RSMH:s yttrande över betänkandet God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RSMH:s yttrande över betänkandet God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39)"

Transkript

1 Handläggare: Elin Odesson S2018/03436/FS Regeringen Socialdepartementet STOCKHOLM RSMH:s yttrande över betänkandet God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH, har genom remissen God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) beretts tillfälle att avge yttrande över ovan angivet förslag och vill med anledning av det framföra följande synpunkter. 1. Bakgrund RSMH organiserar sedan mer än 50 år på demokratisk grund människor med olika former av psykisk ohälsa. Många av våra medlemmar är personer som har eller har haft en långvarig och allvarlig psykisk ohälsa, inte sällan i kombination med olika psykiska funktionsnedsättningar. RSMH är en del av Funktionsrätt Sverige och är aktivt inom Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH. RSMH är religiöst och partipolitiskt neutralt och verkar aktivt för att motverka utanförskap och diskriminering. Underlaget för i detta yttrande framförda synpunkter är remissen av DS 2018:5 Ny lag om koordineringsinsatser inom hälso- och sjukvården, och RSMH svarar som en av Funktionsrätt Sveriges medlemsorganisationer. 2. Förslagen i delbetänkandet Förslagen i delbetänkandet God och nära vård en primärvårdsreform sammanfattas på regeringens hemsida såsom följer: Målbild och färdplan fördjupas

2 Färdplanen och målbilden för hälso- och sjukvårdssystemets omstrukturering fördjupas. Patientens delaktighet betonas. Utredningen föreslår nationella samråd om hur färdplanen ska genomföras. 2 Möjligheterna till uppföljning ökar Landsting/regioner ska till en nationell databas rapportera in uppgifter från utförare inom primärvården. I dag saknas systematisk nationell uppföljning av primärvården på aggregerad nivå. Likvärdig primärvård i hela Sverige Utredningen föreslår att primärvårdens uppdrag moderniseras i hälso- och sjukvårdslagen. Där ska framgå att primärvården svarar för medicinsk bedömning och behandling, förebyggande arbete, omvårdnad och rehabilitering som inte kräver andra medicinska eller särskilda tekniska resurser eller annan kompetens. Utredningens förslag ska tydliggöra primärvårdens uppdrag och skapa förutsättningar för en stark och likvärdig primärvård i hela Sverige. Utredningen föreslår att primärvårdens grunduppdrag regleras i förordning. Primärvården ska tillhandahålla de kompetenser och hälso- och sjukvårdstjänster som behövs för att svara för sitt grunduppdrag. Val av fast läkare avgörande för primärvårdens förtroende Utredningen föreslår att patientens möjlighet att få tillgång till och välja en fast läkarkontakt i primärvården förtydligas. Detta är avgörande för befolkningens fortsatta förtroende för primärvården. En fast kontakt i primärvården ska vara: specialist i allmänmedicin, specialist i geriatrik eller barn- och ungdomsmedicin eller ha annan likvärdig kompetens eller vara läkare under specialiseringstjänstgöring i allmänmedicin. För fast läkarkontakt föreslår utredningen att Socialstyrelsen meddelar de föreskrifter om patientansvar som behövs för att garantera en god och säker vård. För att stimulera tillgången till allmänläkare i primärvården föreslår utredningen att staten under åren finansierar 1250 specialiseringstjänster i allmänmedicin. Administrationen ska bli effektivare Utredningen bedömer att det kan finnas anledning att se över förutsättningarna för en mer professionsneutral reglering på förordningsnivå. Utredningen bedömer att verksamhetschefer inom vården bör se till att det finns tydliga riktlinjer om intygshantering. Utredningen föreslår att en journalanteckning signeras av den som är ansvarig för uppgiften, om det inte är obehövligt eller finns något synnerligt hinder.

3 3 Träder i kraft i juni 2020 Utredningen föreslår att samtliga föreslagna lagändringar ska träda i kraft den 1 juli RSMH:s synpunkter 1.1 Förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen RSMH tillstyrker förslagen om ändringar i hälso- och sjukvårdslagen, som en del i att förtydliga primärvårdens uppdrag. Det blir tydligt att bedömningar ingår i primärvårdens uppdrag, och att det inte är sjukhusen i sig som är fundamentet för specialiserad vård, utan de medicinska och tekniska kvaliteterna Fördjupad målbild och färdplan: från akutsjukhus till nära vård RSMH ger sitt fulla stöd till denna gemensamma målbild för förflyttningen från dagens sjukhustunga system till en ny första linjens hälso- och sjukvård, en hälso- och sjukvård med primärvården som bas, i samspel med sjukhus och kommunala insatser och tydligt utgående från patientens behov. Som RSMH uttryckt i remissvar till förra delbetänkandet stödjer vi fullt ut denna utveckling. Våra farhågor rör främst genomförandet. Vi ser att den av tradition sjukhustunga svenska hälso- och sjukvården inte enkelt kommer att låta sig förändras till en mer personcentrerad och nära vård, där erforderliga kompetenser finns i primärvården så att vård och omsorg också blir mer tillgängliga än idag. Detta gäller i synnerhet våra målgrupper, det vill säga personer med psykisk ohälsa och svårigheter som ofta kan vara långvariga. Vi vet att sjukskrivningarna på grund av psykiatriska diagnoser i Sverige mer än fördubblades mellan åren 2011 och 2016, och att närmare hälften av alla sjukskrivningar i dag beror på en psykiatrisk diagnos. Att möta denna utveckling på ett bra sätt redan i en ny första linjens hälso- och sjukvård där primärvården är basen, kräver en enorm tillförsel av resurser till primärvården av rätt kompetenser, i form av exempelvis kuratorer och psykologer men också läkare med specialistkompetens inom psykiatri. Det är viktigt att vård ges utifrån behov, inte efterfrågan på en marknad. Med primärvårdens utvidgade uppdrag kommer ett större ansvar. Patienter med komplexa och kanske kroniska besvär måste kunna känna sig trygga med både den akuta och den livslånga vården. För dessa patienter måste också läkarbesöket få ta längre tid, utan att det innebär en förlust för vårdcentralen. RSMH är positivt till att nuvarande uppdelning mellan slutenvård och öppenvård undersöks, eftersom den sannolikt inte längre fyller en ändamålsenlig funktion. Mycket av hälso- och sjukvården, också mer avancerad, sker utanför sjukhusen idag och det förefaller logiskt att det undersöks hur dessa gränssnitt kan bli mer moderna.

