Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Använd av Gud. Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in i ditt och mitt liv med en så pass stor nöd för oss att tårarna rinner nedför hans kinder. Vi har talat om hur Jesus själv en dag ska komma till oss igen men hur i hans närvaro redan är här och som genom ett litet senapskorn så får vi välja att plantera och låta hans rike börja växa inom oss och låta tron bli levande och verksam. Och var och en av oss har ställts inför frågan vad gör jag när Jesus besöker mig och hur långt är jag beredd att låta Guds rike bli levande för mig just nu? Och idag, den här söndagen när vi firar fjärde advent så ställts vi inför ännu en fråga utifrån Jesus egna längtan att få dela livet med dig. Vill jag vara använd av Gud? För någon så är det en fråga med ett självklart svar, Ja Gud använd mig så som du vill men beroende av hur vi ser på oss själva och inte minst vad vi har för bild av Gud så är det inte alltid en speciellt enkel fråga. Den här seriestrippen visar bra hur det kan vara tycker jag. (Visa) Några vänner har samlats för att läsa Bibeln, fika och be tillsammans då någon känner frimodigheten att leda i bön, och ber Gör vad du vill med våra liv Gud! Jaa!! stämmer någon in i med hela hjärtat och ett brett avslappnat leende, medan Kristian ute på kanten som troligtvis börjar fundera på vad detta faktiskt kan innebära i praktiken blir mer frustrerad och ropar tyst Nej!!. Och jag tror att flera av oss känner igen den känslan. När det går upp för oss att det är på riktigt och att det inte bara handlar om hur Gud kan använda andra människor utan att det verkligen handlar om mig, då kan det vara en kamp många gånger och inte minst när vi förstår att det faktiskt handlar om Guds vilja och inte min. Vi vill tystna ner rösten som ropar inom oss. Som Kristian försöker göra vid det här tillfället (visa). Här möter han behovet av hjälp hos en annan människa. Han ser den hemlöse, känner med honom och frågar varför gör du ingenting Gud? Varför gör du ingenting Kristian, svarar Gud honom. Guds angelägenhet om att använda just honom kommer som ett väldigt oväntat svar och Kristian svarar bara med ett schh Och så tror jag det kan vara även för dig och mig ibland. Vi tror att Gud är en allsmäktig Gud, som egentligen har makten att förändra människors liv och situationer runt omkring oss.

2 Därför undrar vi ibland varför det sker så lite runt omkring oss och vi blir lika förvånade varje gång att Gud svarar med att han vill ha med oss i det som han vill göra. Detta illustrerar Gud för oss väldigt bra genom hela julen då vi läser om Maria och hennes erfarenhet av att bli använd av Gud. Jag är lite allergisk mot sådana här 10 stegs modeller som människor tar fram för att vi ska uppnå ett rikare kristet liv om vi bara följer det, men jag kan inte låta bli att göra en liten sådan här modell idag, för att vi ska komma fram till ett stort och tydligt Ja på frågan om Gud får använda oss så som han vill. Och det är ingen modell jag kommit på själv faktiskt utan jag hittar denna förklarings modell i berättelsen om Maria. Här tecknas en bild av en stor och mäktig men närvarande och talande Gud. Och här tecknas en ung kvinnas kamp med sig själv, sin oro och sina tvivel. Då det sköna är att ingen har velat korrigera bilden eller försköna Maria på något sätt. Utan detta är på riktigt! Vi kan slå upp Luk.1: Utifrån vers 28 så börjar vi med steg 1 av 4 där jag satt rubriken: Gläd dig! Gläd dig du högt benådade sade ängeln till Maria. Det är en hälsning som man kan översätta både med "var hälsad" och med just "gläd dig". Och om vi för samman de två orden så handlar denna hälsning om nästan samma sak som när någon hälsar till dig genom någon annan. Någon har tänkt på dig. Någon vill dig väl. Alltså Gud tänker på Maria och vill henne bara väl. Maria är innesluten i Guds seende. Och eftersom ängeln förmodligen talat på arameiska, Marias egna språk, så har han antagligen också hälsat henne med "shalom", det fantastiska ordet där först och främst frid med Gud ingår men även frid på alla områden i ens liv. Även om livet skulle kastas om och bli något helt annat än vad den unga tonårsflickan tänkt sig så skulle frid, Guds frid följa henne. Herren är med dig säger ängeln. Ett löfte som följde och var barnets hela identitet, som nu började formas i Marias mage. Ett löfte som för evig tid skulle skapa glädje i människors liv. Jag tror inte det finns någon människa som blir ledsen över att höra att Gud är med dig utan det får oss bara att lyfta på smilgroparna och le, även om det ibland låter som omöjligt. Tänk bara på löftet som Gud gav Abraham och Sara om att få ett barn tillsammans. Det står att Abraham föll ner på sitt ansikte, han såg att detta är omöjligt men det står att han log över tanken att det skulle födas ett barn åt en man som är hundra år och en kvinna som var nittio år. Och Sara som hört alltsammans genom tältduken hon log, står det.

