Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Använd av Gud. Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in i ditt och mitt liv med en så pass stor nöd för oss att tårarna rinner nedför hans kinder. Vi har talat om hur Jesus själv en dag ska komma till oss igen men hur i hans närvaro redan är här och som genom ett litet senapskorn så får vi välja att plantera och låta hans rike börja växa inom oss och låta tron bli levande och verksam. Och var och en av oss har ställts inför frågan vad gör jag när Jesus besöker mig och hur långt är jag beredd att låta Guds rike bli levande för mig just nu? Och idag, den här söndagen när vi firar fjärde advent så ställts vi inför ännu en fråga utifrån Jesus egna längtan att få dela livet med dig. Vill jag vara använd av Gud? För någon så är det en fråga med ett självklart svar, Ja Gud använd mig så som du vill men beroende av hur vi ser på oss själva och inte minst vad vi har för bild av Gud så är det inte alltid en speciellt enkel fråga. Den här seriestrippen visar bra hur det kan vara tycker jag. (Visa) Några vänner har samlats för att läsa Bibeln, fika och be tillsammans då någon känner frimodigheten att leda i bön, och ber Gör vad du vill med våra liv Gud! Jaa!! stämmer någon in i med hela hjärtat och ett brett avslappnat leende, medan Kristian ute på kanten som troligtvis börjar fundera på vad detta faktiskt kan innebära i praktiken blir mer frustrerad och ropar tyst Nej!!. Och jag tror att flera av oss känner igen den känslan. När det går upp för oss att det är på riktigt och att det inte bara handlar om hur Gud kan använda andra människor utan att det verkligen handlar om mig, då kan det vara en kamp många gånger och inte minst när vi förstår att det faktiskt handlar om Guds vilja och inte min. Vi vill tystna ner rösten som ropar inom oss. Som Kristian försöker göra vid det här tillfället (visa). Här möter han behovet av hjälp hos en annan människa. Han ser den hemlöse, känner med honom och frågar varför gör du ingenting Gud? Varför gör du ingenting Kristian, svarar Gud honom. Guds angelägenhet om att använda just honom kommer som ett väldigt oväntat svar och Kristian svarar bara med ett schh Och så tror jag det kan vara även för dig och mig ibland. Vi tror att Gud är en allsmäktig Gud, som egentligen har makten att förändra människors liv och situationer runt omkring oss.

2 Därför undrar vi ibland varför det sker så lite runt omkring oss och vi blir lika förvånade varje gång att Gud svarar med att han vill ha med oss i det som han vill göra. Detta illustrerar Gud för oss väldigt bra genom hela julen då vi läser om Maria och hennes erfarenhet av att bli använd av Gud. Jag är lite allergisk mot sådana här 10 stegs modeller som människor tar fram för att vi ska uppnå ett rikare kristet liv om vi bara följer det, men jag kan inte låta bli att göra en liten sådan här modell idag, för att vi ska komma fram till ett stort och tydligt Ja på frågan om Gud får använda oss så som han vill. Och det är ingen modell jag kommit på själv faktiskt utan jag hittar denna förklarings modell i berättelsen om Maria. Här tecknas en bild av en stor och mäktig men närvarande och talande Gud. Och här tecknas en ung kvinnas kamp med sig själv, sin oro och sina tvivel. Då det sköna är att ingen har velat korrigera bilden eller försköna Maria på något sätt. Utan detta är på riktigt! Vi kan slå upp Luk.1: Utifrån vers 28 så börjar vi med steg 1 av 4 där jag satt rubriken: Gläd dig! Gläd dig du högt benådade sade ängeln till Maria. Det är en hälsning som man kan översätta både med "var hälsad" och med just "gläd dig". Och om vi för samman de två orden så handlar denna hälsning om nästan samma sak som när någon hälsar till dig genom någon annan. Någon har tänkt på dig. Någon vill dig väl. Alltså Gud tänker på Maria och vill henne bara väl. Maria är innesluten i Guds seende. Och eftersom ängeln förmodligen talat på arameiska, Marias egna språk, så har han antagligen också hälsat henne med "shalom", det fantastiska ordet där först och främst frid med Gud ingår men även frid på alla områden i ens liv. Även om livet skulle kastas om och bli något helt annat än vad den unga tonårsflickan tänkt sig så skulle frid, Guds frid följa henne. Herren är med dig säger ängeln. Ett löfte som följde och var barnets hela identitet, som nu började formas i Marias mage. Ett löfte som för evig tid skulle skapa glädje i människors liv. Jag tror inte det finns någon människa som blir ledsen över att höra att Gud är med dig utan det får oss bara att lyfta på smilgroparna och le, även om det ibland låter som omöjligt. Tänk bara på löftet som Gud gav Abraham och Sara om att få ett barn tillsammans. Det står att Abraham föll ner på sitt ansikte, han såg att detta är omöjligt men det står att han log över tanken att det skulle födas ett barn åt en man som är hundra år och en kvinna som var nittio år. Och Sara som hört alltsammans genom tältduken hon log, står det.

