Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00-16:00

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00-16:00"

Transkript

1 1 Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kristina Svensson Alexander Hutter Maria Sörkvist Elsie-Marie Östling Veronica Almroth Henrik Lindh, sektorschef Marika Carlberg, sekreterare/administratör för förskola och skola Lars Jansson, utvecklingschef Sandra Åström, ekonom Pia Hansson, handläggare skolskjutsfrågor, 35 Veronica Almroth Sektor Lärande, , klockan 12:00 Sekreterare.. Paragraf Marika Carlberg Ordförande Justerare.. Kristina Svensson.. Veronica Almroth BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Utskottet för lärande Sammanträdesdatum Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Marika Carlberg

2 2 26 Dnr KS/2017:1508 Uppföljning av barnomsorg på obekväm arbetstid Utskottets för lärande beslut 1. Lägga informationen till handlingarna. Förskolan ska tillhandahålla plats utifrån föräldrars arbetstid eller studier. Vanligtvis brukar klockan 06:00 på morgonen till klockan 18:00 på kvällen utgöra ramtider. Kommunen har idag ingen skyldighet att tillhandahålla barnomsorg på övrig tid. Däremot är det en tydlig trend i samhället att allt fler kommuner öppnar barnomsorg på obekväm arbetstid, vanligtvis kallat Nattis. Sedan 20 år tillbaka har Orust kommun ordnat barnomsorg på obekväm arbetstid. Verksamheten har varit stabil, så till vida att alla behov har kunnat tillgodoses, utan att några regler har funnits som anger vem som kan få plats. Under de senaste två åren har dock situationen förändrats, i och med att allt fler barn önskat plats och schematiderna har utökats. Eftersom verksamheten är budgeterad för en viss volym, har på senare tid allt fler barn inte kunnat få plats eftersom det varit fullt. Verksamheten har utökat med viss personal för att kunna vara något fler barn, men det har ändå inte räckt för att alla som önskar ska få plats. Under hösten 2017 arbetade Sektor Lärande därför fram regler för barnomsorg på obekväm arbetstid, med syftet att tydligt ange vem som kan få plats och på vilka grunder den kan nyttjas. Kommunstyrelsen beslutade , 194, att anta Regler för barnomsorg på obekväm arbetstid. Reglerna gäller från och med Sektorschef Henrik Lindh ger en uppföljning och information i ärendet: Största skillnaden efter införandet av reglerna är att det tidigare placerades barn i verksamheten med mycket kort varsel och att verksamheten hade en ständig bemanning, vilket inte sker idag. Beviljande av plats ska numera styrkas med intyg och schema ska lämnas in en månad i förväg. Det finns enskilda fall, till exempel vid timanställningar, där det är svårt att lämna in schema inom beslutad tid. Stängningen under storhelger innebär att verksamheten stänger klockan 18:00 dag före helgdag och öppnar klockan 06:00 dag efter helgdag. Rutinen har generellt sett fallit väl ut. Verksamheten bedrivs idag mer tydligt och utifrån ett bättre resursutnyttjande. Diskussioner förs kring hur verksamheten bäst ska bedrivas. Omvärldsbevakning har gjorts i några andra kommuner, för att se hur verksamheten har organiserats. Det är tydligt att denna form av barnomsorgsverksamhet, bör vara separerad från förskolans verksamhet utifrån ett driftperspektiv.

3 3 I dagsläget är en personalresurs från Sektor Omsorg, ett stöd för förskolechef i arbetet kring verksamhetens struktur och organisation, med en omfattning av 50 procent. Sektor Lärande kommer, i samarbete med kommunens folkhälsosamordnare, upprätta en barnkonsekvensanalys utifrån omsorg på obekväm arbetstid. Återkoppling ges till Kommunstyrelsen vid sammanträdet den 30 maj, utifrån Kommunstyrelsens beslut i september 2017.

4 4 27 Dnr KS72018:483 Situationen inom barnomsorgen Utskottets för lärande beslut 1. Ärendet utgår för att återupptas vid utskottets sammanträde i maj månad. Utskottet för lärande beslutade , 43, att det regelbundet ska ges uppdaterad information om situationen inom barnomsorgen. I Orust kommun erbjuds förskola i Ellös, Tvet, Varekil, Svanesund och Henån. Dessutom finns fristående verksamhet i Svanvik (Varekil), Henån och Slussen. Kommunerna har skyldighet att erbjuda plats inom 4 månader. Aktuell kö är alltid en ögonblicksbild, vilket gör att situationen kan förändras med kort varsel. Det görs en månatlig uppföljning av situationen och kön inom barnomsorgen. Med anledning av bland annat sjukfrånvaro och det arbete som pågår med barnomsorgsplaceringar, finns behov av att flytta informationen i ärendet till maj månad.

5 5 Exp: Kommunstyrelsen 28 Dnr KS/2018:287 Samverkansavtal gällande Naturbruksutbildning Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att: 1. Ställa sig bakom det framtagna avtalet. 2. Därmed säga upp nuvarande avtal. Ärendebeskrivning/sammanfattning Martin Carling, ordförande i Fyrbodals kommunalförbund, beskriver ärendet på följande sätt: VGR (Västra Götalandsregionen) har sedan det första samverkansavtalet upprättades 1999 med de 49 kommunerna varit huvudman för naturbruksutbildningarna i Västra Götaland. De tidigare avtalen och det här aktuella samverkansavtalet grundas på Skollagens (2010:800) bestämmelser om att ett landsting/region får anordna utbildningar inom naturbruk. VGR har därmed stöd i samma lagrum för sin verksamhet som en kommun. Förslaget till det nya samverkansavtalet innebär att kommunen uppdrar till VGR att vara skolhuvudman i skollagens mening med ansvar för naturbruksprogrammet inom gymnasieskolan, gymnasiesärskolan och kommunal vuxenutbildning. Avtalet avser elever som är folkbokförda i kommunen. Samverkansavtalet omfattar naturbruksprogram inom gymnasieskola, gymnasiesärskola och kommunal vuxenutbildning inom naturbruksområdet. Inom gymnasieskolan omfattar avtalet även programinriktat individuellt val, yrkesintroduktion samt lärlingsutbildning inom naturbruk. Kommunen förbinder sig att till VGR samt till den gemensamma samverkansorganisationen redovisa om man kommer att anordna naturbruksutbildning i egen regi eller teckna samverkans-avtal om sådan utbildning med annan kommun eller landsting/ region. Parterna vill pröva ovanstående avtalsmodell med ett tidsbegränsat avtal men intentionen ska vara ett långsiktigt samarbetsavtal som kan gälla tillsvidare. Detta avtal gäller under perioden 1 januari 2019 till och med 31 december En utvärdering av avtalet och samverkansformen ska ske efter två år och parterna ska senast bestämma om ett nytt tillsvidareavtal ska träffas när detta avtal löper ut. Om det under avtalstiden fattas beslut på nationell nivå som väsentligt ändrar förutsättningarna för detta avtal skall parterna uppta förhandlingar. Västkom och SRO har tagit beslut om att godkänna förslaget till avtal och rekommendera kommunalförbunden rekommendera kommunerna att ställa sig bakom avtalet samt att säga upp nuvarande avtal att upphöra från den 1 januari 2019 som då ersätts av det nya avtalet.