3 Löftet om Guds närvaro och angelägenhet att få använda dig till glädje för andra skapar glädje! Och att tro på Guds löften, handlar om att välja glädje, vilket alltid är möjligt, jag tror faktiskt det! Även om det känns långt borta för dig som kanske varit tyngd av bördor av sorg den senaste tiden så kan du välja att tro på Guds löften och börja le igen. Ängeln ger Maria namnet högt benådad. Ett namn som ingen annan får sig tilldelat i Bibeln vad jag vet. Så Maria är unik. Jag tror inte det är en anledning att tillbe henne för hon var en människa med brister och fel. Men ingen annan har fått en sådan kallelse som Maria. Hon var utvald för att bära Guds son under sitt eget hjärta. Tänk bara på tanken att i Marias inre formades de händer som format hela universum! Maria födde Gud en son. Hon födde världen ett hopp! Många har fått ge sitt liv till Jesus. Men tänk på att Maria fick ge Jesus liv. Hon var en enkel tjej ifrån en helt okänd fattig familj, men hon var högt benådad. Det innebär inte att hon automatiskt var syndfri. Det grekiska ordet för benådad, charetå innebär inte att hon var fri från straff men det står i en pågående form som innebär att hon var omgiven av Guds nåd hela hennes liv. Vilka ord till en tjej som nu stod inför en till synes omöjlig uppgift! Det här ordet finns på ett ställe till i Bibeln och det är i Ef.1:6. Vi kan läsa det, men vi börjar redan i vers 3. Och så vers 6. för att den härliga nåd som han har skänkt oss i den älskade skall prisas. För att ge er en kort grekiska lektion ifrån en som egentligen inte vet vad han pratar om, så är skillnaden här att det är en aorist, vilket menas med att det är något som är pågående men verbets innebörd pekar mot något som har hänt. Alltså här handlar det om en nåd att bli ifrån straff, du och jag omsluts av nåd genom det som Jesus gjort. I honom är vi friköpta genom hans blod och har förlåtelse för våra synder på grund av den rika nåd som han har låtit flöda över oss, med all vishet och insikt. vers.7 Alltså Guds ögon är riktade mot dig och han hälsar att du är innesluten i hans nåd och han är intresserad av att använda just dig Du kanske hälsar tillbaka och undrar varför då, för du tycker att du själv inte har så mycket att komma med, men lyssna då än en gång till på Jesus hälsning! Jesus har välsignat dig med all den himmelska världens andliga välsignelser. Gud har skänkt oss nåden som finns i hans älskade, för att förändra din omgivning! Du kanske tycker att du saknar både det ena och det andra för att vara en använd människa, men det är inte sant! Du har blivit benådad för att föra Jesus in i den här världen, precis som Maria! Jag!? Nej, nej,nej.. Jo! Jo! Jo säger Jesus! I din tro på honom så har du fått allt, hör du detta? Allt det som kan förändra människorna på din gata, din arbetsplats, din skola, ja det som kan förändra hela den här världen!

