utdrag ur: VÅGA VÄGRA SKADOR

Våga Vägra Skador Utdrag ur: VÅGA VÄGRA SKADOR Utdrag ur: VÅGA VÄGRA SKADOR en skrift producerad av SHF s Medicinska Nätverk med avsikt att hålla handbollsspelare skadefria. 1 EGENVÅRD De vanligaste skadorna inom idrotten är småskador. Du kan lära

Läs mer

Hepatit C hos unga. - Fakta

Hepatit C hos unga. - Fakta Hepatit C hos unga - Fakta 2 Kan jag vara smittad med hepatit C? Hepatit C är ett virus som överförs genom kontakt med smittat blod och som kan påverka levern. De vanligaste sätten för unga personer att

Läs mer

INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA

INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA Den här broschyren är riktad till dig som ska behandlas med QUTENZA (kapsaicin). Här kan du läsa om vad QUTENZA är, hur det fungerar och hur behandlingen

Läs mer

Robotassisterad radikal prostatektomi

Robotassisterad radikal prostatektomi Robotassisterad radikal prostatektomi Inskrivningsdagen Under dagen träffar du: Samordnaren som tar emot på avdelningen Sjuksköterskan som informerar dig om vad som ska ske under vårdtiden. Avdelningsläkaren

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Piercing och tatuering. hälsorisker samt gällande lagar och regler

Piercing och tatuering. hälsorisker samt gällande lagar och regler Piercing och tatuering hälsorisker samt gällande lagar och regler Piercing och tatuering hälsorisker samt gällande lagar och regler 1 ISBN 978-91-85483-87-7 Artikelnr 2007-1-13 Grafisk form: ORD&FORM AB,

Läs mer

Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi

Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi Välkommen till den dagkirurgiska operationsavdelningen vid Akademiska sjukhuset På dagkirurgiska operationsavdelningen görs operationer som inte

Läs mer

Apotekets råd om. Torr i munnen

Apotekets råd om. Torr i munnen Apotekets råd om Torr i munnen Om du är torr i munnen beror det på att du har för lite saliv. Orsaken är ofta en biverkan av läkemedel som gör att spottkörtlarna producerar mindre mängd saliv, till exempel

Läs mer

Professionell hudvård

Professionell hudvård Professionell hudvård MalAcetic Shampoo till hund och katt Passar till djur som behöver schamponeras ofta. Passar lika bra för torr, fet och flagnande hud. Desinficerande tvätt inför operationer. Som komplement

Läs mer

Apotekets råd om. Förkylning hos barn

Apotekets råd om. Förkylning hos barn Apotekets råd om Förkylning hos barn Det finns ungefär tvåhundra olika för kylningsvirus i omlopp. Om ett enda av dem får fäste i ditt barns luftvägar, så svullnar slemhinnan och börjar producera mer slem

Läs mer

Föreningsträdet Idrottshälsa. Handledning Aktiva 10 år. Sund stil och hygien Träna rätt Äta träna vila

Föreningsträdet Idrottshälsa. Handledning Aktiva 10 år. Sund stil och hygien Träna rätt Äta träna vila Föreningsträdet Idrottshälsa Handledning Aktiva 10 år Sund stil och hygien Träna rätt Äta träna vila Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av enkla frågor skapa

Läs mer

barnhjärtcentrum, lund Hjärttransplantation -rekommendationer efter utskrivning Information till föräldrar

barnhjärtcentrum, lund Hjärttransplantation -rekommendationer efter utskrivning Information till föräldrar barnhjärtcentrum, lund Hjärttransplantation -rekommendationer efter utskrivning Information till föräldrar Viktigt att kunna leva som alla andra, men det innebär också livslång daglig medicinering som

Läs mer

Råd och fakta om antibiotika och infektioner

Råd och fakta om antibiotika och infektioner Till dig som har ont i halsen De allra flesta halsinfektioner läker ut av sig själv inom en vecka, oavsett om de orsakats av virus eller bakterier. Om du har ont i halsen och samtidigt har snuva, heshet

Läs mer

Patientguide. Enkla tips för ett fräscht leende

Patientguide. Enkla tips för ett fräscht leende Patientguide Enkla tips för ett fräscht leende Hela tänder hela livet Du har mycket att vinna på att ge dina tänder några minuters omsorg varje dag. En frisk och fräsch mun ger ett vackert leende och bidrar

