Sammanträdesdatum: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. sa, vård och ornsorg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdesdatum: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. sa, vård och ornsorg"

Transkript

1 Uppsala KOMMUN NÄMNDEN FÖR HALSA OCH OMSORG SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(17) Plats och tid: Bergius, 15:00-19:00 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), 2:e vice ordförande Malena Ranch (MP), 2:e vice ordförande Gunvor Nicander-Ekström (M) Inger Liljeberg-Kjelsson (M) Benny Lindholm (FP) Johanna Lönn (FP) Eva Christiernin (S) Ove Hjorth (S) Jonny Husén (S) Britt Hedberg (S) Ersättare: Josefine Andersson (M) Viktoria Rönnquist (KD) Fredrik Leijerstam (MP) from 180 Övriga deltagare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän Utses att justera: Malena Ranch (MP) Paragrafer: Justeringens plats och tid: Kontoret rf sa, vård och ornsorg Underskrifter: Stig Rådahjl (M), ordförande / i A n /) <s /) J <m<6 fa Annie Arkebäck Morén, sekreterare Malena Ranch (MP), justerare ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ: Datum: Nämnden för hälsa och omsorg Datum för anslags uppsättande: Förvaringsplats för protokollet: Kontoret för hälsa, vård och omsorg IS Sista dag för överklagande: Datum för anslags nedtagande: Underskrift: Annie Arkebäck Morén

2 Uppsala "KOMMUN 2(17) Dagens sammanträde är ett öppet nämndsammanträde. Kommunalråd Hona Szatmari Waldau (V) återfinns bland besökarna. 178 Fastställande av föredragningslista att uppta fråga från Malena Ranch (MP) gällande budgetgenomgång, att uppta fråga från Malena Ranch (MP) gällande personliga ombud, att uppta rapport från Martin Wisell (KD) från två konferenser, att uppta anmälan av ordförandebeslut, och att i övrigt fastställa föreliggande föredragningslista.

3 Uppsala KOMMUN 3(17) 179 Tertialuppföljningar Kontoret redovisar tertialfrågor avseende nämnden för hälsa och omsorg Tertialen besvaras tre gånger per år av utförare inom områdena Träffpunkter, socialpsykiatri och missbruk Boendestöd, socialpsykiatri och missbruk Bostad med särskild service Korttidsvistelse Medicinskt ansvarig sjuksköterska Där det är möjligt är frågorna uppdelat på kön och ålder. Syftet med frågorna är: Underlag till del- och årsbokslut Underlag i avtalsuppföljningar Kvalitetssäkra statistik genom att samla all information på ett ställe. 180 Planering av ärenden till kommande 6 månaders nämnder Underlag för planering av ärenden till kommande 6 månaders nämnder föreligger. Nämnden påtalar att de uppskattar att få denna redovisning varje månad.

4 Uppsala "KOMMUN NÄMNDEN FÖR HÄLSA OCH OMSORG 4(17) 181 Eventuell nämnd i Psykiatrins hus Nämnden har uppdragit åt kontoret att ta fram uppgifter på kostnad för hyra av konferenslokal i Psykiatrins hus och en eventuell guidning av huset i samband med ett nämndsammanträde. Kontoret redogör för möjlighet och kostnader. att nämnden 28 november hålls i Psykiatrins hus, om konferenslokalen fortfarande är ledig.

5 5(17) 182 Ekonomiskt bokslut och prognos per augusti 2013 NHO att godkänna periodbokslut och årsprognos per augusti 2013 enligt föreliggande förslag, och att överlämna delårsbokslutshandlingar per augusti 2013 till kommunstyrelsen Ärendet Förslag till skrivelse föreligger från kontoret för hälsa, vård och omsorg. Nämnden för hälsa och omsorg ser med oro på behovsutvecklingen inom nämndens område och på åtföljande kostnader, som idag och för 2014 till stor del inte ryms inom nämndens budget. Nämndens prognos, en nettokostnad på mnkr +/- 5 mnkr för 2013 motsvarar en ökning med 6,4 % jämfört med utfall Detta innebär att nämnden kommer att visa ett negativt resultat om - 39,4 mnkr +/- 5 mnkr. Det är en försämring jämfört med aprilprognosen men inom det rapporterade prognosspannet. Det finns dock en resultatrisk inom -34,4- -44,4 mnkr.

6 Uppsala "KOMMUN 6(17) 183 Åtagande och avtal 2013 med styrelsen för vård och bildning gällande drift av verksamheter för personer 21 år och äldre för vilka nämnden för hälsa och omsorg är uppdragsgivare NHO att godkänna åtagandena från styrelsen för vård och bildning för år 2013, och att teckna internavtal med styrelsen för vård och bildning för år Ärendet Förslag till skrivelse föreligger från kontoret för hälsa, vård och omsorg. Styrelsen för vård och bildning har lämnat in åtagande för år 2013 för drift av verksamheter för personer 21 år och äldre för vilka nämnden för hälsa och omsorg är uppdragsgivare. Kontoret föreslår nämnden att godkänna åtagande och att teckna avtal med Uppsala produktion vård och bildning.

7 7(17) 184 Förutsättningar för en eventuell konkurrensutsättning av träffpunktsverksamheterna NHO att ändra konkurrensplanen så att träffpunkterna inte längre ska konkurrensutsättas, och att uppdra till Vård & bildning (V&B) att aktivt arbeta för att stödja och utveckla det pågående arbetet med att öka brukarinflytande och brukarstyrning vid träffpunkterna. Ärendet Förslag till skrivelse föreligger från kontoret för hälsa, vård och omsorg. Enligt nämndens konkurrensplan ska de fem träffpunkter som drivs av V&B konkurrensutsättas. Företrädare för träffpunkternas besökare har motsatt sig en konkurrensutsättning. Kontoret för hälsa, vård och omsorg (HVK) har därför fått i uppdrag av nämnden för hälsa och omsorg (NHO) att utreda hur en hög grad av brukarmedverkan kan säkerställas och hur social hänsyn kan iakttagas för att nämnden ska kunna ta ställning till eventuell konkurrensutsättning av träffpunkterna. Kontorets bedömning är att träffpunkterna är väl fungerande mötesplatser för personer med psykisk funktionsnedsättning. Utbudet av social samvaro, sysselsättning och fritidsaktiviteter är stort hos alla träffpunkter utom 26:an som främst är inriktad på social samvaro. Dialogmötena har tydligt visat att träffpunkternas besökare eftersträvar ökat brukarinflytande samt att de är negativt inställda till att träffpunkterna konkurrensutsätts. Kontoret gör bedömningen att det pågår ett intressant och på många sätt bra arbete i syfte att stärka brukarinflytandet.

