Anvisningar till Rapporteringsformulär inspektion av tvärvillkor avseende miljö och växtskyddsmedel 2007

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anvisningar till Rapporteringsformulär inspektion av tvärvillkor avseende miljö och växtskyddsmedel 2007"

Transkript

1 1(8) Anvisningar till Rapporteringsformulär inspektion av tvärvillkor avseende miljö och växtskyddsmedel 2007 Ändringshantering Datum Ändring Signatur Första versionen för 2007 klar för publicering. Per O Folkeson ALLMÄNT Gällande versioner av rapporteringsformulär, anvisningar, bedömningsvägledningar, rutiner m.m. som berör kommunernas roll i tvärvillkorsadministrationen finns via följande sökväg på Jordbruksverkets webbplats Stöd till landsbygden / Tvärvillkor / Information till tillsynsmyndigheterna, eller direkt via följande länk igheterna.4.17e53c910471ed6a6a html Ett korrekt ifyllt och i rätt tid till länsstyrelsen insänt rapporteringsformulär uppfyller enligt Jordbruksverket de krav som i artikel 48 i kommissionens förordning (EG) nr 796/2004 ställs på de operativa tillsyns-/kontrollmyndigheterna inom EU när det gäller kontroll av tvärvillkor och extra tvärvillkor för miljöersättningar. I Sverige är det kommunerna som har denna roll när det gäller frågorna i rapporteringsformuläret, med undantag för en liten andel stora jordbruksföretag som står under direkt tillsyn av länsstyrelsen. Kontroller avseende foder, livsmedel och djurskydd ska rapporteras via andra formulär än det som denna anvisning handlar om. För att sätta in rapporteringsformuläret och anvisningarna i ett större sammanhang bör inspektören läsa de båda dokumenten Rutiner för kommunernas tvärvillkorskontroller 2007 och Rekommenderad arbetsgång vid kommunernas tvärvillkorskontroller som finns via följande länkar. nernas+tv%c3%a4rvillkorskontroller+2007.pdf Jordbruksverket, Jönköping Tfn: vx, fax: E-post: jordbruksverket@sjv.se, Internet:

2 Jordbruksverket 2(8) 3%A5ng+vid+kommunernas+tv%C3%A4rvillkorskontr%E2%80%A6.pdf För de jordbruksföretag kommunen valt ut för fullständig tvärvillkorskontroll ska formuläret fyllas i och skickas till länsstyrelsen även i de fall kommunen inte hittar någon överträdelse vid inspektionen. Vid partiell tvärvillkorskontroll räcker det däremot att dokumentera konstaterade överträdelser, varvid länsstyrelsen automatiskt betraktar svaret på omarkerade kontrollpunkter som Ej kontrollerat. Rapporteringsformuläret kommer att utgöra beslutsunderlag för länsstyrelsens beräkning av eventuellt avdrag på jordbrukarens stödbelopp. Länsstyrelsen skickar meddelande om beslut om avdrag och beslut om stödbelopp till jordbrukaren. Jordbrukaren kan överklaga länsstyrelsens beslut. Vid konstaterade överträdelser bör inspektören föra noggranna anteckningar så att det finns ett bra underlag att gå tillbaks till om jordbrukaren överklagar länsstyrelsens beslut om avdrag på stödbeloppet. Daterad fotodokumentation är ofta en fördel om det finns något av relevans att fotografera. Tvärvillkoren, såsom villkor för jordbrukarens erhållande av fullt stödbelopp, ska normalt sett inte behöva medföra en annan metodik i själva tillsynsarbetet än vad kommunen ändå ska tillämpa utifrån andra regelverk och anvisningar. Skillnaden jämfört med ordinarie tillsyn är att rapporteringsformuläret måste fyllas i och en gradering göras i de fall man konstaterar överträdelser samt att formuläret ska skickas till länsstyrelsen. A. TILLSYNSOBJEKT Här fyller du i jordbrukarens personuppgifter. Namn, adress och person- respektive organisationsnummer är obligatoriska uppgifter. Obs! person-/organisationsnummer eller kundnummer ska fyllas i på samtliga sidor som lämnas till länsstyrelsen. Skriv telefonnummer dagtid och eventuellt mobiltelefonnummer. Fyll gärna i jordbrukarens kundnummer hos länsstyrelsen (länsbokstav och löpnummer) om detta är lätt att få fram. Den uppgiften underlättar länsstyrelsens arbete med att koppla formuläret till rätt stödsökande jordbrukare. Fastighetsbeteckning och produktionsplatsnummer är frivilliga uppgifter. De kan dock underlätta länsstyrelsens arbete om kundnummer saknas på formuläret. Om jordbrukaren skulle ha mer än exempelvis ett produktionsplatsnummer fylls dessa i under E. Övriga kommentarer. B. KOMMUN Ange kommun som jordbrukaren har verksamhet i och det datum du fyller i rapporteringsformuläret. Fyll i ditt namn. Ange din e-postadress, ditt telefonnummer och ditt mobilnummer på arbetet om formuläret innehåller noteringar om överträdelser m.m. som kan föranleda att länsstyrelsen behöver kontakta dig.

3 Jordbruksverket 3(8) C. INSPEKTION ALLMÄNT Fyll i namnet på de personer som var med på inspektionen, t.ex. jordbrukaren och/eller någon anställd vid jordbruksföretaget. Svara på frågan om jordbrukaren har meddelats om inspektionen i förväg genom att kryssa i aktuell ruta. Om du kryssar i Ja ange datum för när jordbrukaren meddelades. Fyll i datum för inspektionen. Om inspektionen inte har kunnat genomföras utan hinder markera då Nej -rutan. Om du kryssar i Nej, beskriv då under E. Övriga kommentarer på vilket sätt jordbrukaren aktivt hindrade inspektionen. Det är endast fall då jordbrukarens agerande hindrar inspektionen som ska anges, t.ex. uttalade hot som krävt polishandräckning. Effekten av att jordbrukaren hindrar en kontroll blir i regel att jordbrukaren inte får några tvärvillkorsrelaterade stöd utbetalda alls för det aktuella året. Ange om formuläret är en del i en fullständig tvärvillkorskontroll eller inte. Ett Nej kräver i regel inga kommentarer, men innebär att kontrollen inte kan räknas in i det antal fullständiga tvärvillkorskontroller som kommunen ska utföra. Om du anger Ja bör du skicka alla formulär (dvs även formulären om foder, livsmedel och djurskydd när de är relevanta) avseende företaget samtidigt till länsstyrelsen. I annat fall bör du under E. Övriga kommentarer notera vilka övriga formulär avseende 2007 som länsstyrelsen redan har fått eller kommer att få senare avseende detta jordbruksföretag. Om ett eller flera av de andra formulären inte är aktuella, notera gärna orsak. Inga djur räcker som förklaring till varför länsstyrelsen inte får in något djurskyddsprotokoll för jordbruksföretaget. Enbart energigrödor, inga djur förklarar varför inte heller foder eller livsmedel är aktuellt för ett visst företag. D. RESULTAT Oavsett frågornas formulering innebär Ja att du vid inspektionstillfället inte har kunnat konstatera någon överträdelse, inte att du garanterar att jordbrukaren vid varje tillfälle under året uppfyller kraven. Om det inte går att få fram underlag för en viss fråga, t.ex. andelen höst- eller vinterbevuxen mark vid en inspektion på sommaren, bör du hellre markera Ja än Ej kontrollerat. Markera Nej endast i de fall du konstaterar en överträdelse. Nej ska alltid kombineras med att du beskriver och graderar den konstaterade överträdelsen i avsnitt G. Om en viss fråga inte är aktuell att kontrollera hos jordbrukaren, till exempel på grund av att denne inte använder avloppsslam eller växtskyddsmedel, kryssas Ej aktuellt i. I de fall jordbruksföretaget ligger i ett geografiskt område där en viss växtnäringsfråga inte är relevant markeras Ej aktuellt på den frågan. Grundvattenfrågan är alltid aktuell att ta ställning till och därför finns ingen Ej aktuellt -ruta för denna.

