UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Dnr: LiU 877/98-10 Universitetsstyrelsen Rektor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Dnr: LiU 877/98-10 Universitetsstyrelsen Rektor"

Transkript

1 Sid 1 (6) UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Dnr: LiU 877/98-10 Universitetsstyrelsen Rektor GRUNDLÄGGANDE HÖGSKOLEUTBILDNING ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1. Den grundläggande högskoleutbildningen skall, utöver kunskaper och färdigheter, ge studenterna förmåga till självständig och kritisk bedömning, förmåga att självständigt lösa problem samt förmåga att följa kunskapsutvecklingen, allt inom det område som utbildningen avser. Utbildningen bör också utveckla studenternas förmåga till informationsutbyte på vetenskaplig nivå. (1 kap. 9 HL, delvis) 2. I grundläggande högskoleutbildning ingår även fortbildning och vidareutbildning. (1 kap. 7 HL, delvis) 3. Verksamheten skall bedrivas så att det finns ett nära samband mellan forskning och utbildning. (1 kap. 3 HL) 4. Verksamheten skall avpassas så att hög kvalitet nås, såväl i utbildningen som i forskningen och det konstnärliga utvecklingsarbetet. (1 kap. 4 HL, delvis) 5. I högskolornas verksamhet skall jämställdhet mellan kvinnor och män alltid iakttas. Högskolorna bör vidare i sin verksamhet främja förståelsen för andra länder och för internationella förhållanden. (1 kap. 5 HL) 6. All grundläggande högskoleutbildning skall bedrivas i form av kurser. Kurser får sammanföras till utbildningsprogram. (6 kap. 1 HF) 7. Universitetsstyrelsen beslutar, efter förslag från respektive fakultetsnämnd, vilka utbildningsprogram som skall finnas. 8. Fakultetsnämnd beslutar i övrigt om utbildningsutbudet inom respektive fakultetsområde enligt de riktlinjer som universitetsstyrelsen fastställer. 9. Omfattningen av grundläggande högskoleutbildning skall anges enligt ett poängsystem, där varje poäng motsvarar heltidsstudier under en vecka. (6 kap. 2 HF) 10. Utbildningen bör planeras så att en normalstuderandes arbetsinsats skall motsvara genomsnittligt ca 40 timmar per vecka. 11. Grundläggande högskoleutbildning skall normalt anordnas under läsår men får dock, om särskilda skäl föreligger, förläggas även till annan tid än läsår. Fakultetsnämnd beslutar när särskilda skäl föreligger omförläggning av grundläggande högskoleutbildning till annan tid än läsår. 12. Läsåret skall omfatta 40 veckor.

2 Sid 2 (6) Läsåret skall indelas i en höst- och en vårtermin, om vardera 20 veckor. 13. Fakultetsnämnd fastställer terminstider. 14. Studenter skall ges tillgång till studievägledning och yrkesorientering. Högskolan skall också sörja för att erforderlig information om högskolan finns tillgänglig för den som avser att börja grundläggande högskoleutbildning. Särskilt skall universitetets antagningsförordning finnas tillgänglig. Med antagningsförordning avses de regler för grundläggande högskoleutbildning som högskolan tillämpar dels i fråga om ansökan, behörighet och undantag från behörighetsvillkor samt urval, dels i fråga om hur beslut om antagning fattas och hur beslut om behörighet överklagas. (6 kap. 3 HF) 15. Universitetets studievägledning och yrkesorientering skall ske i enlighet med de mål och riktlinjer som fastställs av rektor. 16. Fakultetsnämnd fastställer mål och riktlinjer för den fakultetsvisa studievägledningen och yrkesorienteringen. TILLTRÄDE TILL GRUNDLÄGGANDE HÖGSKOLEUTBILDNING Bestämmelser avseende tillträde till grundläggande högskoleutbildning framgår av universitetets antagningsordning EXAMINA 1. Regeringen föreskriver vilka examina som får avläggas vid högskolorna. Högskoleverket beslutar om vid vilka högskolor dessa examina får avläggas. (1 kap. 11 HL, delvis) 2. Inom grundläggande högskoleutbildning får avläggas endast de examina som anges i bilaga 2 till denna förordning (examensordningen). (6 kap. 4 HF) (Se examensordningen) 3.1 examensordningen anges det vilka krav som skall uppfyllas för en viss examen (examensbeskrivning) (6 kap. 5 HF) 3a. Av regeringens examensordning framgår också följande: I examensbeviset får översättningen av examensbenämningen till ett eller flera språk anges. Den skall återspegla utbildningens längd och nivå (fördjupning). Högskolan beslutar, efter samråd med Högskoleverket, om översättningen. Högskolan skall därvid ta särskild hänsyn till Högskoleverkets synpunkter och beakta vikten av enhetlighet vid översättningen av examensbenämningarna. Om kurser som ingår i en yrkesexamen sammantaget uppfyller de krav som ställs för magister- eller kandidatexamen, såväl med avseende på längd som fördjupning, skall det framgå av examensbeviset om studenten begär det. 4. Villkor och benämningar för de olika examina bestäms av regeringens examensordning och av eventuella lokala tilläggsbeslut avseende mål, förled och tillämpningsregler till de generella examinas benämningar.

