KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Miljö- och hälsoskyddsnämnden"

Transkript

1 KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(20) Plats och tid Rådhus Skåne rum 109 kl. 13: Beslutande Ulf Persson (C) ordförande Carl-Henrik Henriz (MP) ersätter Ludvig Ceimertz (M) Fredrik Winberg(S) Mahmood Nareman (S) Gunilla Färm (S) Rebecka Tollgren (S) Lars Fernström (L) Roland Alvinsson (L) Magnus Englund (M) Jens Andersson (SD) Anders Nilsson (SD) ersätter Niclas Lauden (SD) Övriga närvarande Johan Kronbäck (S) Gun Lundberg (S) Tommy Danielsson Förv chef Cecilia Hammarberg Avd.chef Susann Henriksson Miljöinspektör Suzanne Hayling Miljö/hälsoinspektör Hayrie Silva Livsmedelsinspektör Peter Osgyani Livsmedelsinspektör Ellinor Wändahl HR-specialist Ulrika Hedlund Ekolog Utses att justera Magnus Englund Justeringens plats och tid Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Cecilia Hammarberg Organ Ordförande... Ulf Persson Justerande... Magnus Englund ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Datum då anslaget sätts upp Förvaringsplats för protokollet Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Datum då anslaget tas ned Underskrift... Cecilia Hammarberg

2 KRISTIANSTADS KOMMUN 2 MHN 2017/57 Miljö- och hälsskyddsnämnden godkänner redovisning av inkomna delgivningar. Information om inkomna delgivningar 1. Länsstyrelsen Skånes BESLUT den Anmälan om vattenverksamhet samt dispens från naturreservatsföreskrifter och biotopskyddsbestämmelserna för att anlägga en våtmark på fastigheten Hovby 50:91 i Kristianstads kommun. Länsstyrelsen i Skåne Län har meddelat att anmälan om vattenverksamhet inte föranledde någon åtgärd Länsstyrelsens sida. En villkorad dispens meddelades enligt insänd ansökan. Enligt Länsstyrelsens bedömning kommer anläggandet att våtmark att gynna den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet och bidra till reduktion av näringsämnen. 2. Länsstyrelsen Skånes BESLUT den Anmälan om vattenverksamhet för avveckling och nedmontering av mätmast vid den planerade vindkrafsparken Taggen, Kristianstads kommun. Taggen Vindpark AB uppförde i juli 2014 en 100 m hög mätmast vars syfte var att inhämta vinddata under en tidsbegränsad period. Mätmasten är fäst på ett stålrör som pålats ner ca 15 m i havsbotten. Länsstyrelsen har inte haft något att invända mot anmälan under förutsättning att de försiktighetsmått som angivits följs. 3. Länsstyrelsen Skånes BESLUT den Ett överklagade avslogs gällande ett förbud mot utsläpp av avloppsvatten på fastigheten Ylleröd 2:8 i Kristianstads kommun. Miljö- och hälsoskyddsnämnden förbjöd ägaren till fastigheten att från och med den 16 maj 2018 släppa ut avloppsvatten till den bristfälliga avloppsanläggningen på fastigheten Ylleröd 2:8. Fastighetsägaren överklagade till länsstyrelsen som avslog överklagan med motiveringen att nämnden inte brustit i sin handläggning av ärendet och haft fog för sitt beslut.

3 KRISTIANSTADS KOMMUN 3 4. Granskning av kommunens fordonsnyttjande. På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Kristianstads kommun har PwC genomfört en granskning av kommunens fordonsnyttjande. Syftet med granskningen är att ge kommunens revisorer ett underlag för sin bedömning om kommunens fordon nyttjas på ett ändamålsenligt sätt. Efter genomförd revision och genomgång av samtliga kontrollmål gör vi den samlade bedömningen att kommunen fordon enbart i viss utsträckning nyttjas på ett ändamålsenligt sätt. Bedömningen baserar vi på att två kontrollmål bedöms som uppfyllda, tre som delvis uppfyllda och två ej uppfyllda. Framförda iakttagelser och rekommendationer i denna granskning bör beaktas i pågående översyn av fordonshanteringen. 5. Miljöprövningsdelegationen inom Länsstyrelsen Skåne BESLUT den Tillstånd enligt miljöbalken till slakteriverksamhet på del av fastigheten Araslöv 1:170. Miljöprövningsdelegationen har med stöd av 9 kap. miljöbalken lämnat Kronfågel AB tillstånd till fjäderfäslakteri med tillhörande avloppsreningsanläggning. Tillståndet gäller med ett antal uppsatta villkor och för en produktion på högst ton slaktvikt per kalenderår.

4 KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4 MHN 2017/58 Anmälan av delegeringsbeslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att godkänna redovisningen av delegeringsbeslut på miljö- och hälsoskyddsavdelningen till samt till och med och delegerade alkoholhandläggningsbeslut under tiden till och med Sammanfattning Redovisning av gjorda delegeringsbeslut på miljö- och hälsoskyddsavdelningen till samt till och med delegerade alkoholhandläggningsbeslut under tiden till och med Beslutsunderlag Redovisning av gjorda delegeringsbeslut Miljö- och hälsoskyddsavdelningens förslag till miljöoch hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner redovisningen av delegeringsbeslut på miljö- och hälsoskyddsavdelningen till samt till och med och delegerade alkoholhandläggningsbeslut under tiden till och med

5 KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5 MHN 2017/59 Antagande av policy för utsläpp av processvatten med särskild policy för fordonstvättar Dnr MHN Miljö- och hälsoskyddsnämnden antar bilagda förslag till allmän policy för utsläpp av processvatten liksom särskild policy för fordonstvättar. Sammanfattning C4 Teknik och Miljö- och hälsoskyddsavdelningen har gemensamt tagit fram ett förslag till allmän policy för utsläpp av processavloppsvatten med en särskild policy för fordonstvättar. Avsikten är att en skriven policy ska leda till mindre utsläpp av miljöskadliga ämnen och en större rättssäkerhet genom att samma krav gäller för alla, samtidigt som den underlättar handläggningen och ökar servicen vid verksamhetsetableringar. Policyn antas parallellt av tekniska nämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden. Beslutsunderlag Miljö- och hälsoskyddsavdelningens tjänsteutlåtande Policy för utsläpp av processavloppsvatten i Kristianstads kommun Publikation P95 från Svenskt Vatten Policy för fordonstvättar i Kristianstads kommun Miljö- och hälsoskyddssavdelningens förslag till miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden antar bilagda förslag till allmän policy för utsläpp av processvatten liksom särskild policy för fordonstvättar.

