Yrkande angående remiss från Finansdepartementet - Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yrkande angående remiss från Finansdepartementet - Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden"

Transkript

1 Yrkande S, MP Kommunstyrelsen Yrkande angående remiss från Finansdepartementet - Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden Vi instämmer i den positiva bedömning som tjänsteutlåtandet gör vad gäller Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden. Betänkandet som helhet är en välkommen översyn som innebär ett viktigt steg mot en mer välfungerande, jämlik och trygg välfärdssektor. Delbetänkandet berör en mängd detaljfrågor som behöver studeras vidare men vi ställer oss positiva till de övergripande huvuddragen. Vi vill därför tillstyrka Välfärdsutredningens delbetänkande. Kommunstyrelsen föreslås besluta att att tillstyrka Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden. i övrigt bifalla tjänsteutlåtandet.

2 Yrkande V Kommunstyrelsen Tilläggsyrkande om remiss från Finansdepartementet - Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Vi delar i alla delar Stadsledningskontorets förlag till svar. Kontoret har dock valt att inte beröra en rad frågor. Betänkandet innehåller förslag om åtgärder för att säkerställa att offentliga medel går till den verksamhet de är avsedda för och att eventuella överskott som huvudregel återinvesteras i verksamheten. Syftet är att begränsa vinstmaximeringen som drivkraft i företagandet inom vård, skola, omsorg. Utredningen visar förtjänstfullt på att vinstmaximering är ett problematiskt styrsystem inom välfärden som leder till ökad ojämlikhet och ofta även ineffektivitet. Vänsterpartiet delar den grundläggande problembeskrivningen. Den offentligt finansierade välfärden utgör en kvasimarknad där såväl priset som syftet med tjänsterna som beställs redan är fastställda av det offentliga. Det gör att marknader på dessa områden inte fungerar som på andra marknader där köpare och säljare kommer överens om ett pris för en vara/tjänst och där syftet med verksamheten otvetydigt är avkastning för ägaren. Utredningen visar också på den konflikt som finns mellan samhällets mål med de olika välfärdsverksamheterna och aktiebolagslagens syfte, att ge ägaren vinst. Dessa olika mål står i tydlig konflikt med varandra. Vinstsyftet är överordnat vilket innebär att tillgängliga resurser för att förbättra kvalitén begränsas av hur stort vinstutrymmet och avkastningskravet är. Vinstintresset är därför inte någon bra drivkraft inom till exempel skola eller äldreomsorg. Det finns i lag bestämmelser att vi ska ha rätt till omsorg och utbildning. Vård ska ges efter behov. Det är en plikt att gå i grundskolan. Kommunen är skyldiga att tillgodose medborgarnas rättigheter på detta område. Tillkommer fler barn eller unga i kommunen ska dessa ges utbildning, vilket kan innebära att en ny skola måste byggas. Alla dessa rättigheter och mål riskerar att komma i konflikt med vinstintresset. Därför är det ovanligt att ge vinstintresset fritt spelrum inom skattefinansierad välfärd i världen.

3 Idag finns det inget annat land som ger privata vinstsyftande företag så stort spelrum inom skolan som Sverige gör. I och med det så utgör Sverige det enda landet i världen där vinstintresset har fritt spelrum inom hela den skattefinansierade välfärden. Samtidigt finns det en tydlig majoritet bland befolkningen som inte vill att det ska vara så. Välfärden bör därför utföras av icke vinstsyftande aktörer. Huvudproblemet med vinstsyftande aktörer inom välfärden är att den marknadslogik de medför skapar ojämlikhet och ineffektivitet. Ett aktiebolag ägt av vinstsyftande aktörer ska ha en affärsplan för hus vinsten ska maximeras. Effektivaste sättet att göra detta inom välfärden är att exkludera icke lönsamma kunder. En logisk strävan för ett skolbolag är att t.ex. söka rekrytera maximalt antal elever från hem med föräldrar som är högt utbildade. Detta kan ske genom att studera de bästa kommunikationsmöjligheterna för de bästa kunderna, lönsamma studieprogram, reklam som göra att rätt kunder känner sig hemma, erbjuda höga betyg. Vinstintresset går även ut även ut över personalen. Som fackförbundet Kommunal visat i rapporten Så mycket bättre En jämförelse av arbetsvillkor och löner i privat respektive kommunal äldreomsorg är lönerna lägre, anställningsvillkor sämre och andelen fast eller rätt utbildad personal lägre för deras medlemmar i vinstdrivna bolag. Och som Lärarförbundet visat (DN ) så är gäller ett liknande mönster vad gäller systematiskt lägre löner i vinstdrivna skolor. Det är uppenbart att nuvarande system i välfärden rundar portalparagraferna för skola och omsorg. Det torde också vara en huvudorsak att majoriteten av Sveriges invånare är så kritiska mot systemet. Till det ska läggas personalens etiska dilemma och praktiska problem med dessa och andra snedvridande styrsystem. Utredningen föreslår en begränsning av möjligheterna till vinst. Företag som vill erhålla skattemedel för att bedriva välfärdsverksamheter ska undergå en tillståndsprövning. I den ska ingå att de accepterar en begränsning av hur stort rörelseresultatet får vara i förhållande till det operativa kapitalet. Företaget får inte bedriva annan verksamhet, exempelvis RUT-tjänster, samtidigt. Icke marknadsmässiga värdeöverföringar utanför bolaget ska inte vara tillåtna utöver begränsningen av rörelseresultatet. Utredningen föreslår vidare att lagtext som säkrar detta läggs in i de befintliga lagstiftningar som redan reglerar berörda välfärdsverksamheter, som Skollagen, Hälso- och sjukvårdslagen, Socialtjänstlagen, LSS och så vidare. Vi tror att dessa förslag är kloka, rimliga och praktiskt möjliga att genomföra. Det kan behövas förtydliganden och skärpningar av förslagen i vissa delar.

4 Förslaget är uppbyggt på kontroll av årsredovisningarna, det vill säga av ett helt bolag oavsett hur många enheter de omfattar. Förslaget skulle behöva förtydligas så att det säkrar att medlen går just till den enhet de är avsedda för, även inom samma bolag. För att det ska bli möjligt behöver det antagligen skyndsamt utredas vad en redovisning på enhetsnivå ska innehålla. Det måste säkras att det inte finns några kvarstående sätt att kringgå syftet med lagstiftningen, exempelvis genom hyresuttag, löner eller genom manipulation av värdet på det operativa kapitalet. Möjligheterna att flytta överskott mellan olika kalenderår är enligt utredningens förslag för generösa då att de skapar möjligheter att kringgå regleringens syfte. I ett uppstartsskede bör det finnas möjligheter att ta med sig eventuella över- och underskott men detta bör endast gälla när en ny enhet startas upp, inte vid ett ägarbyte. Lagstiftningen behöver ha en tydlig generalklausul om syftet med densamma. Finns det kryphål i lagstiftningen som inte har förutsetts så ska generalklausulen vara tydlig nog för att kompensera för detta. Den högsta tillåtna vinstnivån kan behöva justeras ned så att den verkligen säkrar att vinstjakten som incitament försvinner från välfärdssektorn. De företag som söker tillstånd att få del av offentlig finansiering för att utföra välfärdstjänster skulle kunna åläggas att intyga och visa hur de kan bidra till att uppfylla kraven i portalparagraferna om likvärdig service till alla, inom respektive område. Det gäller då till exempel att de bedriver en verksamhet som ger de mest sjuka skall ges företräde och att skolan ske uppväga skillnader i barnens och elevens förutsättningar. Detta bör även förtydligas i lagtexten om LOV. Det är bra att det finns en sanktionsavgift mot företag som inte följer regleringen, och att tillståndet kan dras in vid grova överträdelser. Sanktionsavgiften bör dock vara högre än vad som nu föreslås så den verkligen fungerar avskräckande. Kommunstyrelsen föreslås besluta Att Att skicka detta yrkande som del av stadens svar på remissen. bifalla tjänsteutlåtandet.