3 Löftet om Guds närvaro och angelägenhet att få använda dig till glädje för andra skapar glädje! Och att tro på Guds löften, handlar om att välja glädje, vilket alltid är möjligt, jag tror faktiskt det! Även om det känns långt borta för dig som kanske varit tyngd av bördor av sorg den senaste tiden så kan du välja att tro på Guds löften och börja le igen. Ängeln ger Maria namnet högt benådad. Ett namn som ingen annan får sig tilldelat i Bibeln vad jag vet. Så Maria är unik. Jag tror inte det är en anledning att tillbe henne för hon var en människa med brister och fel. Men ingen annan har fått en sådan kallelse som Maria. Hon var utvald för att bära Guds son under sitt eget hjärta. Tänk bara på tanken att i Marias inre formades de händer som format hela universum! Maria födde Gud en son. Hon födde världen ett hopp! Många har fått ge sitt liv till Jesus. Men tänk på att Maria fick ge Jesus liv. Hon var en enkel tjej ifrån en helt okänd fattig familj, men hon var högt benådad. Det innebär inte att hon automatiskt var syndfri. Det grekiska ordet för benådad, charetå innebär inte att hon var fri från straff men det står i en pågående form som innebär att hon var omgiven av Guds nåd hela hennes liv. Vilka ord till en tjej som nu stod inför en till synes omöjlig uppgift! Det här ordet finns på ett ställe till i Bibeln och det är i Ef.1:6. Vi kan läsa det, men vi börjar redan i vers 3. Och så vers 6. för att den härliga nåd som han har skänkt oss i den älskade skall prisas. För att ge er en kort grekiska lektion ifrån en som egentligen inte vet vad han pratar om, så är skillnaden här att det är en aorist, vilket menas med att det är något som är pågående men verbets innebörd pekar mot något som har hänt. Alltså här handlar det om en nåd att bli ifrån straff, du och jag omsluts av nåd genom det som Jesus gjort. I honom är vi friköpta genom hans blod och har förlåtelse för våra synder på grund av den rika nåd som han har låtit flöda över oss, med all vishet och insikt. vers.7 Alltså Guds ögon är riktade mot dig och han hälsar att du är innesluten i hans nåd och han är intresserad av att använda just dig Du kanske hälsar tillbaka och undrar varför då, för du tycker att du själv inte har så mycket att komma med, men lyssna då än en gång till på Jesus hälsning! Jesus har välsignat dig med all den himmelska världens andliga välsignelser. Gud har skänkt oss nåden som finns i hans älskade, för att förändra din omgivning! Du kanske tycker att du saknar både det ena och det andra för att vara en använd människa, men det är inte sant! Du har blivit benådad för att föra Jesus in i den här världen, precis som Maria! Jag!? Nej, nej,nej.. Jo! Jo! Jo säger Jesus! I din tro på honom så har du fått allt, hör du detta? Allt det som kan förändra människorna på din gata, din arbetsplats, din skola, ja det som kan förändra hela den här världen!

4 Du har din del av världen, och den vill Jesus komma till. En son har blivit dig given Är du med!? Du har fått nåd av Gud! Allt har han skänkt dig. Så gläd dig, du högt benådade! Svårt att ta in? Mm jag kan förstå det och du är faktiskt inte ensam. Maria var inte heller van vid att bli föremål för sådan uppmärksamhet. Det står att hon blev förskräckt när ängeln stod i rummet. Men det är inte för att den himmelska närvaron plötsligt lyser upp utan hon blir förskräckt vid hans ord och undrade vad denna hälsning kunde betyda. Hon var en enkel flicka som fortfarande var mamma och pappas lilla flicka och hade aldrig varit med om speciellt stora uppdrag. Löftet om att 'Herren är med dig sjöng vackert i hennes inre men redan i de orden så förstod Maria att det skulle komma en fortsättning på ängelns ord och att något stort och svårt väntade henne. Och jag tror att det kan vara även så för oss. Gud som en närvarande Gud gör oss kanske inte speciellt förskräckta. Det är många av oss som har lärt känna igen hans närvaro men Guds ord kan fortfarande göra oss rädda. Att Gud menar allvar när han visar sitt intresse att vara del av varje steg som vi tar. Men ängeln svarar Marias och vår oro med detsamma och säger: Var inte rädd! Steg 2. För mig så är dessa ord en fantastisk Gudsbild, en slags förklaring av vem Gud är på något sätt. Gud är stor, så stor att ingen av oss kan greppa honom, som ensam är odödlig, som bor i ett ljus dit ingen kan komma, och som ingen människa har sett eller kan se, som Paulus beskriver Gud i Timoteusbrevet. Väldig är Herren i höjden, mer än bruset av stora vatten, väldiga vatten, havets bränningar. skriver psalmförfattaren, men när Gud talar till Maria ljuder inte hans röst som väldiga vatten eller havets vågsvall utan som en tröstande viskning i natten: Var inte rädd Maria. Jag tycker det är en mäktig bild av vår Gud! Det logiska borde ju vara att pågrund av Guds storhet så borde Maria bli totalt vettskrämd inför Gud. Men här är det tvärtom. Hon behöver inte vara rädd pågrund av att Gud är stor!det handlar om en stor Gud som känner en liten människa. Det handlar om en Gud som bryr sig om du är rädd. Som vi kanske är när vi står inför Gud och hör hans ord om att han alltid är med oss. Tanken svindlar efterson det löftet talar också om att låta han göra det han vill med våra liv och det gör oss rädda, som för Kristian i vår lilla seriestripp, som bara kände Nej! När vi hör hans ord och ser på vilka vi själva är, med vår egen vilja och med vår egen svaghet så ligger ett nej närmare än ett ja. Men Gud säger var inte rädd, du har funnit nåd hos Gud.