6 KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 6 MHN 2017/60 Beslut angående anmälan om miljöfarlig verksamhet Börjessons Lastbilar AB Dnr MHN , Ränndalen 2 Miljö- och hälsoskyddsnämnden förelägger Börjessons Lastbilar AB/ePP, att iaktta följande försiktighetsmått i samband med etablering och drift av fordonstvätt och verkstad på Ränndalen 2: 1. Verksamheten ska drivas i huvudsaklig överrensstämmelse med vad som angetts i anmälan såvida inte något annat framgår av detta beslut. 2. Kemiska produkter och farligt avfall ska hanteras så att spill och läckage inte kan nå avloppsledningar eller omgivningen. Förvaring ska ske på yta som är: - ogenomsläpplig för de aktuella ämnena, - försedd med invallning eller konstruktion till skydd mot utsläpp samt - i övrigt är utformad så att regnvatten inte ansamlas. Kärl ska vara märkta med sitt innehåll. Miljö- och hälsofarliga kemiska produkter och farligt avfall som lämnas utan uppsyn ska förvaras inlåst på sådant sätt att obehöriga inte kan komma i kontakt med dem. 3. Buller från verksamheten får vid bostäder inte överstiga nedan ekvivalenta ljudnivåer db(a) vardagar under dagtid (kl 06-18), - 40 db(a) nattetid (kl 22-06) och - 45 db(a) övrig tid. Maximala ljudnivåer (LFmax> 55 dba) får inte förekomma nattetid klockan annat än vid enstaka tillfällen. 4. Avfall av olika slag ska samlas upp, sorteras och förvaras var för sig för att underlätta den miljömässigt bästa vidarebehandlingen. 5. Avloppsvatten som avleds från fordonstvättanläggningen ska ha genomgått en sådan rening att föroreningsmängderna per tvättat fordon inte vid något tillfälle överstiger följande riktvärden:

7 KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7 Parameter Mängd/lastbil Bly + Krom + Nickel 15 mg Kadmium 0,3 mg Zink 150 mg Koppar 90 mg Oljeindex 4,5 g Tot-P > 0,3/l BOD7 >10 mg/l BOD/COD-kvot >0,3 6. Årlig provtagning av utgående avloppsvatten ska göras under perioden 1 november t.o.m. 31 mars. Provtagningsparametrar ska minst omfatta de under punkt 5. Resultaten från provtagningarna ska redovisas årligen till miljö- och hälsoskyddsavdelningen senast den 1 maj som följer efter att provtagningen har gjorts. 7. De tvättkemikalier som används ska minst uppfylla de krav som ställs för Svanenmärkning (nordisk miljömärkning) eller på de produkter som finns med på Kemikaliesvepet, Naturskyddsföreningen. 8. Om verksamheten upphör ska detta i god tid före nedläggningen anmälas till miljö- och hälsoskyddsavdelningen. Beslutet fattas med stöd av miljöbalken 2 kap. 2, 3, 4 och 26 kap. 9, 21, 22 och med hänvisning till 27 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Vidare beslutar Miljö- och hälsoskyddsnämnden att: Börjessons Lastbilar AB/ePP, (person-/organisationsnummer ) ska betala en avgift på kr för 17 timmars handläggningstid av anmälan. Betalning ska ske enligt faktura som skickas separat. Beslutet fattas med stöd av miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 1 samt med hänvisning till Taxor för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet, kapitel Taxa enligt miljöbalken. Avgiftsbeslutet ska enligt ovan nämnda taxa gälla medelbart även om det överklagas. Information om hur beslutet kan överklagas bifogas till beslutet.

8 KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 8 Sammanfattning Börjessons Lastbilar AB/ePP gjorde en anmälan enligt 1 kapitlet 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) för fordonstvätt på fastigheten Ränndalen 2. Anmälan har kompletterats, senast Verksamheten kommer att bestå av fordonsverkstad och tvätt för lastbilar. Vid tvätt av fler än 1000 lastbilar per år blir verksamheten anmälningspliktig. Bolaget beräknar att ca 2500 lastbilar kommer att tvättas per år och har därför anmält verksamheten till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden föreslås besluta om ett antal försiktighetsmått för att säkerställa att verksamheten får en rimlig påverkan på miljö och hälsa Beslutsunderlag Miljö- och hälsoskyddsavdelningens tjänsteutlåtande Anmälan enligt miljöbalken Komplettering av anmälan Miljö- och hälsoskyddssavdelningens förslag till miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden förelägger Börjessons Lastbilar AB/ePP, att iaktta följande försiktighetsmått i samband med etablering och drift av fordonstvätt och verkstad på Ränndalen 2: 1. Verksamheten ska drivas i huvudsaklig överrensstämmelse med vad som angetts i anmälan såvida inte något annat framgår av detta beslut. 2. Kemiska produkter och farligt avfall ska hanteras så att spill och läckage inte kan nå avloppsledningar eller omgivningen. Förvaring ska ske på yta som är: - ogenomsläpplig för de aktuella ämnena, - försedd med invallning eller konstruktion till skydd mot utsläpp samt - i övrigt är utformad så att regnvatten inte ansamlas. Kärl ska vara märkta med sitt innehåll. Miljö- och hälsofarliga kemiska produkter och farligt avfall som lämnas utan uppsyn ska förvaras inlåst på sådant sätt att obehöriga inte kan komma i kontakt med dem.