4 Jordbruksverket 4(8) Om du av någon anledning inte har kontrollerat en fråga kryssar du i Ej kontrollerat. Lämna gärna en kommentar under E. Övriga kommentarer i ett sådant fall. Det kan t.ex. vara så att du inte kunde kontrollera växtskyddsmedlen för att de helt enligt reglerna var inlåsta och jordbrukaren inte fanns hemma. Om någon av rutorna Ej aktuellt, Ja eller Nej är ikryssade på samtliga frågor (inklusive relevanta delar av formulären avseende foder, livsmedel och djurskydd) betraktas det som en fullständig tvärvillkorskontroll som får räknas in i den kontrollfrekvens Sverige måste uppfylla. Grundvatten och avloppsslam Nödvändig information om de aktuella frågorna och vilken reglering som gäller finns tillgänglig i Vägledning bedömningar av överträdelser av verksamhetskrav som grundar sig på direktiven om grundvatten och avloppsslam. Vägledningen finns att hämta via den webbplats som nämns på sid 1. För att kunna svara på frågorna rörande avloppsslam behöver man ha tillgång till de dokument som redogör för bland annat slammets innehåll, hur slammet är behandlat och på vilken mark slammet har spridits. Växtnäring Observera att det delvis gäller olika kontrollpunkter beroende på om jordbruksföretaget ligger inom eller utanför känsliga områden. Följande kontrollpunkter är relevanta i respektive län eller landsdel. Område Relevanta växtnäringskontrollpunkter Skåne, Hallands och Blekinge län Vnäring 1 11 Övriga känsliga områden (SJVFS 2004:62) Vnäring 1 9 Götaland, men inte i känsligt område Vnäring Svealand, men inte i känsligt område Vnäring Norrland Vnäring och Vnäring En ny bedömningsvägledning för gradering av konstaterade överträdelser på växtnäringsområdet är under utarbetande vid Jordbruksverket. Vägledningen kommer när den är färdig att publiceras via den webbplats som nämns på sid 1. Det beräknas ske under första kvartalet I väntan på ny vägledning kan den som finns sedan 2005 användas för de frågor som fanns redan då. För överträdelser på nya områden jämfört med 2005 kan kommunen använda bedömningsvärde 2 som nödlösning om det inte går att invänta den nya

5 Jordbruksverket 5(8) vägledningen. Bedömningsvärde 2 motsvarar 3 procents avdrag på jordbrukarens stödbelopp, vilket enligt EU-kommissionen i allmänhet bör bli effekten vid försummelse när det gäller tvärvillkor och extra tvärvillkor för miljöersättningar. Växtskyddsmedel Verksamhetskraven har sin grund i artikel 3 i rådets direktiv 91/414/EEG av den 15 juli 1991 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden, i svensk lagstiftning genomfört via 14 kap. 13 i Miljöbalken samt 39 i förordning (2006:1010) om växtskyddsmedel. Förordningen finns att hämta via regeringens webbplats: Klicka på Svensk författningssamling. Växtskyddsmedlen ska vara godkända i Sverige (punkt Vskydd 1 i formuläret). Om du är osäker på om ett preparat är godkänt eller inte kan du kontakta Kemikalieinspektionen eller söka efter preparatet i bekämpningsmedelsregistret via KemI:s webbplats Användning av betat utsäde räknas inte som användning av växtskyddsmedel. Försök med växtskyddsmedel som inte är godkända får utföras, och ska inte föranleda någon tvärvillkorsanmärkning, förutsatt att försöksorganisationen har ett beslut från KemI om försöket och att jordbrukaren följer kraven i KemI:s beslut. Växtskyddsmedel får användas endast till de grödor och med högst den dosering som framgår av märkningen (punkt Vskydd 2 i formuläret). Verksamhetskravet utgörs av det som står om grödor och dosering på etiketten, med eventuellt tilläggsblad som är fäst direkt på förpackningen. I de fall förpackningarna är små får informationen finnas på märkningssedlar eller bipacksedlar. Om inte tillsynsbesöket råkar sammanfalla med pågående användning av medlen får kontrollen och bedömningen av eventuella överträdelser av verksamhetskravet baseras på vad som framgår av sprutjournalen eller annan lätt tillgänglig dokumentation på gården. Vid konstaterade överträdelser bör noggranna anteckningar föras så att det finns ett bra underlag att gå tillbaks till om jordbrukaren överklagar länsstyrelsens beslut om avdrag på stödbeloppet. Daterad fotodokumentation är ofta en fördel om det finns något av relevans att fotografera. Det finns ett undantag och det är de preparat som har fått s.k. Off-label registrering. En Offlabel registrering innebär att Kemikalieinspektionen fattar ett beslut om utvidgat användningsområde för ett preparat. Det vanligaste är att preparatet får användas i ytterligare någon gröda. Själva namnet anger att användningen inte finns med i märkningen. I dessa fall får man leta upp vad som gäller i bekämpningsmedelsregistret som finns på Kemikalieinspektionens webbplats Det finns en speciell ingång för Off-label

