Patientsäkerhetsberättelse 2016 för den medicinska elevhälsan inom gymnasie- och gymnasiesärskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Patientsäkerhetsberättelse 2016 för den medicinska elevhälsan inom gymnasie- och gymnasiesärskolan"

Transkript

1 för den medicinska elevhälsan inom n Gymnasiekontoret Elevhälsa Maria Hedström/GYK

2 SKELLEFTEÅ KOMMUN Gymnasiekontoret Elevhälsa för den medicinska elevhälsan inom gymnasie- och gymnasiesärskolan 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning Sammanfattning Övergripande mål och strategier Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet Struktur för uppföljning och utvärdering Hur patientsäkerhetsarbete har bedrivits samt vilka åtgärder som genomförts för ökad patientsäkerhet Uppföljning genom egenkontroll Samverkan för att förebygga vårdskador Riskanalys Hälso- och sjukvårdspersonalens rapporteringsskyldighet Klagomål och synpunkter Samverkan med patienter och närstående Sammanställning och analys Resultat Övergripande mål och strategier för kommande år Bilaga Sida 2 (11)

3 SKELLEFTEÅ KOMMUN Gymnasiekontoret Elevhälsa 2 Sammanfattning Arbetet med att säkra att vi har god kvalitet i vårt arbete och en god patientsäkerhet inom elevhälsans medicinska del pågår kontinuerligt. I denna patientsäkerhetsberättelse har vi samlat vad vi har gjort på området under Avvikelserapporter meddelas verksamhetschefen på skolan där händelsen inträffat eller där eleven det gäller är inskriven. Rapporten diarieförs sedan på gymnasiekontoret, centralt. Vi strävar efter en öppenhet i verksamheten som gör det möjligt att rapportera brister och tillkortakommanden för att dra lärdom av detta och för att nå en bättre patientsäkerhet i verksamheten. Vår mall för avvikelserapportering bifogas denna berättelse. Under år 2016 har ingen avvikelse rapporterats enligt denna rutin. Medicinsk ledningsansvarig kommer att delta vid ledningskonferenser för att fortsätta samarbetet mellan skolans pedagogiska verksamhet och den medicinska elevhälsan. Patientsäkerhetsberättelsen kommer att finnas på kommunens hemsida och vara öppen för elever/patienter och närstående. Synpunkter och klagomål är välkomna och ses som en möjlighet att förbättra vår verksamhet. Maria Hedström Medicinskt ledningsansvarig Ulla-Britt Persdotter Verksamhetschef Anderstorpskolan Erik Burstrand Verksamhetschef Balderskolan Dan Forsberg Verksamhetschef Naturbruksgymnasiet 3 Övergripande mål och strategier Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659,3 kap. 1 och SOSFS 2011:9, 3 kap. 1 Sida 3 (11)

4 Under året 2016 har bemanning på de tjänster som finns för skolsköterskor och skolläkare varit god. Tjänsteutrymmet är 0.5 tjänst skolläkare, 2.0 skolskötersketjänster på Baldergymnasiet, 2.0 skolskötersketjänster på Anderstorpsgymnasiet, 0.1 skolskötersketjänst på Naturbruksgymnasiet och 0.6 skolskötersketjänst förlagd till Ungdomshälsan. Under 2016 har de tidigare tre centrala gymnasieskolorna i Skellefteå slagits ihop till två vilket inneburit stora ombyggnationer, renoveringar och förflyttningar av gymnasieprogram med tillhörande elever, lärare och annan skolpersonal. Under året har elevhälsans förebyggande och hälsofrämjande arbete varit i fokus. Fler förändringar i arbetssätt och åtaganden krävs för att vi på den begränsade resurs vi har ska kunna åstadkomma detta. Att all personal har möjlighet till fortbildning och deltagande i utvecklingsarbeten är en förutsättning för god patientsäkerhet som vi måste eftersträva. 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet SFS 2010:659,3 kap. 9 och SOSFS 2011:9, 7 kap. 2, p 1 Vårdgivare för den hälso- och sjukvårdsverksamhet som bedrivs inom elevhälsan är gymnasienämnden i Skellefteå Kommun. På de tre gymnasieskolorna finns verksamhetschefer som var och en är verksamhetschef för de medicinska insatserna på respektive skola. Verksamhetschefen har enligt Hälso- och sjukvårdslagen ansvar för att alla medarbetare har rätt kompetens, får fortbildning, ansvar och befogenheter för att kunna bedriva en vård av god kvalitet. Verksamhetschefen är den person som såväl tillsynsmyndigheten (Inspektionen för vård och omsorg) som elever, föräldrar och personal ska kunna vända sig till när det gäller frågor som rör verksamheten. Dessa var Ulla-Britt Persdotter var verksamhetschef för Anderstorpsgymnasiet under hela 2016 och under höstterminen 2016 var hon även verksamhetschef för Naturbruksgymnasiet och tidvis även för Balderskolan. Dan Forsberg var verksamhetschef för Naturbruksgymnasiet vårterminen 2016 och Erik Burstrand var verksamhetschef för Baldergymnasiet hela 2016 med avbrott för sjukskrivningsperioder. Medicinskt ledningsansvarig (MLA) för elevhälsan inom gymnasieskolan är skolläkare Maria Hedström eftersom verksamhetscheferna saknar medicinsk kompetens. Ledningsansvaret innebär att bevaka och ansvara för patientsäkra rutiner och att rapportera brister till verksamhetsansvariga och att tillsammans med dem verka för att nödvändiga åtgärder vidtas. 5 Struktur för uppföljning och utvärdering SOSFS 2011:9 3 kap. 2 Sida 4 (11)