9 KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9 3. Buller från verksamheten får vid bostäder inte överstiga nedan ekvivalenta ljudnivåer db(a) vardagar under dagtid (kl 06-18), - 40 db(a) nattetid (kl 22-06) och - 45 db(a) övrig tid. Maximala ljudnivåer (LFmax> 55 dba) får inte förekomma nattetid klockan annat än vid enstaka tillfällen. 4. Avfall av olika slag ska samlas upp, sorteras och förvaras var för sig för att underlätta den miljömässigt bästa vidarebehandlingen. 5. Avloppsvatten som avleds från fordonstvättanläggningen ska ha genomgått en sådan rening att föroreningsmängderna per tvättat fordon inte vid något tillfälle överstiger följande riktvärden: Parameter Mängd/lastbil Bly + Krom + Nickel 15 mg Kadmium 0,3 mg Zink 150 mg Koppar 90 mg Oljeindex 4,5 g Tot-P > 0,3/l BOD7 >10 mg/l BOD/COD-kvot >0,3 6. Årlig provtagning av utgående avloppsvatten ska göras under perioden 1 november t.o.m. 31 mars. Provtagningsparametrar ska minst omfatta de under punkt 5. Resultaten från provtagningarna ska redovisas årligen till miljö- och hälsoskyddsavdelningen senast den 1 maj som följer efter att provtagningen har gjorts. 7. De tvättkemikalier som används ska minst uppfylla de krav som ställs för Svanenmärkning (nordisk miljömärkning) eller på de produkter som finns med på Kemikaliesvepet, Naturskyddsföreningen. 8. Om verksamheten upphör ska detta i god tid före nedläggningen anmälas till miljö- och hälsoskyddsavdelningen. Beslutet fattas med stöd av miljöbalken 2 kap. 2, 3, 4 och 26 kap. 9, 21, 22 och med hänvisning till 27 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

10 KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 10 Vidare beslutar Miljö- och hälsoskyddsnämnden att: Börjessons Lastbilar AB/ePP, (person-/organisationsnummer ) ska betala en avgift på kr för 17 timmars handläggningstid av anmälan. Betalning ska ske enligt faktura som skickas separat. Beslutet fattas med stöd av miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 1 samt med hänvisning till Taxor för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet, kapitel Taxa enligt miljöbalken. Avgiftsbeslutet ska enligt ovan nämnda taxa gälla medelbart även om det överklagas. Information om hur beslutet kan överklagas bifogas till beslutet.

11 KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11 MHN 2017/61 Begäran om överlåtelse av operativ tillsyn Dnr MHN Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att föreslå Kommunfullmäktige att i enligt med 1 kap. 18 miljötillsynsförordningen (2011:13) begära att länsstyrelsen i Skåne län överlåter den operativa tillsynen till Kristianstads kommun på de tillståndspliktiga miljöfarliga verksamheterna: - Orkla Foods Sverige AB Tollarpsfabriken på fastighet Önos 14 (organisationsnummer ) - Gasreningsanläggning söder GR 1 på fastighet Kristianstad 3:33 (organisationsnummer ) - Gasreningsanläggning norr GR 2 på fastighet Skyttepaviljongen 3 (organisationsnummer ) - Lyckeby Culinar AB på fastighet Fjälkinge 3:32 (organisationsnummer ) - JM Granit AB på fastighet Vånga 6:3 (organisationsnummer ) Sammanfattning Länsstyrelsen får överlåta åt en kommunal nämnd att utöva den operativa tillsynen på tillståndspliktiga verksamheter om kommunfullmäktige begär det. Länsstyrelsen i Skåne län har via beslut överlåtit tillsynen till Kristianstads kommun på tillståndspliktiga miljöfarliga verksamheter. För nya verksamheter och verksamheter som inte återfinns i tidigare beslut är Länsstyrelsen tillsynsmyndighet tills annat beslutas. Orkla Foods Sverige AB Tollarpsfabriken, Gasreningsanläggningarna söder GR 1 och norr GR 2 samt Lyckeby Culinar AB har med den lydelsen som gäller för miljöprövnings-förordningen från den 1 januari 2017 gått från att vara anmälningspliktig till att bli tillståndspliktig. Kommunen har sedan en lång tid haft tillsynsansvaret för verksamheterna. Miljö- och hälsoskyddsnämnden ser det som lämpligt med ett förnyat tillsynsuppdrag. Processen med hemställan om överlåtelse av tillsyn bör ske skyndsamt så att tillsynsansvaret blir klarlagt så snart som möjligt.

12 KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 12 Vad gäller JM Granit AB söker de tillstånd för täktverksamhet. När detta erhålls blir verksamheten tillståndspliktig. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tillsyn över andra täktverksamheter i kommunen och begär därför via kommunfullmäktige om att få överta även den operativa tillsynen. Beslutsunderlag Miljö- och hälsoskyddsavdelningens tjänsteutlåtande Miljö- och hälsoskyddssavdelningens förslag till miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att föreslå Kommunfullmäktige att i enligt med 1 kap. 18 miljötillsynsförordningen (2011:13) begära att länsstyrelsen i Skåne län överlåter den operativa tillsynen till Kristianstads kommun på de tillståndspliktiga miljöfarliga verksamheterna: - Orkla Foods Sverige AB Tollarpsfabriken på fastighet Önos 14 (organisationsnummer ) - Gasreningsanläggning söder GR 1 på fastighet Kristianstad 3:33 (organisationsnummer ) - Gasreningsanläggning norr GR 2 på fastighet Skyttepaviljongen 3 (organisationsnummer ) - Lyckeby Culinar AB på fastighet Fjälkinge 3:32 (organisationsnummer ) - JM Granit AB på fastighet Vånga 6:3 (organisationsnummer )