5 Steg 3 har jag kallat Häng på, även om du är du Att ängeln måste upprepa orden om Guds nåd åt Maria för att lugna henne, tyder på att Maria var medveten om inte bara sin litenhet utan också om sin syndfullhet inför Gud. Men det hindrar fortfarande inte Gud att använda henne! Maria behövde hjälp till att förstå hur allt skulle gå till Ingen man har ju rört mig. Hon hade många frågor och behövde tydliga instruktioner för att förstå Guds väg, men det hindrade inte Gud att använda henne. Och det hindrar inte Gud att använda dig! Även fast du är och kan känna dig liten och även att du vet om att det inte alltid lyckas och går så som Gud vill! Även fast du har många frågor och behöver instruktioner för hur det ska gå till så vill Gud ha med dig i vilket fall! Så häng på. När jag var mindre så ville pappa oftast ha med mig i mycket av det som han gjorde, när han målade, tapetserade eller klippte gräset så ville han ha med mig. Det tog längre tid för att få hans arbete klart, då jag hela tiden behövde hjälp, jag slog mig då och då, jag förstörde hans penslar och hans verktyg och det blev inte alltid så som han ville. Ibland blev jag ledsen för att jag inte kunde något och började göra något annat istället. Men pappa ville ändå att jag skulle vara där och i alla fall serva honom med ett verktyg eller en bulle kanske. Men även det kunde gå fel. Jag hade fel verktyg, trampade i målarburken eller råkade slå honom i huvudet med en planka som jag försökte räcka honom. Så det var en stor gåta att pappa ville ha med mig nästa gång han målade om ett rum. Men så var det. Även om jag inte var den bästa hjälpen så var han bara glad att jag var med. Och jag kan inte låta bli att tänka på att så här måste det vara för Gud när han vill använda dig och mig. Han säger till dig kom och hjälp mig. Jag har ett arbete att göra. Jag ska förändra världen. Och jag vill att du är med. Men att förändra världen är ett svårt arbete. Du behöver hela tiden ha hjälp och instruktioner hur det ska gå till, och pågrund av rädsla och oförstånd så tar allt väldigt mycket längre tid. Du slår dig och misslyckas ibland med uppgiften du fått och då och då blir du mest sittande i ett hörn, ledsen över att du kan så lite kan. Men då händer det att Gud ser på dig och säger du vill kanske hålla i ett verktyg? Ja Gud, svarar Du, och tappar hans verktyg och trampar i Guds färgburkar. Men Gud vill ha med dig ändå. Fortfarande lyser det i Guds ögon när han säger att han tycker det är bra att du är med. Gud utesluter aldrig din betydelse. Tvärtom innesluter Gud dig. Gud vill visa världen vem han är, genom sin Andes närvaro, genom under och tecken och på många sätt!

6 Och fast Gud kan göra vad han vill betyder det inte att du inte behövs, för den Gud som kan göra vad han vill, vill faktiskt göra det genom dig! Han lovar dig att Den helige Ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig. Vi är där igen. Du har fått allt du behöver för att vara använd av Gud. Och för Gud är ingenting omöjligt sade ängeln till Maria. Du känner dig liten, ängeln säger till dig idag: Ingenting är omöjligt för Gud. Du är sjuk. ängeln säger: Ingenting är omöjligt för Gud. Du är trött. Du är modlös. Andra människor är modlösa. Det är tröstlöst och full av sorg runtomkring dig, ängeln säger: Ingenting är omöjligt för Gud. Du är förälder, men vet inte hur du ska klara det, ängeln säger: Ingenting är omöjligt för Gud. Din arbetsplats är ett kaos, ingen lyssnar och det är omöjligt att vara ett vittne för Gud i en sådan miljö, det finns ingen lösning säger du, ängeln säger: Ingenting är omöjligt för Gud. Ja, men Roger är ett svin rakt igenom som inte går att tycka om och visa kärlek, ängeln säger ingenting är omöjligt för Gud! Fortsätt så länge du vill och ängeln kommer alltid att svara dig att Ingenting är omöjligt för Gud. Gud vill använda dig när som helst och hur som helst, för ingenting är omöjligt för honom! Ibland är tålamodet nästintill slut men löftet som skapar glädje, som får dig att le är värt att vänta på! Och det får bli vårt sista steg. Steg 4. Vänta. Detta är ett svårt ämne för oss då allt ska gå snabbt, snabbt, snabbt, men Maria lär oss något livsviktigt. Vänta på Jesus. Ingen har väntat på honom som Maria, som dag för dag fick känna hur skaparen skapades inom henne. Och hur väntan på löftet ifrån ängeln fick påverka hela henne och hela hennes omgivning och som till slut, 9 månader senare förverkligades i Jesus. Och på samma sätt så vill löftet om det omöjliga ta sin boning i oss genom Jesus. Ibland behöver vi vänta för att vi själva och andra människor ska se det. Jag tycker att bilden av en graviditet, som Marias, kan vara ganska talande faktiskt för hur Gud vill bo i oss och använda oss. Först så är graviditeten osynlig, också för den som är gravid. Även om det via graviditetstest har visat sig att det faktiskt är så att kvinnan är gravid så kanske det kan vara svårt att riktigt lita på det. När jag och Lisa trodde att vi skulle få barn så visade till och med testet först ingenting, vilket gjorde oss lite förbryllade och så kan det vara också på trons väg. Inte för alla men för en del kan det vara så att tron börjar som ett litet frö som vi pratade om sist, som knappt är synligt ens för mig själv. Men ju mer det växer till så syns det.

7 Efter en tid så blev det allt mer uppenbart för Lisa att hon var gravid, hennes mamma började plötsligt titta konstigt på henne, hon började må illa och plötsligt så gillade hon inte smaken av kaffe längre, och då förstår man att det är något som hänt. Och så är det med tron. Det händer saker inom oss på trons väg. Vi börjar längta allt mer efter Gud. Efter att leva nära honom, efter att be, fira gudstjänst, vara med sin församling, och läsa Bibeln. Men ännu är det inte uppenbart för andra vad som hänt med oss, om vi inte berättar det förstås. Men så småningom så sker det saker. Som med lisas mage, den blev större vilket alla andra också kunde se. Jag kan nog ärligt säga att vi inte berättade för någon i församlingen att Lisa var gravid, det kom fram ändå genom mycket skvaller, men inte minst för att man började se det på henne. I början var det många som inte vågade fråga med risk för att mista sig, men ju mer tiden gick så blev det allt mer uppenbart. Och nu kan väl ingen undgå att se att det faktiskt bor en liten knodd i henne. Hör ni, tänk att få leva så nära Jesus att hans närvaro är påtaglig i vårt liv för andra människor helt utan ord. Tänk vilken nåd och vilken glädje att få se hur din tro påverkar andra. Jag är fullt medveten om att ett barn kommer förändra hela livet. Det kommer ge en otrolig kärlek, hopp och framtidstro, nya intressen och nya val i livet. Men det kommer också påverka vårt arbete, vår ekonomi, vår tid, ja man kan nog säga att ett barn kommer påverka alla människor runt omkring honom, eller henne. Och det tror jag att din tro på Jesus också kommer att göra. Om du låter Jesus ta sin boning inom dig så kommer det påverka allt. Du kanske inte tycker att du ser det nu, men om du väntar och leva nära Jesus å ska du få se att det kommer påverka alla runt omkring dig. Du kommer vara använd av Gud! En gång steg Gud in i Marias liv. Hon berövades inte sin fria vilja, men Gud hade en vilja med Marias liv. Det betydde inte att den skedde automatiskt. Utan Gud inväntade det avgörande ordet, ja!! Vilket kom. Maria valde den väg som hade valt henne. Och Guds Andes närvaro befruktades, och löftet om att vara använd av Gud då ingenting är omöjligt för honom tog sin boning. Vill du vara använd av Gud? Du är benådad och äger det som kan förändra allt! Var inte rädd, häng på även fast du är du och lär dig att vänta på löftets uppfyllelse!

8 Med ditt hjärtas bekännelse stäm in i Marias JA!! "Se, jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt."

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn.

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. VIGSELGUDSTJÄNST KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Inför Guds ansikte har vi samlats till vigsel mellan er, NN och NN. Vi är här för att be om Guds

Läs mer

Vänner kallar jag er

Vänner kallar jag er Vänner kallar jag er Av: Johannes Djerf Många utav er vet jag känner till det sociala nätverket facebook, och går man in på Johannes Djerfs profil och läser om mig så ser man inte bara vad jag gjort den

Läs mer

Vad Gud säger om Sig Själv

Vad Gud säger om Sig Själv Lektion 3 Vad Gud säger om Sig Själv Treenighetens mysterium uppenbaras endast i Bibeln Guds stora plan är att frälsa genom tron allena på vår Frälsare. Denna plan kan förstås och trodd av det minsta barn

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj)

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) 41Även om det är en främling, som inte tillhör ditt folk Israel utan kommer från fjärran land för att han hört om ditt namn 42ja, också där skall

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

Han går aldrig förbi dig! Av: Johannes Djerf

Han går aldrig förbi dig! Av: Johannes Djerf Han går aldrig förbi dig! Av: Johannes Djerf Var är Gud någonstans? Jag tror att Maria många gånger hade funderat på om inte Gud hade gått förbi henne. Hon försökte så gott hon kunde leva nära det som

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR!

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR! - 1 - Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 Gal 6:1-7 BÄRA BÖRDOR! 1 Bröder, om ni kommer på någon med att begå en överträdelse, då skall ni som är andliga människor i mildhet upprätta en sådan. Men se till

Läs mer

En resa på livets kanal

En resa på livets kanal En resa på livets kanal (Friluftsgudstjänst i hamnen) Av: Johannes Djerf Det här är ju en dag som för många handlar om vatten och båtar, vilket jag tycker är väldigt härligt. Men jag ska ändå börja med

Läs mer

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf Helande En nyckel Av: Johannes Djerf Detta är min lilla nyckelknippa (visa), och här har jag bl.a. en nyckel till att öppna kyrkans dörrar med, en nyckel till expeditionen där jag jobbar, en nyckel till

Läs mer

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 1 Tunadalskyrkan 130804 Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 Den helige Ande skickar överraskande budbärare Ja så löd rubriken på ett blogginlägg som jag råkade hitta på internet. En man med en sjukdom som ibland

Läs mer

Dopets sakrament. Hur skall dopet utföras? Lektion 12. Ett förnyelsens bad i den Helige Ande

Dopets sakrament. Hur skall dopet utföras? Lektion 12. Ett förnyelsens bad i den Helige Ande Lektion 12 Dopets sakrament Ett förnyelsens bad i den Helige Ande Ordet sakrament har förståtts på många olika sätt av olika religiösa grupper. Kanske vore det vara bra om vi sade klart, här och nu, vad

Läs mer

D. Vid läsårets början

D. Vid läsårets början D. Vid läsårets början Andakten kan förrättas av en präst, en församlingsanställd eller någon från skolan. Psalmer Man kan sjunga någon eller några av följande psalmer: 153, 289, 322, 471, 492 eller 496.

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2 i En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet Vägledning vecka 2 Vägledning: Vi tittar närmare på våra berättelser Vår historia från djupet När vi granskade vårt livs historia i fotoalbumet förra veckan,

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Du är den som kommer Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna

Läs mer

Guds rike är nära! Av: Johannes Djerf

Guds rike är nära! Av: Johannes Djerf Guds rike är nära! Av: Johannes Djerf Förra söndagen så fick vi följa Jesus nedför olivbergets kant på en liten åsna. Fast beslutsam att gå in genom stadens portar och genomlida döden för din och min skull.

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Lyssna till herden. Av: Johannes Djerf

Lyssna till herden. Av: Johannes Djerf Lyssna till herden Av: Johannes Djerf När vi skulle avsluta vår första alphakurs här i kyrkan så skulle vi avsluta vår termin med att be tillsammans, så som vi alltid brukade avsluta en kväll. Efter vår

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26 FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014 Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. Klag 3:26 Hur läser man Bibeln? Under olika bibelsamtal uppstår då och då frågan om hur man läser

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var.

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var. NYTT HJÄRTA Fil. 1:3-11 Sammanfattning av predikan 31 januari. När Bibeln talar om hjärtat är det oftast inte det fysiska hjärtat som menas utan det handlar om vårt innersta vår personlighet, våra känslor.

Läs mer

Anden. Studiehäfte av Henrik Steen

Anden. Studiehäfte av Henrik Steen Anden Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 5 1. Den helige Ande Samling 1 Den helige Ande som person 6-8 Fördjupningsruta treenigheten 9 Samling 2 Andens frukt 10-11 Samling 3 Andens gåvor

Läs mer

Bo ner fo r fred. Herre, kom med vishet till dem som har att fatta avgörande beslut som rör hela skapelsens framtid.

Bo ner fo r fred. Herre, kom med vishet till dem som har att fatta avgörande beslut som rör hela skapelsens framtid. Bo ner fo r fred Herre, tag hand om vår fruktan och ängslan över vad som händer i vår värld, du som kom till oss vapenlös men starkare än all världens makt. Visa oss och världens makthavare på vägar att

Läs mer

a. Ramatajim-Sofim låg på en höjd cirka 4 mil norr om Jerusalem och kan vara Arimatea som Josef från Arimatea kom ifrån (Mark 15:43).

a. Ramatajim-Sofim låg på en höjd cirka 4 mil norr om Jerusalem och kan vara Arimatea som Josef från Arimatea kom ifrån (Mark 15:43). 1 Samuelsboken 1 (Vers 1-7) Elkanas familj 1 I Ramatajim-Sofim i Efraims bergsbygd bodde en man som hette Elkana. Han var son till Jeroham, son till Elihu, son till Tohu, son till Suf, en efraimit. 2 Elkana

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

En levande församling

En levande församling PINGST VÄSTERÅS En levande församling Och Herren skall alltid leda dig; han skall mätta dig mitt i ödemarken och ge styrka åt benen i din kropp. Du skall vara lik en vattenrik trädgård och likna ett källsprång,

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Hur får jag uppleva Guds kraft?

Hur får jag uppleva Guds kraft? Hur får jag uppleva Guds kraft? I det här rummet finns massor av olika signaler. Radiovågor, tevesignaler och datasignaler. Men just nu så påverkar de inte oss. Inget ljud, ingen bild. Men skulle vi ställa

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Elevernas likabehandlingsplan

Elevernas likabehandlingsplan Elevernas likabehandlingsplan Beringskolan augusti - 2011 Du och jag och alla barn har rätt att leva i trygghet. ALLA HAR RÄTT ATT VARA MED! Alla är lika viktiga oavsett ålder! Alla behövs! Vad kan du

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7 Vägledning vecka 7 Syndens oordning Ett personligt mönster Vägledning: Vi avslöjar vår synds mysterium Förra veckan granskade vi vårt syndaregister i ljuset av Guds kärlek till oss. Den här veckan ger

Läs mer

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet 2013 Jenny Andén Angelström & Anna Sundström Ansvarig utgivare: Jenny Andén Angelström ISBN: 978-91-637-2882-2

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Kära föräldrar! CEF är en internationell organisation som finns i 185 länder. Post Box adress

Kära föräldrar! CEF är en internationell organisation som finns i 185 länder. Post Box adress Kära föräldrar! Detta häfte är en gåva till era barn, så att de kan läsa mer om vem Jesus är och vad han har gjort. Vi ber dig som förälder att själv läsa igenom häftet, innan du sätter det i händerna

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet.

FÖRSAMLINGS- BLADET. Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet. FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA MAJ 2015 Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet. Joh. 14:27 Tappa inte modet

Läs mer

Smaka hur God Gud är

Smaka hur God Gud är Smaka hur God Gud är Av: Johannes Djerf Jag var 14 år. Jag var på Prao på en förskola i Kisa en vecka. Barnen lekte för en stund väldigt bra själva då en av lärarna kom med förslaget att brygga en kanna

Läs mer

Christian Mölks Bibelkommentarer. 1 Samuelsboken 3. (Vers 1-21) Herren uppenbarar sig för Samuel

Christian Mölks Bibelkommentarer. 1 Samuelsboken 3. (Vers 1-21) Herren uppenbarar sig för Samuel 1 Samuelsboken 3 (Vers 1-21) Herren uppenbarar sig för Samuel 1 Pojken Samuel gjorde tjänst inför HERREN hos Eli. HERRENS ord var sällsynt på den tiden och profetsyner var inte vanliga. 2 Då hände en gång

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM VÄLSIGNELSE AV ETT HEM Fetstil läser liturg, normal av alla, kursiv är instruktioner SAMLING Samlingen sker i hallen eller annan lämplig plats. Rökelse kan tändas och välsignat vatten bäras tillsammans

Läs mer

Ny Gästfrihet 1. Ämnet här i dag är Ny gästfrihet

Ny Gästfrihet 1. Ämnet här i dag är Ny gästfrihet Ny Gästfrihet 1 En del tycker att det är bra när alla i församlingen känner alla. Vi har en så bra gemeskap. Alla känner alla. Men egentligen är ju det en brist. Församlingens uppdrag handlar ju om att

Läs mer

F. Välsignelse av industrianläggning, eller annan arbetsplats

F. Välsignelse av industrianläggning, eller annan arbetsplats F. Välsignelse av industrianläggning, kontorslokal eller annan arbetsplats En präst kan på begäran förrätta välsignelse av en industrianläggning, en kontorslokal eller en annan arbetsplats. Psalmer Följande

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 03 03 Mark 5:24-34 3 sönd i fastan II Ev

Tunadalskyrkan 13 03 03 Mark 5:24-34 3 sönd i fastan II Ev 1 Tunadalskyrkan 13 03 03 Mark 5:24-34 3 sönd i fastan II Ev Kan du se scenen framför dig? En stor människoskara som är nyfikna och uppspelta. Ryktena hade gått före Jesus, och nu undrar man vad som ska

Läs mer

gjort dem överflödande rika på uppriktig hängivenhet.

gjort dem överflödande rika på uppriktig hängivenhet. 2 Korintierbrevet 8 (Vers 1-9) Exempel på kristet givande 1 Vi vill tala om för er, bröder, vilken nåd Gud har gett församlingarna i Makedonien. 2 Fastän de varit hårt prövade, har deras översvallande

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Välsignelse över registrerat partnerskap. Försöksordning

Välsignelse över registrerat partnerskap. Försöksordning Välsignelse över registrerat partnerskap Försöksordning Fastställd av Kyrkostyrelsen den 6 december 2006 Allmänna anvisningar Välsignelse över registrerat partnerskap är ett erbjudande till dem som önskar

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

Han hade fört dom till tro och sett hur dom vuxit som kristna och det ger honom mycket glädje och en väldigt go känsla.

Han hade fört dom till tro och sett hur dom vuxit som kristna och det ger honom mycket glädje och en väldigt go känsla. Filipperbrevet 4:1-9 Nya resurser 1 1 Kära kristna bröder, jag älskar er och längtar efter att få träffa er, för ni är min glädje och belöningen för allt mitt arbete. Mina älskade vänner, fortsätt att

Läs mer

Jesus och Sackaios. Luk 19:1-27 - Predikan Söderhöjdskyrkan 8.08.10

Jesus och Sackaios. Luk 19:1-27 - Predikan Söderhöjdskyrkan 8.08.10 Jesus och Sackaios Luk 19:1-27 - Predikan Söderhöjdskyrkan 8.08.10 Inledning Lukt av intorkad svett och cigarettmättade kläder. Man känner även igen doften av gammal alkohol från mannen framför mig i kön

Läs mer

Ge sitt liv för sina vänner

Ge sitt liv för sina vänner Ge sitt liv för sina vänner Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 15:12-17; Himmel och helvete, nr 272, 278:2, 282. Se sista sidan!) Detta är mitt bud att ni skall älska varandra så som jag

Läs mer

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats 2 Välkommen till denna plats Välkommen till denna plats Välkommen in i mitt öppna hjärta Du har sagt i ditt ord att du tronar på vår lovsång Så vi ärar dig, och vi prisar dig Och vi offrar denna kärlekssång

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010 Julvandring 1 8 Roller Guide... Station 1: Maria... Ängel... Station 2: Josef... INTRODUKTION Guiden kan introducera vandringen ungefär så här: Välkomna! Nu ska vi göra en speciell resa en tidsresa! Vi

Läs mer

Det behöver bli öken

Det behöver bli öken Det behöver bli öken Av: Johannes Djerf Det var varmt, ja det var olidligt varmt där han gick. Han hade varit ute på vandring i 40 dagar nu. Han var helt utmattad. Och den här dagen var inte direkt svalare

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

UPPTÄCK OCH SKYDDA DIG MOT ENERGITJUVAR. På en timme

UPPTÄCK OCH SKYDDA DIG MOT ENERGITJUVAR. På en timme UPPTÄCK OCH SKYDDA DIG MOT ENERGITJUVAR På en timme ingalill roos Tidigare utgivning Energitjuvar Kärlekens energi Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Ingalill Roos 2012

Läs mer

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf [Något på riktigt] Av: Johannes Djerf I söndags så träffades vi ledare på lägret för att förbereda allt och be för varje tonåring och deras väg tillsammans med Jesus. På kvällen firade vi nattvard tillsammans,

Läs mer

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att rädda människorna Människans väg till räddning Det är 4 steg du som människa tar för att bli räddad. 1. Du möter på olika sätt budskapet om

Läs mer

Haki Gud behöver våra. händer och fötter

Haki Gud behöver våra. händer och fötter Haki Gud behöver våra händer och fötter Ett förslag på aktivitet till exempelvis en gudstjänst för att presentera BIAL och BIALs resedocka Haki. Mål: Att barnen får höra missionsbefallningen. Att barnen

Läs mer

Ditt livs viktigaste investering

Ditt livs viktigaste investering Ditt livs viktigaste investering En handledning Du investerar i dig själv dagligen: utbildning, relationer, karriär. Men har du någon gång reflekterat över värdet av att investera i den andliga aspekten

Läs mer

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är.

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är. NYTT MÅL Fil. 1:12-14 Hamnar man i fängelse är det säkert lätt att ge upp. Ibland räcker det med att man känner sig som att man är i ett fängelse för att man skall ge upp. För Paulus var det bara ännu

Läs mer

Ramp svenska som andraspråk

Ramp svenska som andraspråk Om sex, kärlek och relationer (sas) Gloslista av Ellinor Blanco AV-nr: 31404 tv 1 Asteriskerna (*) hänvisar till ord och uttryck i programmanuset Avsnitt 1 Ihop = de två blir ett par; de är tillsammans;

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Församlingsblad Julen 2008

Församlingsblad Julen 2008 Församlingsblad Julen 2008 Kära församling! Åra i höjden åt Gud och på jorden fred åt de människor Han finner behag i! Så prisades Gud av en stor himmelsk här i Betlehem när Han själv - den Helige, den

Läs mer

Katolska Kyrkan i Karlskoga S:t Görans församling

Katolska Kyrkan i Karlskoga S:t Görans församling Katolska Kyrkan i Karlskoga S:t Görans församling Månadsbladet November 2008 Välkommen till S:t Görans Katolska Församling S:t Görans Katolska församling bjuder dig välkommen. Den heliga mässan firas söndagar

Läs mer

ADHD VAD OCH VARFÖR? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1

ADHD VAD OCH VARFÖR? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1 ADHD VAD OCH VARFÖR? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1 INNEHÅLL ADHD VAD OCH VARFÖR? JAG HAR ADHD VAD ÄR ADHD? SYMTOMEN IMPULSKONTROLLEN MISSFÖRSTÅDD OCH MISSLYCKAD RÄTT MILJÖ OCH STRATEGIER

Läs mer

Välkommen med på resan.

Välkommen med på resan. Välkommen med på resan. Förra året började jag en resa i mitt liv. Nej det handlade inte om en resa mot något geografiskt mål. Drivmedlet var inte bensin och färdmedlet var ingen bil. Resan gick inåt.

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr 1. Inledande tankar om förbön Först och främst uppmanar jag till bön och åkallan, till förbön och tacksägelse för alla människor (1 Tim 2:1). Denna

Läs mer

B. Begravningsmässa. 2. Inledande välsignelse och växelhälsning. Se Gudstjänstboken s. 17, 51, 81 eller 101 enligt den serie som används.

B. Begravningsmässa. 2. Inledande välsignelse och växelhälsning. Se Gudstjänstboken s. 17, 51, 81 eller 101 enligt den serie som används. B. Begravningsmässa Under begravningsmässan kan kyrkans påskljus vara tänt. Jordfästningsorden (moment 14) kan uttalas vid graven. Då den avlidna förs till graven kan ett processionskors bäras före begravningsföljet.

Läs mer

1. Ni vet själva, bröder, att vår insats hos er inte var förgäves.

1. Ni vet själva, bröder, att vår insats hos er inte var förgäves. 1 Tessalonikerbrevet 2 (2:1 16) Apostelns tjänst i Tessalonika 1 Ni vet själva, bröder, att vår insats hos er inte var förgäves. 2 Tidigare hade vi, som ni vet, plågats och misshandlats i Filippi, men

Läs mer

Och Gud är här. Gud som är kärlek och som var med er på vägen hit och som kommer att följa er på er vandring genom livet.

Och Gud är här. Gud som är kärlek och som var med er på vägen hit och som kommer att följa er på er vandring genom livet. Vigsel Anvisningar I skapelsens morgon skapades människan till Guds avbild, skapad för att växa till likhet med sin skapare. Grunden i detta växande är kärleken. Gud älskade oss först, och i det gensvar

Läs mer

Underordning är något som gäller alla. Den gäller för både hustrun och mannen och alla i församlingen, män och kvinnor, gifta och ogifta.

Underordning är något som gäller alla. Den gäller för både hustrun och mannen och alla i församlingen, män och kvinnor, gifta och ogifta. 1.Alla får sjunga den Låt er uppfyllas av Anden Underordna er varandra i Kristi fruktan. Underordning är något som gäller alla. Den gäller för både hustrun och mannen och alla i församlingen, män och kvinnor,

Läs mer

Att samtala med barn och ungdomar utifrån BRIS perspektiv

Att samtala med barn och ungdomar utifrån BRIS perspektiv Att samtala med barn och ungdomar utifrån BRIS perspektiv Utbildningshalvdag för VLL mars 2012 Charlott Eriksson, BRIS-ombud Anna Löfhede, BRIS-ombud Jag hatar min mamma, jag hatar min pappa och jag hatar

Läs mer

Bönen i gudstjänsten Karlstad stift, Västerstrandskyrkan den 23 mars 2010 Margareta Melin

Bönen i gudstjänsten Karlstad stift, Västerstrandskyrkan den 23 mars 2010 Margareta Melin Bönen i gudstjänsten Karlstad stift, Västerstrandskyrkan den 23 mars 2010 Margareta Melin När det gäller byggstenarna för dop har jag inte talat om bönerna i dopgudstjänsten. Jag tänkte göra det i det

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ 1 Jag vill ju inte ha sex, men jag låter dem hålla på. Det är ju ändå inte mig de har sex med, det är bara min kropp. Lisa 17 2 Ve m? 3 25 % av tjejerna i gymnasiet

Läs mer

VAD MAN KAN SOM FÖRÄLDER GÖRA OM ENS BARN VISAR TECKEN PÅ ATT MÅ PSYKISKT DÅLIGT

VAD MAN KAN SOM FÖRÄLDER GÖRA OM ENS BARN VISAR TECKEN PÅ ATT MÅ PSYKISKT DÅLIGT 1 VAD MAN KAN SOM FÖRÄLDER GÖRA OM ENS BARN VISAR TECKEN PÅ ATT MÅ PSYKISKT DÅLIGT 1. Gör något och gör det nu. Du kan rädda liv genom att räcka ut en hjälpande hand och att visa att du förstår och tror

Läs mer

Frågor och svar. Satans torn

Frågor och svar. Satans torn och svar Läraren side 1 En mesig person 1. Jon har haft en dålig dag i skolan. Varför? Idag hade Linus fått hela klassen att skratta åt Jon. 2. Vad är en dålig dag i skolan för dig? 3. Varför spelar Jon

Läs mer

LEDARMATERIAL- LÅT MIN TRO VÄXA!

LEDARMATERIAL- LÅT MIN TRO VÄXA! LEDARMATERIAL- LÅT MIN TRO VÄXA! RIKSKOLLEKT SVENSKA KYRKANS UNGA 16:E SÖNDAGEN EFTER TREFALDIGHET 20 SEPTEMBER 2015 1 LEDARMATERIAL RIKSKOLLEKT SEXTONDE SÖNDAGEN EFTER TREFALDIGHET 20 SEPTEMBER 2015 Låt

Läs mer

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11)

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11) 5. Söndagen under året (år C) (10 februari 2013) Fiskfångsten: Följ mig! Tidsram: 20-25 minuter. Luk 5:1-11 Fiskfångsten. De första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer

AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM

AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM DJUP I HERRENS GODHET Gott nytt år! Första dagen på det nya året besökte jag Credos nyårsläger i Kungälv och morgonsamlingen inleddes med att

Läs mer

Att hitta Pärlan. Av: Johannes Djerf

Att hitta Pärlan. Av: Johannes Djerf Att hitta Pärlan Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att visa ett litet filmklipp idag ifrån ett kärt tvprogram. Inte mitt favoritprogram direkt, men det kan vara en bra inledning för dagens predikan

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Skapad för att tjäna andra Av: Johannes Djerf

Skapad för att tjäna andra Av: Johannes Djerf Skapad för att tjäna andra Av: Johannes Djerf När jag närmade mig 18 år så blev jag kallad till mönstring i Karlstad för att se om jag var lämplig för fortsatt militärtjänst. Man testade bl.a. min intelligens,

Läs mer