8 Uppsala ^ KOMMUN 8(17) 185 Revidering av nämndens för hälsa och omsorg riktlinjer för bidrag till föreningar NHO att efter revidering anta kontorets förslag till reviderade riktlinjer. Reservationer Eva Christiernin (S), Ove Hjorth (S), Jonny Husén (S), Britt Hedberg (S) och Malena Ranch (MP) reserverar sig till förmån för Ove Hjorths yrkande. Ärendet Förslag till skrivelse föreligger från kontoret för hälsa, vård och omsorg. Förslag till revidering av nämndens riktlinjer för bidrag till föreningar tas fram årligen av kontoret i samarbete med berörda föreningar och organisationer. Förslaget utarbetas utifrån kontoret och föreningarnas erfarenheter från föregående års ansökningstillfälle. Ansökningstillfället för såväl sociala föreningar som handikappföreningar har under tidigare år varit den 15 september. Önskemål har framförts från ett antal sociala föreningar att tidigarelägga ansökningstillfället till den 31 maj medan handikappföreningarna har framfört det motsatta önskemålet om att senarelägga ansökningstillfallet till den 15 oktober. Yrkande Ordförande Stig Rådahl (M) yrkar bifall till föreliggande skrivelse med följande ändringar och tillägg. På sidan ett ska punkt 2 tas bort, punkt 4 ska vara kvar och sidfoten kompletteras med "eller registrerat trossamfund". Övriga ledamöter bifaller yrkandet. Ove Hjorth (S) yrkar tillägg på sidan två, punkt 1 ska kompletteras med "samt bidrar till ett socialt förebyggande arbete". sgång Ordförande ställer proposition på dels eget yrkande och dels på Ove Hjorths yrkande och finner att nämnden bifaller det egna yrkandet.

9 Uppsala "KOMMUN NÄMNDEN FÖR HÄLSA OCH OMSORG 9(17) 186 Uppföljning av HSO Uppsala kommun NHO att återremittera ärendet för att kontrollera vissa juridiska aspekter.

10 10(17) 187 Svar på skrivelse från Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna i Uppsala gällande Lusthuset NHO att skrivelsen ska anses vara besvarad med vad som anförs i ärendet. Ärendet Förslag till skrivelse föreligger från kontoret för hälsa, vård och omsorg. Ordförande i Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna i Uppsala (FUB Uppsala) har skickat en skrivelse gällande kvaliteten i verksamheten i Lusthuset. Hon menar att det är en uppskattad verksamhet och att det arbetssätt som fmns på Lusthuset behöver fortsätta att utvecklas i samarbete med lämpliga professioner från landstinget. De lokaler där Lusthuset nu är beläget är uppsagda och Vård & bildning har för avsikt att förlägga verksamheten i en lokal ansluten till en arman daglig verksamhet. Detta för att skapa samordningsvinster med annan personal så att Lusthuset inte enbart är beroende av en personal. 7

11 11(17) 188 Avtalsuppföljning vid Utsikten Daglig verksamhet, Diakonistiftelsen Samariterhemmet NHO att med beaktande av resultatet godkänna rapporten. Ärendet Förslag till skrivelse föreligger från kontoret för hälsa, vård och omsorg. Kontoret för hälsa, vård och omsorg (HVK) genomförde en planerad avtalsuppföljning vid Utsikten daglig verksamhet den 10 juni samband med avtalsuppföljningen genomfördes samma dag en dokumentationsgranskning i verksamheten och en sammanställning av resultatet finns inkluderat i rapporten. Uppföljningen visade att det förelåg enstaka brister och förbättringsområden. En handlingsplan begärdes in kring de områden där brister i förhållande till krav i avtal förelåg. Handlingsplan inkom den 6 augusti Kontoret begärde ett utvecklat och förtydligat svar gällande rutinen för hot och våld och detta inkom den 22 augusti. Kontoret bedömde därmed svaren som tillfredsställande och ser nu ärendet som avslutat. Dock kommer en ny granskning av dokumentationen att ske under hösten 2013 för att säkerställa att inga brister kvarstår.

12 12(17) 189 Ej verkställda gynnande beslut NHO att godkänna upprättad rapport om ej verkställda gynnande beslut enligt 4 kap. 1 SoL och 9 LSS som inte verkställts inom tre månader, i enlighet med nämndens rapporteringsskyldighet jämlikt 16 kap. 6 f-h SoL och 28 f-h LSS, att tillsammans med föreslaget missiv från nämnden avge rapporten till kommunfullmäktige, att låta expediera rapport och missiv till kommunstyrelsen för beredning till kommunfullmäktige, och att uppdra åt kontoret att återkomma med förslag på hur statistikredovisningen kan utvecklas med avseende på kön som en del i nämndens arbete med jämställdhetsintegrering. Sammanfattning Nämnden för hälsa och omsorg har jämlikt 16 kap 6 f - h SoL och 28 f-h LSS skyldighet att kvartalsvis rapportera till Socialstyrelsen, kommunens revisorer och kommunfullmäktige gynnande beslut om bistånd enligt 4 kap 1 SoL och 9 LSS som ej verkställts inom tre månader från dagen för respektive beslut. Rapporten ska ange vilka typer av bistånd besluten gäller och hur lång tid som förflutit från dagen för respektive beslut.

