BESLUT ANTAGNINGSORDNING FÖR LINKÖPINGS UNIVERSITET AVSEENDE UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BESLUT ANTAGNINGSORDNING FÖR LINKÖPINGS UNIVERSITET AVSEENDE UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ"

Transkript

1 Sid 1(17) LINKÖPINGS UNIVERSITET Universitetsstyrelsen Rektor BESLUT Dm: LiU 781/07-10 ANTAGNINGSORDNING FÖR LINKÖPINGS UNIVERSITET AVSEENDE UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Enligt högskoleförordningens 6 kap 3 ska universitetet ha en antagningsordning som ska finnas tillgänglig för de studerande. Med antagningsordning avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå avses de regler for utbildning som högskolan tillämpar i fråga om dels ansökan, behörighet och undantag från behörighetsvillkor samt urval, dels hur beslut om antagning och undantag från behörighetsvillkor fattas liksom hur beslut om behörighet överklagas. Universitetsstyrelsen har tidigare fastställt universitetets antagningsordning den 25 februari 1997, den 17 juni 1998, den 16 december 1998 (reviderad av rektor på delegation av universitetsstyrelsen), den 14 apri12003 (reviderad av rektor på delegation av universitetsstyrelsen) och den 12 juni 2007 som genom detta beslut revideras av rektor på delegation från universitetsstyrelsen. TILLTRÄDE TILL UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ I föreliggande bestämmelser rörande tillträde till högskoleutbildning inkluderar begreppetfakultetsnämnd även det särsldlda organetför det utbildningsvetenskapliga området. Nämnda organ benämnsfr o m 2006 inom Linköpings universitet som fakultetsstyrelsen förfilosofiska fakulteten, fakultetsstyrelsen för medicinskafakulteten, fakultetsstyrelsen för den tekniska fakulteten samt områdesstyrelsen för utbildningsvetenskap. I texten som hänvisningar till högskole[örordningen (HF) återges i neutral stil, under det att det som beslutats av universitetet återges i kursiv stil. Högskolelagen och högskoleförordningen publlcer'act genom (SFS f1[f"ro-,"s också fynmclnn'o och tillgängligt via (we;bb,{ub'ess' Aktuella behörighetskrav utbildningsprogram kurserframgår av universitetets utbildningskataloger och universitetets hemsida (Webbadress: Högskoleverkets föreslo'ijterfinns i Högskoleverkets fölfattningssamling (Webbadress:

2 Sid 2(17) GEMENSAMMA BESTÄMMELSER FÖR TILLTRÄDE TILL UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ 1. Högskolorna ska i sin verksamhet främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö, ekonomisk och social välfärd och rättvisa. I högskolornas verksamhet ska jämställdhet mellan kvinnor och män alltid iakttas och främjas. Högskolorna bör vidare i sin verksamhet främja förståelsen för andra länder och för internationella förhållanden. Högskolorna ska också aktivt främja och bredda rekryteringen till högskolan.(l kap. 5 HL) 2. I diskrimineringslagen (2008:567) finns bestämmelser om att högskolorna inom ramen för sin verksamhet ska bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder för studenter och sökande till utbildningen. (1 kap. 5 a HL) 3. De tillgängliga resurserna ska utnyttjas effektivt för att hålla en hög kvalitet i verksamheten. (1 kap. 4 HL, delvis) 4. Antagning till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå ska avse en kurs eller ett utbildningsprogram. (7 kap. l HF) För att bli antagen krävs det att sökanden har grundläggande behörighet och dessutom den särskilda behörighet som kan vara föreskriven. (7 kap. 2 HF) 6. Om det finns särskilda skäl får högskolan besluta om undantag från något eller några ska behölighetskrav om sökanden har fömtsättningar att tillgodogöra sig utbildningen utan att uppfylla behörighetskraven. ( Behörighet samt UV1)rJl<~_ och antagningsregler ska utformas utifvlin respektive utbildnings behov. Behörighet samt UV1lfll.','- och antagningsregler informativa för studerande. vara lätlo'v'en,kaäliza, tva'llqa

3 Sid 3(17) GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET Utbildning på grundnivå Arun: Gäller både den utbildning på grundnivå som vänder sig till nybörjare och den utbildning på grundnivå som vänder sig till andra än nybörjare. la. Utbildning på grundnivå ska väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella eller specialutformade program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper. (1 kap. 8 HL, delvis) /Upphör att gälla / 1b. Utbildning på grundnivå ska väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper. (1 kap. 8 HL, delvis) /Gäller fr o m / 2. Grundläggande behörighet till utbildning som påbörjas på grundnivå och vänder sig till nybörjare har den som l. fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2250 gymnasiepoäng inklusive lägst betyget Godkänt i kämämneskurserna i ämnena svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik, 2. fått slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst gymnasiepoäng inklusive lägst betyget Godkänt i kämämneskurserna i ämnena svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik, 3. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1 eller 2, 4. är bosatt i Damnark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till högre utbildning, eller 5. av någon annan omständighet har fårutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. lne,ddela n,utijlare töre,skrlttel om kraven som har amlat kunskaper i än <::Vf',n<::!Ul som hpf,j','7'" Högskoleverket får meddela närmare fåreskrifter om kravet i fårsta stycket. Den som har finska som modersmål och har haft svenska som ämne i finskt gymnasium eller motsvarande finsk skolfol1n under tre år eller mer ska dock anses ha de kunskaper i svenska som behövs. (7 kap. 6 HF)

4 Sid 4(17) Högskoleverkets föreskrifter Se Högskoleverkets författningssamling. (Webbadress: 4. Med kunskaper i svenska och engelska som motsvarar ettfitllständigt nationellt program i gymnasieskolan avses att den sökande - har kunskaper i svenska som motsvarar kurs B - har kunskaper i engelska som motsvarar kurs A. 5. Området student- och utbildningsstöd beslutar om en person har (eller inte har) grundläggande behörighetför utbildning på grundnivå i de fall detta inte sker av Verket för högskoleservice (VHS). 6. En person, som genom beslut av annat universitetet eller högskola i Sverige bedöms ha grundläggande behörighetför utbildningpå grundnivå utifrån en bedömning av personens reella kompetens, ska anses ha grundläggande behörighet även vid Linköpings universitet. Utbildning på avancerad nivå 7. Utbildningen på avancerad nivå ska väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper. (1 kap. 9 HL, delvis) Grundläggande behörighet till ett utbildningsprogram som leder till en generell eller konstnärlig examen på avancerad nivå har den som l. en examen på grundnivå som omfattar minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen, genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfärenhet annan att tihgoldo!:söi'a en examen 1 en sådan examen men ex,lmem,be:vls hunnit (7 av ett som yr}cesexarrlen på avancerad nivå som examensordningen törutsättl;r viss avlagd examen har den som :fatt angiven leg~itimalticln <:>TIcrnTF'TI examen. som förutsättningar enligt 28 (HF) fårsta stycket 2. Detta gäller dock inte i fråga om utbildningsprogram som leder till en sådan yrkesexamen som fårutsätter legitimation. (7 kap. 29 HF).

