Källor september, Raoul Wallenberg, Live från Budapest 1944

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Källor september, Raoul Wallenberg, Live från Budapest 1944"

Transkript

1 Källor september, Raoul Wallenberg, Live från Budapest 1944 Alla postningar på Raoul Wallenbergs Facebook-sida är dokumenterade i böcker och arkivmaterial. För att det ska vara lätt att hitta källorna som utgör underlag för händelserna i september finns ett fylligare underlag här. Materialet kan också användas som underlag till diskussioner i klassrummet. Källmaterialet är sorterat i kronologisk ordning utefter de dagar vi skrivit Facebook-postningarna. Noteringarna från Raoul Wallenbergs egen almanacka från Budapest är i urval och avskrifter och texterna tagna ur böcker är referat. Telegram mellan Utrikesdepartementet i Stockholm och legationen i Budapest, brev från Raoul Wallenberg till modern Maj von Dardel och annan skriftväxling finns i Wallenberg-arkivet på Riksarkivet i Stockholm. Viktigt också att en postning inte speglar en källa enskilt, utan att varje dag kan ha flera olika källor. Lördag 2 september 1997, s 173. Amerikanska ambassaden tackar minister Christian Günther för de ovärderliga humanitära tjänster som Sveriges regering har gjort i samband med den ungerska situationen. Måndag 4 september Lars Berg börjar arbeta på B-avdelningen. Riksarkivet, Raoul Wallenberg-arkivet, Telegram Danielsson till UD, No 279, Wallenberg är införstådd med att inbetalningar för hjälpverksamheten sker på det speciella kontot i Enskilda Banken för inbetalningar till UD. Hittills erhållna har överförts men endast delvis förbrukats.

2 Tisdag 5 september Riksarkivet, Raoul Wallenberg-arkivet, Brev Danielsson till UD, Nr 214, daterat 6/9. Danielsson togs emot av den nya utrikesministern General Henney som bad honom att framföra ungerska regeringens varma tack för Sveriges bredvillighet att omhänderta de ungerska intressena i Rumänien. Rumäniens förräderi och Bulgariens oroväckande hållning hade skapat ett synnerligen svårt läge för Ungern som inte har annat val än att i förening med Tyskland kämpa vidare för sin existens. Judeproblemet måste ges en nationell lösning men under humanitära former. Deporteringarna av judar till utlandet hade upphört trots tyska påtryckningar och avsikten var att flytta största delen av den judiska befolkningen till lämpliga interneringsläger i Budapest. De svenska judarna fick befrias från skyldigheten att bära stjärnan och bo i särskilda judehus i avvaktan på transport till Sverige. Utrikesministern framhöll att sedan läget ljusnat för judarna ha de blivit betydligt säkrare och morskare i sitt uppträdande. Han ansåg att deras pålitlighet var tvivelaktig, varför regeringen nödgades att under nu rådande svåra läge behålla en mycket sträng kontroll över dem. Onsdag 6 september Riksarkivet, Raoul Wallenberg-arkivet, Almanacka 6 september. 20:00 Middag Stockholm, 2012, s 268f. Enligt avtalet med UD slutar Raoul Wallenberg sin tjänst idag. Riksarkivet, Raoul Wallenberg-arkivet, Brev från Ivan Danielsson till UD. Stockholm, 2012, s 318f. Ett arbetskompani med personer vid en kolgruva i västra Ungern väcktes klockan fyra på morgonen och fick gå en mil från barackerna till ett väntande tåg. De fick veta att de skulle omplaceras till fronten i Serbien. En av dem (Gábor Forgács) hoppade av när de passerade Budapest och fick jobb som springpojke hos Raoul. Torsdag 7 september Stockholm, 2012, s 317.

3 Nu skulle alla judar placeras i särskilda skyddade svenska judehus i väntan på sin resa till Sverige, lovade utrikesministern Danielsson, men det förutsattes att de kunde bidra i tvångsarbetet. Stockholm, 2012, s 323. Köerna utanför svenska legationens grind är inte mindre och köpandet och säljandet av skyddsdokument pågår i mycket högre grad än förut. Idag är 120 judar anställda att sköta arbetet där och den korruption och protektion och svarthandel som försiggår, går inte att med ord beskriva. Lördag 9 september Riksarkivet, Raoul Wallenberg-arkivet, Brev från Langlet till Överstyrelsen för Svenska Röda korset, Rapport nr 3. Tanken på en snar transport till Sverige måste tills vidare skrinläggas på grund av den mycket ovissa politiska utvecklingen. Vi måste ge bättre skydd till barn, kvinnor och åldringar än som var avsett från början. Glädjande och betydelsefullt är att fröken Asta Nilsson nu har börjat arbeta. Personer som bär den gula stjärnan kan vi inte ta emot i våra lokaler eftersom vi är formellt förhindrade att ha befattning med judar, de måste jag ta emot i mitt hem eller i andra lokaler. Centralbyrån sköter administrationen och utfärdar efter prövning skyddsbrev. För barn upp till 17 år har träffats avtal med några kloster och liknande institutioner som för 10 pengö per dag erbjuder en plats. Vi har också hyrt lokaler och hoppas kunna ge plats för ytterligare barn under Asta Nilssons ledning. För efterforskningar efter judar som bortförts under den värsta förföljelsen har beskickningen en ny lokal med ett 30-tal utvalda frivilliga medarbetare tals förfrågningar sorteras in i kartotek, sannolikt är minst judar försvunna. Ett otroligt omfattande arbete utförs, utan samröre, av B-avdelningen under ledning av Raoul Wallenberg, med biträde av något hundratal oavlönade judiska medhjälpare. Den nuvarande Horthy-trogna ungerska regeringens inställning gentemot judarna skiljer sig väsentligt från den tidigare häktiskt fientliga regimens. Därmed minskas behovet av skydd och sannolikt även ivern att lämna landet. Inför en möjlig förestående ockupation kan nödläget ytterligare skärpas men nu med fara för den hotade ickejudiska gruppen. Söndag 10 september 1997, s 178f. Meddelades att samtliga med skyddspass försedda judar ska befrias från plikten att bära stjärna men det innebär inte frihet att välja våning eller återfå sin förmögenhet.