13 13(17) 190 Tidplan samt risk- och konsekvensanalys för konkurrensutsättning av ännu ej upphandlad verksamhet NHO att ge kontoret i uppdrag att ta fram förfrågningsunderlag för konkurrensutsättning av psykiatriboende, boendestöd och korttidsboende enligt i ärendet redovisad tidplan, och att uppdra till kontoret att återkomma med underlag för beslut kring LOV alternativt LOU vid de verksamheter där LOV kan vara ett alternativ. Reservationer Eva Christiernin (S), Ove Hjorth (S), Jonny Husén (S), Britt Hedberg (S) Malena Ranch (MP), och Fredrik Leijerstam (MP) lämnar en skriftlig reservation/ersättaryttrande enligt bilaga 1. Ärendet Förslag till skrivelse föreligger från kontoret för hälsa, vård och omsorg. Nämnden har gett kontoret i uppdrag att ta fram tidplan samt risk- och konsekvensanalys för konkurrensutsättning av ännu ej upphandlad verksamhet. Nämnden påtalar några revideringar som behöver göras i handlingen. Yrkanden Ordföranden Stig Rådahl (M) yrkar bifall till föreliggande skrivelse med den ändring att sista stycket gällande individ och familjeomsorg (IFO) ska utgå. Malena Ranch (MP) yrkar avslag på ärendet. Eva Christiernin (S), Ove Hjorth (S), Jonny Husén (S) och Britt Hedberg (S) yrkar i första hand bifall till Malena Ranchs avslagsyrkande. I andra hand yrkas om följande två att-satser: att de verksamheter som konkurrensutsätts enligt LOU ska upphandlas i form av kvalitetsupphandling, att uppdra till kontoret att återkomma med underlag för beslut kring LOV alternativt LOU vid de verksamheter där LOV kan vara ett alternativ.

14 14(17) sgång Ordföranden ställer först föreliggande reviderad att-sats under proposition bifall till respektive avslag på och finner att nämnden bifaller densamme. Votering begärs och verkställs: Den som bifaller föreliggande reviderad att-sats röstar ja och den som avslår röstar nej. Med 6 ja-röster mot 5 nej-röster beslutar nämnden att bifalla föreliggande reviderad att-sats. Ja-röster avges av Gunvor Nicander-Ekström (M), Inger Liljeberg-Kj elsson (M), Benny Lindholm (FP), Johanna Lönn (FP), Martin Wisell (KD) och Stig Rådahl (M). Nej-röster avges av Eva Christiernin (S), Ove Hjorth (S), Jonny Husén (S), Britt Hedberg (S) och Malena Ranch (MP). Därefter ställer ordföranden proposition på bifall till respektive avslag på yrkandet att uppdra till kontoret att återkomma med underlag för beslut kring LOV alternativt LOU vid de verksamheter där LOV kan vara ett alternativ, och finner bifall för yrkandet. Slutligen ställer ordföranden proposition på bifall till respektive avslag på yrkandet att de verksamheter som konkurrensutsätts enligt LOU ska upphandlas i form av kvalitetsupphandling, och finner att nämnden avslår yrkandet. Votering begärs och verkställs: Den som bifaller lägstaprisupphandling röstar ja och den som bifaller kvalitetsupphandling röstar nej. Med 6 ja-röster mot 5 nej-röster beslutar nämnden att avslå yrkandet om kvalitetsupphandling. Ja-röster avges av Gunvor Nicander-Ekström (M), Inger Liljeberg-Kj elsson (M), Benny Lindholm (FP), Johanna Lönn (FP), Martin Wisell (KD) och Stig Rådahl (M). Nej-röster avges av Eva Christiernin (S), Ove Hjorth (S), Jonny Husén (S), Britt Hedberg (S) och Malena Ranch (MP).

15 Uppsala "KOMMUN 15(17) 191 Anmälan av protokoll, meddelanden, skrivelser mm nämnden för hälsa och omsorg NHO att lägga förteckningen med anmälningsärenden till handlingarna. Ärendet Separat förteckning över anmälningsärenden föreligger. 192 Anmälan av protokoll från arbetsutskott att med godkännande lägg protokollet till handlingarna. 193 Anmälan av nämndens protokoll att med godkännande lägg protokollet till handlingarna.

16 Uppsala "KOMMUN 16(17) 194 Anmälan av protokoll från vård- och behandlingsutskottet , och att med godkännande lägg protokollen till handlingarna. 195 Anmälan av inkomna delegationsbeslut Anmäles de delegationsbeslut som fattats enligt tjänstemannadelegationen. fattad av Gunvor Nordström Liiv, uppdragsstrateg: 7.1 fattad perioden till (28 beslut) avseende mestadels el-rullstolar. Delegeringslista från sektionen för individ- och familjeomsorg vuxna avseende juli fattad av ordförande Stig Rådahl: 1.1 fattad avseende yttrande till kommunstyrelsen över remiss från Regeringskansliet Finansdepartementet gällande Betänkandet Privata utförare - Kontroll och insyn SOU 2013:53.

17 17(17) 196 Fråga från Malena Ranch (MP) gällande budgetgenomgång Malena Ranch efterfrågar för hela nämndens räkning en fördjupad budgetgenomgång avseende kostnader och kostnadsutveckling. Genomgången kan läggas i samband med någon nämnd under hösten och får ta ca 1 timme. 197 Fråga från Malena Ranch (MP) gällande personliga ombud Malena Ranch frågar när avtalet går ut med HSO Visst gällande personliga ombud. I samband med förändring av avtalet så önskas en utredning om möjligheten att utöka personliga ombud. Kontoret återkommer i frågan. 198 Martin Wisell (KD) rapporterar från konferenser Martin Wisell rapporterar från konferens om hedersrelaterat förtryck & våld bland ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning som TRIS (Tjejers Rätt I Samhället) anordnade 13 september 2013, och från studiebesök i Århus i Danmark september Anmälan av ordförandebeslut Anmäles ordförandebeslut fattad av Stig Rådahl avseende yttrande till kommunstyrelsen över remiss från Regeringskansliet Finansdepartementet gällande Betänkandet Privata utförare - Kontroll och insyn SOU 2013:53.