4 Du har din del av världen, och den vill Jesus komma till. En son har blivit dig given Är du med!? Du har fått nåd av Gud! Allt har han skänkt dig. Så gläd dig, du högt benådade! Svårt att ta in? Mm jag kan förstå det och du är faktiskt inte ensam. Maria var inte heller van vid att bli föremål för sådan uppmärksamhet. Det står att hon blev förskräckt när ängeln stod i rummet. Men det är inte för att den himmelska närvaron plötsligt lyser upp utan hon blir förskräckt vid hans ord och undrade vad denna hälsning kunde betyda. Hon var en enkel flicka som fortfarande var mamma och pappas lilla flicka och hade aldrig varit med om speciellt stora uppdrag. Löftet om att 'Herren är med dig sjöng vackert i hennes inre men redan i de orden så förstod Maria att det skulle komma en fortsättning på ängelns ord och att något stort och svårt väntade henne. Och jag tror att det kan vara även så för oss. Gud som en närvarande Gud gör oss kanske inte speciellt förskräckta. Det är många av oss som har lärt känna igen hans närvaro men Guds ord kan fortfarande göra oss rädda. Att Gud menar allvar när han visar sitt intresse att vara del av varje steg som vi tar. Men ängeln svarar Marias och vår oro med detsamma och säger: Var inte rädd! Steg 2. För mig så är dessa ord en fantastisk Gudsbild, en slags förklaring av vem Gud är på något sätt. Gud är stor, så stor att ingen av oss kan greppa honom, som ensam är odödlig, som bor i ett ljus dit ingen kan komma, och som ingen människa har sett eller kan se, som Paulus beskriver Gud i Timoteusbrevet. Väldig är Herren i höjden, mer än bruset av stora vatten, väldiga vatten, havets bränningar. skriver psalmförfattaren, men när Gud talar till Maria ljuder inte hans röst som väldiga vatten eller havets vågsvall utan som en tröstande viskning i natten: Var inte rädd Maria. Jag tycker det är en mäktig bild av vår Gud! Det logiska borde ju vara att pågrund av Guds storhet så borde Maria bli totalt vettskrämd inför Gud. Men här är det tvärtom. Hon behöver inte vara rädd pågrund av att Gud är stor!det handlar om en stor Gud som känner en liten människa. Det handlar om en Gud som bryr sig om du är rädd. Som vi kanske är när vi står inför Gud och hör hans ord om att han alltid är med oss. Tanken svindlar efterson det löftet talar också om att låta han göra det han vill med våra liv och det gör oss rädda, som för Kristian i vår lilla seriestripp, som bara kände Nej! När vi hör hans ord och ser på vilka vi själva är, med vår egen vilja och med vår egen svaghet så ligger ett nej närmare än ett ja. Men Gud säger var inte rädd, du har funnit nåd hos Gud.

5 Steg 3 har jag kallat Häng på, även om du är du Att ängeln måste upprepa orden om Guds nåd åt Maria för att lugna henne, tyder på att Maria var medveten om inte bara sin litenhet utan också om sin syndfullhet inför Gud. Men det hindrar fortfarande inte Gud att använda henne! Maria behövde hjälp till att förstå hur allt skulle gå till Ingen man har ju rört mig. Hon hade många frågor och behövde tydliga instruktioner för att förstå Guds väg, men det hindrade inte Gud att använda henne. Och det hindrar inte Gud att använda dig! Även fast du är och kan känna dig liten och även att du vet om att det inte alltid lyckas och går så som Gud vill! Även fast du har många frågor och behöver instruktioner för hur det ska gå till så vill Gud ha med dig i vilket fall! Så häng på. När jag var mindre så ville pappa oftast ha med mig i mycket av det som han gjorde, när han målade, tapetserade eller klippte gräset så ville han ha med mig. Det tog längre tid för att få hans arbete klart, då jag hela tiden behövde hjälp, jag slog mig då och då, jag förstörde hans penslar och hans verktyg och det blev inte alltid så som han ville. Ibland blev jag ledsen för att jag inte kunde något och började göra något annat istället. Men pappa ville ändå att jag skulle vara där och i alla fall serva honom med ett verktyg eller en bulle kanske. Men även det kunde gå fel. Jag hade fel verktyg, trampade i målarburken eller råkade slå honom i huvudet med en planka som jag försökte räcka honom. Så det var en stor gåta att pappa ville ha med mig nästa gång han målade om ett rum. Men så var det. Även om jag inte var den bästa hjälpen så var han bara glad att jag var med. Och jag kan inte låta bli att tänka på att så här måste det vara för Gud när han vill använda dig och mig. Han säger till dig kom och hjälp mig. Jag har ett arbete att göra. Jag ska förändra världen. Och jag vill att du är med. Men att förändra världen är ett svårt arbete. Du behöver hela tiden ha hjälp och instruktioner hur det ska gå till, och pågrund av rädsla och oförstånd så tar allt väldigt mycket längre tid. Du slår dig och misslyckas ibland med uppgiften du fått och då och då blir du mest sittande i ett hörn, ledsen över att du kan så lite kan. Men då händer det att Gud ser på dig och säger du vill kanske hålla i ett verktyg? Ja Gud, svarar Du, och tappar hans verktyg och trampar i Guds färgburkar. Men Gud vill ha med dig ändå. Fortfarande lyser det i Guds ögon när han säger att han tycker det är bra att du är med. Gud utesluter aldrig din betydelse. Tvärtom innesluter Gud dig. Gud vill visa världen vem han är, genom sin Andes närvaro, genom under och tecken och på många sätt!

