AVFALLSUTREDNING FÖR KV. KAVALLERIVÄGEN/RISSNELEDEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "AVFALLSUTREDNING FÖR KV. KAVALLERIVÄGEN/RISSNELEDEN"

Transkript

1 AVFALLSUTREDNING FÖR KV. KAVALLERIVÄGEN/RISSNELEDEN SLUTRAPPORT

2 Uppdrag: , Avfallsutredning kv. Kavallerivägen och Rissneleden Titel på rapport: Utredning av avfallslösningar Status: Slutversion Datum: Medverkande Beställare: Kontaktpersoner: Skanska Nya Hem, Veidekke Bostad Joakim Lindholm, Skanska Nya Hem Ulrika Sohlenius, Veidekke Bostad Konsult: Uppdragsansvarig: Handläggare: Kvalitetsgranskare: Tyréns AB Lovisa Wassbäck, Tyréns AB Lovisa Wassbäck, Tyréns AB Jan Furumo, Tyréns AB Tyréns AB Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel: Säte: Stockholm Org.Nr:

3 Innehållsförteckning 1 Bakgrund Syfte och omfattning Beskrivning av området Ansvarsfördelning Krav och riktlinjer för avfallshanteringen Boverkets föreskrifter och allmänna råd Föreskrifter i Sundbybergs stad Riktlinjer i Sundbybergs stad Specifika krav för detta område Byggherrarnas egna miljökrav Funktion och krav för olika system Stationär sopsug Mobil sopsug Markbehållare Matavfallskvarn med tank Fettavskiljare Soprum för grovsopor och källsortering Uppskattade avfallsmängder i området Avfall från boende Avfall från verksamheter Systemjämförelse markbehållare/mobil sopsug för området Storlek, antal och placering Användarvänlighet och tillgänglighet Driftsäkerhet Installationskostnad Driftkostnad Omgivningspåverkan Arbetsmiljö Slutsats Vad som behöver utredas vidare Källförteckning Bilagor (29)

4 4(29)

5 1 Bakgrund Veidekke Bostad AB och Skanska Nya Hem AB bedriver tillsammans med Sundbybergs kommun planarbete för nybyggnation av bostäder på fastigheter vid Kavallerivägen och Rissneleden i sydvästra delen av Rissne. Nuvarande förslag inrymmer totalt drygt 200 lägenheter i flerfamiljshus samt ett mindre antal verksamhetslokaler. I samband med planarbetet har denna utredning gjorts för att belysa vilka olika alternativ som är lämpliga för områdets avfallshantering. Figur 1. Översiktskarta Rissne med planområdet markerat i rött. Planeringen för sydvästra Rissne har pågått i flera år. Området är utpekat som förändringsområde i den fördjupade översiktsplanen för Rissne-Hallonbergen och Ör från Planen syftar till att kunna bebygga området med bostäder i småhusoch flerbostadshus med tillhörande park- och lekytor. Planen syftar även till att omgestalta Kavallerivägen och Rissneleden till en mer stadsmässig karaktär. Planen ska även möjliggöra spårvägstrafik i blandtrafik längs Kavallerivägen. Ett exploateringsavtal tas fram parallellt med detaljplanen och antas samtidigt som detaljplanen. Detaljplanen har varit på samråd under vintern , och utställning och granskning av planen kommer att ske under våren/sommaren Vid nybyggnation ska förutsättningar skapas för en långsiktigt hållbar avfallshantering med människan i fokus. Avfallshanteringen ska ske med bästa möjliga resursutnyttjande och minsta möjliga miljöpåverkan. För att uppnå miljömålen om en god bebyggd och 5(29)

6 giftfri miljö och begränsad klimatpåverkan behöver avfallsfrågorna behandlas tidigt i planeringen. Viktiga faktorer är planering, lokalisering, tillgänglighet och användarvänlighet. 2 Syfte och omfattning Syftet med utredningen är att ta fram ett underlag för avfallslösningarna som kan ligga användas i det fortsatta planarbetet för området. I utredningen analyserar Tyréns vilka olika insamlingssystem för restavfall och matavfall som kan vara lämpliga i det aktuella området. Då maskinella/mekaniska hämtsystem, såsom sopsug och bottentömda behållare förordas av Sundbyberg stad, kommer fokus att ligga på dessa system. Lämpligheten hos de olika systemen jämförs, givet förutsättningarna i det aktuella området. Fokus ligger på fraktionerna matavfall och restavfall, men även insamling av övriga fraktioner (bl. a. förpackningar och grovavfall) belyses. Den ekonomiska analysen av systemen är på en översiktlig nivå, med det huvudsakliga syftet att ge en jämförelse mellan systemen. 3 Beskrivning av området Utbyggnaden av sydvästra delen av Rissne är en del av Sundbybergs stads och Fastighets AB Förvaltarens utvecklingsprojekt för stadsdelarna Rissne-Hallonbergen-Ör i samarbete med flera bostadsbyggande företag. Sundbybergs stad är huvudman för allmän plats inom planområdet. I möjligaste mån eftersträvas samma typ av system för hela området. Skanska planerar cirka 100 lägenheter i lamellhus (sydvästra husraden i figur 2). Husen ligger i suterräng och under dem planeras garage. Mellan husen och gatan (Rissneleden) är det en remsa förgårdsmark. Lägenheterna kommer att ha balkonger mot gatan. Veidekke planerar cirka 120 lägenheter i lamellhus och ett punkthus. Även här är det en remsa förgårdsmark mellan husen och gatan (Kavallerivägen). Lägenheterna kommer att ha balkonger mot gatan. Både Skanskas och Veidekkes hus kommer att ha en stor andel mindre lägenheter, framförallt tvåor. Verksamhetslokaler kommer att finnas vid torget i sydöstra hörnet av området, men det är oklart vilken typ av verksamheter som kommer att finnas där. Det kan bli någon verksamhet som hanterar livsmedel i liten omfattning (t.ex. café eller speceributik), men inte restaurang, förskola eller annan verksamhet med stora avfallsmängder. 6(29)

7 Figur 2. Illustrationskarta från samrådshandling. 4 Ansvarsfördelning Kommunens ansvar Kommunen ansvarar för insamling av hushållsavfall samt därmed jämförligt avfall från verksamheter. Kommunen svarar inte för insamling av förpackningar och returpapper, utan för det svarar producenterna och de entreprenörer de anlitar. Kommunen verkar dock för att producenternas insamling ska fungera så bra som möjligt. Genom avtal med producenterna samlar staden in el- och elektronikavfall. Fastighetsägarens ansvar I eller i anslutning till en fastighet ska det finnas avfallsutrymmen som kan nyttjas av boende och verksamheter i fastigheten. Fastighetsinnehavaren är ansvarig för anordnande, installation och underhåll av inom fastigheten installerade anordningar för avfallshanteringen. Utrymmena ska vara så utformade att olika typer av avfall kan förvaras och hämtas var för sig enligt Boverkets föreskrifter. Fastighetsägaren har även ett informationsansvar till boende och verksamma inom fastigheten. 7(29)

8 5 Krav och riktlinjer för avfallshanteringen 5.1 Boverkets föreskrifter och allmänna råd I Boverkets byggregler finns allmänna råd rörande avfallshantering (BFS 2011:6 - BBR 18. Avsnitt 3:4). Hushållsavfall som av hygieniska skäl behöver lämnas ofta, som t.ex. matavfall, bör kunna lämnas så nära bostaden som möjligt. Avståndet mellan byggnadens entréer och utrymmen eller anordningar för avfall bör inte överstiga 50 meter för flerbostadshus. För större mängder matavfall, t.ex. avfall från livsmedelslokaler, bör det finnas kylt avfallsutrymme, om det ur hygienisk synpunkt inte kan ordnas på annat sätt. 5.2 Föreskrifter i Sundbybergs stad Föreskrifterna utgör ena delen av kommunens renhållningsordning och är bindande. De skrivningar som berör det aktuella området är framförallt: Utsortering av matavfall är obligatoriskt för hushåll samt för verksamheter där livsmedel tillhandahålls konsumenter, grossister, elever, patienter eller liknande. ( 11) Vid nybyggnation av flerbostadshus ska mekaniska insamlingssystem användas för minst två avfallsslag; brännbart restavfall och matavfall. ( 12) Kommentar: Med mekaniska system avses t.ex. sopsug eller markbehållare. Kravet gäller boende, inte verksamheter. Vid ny- och ombyggnation ska insamlingssystem vara tillgängliga för alla, även för personer med funktionsnedsättning. ( 12) Grovavfallsutrymme ska alltid anordnas vid nybyggnation av flerbostadshus. ( 12) Anordningar för insamling av avfall ägs (med några undantag) av fastighetsinnehavaren och ska placeras inom den egna fastigheten. ( 14) Transportväg ska ha vänd- eller genomfartsmöjligheter. ( 19) Vid nyinstallation av markbehållare och mobil sopsug får hämtningsfordonet inte angöra vid utfart, vid vägkorsning eller längs huvudgata om det inte finns lastzon eller motsvarande för hämtningsfordon. Angöringsplatsen för markbehållare får inte ligga så att parkerade bilar eller cykelbana finns mellan fordonet och behållare. 5.3 Riktlinjer i Sundbybergs stad För att underlätta för dem som planerar, bygger, förvaltar och använder system för insamling av hushållsavfall har stadsbyggnads- och miljöförvaltningen i Sundbyberg utarbetat riktlinjer God avfallshantering vid ny- och ombyggnation. Vid framtagandet av riktlinjerna har särskilt beaktats de boendes miljö, risk för olägenhet, trafiksäkerhet, 8(29)