3 Sid 3 (6) 5. Universitetsstyrelsen fastställer lokala tilläggsbeslut efter förslag från respektive fakultetsnämnd. 6. Översättningar av examensbenämningar till främmande språk fastställs, med beaktande av bestämmelserna i punkt 3 a ovan, av fakultetsnämnd. KURSPLAN 1. För kurs inom grundläggande högskoleutbildning skall det finnas en kursplan. (6 kap. 6 HF) 2.1 kursplanen skall anges 1. kursens benämning, 2. kursens poängtal och fördjupningsnivå i förhållande till examensfordringarna, 3. syftet med kursen, 4. det huvudsakliga innehållet i kursen, 5. den kurslitteratur och de övriga läromedel som skall användas, 6. de krav på särskilda förkunskaper och andra villkor som gäller för att bli antagen till kursen, 7. formerna för att bedöma studenternas prestationer, 8. de betygsgrader som skall användas samt 9. om kursen är uppdelad i delar. I kursplanen skall anges också de övriga föreskrifter som behövs. (7 kap. 7 HF) 3. Sådana EG- direktiv rörande innehållet i vissa utbildningar som till följd av EESavtalet har blivit bindande för Sverige skall i tillämpliga delar beaktas i kursplaner och utbildningsplaner. (6 kap 19 HF) 4. Fakultetsnämnd fastställer kursplan senast i samband med att anmälningstiden till kursen utgår. UTBILDNINGSPLAN 1. För utbildningsprogram skall det finnas en utbildningsplan. Av 7 framgår att det för kurserna inom programmet skall finnas kursplaner. (6 kap. 8 HF) 2.1 utbildningsplanen skall anges 1. de kurser som utbildningen omfattar, 2. den huvudsakliga uppläggningen av utbildningen, 3. de krav på särskilda förkunskaper och andra villkor som gäller för att bli antagen till utbildningen. I utbildningsplanen skall anges också de övriga föreskrifter som behövs. (7 kap. 9 HF)

4 Sid 4 (6) 3. Sådana EG- direktiv rörande innehållet i vissa utbildningar som till följd av EESavtalet har blivit bindande för Sverige skall i tillämpliga delar beaktas i kursplaner och utbildningsplaner. (6 kap 19 FfF) 4. Fakultetsnämnd fastställer utbildningsplan senast i samband med att anmälningstiden till utbildningen utgår. BETYG 1. Om inte annat är föreskrivet i kursplanen skall betyg sättas på en genomgången kurs. Betyget skall bestämmas av en av högskolan särskilt utsedd lärare (examinator). (6 kap. 10 HF) 2. Som betyg används något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd, om inte högskolan föreskriver ett annat betygssystem. (6 kap. 11 HF) 3. Som betyg används normalt något av uttrycken underkänd, godkänd och väl godkänd. Om särskilda skäl föreligger får endast uttrycken underkänd och godkänd användas. Särskilda skäl för att avvika från en tregradig betygsskala kan vara att kursen främst har tillämpningsinriktade moment eller praktikmoment eller främst har en undervisningsform för vilken en tregradig betygsskala är mindre lämplig. Inom den tekniska fakulteten får betygen underkänd (1), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4) och med beröm godkänd (5) användas. 4. Fakultetsnämnd beslutar vilka betygsnivåer som skall användas för respektive kurs. 5. Fakultetsnämnd utser examinator för varje kurs. 6. Till examinator får endast utses den som vid Linköpings universitet innehar eller uppehåller anställning som professor, lektor, adjunkt, forskarassistent eller utländsk lektor samt den som blivit antagen till oavlönad docent. 7. Med examination avses allt slutligt ställningstagande till utbildningsprestationer, frånsett sådan bedömning av löpande färdighetsträning som utgör en integrerad del av undervisningen. 8. Examinators uppgifter framgår av särskild instruktion fastställd av rektor. 9. Studerande som underkänts i prov på kurs (motsv) har, om inte särskilda skäl föreligger, rätt att genomgå förnyat prov. Om särskilda skäl som avser utbildningens innehåll och uppläggning föreligger får fakultetsnämnd besluta om en begränsning av antalet tentamenstillfällen. Sådana beslut skall anmälas till universitetsstyrelsen. 10. Studerande, som underkänts tre gånger i prov för viss kurs (motsv) har rätt att hos det organ som utser examinator, begära att annan lärare utses till examinator. Sådan begäran skall normalt bifallas. 11. Fakultetsnämnd beslutar om studerandes rätt att genomgå förnyat prov för högre betyg.