5 Vårdskador och brister i rutiner rapporteras via avvikelserapporter som hanteras av MLA och leder till olika åtgärder beroende på ärendets art. Det kan leda till nya rutiner internt, vidare rapportering till andra vårdgivare som berörs och till verksamhetschef och förvaltningschef för information och beslut om åtgärder när detta krävs. Inga avvikelserapporter som föranleder ytterligare analys finns för år Någon anmälan till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Maria har inte gjorts år Hur patientsäkerhetsarbete har bedrivits samt vilka åtgärder som genomförts för ökad patientsäkerhet SFS 2010:659, 3 kap. 10 p 1-2 Under 2016 registrerades elevhälsans medicinska insatser inom den kommunala gymnasieskolan hos IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Ledningssystemet för verksamheten tydliggjordes och dokumenterades. Gymnasienämnden fattade beslut om detta och de rutiner som följer med ett förtydligande av rutiner och ansvarsfördelningen. Gymnasienämnden övertog formellt ansvaret som vårdgivare för de medicinska delarna av elevhälsan inom gymnasiet och gymnasiesärskolan från kommunfullmäktige. Gymnasienämnden utsåg även Erik Burstrand och Ulla-Britt Persdotter till verksamhetschefer för elevhälsan. Skolsköterskor och skolläkare har gemensamma möten 2-3 gånger per termin för att träffas och informera varandra om förändringar i lagar och förordningar som påverkar arbetet. Vi har också sett över nya behandlingsrutiner och organisatoriska förändringar för att se hur det påverkar vårt arbete. Vid dessa möten meddelas vilka avvikelser som uppkommit och de följs sedan upp för kvalitetshöjning av allas arbete och därmed en ökad patientsäkerhet. Den som varit på fortbildning delar vid dessa möten med sig av ny kunskap till de andra i gruppen. Kollegiala diskussioner gällande aktuella ämnen eller dilemman tas upp och leder till en kvalitetshöjning av fortsatta insatser. De kan också leda till upptäckt av fortbildningsbehov, behov av nya rutiner, gemensamma förhållningssätt med mera. Bland annat har alla i den medicinska elevhälsan deltagit i en repetitionskurs gällande hjärt- och lungräddning. Medicinskt ledningsansvarig (MLA) har haft för avsikt att delta i möten med gymnasiets ledningsgrupp med syfte att öka patientsäkerheten och kvaliteten i den medicinska elevhälsans arbete främst genom ökad förståelse för den medicinska elevhälsans arbete och ansvar samt genom förslag till förbättringar gällande rutiner med mera. Detta har endast skett vid två tillfällen under år Därutöver finns en dialog med verksamhetscheferna på skolorna samt med gymnasieförvaltningens chef. Sida 5 (11)

6 7 Uppföljning genom egenkontroll SOSFS 2011:9, 5 kap. 2, 7 kap. 2 p2 Grundläggande för patientsäkerheten och kvaliteten inom hälso- och sjukvården är dokumentation av elevernas/patienternas besvär och symtom samt professionens bedömning och åtgärder. Dokumentation sker i elevjournalsystemet PMO. Remissvar från landstingets hälso- och sjukvårdsenheter som inkommer scannas in i PMO. Övrig dokumentation gällande eleven kan dokumenteras i pappersjournal eller scannas in i elevens journal. Till vår hjälp har vi sekreterare anställd av Kommunhälsan. 8 Samverkan för att förebygga vårdskador SOSFS: 2011:9,4 kap. 6, 7 kap. 3 p 3 En viktig del i samverkan är att skolsköterskan får kännedom om att en ny elev har börjat på skolan eller att en elev flyttat. Rutinerna för detta på skolorna kan fortfarande förbättras. En skolsköterska som är anställd på 60 procent av gymnasiekontoret arbetar på Ungdomshälsan. Hen bjuds in till alla skolsköterske- och skolläkarträffar vilket underlättar samarbetet och kommunikationen oss emellan. Samverkan med Barn- och ungdomspsykiatriska länskliniken (BUP) sker i enskilda elevärenden där eleven är i behov av behandlingsinsatser på BUP, samt i ärenden där skolan misstänker att en elev har ett neuropsykiatriskt funktionshinder. En överenskommelse mellan kommunerna i Västerbottens län och BUP gällande kartläggningar och utredningar finns och är under kontinuerlig utvärdering. Från 2016 meddelas från landstinget att skolan kan remittera barn och unga upp till och med 17 års ålder till BUP för neuropsykiatriska utredningar och vid akuta livshotande psykiatriska tillstånd. I övriga ärenden vid psykisk ohälsa hänvisar/remitterar skolan till Hälsocentralerna eller Ungdomshälsan. En av skolsköterskorna ingår i en nätverksgrupp där flera kommunala aktörer och även landstingets verksamheter ingår och har som syfte att verka för psykisk hälsa och att arbeta med suicidprevention. Under hösten 2016 avslutades en arbetsgrupp för kartläggning av och förslag till suicidförebyggande insatser inom Skellefteå och Norsjö kommuner och Västerbottens läns landsting. I den gruppen deltog skolläkaren. En modell kallad gröna kortet innebär ett arbetssätt där en verksamhet för barn och unga ska kunna ta kontakt med andra instanser såsom socialtjänsten, primärvården, barn- och ungdomshabiliteringen och skolan för att genomföra ett möte med alla berörda instanser kring en ungdom inom 10 dagar. Syftet är att åstadkomma tidiga, samordnade insatser som dokumenteras av vårdgivare i en SIP (samordnad individuell planering). CIG (Centrala insatsgruppen) med representanter från grundskolan, gymnasieskolan, socialtjänsten, polisen och fritidskontoret och andra vårdgivare/enheter deltar i gruppen när de har ett ärende som behandlas där. Förarbetet Sida 6 (11)