6 Jordbruksverket 6(8) registreringar. Det som KemI har beslutat om grödor och högsta dosering gäller som verksamhetskrav. Har den som utfört bekämpningsarbetet kunskapsbevis (klass 2L-preparat) eller tillstånd (klass 1L-preparat) (punkt Vskydd 3 i formuläret) För att få använda växtskyddsmedel i klass 2- eller 1L måste den som utför bekämpningsarbetet ha ett intyg om behörighet. Behörigheten att använda växtskyddsmedel är giltig under fem år sedan måste den förnyas. Alla personer som har giltiga behörigheter finns registrerade i en databas som administreras gemensamt av Jordbruksverket och Länsstyrelserna. Kontakta Jordbruksverket eller Länsstyrelsen för att få uppgifter direkt från registret. Finns det tillstånd för spridning inom vattenskyddsområde? (punkt Vskydd 4 i formuläret) För spridning inom vattenskyddsområde krävs det tillstånd av den kommunala nämnd som arbetar med miljö- och hälsoskyddsfrågor. En sprutförare är skyldig att ta reda på om det planerade området för spridning är beläget inom ett vattenskyddsområde. Tillstånd ska sökas för spridning för alla typer av områden inom ett vattenskyddsområde, även park och grönytor etc. Det är bara behandling med avstrykare och liknande som inte kräver tillstånd. Är bekämpningsåtgärden dokumenterad? (punkt Vskydd 5 i formuläret) Varje bekämpningsåtgärd ska dokumenteras. Dokumentationen ska innehålla uppgifter om: vilket medel och vilken dos som har använts, tidpunkt och plats för spridningen, temperatur och vindförhållanden, vilka skyddsavstånd som har hållits till omgivningen, vilka försiktighetsmått som har iakttagits till skydd mot miljöpåverkan vid påfyllning och rengöring av utrustningen. Om det är ett växtskyddsmedel som är särskilt skadligt för pollinerande insekter ska dokumentationen också innehålla uppgifter om: grödans slag, förekomst av blommande växter på den behandlade arealen, både gröda som annan vegetation. Hur dokumentationen utformas är fritt men det finns sprutjournaler och växtodlingsprogram framtagna för att underlätta att anteckningarna görs på ett korrekt sätt. Förefaller förvaringen av växtskyddsmedel vara sådan att hälso- och miljörisker förebyggs? (punkt Vskydd 6 i formuläret) Hälso- eller miljöfarliga växtskyddsmedel ska förvaras så att hälso- och miljörisker förebyggs. Växtskyddsmedel som kräver tillstånd, det vill säga livsfarliga och mycket farliga kemiska produkter, ska förvaras så att obehöriga inte kan komma åt dem. Hälsofarliga växtskyddsmedel ska förvaras så att de är svåråtkomliga för små barn och avskilda från produkter som är avsedda att förtäras.

7 Jordbruksverket 7(8) Bedömning vid överträdelser avseende växtskyddsmedel Vid konstaterade överträdelser bör utgångspunkten i brist på närmare vägledning vara bedömningsvärde 2 för de kriterier kommunen anser relevanta av allvar, omfattning och varaktighet i det enskilda fallet. Detta motsvarar 3 procents avdrag på jordbrukarens stödbelopp, vilket enligt EU-kommissionen i allmänhet bör bli effekten vid försummelse när det gäller tvärvillkor och extra tvärvillkor för miljöersättningar. E. ÖVRIGA KOMMENTARER Här kan du lämna övriga uppgifter. F. UNDERSKRIFT INSPEKTÖR Det finns inget förordningskrav om underskrift, men här ges möjlighet att ändå underteckna rapporteringsformuläret. BILAGA MED AVSNITT G. BEDÖMNING AV ÖVERTRÄDELSE NR Då en överträdelse har konstaterats ska även bilagan till rapporteringsformuläret fyllas i. Kom ihåg att fylla i person-/organisationsnummer eller kundnummer i brevhuvudet på bilagan. Börja med att i rubriken fylla i numret på aktuell överträdelse (se D. Resultat). Då flera överträdelser har konstaterats vid inspektionen ska en bilaga för varje överträdelse fyllas i. Beskriv överträdelsen så detaljerat som möjligt i fritextfältet. Gör en bedömning av överträdelsen utifrån dess allvar, omfattning och varaktighet. Använd skala 1-3 där 3 är allvarligast. Utgå från senast tillgängliga bedömningsvägledning för de verksamhetskrav där sådan finns. Utgå annars från följande, som har sin grund i artikel 41 i kommissionens förordning (EG) nr 796/2004. Överträdelsens allvar ska framför allt bedömas mot bakgrund av hur stora följder överträdelsen har fått, eller med stor sannolikhet riskerar att få, med hänsyn till syftet med verksamhetskravet. Allvarsbedömningen ska göras för sig, utan hänsyn till omfattning eller varaktighet. Exempel: Om jordbrukaren har orsakat skador genom att ha använt växtskyddsmedel på ett sätt som strider mot etikettens anvisningar ska detta bedömas som allvarligare än om felaktig användning visserligen har konstaterats, men inte har förorsakat några skador. Överträdelsens omfattning ska fastställas framför allt med hänsyn till överträdelsens faktiska och fysiska omfattning, dvs någon form av kvantitativ omfattning. Exempel: Om jordbrukaren har spridit ett otillåtet växtskyddsmedel på 10 hektar bör

8 Jordbruksverket 8(8) omfattningsbedömningen vara hårdare än om spridningen skett på 2 hektar. Överträdelsens varaktighet ska bland annat bedömas med hänsyn till hur länge följderna varar eller vilka möjligheter som finns att åtgärda följderna på ett rimligt sätt. Normalt sett ska du inte behöva bedöma vad som kan tänkas hända efter inspektionstillfället. Varaktighetsbedömningen bör därför grunda sig på den tid som en viss överträdelse redan har funnits. Exempel: Om lagringskapaciteten för stallgödsel varit otillräcklig 6 månader bör varaktighetsbedömningen vara hårdare än om kapaciteten varit otillräcklig 2 månader. Upprepad överträdelse anses föreligga om kommunen mer än en gång under en treårsperiod konstaterar en överträdelse av samma verksamhetskrav hos en jordbrukare, förutsatt att jordbrukaren har uppmärksammats på den föregående överträdelsen och har haft möjlighet att åtgärda den. Överträdelser som konstaterades före den 1 januari 2005 kan aldrig utgöra utgångspunkt för upprepning i detta sammanhang. Alla överträdelser som kommunen via rapporteringsformulär har meddelat länsstyrelsen om fr.o.m lagras i Jordbruksverkets tvärvillkorssystem. Därför behöver kommunen inte för jordbrukarstödens skull hålla reda på vilken gång i ordningen man hittar samma tvärvillkorsöverträdelse. Effekten av upprepad överträdelse blir att länsstyrelsen drar av tre gånger så stor andel av jordbrukarens stödbelopp som vid första överträdelsen. Varje kalenderår räknas för sig. Om samma överträdelse konstateras i mars och november 2007 är det inte upprepning enligt stödreglerna. Om däremot samma överträdelse konstateras i november 2006 och i mars 2007 utgör överträdelsen 2007 en upprepning, förutsatt att jordbrukaren har uppmärksammats på den föregående överträdelsen och har haft möjlighet att åtgärda den. Ta slutligen ställning till om överträdelsen är av synnerligen allvarlig karaktär. Denna bedömning behövs för att lämna utrymme för länsstyrelsen att eventuellt besluta om ett större avdrag än de 1-5 % av stödbeloppet som vanligtvis blir fallet. Om överträdelsen är av synnerligen allvarlig karaktär ska allt material från inspektionen bifogas rapporteringsformuläret när det skickas till länsstyrelsen. Därutöver ska bedömningen synnerligen allvarlig karaktär motiveras under G. Om överträdelse är noterad och bedömning gjord ska jordbrukaren informeras om detta. Det är länsstyrelsen som i egenskap av beslutande myndighet är skyldig att kommunicera jordbrukaren. Men om kommunen redan har skickat ut resultatet av inspektionen, inklusive gjorda bedömningar av överträdelser, är det överflödigt att länsstyrelsen också gör det. Fyll därför i avsedd ruta som visar om kommunen har skickat informationen till jordbrukaren eller inte.