5 Sid 5 (6) TILLGQDORA KNANDE AV KURS M. M. 1. Om en student vid en högskola inom landet har gått igenom viss grundläggande högskoleutbildning med godkänt resultat, har studenten rätt att tillgodoräkna sig detta för motsvarande utbildning vid någon annan högskola. Detsamma gäller studenter, som vid universitet eller motsvarande läroanstalt i Danmark, Finland, Island eller Norge har gått igenom viss utbildning med godkänt resultat. (6 kap. 12 FfF) 2. Student har rätt att tillgodoräkna sig annan utbildning än den som avses i 12, om de kunskaper och färdigheter som studenten åberopar är av en sådan beskaffenhet och har en sådan omfattning att de i huvudsak svarar mot den utbildning för vilken de är avsedda att tillgodoräknas. Student får även tillgodoräknas motsvarande kunskaper och färdigheter som har förvärvats i yrkesverksamhet. (6 kap. 13 HF) 3. Högskolan skall pröva om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. Endast den som är student och den som gått igenom en sådan uppdragsutbildning som avses i 7-8 förordningen (1997:845) om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor kan komma i fråga för tillgodoräknande. (6 kap. 14 HF) Anm. Med student avses den som är antagen till och bedriver högskoleutbildning (1 kap. 6 HF). Detta betyder att s k överskrivning av kurser anordnade av t ex studieförbund inte är tillåten såvida inte personen är antagen till och bedriver högskoleutbildning. 4. Fakultetsnämnd ansvarar för att studerande får tillgodoräkna sig annan utbildning enligt bestämmelserna i 7 kap högskoleförordningen. EXAMENS- OCH KURSBEVIS 1. Student som uppfyller fordringarna för examen skall på begäran få examensbevis av högskolan. (6 kap. 15 HF) 2. Student som har godkänts i kurs skall på begäran få kursbevis av högskolan. (6 kap. 16 HF) 3. Om beviset skall avse utbildning vid mer än en högskola, skall beviset utfärdas av den högskola där studenten senast har godkänts i prov eller har slutfört sin utbildning, om inte de berörda högskolorna i det ensldlda fallet har kommit överens om annat. (6 kap. 17 HF) 4. Examensbevis respektive kursbevis är universitetets officiella dokument avseende slutförd utbildning (motsv) och dokumenteras på svenska och engelska. 5. Examens- och kursbevisets utformning i övrigt framgår av särskild föreskrift fastställd av rektor. 6. Fakultetsnämnd kontrollerar, efter begäran av den studerande, att den studerande uppfyller fordringarna för examen och utfärdar därefter examensbevis. Magisterexamen och kandidatexamen som omfattar studier inom flera fakulteter (motsv) utfärdas av den fakultetsnämnd inom vars ansvarsområde magister- respektive kandidatkursen slutförts. 7. Fakultetsnämnd utfärdar, efter begäran av den studerande, kursbevis avseende kurs på vilken den studerande godkänts.

6 Sid 6 (6) STUDIEDOKUMENTATION 1. Bestämmelser om studiedokumentation m. m. meddelas särskilt av regeringen. (6 kap. 18 HF) (Se Förordning SFS 1993:1153 om redovisning av studier m m vid universitet och högskolor). ÖVERKLAGANDE /. Bestämmelser för överklagande avseende grundläggande högskoleutbildning framgår universitetets antagningsordning Beslut i detta ärende har fattats vid universitetsstyrelsens sammanträde den 17 juni I beslutet har deltagit förutom undertecknad rektor, ordföranden Sandebring, ledamöterna Ekdahl, Englund, Mossler, Sivervik Carlsson, Westerdahl, Öhman, Granérus, Ljung, Nordenfelt, Casson, Gustafsson och Miranda. Härutöver har närvarit avdelningsdirektören Burlin, sekreterare, administrative direktören Carlsson, administrativa assistenten Jifält, universitetslektorn Norstad, planeringschefen Rydberg. Universitetsstyrelsens beslutade att delegera till rektor delegera att vidta ändringar, kompletteringar eller andra justeringar till av universitetsstyrelsen beslutade regler - under förutsättning att förändringarna inte är av principiell betydelse eller av större vikt. Mot denna bakgrund beslutar undertecknad t f rektor efter föredragning av planeringschefen Rydberg att regelsamlingen i den del som avser grundläggande högskoleutbildning fr o m 1 februari 1999 skall ha ovanstående lydelse. Christer knuthammar O V^-s It?*/ Lars Rydberg Kopia till: Fakultetsnämnderna Institutionerna Redaktionskommittén (GH, SEK) StudentCentrum (GN, TM) Rektorskansliet (CK, MA GD) Informationsavdelningen (LH) De fackliga organisationerna -isesa: StuFF LinTek Consensus

UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Dnr: LiU 1193/02-10 Universitetsstyrelsen

UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Dnr: LiU 1193/02-10 Universitetsstyrelsen Sid 1 (8) UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Dnr: LiU 1193/02-10 Universitetsstyrelsen 2002-09-12 GRUNDLÄGGANDE HÖGSKOLEUTBILDNING Iföreliggande regelverk rörande grundläggande högskoleutbildning inkluderar

Läs mer

Regelverket Sida 1 av 3. LINKÖPINGS UNIVERSITET Regelverket - Lokala regelsamlingen

Regelverket Sida 1 av 3. LINKÖPINGS UNIVERSITET Regelverket - Lokala regelsamlingen Regelverket Sida 1 av 3 LINKÖPINGS UNIVERSITET Regelverket - Lokala regelsamlingen OBS! Nvtt system for universitetets lokala regelsamling från 15 september Detta är ett historiskt dokument och ersätts