6 6 Utredning VGR driver idag naturbruksskolor i Svenljunga, Uddetorp (Skara), Sötåsen (Töreboda) och Axevalla (utanför Skara). De tidigare naturbruksskolorna i Dingle och Nuntorp (Brålanda) har regionen lagt ned. Orsaken var sviktande elevtal och en vilja att koncentrera verksamheten. Nackdelen med detta är att våra elever idag har mycket långa resvägar för att gå på någon av regionens naturbruksskolor. Dingle naturbruksskola har redan öppnat i privat regi och även för Nuntorp finns planer att öppna i privat regi. Därmed finns alternativ på närmare håll för våra elever. För elever som går på de skolor som VGR driver svarar kommunen för halva kostnaden och regionen för den andra halvan. För fristående naturbruksskolor inom regionen får kommunen stå för hela kostnaden. Det har därmed blivit en kostnadsmässig försämring för Orust kommun att VGR valt att lägga ned två skolor som ligger inom vårt närområde. Bedömning En arbetsgrupp bestående av representanter från VGR och kommunerna har under en längre tid arbetat fram det nu aktuella samverkansavtalet. Bedömningen är att avtalet är det som var möjligt att komma överens om. Att skriva under samverkansavtalet innebär att våra elever blir förstahandsmottagna inom regionens naturbruksskolor. VGR står för halva kostnaden för skolgång på sina skolor och motsvarande för elever som väljer att gå i ett annat län.

7 7 Exp: Kommunstyrelsen 29 Dnr KS/2018:385 Remissvar till Skolinspektionen angående ansökan från Thoren Innovation School AB om godkännande som huvudman för en utökning av befintlig fristående gymnasieskola i Uddevalla kommun (Dnr :925) Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att: 1. Svara Skolinspektionen med sektorschefens ärendebeskrivning. Ärendebeskrivning/sammanfattning Thoren Innovation School AB har ansökt hos Skolinspektionen om godkännande för utökning av program vid befintlig skolenhet i Uddevalla kommun. Idag finns 98 elever inom Teknikprogrammet och El-och energiprogrammet på skolan. Ansökan gäller Naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap och Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning medier, information och kommunikation. Ansökan gäller sammanlagt 72 platser vid fullt utbyggd verksamhet. Orust kommun bedriver idag ingen egen gymnasieskola inom angivna program utan kommunens elever bereds plats inom i första hand Uddevalla och Stenungsunds gymnasieskolor. Kommunerna inom Fyrbodals kommunalförbund har ett samverkansavtal gällande gymnasieutbildning. Uddevalla kommun och Orust kommun ingår i Fyrbodals kommunalförbund. Inom Orust kommun erbjuds idag i första hand Hantverksprogrammet med inriktning finsnickeri. Programmet har riksintag. I övrigt kan kommunen erbjuda ett fåtal program utifrån elevers önske-mål. Kommunens intention med att erbjuda program på Orust är att vara ett komplement för ett fåtal elever som önskar att läsa på hemorten, inte att konkurrera med de utbildningar som bedrivs i Uddevalla och Stenungsund. Orust kommun ser därför att ett utökat programutbud bland gymnasieskolor i till exempel Uddevalla, framförallt ökar konkurrensen mellan övriga gymnasieskolor i regionen. Befolkningsprognos gällande antal 16-åringar folkbokförda i kommunen de kommande fem åren: Inom Orust kommun finns idag inga utbildningar inom sökta program. Inte heller planeras för att längre fram erbjuda dessa program.

8 8 För elever från Orust kommun är det en fördel med ett stort utbud av gymnasieplatser i våra grannkommuner. För Orust kommun är Uddevalla den största mottagaren av gymnasieelever. Samtidigt kan en utökning av antalet platser leda till kostnadsökningar och svårigheter att upprätthålla kvalitet inom utbildningarna. Skolinspektionen bör därför i sitt beslut tillse att det finns en efterfrågan på platser och därmed rimlighet i att utöka antalet platser inom sökta program.

9 9 Exp: Kommunstyrelsen 30 Dnr KS/2018:386 Remissvar till Skolinspektionen angående ansökan från Lärlingsgymnasiet i Sverige AB om godkännande som huvudman för en utökning av befintlig fristående gymnasieskola i Ale kommun (Dnr :970) Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att: 1. Svara Skolinspektionen med sektorschefens ärendebeskrivning. Ärendebeskrivning/sammanfattning Lärlingsgymnasiet i Sverige AB har ansökt hos Skolinspektionen om godkännande för utökning av program vid befintlig skolenhet i Ale kommun. Idag finns 206 elever inom Barn- och fritidsprogrammet, Handels- och administrationsprogrammet, El- och energiprogrammet, Industritekniska programmet, Fordons- och transportprogrammet och Bygg- och anläggnings-programmet på skolan. Ansökan gäller Barn- och fritidsprogrammet med inriktning Pedagogiskt arbete. Ansökan gäller sammanlagt ytterligare 24 platser vid fullt utbyggd verksamhet. Orust kommun bedriver idag ingen egen gymnasieskola inom angivna program utan kommunens elever bereds plats inom i första hand Uddevalla och Stenungsunds gymnasieskolor. Kommunerna inom Fyrbodals kommunalförbund har ett samverkansavtal gällande gymnasieutbildning. Uddevalla kommun och Orust kommun ingår i Fyrbodals kommunalförbund. Inom Orust kommun erbjuds idag i första hand Hantverksprogrammet med inriktning finsnickeri. Programmet har riksintag. I övrigt kan kommunen erbjuda ett fåtal program utifrån elevers önske-mål. Kommunens intention med att erbjuda program på Orust är att vara ett komplement för ett fåtal elever som önskar att läsa på hemorten, inte att konkurrera med de utbildningar som bedrivs i Uddevalla och Stenungsund. Orust kommun ser därför att ett utökat programutbud bland gymnasieskolor i till exempel Ale, framförallt ökar konkurrensen mellan övriga gymnasieskolor i regionen. Befolkningsprognos gällande antal 16-åringar folkbokförda i kommunen de kommande fem åren: Inom Orust kommun finns idag inga utbildningar inom sökta program. Inte heller planeras för att längre fram erbjuda dessa program.

