MADDE MIN VÄN. av Ann-Luise Bertell

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MADDE MIN VÄN. av Ann-Luise Bertell"

Transkript

1 MADDE MIN VÄN av Ann-Luise Bertell

2 PERSONER: SISSI, 15 och 7 MADDE, 15 och 7 FREPPA 15 PIA, MODERSMÅLSLÄRARE (DRAMA) ERIKA, OFELIAS MAMMA TOBIAS, OFELIAS PAPPA

3 SCEN 1 MED MADDE OCH SISSI 15 ÅR. DE VÄNTAR PÅ BUSSEN. Visst är Benny korkad. Helt kukku i huvudet. Ful är han också. Och ändå tror han att han är någonting. Alla killar faller för dig, Madde. Det gör de väl inte. Joho. Alla vill vara tillsammans med dig. Äh, bara såna som Benny som ser ut som värsta snusmumriken. Skulle du vilja ha honom? Nej! Men Teo gillar ju dig. Aldrig i livet. Hur vet du det? Han tittar så där konstigt på dig. När har du sett det?

4 Nå, igår vid maten tex då han kom och sitta bredvid dig. Men det var enda platsen som var ledig. Nästa gång måste du tala med honom. Men vad ska jag säga då? Jag vet inte. Nåt bara. Men vaddå? Du får aldrig nån kille om du inte vågar tala med dem. Men jag har ingenting att säga. Säg att han har fin lippis eller nåt. OFELIA: Jag skulle vilja vara som dig Madde. Du är inte rädd för någonting. Jo, det är jag visst det. Och du har alltid någonting att säga. Du är bara lite blyg. Du får komma över det.

5 Inte en chans. Här kommer Teo och biter sig fast i din hals och du får det största och fulaste sugmärke som världen någonsin har skådat! Sluta! (skrattar) Lägg av. Vem är du kär i då? Det säger jag inte. Men snälla säg. Du blir den första som får veta det. Nu är jag Teo.(spelar Teo) Okay. Hej. MADDE Tjena, Sissi! Läget? Det är väl bra. Själv då? (som Madde) Du är alldeles för spänd. Du måste slappna av. (försöker slappna av) Fin lippis du har? Är den ny? Han vill tala med dig därför att han tycker du är bra.

6 Men tänk om han tycker jag är töntig? Nå, men då får du ta någon annan. Men tänk om det inte finns någon annan? Ingen i hela världen? Du har rätt. Tjena Teo. Tjena bruden. Vill du knulla?

7 SCEN 2 MADDES TRAPPA Jag vet inte vad jag gör här. Madde bor här inne. Jag måste försöka tala med henne, eller helst säga att nu är det slut, men, jag vågar inte. Hon är, eller var, min bästis. Vi har känt varandra hela vårt liv. Jag minns att jag tyckte om hennes hår. Det var så blont. Det liksom flög efter henne då hon sprang. En gång svalde hon en diamant. Vi bodde nära varandra. Husen bredvid. Det fanns ingen som Madde, hon var den roligaste jag visste.

8 SCEN 3 MED MADDE OCH SISSI DÅ DE ÄR SMÅ Okay. Nu tänder jag lampan. Nej. Inte nu. Spöket! UÄÄÄH! HJÄÄÄLP, HJÄÄÄLP. ERIKA: (utifrån) Kan ni vara lite tystare flickor. Varför sover din mamma på dagarna. Det gör hon inte. Min mamma säger att din mamma är underlig. Det är hon inte alls. Det är hon visst. Det är hon inte alls. Titta Sissi, titta! Gissa vad jag har! Visa!

9 Gissa! En pippilotta? Nä! En godis? Nä, nä! Gissa nåt annat. En kackaklönt. (De skrattar hejdlöst) Titta! Vad är det? Det är en diamant. Vad den är fin. Var har du hittat den. Den är ur din mammas låda. Det är säkert en äkta diamant. Ta hit den. Vi får inte ha hennes saker. Men vi leker ju bara med den.

10 Men det får vi inte för mamma. Alla mammor låter sina barn leka. Om de inte är underliga. Jo men Ta hit den nu. Vi kan leka nåt annat. Nähä. Joho. Nähä. (Madde stoppar diamanten i munnen och sväljer den i misstag) Oj. Vad gjorde du? Jag svalde diamanten! (Gråter) Den äckliga diamanten. Jag svalde den. Jag dör! Mamma! Gråt inte. Madde, lilla vännen, gråt inte. UUUUÄÄÄÄH Gråt inte. Det blir nog snart bra. Snart blir den en kackaklönt.