7 startade 2015 och första ärendet började handläggas CIG är en arena för samarbete i elevärenden där arbete enligt modellen för gröna kortet inte räckt till. Under 2016 har antalet unga asylsökande ökat markant utifrån det rådande världsläget. Rutiner och genomförande av vaccinationer enligt det svenska barnvaccinationsprogrammet har fungerat bra i den medicinska elevhälsan under 2016 fram till december då arbetsbelastningen blev för stor. Ett gott samarbete mellan ansvarig skolsköterska och flyktingsköterskorna på hälsocentralerna har varit en förutsättning för arbetet till stor del fungerat bra. Norrsken, nätverket för samarbete kring asylsökande och migranter, har haft träffar två gånger per termin för att sprida information och hitta samarbetsformer. 9 Riskanalys SOSFS: 2011:9, 5 kap. 1 Förändringar i verksamheten bedöms av skolsköterskor och MLA/skolläkare utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv. Risker för negativa händelser eller tillbud identifieras och åtgärder sätts in. Vid behov av beslut från verksamhetschef eller förvaltningschef kontaktas dessa. En viktig rutin är patientdokumentationen; att den sker fortlöpande och i rätt elevs journal. En rimlig arbetsbelastning och arbetsro är en förutsättning för att det ska kunna ske. På en av gymnasieskolorna genomförs spirometrier utifrån Arbetsmiljöverkets regler. Det innebär särskilda rutiner för hygien, rätt utrustning och säkerhet i utförandet för att inte smittspridning i samband med undersökningen ska kunna ske. I samband med vaccinationer av nyanlända har rutiner gällande uteslutande av pågående graviditet införts under året. 10 Hälso- och sjukvårdspersonalens rapporteringsskyldighet SFS 2010:659, 6 kap. 4 och SOSFS 7 kap. 2 p 5 Såväl skolsköterskor som skolläkare har eget medicinskt yrkesansvar för det direkta vårdarbetet de själva utför. Det är var och ens ansvar att rapportera felaktigheter eller när kvaliteten i verksamheten inte beaktas eller tillgodoses. Rapporteringen sker till medicinsk ledningsansvarig (MLA) och verksamhetschefen på respektive skola. Om en felaktighet uppstår rapporteras det genom att en skriftlig avvikelserapport upprättas (se Bilaga 1). Där beskrivs händelsen, konsekvenser, orsaker/analys, förslag till förbättring och beslut om åtgärd. Den skickas till MLA som därefter samråder med Sida 7 (11)

8 verksamhetschefen angående behov av åtgärder. Avvikelserapporterna diarieförs på gymnasiekontoret. Inga avvikelser rapporterades under Klagomål och synpunkter SOSFS 2011:9, 5 kap. 3, 7 kap 2 p 6 Via Skellefteå kommuns hemsida finns information om hur en person kan gå tillväga för att framföra klagomål och synpunkter. Dels går det att skicka in sin anmälan via e- post. Det är också möjligt att lämna ett telefonmeddelande via kommunens kundtjänst. Vet personen vilken skola den vill kontakta finns det länkar direkt till varje skola. Klagomål och synpunkter gällande elev-/patientsäkerhet som kommer in hanteras i första hand av den som blivit mottagare för dessa. Det kan vara personal inom den medicinska elevhälsan eller skolledningen. Om klagomål inkommer från annan myndighet och om ärendet är sådant att det behövs ytterligare utredning och skriftligt svar, lämnas ärendet vidare till verksamhetschefen och/eller MLA. 12 Samverkan med patienter och närstående SFS 2010:659 3 kap. 4 Elevhälsoarbetet innebär en tät kontakt med elever och deras familjer. Vårdnadshavare är välkomna att delta vid de planerade besök som sker med elever av den medicinska elevhälsans personal. Ofta bjuder eleven själv med sin vårdnadshavare till mötet. Skolsköterskorna deltar som regel på träffar med vårdnadshavare i årskurs 1 för att informera om det arbete som utförs av elevhälsan och vilka kontaktvägar som finns. Eftersom gymnasieeleverna är i åldrarna år så har de egen bestämmanderätt över vem de vill involvera i sitt eget ärende. Detta i kombination med den medicinska elevhälsans tystnadsplikt gör att vi måste följa den ungas önskemål. Undantaget är de situationer där vi befarar att ett barn far illa, då en anmälan till Socialtjänsten om barn som far illa görs. Eleverna får information om elevhälsan redan de första veckorna på gymnasiet. De inbjuds att uppsöka skolsköterskorna vid öppna mottagningstider och erbjuds också hälsosamtal under årskurs1. 13 Sammanställning och analys SOSFS 2011:9, 5 kap. 6 Sida 8 (11)