4 Riksarkivet, Raoul Wallenberg-arkivet, Telegram från Danielsson till UD, 289, daterat 12/ Till idag har utfärdats ca skyddspass, sammanlagt har vi ansökningar om skydd från judar och ca 190 provisoriska pass har utfärdats. 2011, s 278. Budapesttidningen Pesti Posta publicerar en skämtteckning med en jude som tas av polisen och säger: Har du aldrig sett en svensk medborgare? Tisdag 12 september 1997, s 178ff. I sitt återkommande PM till UD skriver Raoul att det för några dagar sedan beslöts att de arbetsdugliga judarna ska läkarundersökas och tas ut till arbetstjänst på landet, vid fronten och i krigsindustrin. Judar med skyddspass berörs inte av detta påbud. Utegångsförbudet för judar har skärpts och de får endast lämna sina bostäder mellan klockan Idag har den s.k finansdirektören låtit sända ut patruller att beslagta värdesaker ur stängda våningar som tillhör judar som flyttats till gettohus. Tidigare har ca 250 judar under beskickningens beskydd befriats från interneringsläger och ytterligare ett stort antal kommer från idag att befrias. Det vore bra för den svenska aktionen om de lättnader som har beretts judar med svenska skyddspass blev omskrivet i pressen så att de ungerska myndigheterna kan visa världen sin goda vilja. Avdelningen köper in livsmedel, till en början för pengö för distribution bland nödlidande. Man väntar en brist på mat och arbetet utförs delvis i dag- och nattskift. 250 anställda med familjer är befriade att bära stjärna och har legitimation från ministerierna att behålla sina våningar trots att de officiellt inte är berättigade till det. Mängden hjälpsökande är ofantlig, personalen har vid flera tillfällen fått arbeta 24 timmar utan avbrott. På grund av avdelningens tillväxt har den återigen fått flytta. Mottagningen är fortsatt i huset Minerva Utca 1 A, bredvid legationsbyggnaden. Administrationen sköts från huset på Tigris Utca 8 A som har tio rum och källare. 1997, s 181. Danielsson ansöker hos UD om att beskickningen i en hotade situation kan ge hjälp genom att i vissa fall lämna inresevisa respektive provisoriska pass.

5 Stockholm, 2012, s 318. I en ekonomisk redovisning till Iver Olsen skriver Raoul att en betydande del av utgifterna hittills har gått till middagar och luncher med inflytelserika tjänstemän, i synnerhet de som är ansvariga för de judiska frågorna. Inga pengar har använts som mutor men vissa sardingåvor har delats ut. Onsdag 13 september Riksarkivet, Raoul Wallenberg-arkivet, Almanacka 13 september. ½ 12 Horthy Miklos Riksarkivet, Raoul Wallenberg-arkivet, Brev från beskickningen i Berlin till UD, daterat 14/9. Legationsrådet von Thadden meddelade att alla åtgärder mot judarna i Ungern sedan någon tid varit inställda och att frågan för tillfället har lagts åt sidan eftersom alla krafter nu var inriktade på att avvärja den bolsjevistiska faran. Så snart läget stabiliserats kommer frågan att tas upp igen. Fredag 15 september Riksarkivet, Raoul Wallenberg-arkivet, Almanacka 15 september. Middag hemma Riksarkivet, Raoul Wallenberg-arkivet, UD till Danielsson med kurirpost, No 179. Finansansvarig på den amerikanska beskickningen, Mr Olsen, har vid besök idag meddelat att Wallenberg har fått ytterligare pengar. Stockholm, 2012, s 324. På tyska legationen börjar ministern Edmund Veesenmayer bli ordentligt irriterad. Idag skickar han ett telegram till Auswärtiges Amt i Berlin där han förfasar sig över skyddspassen. Särskilt slående i detta sammanhang är beteendet på den härvarande svenska legationen. Från den kända siffran på 650 personer har man numera enligt officiella meddelanden från ungerska utrikesministeriet ställt ut skyddspass för omkring ungerska judar och krävt utvandringsmöjlighet. Stockholm, 2012, s 330.

6 Raoul hade middag hemma för sina svenska kollegor från legationen. Deltog gjorde Margareta Bauer, Birgit Brulin och Per Anger. Lördag 16 september 1997, s 186f. Inga nyanmälningar för skyddspass mottas efter idag skriver Raoul till UD. Inneliggande fall är ca där det enligt nuvarande planer ska utfärdas varav redan är utlämnade. Flera personer som inte har varit anställda hos avdelningen har ockrat på judarnas nödläge och har ibland tagit stora arvoden för att sköta ansökan om skyddspass och de har påstått sig stå i förbindelse med personalen. En polisanmälan har gjorts och en man häktades men han släpptes eftersom förfaringssättet enligt ungersk lag inte är brottsligt. Söndag 17 september Val i Sverige, till Andra kammaren, med stor seger för kommunisterna och en tillbakagång för socialdemokraterna. 1997, s 180. Med anledning av det politiska läget har planerats att mottagningen definitivt ska avslutas idag och i den mån arbetet minskas avskedas personalen, skriver Raoul i PM till UD. Utställande av skyddspass fortgår emellertid när det anses att en viss risk föreligger att progromer komma att äga rum i samband med att tyskarna drar sig bort från Budapest. Stockholm, 2012, s 325. Passmottagningen på Minerva gatan har stängs skriver Danielsson i ett telegram till UD. Svenska legationen hade fått in ansökningar och utfärdat skyddspass. Inkomna ansökningar skulle betas av och man skulle ge humanitär hjälp åt alla judar under svenskt skydd. Det handlade om att ordna flytten till de utlovade skyddade svenskhusen i Pest. Samtidigt gick det rykten om en kommande livsmedelsbrist och Raoul hade börjat organisera matförsörjning och avsatte pengö (som mest kronor i dagens penningvärde) av de amerikanska pengarna för att bland annat köpa in konserver.