9 arbetsmiljö för avfallshämtarna, tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättning samt att det ska vara tekniskt och ekonomiskt genomförbart. Riktlinjerna ger utryck för Sundbybergs stads målsättning med avfallshanteringen och ska tillämpas så långt det är möjligt. Tillgänglighet Krav som berör det aktuella planområdet: Avståndet från ytterdörr till inkast för hushållssopor får vara maximalt 50 meter. Kortare avstånd bör eftersträvas. Vägen mellan bostaden och inkast ska vara framkomlig året runt. Trappsteg, trösklar, tunga dörrar eller trånga passager ska undvikas. Om inkastet sitter utomhus ska vägen dit vara plan, hårdgjord och jämn. Gemensamma avfalls- och återvinningsrum ska vara tillgängliga med rullstol. Strömbrytare, dörrar, handtag, lås, lock, med mer, ska kunna manövreras från rullstol. Information ska finnas vid inkasten om vad man ska kasta i respektive inkast/behållare. Rekommendationer som berör det aktuella planområdet: Ur tillgänglighetssynpunkt är det lämpligt med sopnedkast i flerbostadshus. Inkast utomhus, eller i fristående sophus, bör ligga inom 10 meter från husets entré och vägen dit ska vara anpassad för rullstol. Placering av inkast/lucka/öppning för att slänga sitt avfall, ska ta hänsyn till räckvidden hos personer i rullstol. Det vill säga, ett inkast med centrum cirka 0,8-1,0 meter över mark. Inga tröga, tunga luckor. Manövrering med en hand ska vara möjlig. Kärl, som står fritt, bör inte vara högre än cirka 110 cm. Skyltar bör ha stor, tydlig text kompletterad med symboler som visar vad som ska slängas i respektive behållare. Text och symboler bör kontrastera i ljushet mot bakgrunden så att de tydligt syns. Punktskrift ökar tillgängligheten. Punktskriften placeras i så fall alltid på samma plats vid inkast på behållaren och bör sitta 1,3 1,4 meter över mark eller ovanpå behållare. Inkast behöver också vara markerade och utformade för att underlätta för personer med nedsatt orienteringsförmåga. Kärl kan vara markerade med olika färg och gärna ha lock med olika form, samt alltid placeras i samma ordning så att de blir lättare att hitta. (Bygg ikapp, Svensk Byggtjänst 2012) Naturliga gångstråk bör beaktas. 9(29)

10 Buller Vid utformning och placering av insamlingssystem ska hänsyn tas till riktvärden för buller i bostäder enligt socialstyrelsens SOSFS 2005:6. Bestämmelser om bullerskydd finns även i Boverkets byggregler. För bostäder nära uppsamlingsplats för maskinell hämtning rekommenderas fönster med bättre ljudvärden än normalt. Arbetsmiljö Maskinella system är ett krav i Sundbyberg vid nybyggnation av flerbostadshus. Med maskinella system avses att behållare med avfall inte behöver skjutas, dras eller lyftas manuellt vid hämtning. De maskinella system som finns idag i Sundbyberg är: Sopsug (mobil och stationär) Behållare ovan eller under jord som töms med kranbil Matavfallskvarn kopplat till tank för verksamheter med livsmedelshantering Matavfallskvarn kopplat till tank för flerbostadshus Manuell hantering bör undvikas vid insamling av tunga fraktioner såsom tidningar och glas. Transport- och hämtvägar Hämtvägen är sträckan mellan avfallsbehållaren och hämtfordonet samt området kring fordonets uppställningsplats. Följande krav gäller samtliga system. Backning med hämtfordon får inte förekomma, på grund av olycksrisken. Denna aspekt ska tas med i planeringen av hämtstället. Storlek på återvändsgators vändplaner ska passa det hämtfordon som ska trafikera platsen. Kommentar: Enligt uppgift från Sundbybergs stad kan backning tillåtas när den görs för att vända fordonet, om den kan genomföras på ett säkert sätt, d.v.s. utan risk för att någon kan komma i vägen för fordonet. Det är dock i slutändan chauffören som avgör om det är lämpligt eller inte ur arbetsmiljösynpunkt. Hämtfordon får inte trafikera gång- och cykelväg eller bilfritt bostadsområde. Kommentar: Det är godkänt att korsa gång- eller cykelväg på ett säkert sätt. Transportvägar måste uppfylla de krav som ställs för fordon med en vikt på mellan 26,5 och 36 ton. I områden där sådan trafik inte är möjlig ska hämtställe placeras i direkt anslutning till av kommunen godkänd transportväg. Kommentar: En kranbil som tömmer markbehållare väger mindre än så. Parkerade fordon får inte hindra framkomligheten. 5.4 Specifika krav för detta område I samrådshandlingen för detaljplanen anger kommunen att mobil sopsugsanläggning eller underjordsbehållare ska anordnas av exploatörerna inom planområdet. 10(29)

11 Kommunen kan också ställa specifika krav rörande avfallshanteringen i exploateringsavtalen med byggherrarna. 6 Byggherrarnas egna miljökrav Veidekkes hus kommer att bli Svanen-märkta. Skanskas kommer att i stort följa de principerna, men det finns i dagsläget inget beslut på att byggnaderna ska licensieras. Obligatoriska kriterier som ska uppfyllas enligt Svanen avseende avfallshantering följer nedan 1. Punkt O33. Sopsorteringsstation för flerbostadshus, radhus och förskolebyggnader: I anslutning till förskolebyggnader och byggnader med fler än åtta lägenheter ska det finnas en sopsorteringsstation med plats för minst sex fraktioner, för att kunna sortera till exempel: papper farligt avfall glas metall elektroniskt avfall osorterat avfall papp komposterbart avfall 7 Funktion och krav för olika system 7.1 Stationär sopsug Initialt diskuterades möjligheten att ansluta området till ett befintligt närliggande stationärt sopsugssystem, men enligt Sundbybergs stad är det systemet i för dåligt skick för detta. Ett riktvärde för att anlägga ett eget stationärt sopsugssystem för ett område är det bör omfatta minst 500 lägenheter. Då detta område endast inrymmer drygt 200 lägenheter är det inte ekonomiskt försvarbart att anlägga ett eget stationärt sopsugssystem, och därför har det alternativet inte utretts. 7.2 Mobil sopsug I ett mobilt sopsugssystem läggs avfallet i nedkast som kan vara placerade inomhus eller utomhus. Vid nybyggnation kan inkasten placeras på varje våningsplan via genomgående nedkastschakt eller enbart i entréplanet. Vid placering utomhus ska hänsyn tas till de boendes gångavstånd. Avfallet lagras i en sluten tank placerad under jord i anslutning till inkast på gården eller i byggnadens källarplan. Storlek på och antal tankar anpassas efter avfallsmängden i fastigheten och efter hur många utsorterade avfallsfraktioner som systemet ska omfatta. 1 Svanenmärkning av småhus, flerbostadshus och förskolebyggnader, version 2.8. Nordisk Miljömärkning 11(29)

12 Det finns lagringstankar från 700 liter till 7 m³. Utrymmesmässigt kräver de mellan ca 6 m² och 12 m². Det krävs två lagringstankar på varje plats - en för matavfall och en för restavfall. Den för matavfall kan vara mindre, eftersom det är mindre mängder än av restavfall. Rent tekniskt kan tankarna placeras i garageplanet. Det bör ge en lägre anläggningskostnad än att gräva ner dem samt att de blir mer lättåtkomliga vid service. Vid tömning kopplas bilen till en dockningspunkt som är ansluten till en eller flera tankar via rörledningar under jord, och avfallet vakuumsugs till bilen. På detta sätt kan avfallet från flera byggnader hämtas från en och samma plats. Dockningspunkterna placeras på så vis att fordonet som hämtar avfallet inte behöver köra in i på gårdar etc. Den ska vara placerad på fasad eller i form av en pollare. Den får enligt Sundbybergs stad inte vara i form av lucka i trottoar eller gata, eftersom det ofta ger problem vintertid. Det ska vara möjligt att på dockningspunkten parkera en sopbil à 2,5 x 10 meter under minst fem och maximalt 15 minuter. Tömningstiden beror av storlek på tank och hur många tankar som är kopplade till punkten, eftersom tankarna töms en i taget. Inkast för matavfall ska förses med lås för att minska risken för felsortering. Figur 3. Systemillustration mobil sopsug. Källa Envac. Tömningskriterier enligt stadens vägledning Tömningsfordonets angöringsplats* får inte vara placerad vid utfarter eller placeras vid en korsning. Inga hinder för tömningsröret mellan dockningspunkt och angöringsplats*. Tömningsröret kan dras över parkerade bilar. Observera dock att tömningsfordonet inte får stoppa upp övrig trafik. Angöringsplats* får inte placeras så att backning måste utföras. Dockningspunkt får inte ligga på allmän mark. Dockningspunkt får inte ligga i marknivå. 12(29)