5 Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende 4.5 Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Om ett företag håller en hög kvalitet, minst lika hög som de offentliga alternativen, har SD inga som helst problem med vinster. Det vi behöver är ett tydligt regelverk, en tillstånds- och en tillsynsmyndighet, och en gedigen kvalitetsuppföljning.

6 Yrkande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende 4.5 Yrkande angående remiss från Finansdepartementet - Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att avstyrka delbetänkande Ordning och reda i välfärden ÄRENDET Den offentliga sektorn har sedan början på 1990-talet genomgått en valfrihetsrevolution som öppnat vägen för patientmakt och entreprenörskap inom vård, skola och omsorg. Ett viktigt steg togs 2009 genom lagen om valfrihetssystem (LOV). LOV har flyttat makten från politiker till utförare och brukare. Vårdval och en mångfald av vårdgivare har bidragit till ökad tillgänglighet och effektivare användning av välfärdens resurser. Snart blir det också en verklighet i Göteborg. Den svenska välfärdsmodellen, som bygger på gemensam finansiering och numera möjlighet att själv välja utförare, har ett starkt folkligt stöd. Vi bejakar fristående aktörers möjlighet att förbättra och utveckla välfärden. Högre kvalitetskrav och skarpare tillsyn måste i så stor utsträckning som möjligt gälla lika för alla aktörer oavsett huvudman. Att i praktiken införa ett vinstförbud inom vård, skola och omsorg är en begränsning av företagandet som saknar motstycke i svensk näringslivshistoria. Möjligtvis kan det jämföras med löntagarfonderna. Bara faktumet att regeringen tillsatte utredningen har bidragit till att minska nyföretagande och expansion inom sektorn. Detta eftersom banker har nekat lån eftersom återbetalningsmöjligheterna kan komma att minska, det har blivit svårare att skriva hyreskontrakt och rekryteringsläget har försämrats. Därtill vågar brukarna inte välja fristående alternativ. Utredningen är även ett direkt hot mot kvinnligt företagande. I välfärdssektorn drivs över hälften av alla företag av kvinnor. Efter att det offentliga monopolet inom vård och omsorg avskaffats har ett stort antal kvinnor tagit chansen att starta företag inom dessa sektorer. Utredningens förslag är mycket långtgående regleringar, som i praktiken innebär ett stopp för nyetablering och att många företag successivt kommer att avvecklas. Därför är det Göteborgs stads mening att delbetänkandet i sin helhet avstyrks.

7 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1807/16 Välfärd och Utbildning Malin Offerle Telefon E-post: Remiss från Finansdepartementet - Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Yttrande över remissen Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) i enlighet med bilaga 1 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande, översänds till Finansdepartementet. Sammanfattning Finansdepartementet har gett Göteborgs Stad möjlighet att inkomma med synpunkter på Välfärdsberedningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78). Yttrande ska vara Finansdepartementet tillhanda Ärendet medger ingen bordläggning. Syftet med utredningen är att säkerställa att offentliga medel används till den verksamhet de är avsedda för och att eventuella överskott som huvudregel ska återföras till den verksamhet där de uppstått. Utredningen har haft i uppdrag att föreslå ett nytt regelverk för offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster, samt att analysera och se över de regelverk som idag används när privata aktörer anförtros att utföra välfärdstjänster. Det handlar om lagen om valfrihetssystem (LOV) och regelverket för upphandling. Översynen syftar bland annat till att lämna förslag om hur regelverken kan göras mer flexibla och förenklas, och om hur de kan ändras för att förbättra förutsättningarna för idéburna aktörer. Ett annat uppdrag är att utreda om kapitalförsörjningsproblem utgör ett inträdes- eller tillväxthinder för sådana aktörer. Utredningen ska också analysera frågor som gäller öppenhet och insyn om hur offentliga medel används, prövning av de privata aktörernas ägare och ledning samt tillfälliga boenden för asylsökanden. Förslagen kring en ny LOV, IOP, ägar- och ledningsprövning, samt ett mer flexibelt regelverk för upphandling av välfärdstjänster för att stimulera mångfald har varit i fokus vid stadsledningskontorets bedömningar angående en implementering av utredningens förslag. Sammanfattningsvis lämnas även förslag på tillståndsprövning, (tillstånd att ta emot offentliga medel). En del av förslagen om tillståndsprövningen bedömer stadsledningskontoret i huvudsak vara värderingsfrågor för den politiska nivån att bedöma och besluta. Utredningen kommer i sitt slutbetänkande, som ska lämnas i maj 2017, att återkomma till de frågor i direktiven som inte behandlas i detta betänkande. Stadsledningskontoret 1(6)

8 vill särskilt uppmärksamma utredningens utfästelse om de olika kvalitetsmått som kan användas strategiskt vid upphandling och uppföljning av välfärdstjänster. Ekonomiska konsekvenser Förslaget innebär ökade kostnader för tillstånd och tillsyn. Detta gäller framförallt Skolinspektionen och Inspektionen för vård och omsorg (IVO), men även kommunerna och staten. Kostnaderna för tillsyn och tillstånd föreslås i huvudsak finansieras med avgifter. Vissa engångskostnader i samband med införandet föreslås finansieras genom omprioriteringar inom statens budget. Barnperspektivet Stadsledningskontoret ser ur ett barnperspektiv positivt på förslag som skulle kunna innebära att risken för att förskolor, skolor och fritidshem stängs ner med kort varsel minskar. Det handlar om ägar- och ledningsprövning, samt att tillståndsinnehavaren ska ha ekonomiska förutsättningar att uppfylla de föreskrifter som gäller för verksamheten. Utredningen föreslår även att vålds- och sexualbrott bör kunna vägas in vid en prövning, och att Skolinspektionen därför ska ha rätt att begära ut uppgifter ur brottsregistret. Jämställdhetsperspektivet Stadsledningskontoret anser att det är oklart hur utredningens förslag påverkar jämställdheten på kort och lång sikt, och i dess olika delar; utifrån ett brukarperspektiv, ett företagarperspektiv och ett medarbetarperspektiv. Kvinnor använder välfärden mer än män och utgör en större andel av de sysselsatta i välfärden. Utredningens förslag syftar till att stärka tilltron till välfärden genom att se till att de offentliga medlen används till det de är avsedda för. Det finns, enligt utredningen, fler kvinnliga företagare inom välfärden än inom andra branscher. Kvinnors andel av företagarna inom välfärden är emellertid inte i paritet med deras andel av dem som är sysselsatta inom sektorn. Många av ägarna i de stora bolagen inom välfärden är män, medan kvinnor tenderar att driva mindre företag än män. Mångfaldsperspektivet Stadsledningskontoret ser ur ett mångfaldsperspektiv att valfrihet inom välfärdsområdet kan ha ett stort värde om valfriheten innebär ett diversifierat utbud och om brukarna har möjlighet att göra välinformerade val. Med valfrihet finns då större möjlighet att tillgodose brukarens behov och självbestämmande. Utredningen anser att ägar- och ledningsprövningen bör ske på ett likartat sätt i välfärden. Då syftet med prövningen är att eftersträva seriösa ägare, anser utredningen att det är rimligt att brott som är av förmögenhetsrättslig karaktär som till exempel förskingring bör beaktas vid prövningen. Även vålds- och sexualbrott bör kunnas vägas in vid en prövning. Utredningen anser därför att även Skolinspektionen ska ha rätt att begära ut uppgifter ur brottsregistret, i samma utsträckning som IVO har rätt till idag. Utifrån såväl ett mångfalds- som ett brukarperspektiv ser stadsledningskontoret positivt på en prövning som syftar till att förhindra oseriösa aktörer, och att prövningen föreslås ske på ett likartat sätt inom de olika välfärdsområden som riktar sig till målgrupper i behov av välfärdstjänster. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(6)