9 Under 2016 har inga avvikelserapporter skrivits. En påminnelse och uppmaning till alla i verksamheten är att uppmärksamma och föra vidare observationer eller information om händelser som kan leda till att en avvikelserapport upprättas. 14 Resultat SFS 2010:659, 3 kap. 10 p 3 Strukturmått: Våra tjänster har varit fullt bemannade under Fortbildning har erbjudits all personal inom den medicinska elevhälsan. Vi har haft fokus på patientsäkerheten vid våra träffar och i vardagsarbetet med eleverna. Vi har strävat efter ett tillåtande klimat för att ta upp misstag som vi kan lära oss av och som kan leda till förbättrade rutiner och en ökad patientsäkerhet. På Naturbruksgymnasiet har skolskötersketjänst köpts in av annan vårdgivare. Processmått: Hälsosamtal i årskurs 1 har prioriterats för elever med särskilda behov eller där det funnits en oro för elevens hälsa och skolresultat. Elever som inte varit behöriga till nationella program har också prioriterats för insatser via elevhälsan. Resultatmått: I och med upprättandet av en årlig patientsäkerhetsberättelse har vi fått en större medvetenhet om patientsäkerhetsfrågor och kvalitet i verksamheten som har varit positiv. Det finns inga avvikelserapporter för år Måluppfyllelse: Vi hade inför år 2016 en ambition att fortsätta arbeta med att skapa förståelse för och öka kunskapen om vår verksamhet hos skolledning och politiker. Det är en ständigt pågående process. Genomförandet av vaccinationer enligt det nationella vaccinationsprogrammet av nyanlända på skolorna har gått mycket bra. Samarbetet med hälsocentralerna har fungerat bra och utökats i och med detta. I och med ombyggnationer har elevhälsan fått nya, ändamålsenliga och patientsäkra lokaler på Anderstorpgymnasiet och Baldergymnasiet. 15 Övergripande mål och strategier för kommande år Den medicinska insatsen i elevhälsan ska fortsätta arbetet med att skapa förståelse och kunskap om verksamheten hos skolledning och politiker. Under 2017 kommer vi att ha fortsatt fokus på ökad elevnärvaro i skolan för att möjliggöra fullständiga gymnasiebetyg för så många elever som möjligt. Arbetet med de elever som finns inom gymnasieskolans verksamheter, men inte inom de nationella programmen, kan uppmärksammas ytterligare av elevhälsan för att främja Sida 9 (11)

10 deras hälsa och utveckling. Vi vill utöka samarbetet med Ungdomshälsan och Ungdomsmottagningen. Behovet av skolsköterskornas tjänster har ökat. Det har i december 2016 lett till en sjukrivning på grund av överbelastning. Behovet av att prioritera det hälsofrämjande arbetet enligt skollagens riktlinjer har blivit akut. Sida 10 (11)

11 16 Bilaga 1 Elevhälsan Gymnasieskolorna Skellefteå kommun AVVIKELSERAPPORT Datum: Skola: Rapportör: Händelse: Konsekvenser: Orsaker/Analys: Förslag till förbättring: Beslut om åtgärd: Avvikelserapporten skickas till Maria Hedström, medicinskt ledningsansvarig, som i sin tur rapporterar till aktuell skolas verksamhetschef. Denna handling diarieförs och arkiveras av gymnasiekontoret. Sida 11 (11)

Patientsäkerhetsberättelse Elevhälsans medicinska insats vid gymnasie- och gymnasiesärskolan Skellefteå

Patientsäkerhetsberättelse Elevhälsans medicinska insats vid gymnasie- och gymnasiesärskolan Skellefteå 2019-03-01 Elevhälsans medicinska insats vid n Skellefteå Gymnasiekontoret Elevhälsans medicinska insats Ulrika Jonsson MLA SKELLEFTEÅ KOMMUN Gymnasiekontoret Elevhälsans medicinska insats för den medicinska

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insats i Skellefteå kommuns grundskolor

Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insats i Skellefteå kommuns grundskolor Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insats i Skellefteå kommuns grundskolor År 2017 2018-02-09 Lisa Högdahl Verksamhetschef Elevhälsans medicinska insats Tora Wikström Medicinskt ledningsansvarig

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Elevhälsans psykologiska insats 2017 Bromölla kommun

Patientsäkerhetsberättelse Elevhälsans psykologiska insats 2017 Bromölla kommun Patientsäkerhetsberättelse Elevhälsans psykologiska insats 2017 Bromölla kommun Bromölla 2018-02-28 Ronny Gunnarsson Psykolog med medicinskt ledningsansvar Inledning I Bromölla kommun finns en psykologtjänst

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för små vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för små vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för små vårdgivare År 2013 140219 Helena Sjöberg verksamhetschef Annica Ringmyr skolsköterska med medicinskt ledningsansvar Anna Lennhammar skolsköterska 2(5) 1 Verksamhetens

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Skolhälsovården i Vansbro kommun

Patientsäkerhetsberättelse för Skolhälsovården i Vansbro kommun Barn och Utbildning Vansbro kommun Eva Svensson Medicinskt ledningsansvarig skolsköterska Patientsäkerhetsberättelse för Skolhälsovården i Vansbro kommun Läsåret 2011/2012 Sammanfattning Med patientsäkerhet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insats i Tyresö kommun

Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insats i Tyresö kommun 1 Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insats i Tyresö kommun År 2017 Datum 2017-12-28 Caroline Draste, Verksamhetschef enligt HSL 29 2 (10) Innehåll Sammanfattning för 2017... 3 Barn