Läs mer

Efter Bologna Högskoleförordningen

Efter Bologna Högskoleförordningen Efter Bologna Högskoleförordningen: Utbildningen delas in i 3 nivåer; grund-, avancerad och forskarnivå 1 poäng blir 1 juli 2007 1,5 högskolepoäng, 1 läsår = 60hp Alla kursplaner, utbildningsplaner och

Läs mer

UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Sid 1 (14) UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Dnr: LiU 780/07-10 Universitetsstyrelsen 2007-06-12 UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ /föreliggande bestämmelser rörande högskoleutbildning på grundnivå

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr LiU 282/02-10 Filosofiska fakultetsnämnden

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr LiU 282/02-10 Filosofiska fakultetsnämnden Delegering av beslutanderätt i studieadministrativa ärenden (FFN) Filosofiska fakultetsnämnden beslutar att komplettera nämndens tidigare beslut, 2002-10-17, med "bedömning och beslut av reell kompetens

Läs mer

UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Dnr: LiU 877/98-10 Universitetsstyrelsen Rektor

UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Dnr: LiU 877/98-10 Universitetsstyrelsen Rektor Sid 1 (11) UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Dnr: LiU 877/98-10 Universitetsstyrelsen 1998-06-17 Rektor 2006-02-03 FORSKARUTBILDNING Iföreliggande bestämmelser rörande forskarutbildning inkluderar begreppet

Läs mer

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden LOKAL ORDNING FÖR EXAMINA OCH UTBILDNINGAR 1(8) BESLUT Dnr STYR 2017/599 2006-12-18 (Reviderad 2012-06-14) Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet

Läs mer

Delegering av beslutanderätt i studieadministrativa ärenden

Delegering av beslutanderätt i studieadministrativa ärenden \ 2011-01-17 Dnr LiU-2010-01654 1(7) Delegering av beslutanderätt i studieadministrativa ärenden Ersätter beslut L1U22009-00503 från. Examina Universitetsstyrelsen fastställer lokala tilläggsbeslut efter

Läs mer

Lokal examensordning vid Umeå universitet

Lokal examensordning vid Umeå universitet Umeå universitet, 901 87 Umeå Rektor Dokumenttyp: Regler Dnr: 540-3839-06 Datum: 2011-01-18 Ansvarig enhet: Studentcentrum Giltighetstid: Tillsvidare Sid 1 (20) Lokal examensordning vid Umeå universitet

Läs mer

Examensordning vid Umeå universitet 1 BESLUT. Umeå universitet Examensrådet Dnr

Examensordning vid Umeå universitet 1 BESLUT. Umeå universitet Examensrådet Dnr Umeå universitet Examensrådet 1 BESLUT 2005-06-21 Dnr 540-1241-93 Examensordning vid Umeå universitet Examensordningens uppläggning 2 Avsnitt Sidan 1. Vad är Umeå universitets examensordning? 3 2. Nationella

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN UTBILDNINGSPROGRAM FÖR HÖGSKOLEEXAMEN I PEDAGOGIK MED INRIKTNING MOT UNGDOMS- OCH MISSBRUKARVÅRD 120 POÄNG

UTBILDNINGSPLAN UTBILDNINGSPROGRAM FÖR HÖGSKOLEEXAMEN I PEDAGOGIK MED INRIKTNING MOT UNGDOMS- OCH MISSBRUKARVÅRD 120 POÄNG Institutionen för pedagogik UTBILDNINGSPLAN UTBILDNINGSPROGRAM FÖR HÖGSKOLEEXAMEN I PEDAGOGIK MED INRIKTNING MOT UNGDOMS- OCH MISSBRUKARVÅRD 120 POÄNG 1 UTBILDNINGSPLAN FÖR HÖGSKOLEEXAMEN I PEDAGOGIK MED

Läs mer

Delegationsordning fakultetsstyrelsen vid Medicinska fakulteten (FSM) delegationer för utbildning på grund och avancerad nivå

Delegationsordning fakultetsstyrelsen vid Medicinska fakulteten (FSM) delegationer för utbildning på grund och avancerad nivå 1(7) Delegationsordning fakultetsstyrelsen vid Medicinska fakulteten () delegationer för utbildning på grund och avancerad nivå Rektor har fastställt delegationsordning av beslutanderätten i ärenden om

Läs mer

Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap 2001-06-13.

Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap 2001-06-13. UTBILDNINGSPLAN PROGRAMMET RÄTTSVETENSKAP MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG The programme of Legal Science with focus on internationalisation, 120/160 points Fastställande av utbildningsplan

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 11 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Rev 2017-12-13 Rev 2018-12-11 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2019 och

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 10 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2017 och tillsvidare Sidan 2 av 10 Dnr

Läs mer

Beslut av GruF Text om dubblett utgår Ändrad förordningstext i HF 6 och 12 kap.