18 Bilaga 1 Reservation och ersättaryttrande ärende 3.10 Tidplan samt risk- och konsekvensanalys för konkurrensutsättning av ännu ej upphandlad verksamhet I juni beslutade nämnden att konkurrensutsätta så mycket av verksamheten som möjligt på snabbast tänkbara tid. Vi reserverade oss mot det beslutet. Vi kritiserade att upphandlingarna enbart sågs som ett sätt att minska utgifterna. Vi är öppna för olika utförare, men vi vill se en vinst i form av högre kvalitet i verksamheten snarare än de kronor och ören som den borgerliga majoriteten så ensidigt fokuserar på. Vi är väl medvetna om att nämndens ekonomi är mer än ansträngd. Det beräknade underskottet för innevarande år pekar på närmare 40 miljoner kronor, detta trots att nämnden under året vidtagit flera åtgärder för att minska utgifterna. Underskottet har flera orsaker, men kan främst sammanfattas som brist på bostäder inom LSS och socialpsykiatri och ett ökat antal människor i behov av nämndens insatser (volymökningar). Bostadsbristen ser dock ut att lösas under kommande år då femtio nya bostäder kommer att färdigställas. Här vidtas åtgärder för att på sikt nå en ekonomi i balans. Den andra tongivande orsaken - volymökningarna - är tyvärr inte i samma fokus för ett lösningsorienterat politiskt tänkande. Kommunfullmäktiges ekonomiska ersättning till nämnden utgår från en på förhand fastslagen uppräkning av antalet brukare, vilket i praktiken innebär att nämnden inte kompenseras för alla människor som omfattas av insatser. På så sätt minskar den reella andelen resurser per brukare när fler personer flyttar in till kommunen eller får en diagnos. Detta strukturfel är något som måste lyftas till diskussion. Finns det lämpligare former att beräkna och fördela resurser på? Vi har vid flera tillfällen både påpekat och yrkat att nämnden ska samråda med kommunstyrelsen i denna fråga. Detta har den borgerliga majoriteten valt att ignorera, vilket vi å det starkaste beklagar. Det aktuella beslutet om att forcera konkurrensutsättningar är ett led i att få bukt med nämndens skenande ekonomi. Inför beslutet betonade Socialdemokraterna och Miljöpartiet flera gånger vikten av en ordentlig konsekvensanalys som vid sidan av de ekonomiska effekterna också belyste konsekvenser för medarbetare och brukare. Vi menar att så pass viktiga beslut inte kan fattas utan att alla politiker är medvetna om de konsekvenser som kan uppstå. Detta fick vi inte. Vi valde då att yrka på att upphandlingarna skulle ske i form av så kallade kvalitetsupphandlingar där den utförare som kan ge bäst kvalitet får ta över verksamheten. Idag sker alla upphandlingar inom nämnden för hälsa och omsorg enligt modellen "lägsta pris". Den billigaste vinner. Alliansen valde modellen "lägsta pris". Vi reserverar oss därför mot beslutet att ta fram förfrågningsunderlag för ännu ej upphandlad verksamhet enligt modellen "lägsta pris". Eva Christiernin (S) Ove Hjorth (S) Jonny Husén (S) Britt Hedberg (S) Malena Ranch (MP) Fredrik Leijerstam (MP)

Sammanträdesdatum: Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg

Sammanträdesdatum: Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg Uppsala "KOMMUN NÄMNDENS FÖR HALSA OCH OMSORG 1(6) Plats och tid: Ledamöter: Storskogen, 15:00-18:30 Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), l:e vice ordförande Malena Ranch (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesdatum: Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg

Sammanträdesdatum: Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg "KOMMUN NÄMNDENS FOR HALSA OCH OMSORG 1(11) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: Storskogen, 15:00-17:30 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), l:e vice ordförande Malena Ranch (MP),

Läs mer

Sammanträdesdatum: Ersättare:

Sammanträdesdatum: Ersättare: 1(3) NÄMNDEN FÖR HÄLSA OCH OMSORG SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Platsochtid: Aspen, 16:00-17:00 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Gunvor Nicander-Ekström (M) Inger Liljeberg-Kjelsson (M) Josefine Andersson

Läs mer

Sammanträdesdatum: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. rg

Sammanträdesdatum: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. rg "KOMMUN NÄMNDENS FÖR HÄLSA OCH OMSORG 1(7) Plats och tid: Storskogen, 15:15-19:10 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Ersättare: Benny Lindholm (FP) Martin Wisell (KD), 1 :e vice Eva Christiernin (S)

Läs mer

Sammanträdesdatum: Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. ior4iälsa, vård och.omsorg "^^L^^..

Sammanträdesdatum: Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. ior4iälsa, vård och.omsorg ^^L^^.. NÄMNDENS FOR HALSA OCH OMSORG 1(10) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: Ledamöter: Storskogen, 15:00-18.30 Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), l:e vice ordförande Malena Ranch (MP), 2:e vice

Läs mer

Uppsala KOMMUN ALDRENAMNDENS ARBETSUTSKOTT

Uppsala KOMMUN ALDRENAMNDENS ARBETSUTSKOTT KOMMUN ALDRENAMNDENS 1(5) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: Vattenhästen, 15:00-17:10 Ledamöter: Ebba Busch (KD), ordförande Caroline Andersson (S), 2:e vice ordförande Erica Närlinge (FP) Cecilia Bernsten

Läs mer

Sammanträdesdatum: 2013-11-28. Psykiatrins hus Akademiska sjukhuset, 14:00-18:30. Ersättare:

Sammanträdesdatum: 2013-11-28. Psykiatrins hus Akademiska sjukhuset, 14:00-18:30. Ersättare: "KOMMUN NÄMNDEN FOR HALSA OCH OMSORG 1(16) SAMMANTRADESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2013-11-28 Plats och tid: Psykiatrins hus Akademiska sjukhuset, 14:00-18:30 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Martin

Läs mer

Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg 2013-04-24

Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg 2013-04-24 KOMMUN ÄLDRENÄMNDENS 1(7) Plats och tid: Vattenhästen, 15:00-17:30 Ledamöter: Mats Hansén (M), ordförande Ersättare: Caroline Andersson (S), 2:e vice ordförande Cecilia Bernsten (C) Ledamöter med närvaro-och

Läs mer

Uppsala "KOMMUN. Ml 4< SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Storskogen, 14:00-17:00. Ebba Busch (KD), ordförande Ersättare: Cecilia Bernsten (C)