11 (Madde springer iväg och Sissis mamma Erika kommer in.) ERIKA: Vad är det ni håller på med? Maddes mamma ringde. Jag har sagt tusen gånger att ni ska låta mina saker vara ifred. Madde kunde på riktigt ha dött. Tänkte du inte på det? Men det var Madde. ERIKA: Skyll inte ifrån dig. Då ni är hos oss är det du som har ansvaret. Jag är så trött på dig och dina hemska lekar.

12 SCEN 4 I TRAPPAN. Mammas diamant kom ut igen efter två veckor. Madde var på sjukhuset och diamanten syntes på röntgenbilden. Madde var så stolt sedan, att hon haft en diamant i sin mage. Jag tyckte det var äckligt. Hur diamanten vandrade genom hennes magsäck och tarmar för att till sist ploppa ut. Madde hittar alltid på en hel massa saker. Jag är mera vanlig. Tänker på vad andra ska tycka om mig. Jag vet nästan vad Madde ska säga innan hon öppnar munnen. Jag ville alltid vara som hon.

13 SCEN 5 MED MADDE OCH SISSI DÅ DE ÄR SMÅ. (De klär ut sig med Maddes mammas kläder) Tror du att vi kan göra det här? Jo, jo. vi lånar ju dem bara lite. Men tänk om din mamma blir jättearg. Äsch. Pröva den här! Vi städar upp det sen. Jo. Nu är jag kvinna. Och du är man. Jag vill vara kvinna. Så där. Nu går vi ut och gå. (De leker leken) Och nu bjuder jag dig hem till mig på ett glas vin. Kom in. Allt är vitt. Hela lägenheten är alldeles vit. Tavlorna också. Ja. Skål! Skål! Och nu börjar vi hångla.

14 Det kan vi väl inte. Vi leker ju. (De leker att de hånglar, kysser varandra) Jag vet! Vi måste ha en hemlig klubb. Som bara vi känner till. Jo. Bra idé. Vi klär ut oss och leker att vi är olika personer. Okay. Och så hånglar vi. Ibland och ibland inte. Vi måste ha ett namn på vår klubb och en ramsa. (Hittar på ramsan) Vi är starka, vi är sköna, vi gör vad vi vill. Ingen får störa oss, ingen får röra oss, ingen får oss på fall. (De upprepar ramsan tillsammans) Jätte bra. Och bara vi två. Detta är vår hemlighet. Jag svär. Ingen får veta vem någonting om dethär. Jag svär.

15 Bara om vi blir angripna. Då visar vi vårt innersta. Jag svär. Nu måste vi byta blod. Hur då? Här. (Tar fram en nål) du måste sticka dig i fingret. Du måste ge mig lite av ditt blod. För att bevisa att du vågar vara med. (Sticker sig i fingret, pressar fram en blodsdroppe. Ger nålen åt Madde som gör likadant) Aj! Bra. Tryck mot min tumme. Tryck fort. (De trycker) Nu är vi förenade för alltid.

16 SCEN 6 I TRAPPAN Jag fick inte berätta för någon. Allt var hemligt, det vi gjorde. Det var lätt. Om jag skulle berätta vad jag egentligen tänker eller känner skulle folk skratta. Det mesta av tiden går ut på att gömma saker. Jag menar om jag verkligen släppte ut den som jag är inuti, hur skulle det se ut. Jag skulle göra en massa sjuka saker. Jag skulle skratta åt fula och handikappade människor, jag skulle sparka små hundar, jag skulle knuffa ut små barn på gatan då det är röd gubbe, jag skulle slå till en massa folk som är elaka, jag skulle ja vad skulle jag tycka om Madde?