13 Avstånd mellan fordonet och dockningspunkten får vara maximalt 5 meter. Angöringsplats* bör inte placeras utmed huvudgator om det inte finns lastzon eller parkeringsficka avsedd för tömningsfordon. *Med angöringsplats menas den plats varifrån bilen kan tömma behållarna. Den ska ritas ut på ritningarna. Figur 4. Tömning mobilt sopsugssystem. Källa Handbok för avfallsutrymmen. 7.3 Markbehållare Med markbehållare avses här en nedgrävd behållare med inkast ovan jord. De kallas även bottentömd behållare eller underjordsbehållare. Att behållaren till största delen är under mark sparar utrymme. Detta gör det möjligt att ha en större behållare och längre tömningsintervall. Förvaring under jord ger även en lägre temperatur vilket minskar risken för lukt. Eftersom matavfall och restavfall ska separeras behöver minst två behållare anläggas på varje plats. Behållare för matavfall ska förses med lås för att minska risken för felsortering. 13(29)

14 Figur 5. Genomskärning av underjordsbehållare. Källa PWS AB. Markbehållarens placering Behållare ska stå på kvartersmark. Inkast ska vara vänt mot kvartersmark. Figur 6. Tömning av s.k. Molok med innersäck. Källa SanSac. Hänsyn ska tas till riskerna för lukt, exempelvis om behållare står för nära bostäder eller luftintag till byggnader. Detta system är inte helt luktfritt. Kommentar: Enligt kommunen är det relativt ovanligt med luktproblem vid underjordsbehållare. Behållare ska placeras på ett trafiksäkert sätt. Behållare ska vara placerad så att ytvattenavrinning möjliggörs. Tömningskriterier Tömning av behållare får inte ske över allmän gångbana. Tömning av behållare får inte ske över cykelbana. Om tömning görs över ett så kallat naturligt gångstråk ska det finnas en säker alternativ gångväg runt och förbi markbehållaren. Bilens angöringsplats* får inte vara placerad vid utfarter eller placeras vid en korsning

15 Inga hinder i höjdled får begränsa lyftarmen eller själva behållaren. Angöringsplats* får inte placeras så att backning måste utföras. Angöringsplats* får inte ligga så att parkerade bilar finns mellan tömningsfordon och behållare. Avstånd mellan fordonets centrum och behållarens centrum får vara maximalt 6 meter. Angöringsplats* bör inte placeras utmed huvudgator. Kommentar: Lastzon eller parkeringsficka krävs för att inte hindra trafik. *Med angöringsplats menas den plats varifrån bilen kan tömma behållarna. Tömningsfordonet har en bredd på 2,5 meter, inklusive stödben ca 4,2 meter. Längd 10,5 meter och höjd 4 meter. Vid tömning behövs en fri höjd på minst 6 meter. Figur 7. Erforderlig vändplan för kranbil. Källa Sundbybergs stads riktlinjer. 15(29)

16 7.4 Matavfallskvarn med tank Kvarnsystem med tank eller uppsamlingsbehållare kan vara en bra lösning för verksamheter med större mängder matavfall, och är att föredra ur arbetsmiljö- och livsmedelshygienisk synpunkt. Eftersom de verksamheter som kommer att finnas i området troligen inte kommer att ha några större mängder matavfall utreds inte denna lösning närmare. 7.5 Fettavskiljare Alla verksamheter med livsmedelshantering ska ha fettavskiljare installerad. Denna skyldighet regleras i stadens ABVA. Exempel på verksamheter som släpper ut mycket fett är bageri, catering, salladsbar, konditori, café, hamburgerbar, gatukök, pizzeria, restaurang, livsmedelsbutik och förskola. Vid nyanläggning av fettavskiljare ska avstånd mellan slamsugbilens angöringsplats och fettavskiljarens tömningspunkt inte överstiga 10 meter såvida inte särskilda skäl föreligger. Det är svårt att i detta tidiga skede veta var verksamheter som kräver fettavskiljare hamnar, den frågan tas därför upp senare, i bygglovsskedet. Dock bör hänsyn tas till eventuell tömningspunkt för fettavskiljare redan i planskedet. 7.6 Soprum för grovsopor och källsortering Sundbybergs stad kräver att grovsoprum anläggs vid nybyggnation. Att kombinera det med mottagning av även förpackningar och tidningar ger en bra service för de boende och gör att mängden hushållsavfall minskar. De fraktioner som är lämpligt att ta emot utöver grovsopor är: Returpapper (tidningar m.m.) Pappersförpackningar inklusive wellpapp Plastförpackningar Metallförpackningar Färgade glasförpackningar Ofärgade glasförpackningar I grovsoprummet/källsorteringsrummet är det lämpligt att även ta emot elavfall och vissa typer av farligt avfall. Behållare för dessa avfallslag kan placeras på hyllor ovanför övriga kärl. Utrymmet rekommenderas även ha hyllor för de matavfallspåsar som hushållen behöver för sin matavfallsutsortering. Om endast ett grovsoprum/källsorteringsrum anläggs för varje delområde (Skanska respektive Veidekke) behöver det vara relativt stort (se avsnitt 8.1 samt beräkningar i bilaga 1 och 2) Beräkningarna är baserade på hämtning varannan vecka. Det går att ha hämtning varje vecka i stället av vissa fraktioner, men det medför en högre kostnad för de boende. 16(29)

17 Det effektivaste sättet att utnyttja ytan är att ha ett långsmalt soprum med en gång i mitten och kärl på ömse sidor. För ytterligare detaljer för utformningen av soprummen hänvisas till Avfall Sveriges handbok för avfallsutrymmen. Soprummen behöver uppfylla kraven på lättillgänglighet både för avfallslämnare och för tömningsfordon. Maximal dragväg för grovavfallskärl är 8 meter. Soprummen placeras lämpligen i anslutning till tömningsplats för markbehållare alternativt dockningsplats för sopsug, så att samma angöringsplats kan användas. I bilaga 1 och 2 finns beräkningar av vilken kapacitet som erfordras i soprummen i Skanskas respektive Veidekkes område. Figur 8. Exempel på utformning soprum. Källa Handbok för avfallsutrymmen. 8 Uppskattade avfallsmängder i området 8.1 Avfall från boende De dimensionerande mängder som använts i beräkningarna grundar sig på Avfall Sveriges handbok för avfallsutrymmen. Grovsopor beräknas till 1-2 kubikmeter per lägenhet och år, vilket motsvarar liter per lägenhet och vecka. 17(29)

18 De uppskattade mängderna från hushållen i området är (exklusive avfall från verksamheter): Avfallsfraktion Liter per vecka och lägenhet, cirka Liter per vecka för 100 lgh (Skanskas område) Liter per vecka för 120 lgh (Veidekkes område) Matavfall Sorterat brännbart avfall restavfall Returpapper (tidningar m.m.) Pappersförpackningar inklusive wellpapp Plastförpackningar Metallförpackningar Färgade glasförpackningar Ofärgade glasförpackningar Grovsopor Siffrorna ovan ska endast ses som en vägledning. Osäkerhetsfaktorer som spelar in är bland annat: Storlek på lägenheter. Värdena i tabellen är baserade på ett riksgenomsnitt. I detta område planeras relativt små lägenheter, vilket kan ge något lägre mängder. Sorteringsvilja hos de boende. Det är svårt att förutse i vilken omfattning de boende kommer att sortera ut matavfall och andra fraktioner. Livsstil hos de boende. Lagas mycket mat i hemmet, prenumererar man på dagstidningar o.s.v. I Sundbyberg stads riktlinjer anges något större volymer per lägenhet och en något annorlunda fördelning mellan matavfall och restavfall: - Matavfall 10 liter per vecka och hushåll - Brännbart restavfall 90 liter per vecka och hushåll - Grovavfall 2 kubikmeter per år och hushåll Eftersom det i detta område är en stor andel små lägenheter bör de riktvärden som anges i tabellen vara tillräckliga för dimensioneringen. 18(29)