Läs mer

Ärrbråck. Ärrbråck. Information inför operation av ärrbråck. Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona

Ärrbråck. Ärrbråck. Information inför operation av ärrbråck. Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona Ärrbråck Ärrbråck Information inför operation av ärrbråck Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery Utformning, PatientForum

Läs mer

Rätt svar: X Oren eller smutsig hud orsakar INTE finnar. Finnar eller akne, är en hudsjukdom som ofta debuterar i tonåren när man har mkt hormoner i

Rätt svar: X Oren eller smutsig hud orsakar INTE finnar. Finnar eller akne, är en hudsjukdom som ofta debuterar i tonåren när man har mkt hormoner i 1 Rätt svar: X Oren eller smutsig hud orsakar INTE finnar. Finnar eller akne, är en hudsjukdom som ofta debuterar i tonåren när man har mkt hormoner i kroppen. Det finns många myter om att viss mat eller

Läs mer

Med tandimplantat kan du le och känna dig trygg igen

Med tandimplantat kan du le och känna dig trygg igen Med tandimplantat kan du le och känna dig trygg igen Med tandimplantat kan du le igen Tandimplantat har många fördelar För dig som saknar en, flera eller alla tänder Att behålla alla tänder livet ut är

Läs mer

Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen

Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen Rutiner och riktlinjer för smittsamma sjukdomar i barnomsorgen När är barnet så sjukt att det ska stanna hemma? Det är barnets behov, som är avgörande för om barnet ska vara hemma, inte föräldrarnas eller

Läs mer

Stygn Stygnen eller metallklamrarna ska tas bort efter 14 dagar hos din distriktssköterska. Boka själv tid för detta.

Stygn Stygnen eller metallklamrarna ska tas bort efter 14 dagar hos din distriktssköterska. Boka själv tid för detta. Förband Du kommer att få ett förband över såret. Detta är plastat så att du kan duscha, det ska inte bytas utan ska sitta kvar till du ska ta bort dina stygn alt staples (metallklamrar). Stygn Stygnen

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Lamisil Singeldos 1 % kutan lösning. Terbinafin

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Lamisil Singeldos 1 % kutan lösning. Terbinafin BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Lamisil Singeldos 1 % kutan lösning Terbinafin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Tillsammans med veterinären. B r u k s a n v i s n i n g : Låt djuret stå på ett halkfritt underlag.

Tillsammans med veterinären. B r u k s a n v i s n i n g : Låt djuret stå på ett halkfritt underlag. DermA är en exklusiv skandinavisk hudvårdsserie utvecklad av veterinärdermatolog. Serien är baserad på naturlig ättiksyra och omfattar schampo, balsamspray och våtservetter. Produkterna ska hjälpa veterinären

Läs mer

Allergi, irritation, kontakteksem

Allergi, irritation, kontakteksem Allergi, irritation, kontakteksem Alla som kommer i kontakt med irriterande ämnen riskerar att få eksem. Därför måste man undvika hudkontakt med sådana ämnen. Den som får kontakteksem av ett ämne i sin

Läs mer

DERMA. Shampoo, Gel & Spot On Concentrate. Vid hudproblem hos hund och katt

DERMA. Shampoo, Gel & Spot On Concentrate. Vid hudproblem hos hund och katt DERMA Shampoo, Gel & Spot On Concentrate Vid hudproblem hos hund och katt HUD OCH PÄLS Hudbarriären skyddar En frisk hud och päls ger bästa skyddet och fungerar som en barriär mot omgivningen, för att

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Yomesan 500 mg tuggtabletter. niklosamid

Bipacksedel: Information till användaren. Yomesan 500 mg tuggtabletter. niklosamid Bipacksedel: Information till användaren Yomesan 500 mg tuggtabletter niklosamid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

D R Å IV STOM Vårda din hud 1

D R Å IV STOM Vårda din hud 1 STOMIVÅRD Vårda din hud 1 Salts prioriterar forskning om hudvård för stomiopererade Hel och oskadad hud är en förutsättning för okomplicerad bandagering av en stomi. Salts Healthcare är stolta över att

Läs mer

Information till dig som ska opereras

Information till dig som ska opereras Information till dig som ska opereras Välkommen till dagkirurgiska enhetens mottagning i Ljungby Vårt mål är att ge dig bästa möjliga vård och omhändertagande inför, under och efter din operation. Din

Läs mer