5 Sid 5(17) 10. Grundläggande behörighet till annan utbildning på avancerad nivå än som avses i 28 och 29 (HF) har den som genomgått utbildning på grundnivå eller har förutsättningar enligt 28 (HF) första stycket 2. (7 kap. 30 HF). 11. Områdetstudent- och utbildningsstödbeslutar om en person har {eller inte har} grundläggande behörighetför utbildning på avancerad nivå. 12. En person, som genom beslut av annat universitetet eller högskola i Sverige bedöms ha grundläggande behörighetför utbildning på avancerad nivå utifrån en bedömning av personens reella kompetens, ska anses ha grundläggande behörighet även vid Linköpings universitet. SÄRSKILD BEHÖRIGHET 1. Om inte annat följer av föreskrifter som meddelas av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer, avgör den högskola som anordnar en utbildning vilka behörighetsvillkor som ska gälla för att bli antagen till utbildningen. (4 kap. 2 HL, delvis) Utbildning på grundnivå och som vänder sig till nybörjare 2. De krav på särskild behörighet som ställs ska vara helt nödvändiga för att studenten ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Kraven får avse l. kunskaper från en eller flera kurser i gymnasieskolans nationella eller specialutformade program eller motsvarande kunskaper, och 2. andra villkor som betingas av utbildningen eller är av betydelse för det yrkesområde som utbildningen förbereder för. Särskild behörighet också som svensk eller utbildning, 1J1<:lJ'..lE,J\ erfarenhet eller på gnmd av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. (7 kap. 8 De krav på särskild behörighet som ställs ska anges i områdesbehörigheter. Var och en av dessa områdesbehörigheter består av behörighetskurser och sådana meritkurser som avses i 18 i ett som som Områdesbehörigheter kan också omfatta sådana krav som anges i 8 första 9 me,ddela tc)res:krifter om orrml(jesbejhör'lgllet(~r som Se Högskoleverkets författningssamling. (Webbadress:

6 Sid 6(17) 5. Högskolan får, i den mån krav på särskild behörighet ställs, bestämma vilka områdesbehörigheter som ska gälla för andra utbildningar än de som avses i 10 a (HF) (se punkt 6). (7 kap. 10 HF) 6. Högskoleverket får meddela föreskrifter om vilken områdesbehörighet som ska gälla för ett utbildningsprogram som vänder sig till nybörjare och som leder till en sådan yrkesexamen som anges i bilaga 2 till denna förordning (examensordningen). (7 kap. 10 a HF) Högskoleverkets föreskrifter Se Högskoleverkets författningssamling. (Webbadress: 7. Om det finns särskilda skäl, får Högskoleverket medge att högskolan för tillträde till en viss utbildning ställer upp andra krav enligt 8 första stycket (se punkt 2) än de som följer av den områdesbehörighet som behövs för den utbildningen. (7 kap. 11 HF) 8. Med "kurs som vänder sig till nybörjare i högskolan" menas i antagningssammanhang utbildning där den särskilda behörigheten inte avser krav på kunskaperfrån en ellerflera högskolekurser. 9. Fakultetsnämndfastställer vilka områdesbehörigheter som ska gälla för andra utbildningar än de som leder till sådan yrkesexamen som anges i bilaga 2 i HF. I förekommande fall inhämtarfakultetsnämnd Högskoleverkets tillstånd att ställa andra krav på särs/dlda förkunskaper än sådana som anges i områdesbehörigheter. Fakultetsnämnds begäran om tillstånd ska anmälas till rektor. Fakultetsnämnd beslutar om en person har (eller inte har) särskild behörighetför utbildning på grundnivå som vänder sig till nyböl,iare genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig sökta utbildningen. 11. Beslut aven fakultetsnämnd som innebär att en person bedöms ha särskild person, som genom beslut av annat Ul1,ilJPv<"itpt,?t eller högskola i,'\lj?'vnrp tj,c;(lo'ms ha särskild behörighetför utbildning på som sig till nybörjare UT/TVl7n en av Vel'SOj 1 lells be:\'lutar om undantagfrån något eller <J1'l,mf1'nn)(J som behörighetskrav ska göras om den sökande harförutsättningar att tillgodogöra sig den sökta utbildningen utan att uppfylla behörighetskraven.

7 Sid 7(17) Utbildning på grundnivå och som vänder sig till andra än nybörjare 14. De krav på särskild behörighet som ställs ska vara helt nödvändiga för att studenten ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Kraven mr avse 1. kunskaper från en eller flera kurser i gymnasieskolans nationella eller specialutformade program eller motsvarande kunskaper, 2. kunskaper från en eller flera högskolekurser, och 3. andra villkor som betingas av utbildningen eller är av betydelse för det yrkesområde som utbildningen förbereder för. Högskolan mr bestämma vilka krav enligt första stycket som ska ställas. Särskild behörighet har också den som genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.. (7 kap. 25 HF) 15. Fakultetsnämndfastställer särskild behörighetför utbildningpå grundnivå som vänder sig till andra än nybörjare. 16. Fakultetsnämnd beslutar om en person har (eller inte har) särskild behörighetför utbildningpå grundnivå som inte vänder sig till nybörjare genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet ellerpå grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig den sökta utbildningen. 17. Beslut avenfakultetsnämnd som innebär att en person bedöms ha särskild behörighetför utbildningpå grundnivå som inte vänder sig till nybörjare utifrån en bedömning av personens reella kompetens är giltigt till utgången av det kalenderhalvår som infallerfem år efter prövningstillfället. En person, som genom beslut av annat universitetet eller högskola i Sverige bedöms ha särskild behörighetför utbildningpå grundnivå som inte vänder sig till nybörjare utifrån en bedöm.ning av personens reella kompetens, ska anses ha reell kompetens för motsvarande utbildning (at) även vid Linköpings universitet. Fakultetsnämnd beslutar om undantagfrån något eller några behörighetsvillkorför utbildning på grundnivå som inte vänder sig till nybö7jare. Undantag från något eller behörighetskrav om sökande att tillgodogöra uttllla'nlll}ie:n utan att unna"!!,, bejrl(jl~if2:,helrskjv(l1)en l. kunskaper från en eller 2. andra villkor som betingas av utbildningen eller av betydelse får det yrkesområde som utbildningen torber'ed(;r Högskolan :far bestämma vilka krav enligt fårsta stycket som ska ställas. Särskild behörighet har också den som genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk

8 Sid 8(17) erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har fårutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. (7 kap. 31 HF) 21. Fakultetsnämndfastställer särskild behörighetför utbildning på avancerad nivå. 22. Fakultetsnämnd beslutar om en person har (eller inte har) särskild behörighetför utbildningpå avancerad nivå genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet harförutsättningar att tillgodogöra sig den sökta utbildningen. 23. Beslut avenfakultetsnämnd som innebär att en person bedöms ha särskild behörighetför utbildningpå avancerad nivå utifrån en bedömning av personens reella kompetens är giltigt till utgången av det kalenderhalvår som infallerfem år efter prövningstillfället. 24. En person, som genom beslut av annat universitetet eller högskola i Sverige bedöms ha särskild behörighetför utbildning på avancerad nivå utifrån en bedömning av personens reella kompetens, ska anses ha reell kompetens för motsvarande utbildning (ar) även vid Linköpings universitet. 25. Fakultetsnämnd beslutar om undantagfrån något eller några behörighetsvillkorför utbildningpå avancerad nivå. Undantagfrån något eller några behörighetskrav ska göras om den sökande harförutsättningar att tillgodogöra sig den sökta utbildningen utan att uppfylla behörighetskraven. URVAL L Så långt det kan ske med hänsyn till kvalitetskravet i 1 kap. 4 första stycket ska högskolorna som studenter ta emot de sökande som nnntiyllt~r 1 urval ska tas l. 2. restlltat höjgs~:ol(::;prov,et som avses l och 3. alsgrunoler som avses l Vid i övrigt likvärdiga meriter får urval också göras dels genom prov eller intervjuer, dels med hänsyn till kön i syfte att fårbättra rekryteringen av studenter från det underrepresenterade könet. Urval genom prov eller intervjuer får dock inte göras efter