4 4 8.3 Att följa färdplanen Utredningen föreslår att utvecklingen ska följas genom rapportering inom fyra olika storheter: 1. Befolkning: Förtroende för hälso- och sjukvården. 2. Process: Oplanerade återinskrivningar inom 30 dagar. 3. Medarbetare: Andel (procent) utfärdade specialistbevis i allmänmedicin av totalt antal utfärdade specialistbevis. 4. Ekonomi: Kostnadsandel (procent) i det som definieras som landsting/ regioners primärvård i relation till samtlig hälso- och sjukvård i landsting/region. RSMH anser att framför allt den tredje storheten, Medarbetare genom måttet andel läkare som är specialister i allmänmedicin, behöver utvecklas ytterligare. Vi vet att psykisk ohälsa är ett av de allra största folkhälsoproblemen idag. Var nionde svensk äter en antidepressiv medicin. En miljon svenskar tar sömnmedel. Var fjärde ung kvinna rapporterar om oro och nedstämdhet. RSMH är av uppfattningen att det i hög grad är inom området psykisk hälsa som förstärkningar krävs i primärvården för att kunna möta behoven hos befolkningen. Det handlar om fler kuratorer, fler psykologer men också om fler läkare med specialistkompetens inom psykiatri som behövs. RSMH är mycket kritiskt till förslaget om förändrad läkarutbildning med slopat krav på allmäntjänstgöring. Som vi uppfattat det kommer läkarutbildningen inte att innehålla någon obligatorisk praktik alls i psykiatrisk verksamhet i framtiden. Vi är mycket oroade för att kunskaperna och kompetenserna inom läkarkåren när det gäller psykiatri och psykisk hälsa därmed kommer att försämras på sikt om förslaget görs. Detta går stick i stäv med utvecklingen, som visar att kunskaperna tvärtom behöver öka betydligt kring psykisk hälsa och psykiatri. Inte minst inom området psykisk ohälsa är det nödvändigt med en helomfattande övergång till personcentrerad vård. Många av våra medlemmar vittnar om bristen på en god människosyn i psykiatrin. Människor ses allt för ofta som passiva vårdmottagare, enbart som patienter och allt för sällan som unika individer med egna erfarenheter, kunskaper oh personliga preferenser. Det är viktigt att följa ekonomiutvecklingen. På samma sätt som utredningen förordar en övergång från den sjukhustunga vården till en god och nära vård med primärvården som bas, ser RSMH behovet av att styra över resurser till tidiga och förebyggande, hälsofrämjande insatser för att samtidigt kunna minska kostnaderna för dyrbar specialiserad och avancerad sjukvård när sjukdomsförloppen i stället hunnit gå väldigt långt. Både människor och samhället har mycket att vinna på att det finns en utvecklad, samordnad och tillgänglig primärvård där alla arbetar förebyggande, hälsofrämjande och motiverande arbete.