17 SCEN 7 MED DRAMALÄRAREN OCH SISSI 15 år. PIA: Sissi! Har du hört! Dramaklubben ska ha en modeshow i år! Nu har jag äntligen bestämt mig! Va? En modeshow? PIA: Ja vi ska samarbeta med lokala företagare och ha en modeshow! Vara lite moderna! Det låter väl roligt? Ja säkert. Jag tror inte jag hinner vara med. PIA: Det är många som har sagt att de ska vara med. Och jag har en speciell uppgift åt dig! Okay? Ja, jag ser ju inte ut som nån fotomodell precis. PIA: Det ska vara en alternativ modeshow! Men jag tänkte att du skulle vara konferencier och hålla i programmet. Jag? PIA: Ja du. Du är precis rätt. Men jag passar väl inte. PIA: Du har ju varit med alla år.

18 Ja, jag måste kolla, det är så mycket att läsa nu och så. PIA: Läxorna är inte det viktigaste. Det är social träning. Social kompetens! Det är ju det allra viktigaste nuförtiden! Du måste lova mig att du tänker på det i alla fall! Jo, jo. PIA: Jag har alltid tänkt att med dig är det någonting speciellt. Det är Freppa och du som ska vara konferencierer! Freppa? Ska han vara med?

19 SCEN 8 I TRAPPAN. Jag gjorde ingenting, jag försökte vara precis som vanligt, tänka på vad Madde skulle tycka, ligga lågt. Men Pia valde mig. Madde är ju min vän, hon borde väl ha fattat. Inte bara tänka på sig själv, den jävla pissapan. För när jag tänker på det, borde inte en vän stöda en och vara glad för ens skull då det går bra? Ibland bara skiter hon i mig och ibland är hon världens bästa. Jag får vara med så länge jag gör som hon säger. Så länge hon får mata i mig bruna geggiga bananer och sticka mig med knoppnålar. Så länge jag gör slut med hennes pojkvänner och ringer hennes bussamtal.

20 SCEN 9 DÅ DE ÄR STÖRRE: (Madde och Sissi prövar tex.bh:ar ur Maddes mammas låda, och olika röster och apar sig) Och nu ska the AP-sisters sjunga sin skönhetssång!!! Får jag presentera: Gorillan och Orangutangan! (De sjunger och förevisar sitt nummer) MADDE och Vi är starka, vi är sköna, vi gör vad vi vill. Ingen för störa oss, ingen får röra oss, ingen får oss på fall. Och nu kommer kvällens absoluta höjdpunkt; The Great Madde Striptease Show. Nä, nu orkar jag inte mera. Joho! Du måste sticka snart. Nina skulle komma till mig i kväll. Jaha? Såg du den gröna tröjan hon hade i fredags. MARWIN. En sån skulle jag också vilja ha.

21 Jag också! Och grön ögonskugga. Tänk va! Du är inte så intresserad av smink som jag är. Jo, det är jag väl. En sak som jag har tänkt fråga dig. Du vet äcklisen Benny, som frågat chans på mig, skulle du kunna säga åt honom att han kan se sig. Jo men borde du inte göra det själv? Det är klart jag kan, men Nä men du vet, jag skulle bara börja spy om jag måste tala med honom. Jag vet inte. Okay. Tack jag visste väl att du var med mig. Puss. I love you. The Great Madde Striptease Show begins. Jag måste nog gå hem nu. Vi har prov imorgon. Va?! Tur du sa. Det har jag helt glömt bort.

22 SCEN 10 I TRAPPAN. Jag fattar det inte. Att jag gjorde vad som helst för att vara till lags, sa vad som helst. Jag måste hela tiden bevisa att jag var hennes vän. Men ju mer jag försökte desto svårare blev det.

23 SCEN 11 MED MADDE OCH SISSI 15 ÅR Vet du vad? I år ska dramaklubben ha en modeshow. Och jag ska vara med. Vi är sköna, vi är starka vi gör vad vi vill! Sluta med den där fåniga ramsan. Nån kan höra dig, hur barnslig du är. Du sa ju att du inte vet om du hinner vara med. Jo det är klart att det blir stressigt. Men jag vill ju på riktigt vara med. Jaså. Men vad du är sur. Du har ju slutat i dramaklubben. Jag tål inte hon Pia. Bara därför. Tycker du att du passar i en modeshow? Jag ska vara konferencier. Vaddå? Den som pratar och håller i trådarna. Som ser till att allt blir som planerat. Och så får jag ha jättefina kläder, byta 3 gånger. Jaså. Pia valde mig. Jag vet inte varför. Alltså, vad är det?