9 Sid 9(17) det att urval har gjorts med hänsyn till kön. Vid i övrigt likvärdiga meriter får vidare lottning användas, om urval med hänsyn till kön inte kan göras. (7 kap. 12 HF) /Upphör delvis att gälla O l enligt regeringsfårslag/ 4. Vid urval till en utbildning ska platserna fårdelas med l. minst en tredjedel på grundval av betyg, 2. minst en tredjedel på grundval av resultat från högskoleprovet, och 3. högst en tredjedel på grundval av de av högskolan enligt 23 (HF) bestämda urvalsgrunderna. (se punkt 5) Vissa närmare bestämmelser om platsfårdelning på grundval av betyg finns i bilaga 3 till denna fårordning. För övriga sökande med betyg som inte omfattas av bilagan får Högskoleverket meddela fåreskrifter om i vilken av de grupper som anges i bilaga 3 punkten 1 som platsfårdelning ska ske. (7 kap. 13 HF) Högskoleverkets fåreskrifter Se Högskoleverkets fårfattningssamling. (Webbadress: 5. En högskola får, i den utsträckning som anges i 13 (HF), bestämma urvalsgrunder bestående av 1. andra särskilda prov än högskoleprovet, 2. kunskaper, arbetslivserfarenhet eller annan erfarenhet som är särskilt värdefull får den sökta utbildningen, och 3. andra får utbildningen sakliga omständigheter. (7 kap. 23 HF) En högskola får i enstaka fall göra avsteg från 12 och 13 (HF) (se punkterna 3 och 4). Detta får dock ske bara om en sökandes meriter inte kan bedömas på lämpligt sätt enligt de urvalsgrunder som anges i 12 (HF) och om sökanden genom tidigare utbildning, arbetslivserfarenhet alman omstanql,gllet eller annars särskilda fåmtsättningar får utbildningen. (7 kap. 16 BF) som urval till utbildning på grundnivå som sig till nybörjare. Fakultetsnämnd beslutar om platsfördelningen mellan valda urvalsgrunder. fakultetsnämnd i enstaka fall beslutar att göra avstegfrån 13 (HF) (se punkt 4) ska lall(ultet~ma:nu:läom lirll{]!!,fjrlfl1,'jpr beträffande högst en tredjedel av pta:tse.rna fillils särskilda Högskoleverket att en högskola till en viss utbildning får göra en annan platsfårdelning än den som anges i 13 (BF) (se punkt 4) och fårdela platserna på gnmdval av någon eller några av de urvalsgrunder som anges i 12 (HF) (se punkt 3). Ett medgivande ska avse ett eller flera bestämda antagningstillfållen. (7 kap. 15 BF)

10 Sid 10(17) 10. Fakultetsnämnd ansöker iförekommandefall hos Högskoleverket om tillstånd att vid urval till viss utbildningfå göra annan platsfördelningpå de urvalsgrundersom anges i 7 kap 12 (HF) (se punkt 3) än som avses i 7 kap 13 (BF) (se punkt 4). Fakultetsnämndens begäran ska anmälas till rektor. Fakultetsnämndfår ej delegera denna uppgift. 11. Vid antagning till en kurs som vänder sig till nyböljare far högskolan utan hinder av 12 och 13 (HF) (se punkterna 3 och 4) ge förtur åt sökande som redan är studenter vid den högskolan. (7 kap. 17 HF) 12. Fakultetsnämnd beslutar om det vid antagning till en kurs som vänder sig till nybörjare ska ges förtur åt sökande som är studerande vid Linköpings universitet 13. Vissa bestämmelser om hur betyg ska värderas finns i bilaga 3. I varje områdesbehörighet ska det utöver sådana behörighetskurser som avses i 9 (HF) ingå meritkurser. Meritkurser är sådana nationellt fastställda kurser i ett ämne från gymnasial utbildning som är särskilt meriterande vid urval och som inte är kärnämneskurser i svenska, svenska som andraspråk, engelska eller matematik eller utgör krav på särskild behörighet. Meritkurser är 1. fördjupning i ämnet moderna språk, 2. fördjupning i ämnet engelska, 3. fördjupning i ämnet matematik, och 4. kurser i andra 1 som värdefulla för sökta utbildningen och som innebär en fördjupning eller en specialisering (områdeskurser). om väjrde:rmlg av meddela tores1;ritter om 18 Högskoleverkets föreskrifter Se Högskoleverkets författningssamling. (Webbadress:

11 Sid 11(17) 15. Högskoleverket tar meddela fåreskrifter om vad betyg utfårdade enligt äldre bestämmelser och betyg från utländsk utbildning ska anses motsvara i forhållande till de krav som anges i 5 fårsta stycket 1 och 2. (7 kap. 19 HF) Högskoleverkets fåreskrifter Se Högskoleverkets fårfattningssamling. (Webbadress: För alla högskolor i Sverige ska det finnas ett gemensamt högskoleprov. Högskoleverket svarar for att ta fram provet. Resultatet av högskoleprovet är giltigt till utgången av det kalenderhalvår som infaller fem år efter provtillfållet. (7 kap. 20 HF, delvis) 17. Den som vill delta i högskoleprovet ska betala en avgift på 350 kronor i samband med anmälan till provet. (7 kap. 21 HF) 18. Området student- och utbildningsstöd administrerar högskoleprovet. 19. Fakultetsnämnd beslutar i övrigt vid behov och med iakttagande av gällande bestämmelser om tillämpning av urvalsregler såsom vilka urvalsgrunder som ska användas, grundför meritvärdering, indelning i llrvalsgrllpper, fördelning av platser mellan llrvalsgrllpper, inplacering av sökande i urvalsgrupper. Utbildning på gmndnivå och som vänder sig till andra än nyböljare 20. Vid urval ska hänsyn tas till de sökandes meriter. Urvalsgmnder är l. betyg, 2. resultat högskoleprovet som avses i 20 (HF), 3. utbildning, och 4. urvalsgmnder som avses i 23 (HF). (se punkt 5) plaltsiönieljnll1lg som som llk'vardu!:a rrlenlter får stycket (se punkt 3). (7 kap. 26 också enligt som i 12 högskola tar i fall avsteg 26 om en sökandes meriter inte kan bedömas OrTI'''TI,rl",,' som anges i och om sökanden gejt1ol11 t,n, <T'cn'", CHVHU"uU6, någon annan omständighet Urvalsregler bör u(formas så att den studerande ges möjlighet till kontinuitet i sina studier.