10 10 För elever från Orust kommun är det en fördel med ett stort utbud av gymnasieplatser i våra grannkommuner. Orust har samverkansavtal med gymnasieskolor inom Fyrbodals kommunalförbund där Uddevalla som ligger närmast bedriver ett stort antal program som lärling. En etablering i Ale kommer därför inte att påverka Orust kommun.

11 11 Exp: Kommunstyrelsen 31 Dnr KS/2018:252 Gymnasieutbildning för asylsökande elever Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att: 1. Asylsökande likställs med folkbokförda och ges rätt att påbörja nationellt program inom gymnasieskolan fram till och med det första kalenderhalvåret de fyller 20 år. Ärendebeskrivning/sammanfattning Enligt 29 kap. 3 skollagen har asylsökande ungdomar och vissa andra ungdomar som anges i 1 lagen om mottagande av asylsökande med flera (LMA), ungdomar med vissa tidsbegränsade uppehållstillstånd och ungdomar som är papperslösa, rätt till utbildning i gymnasieskola endast om de har påbörjat utbildningen innan de fyllt 18 år. Skolverkets tolkning när det gäller dessa ungdomar innebär att en elev inte har rätt att gå över till och påbörja utbildning på ett nationellt program från och med fyllda 18 år, även om eleven har påbörjat ett introduktionsprogram innan dess. Det finns dock inget som hindrar att kommunen ändå erbjuder utbildning på exempelvis ett nationellt program till de ungdomar som fyllt 18 år. När det gäller folkbokförda elever, födda i Sverige eller nyanlända, gäller att man ska påbörja ett nationellt program senast första kalenderhalvåret det år eleven fyller 20 år. Utredning Nuläge Inom Orust gymnasieskola finns ett trettiotal elever på Språkintroduktion. Flertalet har fått avvisningsbeslut men har generellt också överklagat det. Överklagandeprocesserna tar oftast mycket lång tid. De flesta elever strävar efter att komma in på ett nationellt program på gymnasieskolan. De som är under 18 år har rätt till gymnasieskola men för en grupp på 5-8 elever gör 18-årsgränsen för asylsökande att de inte har rätt till att gå vidare. Det innebär då att de blir helt utan fortsatt utbildning. Inom Fyrbodals kommunalförbund har frågan diskuterats och sammanfattningsvis kommer de flesta kommuner att behandla asylsökande elever på samma sätt som folkbokförda elever, det vill säga att de får påbörja gymnasieutbildningen på ett nationellt program senast under det första kalenderhalvåret de fyller 20 år. Någon kommun följer lagstiftningen och någon medger även elever fyllda 20 år att börja på höstterminen utifrån att de saknar rätt till vuxenutbildning. Varje gymnasieplats kostar i genomsnitt kronor per år. Om det är 6 elever/år som nyttjar möjligheten kommer det att kosta kr årligen.

12 12 Bedömning För unga är det väsentligt att få en utbildning och kunna planera för sin framtid. Eftersom asylprocessen i många fall tar orimligt lång tid finns det en risk att flera ungdomar blir utan både utbildning och sysselsättning. Det är därför rimligt att asylsökande jämställs med folkbokförda ungdomar, det vill säga ges möjlighet att påbörja nationellt program inom gymnasieskolan. Antalet elever är så marginellt att det inte ger skäl till några specifika budgetäskningar.

13 13 32 Dnr KS/2017:382 Information om frånvarorutiner Utskottets för lärande beslut 1. Sektor Lärande får i uppdrag att ge återkoppling under hösten 2018 av resultat baserade på vårterminen Lägga informationen till handlingarna. Utvecklingschef Lars Jansson gav vid utskottet för lärandes sammanträde , en redovisning av elevers frånvaro per årskurs och i procentintervallen: procent, procent och över 50 procent. Siffrorna i redovisningen avsåg både giltig och ogiltig frånvaro. Utskottet för lärande framförde önskemål om fortsatt återkoppling framöver. Utvecklingschef Lars Jansson ger återkoppling i ärendet. De insatser som gjorts centralt är: Införandet av digitala system, som till exempel Skola24. Upprättandet av Frånvaroriktlinje och Frånvarorutin. Synliggörande av dilemmat. Påvisandet av närvarons betydelse för skolresultatet. Stötta med skolstatistik per skola, kring de elever vars totala frånvaro överstiger 50 procent. Redovisning ges per årskurs för år 1-9 och frånvaro i procentintervallen: procent, procent och över 50 procent. Siffrorna avser både giltig och ogiltig frånvaro.

14 14 33 Dnr KS/2017:1667 Reflektion utifrån temadagen Utskottets för lärande beslut 1. Lägga informationen till handlingarna. Sektorschef Henrik Lindh, och de politiker i utskottet för lärande som deltog på Temadagen, ger reflektion från mötet. Förmiddagen ägnades mestadels åt att verksamheterna delgav politiken de utmaningar som både förskola, grundskola, gymnasiet och vuxenutbildningen står inför, hur skolans verklighet ser ut idag, föräldrars förståelse för hur viktig elevens skolgång och närvaro är, komplexiteten i pedagogens uppdrag idag, digitaliseringen samt frågan kring hur flexibel flexibiliteten ska få vara. Eftermiddagen ägnades i huvudsak kring information och dialog kring barnkonventionen utifrån perspektivet om barnets behov. Politiken framför att Sektor Lärande, för andra året i rad, är den enda sektorn som utgår från tilldelad budget inom ram. Dialog förs kring möjligheten av ökning av intäkter, exempelvis i form av utökat resursutnyttjande avseende verksamhetens lokaler.

15 15 34 Dnr KS/2018:89 Sektorns information 2018 (Lärande) Utskottets för lärande beslut 1. Lägga informationen till handlingarna. Sektorschef Henrik Lindh ger information om aktuella ärenden: Öppna förskolan/familjecentralen De fyra verksamheterna Öppna förskolan, mödravårdscentralen, barnavårdscentralen och familjebehandlarna kommer att ingå i kommunens Familjecentral. Dialog kring hyresavtal pågår och ett samverkansavtal ska upprättas. Lokalerna beräknas vara klara i oktober månad. Anita Jakobsson, kommer i sin roll som utvecklingsstrateg, att vara samordnare kring uppstarten. Tidtabell från årsskiftet 2018/2019 Arbete pågår hos Västtrafik kring tidtabell som ska gälla från och med årsskiftet 2018/2019.