7 Måndag 18 september Stockholm, 2012, s 324. Raoul var medveten om att antalet skyddspass börjat nå sin smärtgräns och fler än en gång hade ungerska myndighetspersoner trängt sig in på hans tjänsterum med våld. Hittills hade han lyckats köra ut dem men nu var det dags att trappa ned verksamheten och sadla om för nästa fas i räddningsarbetet, det sociala stödet för judarna under svenskt skydd. Tisdag 19 september 2011, s 272f. Här är nästan oavbrutna flyganfall av amerikanerna och de snabbt avancerande ryska styrkorna rapporterade Danielsson till UD. Arbetet på beskickningen drabbas hårt av dessa dagligen återkommande larm. Svenska och svenskfödda bereds plats på beskickningen och begäran om asyl har framförts av medlemmar av kungliga familjen, släktingar till riksföreståndaren, framstående industrimän och personliga vänner med stark anknytning till Sverige. Dessa har besvarats avvisande men situationen kan uppstå när de befinner sig i verklig livsfara. 2011, s 293. Gösta Engzell skriver att antalet ansökningar om skyddspass uppgår till över Hittills har den speciella avdelningen i Budapest, med en stab av ca 100 frivilliga, lämnat ut ca skyddspass. Siffrorna visar att kravet på en nära anknytning till Sverige inte upprätthålls. Från de ungerska myndigheternas sida har kommit en begäran att begränsa den svenska aktionen till personer. Från början har man inte räknat med ett tyskt genomresevisum vilket hittills inte heller har getts. Onsdag 20 september Stockholm, 2012, s 328. En tysk styrka under ledning av SS-majoren Otto Skorzeny anländer med det uttryckliga uppdraget att rusta pilkorsarna och få dem att infiltrera ungerska armén för att så småningom ta över. Skorzeny anländer nästan samtidigt som den ryska armén korsar den ungerska gränsen.

8 Torsdag 21 september Riksarkivet, Raoul Wallenberg-arkivet, Almanacka 21 september Billitz mit Gestapo Stockholm, 2012, s 330f. Himmlers representant hette Kurt Becher vars ombud var ungraren Vilmos Billitz, han och Raoul verkar ha funnit varandra, kanske för att de båda gjort affärer med hästar och är jämnåriga. Fredag 22 september 1997, s 182. Telegram i chiffer från Danielsson till UD, kl 18:07 där det står att beskickningen kan inte ta emot fler ansökningar om bistånd för judar, då det är önskvärt att inkomna fall slutbehandlas vilket blivit fördröjt av de dagliga alarmen och utbombningen av en stor del av extrapersonalen. Ungerska myndigheter har bett att antalet personer som befrias från att bära judestjärna begränsas till personer. Lördag 23 september Riksarkivet, Raoul Wallenberg-arkivet, Almanacka 23 september. Margareta & Birgit Stockholm, 2012, fotnot 771. Raoul var på middag hemma hos kollegorna Margareta och Birgit.. Söndag 24 september 1997, s 183. Danielsson rapporterar i ett telegram skickat 12:45 till UD att han har haft ett möte med regerings-

9 chefen Lakatos som inte dolde regeringens avsikter att så snart som möjligt söka komma ur kriget, men att Englands avvisande hållning och närvaron av stora tyska styrkor tvingade regeringen att fortsätta den förtvivlade kampen. Tysklands avsikt verkar vara att göra Ungern till ett slagfält. Utrikesministern frågade på ett ingående sätt hur Finland gjort vid fredssonderingar i Moskva, d v s med anlitande av svenska regeringens tjänster eller genom direkt kontakttagande mellan ryska och finska beskickningarna i Stockholm. 2011, s 299. Nyligen tog jag min officiella bil, en Studebaker och for till ett läger vid den österrikiska gränsen. Först vägrade lägerföreståndaren att tala med mig men efter fyra timmar lyckades jag få loss 80 personer som skickades tillbaka till Budapest, skriver Raoul i ett brev till mamma den 29/9. Måndag 25 september 1997, s 183. I sitt anförande i parlamentet, som inte följdes av någon debatt, framhöll regeringschefen Lakatos att han övertagit makten och att ingen annan utväg finns än att fortsätta kampen för landets gränser. 1997, s 186. Nio tidigare anställda hos Manfred Weiss häktades under förevändning att de företog en rekrytering för att få svenska skyddspass. Delvis på grund av interventionen från beskickningens sida försattes de emellertid redan efter 48 timmar på fri fot. Tisdag 26 september Riksarkivet, Raoul Wallenberg-arkivet, Almanacka 26 september. 12:00 Nathan Weiss, 19:00 Bechert 1997, s 186. Under veckan förövades ett bombattentat mot en tysk förläggning och invånarna i judiska hyreshus tvärsöver gatan forslades bort under hugg och slag av tyska trupper och spärrades in i militärfängelse. Några har redan befriats.

10 Onsdag 27 september 1997, s 184ff. Läget har något förbättrats skriver Raoul i en rapport till UD. Ca 500 eller 600 judar har frigivits från interneringslägren varav ett stort antal skyddspassinnehavare, kvar är bara 450. Ungerska myndigheterna har ett system att i interneringslägren bara kvarhålla de judar som är vaneförbrytare, som internerats under innevarande månad och då inte för mindre förbrytelser som att underlåta att bära stjärna. Bland Budapests judar tas f n ut, sedermera eventuellt ytterligare judar som ska användas till grävningsarbeten runt staden samt till röjning efter bombangrepp. De är illa utrustade i alla avseenden och förläggningar för dem finns inte. De myndigheter som handlägger problemen verkar emellertid vara besjälade av en mycket god vilja. Överenskommelsen med tyskarna att Budapest ska tömmas på judar och att de ska koncentreras till landsbygden har helt saboterats av de ungerska myndigheterna och ingen enda jude har lämnat huvudstaden. Tyskarna har hotat att själva ta hand om saken och har dragit samman de SS-avdelningar som haft hand om deporteringarna i Ungern och Slovakien. Om tyskarna avser att deportera till utlandet har inte kunnat utrönas men med mindre än att de griper till våld mot regeringen anses planen omöjlig att genomföra. 2011, s 294. Nästan personer har ansökt om naturalisering men det rykas om att svenska regeringen bara beviljat inresetillstånd för ett mycket litet antal som till och med understiger de 400 emigranter som beviljats av ungrarna. I samband med utfärdandet av skyddspassen har svenska ambassaden förutsatt och försäkrat de sökande att passet även är en garanti för inresevisum vilket har lett till att svenskarna hamnat i en ganska besvärlig situation enligt en rapport skriven av Veesenmayer. Fredag 29 september Riksarkivet, Raoul Wallenberg-arkivet, Brev från UD till Budapest, No 90. Mottagningen på beskickningen för nya fall av judiska skyddspass är tills vidare stängd och kommer tills vidare inte att översända ytterligare fall. Ärendena leder för närvarande inte till annat än att de lagras. 2011, s 316.