Uppsala KOMMUN. Ml 4< SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Storskogen, 14:00-17:00. Ebba Busch (KD), ordförande Ersättare: Cecilia Bernsten (C) ALDRENAMNDENS 1(7) Sarnmanträdesdatum: 2012-11-20 Plats och tid: Ledamöter: Storskogen, 14:00-17:00 Ebba Busch (KD), ordförande Ersättare: Cecilia Bernsten (C) Mats Hansén (M), 1 :e vice Erica Närlinge

Läs mer

Ersättare: Tomas Odin, tf direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg /

Ersättare: Tomas Odin, tf direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg / KOMMUN ALDRENAMNDENS 1(6) SAMMANTRÅDESPROTOKOLL Plats och tid: Vattenhästen, 15:00-16:50 Ledamöter: Ebba Busch (KD), ordförande Mats Hansén (M), 1 :e vice ordförande Cecilia Bernsten (C) Eva Adler (MP)

Läs mer

Uppsala "KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(22)

Uppsala KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(22) Uppsala "KOMMUN NÄMNDEN FOR HALSA OCH OMSORG 1(22) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: Bergius, 15:00-19:00 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), l:e vice ordförande Malena Ranch

Läs mer

Sammanträdesdatum: 2013-07-11. Ersättare:

Sammanträdesdatum: 2013-07-11. Ersättare: "KOMMUN NÄMNDENS FÖR HÄLSA OCH OMSORG (FÖRSTÄRKT) SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(7) Plats och tid: Storskogen 15:00-16:10 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), l:e vice ordförande Eva Christiernin

Läs mer

Sammanträdesdatum: Ersättare:

Sammanträdesdatum: Ersättare: NÄMNDENS FOR HALSA OCH OMSORG 1(6) Plats och tid: Storskogen, 15:00-16:45 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Malena Ranch (MP), 2:e vice ordförande Ersättare: Övriga deltagare: Magnus Johannesson,

Läs mer

Överföring av ansvaret för träffpunkt Gudruns uppdrag till omsorgsnämnden

Överföring av ansvaret för träffpunkt Gudruns uppdrag till omsorgsnämnden KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Datum 2015-12-07 Diarienummer KSN-2015-1447 Kommunstyrelsen Överföring av ansvaret för träffpunkt Gudruns uppdrag till Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesdatum: Stationsgatan 12, klockan

Sammanträdesdatum: Stationsgatan 12, klockan Uppsala au 1 (7) Plats och tid: Stationsgatan 12, klockan 15.00-16.40 Tjänstgörande: Eva Christiernin (S), ordf Åsa Puide (MP), 1:e vice ordf, ej 201 Jonny Husén (S) Britt-Marie Löfgren (S) Anton Berg

Läs mer

Uppsala "KOMMUN ALDRENAMNDENS ARBETSUTSKOTT

Uppsala KOMMUN ALDRENAMNDENS ARBETSUTSKOTT "KOMMUN ALDRENAMNDENS 1(9) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: Ledamöter: Vattenhästen, 15:00-18:20 Ebba Busch (KD), ordförande Mats Hansén (M), 1 :e vice ordförande Caroline Andersson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Uppsala "KOMMUN NÄMNDEN FOR HALSA OCH OMSORG

Uppsala KOMMUN NÄMNDEN FOR HALSA OCH OMSORG Uppsala "KOMMUN NÄMNDEN FOR HALSA OCH OMSORG 1(29) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: KS-salen, Stadshuset, 15:00-19:20 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD)1 :e vice ordförande Malena

Läs mer

Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg

Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg KOMMUN ALDRENAMNDENS ARBETSUTSKOTT 1(6) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: Skansberget, 15:00-18:00 Ledamöter: Ebba Busch (KD), ordförande Mats Hansén (M), 1 :e vice ordförande Caroline Andersson (S),

Läs mer

Uppsala "KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(7) Erica Närlinge (FP)

Uppsala KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(7) Erica Närlinge (FP) "KOMMUN ALDRENAMNDENS 1(7) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: Storskogen, 16:00-18:15 Ledamöter: Ebba Busch (KD), ordförande Ersättare: Lars O Ericsson (C) Caroline Andersson (S), 2:e vice Eva Adler

Läs mer

Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg

Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg 1(16) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid: Bergius, 15:00-17:50 Ledamöter: Ebba Busch Thor (KD), Ordförande Mats Hansén (M), 1 :e vice ordförande Caroline Andersson (S), 2:e vice ordförande Gunnel Jägare

Läs mer

sala -4Sr- 2,L Eva Christiernin (S), ordförande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Börje Hallberg (S)

sala -4Sr- 2,L Eva Christiernin (S), ordförande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Börje Hallberg (S) sala KOMMUN Plats och tid: Omsorgsförvaltningen, Stationsgatan 12, klockan 15.00-17.45 Tjänstgörande: Eva Christiemin (S), ordf Asa Puide (MP), 1:e vice ordf Angelique Prinz Bliz (L), 2:e vice ordf Jonny

Läs mer

Datum tillsammans med föreslaget missiv från nämnden (bilaga 2) avge rapporten till kommunfullmäktige samt

Datum tillsammans med föreslaget missiv från nämnden (bilaga 2) avge rapporten till kommunfullmäktige samt Uppsala T "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Karlsson Elisabeth Datum -11-07 Diarienummer NHO--0105.31 Nämnden för hälsa och omsorg Ej verkställda gynnande beslut Förslag till beslut

Läs mer

Uppsala KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(20) (M), ordförande

Uppsala KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(20) (M), ordförande KOMMUN NÄMNDEN FOR HALSA OCH OMSORG SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(20) Platsochtid: Bergius, 15:00-19:10 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), 1 :e vice ordförande from 53 Malena Ranch (MP),

Läs mer

Omsorgsförvaltningen, Stationsgatan 12, klockan Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Omsorgsförvaltningen, Stationsgatan 12, klockan Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. upeleloi Plats och tid: Omsorgsförvaltningen, Stationsgatan 12, klockan 15.00-17.40 Tjänstgörande: Eva Christiernin (S), ordf Asa Puide (MP), 1:e vice ordf Angelique Prinz Bliz (L), 2:e vice ordf Jonny