Kontrollinstruktion 2008 för tvärvillkor avseende anmälan av blåtunga och vissa andra djursjukdomar

Kontrollinstruktion 2008 för tvärvillkor avseende anmälan av blåtunga och vissa andra djursjukdomar Kontrollavdelningen BESLUT Dnr 91 6190/08 2008-10-03 Kontrollinstruktion 2008 för tvärvillkor avseende anmälan av blåtunga och vissa andra djursjukdomar 1 Innehåll Inledning... 3 Nyckelbegrepp... 3 Anvisningar

Läs mer

Vägledning. för bedömning av tvärvillkorsöverträdelser lagring och spridning av gödsel samt höst- eller vinterbevuxen mark

Vägledning. för bedömning av tvärvillkorsöverträdelser lagring och spridning av gödsel samt höst- eller vinterbevuxen mark Vägledning för bedömning av tvärvillkorsöverträdelser lagring och spridning av gödsel samt höst- eller vinterbevuxen mark Användningsområde för vägledningen Denna vägledning ska underlätta för tillsynsmyndigheterna

Läs mer

Sprutjournal. År:... Företag:... Odlare:...

Sprutjournal. År:... Företag:... Odlare:... Sprutjournal År:... Företag:... Odlare:... Syfte Att föra sprutjournal är ett verktyg för egenkontroll genom att medvetenheten i och omkring bekämpningsarbetet ökar i och med att mått och steg antecknas.

Läs mer

Vägledning om kommunernas roll i tvärvillkorssammanhang 2009

Vägledning om kommunernas roll i tvärvillkorssammanhang 2009 1(8) BESLUT Dnr 17-4547/09 2009-04-24 Process- och planeringsenheten Per O Folkeson Vägledning om kommunernas roll i tvärvillkorssammanhang 2009 Syftet med detta dokument är att ge vägledning om hur kommuner

Läs mer

Vägledning om mindre tvärvillkorsöverträdelser 2008

Vägledning om mindre tvärvillkorsöverträdelser 2008 1(8) VÄGLEDNING 2008-10-08 Dnr 17-10994/08 Stödavdelningen Vägledning om mindre tvärvillkorsöverträdelser 2008 Denna vägledning ska underlätta enhetlig tillämpning av begreppet mindre överträdelse i tvärvillkorssammanhang.

Läs mer

CHECKLISTA VID INSPEKTION

CHECKLISTA VID INSPEKTION A. ALLMÄNNA FRÅGOR CHECKLISTA VID INSPEKTION Inspektör/er Datum för inspektion Namn på företaget Kontaktperson på företaget Telefonnummer till företaget Areal (inkl. åkermark och betesmark) hektar Typ

Läs mer

Rekommendationer kring kommunernas roll i tvärvillkorssammanhang

Rekommendationer kring kommunernas roll i tvärvillkorssammanhang 1(9) BESLUT Dnr 17-10081/08 2008-09-18 Rekommendationer kring kommunernas roll i tvärvillkorssammanhang Detta dokument ersätter motsvarande rekommendationer från oktober 2006. Uppdateringarna är främst

Läs mer

Vi minskar dina jordbrukarstöd eftersom du inte har följt vissa tvärvillkor

Vi minskar dina jordbrukarstöd eftersom du inte har följt vissa tvärvillkor Länsstyrelsen i län POSTADRESS Kundnummer: Beslutsnummer: Vi minskar dina jordbrukarstöd eftersom du inte har följt vissa tvärvillkor Beslut Länsstyrelsen beslutar att minska dina jordbrukarstöd som du

Läs mer

Vägledning för att fastställa minskning av stödbelopp vid överträdelse av tvärvillkor 2008

Vägledning för att fastställa minskning av stödbelopp vid överträdelse av tvärvillkor 2008 1(11) VÄGLEDNING 2008-10-08 Dnr 17-10995/08 Stödavdelningen Vägledning för att fastställa minskning av stödbelopp vid överträdelse av tvärvillkor 2008 ANVÄNDNINGSOMRÅDE FÖR VÄGLEDNINGEN Denna vägledning

Läs mer

13 A Växtskydd/ Hantering. Magnus Sandström Välkomna!

13 A Växtskydd/ Hantering. Magnus Sandström Välkomna! 13 A Växtskydd/ Hantering Magnus Sandström Välkomna! 13 A Växtskydd/Hantering Vilka är vi?: Magnus Sandström, kursansvarig, Jordbruksverket Thomas Wildt-Persson, rådgivningsexpert, Hushållningssällskapet

Läs mer

Checklista för bekämpningsmedelstillsyn i jordbruket 2015

Checklista för bekämpningsmedelstillsyn i jordbruket 2015 Checklista för bekämpningsmedelstillsyn i jordbruket 2015 Administrativa uppgifter Besöksdatum Fastighetsbeteckning Verksamhetsutövare Person- /organisationsnummer Adress Telefon Mejladress Inspektör Närvarande

Läs mer

Anvisning till blanketterna

Anvisning till blanketterna Anvisning till blanketterna ÖVERTAGANDE av hela SAM-ansökan 2018 ÖVERTAGANDE av åtaganden och utbetalning av miljöersättningar 2018 Följ anvisningen så att du fyller i blanketten rätt. Kom ihåg att lämna

Läs mer

Vägledning. bedömningar av överträdelser av verksamhetskrav som grundar sig på direktiven om grundvatten och avloppsslam

Vägledning. bedömningar av överträdelser av verksamhetskrav som grundar sig på direktiven om grundvatten och avloppsslam Vägledning bedömningar av överträdelser av verksamhetskrav som grundar sig på direktiven om grundvatten och avloppsslam Naturvårdsverket ansvarar för sakinnehållet om grundvatten och avloppsslam i denna

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 4 juli 2011. KIFS 2011:4 Utkom från

Läs mer

Vem behöver blanketten? Vad kan du överta med den här blanketten?

Vem behöver blanketten? Vad kan du överta med den här blanketten? Anvisning till blanketten Övertagande av SAM-ansökan och åtagande 2015 Följ anvisningen så att du fyller i ansökan rätt. Kom ihåg att lämna in ansökan i rätt tid! Observera att länsstyrelserna har särskilda

Läs mer

Vägledning om mindre tvärvillkorsöverträdelser 2009

Vägledning om mindre tvärvillkorsöverträdelser 2009 1 VÄGLEDNING 2009-06-18 Dnr 17-6121/09 Process- och planeringsenheten Vägledning om mindre tvärvillkorsöverträdelser 2009 Denna vägledning ska underlätta enhetlig tillämpning av begreppet mindre överträdelse

Läs mer

Övertagande. Anvisning till blanketten Övertagande av SAM-ansökan och åtagande SAM-ansökan. Vem behöver blanketten?