11 Till Berlin skickades en rapport som kunde berätta att legationsrådet Chopey vid ungerska utrikesministeriet har berättat att det för närvarande råder stor indignation om den urskillningslösa och obegränsade utskrivningen av svenska skyddspass till ungerska judar. Den svenska beskickningen sägs ha ställt formella krav på särskilt beskydd av dessa judar i en tämligen arrogant not. Chopey har sett till att den svenska beskickningen fått en tydlig tillrättavisning i skarpa ordalag. Intrycket från ungersk sida är att skyddspassen och kravet på beskydd inte handlar om judarnas faktiska utresa ur Ungern för att kunna omhändertas i det egna landet utan bara är ett sätt att få ett gillande av engelsmän och amerikaner. De ungerska myndigheterna begär att tyskarna nu beviljar visum till dessa judar så att Sverige tvingas ta emot dem. Chopey vet att bara 14 inresetillstånd har beviljats vid den svenska beskickningen. 2011, s 275. Så snart ryssarna kommer till Budapest kan Raoul bara komma till Sverige via Ryssland, en resa som är mödosam och alla formaliteter kommer att ta mycket lång tid. Om Ni anser att det är riktigt vore jag mycket tacksam om ni kunde intervenera hos UD så att Raoul snart får resa hem. Jag bär ett visst moraliskt ansvar för hans resa, då jag förmått honom att ta på sig denna mission, skriver kompanjonen Lauer i ett brev till Jacob Wallenberg. Riksarkivet, Raoul Wallenberg-arkivet, Rapport från Raoul Wallenberg till UD. Cirka judar har frigivits från interneringslägren, varav ett stort antal skyddspassinnehavare. Antalet internerade är för närvarande bara 450. Överenskommelsen mellan tyskar och ungrare att Budapest ska tömmas på judar har hittills helt saboterats av de ungerska myndigheterna och ingen enda jude har hittills lämnat huvudstaden. Arbetet försvåras av bombangreppen, att inrikes censur införts och att avdelningens dagliga utgående post om brev blev mycket försenad. Det var nödvändigt att öka personalen till en högsta nivå om ca 115 anställda, sedan har vissa avskedanden gjorts i anslutning till beslutet om avdelningens successiva avveckling och vi är f n 100. Ett 40-tal av dem kommer att få återlämna sina legitimationskort till beskickningen under de närmaste tio dagarna. Följande belopp ha hittills fördelats: Judiska Rådet för utspisningsändamål , beklädnad , Judiska Barnhemmet, Vilma-Kiraly-ut, som utbombats , direkt till obemedlade hjälpsökande och till upphandlingsavdelningen för livsmedelsinköp Tre lådor sardiner har överlämnats genom Röda korset till det ryska krigsfånglägret. Uppnådda resultat: Personalen med familjer, ca 300 personer, har befriats från tvånget att bära stjärna samt att delta i arbetstjänst. Innehavare av svenska skyddspass som är i arbetstjänst återkallas med början i morgon och förläggs till Budapest. Problemet blir transporten. Den allmänna befrielsen av internerade kan till stor del skrivas på avdelningens konto. Vederbörande tjänsteman på vilkens order denna befrielse sker har av avdelningen flitigt bearbetats. Totalt antal personer som befriats från att bära davidsstjärna inom ramen för avtalet är 4 500, till dags dato ca personer.

12 Wallenberg Raoul, Letters and Dispatches : The Man Who Helped Save 100,000 Jews, Centenary Edition, Arcade Publishing, 2011, s 274f. I ett brev till mamma skrev Raoul att han mår ganska bra och är mycket upptagen. Tills för en vecka sedan var det många lufträder men de har slutat den sista veckan. Jag har gett några trevliga middagar för officiella personer som är viktiga för mitt arbete. Jag hade bjudit in Himmlers representant men han fick förhinder. Han är en trevlig man som säger att han snart kommer att skjuta sig själv. Jag har haft lite tid för socialt umgänge, de flesta har lämnat staden och sinnestämningen är inte så munter. Vår verksamhet har varit framgångsrik och jag har nu 115 personer anställda, alla arbetar mycket hårt. Mina dagar består av att träffa människor som arbetar här och behöver instruktioner, andra som ger mig nyheter och en liten men otrevlig ström av människor som armbågar sig in på mitt kontor. Jag reser också runt i min DKW och besöker olika kontor vilket ibland är mycket dramatiskt. Jag hade hoppats kunna komma hem när vi stängt avdelningen men det verkar bli försenat eftersom stängningen tar lång tid. Jag hoppas kunna ta mig tillbaka hem via Tyskland och slippa den lägre resan över Moskva-Haifa. 2011, s 287. Jag gör vad jag kan för att snart komma hem svarar Raoul kompanjonen Lauer. Han förklarar att det inte är lätt att avveckla en så jättestor apparat som denna. När invasionen kommer sker avvecklingen med våld, men så länge invasionen inte har skett behövs verksamheten. Raoul Wallenberg säger att han ska försöka komma hem några dagar före den ryska inmarschen. Nylander Gert & Perlinge Anders, Raoul Wallenberg in Documents, , Banking & Enterprise, No 3, Stockholm, 2000, s 100. Koloman Lauer talade i förra veckan i telefon med Raoul och han bad honom då att fråga Jakob Wallenberg om han behövs i Stockholm för att delta i Enskilda Bankens byggnadsplaner. Med hänsyn till Raouls egen existens är det mycket önskvärt att han kommer tillbaka så snart som möjligt och återupptar sin verksamhet i firman. När ryssarna kommit till Budapest kan Raoul endast resa genom Ryssland för att komma till Sverige. Lauer säger att han blir mycket tacksam om Jakob Wallenberg ville intervenera hos UD så att Raoul snart får resa hem. Lauer anser att han har ett visst moraliskt ansvar för resan då han förmått honom att ta på sig denna mission. Lajos A., Hjälten och offren, Raoul Wallenberg och judarna i Budapest, Svenska Emigrantinstitutets skriftserie, 15, Växjö, 2004, s 78. Eichmanns Sonderkommando återkallas från Budapest. En tydlig avspänning i judarnas situation inträdde.