13 KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 13 MHN 2017/62 Revidering av miljö- och hälsoskyddsnämndens taxor Miljö- och hälsoskyddsnämnden föreslår att kommunfullmäktige fastställer förslag till revidering av taxor för miljö- och hälsoskyddsnämndens prövning och tillsyn: 1. enligt alkohollagen med stöd av 8 kap 10, 2. enligt miljöbalken med stöd av 27 kap 1, 3. enligt lagen om sprängämnesprekursorer med stöd av 11 och 4. enligt lagen om e-cigaretter och påfyllningsbehållare med stöd av 46 enligt bilagor till förvaltningens tjänsteutlåtande, att gälla från den 1 januari Sammanfattning Taxan för prövning och tillsyn enligt alkohollagen behöver revideras, för att förenkla för verksamheter att förstå taxan och för att minska det ekonomiska underskottet inom arbetsområdet. Sammantaget beräknas revideringen ge en höjning på ca kr. Taxan för prövning och tillsyn enligt miljöbalken behöver justeras för att verksamhetskoder ska stämma efter revideringar i lagstiftningen. För någon verksamhetstyp behövs även en generell sänkning av avgifterna för att få en bättre överensstämmelse med tillsynsbehovet. Ett tillägg i nämndens taxor behövs avseende möjligheten att ta ut avgift för arbete med nya ansvarsområden enligt lagen om sprängämnesprekursorer samt lagen om e-cigaretter och påfyllningsbehållare. Revidering av taxorna är en förutsättning för ett rättssäkert och serviceinriktat arbete enligt alkohollagen och miljö- och hälsoskyddsnämndens övriga ansvarsområden.

14 KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 14 Beslutsunderlag Miljö- och hälsoskyddsavdelningens tjänsteutlåtande Inledning till miljö- och hälsoskyddsnämndens taxor Taxebilaga 1 för miljöbalken Taxebilaga 2 för miljöbalken Taxa för alkohollagen Exempel på nya tillsynsavgifter för alkohol och folköl Miljö- och hälsoskyddsavdelningens förslag till miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden föreslår att kommunfullmäktige fastställer förslag till revidering av taxor för miljö- och hälsoskyddsnämndens prövning och tillsyn: 1. enligt alkohollagen med stöd av 8 kap 10, 2. enligt miljöbalken med stöd av 27 kap 1, 3. enligt lagen om sprängämnesprekursorer med stöd av 11 och 4. enligt lagen om e-cigaretter och påfyllningsbehållare med stöd av 46 enligt bilagor till förvaltningens tjänsteutlåtande, att gälla från den 1 januari 2018.

15 KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 15 MHN 2017/63 Verksamhetsuppföljning 2017, rapport januari-augusti Dnr MHN Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att godkänna verksamhetsrapporten enligt tjänsteutlåtande och bilagan Projekt och åtgärder enligt verksamhetsplan Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsnämnden fastställde verksamhetsplanen för Den här rapporten utgör avstämning mot planen efter årets andra tertial. Beslutsunderlag Miljö- och hälsoskyddsavdelningens tjänsteutlåtande Projekt och åtgärder enligt verksamhetsplan 2017 Miljö- och hälsoskyddssavdelningens förslag till miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att godkänna verksamhetsrapporten enligt tjänsteutlåtande och bilagan Projekt och åtgärder enligt verksamhetsplan 2017.

16 KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 16 MHN 2017/64 Ekonomisk uppföljning t o m augusti Ekonomi Prognoser 2017 Dnr MHN Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner den ekonomiska uppföljningen t o m augusti Sammanfattning Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhetsområde redovisar ekonomiskt utfall efter augusti månad och helårsprognos för Beslutsunderlag Tjänsteutlåtande: Miljö- och hälsoskyddssavdelningens förslag till miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner den ekonomiska uppföljningen t o m augusti 2017.

17 KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 17 MHN 2017/65 Miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträdesdagar 2018 Dnr MHN Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att hålla nio ordinarie möten enligt miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteutlåtande Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsnämnden föreslås hålla nio ordinarie sammanträden 2017 på torsdagar kl (för heldagar annan tid). Beslutsunderlag Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteutlåtande Tider och datum för sammanträden mm. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att hålla nio ordinarie möten enligt miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteutlåtande

18 KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 20 MHN 2017/ 67 Information Personalstatistik för andra tertialet Information om Nymö och Maglehem Information om stranderosion Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkänner redovisning av informationen.

Information om inkomna delgivningar

Information om inkomna delgivningar KRISTIANSTADS KOMMUN 2 MHN 2017/68 Miljö- och hälsskyddsnämnden godkänner redovisning av inkomna delgivningar. Information om inkomna delgivningar 1. DOM, den 2017-09-19, ansökan om utdömande av vite.

Läs mer

Information om inkomna delgivningar

Information om inkomna delgivningar KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 MHN 2017/ Information om inkomna delgivningar 1. DOM, den 2017-04-18, Mark- och miljödomstolen undanröjer det överklagade beslutet och återförvisar ärendet

Läs mer

Information om inkomna delgivningar

Information om inkomna delgivningar 2 MHN 2016/ 45 Information om inkomna delgivningar 1. BESLUT OM AVSLAG; Länsstyrelsen avslår ett överklagande av beslut om föreläggande och förbud som Miljö- och beslutade den 151124, gällande inomhusmiljö

Läs mer

Rådhus Skåne rum :30-15:30

Rådhus Skåne rum :30-15:30 1 Plats och tid Rådhus Skåne rum 109 13:30-15:30 Ulf Persson (C) ordförande Helen Persson (S) vice ordförande Bengt Molin (M) ande Simon Lennartsson (M) Britt-Marie Hansson (L) Nils-Arne Thuresson (KD)

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö och hälsoskyddsnämnden 2018-08-23 1 (1) Plats och tid Rådhuset Skåne rum 310 kl. 13:30-15:15 Beslutande Ulf Persson (C) Ludvig Ceimertz (M) Fredrik Winberg (S) ordförande vice