5 5 Det behöver styras över resurser från somatisk till psykiatrisk vård och omsorg. Fortfarande finns ett stigma runt psykisk ohälsa, som bidrar till att den psykiatriska vården är kraftigt underfinansierad. Medan nära hälften av alla sjukskrivningar idag beror på en psykiatrisk diagnos så går bara nio procent av den totala sjukvårdsbudgeten till psykiatri. Här behövs en anpassning till rådande verklighet. 8.4 Systematisk nationell uppföljning av primärvården på aggregerad nivå RSMH stödjer förslagen om nationell uppföljning av primärvården. RSMH vill i detta sammanhang även uppmärksamma behovet av utökade möjligheter att använda befintlig statistik i exempelvis socialregister för att göra uppföljningar och kunna förbättra vården och insatserna för gruppen personer med psykisk ohälsa. RSMH har tidigare gått ut med krav på lagändringar för att det ska bli möjligt att nationellt samla in personuppgifter från kommunernas socialregister. Som det är idag går det inte att se vilken hjälp personer med psykisk ohälsa får av kommunen eller vilka effekter olika insatser har. Det går inte heller att se hur jämlik vården och omsorgen är, eller på vilka sätt insatser skiljer sig åt mellan. Personnummerbaserad statistik är viktig för att kunna se resultatet av de insatser som ges. Det gäller både individ-, grupp- och samhällsnivå. Detta behövs både för forskningen och utvecklingen av vård och omsorg. Personer med psykisk ohälsa är en mycket utsatt grupp, kanske den allra mest utsatta när det gäller exempelvis utanförskap och privatekonomi. Stigmat kring psykisk ohälsa spiller över på politiska beslut. Att vi ogärna talar om dessa frågor får till följd att en väldigt stor grupp människor, äldre såväl som yngre och även många människor med lite svårare psykisk ohälsa, inte får den hjälp och det stöd som de behöver och som de borde ha rätt till. 9.1 Definitionen av primärvård behöver moderniseras RSMH tillstyrker förslaget. RSMH anser att det är bra om det görs ännu tydligare vad som är vårdens första linje, dvs att det är primärvården och att den ska ta hand om de allra flesta vårdbehov. RSMH ger sitt fulla stöd åt tankegången att också kvalificerad vård kan ingå i primärvårdsbegreppet och att det alltså inte enbart är de enklaste ingreppen som ska kunna utföras i primärvården. RSMH instämmer i att primärvårdens avgränsning inte i första hand ska kopplas samman med själva sjukhusbyggnaden, då allt mer också kvalificerad hälso- och sjukvård utförs på andra platser än på sjukhus, t ex särskilda boenden och ordinärt boende Vilka behov ska mötas? Utredningens förslag: I primärvården ska tillhandahållas de kompetenser och hälso- och sjukvårdstjänster som behövs för att svara för det behov av hälso- och sjukvård som av kvalitets- eller effektivitetsskäl inte kräver särskilda tekniska resurser eller annan specialistkompetens.

6 Utredningen säger att För att möta behoven hos den växande gruppen patienter med psykisk ohälsa krävs tillgång till hälso- och sjukvårdskuratorer och psykologer. RSMH anser, mot bakgrund av de senaste årens enorma ökning av den psykiska ohälsan i befolkningen, att det finns skäl för den framtida primärvården att tillhandahålla inte enbart kuratorer och psykologer utan också specialistläkare inom psykiatri. Det behövs också i läkarutbildningen ges en bättre grundkompetens i psykiatri. Idag ser RSMH att det finns brister när det gäller kunskaperna inom psykisk hälsa och psykiatri i allmänläkarkåren samtidigt som den psykiska ohälsan blivit det stora, alltjämt växande folkhälsoproblemet Vilka behov ska mötas? Utredningens förslag lyder: I primärvården ska tillhandahållas de kompetenser och hälso- och sjukvårdstjänster som behövs för att svara för det behov av hälso- och sjukvård som av kvalitets- eller effektivitetsskäl inte kräver särskilda tekniska resurser eller annan specialistkompetens. Det är ett allmänt hållet förslag som RSMH kan tillstyrka. Det utesluter inte på något sätt att specialistkompetens i psykisk hälsa och psykiatri ska tillhandahållas och vara tillgänglig i framtidens primärvård. Tvärtom bör det rimligen bli ett krav för framtiden, med tanke på utbredningen av psykisk ohälsa i den svenska befolkningen idag. RSMH:s bedömer därutöver att det finns anledning att diskutera om vården för psykisk ohälsa skall vara organiserad på samma sätt som den somatiska vården och integrerad i den senare. Det finns, trots allt, väsentliga skillnader mellan psykisk ohälsa och somatisk sjukdom. Det kan finnas skäl att undersöka fördelarna med en separat primärvård för psykisk ohälsa, som snarare är integrerad med den psykiatriska specialistnivån än med den somatiska primärvården. Det finns flera skäl till den modellen. Två av de främsta är att (1) kontinuitetsbrott i vårdkontakterna är förödande för patienterna inom den psykiatriska vården, och (2) patienter med psykiatrisk bakgrund får sämre vård, när de söker hjälp för somatiska åkommor Primärvårdens stödjande uppdrag Utredningens förslag: Primärvården ska ge sakkunnig information, rådgivning och stöd utifrån individuella behov, förutsättningar och preferenser till patienter som själv eller med hjälp av närstående kan vidta åtgärder. RSMH stödjer detta förslag. Det är ytterligare steg i riktning mot en mer personcentrerad vård, helt i linje med vad RSMH också förordar. Alla patienter behöver få större möjligheter att göra egna informerade val om sin egen vård. Detta får inte enbart gälla patienter som sjukvården anser är kompetenta, utan alla. Det behöver därför också finnas ett bredare utbud av terapier och behandlingar för patienter att välja mellan, inte minst för personer med psykisk ohälsa. Det kan vara allt från bättre läkemedel med färre biverkningar till kultur på recept eller förstärkta sociala sammanhang. Personer med svårare psykisk ohälsa har en betydligt högre dödlighet i somatiska sjukdomar än andra, exempelvis är medellivslängden för personer med schizofreni år kortare än för övriga befolkningen. Samsjuklighet och en komplex symtombild försvårar och här krävs både kunskap och tid för ett professionellt bemötande. 6