13 Källforskning: Faktagranskning: Ansvarig utgivare: Kicki Näslund Paul Levine Forum för levande historia Får ej publiceras utan tillstånd av Forum för levande historia

MR 4 TILL MÄNSKLIGHETENS FÖRSVAR WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR)

MR 4 TILL MÄNSKLIGHETENS FÖRSVAR WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) SIDA 1/6 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder

Läs mer

Källor augusti, Raoul Wallenberg, Live från Budapest 1944

Källor augusti, Raoul Wallenberg, Live från Budapest 1944 Källor augusti, Raoul Wallenberg, Live från Budapest 1944 Alla postningar på Raoul Wallenbergs Facebook-sida är dokumenterade i böcker och arkivmaterial. För att det ska vara lätt att hitta källorna som

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945

Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945 Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945 Sammanfattning av Sverige under det andra världskriget 1939-1945 1939 bildades en samlingsregering (ministrarna kom från nästan alla partier)

Läs mer

51 URSÄKTER FÖR ATT SLIPPA GÖRA RÄTT FÖR SIG

51 URSÄKTER FÖR ATT SLIPPA GÖRA RÄTT FÖR SIG 51 URSÄKTER FÖR ATT SLIPPA GÖRA RÄTT FÖR SIG Av Annika Abrahamsson från Alkb För ganska precis ett år sedan fick jag ett redaktörsuppdrag av en författare med eget förlag, och det skulle visa sig att denne

Läs mer

Minoriteter del 2. Vad pratade vi om förra gången?

Minoriteter del 2. Vad pratade vi om förra gången? Minoriteter del 2 Vad pratade vi om förra gången? Romerna De första romerna kom till Sverige under 1500-talet. De har genom historien utsatts för våld och diskriminering. Hat och fördomar mot romerna kallas

Läs mer

För mig finns inget annat val. Raoul Wallenberg 1912 2012

För mig finns inget annat val. Raoul Wallenberg 1912 2012 För mig finns inget annat val Raoul Wallenberg 1912 2012 Raoul Wallenberg är affärsmannen och diplomaten som under andra världskrigets slutfas räddade tiotusentals ungerska judar undan de nazistiska förintelselägren.

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE KAMMARRÄTTEN Avdelning 1 BESLUT Meddelat i Stockholm Sida 1 (6) Mål nr UM 6854-08 KLAGANDE Uppgiven ställföreträdare och uppgivet ombud för 1 3: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens

Läs mer

raoul wallenberg i budapest

raoul wallenberg i budapest raoul wallenberg i budapest Paul A. Levine Raoul Wallenberg i Budapest Människan, myten och förintelsen Översättning Charlotte Hjukström historiska media This edition is published by arrangement with

Läs mer

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Utrikesdepartementet Tal av utrikesminister Carl Bildt Riksdagen Stockholm, 14 mars, 2014 Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Det talade ordet gäller Herr talman!

Läs mer

Finland och Förintelsen Föredrag av Oula Silvennoinen Presenterat vid konferensen Finlands utsatta 1900-tal, Stockholm 2010

Finland och Förintelsen Föredrag av Oula Silvennoinen Presenterat vid konferensen Finlands utsatta 1900-tal, Stockholm 2010 13 feb 2010 Finland och Förintelsen Föredrag av Oula Silvennoinen Presenterat vid konferensen Finlands utsatta 1900-tal, Stockholm 2010 Finland efter kriget Våren 1945 domineras Finland av fruktan för

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

Styrelsen svar på Therese Tangs överklagande av att medlemskap ej beviljats.

Styrelsen svar på Therese Tangs överklagande av att medlemskap ej beviljats. Styrelsen svar på Therese Tangs överklagande av att medlemskap ej beviljats. Föreningens stadgar 9 säger: Ansökan om medlemskap får avslås endast om det kan antas att vederbörande kommer att motarbeta

Läs mer

Välkommen till. Superkommunikatören. Skapa nyårslöfte! Niclas Agnesmed Folkbildare

Välkommen till. Superkommunikatören. Skapa nyårslöfte! Niclas Agnesmed Folkbildare Välkommen till Superkommunikatören Skapa nyårslöfte! Niclas Agnesmed Folkbildare Spåna fritt och hämta upp dina djupt dolda drömmar. Låt dem se ljuset och överdriv dem gärna. Inga begränsningar, full frihet.

Läs mer

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25 Kronologi: Det andra Världskriget 1939 40 Tyskland invaderar Polen den 1.9. Storbritannien och Frankrike förklarar Tyskland krig 3.9. Sovjetunionen rycker in i Polen några veckor senare, efter att Polen

Läs mer

DOM 2015-09-02 Meddelad i Göteborg

DOM 2015-09-02 Meddelad i Göteborg Avdelning 3 2015-09-02 Meddelad i Göteborg 1 KLAGANDE Valeria Helander Tidningen Faktum Chapmans Torg 1 414 54 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kommunstyrelsen i Göteborgs kommuns beslut den 2 juli 2015,

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 22 december 2005 Ö 4502-05 KLAGANDE AP Ombud och offentlig försvarare: Advokat TL MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Riktlinjer. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013

Riktlinjer. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013 Riktlinjer Praktikantprogrammet för yngre personer Ansökningsomgång 2013 Riktlinjer Praktikantprogrammet för yngre personer 1. Inledning... 2 1.1 Syfte... 2 1.2 Förutsättningar för organisationer att delta

Läs mer

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänsten genomför kvalitetsförbättringar för att minska förseningar

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Fört vid styrelsemöte med Kullens Pistolskytteklubb 2012-12-05

Fört vid styrelsemöte med Kullens Pistolskytteklubb 2012-12-05 KULLENSPK Protokoll Fört vid styrelsemöte med Kullens Pistolskytteklubb 2012-12-05 Plats: Klubbstugan, Tjörröd Ordförande: Vice, Bengt Pettersson Sekreterare: Adjugerad Johan Persson Närvarande ledarmöter:

Läs mer

Källor oktober, Raoul Wallenberg, Live från Budapest 1944

Källor oktober, Raoul Wallenberg, Live från Budapest 1944 Källor oktober, Raoul Wallenberg, Live från Budapest 1944 Alla postningar på Raoul Wallenbergs Facebook-sida är dokumenterade i böcker och arkivmaterial. För att det ska vara lätt att hitta källorna som

Läs mer

Berätta om din vecka DAGSTIDNING GRAFIK UPPGIFT SKICKA IN

Berätta om din vecka DAGSTIDNING GRAFIK UPPGIFT SKICKA IN din vecka DAGSTIDNING Dagstidningarna berättar om människor. Bredvid texten finns ofta en bild av personen som man berättar om. Någon journalist som jobbar på dagstidningen har kanske intervjuat en person

Läs mer

Stoppa fusket! En rapport om hur fusk vid bostadsrättsombildning ska stoppas

Stoppa fusket! En rapport om hur fusk vid bostadsrättsombildning ska stoppas Stoppa fusket! En rapport om hur fusk vid bostadsrättsombildning ska stoppas Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt Antal lägenheter i allmännyttan i Sverige, 1998 2006 Antal bostäder 860 000 840 000

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2015-07-02 Diarienummer 3961/2014 Process 3.5.1 Sundsvalls kommun, stadsbyggnadskontoret 851 85 Sundsvall Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1.

Läs mer

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag.

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag. EU på 10 minuter Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam arbetet

Läs mer

för Ensamkommande barn

för Ensamkommande barn Information från Överförmyndare i Samverkan Hultsfred/Högsby/Oskarshamn/Mönsterås om God man för Ensamkommande barn Överförmyndaren är en kommunal tillsynsmyndighet över kommunens gode män, förvaltare

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Seniorernas veckobrev V.6

Seniorernas veckobrev V.6 Veckan avslutades med ett rejält snöoväder med stora konsekvenser för lokaltrafiken. Hos oss var det främst eleverna som blev drabbade. Nästan hälften av alla våra elever kunde inte ta sig till skolan

Läs mer

Att ha. God man. eller. Förvaltare

Att ha. God man. eller. Förvaltare Att ha God man eller Förvaltare 1 Om ordet hen I texten finns ordet hen. Det är ett ganska nytt ord i svenskan. Det används om personer i stället för hon eller han. Om könet på en person är okänt kan man

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Anne Frank, en ung judinna och hennes upplevelser i Nederländerna under andra världskriget. Hon blev känd för att hon skrev dagbok om vad som

Läs mer

Vill du bli god man?

Vill du bli god man? Vill du bli god man? Är du vår nästa god man eller förvaltare? Överförmyndarmyndigheten i Järfälla och Upplands-Bro har alltid behov av gode män för personer som har svårt att klara sin vardagsekonomi

Läs mer

Vänsterpartiet i EU. För en human flyktingpolitik

Vänsterpartiet i EU. För en human flyktingpolitik Vänsterpartiet i EU För en human flyktingpolitik Fotograf: Olivier Hansen Miljoner människor befinner sig på flykt. Vänsterpartiet i Europaparlamentet driver en politik för ökad solidaritet och en human

Läs mer

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag ! EU på 10 minuter 2 EU på 10 minuter EU på 10 minuter 3 EU i din vardag Visste du att ungefär 60 procent av besluten som politikerna i din kommun tar påverkas av EU-regler? Det kan till exempel handla

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Betalningsföreläggande och handräckning

Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Har du lånat ut pengar som du inte får tillbaka? Får du inte betalt för en faktura? Flyttar inte din uppsagda hyresgäst?

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 6 Fredag 24 februari 2012 NORRBOTTEN Operationer flyttas från Kalix Snart är det stopp för alla planerade operationer vid sjukhuset i Kalix. Operationerna kommer att flyttas till sjukhusen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLEN. Ryska federationens riksåklagarämbete har begärt att den ryske medborgaren Zaurbek Maschudovitj Gazijev ska utlämnas för lagföring.

HÖGSTA DOMSTOLEN. Ryska federationens riksåklagarämbete har begärt att den ryske medborgaren Zaurbek Maschudovitj Gazijev ska utlämnas för lagföring. Aktbilaga 7 Sida l (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 30 november 2012 02238-12 Framställning om utlämning till Ryska federationen av Zaurbek Maschudovitj Gazijev, 810415-1298,

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

barnhemmet i muang mai fredag 18 januari - söndag 10 februari

barnhemmet i muang mai fredag 18 januari - söndag 10 februari barnhemmet i muang mai fredag 18 januari - söndag 10 februari Nu när ni har det kallt hemma i Sverige blir det bara varmare och varmare här hos oss. Vi går emot den varmaste perioden och det känns verkligen.

Läs mer

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här.

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här. . Vilken tid och veckodag skulle passa dig bäst att besöka biblioteket? "Har barn som går på förskola och vet att de har haft problem att få tider som passar att besöka biblioteket i Hovmantorp på förmiddagarna.

Läs mer

200 år av fred i sverige. En resa i fredens fotspår. en turistresa från interaktiv historia

200 år av fred i sverige. En resa i fredens fotspår. en turistresa från interaktiv historia 200 år av fred i sverige En resa i fredens fotspår en turistresa från interaktiv historia så går resan 08.00 Samling Umeå. 08.15 Avfärd till Hörnefors. Under färden berättar vår guide om dagen och bakgrunden

Läs mer

EU på 10 minuter. eu-upplysningen

EU på 10 minuter. eu-upplysningen ! EU på 10 minuter eu-upplysningen EU på 10 minuter EU-upplysningen 3 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 13 december 2013 872/2013 Inrikesministeriets förordning om Migrationsverkets avgiftsbelagda prestationer Utfärdad i Helsingfors den 11 december 2013

Läs mer

Prognos 24 timmar/7 dagar

Prognos 24 timmar/7 dagar Prognos 24 timmar/7 dagar Prognos 24 timmar Antalet sökande förväntas ligga mellan 1 300 1 700. Antalet BUV förväntas ligga mellan 250 400. Prognos 7 dagar Antalet sökande förväntas ligga mellan 8 000

Läs mer

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1 DET ÄR 2652 282 71 HAR EN 350 140 141 KAN INTE 228 59 2 FÖR ATT 2276 369

Läs mer

Riktlinjer avseende investeringsrekommendationer och hanteringen av intressekonflikter och analytikerkonflikter

Riktlinjer avseende investeringsrekommendationer och hanteringen av intressekonflikter och analytikerkonflikter Riktlinjer avseende investeringsrekommendationer och hanteringen av intressekonflikter och analytikerkonflikter Inledning Handelsbanken ("Banken") har upprättat riktlinjer för hanteringen av intressekonflikter

Läs mer

Kapitel 1. A. Vem griper in?