Läs mer

cfefe. låpå^^ iåj^f SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Ordförande Caroline Andersson (S), 2:e vice ordförande

cfefe. låpå^^ iåj^f SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Ordförande Caroline Andersson (S), 2:e vice ordförande 1(14) Platsochtid: Aspen, 15:00-16.30 Ledamöter: Ebba Busch Thor (KD), Ersättare: Carl Johan Drott (M) from 197 Ordförande Johan Carlsson (M) Mats Hansén (M), 1 :e vice Jonas Larsson (S) ordförande Caroline

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Ersättare: Kontoret för hälsja, vård och omsorg Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Ersättare: Kontoret för hälsja, vård och omsorg Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. "KOMMUN NÄMNDENS FOR HALSA OCH OMSORG SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(13) Plats och tid: Ledamöter: Storskogen, 15:00-18:00 Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), l:e vice ordförande Malena Ranch (MP),

Läs mer

Sammanträdesdatum: 2014-04-24. Ersättare: Johanna Lönn (FP) from 75

Sammanträdesdatum: 2014-04-24. Ersättare: Johanna Lönn (FP) from 75 Uppsala "KOMMUN NÄMNDEN FOR HALSA OCH OMSORG SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(21) Plats och tid: Aspen, 15:00-19:45 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), l:e vice ordförande Fredrik Leijerstam

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(16) Platsochtid: Aspen, 15:00-18:10 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), l:e vice ordförande Malena Ranch (MP), 2:e vice ordförande tom 14 Gunvor Nicander-Ekström (M) Inger Liljeberg-Kjelsson

Läs mer

Ersättare: Börje Hallberg (S), Tomas Odin, direktör Magnus Johannesson, avdelningschef Helena Thorén-Lindqvist, kommunikationsstrateg

Ersättare: Börje Hallberg (S), Tomas Odin, direktör Magnus Johannesson, avdelningschef Helena Thorén-Lindqvist, kommunikationsstrateg upplelue OMS ORGS NÄMNDEN 1(13) Plats och tid: Bergius, 15:15 18.15 Ledamöter: Eva Christiernin (S), ordf. Åsa Puide (MP), 1:e vice ordf. Angelique Prinz Blix (FP), 2:e vice ordf. Britt-Marie Löfgren (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Den 22 april kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 22 april kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-04-08 1 (14) Plats och tid Psykiatrins hus/akademiska sjukhuset, ingång 10, Uppsala, 2014-04-08, kl. 14.00-17.00 Beslutande Malena Ranch (MP) ordförande

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 12.30 16.00 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott

Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott Datum: 2019-04-04 Tid: 08:45-09:00 Plats: Lokal Bolmen, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Roland Gustbée (M) (ordförande) Eva Johnsson (KD) (vice ordförande)

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2012-05-09 kl 10:30-11:10 Beslutande: Åsa Herbst (M) Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Eva Kullenberg (FP) Övriga närvarande: Lena

Läs mer

Uppsala u, L14.A.4 Kerstin Sundqvist, sek eterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10)

Uppsala u, L14.A.4 Kerstin Sundqvist, sek eterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Uppsala u, 1(10) Plats och tid: Stationsgatan 12, klockan 15.00-17.30 ande: Eva Christiernin (S), ordförande Åsa Strahlemo (MP), 1:e vice ordf Angelique Prinz Blix (L), 2:e vice ordf Jonny Husén (S) Britt-Marie

Läs mer

att överföra kr i kommunbidrag från äldrenämnden till omsorgsnämnden i 2016 års budget

att överföra kr i kommunbidrag från äldrenämnden till omsorgsnämnden i 2016 års budget KF 23 29 FEB 2016 Handläggare Davidsson Per Datum 2015-12-07 Diarienummer KSN-2015-1447 Kommunstyrelsen 23. Överföring av ansvaret för träffpunkt Gudruns uppdrag till omsorgsnämnden Förslag till beslut

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Bo Lundqvist (c) Robert Lindgren (s) Sandra Brändström (s) Marie Viberg (c)

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Bo Lundqvist (c) Robert Lindgren (s) Sandra Brändström (s) Marie Viberg (c) Plats och tid Kommunkontoret 2015-02-09 kl 8.00 12:00 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Bo Lundqvist (c) Robert Lindgren (s) Sandra Brändström (s) Marie Viberg (c) Övriga deltagare David Grahn

Läs mer

Sammanträdesdatum: Stationsgatan 12, klockan

Sammanträdesdatum: Stationsgatan 12, klockan emloi Plats och tid: Sammanträdesdatum: 201 8-01-3 1 Stationsgatan 12, klockan 15.00-18.00 ande: Eva Christiernin (S), ordförande Åsa Strahlemo (MP), 2:e vice ordförande Jonny Husén (S) Britt-Marie Löfgren

Läs mer

Sammanträdesdatum: 2014-08-28

Sammanträdesdatum: 2014-08-28 NÄMNDEN FOR HALSA OCH OMSORG SAMMANTRADESPROTOKOLL (22) Plats och tid: Ledamöter: KS-salen Stadshuset, 15:00-18:15 Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), 1 :e vice ordförande Malena Ranch (MP),

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal,

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-09-26 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.10 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordf. Kenneth

Läs mer

Datum låta expediera rapport och missiv till kommunstyrelsen för beredning till kommunfullmäktige.