9 Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Förslagen berör främst sektorer med mycket valfrihet och många aktörer, så som sektor utbildning. Eftersom Göteborgs Stad står inför ett införande av LOV inom hemtjänsten, och att det vid kommunfullmäktiges möte fattades beslut om att införa LOV inom daglig verksamhet, ser stadsledningskontoret att frågan kring rättslig klassificering av LOV är angelägen. I jämförelse med Sverige är inslaget av idéburna aktörer större i de andra nordiska länderna. Utredningen konstaterar vidare att det inte i något annat nordiskt land är tillåtet med vinstsyftande skolor. Bilaga 1 Bilaga 2 Delbetänkandets sammanfattning Förslag till yttrande till Finansdepartementet Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(6)

10 Ärendet Finansdepartementet har gett Göteborgs Stad möjlighet att inkomma med synpunkter på Välfärdsberedningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78). Yttrandet ska vara Finansdepartementet tillhanda senast den 24 februari Ärendet medger ingen bordläggning. Utredningen kommer i sitt slutbetänkande, som avses lämnas i maj 2017, att återkomma till de frågor i direktiven som inte behandlas i detta betänkande. Bakgrund Utredningens beskrivning av bakgrunden till uppdraget är att andelen offentligt finansierade välfärdstjänster som bedrivs av privata utförare har ökat betydligt sedan 1980-talet. Den ökning som skett efter millennieskiftet utgörs i väsentliga drag av att vinstsyftande företags andel ökat. Trenden, enligt utredningen, är att en andel av de vinstsyftande större företagen vuxit i storlek och bildat nationella och internationella koncerner. Samtidigt har den idéburna sektorn inom området varit relativt konstant under perioden. Utredningen bedömer att denna trend leder till likriktning och minskad mångfald för brukarna. Utredningens direktiv syftar till att säkerställa att offentliga medel används till avsedd verksamhet och kommer brukarna tillgodo. Som huvudregel ska överskottet av verksamheten återföras till den verksamhet där det uppstått. Utredningens direktiv är också att föreslå hur offentlig finansiering av privat utförda tjänster kan utformas avseende: likvärdighet, kvalitet, samhällsekonomisk effektivitet, behovsstyrning och öppenhet. Utredningens uppdrag omfattar verksamhet inom skolväsendet och äldreomsorgen samt sådan hälso- och sjukvård som omfattas av hälsooch sjukvårdslagen (HSL). Tandvård ingår inte i uppdraget. Vidare omfattas hem för vård och boende (HVB) och all verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) som bedrivs i privat regi, liksom all verksamhet som är kopplad till insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Utredningens utgångspunkter Utredningen har kartlagt lönsamheten inom den privat utförda, men huvudsakligen offentligt finansierade, välfärden. Kartläggningen visar att spridningen mellan företagen är stor. Det finns utförarföretag som gör mycket stora vinster och har en mycket hög kapitalavkastning. Utredningen anser att det utgör ett legitimitetsproblem att tjänsteverksamhet som finansieras av offentliga medel är mer lönsam än annan tjänsteverksamhet och att dessa gör, vad utredningen kallar, övervinster (vinster som överstiger den ersättning som marknaden kan anses kräva för att skjuta till kapital till företagen). Den offentligt finansierade välfärden har särskilda egenskaper som gör att den inte fungerar som vanliga marknader där kunden själv står för finansieringen. Utredningen bedömer att välfärdsmarknadernas effektivitet motverkas av att brukarna och beställarna ofta har svårt att göra informerade val, att det finns problem att definiera och mäta kvalitet och att det finns ett stort behov av kontroll och tillsyn. Delbetänkandet föreslår därför att det bör införas en reglering. Det innebär att endast juridiska personer som har tillstånd ska få ta emot offentlig finansiering inom välfärdssektorerna. För att få ett sådant tillstånd ska den juridiska personen kunna visa att offentliga medel i huvudsak kommer att gå till det de är avsedda för. Vidare lämnar utredningen förslag om ägar- och ledningsprövning, för att tydliggöra vilka kriterier som gäller för en leverantör för att erhålla ett tillstånd. Utredningen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(6)