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö och hälsoskyddsnämnden 2018-04-12 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne rum 109 kl. 13:30-16:00 ande Ulf Persson (C) ordförande Ann-Catrin Arvidsson (S) ersätter Fredrik Winberg

Läs mer

Johan Kronbäck (S) Katharina Weber (C) Tommy Danielsson Förv chef Cecilia Hammarberg Avd.chef Malin Nilsson Avd.chef Mona Sjöberg Ekonom

Johan Kronbäck (S) Katharina Weber (C) Tommy Danielsson Förv chef Cecilia Hammarberg Avd.chef Malin Nilsson Avd.chef Mona Sjöberg Ekonom Miljö- och hälsoskyddsnämnden Plats och tid 2017-01-26 Rådhus Skåne rum 310 kl. 08:30-16:00 1(11) Beslutande Ulf Persson (C) ordförande Ludvig Ceimertz(M) vice ordförande Ann-Catrin Arvidsson (S) ersätter

Läs mer

Information om inkomna delgivningar

Information om inkomna delgivningar KRISTIANSTADS KOMMUN 2 MHN 2017/21 Information om inkomna delgivningar 1. DOM, den 2017-02-21 med ändring av Länsstyrelsens i Skånes beslut upphäver mark- och miljödomstolen villkor 13, i det överklagade

Läs mer

Information om inkomna delgivningar

Information om inkomna delgivningar KRISTIANSTADS KOMMUN 2 MHN 2017/79 Miljö- och hälsskyddsnämnden godkänner redovisning av inkomna delgivningar. Information om inkomna delgivningar 1. Mark- och miljööverdomstolen, PROTOKOLL, den 2017-10-31,

Läs mer

Mahmood Nareman (S) Gunilla Färm (S) Anders Nilsson (SD) ersätter Rebecka Tollgren (S)

Mahmood Nareman (S) Gunilla Färm (S) Anders Nilsson (SD) ersätter Rebecka Tollgren (S) KRISTIANSTADS KOMMUN Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-01 -25 Plats och tid Rådhus Skåne mm 109 kl. 13:30-15:15 Beslutande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Lars Femström (L) ersätter Ulf Persson (C) ordbrande Carl-Hemik

Läs mer

KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Miljö- och hälsoskyddsnämnden

KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Miljö- och hälsoskyddsnämnden 1(18) Plats och tid Rådhus Skåne rum 310 kl. 13:30-16:00 Beslutande Övriga närvarande Ulf Persson (C) ordförande Ludvig Ceimertz(M) vice ordförande Ann-Catrin Arvidsson (S) ersätter Linnea Sjögren (S)

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö och hälsoskyddsnämnden 2018-06-14 1 (1) Plats och tid Rådhuset Skåne rum 109 kl. 13:30-15:45 ande Ulf Persson (C) ordförande Mahmood Nareman (S) Ludvig Ceimertz (M) vice ordförande

Läs mer

Information om inkomna delgivningar

Information om inkomna delgivningar KRISTIANSTADS KOMMUN 2 MHN 2017/50 Information om inkomna delgivningar Miljö- och hälsskyddsnämnden godkänner redovisning av inkomna delgivningar. Inkomna delgivningar 1. Mark- och miljööverdomstolens

Läs mer

Rådhus Skåne rum :30-16:00

Rådhus Skåne rum :30-16:00 1 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne rum 109 13:30-16:00 Ulf Persson (C) Ordförande Ludvig Ceimertz (M) vice ordförande Fredrik Winberg (S) ande Mahmood Nareman (S) Johan Kronbäck (S) ersätter Gunilla Färm

Läs mer

Information om inkomna delgivningar

Information om inkomna delgivningar KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 MHN 2017/42 Information om inkomna delgivningar 1. BEDÖMNING/BESLUT, den 2017-05-23, yttrande gällande ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet, slakteri

Läs mer

KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Miljö- och hälsoskyddsnämnden

KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Miljö- och hälsoskyddsnämnden 1(17) Plats och tid Rådhus Skåne rum 114 kl. 13.30-15.00 Beslutande Övriga närvarande Ulf Persson (C) ordförande Ludvig Ceimertz(M) vice ordförande Linnea Sjögren (S) Mahmood Nareman (S) Gunilla Färm (S)

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar C4 Teknik och Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar Innehåll Bakgrund... 3 Vem gör vad?... 4 Definitioner... 4 Generella riktlinjer... 5 Riktlinjer för större

Läs mer

Information om inkomna delgivningar

Information om inkomna delgivningar 2 MHN 2016/53 Information om inkomna delgivningar 1. UPPHÄVER BESLUT; Länsstyrelsen upphäver det överklagande beslutet och visar ärendet åter till Miljö- och för vidare handläggning och nytt beslut. Ärendet

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-08-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Dan Larson (M), ordförande Anette Avelin

Läs mer

1 (1) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Plats och tid. Rådhus Skåne rum 310 kl: 09: kl 09:00 C4 Teknik

1 (1) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Plats och tid. Rådhus Skåne rum 310 kl: 09: kl 09:00 C4 Teknik 1 1 (1) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-10-26 Tekniska nämnden Plats och tid Rådhus Skåne rum 310 kl: 09:00 ande Sven Nilsson (C) Jesper Persson (M) Ewa Linder (S) Sven-Åke Hannevind (SD) Agneta Wandefors-Hörström

Läs mer

Sammanträdesdatum Bo Ericsson (M) ... ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

Sammanträdesdatum Bo Ericsson (M) ... ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. 1 Plats och tid Rådhus Skåne rum 310 kl: 09:00 ande Sven Nilsson (C) Jesper Persson (M) Agneta Wandefors-Hörström (S) Bo Ericsson (M) Elek Oksenfeld (S) Sven-Ove Reimers (SD) Ewa Linder (S) Sven-Åke Hannevind

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40 Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-03-14 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun 1(5) 2015-10-14 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Eksjö kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Läs mer