Datum låta expediera rapport och missiv till kommunstyrelsen för beredning till kommunfullmäktige. Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Karlsson Elisabeth Datum 23-8-22 Diarienummer NHO-23-5.3 Nämnden för hälsa och omsorg Ej verkställda gynnande beslut Förslag till beslut

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13) Sammanträdesdatum s. 1 (13) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 08:30 10:20 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Lena Forsberg (M) Anders Widesjö

Läs mer

Patrik Wilhelmsson, verksamhetschef VO Anders Ferm, ekonom. 15 Underskrifter Sekreterare Anders Ivarsson

Patrik Wilhelmsson, verksamhetschef VO Anders Ferm, ekonom. 15 Underskrifter Sekreterare Anders Ivarsson 1 (7) Plats och tid Sammanträdesrum Boken, kl. 14.00-15.25 Beslutande Jenny Delén (M), 1 vice ordförande Lars Ottosson (PF), 2 vice ordförande Berith Lantz (S), tjänstgörande ersättare Catharina Tann (S)

Läs mer

Stationsgatan 12, 6 december Annie Arkebäck Mora, sekreterare

Stationsgatan 12, 6 december Annie Arkebäck Mora, sekreterare 1(10) uppleue Plats och tid: Stationsgatan 12, klockan 16.00-17.30 ande: Monica Östman (S), Ordförande Ersättare: Staffan Yngve (S) Eva Adler (MP), 1:e vice Eileen Rönnlund-Holmgren (S) ordförande Monica

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Äldrenämnden. tillsammans med föreslaget missiv från nämnden (bilaga 2) avge rapporten till kommunfullmäktige samt

Äldrenämnden. tillsammans med föreslaget missiv från nämnden (bilaga 2) avge rapporten till kommunfullmäktige samt Uppsala ^ KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Karlsson Elisabeth 203-02-0 Diarienummer ALN-202-025.30 Äldrenämnden Rapportering av ej verkställda gynnande beslut enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämnden 2017-04-19 1(9) Plats och tid Nymansgatan 23, 19 april 2017 kl 09:00 Beslutande Ledamöter Tove Bergman (MP), Ordförande Krissi Johansson (S), Vice ordförande Christofer Lundholm

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-08-27 1 [7] Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunkontoret kl 18.30 20.30 Beslutande Förteckning enligt bilaga Övriga närvarande Bo Svensson,

Läs mer

Sammanträdesdatum: Ersättare:

Sammanträdesdatum: Ersättare: ALDRENAMNDENS 1(7) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: Storskogen, 16:00-18:20 Ledamöter: Ebba Busch Thor (KD), ordförande Mats Hansén (M), l:e vice ordförande Caroline Andersson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll (6)

Sammanträdesprotokoll (6) Sammanträdesprotokoll 2014-06-02 1 (6) Tid och plats Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Justerare Plats och tid för justering Måndagen den 2 juni, kl. 17.00 17.40, Dirigenten, Stadshuset. Kerstin König

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.00-08.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg V Eivor Hellman

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Plats och tid Yxningen, kommunhuset kl. 08:30 10:10 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), ordförande Carin Palm (S) för Kenneth Axelsson, (M) Astrid-Marie Jonsson (C)

Läs mer

KS SEPTEMBER 2014

KS SEPTEMBER 2014 KS 23 10 SEPTEMBER 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2014-05-15 Diarienummer KSN-2013-0885 Kommunstyrelsen Motion av Eva Christiernin (S) och Malena Ranch (MP) om nytt styrdokument

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 93-100 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 17.35 ande Närvarande,ej tjänstgörande ledamöter Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros Boström (m) Marianne Blom (c)

Läs mer

r 7 ,14 7. ÄLDRENÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Linne. vårdboende, Stenbrohultsvägen 93, klockan 16:00-18:45

r 7 ,14 7. ÄLDRENÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Linne. vårdboende, Stenbrohultsvägen 93, klockan 16:00-18:45 Plats och tid: Linne. vårdboende, Stenbrohultsvägen 93, klockan 16:00-18:45 ande: Monica Östman (S), Ordförande Ersättare: Eva Adler (MP), 1:e vice ordf. Stefan Hanna (C), 2:e vice ordf. Jonas Larsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2017-10-03, kl. 18:30-20:07 Ajournering: 19:00-19:15 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist

Läs mer

upp(5.», ifprys SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

upp(5.», ifprys SAMMANTRÄDESPROTOKOLL upp(5.», OMS ORGS NÄMNDEN 1(20) Plats och tid: Bergius, 15:00 18:00 Ledamöter: Eva Christiernin (S), ordf. Åsa Puide (MP), 1:e vice ordf. Angelique Prinz Blix (FP), 2:e vice ordf. Britt-Marie Löfgren (S)

Läs mer

Datum. ... Eva Saaw. ... Roger Eklund. ... Lena Jonsson. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Vård- och omsorgsnämnden

Datum. ... Eva Saaw. ... Roger Eklund. ... Lena Jonsson. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Vård- och omsorgsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Tunadal, Virgatan 7, Köping, kl 14.00 16.00 ande Övriga deltagande Roger Eklund (S), ordförande Inger Lindström (S) Rougel Frössle (S) Irene Smedberg (S) Jonny

Läs mer

Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunkontoret, fredagen den 23 november kl. 08:00

Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunkontoret, fredagen den 23 november kl. 08:00 1(18) Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 20 november 2018 kl. 08:00-14:00, ajournering för lunch kl. 11:30-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden

PROTOKOLL Socialnämnden 1 (4) Paragrafer 56-57 Plats och tid Socialförvaltningen Ylle 1 och 2,, kl. 16.30-17.30 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Hans-Bertil

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Omsorgsförvaltningen, Stationsgatan 12, klockan Ersättare: Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Omsorgsförvaltningen, Stationsgatan 12, klockan Ersättare: Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Uppsala u OMS ORGSNÄMNDEN 1(10) Plats och tid: Omsorgsförvaltningen, Stationsgatan 12, klockan 15.00-17.05 Tjänstgörande: Eva Christiernin (S), ordf Åsa Puide (MP), 1:e vice ordf Jonny Husén (S) Britt-Marie

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (14)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (14) 2014-01-28 1 (14) Plats och tid Älmhults kommunhus 28 januari 2014 kl. 8.30 11.20 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander (C)

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD)

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.00 15.17 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande:

Läs mer

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-05-05 1 (17) Plats och tid Hälsa och habiliterings ledningskontor, Uppsala, 2014-05-05, kl. 09.00-12.00 Beslutande Malena Ranch (MP) ordförande Magnus Ahlqvist