19 8.2 Avfall från verksamheter Till mängderna i avsnittet ovan tillkommer avfallet från verksamheter i området. De kan skilja stort beroende på vilka verksamheter det blir. Generellt kan sägas att kontor alstrar relativt små avfallsmängder, medan exempelvis caféer har betydligt större avfallsmängder främst i form av matavfall, restavfall och kartonger/wellpapp. Det kommer att finnas få verksamhetalokaler i området, och det är i dagsläget osäkert vilken typ av verksamheter det kommer att vara och därmed vilka mängder av olika avfallsfraktioner som de alstrar. Det finns inga krav eller riktlinjer för vilket avstånd det maximalt kan vara mellan en verksamhet och soprummet, utan en rimlighetsbedömning måste göras beroende på mängder etc. Matavfall Verksamheter som ger upphov till matavfall ska ha separat hämtning av detta, i form av Gröna linjen SÖRABs hämtsystem för verksameters matavfall. Matavfallet ska då läggas i separata kärl, alternativt matavfallskvarn kopplad till tank. Det innebär att verksamheterna inte kan använda samma insamlingssystem som hushållen för matavfall. Restavfall För verksamheternas restavfall soppåsen finns två olika lösningar: Samma system som för hushållens restavfall (mobil sopsug alternativt markbehållare). Verksamheten har då ett separat abonnemang beräknat på en uppskattad avfallsmängd eller så är omhändertagandet av avfall inkluderat i hyran. Eget system. Kravet på maskinella lösningar gäller enbart de boende, så verksamheternas restavfall kan hämtas i kärl. Förpackningar Verksamheter med någon typ av försäljning får ofta stora mängder förpackningar/emballage, främst wellpapp, men även plast. Detta avfall är ofta skrymmande, men olika typer av lösningar för komprimering och balning finns, även för små mängder. För hämtning av detta avfall kan de anlita valfri entreprenör. Soprum Om möjlighet finns rekommenderas att verksamheterna har ett eget soprum med kärl för restavfall. matavfall och förpackningar (beroende på typ av verksamhet). Detta bör då placeras i anslutning till verksamheten, vilket innebär att även angöringsplats för sopbil behöver planeras in. För sådana förpackningsfraktioner som de får mindre mängder av kan man tänka sig att de boendes källsorteringsrum används. 19(29)

20 9 Systemjämförelse markbehållare/mobil sopsug för området 9.1 Storlek, antal och placering Markbehållare I Skanskas område (100 lgh) skulle behållare behöva anläggas på två platser för att klara kapacitetsbehov och maxavstånd med avseende på tillgänglighet (50 meter). På varje plats skulle då anläggas: 1 st 5 m 3 behållare för restavfall 1 st 1,8 m 3 behållare för matavfall I Veidekkes område (120 lgh) skulle behållare behöva anläggas på två platser för att klara kapacitetsbehov och maxavstånd med avseende på tillgänglighet (50 meter). På varje plats skulle då anläggas: 1 st 5 m 3 behållare för restavfall 1 st 1,8 m 3 behållare för matavfall I båda fallen är det beräknat på hämtning varje vecka av matavfallet och varannan vecka av restavfallet (enligt stadens rekommendation). I Veidekkes område med 120 lägenheter är det gränsfall om det är tillräckligt för restavfallet. Beroende på var de naturliga stråken finns för de boende kan behållarna på olika platser fyllas olika snabbt. Om möjlighet finns kan det därför vara lämpligt att i stället för en 5 m 3 för restavfall anlägga två stycken 3,4 m 3 på varje plats. Om det krävs finns möjlighet att öka hämtfrekvensen för restavfallet till varje vecka. Storleken på behållarna kan variera beroende på vilken leverantör som väljs. Behållarna bör placeras i anslutning till Rissneleden respektive Kavallerivägen. Eftersom lyft inte får ske över gång- eller cykelbana behöver anpassningar göras så att kranbilen kan stå innanför vid tömning av behållare. Eventuellt kan mer förgårdsmark än vad som är planerat nu krävas för att få tillräckligt utrymme för behållare. Om behållare ska placeras mellan de två husraderna i Veidekkes område skulle en vändplan med 25 meters diameter behövas för att undvika backning. Vändning med backning kan fungera om det går att garantera att backningen kan utföras på ett säkert sätt (T-vändning). Eftersom husen mot gatan i Veidekkes delområde ligger i suterräng, har möjligheten undersökts att kasta avfall via rör från en våning ovanför. Den lösningen har prövats för så kallade Molok-behållare, men inte för San Sacs behållartyper. Rent tekniskt kan det gå att lösa. Se bilaga 3 och 4 för skisser på möjliga lösningar. 20(29)

21 Mobil sopsug Inkast kan placeras i anslutning till entréer. Förmodligen är det lämpligast att ha två separata system, med varsin dockningspunkt. Det skulle ge kortare ledningsdragningar, kortare sugavstånd, kortare tid som hämtfordonet behöver suga från varje dockningspunkt samt mindre komplicerade ägarförhållanden. Dockningspunkt placeras vid Rissneleden respektive Kavallerivägen. Om det är möjligt att anlägga dockningspunkter vid båda gatorna är två separata system att föredra, eftersom det ger kortare rördragning och sugavstånd. Se bilaga 3 och 4 för skisser på möjliga lösningar. 9.2 Användarvänlighet och tillgänglighet Inkast för matavfall ska vara låst så att de boende måste använda nyckel, oavsett vilket insamlingssystem som används. Markbehållare Eftersom det i praktiken blir svårt att angöra på gården mellan Veidekkes lamellhus, behöver samtliga behållare placeras vid gatan. Det innebär att de boende i det bakre lamellhuset kommer att behöva använda utvändiga trappor eller passera genom det främre lamellhuset för att nå behållarna. Lösningen är fullt möjlig, men inte optimal ur användarsynpunkt. Mobil sopsug Ger större möjligheter att förlägga inkast i nära anslutning till entréer. Mobil sopsug möjliggör även sopnedkast inne i trapphusen. 9.3 Driftsäkerhet Markbehållare Relativt driftsäker och med enkel skötsel. Mobil sopsug Kräver mer service och underhåll än markbehållare. Är relativt känslig exempelvis om fel avfall kastas som blockerar systemet. Detta kan till stor del förhindras genom att inkasthålen är storleksbegränsade. Problem förekommer vid insamling av matavfall med mobila sopsugssystem, genom att papperspåsarna går sönder och matavfall ansamlas i tank och rör. 9.4 Installationskostnad Markbehållare Vid anläggande av en 5 kbm behållare för restavfall och en 1,8 kbm behållare för matavfall på varje plats är den ungefärliga kostnaden kr. (2 st behållare , installation och markarbeten ca ). Om en extra behållare för 21(29)

22 restavfall anläggs (enligt resonemang i avsnitt 9.1) ökar kostnaden med ca kr per plats. Mobil sopsug Kostnaden beror på hur lång och komplicerad rördragningen är, antal nedkast, storlek på tankar och antal tankar. Enligt en mycket grov uppskattning rör det sig om en installationskostnad på cirka 1,2 miljoner för Skanskas delområde och cirka 1,5 miljoner för Veidekkes område. 9.5 Driftkostnad Beräkningarna utgår från 2014 års avfallstaxa. Den fasta avgiften som staden beräknar per hushåll är densamma för markbehållare och mobil sopsug. Även behandlingsavgiften är densamma. För båda alternativen är tömningen av matavfall avgiftsfri. Det enda som skiljer är tömningsavgiften för restavfall, se nedan. Markbehållare Avgift för tömning är 280 kr per tillfälle och behållare. Beräknat på två behållare för restavfall per delområde och tömning varannan vecka motsvarar det kr/år och delområde. Vid tömning varje vecka blir kostnaden den dubbla, d.v.s kr/år. Relativt låg kostnad för service och underhåll. Mobil sopsug Avgift för tömning är 300 kronor per dockningspunkt plus 135 kr per kubikmeter. Beräknat på en dockningspunkt per delområde och tömning varje vecka motsvarar det kr/år och delområde. Vid mobil sopsug rekommenderas att ett serviceavtall tecknas. Kostnad för service och underhåll varierar men är generellt sett högre än för markbehållare. Även en viss elkostnad tillkommer. 9.6 Omgivningspåverkan Eftersom hämtning från båda systemen sker vid gatan, så ger de ingen trafikstörning inom området. Markbehållare Buller: Viss störning kan förekomma vid tömning av behållarna. Lukt: Kan förekomma, men är inte vanligt enligt avfallsenheten i Sundbyberg stad. Eftersom avfallet förvaras under mark är det inte så känsligt för höga temperaturer under varma sommardagar. Mobil sopsug Buller: Störningar kan förekomma vid sugning, eftersom aggregatet på bilen bullrar. Lukt: Eftersom det är ett slutet system så är risken för lukt liten. 22(29)

23 9.7 Arbetsmiljö Båda systemen är fullgoda ur arbetsmiljösynpunkt. 10 Slutsats Både markbehållare och mobil sopsug har för- och nackdelar. Prisskillnaden mellan systemen talar för att markbehållare är att föredra just i detta område, förutsatt att det är möjligt att förlägga behållare och angöringsplatser på ett ändamålsenligt sätt. Den mobila sopsugen har å andra sidan fördelen att inkast kan placeras så att de boende får en väldigt bra tillgänglighet. Oavsett vilket system som väljs så finns det flera olika leverantörer på marknaden. Vi föreslår därför att systemen inklusive detaljprojektering och installation handlas upp. 11 Vad som behöver utredas vidare Placering av inkast, dockningspunkter och angöringsplatser för mobil sopsug, alternativt placering av markbehållare och angöringsplatser för dessa. Placering och utformning av grovsoprum/källsorteringsrum. Lämplig placering av soprum för verksamheter. Bedömning av om sådan verksamhet som kräver fettavskiljare kan komma att etableras i området, och i så fall möjlig placering av fettavskiljartank och angöringsplats för tömningsfordon. 12 Källförteckning Sundbybergs stads dokument Avfallstaxa för Sundbybergs stad /avfallstaxa-sundbyberg-2014.pdf Föreskrifter om avfallshantering för Sundbybergs stad, antagna /foreskrifter-avfallshantering-2014.pdf God avfallshantering vi ny- och ombyggnation, Sundbybergs stads riktlinjer, gällande från riktlinjer-god-avfallshantering-vid-ny-och-ombyggnation-webb-2014.pdf Handbok för fettavskiljare i Sundbyberg, Sundbybergs stad Sundbybergs stads översiktsplan, (29)