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse 6 0- / Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse omfattar skopsykolgemas verksamhet i Sollentuna kommun År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 20150430 Leg psykolog Annika Ehnsiö MLA - (medicinskt

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans psykologiska insatser

Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans psykologiska insatser Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans psykologiska insatser DE LA GARDIEGYMNASIET, LIDKÖPINGS KOMMUN UTBILDNINGSNÄMNDEN ÅR 2016 2017-01-10 Magnus Thilén 1 Verksamhetschef för elevhälsan Innehåll Sammanfattning...3

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för skolhälsovården vid Alléskolan

Patientsäkerhetsberättelse för skolhälsovården vid Alléskolan Patientsäkerhetsberättelse för skolhälsovården vid Alléskolan År 2014 2014-04-16 Lars-Göran Hildor Innehållsförteckning Övergripande mål och strategier 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Centrala elevhälsans medicinska insatser 2016

Patientsäkerhetsberättelse för Centrala elevhälsans medicinska insatser 2016 Bildningsförvaltningen Centrala elevhälsan 2017-02-17 Patientsäkerhetsberättelse för Centrala elevhälsans medicinska insatser 2016 Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet SFS 2010:659, 3 kap. 1 och

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insatser

Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insatser Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insatser DE LA GARDIEGYMNASIET, LIDKÖPINGS KOMMUN UTBILDNINGSNÄMNDEN ÅR 2016 2017-01-10 Magnus Thilén 1 Verksamhetschef för elevhälsan Innehåll Sammanfattning...3

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan

Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan 2016 170420 Birgitta Bergsten Övergripande mål och strategier SFS 2010:659, 3 kap. 1 och SOSFS 2011:9, 3 kap. 1 Vårdgivaren skall planera,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Elevhälsans medicinska insats i Skellefteå kommuns grundskolor

Patientsäkerhetsberättelse för Elevhälsans medicinska insats i Skellefteå kommuns grundskolor Patientsäkerhetsberättelse för Elevhälsans medicinska insats i Skellefteå kommuns grundskolor 2016 2017-02-09 Lisa Högdahl, vik. verksamhetschef Barn- och Elevhälsan Tora Wikström, medicinskt ledningsansvarig

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för medicinska insatser i elevhälsan. Gymnasieskolan Gymnasiet Gymnasie-och vuxenutbildningen Eslövs kommun

Patientsäkerhetsberättelse för medicinska insatser i elevhälsan. Gymnasieskolan Gymnasiet Gymnasie-och vuxenutbildningen Eslövs kommun Patientsäkerhetsberättelse för medicinska insatser i elevhälsan. Gymnasieskolan Gymnasiet Gymnasie-och vuxenutbildningen Eslövs kommun År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-05-26 Anne-Marie Borgqvist

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE ELEVHÄLSANS MEDICINSKA INSATS 2014 ÄLVKARLEBY KOMMUN

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE ELEVHÄLSANS MEDICINSKA INSATS 2014 ÄLVKARLEBY KOMMUN 1 PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE ELEVHÄLSANS MEDICINSKA INSATS 2014 ÄLVKARLEBY KOMMUN 20150130 Gunnmari Nordström Verksamhetschef Elevhälsans medicinska enhet 1 2 Innehållsförteckning Inledning 3 Elevhälsan

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare 2016 UTBILDNING

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare 2016 UTBILDNING Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare 2016 UTBILDNING 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 5 Struktur för uppföljning/utvärdering

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2017-02-28 22 Patientsäkerhetsberättelser 2016 (BUN 2017.068) Beslut Arbetsutskottet noterar informationen. Ärendebeskrivning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insats

Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insats Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insats Systematiskt arbete för kvalitet och säkerhet Gunilla Klerck Marklund, verksamhetschef för de medicinska insatserna inom Järfällas kommuns kommunala

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse För elevhälsans medicinska insats (EMI) Verksamhetschef, Elice Ökvist & MLA, Marianne Rova-Eriksson 2017-03-08 Patientsäkerhetsberättelse är en kvalitativt säkerställande rapport

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse, elevhälsans medicinska insats 2016 Älvkarleby kommun

Patientsäkerhetsberättelse, elevhälsans medicinska insats 2016 Älvkarleby kommun Patientsäkerhetsberättelse, elevhälsans medicinska insats 2016 Älvkarleby kommun Antagen av: Utbildnings- och omsorgsnämnden, 2017-05-30 76 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Lena Andersson

Läs mer

Patientsäker hets berättelse

Patientsäker hets berättelse TIMRÅ KOMMUN Barn & Utbilnn1nq~na '1"den TIMRÅ KOMMUN Patientsäker hets berättelse för de medicinska insatserna i Elevhälsan År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 150223 Ulf Svanberg Skolläkare 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för de medicinska insatserna i Elevhälsan

Patientsäkerhetsberättelse för de medicinska insatserna i Elevhälsan Landstingets/regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för de medicinska insatserna i Elevhälsan 20120212 Ragnhild Hellström, Verksamhetschef Innehållsförteckning Inledning De medicinska

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Elevhälsans medicinska insats 2016 Bromölla kommun

Patientsäkerhetsberättelse Elevhälsans medicinska insats 2016 Bromölla kommun Patientsäkerhetsberättelse Elevhälsans medicinska insats 2016 Bromölla kommun Inledning De medicinska insatserna inom elevhälsan i Bromölla kommun omfattar de insatser som skolläkare, skolsköterska och