7 Kompetens för att utfärda intyg RSMH vill först säga att det skulle behövas ett helhetsgrepp kring hela processen för sjukskrivning och intygsskrivande. Det som i grunden är tänkt att vara ett system till skydd för den enskilde, där människor ska ha ett starkt försäkringsskydd och ges rätt till återhämtning och rehabilitering, har allt mer övergått till ett rättsosäkert system, där medicinska rådgivare och olika läkare överprövar varandra och där försäkringstagarna/brukarna står som förlorare. Systemet ska utgöra ett skydd för människor som drabbas av sjukdom, inte sätta skräck i dem. När det gäller Försäkringskassan verkar läkarens kompetens inte uppskattas av myndigheten eftersom den måste ta till utbildning för att lära läkarna att skriva intyg på rätt sätt. Hela intygsskrivningsprocessen verkar fungera illa och med bristande rättssäkerhet, något som alltid går ut över patienten. Hela systemet behöver ses över med det snaraste. Nuvarande amatörism som utövas av Försäkringskassan kan inte tillåtas fortsätta om kassan ska kunna behålla folkets förtroende. Sedan en kort synpunkt på intyg till privata försäkringsbolag. Det är ett oskick att dessa bolag över huvud taget har en möjlighet att begära läkarintyg för personer som vill skaffa exempelvis olycksfallsförsäkring eller någon form av sjukförsäkring. Bolagen vill kunna minska affärsriskerna men det sker på bekostnad av patienterna, som kanske aldrig kan få ett försäkringsskydd. När det gäller människor med funktionsnedsättning finns en hel del erfarenhet av hur dessa diskvalificeras från att få en försäkring efter att försäkringsbolaget fått ett läkarintyg från/om patienten. Detta är diskriminering av personer med funktionsnedsättning. RSMH anser att försäkringsbolag snarast borde förbjudas att begära läkarintyg från sina klienter. Nyligen har Socialstyrelsen haft ute på remiss ett förslag på föreskrifter om utfärdande av intyg i hälso- och sjukvården, ett förslag som RSMH fick tillfälle att yttra sig om. Där hade RSMH kunnat se betydande vinster om brukarrörelsen hade involverats i processen när förslaget togs fram. Dessa föreskrifter gällde bland annat intyg kring god man och förvaltare, psykiatrisk tvångsvård, rättspsykiatrisk vård och rättspsykiatrisk undersökning, intyg som kan få långtgående följder för patienterna och under lång tid. RSMH:s medlemsgrupper, ofta personer med svår och långvarig psykisk ohälsa, hör till de patientgrupper som har allra svårast att få sin röst hörd och att få inflytande i sin egen vård. Att ha med våra medlemsgrupper i framtagandet av förslag skulle betyda att brukarperspektivet är med från början och att förslagen har en bred förankring och därmed stark trovärdighet när de senare presenteras. När det ska tas ett helhetsgrepp kring intygsskrivandet är det viktigt att det tydliggörs reglerna kring jäv, och opartiskheten hos läkare och andra som har behörigheten att utfärda olika former av intyg. Inom våra medlemsgrupper har allt för många erfarenheten att läkare litar mer på varandra än på patienten, och att läkare kan slarva med att läsa journaler och i stället slentrianmässigt intyga vad andra läkare tidigare uttalat sig om. Skrivningarna kring detta är

8 8 därför viktiga ur patientsäkerhetssynpunkt, eftersom en del intyg kan få mycket långtgående konsekvenser för den enskilde patienten. Ett syfte med Socialstyrelsens översyn var också att anpassa föreskrifterna till digitaliseringen. Den övergripande visionen är ju att Sverige år 2025 ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter osv. Då menar vi från RSMH att det är viktigt att komma ihåg att en så stor andel som ungefär 20 procent av befolkningen saknar datorvana och att den andelen är bestående. Det handlar inte om den åldrande delen av befolkningen som inte tar till sig ny teknik utan om grupper av människor som har svårt med digitaliseringen och som aldrig kommer att bli några vana datoranvändare. Dessa personer återfinns inte sällan bland våra medlemsgrupper, det vill säga människor med psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning Intygshantering kräver stora arbetsinsatser Dessa förslag tillstyrks av RSMH. Det vore bra om en helhetsöversyn kunde göras av hela systemet med intygsskrivande i hälso- och sjukvården för olika ändamål. Kanske är det inte alla gånger nödvändigt att kommuner exempelvis behöver kräva särskilda läkarintyg för att kunna bevilja färdtjänst till personer som omfattas av LSS-lagstiftningen och redan är berättigade till andra av kommunen beslutade insatser. Riksförbundet för Social och Mental hälsa Jimmie Trevett Förbundsordförande Kristina Båth Sågänger Kanslichef CC: Funktionsrätt Sverige NSPH SKL

YTTRANDE. Dnr S2018/03436/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm. Stockholm den 15 november 2018

YTTRANDE. Dnr S2018/03436/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm. Stockholm den 15 november 2018 YTTRANDE Dnr S2018/03436/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 15 november 2018 God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Sammanfattning SPF Seniorerna stöder

Läs mer

Remissvar: God och nära vård 2018:39

Remissvar: God och nära vård 2018:39 Sundbyberg 2018-11-15 Diarienummer: S2018/03436/FS Vår referens: Sofia Karlsson Mottagare: s.remissvar@regeringskansliet.se Remissvar: God och nära vård 2018:39 Funktionsrätt Sverige är en samarbetsorganisation

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

RSMH:s yttrande över Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet (SOU 2019:13).