24 Nej, men det kommer ju inte att bli till nåt. Vaddå? Det vet du väl inte? Det kan ju bli hur bra som helst. Vi ska ju samla in pengar till klassresan. Jag skulle i alla fall inte våga vara konferencier. Det är ju jättesvårt. Jo, men Jag skulle säkert snubbla på klänningen, eller rapa och där sitter hela skolan, alla viktiga Det är sant. Tänk att ramla rakt framför alla. Gud så hemskt. SISSI OCH Gud så hemskt.

25 SCEN 12 I TRAPPAN Ibland vill man faktiskt saker så mycket att det inte går att låta bli. Men Madde ville ju inte att jag skulle vara med. Hon sa det inte men jag visste det. Men jag fattade inte varför. Men jag kände att det var då det började. Sveket. Det var det jag gjorde. Jag svek Madde.

26 SCEN 13 MED SISSI OCH FREPPA (De övar, snubblar i kläderna och trillar omkull hela tiden) Hej och hjärtligt välkomna till niornas stora modeshow. Den alternativa modeshowen. För freaksen, för fanclubbarna, för monsterdiggarna, för alla som känner sig avvikande på något sätt. Och vem gör inte det? Kanske till och med du? Eller du? Borde vi peka på publiken istället? Nej det blir så övertydligt. Ska vi göra så här? Jag vet inte. Borde vi hitta på nåt annat? Kommer nån att tycka att det här är roligt?

27 Men vi föreslår det här åt Pia, så ser vi sen. Varför är du med i det här? Pia bad mig. Varför inte? Tänk om de skrattar. Eller tänk om de inte skrattar. Äh skit i dem. Vi gör som vi har sagt. Vi ses.

28 SCEN 14 I TRAPPAN Skit i dem. Lätt att säga. Det jag undrar över är. Varifrån kommer självförtroende? Jag ville ju men vågade egentligen inte. Alla säger, var dig själv, var dig själv, men hur? Tänk om självförtroendet kunde flyga på en som Karlsson på taket från himlen. Det skulle vara bra. Vissa saker vågar man ju hur lätt som helst, men då det gäller vad andra ska tycka om en är det jättesvårt.

29 SCEN 15 HEMMA HOS SISSI 15 ÅR Jag går ut då. PAPPAN: (ser på TV) Hmm.. Hejdå alla, jag går nu! PAPPAN: Ja hej hej. När ska jag komma hem? PAPPAN: Ja, vad tycker du själv då? 12? 12? PAPPAN: Ett? Nå minst ett. PAPPAN: Okay. Ett. Ett blir bra. Ja, ja. (Går fram till sovrumsdörren) Mamma! Nu går jag ut. Hejdå. Mamma, du har din kvällsmat på bordet ännu. Ska du inte komma och äta lite? Vill du att jag ska komma in med den? På en bricka? Okay. Jag går då. Hejdå. Jag kommer hem efter ett. (PAUS)

30 MAMMAN: (I sovrummet) JAG HATAR ER ALLIHOPA! JAG BARA HATAR ER! PAPPAN: HÅLL NU KÄFTEN. BARNEN HÖR DIG. MAMMAN: JAG HATAR ER! Har hon tagit sin medicin? PAPPAN: Jag vet inte. Jag tror den är slut. Hon borde gå till doktorn igen. PAPPAN: Jag vet. Jag ska ringa på måndag. Lova. PAPPAN: Jag lovar. Gå nu. Puss. Puss.

31 SCEN 16 I TRAPPAN: Den enda som verkligen tyckt om mig var min morfar. Han dog. Han hade massor av smeknamn på mig, blev glad av att se mig. På riktigt. Utan att jag gjorde någonting. På slutet var han så sjuk, kunde inte tala. Men han försökte hela tiden. Det såg hemskt ut. Jag vågade inte säga någonting åt honom, jag var så rädd att göra bort mig. Han frågade och frågade och jag förstod inte vad han ville och jag bara tittade bort. Sen såg jag honom inte mera förrän han var död. Jag vill ju vara en person som folk tycker om. Men tänk om det inte går?

32 SCEN 17 MED SISSI OCH FREPPA Ja hej. Hej. Jo, det går ju bra med övningarna Jo. Eller vad tycker du? Visst. Jo, jag tänkte om vi kunde ta igenom vårt på eftermiddagen. Och så kunde jag bjuda dig på kaffe eller nåt. Jag dricker inte kaffe. Nä, inte jag heller. Men cokis dricker jag. Och te. Okay. Ska vi säga idag? Okay. Efter 3. Efter 3. Skoj.