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott

Utbildningsnämndens arbetsutskott VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott 2017-05-03 30 Patientsäkerhetsberättelser 2016 (UN 2017.011) Beslut Arbetsutskottet noterar informationen. Ärendebeskrivning Barn-

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Tjänsteskrivelse Patientsäkerhetsberättelser för vårdgivare

Tjänsteskrivelse Patientsäkerhetsberättelser för vårdgivare VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING 2015-03-11 DNR BUN 2015.109 ELISABETH JOHANSSON SID 1/1 KANSLICHEF ELISABETH.JOHANSSON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Tjänsteskrivelse Patientsäkerhetsberättelser

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR DE MEDICINSKA INSATSERNA INOM SALA KOMMUNS SKOLORS ELEVHÄLSA

LEDNINGSSYSTEM FÖR DE MEDICINSKA INSATSERNA INOM SALA KOMMUNS SKOLORS ELEVHÄLSA 1 (7) 2017-06-14 ÄRENDE 5 BILAGA 1 DNR 2017/758 LEDNINGSSYSTEM FÖR DE MEDICINSKA INSATSERNA INOM SALA KOMMUNS SKOLORS ELEVHÄLSA LEDNINGSSYSTEM FÖR DE MEDICINSKA INSATSERNA INOM SALA KOMMUNS SKOLORS ELEVHÄLSA

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Kalmar kommun Barn- och ungdomsförvaltningen Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 140208 Karin Linge Verksamhetschef Elevhälsans medicinska del 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Eva Axelsson/Donald Casteel Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Skolhälsovård. Kramfors Kommun

Patientsäkerhetsberättelse för. Skolhälsovård. Kramfors Kommun 2016-02-24 Dnr BKU 2016/106 Patientsäkerhetsberättelse för Skolhälsovården (Elevhälsans medicinska insats, EMI) Kramfors kommun 2015 2016-02-24 2016-02-24 Anki Johnson Annika Stattin Verksamhetschef Medicinsk

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB År 2016 2017-01-08 Hélène Stolt Leg. psykoterapeut, socionom, verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB

Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB År 2013 2014-02-09 Helene Stolt Psykoterapeut, socionom Verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Verksamhetens

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Elevhälsans Medicinska Insats i Robertsfors Kommun

Patientsäkerhetsberättelse för Elevhälsans Medicinska Insats i Robertsfors Kommun Patientsäkerhetsberättelse för Elevhälsans Medicinska Insats i Robertsfors Kommun År 2016 2017-02-10 Maria Lindfors Medicinskt ledningsansvarig Skolsköterska Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan.

Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan. 2014-02-28 Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan. År 2013 eva.fagerstrom@nybro.se Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Skolhälsovården Borlänge Kommun

Patientsäkerhetsberättelse Skolhälsovården Borlänge Kommun Borlänge kommun 2015-02-02 Patientsäkerhetsberättelse Skolhälsovården Borlänge Kommun År 2014 Datum 2015-02-02 Leg. sjuksköterska Marie Kindström Ohlson Verksamhetschef och Medicinskt ledningsansvar Leg

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2015 160201 Karin Linge Verksamhetschef Elevhälsans medicinska del Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad 2013-11-19 Innehållsförteckning

Läs mer

Herman Pettersson Inspektör / Jurist. Karin Dahlberg Inspektör / Nationell ämnessamordnare för elevhälsa på IVO

Herman Pettersson Inspektör / Jurist. Karin Dahlberg Inspektör / Nationell ämnessamordnare för elevhälsa på IVO Herman Pettersson Inspektör / Jurist Karin Dahlberg Inspektör / Nationell ämnessamordnare för elevhälsa på IVO De viktigaste lagarna som berör medicinska insatsen Det går inte att välja vilka lagar som

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB År 2017 2018-01-07 Hélène Stolt Leg. psykoterapeut, socionom, verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Kalmar kommun Barn- och ungdomsförvaltningen Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 150201 Karin Linge Verksamhetschef Elevhälsans medicinska del 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Patientsäkerhets-berättelse för Solljungahälsan. Avser Vårdenhet, BVC och BMM.

Patientsäkerhets-berättelse för Solljungahälsan. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Patientsäkerhets-berättelse för Solljungahälsan. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Örkelljunga den 1:a Mars 2018 Innehåll: 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Övergripande mål och strategier 4. Organisatoriskt

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats 2017-10-23 1 Bildningsförvaltningen Verksamhetsplan för Centrala elevhälsans medicinska insats 2017/2018 Elevhälsans medicinska del I verksamhetsplanen används begreppet elevhälsans medicinska del som

Läs mer

Kvalitets-och Patientsäkerhetsberättelse

Kvalitets-och Patientsäkerhetsberättelse Kvalitets-och Patientsäkerhetsberättelse 1 Elevhälsans Medicinska insatser i grundskolan Robertsfors Kalenderår 2015 Datum och ansvarig för innehållet Kvalitets-och Patientsäkerhetsberättelse i Elevhälsans

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen av elevhälsan i Trelleborgs kommun för 2016

Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen av elevhälsan i Trelleborgs kommun för 2016 1 (5) Datum Diarienummer 2017-03-01 BIN 2017/227 Resurschef Ann Heide-Spjuth 0410-733944, 0708 817557 ann.heide-spjuth@trelleborg.se Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen av elevhälsan i