16 16 35 Dnr KS/2018:253 Skolskjuts/Restid Utskottets för lärande beslut 1. Lägga informationen till handlingarna. Skolskjutshandläggare Pia Hansson ger information om skolskjuts och reglerna för den totala restiden. I stort sett är elevernas totala restid max en timme eller mindre, det får göras avsteg i enskilda fall. Det finns mindre avvikelser i några enskilda fall, till exempel: en något tidigare påstigning för eleverna vid Lyrön och en något sen avstigning för eleverna i Mollösund. Tidtabellen för färjan till Flatön innebär att den totala restiden överskrids något för de berörda eleverna.

17 17 36 Dnr KS/2018:90 Politikens information 2018 (Lärande) Utskottets för lärande beslut 1. Lägga informationen till handlingarna. Ordförande Kristina Svensson m.fl ger information om aktuella ärenden: ICDP Avslutningen av pågående ICDP-utbildning sker den 30 maj, vilket sammanfaller med Kommunstyrelsens sammanträde. En representant från utskottet för lärande bör delta. GP s undersökning kring barn med ADHD Göteborgs-Posten har gjort en rikstäckande undersökning kring andelen elever inom grundskolan, som medicineras för ADHD. Dialog förs kring undersökningen och det resultat den visar.

18 18 37 Dnr KS/2017:1667 Återkoppling: Tillsynsbesöket vid Förskolan Svanen Utskottets för lärande beslut 1. Lägga informationen till handlingarna. Sektorschef Henrik Lindh och deltagande politiker ger återkoppling från tillsynsbesöket vid Förskolan Svanen. Det var ett positivt och givande tillsynsbesök. Upplevelsen är att verksamheten lagt stort fokus och arbetat utifrån de områden som gavs kritik om vid tillsynen år Några exempel är att man fördelat ansvarsrollerna på ett annat sätt och att man arbetar med att systematisera kvalitetsarbetet.

19 19 38 Information: Anmälan/Svar från Skolinspektionen och övriga myndigheter Utskottets för lärande beslut 1. Tacka för informationen. 2. Överlämna informationen till Kommunstyrelsen för kännedom. Sektorschef Henrik Lindh ger information om inkomna beslut från Förvaltningsrätten. 1. Förvaltningsrättens i Göteborg dom/beslut av i ärende om överklagat beslut avseende skolskjuts. Dnr KS/2017:1235. Orust kommun har beslutat att inte bevilja skolskjuts för elev som valt annan skola än den kommunen hänvisar till, enligt Orust kommuns skolskjutsbestämmelser. Vårdnadshavare har överklagat kommunens beslut till Förvaltningsrätten, som i sin dom avslår överklagandet.

Fm: Tillsynsbesök vid Förskolan Svanen, Varekil kl 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00-

Fm: Tillsynsbesök vid Förskolan Svanen, Varekil kl 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00- 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Fm: Tillsynsbesök vid Förskolan Svanen, Varekil 2018-04-16

Läs mer

Veronica Almroth (L) Fm Martin Reteike (Mp) Fm Robert Larsson (M) Daniel Peterson (C) Alexander Hutter (S) Fm

Veronica Almroth (L) Fm Martin Reteike (Mp) Fm Robert Larsson (M) Daniel Peterson (C) Alexander Hutter (S) Fm 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Stensbo Friskola 2019-04-08

Läs mer

Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Varekils skola, kl 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00-

Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Varekils skola, kl 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00- 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Varekils skola, 2018-05-14

Läs mer

Kristina Svensson (Mp) Alexander Hutter (S) Maria Sörkvist (C) Elsie-Marie Östling (S) Veronica Almroth (L)

Kristina Svensson (Mp) Alexander Hutter (S) Maria Sörkvist (C) Elsie-Marie Östling (S) Veronica Almroth (L) 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Ängsbergets och Varekils

Läs mer

Kristina Svensson (Mp) Alexander Hutter (S) Maria Sörkvist (C) Elsie-Marie Östling (S) Veronica Almroth (L)

Kristina Svensson (Mp) Alexander Hutter (S) Maria Sörkvist (C) Elsie-Marie Östling (S) Veronica Almroth (L) 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Svanesunds förskolor 2018-03-12

Läs mer

2015-08-03. Kristina Svensson Alexander Hutter Maria Sörkvist Elsie-Marie Östling Veronica Almroth

2015-08-03. Kristina Svensson Alexander Hutter Maria Sörkvist Elsie-Marie Östling Veronica Almroth 1 Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Fm: Tillsynsbesök vid Orust Montessoriförskola 2015-08-10 kl 08.15- Em: Kommunhuset, s-rum

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00-

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00- 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen 2018-06-11 kl 13:00-

Läs mer

Kristina Svensson (Mp) Alexander Hutter (S) Maria Sörkvist (C) Elsie-Marie Östling (S) Veronica Almroth (L)

Kristina Svensson (Mp) Alexander Hutter (S) Maria Sörkvist (C) Elsie-Marie Östling (S) Veronica Almroth (L) 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Ängås F-9 skola, 2017-04-03

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00-

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00- 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen 2019-01-14 kl 13:00-

Läs mer

Utskottet för lärande Plats och tid Kommunhuset, s-rum Årholmen kl 08:00-12:00

Utskottet för lärande Plats och tid Kommunhuset, s-rum Årholmen kl 08:00-12:00 1 Plats och tid Kommunhuset, s-rum Årholmen 2016-05-09 kl 08:00-12:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kristina Svensson Alexander Hutter Maria Sörkvist Elsie-Marie

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bråtön kl 13:00-

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bråtön kl 13:00- 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bråtön 2018-02-05 kl 13:00- Närvarande

Läs mer

Ärende Dnr Föredragande. 1. Information: Framtida plattform för IKT KS/2015:1726 Anders Wockatz

Ärende Dnr Föredragande. 1. Information: Framtida plattform för IKT KS/2015:1726 Anders Wockatz 1 Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Ellös förskola 2015-11-09 kl 08:15-12:00 (inklusive Tvets förskola

Läs mer

Utskottet för lärande

Utskottet för lärande 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Ellös och Tvets förskolor, 2017-05-29 kl 08:00-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum Bråtön, 2017-05-29 kl 13:00-15:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens

Läs mer

Mellan Västra Götalandsregionen, nedan kallad VGR, och... kommun, nedan kallad kommunen, träffas följande samverkansavtal om Naturbruksutbildning.