Kapitel 1. A. Vem griper in? Kapitel 1 A. Vem griper in? 1. Gör fem nedslag i Raoul Wallenbergs livshistoria före Budapest och argumentera för att dessa var viktiga för att forma hans person. 2. Wallenberg kom genom sina val göra

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Planering historia tillval

Planering historia tillval Planering historia tillval Perioden 1871-1945 Vi skall arbeta med perioden 1871 till 1945. Vi kommer dela upp perioden i fyra block. Block 1- Imperialismen 1871-1914 Block 2 Första världskriget 1914-1918

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 32 Fredag 29 oktober 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 32 Fredag 29 oktober 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 32 Fredag 29 oktober 2010 NORRBOTTEN Poliser grep utpressare Många maskerade poliser stoppade en bil i centrala Piteå i lördags. Poliserna hade vapen i händerna när dom drog ut två

Läs mer

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

Caroline Hainer. Inte helt hundra. Volante

Caroline Hainer. Inte helt hundra. Volante Caroline Hainer Inte helt hundra Volante Stockholm 2013 Inledning Men är det inte bäst att bara strunta i det helt och hållet, säger jag till terapeuten. Bara utfärda ett totalt relationsförbud helt enkelt.

Läs mer

DOM 2012-08-30 Meddelad i Göteborg

DOM 2012-08-30 Meddelad i Göteborg Migrationsdomstolen, Avd 2 DOM 2012-08-30 Meddelad i Göteborg Mål nr UM 6014-12 E, UM 6015-12 E Enhet 2:2 1 KLAGANDE Mohammad Abdul Gafur Talukder, 19430402 Misses Rokea Bekom, 19440320 Jublee Bagan Lane,

Läs mer

Att få sin sak prövad av en opartisk

Att få sin sak prövad av en opartisk förvaltningsrätten 2 Att få sin sak prövad av en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. är den domstol som avgör tvister mellan enskilda personer och myndigheter. Det är hit man vänder sig om

Läs mer

Utgiven med understöd av statsmedel fördelade av Delegationen för den svenska litteraturens främjande.

Utgiven med understöd av statsmedel fördelade av Delegationen för den svenska litteraturens främjande. Utgiven med understöd av statsmedel fördelade av Delegationen för den svenska litteraturens främjande. www. soderstrom.fi Text Magnus Londen, Anders Mård och Milena Parland Foto Andrej Scherbakov-Parland

Läs mer

MA./. Riksåklagaren angående egenmäktighet med barn

MA./. Riksåklagaren angående egenmäktighet med barn Skrivelse Sida 1 (5) Ert datum Er beteckning Byråchefen Stefan Johansson B 1075-08 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM MA./. Riksåklagaren angående egenmäktighet med barn Högsta domstolen har berett

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Kriminalvårdens författningssamling

Kriminalvårdens författningssamling Kriminalvårdens författningssamling ISSN 1653-6665 Utgivare: Elisabeth Lager FARK Strafftid Utkom från trycket den 21 mars 2019 Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna råd om inledande av verkställighet

Läs mer

Loggbok. Måndag 28/1. Tisdag 5/2

Loggbok. Måndag 28/1. Tisdag 5/2 Loggbok Måndag 28/1 Vi hade först tänkt göra ett arbete om tandhygienistens arbetsförhållanden, vi hade då tänkt oss att i en klinisk undersökning för att se hur olika tandhygienister arbetar. Men på Lena

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-12-19 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 5998-14 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms, migrationsdomstolens, dom den 21 juli 2014 i mål

Läs mer

Utfärdande och återlämnande av resedokument

Utfärdande och återlämnande av resedokument 2 (5) 2. Bakgrund och frågeställning Det förekommer att utlänningar som har beviljats resedokument begär att få tillbaka sitt inlämnade hemlandspass samt att utlänningar som ansöker om resedokument, efter

Läs mer

INSTRUKTION FÖR UNIONSMEDBORGARE OCH DERAS FAMILJEMEDLEMMAR

INSTRUKTION FÖR UNIONSMEDBORGARE OCH DERAS FAMILJEMEDLEMMAR INSTRUKTION FÖR UNIONSMEDBORGARE OCH DERAS FAMILJEMEDLEMMAR Allmäna instruktioner Ärenden angående en unionsmedborgares vistelse på den Polska Republikens territorium behandlas utan dröjsmål. Ärenden angående

Läs mer

Sveriges roll BEREDSKAPSTIDEN

Sveriges roll BEREDSKAPSTIDEN Sveriges roll 1939-1945 BEREDSKAPSTIDEN Regeringen Sverige hade en samlingsregering för att hålla landet utanför kriget Per-Albin Hansson Kampanjen mot svenska kommunisterna bedrevs av kungen, försvaret,

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN Avdelning 05. DOM 2017-12-14 Meddelad i Stockholm Mål nr 7217-17 1 KLAGANDE Johan Sävström, 030206-3433 Ombud: Kristina Wetterstrand FMF Assistans AB Adolfsbergsvägen 4 702 27 Örebro MOTPART

Läs mer

DOM 2015-08-19 Meddelad i Jönköping

DOM 2015-08-19 Meddelad i Jönköping KAMMARRATTEN 2015-08-19 Meddelad i Jönköping KLAGANDE Robin Enander Rullstensgatan 178 906 55 Umeå ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kriminalvårdens beslut den 15 maj 2015, dnr 2015-11563, se bilaga A SAKEN Rätt att

Läs mer

Tillsyn Göteborgs stads hantering av ärende rörande bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn Göteborgs stads hantering av ärende rörande bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2019-03-28 3.5.1 Diarienummer 6551/2018 NN Göteborgs stad Fastighetskontoret Box 2258 403 14 Göteborg Tillsyn Göteborgs stads hantering av ärende rörande bostadsanpassningsbidrag Slutsatser

Läs mer

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande!