12 Sid 12(17) 23. Rektor beslutarpåförslag avfakultetsnämnd om urvalsgrunder enligt 23 (HF) (se punkt 5) till utbildningpå grundnivå som inte vänder sig till nybörjare. 24. Fakultetsnämnd beslutar vilka urvalsgrunder enligt 26 (HF) (punkt 20) som ska användas vid urval till utbildningpå grundnivå som inte vänder sig till nybörjare. Fakultetsnämnd beslutar vidare om platsfördelningen mellan valda urvalsgrunder. Om fakultetsnämnd i enstaka fall beslutar att göra avstegfrån 26 (HF) ska sådana beslut anmälas till rektor. Fakultetsnämndfår ej delegera dessa uppgifter. 25. Fakultetsnämnd beslutar i övrigt vid behov och med iakttagande av gällande bestämmelser om tillämpning av urvalsregler till utbildningpå grundnivå som inte vänder sig till nybörjare såsom vilka urvalsgrunder som ska användas, grundför meritvärdering, indelning i urvalsgrupper, fördelning av platser mellan urvalsgrupper, inplacering av sökande i urvalsgrupper. Utbildning på avancerad nivå 26. Vid urval ska hänsyn tas till de sökandes meriter. Urvalsgrunder är 1. betyg, 2. resultat från högskoleprovet som avses i 20 (HF), 3. tidigare utbildning, och 4. urvalsgrunder som avses i 23 (HF). (se punkt 5) Högskolan får bestämma vilka urvalsgrunder enligt andra stycket som ska användas och vilken platsfördelning som ska göras. Vid i övrigt likvärdiga meriter får urval också göras enligt vad som anges i 12 (HF) (se punkt 3) tredje stycket. (7 kap. 26 HF) 27. En högskola får i enstaka fall göra avsteg från 26 (HF) (se punkt 26). Detta får dock ske bara om en sökandes meriter inte kan bedömas på lämpligt sätt enligt de urvalsgrunder som anges i 26 (HF) och om sökanden genom tidigare utbildning, amlan omstandjlghet annars särskilda förutsättningar för utbildningen. (7 kap. Urvalsregler bör utformas så att den studerande ges möjlighet till kontinuitet i Rektor beslutar påförslag avfakultetsnämnd om urvalsgrunder enligt punkt 5) till UlC~llamr.!z till Ulu'llUfllr,l~ om platsfördelningen mellan valda DeS'LU[,:lr att Fakultetsnämndfår ej delegera dessa uppgifter. Fakultetsnämnd beslutar i övrigt vid behov och med iakttagande av gällande bestämmelser om tillämpning av urvalsregler till utbildning på avancerad nivå såsom vilka urvalsgrunder som ska användas, grundför meritvärdering, indelning i

13 Sid 13(17) urvalsgrupper, fördelning av platser mellan urvalsgrupper, inplacering av sökande i urvalsgrupper. ANTAGNINGSFÖRFARANDE 1. Den som vill antas till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå ska anmäla det inom den tid och i den ordning som högskolan bestämmer. Frågor om antagning avgörs av högskolan. Därvid gäller ett maskinellt framtaget besked om antagning såsom högskolans beslut. (7 kap. 4 HF) 2. Rektorfastställer anmälnings- och kompletteringstid. 3. Fakultetsnämndfastställer vilka utbildningar som ska ha samordnad central respektive samordnad lokal antagning. 4. Lokal antagning som innebär ett urvalsförfarande sker normalt samordnat inom universitetet. Rektor kan i särs/dlda fall och efterframställan från fakultetsnämnd medge undantag. Området student- och utbildningsstöd ansvararför den tekniska delen av den lokala antagningen. Fakultetsnämnd avgör i defall ett urvalsförfarande inte ska tillämpas och efter samråd med respektive institution, om institutionsanmälanlinstitutionsantagning ska ske. 5. Institution ansvararför sådan kompletterande antagning som inte innebär ett urvalsförfarande tillfortsättnings- och fördjupningskurser inom de verksamhetsområden som hör till Fakultetsstyrelsenförfilosofiska fakulteten, Fakultetsstyrelsen för tekniska fakulteten respektive Områdesstyrelsen för utbildningsvetenskap.. Fakultetsnämnd ansvararför behörighetsprövning, motsvarande bedömning, tillgodoräknande av tidigare rangordning, prövning av hm:ldikatjp(,rde SO,I({UUlE;S kompletterande antagning av nl)i'lf)l"un~p Student som påbörjar utbildning på program eller kurs ska registrera sig och iförekommande fall avregistrera sig enligt bestämmelser som utfärdas av rektor och fakultetsnämnd.

14 Sid 14(17) ANSTÅND MED STUDIER FÖR ANTAGNA SAMT STUDIEUPPEHÅLL 1. Om det finns särskilda skäl, får en högskola i enskilda fall besluta att den som är antagen till utbildning på gnmdnivå eller avancerad nivå vid högskolan 1. :tar anstånd med att påbölja studierna, eller 2. :tar fortsätta sina studier efter studieuppehåll. Det som anges i fårsta stycket gäller också en studerande som avses i 6 kap. 11 c, om den del av utbildningen som högskolan ska anordna ges på grundnivå eller avancerad nivå. Högskoleverket :tar meddela närmare fåreskrifter om anstånd och om studieuppehåll. (7 kap. 33 HF) Högskoleverkets fåreskrifter Se Högskoleverkets fårfattningssamling. (Webbadress: 2. Fakultetsnämnd avgör när medgivande ska lämnas till den som är antagen till grundläggande högskoleutbildning inom respektivefakultetsområde om dels anstånd med attpåbörja studierna, dels fortsättning av studier efter studieuppehåll. Anm: Universitet och högskolor har inte rätt att besluta om regler som innebär att anstånd inte beviljas. 1. i eller fakultetsnämnd delegera sina uppgifter inom området utbildning på grundnivå och avancerad nivå. anledlllin2 av ett övt~rkl!agamje övclrklagas. ( 2. Till Överklagandenämnden for högskolan :tar foljande beslut aven högskola överklagas, nämligen 1. beslut om anställning vid en statlig högskola, med undantag av anställning

15 Sid 15(17) som doktorand, som professor eller lektor vid anställning enligt 4 kap. Il, 13 eller 13 a (HF) eller som lektor eller adjunkt vid anställning enligt 30 5 tredje meningen (HF), 2. beslut enligt 4 kap. 28 andra stycket (HF) att avslå en ansökan om befordran, 3. beslut enligt 4 kap. 28 tredje stycket (HF) att avslå en begäran om anställning som professor, 4. beslut enligt 4 kap. 28 fjärde (HF) stycket att avslå en begäran om anställning tills vidare aven lektor eller en adjunkt, 5. beslut om att en sökande inte uppfyller kraven på behörighet får att bli antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå och beslut att inte göra undantag från behörighetsvillkoren i fall som avses i 7 kap. 3 andra meningen eller 28 andra stycket (HF), 6. beslut om tillgodoräknande av utbildning eller yrkesverksamhet, 7. avslag på en students begäran om befrielse från ett obligatoriskt utbildningsmoment, 8. beslut att dra in resurser får en doktorands utbildning enligt 6 kap. 37 (HF) och beslut att en doktorand inte ska få tillbaka resurserna enligt 6 kap. 38 (HF), 9. avslag på en students begäran att få examensbevis eller kursbevis, och 10. beslut att inte bevilja den som är antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå anstånd med att påbörja studierna eller att få fortsätta sina studier efter studieuppehåll. Om någon som sökt en anställning som lektor med stöd av fårsta stycket l överklagar ett beslut av högskolan att anställa annan överklagandenämnden bifaller överklagandet, ska det ske på så sätt att den klagande anställs som professor, om det yrkas i överklagandet. Detta gäller dock bara om den klagande har behörighet får en sådan anställning och har begärt prövning av detta enligt 4 kap. 23 (HF). aven dls:clrllmiilärnl1d "UUJtU41> fårvaltningsdomstol öv\~rkllag;ls hos aven disciplinnämnd får överklalgas (12 kap. 3 LJ,-"nuc aven i annat som i om det är medgivet i alman fårfattning än fårvaltningslagen (1986:223). (12 kap. 4 HF) 5. Beslut av Överklagandenämnden får högskolan får inte överklagas. (12 kap. 5 HF)