24 Detaljplan för del av Sundbyberg 2:26 m.fl. fastigheter vid Kavallerivägen och Rissneleden i Rissne. Planbeskrivning, samrådshandling 2013 Övriga dokument Avfallshantering tillgänglig, säker och estetisk. Boverket maj.pdf Handbok för avfallsutrymmen, Råd och anvisningar för transport, förvaring och dimensionering av hushållsavfall, Avfall Sverige mmen/handbokavfallsutrymmen.pdf Hjälpmedel för introduktion av system för insamling av källsorterat matavfall, Avfall Sverige rapport U2011:19 13 Bilagor 1. Dimensionerande mängder för Skanskas delområde 2. Dimensionerande mängder för Veidekkes delområde 3. Arkitektens skisser på möjliga placeringar Skanskas delområde 4. Arkitektens skisser på möjliga placeringar Veidekkes delområde 24(29)

25 Bilaga 1 Dimensionerande mängder för Skanskas delområde Avfallsfraktion Liter per vecka och lägenhet Liter per vecka om antal lgh= Kärlstorlek enl S- bergs stad Vald kärlstorlek Antal kärl, tömning 26 ggr/år Avrundat 100 Matavfall Sorterat brännbart avfall Returpapper (tidningar liter** 370 m.m.) 8,1 8 Pappersförpackningar liter 660 inklusive wellpapp 10,6 11 Plastförpackningar liter 660 3,6 4 Metallförpackningar liter 370 1,1 1 Färgade glasförpackningar liter 190 2,1 2 Ofärgade liter 190 glasförpackningar 1,1 1 Grovsopor, 1-2 kbm/år liter 660 8,7 9 Totalt kärl om tömning 26 ggr/år Volym, liter antal bredd (m) djup mot vägg (m) tot längd (m) ,85 1,3 20, ,8 0,8 7, ,6 0,7 1,8 Summa 29,4 Mått soprum (meter) bredd 4,2 räknat på 660-kärl på ömse sidor och 1,5 meters gång emellan längd 14,7 Elavfall och farligt avfall kan placeras på hyllor ovanför. OBS! Verksamheters avfall är ej inkluderat i mängderna

26 Bilaga 2 Dimensionerande mängder för Veidekkes delområde Avfallsfraktion Liter per vecka och lägenhet Liter per vecka om antal lgh= Kärlstorlek enl S-bergs stad Vald kärlstorlek Antal kärl, tömning 26 ggr/år Avrundat antal 120 Matavfall Sorterat brännbart avfall Returpapper (tidningar m.m.) liter** 370 9,7 9 Pappersförpackningar inklusive wellpapp liter ,7 12 Plastförpackningar liter 660 4,4 4 Metallförpackningar liter 370 1,3 1 Färgade glasförpackningar liter 190 2,5 2 Ofärgade glasförpackningar liter 190 1,3 1 Grovsopor, 1-2 kbm/år liter ,5 10 Totalt kärl om tömning 26 ggr/år Volym, liter antal bredd (m) djup mot vägg (m) tot längd (m) ,85 1,3 22, ,8 0, ,6 0,7 1,8 Summa 31,9 Mått soprum (meter) bredd 4,2 räknat på 660-kärl på ömse sidor och 1,5 meters gång emellan längd 16,0 Elavfall och farligt avfall kan placeras på hyllor ovanför. OBS! Verksamheters avfall är ej inkluderat i mängderna

27 Bilaga 3 Skiss möjliga avfallslösningar från Skanskas arkitekt 27(29)

28 Bilaga 4 Skisser på möjliga avfallslösningar från Veidekkes arkitekt 28(29)

29 29(29)

Information om underjords-/markbehållare

Information om underjords-/markbehållare Version 2 2014-10-27 Teknisk Handbok bilaga 7 Information om underjords-/markbehållare Underjords-/markbehållare ger en långsiktigt hållbar avfallshantering med god arbetsmiljö för avfallshämtaren. Bottentömmande

Läs mer

Alternativ 1 Förpacknings-, tidnings- och matavfall hanteras i seminedgrävda/nedgrävda

Alternativ 1 Förpacknings-, tidnings- och matavfall hanteras i seminedgrävda/nedgrävda PM Alternativ för placering av avfallsrum/behållare kvarteret Dalen 13 2017-09-26 Dimensionerande flöde För samtliga alternativa utformningar av avfallshantering i Dalen 13 har följande dimensionerande

Läs mer

Att användas av parter som är involverade i byggnationen av Norra Djurgårdsstaden. Innehåll

Att användas av parter som är involverade i byggnationen av Norra Djurgårdsstaden. Innehåll Att användas av parter som är involverade i byggnationen av Norra Djurgårdsstaden. Innehåll Norra Djurgårdsstaden är en del i Stockholms stads vision om ett Stockholm i världsklass 2030. De ambitiösa miljömålen

Läs mer

FÖR AVFALLSHANTERINGEN I NORRA DJUGÅRDSSTADEN

FÖR AVFALLSHANTERINGEN I NORRA DJUGÅRDSSTADEN Januari 2015 SÄRSKILDA RIKTLINJER FÖR AVFALLSHANTERINGEN I NORRA DJUGÅRDSSTADEN Dokumentet ersätter tidigare PM. Att användas av parter som är involverade i byggnationen av Norra Djurgårdsstaden. INNEHÅLL

Läs mer

PM AVFALL GENERATORN FLEMINGSBERG

PM AVFALL GENERATORN FLEMINGSBERG PM AVFALL GENERATORN FLEMINGSBERG 2016-11-15 UPPDRAG 273096, Avfallsutredning Generatorn Flemingsberg Titel på rapport: PM avfall, Generatorn Flemingsberg Status: Slutrapport Datum: 2016-11-15 MEDVERKANDE

Läs mer

RÅD OCH ANVISNINGAR. Utrymmen för avfall

RÅD OCH ANVISNINGAR. Utrymmen för avfall RÅD OCH ANVISNINGAR Utrymmen för avfall RÅD OCH ANVISNINGAR Utrymmen för avfall För att de boende ska få så bra service som möjligt, och sophämtarna en så bra arbetsmiljö som möjligt, har dessa råd och

Läs mer

AVFALLSUTREDNING VALLA PARK

AVFALLSUTREDNING VALLA PARK RAPPORT AVFALLSUTREDNING VALLA PARK SLUTRAPPORT 2016-04-25 UPPDRAG 268165, Detaljplaner Valla Park - Processledning och utredningar Titel på rapport: Avfallsutredning Valla Park Status: Datum: 2016-04-25

Läs mer

Projekt: Bergholmsbacken, Bagarmossen Dokument: Förstudie sopsug mobilt sopsug

Projekt: Bergholmsbacken, Bagarmossen Dokument: Förstudie sopsug mobilt sopsug FÖRSTUDIE MOBILT SOPSUG, BERGHOLMSBACKEN, BAGARMOSSEN Medverkande Uppdragsansvarig: Kvalitetsgranskare: Rune Hammar Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 2 2 Syfte... 2 3 Omfattning... 3 4 Allmänt om mobila

Läs mer

PM Avfallshantering Marievik 15 JM AB

PM Avfallshantering Marievik 15 JM AB PM Avfallshantering Marievik 15 JM AB Datum: 2014-03-25 Rev: 1 Rev datum: 2015-10-05 Innehållsförteckning 1. Beskrivning av uppdraget... 3 2. Bakgrund... 4 3. Avfallsmängder... 4 4. Avfallsmängder från

Läs mer

Handbok för fastighetsägare En- och tvåbostadshus och fritidshus

Handbok för fastighetsägare En- och tvåbostadshus och fritidshus Handbok för fastighetsägare En- och tvåbostadshus och fritidshus Råd och anvisningar för transport, förvaring och dimensionering av hushållsavfall i Hässleholms kommun Inledning Dessa råd och anvisningar

Läs mer

AVFALLSUTREDNING VALLA PARK

AVFALLSUTREDNING VALLA PARK RAPPORT AVFALLSUTREDNING VALLA PARK REVIDERAD SLUTRAPPORT INFÖR GRANSKNING 2017-01-30 UPPDRAG 268165, Detaljplaner Valla Park - Processledning och utredningar Titel på rapport: Avfallsutredning Valla Park

Läs mer

Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering.

Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering. Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering. Råd och anvisningar vid framtagande av underlag för detaljplaner och annan planering, bygglov etc. för bostäder och verksamheter. 1. Kommunal renhållningsansvar

Läs mer

God avfallshantering vid ny- och ombyggnation

God avfallshantering vid ny- och ombyggnation Missvisande titel? Låter som att det är själva byggavfallet som avses. God avfallshantering vid ny- och ombyggnation Sundbybergs stads riktlinjer Godkänd av stadsbyggnads- och miljönämnden den 11 november

Läs mer

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer:

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer: Sida 1 (5) Checklista Antas i kommunfullmäktige Detaljplanens namn: Dnr: 2013-09481 Stadsdel: Kista Svar senast: 2016-02-01 Syfte och huvuddrag Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag

Läs mer

Riktlinjer för avfallshantering för Järfälla kommun

Riktlinjer för avfallshantering för Järfälla kommun Riktlinjer för avfallshantering för Järfälla kommun - Tekniska nämndens kompletterande råd och anvisningar till Järfälla kommuns renhållningsordning Gäller från 1 januari 2014 2 (17) Innehållsförteckning

Läs mer

AVFALLSTAXA 2019 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN

AVFALLSTAXA 2019 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN AVFALLSTAXA 2019 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige i Malmö stad 2018-06-19 Antagen av kommunfullmäktige i Burlövs kommun 2018-06-18 Gäller fr.o.m. 2019-01-01 1 (8) ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

AVFALLSUTREDNING WÄTTINGEBACKEN

AVFALLSUTREDNING WÄTTINGEBACKEN RAPPORT AVFALLSUTREDNING WÄTTINGEBACKEN 2017-10-04 UPPDRAG 279978, Avfallsutredning i Wättingebacken Titel på rapport: Avfallsutredning Wättingebacken Status: Leverans Datum: 2017-10-04 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

GOD AVFALLSHANTERING

GOD AVFALLSHANTERING GOD AVFALLSHANTERING VID NY- OCH OMBYGGNATION Sundbybergs stads riktlinjer Antagen av kommunstyrelsen 9 april 2018 Gäller från och med 1 maj 2018 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST WEBB ORG.NUMMER

Läs mer

Taxa för insamling av verksamhetsavfall och återvinningsmaterial i Nyköpings kommun. Dnr KK18/387

Taxa för insamling av verksamhetsavfall och återvinningsmaterial i Nyköpings kommun. Dnr KK18/387 Dnr KK18/387 Taxa för insamling av verksamhetsavfall och återvinningsmaterial i Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-12-11 Gäller från och med 2019-01-01 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1.1. Allmänt

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

God avfallshantering vid ny- och ombyggnation

God avfallshantering vid ny- och ombyggnation Missvisande titel? Låter som att det är själva byggavfallet som avses. God avfallshantering vid ny- och ombyggnation Sundbybergs stads riktlinjer Godkänd av stadsbyggnads- och miljönämnden den 11 november

Läs mer

Bilaga 3 Råd och rekommendationer för avfallsutrymmen och transportvägar

Bilaga 3 Råd och rekommendationer för avfallsutrymmen och transportvägar Bilaga 3 Råd och rekommendationer för avfallsutrymmen och transportvägar Dessa råd och rekommendationer ingår i den lokala renhållningsordningen. De är sammanställda för att vara till hjälp vid planering

Läs mer

AVFALLSHANTERING I NACKA STAD

AVFALLSHANTERING I NACKA STAD AVFALLSHANTERING I NACKA STAD 2015-03-18 Innehållsförteckning 1 Mål för avfallshanteringen... 3 2 Generella förutsättningar... 3 3 Mat- och restavfall från flerbostadshus... 3 4 Förpackningar och tidningar

Läs mer

Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad

Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad 2013-09-04 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad Beslutsunderlag Förslag till Avfallstaxa för Sundbybergs stad. s skrivelse den 4 september 2013. Sammanfattning

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 0 9 GEMENSAMHETSANLÄGGNINGAR ÅRETRUNTBOENDE

RENHÅLLNINGSTAXA 0 9 GEMENSAMHETSANLÄGGNINGAR ÅRETRUNTBOENDE RENHÅLLNINGSTAXA 0 9 GEMENSAMHETSANLÄGGNINGAR ÅRETRUNTBOENDE Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt

Läs mer

Anvisningar om hämtning av hushållsavfall

Anvisningar om hämtning av hushållsavfall Anvisningar om hämtning av hushållsavfall Gäller från den 10 juni 2008 Kommunalförbundet Avfallshantering Östra Skaraborg Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro, Töreboda Innehållsförteckning sidan

Läs mer

AVFALLSTAXA 2014 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN

AVFALLSTAXA 2014 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN AVFALLSTAXA 2014 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige i Malmö stad 2013-12-17 Antagen av kommunfullmäktige i Burlövs kommun 2013-12-16 Gäller fr.o.m. 2014-01-01 Avfallstaxa 2014 1

Läs mer

God avfallshantering vid ny- och ombyggnation - Sundbybergs stads riktlinjer

God avfallshantering vid ny- och ombyggnation - Sundbybergs stads riktlinjer STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 2013-10-25 Nina Isaksen Dnr: SMN-1865/2013 God avfallshantering vid ny- och ombyggnation - Sundbybergs stads riktlinjer Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS

Läs mer

Ny kommunal avfallstaxa. för flerfamiljshus och verksamheter

Ny kommunal avfallstaxa. för flerfamiljshus och verksamheter Ny kommunal avfallstaxa för flerfamiljshus och verksamheter 1 Varsågod Ny avfallstaxa gäller från 1 april 2012. Här kommer information till dig som fastighetsägare om den nya avfallstaxan som gäller för

Läs mer

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall 2018-12-04 Så gör du med ditt avfall - ditt ansvar När du hanterar livsmedel uppstår sopor, det vill säga, avfall. För att påverkan på miljön ska bli

Läs mer

AVFALLSHANTERING I MADEN - FÖRSLAG TILL FRAMTIDA AVFALLSHANTERING FÖR BOENDE I MADEN

AVFALLSHANTERING I MADEN - FÖRSLAG TILL FRAMTIDA AVFALLSHANTERING FÖR BOENDE I MADEN AVFALLSHANTERING I MADEN - FÖRSLAG TILL FRAMTIDA AVFALLSHANTERING FÖR BOENDE I MADEN AVFALLSMÄNGDER MADEN ALTERNATIV FÖR ATT HANTERA MADENS AVFALL ARGUMENT FÖR OCH EMOT DE OLIKA ALTERNATIVEN KOSTNADER

Läs mer

Renhållningstaxa för Enköpings kommun 2017

Renhållningstaxa för Enköpings kommun 2017 Renhållningstaxa för Enköpings kommun 2017 1. Allmänt Taxan avser de avgifter som enligt Miljöbalken 27 kap. 4-6 får uttagas av kommunen för täckande av nödvändiga kostnader för renhållningen. Samtliga

Läs mer

Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016

Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016 2015-08-28 1 (7) Dnr -1073/2015 Stadsmiljö- och tekniska nämnden Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016 Beslutsunderlag Stadsmiljö- och serviceförvaltingens förslag till ny Avfallstaxa för

Läs mer

Dnr Ten 2010/85 Stationär sopsug i Barkarbystaden

Dnr Ten 2010/85 Stationär sopsug i Barkarbystaden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2010-02-01 Tekniska nämnden Dnr Ten 2010/85 Stationär sopsug i Barkarbystaden Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 Tekniska nämnden ger Bygg- och miljöförvaltningen

Läs mer

Renhållningstaxa för Strängnäs kommun Gäller fr.o.m. 2015-01-01

Renhållningstaxa för Strängnäs kommun Gäller fr.o.m. 2015-01-01 1 (7) Bilaga 2 Renhållningstaxa för Strängnäs kommun Gäller fr.o.m. 2015-01-01 1. Taxa för hushållsavfall utom slam och latrin 2. Allmänt Avgifter i taxan är angivna inklusive moms. Dessa föreskrifter

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2017 RESTAURANGER OCH STORKÖK

RENHÅLLNINGSTAXA 2017 RESTAURANGER OCH STORKÖK RENHÅLLNINGSTAXA 2017 RESTAURANGER OCH STORKÖK Information Storkök, restauranger och liknande som hanterar livsmedel ska sortera ut matavfall för biologisk behandling. Det kan krävas ett kylt avfallsutrymme

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 ENBOSTADSHUS

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 ENBOSTADSHUS RENHÅLLNINGSTAXA 2019 ENBOSTADSHUS Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt avfall (oljor, lösningsmedel,

Läs mer

RAPPORT. Avfallsutredning Kista Square Garden UPPDRAGSNUMMER A PROJEKTPARTNER AB

RAPPORT. Avfallsutredning Kista Square Garden UPPDRAGSNUMMER A PROJEKTPARTNER AB 2A PROJEKTPARTNER AB Avfallsutredning Kista Square Garden UPPDRAGSNUMMER 1157777000 MAGNUS THULIN Sammanfattning Kista Square garden är ett komplext projekt som kräver en smart kombination av flera olika

Läs mer

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER Trollhättan 2017-09-05 Bilaga 1 TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER För Trollhättans kommun Från och med 1 januari 2019 Antagen av Kommunfullmäktige den 2018-11-26, 159, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 RESTAURANGER OCH STORKÖK

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 RESTAURANGER OCH STORKÖK RENHÅLLNINGSTAXA 2019 RESTAURANGER OCH STORKÖK Information Mervärdesskatt tillkommer på angivna priser. Storkök, restauranger och liknande som hanterar livsmedel ska sortera ut matavfall för biologisk

Läs mer

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER Trollhättan 2017-09-15 Bilaga 3:1 TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER För Trollhättans kommun Från och med 1 januari 2018 Antagen av Kommunfullmäktige den 2017-xx-xx, xx, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 FLERBOSTADSHUS

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 FLERBOSTADSHUS RENHÅLLNINGSTAXA 2019 FLERBOSTADSHUS Detta ingår i taxan Förutom tömning av kärl och hämtning av säck så ingår behandling av kyl- och frysskåp i taxan. Transportavgift tillkommer. Information Grundavgift

Läs mer

AVFALLSHANTERING FÖR NYA GATAN

AVFALLSHANTERING FÖR NYA GATAN AVFALLSHANTERING FÖR NYA GATAN Innehållsförteckning 1 Mål för avfallshantering... 3 2 Förutsättning för markanvisning... 3 3 Avfall från flerbostadshus... 3 3.1 System för insamling av matavfall och restavfall...