Beslut av GruF Text om dubblett utgår Ändrad förordningstext i HF 6 och 12 kap. 1(5) Lokal examensordning vid Högskolan Väst Versioner av lokal examensordning, del A Fastställd av UN 2011-05-20, reviderad senast 2016-12-15 Dnr 2016/429 A 21 Datum Version Beskrivning Status 2007-06-29

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Dnr. LED 1.3-2017/574 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

DATAINGENJÖRSPROGRAMMET, 120 POÄNG

DATAINGENJÖRSPROGRAMMET, 120 POÄNG UTBILDNINGSPLAN DATAINGENJÖRSPROGRAMMET, 120 POÄNG Programme for Computer Engineering, 120 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

Delegationsordning utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå delegationer för utbildning på grund- och avancerad nivå

Delegationsordning utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå delegationer för utbildning på grund- och avancerad nivå 1(9) Delegationsordning utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå delegationer för utbildning på grund- och avancerad nivå Rektor har fastställt delegationsordning av beslutanderätten i ärenden

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Dnr CF /2005

UTBILDNINGSPLAN Dnr CF /2005 UTBILDNINGSPLAN Dnr CF 52-477/2005 PROGRAMMET FÖR KULTUR OCH SPRÅK, 120/160 POÄNG Culture and Languages Programme, 120/160 points Utbildningsprogrammet inrättades av Forskningsnämnden den 14 december 1993.

Läs mer

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 120 POÄNG

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 120 POÄNG INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI, STATISTIK OCH INFORMATIK Utbildningsplan Dnr CF 52-535/2005 Sida 1 (5) SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 120 POÄNG Programme of Systems Analysis, 120 points Utbildningsprogrammet

Läs mer

Utbildningsplan Dnr /2006. Sida 1 (6)

Utbildningsplan Dnr /2006. Sida 1 (6) Utbildningsplan Dnr 52-179/2006 Sida 1 (6) PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION 120/160 POÄNG Program for Management in Sport and Recreation, 120/160 points Utbildningsprogrammet är inrättat den

Läs mer

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points Utbildningsplanen

Läs mer

TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad

TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad Fastställd i utbildningsnämnden 2005-04-12 Gäller från 2005-05-01 Dnr 561-2003-58 1 Tillgodoräknandeordning för Högskolan i Halmstad Fastställd i utbildningsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för studier vid KMH

Riktlinjer för studier vid KMH Riktlinje 2019-03-20 Dnr 19/157 SAD Thomas Berggren Chef 1 (5) Riktlinjer för studier vid KMH Beslutad av rektor för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) den 20 mars 2019. 1. Ansvarsfördelning inom

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av examensärenden. vid Luleå tekniska universitet

Riktlinjer för handläggning av examensärenden. vid Luleå tekniska universitet Riktlinjer för handläggning av examensärenden vid Luleå tekniska universitet Styrande dokument 2(13) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för handläggning av examensärenden... 3 1.1 Allmänt om examen... 3

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST Detta dokument innehåller dels förordningstext, dels lokala riktlinjer och allmänna råd. All text som är av karaktären nationell föreskrift eller förordning

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-12-19, dnr 4816/07-300 Träder i kraft 2008-01-01 2 Innehåll Tillgodoräknande vid KI...

Läs mer

REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING

REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING Typ av dokument: Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Utbildning på grund- och avancerad nivå, samt Utbildning på forskarnivå Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Fastställande

Läs mer

Lokal examensordning vid Luleå tekniska universitet

Lokal examensordning vid Luleå tekniska universitet Lokal examensordning vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet Studentservice 1 Luleå tekniska universitets lokala examensordning... 2 2 Nationella bestämmelser om examina... 2 3 Förkunskapsnivå

Läs mer

Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015

Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015 Sidan 1 av 12 (Ersätter dnr 2014-114-71) Fastställd av högskolestyrelsen 2014-12-10 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015 Sidan 2 av 12 1 Kurser, program och utbildning... 3 1.1 Kurs och kursplan...

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006

Utbildningsplan Dnr CF /2006 HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme,

Läs mer

Ändringar i bilaga B: Texten i 2, punkten 6 utgår till den del den avser Riksrevisionen

Ändringar i bilaga B: Texten i 2, punkten 6 utgår till den del den avser Riksrevisionen 2007-06-12 PROTOKOLL USP 07-3 4(5) 10 Lokala föreskrifter avseende verksamheten vid institutionerna vid Linköpings universitet, mm Föredragande: Curt Karlsson Dnr LiU 558/07-10 Ändringar i bilaga B: Texten

Läs mer

Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning - masterprogram, 120 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor

Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning - masterprogram, 120 högskolepoäng (hp) 2 Förkunskaper och andra antagningsvillkor Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning - masterprogram, 120 högskolepoäng (hp) Sustainable Urban Management Master s Programme, 120 credits 1 Beslut Rektor för SLU beslutade den

Läs mer

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt Samhällsvetenskapliga fakulteten/juridiska institutionen Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: staffan.ingmansson@jus.umu.se www.umu.se Dnr 502-3214-08 Datum Sid 1 (5) Magisterprogram

Läs mer

TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120/160 points

TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120/160 points UTBILDNINGSPLAN TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

Lokal examensordning vid Luleå tekniska universitet

Lokal examensordning vid Luleå tekniska universitet Lokal examensordning vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet 1 Luleå tekniska universitets lokala examensordning... 3 2 Nationella bestämmelser om examina... 3 3 Förkunskapsnivå för grund-,

Läs mer

Lokala föreskrifter- Examensordning

Lokala föreskrifter- Examensordning Lokala föreskrifter- Examensordning Fastställt av högskolestyrelsen 2015-06-04 HIG-STYR 2015/63 Innehåll INLEDNING... 3 Examensrätt vid Högskolan i Gävle... 3 SÄRSILDA BESTÄMMELSER... 4 1. Huvudområde...

Läs mer

SPA-PROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

SPA-PROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-523 /2006 Sida 1 (5) SPA-PROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Spa Programme, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 25 mars 2003 av fakultetsnämnden

Läs mer

SOCIALA OMSORGSPROGRAMMET 140 POÄNG med inriktning mot Socialpedagogik (Program in Social Care, 140 points)

SOCIALA OMSORGSPROGRAMMET 140 POÄNG med inriktning mot Socialpedagogik (Program in Social Care, 140 points) Institutionen för samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLN SOCIL OMSORGSPROGRMMET 140 POÄNG med inriktning mot Socialpedagogik (Program in Social Care, 140 points) Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng

Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap Utbildningsplan 2007-05-03 Dnr SLU ua 30-1543/07 Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng Food Control - Master s Programme,

Läs mer

ELEKTRONIKINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Electrical and Electronic Engineering Programme, 120/160 points

ELEKTRONIKINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Electrical and Electronic Engineering Programme, 120/160 points UTBILDNINGSPLAN ELEKTRONIKINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Electrical and Electronic Engineering Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden

Läs mer

Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS)

Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS) Utbildningsplan Dnr CF 52-548/2005 Sida 1 (5) Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS) Robotics and Intelligent Systems International Master Programme, 80 points

Läs mer

Examensordning vid Kungl. Konsthögskolan

Examensordning vid Kungl. Konsthögskolan Examensordning vid Kungl. Konsthögskolan Examensordningen är fastställd av rektor vid Kungl. Konsthögskolan (KKH) 2012-03-13. Övergripande regelverk Följande nationella regelverk styr högskolans examinationsordning

Läs mer

Examensregler för utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Försvarshögskolan

Examensregler för utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Försvarshögskolan Sida 1(10) Examensregler för utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Försvarshögskolan Styrdokument Rubrik Klassificering Ärendenummer Ö 649/2018 Beslutsfattare Rektor Dokumentansvarig

Läs mer

SYSTEMUTVECKLARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

SYSTEMUTVECKLARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI, STATISTIK OCH INFORMATIK Utbildningsplan Dnr CF 52-44/2007 Sida 1 (5) SYSTEMUTVECKLARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Programme of Systems Development, 120 ECTS Utbildningsprogrammet

Läs mer

Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola

Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola för högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå Examensordningen är fastställd av rektor vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och ersätter examensordning

Läs mer

HISTORISKT. t!httht ~ tff~ l Datumfor beslut. l AYende LiU

HISTORISKT. t!httht ~ tff~ l Datumfor beslut. l AYende LiU HÄLSOUNIVERSITETET DELEGATIONSBESLUT 2011/02 Nämnd, styrelse motsv Smtr-dag Beslutanderätten delegerad Blad nr till ordföranden Fakultetsstyrelsen för medicinska fakulteten 1(1) l Datumfor beslut D nr

Läs mer

Människa-dator interaktion masterprogram

Människa-dator interaktion masterprogram UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskaplig fakultet UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM Människa-dator interaktion masterprogram Human-Computer Interaction Master s Program 1. Basdata Omfattning: 60/120 högskolepoäng

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Innehållsförteckning 1. BESTÄMMELSER 2 1.1 Nationella bestämmelser 2 1.1.1 Tillgodoräknande av utbildning

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003. UTBILDNINGSPLAN MASKININGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Mechanical Engineering Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-482/2007 Sida 1 (6) SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Special Education Programme, 90 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 20 augusti

Läs mer

BIOLOGIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG

BIOLOGIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG INSTITUTIONEN FÖR NATURVETENSKAP Utbildningsplan Dnr CF 52-274/2005 Sida 1 (5) BIOLOGIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Biology, 120/160 points Utbildningsprogrammet inrättades den 7 juni 2001 av

Läs mer

ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK Utbildningsplan Dnr CF 52-86/2007 Sida 1 (6) ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Robotics and Intelligent Systems Programme, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat

Läs mer

SOCIALA OMSORGSPROGRAMMET 140 POÄNG med inriktning mot äldre och funktionshindrade (Program in Social Care, 140 points)

SOCIALA OMSORGSPROGRAMMET 140 POÄNG med inriktning mot äldre och funktionshindrade (Program in Social Care, 140 points) Institutionen för samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLN SOCIL OMSORGSPROGRMMET 140 POÄNG med inriktning mot äldre och funktionshindrade (Program in Social Care, 140 points) Fastställande av utbildningsplan

Läs mer

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Sektionen för antagning och examen Beslut: 2018-10-02 Beslutande: Rektor Ansvarig för tillämpning: Sektionen för antagning och examen Dokumentansvarig: Sektionen för antagning och examen Dokumenttyp: Regler

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-671/2006 Sida 1 (6) DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den

Läs mer

Magisterprogrammet i Miljö- och hälsoskydd

Magisterprogrammet i Miljö- och hälsoskydd Teknisk naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 Dnr 514-759-10 Datum 2012-05-02 Sid 1 (6) Magisterprogrammet i Miljö- och hälsoskydd Master of Science Programme

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003. UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen

Läs mer

LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Beslutad 2006-10-30 Dnr CF10-506/06 Sektionen för antagning och examen Reviderad 2017-11-16 Dnr 2017/2511 LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA för högskoleutbildning på grundnivå, avancerad nivå

Läs mer

INFORMATION OM REGLER FÖR TILLGODORÄKNANDEN INOM UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

INFORMATION OM REGLER FÖR TILLGODORÄKNANDEN INOM UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ INFORMATION OM REGLER FÖR TILLGODORÄKNANDEN INOM UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Upprättat 2013-06-11 Dnr ORU 1.2.1-2423/2013 Innehåll 1. Inledning... 1 2. Ansökan och handläggning... 1 3. Vad

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2006:1053 Utkom från trycket den 18 juli 2006 utfärdad den 21 juni 2006. Regeringen föreskriver 1 i fråga om högskoleförordningen

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5)

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5) HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-668/2006 Sida 1 (5) FILMPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Film Studies Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 12 oktober 2004 av fakultetsnämnden

Läs mer

Cross Media Interaction Design masterprogram

Cross Media Interaction Design masterprogram Samhällsvetenskapliga fakulteten/institutionen för informatik Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: studievagledning@informatik.umu.se www.umu.se Dnr 502-1440- 2010-09-15 Sid 1 (8)

Läs mer

PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION 120/160 POÄNG Program for Management in Sport and Recreation, 120/160 points

PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION 120/160 POÄNG Program for Management in Sport and Recreation, 120/160 points UTBILDNINGSPLAN PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION 120/160 POÄNG Program for Management in Sport and Recreation, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för humaniora

Läs mer

MAGISTERPROGRAMMET I AUTOMATISERINGS- TEKNIK, 160 POÄNG

MAGISTERPROGRAMMET I AUTOMATISERINGS- TEKNIK, 160 POÄNG UTBILDNINGSPLAN MAGISTERPROGRAMMET I AUTOMATISERINGS- TEKNIK, 160 POÄNG Programme for Automation Technology Engineering, 160 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-669/2006 Sida 1 (6) PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat 12 oktober

Läs mer

MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 ECTS

MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 ECTS Utbildningsplan Dnr CF 52-210/2007 Sida 1 (6) MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 8 maj 2001 av fakultetsnämnden

Läs mer

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2015/103-1.1 Regeldokument för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från 2016-03-01 Inledning 3 1. Prövning av rätten till tillgodoräknande

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (6) INTERNATIONELLA MEDIEPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (6) INTERNATIONELLA MEDIEPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) INTERNATIONELLA MEDIEPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat

Läs mer

MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 HIGHER EDUCATION CREDITS

MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 HIGHER EDUCATION CREDITS HANDELSHÖGSKOLAN Utbildningsplan Dnr CF 52-352/2010 Sida 1 (5) MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 HIGHER EDUCATION CREDITS Utbildningsprogrammet är

Läs mer

LOKAL EXAMENSORDNING vid Mälardalens högskola

LOKAL EXAMENSORDNING vid Mälardalens högskola Studentcentrum Dnr CF10-506/06 Beslutad 2006-10-30 Reviderad 2011--11-08 Dnr MDH 2.1-262/10 LOKAL EXAMENSORDNING vid Mälardalens högskola för högskoleutbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ ,9011-t: e,?a tito3u Sid 1 (7) UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Universitetsstyrelsen 2014-03-24 Dnr: LiU-2014-00531 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ Enligt högskoleförordningens 6 kap 3

Läs mer

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI, STATISTIK OCH INFORMATIK Utbildningsplan Dnr CF 52-45/2007 Sida 1 (7) SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Programme of Systems Analysis, 180 ECTS Utbildningsprogrammet

Läs mer

Antagning till senare del av utbildning på forskarnivå

Antagning till senare del av utbildning på forskarnivå TEKNAT2014/56 Antagning till senare del av utbildning på forskarnivå Riktlinjer vid teknisknaturvetenskapliga fakulteten Fastställd av Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2014-12-03 Innehållsförteckning

Läs mer

DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG AKADEMIN FÖR HUMANIORA, UTBILDNING OCH SAMHÄLLSVETENSKAP Utbildningsplan Dnr CF 52-564/2009 Sida 1 (6) DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 higher educational

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

MAGISTERPROGRAMMET I ELEKTROTEKNIK, 160 POÄNG

MAGISTERPROGRAMMET I ELEKTROTEKNIK, 160 POÄNG UTBILDNINGSPLAN MAGISTERPROGRAMMET I ELEKTROTEKNIK, 160 POÄNG Programme for Electrical and Electronic Engineering, 160 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner

Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner Bologna resursgrupp 2007-06-08 Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner Granskning av kursplaner ett led i kvalitetsutvecklingsarbetet Bolognaprocessen och genomförandet av förändringar i Högskoleförordningen

Läs mer

PROGRAM I TEORETISK KEMI OCH DATORMODELLERING, 80 POÄNG Programme in Theoretical Chemistry and Computational Modelling, 80 points (120 ECTS credits)

PROGRAM I TEORETISK KEMI OCH DATORMODELLERING, 80 POÄNG Programme in Theoretical Chemistry and Computational Modelling, 80 points (120 ECTS credits) INSTITUTIONEN FÖR NATURVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN PROGRAM I TEORETISK KEMI OCH DATORMODELLERING, 80 POÄNG Programme in Theoretical Chemistry and Computational Modelling, 80 points (120 ECTS credits) Utbildningsplanen

Läs mer

RÄTTSVETENSKAPLIGA PROGRAMMET MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 120/160 POÄNG Legal Science Programme with International Approach, 120/160 points

RÄTTSVETENSKAPLIGA PROGRAMMET MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 120/160 POÄNG Legal Science Programme with International Approach, 120/160 points INSTITUTIONEN FÖR BETEENDE-, SOCIAL- OCH RÄTTSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN RÄTTSVETENSKAPLIGA PROGRAMMET MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 120/160 POÄNG Legal Science Programme with International Approach, 120/160

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2012:712 Utkom från trycket den 30 november 2012 utfärdad den 22 november 2012. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

HÄLSOUTVECKLARPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

HÄLSOUTVECKLARPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-677/2006 Sida 1 (6) HÄLSOUTVECKLARPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Health Promotion Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet inrättades den 13 december

Läs mer

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2018/590-1.1.1 för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från 2018-03-19 Beslutsdatum: 2018-03-05 Dnr: 2018/590-1.1.1 Innehåll Inledning 3

Läs mer

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH ANVISNING Gäller från och med 2007-07-01 Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH Gäller fr o m 2007-07-01 Fastställd av rektor 2004-09-29 och 2005-03-31 Denna anvisning grundar sig på: Förordning om uppdragsutbildning

Läs mer

SVERIGES UNIVERSITETS Dnr 27/99 & HÖGSKOLEFÖRBUND

SVERIGES UNIVERSITETS Dnr 27/99 & HÖGSKOLEFÖRBUND SVERIGES UNIVERSITETS 2000-03-24 Dnr 27/99 & HÖGSKOLEFÖRBUND REKOMMENDATIONER OM TILLGODORÄKNANDE AV UTLÄNDSK HÖGSKOLEUTBILDNING I GRUND- UTBILDNINGEN Beslutat av förbundsförsamlingen 2000-03-24 Tillgodoräknanderätten

Läs mer

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-551/2007 Sida 1 (6) SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Teacher for Special Needs Education Programme, 90 higher education credits Utbildningsprogrammet

Läs mer

Högskoleprogrammet i Naturguidning, 120 hp

Högskoleprogrammet i Naturguidning, 120 hp Högskoleprogrammet i Naturguidning, 120 hp University Programme in Nature Guiding, 120 Credits Högskolepoäng: 120 hp Programkod: NGNAT Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden Datum för

Läs mer

Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap

Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap Samhällsvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 E-post: anna.andersson@adm.umu.se www.umu.se Dnr 512-1954-10 2010-09-15 Sid 1 (6) Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan 1 (9) Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Gäller fr.o.m. 2012-12-01 Fastställd av rektor 2012-11-23 Box 27805, 115 93 Stockholm 651 80 Karlstad Besöksadress:

Läs mer

IDROTTSHÖGSKOLAN UTBILDNINGSPLAN 1(5)

IDROTTSHÖGSKOLAN UTBILDNINGSPLAN 1(5) IDROTTSHÖGSKOLAN UTBILDNINGSPLAN 1(5) Utbildningsplanen är fastställd 2002-12-18 av Utbildnings- och forskningsnämnden med stöd av 6 kap 8-9 högskoleförordningen. 1. Reglering Högskolestyrelsen fastställer

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik

Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik Högskolepoäng: 240 Ansvarig: Teknisk- naturvetenskaplig fakultetsnämnd Huvudområde: Matematikdidaktik Nivå: Forskarutbildning Fördjupning: Filosofie

Läs mer

Personalvetarprogrammet

Personalvetarprogrammet Samhällsvetenskapliga fakulteten/pedagogiska institutionen Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: Helen.Andersson@pedag.umu.se ann-louise.backtorp@pedag.umu.se www.umu.se Dnr 512-2923-07

Läs mer

KULTUR, KOMMUNIKATION OCH SAMHÄLLE, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

KULTUR, KOMMUNIKATION OCH SAMHÄLLE, 180 HÖGSKOLEPOÄNG HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-666/2006 Sida 1 (6) KULTUR, KOMMUNIKATION OCH SAMHÄLLE, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Culture, Communication and Society, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat

Läs mer

Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner

Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner BESLUT 1 2012-06-14 Dnr SU 2012/244 Rektor Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner Bakgrund Tillämpningsföreskrifter fastställdes första gången 2006 i samband med arbetet

Läs mer