16 Sid 16(17) 6. Högskoleverkets beslut enligt högskolelagen (1992: 1434) och denna forordning (HögskolefOrordningen) får inte överklagas. (12 kap. 6 HF) 7. Fakultetsnämnd beslutar om omprövning och yttranden i överklagandeärenden. HÖGSKOLEFÖRORDNINGENS ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER Den som före den 1 juli 2010 uppfyller kraven på grundläggande behörighet för tillträde till grundläggande högskoleutbildning respektive för tillträde till utbildning som påbörjas på grundnivå skall även därefter anses ha grundläggande behörighet till utbildning som påbörjas på grundnivå. För den som före den 1 juli 2008 anses ha sådan grundläggande behörighet som avses i 7 kap. 7 i dess lydelse före den 1 januari 2008 gäller detta dock längst till och med den 31 december (SFS 2007:666) För i övrigt gällande övergångsbestämmelser hänvisas till högskoleförordningen. Dessa bestämmelser skall införas i Linköpings universitets lokala regelsamling och ersätter därvid LiU RS U18:07. Universitetsstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde den 12 juni 2007 att fastställa denna antagningsordning avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Universitetsstyrelsen beslutade vidare att delegera till rektor att vidta de förändringar, kompletteringar eller andra justeringar som är nödvändiga under förutsättning att förändringarna inte är av principiell betydelse eller av större vikt. I beslutet har deltagit ordföranden Bengt Westerberg, universitetets rektor Mille Millnert och övriga ledamöterna, Aaron Axelsson, Sara Bergqvist, Trygve Carlsson, Kajsa Ellegård, Jan Ernerudh, Ewa Groppfe1dt, Lars Hultman, Emma Karlsson, Olle Persson och Agneta Westerdahl. Vidare har närvarit prorektor Inger Rosdahl, suppleanten Maria Bolin, personalföreträdarna Örjan Lönnevik och Marianne Plyrnoth, tillträdande studeranderepresentanten Marina Sandgren, styrelsens sekreterare Ann Christin Gustafsson, inforrnationsdirektören Lars Holberg, universitetsdirektören Curt Karlsson samt planeringsdirektören Lars Rydberg, den sistnämnde föredragande. Mot bakgrund av universitetsstyrelsens beslut att till undertecknad rektor delegera att vidta ändringar, kompletteringar eller andra justeringar till av universitetsstyrelsen beslutade regler (under förutsättning att förändringarna inte är av principiell betydelse eller av större vikt) beslutar rektor att antagningsordningen för utbildning på grundnivå avarf d nivå vid Linköpings universitet ska ha ovanstående lydelse.

17 Sid 17(17) Kopia till: Falcultetsstyrelserna Områdesstyrelsen for utbildningsvetenskap Institutionerna Prorektor Universitetsdirektören Administrative chefen UF (GR, MEL, MÖ, ME) Internrevisionen LiU-nytt De lokala fackliga organisationerna Studentkårerna

UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad kap. Tillträde till utbildningen

UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad kap. Tillträde till utbildningen UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad 2010-01-01 --- 7 kap. Tillträde till utbildningen Gemensamma bestämmelser för tillträde till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå 1 Antagning

Läs mer

BESLUT ANTAGNINGSORDNING FÖR LINKÖPINGS UNIVERSITET AVSEENDE UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

BESLUT ANTAGNINGSORDNING FÖR LINKÖPINGS UNIVERSITET AVSEENDE UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Sid 1(20) LINKÖPINGS UNIVERSITET Universitetsstyrelsen BESLUT 2007-06-12 Dnr: LiU 781/07-10 ANTAGNINGSORDNING FÖR LINKÖPINGS UNIVERSITET AVSEENDE UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Enligt högskoleförordningens

Läs mer

Tillträde till utbildning som påbörjas på grundnivå och som vänder sig till nybörjare

Tillträde till utbildning som påbörjas på grundnivå och som vänder sig till nybörjare UTDRAG UR: Högskoleförordningen (1993:100) uppdaterad t o m SFS 2013:695 Dels kapitel 7, dels Bilaga 3 7 kap. Tillträde till utbildningen Gemensamma bestämmelser för tillträde till utbildning på grundnivå

Läs mer

Ändringar i bilaga B: Texten i 2, punkten 6 utgår till den del den avser Riksrevisionen

Ändringar i bilaga B: Texten i 2, punkten 6 utgår till den del den avser Riksrevisionen 2007-06-12 PROTOKOLL USP 07-3 4(5) 10 Lokala föreskrifter avseende verksamheten vid institutionerna vid Linköpings universitet, mm Föredragande: Curt Karlsson Dnr LiU 558/07-10 Ändringar i bilaga B: Texten

Läs mer

R8 am -/å BESLUT ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

R8 am -/å BESLUT ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ R8 am -/å 694i 1(403Qh 9t,u3 Sid 1(15) LINKÖPINGS UNIVERSITET Universitetsstyrelsen BESLUT 2014-03-24 Dnr: LiU-2014-00529 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Enligt högskoleförordningens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2012:712 Utkom från trycket den 30 november 2012 utfärdad den 22 november 2012. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100) Utfärdad den 5 juli 2018 Publicerad den 13 juli 2018 Regeringen föreskriver 1 i fråga om högskoleförordningen (1993:100)

Läs mer

Delegering av beslutanderätt i studieadministrativa ärenden

Delegering av beslutanderätt i studieadministrativa ärenden \ 2011-01-17 Dnr LiU-2010-01654 1(7) Delegering av beslutanderätt i studieadministrativa ärenden Ersätter beslut L1U22009-00503 från. Examina Universitetsstyrelsen fastställer lokala tilläggsbeslut efter

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet Dnr SLU ua.fe.2010.3.0-3888 Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet Antagningsordningen gäller från och med utbildningar som startar

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ ,9011-t: e,?a tito3u Sid 1 (7) UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Universitetsstyrelsen 2014-03-24 Dnr: LiU-2014-00531 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ Enligt högskoleförordningens 6 kap 3

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Med antagningsordning avses enligt 6 kap högskoleförordningen (SFS 1993:100), med senare ändringar,

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 589/03-10 Universitetsstyrelsen

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 589/03-10 Universitetsstyrelsen Sid 1(14) LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 589/03-10 Universitetsstyrelsen 2003-04-14 ANTAGNINGSORDNING FÖR LINKÖPINGS UNIVERSITET AVSEENDE GRUNDLÄGGANDE HÖGSKOLEUTBILDNING Enligt högskoleförordningens

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 12/522) Fastställd av högskolestyrelsen den 6 november 2012 (7, protokoll

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Med antagningsordning avses enligt 6 kap högskoleförordningen (SFS 1993:100, med senare ändringar,

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770)

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Antagningsordning för KMH - dnr 18/770 (2018-12-14) 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Fastställd

Läs mer

Antagningsordning. Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet

Antagningsordning. Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet Dnr UFV 2015/188 Antagningsordning Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet Fastställd av konsistoriet 2015-04-16 Innehållsförteckning 1. Inledning

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr LiU 282/02-10 Filosofiska fakultetsnämnden

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr LiU 282/02-10 Filosofiska fakultetsnämnden Delegering av beslutanderätt i studieadministrativa ärenden (FFN) Filosofiska fakultetsnämnden beslutar att komplettera nämndens tidigare beslut, 2002-10-17, med "bedömning och beslut av reell kompetens

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grund- och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grund- och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Styrande dokument 1(11) Beslutsfattare: Universitetsstyrelsen Beslutsdatum: 2019-02-19 Dokumenttyp: Regel Träder i kraft: 2019-02-19 Giltighetstid: tillsvidare Bör uppdateras före: 2020-02-31 Ev. dokument

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2006:1054 Utkom från trycket den 18 juli 2006 utfärdad den 21 juni 2006. Regeringen föreskriver 1 att 7 kap. 5, 9

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2011:1020 Utkom från trycket den 20 september 2011 utfärdad den 8 september 2011. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA.

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA. ANTAGNINGSORDNING 2013-09-23 Högskolestyrelsen Dnr 748/2.1.1/2013 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA. Med stöd av 2 kap 2 och 6 kap 3 högskoleförordningen

Läs mer

Antagningsordning. Utbildning vid Gymnastik- och idrottshögskolan

Antagningsordning. Utbildning vid Gymnastik- och idrottshögskolan Beslutat av: Högskolestyrelsen Datum: 2008-02-15 Antagningsordning Utbildning vid Gymnastik- och idrottshögskolan Gymnastik- och idrottshögskolan Lidingövägen 1 Box 5626 114 86 Stockholm Tel 08 402 22

Läs mer

Delegationsordning fakultetsstyrelsen vid Medicinska fakulteten (FSM) delegationer för utbildning på grund och avancerad nivå

Delegationsordning fakultetsstyrelsen vid Medicinska fakulteten (FSM) delegationer för utbildning på grund och avancerad nivå 1(7) Delegationsordning fakultetsstyrelsen vid Medicinska fakulteten () delegationer för utbildning på grund och avancerad nivå Rektor har fastställt delegationsordning av beslutanderätten i ärenden om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2010:2020 Utkom från trycket den 30 december 2010 utfärdad den 22 december 2010. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Sid 1 (14) UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Dnr: LiU 780/07-10 Universitetsstyrelsen 2007-06-12 UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ /föreliggande bestämmelser rörande högskoleutbildning på grundnivå

Läs mer

Antagningsordning. Antagningsordning. Sidan 1 av 13. Dnr: 2015-114-23 (Ersätter Dnr 2014-114-70) Fastställd av högskolestyrelsen 2014-12-10

Antagningsordning. Antagningsordning. Sidan 1 av 13. Dnr: 2015-114-23 (Ersätter Dnr 2014-114-70) Fastställd av högskolestyrelsen 2014-12-10 Sidan 1 av 13 Dnr: 2015-114-23 (Ersätter Dnr 2014-114-70) Fastställd av högskolestyrelsen 2014-12-10 Högskolan Kristianstad 2015 Sidan 2 av 13 Innehåll 1 Övergripande regelverk... 3 2 Anmälan... 3 2.1

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Ersta Sköndal Bräcke högskola

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Ersta Sköndal Bräcke högskola 1 (11) Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Ersta Sköndal Bräcke högskola Beslutad av Pedagogiskt kollegium 2018-12-19 (Ersätter Antagningsordning ISV, Policy för antagning

Läs mer

Delegationsordning utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå delegationer för utbildning på grund- och avancerad nivå

Delegationsordning utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå delegationer för utbildning på grund- och avancerad nivå 1(9) Delegationsordning utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå delegationer för utbildning på grund- och avancerad nivå Rektor har fastställt delegationsordning av beslutanderätten i ärenden

Läs mer

Universitetsstyrelsens sammanträde 12 juni Övriga. Mats Arwidson biträdande universitetsdirektör, p 15

Universitetsstyrelsens sammanträde 12 juni Övriga. Mats Arwidson biträdande universitetsdirektör, p 15 1(5) s sammanträde 12 juni 2007 Närvarande Ledamöter Bengt Westerberg Mille Millnert Trygve Carlsson Ewa Groppfeldt Olle Persson Agneta Westerdahl Kajsa Ellegård Jan Ernerudh Lars Hultman Aaron Axelsson

Läs mer

Tillträde till högskolan

Tillträde till högskolan 2018-09-14 Erica Finnerman Tillträde till högskolan Information kring senaste ändringarna Ändringar i 7 kap. högskoleförordningen juli 2018 Grundläggande behörighet 1 Nödvändiga kompetenser för grundläggande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2006:1053 Utkom från trycket den 18 juli 2006 utfärdad den 21 juni 2006. Regeringen föreskriver 1 i fråga om högskoleförordningen

Läs mer

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH) SID 1 (5) 2007-03-13 Handläggare: Ingrid Florin Telefon: +46 8 508 33 877 Till Utbildningsnämnden 2007-03-15 Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet 1(10) DNR: 2014.1.1.1-2821 Exp. den: 10/2-15/CH Sakområde: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå STYRANDE DOKUMENT Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Student- och

Läs mer

Antagningsordning. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Dnr 10/386. Ersätter Dnr 09/123

Antagningsordning. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Dnr 10/386. Ersätter Dnr 09/123 101029_KMH_Antagningsordning.pdf Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Antagningsordning Fastställd av styrelsen den 13 december 2002, ändrad den 28 augusti 2007, den 10 oktober 2008, den 3 april 2009, samt

Läs mer

UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Dnr: LiU 877/98-10 Universitetsstyrelsen Rektor

UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Dnr: LiU 877/98-10 Universitetsstyrelsen Rektor Sid 1 (11) UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Dnr: LiU 877/98-10 Universitetsstyrelsen 1998-06-17 Rektor 2006-02-03 FORSKARUTBILDNING Iföreliggande bestämmelser rörande forskarutbildning inkluderar begreppet

Läs mer

Antagningsordning. Högskolan Kristianstad. Antagningsordning. Gäller from 1 jan 2019 och tills vidare. Sidan 1 av 12

Antagningsordning. Högskolan Kristianstad. Antagningsordning. Gäller from 1 jan 2019 och tills vidare. Sidan 1 av 12 Sidan 1 av 12 Dnr 2016-114-578 (Ersätter Dnr 2015-114-448) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Rev 2017-12-13 Rev 2018-12-11 Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2019 och tills vidare Sidan

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR MALMÖ HÖGSKOLA

ANTAGNINGSORDNING FÖR MALMÖ HÖGSKOLA ANTAGNINGSORDNING FÖR MALMÖ HÖGSKOLA Beslutad av Högskolestyrelsen 2010-05-06 gällande från och med 2010-07-01. Med ändringar i punkt 1(f), 2.1.2 och 5.5, enligt beslut av Högskolestyrelsen 2010-12-21,

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR ÖREBRO UNIVERSITET UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