RSMH:s yttrande över Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet (SOU 2019:13). 1 2019-06-27 Handläggare: Elin Engström Diarienummer: M2019/00661/S m.remissvar@regeringskansliet.se gunilla.blomquist@regeringskansliet Regeringen Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM RSMH:s yttrande

Läs mer

Remissyttrande SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform

Remissyttrande SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform Enheten för folkhälsa och sjukvård, Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform Sammanfattning Region Kronoberg har av Socialdepartementet,

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39)

God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (10) 2018-08-23 Handläggare: Michael Boström 08 508 18 156 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-09-20

Läs mer

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53) 1 (5) Er beteckning S2017/03549/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

Läs mer

RSMH:s yttrande över delbetänkande av Utredningen om tryggare och effektivare studier Ökad trygghet för studerande som blir sjuka (SOU 2018:9).

RSMH:s yttrande över delbetänkande av Utredningen om tryggare och effektivare studier Ökad trygghet för studerande som blir sjuka (SOU 2018:9). 1 2018- Handläggare: Elin Engström U2018/01551/GV u.remissvar@regeringskansliet.se Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM RSMH:s yttrande över delbetänkande av Utredningen om tryggare och

Läs mer

RSMH:s yttrande över delbetänkandet God och nära vård (SOU 2017:53)

RSMH:s yttrande över delbetänkandet God och nära vård (SOU 2017:53) Handläggare: Elin Odesson 1 2016-10-02 S2017/03549/SF s.registrator@regeringskansliet.se s.sf@regeringskansliet.se Regeringen Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM RSMH:s yttrande över delbetänkandet God

Läs mer

Sammanfattning Bakgrund Regeringen beslutade den 2 mars 2017 att utse en särskild utredare med uppdrag att utifrån en fördjupad analys av förslag i betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2) stödja landstingen,

Läs mer

Remissyttrande avseende God och nära vård

Remissyttrande avseende God och nära vård Regionstyrelsen Protokoll 5 (73) Sammanträdesdatum: 2018-10-30 231/18 Dnr LS2018-0439 Remissyttrande avseende God och nära vård Beslut Regionstyrelsens beslut Remissyttrande till Socialdepartementet avseende

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Dir. 2019:49 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Utvidgning och förlängd tid Regeringen

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90 Beslut vid regeringssammanträde den 23 augusti 2018 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget

Läs mer

Svar på remiss God och nära vård en primärvårdsreform SOU 2018:39

Svar på remiss God och nära vård en primärvårdsreform SOU 2018:39 1(6) Svar på remiss God och nära vård en primärvårdsreform SOU 2018:39 S2018/03436/FS Sammanfattning Region Jämtland Härjedalen är överlag positiv till de förslag som ges i delbetänkandet. Den färdplan

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-10-31 Dnr 1802005 1 (10) Remissvar - God och nära vård En primärvårdsreform

Läs mer

Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763)

Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Promemoria 2014-10-10 Socialdepartementet Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Författningsförslag Förslag till lag om ändring i lagen (2014:822) om ändring i

Läs mer

Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763)

Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Promemoria 2014-10-10 Socialdepartementet Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Författningsförslag Förslag till lag om ändring i lagen (2014:822) om ändring i

Läs mer

Remissyttrande delbetänkande God och nära vård en primärvårdsreform SOU 2018:39

Remissyttrande delbetänkande God och nära vård en primärvårdsreform SOU 2018:39 REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 02883-2018 Socialdepartementet S2018/03436/FS Remissyttrande delbetänkande God och nära vård en primärvårdsreform SOU 2018:39 Sammanfattning Region Norrbotten ställer

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård

Samordnad utveckling för god och nära vård Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Apotekarsocietetens remissvar God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Dnr S2018/03436/FS

Apotekarsocietetens remissvar God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Dnr S2018/03436/FS Stockholm 2018-11-15 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr S2018/03436/FS Apotekarsocietetens remissvar God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Dnr S2018/03436/FS Apotekarsocieteten

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

God och nära vård

God och nära vård God och nära vård God och nära vård - nationellt Samordnad utveckling för god och nära vård S 2017:01 Den särskilda utredaren Anna Nergårdh har i uppdrag att utifrån betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2)

Läs mer

Bastjänstgöring för läkare Ds 2017:56

Bastjänstgöring för läkare Ds 2017:56 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-01-26 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Anna-Clara Olsson Avdelningen för vård och omsorg Michael Bergström Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Bastjänstgöring för läkare

Läs mer

Yttrande över remiss; God och nära vård - En primärvårdsreform (SOU 2018:39)

Yttrande över remiss; God och nära vård - En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Avsändarens tjänsteställe/handläggare Område Hälso- och sjukvård Henrik Kjellberg Till: Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se Handläggare/er beteckning Datum Dnr Sida S2018/03436/FS 2018-11-19

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53

God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Harald Grönqvist Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53 Regeringen har

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

RSMH:s yttrande över Finansiering, subvention och prissättning av läkemedel (SOU 2017:87)

RSMH:s yttrande över Finansiering, subvention och prissättning av läkemedel (SOU 2017:87) 1 2018-02-19 Handläggare: Elin Odesson S2017/06371/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Regeringen Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM RSMH:s yttrande över Finansiering, subvention

Läs mer

Yttrande Remiss: God och nära vård En primärvårdsreform, delbetänkande 2(SOU2018:39 dnr S2018/03436/FS)