Läs mer

Kortversion avfallstaxan 2018

Kortversion avfallstaxan 2018 Kortversion avfallstaxan 2018 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller

Läs mer

PM Ny avfallstaxa. Järfälla Kommun. 20 sep 2018

PM Ny avfallstaxa. Järfälla Kommun. 20 sep 2018 PM Ny avfallstaxa Järfälla Kommun Miljö- och avfallsbyrån i Mälardalen AB Kopparbergsvägen 8 722 13 Västerås Telefon: 073-980 37 20 E-post: info@milav.se Org.nr: 556864-6870 Bankgiro: 803-3128 www.milav.se

Läs mer

Taxa för hushållsavfall.

Taxa för hushållsavfall. Taxa för hushållsavfall. Örebro kommun ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-12-17 Örebro kommun Tekniska förvaltningen 019-2110 00 orebro.se 2 TAXA FÖR HUSHÅLLSAVFALL I ÖREBRO KOMMUN INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Riktlinjer för avfallshantering i Vallentuna kommun

Riktlinjer för avfallshantering i Vallentuna kommun DNR:KS 2016:048 Riktlinjer för avfallshantering i Vallentuna kommun Planera, projektera och bygg för säker och effektiv avfallshantering för arkitekter, tekniska konsulter och byggföretag SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Läs mer

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering Renhållningsavgift för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun 2013 Renhållningsavgiften varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige D. nr 0072/15

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige D. nr 0072/15 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-11 D. nr 0072/15 1 R e n h å l l n i n g s t a x a f ö r Ö c k e r ö k o m m u n 2016 Avgifter och giltighetsområde Enligt 27 kap

Läs mer

Kortversion avfallstaxan 2019

Kortversion avfallstaxan 2019 Kortversion avfallstaxan 2019 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller

Läs mer

AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE

AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla de föreskrifter

Läs mer

Information om. fettavskiljare

Information om. fettavskiljare Information om fettavskiljare Fettavskiljare i livsmedelsverksamheter Här är viktig information till dig som är fastighetsägare och/eller bedriver verksamhet som tillverkar och hanterar livsmedel i Trelleborgs

Läs mer

Information för bostadsrättföreningar och hyreshus

Information för bostadsrättföreningar och hyreshus Information för bostadsrättföreningar och hyreshus Varför samlar vi matavfallet? När vi slänger matavfallet i den brännbarapåsen slänger vi inte bara mat utan också en värdefull resurs. Matavfallet innehåller

Läs mer

Avfallsutrymmen. Råd och anvisningar för. samt transportvägar

Avfallsutrymmen. Råd och anvisningar för. samt transportvägar Råd och anvisningar för Avfallsutrymmen samt transportvägar www.vafabmiljo.se kundservice@vafabmiljo.se Tel: 020-120 22 20 www.facebook.com/vafabmiljo Dessa råd och anvisningar gäller inom hela Västerås

Läs mer

3.5. Den totala avgiften. verksamheter. Då gäller att: vecka. en gång per. Förutsättningar för. år: Avgift. 390 kr 290 kr 330 kr.

3.5. Den totala avgiften. verksamheter. Då gäller att: vecka. en gång per. Förutsättningar för. år: Avgift. 390 kr 290 kr 330 kr. 25 (35) 3.5 Verksamheter Den totala avgiften består av grundavgift t och abonnemangsavgift. I abonnemangsavgifter ingår kostnader enligt kapitel 2.6. Eventuell tilläggsavgift för gångavstånd tillkommer

Läs mer

Avfallstaxa. Borlänge 2019

Avfallstaxa. Borlänge 2019 Avfallstaxa Borlänge 2019 1 Borlänges avfallstaxa Det du nu håller i din hand är avfallstaxan för Borlänge kommun. Vårt mål är att vi i Borlänge ska arbeta avfallsförebyggande för en hållbar avfallshantering.

Läs mer

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER För Trollhättans kommun Från och med 1 januari 2017 Antagen av kommunfullmäktige den 2016-11-07, 130, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 4, att gälla fr.o.m. 1 januari

Läs mer

AVFALLSTAXA 2018 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN

AVFALLSTAXA 2018 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN AVFALLSTAXA 2018 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige i Malmö stad 2017-12-20 Antagen av kommunfullmäktige i Burlövs kommun 2017-12-11 Gäller fr.o.m. 2018-01-01 1 (8) ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

AVFALLSTAXA FÖR VERKSAMHETER

AVFALLSTAXA FÖR VERKSAMHETER AVFALLSTAXA FÖR VERKSAMHETER Gäller från 1 januari 2014 Hushållsavfall Grundpris Priset omfattar tömning, kärlhyra och moms. Utöver detta tillkommer avgifter för olika tillägg (se tabell Tillägg) beroende

Läs mer

Avfallshantering RÅDGIVANDE REFERENS

Avfallshantering RÅDGIVANDE REFERENS RÅDGIVANDE REFERENS Avfallshantering Allmän beskrivning Stadens mål är att bedriva en effektiv och miljömässig avfallshantering för att uppnå bästa möjliga renhet och kvalitet på avfallet så att det kan

Läs mer

SOLLEFTEÅ KOMMUN. RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering

SOLLEFTEÅ KOMMUN. RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering SOLLEFTEÅ KOMMUN RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering Antagen av kommunfullmäktige 15 december, 2008 150. Reviderad av kommunfullmäktige 21 december, 2009. Gäller fr.o.m. 1 januari 2010.

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler. 3 Grundavgift och Rörlig avgift.. 3 Val av abonnemang... 4 Renhållningsavgifter 4 Grundavgifter 4 Helårsabonnemang

Läs mer

Fettavskiljare i livsmedelsverksamheter

Fettavskiljare i livsmedelsverksamheter Fettavskiljare i livsmedelsverksamheter Här är viktig information till dig som är fastighetsägare och/eller bedriver verksamhet som tillverkar och hanterar livsmedel i Trelleborgs kommun. Här får du veta

Läs mer

- Avfallshantering Råd och anvisningar för utrymmen och transportvägar

- Avfallshantering Råd och anvisningar för utrymmen och transportvägar - Avfallshantering Råd och anvisningar för utrymmen och transportvägar 2011-09-22 Innehåll 1 INLEDNING...- 3-2 GENERELLT OM AVFALLSUTRYMMEN...- 3-2.1 DIMENSIONERING... - 4-2.2 BEHÅLLARTYPER... - 4-3 TRANSPORTVÄGAR

Läs mer

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2014-12-09

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2014-12-09 RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2014-12-09 FÖRORD För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2019

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2019 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2019 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

RAPPORT. Avfallsutredning Kista Square Garden 2A PROJEKTPARTNER AB UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Avfallsutredning Kista Square Garden 2A PROJEKTPARTNER AB UPPDRAGSNUMMER 2A PROJEKTPARTNER AB Avfallsutredning Kista Square Garden UPPDRAGSNUMMER 1157777000 MAGNUS THULIN Sammanfattning Kista Square garden är ett komplext projekt som kräver en smart kombination av flera olika

Läs mer

Södertälje kommuns. Avfallstaxa. Gäller från och med 2016-01-01

Södertälje kommuns. Avfallstaxa. Gäller från och med 2016-01-01 Södertälje kommuns Avfallstaxa Gäller från och med 2016-01-01 för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall från annan verksamhet Godkänd 2015-12-17 1 INNEHÅLL 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 3 1.1. Allmänt...