11 föreslår ett mer flexibelt regelverk för upphandling av välfärdstjänster och en ny lag om valfrihetssystem (LOV) med en ny rättsklassificering. Det innebär att LOV betecknas som ett auktorisationssystem i ett nationellt regelverk med en egen juridisk form, som också ansluter till förvaltningsjuridiska regler för handläggning av ärenden. Ett antal förslag lämnas från utredningen som syftar till att underlätta för den idéburna sektorns aktörer för att bättre kunna ta tillvara de möjligheter som idéburet offentligt partnerskap innebär (IOP). (För ytterligare information om de olika förslagen som presenteras i delbetänkandet, se bilaga 2). Den ökade flexibiliteten och insatser för att öka kunskapsnivån hos potentiella kreditgivare och idéburna aktörer bedöms, enligt utredningen, ha positiva effekter för möjligheten att tillvara den idéburna sektorns engagemang. Stadsledningskontorets överväganden Det finns förslag i delbetänkandet som, enligt stadsledningskontoret, i huvudsak är en värderingsfråga för den politiska nivån att bedöma. Förslagen kring en ny LOV, IOP, ägar- och ledningsprövning samt ett mer flexibelt regelverk för upphandling av välfärdstjänster för att stimulera mångfald, har varit i fokus vid kontorets bedömningar angående en implementering av utredningens förslag. Ur ett brukarperspektiv är välfärdstjänsternas kvalitet, och att de utförs på ett rättssäkert sätt, primärt. Stadsledningskontorets bedömning är att slutbetänkandets utfästelse om redovisning av kvalitetsmått för strategisk upphandling och uppföljning av välfärdstjänster är av stor vikt. Stadsledningskontoret ser här en möjlighet att utredningen kan bidra i utvecklandet av en uppföljning som speglar utredningens direktiv att föreslå hur offentlig finansiering av privat utförda tjänster kan utformas avseende: likvärdighet, kvalitet, samhällsekonomisk effektivitet, behovsstyrning och öppenhet. (I detta sammanhang kan också påminnas om det av kommunfullmäktige beslutade program för insyn och uppföljning av privata aktörer, som skapar en stadengemensam struktur för stadens uppsiktsplikt och därmed uppföljning.) Beträffande ny rättsklassificering av LOV anser stadsledningskontoret att det är värdefullt att utredningen tydliggör vilket rättsläge som ska råda och att man utökar uteslutningsgrunderna, dels för sökande och dels för när valfrihetssystem ska avslutas. Utredningen bedömer, utifrån de EU-rättsliga upphandlingsdirektiven, att valfrihetssystem utgör en form av auktorisationssystem vilket innebär ett nationellt regelsystem med en egen juridisk form. Det innebär att också att den nya lagen rör sig mot mer traditionell myndighetsutövning, och enligt den logiken föreslår utredningen att lagstiftningen anpassas till förvaltningslagens centrala regler om handläggning, vilka ska preciseras i den nya lagstiftningen. Detta innebär en anpassning till svenska förvaltningsrättsliga regler. Dock är det önskvärt att utredningen i sitt slutbetänkande återkommer till frågan om sekretess. Det framstår som oklart om det finns en sekretessbrytande bestämmelse som är tillämplig för kommunen att lämna uppgifter till tillsynsmyndigheterna utan föregående förfrågan från en tillsynsmyndighet. När det framkommer uppgifter som kan föranleda att kommunen ifrågasätter lämpligheten hos någon av de aktörer som fått tillstånd att motta offentliga medel, så kan kommunen behöva lämnas över uppgifter som omfattas av stark sekretess till tillsynsmyndigheterna. I utredningen talas det om att det mellan myndigheter ska vara möjligt att tillämpa generalklausulen i 10 kap. 27 Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) efter en intresseavvägning. Generalklausulen är dock inte tillämplig på uppgifter som omfattas av sekretess enligt ex. 26 kap. 1 OSL. Det är därför svårt att utläsa om en sekretessbrytande bestämmelse finns när uppgifter behöver lämnas utan att frågan initierats av tillsynsmyndigheten. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(6)

12 Stadsledningskontoret ser också utifrån systemnivå en komplexitet med många olika myndigheter som ska agera inom det föreslagna tillsynsområdet. Om valfrihetssystemet inte är en upphandlingslagstiftning uppstår själva konkurrensen om kvaliteten först när brukaren ska välja leverantör, varför konkurrensverkets roll som fortsatt tillsynsmyndighet kan problematiseras. Det förhållandet gäller även upphandlingsmyndigheten. Stadsledningskontoret konstaterar att utredningen i vissa delar tagit till sig det staden skrivit i sitt remissvar till Ägar- och ledningsprövningsutredningen. Vad gäller hemtjänst gör utredningen bedömningen att det saknas skäl att ytterligare förtydliga begreppet hemtjänst. Stadsledningskontoret vill emellertid vidhålla att det finns ett behov av att definiera hemtjänst, särskilt då utredningen föreslår att företag inte ska få bedriva exempelvis RUT-tjänster inom samma juridiska person som man bedriver hemtjänst. I nuvarande lagstiftning finns inte den uppdelningen. I Göteborg finns det fristående familjedaghem som drivs som enskild firma (ej juridisk person). Kravet på att verksamheter som tar emot offentliga medel bedrivs av en juridisk person medför att dessa enskilda firmor måste ändra associationsform. Utifrån såväl ett mångfalds- som ett brukarperspektiv ser Göteborgs stad positivt dels på en prövning som syftar till att säkra seriösa aktörers möjligheter, dels på att prövningen föreslås ske på ett likartat sätt inom de olika välfärdsområden som riktar sig till målgrupper i behov av välfärdstjänster. Kravet på att kommuner ska göra en ägarprövning av fristående förskolor innebär ett nytt åtagande. I likhet med Ägarutredningen (ÄU) föreslår utredningen att kommunerna ges rätt att finansiera de tillkommande kostnaderna genom avgifter. Stadsledningskontoret förutsätter att kommunen kompenseras i enlighet med finansieringsprincipen om en ägarprövning kommer att leda till ökade kostnader. Stadsledningskontoret Malin Offerle Ledningskoordinator Sven Höper Direktör Välfärd och utbildning Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(6)

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29 Bilaga 2 Finansdepartementet Yttrande över remiss från Finansdepartementet Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Finansdepartementet har givit Göteborgs Stad tillfälle att lämna synpunkter på rubricerade remiss. Förslagen kring en ny LOV, IOP, ägar- och ledningsprövning samt ett mer flexibelt regelverk för upphandling av välfärdstjänster för att stimulera mångfald har varit i fokus vid Göteborgs Stads bedömningar angående en implementering av utredningens förslag. Ur ett brukarperspektiv är välfärdstjänsternas kvalitet, och att de utförs på ett rättssäkert sätt, primärt. Göteborgs Stads bedömning är att slutbetänkandets utfästelse om redovisning av kvalitetsmått för strategisk upphandling och uppföljning av välfärdstjänster är av stor vikt. Göteborgs Stad ser här en möjlighet att utredningen kan bidra i utvecklandet av en uppföljning som speglar utredningens direktiv att föreslå hur offentlig finansiering av privat utförda tjänster kan utformas avseende: likvärdighet, kvalitet, samhällsekonomisk effektivitet, behovsstyrning och öppenhet Beträffande ny rättsklassificering av LOV anser Göteborgs Stad att det är värdefullt att utredningen tydliggör vilket rättsläge som ska råda och att man utökar uteslutningsgrunderna, dels för sökande och dels för när valfrihetssystem ska avslutas. Utredningen bedömer, utifrån de EU-rättsliga upphandlingsdirektiven, att valfrihetssystem utgör en form av auktorisationssystem vilket innebär ett nationellt regelsystem med en egen juridisk form. Det innebär att också att den nya lagen rör sig mot mer traditionell myndighetsutövning och enligt den logiken föreslår utredningen att lagstiftningen anpassas till förvaltningslagens centrala regler om handläggning, vilka ska preciseras i den nya lagstiftningen. Detta innebär en anpassning till svenska förvaltningsrättsliga regler. Dock är det önskvärt att utredningen i sitt slutbetänkande återkommer till frågan om sekretess. Det framstår som oklart om det finns en sekretessbrytande bestämmelse som är tillämplig för kommunen att lämna uppgifter till tillsynsmyndigheterna utan föregående förfrågan från en tillsynsmyndighet. När det framkommer uppgifter som kan föranleda att kommunen ifrågasätter lämpligheten hos någon av de aktörer som fått tillstånd att motta offentliga medel, så kan kommunen behöva lämna över uppgifter som omfattas av stark sekretess till tillsynsmyndigheterna. I utredningen talas det om att det mellan myndigheter ska vara möjligt att tillämpa generalklausulen i 10 kap. 27 OSL efter en intresseavvägning. Generalklausulen är dock inte tillämplig på uppgifter som omfattas av sekretess enligt ex. 26 kap. 1 OSL. Det är därför svårt att utläsa om en sekretessbrytande bestämmelse finns när uppgifter behöver lämnas utan att frågan initierats av tillsynsmyndigheten. Utifrån såväl ett mångfalds- som ett brukarperspektiv ser Göteborgs Stad positivt dels på en ägar- och ledningsprövning som syftar till att säkra seriösa aktörer möjligheter, dels på att prövningen föreslås ske på ett likartat sätt inom de olika välfärdsområden som riktar sig till målgrupper i behov av välfärdstjänster.

30 Göteborgs Stad ser också utifrån systemnivå en komplexitet med många olika myndigheter som ska agera inom det föreslagna tillsynsområdet. Om valfrihetssystemet inte är en upphandlingslagstiftning uppstår själva konkurrensen om kvaliteten först när brukaren ska välja leverantör, varför konkurrensverkets roll som fortsatt tillsynsmyndighet kan problematiseras. Det förhållandet gäller även upphandlingsmyndigheten. Göteborgs Stad konstaterar att utredningen i vissa delar tagit till sig det staden skrivit i sitt remissvar till Ägar- och ledningsprövningsutredningen. Vad gäller hemtjänst gör utredningen bedömningen att det saknas skäl att ytterligare förtydliga begreppet hemtjänst. Göteborgs Stad vill emellertid vidhålla att det finns ett behov av att definiera hemtjänst, särskilt då utredningen förslår att företag inte ska få bedriva exempelvis RUT-tjänster inom samma juridiska person som man bedriver hemtjänst. I nuvarande lagstiftning finns inte den uppdelningen. Kravet på att kommuner ska göra en ägarprövning av fristående förskolor innebär ett nytt åtagande. I likhet med Ägarutredningen (ÄU) föreslår utredningen att kommunerna ges rätt att finansiera de tillkommande kostnaderna genom avgifter. Göteborgs Stad förutsätter att kommunen kompenseras i enlighet med finansieringsprincipen om en ägarprövning kommer att leda till ökade kostnader.

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende 4.5 Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78)

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende 4.5 Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-02-08 Ärende 4.5 Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Om ett företag håller en hög kvalitet, minst lika hög som de offentliga

Läs mer

Yttrande över Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78)

Yttrande över Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) DNR FI2016/04014/K PRO DNR 16-165 2017-02-23 Finansdepartementet Kommunenheten 103 33 STOCKHOLM Yttrande över Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Pensionärernas

Läs mer

13 Yttrande över Vissa ändringar i regleringen om tillstånd att ta emot offentlig finansiering LS

13 Yttrande över Vissa ändringar i regleringen om tillstånd att ta emot offentlig finansiering LS 13 Yttrande över Vissa ändringar i regleringen om tillstånd att ta emot offentlig finansiering LS 2018-0150 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-03-28 LS 2018-0150 Landstingsstyrelsen Yttrande

Läs mer

YTTRANDE. Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78)

YTTRANDE. Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) YTTRANDE Dnr Fi2016/04014/K Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 20 februari 2017 Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Sammanfattning

Läs mer

Kvalitet i välfärden

Kvalitet i välfärden Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-06-15 Handläggare Johan Andersson Telefon: 08-508 02 012 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-06-20 Svar på remiss

Läs mer

Välfärdsutredningen. Ilmar Reepalu Särskild utredare. Välfärdsutredningen

Välfärdsutredningen. Ilmar Reepalu Särskild utredare. Välfärdsutredningen Ilmar Reepalu Särskild utredare Syfte Säkerställa att offentliga medel används till just den verksamhet de är avsedda för, och att eventuella överskott som huvudregel ska återföras till den verksamhet

Läs mer

Svar på remiss Välfärdsutredningens slutbetänkande, Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38)

Svar på remiss Välfärdsutredningens slutbetänkande, Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) 1[1] 2017-09-11 Dnr KS/2017:417 Referens Lena Bogne Mottagare Finansdepartementet fi.registrator@regeringskansliet.se kopia till: fi.ordning.och.reda@regeringskansliet.se Svar på remiss Välfärdsutredningens

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38) Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-02 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 50 129 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-06-15 Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Läs mer

Välfärdsutredningen. Ilmar Reepalu Särskild utredare. Välfärdsutredningen

Välfärdsutredningen. Ilmar Reepalu Särskild utredare. Välfärdsutredningen Ilmar Reepalu Särskild utredare Utredningens bedrivande Expertgrupp Två referensgrupper en för skola och en vård och omsorg Utredningen ska bedrivas utåtriktat Huvudbetänkande 1 november 2016 Slutbetänkande

Läs mer

Remissvar: Ordning och reda i välfärden, SOU 2016:78

Remissvar: Ordning och reda i välfärden, SOU 2016:78 Sundbyberg 24 feb 2017 Dnr.nr: Fi2016/04014/K Vår referens: Mikael Klein Finansdepartementet Remissvar: Ordning och reda i välfärden, SOU 2016:78 Handikappförbunden Handikappförbunden är ett samarbete

Läs mer

Vinster ur välfärden. Ali Esbati (V) Upphandlingskonferensen 2017

Vinster ur välfärden. Ali Esbati (V) Upphandlingskonferensen 2017 Vinster ur välfärden Ali Esbati (V) Upphandlingskonferensen 2017 Bakgrund Politisk överenskommelse efter valet 2014 Vi är inte konsumenter i förhållande till välfärden, vi är medborgare. Socialdemokraterna,

Läs mer

Regionstyrelsen. Remiss. Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Finansdepartementet Stockholm

Regionstyrelsen. Remiss. Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Finansdepartementet Stockholm Regionstyrelsen YTTRANDE 2017-02-07 Dnr 1604490 1 (2) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Region Skåne har erbjudits möjlighet att lämna synpunkter på

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Välfärdsutredningen (Fi 2015:01) Dir. 2015:108. Beslut vid regeringssammanträde den 5 november 2015

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Välfärdsutredningen (Fi 2015:01) Dir. 2015:108. Beslut vid regeringssammanträde den 5 november 2015 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Välfärdsutredningen (Fi 2015:01) Dir. 2015:108 Beslut vid regeringssammanträde den 5 november 2015 Sammanfattning Regeringen beslutade den 5 mars 2015 att ge en särskild

Läs mer

Utredning av konsekvenserna av vinstförbud i välfärden Skrivelse av Anna König Jerlmyr (M) och Lotta Edholm (L)

Utredning av konsekvenserna av vinstförbud i välfärden Skrivelse av Anna König Jerlmyr (M) och Lotta Edholm (L) PM 2017:259 RI (Dnr 108-1418/2017) Utredning av konsekvenserna av vinstförbud i välfärden Skrivelse av Anna König Jerlmyr (M) och Lotta Edholm (L) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7)

Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2015-05-28 Dnr 165/2015 1 (5) Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning 103 33 Stockholm Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7) Fi2015/781 Sammanfattning

Läs mer

Remiss - Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Ärendenr 2016/

Remiss - Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Ärendenr 2016/ 42 Remiss - Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Ärendenr 2016/1612-1.2.3.7 Kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att ställa

Läs mer

REMISSVAR (SOU 2017:38)

REMISSVAR (SOU 2017:38) 2017-09-11 Rnr 54.17 Finansdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (SOU 2017:38) Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning Välfärdsutredningens betänkande Syftet med betänkandet: 1) Analysera