ANTAGNINGSORDNING FÖR ÖREBRO UNIVERSITET UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ ORU 1.2.1-02200/2016 ANTAGNINGSORDNING FÖR ÖREBRO UNIVERSITET UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Fastställd av: Styrelsen Datum: 2016-06-01 Med antagningsordning avses de föreskrifter som högskolan

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ VID LUNDS UNIVERSITET 1(11) Dnr STYR 2014/14

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ VID LUNDS UNIVERSITET 1(11) Dnr STYR 2014/14 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ VID LUNDS UNIVERSITET 1(11) Styrelsen Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet Fastställd

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING För utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

ANTAGNINGSORDNING För utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet ANTAGNINGSORDNING För utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Fastställd av Organisationskommittén 2009-04-16 Dnr: HL2009/0018 1 LOKAL ANTAGNINGSORDNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänt

Läs mer

2014-09-29. Nya tillträdesregler. Leif Strandberg

2014-09-29. Nya tillträdesregler. Leif Strandberg Nya tillträdesregler Leif Strandberg Nya tillträdesregler - bakgrund Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29, feb 2004) Kunskap och kvalitet elva steg för utveckling av gymnasieskolan (prop. 2003/04:140,

Läs mer

Tillträde till högskolan

Tillträde till högskolan 2018-09-14 Erica Finnerman Tillträde till högskolan Information kring senaste ändringarna Ändringar i 7 kap. högskoleförordningen juli 2018 Grundläggande behörighet 1 Nödvändiga kompetenser för grundläggande

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Stockholms universitet år 2015

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Stockholms universitet år 2015 1 (20) BESLUT 2014-12-05 Dnr SU FV-1.3.1-0488-13 Dok 1 Universitetsstyrelsen Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Stockholms universitet år 2015 INNEHÅLL

Läs mer

Anmälningar mot Stockholms universitet angående antagning till kompletteringsutbildningen för utländska jurister

Anmälningar mot Stockholms universitet angående antagning till kompletteringsutbildningen för utländska jurister Stockholms universitet Rektor 106 91 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Ann-Kristin Vesterlund 08-563

Läs mer

HISTORISKT. t!httht ~ tff~ l Datumfor beslut. l AYende LiU

HISTORISKT. t!httht ~ tff~ l Datumfor beslut. l AYende LiU HÄLSOUNIVERSITETET DELEGATIONSBESLUT 2011/02 Nämnd, styrelse motsv Smtr-dag Beslutanderätten delegerad Blad nr till ordföranden Fakultetsstyrelsen för medicinska fakulteten 1(1) l Datumfor beslut D nr

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet Dnr: 1-609/2013 Gäller fr.o.m. 2014-01-01 Fastställd av Konsistoriet 2013-12-02 Denna antagningsordning ersätter

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet BESLUT 1 (18) Universitetsstyrelsen Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet Fastställd av universitetsstyrelsen den och gäller vid antagning till utbildning

Läs mer

Övergripande regelverk

Övergripande regelverk LUNDS UNIVERSITET ANTAGNINGSORDNING 1(10) Sektionen Student och utbildning Dnr SU 2011/708 Antagningsordning för Lunds universitet Antagningsordningen innehåller de regler för antagning till utbildning

Läs mer

Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014

Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014 Fastställd av högskolestyrelsen 2012-12-03 Dnr: MDH 2.1-561/12 1 (14) Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014 2 (14) Innehåll Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014...

Läs mer

Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2011-12-15 Dnr LiU-2009-00464 Utbildningsplan för Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers Gäller för studenter antagna

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(17) Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 2(17) 1 INLEDNING... 4 1.1 Författningstexter som reglerar antagning... 4 1.2 Beslutsordning... 4

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(16) Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Gäller fr. o m: antagning till utbildningar med start vårterminen 2016 Fastställd av Försvarshögskolans

Läs mer

Förslaget. 1. Bakgrund U2013/983/UH

Förslaget. 1. Bakgrund U2013/983/UH Promemoria 2013-02-18 U2013/983/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag om införande av meritpoäng för ämnet svenskt teckenspråk för hörande Förslaget Ämnet svenskt teckenspråk

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2017-2018 Dnr:: 62/2012 Antagningsordningen fastställd av Högskolenämnden 2012-09-12 och reviderad

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR MALMÖ HÖGSKOLA

ANTAGNINGSORDNING FÖR MALMÖ HÖGSKOLA Dokumenttyp Styrdokument Beslutsdatum 2013-09-17 Beslutande Högskolestyrelsen Giltighetstid Tillsvidare Dokumentansvarig Diarienummer 53-20111/692 Version 2 Revisionsdatum 2013-09-17 ANTAGNINGSORDNING

Läs mer

Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera

Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera Högskolan i Skövde Rektor Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera Bakgrund Högskoleverket har uppmärksammats

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap 11 högskoleförordningen (1993:100) Universitets- och högskolerådet att, om det

Läs mer

Lokal examensordning vid Umeå universitet

Lokal examensordning vid Umeå universitet Umeå universitet, 901 87 Umeå Rektor Dokumenttyp: Regler Dnr: 540-3839-06 Datum: 2011-01-18 Ansvarig enhet: Studentcentrum Giltighetstid: Tillsvidare Sid 1 (20) Lokal examensordning vid Umeå universitet

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(16) Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Gäller fr. o m: antagning till utbildningar med start höstterminen 2017 Fastställd av Försvarshögskolans

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet Universitetsstyrelsen, beslut 2007-02-15 Fastställd antagningsordning för utbildning på forskarnivå tillämpas vid antagning av doktorander från och med 2007-07-01 2017-02-01

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 11 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Rev 2017-12-13 Rev 2018-12-11 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2019 och

Läs mer

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens 1 (5) BESLUT 2013-01-24 Dnr SU FV-1.1.2-0184-13 Peter Wretling Avdelningsdirektör Studentavdelningen Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens Dessa riktlinjer är beslutade

Läs mer

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan.

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. 2014-08-14 Agneta Wallin FIN / folkhögskola.nu Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. Grundläggande behörighet

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Dnr: 62/12 Reviderad 2015-03-24 och ersätter antagningsordning från 2014-03-26 Innehåll

Läs mer

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2010-06-08 Dnr LiU-2009-00464 Senast reviderad 2014-06-05 Utbildningsplan för Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING Beckmans Designhögskola

ANTAGNINGSORDNING Beckmans Designhögskola ANTAGNINGSORDNING Beckmans Designhögskola Fastställd genom rektorsbeslut 2012-02-16 /Reviderad 2016-02-10 Gäller fr.o.m. antagning till höstterminen 2016 INNEHÅLL 1. Inledning, s. 3 1.1. Författningstexter

Läs mer

Anställningsformer för doktorander

Anställningsformer för doktorander 2007-04-02 BESLUT LiU 455/07-50 1(1) Anställningsformer för doktorander Med hänvisning till föreliggande skriftligt underlag beslutar universitetsstyrelsen härmed att utbildningsbidrag fr o m 1 juli 2007

Läs mer

Beslut av GruF Text om dubblett utgår Ändrad förordningstext i HF 6 och 12 kap.