Övertagande. Anvisning till blanketten Övertagande av SAM-ansökan och åtagande SAM-ansökan. Vem behöver blanketten? Anvisning till blanketten Övertagande av SAM-ansökan och åtagande 2014 Följ anvisningen så att du fyller i ansökan rätt. Kom ihåg att lämna in den i rätt tid! Observera att länsstyrelserna har särskilda

Läs mer

Frågor efter grundkurs i tvärvillkor

Frågor efter grundkurs i tvärvillkor Frågor efter grundkurs i tvärvillkor 19-20 september 2017 Allmänt 1. Vad är det som skiljer på SMR och GAEC? SMR är direktiv från EU medan GAEC kan Sverige själv bestämma hur de ska införlivas mha föreskrifter.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bekämpningsmedel; SFS 1998:947 Utkom från trycket den 14 juli 1998 utfärdad den 25 juni 1998. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser 1 I fråga

Läs mer

Schema för tvärvillkor - Krav och normer

Schema för tvärvillkor - Krav och normer 2008-08-27 Christina Larsson, kontrollenheten Per Folkeson, process- planeringsenheten Peder Larsson, miljö- regionalstödsenheten Schema för tvärvillkor - Krav normer Detta är ett svenskt arbetsdokument

Läs mer

på andra områden än lantbruksmark

på andra områden än lantbruksmark Anmälan eller ansökan om Yrkesmässig användning av växtskyddsmedel på andra områden än lantbruksmark Vi vill ansöka om tillstånd för spridning på: vägområde (inte invasiva arter) mycket genomsläppliga

Läs mer

Sök. Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för suggor miljöersättningar

Sök. Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för suggor miljöersättningar Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för suggor 2014 Innan du fyller i din blankett ska du ta reda på vilka villkor som gäller för ersättningen som du tänker söka. Läs mer

Läs mer

Checklista Miljöskyddsinspektion- Lantbruk

Checklista Miljöskyddsinspektion- Lantbruk Checklista Miljöskyddsinspektion- Lantbruk Datum: Dnr: Fastighetsbeteckning: Verksamhetsutövare: Telefonnummer: Närvarande vid inspektionen: Namn Namn B-verksamhet C-verksamhet U-verksamhet Ansluten till

Läs mer

Sök. Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för suggor miljöersättningar

Sök. Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för suggor miljöersättningar Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för suggor 2013 1. Innan du fyller i din blankett ska du ta reda på vilka villkor som gäller för ersättningen som du tänker söka. Läs mer

Läs mer

Tvärvillkor växtskyddsmedel. Katja Korkalainen Fodersektionen

Tvärvillkor växtskyddsmedel. Katja Korkalainen Fodersektionen Tvärvillkor växtskyddsmedel Katja Korkalainen Fodersektionen Neuvo 2020 December 2014 Allmänt om övervakning av tvärvillkor som gäller växtskyddsmedel Basis En del av helhet folkhälsa, djurhälsa och växtskydd

Läs mer

Schema för tvärvillkor - Krav och normer

Schema för tvärvillkor - Krav och normer 2010-06-04 Susanna Lundberg, kontrollenheten Per Folkeson, process- och planeringsenheten Peder Larsson, miljö- och regionalstödsenheten Schema för tvärvillkor - Krav och normer Detta är ett svenskt arbetsdokument

Läs mer

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten?

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten? Anvisning till blanketten Åtagande för utvald miljö regionala kompletterande insatser Ingår i landsbygdsprogrammet 1. Läs om de regionala kompletterande insatser som du kan söka i ditt län. På länsstyrelsens

Läs mer

FÖRELÄGGANDE VID VITE ATT FÖRETAGET SKALL FÖLJA GÄLLANDE LAGSTIFTNING SOM REGLERAR HANTERING AV ANIMALT AVFALL KATEGORI 1

FÖRELÄGGANDE VID VITE ATT FÖRETAGET SKALL FÖLJA GÄLLANDE LAGSTIFTNING SOM REGLERAR HANTERING AV ANIMALT AVFALL KATEGORI 1 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN BESLUT DNR 2008-010386-351 SID 1 (4) 2008-10-01 Marc Hess Stadsveterinär 08-508 28 817 lars.thoang@miljo.stockholm.se Fruängens Kött och Fläsk AB Box 5050 121 05 JOHANNESHOV

Läs mer

Bilaga 1 Så här fyller du i kontrollprotokollet

Bilaga 1 Så här fyller du i kontrollprotokollet Bilaga 1 Så här fyller du i kontrollprotokollet A. KONTROLLOBJEKT Här fyller du i foderföretagarens personuppgifter. Fastighetsbeteckning och produktionsplatsnummer kan behövas om samma foderföretagare

Läs mer

Fyll i namnet på de personer som var med vid kontrollen till exempel foderföretagaren och/eller någon anställd vid foderföretaget.

Fyll i namnet på de personer som var med vid kontrollen till exempel foderföretagaren och/eller någon anställd vid foderföretaget. Bilaga 1 Så här fyller du i kontrollprotokollet A. KONTROLLOBJEKT Här fyller du i foderföretagarens personuppgifter. Fastighetsbeteckning och produktionsplatsnummer kan behövas om samma foderföretagare

Läs mer

Bilaga 1 Så här fyller du i kontrollprotokollet

Bilaga 1 Så här fyller du i kontrollprotokollet Bilaga 1 Så här fyller du i kontrollprotokollet A. KONTROLLOBJEKT Här fyller du i foderföretagarens personuppgifter. Fastighetsbeteckning och produktionsplatsnummer kan behövas om samma foderföretagare

Läs mer

Sprutningen sker inom följande vattenskyddsområde och skyddszon

Sprutningen sker inom följande vattenskyddsområde och skyddszon 1(4) Tillstånd för yrkesmässig användning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt - Ansökan enligt 1 6 kap NFS 2015:2 Tillstånd ska sökas av den som ska utföra spridningen eller efter skriftlig

Läs mer

Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket

Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket Svensk författningssamling 1998:915 t.o.m. SFS 2015:250 SFS nr: 1998:915 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS L Utfärdad: 1998-06-25 Ändrad:

Läs mer

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av livsmedelsföretagarens TSEprovtagning

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av livsmedelsföretagarens TSEprovtagning 1(7) 2012-04-13 Version 1.0 Dnr 33-3994/12 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av livsmedelsföretagarens TSEprovtagning vid slakt Fastställd 2012-04-13

Läs mer

Anvisning till blanketten

Anvisning till blanketten Anvisning till blanketten Ansökan miljöinvestering - fast ersättning 2014-2020 Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du när du ska söka stöd till miljöinvesteringar med fast ersättning

Läs mer

Skötsel av våtmarker och dammar 2017

Skötsel av våtmarker och dammar 2017 2017-07-18 Skötsel av våtmarker och dammar 2017 Du kan få miljöersättning för skötsel av våtmarker och dammar. Syftet är att förbättra våtmarker och dammar som redan finns. Våtmarker och dammar kan vara

Läs mer

Bekämpningsmedel i jordbruket 2015

Bekämpningsmedel i jordbruket 2015 Bekämpningsmedel i jordbruket 2015 Tillsynsprojekt om integrerat växtskydd, sprutjournaler och preparat Förra året deltog Kalmar kommun i tillsynsprojektet om Integrerat växtskydd som Jordbruksverket och

Läs mer

Ett åtagande innebär att du åtar dig att sköta din mark enligt vissa villkor i 5 år. Du utför då den miljötjänst som du kan få miljöersättning för.