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Förvaltningsyttrande Sida 1 (6) 2017-06-19 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2017-08-22 Välfärdsutredningens

Läs mer

Vår gemensamma syn på vinst i välfärden

Vår gemensamma syn på vinst i välfärden Vår gemensamma syn på vinst i välfärden Välfärdens, inklusive skolans, verksamheter är ingen marknad. Vi är inte konsumenter i förhållande till välfärden, vi är medborgare. Socialdemokraterna, Miljöpartiet

Läs mer

Ordning och reda i välfärden SOU 2016:78

Ordning och reda i välfärden SOU 2016:78 1(6) 2017-02-24 Finansdepartementet Karin Pilsäter 08-782 91 23 karin.pilsater@tco.se Ordning och reda i välfärden SOU 2016:78 Fi2016/04014/K TCO har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet från

Läs mer

Remissvar: Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning, SOU 2017:38

Remissvar: Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning, SOU 2017:38 Sundbyberg 11 sept 2017 Dnr.nr: Fi2017/02150/K Vår referens: Mikael Klein Finansdepartementet Remissvar: Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning, SOU 2017:38 Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt

Läs mer

Sammanfattning av betänkandet kvalitet i välfärden- bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:389)

Sammanfattning av betänkandet kvalitet i välfärden- bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:389) Sammanfattning av betänkandet kvalitet i välfärden- bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:389) Vinstbegränsning ur kvalitetsynvinkel Vinstbegräsning och kvalitetskrav Utredningen anser att det inte

Läs mer

Ökad insyn i välfärden

Ökad insyn i välfärden Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (8) 2017-01-05 Handläggare Peter Alexanderson Telefon: 08-508 33 714 Johan Adolfsson Telefon: 508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02

Läs mer

Vissa ändringar i regleringen om tillstånd att ta emot offentlig finansiering

Vissa ändringar i regleringen om tillstånd att ta emot offentlig finansiering YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-04-20 Ert dnr: Fi2018/00130/K Sektionen för demokrati och styrning Lars Kolmodin Finansdepartementet 10333 STOCKHOLM Vissa ändringar i regleringen om tillstånd att ta emot

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) 2017-08-31 Dnr 299/2017 1 (6) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Fi2017/02150/K Sammanfattning Konkurrensverket vidhåller sin tidigare

Läs mer

Yttrande över Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) - Halmstads kommun (Fi2016/04014/K)

Yttrande över Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) - Halmstads kommun (Fi2016/04014/K) Halmstad Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Datum 2017-02-28 fi.rcgistrator@rcgeringskansliet.se Dnr I

Läs mer

Finansdepartemente Stockholm. Yttrande över Ordning och reda i välfärden SOU 2016:78 (dnr Fi2016/04014/K) Bakgrund

Finansdepartemente Stockholm. Yttrande över Ordning och reda i välfärden SOU 2016:78 (dnr Fi2016/04014/K) Bakgrund t Finansdepartemente 103 33 Stockholm Yttrande över Ordning och reda i välfärden SOU 2016:78 (dnr Fi2016/04014/K) Reumatikerförbundet har cirka 50 000 medlemmar som oftast är stora konsumenter av sjukvård.

Läs mer

Välfärdsutredningen. Ilmar Reepalu Särskild utredare. Foto: Lauri Roktko/Folio. Välfärdsutredningen

Välfärdsutredningen. Ilmar Reepalu Särskild utredare. Foto: Lauri Roktko/Folio. Välfärdsutredningen Ilmar Reepalu Särskild utredare Foto: Lauri Roktko/Folio har haft ett stort uppdrag Skattemedel avsedda för välfärden ska användas i välfärden Förslag i SOU 2016:78 Ordning och reda i välfärden Slutbetänkande

Läs mer

Yttrande över betänkandet Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7)

Yttrande över betänkandet Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-05-20 LS 2015-0383 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7) Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll och insyn, SOU 2013:53

Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll och insyn, SOU 2013:53 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-27 HSN 1308-0918 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden, Torsten Ibring 2013-09-03, p 20 Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll

Läs mer

Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78)

Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) YTTRANDE 1(4) 2017-02-17 Dnr UFV 2016/1975 Finansdepartementet Box 256 751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Fredrik Andersson Utbildningsledare Telefon: 018-471 18 91 fredrik.andersson@uadm.uu.se

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78)

Yttrande över betänkandet Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) REMISSVAR DNR: 5.1.1-2016- 1615 ERT DATUM: 2016-11- 24 ER REFERENS: FI2016/04014/K Regeringen Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Riksrevisionen

Läs mer

Yttrande över SOU 2016:78 Ordning och reda i välfärden

Yttrande över SOU 2016:78 Ordning och reda i välfärden Yttrande Dnr 20160121 23 februari 2017 Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över SOU 2016:78 Ordning och reda i välfärden har fått möjlighet att yttra sig till Finansdepartementet angående SOU

Läs mer

Remissvar- Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Diarienr KLF 2017/792

Remissvar- Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Diarienr KLF 2017/792 REMISSVAR 1 (2) Ärendenr Kvalitet och planering 2017-06-15 2017/190-1.3.1.1 Sven Teglund Remissvar- Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Diarienr KLF 2017/792 Kommunens

Läs mer

Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78)

Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) 2017-02-16 Dnr 710/2016 1 (11) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Fi2016/04014/K Sammanfattning Konkurrensverket konstaterar

Läs mer

Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola

Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 127 Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Ökad insyn i välfärden, SOU 2016:62

Ökad insyn i välfärden, SOU 2016:62 1(7) 2017-02-24 Socialdepartementet Lise Donovan 103 33 STOCKHOLM 070-28 56 210 lise.donovan@tco.se Ökad insyn i välfärden, SOU 2016:62 S2016/06178/FS TCO har beretts tillfälle att yttra sig över betänkandet

Läs mer

Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78)

Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) US1000, v 1.0, 2010-02-04 REMISSYTTRANDE 1 (8) 2016-02-23 2111/16 Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) ( Fi2016/04014/K) Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors

Läs mer

Konkurrens och brist på konkurrens i välfärden. SNS-seminarium om Välfärdsutredningen Stefan Jönsson

Konkurrens och brist på konkurrens i välfärden. SNS-seminarium om Välfärdsutredningen Stefan Jönsson Konkurrens och brist på konkurrens i välfärden SNS-seminarium om Välfärdsutredningen Stefan Jönsson 2017-05-23 Konkurrensutsättning kan ge effektivitet och högre kvalitet» Privata företag kan antas sträva

Läs mer

Principbeslut om avtal om idéburet offentligt partnerskap - IOP-avtal

Principbeslut om avtal om idéburet offentligt partnerskap - IOP-avtal Tjänsteutlåtande Kommunjurist 2015-10-23 Solveig Jusélius 08-590 972 38 Dnr: Solveig.Juselius@upplandsvasby.se KS/2015:431 2.064.2 Kommunstyrelsen Principbeslut om avtal om idéburet offentligt partnerskap

Läs mer

Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU 2015:14)

Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU 2015:14) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-03-13 S2015/1547/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-07-02 Dnr 378/2012 1 (2) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