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2018 ENBOSTADSHUS

RENHÅLLNINGSTAXA 2018 ENBOSTADSHUS RENHÅLLNINGSTAXA 2018 ENBOSTADSHUS Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt avfall (oljor, lösningsmedel,

Läs mer

Renhållningsordning. Föreskrifter om avfallshantering. Innehåll

Renhållningsordning. Föreskrifter om avfallshantering. Innehåll Renhållningsordning Gäller från: 2006-07-01 Antagen: 2006-06-26 79 Gäller från: 2007-07-01 Antagen: 2007-05-28 (ändring 26) Gäller från: 2010-04-01 Antagen: 2010-02-22 3 Dessa Föreskrifter om avfallshantering

Läs mer

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2015-01-01

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2015-01-01 RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2015-01-01 FÖRORD För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla

Läs mer

AVFALLSHANTERING I NACKA STAD

AVFALLSHANTERING I NACKA STAD AVFALLSHANTERING I NACKA STAD 2016-09-22 Innehållsförteckning 1 Dokumentets syfte... 3 2 Mål för avfallshanteringen... 3 3 Generella förutsättningar... 3 4 Mat- och restavfall från flerbostadshus... 4

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2018

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2018 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2018 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Projektera och bygg för god avfallshantering

Projektera och bygg för god avfallshantering Stockholms stads riktlinjer Projektera och bygg för god avfallshantering på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/naringsliv/avfall Innehållsförteckning Förord 4 Inledning 5 Lagstiftning

Läs mer

TAXA FÖR SLAM OCH FETT

TAXA FÖR SLAM OCH FETT 1 (5) Bilaga 3 Renhållningstaxa för slam och fett i Strängnäs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-17. Ersätter avgifter för slam och fett i tidigare antagna renhållningstaxor. Gäller fr.o.m. 2013-07-01.

Läs mer

Nytt avfallsinsamlingssystem i Gamla Stan Skrivelse från Carin Jämtin (S)

Nytt avfallsinsamlingssystem i Gamla Stan Skrivelse från Carin Jämtin (S) PM 2010:147 RII (Dnr 303-1375/2009) Nytt avfallsinsamlingssystem i Gamla Stan Skrivelse från Carin Jämtin (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse från Carin

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering

RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering SOLLEFTEÅ KOMMUN RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering 1 RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering för Sollefteå kommun Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 1 För kommunens

Läs mer

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Gäller från och med 1 januari 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2013-10-21 Antagen av: KF 169 2013-10-21 KS 199 2013-09-30 SBU 148 2013-08-28 1. INLEDNING... 3 2. AVGIFTER...

Läs mer

Trelleborgs kommuns Avfallstaxa

Trelleborgs kommuns Avfallstaxa Trelleborgs kommuns Avfallstaxa Gäller från och med 2018-01-01 För hushållsavfall och därmed jämförligt avfall från annan verksamhet INNEHÅLL INLEDNING... 3 AVGIFTSDOKUMENT... 4 En- och tvåfamiljshus och

Läs mer

kommun RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2013-02-01

kommun RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2013-02-01 ESIÖVS KOMMUN Höörs kommun HÖRBY KOMMUN RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2013-02-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt

Läs mer

Avfallstaxa Sigtuna kommun. Verksamheter.

Avfallstaxa Sigtuna kommun. Verksamheter. Avfallstaxa Sigtuna kommun Verksamheter www.sigtuna.se/avfall www.sigtunavatten.se/avfall Avfallstaxa för verksamheter i Sigtuna kommun Utdrag ur avfallstaxan som gäller från och med den 1 januari 2018.

Läs mer

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING PM TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING 2017-06-02 Tyréns Norrköping Susanna Davidsson Anneli Bellinger GRANSKNING 2017-06-02 1 UPPDRAG Tyréns har på uppdrag av och i dialog med Norrköpings kommun, utrett möjlig

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY. Gällande från 2014-01-01 GILTIGHETSOMRÅDE

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY. Gällande från 2014-01-01 GILTIGHETSOMRÅDE RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KOMMUNERNA ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY Gällande från 2014-01-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall i kommunerna Eslöv, Höör

Läs mer

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun Småbostadshus och fritidshus Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av Skinnskattebergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2019-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering inom Olofströms kommun

Föreskrifter om avfallshantering inom Olofströms kommun Dessa Föreskrifter om avfallshantering bildar tillsammans med dokumentet Avfallsplan renhållningsordning för Olofströms kommun. En renhållningsordning är ett lagstadgat verktyg för att styra, utveckla

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Författningssamling

HÖRBY KOMMUN Författningssamling RENHÅLLNINGSTAXA gällande från 2013-02-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser avgifter för hantering av hushållsavfall och därmed jämförligt avfall i kommunerna Eslöv, Höör och Hörby. Avgifter för denna hantering

Läs mer

Avfallstaxa 2015. Avfallstaxa 2013. för avfallshantering i Falu kommun. för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m.

Avfallstaxa 2015. Avfallstaxa 2013. för avfallshantering i Falu kommun. för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m. Avfallstaxa 2013 Avfallstaxa 2015 för avfallshantering i Falu kommun för avfallshantering i Falu kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-11 gäller fr. o. m. 2013-01-01 gäller fr. o. m. 2015-01-01 1.

Läs mer

Handbok för stationär sopsug

Handbok för stationär sopsug SUNDBYBERG AVFALL OCH VATTEN AB HANDBOK FÖR STATIONÄR SOPSUG 2018-04-19 Handbok för stationär sopsug POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST WEBB ORG.NUMMER SUNDBYBERG AVFALL OCH VATTEN AB BOX 7510 174

Läs mer

Du sköter hemkompostering av matavfall och vi hämtar restavfall. Normalt hämtar vi restavfall var 4:e vecka.

Du sköter hemkompostering av matavfall och vi hämtar restavfall. Normalt hämtar vi restavfall var 4:e vecka. RENHÅLLNINGSTAXA 2010 Det är renhållningsordningen som bestämmer vilka åtgärder som kommunen ansvarar för när det gäller hushållens avfall. För de här åtgärderna ska det också tas ut ersättning av fastighetsägaren

Läs mer

PM angående avfallsutredning för fastigheten Trollhättan 30 m.fl. Stockholm, underlag för detaljplan

PM angående avfallsutredning för fastigheten Trollhättan 30 m.fl. Stockholm, underlag för detaljplan PM angående avfallsutredning för fastigheten Trollhättan 30 m.fl. Stockholm, underlag för detaljplan AMF Pensionsförsäkring AB, 2015-09-14 Upprättad av: Mirja Nordin & Isabelle Tolgén Projekt 11440 INNEHÅLL

Läs mer

Avfallsföreskrifter. för Järfälla kommun

Avfallsföreskrifter. för Järfälla kommun Avfallsföreskrifter för Järfälla kommun Antagna av kommunfullmäktige den 10 december 2007 att gälla från och med den 1 januari 2008 8 (12) Batterier 43 Kasserade batterier ska sorteras ut och hållas åtskilt

Läs mer

Avfallstaxa Sigtuna kommun. Småhus.

Avfallstaxa Sigtuna kommun. Småhus. Avfallstaxa Sigtuna kommun Småhus www.sigtunavatten.se/avfall Avfallstaxa för småhus i Sigtuna kommun Utdrag ur avfallstaxan som gäller från och med den 1 januari 2017. Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2019

Avfallstaxa Hällefors kommun 2019 Avfallstaxa Hällefors kommun 2019 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Avfallstaxa. För Vänersborgs kommun Från och med

Avfallstaxa. För Vänersborgs kommun Från och med Avfallstaxa För Vänersborgs kommun Från och med 2018-01-01 2 Antagen av kommunfullmäktige den 2017-06-21, 92, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 4, att gälla fr.o.m. beslut. För renhållningen

Läs mer

Bilaga 2 Ekonomisk kalkyl

Bilaga 2 Ekonomisk kalkyl Översiktlig kalkyl för sopsug för tre avfallsslag samt avfallskvarn för matavfall Anläggningsdel Investering Kommentar Byggnad, miljoner kr 5-10 Utrustning, rör, inkast, miljoner kr 78-104 15 000-20 000

Läs mer

PM KRETSLOPPSBASERAD AVFALLSHANTERING KV BROFÄSTET I NORRA DJURGÅRDSSTADEN

PM KRETSLOPPSBASERAD AVFALLSHANTERING KV BROFÄSTET I NORRA DJURGÅRDSSTADEN PM KRETSLOPPSBASERAD AVFALLSHANTERING KV BROFÄSTET I NORRA DJURGÅRDSSTADEN UPPRÄTTAD 2011 12 20 Trafikkontoret, avdelning avfall, har utifrån miljöprogrammets operationella mål samt stadens riktlinjer

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2015 RESTAURANGER OCH STORKÖK

RENHÅLLNINGSTAXA 2015 RESTAURANGER OCH STORKÖK RENHÅLLNINGSTAXA 2015 RESTAURANGER OCH STORKÖK Information Storkök, restauranger och liknande som hanterar livsmedel ska sortera ut matavfall för biologisk behandling. Det kan krävas ett kylt avfallsutrymme

Läs mer

AVFALLSTAXA FÖR VERKSAMHETER

AVFALLSTAXA FÖR VERKSAMHETER AVFALLSTAXA FÖR VERKSAMHETER Gäller från 1 januari 2019 Hushållsavfall Grundpris Priset omfattar tömning, kärlhyra och moms. Utöver detta tillkommer avgifter för olika tillägg (se tabell Tillägg) beroende

Läs mer

AVFALL & ÅTERVINNING i VALLASTADEN. Multihuset Flustret

AVFALL & ÅTERVINNING i VALLASTADEN. Multihuset Flustret Multihuset Flustret Multihuset Flustret fungerar som parkeringshus men rymmer även en mängd andra smarta funktioner. Särskilt uppmärksammat har de solceller som är integrerade i fasaden blivit. Återvinningsrum

Läs mer