Mellan Västra Götalandsregionen, nedan kallad VGR, och... kommun, nedan kallad kommunen, träffas följande samverkansavtal om Naturbruksutbildning. SAMVERKANSAVTAL NATURBRUKSUTBILDNING Mellan Västra Götalandsregionen, nedan kallad VGR, och...... kommun, nedan kallad kommunen, träffas följande samverkansavtal om Naturbruksutbildning. Utgångspunkt De

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, s-rum 1 Årholmen 2014-03-10 13:00-

Plats och tid Kommunhuset, s-rum 1 Årholmen 2014-03-10 13:00- 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. OBS! Verksamhetsbesöket vid Svanesunds förskolor utgår på grund

Läs mer

Utskottet för lärande

Utskottet för lärande 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid gymnasiet/vuxenutbildningen 2015-12-07 kl 08:30-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum Hälsön 2015-12-07 kl 13:00-15:30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens

Läs mer

Veronica Almroth (L) Martin Reteike (Mp) Robert Larsson (M) Daniel Peterson (C) Alexander Hutter (S)

Veronica Almroth (L) Martin Reteike (Mp) Robert Larsson (M) Daniel Peterson (C) Alexander Hutter (S) 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Bagarevägens förskola 2019-03-11

Läs mer

Plats och tid Konferensrummet, Henåns skola, kl 13:00-15:30

Plats och tid Konferensrummet, Henåns skola, kl 13:00-15:30 1 Plats och tid Konferensrummet, Henåns skola, 2018-12-10 kl 13:00-15:30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kristina Svensson Alexander Hutter, 95 Maria Sörkvist

Läs mer

Kristina Svensson (Mp) Alexander Hutter (S) Maria Sörkvist (C) Elsie-Marie Östling (S) Veronica Almroth (L)

Kristina Svensson (Mp) Alexander Hutter (S) Maria Sörkvist (C) Elsie-Marie Östling (S) Veronica Almroth (L) 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Varekils skola 2016-10-10,

Läs mer

Kristina Svensson (Mp) Alexander Hutter (S) Maria Sörkvist (C) Elsie-Marie Östling (S) Veronica Almroth (L)

Kristina Svensson (Mp) Alexander Hutter (S) Maria Sörkvist (C) Elsie-Marie Östling (S) Veronica Almroth (L) 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Henåns 7-9 skola 2016-04-11

Läs mer

Utskottet för lärande

Utskottet för lärande 1 Plats och tid Fm: Tillsynsbesök vid Orust Waldorfförskola 2015-09-07 kl 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum 3 Hälsön 2015-09-07 kl 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00-

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00- 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen 2018-09-03 kl 13:00-

Läs mer

Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Stensbo Friskola, kl 08:00-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00-16:00

Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Stensbo Friskola, kl 08:00-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00-16:00 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Stensbo Friskola, 2019-04-08 kl 08:00-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum Bårholmen 2019-04-08 kl 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens

Läs mer

Utskottet för lärande 2014-10-13. Plats och tid Kommunhuset, s-rum 1 Årholmen 2014-10-13 13:00-16:00

Utskottet för lärande 2014-10-13. Plats och tid Kommunhuset, s-rum 1 Årholmen 2014-10-13 13:00-16:00 1 Plats och tid Kommunhuset, s-rum 1 Årholmen 2014-10-13 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kristina Svensson Alexander Hutter Ingrid Cassel Michael Relfsson

Läs mer

Kristina Svensson (Mp) Alexander Hutter (S) Maria Sörkvist (C) Elsie-Marie Östling (S) Veronica Almroth (L)

Kristina Svensson (Mp) Alexander Hutter (S) Maria Sörkvist (C) Elsie-Marie Östling (S) Veronica Almroth (L) 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Henåns F-3 skola 2017-01-30,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Protokoll 1 (8) Ärendenummer BUN 2018/0284-600 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Tingssalen, Tingshuset Tanumshede, kl 08.00 12.15 Ledamöter Se nästa sida. Övriga närvarande Öyvind Höiberg, Controller,

Läs mer

Utskottet för lärande 2015-03-09

Utskottet för lärande 2015-03-09 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Henåns F-6 skola/särskolan 2015-03-09 kl 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum 3 Hälsön 2015-03-09 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens

Läs mer

Utskottet för lärande

Utskottet för lärande 1 Plats och tid Fm: Tillsynsbesök vid Orust Waldorfförskola, 2017-09-11 kl 08:00-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum Bråtön 2017-09-11 kl 13:00-17:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen :00-15:30

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen :00-15:30 1 Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen 2018-06-11 13:00-15:30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kristina Svensson Alexander Hutter Maria Sörkvist Elsie-Marie

Läs mer

Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Gymnasiet/Vux 2013-12-16 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum 1, 2013-12-16, klockan 13:00-

Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Gymnasiet/Vux 2013-12-16 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum 1, 2013-12-16, klockan 13:00- 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Gymnasiet/Vux 2013-12-16

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00- OBS! Kl 9-12: Möte med Kungälvs fullmäktigepresidium

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00- OBS! Kl 9-12: Möte med Kungälvs fullmäktigepresidium 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen 2019-08-12 kl 13:00-

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Safiren, vån. 3, IFO-huset, Tierps köping, kl. 08:30-11:30 ande och övriga närvarande enligt sida 2 Utses att justera Åsa Sikberg Paragrafer 87-99 Justeringens plats och tid Kommunhuset,

Läs mer

Remiss gällande Fridaskolorna AB:s ansökan om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasieskola VFN153

Remiss gällande Fridaskolorna AB:s ansökan om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasieskola VFN153 Remiss gällande Fridaskolorna AB:s ansökan om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasieskola 13 2019VFN153 Page 42 of 216 Sektorn för utbildning och kultur Elin Rosén Välfärdsnämnden

Läs mer

Utskottet för lärande

Utskottet för lärande 1 Plats och tid Fm: Tillsynsbesök vid Orust Montessoriförskola 2015-08-10 kl 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum 3 Hälsön 2015-08-10 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens

Läs mer

Tjänsteskrivelse Ansökan från AU Claves AB om godkännande som huvudman för en fristående gymnasieskola i Vallentuna kommun, dnr 2013:915.