Yttrande Remiss: God och nära vård En primärvårdsreform, delbetänkande 2(SOU2018:39 dnr S2018/03436/FS) Regeringskansliet Socialdepartementet Yttrande Remiss: God och nära vård En primärvårdsreform, delbetänkande 2(SOU2018:39 dnr S2018/03436/FS) Landstinget Sörmland(LtS) har inbjudits att lämna synpunkter

Läs mer

God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Yttrande från Finspångs kommun

God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Yttrande från Finspångs kommun God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Yttrande från Finspångs kommun Ert Diarienummer: Socialdepartementet S2018/03436/FS Vårt Diarienummer: KS.2018.0772-1 UNDERRUBRIK God och nära vård

Läs mer

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127)

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Stockholm 2009-04-22 Socialdepartementet 103 37 Stockholm Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Psykologförbundet har fått möjlighet att lämna synpunkter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Patientlag (SOU 2013:2)

Patientlag (SOU 2013:2) 1 (4) Socialdepartementet Enheten för folkhälsa och sjukvård Patientlag (SOU 2013:2) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Patientlag (SOU 2013:2).

Läs mer

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T Ankom Stockholms läns landsting 2017-06- U Dnril2Ö >0^l2j MOTION 2017-06-13 26 fl: 2* Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns

Läs mer

God och nära vård - En primärvårdsreform

God och nära vård - En primärvårdsreform 2018-09-06 God och nära vård - En primärvårdsreform Detta är en sammanfattning av det andra delbetänkandet från utredningen Samordnad utveckling för God och nära vård, SOU 2018:39 som leds av Anna Nergårdh.

Läs mer

RSMH:s yttrande över departementspromemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41)

RSMH:s yttrande över departementspromemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41) Handläggare: Åke Nilsson 1 2017-02-17 S2016/0711/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Regeringen Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM RSMH:s yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Betänkandet God och nära vård en primärvårdsreform (SOU 2018:39)

Betänkandet God och nära vård en primärvårdsreform (SOU 2018:39) 2018-11-23 Dnr Komm2018/00833/S 1985:A Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet God och nära vård en primärvårdsreform (SOU 2018:39) (dnr S2018/03436/FS) Statens medicinsk-etiska råd (Smer)

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (7) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över delbetänkandet God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39)

Socialstyrelsens yttrande över delbetänkandet God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) 2018-11-13 Dnr 3.1-21781/2018 1(11) Avdelningen för kunskapsstyrning Ellinor Cronqvist ellinor.cronqvist@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (8) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Datum Diarienummer 2020-01-01 HSN/190455 Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för

Läs mer

NR PLUSGIRO HEMSIDA E POST

NR PLUSGIRO HEMSIDA E POST 1 Handläggare: Elin Odesson 2017-05-13 S2017/00671/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regereingskansliet.se Regeringen Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM RSMH:s yttrande över delbetänkandet För

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. För det första avstyrker vi bedömningen (kapitel 9.7) att bara äldre ska omfattas av skyldighet för huvudmännen att utföra

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. För det första avstyrker vi bedömningen (kapitel 9.7) att bara äldre ska omfattas av skyldighet för huvudmännen att utföra HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2016-05-25 Dnr.nr: S2016/00212/FS Vår referens: Sofia Karlsson Mottagarens adress: s. r e gis trätor @re ger ingska nsliet.se s.fs@regeringskansliet.se Effektiv vård (SOU

Läs mer

/2018 1(5) Socialdepartementet

/2018 1(5) Socialdepartementet 2018-10-10 3.1.19015/2018 1(5) Rättsavdelningen Katrin Westlund Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se s.jam@regeringskansliet.se Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Att bryta ett

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Remissvar Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete (Ds 2017:9)

Remissvar Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete (Ds 2017:9) Sveriges Företagshälsor Socialdepartementets diarienummer: S2017/01743/SF Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.sf@regeringskansliet.se Remissvar Förstärkt rehabilitering för återgång

Läs mer

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 PM 2017:93 RVI (Dnr 110-408/2017) För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Lokal handlingsplan fo r folkha lsoarbete

Lokal handlingsplan fo r folkha lsoarbete 1 (5) 2019-04-11 Lokal handlingsplan fo r folkha lsoarbete Bakgrund Hälsan i Stockholms län är allmänt god och den förväntade medellivslängden stiger för varje år. Hjärt- och kärlsjukdomar minskar, antalet

Läs mer

Fem fokusområden fem år framåt

Fem fokusområden fem år framåt REGERINGENS STRATEGI INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA 2016 2020 Fem fokusområden fem år framåt Nationell samordnare inom området psykisk hälsa Fem fokusområden Regeringen har beslutat om en ny strategi för statens

Läs mer

Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt Sverige Sundbyberg 2017-05-19 Dnr.nr: S2017/01743/SF Vår referens: Mikael Klein Socialdepartementet Remissvar: Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete (Ds 2017:9) Funktionsrätt Sverige

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

NR PLUSGIRO HEMSIDA E POST

NR PLUSGIRO HEMSIDA E POST 1 2016-10-14 Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster S2016/01918/FST Ansvarig handläggare på RSMH - Anna Quarnström Riksförbundet för Social och Mental hälsa, RSMH, lämnar härmed remissvar