33 SCEN 18 I TRAPPAN Då jag en gång öppnat dörren till sveket mot Madde så gick den inte att stänga, sveket bara vällde fram, tog över hela mig. Det var jätteroligt att öva, att vara galen och hitta på saker. Men jag saknade Madde. Jag ville att allt skulle vara som förut men det gick inte och jag förstod egentligen inte varför. Förrän en dag.

34 SCEN 19 MED FREPPA OCH SISSI. (PAUS) Är det god cokis? Jo. Som vanligt. Och din? Jo, bra. Ska du på Ninas fest på fredag? Va? Jo, det är klart. Är du arg på mig på nåt sätt? Nej. Det är bara det att Att Madde har frågat chans på mig. Visst är hon din kompis? Har hon? Det har hon inte berättat. Vill du veta vad jag svarade? Jo, om du vill berätta så.

35 Jag sa nej. Gjorde du? Varför? Hon är inte min typ. Va? Madde tror hon är så cool. Hur är din typ då? 1,80 lång, långt, blont hår, STORA bröst. Du får pussa henne uppåt. Och borra in ansiktet mellan hennes enorma. Du är ju tokig. Hur är din typ då? Muskulösa armar, gröna ögon, skratt runtom. Som jag.

36 Nähä. Dina ögon är ju blå. I ett visst ljus är de gröna. Fråga min mamma. Och dina armar är inte muskulösa, precis. Det är dem visst. Titta. (Demonstrerar sina armmuskler) Och jag är så här lång. (Demonstrerar sin längd) Kommer du med mig på festen på fredag? Nej. Jo. Det gör jag väl. Vi ses då. Jo. Vi ses då. Hej.

37 SCEN 21 MED MADDE OCH SISSI (Har fått eller får ett sms) Madde! Vänta! Hej Madde! Vänta. (Madde stannar upp eller Sissi tar fast henne) Aj. Vad är det med dig. Jag måste tala med dig. Jag hinner inte nu, jag måste gå till hälsovårdaren. Jag undrar bara vad du menar med ditt sms. Vad är det som har hänt? Vadå? Säg. Det är ingenting. Men någonting måste det ju vara? DET ÄR INGENTING. Madde Jag måste gå nu.

38 Kan du inte berätta vad det är? Jag måste ju få veta varför du plötsligt sms:ar att hatar mig? Hej. Det var ju i misstag. Du tar allt så allvarligt. Jag måste sticka nu. Du vill ju själv inte vara med i dramaklubben. Om det är det. Och jag bryr mig inte om Freppa. Du kan ha honom! Säkert. Bryr du dig det minsta i mig? Va? Bryr du dig det minsta i mig? Äh håll käften. Är det så? Du skiter i mig?

39 SCEN 22 I TRAPPAN Om man gör som man själv vill, blir folk arga på en. Men att göra som man själv vill, det är väl självförtroende. Att inte lyssna på nån annan då man känner att man börjar gråta om man gör som den personen säger. Då man känner att allt bara är fel. Då ska man väl inte lyssna på den personen. Då får man vara osams. Det gäller ju allting. Folk har alltid en massa önskningar om en, en massa tyckningar om hur man ska vara. Men det går ju inte. Jag blir tokig om jag måste göra som Madde eller någon annan säger hela tiden. Det är ju ändå jag som är jag. Som ska vara jag hela livet.

40 SCEN 23 MED PIA, SISSI OCH MADDE DRAMALÄRAREN PIA: Sissi, hej så bra att du kommer! Jag tänkte att vi skulle ta igenom dina entreér nu på eftermiddagen före alla andra. De är ju inte så många. PIA: Nej, men det kan vara bra att repetera. Så behöver man inte vara så nervös sen då det är dags. Varför valde du mig till konferencier? PIA: Jag tyckte att du passade bäst. Men varför? Det är väl ingenting speciellt med mig. Freppa är ju ändå häftig och säger skojiga saker. PIA: Du är bäst. Mest begåvade skådespelaren. Jag vet inte varför du håller dig själv tillbaka. Du borde ha valt Madde. PIA: Madde är ju inte med i dramaklubben längre. Men hon är ju häftig. Bäst. PIA: Kanske det. Men du är också okay. Ta från före pausen. Jo, men jag måste byta om. Kommer strax.

41 SCEN 24 I TRAPPAN Madde slutade att prata med mig. Alla hennes häftiga vänner slutade att se på mig. Jag fanns inte längre. Jag såg hur Madde och de andra sneglade på mig och viskade om mig. Men det hemska var att då jag stod där ensam i korridoren kände jag mig stolt, ja, nästan glad över att jag inte lydde henne. Över att jag ändå var någon som gjorde som jag själv ville. Men Madde kunde man inte säga emot hur länge som helst, det visste jag ju nog.

42 SCEN 25 MADDE OCH SISSI. Sissi, vad du var bra igår! Tyckte du? Jo, ni var riktigt skojiga. Du och Freppa. Tack.. Det var helt rätt att du skulle vara med. Jag hade fel. Aha. Har du tittat i ditt skåp idag? Nej. Hur så. Jag har en liten present åt dig. En present? Jo från mig och från Freppa. Freppa? Förstår du inte svenska längre?

43 Vad är det? Titta på bottnen. Men.. Ta fram den och titta på den bara! Men, hur Jag kan göra det. (Tar fram en använd kondom ur Ofelias skåp) Det är Freppas. Han var hos mig igår. Du kan sluta fjanta dig för honom. Han är min. Ta bort den. Lukta! Det är Freppas spermier! Du är ju helt sjuk i huvudet. Du ska bara veta din plats. Freppa hatar dig. På riktigt. (MADDE GÅR)

44 SCEN 26 MED SISSI OCH PIA. PIA! PIA! Jag vill inte längre. Jag vill hoppa av. PIA: Vad menar du? Det går ju jättebra! Ni är toppen! Det riktigt slår gnistor om dig och Freppa. Jag orkar inte längre. Jag orkar inte. PIA: Men Berätta vad som har hänt. Nej. Det går inte. PIA: Snälla, berätta för mig. Nej det är inget. Jag bara vill inte längre vara med. PIA: Har det någonting att göra med Madde? Nej. Jag har scenskräck. PIA: Så då blir det ingen modeshow imorgon? Nej, jag är ledsen Pia men jag klarar det inte. PIA: Du borde lita på dig själv lite mera. Våga vara dig själv! Stå på dig, inte låta dem trycka ner dig!

45 Sluta. PIA: Du kan inte vara som någon annan vill hur du än försöker. Följ din inre röst. Min inre röst. Hallå? PIA: Den röst som säger att du vill vara med i showen och att det är viktigt för dig och att du inte behöver hoppa av för Maddes skull. Men du fattar inte vad det här handlar om. PIA: Du blir arg för att jag säger som det är. Det är inte sant! Jag har scenskräck! Jag slutar. PIA: Det är okay. Om du känner det så där. Jag får hitta någon annan. Men kom ihåg att jag finns!

46 SCEN 27 I TRAPPAN: Jag gjorde det för Maddes skull. Eller hon tvingade mig. Och nu är jag här. En feg liten fis som Madde kan knuffa vart som helst. Hon har ju rätt, jag är en nobody. Kan inte ens vara någons vän. (Kommer) Sissi. Vad gör du här? Sitter du i min trappa? Jo. Hej. Vad gör du här? Nej, jag tänkte att du, ja att vi borde prata på nåt sätt. Jag har ingenting att tala med dig om. Men jag har någonting att tala med dig om. Säg snabbt då. Jag vill vara din vän Madde. Jag vill att det ska vara som förut. Det går inte. Du skiter ju i mig.

47 Det gör jag inte. Du vet inte vad du kastat bort. Kastat bort vadå? Allt roligt vi haft, du och jag liksom. Det är ju roligt bara så länge jag gör som du säger. Hejdå. Stick. Jag skiter i allt nu. Jag har inget att förlora och jag hatar dig och jag hatar allt du har gjort mig. Jag menar. Du är inte min vän och har aldrig varit min vän och jag tänker inte lyda dig längre. Det här kommer du att få ångra. Okay. (Börjar gå) Vi är ju ändå vänner, är vi inte? Det finns ingenting kvar. Du har ju allt, är begåvad, snygg, är med i modeshowen.

48 Det är ju inte sant. Jag har slutat. Du har ju rätt. Du kan inte bara lämna mig. Jag är så jävla arg på dig för allt helvetes jävla skit som du har vräkt över mig och jag har bara ställt upp och varit snäll. Vad du är arg. Jag är så arg att jag kunde spricka. Jag är så arg att jag kunde slå sönder någonting. Jag fattar inte Det är som om du inte skulle tro att jag finns. Det är som om du inte skulle känna mig alls. Snälla. Jag vet inte om jag kan. Snälla. Jag vet inte hur man gör. Hej. Jag måste gå nu.

49 Jo det gör vi. Det är vi två Sissi. Det är vi två. Lova mig. Lova mig! (Sissi går)

50 EFTERÅT Jag vet inte om Madde och jag kommer att vara kompisar. Hennes tid har liksom runnit ut som i ett timglas. Det finns väl andra vänner, hoppas jag. Att få kraft att säga åt henne, det var nog det bästa jag gjort i mitt liv. Jag kände mig ny. Jag vet inte varifrån kraften kom. Om det var Karlsson på taket som hoppade på mig. Eller om det var jag som vågade vara jag. Men det konstigaste är att jag blev någon i Maddes ögon för första gången, då jag äntligen vågade vara arg på henne. Visst är det knäppt. (Freppa ringer på Sissis dörr och hon öppnar) Hej! Är det du? Jo, showen börjar ju om en timme. Vi måste gå. Jaha. Men? Jag kan inte komma. Har inte Pia sagt nåt. Hon sa att jag skulle hämta dig. Jag har ont i halsen. Kan inte prata. Det är ju ingen idé om inte du kan komma. Då får de göra det utan oss. Men då kan jag kanske komma in till dig och se på TV eller nåt. Men det går inte. Förklara. Mina föräldrar är helt störda.

51 Det är mina också. Det är jag van vid. Men Madde då? Vadå Madde? Jag trodde att ni var Nej. Jag sa ju nej. Det sa jag ju. Hon bara ljög ihop allting. Vad pratar du om nu? Madde bara, nej det var ingenting. Fattar du inte att du är mycket bättre än Madde. På vilket sätt? Du är söt, du säger lustiga saker, du har smilgropar, du är smart. Äh. Ska du inte komma med i alla fall. Jag kan ta några av dina repliker.

52 Nej. Men va fan. Jo. Men vi har ju bråttom som i helvetet. Jo, skynda dig. Okay. Då går vi. SCEN 28 MODESHOW!!! 5 SEKUNDER, SEDAN. SLUT

53

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Varför är jag inte normal!?

Varför är jag inte normal!? Hur började allt och hur gick allting snett? Varför är jag inte normal!? Mitt liv har alltid varit perfekt. Jag var så kallad normal. Jag var den som alla ville snacka med och umgås med efter skolan. Men

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund 1 om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund Detta är en bilderbok för tonåringar och för vuxna, en bok som handlar om utanförskap och vilsenhet. Det är en poetisk bok med korta

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Den magiska dörren. Kasper Lindström

Den magiska dörren. Kasper Lindström Den magiska dörren Kasper Lindström Kapitel 1. Hej Hej! Jag heter Marcus berg och jag är 12 år jag går i Centralskolan i Sundsvall. Min klass är ganska stökig. Min bästis heter Johan och vi har känt varandra

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

BEN Säg inte inte. Jag tycker inte om när man säger inte. Hör här då. Hej Elin

BEN Säg inte inte. Jag tycker inte om när man säger inte. Hör här då. Hej Elin Utdrag ur Väderflickans milda makt Scen 5 Sid 27-31 I sommarhuset. Ute på verandan sitter Ben. Därinne har brodern Erik första träffen med jämnåriga Gudrun, som inte vet att Ben sitter på verandan. Alla

Läs mer

Marie Oskarsson Helena Bergendahl

Marie Oskarsson Helena Bergendahl Marie Oskarsson Helena Bergendahl Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan.

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Kap 1 hej Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Min bästa vän heter Emil, Emil gillar fotboll och innebandy.

Läs mer

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder B - Berättaren V - Vargen S - Snigeln Ä - Älgen G - Gitarrist T - Skatan Berättaren tar kontakt med barnen Hej vänner! Välkomna hit! Är ni sångsugna idag?!? Upp med händerna i luften och sjung med och

Läs mer

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och...