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP)

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Tillsynsnämnden 2015-03-12 1 (8) Plats och tid Blå rummet, Storgatan 8C i Hyltebruk. Kl. 08.00-09.00 Beslutande Övriga deltagare Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Stefan

Läs mer

Taxa 2019 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun

Taxa 2019 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun Miljö- och hälsoskyddsförvaltning Taxa 2019 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun Dokumenttyp: Taxa 2019 Beslutad av: Miljö-

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats Johansson (S) Eva

Läs mer

0 Österåker. Tjänsteutlåtande

0 Österåker. Tjänsteutlåtande Tjänsteutlåtande 0 Österåker Budget- och kvalitetsenhet Mohammed Khoban Datum 2019-03-27 Dnr KS 2019/0098 Till Kommunfullmäktige Revidering av taxa för tillsyn över folköl, tobak och liknande produkter,

Läs mer

Plats och tid Lokal Utsikten, måndag 8 juni 2015 kl 08.30 09.30. Eva-Britt Ekberg (S), vice ordförande Ulrica Rönnquist Paavola (S)

Plats och tid Lokal Utsikten, måndag 8 juni 2015 kl 08.30 09.30. Eva-Britt Ekberg (S), vice ordförande Ulrica Rönnquist Paavola (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Lokal Utsikten, måndag 8 juni 2015 kl 08.30 09.30 Beslutande ledamöter Gunnar Johansson (S), ordförande Eva-Britt Ekberg (S), vice ordförande Ulrica Rönnquist

Läs mer

Taxa 2016 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun

Taxa 2016 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun Taxa 2016 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Varbergs kommuns kostnader för prövning

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:746 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 15 december

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE FÖRFATTNINGSSAMLING Nr MB 31 d 1 (6) TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Fastställd av kommunfullmäktige 2019-05-27 112 Gäller fr o m 2019-07-01 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. Plats och tid Rådhus Skåne, Kristianstad, kl. 09.00-12.30 rum 101 SAMMANTRÄDESPROT OKOLL 1 (1) ande Göran Sevebrant, ordförande Göran Wagermark Lisbeth Göransson Bill Nilsson Gunnar Svensson Fredrik Berndt,

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Antagen av kommunfullmäktige Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Smedjebackens kommuns kostnader för

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Taxa för kommunens verksamhet inom miljöbalkens (1998:808) område Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-16, 116 att gälla från och med 2010-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige ( 6) 2010-12-15, 146 att

Läs mer

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

TAXA Inom miljöbalkens område

TAXA Inom miljöbalkens område TAXA Inom miljöbalkens område Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Filipstads kommun 2013-12-12 114 Revidering av timavgift KF 2015-11-12 110 Föreskrifter Filipstads kommuns taxa

Läs mer

Taxebilaga 1 och 2 är oförändrad i förslaget.

Taxebilaga 1 och 2 är oförändrad i förslaget. 4 TIERPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utskottet samhällsbyg 2013-10-09 01 (345) 121 Dnr Ks 2013.714 1.6.2 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslut Utskottet samhällsbyggnad föreslår

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun TAXA 1(6) Datum 2018-12-20 Antaget av Kommunfullmäktige Reviderat datum 2019-01-07 Paragraf 144 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun 2(6) Taxa för prövning och tillsyn

Läs mer

Policy för fordonstvättar i Haninge

Policy för fordonstvättar i Haninge 1 (6) Policy för fordonstvättar i Haninge För att minska utsläppen av olja och metaller från fordonstvättar till avloppsnätet och efterföljande recipient har Haninge kommun antagit denna policy. Policyn

Läs mer

TAXA FÖR TILLSYN OCH PRÖVNING INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE

TAXA FÖR TILLSYN OCH PRÖVNING INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE TAXA FÖR TILLSYN OCH PRÖVNING INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Antagen av Kommunfullmäktige 2008-11-27, 253, reviderad av Kommunfullmäktige 2009-11-26, 201 reviderad av Kommunfullmäktige 2010-11-25, 239 reviderad

Läs mer

Taxebestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område

Taxebestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område 1 (7) Taxebestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-24 89, indexuppräknad för 2015 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter

Läs mer

Indexändrad taxa, prisindex för kommunal verksamhet (PKV), basår oktober 2016). Taxan gäller från och med MBN , 203

Indexändrad taxa, prisindex för kommunal verksamhet (PKV), basår oktober 2016). Taxan gäller från och med MBN , 203 FÖRFATTNINGSSAMLING (2.2.1) Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1998:808). Fastställd av kommunfullmäktige 2016-11-10, 123. Indexändrad taxa, prisindex för kommunal verksamhet (PKV),

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Karlstads kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Karlstads kommun 1 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Karlstads kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2014-12-18, 25, att börja gälla från och med den 1 januari 2015. Indexuppräknad av miljönämnden

Läs mer

Taxa Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Taxa Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1(5) Taxa Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 2(5) - prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen Enligt 27 kap 1 i miljöbalken (1998:808), 16a i strålskyddsförordningen (1988:293) får

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Taxan gäller avgifter för miljö- och konsumentnämndens kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (1998:808),

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Bygg- och miljöenheten Antagen av KF 13-03-27 39 Reviderad av KF 15-03-11 41 (bilaga 3) Reviderad av KF 17-04-12 55 (bilaga 1) Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 2(8) Innehållsförteckning

Läs mer

Miljöbalkstaxa. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad , 120, , 102, och , 96

Miljöbalkstaxa. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad , 120, , 102, och , 96 Grästorps kommun Miljöbalkstaxa Dnr 361/2017 Miljöbalkstaxa Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad 2009-12-17, 120, 2015-11-23, 102, och 2017-11-27, 96 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Taxa för Prövning och Tillsyn inom Miljöbalkens område

Taxa för Prövning och Tillsyn inom Miljöbalkens område Taxa för Prövning och Tillsyn inom Miljöbalkens område Mariestad Töreboda Gullspång Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2017-12-11 Töreboda 2017-12-18 Gullspång 2017-12-12 Indexreglerad av Miljö- och

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken 1 (5) Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Mora Orsa miljönämnds kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken eller bestämmelser

Läs mer

TAXA för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

TAXA för prövning och tillsyn enligt miljöbalken TAXA för prövning och tillsyn enligt miljöbalken MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Hammarö kommun 2012-11-26, Kf 86 Taxan träder i kraft 2013-01-01

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1988:808)

Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1988:808) Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1988:808) Typ av dokument Taxa Beslutat av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2018-01-01 Diarienummer 0115/18 Dokumentägare Giltighetstid Framtagen av

Läs mer

En komplett taxa enligt den föreslagna modellen består av 4 delar.