Ett åtagande innebär att du åtar dig att sköta din mark enligt vissa villkor i 5 år. Du utför då den miljötjänst som du kan få miljöersättning för. 2017-07-18 Vallodling 2017 Du kan få miljöersättning om du odlar fleråriga slåtter-, betes- eller frövallar på åkermark utanför de områden där det är möjligt att söka kompensationsstöd. Syftet med miljöersättning

Läs mer

Hållbarhetsdirektivet och IPM

Hållbarhetsdirektivet och IPM Hållbarhetsdirektivet och IPM Agneta Sundgren, Växt och Miljöavdelningen Jordbruksverket Uddevallakonferensen 20150115 Hållbarhetsdirektivet (2009/128/EG) 2015 äntligen klart vad Jordbruksverket får göra!

Läs mer

Restaurering av betesmarker och slåtterängar 2017

Restaurering av betesmarker och slåtterängar 2017 2017-07-18 Restaurering av betesmarker och slåtterängar 2017 Du kan få miljöersättning för restaurering av betesmarker och slåtterängar. Syftet är att öka arealen betesmarker och slåtterängar, och utveckla

Läs mer

Checklista för tillsyn av växtskyddsmedel på golfbanor 2018

Checklista för tillsyn av växtskyddsmedel på golfbanor 2018 Checklista för tillsyn av växtskyddsmedel på golfbanor 2018 Administrativa uppgifter Besöksdatum Fastighetsbeteckning Verksamhetsutövare/Namn på golfbanan Person- /organisationsnummer Adress Telefonnummer

Läs mer

ÖVERTAGANDE av SAM-ansökan och åtagande 2017

ÖVERTAGANDE av SAM-ansökan och åtagande 2017 Observera att ansökan om utbetalning sker i SAM-ansökan 07! Gäller övertagandet ett helt jordbruksföretag överlåtaren har lämnat in SAM-ansökan ska blanketten komma in till länsstyrelsen i övertagarens

Läs mer

Växtskydd. Svarsförslag till övningsuppgift vid tvärvillkorskurs den 2-3 september Karin Almgren Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Växtskydd. Svarsförslag till övningsuppgift vid tvärvillkorskurs den 2-3 september Karin Almgren Länsstyrelsen i Västra Götalands län Växtskydd Svarsförslag till övningsuppgift vid tvärvillkorskurs den 2-3 september 2008 Karin Almgren Länsstyrelsen i Västra Götalands län 1 Svar! Vskydd 3 Du besöker ett företag som brukar 75 ha åker i

Läs mer

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten?

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten? Anvisning till blanketten Åtagande för utvald miljö miljöersättning för naturfrämjande insatser på åkermark Ingår i landsbygdsprogrammet 1. På länsstyrelsens webbplats www.lansstyrelsen.se kan du läsa

Läs mer

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad:

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad: Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 1 kap. Gemensamma bestämmelser 1 [4301] Denna förordning innehåller bestämmelser om godkännande och hantering av bekämpningsmedel i form av växtskyddsmedel

Läs mer

RAPPORT 4/17. Begränsning av icke yrkesmässig användning av kemiska växtskyddsmedel i Sverige. kemikalieinspektionen.se

RAPPORT 4/17. Begränsning av icke yrkesmässig användning av kemiska växtskyddsmedel i Sverige. kemikalieinspektionen.se Bilaga Begränsning av icke yrkesmässig användning av kemiska växtskyddsmedel i Sverige Rapport från ett regeringsuppdrag RAPPORT 4/17 kemikalieinspektionen.se Kemikalieinspektionen är en myndighet under

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:950) om miljösanktionsavgifter; SFS 2010:964 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen föreskriver att

Läs mer

Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk

Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport december 2012 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning...

Läs mer

Sök. Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för suggor miljöersättningar

Sök. Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för suggor miljöersättningar Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för suggor 2012 1. Innan du fyller i din blankett ska du ta reda på vilka villkor som gäller för ersättningen som du tänker söka. Läs mer

Läs mer

Totalt antal anmälningspliktiga jordbruksverksamheter i kommunernas register

Totalt antal anmälningspliktiga jordbruksverksamheter i kommunernas register Sammanställning av enkätsvar 1:28 svar från kommuner på Jordbruksverkets frågor 218 (261 kommuner har svarat) Totalt antal anmälningspliktiga jordbruksverksamheter i kommunernas register 3343 1 Kommentar:

Läs mer

Ansökan avser följande preparat (ytterligare detaljerad information ska bifogas (Bilaga A) 1 2 3

Ansökan avser följande preparat (ytterligare detaljerad information ska bifogas (Bilaga A) 1 2 3 Ansökan om tillstånd att yrkesmässigt sprida bekämpningsmedel Enligt 14 SNFS 1997:2 och 40 förordning om bekämpning (2014:425) Sökande Namn: Adress: Person-/organisationsnummer: Postnummer och Ort: E-postadress:

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 14 maj 2009. KIFS 2009:5 Utkom från

Läs mer

ANSÖKAN MILJÖINVESTERING - fast ersättning 2014-2020

ANSÖKAN MILJÖINVESTERING - fast ersättning 2014-2020 SJV FPMB 12:29 2015-08 ANSÖKAN MILJÖINVESTERING - fast ersättning 2014-2020 Använd den här blanketten när du ska söka stöd till miljöinvesteringar med fast ersättning inom landsbygdsprogrammet 2014-2020.

Läs mer

Myndighetsutövning i klartext -vem gör vad och varför? Miljögruppen HIR Skåne

Myndighetsutövning i klartext -vem gör vad och varför? Miljögruppen HIR Skåne Myndighetsutövning i klartext -vem gör vad och varför? Miljögruppen HIR Skåne Detta tänkte vi ta upp: Presentation av oss och vad vi gör Vilka kontroller kan jag råka ut för? Hur ofta? Aviserar de besöket?

Läs mer

Tvärvillkor växtnäring

Tvärvillkor växtnäring Tvärvillkor växtnäring Johannes Eskilsson johannes.eskilsson@jordbruksverket.se Växt- och Miljöavdelningen Jordbruksverket 036-15 61 58 Kontrollpunkter - växtnäring Många punkter ja eller nej - men alla

Läs mer

Teresia Persson, Jordbruksverket TILLSYNSPROJEKT

Teresia Persson, Jordbruksverket TILLSYNSPROJEKT Teresia Persson, Jordbruksverket TILLSYNSPROJEKT 2016 2017-02-22 Bakgrund Tillsynsprojekt om bekämpningsmedel i växthus och plantskolor Jordbruksverket, Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen Ny lagstiftning

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Insekt Effekt Färdigblandad

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Insekt Effekt Färdigblandad Tillstånd och upplysning Delgivningskvitto W. Neudorff GmbH KG An der Mühle 3 DE-31860 Emmerthal TYSKLAND Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Insekt Effekt

Läs mer

Avdragsvägledning för tvärvillkor 2015

Avdragsvägledning för tvärvillkor 2015 1(19) VÄGLEDNING Dnr. 3.4.17-2336/15 2015-03-10 Stödprocessavdelningen Avdragsvägledning för tvärvillkor 2015 Användningsområde för vägledningen Denna vägledning ska underlätta för er på länsstyrelsen

Läs mer

Anvisning till blanketten ANSÖKAN hotade husdjursraser 2013

Anvisning till blanketten ANSÖKAN hotade husdjursraser 2013 Anvisning till blanketten ANSÖKAN hotade husdjursraser 2013 1. Innan du fyller i din blankett ska du ta reda på vilka villkor som gäller för den eller de miljöersättningar som du tänker söka. Läs mer på

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Switch 62,5 WG, reg.

BESLUT. Beslut angående ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Switch 62,5 WG, reg. Tillstånd och upplysning Lena Hansson Hortonom Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) 105 33 STOCKHOLM Beslut angående ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för

Läs mer

CHECKLISTA MILJÖSKYDD LANTBRUK Datum: Närvarande vid inspektionen: UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN Inriktning. Mjölkgård Köttdjur (nöt) Svin

CHECKLISTA MILJÖSKYDD LANTBRUK Datum: Närvarande vid inspektionen: UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN Inriktning. Mjölkgård Köttdjur (nöt) Svin 2018-03-09 1 CHECKLISTA MILJÖSKYDD LANTBRUK Datum: Fastighetsbeteckning: Verksamhetsutövare: Adress: Telefon: Fastighetsägare: Org.nr/pers.nr: Postadress: E- post: Närvarande vid inspektionen: UPPGIFTER

Läs mer

Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt, enligt 14 (SNFS 1997:2)

Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt, enligt 14 (SNFS 1997:2) Ankomststämpel Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt, enligt 14 (SNFS 1997:2) Sökande; den som avser utföra spridningen eller, efter skriftlig

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Integrerat Växtskydd i praktiken

Integrerat Växtskydd i praktiken Integrerat Växtskydd i praktiken Agneta Sundgren, Växt och Miljöavdelningen Jordbruksverket Växjö växtskyddskonferens 20141203 Regelverket nu kommer det! Jordbruksverket har tagit fram: Föreskrifter det

Läs mer

Checklista för växtnäringstillsyn på hästgårdar upp till 100 djurenheter

Checklista för växtnäringstillsyn på hästgårdar upp till 100 djurenheter Checklista för växtnäringstillsyn på hästgårdar upp till 100 djurenheter Känsligt område Över 10 djurenheter Administrativa uppgifter 1. Fastighetsbeteckning Besöksdatum Fastighetsägare Församling Verksamhetsutövare

Läs mer

Tillsyn 4/12. Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG. www.kemikalieinspektionen.

Tillsyn 4/12. Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG. www.kemikalieinspektionen. Tillsyn 4/12 Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG www.kemikalieinspektionen.se Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet

Läs mer

Blankett Ansökan om tillstånd/anmälan om yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel

Blankett Ansökan om tillstånd/anmälan om yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel 1 (5) Blankett Ansökan om tillstånd/anmälan om yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel Skickas till Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel enligt NFS 2015:2

Läs mer

Tvärvillkor. - så undviker du vanliga fel

Tvärvillkor. - så undviker du vanliga fel Tvärvillkor - så undviker du vanliga fel Felfri kontroll dröm eller verklighet? För din skull har vi samlat felaktigheter som vi hittar vid kontroll av tvärvillkor i den här broschyren. Läs texten och

Läs mer

Rubrik: Förordning (1998:950) om miljösanktionsavgifter

Rubrik: Förordning (1998:950) om miljösanktionsavgifter SFS nr: 1998:950 Departement/ myndighet: Miljödepartementet Rubrik: Förordning (1998:950) om miljösanktionsavgifter Utfärdad: 1998-06-25 Ändring införd: t.o.m. SFS 2008:842 1 Miljösanktionsavgift enligt

Läs mer

2. Uppgifter om den person eller det företag som söker tillståndet/gör anmälan. Personnummer/Organisationsnummer. Postnr Ort Mobilnummer

2. Uppgifter om den person eller det företag som söker tillståndet/gör anmälan. Personnummer/Organisationsnummer. Postnr Ort Mobilnummer ANSÖKAN/ANMÄLAN om kemisk bekämpning på områden som omfattas av 2 kap. 40-41 SFS 2014:425 EB.47:3 Miljöenheten Tel: 0416 270 00 Fax: 0416-185 16 stadsbyggnad@sjobo.se Sjöbo kommun Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Karenstid för ett växtskyddsmedel hämtas automatiskt från Näsgårds register och visas på gjord registrering

Karenstid för ett växtskyddsmedel hämtas automatiskt från Näsgårds register och visas på gjord registrering Karenstid växtskydd Allmänt Karenstid för ett växtskyddsmedel hämtas automatiskt från Näsgårds register och visas på gjord registrering För att det skall fungera, skall växtskyddsmedlen vara av typen norm

Läs mer

Vägledning om länsstyrelsernas handläggning efter konstaterade överträdelser av tvärvillkor 2010

Vägledning om länsstyrelsernas handläggning efter konstaterade överträdelser av tvärvillkor 2010 1(19) VÄGLEDNING Dnr 195997/10 2010-05-25 Stödavdelningen Vägledning om länsstyrelsernas handläggning efter konstaterade överträdelser av tvärvillkor 2010 ANVÄNDNINGSOMRÅDE FÖR VÄGLEDNINGEN Denna vägledning

Läs mer

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten?

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten? Anvisning till blanketten Åtagande för utvald miljö miljöersättning för naturfrämjande insatser på åkermark Ingår i landsbygdsprogrammet 1. På länsstyrelsens webbplats www.lansstyrelsen.se kan du läsa

Läs mer

Vem ska använda blanketten?

Vem ska använda blanketten? Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för extra djuromsorg för får Innan du fyller i din blankett ska du ta reda på vilka villkor som gäller för ersättningen som du tänker söka. Läs mer på www.jordbruksverket.se/stöd

Läs mer

Tvärvillkorskontroll av foder i primärproduktionen

Tvärvillkorskontroll av foder i primärproduktionen Tvärvillkorskontroll av foder i primärproduktionen Kersti Andersson Deharde Kersti.Andersson-Deharde@jordbruksverket.se 036-15 50 47 Anna-Karin Båvius Anna-Karin.Bavius@jordbruksverket.se 036-15 52 55

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se RÄTTELSE ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om behörighet att använda

Läs mer

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten?

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten? Anvisning till blanketten Åtagande för utvald miljö regionala kompletterande insatser Ingår i landsbygdsprogrammet 1. Läs om de regionala kompletterande insatser som du kan söka i ditt län. På länsstyrelsens

Läs mer

Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för utökad klövhälsovård för mjölkkor. Vem ska använda blanketten?

Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för utökad klövhälsovård för mjölkkor. Vem ska använda blanketten? Anvisning till blanketten ANSÖKAN ersättning för utökad klövhälsovård för mjölkkor Innan du fyller i din blankett ska du ta reda på vilka villkor som gäller för ersättningen som du tänker söka. Läs mer

Läs mer

Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt (enligt 14 SNFS 1997:2)

Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt (enligt 14 SNFS 1997:2) Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt (enligt 14 SNFS 1997:2) OBS: Tillstånd söks av den som ska utföra spridningen eller efter skriftlig överenskommelse

Läs mer

Anmärkningar till formuläret för överklagande

Anmärkningar till formuläret för överklagande KONTORET FÖR HARMONISERING I DEN INRE MARKNADEN (KHIM) Varumärken och mönster Anmärkningar till formuläret för överklagande 1. Allmänna kommentarer 1.1 Användning av formuläret Formuläret kan erhållas

Läs mer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Inledande bestämmelser 1 [4231] Denna förordning är meddelad med stöd av 14

Läs mer

Allmänna uppgifter om dig

Allmänna uppgifter om dig Offentligt samråd om EU-lagstiftningen om växtskyddsmedel och bekämpningsmedelsrester Fält märkta med * är obligatoriska. Allmänna uppgifter om dig Observera: Den här enkäten riktar sig till allmänheten,

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om officiella veterinärer; SJVFS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i miljötillsynsförordningen (2011:13); SFS 2014:430 Utkom från trycket den 11 juni 2014 utfärdad den 28 maj 2014. Regeringen föreskriver i fråga om miljötillsynsförordningen

Läs mer

Checklista Reach för Nedströmsanvändare

Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklistan tar upp frågor som berör användning av kemiska produkter i den egna verksamheten 2011-05-16 reviderad 2012-03-15 Denna checklista tar endast upp regler

Läs mer

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten?

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten? Anvisning till blanketten Åtagande för utvald miljö regionala markklasser inom miljö ersättningen för betesmarker och slåtterängar Ingår i landsbygdsprogrammet 1. Läs om de regionala markklasser som är

Läs mer

DATALOGISK SNABB MANUAL 5-2014. Reviderad 2015-05-20. Oderup 9267, 24297 Hörby, Tel. 0415-400 25, info@datalogisk.se, www.datalogisk.se.

DATALOGISK SNABB MANUAL 5-2014. Reviderad 2015-05-20. Oderup 9267, 24297 Hörby, Tel. 0415-400 25, info@datalogisk.se, www.datalogisk.se. DATALOGISK SNABB MANUAL Reviderad 2015-05-20 Oderup 9267, 24297 Hörby, Tel. 0415-400 25, info@datalogisk.se, www.datalogisk.se 5-2014 April MOBILE Manual senast ändrad 2015-05-20 Register Inloggningsuppgifter

Läs mer

Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt (enligt 6 kap. NFS 2015:2)

Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt (enligt 6 kap. NFS 2015:2) Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt (enligt 6 kap. NFS 2015:2) OBS: Tillstånd söks av den som ska utföra spridningen eller efter skriftlig

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49)

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49) 2016-05-04 Dnr 4.4.16-1619/16 Miljöregelenheten Magnus Sandström Tfn: 036-15 89 34 E-post: magnus.sandstrom@jordbruksverket.se Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks

Läs mer

Avdragsvägledning för tvärvillkor 2017

Avdragsvägledning för tvärvillkor 2017 1(21) VÄGLEDNING Dnr 3.4.17-10544/16 2017-03-28 Stödprocessavdelningen Avdragsvägledning för tvärvillkor 2017 Användningsområde för vägledningen Denna vägledning ska underlätta för er på länsstyrelsen

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 INSPEKTIONSRAPPORT 1 (6) Miljöskyddsenheten Handläggare, 0340-882 70 Namn Adress Postnr Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde den en

Läs mer

Anvisning till blanketten ANSÖKAN hotade husdjursraser 2016

Anvisning till blanketten ANSÖKAN hotade husdjursraser 2016 Anvisning till blanketten ANSÖKAN hotade husdjursraser 2016 Innan du fyller i din blankett ska du ta reda på vilka villkor som gäller för den eller de miljöersättningar som du tänker söka. Läs mer på www.jordbruksverket.se/

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 3 december 2014. KIFS 2014:6 Utkom

Läs mer

Jordbruksverkets föreskrifter inom växtskyddsområdet

Jordbruksverkets föreskrifter inom växtskyddsområdet Jordbruksverkets föreskrifter inom växtskyddsområdet Magnus Sandström Jordbruksverket, Miljöregelenheten vaxtskydd@jordbruksverket.se 036-15 89 34 Naturvårdsverket Kemikalieinspektionen Arbetsmiljöverket

Läs mer

1 Avdragsvägledning för tvärvillkor Dnr /2018

1 Avdragsvägledning för tvärvillkor Dnr /2018 1(20) VÄGLEDNING Dnr 3.4.17-07154/2018 2018-05-17 Jordbrukarstödsavdelningen 1 Avdragsvägledning för tvärvillkor 2018 1.1 Användningsområde för vägledningen Denna vägledning ska underlätta för er på länsstyrelsen

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av hästpass Kontroll av passutfärdande föreningar

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av hästpass Kontroll av passutfärdande föreningar 1(10) 2014-05-06 Dnr 6.2.17-4464/14 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av hästpass Kontroll av passutfärdande föreningar Fastställd 2014-05-06 Jordbruksverket

Läs mer

Ansökan om spridning av bekämpningsmedel/växtnäringsämnen inom vattenskyddsområde

Ansökan om spridning av bekämpningsmedel/växtnäringsämnen inom vattenskyddsområde sid 1 (5) Ansökan om spridning av bekämpningsmedel/växtnäringsämnen inom vattenskyddsområde En avgift på 850 kr/timme kommer att debiteras för handläggning av ärendet. Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsägare

Läs mer

Sökande Organisationsnummer eller personnummer. E-post Telefon (hem) Telefon (dagtid eller mobil)

Sökande Organisationsnummer eller personnummer. E-post Telefon (hem) Telefon (dagtid eller mobil) 1 (5) Fyll i blanketten direkt i datorn. Skriv sedan ut blanketten och underteckna den. Blanketten ska skickas till miljö- och byggnadsförvaltningen, Box 500, 577 26 Hultsfred. Vid frågor ring 0495-24

Läs mer