Tjänsteskrivelse Ansökan från AU Claves AB om godkännande som huvudman för en fristående gymnasieskola i Vallentuna kommun, dnr 2013:915. BRITT-MARIE LÖVQUIST SID 1/5 ENHETSCHEF 0858785171 BRITT-MARIE.LOVQUIST@VALLENTUNA.SE UTBILDNINGSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Ansökan från AU Claves AB om godkännande som huvudman för en fristående gymnasieskola

Läs mer

Kristina Svensson (Mp) Alexander Hutter (S) Maria Sörkvist (C) Elsie-Marie Östling (S) Veronica Almroth (L)

Kristina Svensson (Mp) Alexander Hutter (S) Maria Sörkvist (C) Elsie-Marie Östling (S) Veronica Almroth (L) 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Ängsbergets och Varekils

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen, kl 13:00-16:30. Veronica Almroth

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen, kl 13:00-16:30. Veronica Almroth 1 Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen, 2018-10-08 kl 13:00-16:30 Beslutande Övriga deltagande Kristina Svensson Alexander Hutter Maria Sörkvist Elsie-Marie Östling Veronica Almroth, 71-73 Robert

Läs mer

Yttrande över ansökan från Ljud & Bildskolan LBS AB

Yttrande över ansökan från Ljud & Bildskolan LBS AB Remiss gällande Ljud & Bildskolan LBS AB:s ansökan om godkännande som huvudman för nyetablering av fristående gymnasieskola i Göteborgs kommun (dnr SI 2019:887) 9 2019VFN149 Page 6 of 216 Sektorn för utbildning

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bråtön kl 13:00-17:00

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bråtön kl 13:00-17:00 1 Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bråtön 2018-02-05 kl 13:00-17:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kristina Svensson Alexander Hutter Maria Sörkvist Elsie-Marie

Läs mer

Utskottet för lärande

Utskottet för lärande 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Stensbo Friskola, 2017-03-13 kl 08:00-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum Bråtön 2017-03-13 kl 13:00-16:30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens

Läs mer

NOM. t91 2. Kre,,d e. ( t-t. Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås besluta

NOM. t91 2. Kre,,d e. ( t-t. Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås besluta t91 2 NOM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Kre,,d e. ( t-t Handläggare Datum Diarienummer Ingrid Holström 2015-05-05 UBN-2015-0852 Utbildningsnämnden Ansökan från LOKS AB om godkännande som huvudman för en utökning

Läs mer

Utskottet för lärande 2015-11-09

Utskottet för lärande 2015-11-09 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Ellös och Tvets förskolor 2015-11-09 kl 08:30-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum Hälsön 2015-11-09 kl 13:00-16:30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens

Läs mer

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (5) Datum 2014-03-10 Vår referens Ann-Sofie Nordh Planerings- och antagningschef ann-sofie.nordh@malmo.se Tjänsteskrivelse Preliminär gymnasieorganisation

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Årholmen kl 13:00-

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Årholmen kl 13:00- 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Kommunhuset, s-rum Årholmen 2016-08-15 kl 13:00-

Läs mer

Programutbud Rodengymnasiet årskurs /2021

Programutbud Rodengymnasiet årskurs /2021 Tjänsteutlåtande Ärendenummer/diarienummer: dnr 2019-106 Utbildningsnämnden/Bou Handläggare Jenny Nordström Till Utbildningsnämndens arbetsutskott Titel: Verksamhetschef gymnasieskolan E-post: jenny.nordstrom@norrtalje.se

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund

Läs mer

Utskottet för lärande 2015-10-12

Utskottet för lärande 2015-10-12 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Ellös F-6 skola 2015-10-12 kl 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum 3 Hälsön 2015-10-12 13:00-16:30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Barnomsorg på obekväm arbetstid Barnomsorg på obekväm arbetstid Regler Dokumenttyp Regler Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2018-01-01 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Förvaltningsområde Lärande Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig

Läs mer

Sammanträdesrum Högholmen, Kommunhuset, Henån :15 12:10

Sammanträdesrum Högholmen, Kommunhuset, Henån :15 12:10 1 Plats och tid Sammanträdesrum Högholmen, Kommunhuset, Henån 2018-04-18 08:15 12:10 Beslutande Övriga deltagande Se sidan 2 Kerstin Gadde (S), ordförande Maria Sörkvist (C), tjänstgörande ersättare Kristina

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-03-25 1 Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje kl. 14.00-14.50 Louise Branting (C), ordförande Roland Brodin (M),

Läs mer

Utskottet för lärande Plats och tid Kommunhuset, s-rum Årholmen kl 13:00-16:30

Utskottet för lärande Plats och tid Kommunhuset, s-rum Årholmen kl 13:00-16:30 1 Plats och tid Kommunhuset, s-rum Årholmen 2016-09-12 kl 13:00-16:30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kristina Svensson Maria Sörkvist Elsie-Marie Östling Veronica

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen :00-16:00

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen :00-16:00 1 Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen 2018-05-14 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kristina Svensson Alexander Hutter Maria Sörkvist Elsie-Marie

Läs mer

Utt\I 2o 2? Utbildningsnämnden. Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås besluta

Utt\I 2o 2? Utbildningsnämnden. Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås besluta Utt\I 2o 2? PI:r 1(04 k 1URI UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ingrid Holström 2015-05-05 UBN-2015-1446 Utbildningsnämnden Ansökan från Stiftelsen Uppsala Waldorfgymnasium om godkännande

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-04-02

Utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-04-02 NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL, K. KOMMUN Utbildningsnämndens arbetsutskott Piats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje kl. 14.00-14.45 Louise Branting (C),

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2014-09-24 1(1 7) Plats och tid Stadshuset 13:00-17:00 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Linda Strand (S), vice ordförande Cajsa Branchetti Hallberg (S) Ann Ottosson (M), 2:e vice ordförande Lisa

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00-16:00

Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00-16:00 1 Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bårholmen 2018-09-03 kl 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kristina Svensson Alexander Hutter Maria Sörkvist Elsie-Marie

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid: Förvaltningsbyggnad Viktoria, Stenbocken, kl 14.20-16.40 Beslutande: Jonas Ahlström (M), ordförande Elisabet Stålarm (M) Patrik Ragnar (M) Suzanne Johansson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (11)

Sammanträdesprotokoll 1 (11) Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, ordförande (S) Henrik Axelsson,

Läs mer

Plats och tid Ängås skola, Svanesund kl 13:00-

Plats och tid Ängås skola, Svanesund kl 13:00- 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Ängås skola, Svanesund 2019-05-13 kl 13:00- Närvarande

Läs mer

Justering av utskottets protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av utskottets protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2013-04-09 20 (25) Plats och tid Kommunhuset, A-salen, Tierps köping Kl. 08.30 10.30 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Jonas Nyberg (S), ordförande Carolina Nylander (S)

Läs mer

Utskottet för lärande

Utskottet för lärande 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Henåns 4-6 skola samt grundsärskola, 2017-10-02 klockan 08:00-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum Bråtön 2017-10-02 klockan 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Utses

Läs mer

KOMMUNFÖRBUNDET STOCKHOLMS LÄN. Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2016

KOMMUNFÖRBUNDET STOCKHOLMS LÄN. Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2016 Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2016 Innehåll... 0 Förord... 2 Sökande... 3 Sökande totalt vid slutantagningen... 3 Gymnasieutbudet i Stockholms län... 4 Antal

Läs mer

Samverkansavtal. Avseende gymnasieutbildning mellan kommunerna i Stockholms län, angränsande kommuner som anslutit sig samt Stockholms läns landsting.