YTTRANDE ÖVER REMISS AV VÄLFÄRDSUTREDNINGENS DELBETÄNKANDE ORDNING OCH REDA I VÄLFÄRDEN (SOU 2016:78)

YTTRANDE ÖVER REMISS AV VÄLFÄRDSUTREDNINGENS DELBETÄNKANDE ORDNING OCH REDA I VÄLFÄRDEN (SOU 2016:78) 1 (5) Er beteckning Fi2016/04014/K Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE ÖVER REMISS AV VÄLFÄRDSUTREDNINGENS DELBETÄNKANDE ORDNING OCH REDA I VÄLFÄRDEN (SOU 2016:78) Region Västmanlands

Läs mer

Nationella kvalitetslagar - för ordning och reda i välfärden

Nationella kvalitetslagar - för ordning och reda i välfärden Nationella kvalitetslagar - för ordning och reda i välfärden Socialdemokraternas utredningsarbete En referensgrupp tillsattes den 1 juni 2012 Referensgruppen har haft träffat akademiker, anställda, utförare

Läs mer

Utredningens Kap 3 Privata utförare i kommunal verksamhet

Utredningens Kap 3 Privata utförare i kommunal verksamhet SIGNERAD Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-08-21 Vår referens Ann-Sofie Nordh Planerings- och antagningschef ann-sofie.nordh@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Budgetdag Lennart Hansson. Budgetdag VÄLKOMMEN

Budgetdag Lennart Hansson. Budgetdag VÄLKOMMEN Budgetdag 2017 Lennart Hansson Budgetdag VÄLKOMMEN 1 På agendan nationellt Ny redovisningslag Översyn utjämningssystemet Ny Kommunallag 1/1 2018 Strukturförändringar Reglering av externa leverantörer Tillitsbaserad

Läs mer

Angående utredning av regelverk för säkerställande av valfrihet, mångfald och kvalitet när det gäller välfärdstjänster

Angående utredning av regelverk för säkerställande av valfrihet, mångfald och kvalitet när det gäller välfärdstjänster Bilaga 1 Angående utredning av regelverk för säkerställande av valfrihet, mångfald och kvalitet när det gäller välfärdstjänster Bakgrund De offentligfinansierade välfärdsverksamheter som avses i detta

Läs mer

Yttrande över betänkandet Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82)

Yttrande över betänkandet Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Handläggare: Annette Book Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82) Ärendet Socialdepartementet har

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

Sammanfattning Att definiera och mäta kvalitet i välfärden är komplicerat Det är svårt att definiera alla aspekter av kvalitet i välfärden. Till skillnad från mer tekniska verksamheter som t.ex. byggnation

Läs mer

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-09-08 Avdelningen för juridik Pål Resare Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Yttrande: Ordning och reda i välfärden (SOU 216:78)

Yttrande: Ordning och reda i välfärden (SOU 216:78) Remissyttrande Datum 2017-02-20 Föreningen Blomsterfonden Box 11091 10061 Stockholm Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Regeringskansliet per e-post: fi.registrator@regeringskansliet.se Yttrande: Ordning

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare samt egen regi

Program för uppföljning av privata utförare samt egen regi Program för uppföljning av privata utförare samt egen regi Titel: Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Diarienummer: KS17-1612 Styrdokumentet beslutades av: Kommunfullmäktige Datum för

Läs mer

Rätten att sätta och utfärda betyg, Ds 2005:35

Rätten att sätta och utfärda betyg, Ds 2005:35 TJÄNSTEUTLÅTANDE Ulf Carlsson, Lena Johannesson Margaretha Löfving, Anna Övergaard Tel:031-613584 2005-10-18 Dnr: 113/2005 Rätten att sätta och utfärda betyg, Ds 2005:35 Sammanfattning Göteborgs kommun

Läs mer

Yttrande över SOU 2016:78 Ordning och reda i välfärden

Yttrande över SOU 2016:78 Ordning och reda i välfärden 23 februari 2017 a16-0840 TB/TD/OT Finansdepartementet 103 33 Stockholm Fi2016/04014/K Yttrande över SOU 2016:78 Ordning och reda i välfärden Kommunal har beretts möjlighet att yttra sig över Välfärdsutredningens

Läs mer

Höj kvaliteten och stoppa vinstjakten i skolan ingen neddragning på personal

Höj kvaliteten och stoppa vinstjakten i skolan ingen neddragning på personal PM 2014-08-28 Höj kvaliteten och stoppa vinstjakten i skolan ingen neddragning på personal Kunskapsresultaten faller och ojämlikheten ökar i den svenska skolan. Forskning visar att det enskilt viktigaste

Läs mer

Tydligare ansvar och regler för läkemedel, (Slutbetänkande SOU 2018:89)

Tydligare ansvar och regler för läkemedel, (Slutbetänkande SOU 2018:89) PM Rotel VIII (Dnr KS 2019/194) Tydligare ansvar och regler för läkemedel, (Slutbetänkande SOU 2018:89) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 10 maj 2019 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över SOU 2016:78, Ordning och reda i välfärden. IVO lämnar följande synpunkter på SOU 2016:78, Ordning och reda i välfärden.

Yttrande över SOU 2016:78, Ordning och reda i välfärden. IVO lämnar följande synpunkter på SOU 2016:78, Ordning och reda i välfärden. /(\ Inspektionen för vård och omsorg 2017-02-20 Dnr 10.1-40853/2016 1(8) Avdelningen för tillståndsprövning Johanna Mattsson Yttrande över SOU 2016:78, Ordning och reda i välfärden IVO lämnar följande

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen

Läs mer

ANSVARSFULL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Slutbetänkande av Patientmaktsutredningen (SOU 2013:44)

ANSVARSFULL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Slutbetänkande av Patientmaktsutredningen (SOU 2013:44) Dokument Sida YTTRANDE 1 (5) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/karinn Pilsäter 2013-11-12 13-0091 Direkttel: 08-782 91 93 E-post: karin.pilsater@tco.se Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM ANSVARSFULL

Läs mer

Stockholms län växer för närvarande i en takt om cirka människor på fem år. Det motsvarar ett helt Uppsala.

Stockholms län växer för närvarande i en takt om cirka människor på fem år. Det motsvarar ett helt Uppsala. Stockholms län växer för närvarande i en takt om cirka 200 000 människor på fem år. Det motsvarar ett helt Uppsala. För att utvecklingen i länet ska hänga med i denna ökning är det helt nödvändigt att

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44)

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) 2017-10-12 Dnr 370/2017 1 (5) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) U2017/02532/GV Sammanfattning Konkurrensverket avgränsar sitt

Läs mer

Yttrande angående program för uppföljning av och insyn i verksamhet bedriven av privata utförare

Yttrande angående program för uppföljning av och insyn i verksamhet bedriven av privata utförare Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson 2019-03-15 Dnr 2019/126-003 Barn- och utbildningsnämnden Yttrande angående program för uppföljning av och insyn i verksamhet

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 15 (31) 10 Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.7.1-301/2017 s beslut 1. godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

7 Konsekvensanalys av en vinstreglering inom hälso- och sjukvården enligt Välfärdsutredningens förslag LS

7 Konsekvensanalys av en vinstreglering inom hälso- och sjukvården enligt Välfärdsutredningens förslag LS 7 Konsekvensanalys av en vinstreglering inom hälso- och sjukvården enligt Välfärdsutredningens förslag 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-08-15 Landstingsstyrelsen Konsekvensanalys av en vinstreglering