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande! SLUTRAPPORT HAGGE SOMMARCAFE Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ Hagge sommarcafé Selma Hedberg Hur fick du idén till Hagge sommarcafé? Jag fick idén till caféet tack vare att jag bor i Hagge,

Läs mer

DELEGERINGSREGLEMENTE FÖR SYDVÄSTRA VÄRMLANDS OCH NORRA DALSLANDS GEMENSAMMA ÖVERFÖRMYNDARNÄMND

DELEGERINGSREGLEMENTE FÖR SYDVÄSTRA VÄRMLANDS OCH NORRA DALSLANDS GEMENSAMMA ÖVERFÖRMYNDARNÄMND DELEGERINGSREGLEMENTE FÖR SYDVÄSTRA VÄRMLANDS OCH NORRA DALSLANDS GEMENSAMMA ÖVERFÖRMYNDARNÄMND Antagen av: Datum: Paragraf: DELEGERINGSREGLEMENTE FÖR SYDVÄSTRA VÄRMLANDS OCH NORRA DALSLANDS GEMENSAMMA

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) användande av konkursinstitutet

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) användande av konkursinstitutet Datum Diarienr 2011-10-05 466-2011 Likviditetskontroll Kreditfakta i Norrköpings KB Linköpingsvägen 55 602 36 Norrköping Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) användande av konkursinstitutet Datainspektionens

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE KAMMARRÄTTEN Avdelning 1 BESLUT Meddelat i Stockholm Sida 1 (5) Mål nr UM 6595-08 KLAGANDE 1. 2. 3. Uppgiven ställföreträdare för 1-3: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholm

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.8.2011 KOM(2011) 543 slutlig 2011/0235 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen

Läs mer

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING!! 1 Ambassadör Uppdaterad 8 augusti 2012 Detta är ett material för Hyresbostäder i Norrköping. Copyright ( ) alla rättigheter reserverade

Läs mer

Informationsmöte om tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen 61

Informationsmöte om tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen 61 1 [5] Referens Alexander Szögi Informationsmöte om tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen 61 Dag och tid Torsdag 15 oktober 2015 kl. 19 Plats Närvarande Trädgårdstadsskolans matsal 56 medborgare

Läs mer

PLOCKARE AV VILDA BÄR FRÅN LÄNDER MED VISUMTVÅNG 2018

PLOCKARE AV VILDA BÄR FRÅN LÄNDER MED VISUMTVÅNG 2018 PLOCKARE AV VILDA BÄR FRÅN LÄNDER MED VISUMTVÅNG 2018 Plockning av vilda bär Sådan plockning av vilda bär som avses i denna anvisning lyder inte under den nya säsongsanställningslagen. Utlänningar från

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober Nu har det gått nästan en hel månad sedan vårt förra veckobrev. Detta brev har dröjt så länge helt enkelt för att det har hänt så mycket att

Läs mer

Yttrande över Å:s anmälan till JO

Yttrande över Å:s anmälan till JO Justitieombudsmannen Barbro Molander Juridiska avdelningen Yttrande över Å:s anmälan till JO Å:s anmälan Å har hos JO under sex punkter ifrågasatt att Rådet som krav har ställt att en ansökan om projektmedel

Läs mer

Åklagarmyndighetens författningssamling

Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens föreskrifter om internationellt samarbete; Konsoliderad version senast ändrad genom ÅFS 2016:6 ÅFS 2007:12 Konsoliderad version Åklagarmyndigheten

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2014-10-03 781 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Sällma AB (org.nr 556828-4722) Johannesgränd 1 111 30 Stockholm INNEHAVARE Affärsdoktorn AB (org.nr 556827-2008) Saltsjövägen

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-09-28 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 9690-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Polismyndigheten Gränspolisavdelningen 106 75 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för framställningar 2009 24.4.2009 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Angående: Framställning 0007/2005, ingiven av Frank Semmig (tysk medborgare) om de komplicerade förfarandena

Läs mer

God afton, herr Wallenberg

God afton, herr Wallenberg God afton, herr Wallenberg FILMHANDLEDNING Denna filmhandledning ingår i projektet Levande historia och finns även publicerad i studiematerialet Bilden av Förintelsen. Svenska Filminstitutet, Box 27126,

Läs mer

2007 Alna Sverige AB. 1993 Alna Riks. 1961 Alna-rådet

2007 Alna Sverige AB. 1993 Alna Riks. 1961 Alna-rådet 2007 Alna Sverige AB 1993 Alna Riks 1961 Alna-rådet 1 Alna finns i hela Sverige 60 utredare och behandlare 40 orter Hur arbetar vi strategiskt? Kultur på arbetsplatsen Målsättningar Policy Översyn Omarbetning

Läs mer

Åklagarmyndighetens författningssamling

Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens föreskrifter om internationellt samarbete; ÅFS 2007:12 Konsoliderad version Konsoliderad version senast ändrad genom ÅFS 2018:4 Åklagarmyndigheten

Läs mer

2 EU på 10 minuter. EU i din vardag

2 EU på 10 minuter. EU i din vardag ! EU på 10 minuter 2 EU på 10 minuter EU i din vardag Visste du att ungefär 60 procent av besluten som politikerna i din kommun tar påverkas av EU-regler? Det kan till exempel handla om kvaliteten på badvattnet

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-11-07 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1546-13 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms, migrationsdomstolen, dom den 29 november 2012

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2011-01-25 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8646-10 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen,

Läs mer

SVERGES KOMMUNISTISKA PARTI Kungsgatan 84 III - Stockholm

SVERGES KOMMUNISTISKA PARTI Kungsgatan 84 III - Stockholm SVERGES KOMMUNISTISKA PARTI Kungsgatan 84 III - Stockholm Stockholm den 4 mars 1939 Till borgarrådet dr. Yngve Larsson Stadshuset -. - på Eder begäran översänder jag härmed några uppgifter över stockholmspolisens

Läs mer

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket.

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket. Januari 2013 Shirin Pettersson Henare Tel: 010-4855499 Teamledare på Mottagningsenheten i Borås shirin.petterssonhenare@migrationsver ket.se Migrationsverkets uppdrag Vi prövar ansökningar från de som

Läs mer