En komplett taxa enligt den föreslagna modellen består av 4 delar. TAXABESTÄMMELSER 2018-05-30 1 (6) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Michael Öhlund Taxabestämmelser Detta underlag till taxa inom miljöbalkens område förslag har tagits fram av Sveriges Kommuner

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 25 A TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 25 A TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 25 A TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-26, att gälla från och med 2019-01-01. Enligt 27 kap. 1 miljöbalken (SFS

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 39 / 2014 TAXA FÖR MILJÖ- OCH STADSBYGGNADSNÄMNDENS PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE antagen av kommunfullmäktige den 24 november 2014 och gällande från

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 13 Ärendeförteckning 66 Anmälan enligt miljöbalken om mellanlagring av annat avfall än farligt avfall på Staketet 2 67 Bygglov för pumphus på Dönaberga

Läs mer

Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Sid 1 (5) Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds

Läs mer

Dnr SBN/2017: Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att

Dnr SBN/2017: Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att PROTOKOLLSUTDRAG Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum/ 2017-09-27 1/3 SBN 126 Dnr SBN/2017:814-406 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt

Läs mer

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 2014-01-21 1(6) Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden och Tillsynsnämnden Miljö Antagen av Kommunfullmäktige 38 2015-06-17 Gäller från och med 2016-01-01 Textdel 2015-02-13 Hylte kommun Storgatan 8 Tfn

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 14.45 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Jan

Läs mer

Taxa enligt miljöbalken

Taxa enligt miljöbalken Taxa enligt miljöbalken För prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27 107 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser... 1 Timtaxa... 2 Avgifter... 2 Avgifter

Läs mer

Taxa för Hässleholms kommuns prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för Hässleholms kommuns prövning och tillsyn enligt miljöbalken KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING F 10 1(1) Gäller från 2014-01-01 2013/928 420 Antagen: kommunfullmäktige 2007-12-17 144 och ändrad senast 2013-12-16 151 Taxa för Hässleholms kommuns prövning och tillsyn enligt

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Sida 1 av 5 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av komunfullmäktige 31 oktober 2016, 213 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Örnsköldsviks kommuns kostnader

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

Taxa för tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 117 2019-05-29 1/3 Dnr KS/2019:301-100 Taxa för tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen 1 (5) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret 2016-01-18 Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen Enligt 27 kap 1 i miljöbalken (1998:808) och 16 a i strålskyddsförordningen

Läs mer

ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET

ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET 1 (5) Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Miljö- och hälsoskyddsnämndens kostnader

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Gäller från 1 januari 2019 Dokumenttyp: Regel Diarienummer: KS-2018/595 Beslutande nämnd: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-11-21 Giltighetstid:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (8) Plats och tid Konferensrummet Uret, kl 13.00-14.25 Beslutande Mats Åstrand (s) ordförande Jörgen Alkberg (s) Elisabeth Henningsson (s) Elsie-Britt Eriksson (s) Peter Agelii (s) Birgitta Åstrand

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (14) Plats och tid Vänortsrummet kl. 13-17:30 Beslutande Sune Lang (S), ordförande Stefan Sandberg (S), vice ordförande Yvonne Wendelius (S) Ulf Henningsson (S), ersättare för Ann-Christin Persson

Läs mer

Plats och tid: Grå, , kl. 14:00-17:00

Plats och tid: Grå, , kl. 14:00-17:00 Plats och tid: Grå, 2019-02-21, kl. 14:00-17:00 Beslutande: Ersättare: Staffan Broddesson (C) Anders Davidsson (M) Torgny Handreck (S) Anders Ingvarsson (SD) Lina Miremark (Jakaviciute) (L) Jan-Eric Andersson

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Sida 1 av 5 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Piteå kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken eller bestämmelser

Läs mer

Höglandstaxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken i Sävsjö kommun

Höglandstaxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken i Sävsjö kommun Höglandstaxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken i Sävsjö kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-19 22 2 Höglandstaxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser

Läs mer

STYRDOKUMENT Fastställd av kommunfullmäktige , KF 109

STYRDOKUMENT Fastställd av kommunfullmäktige , KF 109 STYRDOKUMENT 2015-10-27 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Fastställd av kommunfullmäktige 2015-11-30, KF 109 Denna taxa ersätter taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område samt tillsyn enligt strålskyddslagen

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område samt tillsyn enligt strålskyddslagen Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område samt tillsyn enligt strålskyddslagen Godkänd av miljö och byggnämnden 2011-11-03, MBN 125 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-13, KF 165 2(6) Taxa

Läs mer

Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område

Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område 2017-10-23 Fastställd av KF 2017-12-18 Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för miljönämndens i Sundsvalls kommun kostnader för prövning

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Piteå kommuns miljö- och tillsynsnämnds kostnader för prövning och tillsyn enligt

Läs mer

Delegation av tillsynsbefogenheter enligt miljöbalken från länsstyrelsen till miljö- och hälsoskyddsnämnden

Delegation av tillsynsbefogenheter enligt miljöbalken från länsstyrelsen till miljö- och hälsoskyddsnämnden MILJÖFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSSTÖD SID 1 (7) 2012-05-03 Handläggare: Anna Jarl Telefon: 08-508 28 19 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-05-22 p 8 Delegation av tillsynsbefogenheter enligt miljöbalken

Läs mer

Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av Lessebo kommunfullmäktige 2013-10-28, 64 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 1(5) Kommunfullmäktige Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för s kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken eller bestämmelser

Läs mer

(9) 14:30. C7(7YelL "pnifitrankell. Justerande Gert Berlin ti BEVIS OM ANSLAG

(9) 14:30. C7(7YelL pnifitrankell. Justerande Gert Berlin ti BEVIS OM ANSLAG 2017-03-14 1 (9) Plats och tid Kommunhuset 24 augusti, Rådrummet, kl. 13:00 14:30 ande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 1-7 Utses att justera Justeringens plats och tid Gert Berlin (S) Kommunhuset,

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens och tobakslagens områden m.m.