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

Svensk hälso- och sjukvård

Svensk hälso- och sjukvård Svensk hälso- och sjukvård Värdsledande succé eller krisigt renoveringsobjekt? Anna-Lena Sörenson, vice ordf. Socialutskottet samt gruppledare (S) Mål för regeringens hälso- och sjukvårdspolitik Politiken

Läs mer

ANSVARSFULL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Slutbetänkande av Patientmaktsutredningen (SOU 2013:44)

ANSVARSFULL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Slutbetänkande av Patientmaktsutredningen (SOU 2013:44) Dokument Sida YTTRANDE 1 (5) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/karinn Pilsäter 2013-11-12 13-0091 Direkttel: 08-782 91 93 E-post: karin.pilsater@tco.se Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM ANSVARSFULL

Läs mer

Praktiska anvisningar - Samordnad individuell plan, SIP

Praktiska anvisningar - Samordnad individuell plan, SIP Praktiska anvisningar - Samordnad individuell plan, SIP 2018 Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län INLEDNING... 3 GEMENSAM LEDSTJÄRNA

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (5) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering år 2016 Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren A tremendous challenge now and towards 2030 when 40% av befolkningen har närstående med psykisk sjukdom 10% av barnen

Läs mer

En modernisering av läkarutbildningen

En modernisering av läkarutbildningen En modernisering av läkarutbildningen (om avskaffandet av AT-tjänstgöringen och därmed psykiatrisk praktik för Sveriges läkare) - Karl Lundblad, ST-läkare Psykiatri, Ordförande ST-läkare i psykiatri, STrepresentant

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (8) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi 2019-01-01 LK/180674 Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi

Läs mer

Yttrande över God och nära vård En gemensam färdplan och målbild (SOU 2017:53)

Yttrande över God och nära vård En gemensam färdplan och målbild (SOU 2017:53) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig Havs- över kvaliteten

Läs mer

Socialdepartementet Stockholm Remissvar: God och nära vård en primärvårdsreform SOU 2018:39

Socialdepartementet Stockholm Remissvar: God och nära vård en primärvårdsreform SOU 2018:39 (O GFÖ 03436 FS Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: God och nära vård en primärvårdsreform SOU 2018:39 Sveriges Psykologförbund har beretts möjlighet att lämna yttrande över rubricerat betänkande.

Läs mer

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys remissyttrande över betänkandet God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39, S2018/03436/FS)

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys remissyttrande över betänkandet God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39, S2018/03436/FS) DATUM 2018-11-15 DIARIENR 3526/2018 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys remissyttrande över betänkandet God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39, S2018/03436/FS) Myndigheten för vård- och

Läs mer

Varför införs en patientlag?

Varför införs en patientlag? 1 2 Varför införs en patientlag? Lagen ska: - stärka patientens ställning - främja patientens integritet, delaktighet och självbestämmande. Lagen kräver ett nytt förhållningssätt av vården i mötet med

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-09-13 124 KS 285/17 God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild SOU 2017:53 Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september Klinisk försäkringsmedicin

Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september Klinisk försäkringsmedicin Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september 2017 Klinisk försäkringsmedicin Klinisk Försäkringsmedicin Sjukskrivning som behandling? Catarina Bremström Specialistläkare Medicinsk rådgivare Sakkunnig

Läs mer

Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen

Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-09-14 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet Anna Ulveson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Socialutskottets betänkande Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso-

Läs mer

Nationell vägledning för försäkringsmedicin inom ramen för läkarutbildningens allmäntjänstgöring

Nationell vägledning för försäkringsmedicin inom ramen för läkarutbildningens allmäntjänstgöring Nationell vägledning för försäkringsmedicin inom ramen för läkarutbildningens allmäntjänstgöring Arbetsprocess Denna vägledning har utformats av en arbetsgrupp med representanter från universitet med läkarutbildning

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård 290 kommuner 21 landsting/regioner Överenskommelser om utskrivningsprocessen Ökad tillit och förtroende Bättre samverkan och samordning Gemensamt

Läs mer

Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan

Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan 2012-2016 The 11th Community Mental Health (CMH) conference, Lund 3-4 juni 2013 Mikael Malm, handläggare SKL 2013-06-03 mikael.malm@skl.se 1 Långsiktig och

Läs mer

Patientlagen 2014:821

Patientlagen 2014:821 Patientlagen 2014:821 141117 Patientmaktsutredningen hur patientens ställning inom och inflytande över hälso- och sjukvården kan stärkas ( ) förbättra förutsättningarna för en god och jämlik vård ( ) också

Läs mer

RSMH:s yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112)

RSMH:s yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112) 1 2018-05-15 Handläggare: Elin Odesson S2018/00682/FST s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Regeringen Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM RSMH:s yttrande över betänkandet Ett

Läs mer

Patientlagen 2014:821. Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting

Patientlagen 2014:821. Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Patientlagen 2014:821 Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Patientmaktsutredningen 1. Prop. 2013/14:106 Patientlag. Träder ikraft 1 jan. 2015 2. Lag om organisation av hälso-

Läs mer

Kommer vårdens förändringar gynna glesbygden?