Beslut av GruF Text om dubblett utgår Ändrad förordningstext i HF 6 och 12 kap. 1(5) Lokal examensordning vid Högskolan Väst Versioner av lokal examensordning, del A Fastställd av UN 2011-05-20, reviderad senast 2016-12-15 Dnr 2016/429 A 21 Datum Version Beskrivning Status 2007-06-29

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på grundnivå och avancerad nivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på grundnivå och avancerad nivå Beslut: Högskolestyrelsen 2008-05-28 Revidering: 2009-11-26, 2010-02-18, 2012-09-14, 2013-04-22; 2014-09-22; 2018-05-31

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 10 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2017 och tillsvidare Sidan 2 av 10 Dnr

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om yrkeshögskolan; SFS 2009:130 Utkom från trycket den 17 mars 2009 utfärdad den 5 mars 2009. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Utbildningar inom yrkeshögskolan

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Affärslogistik, 400 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? För att komma in på vår utbildning så behöver du vara behörig i två steg, dels den grundläggande behörigheten

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Drifttekniker inom energi och processteknik 415 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Management inom Hotell- och besöksnäringen, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU)

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU) BESLUT 2006-12-14 UFV 2006/1972 Konsistoriet Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU) Med antagningsordning avses enligt 6 kap 3 högskoleförordningen (2006:1053),

Läs mer

Diskussion om vilka punkter som är viktigast att ta upp i ett svar. Ärendet tas upp som en beslutspunkt på nästa möte.

Diskussion om vilka punkter som är viktigast att ta upp i ett svar. Ärendet tas upp som en beslutspunkt på nästa möte. PROTOKOLL USP 2011-7 3(4) 7 Underlag till regeringen inför den kommande forsknings- och innovationspolitiska propositionen (inklusive universitetets forsknings- och innovationsstrategi 2013-2016) Föredragande:

Läs mer

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde Antagningsordning vid Högskolan i Skövde föreskrifter för antagning till utbildning på forskarnivå Antagningsordningen är fastställd av högskolestyrelsen den 19 december 2018 och träder i kraft den 1 januari

Läs mer

Förändringar i föreskrifterna om grundläggande behörighet och urval (HSVFS 2009:1) - konsekvensutredning

Förändringar i föreskrifterna om grundläggande behörighet och urval (HSVFS 2009:1) - konsekvensutredning Bilaga 2 PM Konsekvensutredning Analysavdelningen Erica Finnerman 08-563 086 48 erica.finnerman@hsv.se 2012-05-09 Förändringar i föreskrifterna om grundläggande behörighet och urval (HSVFS 2009:1) - konsekvensutredning

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering: Ordförande

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Dnr CF /2005

UTBILDNINGSPLAN Dnr CF /2005 UTBILDNINGSPLAN Dnr CF 52-477/2005 PROGRAMMET FÖR KULTUR OCH SPRÅK, 120/160 POÄNG Culture and Languages Programme, 120/160 points Utbildningsprogrammet inrättades av Forskningsnämnden den 14 december 1993.

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Stödpedagog inom funktionshinderområdet, 200 Yh-poäng, Söderköping

Behörighet, urval och antagning Stödpedagog inom funktionshinderområdet, 200 Yh-poäng, Söderköping Behörighet, urval och antagning Stödpedagog inom funktionshinderområdet, 200 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på grundnivå och avancerad nivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på grundnivå och avancerad nivå Gäller fr o m antagningsomgång sommar/hösten 2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2008-05-28 Revidering: 2009-11-26, 2010-02-18,

Läs mer

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde Antagningsordning vid Högskolan i Skövde - föreskrifter för antagning till utbildning på grundnivå och avancerad nivå Antagningsordningen är fastställd av styrelsen den 12 december 2013 och ska tillämpas

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå FÖRESKRIFTER 1 2013-06-15 Dnr LS 2012/719 Styrelsen Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Fastställd av universitetsstyrelsen 2013-06-15, XX. Med stöd av 6 kap. 3 högskoleförordningen (1993:100)

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping

Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Produktutformare, konfektionsbranschen, 410 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektorsbeslut Datum: 2010-10-04 Dnr: 2010/1 Rektors delegationsordning Allmänna regler för delegation vid Linnéuniversitetet Delegation kan avse en grupp av ärenden eller ett enskilt ärende. Delegation

Läs mer

Beslutsdatum Giltighetstid Läsåret 2011/2012

Beslutsdatum Giltighetstid Läsåret 2011/2012 Styrdokument Dnr G 77 4925/10 Publicerad Beslutsfattare Handläggare www.styrdokument.adm.gu.se Styrelsen Mats Edvardsson Beslutsdatum 2010-12-15 Giltighetstid Läsåret 2011/2012 Sammanfattning Antagningsordningen

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval

Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap. 15 högskoleförordningen (1993:100) Universitets och högskolerådet

Läs mer

grundnivå och avancerad nivå

grundnivå och avancerad nivå Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå Typ av dokument Beslutad av Regler Universitetsstyrelse Beslutsdatum 2018-12-03 Dnr Dnr SU FV-1.3.1-3944-18 Giltighetstid

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet MITTUNIVERSITETET 2011-02-15 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet 1. Vad är en doktorand 1 kap 4 HF: Med student avses i denna förordning den som är antagen till och bedriver

Läs mer

1. Rekt ors delegation av beslutanderätten i ärenden om antagning och utbildning

1. Rekt ors delegation av beslutanderätten i ärenden om antagning och utbildning Dnr LIU-2013-00525 1. Rekt ors delegation av beslutanderätten i ärenden om antagning och utbildning Rektors delegation av beslutanderätten i ärenden om antagning och utbildning beslutades den 25 juni 2012,

Läs mer

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden LOKAL ORDNING FÖR EXAMINA OCH UTBILDNINGAR 1(8) BESLUT Dnr STYR 2017/599 2006-12-18 (Reviderad 2012-06-14) Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet

Läs mer

Antagningsordning. Beslutad av Högskolestyrelsen 2010-xx-xx Dnr 10-1551/07

Antagningsordning. Beslutad av Högskolestyrelsen 2010-xx-xx Dnr 10-1551/07 Antagningsordning Beslutad av Högskolestyrelsen 2010-xx-xx Dnr 10-1551/07 INNEHÅLL 1. Inledning 4 2. Tillträde/behörighet 5 2.1 Allmänt 5 2.2 Grundnivå 5 2.2.1 Grundläggande behörighet 5 2.2.1.1 Utbildning

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Software developer embedded systems/internet of Things 400 Yh-poäng, Linköping

Behörighet, urval och antagning Software developer embedded systems/internet of Things 400 Yh-poäng, Linköping Behörighet, urval och antagning Software developer embedded systems/internet of Things 400 Yh-poäng, Linköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller

Läs mer

UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Dnr: LiU 877/98-10 Universitetsstyrelsen Rektor

UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Dnr: LiU 877/98-10 Universitetsstyrelsen Rektor Sid 1 (6) UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Dnr: LiU 877/98-10 Universitetsstyrelsen 1998-06-17 Rektor 1999-01-20 GRUNDLÄGGANDE HÖGSKOLEUTBILDNING ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1. Den grundläggande högskoleutbildningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om kompletterande pedagogisk utbildning som leder till ämneslärarexamen för personer som har en examen på forskarnivå; SFS 2016:705 Utkom från trycket den 17 juni

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Mjukvaruutvecklare och Mjukvarutestare, 400 Yh-poäng, Linköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 2014-04-10 Dnr 866-13 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Denna Antagningsordning har genom beslut den 25 april 2014 fastställts av

Läs mer