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens och tobakslagens områden m.m. Sid 1 (5) 2015-12-22 Dnr. 15SBN426 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens och tobakslagens områden m.m. I Gävle kommun är det Samhällsbyggnadsnämnden som svarar för prövning

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Kommunal författningssamling Taxa 2011 nr 7 Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område samt strålskyddslagen Antagen av kommunfullmäktige den 1 december 2011 217 Gäller fr o m den 1 januari

Läs mer

Taxa fö r prö vning öch tillsyn inöm miljö balkens ömra de Fastställd av Kommunfullmäktige den 1 februari 2012

Taxa fö r prö vning öch tillsyn inöm miljö balkens ömra de Fastställd av Kommunfullmäktige den 1 februari 2012 Taxa fö r prö vning öch tillsyn inöm miljö balkens ömra de Fastställd av Kommunfullmäktige den 1 februari 2012 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Vellinge kommuns kostnader för prövning

Läs mer

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Magnus Mörtling. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Magnus Mörtling. Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 1 av 5 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, torsdag 27 mars 2014, kl 08.30 11.00 Beslutande Gunnar Johansson (s), ordf Bo Goding (v) Magnus Mörtling (s) Närvarande ersättare Övriga deltagare Utses

Läs mer

Plats och tid: Grå, , kl. 14:00-17:00

Plats och tid: Grå, , kl. 14:00-17:00 Plats och tid: Grå, 2019-03-21, kl. 14:00-17:00 Beslutande: Ersättare: Staffan Broddesson (C) Anders Davidsson (M) Torgny Handreck (S) Jan-Eric Andersson (KD) Jessica Klingvall (S) Anne-Marie Lindén (MP)

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslutad i KF datum: 2010-11-15 Reviderad datum: Gällande fr.o.m 2011-01-01 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Enligt 27 kap 1 miljöbalken (SFS 1998:808) och 1 kap 1 förordningen (SFS

Läs mer

Taxa utifrån risk- och resursbedömning för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Taxa utifrån risk- och resursbedömning för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Kundservice tel: 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00 16.00 http:// www.borgholm.se Taxa Miljö- och hälsoskydd Taxa utifrån risk- och resursbedömning för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område inom Lysekil kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område inom Lysekil kommun 2017-11-02 Sid 1/5 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område inom Lysekil kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Lysekil kommuns kostnader för prövning och tillsyn

Läs mer

1 (1) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott. Rådhus Skåne, kl. 10:00-11:30. Peter Johansson (M) Rådhus Skåne

1 (1) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott. Rådhus Skåne, kl. 10:00-11:30. Peter Johansson (M) Rådhus Skåne 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, kl. 10:00-11:30. Beslutande Anders Tell (S) Pierre Månsson (L) Peter Johansson (M) Anders Svensson (S) Lena Holst (C) Niclas Nilsson (SD) Katarina Honoré (S) Övriga närvarande

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 1 (5) 2015-02-05 Dnr 2014.2775.11 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 1. Inledande bestämmelser 2. Taxebilaga 1, avgiften för prövning eller tillsyn. 3. Taxebilaga 2, placering i avgiftsklass

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (13) Plats och tid Vänortsrummet kl. 13-17:30 Beslutande Sune Lang (S), ordförande Stefan Sandberg (S), vice ordförande Yvonne Wendelius (S) Karin Vistmyr (S), ersättare för Ann-Christin Persson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämnden 2017-04-18 28 (41) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, tisdagen den 18 april 2017, kl. 17.00-17.40. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Leif Skeppstedt (S) ordf. Robert

Läs mer

PROTOKOLL 1 (24)

PROTOKOLL 1 (24) PROTOKOLL 1 (24) 2017-11-07 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet 13:45 15:45 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric

Läs mer

Uno Sjöberg (C) Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV)

Uno Sjöberg (C) Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Tillsynsnämnden 2014-05-15 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrummet på samhällsbyggnadskontoret, kl. 08:00-08:40 Beslutande Uno Sjöberg (C) Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Övriga deltagare

Läs mer

Rådhus Skåne rum 310, kl. 10:00-11:10.

Rådhus Skåne rum 310, kl. 10:00-11:10. 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne rum 310, kl. 10:00-11:10. Beslutande Peter Johansson (M) Anders Tell (S) Carl-Henrik Nilsson (SD) Pierre Månsson (L) Katarina Honoré (S) Annelie Fälth Simonsson (SD) Karl

Läs mer

Taxa. Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. och uppdragsverksamhet MBN

Taxa. Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. och uppdragsverksamhet MBN MBN14-494 406 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område och uppdragsverksamhet Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2014-10-21 Antagen av KF 2014-12-15

Läs mer

Taxa för tillsyn inom alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter, spellagen samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för tillsyn inom alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter, spellagen samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel Styrdokument Sida 1(7) Styrdokument Bygg- och miljökontoret 2019-02-08 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr KS/2019:40 anna.von.axelson@upplandsvasby.se Taxa för tillsyn inom alkohollagen, lag om tobak och

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12 Paragrafer 21-27 kl. 14:30-16:41 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer