Kommunfullmäktige sammanträder Plats: Kommunfullmäktiges sessionssal, Stadshuset Tid: Torsdag 26 mars 2015 klockan 18.00

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunfullmäktige sammanträder Plats: Kommunfullmäktiges sessionssal, Stadshuset Tid: Torsdag 26 mars 2015 klockan 18.00"

Transkript

1 Kallelse och föredragningslista Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige sammanträder Plats: Kommunfullmäktiges sessionssal, Stadshuset Tid: Torsdag 26 mars 2015 klockan Sammanträdet inleds med allmänhetens frågestund Rektor Lina Magnusson Information om kommunala Vuxenutbildningen Mötet öppnas av Peter Heie Förrättande av upprop samt anmälan om tjänstgörande ersättare Tidpunkt för protokollets justering Val av två ledamöter, tillika rösträknare att jämte ordföranden justera dagens protokoll Eventuella enkla frågor Ärenden 1. Motion - Vandringsled/Kuststigen 2. Motion - Fritt wifi i Strömstad 3. Tillsättande av arvodesberedning 4. Överföring av tidigare beslutade investeringsmedel till år Nya regler för inköp och direktupphandling 6. Val till styrelse AB Strömstads badanstalt 7. Val av ny ersättare i Strömstadsbyggen 8. Svar på medborgarförslag - Plusenergibyggen av AB Strömstadsbyggen och Strömstadslokaler 9. Svar på motion - Bristen på bostäder 10. Svar på motion - Öka tillgängligheten på Österröd 11. Svar på motion - Samla Tekniska förvaltningen Strömstads kommun (vxl) kommun@stromstad.se Kommunledningskontoret STRÖMSTAD Org nr:

2 12. Svar på motion - Enhetlig skyltning skapar ökad tillgänglighet 13. Svar på motion - Strömstads kommun medverkan i Smart Energi 14. Svar på motion - Gör Strömstad till en klimatkommun 15. Anmälningsärende 1. Revisionen i Strömstads kommun: Projektplan - Årlig grundläggande granskning 2. Samordningsförbundet Väst: Verksamhetsplan med Budget 2015 Peter Heie Ordförande Ralf Karlsson Sekreterare Är Du förhindrad att delta, kalla in Din ersättare! Partierna har gruppmöte enligt följande Parti Dag Tid Plats Centerpartiet tisdag 24 mars 18:00 Kommunfullmäktige sessionssal, Stadshuset Folkpartiet måndag 23 mars 18:00 s sessionssal, Stadshuset Kristdemokraterna Ingen uppgift Miljöpartiet de gröna måndag 23 mars 18:00 Stadshuset, Miljö sammanträdesrum Nya Moderaterna tisdag 24 mars 19:00 Sandska rummet, Stadshuset Socialdemokraterna tisdag 24 mars 18:00 s sessionssal, Stadshuset Sverigedemokraterna Ingen uppgift Vänsterpartiet onsdag 25 mars 18:00 Sandska rummet, Stadshuset Strömstads kommun (vxl) kommun@stromstad.se Kommunledningskontoret STRÖMSTAD Org nr:

3 STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 2 (17) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kf Ks/ Motion Förlängning av kuststigen Kommunfullmäktiges presidiums förslag till Kommunfullmäktiges beslut att remittera motionen till för yttrande. Ärendebeskrivning Lena Martinsson (S) har inkommit med en motion där hon anger att vi har en fantastisk natur här i Strömstad. Att vandra eller ta sig fram med cykel är ett nöje för många Strömstadsbor och besökare. Det pågår arbete med en fördjupad översiktsplan för Norra Kustområdet. Området som berörs omfattar några kilometer norr och söder om Dynekilen. Inom området finns stigar och skogsvägar som kan knytas ihop med den populära kuststigen mellan Kebal och Seläter/Monelid. Vi Socialdemokrater tycker att man i samband med översiktsplanen, när kommunen har naturliga kontakter med fastighetsägare och samfälligheter i området passar på att arbeta med att förlänga Kuststigen från Seläter till Stensvik. Vi ser även gärna att vi har en Kuststig från Svinesund till Överby längs med kusten men en bra början vore att få till sträckan Seläter Stensvik. Beslutsunderlag Motion Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

4 Motion Kuststigen Vi har en fantastisk natur här i Strömstad. Att vandra eller ta sig fram med cykel är ett nöje för många Strömstadsbor och besökare. Det pågår arbete med en fördjupad översiktsplan för Norra Kustområdet. Området som berörs omfattar några kilometer norr och söder om Dynekilen. Inom området finns stigar och skogsvägar som kan knytas ihop med den populära kuststigen mellan Kebal och Seläter/Monelid. Vi Socialdemokrater tycker att man i samband med översiktsplanen, när kommunen har naturliga kontakter med fastighetsägare och samfälligheter i området passar på att arbeta med att förlänga Kuststigen från Seläter till Stensvik. Vi ser även gärna att vi har en Kuststig från Svinesund till Överby längs med kusten men en bra början vore att få till sträckan Seläter Stensvik. För Socialdemokraterna Strömstad Lena Martinsson

5 STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 3 (17) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kf Ks/2015- Motion - Fritt wifi i Strömstad Kommunfullmäktiges presidiums förslag till Kommunfullmäktiges beslut att remittera motionen till för yttrande. Ärendebeskrivning Leif Andersson (S) har inkommit med en motion där han anger att internet används av de flesta kommuninvånarna och också av människorna som besöker vår kommun. Internet är en del av samhällets infrastruktur och har blivit ett så betydelsefullt inslag i vår vardag att det nu är svårt att tänka sig hur det skulle vara utan www. Därför är det en angelägenhet av allmänt intresse att det finns tillgång till internet i Strömstad. Mot den bakgrunden föreslår jag att kommunfullmäktige låter utreda om det är möjligt till wifi uppkoppling via kommunen på offentliga platser i tätorten. Beslutsunderlag Motion Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

6 Motion till Strömstad kommunfullmäktige Fritt wifi i Strömstad Internet används av de flesta kommuninvånarna och också av människorna som besöker vår kommun. Internet är en del av samhällets infrastruktur och har blivit ett så betydelsefullt inslag i vår vardag att det nu är svårt att tänka sig hur det skulle vara utan www. Därför är det en angelägenhet av allmänt intresse att det finns tillgång till internet i Strömstad. Mot den bakgrunden föreslår jag att kommunfullmäktige låter utreda om det är möjligt till wifi uppkoppling via kommunen på offentliga platser i tätorten. För socialdemokraterna i Strömstad den 3:e mars 2015 Leif Andersson

7 STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 4 (17) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kf Ks/2015- Tillsättande av arvodesberedning 2015 Kommunfullmäktiges presidiums förslag till Kommunfullmäktiges beslut att tillsätta en beredning med en företrädare för respektive parti i kommunfullmäktige att beredningen ska göra en översyn av arvodesreglementet med tillhörande bilaga att oppositionen föreslår ordförande för beredningen och att förslag till arvodesregler 2016 ska lämnas senast Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige beslutade att en arvodesberedning ska tillsättas för att göra en översyn av arvodesbilagan inför Presidiet har berett frågan om tillsättande av arvodesberedning och lämnat ovanstående förslag. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse administrativa chefen Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

8 Kommunledningsförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (1) Administrativa avdelningen Ola Lindström, Dnr:KS/ ola.lindstrom@stromstad.se Kommunfullmäktige Arvodesberedning 2015 Kommunfullmäktiges presidiums förslag till Kommunfullmäktiges beslut 1. att tillsätta en beredning med en företrädare för respektive parti i kommunfullmäktige 2. att beredningen ska göra en översyn av arvodesreglementet med tillhörande bilaga 3. oppositionen föreslår ordförande för beredningen och 4. att förslag till arvodesregler 2016 ska lämnas senast Sammanfattning Kommunfullmäktige beslöt att en arvodesberedning ska tillsättas för att göra en översyn av arvodesbilagan inför Presidiet har berett frågan om tillsättande av arvodesberedning och lämnat ovanstående förslag. Beslutsunderlaget Tjänsteskrivelse, administrativa chefen Kommunfullmäktiges protokoll, Ulf Björkman Tf kommunchef Ola Lindström Administrativ chef Strömstads kommun (växel) Besöksadress: Kommunledningsförvaltningen (fax) Norra Bergsgatan 23 Administrativa avdelningen ks@stromstad.se Org nr: STRÖMSTAD Bankgiro:

9 STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 5 (17) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kf Ks 38 Au 30 Ks/ Överföring av tidigare beslutade investeringsmedel till år 2015 s förslag till Kommunfullmäktiges beslut att överföra tidigare beslutade investeringsmedel på tkr till 2015, som tilläggsbudget till 2015 års investeringsbudget. Ärendebeskrivning Tidigare beslutade och hittills ej nyttjade investeringsmedel om totalt tkr med fördelning enligt nedan föreslås överföras till 2015, att läggas som tilläggsbudget till 2015 års investeringsbudget Nämnd Belopp i tkr Tekniska nämnden, taxekollektiven Tekniska nämnden, skattefinansierad vsh Miljö- och byggnämnden 368 Kommunstyrelse Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Lenita Tengström, ekonom Sammanställning av pågående investeringsprojekt att överföra till 2015 Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

10 Kommunledningsförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (1) Ekonomiavdelningen Lenita Tengström tele Dnr: KS/2015 xxxx lenita.tengstrom@stromstad.se s arbetsutskott Överföring av tidigare beslutade investeringsmedel till år 2015 Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta Att överföra tidigare beslutade investeringsmedel på tkr till 2015, som tilläggsbudget till 2015 års investeringsbudget. Ärendet Tidigare beslutade och hittills ej nyttjade investeringsmedel om totalt tkr med fördelning enligt nedan föreslås överföras till 2015, att läggas som tilläggsbudget till 2015 års investeringsbudget Nämnd Belopp i tkr Tekniska nämnden, taxekollektiven Tekniska nämnden, skattefinasierad vsh Miljö och byggnämnden 368 Kommunstyrelse Beslutsunderlag: Sammanställning av pågående investeringsprojekt att överföra till 2015 Lenita Tengström Ekonom Strömstads kommun (växel) Besöksadress: Kommunledningsförvaltningen Norra Bergsgatan 23 Ekonomiavdelningen ks@stromstad.se Org nr: STRÖMSTAD Bankgiro:

11 Överföring av budget investeringar från -14 till -15 Projekt Benämning Budget 2014 Kvar av budget Budget till 2015 Kommentar KS IKT MSKD 4, Projektet kommer vara klart under IKT Nätsäkerhet Projektet är försenat p g a MSKD-projektet IKT Invent mobilt arb sätt Projektet är försenat p g a MSKD-projektet Systemutveckl centrala system Pågående utveckling av ekonomi- och personalsystem bl a e-faktura till företag Uppgradering växelsystem Projektet är försenat, kommer ske under E-strategiutveckling Inför kommande e-tjänstutveckling Adm E-arkiv Projekt påbörjat, fortsätter under 2015, arbetsplan fastställes Vsh-relaterade inv hyrda lokaler Fortsatt renovering Stadshuset Konst Kostnader avs montering och utplacering av konst inköpt under Hypergene verksamhetssystem Pågående utveckling av besluts- och processtöd Integrationsmotor E-tjänster Inför kommande e-tjänstutveckling Ärende- o dokumenteringssystem Fortsatt arbete med nämndsprocessen mm Summa KS MBN Totalstation Inköp av GPS IT-hjälpmedel Har ej kunnat genomföras under 2014, utredning hjälpmedel Geosecma, färdigställande Färdigställs under Räddningsmaterial Köps in under 2015 Summa MBN TKN Taxeverksamhet Vatten-och avloppsverksamheten VA Flöghult Planeringen för byggstart pågår Dubblering råvattenledn Färingen Projekteringen pågår, byggnation Spolvagn Upphandlingen avbröts, ny pågår Tryckstegringsstationer Arbeten pågår Tankstation för färskvatten Upphandlingen pågår Öddö Edholmsvägen Garantiarbeten kvarstår VA Lilla Åseröd Projektering, planerad byggnation Fjärravläsningssystem VA Montering av nya mätarer pågår Projekt avloppsbrädd Skee Utredning pågår Utredn VA Krokstrand/Flöghult Utredning påbörjad Utbyggnad av Österröd Projektering pågår utbyggnad under Dagvattenåtgärder Myren Geoteknik m m som skal leda till att problemen blir lösta VA Koster Löpande åtgärder för ledningsnätet m.m. Summa VA

12 Avfallsverksamheten Utbyte av sopbil D upphandlas våren Utredning insamling matavfall utredning pågår Uppgradering av fasad I projektet kvarstår vissa arbeten Summa AV Summa taxevsh Skattefinansierad verksamhet Allmän markreserv Avlopp Valbäck 1: Arbete skall utföras 2015 efter utgången av arrendetiden Hamnverksamheten Sjösättningsramp Hålked Färdigställs i början av Trossbrygga, fender Inga beslut i dagsläget hur utbyggnaden skall ske Tryckbank, färjeläget Inga beslut i dagsläget hur utbyggnaden skall ske Utveckling av gästhamn Utfall 2013 ej medräknat så allt är förbrukat Utbyggnad Rossö hamn Utbyggnaden pågår och färdigställs i vår. Har varit överklagningar för genomförandet Projekt nya behov färjeläge Nya behov tillgodoses löpande Kaj för kusbevakningen Inget beslut i dagsläget. Kurstbevakningen har inte slutligen bestämt behovet Gator-och vägverksamhet Räcke Strömsån Skall färdigställas våren Gatubelysning, utbyte stolpar Utbyte sker löpande Cykelbana centrum Skall planeras i samband med fortsatt utbyggnad i centrum Rensning Vättlansån Pågår Errotionsskydd Vättlandsån Arbetet pågår Byte av räcke nedre bron Planeringen klar Grusparkering Torskholmen Planering för projektet pågår Lekplatsyta vid tennishallen Projektering i början av Centrumplan utredning Skall planeras i samband med fortsatt utbyggnad i centrum Grålösvägen proj GC-väg Planering pågår Rensning Strömsån Projektering pågår Summa skattefinansierade invest Summa investeringsbudget TKN Summa totalt

13 STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 6 (17) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kf Ks 39 Au 32 Ks/ Nya regler för inköp och direktupphandling s förslag till Kommunfullmäktiges beslut att anta nya regler för inköp och direkt upphandling. Ärendebeskrivning Kommunfullmäktig beslutade den 16 februari 2012, 21 att fastställa policy för inköp och upphandling med riktlinjer för inköp och upphandling. Ekonomiavdelningen har utarbetat ett förslag till reviderad policy för inköp och direktupphandling. Förslaget är framtagit inom ramen för upphandlings-samarbetet i norra Bohuslän (NoBo), anpassat till det nya EU-direktivet som träde i kraft den 1 juli Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Staffan Buhre, upphandlare Regler för inköp och direktupphandling reviderad Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

14 STRÖMSTADS KOMMUN Tjänsteskrivelse 1 (1) Kommunledningsförvaltningen Dnr KS/ Ekonomiavdelning Staffan Buhre, s arbetsutskott Nya regler för inköp och direktupphandling Förslag s arbetsutskott föreslås besluta att antaga nya regler för inköp och direkt upphandling. Ärendet Kommunfullmäktig beslutade den 16 februari 2012, 21 att fastställa policy för inköp och upphandling med riktlinjer för inköp och upphandling. Ekonomiavdelningen har utarbetat ett förslag till reviderad policy för inköp och direktupphandling. Förslaget är framtagit inom ramen för upphandlingssamarbetet i norra Bohuslän (NoBo), anpassat till det nya EUdirektivet som träde i kraft den 1 juli Arbetsutskottet beslutar att återremittera förslaget för komplettering samt översyn beträffande 1 regler för direktupphandling 2 sociala krav 3 miljökrav samt 4 tidigare antagen policy ska bifogas. Beslutsunderlag: 1. Regler för inköp och direktupphandling Gull Britt Eide Kommunchef Staffan Buhre Upphandlare Postadress: Strömstad E post: kommun@stromstad.se Telefon: Bankgiro: Besöksadress: Norra Bergsgatan 23 Webb: Fax: Org nr:

15 STRÖMSTADS KOMMUN Kommunledningsförvaltningen Dnr KS/ Ekonomiavdelning Staffan Buhre, Regler för inköp och direktupphandling Inledning Dessa regler är ett komplement till policyn för inköp och upphandling. Lag om offentlig upphandling, nedan kallad LOU och Lag om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster, nedan kallad LUF anger regelverket för all offentlig upphandling. Kommunen är en juridisk person, även om den består av flera verksamheter med eget resultatansvar, och ses som en upphandlande myndighet. Upphandlingsverksamheten inom kommunen ska i möjligaste mån samordnas, dels i syfte att uppnå bästa möjliga affärsvillkor och totalekonomi och dels för att minimera de administrativa kostnaderna för upphandlingsverksamheten. Samordning ska ske med kommunerna inom upphandlingssamarbetet i norra Bohuslän samt med andra myndigheter, där så är lämpligt. 1. Syfte Reglerna ska vara ett stöd för den som gör beställningar eller handlägger en direktupphandling. Reglerna följer antagen policy för inköp och upphandling. Vid inköp och direktupphandling ska beställaren ha kunskap om både policyn och regler. 2. Beställning Vid beställning skall den som är beställare alltid använda sig av ramavtalen som är tecknade för kommunen. Beställare är skyldiga att göra sig underrättade om vilka ramavtal med tillhörande nettoprislista som finns. Har ramavtal träffats skall dessa nyttjas. Finns däremot inget ramavtal för det aktuella varu-/tjänsteområdet skall detta upphandlas. Efter godkänd leverans av varan eller tjänsten skall fakturan kontrolleras, konteras och attesteras enligt gällande ekonomi- och attestreglemente. Betala aldrig en faktura innan leverans. Stämmer inte fakturan överens med leveransen eller överenskommet pris reklamera omgående och begär om leverans eller kreditfaktura. 3. Behörighet för beställningar och upphandlingar Anställda i kommunen, som avropar från avtal, gör direktupphandlingar, 1

16 Dnr KS/ deltar i upphandlingar samt attesterar fakturor ska ha genomgått en beställarutbildning i ekonomiavdelningens regi. Förvaltningschef är skyldig att tillse att anställda om utför ovan deltar. Ekonomiavdelningen ska erbjuda möjlighet till beställarutbildning i erforderlig omfattning. Godkänd beställare blir man efter deltagande i utbildning. 4. Ramavtal Utformningen av ramavtal beskrivs i LOU/LUF. Ramavtal används för att kommunen på ett affärsmässigt och rationellt sätt ska kunna uppfylla LOUs/LUFs regler. Ramavtal innebär att kommunen har träffat ett avtal med leverantören inom ett specificerat område av varor eller tjänster. Kommunen kan under avtalsperioden göra successiva beställningar med reglerade priser, kommersiella villkor och kvalité. Ramavtal innebär att den som är beställare ska beställa sitt behov direkt hos leverantören. 5. E-handel De varor och tjänster som finns i e-handelssystemet skall beställas i systemet av alla godkända beställare som är upplagda i systemet. Varje förvaltning ansvarar för att godkända beställare får utbildning och tillgång till systemet. 6. Direktupphandling Direktupphandling är en upphandlingsform som är reglerad i LOU och är tillämplig om den upphandlande myndigheten inte har något avtal som omfattar den tänkta vara eller tjänsten samt att värdet inte överstiger 28 procent av tröskelvärdet och enligt LOU, för 2014 är det kr. För LUF gäller 26 procent av tröskelvärdet, för 2014 är det kr. Värdet beräknas för kommuns samlade inköp inom en tänkt avtalsperiod av respektive vara eller tjänst. Finns ingen tänkt avtalsperiod beräknas värdet per kalenderår. Det är inte tillåtet att dela upp upphandlingen i avsikt att komma under de olika beloppsgränserna. Grundläggande för direktupphandling är att upphandling ska göras med utnyttjande av de konkurrensmöjligheter som finns och även i övrigt genomföras affärsmässigt.

17 Dnr KS/ Anbud och anbudsgivare ska behandlas utan ovidkommande hänsyn. De grundläggande principerna i EU:s upphandlingsdirektiv samt kommunens inköps- och upphandlingspolicy gäller även vid direktupphandling. Vid direktupphandling över kr ska kommunens upphandlare kontaktas innan direktupphandling sker, detta för att eventuellt kunna samordna upphandlingen. Samordning ska alltid ske inom kommunen men kan också ske över kommungränserna. 7. Upphandlingsförfarande vid direktupphandling Nedanstående punkter är viktiga att tänka på vid alla nivåer av direktupphandlingar: Alla beloppsgränser gäller exklusive moms. Beloppsgränserna gäller för kommunen som helhet, vilket innebär att nivåerna på direktupphandlingar skall räknas samman inom förvaltningen och mellan de olika förvaltningarna. Kontrollera att leverantörer innehar F-skattsedel och/eller är momsregistrerad. Avtala alltid om vad som gäller för leveransvillkor, fraktavgifter och garantier. Vid avtal/beställning, hänvisa gärna till standardavtal t.ex. ALOS 05. Observera att finansieringsformen inte är avgörande för upphandlingsformen. Alla upphandlingar skall diarieföras. Observera att absolut sekretess gäller under upphandlingsperioden fram tills beslut om leverantör har fattats. Nivå 1 Inköpssumma upp till ett prisbasbelopp Vid enstaka inköp upp till ett prisbasbelopp (För 2015, kr)krävs ingen skriftlig jämförande offertförfrågan. Affärsmässig handläggning ska ändå ske.

18 Dnr KS/ Nivå 2 Inköpssumma över ett prisbasbelopp upp till kr Skriftliga offerter t.ex. via e-post eller via upphandlingssystem bör infordras från, om möjligt, minst tre leverantörer. Anbudssammanställning och beslutsprotokoll innehållande motiv för val av leverantör ska upprättas. Skriftlig beställning ska göras. Nivå 3 Inköpssumma kr till kr för LOU och kr för LUF, enligt år 2014 fastställda värden Vid upphandlingar över kr skall alltid upphandlaren kontaktas innan upphandlingen. Anbud Skriftligt anbud via upphandlingssystem eller per post ska infordras från om möjligt minst tre leverantörer, den rådande konkurrenssituationen skall alltid nyttjas. Dokumentation LOU ställer krav på dokumentation på direktupphandlingar över kr. Konkurrensverket listar nedan vad som ska dokumenteras: Den upphandlande myndighetens namn eller enhetens namn och organisationsnummer. Avtalsföremålet. Avtalets löptid och uppskattat värde samt när avtalet ingicks. Om och hur konkurrensen togs till vara. Vilka leverantörer som tillfrågades och hur många som lämnade anbud. Vilken leverantör som tilldelats avtalet. Det viktigaste skälet för tilldelningen. Blankett för upphandling över ska alltid fyllas i. Förutom blanketten ska det upprättas en anbudssammanställning och ett beslutsprotokoll. I dokumenten skall alla ovanstående punkter finnas med. Annonsering I samverkan med upphandlaren ska annonsering på hemsida och via

19 Dnr KS/ allmänt tillgänglig databas alltid övervägas. Beroende på upphandlingens art även annonsering i lokal press. Anbudsöppning Manuell anbudsöppning ska ske vid förrättning där minst två personer deltar samtidigt. Anbud förtecknas i öppningsprotokoll och ska skriftligen bestyrkas av dem som deltar i förrättningen. Anbud inkomna via upphandlingssystem öppnas i systemet. Frivillig avtalsspärr Möjligheten att iaktta frivillig avtalsspärr ska alltid övervägas tillsammans med upphandlaren. Den frivilliga avtalsspärren föregås av ett tilldelningsbeslut som skickas till de leverantörer som lämnat anbud i upphandlingen. Avtalsspärren gäller i tio dagar och ger leverantörerna möjlighet att överpröva upphandlingen i förvaltningsdomstol. Avtal/beställning Skriftligt avtal eller beställning ska göras. 8. Beslut och avtalstecknande Upprättad delegationsordning inom kommun reglerar ansvarsfördelningen avseende beslut om anskaffning, beslut om att teckna avtal samt rätt att underteckna avtal. Kommunen tecknar inte avtal med leverantörer som bedriver sin verksamhet i strid med lag, avtal eller annat som är allmänt godtaget inom verksamhetsområdet. 9. Hållbar upphandling Miljökraven ska utgå från Konkurrensverkets regler/miljöstyrningsrådets föreskrifter. Krav på miljöhänsyn samt sociala och etiska hänsyn ska vara en naturlig del i all upphandlings- och inköpsverksamhet som utförs av kommunen. Produkter och tjänster som medför så liten klimat - och miljöpåverkan som möjligt med bibehållen funktion ska användas, då det är ekonomiskt försvarbart. Relevanta sociala och etiska krav skall ställas när det är möjligt. Särskild hänsyn ska tas till ILO: s åtta grundläggande konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet samt FN:s barnkonvention. Krav på rikstäckande kollektivavtal eller kollektivavtals liknande villkor ska ställas när det är möjligt.

20 Dnr KS/ Kraven som ställs ska utformas så att de inte diskriminerar leverantörer från andra regioner eller länder, vara proportionerliga, ha en koppling till föremålet för kontraktet, samt vara möjliga att kontrollera. 10. Inköp med betalkort Observera att för alla köp med betalkort gäller fortfarande ramavtal och direktupphandlingsreglerna. Betalkort är till för mindre frekventa inköp för verksamheten. Regler för korthantering och ansökan finns i kommuns policy. 11. Säljare och telefonsäljare Det finns ingen skyldighet att ta emot säljare och det rekommenderas inte mer än i de ramavtal som bygger på säljbesök (exempel yrkeskläder). Är säljare påstridiga hänvisa till kommunens upphandlare eller till förvaltningschefen för verksamheten. Detsamma gäller telefonsäljare. Vid telefonförsäljning är det viktigt att avböja alla eventuella köpbekräftelser eftersom kommunen som juridisk person inte har någon ångerrätt. 12. Regler för privatköp För anställda och förtroendevalda är det ej tillåtet att beställa varor och tjänster för eget bruk i kommunens namn. Det är heller inte tillåtet att köpa varor eller tjänster till kommunen från privatpersoner. Vid inköp för kommunens räkning är det ej tillåtet att använda privata bonus-/medlemskort t ex Med Mera, ICA etc.

21 STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 7 (17) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kf Ks 40 Au 39 Ks/ Val till styrelse AB Strömstads badanstalt s förslag till Kommunfullmäktiges beslut att till ordinarie styrelseledamöter i AB Strömstads badanstalt utse Johan Hilding, Göran Silvemark, Matthias Dalnoki och Malin Berby för mandatperioden att till personliga suppleanter i AB Strömstads badanstalts styrelse utse Catarina Tillery, Per-Arne Joelsson, Helene Berntsson och Clas-Göran Åsberg för mandatperioden Ärendebeskrivning Enligt 6 Bolagsordning och ägardirektiv för AB Strömstads badanstalt ska bolagets styrelse bestå av lägst 5 och högst 7 ledamöter med lika många personliga suppleanter. Styrelsen utses av Kommunfullmäktige i Strömstads kommun för tiden från den ordinarie bolagsstämma som följer närmast efter det val till kommunfullmäktige förrättats intill slutet av den bolagsstämma som följer efter nästa val till kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige har utsett Håkan Eriksson till ordförande och Marcus Engebretsen till vice ordförande i AB Strömstad badanstalt. Förslag till övriga styrelseledamöter för mandatperioden har utsetts av AB Strömstads badanstalts styrelse enligt följande: Ordinarie Johan Hilding Göran Silvemark Matthias Dalnoki Malin Baerby Ersättare Catarina Tillery Per-Arne Joelsson Helene Berndtsson Claes-Göran Åsberg Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Ola Lindström, förvaltningschef Mail från ekonomichef Kjell Andersson, Strömstadsbyggen Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

22 Kommunledningsförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (2) Administrativa avdelningen Ola Lindström, Dnr:KS/ ola.lindstrom@stromstad.se Val till styrelse AB Strömstads badanstalt Kommunledningsförvaltningens förslag till beslut att föreslå föreslå Kommunfullmäktige besluta att för mandatperioden till ordinarie styrelseledamöter i AB Strömstads badanstalt utse Johan Hilding, Göran Silvemark, Matthias Dalnoki och Malin Dalby 2. till personliga suppleanter i AB Strömstads badanstals styrelse utse Catarina Tillery, Per-Arne Joelsson och Clas-Göran Åsberg. Sammanfattning Enligt 6 Bolagsordning och ägardirektiv för AB Strömstads badanstalt ska bolagets styrelse bestå av lägst 5 och högst 7 ledamöter med lika många personliga suppleanter. Styrelsen utses av Kommunfullmäktige i Strömstads kommun för tiden från den ordinarie bolagsstämma som följer närmast efter det val till kommunfullmäktige förrättats intill slutet av den bolagsstämma som följer efter nästa val till kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige har utsett Håkan Eriksson till ordförande och Marcus Engebretsen till vice ordförande i AB Strömstad badanstalt. Förslag till övriga styrelseledamöter för mandatperioden har utsetts av AB Strömstads badanstalts styrelse enligt följande: Ordinarie Johan Hilding Göran Silvemark Matthias Dalnoki Malin Baerby Ersättare Catarina Tillery Per-Arne Joelsson Helene Berndtsson Claes-Göran Åsberg Strömstads kommun (växel) Besöksadress: Kommunledningsförvaltningen (fax) Norra Bergsgatan 23 Administrativa avdelningen ks@stromstad.se Org nr: STRÖMSTAD Bankgiro:

23 2 (2) Beslutsunderlaget Mail från ekonomichef Kjell Andersson, Gull-Britt Eide Tf kommunchef Ola Lindström Administrativ chef Strömstads kommun (växel) Org nr: STRÖMSTAD Bankgiro:

24 Ralf Karlsson Från: Ola Lindström Skickat: den 5 mars :12 Till: Ralf Karlsson Ämne: VB: Styrelseledamöter Från: Kjell Andersson [mailto:kjella@stromstadsbyggen.se] Skickat: den 12 februari :41 Till: Ola Lindström Ämne: VB: Styrelseledamöter Hej Vill bara förvissa mig om att detta kommer med på nästa KF möte, vi har bolagsstämma i april Hej Följande ledamöter är valda av Strömstad Badanstalts styrelse; Förslag till nya styrelseledamöter för mandatperioden Ordinarie Johan Hilding Göran Silvemark Matthias Dalnoki Malin Baerby Ersättare Catarina Tillery Per-Arne Joelsson Helene Berndtsson Claes-Göran Åsberg Med vänlig hälsning Kjell Andersson Ekonomichef strömstadslokaler kjell@stromstadsbyggen.se Västra Klevgatan 9A STRÖMSTAD 1

25 STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 8 (17) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kf Ks/ Val av ny ersättare i AB Strömstadsbyggen Kommunfullmäktige beslutar att utse XXX (S) som ny ersättare i AB Strömstadsbyggen Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige har att utse ny ersättare i AB Strömstadsbyggen efter Pia Tysklind (S) som har beviljats entledigande som ersättare i AB Strömstadsbyggen. Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

26

27 STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 9 (16) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kf Ks 45 Au 45 Ks/ Svar på medborgarförslag - Plusenergibyggen av AB Strömstadsbyggen och Strömstadslokaler s förslag till Kommunfullmäktiges beslut att medborgarförslaget anses besvarad Beslutsmotivering Strömstadsbyggen och Strömstadslokaler jobbar ständigt med att vid nyproduktion bygga bostäder som förbrukar mindre energi. Medan det inte är ekonomiskt försvarbart vid renoveringar. Ärendebeskrivning Mette H. Johansson lämnade in ett medborgarförslag där hon anger att i kommunens "Visioner för Strömstad" går det att läsa att visionen är att: "Strömstad har en balanserad och långsiktigt hållbar utveckling, där livskvalitet, miljö- och kulturvärden stärks". Mette H. Johansson föreslår att gör följande tillägg i uppdraget till Strömstadsbyggen AB och Strömstadslokaler. "Bolaget skall eftersträva ett byggande av bostäder som producerar mer energi än de förbrukar och att detta även gäller vid renoveringar. " Kommunfullmäktige beslutar att remittera motionen till kommunstyrelsen för yttrande. Beslutsunderlag Protokoll Protokoll Kommunfullmäktige Medborgarförslag Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

28 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 21 (30) Sammanträdesdatum Ks 45 Au 45 Ks/ Svar på medborgarförslag - Plusenergibyggen av AB Strömstadsbyggen och Strömstadslokaler beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att medborgarförslaget anses besvarad Beslutsmotivering Strömstadsbyggen och Strömstadslokaler jobbar ständigt med att vid nyproduktion bygga bostäder som förbrukar mindre energi. Medan det inte är ekonomiskt försvarbart vid renoveringar. Ärendebeskrivning Mette H. Johansson lämnade in ett medborgarförslag där hon anger att i kommunens "Visioner för Strömstad" går det att läsa att visionen är att: "Strömstad har en balanserad och långsiktigt hållbar utveckling, där livskvalitet, miljö- och kulturvärden stärks". Mette H. Johansson föreslår att gör följande tillägg i uppdraget till Strömstadsbyggen AB och Strömstadslokaler. "Bolaget skall eftersträva ett byggande av bostäder som producerar mer energi än de förbrukar och att detta även gäller vid renoveringar. " Kommunfullmäktige beslutar att remittera motionen till kommunstyrelsen för yttrande. Beslutsunderlag Protokoll Kommunfullmäktige Medborgarförslag Arbetsutskottets förslag till s beslut att medborgarförslaget anses besvarad med motivering att Strömstadsbyggen och Strömstadslokaler jobbar ständigt med att vid nyproduktion bygga bostäder som förbrukar mindre energi. Medan det inte är ekonomiskt försvarbart vid renoveringar. Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

29 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 22 (30) Sammanträdesdatum Beslutsgång Ordföranden frågar om s arbetsutskotts förslag till beslut antas och finner att så sker. Beslut skickas till Diariet Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

30 STRÖMSTADS KOMMUN ~ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sanunanh'ädesdatum Sida 3 (29) Kf 13 Ks/ Medborgarförslag - Plusenergibyggen av AB Strömstadsbyggen och Strömstadiokaler Kommunfullmäktige beslutar att överlämna medborgarförslaget till för yttrande Ärendebeslrrivning Mette H. Johansson lämnade in ett medborgarförslag där hon anger att i komn1unens "Visioner för Strömstad" går det att läsa att visionen är att: "Strömstad har en balanserad och långsiktigt hållbar utveckling, där livskvalitet, miljö- och kulturvärden stärks". Mette H. Johansson föreslår att gör följande tillägg i uppdraget till Strömstadsbyggen AB och Strömstadiokaler. "Bolaget skall eftersträva ett byggande av bostäder som producerar mer energi än de förbrukar och att detta även gäller vid renoveringar. " Beslutsunderlag Medborgarförslag Beslutsgång Kommunfullmäktiges presidie föreslår att överlämna medborgarförslaget till AB Strömstadsbyggen och AB Strömstadslokaler för yttrande Ronnie Brorsson (s) yrkar på att medborgarförslaget ska överlämnas till. kol11l1lunstyrelseil föryttrancle... Ordförande ställer proposition på presidiets förslag och Ronnie Brorssons (s) yrkande och finner bifall för Ronnie Brorsson (s) förslag till beslut. Delges: Justerandes sign ~~O Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E -postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida: W\V\v.stromstad.se

31 Strömstad Strömstads kommun Kommunfullmäktige Medborgarförslag Plusenergibyggen av AB Strömstadsbyggen och Strömstadlokaler. I kommunens Visioner för Strömstad går det att läsa att visionen är att: Strömstad har en balanserad och långsiktigt hållbar utveckling, där livskvalitet, miljö- och kulturvärden stärks. Vidare kan man läsa att: Hållbar utveckling handlar om en medveten och balanserad användning av olika resurser, till exempel: Naturresurser och att vår miljö är en av våra viktigaste tillgångar. Solen, vatten och berg ger oss naturresurser som kan hjälpa Strömstad kommun att leva upp till sin vision. Man kan enligt lagen inte kräva i detaljplanerna att folk ska bygga plusenergihus, då det är ett "kortsiktigt" uttryck för något som ska vara långsiktigt. Kommunen skulle kunna, i sina kontrakt när man säljer kommunala tomter, kräva av sina kunder, att de bygger fastigheter som skapar mer energi än de förbrukar. Med det sagt, innan man pekar finger åt medborgare och företag och säger vad de ska göra med sina byggen, bör man peka inåt. Strömstad kommun äger Bolaget AB Strömstadsbyggen och Strömstadlokaler. I dessa bolag finns all chans och möjlighet att gå före som ett gott exempel och samtidigt sträva efter att leva upp till sina visioner. Jag föreslår att gör följande tillägg i uppdraget till Strömstadsbyggen AB och Strömstadlokaler. Bolaget skall eftersträva ett byggande av bostäder som producerar mer energi än de förbrukar och att detta även gäller vid renoveringar. Mette H. Johansson Tredje Musseronvägen STRÖMSTAD

32

33 STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 10 (16) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kf Ks 41 Au 40 Ks/ Svar på motion - Bristen på bostäder s förslag till Kommunfullmäktiges beslut att motionen anses besvarad Beslutsmotivering Tekniska nämnden respektive Miljö- och byggnämnden har redovisat genomförda inventeringar. Ärendebeskrivning I motion till Kommunfullmäktige har Margareta Fredriksson, Lars Tysklind, Anette Andersson och Åke Sundemar (FP) begärt att få till stånd en inventering av kommunalt ägda markområden och tomter för bostäder samt en sammanställning av godkända detaljplaner som inte utnyttjats fullt ut av det privata eller kommunen. Kommunfullmäktige beslutade att remittera ärendet till Tekniska nämnden samt till Miljö- och byggnämnden. Tekniska nämnden respektive Miljö- och byggnämnden har genomfört inventeringar vilka redovisats i tjänsteskrivelser antagna av respektive nämnd. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Ola Lindström, administrativ chef Tjänsteskrivelse Förvaltningschefen Miljö- och byggförvaltningen Miljö- och byggnämndens protokoll Tjänsteskrivelse Mark- och exploateringschef Tekniska förvaltningen Tekniska nämndens protokoll Kommunfullmäktiges protokoll Motion Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

34 Kommunledningsförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (1) Administrativa avdelningen Ola Lindström, Dnr:KS/ ola.lindstrom@stromstad.se Svar på motion Bristen på bostäder Kommunledningsförvaltningens förslag till beslut s arbetsutskott beslutar föreslå föreslå Kommunfullmäktige besluta att motionen anses besvarad då Tekniska nämnden respektive Miljö och byggnämnden redovisat genomförda inventeringar. Sammanfattning I motion till Kommunfullmäktige har Margareta Fredriksson, Lars Tysklind, Anette Andersson och Åke Sundemar (FP) begärt att få till stånd en inventering av kommunalt ägda markområden och tomter för bostäder samt en sammanställning av godkända detaljplaner som inte utnyttjats fullt ut av det privata eller kommunen. Kommunfullmäktige beslutade att remittera ärendet till Tekniska nämnden samt till Miljö och byggnämnden. Tekniska nämnden respektive Miljö och byggnämnden har genomfört inventeringar vilka redovisats i tjänsteskrivelser antagna av respektive nämnd. Beslutsunderlaget Tjänsteskrivelse Förvaltningschefen Miljö och byggförvaltningen Miljö och byggnämndens protokoll Tjänsteskrivelse Mark- och exploateringschef Tekniska förvaltningen Tekniska nämndens protokoll Kommunfullmäktiges protokoll Motion FP Gull Britt Eide Tf kommunchef Ola Lindström Administrativ chef Strömstads kommun (växel) Besöksadress: Kommunledningsförvaltningen (fax) Norra Bergsgatan 23 Administrativa avdelningen ks@stromstad.se Org nr: STRÖMSTAD Bankgiro:

35 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Miljö- och byggnämnden Sida 10 MBN 216 Dnr MBN/ Svar på remiss från Kommunfullmäktige rörande motion från Folkpartiet Liberalerna angående bristen på bostäder Beslutsmotivering Miljö- och byggförvaltningen har övergripande, utifrån tillgängligt material analyserat och försökt sammanställa hur många tomter det finns inom godkända detaljplaner som inte utnyttjas fullt ut, privata eller kommunala. Det finns uppskattningsvis ca 400 byggrätter varav ungefär hälften uppfattas vara i rullning mot att bebyggas. Ärendebeskrivning Föreligger motion från Folkpartiet Liberalerna angående bristen på bostäder daterad Fullmäktige beslutade sända motionen remiss till Tekniska respektive Miljö- och byggnämnden. Miljö- och byggnämnden mottog remiss i ärendet. Beslutsunderlag Fullmäktiges motion i ärendet daterad Rapport: Obebyggda byggrätter, Viss icke-ianspråktagen detaljplanelagd mark för bostadsändamål Utredning: Byggrätter inom detaljplaner på Kosteröarna Översiktsplan för Strömstads kommun antagen Miljö- och byggförvaltningens förslag till Miljö- och byggnämndens beslut: att ställa sig bakom förvaltningens tjänsteskrivelse så som sin egen. Miljö- och byggnämnden beslutar att ställa sig bakom förvaltningens tjänsteskrivelse så som sin egen. Expedieras till: Kommunfullmäktige Akten Justerandes sign Adress: Strömstads kommun Miljö- och byggnämnden Strömstad Telefon: Fax: Nämndens E-postadress: mbn@stromstad.se Kommunens webbsida:

36 Miljö- och byggförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (3) MBN - Administrativ avdelning Dnr MBN/ michael.olsson@stromstad.se KS/ Kommunfullmäktige Motion från Folkpartiet Liberalerna angående bristen på bostäder Bedömning Anse motionen besvarad Sammanfattning av ärendet Föreligger motion från Folkpartiet Liberalerna angående bristen på bostäder daterad Fullmäktige beslutade sända motionen remiss till Tekniska respektive Miljö och byggnämnden. Miljö och byggnämnden mottog remiss i ärendet. Ärendet Folkpartiet Liberalerna anger att eftersom bristen på bostäder utgör det största hindret vid nyrekrytering av personal är det viktigt att synliggöra och marknadsföra de planer, markområden och tomter som finns i kommunen. Folkpartiet vill få till stånd en inventering av samtliga kommunalt ägda markområden och godkända detaljplaner som inte utnyttjas fullt ut, privata eller kommunala. Samma frågeställning har tidigare i år varit föremål för en analys. Under vintern var Strömstads kommun en av de tio kommuner som Länsstyrelsen har haft i uppdrag att inventera. Resultat återfinns i rapporten Obebyggda byggrätter, Viss icke ianspråktagen detaljplanelagd mark för bostadsändamål. Länsstyrelsen har gjort en GIS inventering av områden som uppfyller kriterierna att vara belägna inom detaljplan, vara avsedd för bostadsändamål samt vara icke ianspråktagna. Därefter har Länsstyrelsen genomfört intervjuer med tjänstemän från de utvalda kommunerna och med byggherrar och entreprenörer och därefter sammanställt underlaget och gjort en analys med samlade slutsatser. I samband med detta underlag genomförde miljö och byggförvaltningen en översyn av icke ianspråktagen detaljplanelagd mark för bostadsändamål inom Strömstads kommun. Det finns uppskattningsvis ca 400 byggrätter varav ungefär hälften uppfattas vara i rullning mot att bebyggas. i Resultatet återges översiktligt i Länsstyrelsens rapport. Strömstads kommun (exp) Besöksadress: Miljö- och byggförvaltningen (fax) N. Bergsgatan 23 MBN - Administrativ avdelning mbn@stromstad.se Org nr: STRÖMSTAD Bankgiro:

37 2 (3) Även kommunens översiktsplan antagen ger information. Enligt en översiktlig sammanställning gjord i september 2012 av antal bostäder för helårsändamål i antagna och pågående detaljplaneområden fanns en outnyttjad kapacitet av ca 400 lägenheter/boenden. Huvuddelen av plankapaciteten återfinns i Mällbydalen som i skrivande stund är under utbyggnad. Bygglov är nyligen beviljat för flerfamiljshus (44 lägenheter) i Strömstadsbyggens regi. I övrigt finns en ny detaljplan antagen i Skee (25 30 boendeenheter) där projektering påbörjas. Stareområdet är ett annat område där det i skrivande stund pågår exploatering av nya privata detaljplaneområden. Ytterligare områden och nya (privata) detaljplaner förväntas kunna antas under hösten vintern I övrigt består tomtreserven av enstaka privata tomter/byggrätter inom gamla detaljplaner. På Kosteröarna för att nämna ett exempel återfinns ca 35 icke ianspråktagna byggrätter. Enstaka privata byggrätter i gamla planområden sparas ofta för framtida behov. Miljö och byggnämnden arbetar med framtagande av detaljplaner, t.ex. Canning som är ett område där ett stort antal byggrätter kan skapas. Arbetet med Mällbyhöjden är påbörjat vilket är ett annat exempel där många byggrätter/boendeenheter kan tillskapas. Framtida bebyggelse planeras inom de i kommunens översiktsplan redovisade utvecklingsområdena vilka enligt översiktsplanen kan rymma ca nya bostäder, i blandade storlekar och upplåtelseformer. Huvuddelen av bostäderna ska tillkomma inom Strömstad Skeeområdet. Ytterligare precisering och ställningstagande sker i de fördjupade översiktsplaner som är i process. Beslutsunderlag Fullmäktiges motion i ärendet daterad Rapport: Obebyggda byggrätter, Viss icke ianspråktagen detaljplanelagd mark för bostadsändamål Utredning: Byggrätter inom detaljplaner på Kosteröarna Översiktsplan för Strömstads kommun antagen I tjänsten Michael Olsson Strömstads kommun (växel) Org nr: STRÖMSTAD Bankgiro:

38 3 (3) Förvaltningschef Strömstads kommun (växel) Org nr: STRÖMSTAD Bankgiro:

39 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Tekniska nämnden Sida 15 TN 90 Dnr TN/ KS/ Svar på motion angående bristen på bostäder Beslutsmotivering Tekniska förvaltningen har genomfört en inventering och sammanställning av de kommunala bostadstomterna. Strömstads kommun har förnärvarande tre osålda bostadstomter; Norrkärr 1:245 (Seläter) och Norrkärr 1: (Monelidsvägen). Projektering pågår för ett nytt bostadsområde om ca bostadstomter i Skee centrum (detaljplan för del av Hjältsgård 6:1). Framtida planerade bostadsområden är Canning där detaljplanearbete pågår samt på Mällbyhöjden. Ärendebeskrivning I en motion till Kommunfullmäktige har Margareta Fredriksson, Lars Tysklind, Anette Andersson och Åke Sundemar (FP) begärt att få till stånd en inventering av kommunalt ägda markområden och tomter för bostäder samt en sammanställning av godkända detaljplaner som inte utnyttjats fullt ut av det privata eller kommunen. Kommunfullmäktige beslutade att remittera ärendet till Tekniska nämnden samt till Miljö- och byggnämnden. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse, Kristin Ulfstad, Mark- och exploateringschef Motion Tekniska förvaltningens förslag till Tekniska nämndens beslut: att ställa sig bakom förvaltningens tjänsteskrivelse som svar på motionen att föreslå Kommunfullmäktige besluta att motionen anses besvarad. Tekniska nämnden beslutar att efter redaktionell ändring ställa sig bakom förvaltningens tjänsteskrivelse som svar på motionen att föreslå Kommunfullmäktige besluta att motionen anses besvarad forts Justerandes sign Adress: Strömstads kommun Tekniska nämnden Strömstad Telefon: Fax: Nämndens E-postadress: tn@stromstad.se Kommunens webbsida på internet:

40 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Tekniska nämnden Sida 16 TN 90 forts Dnr TN/ Expedieras till: Kommunfullmäktige Mark- och exploateringschef Kristin Ulfstad Akten Justerandes sign Adress: Strömstads kommun Tekniska nämnden Strömstad Telefon: Fax: Nämndens E-postadress: Kommunens webbsida på internet:

41 Tekniska förvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (2) Kristin Ulfstad tele KS/ Kristin.ulfstad@stromstad.se TN/ Motion angående bristen på bostäder- remissvar Tekniska förvaltningens förslag till beslut Motionen anses besvarad. Beslutsmotivering Tekniska förvaltningen har genomfört en inventering och sammanställning av de kommunala bostadsfastigheterna. Strömstads kommun har förnärvarande tre osålda bostadstomter; Norrkärr 1:245 (Seläter) och Norrkärr 1: (Monelidsvägen). Projektering pågår för ett nytt bostadsområde om ca bostadstomter i Skee centrum (detaljplan för del av Hjältsgård 6:1). Framtida planerade bostadsområden är Canning där detaljplanearbete pågår samt på Mällbyhöjden. Sammanfattning av ärendet I en motion till kommunfullmäktige har Margareta Fredriksson, Lars Tysklind, Anette Andersson och Åke Sundemar (FP) begärt att få till stånd en inventering av kommunalt ägda markområden och tomter för bostäder samt en sammanställning av godkända detaljplaner som inte utnyttjats fullt ut av det privata eller kommunen. Kommunfullmäktige beslutade att remittera ärendet till Tekniska nämnden samt till Miljö- och byggnämnden. Ärendet Tekniska förvaltningen har genomfört en inventering och sammanställning av de kommunala bostadsfastigheterna. Strömstads kommun har förnärvarande tre osålda bostadstomter; Norrkärr 1:245 (Seläter) och Norrkärr 1: (Monelidsvägen). Projektering pågår för ett nytt bostadsområde om ca bostadstomter i Skee centrum (detaljplan för del av Hjältsgård 6:1). Framtida planerade bostadsområden är Canning där detaljplanearbete pågår samt på Mällbyhöjden. I övrigt sker ställningstaganden om nya bostadsområden i de fördjupade översiktsplanerna Norra Kustområdet, Södra Kustområdet samt Strömstad tätort med Skee, vilka handläggs av Kommunledningsförvaltningen. Strömstads kommun (växel) Besöksadress: Tekniska förvaltningen (fax) Bergsgatan tn@stromstad.se Org nr: STRÖMSTAD Bankgiro:

42 2 (2) Försäljningen av de kommunala bostadstomterna sker via den kommunala tomtkön. Samtliga personer som anmäler sig till tomtkön erbjuds de tomter som för närvarande finns till försäljning. Information om samtliga bostadstomter finns på kommunens hemsida. Ytterligare marknadsföring av tomter har inte förvaltningen ansett som nödvändigt. Beslutsunderlag Motion I tjänsten Kristin Ulfstad Mark- och exploateringschef Tekniska förvaltningen Strömstads kommun (växel) Org nr: STRÖMSTAD Bankgiro:

43 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 3 (22) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kf 32 Ks/ Motion från Folkpartiet Liberalerna angående bristen på bostäder Kommunfullmäktige beslutar att: motionen remitteras till Tekniska nämnden samt till Miljö och Byggnämnden. Ärendebeskrivning Folkpartiet har inkommit med en motion där de anger att eftersom bristen på bostäder utgör det största hindret vid rekrytering av personal är det viktigt att synliggöra och marknadsföra de planer, markområden och tomter som finns i kommunen. Folkpartiet vill få till stånd en inventering av samtliga kommunalt ägda markområden och av godkända detaljplaner som inte utnyttjats fullt ut, privata eller kommunala. Folkpartiet föreslår att motionen remitteras till Tekniska nämnden samt till Miljö- och Byggnämnden. Beslutsunderlag Motion Beslutsgång Ordförande föreslår att kommunfullmäktige beslutar att ställa sig bakom Folkpartiet förslag att motionen remitteras till Tekniska nämnden samt till Miljöoch Byggnämnden och finner det bifallet Delges: Diariet Tekniska nämnden: tn@stromstad.se Miljö- och byggnämnden: mbn@stromstad.se Folkpartiet: margareta.fredriksson@stromstad.se Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

44 Folkpartiet Liberalerna Strömstad Motion från Folkpartiet Liberalerna ang. bristen på bostäder Vid kontakter med företag, organisationer, skolor nämns allt oftare bristen på bostäder som det största hindret / problemet vid rekryteringar av personal. Det finns folk som vill flytta till Strömstad för att arbeta men det finns inga bostäder att tillgå. Det är därför viktigt att synliggöra och marknadsföra de planer, markområden och tomter som finns i kommunen. Folkpartiet vill ha till stånd en inventering av samtliga kommunalt ägda markområden och tomter så att entreprenörer och privatpersoner som vill bygga bostäder vet vad som finns tillgängligt. En redovisning bör innehålla såväl kvartersnamn som gatuadresser. Dessutom föreslår vi en inventering av godkända detaljplaner som inte utnyttjats fullt ut. Privata eller kommunala. Finns det sådana planer bör en första åtgärd vara att kontakta planinnehavarna för att se om utbyggnad kan ske. Även här vill vi ha en redovisning. Då bostadsbyggandet får ses som en av de enskilt viktigaste frågorna i ett expansivt Strömstad förutsätter vi snabb handläggning av ärendet. Vårt yrkande: Att motionen remitteras till Tekniska nämnden samt till Miljö och Byggnämnden. För Folkpartiet Liberalerna.. Margareta Fredriksson.. Lars Tysklind.. Håkan Eriksson.. Anne-Lise Lindmark.. Anette Andersson.. Åke Sundemar

45 STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 11 (16) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kf Ks 42 Au 41 Ks/ Svar på motion - Öka tillgängligheten på Österröd s förslag till Kommunfullmäktiges beslut att avslå motionen Beslutsmotivering Tekniska nämnden beslutar att inte rekommendera en granskning av verksamheten eller att förändringar genomförs i betalsystem och öppettider på Österröds Återvinningscentral Ärendebeskrivning I motion till Kommunfullmäktige anger Lars Tysklind, Margareta Fredriksson, Håkan Eriksson, Anne-Lise Lindmark, Åke Sundemar och Anette Andersson (fp) att den som rör sig på småvägarna i Strömstad, utanför centrum, upptäcker snart att det finns saker vid sidan av vägarna som inte borde finnas där. Det handlar om grovsopor av olika slag. En anledning till att sopor hamnar i naturen kan vara att man försökt lämna soporna på Österöd, men att det har varit stängt. Det vill säja på kvällar och helger. Det behövs en utvärdering och översyn av betalsystemet. Målet med åter-vinningen får förmodas vara att man ska samla in och ta tillvara så mycket som möjligt. Flitigt användande av möjligheten att lämna grovsopor bör stimuleras. Ett sätt kan vara att det varje lördag är gratis att lämna soporna Förslagsställarna föreslår att Tekniska nämnden skyndsamt ser över verksamheten, och kommer med förslag till förbättringar vad beträffar öppettider och avgifter. Kommunfullmäktige beslutar att sända motionen till Tekniska nämnden för yttrande. Tekniska nämnden beslutar att inte rekommendera en granskning av verksamheten eller att förändringar genomförs i betalsystem och öppettider på Österröds Återvinningscentral Beslutsunderlag Protokoll Tekniska nämnden Protokoll Kommunfullmäktige Motion från Folkpartiet Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

46 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Tekniska nämnden Sida 2 TN 113 Dnr TN/ Svar på motion från Folkpartiet om ökad tillgänglighet på Österröd - KS/ Enligt förslagsställarna har den allmänna nedskräpningen i vår kommun ökat. Anledningen tror man beror på att bomsystemet införts på Återvinningscentralen och att det under kvällar och helger är begränsade öppettider. Folkpartiet vill att Tekniska nämnden skyndsamt ser över verksamheten och kommer med förbättringar vad beträffar öppettider och avgifter. Enligt miljöavdelningen har inte antalet ärende gällande dumpning av grovsopor och hushållsavfall ökat det senaste året. Renhållningsavdelningen har inte heller märkt av någon förändring i antal anmälda fall. Mängden inkommande grovsopor till Återvinningscentralen ökar varje år, även det senaste året efter införandet av bomsystemet. Renhållningsavdelningen har märkt att antalet besök per hushåll minskat. Besöken är mer genomtänkta, sorteringen bättre och miljön på området har blivit lugnare. Antalet renhållningsabonnenter ökade vid införandet av bomsystemet. Verksamhetsbesök ökade med 100 procent under det senaste året. Man har idag kontroll på när kunderna väljer att besöka Återvinningscentralen. Största besökardagarna är måndagar och fredagar. En förklaring kan vara att många av våra kommuninvånare jobbar helger och kvällar. Österröd håller öppet 48 timmar/vecka. Utöver detta är det öppet första lördagen i varje månad. En mobil Återvinningscentral på Koster är öppen 8 lördagar/år. Tekniska förvaltningens förslag till Tekniska nämndens beslut: att inte rekommendera en granskning av verksamheten eller att förändringar genomförs i betalsystem och öppettider på Österröds Återvinningscentral samt att föreslå Kommunfullmäktige anta svaret på motionen. forts Justerandes sign Adress: Strömstads kommun Tekniska nämnden Strömstad Telefon: Fax: Nämndens E-postadress: tn@stromstad.se Kommunens webbsida på internet:

47 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Tekniska nämnden Sida 3 TN 113 forts Dnr TN/ Tekniska nämnden beslutar att inte rekommendera en granskning av verksamheten eller att förändringar genomförs i betalsystem och öppettider på Österröds Återvinningscentral att föreslå Kommunfullmäktige anta svaret på motionen. Hans-Robert Hansson (FP) reserverar sig mot beslutet att inte se över öppettiderna. Expedieras till: Kommunfullmäktige Avdelningschef Eiton Ohlsson Akten Justerandes sign Adress: Strömstads kommun Tekniska nämnden Strömstad Telefon: Fax: Nämndens E-postadress: tn@stromstad.se Kommunens webbsida på internet:

48 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 8 (11) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kf 66 Ks/ Motion om att öka tillgängligheten på Österröd Kommunfullmäktige beslutar att remittera motionen till Tekniska nämnden för yttrande Ärendebeskrivning Lars Tysklind, Margareta Fredriksson, Håkan Eriksson, Anne-Lise Lindmark, Åke Sundemar och Anette Andersson (fp) har inkommit med en motion där de anger att den som rör sig på småvägarna i Strömstad, utanför centrum, upptäcker snart att det finns saker vid sidan av vägarna som inte borde finnas där. Det handlar om grovsopor av olika slag. En anledning till att sopor hamnar i naturen kan vara att man försökt lämna soporna på Österöd, men att det har varit stängt. Det vill säja på kvällar och helger. Det behövs en utvärdering och översyn av betalsystemet. Målet med återvinningen får förmodas vara att man ska samla in och ta tillvara så mycket som möjligt. Flitigt användande av möjligheten att lämna grovsopor bör stimuleras. Ett sätt kan vara att det varje lördag är gratis att lämna soporna. Folkpartiet föreslår därför att Tekniska nämnden skyndsamt ser över verksamheten, och kommer med förslag till förbättringar vad beträffar öppettider och avgifter. Beslutsunderlag Motion Beslutsgång Kommunfullmäktiges presidie föreslår att remittera motionen till Tekniska nämnden för yttrande Ordförande ställer proposition på presidiet förslag till beslut och finner det bifallet. Expedieras: Diariet Tekniska nämnden Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

49

50

51 STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 12 (16) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kf Ks 43 Au 42 Ks/ Svar på motion - Samla Tekniska förvaltningen s förslag till Kommunfullmäktiges beslut att avslå motionen. Beslutsmotivering Tekniska nämnden mot bakgrund av förvaltningschefens tjänsteskrivelse förordar nuvarande plats bakom brandstationen. Ärendebeskrivning Lars Tysklind, Margareta Fredriksson, Håkan Eriksson, Anne-Lise Lindmark, Åke Sundemar och Anette Andersson (fp) har inkommit med en motion där de anger att Tekniska förvaltningen på TP (Centrallagret), behöver ersättningslokaler, då de nuvarande börjar bli till en arbetsmiljöfråga. Genom att omlokalisera den verksamheten frigörs tomtmark, som skapar utvecklingsmöjligheter för Räddningstjänstens verksamheter. Folkpartiet föreslår att den Tekniska förvaltningen samlas på Österöd Kommunfullmäktige beslutar att sända motionen till Tekniska nämnden för yttrande. Tekniska nämnden beslutar , 121 att ställa sig bakom förvaltningschefens tjänsteskrivelse samt att föreslå Kommunfullmäktige anta svaret på motionen. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Ola Lindström, administrativ chef Tjänsteskrivelse, förvaltningschefen Tekniska förvaltningen Tekniska nämndens protokoll 121, Kommunfullmäktiges protokoll 65, Motion Folkpartiet Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

52 Kommunledningsförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (1) Administrativa avdelningen Ola Lindström, Dnr:KS/ ola.lindstrom@stromstad.se Svar på motion Samla Tekniska förvaltningen Kommunledningsförvaltningens förslag till beslut att avslå motionen. Sammanfattning Av förvaltningschefens tjänsteskrivelse framgår att Tekniska förvaltningen tidigare har prövat om området på Österröd kunde vara av intresse för placering av tänkt byggnad. Förvaltningen har inget att invända mot den geografiska placeringen. Däremot finns det begränsningar vad gäller de geotekniska förutsättningarna (stor risk för marksättningar), befintligt va ledningsstråk, gällande detaljplan (naturmark). På nuvarande plats vid brandstationen finns redan verkstad, tvätthall, förråd, lagerbyggnad, sand och saltförråd, kallgarage samt en byggnad för skötsel av kommunens bilpark, vilket gör att kostnaderna skjuter i höjden då även dessa byggnader måste ersättas. Tekniska förvaltningen förordar därför mot bakgrund av ovan nuvarande plats bakom brandstationen. Tekniska nämnden beslöt , 121 att ställa sig bakom förvaltningschefens tjänsteskrivelse samt att föreslå Kommunfullmäktige anta svaret på motionen. Beslutsunderlaget Tjänsteskrivelse Förvaltningschefen Tekniska förvaltningen Tekniska nämndens protokoll 121, Kommunfullmäktiges protokoll 65, Motion FP Gull Britt Eide Tf kommunchef Ola Lindström Administrativ chef Strömstads kommun (växel) Besöksadress: Kommunledningsförvaltningen (fax) Norra Bergsgatan 23 Administrativa avdelningen ks@stromstad.se Org nr: STRÖMSTAD Bankgiro:

53 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Tekniska nämnden Sida 14 TN 121 Dnr TN/ Svar på remiss från Kommunfullmäktige på motion från Lars Tysklind, Margareta Fredriksson (FP), m.fl. med rubriken Samlande av Tekniska förvaltningen på Österröd KS/ Föreligger remiss från Kommunfullmäktige samt tjänsteskrivelse från förvaltningschef Lars Strandlund daterad Tekniska förvaltningens förslag till Tekniska nämndens beslut: att ställa sig bakom förvaltningschefens tjänsteskrivelse samt att föreslå Kommunfullmäktige anta svaret på motionen. Tekniska nämndens protokollsanteckningar: Yrkande Hans-Robert Hansson (FP) yrkar att Tekniska nämnden inte ställer sig bakom förvaltningens tjänsteskrivelse samt att inte föreslå Kommunfullmäktige anta svaret på motionen. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på Tekniska förvaltningens förslag och Hans-Robert Hanssons yrkande och finner att Tekniska nämnden beslutar i enlighet med Tekniska förvaltningens förslag. Tekniska nämnden beslutar att ställa sig bakom förvaltningschefens tjänsteskrivelse samt att föreslå Kommunfullmäktige anta svaret på motionen. Hans-Robert Hansson (FP) reserverar sig mot beslutet. Expedieras till: Kommunfullmäktige Akten Justerandes sign Adress: Strömstads kommun Tekniska nämnden Strömstad Telefon: Fax: Nämndens E-postadress: tn@stromstad.se Kommunens webbsida på internet:

54 Tekniska förvaltningen Tjänsteskrivelse Lars Strandlund tele Dnr: TN/ Svar på remiss från KF över motion från Lars Tysklind (fp), Margareta Fredriksson (fp), m.fl. med rubriken Samlande av Tekniska förvaltningen på Österröd.. Tekniska förvaltningen har under flera år arbetat för att få riva nuvarande byggnad (TP) och ersätta den med en modern, miljövänlig och ändamålsenlig byggnad på nuvarande område. Anledningen har främst varit att nuvarande byggnad inte uppfyller elementära krav på god arbetsmiljö samt att uppvärmning sker med eldningsolja (ca 50 m3/år). Tanken har varit att samla så många som möjligt av förvaltningens personal på, undantaget de som idag har sin arbetsplats på Österröd eller på VA-verket, samma arbetsställe för att effektivare kunna bedriva den dagliga verksamheten. Problemen med att komma vidare i saken har som förvaltningen uppfattar det varit, dels begränsade ekonomiska resurser samt under senare år även frågan om post- och varudistributionen skall ske på annat sätt i framtiden. Tekniska förvaltningen har tidigare prövat om området på Österröd kunde vara av intresse för placering av tänkt byggnad. Förvaltningen har inget att invända mot den geografiska placeringen. Däremot finns det begränsningar vad gäller de geotekniska förutsättningarna (stor risk för marksättningar), befintligt valedningsstråk, gällande detaljplan (naturmark). På nuvarande plats vid brandstationen finns redan verkstad, tvätthall, förråd, lagerbyggnad, sand- och saltförråd, kallgarage samt en byggnad för skötsel av kommunens bilpark, vilket gör att kostnaderna skjuter i höjden då även dessa byggnader måste ersättas. Tekniska förvaltningen förordar därför mot bakgrund av ovan nuvarande plats bakom brandstationen. Tekniska förvaltningen Förvaltningschef Lars Strandlund Strömstads kommun (växel) Besöksadress: Tekniska förvaltningen (fax) N Bergsgatan tn@stromstad.se Org nr: STRÖMSTAD Bankgiro:

55 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 7 (11) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kf 65 Ks/ Motion om samlande av tekniska förvaltningen på Österröd Kommunfullmäktige beslutar att remittera motionen till Tekniska nämnden för yttrande Ärendebeskrivning Lars Tysklind, Margareta Fredriksson, Håkan Eriksson, Anne-Lise Lindmark, Åke Sundemar och Anette Andersson (fp) har inkommit med en motion där de anger att Tekniska förvaltningen på TP (Centrallagret), behöver ersättningslokaler, då de nuvarande börjar bli till en arbetsmiljöfråga. Genom att omlokalisera den verksamheten frigörs tomtmark, som skapar utvecklingsmöjligheter för Räddningstjänstens verksamheter. Folkpartiet föreslår att den Tekniska förvaltningen samlas på Österöd Beslutsunderlag Motion Beslutsgång Kommunfullmäktiges presidie föreslår att remittera motionen till Tekniska nämnden för yttrande Ordförande ställer proposition på presidiet förslag till beslut och finner det bifallet. Expedieras: Diariet Tekniska nämnden Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

56

57 STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 13 (16) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kf Ks 46 Au 46 Ks/ Svar på motion - Enhetlig skyltning skapar ökad tillgänglighet s förslag till Kommunfullmäktiges beslut att motionen anses besvarad Beslutsmotivering Kommunen kommer att lyfta frågan vid kommande möte med Trafikverket. Ärendebeskrivning Peter Birgersson Dafteryd (c) har inkommit med en motion där han anger att Strömstads kommun har tillsammans med övriga kommuner i Bohuslän undertecknat avsiktsförklaringen för Ett enat Bohuslän. Detta till följd av att Bohuslän 2012 utsågs till en av fem nationella pilotdestinationer med särskilt stöd från Näringsdepartementet via Tillväxtverket. Projektet Bohuslän på export ska stärka vår internationella konkurrenskraft. Vi ska bidra med goda exempel och innovativa lösningar som kan stärka hela Sverige som besöksmål. Vi vill stärka varumärket Bohuslän och vara ett verktyg för besöksnäringen inom såväl kommunikation som inom produktutveckling. Sedan fem år tillbaka har vi i Strömstads kommun fått ett fantastiskt, kvalitativ besöksmål, som verkligen sätter oss på kartan nationellt och internationellt Kosterhavets Nationalpark. Oavsett om det gäller nyutvecklade produkter, Nationalparken, andra besöksmål eller boendeanläggningar så saknar vi idag en enhetlig skyltning som tillgängliggör dessa för besökarna. Centerpartiet i Strömstad föreslår kommunfullmäktige besluta: att med bakgrund av Kosterhavets Nationalpark som internationellt besöksmål och vårt deltagande i projektet Bohuslän på Export ta initiativet till ett pilotprojekt tillsammans med Trafikverket för att skapa en enhetlig skyltning från E6 och länsvägarna till våra sevärdheter, besöksmål och boendeanläggningar. Kommunfullmäktige beslutar att remittera motionen till kommunstyrelsen för yttrande. Beslutsunderlag Protokoll Protokoll Kommunfullmäktige Motion Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

58 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 23 (30) Sammanträdesdatum Ks 46 Au 46 Ks/ Svar på motion - Enhetlig skyltning skapar ökad tillgänglighet beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att motionen anses besvarad Beslutsmotivering Kommunen kommer att lyfta frågan vid kommande möte med Trafikverket. Ärendebeskrivning Peter Birgersson Dafteryd (c) har inkommit med en motion där han anger att Strömstads kommun har tillsammans med övriga kommuner i Bohuslän undertecknat avsiktsförklaringen för Ett enat Bohuslän. Detta till följd av att Bohuslän 2012 utsågs till en av fem nationella pilotdestinationer med särskilt stöd från Näringsdepartementet via Tillväxtverket. Projektet Bohuslän på export ska stärka vår internationella konkurrenskraft. Vi ska bidra med goda exempel och innovativa lösningar som kan stärka hela Sverige som besöksmål. Vi vill stärka varumärket Bohuslän och vara ett verktyg för besöksnäringen inom såväl kommunikation som inom produktutveckling. Sedan fem år tillbaka har vi i Strömstads kommun fått ett fantastiskt, kvalitativ besöksmål, som verkligen sätter oss på kartan nationellt och internationellt Kosterhavets Nationalpark. Oavsett om det gäller nyutvecklade produkter, Nationalparken, andra besöksmål eller boendeanläggningar så saknar vi idag en enhetlig skyltning som tillgängliggör dessa för besökarna. Centerpartiet i Strömstad föreslår kommunfullmäktige besluta: att med bakgrund av Kosterhavets Nationalpark som internationellt besöksmål och vårt deltagande i projektet Bohuslän på Export ta initiativet till ett pilotprojekt tillsammans med Trafikverket för att skapa en enhetlig skyltning från E6 och länsvägarna till våra sevärdheter, besöksmål och boendeanläggningar. Kommunfullmäktige beslutar att remittera motionen till kommunstyrelsen för yttrande. Beslutsunderlag Protokoll Kommunfullmäktige Motion Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

59 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 24 (30) Sammanträdesdatum Arbetsutskottets förslag till s beslut att motionen anses besvarad med motivering att kommunen kommer att lyfta frågan vid kommande möte med Trafikverket. Beslutsgång Ordföranden frågar om s arbetsutskotts förslag till beslut antas och finner att så sker. Beslut skickas till Diariet Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

60 STRÖMSTADS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sida 5 (23) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kf 48 Ks/ Motion - Enhetlig skyltning skapar ökad tillgänglighet Kommunfullmäktige beslutar att remittera motionen till kommunstyrelsen för yttrande Ärendebeskrivning Peter Birgersson Dafteryd (c) har inkommit med en motion där han anger att Strömstads kommun har tillsammans med övriga kommuner i Bohuslän undertecknat avsiktsförklaringen för Ett enat Bohuslän. Detta till följd av att Bohuslän 2012 utsågs till en av fem nationella pilotdestinationer med särskilt stöd från Näringsdepartementet via Tillväxtverket. Projektet Bohuslän på export ska stärka vår internationella konkurrenskraft. Vi ska bidra med goda exempel och innovativa lösningar som kan stärka hela Sverige som besöksmål. Vi vill stärka varumärket Bohuslän och vara ett verktyg för besöksnäringen inom såväl kommunikation som inom produktutveckling. Sedan fem år tillbaka har vi i Strömstads kommun fått ett fantastiskt, kvalitativ besöksmål, som verkligen sätter oss på kartan nationellt och internationellt Kosterhavets Nationalpark. Oavsett om det gäller nyutvecklade produkter, Nationalparken, andra besöksmål eller boendeanläggningar så saknar vi idag en enhetlig skyltning som tillgängliggör dessa för besökarna. Centerpartiet i Strömstad föreslår kommunfullmäktige besluta: att med bakgrund av Kosterhavets Nationalpark som internationellt besöksmål och vårt deltagande i projektet Bohuslän på Export ta initiativet till ett pilotprojekt tillsammans med Trafikverket för att skapa en enhetlig skyltning från E6 och länsvägarna till våra sevärdheter, besöksmål och boendeanläggningar. Beslutsunderlag Motion Beslutsgång Kommunfullmäktiges presidie föreslår att överlämna motionen till kommunstyrelsen för yttrande Ronnie Brorsson (s) yrkar bifall till motionen. Ordförande ställer proposition på presidiets förslag och finner det bifallet. Expedieras: Diariet Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

61 Till kommunfullmäktige i Strömstads kommun Enhetlig skyltning skapar ökad tillgänglighet Strömstads kommun har tillsammans med övriga kommuner i Bohuslän undertecknat avsiktsförklaringen för Ett enat Bohuslän. Detta till följd av att Bohuslän 2012 utsågs till en av fem nationella pilotdestinationer med särskilt stöd från Näringsdepartementet via Tillväxtverket. Projektet Bohuslän på export ska stärka vår internationella konkurrenskraft. Vi ska bidra med goda exempel och innovativa lösningar som kan stärka hela Sverige som besöksmål. Vi vill stärka varumärket Bohuslän och vara ett verktyg för besöksnäringen inom såväl kommunikation som inom produktutveckling. Sedan fem år tillbaka har vi i Strömstads kommun fått ett fantastiskt, kvalitativ besöksmål, som verkligen sätter oss på kartan nationellt och internationellt Kosterhavets Nationalpark. Oavsett om det gäller nyutvecklade produkter, Nationalparken, andra besöksmål eller boendeanläggningar så saknar vi idag en enhetlig skyltning som tillgängliggör dessa för besökarna. Centerpartiet i Strömstad föreslår kommunfullmäktige besluta: att med bakgrund av Kosterhavets Nationalpark som internationellt besöksmål och vårt deltagande i projektet Bohuslän på Export ta initiativet till ett pilotprojekt tillsammans med Trafikverket för att skapa en enhetlig skyltning från E6 och länsvägarna till våra sevärdheter, besöksmål och boendeanläggningar. För Centerpartiet i Strömstad Peter Birgersson Dafteryd

62

63 STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 14 (16) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kf Ks 47 Au 47 Ks/ Svar på motion - Strömstads kommun medverkan i Smart Energi s förslag till Kommunfullmäktiges beslut att bifalla motionen Ärendebeskrivning Hans Inge Sältenberg (c) har inkommit med en motion där han anger att sedan 2007 pågår i Västra Götaland, i samarbete mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen, ett arbete med en klimatstrategi för att bryta beroendet av fossila bränslen till 2030, inom ramen för det projekt som benämns Smart Energi. Övergången till fossiloberoende ekonomi är en av de viktigaste framtidsfrågorna Överenskommelser innebär konkret och praktiskt miljöarbete med sikte på fossilberoende, utbyte av erfarenheter mellan parterna och uppföljning och utveckling av gjorda insatser. Smart Energi arbetet kommer också att bli en integrerad och viktigt del i förverkligandet av VG strategin (Utvecklingsstrategin för Västra Götaland med sikte på 2020) Hans Inge Sältenberg (c) föreslår att Strömstads kommun skriver på överenskommelsen Smart Energi Kommunfullmäktige beslutar att remittera motionen till för yttrande. Beslutsunderlag Protokoll Protokoll Kommunfullmäktige Motion Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

64 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 25 (30) Sammanträdesdatum Ks 47 Au 47 Ks/ Svar på motion - Strömstads kommun medverkan i Smart Energi beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att bifalla motionen Ärendebeskrivning Hans Inge Sältenberg (c) har inkommit med en motion där han anger att sedan 2007 pågår i Västra Götaland, i samarbete mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen, ett arbete med en klimatstrategi för att bryta beroendet av fossila bränslen till 2030, inom ramen för det projekt som benämns Smart Energi. Övergången till fossiloberoende ekonomi är en av de viktigaste framtidsfrågorna Överenskommelser innebär konkret och praktiskt miljöarbete med sikte på fossilberoende, utbyte av erfarenheter mellan parterna och uppföljning och utveckling av gjorda insatser. Smart Energi arbetet kommer också att bli en integrerad och viktigt del i förverkligandet av VG strategin (Utvecklingsstrategin för Västra Götaland med sikte på 2020) Hans Inge Sältenberg (c) föreslår att Strömstads kommun skriver på överenskommelsen Smart Energi Kommunfullmäktige beslutar att remittera motionen till för yttrande. Beslutsunderlag Protokoll Kommunfullmäktige Motion Arbetsutskottets förslag till s beslut att underteckna överenskommelsen med Smart Energi och att motionen därmed bifalles. Beslutsgång Ordföranden frågar om s arbetsutskotts förslag till beslut antas och finner att så sker. Beslut skickas till Diariet Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

65 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 4 (11) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Kf 62 Ks/ Motion Angående Strömstads kommun medverkan i Smart Energi Kommunfullmäktige beslutar att remittera motionen till för yttrande Ärendebeskrivning Hans Inge Sältenberg (c) har inkommit med en motion där han anger att sedan 2007 pågår i Västra Götaland, i samarbete mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen, ett arbete med en klimatstrategi för att bryta beroendet av fossila bränslen till 2030, inom ramen för det projekt som benämns Smart Energi. Övergången till fossiloberoende ekonomi är en av de viktigaste framtidsfrågorna Överenskommelser innebär konkret och praktiskt miljöarbete med sikte på fossilberoende, utbyte av erfarenheter mellan parterna och uppföljning och utveckling av gjorda insatser. Smart Energi arbetet kommer också att bli en integrerad och viktigt del i förverkligandet av VG strategin (Utvecklingsstrategin för Västra Götaland med sikte på 2020) Hans Inge Sältenberg (c) föreslår att Strömstads kommun skriver på överenskommelsen Smart Energi Beslutsunderlag Motion Beslutsgång Kommunfullmäktiges presidiet föreslår att remittera motionen för yttrande Ordförande ställer proposition på presidiet förslag till beslut och finner det bifallet. Expedieras: Diariet Justerandes sign Strömstads Kommun STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

66 Motion Till Strömstads kommunfullmäktige Angående Strömstads kommun medverkan i Smart Energi Sedan 2007 pågår i Västra Götaland, i samarbete mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen, ett arbete med en klimatstrategi för att bryta beroendet av fossila bränslen till 2030, inom ramen för det projekt som benämns Smart Energi. Övergången till fossiloberoende ekonomi är en av de viktigaste framtidsfrågorna. Nästan alla kommuner och ett stort antal organisationer skrev på en överenskommelse och manifesterade sitt deltagande i arbetet att bryta beroendet av fossila bränslen i Västra Götaland till 2030, med det så kallade Handslaget i samband med Forum Västra Götaland hösten Strömstad var en av få kommuner som ej deltog i detta eller har undertecknat överenskommelsen. Undertecknad ställde i februari 2011 en enkel fråga till kommunstyrelsens ordförande om orsaken till att Strömstad som en av få kommuner inte deltog i handslaget och det konkreta och praktiska arbetet som arbetet med Smart Energi innebär. Svaret från kommunstyrelsens ordförande var att man inte skulle övervärdera denna typ av överenskommelser och nätverk, men om det skulle visa sig att det skulle vara till nytta så skulle kommunen vara beredd att ompröva sitt ställningstagande. Det senaste året har Västra Götalandsregionens miljönämnd intensiverat arbetet med att utveckla arbetet i ytterligare steg och får tillstånd överenskommelser med de kommuner som ej skrev på vid starten eller gjort det under tiden där efter. I dagsläget har samtliga kommuner i Västra Götaland, förutom Strömstad och två andra kommuner, skrivit på överenskommelsen Överenskommelser innebär konkret och praktiskt miljöarbete med sikte på fossilberoende, utbyte av erfarenheter mellan parterna och uppföljning och utveckling av gjorda insatser. Smart Energi arbetet kommer också att bli en integrerad och viktigt del i förverkligandet av VG 2020 strategin (Utvecklingsstrategin för Västra Götaland med sikte på 2020) Med anledning av ovanstående föreslås Kommunfullmäktige besluta: Att Strömstads kommun skriver på överenskommelsen Smart Energi Strömstad Hans-Inge Sältenberg (c)

Nya regler för inköp och direktupphandling

Nya regler för inköp och direktupphandling STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 6 (17) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-03-26 Kf Ks 39 Au 32 Ks/2015-0016 Nya regler för inköp och direktupphandling Kommunstyrelsens förslag till Kommunfullmäktiges

Läs mer

Regler för inköp och upphandling

Regler för inköp och upphandling Regler för inköp och upphandling Regler för inköp och upphandling Dnr KS 2014-555 Typ av dokument: Regler Handläggare: Upphandlare, Elin Johansson Antagen av: Kommunstyrelsen Revisionshistorik: Ersätter

Läs mer

Regler för inköp och upphandling

Regler för inköp och upphandling Regler för inköp och upphandling Regler för inköp och upphandling Dnr KS 2017-397 Typ av dokument: Regler Handläggare: Upphandlare, Elin Johansson Antagen av: Kommunstyrelsen Revisionshistorik: Ersätter

Läs mer

Regler för inköp och upphandling

Regler för inköp och upphandling Regler för inköp och upphandling Regler för inköp och upphandling Dnr KS 2019-113 Typ av dokument: Regler Handläggare: Upphandlare, Elin Johansson Antagen av: Kommunstyrelsen Revisionshistorik: antagen

Läs mer

Svar på medborgarförslag - Plusenergibyggen av AB Strömstadsbyggen och Strömstadslokaler

Svar på medborgarförslag - Plusenergibyggen av AB Strömstadsbyggen och Strömstadslokaler Kallelse/ärendelista Sida 9 (16) 2015-03-26 Kf Ks 45 Au 45 Svar på medborgarförslag - Plusenergibyggen av AB Strömstadsbyggen och Strömstadslokaler s förslag till s beslut att medborgarförslaget anses

Läs mer

Policy för inköp och upphandling samt Riktlinjer för inköp och direktupphandling

Policy för inköp och upphandling samt Riktlinjer för inköp och direktupphandling Policy för inköp och upphandling samt Riktlinjer för inköp och direktupphandling Dnr: LKS 2015-232 Beslutad av kommunfullmäktige 2015-06-25, 54 Sid 1 (5) Policy för inköp och upphandling Denna policy innefattar

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. UPPHANDLING OCH INKÖPSPOLICY INKLUSIVE RIKTLINJER FÖR KOMMUNERNA I NORRA BOHUSLÄN 2015 Dnr: LKS 2015-232

TJÄNSTESKRIVELSE. UPPHANDLING OCH INKÖPSPOLICY INKLUSIVE RIKTLINJER FÖR KOMMUNERNA I NORRA BOHUSLÄN 2015 Dnr: LKS 2015-232 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Datum: 2015-05-12 Förvaltning/enhet: Ekonomienheten Handläggare: Jessica Lifv Telefon: 0523-61 33 28 E-post: jessica.lifv@lysekil.se UPPHANDLING OCH INKÖPSPOLICY INKLUSIVE

Läs mer

KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 36 (40) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum

KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 36 (40) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 35 (40) 2015-06-09 Kf 75 Ks 104 Au 111 KS/2015 0214 Anmälan av obesvarade medborgarförslag s presidiums förslag till s beslut att medborgarförslag äldre än ett år ska vara besvarade

Läs mer

Svar på Motion - Utveckla Koster

Svar på Motion - Utveckla Koster STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 8 (19) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-04-23 Kf Ks 63 Au 62 Ks/ 2012-0469 Svar på Motion - Utveckla Koster s förslag till Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Riktlinjer gällande inköp och upphandling Kommunstyrelsen Dnr: KA 2016/302 Sid 1/5

Riktlinjer gällande inköp och upphandling Kommunstyrelsen Dnr: KA 2016/302 Sid 1/5 Riktlinjer gällande inköp och upphandling Kommunstyrelsen 2016-05-18 101 Dnr: KA 2016/302 Sid 1/5 Riktlinjer gällande inköp och upphandling INLEDNING Dessa riktlinjer är ett komplement till antagen policy

Läs mer

Riktlinjer gällande inköp och upphandling

Riktlinjer gällande inköp och upphandling Riktlinjer gällande inköp och upphandling Kommunstyrelsen 2017-03-15 49 Dnr: KA 2017/136 Sid 1/5 Riktlinjer gällande inköp och upphandling INLEDNING Dessa riktlinjer är ett komplement till antagen policy

Läs mer

Svar på motion - Samla Tekniska förvaltningen

Svar på motion - Samla Tekniska förvaltningen STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 12 (16) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-03-26 Kf Ks 43 Au 42 Ks/2014-0345 Svar på motion - Samla Tekniska förvaltningen Kommunstyrelsens förslag till

Läs mer

Policy för inköp och upphandling

Policy för inköp och upphandling Policy för inköp och upphandling Policy för inköp och upphandling Dnr KS 2014-555 Typ av dokument: Policy Handläggare: Upphandlare, Elin Johansson Antagen av: Kommunfullmäktige Revisionshistorik: Ersätter

Läs mer

POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING

POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING Antagen av kommunfullmäktige 2011-04-14 32 Senast reviderad av kommunfullmäktige 2016-06-02 61 Dnr: KA 2016/302 Ekonomiavdelningen Jörgen Karlsson, Ekonomichef ALLMÄNT

Läs mer

Policy för inköp och upphandling och riktlinjer för inköp och direktupphandling

Policy för inköp och upphandling och riktlinjer för inköp och direktupphandling STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 35 (41) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2012-02-16 Kf Ks 24 Au 44 Dnr KS/2010-0337 Policy för inköp och upphandling och riktlinjer för inköp och direktupphandling

Läs mer

Svar på medborgarförslag Bygglov över disk

Svar på medborgarförslag Bygglov över disk STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Kommunfullmäktige Sida 14 (37) 2015-12-17 Kf 145 Ks 179 Au 211 KS/2015-0226 Svar på medborgarförslag Bygglov över disk s förslag till Kommunfullmäktiges beslut att

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Inköps- och upphandlingspolicy Antaget av Kommunfullmäktige 2008-10-30, 111 Sidan 1 av 3 Inköps- och upphandlingspolicy för kommunerna Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Strömstad

Läs mer

Justering av 130 i Kommunfullmäktiges protokoll , Mål och Budget 2016

Justering av 130 i Kommunfullmäktiges protokoll , Mål och Budget 2016 STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 2 (37) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-12-17 Kf 134 Ks/ 2015- Justering av 130 i Kommunfullmäktiges protokoll 2015-11-12, Mål och Budget 2016 Kommunfullmäktiges

Läs mer

Svar på motion - Utbyggnad av hamnar för anlöp av kryssningsfartyg

Svar på motion - Utbyggnad av hamnar för anlöp av kryssningsfartyg KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 9 (40) Kommunfullmäktige 2015-06-09 Kf 58 Ks 89 Au 58 Ks/2012-0465 Svar på motion - Utbyggnad av hamnar för anlöp av kryssningsfartyg s förslag till kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Riktlinjer för inköpskort

Riktlinjer för inköpskort STRÖMSTADS Kallelse/ärendelista Sida 6 (8) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-02-26 Kf 5 Ks 29 Au 12 Ks/2015-0011 Riktlinjer för inköpskort s förslag till Kommunfullmäktiges beslut att anta riktlinjer

Läs mer

Svar på Motion - om tydlig skyltning att stadshuset är ett stadshus

Svar på Motion - om tydlig skyltning att stadshuset är ett stadshus KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 5 (11) Kommunfullmäktige 2015-10-15 Kf 110 Ks 149 Au 168 KS/2015-0049 Svar på Motion - om tydlig skyltning att stadshuset är ett stadshus s förslag till kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Svar på medborgarförslag om att Strömstadsbyggen tar fram en plan hur man tänker minska/ta bort bostadskön

Svar på medborgarförslag om att Strömstadsbyggen tar fram en plan hur man tänker minska/ta bort bostadskön STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 6 (18) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-06-12 Kf 49 Ks 62 Au 94 Ks/2011-0293 Svar på medborgarförslag om att Strömstadsbyggen tar fram en plan hur man

Läs mer

Godkännande av AB Strömstadslokalers förvärv av fastigheten Blåmesen 10, Strömstads kommun

Godkännande av AB Strömstadslokalers förvärv av fastigheten Blåmesen 10, Strömstads kommun STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 33 (40) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-06-09 Kf 73 Ks 103 Au 110 KS/2015 0166 Godkännande av AB Strömstadslokalers förvärv av fastigheten Blåmesen

Läs mer

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 8 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 140 Kf 125 KS/2015-0486 Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården Kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

Svar på motion - angående torgförsäljning och närproducerat och ekologiskt från land och hav.

Svar på motion - angående torgförsäljning och närproducerat och ekologiskt från land och hav. STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 21 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 149 Ks 183 Au 215 KS/ 2014-0281 Svar på motion - angående torgförsäljning och närproducerat och ekologiskt från land

Läs mer

Svar på motion - Gör Strömstad till en klimatkommun

Svar på motion - Gör Strömstad till en klimatkommun Kallelse/ärendelista Sida 15 (16) Kommunfullmäktige 2015-03-26 Kf Ks 49 Au 49 Svar på motion - Gör Strömstad till en klimatkommun beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att motionen anses besvarad

Läs mer

Lysekils kommuns. Policy för inköp och upphandling. Strategi Program Plan >> Policy Riktlinjer Regler

Lysekils kommuns. Policy för inköp och upphandling. Strategi Program Plan >> Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Policy för inköp och upphandling Strategi Program Plan >> Policy Riktlinjer Regler Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet

Läs mer

Svar på motion om elektroniskt voteringssystem

Svar på motion om elektroniskt voteringssystem STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/föredragningslista Sida 15 (24) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-03-27 Kf 21 Ks 30 Au 58 Ks/2013-0226 Svar på motion om elektroniskt voteringssystem Förslag till beslut

Läs mer

Au 147 Reviderad delegationsordning vid försäljning/förvärv av mark och fastigheter vid brådskande ärenden, delegation till Kommunstyrelsen

Au 147 Reviderad delegationsordning vid försäljning/förvärv av mark och fastigheter vid brådskande ärenden, delegation till Kommunstyrelsen STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 8 (33) Sammanträdesdatum 2012-09-12 Ks 97 KS/2012-0317 Au 147 Reviderad delegationsordning vid försäljning/förvärv av mark och fastigheter vid brådskande ärenden,

Läs mer

Remissvar motion Åtgärder för positiv utveckling i Skee

Remissvar motion Åtgärder för positiv utveckling i Skee ÄRENDE Sida 8 (15) 2014-02-27 Kf Ks 16 Au 9 Dnr Ks/2012-0368 Remissvar motion Åtgärder för positiv utveckling i Skee Förslag till beslut beslutar att avslå förslag att den sk Triangeln ska i väntan på

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Hallstahammars kommun

Riktlinjer för upphandling i Hallstahammars kommun Riktlinjer för upphandling i Hallstahammars kommun Inledning: Kommunen är totalt sett en mycket stor köpare av varor och tjänster. Denna upphandlingspolicy syftar till att kommunens medel används effektivt

Läs mer

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för tillbyggnad av Bojarskolan

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för tillbyggnad av Bojarskolan KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 7 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 139 Kf 125 KS/2015-0486 Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för tillbyggnad av Bojarskolan Kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

1. Att ställa sig bakom Miljö- och byggnadsnämndens samt Tekniska nämndens beslut

1. Att ställa sig bakom Miljö- och byggnadsnämndens samt Tekniska nämndens beslut STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 12 (28) Kommunfullmäktige 2013-02-14 Au 3 KS/2011-0089, TN/2011-0013, MBN/2011-1564 KS 8 KF Svar på motion från Margareta Fredriksson, Bertil Olin, Håkan Eriksson

Läs mer

Svar på motion Lokstallets framtid

Svar på motion Lokstallets framtid KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 11 (13) Kommunfullmäktige 2015-11-12 Kf 129 Ks 164 Au 194 KS/2012-0067 Svar på motion Lokstallets framtid s förslag till Kommunfullmäktiges beslut att ge Strömstadslokaler i uppdrag

Läs mer

Svar på motion angående Hur mycket får det bullra?

Svar på motion angående Hur mycket får det bullra? STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/föredragningslista Sida 10 (24) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-03-27 Kf 18 Ks 26 Au 42 Ks/2012-0439 Svar på motion angående Hur mycket får det bullra? Förslag till

Läs mer

Svar på Motion Upprustning av Bohusbanan

Svar på Motion Upprustning av Bohusbanan KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 4 (11) Kommunfullmäktige 2015-10-15 Kf 109 Ks 148 Au 167 KS/2015-0181 Svar på Motion Upprustning av Bohusbanan s förslag till kommunfullmäktiges beslut att bifalla motionen och

Läs mer

Svar på Medborgarförslag - att Strömstads skolor bara ska servera kravmärkt kött och fisk

Svar på Medborgarförslag - att Strömstads skolor bara ska servera kravmärkt kött och fisk STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 12 (22) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-09-10 Kf 93 Ks 132 Au 147 KS/2014 0471 Svar på Medborgarförslag - att Strömstads skolor bara ska servera kravmärkt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 23 (28) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-02-14. KS/2012-0314 Au 203 KS 140 KF Borgensram för AB Strömstanet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 23 (28) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-02-14. KS/2012-0314 Au 203 KS 140 KF Borgensram för AB Strömstanet STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 23 (28) Sammanträdesdatum 2013-02-14 KS/2012-0314 Au 203 KS 140 KF Borgensram för AB Strömstanet Förslag till beslut beslutar I enlighet med kommunstyrelsens

Läs mer

Svar på motion - Öka tillgängligheten på Österröd

Svar på motion - Öka tillgängligheten på Österröd STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 11 (16) 2015-03-26 Kf Ks 42 Au 41 Ks/ 2014-0346 Svar på motion - Öka tillgängligheten på Österröd Kommunstyrelsens förslag till s beslut att avslå motionen Beslutsmotivering

Läs mer

Ansökan om utökad borgensram för AB Strömstanet

Ansökan om utökad borgensram för AB Strömstanet STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Kommunfullmäktige Sida 24 (37) Sammanträdesdatum 2015-12-17 Kf 152 Ks 177 Au 224 KS/2015-0388 Ansökan om utökad borgensram för AB Strömstanet s förslag till Kommunfullmäktiges

Läs mer

Ärenden Sida 24 (30) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-04-25

Ärenden Sida 24 (30) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-04-25 Ärenden Sida 24 (30) Sammanträdesdatum 2013-04-25 Au 39 KS2011-0180 KS 43 KF Utvärdering av webbsända kommunfullmäktigemöten beslutar föreslå beslutar Enligt arbetsutskottets förslag 1. Att webbsändningarna

Läs mer

Interpellation till Miljö- och byggnämndens ordförande ang. beslut i Miljö- och byggnämnden om Kebalområdet.

Interpellation till Miljö- och byggnämndens ordförande ang. beslut i Miljö- och byggnämnden om Kebalområdet. STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 2 (40) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-06-09 Kf 52 Ks/ 2015-0245 Interpellation till Miljö- och byggnämndens ordförande ang. beslut i Miljö- och byggnämnden

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för direktupphandling. 22 Dnr 2018/00102

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för direktupphandling. 22 Dnr 2018/00102 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 22 Den 2018-03-06 22 Dnr 2018/00102 Riktlinjer för direktupphandling Kommunstyrelsens beslut 1. Riktlinjer för direktupphandling fastställs

Läs mer

Svar på motion - Samlat grepp om kollektivtrafik

Svar på motion - Samlat grepp om kollektivtrafik KALLELSE/ÄRENDELISTA Kommunfullmäktige Sida 17 (37) 2015-12-17 Kf 147 Ks 181 Au 213 KS/2013-0042 Svar på motion - Samlat grepp om kollektivtrafik s förslag till Kommunfullmäktiges beslut att motionen anses

Läs mer

KS/ Ks 98 Au 148 Reviderad delegationsordning för tekniska nämnden avseende försäljning/förvärv av mark och fastigheter

KS/ Ks 98 Au 148 Reviderad delegationsordning för tekniska nämnden avseende försäljning/förvärv av mark och fastigheter STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 10 (33) Sammanträdesdatum 2012-09-12 KS/2012-0317 Ks 98 Au 148 Reviderad delegationsordning för tekniska nämnden avseende försäljning/förvärv av mark och fastigheter

Läs mer

Svar på motion om bygglovsbefrielse för solceller/solfångare

Svar på motion om bygglovsbefrielse för solceller/solfångare STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 3 (14) 2014-12-18 Kf 28 Ks 111 Au 153 Ks/2013-0470 Svar på motion om bygglovsbefrielse för solceller/solfångare Kommunstyrelsen föreslå besluta att motionen

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 (26) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-08-29

PROTOKOLL Sida 1 (26) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-08-29 Plats och sammanträdestid Beslutande Övriga PROTOKOLL Sida 1 (26) s sessionssal i Stadshuset kl 17.00-19.00 ekonomiskpolitisk debatt. Sammanträde 19.30-21.15 Ronnie Brorsson (S) Anders Olsson (M) Morgan

Läs mer

Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt

Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 14 (40) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-06-09 Kf 62 Ks 92 Au 101 KS/2014 0465 Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt Kommunstyrelsens förslag till

Läs mer

Revidering av Omsorgsnämnden reglemente avseende alkoholhandläggning

Revidering av Omsorgsnämnden reglemente avseende alkoholhandläggning STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/föredragningslista Sida 7 (15) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-04-24 Kf 36 Ks 47 Au 75 Ks/2014-0175 Revidering av Omsorgsnämnden reglemente avseende alkoholhandläggning

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/föredragningslista 1 (2)

STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/föredragningslista 1 (2) STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/föredragningslista 1 (2) 2017-08-22 Dnr: KS/2017-0436 kallas till sammanträde Datum: Tid: Plats: Onsdag 2017-08-30 13:00 - s sessionssal Program 14:00-15:00 Information Köksutredningen

Läs mer

Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn

Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn -1 - Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning och syfte s. 2 2. Upphandlingsprocessen s. 2-5 2.1 Tröskelvärden 2.2 Upphandlingar över tröskelvärdet 2.3 Upphandlingar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Kommunfullmäktige SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) 2017-03-13 Ks/2017-0152 Plats och sammanträdestid Beslutare s sessionssal 2017-03-13 klockan 19:00-21:00 Ronnie Brorsson (S) Peter Dafteryd (C) Margareta Fredriksson (L) Lena

Läs mer

Riktlinjer för direktupphandling KS-2014/812

Riktlinjer för direktupphandling KS-2014/812 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Johanna Bång 2014-07-18 KS-2014/812 Upphandlingsstrateg Kommunstyrelsen Riktlinjer för direktupphandling KS-2014/812 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

POLICY INKÖP & UPPHANDLING ORSA KOMMUN

POLICY INKÖP & UPPHANDLING ORSA KOMMUN POLICY INKÖP & UPPHANDLING ORSA KOMMUN Policy för Orsa kommuns inköps- och upphandlingsverksamhet Daterad 2015-09-16 Fastställd Kommunfullmäktige 2015-11-23 Reviderad Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Läs mer

Policy och rutin för direktupphandling, antagen av Kf 110/ Direktupphandling, policy och rutiner. Antagen av Kf 110/2015

Policy och rutin för direktupphandling, antagen av Kf 110/ Direktupphandling, policy och rutiner. Antagen av Kf 110/2015 Direktupphandling, policy och rutiner Antagen av Kf 110/2015 Innehåll 1.Policy för direktupphandling... 1 1.1 När kan direktupphandling ske?... 1 1.2 Vad menas med direktupphandling?... 1 1.3 Tröskelvärden...

Läs mer

POLICY. Datum

POLICY. Datum Kommunledningsförvaltningen POLICY 207-0-26 Godkänd KF 207-03-27, 22 (5) Inköps- och upphandlingspolicy Inledning Örkelljunga kommuns upphandlingspolicy utgör ett komplement till den lagstiftning som reglerar

Läs mer

Svar på motion om gratis kollektivtrafik i Strömstad

Svar på motion om gratis kollektivtrafik i Strömstad STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 11 (18) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-06-12 Kf 52 Ks 65 Au 43 Ks/2013-0184 Svar på motion om gratis kollektivtrafik i Strömstad Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Ny policy och riktlinjer för upphandling

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Ny policy och riktlinjer för upphandling SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2017-06-07 164 KS 67116 Ny policy och riktlinjer för upphandling Beslut Förslag till upphandtingsriktlinjer antas, under förutsättning att kommunfullmäktige

Läs mer

Stockholm stads riktlinjer för direktupphandling

Stockholm stads riktlinjer för direktupphandling Kommunstyrelsen Riktlinjer Sida 1 (5) Riktlinjerna gäller från och med den 1 juli 2014. Inledning Kommunfullmäktige beslutade den 26 mars 2007 att i stadens regler för ekonomisk förvaltning införa ett

Läs mer

Fastställelse av verksamhetsområde för allmän vatten- och spillvattenanläggning i området Kebal, Strömstads kommun

Fastställelse av verksamhetsområde för allmän vatten- och spillvattenanläggning i området Kebal, Strömstads kommun STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 8 (10) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-09-04 Kf 66 Ks 76 Au 111 Ks/2014-0063 Fastställelse av verksamhetsområde för allmän vatten- och spillvattenanläggning

Läs mer

Au 128 Ks 85 Inhyrning av externa lokaler för kommunal verksamhet KS/2012-0090

Au 128 Ks 85 Inhyrning av externa lokaler för kommunal verksamhet KS/2012-0090 STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 10 (23) Sammanträdesdatum 2012-06-20 Au 128 Ks 85 Inhyrning av externa lokaler för kommunal verksamhet KS/2012-0090 s förslag till kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 infördes en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera omständigheter av betydelse om upphandlingen

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna Lena Carlsson Sammanträdesdatum 23 juni 2016 Plats och tid KF salen, Stadshuset, 09:00 14:00 Ledamöter Ordförande Anna Lena

Läs mer

Tillämpningsanvisningar inköpspolicy

Tillämpningsanvisningar inköpspolicy 1/6 DATUM 2016-02-0 DIARIENUMMER KS/2014:207-059 Tillämpningsanvisningar inköpspolicy Antagna av kommunfullmäktige 2014-09-15, 69 1 Träder i kraft 2014-09-15 Detta dokument är ett komplement till Burlöv

Läs mer

Revidering av stadsgemensamma riktlinjer för direktupphandling

Revidering av stadsgemensamma riktlinjer för direktupphandling PM 2014:107 RI (Dnr 125-845/2014) Revidering av stadsgemensamma riktlinjer för direktupphandling Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Revidering av stadsgemensamma riktlinjer

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun

Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-05-12, 112 Innehåll Inledning... 2 Kommunstyrelsens roll... 2 Upphandlingsfunktionens roll... 2 Förvaltningarnas roll...

Läs mer

Svar på motion Solceller/solfångare i Strömstads kommun

Svar på motion Solceller/solfångare i Strömstads kommun STRÖMSTADS KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida Kommunfullmäktige 19 (37) 2015-12-17 Kf 148 Ks 182 Au 214 KS/2013-0221 Svar på motion Solceller/solfångare i Strömstads kommun s förslag till Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Föredragningslista. Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum. Kommunfullmäktige 2012-01-26

Föredragningslista. Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum. Kommunfullmäktige 2012-01-26 Kommunfullmäktige 2012-01-26 Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum 1(22) Plats och tid Kil Arena, torsdag 26 januari 2012, kl. 17.00 Föredragningslista Ärende 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande

Läs mer

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 27 november 2006 kl. 19:00. 1. Upprop, val av justerare jämte

Läs mer

Ärenden Sida 30 (30) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-05-30 KS/2013-0028

Ärenden Sida 30 (30) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-05-30 KS/2013-0028 STRÖMSTADS KOMMUN Ärenden Sida 30 (30) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-05-30 KF Anmälningsärenden KS/2013-0028 Delegationsbeslut Kommunchef Niels Bredberg; Ansökan om tillstånd till kameraövervakning

Läs mer

Svar på motion om att öppna Strömstad på skärtorsdag

Svar på motion om att öppna Strömstad på skärtorsdag STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/föredragningslista Sida 12 (24) Kommunfullmäktige 2014-03-27 Kf 19 Ks 27 Au 45 Ks/2013-0222 Svar på motion om att öppna Strömstad på skärtorsdag Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Svar på motion angående Cykelluft

Svar på motion angående Cykelluft STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/föredragningslista Sida 14 (24) Kommunfullmäktige 2014-03-27 Kf 20 Ks 28 Au 55 Ks/2013-0396 Svar på motion angående Cykelluft Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 höjs direktupphandlingsgränsen. Samtidigt införs en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera

Läs mer

KS/2012-0179 Au 197 KS 143 Svar på motion om cirkulationsplats i korsningen Ringvägen - Karlsgatan från Anna-Lena Carlsson (C)

KS/2012-0179 Au 197 KS 143 Svar på motion om cirkulationsplats i korsningen Ringvägen - Karlsgatan från Anna-Lena Carlsson (C) STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 26 (31) 2012-12-05 KS/2012-0179 Au 197 KS 143 Svar på motion om cirkulationsplats i korsningen Ringvägen - Karlsgatan från Anna-Lena Carlsson (C) beslutar föreslå

Läs mer

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer upphandling och inköp Dnr Ks 11/159 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av Kommunstyrelsen 2015-10-06, 149 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

Ärenden Sida 13 (21) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-03-14

Ärenden Sida 13 (21) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-03-14 Ärenden Sida 13 (21) 2013-03-14 Au 23 KS/2011-0299, TN/2011-0205 KS 24 KF Svar på motion från Anita Rylander och Bengt Bivrin (MP) om uppsättande av laddstolpar för elbilar grönare trafik föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Bilaga 1, KS 94/2018 Sida 1 av 6. Riktlinjer för upphandling samt direktupphandling i Östhammars kommun

Bilaga 1, KS 94/2018 Sida 1 av 6. Riktlinjer för upphandling samt direktupphandling i Östhammars kommun Sida 1 av 6 Riktlinjer för upphandling samt direktupphandling i Östhammars kommun Sida 2 av 6 Datum Dnr Sid 2017-06-13 KS-2017-6 1 (5) Riktlinjer för Upphandling i Östhammars kommun samt direktupphandling

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Inköps- och upphandlingspolicy för Sollentuna kommun Fastställd av fullmäktige 2011-04-13, 51 Reviderad av fullmäktige 2016-09-15, 103/2016, Dnr 2016/0075.KS.1. Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Kallelse

KOMMUNFULLMÄKTIGE Kallelse Tid: Tisdag 2019-05-21 klockan 18:30 Plats: Lärcenter Justerare: Tid för justering: Fredag 2019-05-24 klockan 15:00 Gruppmöten: Enligt separat kallelse Föredragningslista: Nr Ärende Diarienr Föredragande

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer för upphandling och inköp Dnr ks 09/127 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av kommunstyrelsen 2010-02-02, 14 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

Extra sammanträde. OBS! Inget fika.

Extra sammanträde. OBS! Inget fika. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige Extra sammanträde. OBS! Inget fika. KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 6 december 2010 kl. 18:00.

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Samlingssalen, Kyrkbacksskolan, Kopparberg Tid 18.30-20.05 Beslutande Enligt bilaga. Övriga deltagande Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, tillförordnad

Läs mer

Policy för inköp och upphandling 8 KS

Policy för inköp och upphandling 8 KS Policy för inköp och upphandling 8 KS 2016.478 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-02-02 6 Inköp- och upphandlingspolicy (KS 2016.478) Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014

Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014 Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Morgan Persson,0550-88024 morgan.persson@kristinehamn.se Datum 2013-12-04 Ks/2013:187 041 Budget Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014 Sammanfattning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11) Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid Måndagen den 13 juni 2016 kl 16.00 17.25 Beslutande Alf Michelsen (M) ordförande Lennart Månsson (M) vice ordförande Gunilla

Läs mer

KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 11 (22) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-09-10. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktiges beslut

KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 11 (22) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-09-10. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktiges beslut STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 11 (22) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-09-10 Kf 92 Ks 131 Au 146 KS/2009 0089 Mobilitetsstöd Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Omsorgsnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Närvarande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal 09:00 12:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler. Borås Stads. Regler för upphandling. Upphandlingsregler 1

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler. Borås Stads. Regler för upphandling. Upphandlingsregler 1 Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler Borås Stads Regler för upphandling Upphandlingsregler 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Finansiell rapport Januari - Augusti 2015

Finansiell rapport Januari - Augusti 2015 STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 6 (13) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-11-12 Kf 126 Ks 161 Au 191 KS/2015-0215 Finansiell rapport Januari - Augusti 2015 s förslag till Kommunfullmäktiges

Läs mer

Svar på motion - Sociala insatsgruppen

Svar på motion - Sociala insatsgruppen KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 13 (13) Kommunfullmäktige 2015-11-12 Kf 130 Ks 165 Au 195 KS/2014-0262 Svar på motion - Sociala insatsgruppen s förslag till Kommunfullmäktiges beslut modellen SSPF (Socialtjänst,

Läs mer

3. Antal ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige under mandatperioden Dnr 2016/

3. Antal ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige under mandatperioden Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 6 (59) 2018-02-26 Kf Ks 54 3. Antal ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige under mandatperioden 2018-2022 Dnr 2016/371-111 Kommunfullmäktige ska enligt kommunallagen

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen :15-10:00

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen :15-10:00 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Högholmen 2014-04-09 8:15-10:00 Beslutande Kristina Svensson Lotta Husberg Veronica Almroth Lars-Åke Gustavsson Sven Olsson Övriga deltagande Se sidan 2 Utses att

Läs mer

Riktlinjer för direktupphandling

Riktlinjer för direktupphandling Riktlinje 2016-12-08 Riktlinjer för direktupphandling KS 2016/0484 Antagen av kommundirektören den 12 april 2016. Kompletterar Riktlinje för upphandling och inköp KS 2013/0644. Riktlinjen beskriver hur

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer upphandling och inköp Dnr Ks 11/159 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av kommunstyrelsen 2011-06-07 110 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

POLICY Ett uttalande i generella ordalag Som beskriver ett önskvärt beteende

POLICY Ett uttalande i generella ordalag Som beskriver ett önskvärt beteende POLICY Ett uttalande i generella ordalag Som beskriver ett önskvärt beteende Antagen av Kommunstyrelsen 2007-05-21, KS 117 Inledning För att verksamheten i kommunen skall fungera och servicenivån till

Läs mer

Onsdagen den 12 november kl.14.00

Onsdagen den 12 november kl.14.00 1(4) Plats och tid Plenisalen, 13.00-13.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Tjänstemän Se närvarolista sidan 2 Övriga Se

Läs mer