Samverkansavtal. Avseende gymnasieutbildning mellan kommunerna i Stockholms län, angränsande kommuner som anslutit sig samt Stockholms läns landsting. Bilaga 1b, rev 140612 Samverkansavtal Avseende gymnasieutbildning mellan kommunerna i Stockholms län, angränsande kommuner som anslutit sig samt Stockholms läns landsting. Avtalet är baserat på föreskrifterna

Läs mer

Ansökan från Stiftelsen Uppsala Waldorfgymnasium om godkännande som huvudman för Naturvetenskapsprogrammet särskild

Ansökan från Stiftelsen Uppsala Waldorfgymnasium om godkännande som huvudman för Naturvetenskapsprogrammet särskild plr psa KOMMUN uh UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN iere,,,,a e \ 3. Handläggare Datum Diarienummer Ingrid Holström 2015-05-05 UBN-2015-1482 Utbildningsnämnden Ansökan från Stiftelsen Uppsala Waldorfgymnasium om

Läs mer

Maria Helgée kvalificerad utredare, 38. Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell

Maria Helgée kvalificerad utredare, 38. Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Österön, kl. 08.00-08.30 Beslutande Anette Karlsson (M) ordförande Sture Pettersson (S) vice ordförande Annika Käll (L) ledamot Tuula Ojala (S) ledamot

Läs mer

Tjänsteskrivelse Remissvar - Ansökningar, godkännande som huvudmän för fristående gymnasieskolor

Tjänsteskrivelse Remissvar - Ansökningar, godkännande som huvudmän för fristående gymnasieskolor VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2013-02-28 DNR UN 2013.039 BRITT-MARIE LÖVQUIST SID 1/2 ENHETSCHEF 0858785171 BRITT-MARIE.LOVQUIST@VALLENTUNA.SE UTBILDNINGSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse

Läs mer

Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015

Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015 Rapport 2015 Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015 Charlott Rydén och Ulrika Pudas 2015-04-15 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Sökande bosatta

Läs mer

Sekreterare: Marianne Martinsson

Sekreterare: Marianne Martinsson Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen Sammanträdesprotokoll 1(28) Plats och tid: Furåsen Färgelanda onsdag 3 april 2019, kl 09.00 12.15 Beslutande Tommy Larsson (S), ordf. Fredrik Gustafsson (C) ers för Sandra

Läs mer

Samverkansavtal Naturbruksutbildning

Samverkansavtal Naturbruksutbildning Parter: Västra Götalandsregionen samt ingående 49 kommuner i VGR (separatavtal) Omfattar naturbruksutbildningar inom gymnasieskola, gymnasiesärskola, kommunal vuxenutbildning och uppdragsutbildningar inom

Läs mer

Ansökan, yttrande och beslut avseende ansökningar från fristående gymnasieskolor i Linköpings kommun inför läsåret 2019/2020

Ansökan, yttrande och beslut avseende ansökningar från fristående gymnasieskolor i Linköpings kommun inför läsåret 2019/2020 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-03-26 Utbildningskontoret Dnr BIN 2018-15 Åsa Carlsson Bildningsnämnden Ansökan, yttrande och beslut avseende ansökningar från fristående gymnasieskolor i Linköpings kommun

Läs mer

Utskottet för lärande

Utskottet för lärande 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Henåns F-3 skola, 2017-01-30 kl 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum Bråtön 2017-01-30 kl 13:00-16:30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens

Läs mer

AMB s ansökan till Skolinspektionen om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Vara kommun fr.o.m. läsåret 2017/18

AMB s ansökan till Skolinspektionen om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Vara kommun fr.o.m. läsåret 2017/18 YTTRANDE 2016-04-13 Dnr 46/2016 Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 Stockholm AMB s ansökan till Skolinspektionen om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Vara kommun fr.o.m.

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 15 juni 2010 1(8) Lars Björklund (s), Gudrun Henriksson (c), Bengt Sjöberg (kd)

Barn- och utbildningsnämnden 15 juni 2010 1(8) Lars Björklund (s), Gudrun Henriksson (c), Bengt Sjöberg (kd) Barn- och utbildningsnämnden 15 juni 2010 1(8) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.00-15.40 Beslutande: Torbjörn Parling, ordf. (s) Olle Engström (s) Åsa Hååkman Felth (s) Ann-Marie Rosö (s) Pia

Läs mer

Information till Utbildningsdelegationen. Oktober 2016

Information till Utbildningsdelegationen. Oktober 2016 Information till Utbildningsdelegationen Oktober 2016 Alla siffror gäller för elever från årskurs 9 och är folkbokförda i Västerbotten Länets elever från årskurs 9 2688 (2591) elever Nyanlända elever ingår

Läs mer

Utbildningarna ska starta i augusti 2010 med totalt 115 elever. Fullt utbyggd beräknas skolan ha 345 elever 2012.

Utbildningarna ska starta i augusti 2010 med totalt 115 elever. Fullt utbyggd beräknas skolan ha 345 elever 2012. Dnr KS.2009.219 2009-06-03 YTTRANDE Utskottet för gymnasie- och vuxenutbildning Yttrande över ansökan från Lärande i Östergötland AB om statlig tillsyn och rätt till bidrag för fristående gymnasieskola

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 08.00 12.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund (S), ordförande Peter Joensuu (M),

Läs mer

Stenbockskolans konferensrum, kl Ulf Eriksson (s), Ordförande Annsofi Ramevik (s) Andreas Eriksson (m) Siv Friedmann Björk (c)

Stenbockskolans konferensrum, kl Ulf Eriksson (s), Ordförande Annsofi Ramevik (s) Andreas Eriksson (m) Siv Friedmann Björk (c) 1(1) Plats och tid Beslutande Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-15.15 Ulf Eriksson (s), Ordförande Annsofi Ramevik (s) Andreas Eriksson (m) Siv Friedmann Björk (c) Övriga deltagande Gösta Högberg,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden kallas till sammanträde

Barn- och utbildningsnämnden kallas till sammanträde Barn- och utbildningsnämnden 2015-10-06 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Ledamöter kallas Ersättare för kännedom Barn- och utbildningsnämnden kallas till sammanträde Tid och plats Tisdag den 13 oktober 2015, kl

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott

Utbildningsnämndens arbetsutskott Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Österön, kl. 08.00-12.25 Beslutande Anette Karlsson (M) ordförande Sture Pettersson (S) vice ordförande Helena Hallerhed (C) ledamot, ej 31 Leif Jonegård

Läs mer

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor Utbildning. Carina Törnell

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor Utbildning. Carina Törnell Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Öströn, kl 13.00-16.10 Beslutande Anette Karlsson (M) ordförande Lennart Daghed (FP) 1:e vice ordförande Sture Pettersson (S) 2:e vice

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (8) Datum: Torsdag Tid: 09:00-12:00 Plats: Beslutande: Sollefteå kommunhus, Junselerummet Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Utskottet för lärande Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bråtön, kl 13:00-15:30

Utskottet för lärande Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bråtön, kl 13:00-15:30 1 Plats och tid Kommunhuset, s-rum Bråtön, 2017-08-14 kl 13:00-15:30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kristina Svensson Maria Sörkvist Elsie-Marie Östling Alexander

Läs mer

Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen. Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018

Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen. Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018 Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018 Syfte 8 2 Att presentera en samlad bild av gymnasieskolans utbud

Läs mer

Barn- och utbildningsutskottet (15)

Barn- och utbildningsutskottet (15) Barn- och utbildningsutskottet 2018-10-15 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2018-10-15 kl. 13:00-15:45 Beslutande Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Ingrid Sundbom (c)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (12)

Sammanträdesprotokoll 1 (12) Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00-17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, Ordförande (S) Peter Joensuu, 2:e

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (6)

Sammanträdesprotokoll 1 (6) Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 16.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, Ordförande (S) Lars-Ove Jansson,

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-14 1-11

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-14 1-11 Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-14 1-11 Plats och tid Fävren, kl. 08.30-10.00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Micael Åkesson (M) Jeanette Qvist (S) Eva Pehrsson-Karlsson (C) Ing-Marie

Läs mer

Ärende 12. Dnr: UN 18/30

Ärende 12. Dnr: UN 18/30 Ärende 12 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-04-09 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Yttrande över remiss från Skolinspektionen avseende Thoréngruppen ABs ansökan om godkännande som huvudman för nyetablering

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida (12)

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida (12) 2016-05-26 1(12) Plats och tid Kommunfullmäktigesalen, Stadshuset kl. 13:30-15:20 Beslutande Olof Eriksson (S) ordförande Sofia Karlsson (S) ersätter Fredrik Bengtsson (S) Lisa Malm (MP) Klas Häggström

Läs mer

Eva Pettersson, sekreterare Helene Eng, enhetschef Helen Källvik, ekonom

Eva Pettersson, sekreterare Helene Eng, enhetschef Helen Källvik, ekonom Sammanträdesdatum Sida 1/11 Plats och tid Sammanträdesrummet, övrevåningen, Hagfors stadshus kl 09:00 11:45 Beslutande Övriga Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Lars T. Stenson (L) Jan Klarström (SD)

Läs mer

Eva Skoglund (S) tjänstgörande Maria Sörqvist (C) Anders Tenghede (V) Lisbeth Arff (M) Sektor omsorg, Kommunhuset, Henån Torsdag den 17 maj kl.

Eva Skoglund (S) tjänstgörande Maria Sörqvist (C) Anders Tenghede (V) Lisbeth Arff (M) Sektor omsorg, Kommunhuset, Henån Torsdag den 17 maj kl. 1 Plats och tid Hälsön 2018-05-15 08:30-12:00 Beslutande Ulf Sjölinder (L) Eva Skoglund (S) tjänstgörande Maria Sörqvist (C) Anders Tenghede (V) Lisbeth Arff (M) ersättare Övriga deltagande Se sidan 2

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2011-04-20 Sid: 34 Instans Barn- och utbildningsutskottet Plats och tid GKC kl 15.00 19.40 Beslutande Övriga deltagande Alexander Josefsson (M) Ordförande Diana Brandin (S) 1:e vice

Läs mer

Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Henåns F-9 skola, kl 08:00-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00-16:00

Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Henåns F-9 skola, kl 08:00-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum Bårholmen kl 13:00-16:00 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Henåns F-9 skola, 2019-02-11 kl 08:00-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum Bårholmen 2019-02-11 kl 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens

Läs mer

Plats och tid Årholmen Kommunhuset Henån Torsdag 16 maj, klockan Sekreterare.. Paragraf Carin Persdotter

Plats och tid Årholmen Kommunhuset Henån Torsdag 16 maj, klockan Sekreterare.. Paragraf Carin Persdotter 1 Plats och tid Årholmen 2019-05-14 09.00-14.45 Beslutande Britt-Marie Andrén Karlsson (S) Hilden Talje (M) Eva Skoglund (S) tjänstgörande ersättare Maria Sörkvist (C) Martin Reteike (MP) tjänstgörande

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 10 maj 2011 1(9) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.35-15.20

Barn- och utbildningsnämnden 10 maj 2011 1(9) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.35-15.20 Barn- och utbildningsnämnden 10 maj 2011 1(9) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.35-15.20 Beslutande: Torbjörn Parling, ordf. (s) Åsa Hååkman-Felth (s) Ers. Olle Engtröm (s) Ann-Marie Rosö (s)

Läs mer

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2017/18

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2017/18 UTBIDNINGSFÖRVATNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Erik Ojala 2016-10-16 UBN-2016-2506 Utbildningsnämnden Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2017/18 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2018/19

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2018/19 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Erik Ojala 2017-06-01 UBN-2017-1447 Utbildningsnämnden Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2018/19 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Utskottet för lärande 2015-06-08

Utskottet för lärande 2015-06-08 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Ängås F-9 skola 2015-06-08 kl 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum 3 Hälsön 2015-06-08 kl 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SÖDERHAMNS KOMMUN. Barn- och utbildningsnämndens gymnasieutskott. Benny Gustafsson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SÖDERHAMNS KOMMUN. Barn- och utbildningsnämndens gymnasieutskott. Benny Gustafsson SÖDERHAMNS KOMMUN Nämnd Plats och tid Utses att justera Barn- och utbildningsnämndens förvaltningskontor, 08:00: - 09:00 Benny Gustafsson Justeringens plats och tid Förvaltningshuset, 2015-04-14, kl 10:00

Läs mer