6 Och fast Gud kan göra vad han vill betyder det inte att du inte behövs, för den Gud som kan göra vad han vill, vill faktiskt göra det genom dig! Han lovar dig att Den helige Ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig. Vi är där igen. Du har fått allt du behöver för att vara använd av Gud. Och för Gud är ingenting omöjligt sade ängeln till Maria. Du känner dig liten, ängeln säger till dig idag: Ingenting är omöjligt för Gud. Du är sjuk. ängeln säger: Ingenting är omöjligt för Gud. Du är trött. Du är modlös. Andra människor är modlösa. Det är tröstlöst och full av sorg runtomkring dig, ängeln säger: Ingenting är omöjligt för Gud. Du är förälder, men vet inte hur du ska klara det, ängeln säger: Ingenting är omöjligt för Gud. Din arbetsplats är ett kaos, ingen lyssnar och det är omöjligt att vara ett vittne för Gud i en sådan miljö, det finns ingen lösning säger du, ängeln säger: Ingenting är omöjligt för Gud. Ja, men Roger är ett svin rakt igenom som inte går att tycka om och visa kärlek, ängeln säger ingenting är omöjligt för Gud! Fortsätt så länge du vill och ängeln kommer alltid att svara dig att Ingenting är omöjligt för Gud. Gud vill använda dig när som helst och hur som helst, för ingenting är omöjligt för honom! Ibland är tålamodet nästintill slut men löftet som skapar glädje, som får dig att le är värt att vänta på! Och det får bli vårt sista steg. Steg 4. Vänta. Detta är ett svårt ämne för oss då allt ska gå snabbt, snabbt, snabbt, men Maria lär oss något livsviktigt. Vänta på Jesus. Ingen har väntat på honom som Maria, som dag för dag fick känna hur skaparen skapades inom henne. Och hur väntan på löftet ifrån ängeln fick påverka hela henne och hela hennes omgivning och som till slut, 9 månader senare förverkligades i Jesus. Och på samma sätt så vill löftet om det omöjliga ta sin boning i oss genom Jesus. Ibland behöver vi vänta för att vi själva och andra människor ska se det. Jag tycker att bilden av en graviditet, som Marias, kan vara ganska talande faktiskt för hur Gud vill bo i oss och använda oss. Först så är graviditeten osynlig, också för den som är gravid. Även om det via graviditetstest har visat sig att det faktiskt är så att kvinnan är gravid så kanske det kan vara svårt att riktigt lita på det. När jag och Lisa trodde att vi skulle få barn så visade till och med testet först ingenting, vilket gjorde oss lite förbryllade och så kan det vara också på trons väg. Inte för alla men för en del kan det vara så att tron börjar som ett litet frö som vi pratade om sist, som knappt är synligt ens för mig själv. Men ju mer det växer till så syns det.

7 Efter en tid så blev det allt mer uppenbart för Lisa att hon var gravid, hennes mamma började plötsligt titta konstigt på henne, hon började må illa och plötsligt så gillade hon inte smaken av kaffe längre, och då förstår man att det är något som hänt. Och så är det med tron. Det händer saker inom oss på trons väg. Vi börjar längta allt mer efter Gud. Efter att leva nära honom, efter att be, fira gudstjänst, vara med sin församling, och läsa Bibeln. Men ännu är det inte uppenbart för andra vad som hänt med oss, om vi inte berättar det förstås. Men så småningom så sker det saker. Som med lisas mage, den blev större vilket alla andra också kunde se. Jag kan nog ärligt säga att vi inte berättade för någon i församlingen att Lisa var gravid, det kom fram ändå genom mycket skvaller, men inte minst för att man började se det på henne. I början var det många som inte vågade fråga med risk för att mista sig, men ju mer tiden gick så blev det allt mer uppenbart. Och nu kan väl ingen undgå att se att det faktiskt bor en liten knodd i henne. Hör ni, tänk att få leva så nära Jesus att hans närvaro är påtaglig i vårt liv för andra människor helt utan ord. Tänk vilken nåd och vilken glädje att få se hur din tro påverkar andra. Jag är fullt medveten om att ett barn kommer förändra hela livet. Det kommer ge en otrolig kärlek, hopp och framtidstro, nya intressen och nya val i livet. Men det kommer också påverka vårt arbete, vår ekonomi, vår tid, ja man kan nog säga att ett barn kommer påverka alla människor runt omkring honom, eller henne. Och det tror jag att din tro på Jesus också kommer att göra. Om du låter Jesus ta sin boning inom dig så kommer det påverka allt. Du kanske inte tycker att du ser det nu, men om du väntar och leva nära Jesus å ska du få se att det kommer påverka alla runt omkring dig. Du kommer vara använd av Gud! En gång steg Gud in i Marias liv. Hon berövades inte sin fria vilja, men Gud hade en vilja med Marias liv. Det betydde inte att den skedde automatiskt. Utan Gud inväntade det avgörande ordet, ja!! Vilket kom. Maria valde den väg som hade valt henne. Och Guds Andes närvaro befruktades, och löftet om att vara använd av Gud då ingenting är omöjligt för honom tog sin boning. Vill du vara använd av Gud? Du är benådad och äger det som kan förändra allt! Var inte rädd, häng på även fast du är du och lär dig att vänta på löftets uppfyllelse!