Kommer vårdens förändringar gynna glesbygden? Kommer vårdens förändringar gynna glesbygden? Svensk förening för Glesbygdsmedicin den 7 april 2016 Agneta Karlsson Statssekreterare Vården står inför stora utmaningar Allt fler äldre med kronisk sjukdom

Läs mer

Remissvar avseende För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn inom psykiatrisk tvångsvård (SOU 2017:111)

Remissvar avseende För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn inom psykiatrisk tvångsvård (SOU 2017:111) Remissvar 1 (5) Datum Vår beteckning 2018-04-23 SBU2018/53 Regeringskansliet Socialdepartementet Er beteckning S2018/00232/FS Remissvar avseende För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn

Läs mer

VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI?

VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI? VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI? För att kunna bedriva en fortsatt god vård för länets invånare! Tydliggör riktningen vart vi ska och varför Vägleder oss i de beslut vi fattar prioriteringar och satsningar

Läs mer

Kunskapsbaserad och jämlik vård, SOU 2017:48

Kunskapsbaserad och jämlik vård, SOU 2017:48 Sundbyberg 2017-10-20 Dnr.nr: S2017/03403/FS Vår referens: Sofia Karlsson Mottagarens adress: s.registrator@regeringska nsliet.se, s.fs@regeringskansliet.se Kunskapsbaserad och jämlik vård, SOU 2017:48

Läs mer

RSMH:s yttrande över betänkandet Kunskapsbaserad och jämlik vård. Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård (SOU 2017:48)

RSMH:s yttrande över betänkandet Kunskapsbaserad och jämlik vård. Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård (SOU 2017:48) Handläggare: Elin Odesson Åke Nilsson 1 2017-10-20 S2017/03403/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Regeringen Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM RSMH:s yttrande över betänkandet

Läs mer

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL)

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) PM 2010: RVII (Dnr 326-1523/2010) Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad?

Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? Hur samverkar kommuner och landsting utifrån personens behov? Vem ansvarar för vad? 13:00 Inledning Birgitta Jervinge 13:15 Samverkansavtalet i Halland 14:00 Paus 14:15 Samordnade planer hur går det till?

Läs mer

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon REMISSVAR 2017-10-04 Dnr 10.1-22558/2017 1 (5) Socialdepartementet Kunskapsstödsutredningens betänkande (SOU 2017:48) Kunskapsbaserad och jämlik vård Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård

Läs mer

Bastjänstgöring för läkare

Bastjänstgöring för läkare Ds 2017:56 Bilaga Bastjänstgöring för läkare Socialdepartementet Promemorians huvudsakliga innehåll Denna promemoria har utarbetats inom Socialdepartementet. Promemorian baseras i huvudsak på resultat

Läs mer

Remissvar: Sedd, hörd och respekterad - ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården, SOU 2015:14

Remissvar: Sedd, hörd och respekterad - ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården, SOU 2015:14 2015-05-24 Sändlista: Thomas Hedmark, avdelningen för Arbetsliv och juridik, Sveriges Läkarförbund. Remissvar: Sedd, hörd och respekterad - ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården, SOU

Läs mer

Remissvar: För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4)

Remissvar: För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Sundbyberg 2017-05-23 Dnr.nr: S2017/00671/FS Vår referens: Sofia Karlsson Socialdepartementet Remissvar: För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Funktionsrätt

Läs mer

Remissvar: För framtidens hälsa en ny läkarutbildning (SOU 2013:15) Gem 2015/0112

Remissvar: För framtidens hälsa en ny läkarutbildning (SOU 2013:15) Gem 2015/0112 2016-06-04 Remissvar: För framtidens hälsa en ny läkarutbildning (SOU 2013:15) Gem 2015/0112 Sammanfattning Under 2012-2013 genomfördes en utredning av professor Stefan Lindgren som syftade till att ge

Läs mer

När du har svarat på alla frågorna i enkäten klickar du på Klar. Klicka på "Svarsöversikt" för att kontrollera och eventuellt korrigera dina svar.

När du har svarat på alla frågorna i enkäten klickar du på Klar. Klicka på Svarsöversikt för att kontrollera och eventuellt korrigera dina svar. TEKNISKA INSTRUKTIONER De svar som matas in i enkäten sparas när du klickar på flikarna Föregående eller Nästa längst ner på varje sida i enkäten. Du kan avbryta besvarandet och återgå till enkäten igen

Läs mer

22 Yttrande över delbetänkandet God och Nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) HSN

22 Yttrande över delbetänkandet God och Nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) HSN 22 Yttrande över delbetänkandet God och Nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) HSN 2018-1087 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1087 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-10-24

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård vad innebär den nya lagstiftningen?

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård vad innebär den nya lagstiftningen? Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård vad innebär den nya lagstiftningen? Överenskommelser och riktlinjer Gemensamt ansvarstagande Bättre samverkan och samordning Tillit och förtroende

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden Katrin Boström Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden Inledning Den politiska viljeinriktningen

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Sammanhållen Vårdkedja framtidens vård. Presentation för Örnsköldsviks Kommun, Lars Rocksén, Ångermanlands Läkarförening

Sammanhållen Vårdkedja framtidens vård. Presentation för Örnsköldsviks Kommun, Lars Rocksén, Ångermanlands Läkarförening Sammanhållen Vårdkedja framtidens vård Presentation för Örnsköldsviks Kommun, 160629 Lars Rocksén, Ångermanlands Läkarförening lars@rocksen.se Vårdens organisation idag Flera aktörer delar på uppdraget

Läs mer