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Elevhälsans medicinska insats(emi) Verksamhetschef Åsa Sandberg & MLA, Marianne Rova-Eriksson 2018-03-09 Patientsäkerhetsberättelsen för år 2017 är en rapport om arbetet av elevhälsans

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för

Patientsäkerhetsberättelse för Patientsäkerhetsberättelse för Familjeläkarna i Olofström Datum och ansvarig för innehållet 20160226 Maria Theandersson, Verksamhetschef Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 SOSFS 2011:9 träder i kraft..och ersätter 20120101 Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:12) om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd År 2015 Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. Datum och ansvarig för innehållet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd BILAGA 7 Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. År 2013 Datum och ansvarig för

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum Patientsäkerhetsberättelse för Hälsocentralen i Näsum Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-13 Maria Theandersson, Platschef Lideta Hälsovård Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse för Långskeppets socialpsykiatriska boende, särskild boende År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-13 Jaana Wollsten 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM.

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Upprättad 2016-02-28 Av Mona Andersson Verksamhetschef Innehåll: 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Övergripande mål och

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd BILAGA 7 Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd År 2016 Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. Datum och ansvarig för

Läs mer

Information om Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9)

Information om Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9) Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg

Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg Kattens Läkargrupp Västergatan 14B, 231 64 Trelleborg. Tel. 0410-456 70 Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Eva-Christin

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats 2017-03-16 1 Bildningsförvaltningen Verksamhetsplan för Centrala elevhälsans medicinska insats 2017 Elevhälsans medicinska del I verksamhetsplanen används begreppet elevhälsans medicinska del som då avser

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2012 för BB Stockholm Family

Patientsäkerhetsberättelse 2012 för BB Stockholm Family Patientsäkerhetsberättelse 2012 för BB Stockholm Family Sammanfattning Under året har följande åtgärder ökat patientsäkerheten: - Systematiskt förbättring av provsvarshanteringen - Ett gemensamt telefonnummer

Läs mer

Skolhälsovårdens Patientsäkerhetsberättelse för VIP Gymnasiesärskola

Skolhälsovårdens Patientsäkerhetsberättelse för VIP Gymnasiesärskola 150114 Skolhälsovårdens Patientsäkerhetsberättelse för VIP Gymnasiesärskola År 2014 Marina Smeds, rektor i samarbete med Katja Veldman Wagemakers, skolsköterska Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2013 Elevhälsans medicinska insatser [EMI] 1

Patientsäkerhetsberättelse 2013 Elevhälsans medicinska insatser [EMI] 1 2014-02-06 Handläggare Tina Leach prov/ EMI 14US/0069 Patientsäkerhetsberättelse 2013 Elevhälsans medicinska insatser [EMI] 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 De åtgärder som vidtagits för att

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Torshälla stads nämnd 2017-02-28 1 (10) Torshälla stads förvaltning/ Ingrid Sköldmo, verksamhetschef Elevhälsans medicinska del Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare 2016 1 Innehåll Elevhälsans medicinska

Läs mer

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria Riktlinjer för hälso- och sjukvård Sida 0 (8) 2018 Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Västravägens Stödboende

Patientsäkerhetsberättelse Västravägens Stödboende Patientsäkerhetsberättelse Västravägens Stödboende År 2015 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20160208 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN

UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN Elevhälsan och särskilt den medicinska delen av elevhälsan har ett omfattande regelverk. Det handlar om allt från internationella konventioner och överenskommelser

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för psykologer verksamma inom elevhälsan, bildningsförvaltningen Trelleborgs kommun 2016

Patientsäkerhetsberättelse för psykologer verksamma inom elevhälsan, bildningsförvaltningen Trelleborgs kommun 2016 1 (5) Datum Diarienummer 2017-03-01 BIN 2017/228 Resurschef Ann Heide-Spjuth 0410-733944, 0708 817557 ann.heide-spjuth@trelleborg.se Patientsäkerhetsberättelse för psykologer verksamma inom elevhälsan,

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt patientsäkerhetsarbete

Riktlinjer för systematiskt patientsäkerhetsarbete RIKTLINJER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Riktlinjer för systematiskt sarbete Övergripande styrdokument Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:40) om vårdgivares systematiska sarbete

Läs mer

Elevhälsans patientsäkerhetsberättelse 2017 KS2018/143/01

Elevhälsans patientsäkerhetsberättelse 2017 KS2018/143/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Sida 2018-02-26 1 (2) Kommunstyrelsen Elevhälsans patientsäkerhetsberättelse 2017 KS2018/143/01 Förslag till beslut Patientsäkerhetsberättelse 2017 för elevhälsans medicinska del

Läs mer

2013-02-15. Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan

2013-02-15. Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan 2013-02-15 Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan År 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för kvalitet inom socialtjänsten i Härjedalens kommun Ledningssystem Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Läs mer

År Ansvarig för innehållet: Margaretha Zetterlund, verksamhetschef, skolchef Marianne Karlsson, medicinskt ledningsansvar för skolhälsovården

År Ansvarig för innehållet: Margaretha Zetterlund, verksamhetschef, skolchef Marianne Karlsson, medicinskt ledningsansvar för skolhälsovården Skolhälsovårdens patientsäkerhetsberättelse År 2016 Ansvarig för innehållet: Margaretha Zetterlund, verksamhetschef, skolchef Marianne Karlsson, medicinskt ledningsansvar för skolhälsovården Sammanfattning

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Åtgärdsplan för att förebygga avvikelser inom Elevhälsans medicinska insatser

Åtgärdsplan för att förebygga avvikelser inom Elevhälsans medicinska insatser Ärende 7 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-04-10 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Åtgärdsplan för att förebygga avvikelser inom Elevhälsans medicinska insatser Dnr: UN 18/48 Sammanfattning

Läs mer

Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Mål - Uppdrag 03 1(7)

Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Mål - Uppdrag 03 1(7) Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Mål - Uppdrag 03 1(7) Dokumentansvarig (namn och funktion) Fastställd av (namn och funktion) Fastställd datum Reviderad datum Chatharina Gustafsson Styrelsen

Läs mer

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse.

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS1, Nytida AB År 2013 2013-12-30 Catharina Johansson Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Mallen är

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-02-17 SN-2014/48 Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-03 Anders Pramborn Verksamhetschef Läkarhuset Tranås Jon Tallinger Tillförordnad verksamhetschef Läkarhuset

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Elevhälsans medicinska insats Danderyds kommun

Patientsäkerhetsberättelse Elevhälsans medicinska insats Danderyds kommun Patientsäkerhetsberättelse Elevhälsans medicinska insats Danderyds kommun 2018 Datum 2019-02-05 Utfärdat av verksamhetschef Monika Jädersten Innehållsförteckning Inledning 3 Sammanfattning 4 Övergripande

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (15)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (15) Sammanträdesprotokoll 10 (15) Utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-03-30 28 Patientsäkerhetsberättelser för vårdgivare (UN 2015.027) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Utbildningsnämnden

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2013 Fagersta 2014-02-28 Lennart Nyman Verksamhetschef Mitt Hjärta i Bergslagen AB Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Riktlinje 2/ Avvikelser LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Författningar

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Daglig Verksamhet, Nytida AB. År 2014. 2015-01-08 Ewa Sjögren

Patientsäkerhetsberättelse för. Daglig Verksamhet, Nytida AB. År 2014. 2015-01-08 Ewa Sjögren Patientsäkerhetsberättelse för Daglig Verksamhet, Nytida AB År 2014 2015-01-08 Ewa Sjögren Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad Kommunstyrelsen 2017-05-30, 105 Kommunstyrelsen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB

Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB År 2014 Datum 2015-03-01 Camilla Nilsson, verksamhetschef Innehållsförteckning Inledning 3 Struktur för inrapportering, uppföljning och utvärdering

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda År 2015 Katharina Martinsson tf verksamhetschef 20150219 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Övergripande mål och strategier 3 Organisatoriskt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA DEL. Ht 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA DEL. Ht 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA DEL Ht 2014-2015 Elevhälsan I verksamhetsplanen används begreppet elevhälsan som då avser skolsköterskornas och skolläkarnas verksamhet. Mål Målsättningen för

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-12 Pia-Maria Bergius Verksamhetschef KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF 2014-09-29 Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån

Läs mer

SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hagavägens Gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Hagavägens Gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Hagavägens Gruppbostad År 2015 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20160208 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-04-04 VOHJS14-021 HU-HOH13-052 12 Patientsäkerhetsberättelse 2013 för Hjälpmedelscentralen

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse TANDVÅRDSCENTRUM ANNIKA KAHLMETER/ GULL-BRITT FOGELBERG

Patiensäkerhetsberättelse TANDVÅRDSCENTRUM ANNIKA KAHLMETER/ GULL-BRITT FOGELBERG Patiensäkerhetsberättelse TANDVÅRDSCENTRUM 2018-02-01 ANNIKA KAHLMETER/ GULL-BRITT FOGELBERG Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

Hur ska bra vård vara?

Hur ska bra vård vara? Hur ska bra vård vara? God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk värdegrund med vårdtagaren i centrum Hålla sig uppdaterad vad som händer

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen av elevhälsan 2015

Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen av elevhälsan 2015 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-18 Diarienummer N131-0037/16 Sektor utbildning Åsa Olander Telefon 031-365 40 40 E-post: asa.olander@ostra.goteborg.se Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen

Läs mer

Verksamhetsplan. Elevhälsans medicinska insatser (EMI) Gäller för läsåren 2011/2012 2012/2013 2013/2014 2014/2015 2015/2016

Verksamhetsplan. Elevhälsans medicinska insatser (EMI) Gäller för läsåren 2011/2012 2012/2013 2013/2014 2014/2015 2015/2016 Datum 2011-09-19 12 Antal sidor Verksamhetsplan Elevhälsans medicinska insatser (EMI) Gäller för läsåren 2011/2012 2012/2013 2013/2014 2014/2015 2015/2016 Antagen av barn- och utbildningsnämnden 2006-02-14

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Elevhälsans medicinska insats [EMI]

Patientsäkerhetsberättelse Elevhälsans medicinska insats [EMI] Patientsäkerhetsberättelse Elevhälsans medicinska insats [EMI] 1 2017 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Ansvar för patientsäkerhetsarbetet organisatoriska del... 2 Övergripande mål... 3 Strategier

Läs mer

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg.

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg. Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Riktlinje Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse - Ungdomsmottagningen

Patientsäkerhetsberättelse - Ungdomsmottagningen SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-03-29 SN-2014/1132.715 1 (2) HANDLÄGGARE Berntsson Nilsson, Judith Judith.BerntssonNilsson@huddinge.se Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse

Läs mer