8 Med ditt hjärtas bekännelse stäm in i Marias JA!! "Se, jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt."

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

Jag vill lära känna Kristus

Jag vill lära känna Kristus Jag vill lära känna Kristus Fil.3:1 11 Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja dagens predikan som är en del av vår vandring i filipperbrevet den här hösten, med ett klipp ifrån en film som heter oh, brother

Läs mer

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr 1. Inledande tankar om förbön Först och främst uppmanar jag till bön och åkallan, till förbön och tacksägelse för alla människor (1 Tim 2:1). Denna

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf En dag av nåd! Av: Johannes Djerf Jag tror att de flesta utav oss någon gång suttit framför tv:n och varit engagerad i någon dokusåpa av något slag, även om vi kanske inte vill erkänna det. Ett program

Läs mer

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Inledning Nåd, nåd, nåd, det är bara nåd. Det är vad vi i dagens frikyrkliga förkunnelse kan få höra att Luthers budskap är om man

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Mer tid för själen. En bok om hur vi alla kan bli lyckligare i grunden - känna mer frid, balans och samhörighet i vardagslivet. av Per-Anders Hedlund

Mer tid för själen. En bok om hur vi alla kan bli lyckligare i grunden - känna mer frid, balans och samhörighet i vardagslivet. av Per-Anders Hedlund Mer tid för själen En bok om hur vi alla kan bli lyckligare i grunden - känna mer frid, balans och samhörighet i vardagslivet av Per-Anders Hedlund Det finns en fridfull, lugn plats. Det finns en förnöjsamhet

Läs mer

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta Otrygghet är att ha ett bultande hjärta En undersökning om ungdomar som går i gymnasiesärskolan och deras upplevelser av mobbning, hot och våld. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion

Läs mer

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1 Krister Inde Se dåligt Må bra Indenova 1 AB Tidigare utgivna böcker och faktaskrifter med Krister Inde som författare och faktainsamlare: 1975 Synträning med optik (tillsammans med Örjan Bäckman), Liber

Läs mer

Jag låtsas som ingenting men egentligen känns allt för bedrövligt

Jag låtsas som ingenting men egentligen känns allt för bedrövligt Jönköping Per Brahe Gymnasiet 20/4-2012 Jag låtsas som ingenting men egentligen känns allt för bedrövligt Slutarbete om min och andras dyslexi Johanna Gustafsson SP3a Innehållsförteckning Att läsa en mening

Läs mer

Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18

Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18 Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18 BRÅ centrum för kunskap om brott och åtgärder mot brott Brottsförebyggande rådet (BRÅ) verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället.

Läs mer

Här får du en hel meditationshandbok av mig. Den är skriven av Ken Keyes, som har utvecklat en livsfilosofi som han kallar "living love way.

Här får du en hel meditationshandbok av mig. Den är skriven av Ken Keyes, som har utvecklat en livsfilosofi som han kallar living love way. De tre lyckorecepten Här får du en hel meditationshandbok av mig. Den är skriven av Ken Keyes, som har utvecklat en livsfilosofi som han kallar "living love way." Boken ger oss praktiska metoder att hela

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR?

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 1 VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Självförtroendet är människans inre bild av sig själv. Man är sådan som man tror sig vara. Självförtroendet är alltså ingen fysisk storhet

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Dags för en förändring?

Dags för en förändring? Dags för en förändring? Dags för en skribent Karin Bengtsson foto www.matton.se Hans Runesson grafisk form Katarina Lundquist repro & tryck Löwex Trycksaker AB, Växjö upplaga 3 000 ex kontakt detgodalivet@ltkronoberg.se

Läs mer

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com)

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) Från utmattning till balans - ett befrielsearbete i vardagen olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) ord före Följande text är ett försök att sammanfatta mina erfarenheter från hundratals möten med individer

Läs mer

Vägar genom sorg. CeFAM Kris- & katastrofpsykologi

Vägar genom sorg. CeFAM Kris- & katastrofpsykologi Vägar genom sorg CeFAM Kris- & katastrofpsykologi De dödas kläder som du får ta hand om på sjukhuset och lägga bakom dig i bilen och köra hemåt med, de dödas kläder är mycket tysta. Tystare än någon skog

Läs mer