Läs mer

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17) Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 1033 33 Stockholm Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Läs mer

Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78)

Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Remiss 2016-11-24 Fi2016/04014/K Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning, Kommunenheten Sara Westerlund 08-4054023 072-7012593 Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden

Läs mer

Datum 2014-06-11. att anta förändring och komplettering av Riktlinjer för upphandling i enlighet med bilaga,

Datum 2014-06-11. att anta förändring och komplettering av Riktlinjer för upphandling i enlighet med bilaga, KS 7 18 JUNI 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Frenander Charlotta Malmberg Jan Sandmark Mats Datum 2014-06-11 Diarienummer KSN-2014-0660 Kommunstyrelsen Revidering av riktlinjer för upphandling

Läs mer

Upphandlingskonferensen 2017 Välfärdstjänster

Upphandlingskonferensen 2017 Välfärdstjänster Upphandlingskonferensen 2017 Välfärdstjänster Catharina Piper 2017-11-24 Välfärdstjänster är sociala tjänster Sociala tjänster och andra särskilda tjänster ska idag upphandlas enligt 19 kap. LOU Upphandling

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Remissyttrande avseende Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78)

Remissyttrande avseende Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Dnr: Fi2016/04014/K HK dnr Reepalu 2016-0147 Regeringskansliet per e-post: fi.registrator@regeringskansliet.se Stockholm den 15 februari 2017 Remissyttrande avseende

Läs mer

Uteslutning av företag som är registrerade i skatteparadis från stadens upphandlingar Motion (2011:64) av Ann-Margarethe Livh (V)

Uteslutning av företag som är registrerade i skatteparadis från stadens upphandlingar Motion (2011:64) av Ann-Margarethe Livh (V) Utlåtande 2012:137 RI (Dnr 309-2043/2011) Uteslutning av företag som är registrerade i skatteparadis från stadens upphandlingar Motion (2011:64) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare

Program för uppföljning av privata utförare Program för uppföljning av privata utförare Ks/ 2016:142 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för uppföljning av privata utförare Fastställt av kommunfullmäktige 2016-10-20

Läs mer

Företag i välfärden om drivkrafter och vinstdebatt

Företag i välfärden om drivkrafter och vinstdebatt Företag i välfärden om drivkrafter och vinstdebatt En Demoskopundersökning på uppdrag av Svenskt Näringsliv 2011-07-02 Om undersökningen Syfte Att undersöka attityder till förslag om vinstbegränsning bland

Läs mer

Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4), dnr S2018/00641/FS

Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4), dnr S2018/00641/FS 2018-06-27 Dnr 10.1-10747/2018-2 1(5) Avdelning öst Caroline Sundholm caroline.sundholm@ivo.se s.remissvar@regerinskansliet.se ss.fs@regerinskansliet.se Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4),

Läs mer

Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre

Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Ert dnr: Sektionen för socialtjänst Greger Bengtsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Yttrande över SOU 2015:7 Krav på privata aktörer i välfärden

Yttrande över SOU 2015:7 Krav på privata aktörer i välfärden Sida 1 av 5 YTTRANDE 2015-06-02 SOU 2015:7 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Yttrande över SOU 2015:7 Krav på privata aktörer i välfärden Sveriges Elevkårer lämnar härmed ett yttrande över betänkande

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 18 mars 2016

Föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 18 mars 2016 PM 2016:49 RVI (Dnr 150-301/2016) Föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 18 mars 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn

Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Dnr 2015/0236 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Privat utförare... 2 3. Programmets omfattning... 2 4. Styr- och uppföljningsprocessen... 2 5.

Läs mer

Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor (SOU )

Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor (SOU ) Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-9766/2016 Sida 1 (8) 2017-01-13 Handläggare Jörgen Ödalen Telefon: 08-508 33 161 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02

Läs mer

Yttrande över Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78)

Yttrande över Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinje för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

RIKTLINJER. Riktlinje för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare RIKTLINJER Riktlinje för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare 1 Styrdokument Handlingstyp: Riktlinje angående tillsyn av privata utförare Diarienummer: KS/2018:644 Beslutas

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir.

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir. Kommittédirektiv Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen Dir. 2006:42 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2006. Sammanfattning

Läs mer

Förbättringar i hälso- och sjukvården

Förbättringar i hälso- och sjukvården Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:1408 av Finn Bengtsson (M) Förbättringar i hälso- och sjukvården Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Program med mål och riktlinjer för privata utförare

Program med mål och riktlinjer för privata utförare med mål och riktlinjer för privata utförare 1 1 Bakgrund 1.1 Kommunallagens krav på program Kommuner får enligt kommunallagens 10 kap. 1 lämna över verksamhet till privata utförare. Gentemot kommuninvånarna

Läs mer

Remiss - Välfärdsutredningens slutbetänkande - Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38)

Remiss - Välfärdsutredningens slutbetänkande - Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Verksamhetsstöd - Kommunkansli Jonas Jansson, 0485-471 25 jonas.jansson@morbylanga.se YTTRANDE Datum 2017-07-24 Ert datum Sida 1(2) Dnr 2017/000648-017 Er referens Fi2017/02150/K Finansdepartementet Remiss

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti PM 2017:156 RI (Dnr 110-974/2017) Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Insatser för äldre och funktionshindrade konkurrensens konsekvenser för kvalitet, kostnader och fördelning

Insatser för äldre och funktionshindrade konkurrensens konsekvenser för kvalitet, kostnader och fördelning Insatser för äldre och funktionshindrade konkurrensens konsekvenser för kvalitet, kostnader och fördelning Marta Szebehely Professor i socialt arbete Stockholms universitet Insatser för äldre och för funktionshindrade

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-03-02 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Lennart Hamberg samt justitierådet Erik Nymansson Ökade tillståndskrav inom socialtjänsten och skolväsendet

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-01 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare för mandatperioden

Läs mer

Remiss om tydliggörande av valfrihetssystem inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning enligt LSS - remiss från kommunstyrelsen

Remiss om tydliggörande av valfrihetssystem inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning enligt LSS - remiss från kommunstyrelsen ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING KANSLI- OCH SERVICEAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-11-02 Handläggare: Krisztina Buki Tornbjörk Telefon: 08-508 21 079 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2012-11- 22 Remiss

Läs mer

Remiss av Betänkandet " På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen SOU 2017:43

Remiss av Betänkandet  På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen SOU 2017:43 Äldreförvaltningen Utvecklingsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-24 Handläggare Annica Dominius Telefon: 0850836237 Till Äldrenämnden den 19 september Remiss av Betänkandet " På lika villkor!

Läs mer

Program för uppföljning och insyn

Program för uppföljning och insyn Program för uppföljning och insyn Diarienummer Senast uppdaterad Beslutsinstans Ansvarig processägare 2018/0333 2019-03-19 Kommunfullmäktige Ekonomichefen Dokumentets syfte Syftet med program för uppföljning

Läs mer

95 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden (KSKF/2016:162)

95 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden (KSKF/2016:162) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-05-10 Sida 1(2) 95 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden 2015-2018 (KSKF/2016:162) Beslut

Läs mer