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Monstret #cool - Hörde du ljudet Mario nej nu kommer det igen, sa Lunde. - Sluta larva dig. Kom nu så går vi till idrotten, sa

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok.

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Värdparet in Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Vi ser skolbarnen komma in. Julian mobbas av Charles.

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckleln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckleln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Conelia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 9 år. Jag har blont hår. Jag gillar att spela bandy och att rita. Min bästa vän är Wilda. Jag är mycket rädd för

Läs mer

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för Av: Sonja Det här är jag, Tris 16 September Kära dagbok, jag önskar att livet var mer som en film. Mer actionfyllt, kärlek. Istället så är livet bara tråkigt, stressat och en massa läxor hela tiden, dåligt

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas

Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas IBRAHIMS EID Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas Bokens rättigheter tillhör: Sonya Umm Ilyas I samarbete med

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES

DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES Den magiska stenen En gång för länge, länge, länge sedan var det 5 gudar Ty, Wesp, Plopp Sod och Vespan. Vespan och wesp var tvillingar lika så var Ty och Plopp.

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann.

Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann. Värdparet in Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann. Musikintro Sture är hemma, trollampa, hattmajor m.m bemannas av skådespelare

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

D D. Djuren flyttar in

D D. Djuren flyttar in TIGER ANDERSSON juren D D D DD D f yttar in D Tiger Andersson 2012 2012 Layout och omslagsformgivning Lena Thunell Repro All-Media Öresund AB, Malmö Typsnitt Bembo 17/23 En originalproduktion från Publicerat

Läs mer

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga Det hade hon inte. Och nu blev det ett liv i Katthult. Kalaset fick vänta. Alla måste ut och leta efter Emil. Han måste vara i snickarboden, kan du väl förstå, sa Emils mamma, och alla rusade dit för att

Läs mer

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009 Första dagen på sommarlovet ska Olle åka på fotbollsläger. Det är två lag från Söderkamraterna som ska träna ihop: Olles lag och ett tjejlag. Varför ska vi träna med tjejer? undrar några killar i Olles

Läs mer

Kap. 1 Ljudet. - Sluta tjuvlyssna, Tommy! Just då blängde Ulf på Mimmi. Han sa åt Mimmi att inta skrika så åt sin snälla klasskompis Tommy.

Kap. 1 Ljudet. - Sluta tjuvlyssna, Tommy! Just då blängde Ulf på Mimmi. Han sa åt Mimmi att inta skrika så åt sin snälla klasskompis Tommy. Av: Signe Sundequist CC BY NC ND 2014 Kap. 1 Ljudet Mimmi satt i klassrummet och lyssnade på sin stränga magister Ulf. Det var en tråkig lektion. Då hörde Mimmi ett ljud som lät "pa pa pa". Mimmi viskade

Läs mer

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN Text Karl-Gunnar Svensson, 1992 Musik: Karl-Gunnar Svensson och Diana Stigsson (Kärlek) 1991-1992 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

MAR TIN JONOLS Art nr MARTIN JONOLS

MAR TIN JONOLS Art nr MARTIN JONOLS G I D R A T A H MARTIN JONOLS Alskar dig, hatar dig Martin Jonols 1. Måndagen den 4 april Hej igen dagbok! Ja, jag vet att jag inte skrivit på ett tag. Jag vet att du inte gillar att ligga och bli bortglömd

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa VILL KUNNA SÄGA FÖRLÅT Text: Caroline af Ugglas Vill kunna säga Att jag behöver dig, att jag behöver dig Alla gånger vi bråkat,

Läs mer

Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp

Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp En liten saga om barns rättigheter i landstinget efter en förlaga från Stockholms läns landsting Det var en gång fyra kompisar

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra.

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra. Den hemliga roboten Asta, Bea och Cesar har fått ett uppdrag av deras lärare Olle. Uppdraget var att de skulle hitta en bok i skolbiblioteket som Olle skulle läsa som högläsning på morgonen i klassrummet.

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak.

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak. Rädda Ana Text & Musik Hans Isacsson En pjäs byggd på några av FN,s barnartiklar. Skriven på beställning av Rädda Barnen i Motala 1999 inför 10-års dagen av Barnkonventionens tillkomst år 1989 Barnens

Läs mer