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

Kommunhuset vån 3, Sunnangränd 4, Tyresö

Kommunhuset vån 3, Sunnangränd 4, Tyresö TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Kommunhuset i Tyresö, sammanträdesrummet Myggdalen, plan 1 Onsdagen den 29 augusti 2007 kl 19.00-20.50 Beslutande Se närvarolista Övriga deltagare

Läs mer

Socialnämnden 2015-09-10

Socialnämnden 2015-09-10 100 Redovisning av delegationsbeslut enl. 35 Kommunallagen... 2 101 Budgetuppföljning med delårsredovisning... 3 102 Delgivningar... 4 103 Internkontroll... 5 104 Verksamhetsinformation... 6 105 Rapport

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Tryffeln Paragrafer 457-461 kl. 09:00-12:00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Eva-Lotta Pamp (M) (ordförande) Britt-Marie Kuylenstierna (MP) (vice

Läs mer

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s)

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (6) Sida Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva Engström Sekreterare

Läs mer

Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG

Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG 3. Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Karlsson Elisabeth Datum 2013-08-22 Diarienummer ALN-2013-0133.30 Äldrenämnden Ej verkställda gynnande beslut Förslag till beslut Äldrenämnden

Läs mer

ÄLDRENÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum:

ÄLDRENÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum: 1(13) Plats och tid: ande: Stationsgatan 12, lokal matsalen, klockan 16.00 17.50 Monica Östman (S), Ordförande Eva Adler (MP), 1:e vice ordf. Stefan Hanna (C), 2:e vice ordf. Jonas Larsson Tagizadeh (S)

Läs mer

Sammanträdesdatum:

Sammanträdesdatum: ÄLDRENAMNDENS ARBETSUTSKOTT (6) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: Fjällnora, 16:00-18:30 Ledamöter: Ebba Busch (KD), ordförande, ej Ersättare: Erica Närlinge (FP) 37 Cecilia Bernsten (C), ej 37 Mats

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-16:00 ande ledamöter Maria Hedin (S) (ordförande), Ann-Christin Wendpaap (S) (1:e vice ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Lennart Ohlsson

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN. Sammanträdesdatum: Socialförvaltningen, Stationsgatan 12, Uppsala, 09:00-10:50

SOCIALNÄMNDEN. Sammanträdesdatum: Socialförvaltningen, Stationsgatan 12, Uppsala, 09:00-10:50 1(12) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: Socialförvaltningen, Stationsgatan 12,, 09:00-10:50 ande: Hona Szatmåri Waldau (V), ordförande Ylva Stadell (S), l:e vice ordförande Mohamad Hassan (FP), 2:e

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag PROTOKOLL 2012-09-19 1(16) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 17.30 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Björn Liljedahl (M) Göran Malmestedt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (16)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (16) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid 2017-11-23, kl. 08:30-11:38 Sammanträdesdatum s. 1 (16) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Anders Widesjö (M)

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16) 2014-02-18 1 (16) Plats och tid Älmhults kommunhus 18 februari 2014 kl. 8.30 11.00 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

Kallelse till sammanträde med beredningen för äldre och funktionsnedsatta

Kallelse till sammanträde med beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-10-30 Elin Gottfridsson Närvårdsstrateg Tfn 018-611 30 15 E-post elin.gottfridsson@lul.se Beredningen för äldre och funktionsnedsatta Kallelse till sammanträde med beredningen för äldre och funktionsnedsatta

Läs mer

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C Socialnämnden 2014-10-14 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30 Beslutande Ledamöter Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C Tjänstgörande ersättare Birgitta

Läs mer

Kommunkontoret, Heby, 20 november 2013, kl 13.45. Sekreterare Paragrafer 97-106 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby, 20 november 2013, kl 13.45. Sekreterare Paragrafer 97-106 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00 11.20 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie Jansson (S) Åsa

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

'Uppsala KONTORET FOR HALSA, VARD OCH OMSORG

'Uppsala KONTORET FOR HALSA, VARD OCH OMSORG 'Uppsala KONTORET FOR HALSA, VARD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Karlsson Elisabeth 2014-02-03 ALN-2013-0133.30 Äldrenämnden Ej verkställda gynnande beslut (2013) Förslag till beslut Äldrenämnden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30

Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30 1 (13) Plats och tid ande Övriga närvarande Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30 Jessica Ashworth (M), Ordförande Harriet Paulsson (C), 1e vice ordförande Anders

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(17)

Sammanträdesprotokoll 1(17) Sammanträdesprotokoll 1(17) Plats och tid Soc konferens, Öjersbogården, 16.30-19:00 ande Christer Filipsson (FP), ordförande Inga-Stina Hesselius (S) Torsten Jansson (S) Ingrid Falquist (S), tjänstgörande

Läs mer

Kommunhuset vån 3, Sunnangränd 4, Tyresö

Kommunhuset vån 3, Sunnangränd 4, Tyresö TYRESÖ KOMMUN 1(9) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunhuset i Tyresö, sammanträdesrummet Myggdalen, plan 1 Onsdagen den 25 april 2007 kl 19.00 21.15 Beslutande Se närvarolista Övriga deltagare Se närvarolista

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 17 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 17 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:15-15:20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Gunnel Johansson (S) (ordförande), Maria Johansson Arnström (S) (1:e vice ordförande),

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-03-16 1(10) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 17.10 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Per Thorsell (M) Lise Lidbeck (FP) Gunvor Hanson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 20 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 20 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (S) Marta Pettersson (C) Sandra Brändström (S) Hans Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Kjell-Åke Nilsson (S) Marta Pettersson (C) Sandra Brändström (S) Hans Lindgren (S) Mari Viberg (C) Kommunstyrelsens socialutskott 2017-02-20 Sida 1 Plats och tid Nysätragården, Ånäset 2017-02-20 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (S) Marta Pettersson (C) Sandra Brändström (S) Hans Lindgren (S) Mari Viberg

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg 2011-12-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Ödeshög, fredagen den 2 december 2011 kl 8:00-11:20 Beslutande Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne

Läs mer

Datum Äldrenämnden

Datum Äldrenämnden Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Elisabeth Karlsson Datum 2013-11-08 Diarienummer ALN-2013-0133.30 Äldrenämnden Ej verkställda gynnande beslut Förslag till beslut Äldrenämnden

Läs mer